[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Stukkenjagers Kersttoernooi op 21 december: info en aanmelden
13-11-2019: De Stukkenjagers D - RSG C, De Stukkenjagers B - RSG A, De Stukkenjagers A - KiNG A, Groepencompetitie, De Stukkenjagers C - KiNG B, De Stukkenjagers E - RSG B

Nieuws

Elf ongeslagenen bij inloopschaak (23-10-2019, Algemeen)
Op vrijdag 18 oktober liep het wederom storm met inloopschakers bij Cinecitta: 27 stuks. Maar liefst elf spelers bleven zonder nederlaag: Hannie Hermans, Ton Renes, Marieke Sarton, Erik Dignum, Sebastiaan Dijksman (2 uit 2), Tasos Koronidis, Frans Pistorius (1,5 uit 2), Carlo Butalid, Bob Jansen (1 uit 1), Cees Zoontjens (0,5 uit 1).
Op vrijdagmiddag 25 oktober is er voor eenieder weer een mooie gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen. Wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag.

Rudolf Kat op dreef in Haarlem (23-10-2019, Algemeen)
Drie leden spelen momenteel meerdaagse toernooien. In het Hoogeveen Schaaktoernooi heeft Herman Grooten na vijf ronden 3 punten. Hij neemt het woensdag in ronde 6 op tegen Casper Schoppen. In de B-groep is zoon Tommy met 1 uit 4 nog niet op volle toeren, maar met nog vier ronden voor de boeg ligt een mooie eindsprint in het verschiet. De details en live-partijen vind je op de toernooisite.
In het open toernooi bij de Haarlemse Meesters doet Rudolf Kat het uitstekend, al leed hij dinsdag in ronde 4 zijn eerste nederlaag. Met 50% tegen flink hoger gerate tegenstanders spreekt zijn tussentijdse TPR van 2132 boekdelen. De cijfers vind je hier.

De Stukkenjagers A pakt de eerste punten (22-10-2019, Algemeen)
Ook het A-team was te gast bij Theseus. En ook hen stemde het resultaat tot tevredenheid. Teamleider Luuk Baselmans bericht:

SJ A moest zijn eerste wedstrijd in de avondcompetitie tegen De Drie Torens A. Na een prettige ontvangst en de fijne aanblik van maar liefst drie teams van De Stukkenjagers kon de wedstrijd beginnen. Dat ging voortvarend. Luuk won op bord 1 al snel een pion en kon vervolgens dames ruilen. Op bord 2 had Sam Baselmans een complexe stelling met veel mogelijkheden, waarbij alle vier de centrumvelden bezet waren door pionnen. Sam koos hierbij een beter pad dan zijn tegenstander. Dit leidde tot stukwinst en toen hij later nog een stuk won was de 1-0 een feit.
Sebastiaan Dijksman kwam op bord 4 als beste uit de opening. Na een misstap mocht hij zich gelukkig prijzen met een remiseaanbod van zijn tegenstander. Aangezien Luuk aan het winnen was en de stelling van Sjoerd van Roon nog onduidelijk was, nam hij de remise aan: 1,5-0,5. Vervolgens duurde het niet lang meer voordat Luuk de teamwinst veilig stelde: 2,5-0,5. Sjoerd had een moeilijke stelling op bord 3. Na een lange tijdnoodfase kwam hij helaas als verliezer uit de partij. Eindstand 2,5-1,5. Dit maakte de remise van Sebastiaan nog belangrijker. SJ A kon met de teamwinst naar huis!

De Stukkenjagers E verrast vriend en vijand en vooral zichzelf (22-10-2019, Algemeen)
De kop is eraf in de NBSB-viertallencompetitie. Vervangend teamleider Wil Wouts heeft meteen goed nieuws te melden...

SJ E moest uit tegen De Drie Torens C. Met het door lichamelijk ongemak uitvallen van de teamleider, die normaliter aan bord 1 speelt, begon het gebeuren met een fikse aderlating. Zeker omdat we weten dat Cees in wedstrijden die ertoe doen altijd boven zichzelf weet uit te stijgen. Gelukkig hadden we na tig telefoontjes Theo van de Hoek bereid gevonden om in te vallen. Omdat we dat uiterst fideel vonden hebben we dat beloond met een plaats aan bord 1. Tegen een enorme ratingoverwicht van gemiddeld 200 punten hadden we weinig illusies. Maar in het altijd gezellige Theseus werden we vriendelijk ontvangen en ze deden hun best om ons op het gemak te stellen.
Verrassend won Nico Dignum (1322) in 17 zetten van Cemil Kaya (1488). Een knappe prestatie! René Davidse stond totaal in evenwicht met Ton van Moorsel (1398), niks aan de hand, totdat Ton met een verrassende maar wel erg slimme zet het evenwicht verstoorde. Zoals elke schaker weet kan de stelling die met zoveel moeite en zo zorgvuldig opgezet is als een kaartenhuis in mekaar storten. Dat overkwam René, het nazorgteam van De Stukkenjagers E heeft hem opgevangen en het opgelopen kleine trauma weggemasseerd: hij komt woensdag weer gewoon vol goede moed naar de clubavond.
Hoe Wil Wouts (1233) het tegen Wim den Uijl (1508) voor mekaar kreeg is hemzelf ook nog een raadsel, maar in het eindspel met Wim een paard en Wil een witveldige loper en gelijke aantal pionnen kon het paard op een gegeven moment geen kant meer uit en de loper kon, in combinatie met de koning, beginnen aan het ruimen van de pionnen van Wim. Zover liet die het niet komen: 0-1 voor Wil.
Theo (1313) speelde zoals bij hem gebruikelijk een lange, zeer lange partij met liefst zo weinig mogelijk stukken op het bord. Zodat het steeds meer op dammen gaat lijken en dan is hij echt in zijn element. Maar twee torens tegen een toren en een paard is zelfs hem tegen Andries Höhner (1544) te veel. 1-0 voor Andries. Toch blijft dat we niet verloren hebben en de 2-2 is een mooie opsteker.

Wisselende resultaten in WK Jeugd en JCC (16-10-2019, Algemeen)
Het WK Jeugd in Mumbai heeft de twee deelnemende Stukkenjagers wisselende resultaten gebracht. Zo was Jasper Beukema in de categorie 'Under 18' ongenaakbaar (5 uit 5) tegen de lager gerate spelers, maar kreeg hij veel tegengas (1 uit 6) van de 2350-plussers. In totaal 6 uit 11 dus. Voor Constantijn Beukema was deelname aan de Under 14-groep een leerzame ervaring, die hij met 4 uit 11 afsloot. De resultaten vind je hier.
Ook in de JeugdClubCompetitie werden downs en ups afgewisseld. Het A1-team verloor in ronde 3 met 3-1 van rivaal KC Chesscool, maar herstelde zich met een 4-0 tegen Leiderdorp. Daarmee nam het revanche voor de 3-1 nederlaag van ons A2-viertal tegen dit team, een ronde eerder. Het tweede behaalde, in ondertal, in ronde 4 alsnog zijn tweede matchpunt: 2-2 tegen Spijkenisse. Alle uitslagen van de JCC zijn hier te vinden.

Zalig zijn de onwetenden (12-10-2019, Algemeen)
Eerder kon je al lezen van de mega-surprise die ons NBSB-bekerteam tot stand bracht. Ook tot hun eigen verbazing, zo blijkt uit onderstaand verslag van Paul Castermans...

Aangekomen bij De Pion leek het niet zo'n levendige boel. In de voorzaal zaten in eerste instantie een stel bejaarden te vergaderen, die later werden afgelost door een groep repeterende muzikanten. Het was zodanig duidelijk dat dit groepje oefening nodig had, dat het achterzaaltje voor de schakers werd beschermd met een geluidsmuur. Gelukkig konden we daar in alle stilte spelen.
We hadden geen benul van de speelsterkte van onze tegenstanders; we wisten enkel dat de ratings erg uiteenlopend konden zijn. Guus Vermeulen (3) had het eerste resultaat. Hij kwam met een kwaliteitsoffer op de proppen dat leidde tot ongelijke materiaalverhouding in zijn voordeel. Zijn tegenstander kwam echter met een sterke verdediging. Daardoor restte Guus niets anders dan een oneindig schaak. Toch een mooie start! Daarna was het de beurt aan Thomas Tepe (4). Hij kreeg een interessante witte opzet tegen zijn Konings-Indisch: de witte koning rokeerde niet, en zwart leek onder druk te worden gezet met zetten als g4 en h4. Schijn bedroog echter, want na een misstap van wit kwam Thomas verrassend uit de hoek met de counter: alle pionnen voor zijn koning naar voren! Normaal niet zo'n goed idee, nu liet het wit kansloos en bracht Thomas ons team op voorsprong.
Paul Castermans (1) kwam voortvarend uit de opening. De tegenstander liep snel achter een kleine tijdsachterstand aan en leek niet erg op z'n gemak. Een te vroege zwarte pionopstoot werd afgestraft, maar dan resteerde nog een spel met genoeg kansen op trucs. Gebruikmakend van alle extra tijd werd het voordeel behouden. Een passieve stelling en een niet te stoppen vrijpion later gaf zwart op. De winst was binnen: 2,5-0,5! Als laatste was Bas Rosheuvel (2) aan de beurt. Hij speelde zoals gewoonlijk iets onconventionelers, wat tot scherp en complex spel leidde. Wit leek steeds op het eerste gezicht sterk te staan, maar niets was minder waar. Bas had steeds alles verdedigend onder controle, en ook een boel dreigingen waarmee hij het de tegenstander lastig maakte. Uiteindelijk bezweek wit daardoor onder de druk: winst voor Bas.
Na de partijen hadden we allen nog geen flauw benul van de ratings waartegen we hadden gescoord. Verbazing alom dan ook toen de bord 1-speler van De Pion achteraf meldde dat hij eigenlijk César Becx had verwacht aan het eerste bord. En toen kwam de aap uit de mouw: een scalp van 2149 voor Paul, Bas tegen 1934, Guus tegen 1890 en Thomas tegen 1584. Dat stukje gebrek aan kennis kwam niet alleen Paul ten goede. Bas dacht te maken te hebben met een 1600-speler en wilde daarom onder geen geding voor remise spelen. Zo zie je maar weer: knowledge is power, maar... lack of knowledge equally so!

Sensationele zege A-bekerteam (12-10-2019, Algemeen)
Het NBSB-A-bekerviertal leek voor een zware opgave te staan in de eerste ronde, uit bij De Pion. Met dank aan de extern wedstrijdleider, die had gemist dat de speelbeperking voor spelers uit de opstellingen van de teams van de derde klasse en hoger is vervallen. Bij De Pion hadden ze dat wel meegekregen, en dus kregen onze nietsvermoedende jongens vrijdagavond te maken met enkele Roosendaalse ratingkleppers.
Ze lieten er zich niet door uit het veld slaan, integendeel. Zo slaagde Paul Castermans (1) erin om een 2100-plusser onderuit te halen en liet Bas Rosheuvel (2) zich evenmin onbetuigd: winst tegen een 1900-plusser. Voeg daarbij de knappe remise van Guus Vermeulen (3) en de winst van Thomas Tepe (4) tegen een gelijkwaardige tegenstander en er kwam een daverende 3,5-0,5 zege in de boeken.

Inloopschaak: we tikken de dertig aan (12-10-2019, Algemeen)
Ook vrijdag 11 oktober mocht het inloopschaak bij Cinecitta zich in een grote opkomst verheugen. Maar liefst 30 schakers waren present in de Ristobar. Elf spelers bleven zonder nederlaag: Frans Pistorius, Tasos Koronidis, Maarten de Wit, Bastiaan van de Rijt, Sebastiaan Dijksman, Jan Douwes, Erik Dignum (allen 2 uit 2), Ton Renes (1,5 uit 2), Glenn Morren, Sabuhi Osmanov (1 uit 1) en Roger Bougie (0,5 uit 1).
Op vrijdag 18 oktober is er weer een kans voor eenieder die gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen (25 minuten per speler) wil spelen. Wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag.

EGS'ers zorgen voor verrassingen (11-10-2019, Algemeen)
Je zou verwachten dat het in de eerste ronde van het Stukkenjagers Open, op woensdag 9 oktober, snelle winstpartijen zou regenen. Logisch, als je bedenkt dat aan vrijwel alle borden sprake was van een ratingverschil van ’n puntje of 500. In de praktijk liep het opvallend vaak anders.

Oké, de oogst voor de spelers uit de onderste ratinghelft bleef uiteindelijk beperkt tot 1,5 punt. Maar voor heel wat favorieten was het flink zweten om averij te voorkomen. Zo deed Jan Otten met wit in de opening en het middenspel tegen de nummer 1 van de plaatsingslijst, Luuk Baselmans, zulke gezonde zetten dat er van voordeel voor de zwartspeler nergens sprake was. Pas in het paardeindspel permitteerde Jan zich de onnauwkeurigheden die horen bij het niveauverschil: alsnog 0-1. Ook Sam Baselmans had lange tijd matig zicht op de winst. Thomas Tepe speelde met zwart een knappe partij en had geruime tijd het initiatief. Dat deemsterde weg, toen hij zijn toren aan de verdediging onttrok en Sams paard opeens ging meedoen. In plaats van het ding te ruilen tegen zijn loper, bleef Thomas dromen van een aanval. Sam was een stuk slagvaardiger.
Ook andere underdogs hielden het lange tijd uit. Toch slaagden er slechts twee van hen erin het verzet te bekronen met een score. De eerste was Nico Dignum. Zijn EGS-clubgenoot Pascal Graafmans leek met twee pluspionnen op weg naar de winst, maar liet zich verrassen door een geniepige - en dodelijke - truc van Nico. Al net zo bijzonder was de remise die Wil Wouts behaalde tegen Alex van Lanen (ook EGS). "Ik ben zeer tevreden met het resultaat," sprak onze voorzitter na afloop, "al zal vannacht ongetwijfeld blijken dat ik gewonnen stond." Dat Alex aanvankelijk een remiseaanbod weigerde, maar er enkele zetten later zélf eentje lanceerde, doet vermoeden dat Wil er niet ver naast zit.
In enkele partijen was het krachtsverschil geringer omdat een der spelers nog niet over een KNSB-rating beschikt. Jasper Kools (EGS) wist heus wel dat je Raimon Bach niet moet onderschatten, maar kon toch niet opboksen tegen onze snelste stijger op de ratinglijst.
Alle uitslagen van de eerste ronde komen binnenkort op de site, de tweede ronde is op woensdag 30 oktober.

Rondje verder in de B-beker (8-10-2019, Algemeen)
Geconfronteerd met een aantal verhinderingen stonden we voor de uitdaging om op korte termijn nog snel een alternatief team te rekruteren voor de eerste ronde van de NBSB-B-beker (bedoeld voor spelers tot 1700). Dat lukte en dus gingen Andries Deliën, Michel Timmermans, Thomas Tepe en Cees Zoontjens op maandag 7 oktober opgewekt naar ESV in Eindhoven. Nog opgewekter keerden ze rond 23.30 uur terug naar huis. Cees (4) gaf als teamleider het goede voorbeeld en scoorde het eerste punt. Vrij snel daarna schreef SJ-debutant Michel (2) het tweede punt voor ons bij. Met deze riante voorsprong besloot Andries (1) de teamwinst veilig te stellen door in betere stelling remise aan te bieden. En dus kon Thomas (3) freewheelen naar een winnend eindspel. En dat won hij overtuigend: 3,5–0,5, niet slecht als je weet dat alleen Thomas een flink ratingsurplus had. Wij bekeren voort!


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]