[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-09-2017: 13.30-16.00 uur: Inloopschaak in Cinecitta

Nieuws

Podium lonkt in Bulgarije (12-9-2017, Algemeen)
Na zijn raketstart met 4 uit 4 hielden we stilletjes al rekening met de tweede toernooizege in successie voor IM Dennis Brokken. Maar in de ronden 5 tot en met 8 van het Sunny Beach Open ging de voet toch even van het gaspedaal. Met 6 uit 8 staat Dennis bij het ingaan van de laatste ronde ongedeeld tweede, een halfje achter koploper Tilicheev (2509), die hij eerder versloeg. Woensdag is de slotronde, wie weet kan Dennis dan zijn TPR van 2557 nog verder opvijzelen. De resultaten vind je hier.

Heeft onze jeugd de toekomst? (12-9-2017, Algemeen)
Op de KNSB-site staan alle KNSB-teams gesorteerd op elo-gemiddelde. Daaruit blijkt dat De Stukkenjagers 1 twaalfde van het land is. Het team staat nog hoger op de lijst van jongste teams in de KNSB. Met een gemiddelde van 26,8 jaar zijn er maar drie van de andere 149 teams jonger. Ook De Stukkenjagers 2 is met een 30e plaats nog lang niet over de datum: 36 jaar gemiddeld. Met 42 jaar is De Stukkenjagers 3 een middenmoter. Jongste team is het door IGM Jorden van Foreest aangevoerde SISSA met 22,3 jaar; hekkensluiter HWP Sas van Gent 2 doet met maar liefst 61,8 jaar het licht wat vroeger uit. Daar kan geen De Stukkenjagers 6 of 7 aan tippen!

Ander speeltempo in de NBSB-zaterdagcompetitie (9-9-2017, Algemeen)
Op de NBSB-ledenvergadering van vrijdag 8 september is besloten om het speeltempo in de NBSB-zaterdagcompetitie gelijk te schakelen met het in de KNSB-competitie al enkele seizoenen gangbare tempo. Dat betekent dat je voortaan eerst 90 minuten voor 40 zetten krijgt, en daarna 30 minuten extra voor de rest van de partij. Wel krijg je vanaf de eerste zet steeds 30 seconden per gespeelde zet erbij. Het tempo in de avondcompetitie - 40 zetten in 90 minuten en dan een kwartier voor de rest - blijft ongewijzigd.

Wil Wouts de nieuwe koploper?! (9-9-2017, Algemeen)
Op de tweede sessie van het inloopschaakseizoen kwamen vrijdag 8 september veertien schakers af. Van hen slaagden Joris Gerlagh, César Becx (beiden 1,5 uit 2), Marieke Sarton en Joop van Troost (beiden 1 uit 1) erin ongeslagen te blijven. In het klassement voor de grootste ratingstijger nam Wil Wouts ogenschijnlijk de koppositie van Paul Vermee over. Dit lijkt verband te houden met Wils nederlaag(!) tegen Joris, die dankzij de instellingen van het ratingprogramma gunstig uitpakt. Wordt aan gewerkt!
Diezelfde avond verzorgde SG KiNG in café Boulevard de aftrap van haar snelschaakcyclus. Flink wat Stukkenjagers onder de deelnemers; van hen eindigde Mees van Osch het hoogst. Hij werd vierde met 7,5 uit 10. De altijd sappige details vind je hier.

Stevige clashes in de Groepencompetitie (8-9-2017, Algemeen)
Op woensdag 6 september is de eerste cyclus van de Groepencompetitie van start gegaan. Maar liefst acht partijen eindigden in remise, maar in vrijwel al deze duels werd felle strijd geleverd.

Een goed voorbeeld was de allerlaatste partij die een uitslag kreeg. Luuk Baselmans kreeg in de A-groep bij zijn Stukkenjagers-debuut de wind van voren van Reinier Jaquet. Die kwam met dame en paard op bezoek in de zwarte stelling. Ongetwijfeld had wit ergens de winst voor het grijpen. Luuk slaagde er echter in om door een stukoffer tegenkansen te creëren. Even later liep zijn materiële achterstand op tot een toren, maar Luuks vrije d-pion bezorgde Reinier zoveel hoofdbrekens dat hij moest berusten in remise.
In dezelfde A-voorrondegroep eindigde ook het duel Rudolf Kat-Stefan Hess in een puntendeling. Rudolf verdedigde zich kundig tegen de zwarte dreigingen.
Nog zo’n zeeslang in de andere A-groep. Sebastiaan Dijksman bouwde met wit een ogenschijnlijk veelbelovende stelling op tegen Tijmen Kampman, met een triplering op de h-lijn. Tijmen liet zich niet verontrusten en wist af te wikkelen naar een toreneindspel, dat hij net (?) remise hield. De resterende twee partijen in deze groep eindigden wel in een beslissing. Erik Dignum kon in het eindspel met zijn toren beslissend op pionnenroof in de stelling van Kienfong Lie Kwie. De partij Sjoerd van Roon-Karel Storm was een spannende aangelegenheid. Sjoerd stond steeds een pion voor, maar Karels stukken waren een stuk actiever. Zo ook in het T+L-eindspel: Sjoerd had dan wel twee vrijpionnen, maar werd doodleuk matgezet.
Ook in de B-groepen heerste het remisevirus. Toon Stuart had steeds het beste van het spel tegen Joost Op ’t Hoog, maar zag wat vroeg af van winstpogingen in een voordelig dubbeltoreneindspel. Emil Voorhorst en Bas Rosheuvel hielden elkaar in een zwarestukkenmiddenspel in evenwicht. In de parallelgroep rookten ook Bart van den Berg en Jan Otten de vredespijp. De enige winst op B-niveau kwam op het conto van Lex Karstens, die René van den Bosch uittelde.
In de C1 debuteerde Henry Flikweert – extern uitkomend voor SV West-Zeeuws Vlaanderen - met een overwinning op Jeffrey van Huijgevoort. Jaap Steenkamer kon het bij zijn terugkeer op C-niveau niet bolwerken tegen ratingfavoriet Andries Deliën. De partij Peter Vincken-Rene Davidse eindigde in remise, maar zagen we daar niet ergens de kans op Lxf7? Peter greep die, maar wist de resulterende kwaliteitswinst toch niet in een vol punt om te zetten.
In de C2 was de ontmoeting Ton Tepe-Leo van Gelder een waar spektakelstuk. Ton bestookte na de lange rokade succesvol de zwarte koningsstelling, maar accepteerde nogal zorgeloos een loperoffer van Leo op a3. Na aanname kreeg ook Tons koning het zwaar te verduren, totdat… Leo zijn greep liet verslappen en Ton alsnog kon toeslaan. Ook een enorm gevecht bij Jan van den Dries-François Moran. Jan had in het eindspel twee vrijpionnen klaarstaan, maar François’ vrijpion stond al op e3. De zwartspeler deed het – te oordelen naar zijn gezichtsuitdrukkingen dan – niet op z’n handigst, maar wist zich verderop alsnog richting remisehaven te vechten. Dat lukte promovendus Hans van Driel dan weer niet. Tegen Cees Zoontjens brak hij zijn eigen verzet door een blunder.
In de D-groep zorgde Ad Haans – niet voor het eerst – voor een stevige verrassing. In no-time walste hij over degradant Jan Bergsma heen. Ivar van der Heide en Kees Gelens gingen goed van start door respectievelijk Fons van Leersum en Hans Groffen het nakijken te geven. Paul Vermee en Wil Wouts koesteren beiden 1157 KNSB-elopuntjes. Remise? Welnee: de koploper in het inloopschaakklassement sloeg keihard toe. Dat verzuimde César Becx te doen, in een ratingpartij tegen Maarten Werkhoven. In plaats daarvan deed hij verderop een toren in de aanbieding, in ruil voor een mataanval. Daar had Maarten beter wel kunnen ‘intrappen’, want het mat was verder weg dan César dacht. Nadat Maarten het offer versmaadde kon César alsnog toeslaan.

Staat de externe al op de kalender? (7-9-2017, Algemeen)
Dat is de vraag die alle Stukkenjagers - en hun partners - zich dezer dagen zeker eens moeten stellen. Beetje laat trouwens, want zelfs de data van het seizoen 2018-2019 zijn al bekend.
Eerst maar eens 2017-2018. Inmiddels heeft ook de NBSB de indeling voor de zaterdagcompetitie en de avondcompetitie rond. Alle wedstrijden staan inmiddels op de Stukkenjagers-kalender. In beide competities staan er enkele groepsreizen richting West-Brabant op het programma. Gezellig! De Stukkenjagers 4 begint op zaterdag 16 september met een uitwedstrijd tegen OSV in Oss. De laagste drie teams komen op zaterdag 7 oktober voor het eerst in actie. De Stukkenjagers 5 ontvangt dan het sterke RDS, terwijl De Stukkenjagers 6 en 7 zoals gehoopt elkaar treffen! Alle spelers van de zaterdagteams wordt verzocht een zo ruim mogelijke beschikbaarheid na te streven; met zeven teams is de spoeling qua invallers uiteraard dunner.
De avondteams hebben ruimere selecties, maar de teamleiders zullen snel je beschikbaarheid voor de uitwedstrijden willen checken en vastleggen. Op woensdag 27 september begint deze competitie. Vier van de vijf avondviertallen spelen thuis, waarbij De Stukkenjagers A (voorheen SJ B) en De Stukkenjagers B (voorheen SJ D) elkaar treffen. Stukkenjagers D (voorheen SJ E) en De Stukkenjagers E (voorheen SJ H) treffen in Cinecitta respectievelijk HSC B en De Raadsheer B. Alleen De Stukkenjagers C speelt de eerste ronde uit, op vrijdag 29 september tegen De Pion A in Roosendaal.

Spreekuur op Sunny Beach (7-9-2017, Algemeen)
De nieuwe kopman van De Stukkenjagers 2, Dennis Brokken, smeedt het ijzer nu het heet is. Hij reisde naar Bulgarije en om deel te nemen aan de zestiende editie van het Memorial Kesarovski-Stanchev, beter bekend als het Sunny Beach Open. De eerste drie ronden brachten hem evenzovele zeges, waardoor hij alleen aan kop gaat. Hij versloeg onder anderen IGM Vasilev (2406) en FM Tilicheev (2509). De resultaten vind je hier.

Stukkenjagers Open: al 58 deelnemers! (5-9-2017, Algemeen)
Ons negenrondige KNSB-ratingtoernooi begint pas op woensdag 11 oktober, maar nu al is de deelnemerslijst aardig gevuld. Staat jouw naam er nog niet op? Vul dan snel het aanmeldformulier in. Alle data en informatie vind je hier.

Groepencompetitie: nog meedoen? (4-9-2017, Algemeen)
Woensdag 6 september gaat de eerste cyclus van onze Groepencompetitie van start. Tot het eind van het jaar zal er worden gespeeld in groepen op vier niveaus, waarin een halve competitie wordt afgewerkt. We tellen momenteel al 55 deelnemers, maar aanmelden kan nog via César Becx, c.becx@home.nl, 06-27423952. Liefst uiterlijk dinsdag 5 september, maar zelfs tot 10 september valt er vast nog wel een mouw aan te passen.

Stukkenjagers in de prijzen (3-9-2017, Algemeen)
Dit weekend zijn er diverse SJ'ers actief geweest in eendagstoernooien. Zaterdag 1 september scoorden Anne Haast en Bianca de Jong-Muhren in het Open Schaakkampioenschap van Gouda een ratingconforme 3,5 uit 7 in de sterk bezette A-groep. De B-groep werd een prooi voor Sjoerd van Roon. Hij begon met vijf zeges en sloot af met twee remises. Goed voor een ongedeelde zege met 6 uit 7! De details vind je op de site van het organiserende Messemaker 1847.
Tegelijkertijd was het de beurt aan Frans Konings om weer een podium te bestijgen. Met Stefan Kuipers als teamgenoot legde hij beslag op de bronzen plak in de Schaakkroegentocht, die De Pion in Roossendaal organiseerde. Lager op de ranglijst vinden we de duo's Mark Haast/Bram van de Vrande en Stefan Hess/Roel Romanesco.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]