[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
18-01-2019: 13.30 - 16.00 uur: Inloopschaak bij Cinecitta

Nieuws

Vier winnaars in Kersttoernooi (23-12-2018, Algemeen)
Met 86 deelnemers beleefde het Stukkenjagers Kersttoernooi op zaterdag 22 december een geanimeerde 46e editie. In de A-groep, met 35 spelers met een rating boven 1850, schoot IM Stefan Kuipers met 5 uit 5 uit de startblokken. In ronde 6 wist Bram van den Berg hem een halfje te ontfutselen. Stefan ging de slotronde in met een punt voorsprong, en deelde vrij snel het punt om de toernooizege veilig te stellen. Dat deed hij met de 65-jarige revelatie Rudolf Kat. Hij eindigde met 5 uit 7 op een met Anne Haast, John Cornelisse (Paul Keres) en Tijmen Kampman gedeelde derde plaats. Zij moesten Frans Konings, die in de laatste ronde Bram van den Berg terugwees, een halfje boven zich dulden op de tweede plaats.
Spannender was de strijd om de eindzege in de 51-koppige B-groep. Ook hier was de surprise van het toernooi geen jonkie. Ben Snethorst (SV Zierikzee) begon 'ondanks' zijn rating van 1517 doodleuk met 5 uit 5. Daarna blies medekoploper Carlos Preuter zijn sprookje uit, waarna Snethorst ook in Maarten Werkhoven zijn meerdere moest erkennen. Carlos (6 uit 6) ging pas in de slotronde onderuit tegen de eerder door Snethorst verslagen Jouke van Gosliga (DSC Delft). Daardoor deelden Carlos, Maarten en Jouke de toernooiwinst met 6 uit 7, terwijl Alwin van Ee (Oud Zuylen Utrecht) als enige ongeslagen speler vierde werd met 5,5 uit 7. Uiteraard legde Ben Snethorst met 5 uit 7 en een overscore van 3.56 punt (!) beslag op de ratingprijs voor spelers tot 1650.
De eindstanden van de beide groepen vind je hier.

Inloopschakers drommen samen bij de kerstboom (23-12-2018, Algemeen)
Maar liefst 23 schakers deden op 21 december mee aan het vrijdagse inloopschaakvermaak. Van hen scoorde Kienfong Lie Kwie als enige 2 uit 2, maar ook Daan van Kalken, Hans Thönissen (beiden 1,5 uit 2), Theo Mulder, Leo van Gelder, Frans Konings, Ivar van der Heide (allen 1 uit 1) en César Becx (0,5 uit 1) hoefden de koning niet om te leggen. De volgende gelegenheid om gratis & vrijblijvend twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 28 december. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

De Oude Toren 1 - De Stukkenjagers 6 8-0 (19-12-2018, Algemeen)
Het zesde team heeft niet voor herrie in De Druiventros kunnen zorgen. Plaatsvervangend teamleider Jan Weijters schreef de inleiding bij onderstaande compilatie van partijverslagen van deze Moeder Aller Nederlagen.

"Niemand van ons had verwacht dat we in De Druiventros wel even zouden winnen van De Oude Toren 1, maar een of twee bordpunten zouden voor ons meer dan welkom zijn geweest. In een aanvankelijk koud zaaltje leek op sommige borden voor ons een gunstig resultaat in het verschiet te liggen. Aan het eind bleek het valse hoop te zijn geweest. Ondanks hevig verzet vielen al onze strijders één voor één om, als acht kleine ........., om in termen van burgemeester Pieter Broertjes te spreken. Als woorden door puntjes vervangen gaan worden blijft er van ons woordenboek heel weinig over, net zo weinig als van de dadendrang van SJ 6 op 15 december 2018. Toch een woord van bemoediging voor ons: de uitslag is duidelijk genoeg, met het vertoonde spel houden we de hoop levend op betere resultaten in de toekomst. Laten we hieronder lezen hoe de teamleden over hun partij dachten…"

1. Harry Buyvoets - Michael van Ansenwoude 0-1
Ik wou dat ik kon zeggen dat ik verloor uit solidariteit. Helaas, lange tijd kabbelden we gelijk op, stukken bleven op bord. Ook toen de stelling wat verderop in het middenspel opengescheurd werd door het midden heen was er nog niet veel aan de hand. Na een stukkenruil nam wit, ik dus, iets te frivool terug met het idee het spel wat spannender te maken. Toren neemt terug op e3 waardoor het verband een beetje losjes werd op de onderste rij en de enige manier om deze zet rationeel te verantwoorden lag op de koningsvleugel, want de toren kon zo mooi via g3 een opmars ondersteunen :-) Jaja, het werd spannender, wit beukte vrolijk op de koningsvleugel en zwart voelde dat hij zijn stukken aldaar moest terugtrekken naar betere velden in het centrum. Aanval van wit sloeg uiteindelijk niet door. Zwart begon zich te ontdoen van nutteloze stukken door ruil op de d-lijn en het binnenliggende veld als d2. Het was hier dat de witspeler definitief de mist in ging. Dames ruilen op d2 had gelijkspel gemaakt en de partij, deels, voor ons kunnen houden. Helaas meende ik dat er nog wel een aanvalsgolfje, mogelijk doorslaggevend, in zat. Mooi niet, tijdje later was het buiten - ik kon de gehele wedstrijd fraai naar buiten kijken en genieten van de aanblik die de verkeersstromen daar bieden - donker geworden en buiten won de duisternis, op het bord zwart. 0-1

2. Koen Robben - Christophe Verledens 1-0
Ik had de eer en het genoegen tegen clubkampioen Koen Robben te mogen aantreden met zwart. Het werd een London-systeem. Aanvankelijk niks aan de hand, maar gaandeweg de partij dreef mijn tegenstander mij positioneel meer en meer in het nauw. Nooit een goede setting als je je daarin bevindt. Materieel gelijk, maar positioneel klaar voor de slacht gaf ik toen maar op. Met een paard, witveldige ingesloten loper en toren op de achterste rijen kon ik immers niks van tegenspel verzinnen. Stockfish was het volmondig met mij eens.

3. Jan Weijters - Aart Budding 0-1
In een geweigerd damegambiet werden beide spelers met een geïsoleerde pion geconfronteerd. Tot de 12e zet werd de theorie keurig gevolgd. Achteraf blijkt dat ik mijn voordeeltje door afruil had moeten uitbuiten, hoewel mijn lichte stukken aanvankelijk actiever stonden. Op de 14e zet ging mijn loper terug naar d3 om met aanval op de koning te dreigen. Er ontstond een gevecht om de belangrijke velden op de c-lijn. Een aanval op mijn geïsoleerde d-pion die niet genomen kon worden. Net toen ik controle over de c-lijn kreeg, deed ik een paardzet met verstrekkende gevolgen. In plaats van gewoon af te ruilen deed mijn tegenstander dat wel en zat ik ineens met een dubbelpion. Door afruil van torens kon Aart schaak geven waarbij mijn loper bleef hangen. Hij had dit ook niet berekend. Het kwam voor hem als een welkome verrassing. Had ik maar beter moeten opletten.

4. René van den Bosch - Jeffrey van Huijgevoort 1-0
Als invaller mocht ik opdraven tegen een oude bekende van de Stukkenjagers. Er kwam een Caro-Kann op het bord waarin ik al vrij snel in het middenspel vat op kreeg en ik een witte loper had en mijn tegenstander een paard. Ik probeerde met een minderheidsaanval op de damevleugel door te breken in de stelling van René. Helaas voor ons zag ik over het hoofd dat hij mijn loper met zijn dame kon winnen omdat deze gepend stond. Daarna zag ik nog weinig kans om de schaapjes op het droge te krijgen en hoopte ik dat ik in het eindspel al mijn pionnen ruilen, maar René was handig en speelde het met zijn pionnen en overgebleven paard knap uit.

5. Roger Bougie - Leo Elias 0-1
Na een rustige en gelijk opgaande beginfase wist ik met zet 18 (het vooruitschuiven van een pion op de d-lijn) in één keer een loper, een paard en een dame te activeren. Helaas waren dat allemaal stukken van mijn tegenstander, waardoor mijn stelling behoorlijk onder druk kwam te staan. Een paar zetten later kwam de vijandelijke dame naar de tweede rij en wat bleek; zij was (letterlijk) een kop groter dan de mijne. Dat is nog eens een originele draai geven aan het thuisvoordeel! Mijn dame en ik lieten ons, indachtig het credo ‘grootte doet er lang niet altijd toe’, niet intimideren en streden onbevreesd door. Desondanks had mijn tegenstander na iets meer dan drie uur spelen twee pionnen meer dan ik. Die had ik kunnen terugwinnen nadat hij zich, onder druk van een vooruitsnellende pion op de h-lijn, een fout permitteerde op zet 46. Deze uitgelezen kans op een half puntje (en in mijn dromen iets meer) zag ik moegestreden over het hoofd. Wat overbleef waren de complimenten van een tegenstander met 500 ratingpunten meer en de herinnering aan een mooie partij van bijna vier uur.

6. Frans Lagerwaard - Bert Wels 1-0
In een koud zaaltje te Berkel-Enschot speelde ik tegen iemand die zijn eigen stukken had meegenomen en commentaar op elke zet zou hebben gegeven als ik daar mee akkoord zou zijn gegaan. Nu mompelde hij alleen alle notaties. Eten deed hij ook trouwens niet zonder geluid. Maar goed: als je je ergert aan je tegenstander loop je vroeg of laat tegen een blunder aan en aldus geschiedde: hij veroverde de kwaliteit. Terwijl er rondom al druk en hardop werd nagespeeld spartelde ik nog een beetje tegen, maar het was zinloos. 1 -0 voor hem en ik verloor van mezelf.

7. Hans Groffen - Frans Deckers 0-1
Mijn tegenstander was Frans Deckers, een bekende voor velen, zo ook voor mij. Ik begon met wit en speelde een vertrouwde opening. De partij verliep vrij snel. Toch waren er meerdere overwegingen nodig om niks weg te geven. Er werd afgeruild en op een gegeven moment lag remise voor de hand. Ik was even naar de teamcaptain gelopen om te kijken hoe de stand was en zag dat we op dat moment met 2-0 achter stonden. Ik bleef voorzichtig doorspelen en zag wat later dat het inmiddels 3-0 stond. Samenspraak over remise had nu niet veel zin meer. Dus dan maar wat gaan proberen en daar zit risico aan vast. Het werd een lange partij, maar ik kon er geen winst of remise uithalen. Helaas dus verlies.

8. Marcel Strik - Paul Vermee 1-0
Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Geen enkel punt. Wellicht verplicht schaakles van Herman. Maar daar heb ik weinig zin in.
Ook deze keer liet ik de overwinning weer liggen. Eigenlijk stond ik (zwart) na 1. e4 e6 2. d4 d6 3. Pf3 Pf6 4. Pc3 d5 5. Lg5 Le7 6. Lxf6 Lxf6 7. e5 Le7 8. a3 c5 9. Lb5+ Ld7 best wel sterk, nog steeds niets aan de hand: 10. dxc5 Lxb5 11. Pxb5 Lxc5 12. 0-0 a6 13. Pd4 Dc7 14. c3 Pd7 15.Te1 0-0. 16. Dd3 Le7. 17. Te3 Pc5 om de dame aan te vallen. Allemaal nog goed tot zover, maar dan maak ik na 18. De2 een cruciale fout die ik niet meer kon herstellen: 18… f6? Dit werd beantwoord met 19. b4, aanval op mijn paard, waarna de slachting begon. Ik had misschien beter mijn paard als verloren kunnen beschouwen. 19… Pe4 een laatste poging om hem bang te maken. 20. Pxe6 Pxc3 21. Dc2 en over en uit was het spel. Ik had geen zin en puf meer om voor pat door te spelen en liet me gewoon inmaken. Einde verhaal in De Druiventros.

Blerick - De Stukkenjagers 4 (18-12-2018, Algemeen)
Teamleider Ron de Veen maakte het verslag van deze uitwedstrijd tegen de ratingfavoriet in 3H.

"Zaterdag 15 december vertrokken we naar het verre Venlo om daar een uitwedstrijd te spelen tegen Blerick, het team met de hoogste rating uit de poule (gemiddeld dik in de 2100). Dat team bestaat voornamelijk uit Duitsers. Ze kwamen niet in hun sterkste opstelling opdagen, waardoor ze gemiddeld slechts 250 elo per bord meer hadden dan wij. Iets na twaalven konden we beginnen, althans voor degenen die er waren. Hun andere spelers, vooral aan de top (bord 2 t/m 4), arriveerde iets voor half een. Wellicht moesten zij verder reizen dan wij, dat zou gekund hebben. 
Tommy Grooten was als eerste klaar. Hij speelde op bord 7 tegen Gordon Fowler. Zijn tegenstander sloeg met zwart een pion met zijn loper op a2, dat leek erg gewaagd. Tommy wist het stuk op te sluiten en te winnen, maar zijn tegenstander kon met een trucje nog ontsnappen naar remise. Wederom goed gedaan door Tommy, hij is nu topscorer van het team met 2,5 uit 4! Binnen het uur was hij klaar, analyseerde nog wat na en bleef tezamen met Petra Schuurman heel de middag in Blerick totdat iedereen was uitgespeeld… echte teamspelers!
Constantijn Beukema speelde op bord 6 een heel degelijke partij tegen Wilfried Harff en bereikte eveneens een verdiend halfje (1-1). Kienfong Lie Kwie, uitkomend op bord 8, had desondanks een 2100-speler, te weten Peter Winkel. Een foute zet bracht hem in problemen en Kienfong verloor het eindspel. (1-2). Kien heeft het tot nu toe niet getroffen met een gemiddelde tegenstand boven de 2000.
Christiaan Beukema verloor op bord 2 van Eugen Heinert, een van de sterkere spelers. Helaas weet ik van deze partij het minste af (1-3). Reinier Jaquet was heel tevreden met zijn gelijkspel op bord 4 tegen Dennis Liedmann. Hij hield met actief spel goed stand (1,5-3,5). Lex Karstens trof op bord 3 de sterkste tegenstander, Grzegorz Osipiak (2282). Lex kwam meteen met voordeel uit de opening, vergrootte dit voordeel, raakte in tijdnood en ging helaas in de fout. Hij liet zijn tegenstander ontsnappen en verloor uiteindelijk nog (1,5-4,5).
Henk-Jan Beukema speelde op bord 1 een degelijke partij tegen hun teamleider Dirk Bergmans, had lichtelijk voordeel, uiteindelijk werd remise overeengekomen, wat op zich een prima resultaat is (2-5). Ik speelde op bord 5 tegen Heiko Kesseler, een speler die tot nu toe al zijn partijen had weten te winnen. Die status behield hij. Gedurende de partij had hij licht voordeel. Ik besloot tot complicaties met een stukoffer, waarna hij opeens zijn toren offerde. Het resterende eindspel van toren en wat losse pionnen voor mij tegen zijn paard en een veel betere pionnenstructuur werd goed door hem uitgespeeld. Technisch gezien had ik nog wat kleine remisekansen, maar ik kon me geen foutje permitteren. Hij won verdiend en hiermee kwam een 6-2 nederlaag tot stand.
Al met al waren we er niet eens ontevreden mee. Sommige spelers voelden aan dat ze toch wel in de derde klasse thuishoren. Alhoewel het 5 voor 12 is hebben we nog steeds een sprankje hoop op handhaving. Voor de spelers die nog niet in vorm zijn, die hebben nog alle tijd om zich te herstellen, de volgende ronde is pas in februari 2019."

Externe, de verslagen (16-12-2018, Algemeen)
De eerste verslagen van de zaterdag gespeelde KNSB-matches zijn alweer verschenen, we zullen onderstaande lijst steeds aanvullen met linkjes.

BSG - De Stukkenjagers 1 partijen
Dordrecht - De Stukkenjagers 2
Koningswaal Tornado Combinatie - De Stukkenjagers 3 (zie onder)
Blerick - De Stukkenjagers 4 (zie boven)
't Paardje - De Stukkenjagers 5
De Oude Toren - De Stukkenjagers 6
Lekstroom 2 - De Stukkenjagers 7 (zie onder)

De Stukkenjagers 1 pakt tweede punt (16-12-2018, Algemeen)
Het eerste komt in de Meesterklasse uitstekend tot zijn recht in uitwedstrijden. Voor de derde keer in successie werd het een spannend gevecht om de matchpunten. Bij koploper BSG in Bussum werd het 5-5. De zeges kwamen van Stefan Beukema (3), Mark Haast (5) en Jasper Beukema (10, terwijl Bram van den Berg (1), Mees van Osch (2), Mart Nabuurs (8) en Jordy Schouten (9) een puntendeling bereikten. Nederlagen waren er voor Herman Grooten (4), Tijmen Kampman (6) en Luuk Baselmans (7). De uitslagen en stand in de Meesterklasse vind je hier.

De Stukkenjagers 2 heeft het nog in eigen hand (16-12-2018, Algemeen)
Het tweede kon in en tegen Dordrecht het ratingoverwicht niet in twee matchpunten uitdrukken: 4-4. Winst was er voor Koen Haast (5), Mark Clijsen (6) en Sjoerd van Roon (7), terwijl Bianca de Jong-Muhren (2) en Eric de Moor (3) remiseerden. Verlies moesten Anne Haast (1), Frans Konings (4) en Winifred Paulis (8) incasseren. Na dit resultaat staat SJ 2 achtste in 2D, zoals je hier kunt zien.

De Stukkenjagers 3 heeft het weer in eigen hand (16-12-2018, Algemeen)
Het derde won in Beuningen met 5,5-2,5 van Koningswaal Tornado Combinatie. Door deze zege stijgt het naar de derde plaats en kan het - met de thuiswedstrijden tegen de nummers 1 en 2 voor de boeg - weer dromen van de titel.

De wedstrijd begon goed. César Becx (6) was in een uurtje klaar; zijn tegenstander had zijn dag niet. Niet veel later deelde Martijn Blom aan het eerste bord het punt na een partij die nooit uit evenwicht was. Daarna duurde het even voordat het scorebord weer in beweging kwam. Fré Hoogendoorn (4) zag in het middenspel zijn tegenstander een aanval opbouwen op de koningsvleugel en moest daarop eigenlijk het antwoord schuldig blijven. De belangrijke verdediger op f5 werd verjaagd en verdwaalde op h4, kenners begrijpen meteen dat het om een paard ging. Daarna werd Fré tactisch uitgeteld door de vijandelijke torens, paarden en pionnen, 1,5-1,5.
Erik Dignum (3) zorgde voor een nieuwe voorsprong. Hij stond wellicht ietsje beter, maar zijn tegenstander nam het nogal zwaar op en investeerde veel tijd in het juiste plan. Eenmaal in flinke tijdnood bleek hij dat niet gevonden te hebben. Erik raapte de ene pion na de andere op, 2,5-1,5. Een cruciaal punt, want over de stellingen van Roland Daamen (2) en John Greunsven (8) maakten we ons zorgen. Roland stond in het middenspel duidelijk minder tegen de sterkste der Beuningers, en op tijdoverschot zul je hem ook zelden betrappen. Op taaiheid wel, en die kwam ook deze keer goed van pas. De witspeler wist geen gaten in Rolands stelling te vinden, uiteindelijk resteerde een dichtgeschoven vesting, 3-2.
Ruud Feelders (5) en Karel Storm (7) stonden de hele middag beter. Ruud nam in een middenspel van torens en lopers een geïsoleerde pion op d6 onder schot en combineerde dat met druk op b7. De tegenkansjes van zwart smoorde hij in de kiem alvorens beslissend de zwarte stelling binnen te dringen, strakke partij, 4-2. Karel had in het vroege middenspel vier lichte stukken en zes pionnen tegen een toren, paard en loper + zeven pionnen. Normaal gesproken gelijkwaardig, maar de zwarte stukken stonden zo ongelukkig dat Karel op zijn gemak kon zoeken naar het juiste plan. Toen zwart zich enigszins aan de insnoering kon ontworstelen werd het nog even spannend, maar zo er al een verdediging was, dan vond zwart 'm niet: 5-2.
De partij die John Greunsven (8) en zijn tegenstander op de mat legden komt zeker in aanmerking voor de SOS-prijs: Save Our Souls! John was in en na het middenspel opgezadeld met een reeks inactieve stukken en gaten. Hij leek veroordeeld tot wachten totdat wit alles goed had staan voor de beslissende klap. Die kwam verrassend vroeg; hoppa, daar offerde de Beuninger pardoes zijn loeisterke paard voor… een eindspel met een stuk minder. Even later liet John zich evenmin onbetuigd: door torenruil bracht hij zichzelf in een mayday, mayday-situatie. Er ontstond een eindspel van koning + vijf pionnen tegen loper + twee pionnen. Velen dachten dat het straalverloren was voor John, maar dat viel in de praktijk mee: remise. Uitgerekend dit halfje zal SJ 3 aan de titel helpen, zo was de consensus bij de Beuningse Chinees.
De uitslagen en stand in 3G staan hier.

De Stukkenjagers 4 nog niet veilig (16-12-2018, Algemeen)
Het vierde deed het goed beschouwd helemaal niet slecht, uit tegen Blerick dat een ratinggemiddelde van maar liefst 2122 achter de borden bracht. Aan vier borden wisten de onzen stand te houden: remises voor Henk Jan Beukema (1), Reinier Jaquet (4) en de youngsters Constantijn Beukema (6) en topscorer Tommy Grooten (7). Helaas kwamen Christiaan Beukema (2), Lex Karstens (3), Ron de Veen (5) en Kienfong Lie Kwie (8) niet tot scoren. Ondanks de 6-2 nederlaag is nog niet alle hoop op handhaving in 3H vervlogen, zoals je hier kunt checken.

De Stukkenjagers 5 nog niet veilig (16-12-2018, Algemeen)
Het vijfde nam het in Made op tegen het op papier gelijkwaardige 't Paardje. Het werd dan ook een spannende match, die met het kleinst mogelijke verschil verloren ging: 3,5-4,5.Hele punten waren er voor topscorer (4 uit 4!) Paul Castermans (3), Guus Vermeulen (6) en Jeroen van de Rijt (7), terwijl Emil Voorhorst (8) remiseerde. Helaas was dat net niet voldoende om de verliespartijen van Bas Rosheuvel (1), Bastiaan van de Rijt (2), Jan Otten (4) en Bart van den Berg (5) te compenseren.
Toch is er nog geen man overboord. Zoals je kunt concluderen uit de uitslagen en stand in 5F heeft SJ 5 naar alle waarschijnlijkheid aan één matchpunt uit de komende twee thuiswedstrijden tegen de hekkensluiters genoeg om zich te handhaven.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]