[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


19-09-2018: Groepencompetitie

Nieuws

Tiende plek voor veteraan (12-9-2018, Algemeen)
Ook aan de andere kant van het leeftijdsspectrum is er een Stukkenjager actief geweest op internationaal niveau. Theo van de Hoek, wiens alter ego ook en vooral dammer is, slaagde er eerder dit jaar in de nationale titel voor veteranen te veroveren. Als 70-plusser bleef hij bovendien alle vijftigers en zestigers voor. Dat beloofde wat voor het EK Veteranen, begin september in het Wit-Russische Porecce. Theo weerde zich kranig en werd gedeeld tiende, ietsje hoger dan op basis van zijn ranking mcht worden verwacht. De eindstand vind je hier.

Christiaan Beukema wint op WK (11-9-2018, Algemeen)
Er is nog een Stukkenjager die aan een WK deelneemt. In Gebze (Turkije) is Christiaan Beukema al zeven ronden onderweg in het WK Junioren tot 20 jaar. Het toernooi is zo loeisterk dat Christiaan pas dinsdag, in ronde 7, zijn eerste echte punt kon noteren, tegen zijn eerste tegenstander (net) onder 2100. Zijn score van 1 uit 6 levert hem zelfs ratingwinst op, dus dat belooft wat voor de resterende vier ronden. Je kunt het evenmement volgen via de toernooisite.
En dan is vrijdag 7 september SG KiNG weer begonnen met een nieuwe cyclus maandelijkse snelschaaktoernooien. De eerste avond, waarop de Tilburgse titel op het spel stond, trok maar liefst 50 deelnemers. Onder hen elf SJ'ers, van wie er geen het podium haalde. Mark Haast kwam nog het dichtstbij, met 6,5 uit 10. De details vind je hier.
Een dag later waren César Becx en René van den Bosch onder de deelnemers van het Stompe Linde-toernooi in Nuenen. César werd in de A-achtkamp gedeeld tweede met 4,5 uit 7, René haalde een middenscore in groep C. De uitslagen zullen te zijner tijd hier verschijnen.

Belofte naar het WK (11-9-2018, Algemeen)
Via de KNSB heeft ons nieuwe lid Tommy Grooten (8) per 1 september de zogeheten 'beloftestatus' gekregen. Dat betekent dat hij via NOC*NSF een Talentboekpagina mocht aanmaken. Deze is onder meer bedoeld voor crowdfunding - bij bonden steeds meer in trek om de begroting te ontlasten. Zo bestaat er de mogelijkheid om een kleine bijdrage leveren aan Tommy's deelname en begeleiding aan het WK tot 10 jaar, dat van 3-16 november in Santiago de Compostela gespeeld gaat worden.

Nieuwkomer neemt de leiding (7-9-2018, Algemeen)
Tijdens de inloopsessie van vrijdag 7 september waren er wederom negentien inloopschakers bij Cinecitta. Onder hen ook oud-lid Ardy Foolen, over uit Bulgarije. Slechts drie spelers bleven ongeslagen: nieuwkomer Raimon Bach, Erik Dignum (beiden 2 uit 2) en Frans Konings (1 uit 1). Raimon nam stevig de leiding in het ratingwinstklassement. De volgende twee ronden rapidschaak zijn uiteraard op vrijdag 14 september, eenieder kan zich in de Ristobar melden om 13.30 en/of 14.45 uur.

65, 9 en... 168! (7-9-2018, Algemeen)
Op woensdag 5 september startte de eerste cyclus van de Groepencompetitie, met het nooit eerder vertoonde aantal van 65 deelnemers. En er ging nog een ‘clubrecord’ aan diggelen.

En mogelijk sneuvelde er nog een derde. Van de 27 partijen eindigden er maar liefst negen in remise. In de A1 hadden ze geen last van dit virus. De vier partijen eindigden alle in 1-0, waarbij de ratingwatchers alleen hun wenkbrauwen flink fronsten bij de uitslag van Sebastiaan Dijksman-Tijmen Kampman. Kennelijk lukte het Tijmen niet de balans te hervinden na de onthutsende mededeling dat alle aspirant-deelnemers aan het Stukkenjagers Open helemaal zelf het inschrijfformulier moeten invullen. In het dubbeltorenlopereindspel vergaloppeerde hij zich. De andere ratingfavorieten in deze groep - Sjoerd van Roon, Jordy Schouten en César Becx - hadden naar verluidt wel hun zwakke momenten in het eerste deel van de partij, maar bleven uiteindelijk wel respectievelijk Guus Vermeulen, Willem Blankert en Rudolf Kat de baas. In de A2 leek een tweede mega-surprise in de maak. Lex Karstens kon op een gegeven moment vernietigend toeslaan tegen Bob Jansen, maar liet die mogelijkheid onbenut. Daarna kwam Bob alsnog bovendrijven. In de partij Pascal Graafmans-Luuk Baselmans kreeg zwart in het middenspel druk op de loopgraven, waarin de witte stukken zich verschansten. Luuk liet niet meer los. Reinier Jaquet-Mark Clijsen werd snel remise, gokje: de zwartspeler vertrouwde het niet. En misschien gold dat ook wel voor de witspeler in Erik Dignum-Ron de Veen.
In de B-groepen eindigden vier van acht partijen on(op)gemerkt in remise: Bas Rosheuvel-Paul Castermans, René van den Bosch-Jan Otten, Christophe Verledens-Henry Flikweert en Toon Stuart-Bastiaan van de Rijt. Het duel der Barten - Plasmans en Van den Berg - eindigde in een vlotte zege voor laatstgenoemde. Emil Voorhorst wist in de overgang naar het eindspel teamgenoot Jeroen van de Rijt te verschalken. Ook in de andere twee partijen viel een beslissing, maar dan van de sensationele soort. Kees Gelens lukte tegen Maarten Werkhoven een huzarenstukje, en wat te denken van B-debutant Thomas Schollen, die koeltjes een stukoffer van Kienfong Lie Kwie weerlegde?
In de C-groepen bereikten Jan van den Dries en Nico Dignum verrassende puntendelingen tegen Leo van Gelder en Thomas Tepe. Iets voorspelbaarder waren de remises in Jeffrey van Huijgevoort-Jan Weijters en Cees Zoontjens-Guus van Heck, al werd er wel degelijk om gestreden. Ton Tepe hield de familie-eer wel hoog, hij versloeg Jaap Steenkamer. Het duel Toon Tibosch-Theo Mulder zorgde ervoor dat een clubrecord werd verpulverd. Nooit eerder was de gezamenlijke leeftijd van twee SJ-combattanten 168. Onze nieuwe nestor smaakte het genoegen de oude - foutje, bedankt - mat achter de paaltjes te zetten. Ivar van der Heide won zoals verwacht van Hans van Driel, maar moest er erg hard voor werken.
Over hard werken gesproken. Ad Haans had tegen Hans Groffen met noeste arbeid een beslissende materiële voorsprong verworven. Nou ja, beslissend… niet als je met één zet al dat werk verpest. Daarna had Ad niet meer de mentale veerkracht om voor de remise te gaan. Hans Groffen staat nu, inclusief vooraf gespeelde partijen, al op 2,5 uit 3. Jan Bergsma, Coen Klaassen en Wil Wouts zetten de achtervolging in door zeges op Paul Vermee, Bert Wels en Fons van Leersum.
Alle resultaten zijn inmiddels verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.  

Laagvliegers blijven niet onder de radar (4-9-2018, Algemeen)
Het is in de loop der jaren slechts weinigen gelukt om geheel onopgemerkt een toernooi te spelen. Oké, een rapidtoernooitje in Balkbrug wil nog weleens aan de aandacht van de webredactie ontsnappen, maar de eindstanden van de meer gangbare toernooien worden steevast gescand op Stukkenjagers. De technieken om onder de radar te blijven worden dan ook steeds geavanceerder. Afgelopen weekend probeerden twee leden een variant op de tactiek van de verschroeide aarde. Het komt erop neer dat je, zodra je ziet aankomen dat het resultaat niet om over (naar huis) te schrijven wordt, nog gauw wat bruggen achter je verbrandt, c.q. extra nullen pakt. En dan maar hopen dat de inspectie niet dóórscrollt. Helaas voor Herman Grooten en Bianca de Jong-Muhren ging die vlieger niet op. Gelukkig haalde Tommy Grooten wel zijn niveau.

Mooi portret van Bert Enklaar (3-9-2018, Algemeen)
Voor schaaksite.nl maakte Johan Hut een portret van Bert Enklaar, die in het seizoen 1995-1996 aan het eerste bord van De Stukkenjagers 1 speelde. Bert was toen al ziek, maar viel op door zijn niet-aflatende strijdlust. Vijf maanden na het seizoen, in oktober 1996, overleed hij.

De Stukkenjagers 7! (1-9-2018, Algemeen)
En dan maar meteen de waarschijnlijke samenstelling van SJ 7 erachteraan. Als alles loopt zoals we nu vermoeden gaat dat team met elf spelers de strijd aan in de 7e klasse KNSB. In volgorde van SJ-rating zijn dat: Thomas Tepe, Leo van Gelder, Ivar van der Heide, Cees Zoontjens, Elroy Kerstens, Rene Davidse, Theo van de Hoek, Hans van Driel, teamleider Wil Wouts, Ad Haans en Fons van Leersum. Ook dit team speelt naar verwachting thuis op de eerste speeldag, 6 oktober.

De Stukkenjagers 6! (1-9-2018, Algemeen)
Het zesde en zevende team komen naar alle waarschijnlijkheid beide in de 7e klasse KNSB uit. De groepsindeling wordt in de loop van volgende week bekend. Ongeacht hoe die uitvalt, is lekker schaken het devies. De teamsamenstelling is nog onder een licht voorbehoud, maar we wilden jullie niet langer in spanning houden. De selectie bestaat vooralsnog uit tien personen. In volgorde van SJ-rating zijn dat: Harry Buyvoets, Jan Weijters, Carlo Butalid, Guus van Heck, teamleider Jan van den Dries, Jan Bergsma, Bert Wels, Roger Bougie, Paul Vermee en Hans Groffen. Het team speelt zijn eerste (thuis?)wedstrijd op 6 oktober.

Stukkenjagers Open: inschrijving geopend (1-9-2018, Algemeen)
Op 10 oktober begint ons negenrondige open toernooi, dat meetelt voor de KNSB-rating. Hier vind je alle informatie. Je kunt je aanmelden door het inschrijfformulier zo volledig mogelijk in te vullen. De deelnemerslijst zal naar verwachting snel langer worden...


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]