[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
16-11-2018: 13.30-16.00 uur: Inloopschaak bij Cinecitta

Nieuws

De Stukkenjagers 2 op het vinkentouw na gelijkspel (4-11-2018, Algemeen)
In klasse 2D heeft geen enkele ploeg na drie ronden meer dan 4 matchpunten. Het tweede verzuimde tegen ESV de gedeelde koppositie te pakken. In Eindhoven werd het 4-4, dankzij winstpartijen van Bram van den Berg (1) en Bianca de Jong-Muhren (6) en remises van Eric de Moor (3), Anne Haast (4), Mark Clijsen (5) en Koen Haast (7). Helaas stonden daar nederlagen van Sjoerd van Roon (8) en - in extremis - Cor van Dongen (2) tegenover.
De uitslagen en stand in 2D vind je hier.

De Stukkenjagers 3 verliest onnodig (4-11-2018, Algemeen)
Het derde viel terug naar de middenmoot door een nipt verlies bij Strijdt met Beleid in Nijmegen. De nederlaag kwam pas in de laatste partij tot stand. De eerste score kwam van Martijn Blom (5). Na een zet of twintig stond er een vrijwel symmetrisch eindspel op het bord: remise. Ook Erik Dignum (4) voelde wel iets voor remise, maar hij moest toch maar doorspelen met dame+paard tegen dame+loper. Daarna duurde het even voordat de score muteerde. Rudolf Kat (7) bracht SJ 3 op voorsprong met een verdiende zege, maar daar stond tegenover dat Peter Huibers (1) het niet kon bolwerken tegen de sterkste tegenstander, die het openingsvoordeeltje keurig uitbouwde. Kort daarop stond het ineens 3,5-1,5. Roland Daamen (6) had secuur berekend dat hij met zijn dame de witte stelling kon binnendringen, waarna zijn toren een pion kon snaaien. Dat bleek beslissend. Erik Dignum haalde op curieuze wijze het punt binnen. Zijn tegenstander liet al zijn pionnen op de kleur van zijn eigen loper vastleggen, en Erik kon met zijn paard op de witte velden naar winnend voordeel manoeuvreren. Het stond al +6 voor hem, toen hij opeens de Nijmegenaar de kans bood om zijn paard te slaan. Erik kreeg een hartwip toen hij besefte dat terugslaan tot een verloren pionneneindspel zou leiden. Maar het geluk was met hem; zonder terugslaan bleek hij over een verborgen promotiecombinatie te beschikken.
Maar niet lang na de tijdcontrole stond het weer gelijk. Fré Hoogendoorn (2) zag zijn tegenaanval op de damevleugel keurig in toom gehouden en moest vervolgens lijdzaam toezien hoe zijn tegenstander door zijn koningsstelling heen sneed. John Greunsven (8) had het aanvankelijk redelijk voor elkaar, maar een ongelukkige torenzet kostte hem een kwaliteit. Daarna werd hij keurig uitgeteld.
Bij deze 3,5-3,5 stand rustte het lot van het team op de schouders van César Becx (3). Die stond eerst wat beter, daarna wat slechter, en leverde na de tijdcontrole een pion in. Hij keepte aanvankelijk uitstekend, en toen de laatste torens werden geruild leek hij met twee paarden en 3 pionnen tegen loper, paard en 4 pionnen weinig te vrezen te hebben. Niets doen leek het devies, maar dat is aan César helaas niet besteed. Hij zocht de complicatie om snel naar remise af te wikkelen. Niet logisch, maar het had kunnen werken, ware het niet dat hij bij het uitvoeren van de geplande remisebrengende zettenreeks last kreeg van waanbeelden en toch maar voor een extra pionoffer koos. Dat bleek onzinnig te zijn. Een dure 4,5-3,5 nederlaag was het gevolg.
De uitslagen en stand in 3G vind je hier.

De Stukkenjagers 4 loopt spitsroeden (4-11-2018, Algemeen)
Het vierde bleef ook in zijn derde wedstrijd puntloos. Geen wonder, tegen De Combinatie uit Asten, koploper in 3H. Teamleider Ron de Veen geeft een impressie:
"Helaas ook deze wedstrijd geen matchpunten. Toch had ik vooraf het vertrouwen in een stunt. Het begin was aardig. Lex Karstens (5) had veel ruimteoverwicht tegen Michel Kerkhof en stond duidelijk beter. En ook Joost Op 't Hoog (6) leek goed te staan tegen Raymond Briels. Daarentegen had Kienfong Lie Kwie (7) een slechter eindspel tegen Gerard van den Berg en had Constantijn Beukema (3) het lastig tegen Bob Jansen.
Toch had ik na twee uur schaken nog hoop. Helaas maakte Lex een foutje en kwam hij remise overeen. Daarna verloren Kienfong, Constantijn en Joost. Later verloor ook Jan Otten (8) van Jos Swinkels, Jan had volgens eigen zeggen nog kansen had op een beter resultaat. Henk-Jan Beukema raakte aan het topbord een pion achter in het eindspel, dat zijn tegenstander Egbert Clevers vakkundig uitspeelde. Christiaan Beukema hield op bord 2 lang stand tegen Maurice Swinkels, maar ook hier werd helaas verloren.
Zelf had ik de langste partij, had remisekansen, maar mijn tegenstander Rob Aarts beheerste het eindspel net wat beter, ook hier een nederlaag: 0,5-7,5. Spelers van De Combinatie gaven sportief toe dat de uitslag wel wat geflatteerd was. Hoe dan ook, De Combinatie heeft meer dan terecht gewonnen. Als je verliest maakt het niet zoveel uit of je net-aan of dik verliest. De matchpunten zijn het belangrijkste. De volgende wedstrijd tegen Zuid Limburg 4 zal van groot belang zijn om ons misschien nog te kunnen handhaven in deze sterke poule."
De uitslagen en stand in 3H vind je hier

De Stukkenjagers 5 dichtbij nieuwe surprise (4-11-2018, Algemeen)
In de eerste ronde behaalde een knap gelijkspel. Ook in ronde 2 waren ze dicht bij een verrassing, tegen SVO, de topfavoriet in 5F. Teamleider Guus Vermeulen doet verslag:
"We hebben met 5-3 verloren, maar 4-4 heeft er zeker ingezeten. Jeroen van de Rijt (7) speelt remise tegen Arend-Jan Meerwijk, ik (6) deel ook het punt, met Eric van Dongen. Paul Castermans (8) wint knap van Jean-Marie Wildeboer Schut, met zwart in een Spaanse partij. Bart van den Berg (2) verliest tegen Rick van Loy al snel een stuk en later ook de partij: 2-2.
Bas Rosheuvel (1) verliest helaas in een toreneindspel en ook Huong Do (3) redt het uiteindelijk niet tegen Stefan Hess. Het ging lang gelijk op, maar in tijdnoodfase gaat er materiaal verloren, 2-4.
Bastiaan van de Rijt (2) wint knap van Roel Romanesco, in een eindspel van twee torens tegen toren + loper. Nadat er een toren geruild was, sluit Bastiaan de witte koning af en kan hij zelfs mat geven. De dreiging was voldoende: 3-4. Ik geef aan Maarten Werkhoven (4) door dat hij moet winnen tegen Ralf Weijers. Opening was scherp, met tegenovergestelde rochades, maar verderop moet en Maarten zijn dame geven voor twee stukken. Maarten weet alles knap dicht te schuiven, remise leek waarschijnlijk. Op mijn verzoek gaat hij all-in en komt zowaar straal gewonnen te staan (+35, volgens Maarten). Op de laatste zet gaat het echter gruwelijk mis en in plaats van 4-4 is het plots 3-5. Toch knap gestreden!"
De uitslagen en stand in 5F vind je hier.

De Stukkenjagers 6 gaat vooruit (4-11-2018, Algemeen)
Het zesde deed het al aanmerkelijk beter dan in de eerste wedstrijd. In Steensel werd tegen De Kemppion maar met 6-2 verloren. Held van de wedstrijd werd Jan Weijters (3) die won. Bert Wels (6) en Hans Groffen (7) remiseerden, maar dat lukte Harry Buyvoets (1), Carlo Butalid (2), Jan van den Dries (4), Roger Bougie (5) en Paul Vermee (8) dan weer niet. Naar verluidt is het team deze zondag gezamenlijk in retraite om het verslag te schrijven.
De uitslagen en stand in 5F vind je hier.

De Stukkenjagers 7 weert zich uitstekend (4-11-2018, Algemeen)
Het zevende behaalde een uitstekend resultaat bij favoriet WLC 3. Er leek zelfs meer in te zitten dan de uiteindelijke 5-3 nederlaag. TL Wil Wouts bericht:
"De teamleider werd gecomplimenteerd door de TL van WLC 3. Hij zei verrast en verbaasd te zijn door ons spel. César had vrijdag op de druk bezochte inloopschaakmiddag voorspeld dat we blij mochten zijn met 1,5 punt. Deze verwachting overtroffen we dus met 100% en dat tegen het sterkste team uit onze klasse. Als je die redenering doortrekt staan ons nog mooie uitslagen te wachten.
Tegen de spelers met ongeveer 200 ratingpunten meer stonden we na die partijen voor met 2,5-0,5. Ivar van der Heide (1402) had een fraaie en snelle remise tegen Aard Daanen (1640). Daarna had Wil Wouts (1202) een fraai punt tegen René Vink (1527). Dat was al bijzonder, maar meer nog omdat Wil eerst schaak gaf en daarna mat dacht te geven... dat dacht zijn tegenstander ook. Hij feliciteerde Wil met de overwinning, maar bij nadere beschouwing bleek hij nog een escape te hebben met daarna een betere stelling! Je kunt dan zeggen dat die Wouts geluk heeft gehad, maar je kunt ook zeggen dat de stelling zo verassend en ingewikkeld was dat de tegenstander het niet overzag. Ik ga voor de laatste uitleg. 1,5-0,5, maar de grootste triomf moest nog komen; die van René Davidse (1004) tegen Martie van de Sanden (1648). René speelde vanaf zet één zeer geconcentreerd (zouden meer mensen moeten doen) en toen de tegenstander een paardvork overzag was de overwinning meer dan verdiend.
Thomas Tepe (1575) had een langdurige, maar uiteindelijk verliezende partij tegen Leo van IJzendoorn (1701), absoluut geen schande. Leo van Gelder ( 1530) moest het loodje leggen tegen Tobias Jacobs (1740). Bjoern Hofmans (1254) werd langzaam gewurgd en uiteindelijk met een paardvork door Ralph Eijkenboom (1433) gevloerd. Ad Haans (1158) hield het lang, zeer lang vol tegen Maiko van Daalen (1201), maar ging uiteindelijk door de knieën. Toen was Hans van Driel (1087) nog bezig met een kwaliteit voor tegen Wim Lucassen (1519). Hij stond voor en zijn verstand zei 'Toren naar d4' ,maar zijn hand deed e4 en toen trapte hij in een dubbele aanval van de loper. Het kostte hem zijn kwaliteit en de stelling was opeens totaal gelijk... derhalve remise.
Alles bij elkaar waren we dik, dik tevreden en gingen in opperbeste stemming huiswaarts."
De uitslagen en stand in 5F vind je hier.

Het was weer Grote Ratingdag (2-11-2018, Algemeen)
Op 1 november hebben de KNSB-ratings hun driemaandelijkse update gehad. Bekijk de nieuwe getallen van alle SJ'ers hier. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren.
De nieuwe FIDE-ratings van onze clubleden per 1 november vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

Topdrukte bij inloopschaak (2-11-2018, Algemeen)
Maar liefst 22 schakers gaven acte de présence bij de inloopschaaksessie van vrijdag 2 november. Raimon Bach, Sebastiaan Dijksman, Jan Douwes, Carlo Butalid, Piet Kooijman (allen 2 uit 2) en Frans Konings (1 uit 1) bleven zonder verlies. Ook volgende week is het weer inloopschaken geblazen; wie zich op 9 november voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar van Cinecitta, kan meteen aanschuiven voor een of twee rapidpotten.

Wat gaat het worden, zaterdag? (2-11-2018, Algemeen)
Op zaterdag 3 november vliegen alle zeven teams van De Stukkenjagers weer uit. Alvast een rondje langs de velden.

De Stukkenjagers 1 gaat in de derde ronde van de Meesterklasse op bezoek in Rotterdam, bij Charlois Europoort. De Rotterdammers noteerden in de eerste twee ronden een verrassende zege én een dito nederlaag. Het zou mooi zijn als we die laatste dunnetjes over kunnen doen. De Stukkenjagers 2 reist naar Eindhoven, waar het samen met ESV de wonden gaat likken van de onverwachte tikken die beide teams in ronde 2 opliepen. De beide favorieten in 2D ontlopen elkaar niet veel.
De Stukkenjagers 3 pakte in 3G in de eerste twee duels met wat geluk drie matchpunten, en mag nu in Nijmegen proberen over koploper Strijdt Met Beleid heen te wippen. Ook hier vrijwel gelijke ratings, al zijn ze bij de onzen eerlijker verdeeld. De Stukkenjagers 4 staat ook in zijn derde optreden voor een pittige klus. De Combinatie uit Asten heeft zelfs een grootmeester in de gelederen en zal niet willen struikelen over het hekje dat onze nummer moet sluiten.
Voor de overige teams gloort pas de tweede ronde. De Stukkenjagers 5 begon met een sterk gelijkspel en zal zich nogmaals moeten overtreffen om de topfavoriet in 5F, SV Oisterwijk, te weerstaan. Derdeklasser De Stukkenjagers 6 reist naar Steensel om De Kemppion te bekampen. Een standaardteam, en dat betekent dat de topborden het zwaar zullen krijgen. En de rest ook, schatten we. Eenzelfde scenario ligt in 6C in het verschiet voor De Stukkenjagers 7, dat naar verwachting in Eindhoven spitsroeden gaat lopen bij WLC 3. Met een beetje pech zou het zomaar eens een historische dag kunnen worden voor onze club.

Kadet Tommy is er klaar voor! (2-11-2018, Algemeen)
Op zondag 4 november beginnen in Santiago de Compostela (Spanje) de World Cadets Chess Championships 2018 U08, zeg maar gewoon het WK tot en met 8 jaar. Onder de deelnemers Tommy Grooten, die met zijn FIDE-rating van 1649 tiende staat op de plaatsingslijst. Nu zegt dat niet alles, want bijna 50 van de 136 deelnemertjes hebben nog geen rating, en daar zullen vast ook grote talenten tussen zitten. Het elfrondige evenement is te volgen via de toernooisite, elke dag is er één ronde, die om 16.30 uur begint. Meer achtergronden over Tommy's avonturen vind je op sterk.spel, of op de blog die vader Herman bijhoudt.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]