[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
23-05-2018: Groepencompetitie

Nieuws

Coen Klaassen snelste stijger op nieuwe KNSB-lijst (30-4-2018, Algemeen)
Op 1 mei is het weer zover: dat is een van die vier jaarlijkse data waarop de KNSB-ratings gemuteerd worden. Bekijk alvast de nieuwe nationale ratings van de Stukkenjagers. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren. Doorberekend zijn onder andere alle externe wedstrijden en de ronden 5 tot en met 9 van het Stukkenjagers Open. De grootste winstmakers zijn Coen Klaassen (+58), Mart Nabuurs (+54), Roland Daamen (+50), Tijmen Kampman (+45), Toon Stuart (+45), Paul Castermans (+45), Mark Clijsen (+42), Lex Karstens (+38), Henk Jan Beukema (+38) en Erik Dignum (+35). Nieuwe ratinghouders Carlo Butalid, Hans Groffen en Ad Haans kwamen lekker hoog binnen.
De nieuwe FIDE-ratings, die maandelijks ververst worden, vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

Mysterieuze verdwijning op clubavond (29-4-2018, Algemeen)
Grote verwarring op de clubavond van woensdag 25 april: spelen we nou voor de tweede cyclus of voor de derde? In één geval liep de spanning zo hoog op dat de oververhitte spelers veiligheidshalve afzagen van de tweede partij.

Laten we maar beginnen met de kliekjes van de tweede cyclus. In de A-groep speelde Karel Storm zich in het tweepuntenduel met Lex Karstens nagenoeg veilig, hij won met zwart. De andere spelers in degradatienood kwamen niet tot scoren. Stefan Hess bracht met zijn stukoffer Tijmen Kampman niet voldoende uit evenwicht om de remisehaven te bereiken. Sebastiaan Dijksman kwam matig uit de opening tegen César Becx, maar wist daarna nog een paar leuke tactische vragen te stellen. César gaf, zo bleek achteraf, niet steeds het goede antwoord, maar Sebastiaan miste op zijn beurt een spectaculaire escape naar een iets beter eindspel. Toch 0-1 dus.
In de B-groep sloeg Maarten Werkhoven zijn slag in de degradatiepoule. Hij schaakte zich veilig door Andries Deliën over het C-randje te duwen. Bas Rosheuvel verbeterde zijn perspectief op klassenbehoud door Jan Otten met 2-0 te verslaan. Met 2-0? Ja, dit was alvast de rapidbarrage voor het geval hij erin slaagt Andries te verslaan en zo op gelijke hoogte met Jan te komen.
Kun je het nog volgen? Nou, dan eindig je ruim boven Harry Buyvoets en Henry Flikweert. In de eerste pot van hun verordonneerde rapidmatch voor de derde cyclus kwam Henry snel bovendrijven. Het is gebruikelijk dat de spelers even bijkomen alvorens aan de tweede rapidpartij te beginnen. Vooral als vlotte winnaar wil je mentaal de klap goed laten indalen bij de ander. Maar Harry & Henry hielden een wel erg lange pauze. Sterker nog, ze waren en bleven onvindbaar. Wat bleek? Ze verkeerden beiden in de veronderstelling dat ze hun achterstallige, maar inmiddels overbodige partij uit de tweede cyclus hadden gespeeld. Die had Harry nu in sneltreinvaart, maar met de juiste bedenktijd verloren. For the records van de tweede cyclus dan maar. Binnenkort mogen de heren nog (twee keer!) met elkaar in de slag.
In de D-groep stonden er nog wat cruciale partijen op het menu. Dat lag vooral Nico Dignum nogal zwaar op de maag. Hij trof het niet dat Roger Bougie er steeds beter inkomt. Door dit verlies eindigt Nico net als Jan Bergsma op 6 uit 11. Maar Jans SB-score is beter en dus eist hij de vierde promotieplaats op. Voor Nico is het een geluk bij een ongeluk dat concurrent Coen Klaassen in een dubbeltoreneindspel een pionnetje te kort kwam tegen topper Henri Anemaat en op 4,5 punt (uit 9) bleef staan.
In derde cyclus, de echte dan, was het in de A-groep meteen business as usual voor de toppers. Luuk Baselmans, Mart Nabuurs en Mark Clijsen brachten een 2-0 op het scorebord in hun matches tegen respectievelijk Joost Op ’t Hoog, Ron de Veen en Kienfong Lie Kwie. Laatstgenoemde had in de tweede partij wel lange tijd de gelijkmaker op de slof, gaf Mark ruiterlijk toe. De opvallendste uitslag was de 2-0 die Erik Dignum scoorde tegen Ruud Feelders. Die gaf in de eerste pot zomaar een stuk weg, en sprong in de tweede in een theoretisch moeras.
Op B-niveau blijft Guus Vermeulen succesvol werken aan een buffer voor moeilijker tijden: deze keer moest Paul Castermans er met 2-0 aan geloven. In de matches Ivar van der Heide-Emil Voorhorst en Leo van Gelder-Thomas Tepe werden de punten gedeeld.
In de C-groep bood Paul Vermee goed, maar vergeefs, verweer tegen Jeroen van de Rijt. De tegenstander van diens broer Bastiaan, Jeffrey van Huijgevoort, gaf wat vroeg op. Jaap Steenkamer kon zijn handhaving op dit niveau niet vieren, Guus van Heck was hem te slim af. Rene Davidse beleeft tot nu weinig plezier aan zijn terugkeer in de C: nu verloor hij van Ton Tepe. Jan Weijters en Carlo Butalid tekenden voor de enige remise van de avond (!), zij ’t na lange strijd. Elroy Kerstens versloeg, net als in de D-groep, Jan Bergsma.
Drie partijen in de ‘nieuwe’ D-groep. Hans Groffen is daar keihard uit de startblokken geschoten, deze keer bond hij Bert Wels aan de zegekar. Kees Gelens bleek te sterk voor Fons van Leersum. Dat leek Wil Wouts ook te zijn voor Ad Haans, maar een serie schaakblindheden zorgden ervoor dat het punt alsnog bij Ad terecht kwam.

Thomas Schollen is even koning (28-4-2018, Algemeen)
Op vrijdag 27 april was er royaal enthousiasme voor de inloopschaaksessie in Cinecitta. Negentien spelers waagden zich aan een of twee rapidpartijen. Van hen slaagde alleen Thomas Schollen erin om twee partijen te winnen. Daarnaast bleven ook Bastiaan van de Rijt, Jan Douwes, Ton Tepe (allen 1,5 uit 2), Marieke Sarton, César Becx (beiden 1 uit 1) en Erik Dignum (1 uit 2) ongeslagen. De volgende inloopschaakmogelijkheid is op vrijdag 4 mei, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

Hoe had het gemoeten? (27-4-2018, Algemeen)
Op de Stukkenjagers-blogspot zijn weer verse partijen uit de woensdagavondcompetities te bekijken, van commentaar voorzien door Anne Haast.

Het is weer Voorjaarstoernooi bij De Drie Torens (27-4-2018, Algemeen)
Op zaterdag 5 mei organiseren onze schaakburen weer hun jaarlijkse Voorjaarstoernooi. Het gaat uiteraard plaatsvinden in het clublokaal van De Drie Torens, Denksportcentrum Theseus aan de Bredaseweg 167. Er worden zeven ronden gespeeld, ieder krijgt 15 minuten + 5 seconden per zet. Er zijn drie niveaus waarop je kunt inschrijven: >1850 (A), 1650-1850 (B) en <1650 (C). Warm aanbevolen, maar let op: er zijn maximaal 65 plaatsen. Inschrijven kan bij secretaris Wim den Uijl: 013-4676564, wdenuijl5@gmail.com. Melden uiterlijk om 10.15 uur. Het kost een tientje, daar krijg je ook nog een uitgebreide lunch voor.

Luuk Baselmans wint de 'A-finale' (24-4-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 18 april was wederom een mix. Hoewel heel wat spelers al druk doende zijn met de derde cyclus van Groepencompetitie, moe(s)ten er nog heel wat beslissingen in de tweede cyclus vallen…

Dat de D-groep nog niet klaar is, is niet zo verwonderlijk; daar stonden maar liefst elf partijen op het menu. Toch zijn diverse spelers al even uitgespeeld. Daartoe behoren nu ook Bert Wels en Jan Bergsma. Bert zal zich die laatste partij nog wel even heugen. Hij incasseerde na een fout van koploper Henri Anemaat dankbaar een stuk, maar kon die weelde niet lang dragen. En daarna had Henri zoveel pionnen meer dat hij promotie naar de C-groep alsnog kon veilig stellen: 7 uit 8. Ook Jan Bergsma kon niet tevreden zijn met zijn elfde partij. Hij had eigenlijk moeten winnen van concurrent Coen Klaassen om te promoveren. Na de puntendeling zal hij, met 6 uit 11, angstig moeten wachten op de uitkomst van Coens resterende partijen. Voor Bjoern Hofmans zijn zulke zorgen verleden tijd; na de zege op Fons van Leersum kan hij met 7 uit 9 gaan uitbollen naar de C.
Ook in de C2 zijn bijna alle beslissingen inmiddels gevallen. Door Wil Wouts te verslaan hield Toon Stuart zicht op de derde plaats. Maar ook Ton Tepe liet zich niet onbetuigd door Theo Mulder uit te tellen. Hij viel echter alsnog uit de race door zijn inhaalduel tegen Ivar van der Heide te verliezen. Laatstgenoemde won woensdag ook al een pionneneindspel van Guus van Heck en mag zich met 7 uit 8 en een betere SB-score dan Emil Voorhorst groepswinnaar noemen. Toon Stuart moet nu hopen dat Cees Zoontjens niet ook van Guus van Heck wint; in dat geval mag hij - en niet Cees - met de nummer 3 in de C-groep, Leo van Gelder, kampen om een B-ticket. In die andere C-groep plaatste Thomas Tepe zich later met een inhaalremise tegen Jaap Steenkamer voor de B-groep. Jaap was blij verrast dat hij zich hierdoor handhaafde, omdat hij meer SB-punten heeft dan Kees Gelens.
In de B-promotiepoule zijn de kaarten inmiddels geschud. Kienfong Lie Kwie profiteerde van een onachtzaamheid van Henry Flikweert, die hem een kleine kwaliteit én een voortdurende aanval opleverde. Door deze zege werd Kienfong onbereikbaar voor Bart van den Berg, die remiseerde met Paul Castermans. Ron de Veen was al zeker van promotie, maar pakte ook nog een punt van Harry Buyvoets. Minder transparant is de situatie in de degradatiepoule, na de winst van Jan Otten tegen Bas Rosheuvel. Net als Jan Otten en Andries Deliën zijn zij nog volop in de race voor de twee C-plaatsen.
De strijd om de winst in de A-groep beleefde deze avond zijn climax. En wat voor één. Luuk Baselmans en Tijmen Kampman toverden een geladen stelling op het bord, waarin Luuk de schermutselingen opende. Zijn (schijn?)offer kon de goedkeuring van de engine niet wegdragen, maar dat is kennis van nu. We blijven gelukkig mensen van vlees en bloed, al zal Tijmen daar even minder enthousiast over zijn geweest. Hij wist uiteindelijk niet alle vereiste antwoorden te geven, zodat Luuk met een bijzonder knappe 8 uit 9 de cycluswinst binnensleept. Tijmen staat met 6 uit 8 gedeeld tweede met Mart Nabuurs. Die Slimste Stukkenjager liet César Becx een stuk offeren, gaf vervolgens zijn dame voor toren + loper en leek op weg naar de winst in een curieus eindspel. Totdat hij zijn enige pion weggaf: remise. In de lagere regionen boekte Sebastiaan Dijksman in een heel spannende partij tegen Stefan Hess zijn eerste zege, waardoor hij nog mag hopen op het wondertje van handhaving.
De derde cyclus dan. Op de twee hoogste niveaus worden er dan matches van twee rapidpartijen gespeeld. In de A-groep won Erik Dignum ratingconform met 1,5-0,5 van Joost Op ’t Hoog. Minder opgelegd was de knappe 1,5-0,5 van Rudolf Kat tegen Karel Storm. Bij Guus Vermeulen-Thomas Tepe, in de B-groep, rolde er dan weer een redelijk voorspelbare 1,5-0,5 uit.
In de C- en D-groep doen ze het gewoon kalm aan: één partij. Maar daarbinnen kan het toch spoken. Zo leek Carlo Butalid een mooie stelling te hebben tegen promovendus Elroy Kerstens, maar in het eindspel was Elroys vrijpion ineens een stuk dreigender dan die van Carlo. Té dreigend zelfs. Paul Vermee kon zijn handhaving in de C-groep nog geen luister bijzetten: verlies tegen Leo van Gelder. Maar die kan nog promoveren, dus misschien wordt het nulletje nog weggestreept. Jeffrey van Huijgevoort-Jan Weijters was een spannende affaire, waarin Jan zijn recent opgedane B-ervaring in een punt omzette. In de D-groep maakte degradant Kees Gelens een beginnetje met zijn strafexpeditie door Ad Haans terug te wijzen.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Naar de Meesterklasse, het hele verhaal (23-4-2018, Algemeen)
Op schaaksite.nl kun je inmiddels het uitgebreide verslag lezen dat Mees van Osch maakte van de kampioenswedstrijd van De Stukkenjagers 1 tegen De Toren Arnhem.

De Stukkenjagers 1 gaat weer naar de Meesterklasse! (22-4-2018, Algemeen)
Voor de derde keer in de clubhistorie is SJ 1 erin geslaagd promotie naar de hoogste klasse te bewerkstelligen. De Toren Arnhem werd ter plekke met 7,5-2,5 aan de zegekar gebonden door zeges van Jasper Beukema (1), Herman Grooten (3), Mart Nabuurs (7), Mark Haast (8), Tijmen Kampman (9) en Anne Haast (10). Puntendelingen waren er voor Stefan Beukema (4), Lars Vereggen (5) en Mees van Osch (9), terwijl Nick Bijlsma (2) het loodje legde. Het wedstrijdverloop had je kunnen volgen via het twitteraccount van De Toren. Van alle mooie scores was die van Mark Haast (8 uit 9!) de allerbeste, zoals je hier kunt zien.

De Stukkenjagers 2 eindigt in majeur (22-4-2018, Algemeen)
Na een matige seizoenstart kwam SJ 2 in de tweede helft op stoom. In de slotronde werd met 4,5-3,5 gewonnen bij het op papier sterkere Eindhoven. Winst was er voor Bram van den Berg (3), Cor van Dongen (4) en Koen Haast (8), terwijl Frans Konings (1), Mark Clijsen (5) en supersub Maarten Werkhoven (7) remiseerden. Verlies viel Erik de Moor (2) en Peter Huibers (6) ten deel. In de eindrangschikking werd SJ 2 zesde, hier kun je zien dat good old Mark Clijsen met 5,5 uit 8 topscorer werd.

De Stukkenjagers 3 nog bijna kampioen (22-4-2018, Algemeen)
SJ 3 bezette voor de slotronde de tweede plaats in 3H. Theoretisch kon er nog een gooi naar de titel gedaan worden. Dan moest er erg ruim gewonnen worden van het even sterke D4, en zou De Drie Torens moeten stunten tegen koploper 't Pionneke.
In Oosterhout waren de eerste twee scores puntendelingen. John Greunsven (1) en Erik Dignum (2) hadden een plusje, maar winst bleef uit zicht. Daarna scoorde Reinier Jaquet (8) een keurig punt. Toen de tegenstander op f5 ruilde kwam Reiniers koningsaanval tot snelle wasdom: 2-1. Sjoerd van Roon (6) had wat pionnen gekaapt, maar moest scherp rekenen om de venijnige aanval van de tegenstander te ontregelen. Dat lukte en met een koningsmars haalde hij het punt binnen: 3-1. De tegenstander van Karel Storm (3) vertikte het om het sterke witte paard met zijn loper te slaan, en dat kwam hem duur te staan toen de zware stukken van het bord verdwenen. Met een beresterk paard tegen een kreupele loper loodste Karel vlot een pion naar de overkant: 4-1.
Ruud Feelders (7) had een kwaliteit gewonnen, maar het was niet zo eenvoudig om dit voordeel uit te bouwen. Toen hij een tactisch trucje overzag, was het tijd om het punt te delen: 4,5-1,5. Luuk Baselmans (1) had vijf pionnen en een koning, de tegenstander een paard en drie pionnen. Zijn situatie verbeterde zienderogen toen beiden na een doorbraak een dame erbij haalden. Sterker nog, omdat Luuk een zetje eerder met zijn dame aan de slag kon, won hij het paard. Daarna lukte het hem dan weer niet om vernuftig uit het 'eeuwig schaak' te lopen: 5-2. De partij van César Becx (5) zou uiteindelijk 81 zetten duren. Onze man dacht een gecontroleerde manoeuvreerpartij te hebben gespeeld, waarbij de tegenstander onder de voortdurende druk bezweek. Dat laatste was waar, het eerste allerminst. Het siliconenmonster constateert een schrijnend menselijk falen. Toch 6-2.
Tijdens het afsluitende eten koesterden we onszelf nog in de waan dat DDT ongetwijfeld met de voor onze titel benodigde 5,5-2,5 zou hebben gewonnen. Helaas bleken ze toch twee bordpuntjes minder te hebben gescoord, eentje te weinig voor handhaving bovendien. Dubbel jammer.
Zoals je hier kunt zien werd César Becx primus inter pares, hij hoefde daarvoor alleen maar van alle opponerende Carlo's te winnen. Voor de beste TPR moet je bij Fré Hoogendoorn zijn.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]