[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
20-07-2018: 13.30-16.00 uur: Inloopschaak in Cinecitta

Nieuws

Surprises bij inloopschaak voor jong en oud (7-7-2018, Algemeen)
Zeventien schakers, in leeftijd variërend van 8 tot 88 jaar(!), bevolkten de Ristobar tijdens de inloopsessie van vrijdag 6 juli. Van hen bleven Jan Douwes (2 uit 2), Tommy Grooten, Hans van Orsouw, Erik Dignum (allen 1,5 uit 2) en Jan Weijters (1 uit 1) ongeslagen. Laatstgenoemde legde daarbij extra eer in door César Becx een toreneindspelletje af te pakken. In het algemeen periodeklassement blijft Erik Dignum, ondanks een puntendeling met Tommy, ruim aan de leiding. Daan van Kalken voert het ratingwinstklassement aan met +42. De volgende inloopmogelijkheid is uiteraard op vrijdag 13 juli. Wie om 13.30 of 14.45 uur kan aanschuiven voor de rapidpartijen van 25 minuten + 5 seconden per speler.

Anne Haast klaar voor topduel (4-7-2018, Algemeen)
In ronde 2 van het NK Vrouwen heeft Anne Haast dinsdag weer een prima zege geboekt. Uit de opening tegen Lisa Hortensius haalde ze met wit niet per se voordeel, maar wel het type scherpe stelling waarin ze op haar best is. Toen Lisa op een stukoffer inging, maakte Anne het goed af. Ook Tea Lanchava haalde een tweede punt binnen, Zhaoqin Peng morste een halfje. Woensdag neemt Anne het, vanaf 14.30 uur, met zwart op tegen medekoploper Tea. Je kunt alles live volgen via de toernooisite.

Een rondje langs alle groepen... (3-7-2018, Algemeen)
De Groepencompetitie is alweer twee speeldagen verder, hoog tijd voor wat algemenere bespiegelingen dan je gewend bent.

In de A-groep heerst Mart Nabuurs met vaste hand. Meestal betaalt hij bij het rapidtempo wel de tol voor zijn wat dromerige tijdindeling, maar daarvan is nu geen sprake: met 13,5 uit 14 mogen de 'achtervolgers'blij zijn als ze überhaupt zijn hielen zien. De strijd om de tweede plaats lijkt te gaan tussen Mark Clijsen en César Becx. Spannender is het in de degradatiepoule. Door een onhandige inschatting van de WL wordt de degradatie versoepeld: maar drie spelers dalen af naar de B-groep. Dat zal Joost Op ’t Hoog en Kienfong Lie Kwie geen soelaas meer bieden. Voor het resterende B-ticket lijkt Ron de Veen de favoriet, maar vlak Stefan Hess nog niet uit.
In de B-groep beleeft Guus Vermeulen een fantastische cyclus. Hij heeft promotie naar de A-groep voor het grijpen. Voor de resterende twee promotieplaatsen zitten Lex Karstens en Sebastiaan Dijksman op het vinkentouw, al kunnen Maarten Werkhoven en Jan Otten nog voor hun kansen gaan. In de B-degradatiepoule zijn er maar twee behoudsplaatsen te verdienen. Die blijven voor Thomas Tepe en Ivar van der Heide buiten bereik. Henry Flikweert en Toon Stuart staan er het beste voor, Harry Buyvoets en Paul Castermans kunnen nog roet in hun eten gooien.
In de C-groepen spelen ze gewoon met z’n tienen een halve competitie, was het altijd maar zo simpel. In de C2 staan de twee promovendi al vast. Andries Deliën morste maar drie halfjes: 9-7,5. Bastiaan van de Rijt moet nog twee partijen spelen, maar met zijn 7-6,5 is hij niet meer te achterhalen. Om het toch nog wat gecompliceerder te maken mag de nummer 3 van deze groep te zijner tijd gaan kampen om een B-ticket met de nummer 3 uit de C1. Zelfs als Jan Weijters zijn laatste partij verliest is hij op SB-punten zeker van dit nagerecht. Drie spelers zullen het een niveautje lager moeten proberen. Rene Davidse zag bui al enige tijd hangen en Jan Bergsma zal, ondanks de knappe remise tegen Andries Deliën, drie keer moeten winnen om het onheil af te wenden. De derde plaats zal toevallen aan Ton Tepe of Bjoern Hofmans. Laatstgenoemde heeft nog een halfje nodig om boven Ton te eindigen, maar heeft aan Bastiaan van de Rijt en Elroy Kerstens geen makkies. Tweemaal verlies betekent degradatie, want Ton heeft dan meer SB-punten.
In de C1 is Jeroen van de Rijt als enige zeker van promotie, maar nog niet van de eerste plaats. Daarover beslist zijn laatste duel met Thomas Schollen die een half punt achter staat. Thomas heeft curieus genoeg een halfje nodig om als tweede rechtstreeks te promoveren. Haalt hij dat niet, dan wordt hij derde achter Kees Gelens, die van alle zespunters dan de beste SB-score heeft, maar vóór Leo van Gelder en - eventueel - Cees Zoontjens, die juist SB-punten te kort komen. Thomas of Kees Gelens krijgt dus een extra kans in de playoff met Jan Weijters. Onderin pakte Henri Anemaat vrijwillig een degradatieplaats, terwijl ook Paul Vermee het niet redde. Om het derde D-bewijs te ontlopen zal Nico Dignum, gelet op zijn mindere SB-score, zijn slotpartij tegen Cees Zoontjens moeten winnen. Alleen dan wordt Jaap Steenkamer de pineut.
In de D-groep moeten nogal wat achterstallige partijen worden weggewerkt alvorens alle vier de promovendi bekend zijn. Mathematisch bezien heeft momenteel alleen Theo Mulder, met 6,5 uit 8, zekerheid over zijn C-status. Nog in de race voor de andere drie plaatsen zijn - in volgorde van waarschijnlijkheid - Roger Bougie, Theo van de Hoek, Hans van Driel, Hans Groffen, Bert Wels en Jan Hes. We gaan het zien de komende weken, of ietsje later.

Goede start Anne Haast in NK Vrouwen (2-7-2018, Algemeen)
Maandag 2 juli is in Amsterdam het Deloitte NK Schaken van start gegaan. Anne Haast gaat in de vrouwensectie op voor haar vijfde titel in successie. In de eerste ronde maakte ze alvast een beginnetje. Met zwart speelde ze Mariska de Mie naar een regelmatige nederlaag. Ook haar traditionele rivales Zhaoqin Peng en Tea Lanchava wonnen. Morgen heeft Anne wit tegen Lisa Hortensius. De partijen beginnen dagelijks om 14.30 uur in de Tolhuistuin aan de IJpromenade 2. Je kunt alles live volgen via de toernooisite.

Wereldscores Rudolf Kat en Mark Haast (2-7-2018, Algemeen)
Onze leden hebben weer flink huisgehouden op de toernooivelden. Zoals eerder gemeld weerde Rudolf Kat zich kranig op twee fronten tegelijk. In de slotronde van het OKW in Woerden moest hij helaas in het stof bijten zoals je hier kunt zien. Dit verlies werd meer dan goedgemaakt in het Kampioenschap van de Leidse Schaakbond. Door een zege op een 2100-speler bemachtigde Rudolf de derde prijs; met 4,5 uit 7 - een overscore van 1,89 - en een TPR van 2208 hoefde hij alleen de IM's Van Haastert en Pijpers voor te laten gaan. De details vind je hier, de partijen hier.
In het weekend van 30 juni-1 juli namen vier Stukkenjagers deel aan het De Legibus-toernooi in Helmond. In dit door HSC georganiseerde evenement stonden maar liefst negen partijen van 45 minuten per speler op het menu. Zonder increment, hetgeen regelmatig leidde tot hartverscheurende taferelen. Op de eerste dag ging het alle SJ'ers voor de wind: Mark Haast, Herman Grooten, César Becx en Sjoerd van Roon stonden met 4 uit 5 net achter de koplopers. Mark liet dat volgen door een geweldige zondag. Met 3,5 uit 4 tegen louter titelhouders reikte hij tot een gedeelde eerste plaats. Uiteindelijk kwam hij met 7,5 uit 9 en een duizelingwekkende TPR van 2595 een half weerstandspuntje te kort voor de beker, die een prooi werd voor GM Levin. Die kroop in ronde 7 door het oog van de naald tegen César Becx, die met 50 seconden tegen 20 vakkundig een mooie stelling serieverkrachtte. César zou zich nog van deze klap herstellen en gedeeld vijfde worden met 6,5 uit 9 en een FM-achtige TPR. En, een unicum in zijn schaakleven, een ratingprijs 'tot 2400'. Die bleef voor Sjoerd van Roon net buiten bereik. Door verlies in de slotronde bleef hij steken op 5,5 punt en een overigens keurige TPR van 2151. Ook Herman Grooten miste een kans tegen Levin, ging te ver in het toreneindspel tegen Mark Haast en eindigde op 6 punten. De resultaten zijn te traceren via deze link, en dan op 'pairings 9' klikken.
En dan was er nog de verrassende winst, op zondag 1 juli, van het duo Lars Vereggen/Eric de Moor in de Schaakkroegentocht in Roosendaal. Een zege die zij overigens deelden met Stefan Kuipers/Frans Konings. Van de vele deelnemende Stukkenjagers leverden vooral Stefan Hess/Bart van den Berg een knappe prestatie: zevende, boven tal van hoger ingeschatte stellen. Details vind je hier, de foto's hier.

Daan van Kalken slaat toe bij inloopschaak (2-7-2018, Algemeen)
Met veertien deelnemers beleefden we op vrijdag 29 juni een zonnige sessie van het inloopschaak. Huisschaker Daan van Kalken wist als enige 2 uit 2 te scoren en sloeg een mooe slag in het ratingwinstklassement. Ook Henk Mollema (1,5 uit 2), Bram van den Berg, Frans Konings, Marieke Sarton (allen 1 uit 1) en Jan Bergsma (0,5 uit 1) bleven ongeslagen. De volgende mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen dient zich op vrijdag 6 juli aan. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta meldt, kan meteen in de slag.

Op het podium in Vught en Boxtel (26-6-2018, Algemeen)
Ook de afgelopen weken zijn er weer Stukkenjagers op de 64 toernooivelden actief geweest. En met succes. Zo slaagde Mark Clijsen er op 16 juni in om tijdens het Caféschaaktoernooi in Vught beslag te leggen op de gedeelde tweede plaats, met 5,5 uit 7. Hij bleef daarmee onder anderen clubgenoten Mark Haast en Frans Konings voor. Meer details zullen te zijner tijd hier verschijnen.
Mark Haast beklom een weekje later alsnog het podium, in Boxtel. Daar werd hij met 5,5 uit 7 gedeeld tweede in de Huub van Dongen Memorial. Een mooi verslag vind je op de site van het Dubbelschaak ‘97, dat zijn clubicoon weer een warm eresaluut bezorgde.
En dan presteert onze meest actieve toernooispeler, Rudolf Kat, prima in de twee toernooien tegelijk. In het Open Kampioenschap van Woerden zit hij, met nog één ronde te gaan, op het vinkentouw voor een mooie prijs, zoals je hier kunt checken. Nog beter presteert hij in het Persoonlijk Kampioenschap van de Leidse Schaakbond. Met de slotronde voor de boeg heeft hij 3,5 uit 6 in het sterke veld, goed voor een TPR van 2143. De tussenstand vind je hier.
Ook César Becx gaat zich graag te buiten aan toernooischaak. Hij nam van 22-24 juni deel aan het zesrondige HSG Open. Dat doorstond hij met 3,5 uit 6 op zijn eigen niveau - voorin de 2100. Debet daaraan was vooral zijn enige nederlaag; vanuit gewonnen stelling liep hij - niet voor het eerst - op een counter van IM Tea Lanchava. Meer plezier beleefde hij aan twee plofzetten. De cijfers vind je hier.

Helft van de inloopschakers blijft ongeslagen (25-6-2018, Algemeen)
De inloopsessie van vrijdag 22 juni trok veertien schakers, die onder leiding van Kienfong Lie Kwie twee rapidronden afwerkten. Jan Douwes slaagde erin beide partijen te winnen, terwijl ook Kienfong, Erik Dignum, Cees Zoontjens (allen 1,5 uit 2), Theo Mulder (1 uit 1), Roger Bougie en Frans Konings (beiden 0,5 uit 1) ongeslagen bleven. De volgende bijeenkomst is op vrijdag 29 juni, de meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Eclatante zege op gezellige gasten (18-6-2018, Algemeen)
Op zaterdag 16 juni beleefde de massakamp tussen De Stukkenjagers en de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez zijn vierde editie. In Cinecitta sloeg de balans, net als vorig jaar in Gent, flink naar onze kant door.

Op papier was er weinig licht tussen de boten: wij brachten gemiddeld zo'n 14 elo-punten meer achter het bord. Dat ogenschijnlijke evenwicht bleef zo’n anderhalf uur intact. Erik Dignum (6) opende de score, hij won pardoes een stuk via een dubbelaanval. Jan van den Dries (20) zorgde voor 2-0. Hij vierde zijn rentree in het wedstrijdschaak en gaf, in samenspraak met de Gentse preses, het begrip 'ronkende zege' een extra dimensie. De voorsprong liep op door een stukwinst van Thomas Tepe (17), terwijl Bjoern Hofmans (22) zijn tegenstander uit 2017 nogmaals versloeg. Ook Kienfong Lie Kwie (12) en Roland Daamen (7) brachten een vol punt in.
Joost Op 't Hoog (11) moest als eerste een halfje afstaan, en ook Carlo Butalid (19) deelde het punt. Guus Vermeulen (16) won van niemand minder dan Theo Mulder. Huh? Inderdaad, we hadden onze wijste cadeau gedaan aan de Belgen, omdat een van de hunnen verstek moest laten gaan.
Pas bij deze 8-1 achterstand konden de gasten echt iets terugdoen: Jan Weijters (18) moest de koning omleggen. Later zouden aan onze zijde enkel Elroy Kerstens (21) en Bram van den Berg (1) dat voorbeeld moeten volgen. Bram probeerde de Gentse topman met een stukoffer uit het evenwicht te brengen, maar Van der Stricht bleef koel rekenen, zoals het een wiskundedocent annex IM betaamt. Over koel blijven gesproken: de sterke tegenstander van Fré Hoogendoorn (4) trok fel ten strijde, maar onze man bleef goed kijken en counterde sterk: mooie zege.
Daarna zouden nog slechts zes puntendelingen de Belgische teller in beweging krijgen. Paul Vermee (23) rekte het genot van een spannende partij nog lang op, maar zijn opponente gaf geen krimp. Luuk Baselmans (2) leek wat minder te staan in het eindspel, maar zijn tegenstander - nochtans oud-tandarts - zag er geen gat in. Carel van Alphen (15) koos in een complex toren+paardeindspel voor het halve ei, terwijl John Greunsven (8) tegen de Belgisch meisjeskampioene flink moest werken alvorens er vrede werd gesloten. Ook onze Zeister gastspelers kwamen uit op remise. In de partij van oud-voorzitter Arjen van Amerongen (5) was er geen onbalans, terwijl Peggy (9) in het eindspel een materiële voorsprong niet kon verzilveren.
Hans Groffen (24) speelde een zeer meeslepende partij tegen de 91-jarige Gentse nestor. De heren sloegen elkaar om de oren met dreigingen, familieschaakjes en penningen. De laatste daarvan bracht Hans de winst. Ook Henk Jan Beukema (10) en Huong Do (14) bleven aan de goede kant van de score. Het voorlaatste punt werd binnengebracht door Maarten Werkhoven (13). Als laatste voegde César Becx (3) een punt toe aan het totaal. Zijn tegenstander leek het recept tegen schommelend evenwicht gevonden te hebben, maar een tijdnoodblunder deed de apotheker de das om.
Daardoor stond er 17-7 op het scorebord, bijna een kopie van de 17-8 uit 2017. Maar goed beschouwd zijn al die punten bijzaak. Het gaat om de gezelligheid, en daarin scoorden de Gentenaren onverminderd hoog. We kijken nu al uit naar ons tegenbezoek in 2019. Als wij de berichten uit België mogen geloven kunnen wij alvast de borst natmaken voor de Grote Revanche.

Paul Vermee wint door eliminatie en deductie (15-6-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 13 juni bracht op A- en B-niveau weer veel rapidspektakel. Maar het waren de matadoren in de C die de aandacht - van de toeschouwers dan - het langst vasthielden.

De allerlaatste partij van de avond was die tussen ge-D-nomineerde Rene Davidse en koploper Andries Deliën. Rene’s verzet leek gebroken toen Andries een stuk voorkwam. Die vlocht vervolgens een - illusoir - matnet; met een schaakje won Rene een pion en de loper terug. In het resterende toreneindspel had hij maar één pionnetje minder, en kreeg hij bovendien een mooie tegenkans. Toen Rene die liet liggen, was het alsnog gedaan met de koopman. Ook bij de partij Jan Weijters-Bjoern Hofmans in deze C2-groep hoefde je je niet te vervelen. Jan kwam al vrij snel een stuk voor, maar Bjoern trachtte hem te verwarren met een leuke mix van echte en pseudodreigingen. Uiteindelijk tevergeefs, maar het entreegeld hadden we er wel uit.
In de C1 informeerde debutant Thomas Schollen aan het begin van de avond al voorzichtig-ambitieus naar de werking van de SB-punten bij gelijk eindigen. Logisch, met 5 uit 6 in het verschiet. Dat vijfde punt kwam tot stand na kwaliteitswinst tegen Cees Zoontjens, die daarvoor te weinig tegenspel kreeg. Het afmaken is Thomas wel toevertrouwd, al hanteert hij daarbij een opmerkelijke methode. Met de rechterwijsvinger simuleert hij vanaf neushoogte de cruciale zettenreeksjes. Ongetwijfeld zal de FIDE deze manier van mentale notities maken ooit in de ban doen, maar voor Thomas werkt het prima.
In deze groep boekte Guus van Heck een onvervalste aanvalszege op Kees Gelens, wiens koning geen moment rust kreeg. Nico Dignum boekte met zwart een knappe zege op Henri Anemaat. Nog net iets verrassender was de winst van Paul Vermee op Jaap Steenkamer. Die kwam curieus tot stand. Jaap vergat een aangevallen toren weg te zetten. Toen hij zich dit enkele tellen later realiseerde ontglipte hem de hint: "Dat was niet zo slim.". Dit zette Paul aan het denken. Werd hem zojuist door de toch vriendelijk ogende Jaap op irritante wijze een fout ingewreven? Dit leek Paul niet erg waarschijnlijk, en zo kwam hij vanzelf tot optie 2: Jaap had het over zijn eigen zet. Even goed kijken, o ja, bxc5, toren binnen, punt binnen.
In de D-groep leek Theo Mulder tegen Roger Bougie met een schijnoffer op een snelle overwinning af te stevenen. Roger werd opgezadeld met enorme zwarte gaten f6 en d6. Toch lukte het hem door taai verzet zijn ongeslagen status te behouden: remise. Ook de partij tussen Fons van Leersum en Theo van de Hoek was een langdurige affaire. Theo had steeds de actievere stukken, maar Fons wist het aantal aanknopingspunten aardig te elimineren. Pas op het laatst had Theo beet, met paard en toren ging hij op Fons' koning af.
In de hogere groepen spelen ze in deze slotcyclus steeds twee rapidpartijen tegen elkaar. In de A-kampioenspoule bevestigde Erik Dignum zijn goede vorm nog maar eens. Met zwart liet hij Mark Clijsen kansloos. De tweede pot werd vlot remise: 1,5-0,5. In de topper tussen Luuk Baselmans en Mart Nabuurs gaf de routine de doorslag. In zijn zwartpartij wist Mart subtiele enkele minuscule voordeeltjes te stapelen, waarna hij het met een elegante promotiecombi uitmaakte. In de andere kreeg Luuk de coördinatie tussen zijn stukken niet op tijd in orde, waarna Mart het eindspel wederom secuur uitschoof: 2-0. In de A-degradatiepoule won Rudolf Kat tegen Joost Op ’t Hoog de eerste pot vanuit bedenkelijke stelling, in de tweede kwam er nog een punt bij: 2-0. Wilder was het spelverloop bij Stefan Hess-Ron de Veen. Hier was Stefan verreweg het handigst in de onoverzichtelijke stellingen die al snel op het bord werden getoverd.
In de B1 joeg Harry Buyvoets koploper Lex Karstens de stuipen op het lijf. In de eerste partij bleef het daar niet bij; Harry rondde het keurig af. Ook in de return had hij met zijn sterke paard de beste kansen in het eindspel, maar Lex wist het blad te wenden: 1-1. In de B2 weer een solide prestatie van René van den Bosch: 1,5-0,5 tegen Henry Flikweert. Maarten Werkhoven en Paul Castermans openden met een puntendeling in een spannend pionneneindspel. In de tweede partij sloeg Maarten toe. 1,5-0,5 was ook de uitslag bij Sebastiaan Dijksman-Bart van den Berg. De beslissing viel in een amusante wildwestpartij. In de B-promotiepoule sloeg Guus Vermeulen een mega-slag door Bas Rosheuvel twee keer kansloos te laten. In de B-degradatiepoule smaakte Ivar van der Heide het genoegen Thomas Tepe met 1,5-0,5 terug te wijzen. Genoegen? "Het had 2-0 moeten zijn", mopperde hij.
Het ratingschaak ten slotte. Kienfong Lie Kwie versloeg Leo van Gelder twee keer, en ook Carlo Butalid bracht 2-0 op de borden, al miste Hans Groffen onderweg wel een mooie kans. De bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]