[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
13-11-2019: De Stukkenjagers D - RSG C, De Stukkenjagers B - RSG A, De Stukkenjagers A - KiNG A, Groepencompetitie, De Stukkenjagers C - KiNG B, De Stukkenjagers E - RSG B

Nieuws

De nieuwe KNSB- en FIDE-ratings! (31-10-2019, Algemeen)
Op 1 november hebben de KNSB-ratings hun driemaandelijkse update gehad. Bekijk de nieuwe getallen van alle SJ'ers hier. De in jouw rating verwerkte partijen vind je door hier je achternaam zonder voorvoegsels in te tikken.
De nieuwe FIDE-ratings van onze clubleden per 1 november vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

Negen koplopers in Stukkenjagers Open (31-10-2019, Algemeen)
In de tweede ronde van ons open toernooi hadden de toppers het geen van allen echt gemakkelijk. Hoewel… Bob Jansen wist de onconventionele openingsopzet van Lex Karstens te ontzenuwen door met een klassieke pionnenstorm diens koningsvleugel lam te leggen. Daarna ging het vanzelf. Luuk Baselmans en Herman Grooten hadden aanzienlijk langer werk. Luuk moest tegen Rudolf Kat tot het D+T+L-eindspel wachten om het verschil te maken, terwijl Herman tegen Ron de Veen geduldig manoeuvrerend in een leeggelopen zaal zijn voordeel in een 2T+P-eindspel te gelde maakte.
Heel wat spectaculairder ging het er aan toe bij César Becx-Robin Verhoeven. De computer sloeg - na afloop dan - al snel uit naar +4 à 7 voor César, maar die verdwaalde weer eens in zijn eigen tactische mogelijkheden. In de incrementfase kwam de zege zelfs één moment in gevaar, maar dat ging ongemerkt voorbij.
Ook Sam Baselmans, Erik Dignum, Ruud Feelders en Henk Jan Beukema boekten hun tweede overwinning. Twee ratingtoppers konden hun status niet waarmaken. Thomas Kools kwam niet verder dan remise tegen collega-EGS’er Bart Plasmans, die in onze interne aan vastigheid heeft gewonnen. Neo-Stukkenjager Erwin Meeuwsen zorgde voor de grootste surprise in de partijen tussen de éénpunters; hij voegde zich bij de koplopers door Karel Storm te verslaan.
Maar de allergrootste ratingklapper van de avond maakte Frans Pistorius die - als we het uitslagenblaadje mochten geloven - Ton Renes onderuit haalde. Bij navraag bleek het te gaan om een keurig afgemaakte aanval. Hulde! Daarbij verbleken zelfs de verdienstelijke remises van Cees Zoontjens en Carlo Butalid tegen respectievelijk Jan Otten en Jasper Kools enigszins.
De uitslagen van ronde 2 vind je hier.

De Stukkenjagers D gaat onderuit (30-10-2019, Algemeen)
Ook ons D-team kwam afgelopen week in actie, zij traden in een geïmproviseerde opstelling aan in Etten-Leur. Daar bleek Staunton A te sterk. Carlo Butalid (2), Elroy Kerstens (2) en Ton Tepe (4) moesten een nederlaag slikken. Last-minute invaller Roger Bougie (3) smaakte het genoegen het eerreddend punt te scoren: 1-3.

Stukkenjagers Open, ronde 2 (29-10-2019, Algemeen)
Op woensdag 30 oktober staat de clubavond in het teken van ons open toernooi. Vanaf 19.45 uur gaan de klokken weer aan, de indeling voor ronde 2 vind je hier.

Elke vrijdagmiddag welkom in Cinecitta (29-10-2019, Algemeen)
Bij de inloopschaaksessie van vrijdag 25 oktober waren 22 schakers present. Ad Haans, Frans Pistorius, Frank Vennix en Jan Douwes wisten hun beide partijen te winnen. Ook Sebastiaan Dijksman (1,5 uit 2), Glenn Morren, Theo Mulder, Jim Stada (allen 1 uit 1), Mart Nabuurs en César Becx (beiden 0,5 uit 1) bleven ongeslagen.
Op vrijdag 1 november kan iedereen weer in de Ristiobar van Cinecitta terecht om geheel vrijblijvend één of twee rapidpartijen te spelen. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar meldt, kan meteen aan de slag tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

Stefan Beukema in EK Landenteams (28-10-2019, Algemeen)
Het toernooi wordt gehouden in Batumi (Georgië). De kopman van SJ 1 komt uiteraard voor België uit. Stefan heeft inmiddels in vier van de vijf matches van onze Zuiderburen zijn opwachting gemaakt: twee zeges en twee nederlagen. Je kunt het toernooi, inclusief dagelijks veel live-partijen, volgen via de toernooisite.

Geen ratingwinst voor Stukkenjagers (28-10-2019, Algemeen)
De toernooien in Haarlem en Hoogeveen zijn ten einde gekomen. In de Noord-Hollandse hoofdstad zag Rudolf Kat zijn ratingwinst in de tweede toernooihelft wegdeemsteren: hij eindigde met 3,5 uit 8 op een ratingconforme score, zoals je hier kunt checken. Dat gold ook voor Herman Grooten, met 5 uit 9 in de A-groep van het Hoogeveen Schaaktoernooi. In de B-groep perste Tommy Grooten er een mooie eindsprint uit die hem op 4,5 uit 8 bracht en hem nog net een plusscore opleverde. De details vind je op de toernooisite.
Vier Stukkenjagers namen van 25-27 oktober in Amsterdam deel aan het Eijgenbrood-weekendtoernooi. In de A-groep kon Mart Nabuurs de ratingschade van een nederlaag in ronde 1 (en de remise tegen César Becx in ronde 5) niet repareren, maar door een zege in de slotronde werd hij met 4 uit 6 wel beste Stukkenjager. César kreeg met 3,5 uit 6 zijn rating niet in beweging, wat in deze levensfase best positief is. Ook Roland Daamen lag op koers voor een status quo, maar een onverhoopte nederlaag in de laatste ronde wierp hem flink terug. In de B-groep wisselde Thomas Tepe pieken en dalen af. Tegenover twee snelle zeges en één gelukkige stonden drie nederlagen, waarvan er twee de predikaten 'onnodig' en 'frusterend' verdienden. De cijfers kun je nakijken op de toernooisite.

De Stukkenjagers B tekent de vrede (27-10-2019, Algemeen)
Afgelopen vrijdag speelde SJ B de uitwedstrijd tegen BSV A in Bergen op Zoom. Ron de Veen doet verslag.

Bij (verre) uitwedstrijden is het wel eens lastig bij De Stukkenjagers om een team compleet te krijgen. Teamleider Reinier was al een maand van te voren bezig te peilen wie van onze vaste spelers mee konden doen, dat bleken slechts twee spelers namelijk Lex Karstens en Ron de Veen. Gelukkig waren Leo van Gelder en Paul Castermans bereid om het team compleet te maken. Daarvoor bedankt en ook César voor zijn inzet.
Vlak voordat de wedstrijd begon waarbij wij welkom werden geheten kregen wij een korte toespraak over het feit dat Bergen op Zoom 75 jaar geleden was bevrijd en er festiviteiten waren in de stad. 'Wij' wilden hun feest bewust - of onbewust - niet verpesten en besloten er een vredelievende avond van te maken. Nee hoor, dat kwam toevallig zo uit.
Leo (4) kwam als eerste remise overeen, redelijk snel overigens. In eerste instantie was hij daar tevreden over omdat hij bij ons inviel in een hogere klasse, maar toen hij later hoorde dat zijn rating veel hoger was, was dit een beetje jammer. Overigens bleek zijn tegenstander in praktijk toch beter te zijn (rating zegt ook niet alles). Lex (1) speelde een partij die hij graag speelt met wit en had een voordelige stelling. Ron (2) leek iets voordeliger uit de opening te komen, maar had wel wat ontwikkelingsachterstand. Paul (3) had een op papier gelijkwaardige tegenstander, net als Lex en Ron, maar wel een tegenstander die je niet zomaar kunt verslaan. Ondanks het feit dat Paul in vorm is bleef de stelling in evenwicht. Inmiddels kreeg zowel Lex als Ron een remiseaanbod. Lex zijn aanval had niet tot beslissend voordeel geleid, sterker nog hij zou een stuk verliezen of mat gaan, maar dat trucje overzag zijn tegenstander. Dus lang nadenken hoefde hij niet en nam het remiseaanbod aan (1-1). Ron had even gewacht op Lex om te beslissen wel of niet doorspelen, maar zag terecht dat zijn tegenstander wat beter stond en dat Paul waarschijnlijk remise zou spelen. Verstandig werd het remiseaanbod aangenomen (1,5-1,5). Paul en zijn tegenstander speelde nog even door alvorens ook hier remise werd overeengekomen (2-2). Zo werd de vrede getekend (op alle borden!). Enerzijds hadden we misschien een beter resultaat moeten neerzetten, anderzijds konden we ook gewoon verliezen. Met dit resultaat is er niets aan de hand en kan het nog alle kanten op gaan. Bij het bekijken van de andere teams is alles nog mogelijk, misschien behoren we zelfs tot de betere teams.

De Stukkenjagers C start met een gelijkspel (25-10-2019, Algemeen)
Afgelopen maandag was nog een derde SJ-viertal te gast bij De Drie Torens. Het C-team nam het op tegen hun B-team. Ze deelden de punten. Aan de topborden zegevierden Erik Dignum en debutant annex invaller Erwin Meeuwsen. TL Guus Vermeulen ging aan bord 3 verrassend onderuit. Aan bord 4 moest Thomas Tepe het om onduidelijke redenen opnemen tegen de verreweg sterkste DDT-er. Hij had eeuwig schaak op de schoen, maar de tijdnood deed hem een andere keuze maken. Die leidde tot verlies: 2-2 dus.

Schaken & film bij Cinecitta: analyze this (24-10-2019, Algemeen)
Zondag 20 oktober was een twaalfkoppige Stukkenjagers-delegatie - inclusief vier spelersvrouwen - te gast bij het 013 Cinecitta International Film Festival. Samen bezochten zij The Dragon Defense, een Colombiaanse film over drie oudere mannen die een passie voor schaken delen. De film werd door het twaalftal beoordeeld als 'equal' tot 'slightly better'. De post mortem was in ieder geval genoeglijk en voor herhaling vatbaar. Maar dat lag misschien ook wel aan het drankje dat Paul Vermee na afloop aanbood.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]