[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-10-2018: De Kentering A - De Stukkenjagers C

Nieuws

Hoogtepunt! (4-10-2018, Algemeen)
Vandaag kregen we deze verontrustende mail: Ik overweeg serieus om mijn lidmaatschap op te zeggen en per direct te stoppen met schaken. Ze zeggen immers dat je moet stoppen op je hoogtepunt. En ja, laten we eerlijk zijn, het is niet realistisch dat ik mijn huidige SJ-rating ooit nog ga overtreffen. Groetjes, HJ.
Tja, dat krijg je ervan als je woensdagnacht nog gauw even de ratings wilt bijwerken. We hebben besloten om Henk Jan een hele day of fame te gunnen op de SJ-ratinglijst. Vrijdag zal Jan Sprenger de koppositie weer overnemen.

Stefan Beukema verslaat grootmeesters (1-10-2018, Algemeen)
Hoog tijd voor een update van de verrichtingen van de Stukkenjagers tijdens de Schaakolympiade. Het landentoernooi in Batumi (Georgië) beleefde maandag alweer de zevende ronde. Daarin versloeg Stefan Beukema, die voor België uitkomt, zijn tweede grootmeester op rij. Nadat hij gisteren de Let Toms Kantans (2509) uittelde, sloeg hij vandaag in het verre middenspel keihard tactisch toe tegen de Cubaan Yuri Gonzalez Vidal (2566). Met 3,5 uit 5 tegen bijna 2500 gloort er een fraaie ratingwinst - momenteel 32 punten - en wie weet een GM-norm. Ook Anne Haast boekte vandaag een goed resultaat: remise tegen de Chinese WGM Qian Huang (2446). Meer details en alle dagelijkse live-partijen vind je op de toernooisite.

Hans van Driel doorbreekt serie (30-9-2018, Algemeen)
Naast de avondcompetitiematches werd er op woensdag 26 september volop geschaakt in de Groepencompetitie. In de A2 gaven Mark Clijsen en Bob Jansen dat ‘volop’ een nieuwe dimensie. Ver na afloop van de vóórlaatste partij waren beide heren nog bezig met de naweeën van het middenspel. Daarin had Bob maar liefst twee stukken geofferd om de witte koning uit de tent te lokken. Dat lukte maar ten dele; veel verder dan f2 waagde de witte monarch zich niet. Toch bleef Bob aanklampen en moest Mark nauwkeurig manoeuvreren om een gewonnen eindspel te bereiken. Maar ook daarin spartelde Bob hevig tegen, onder toeziend oog van de ongeduldige WL. Die had inmiddels geconstateerd dat de spelers geopteerd hadden voor een increment van maar liefst 30 seconden per zet. Niet dat ze noteerden, maar ja… ingrijpen met zo weinig tijd op de klok is ook niet handig, en dus kon Mark pas tegen sluitingstijd de winst binnenhalen.
Nee, dan de partij Reinier Jaquet - Pascal Graafmans. Daarbij had zelfs een increment van 30 minuten niet volstaan om de witte koning uit de wurggreep van zwarte dame + lopers te bevrijden: 0-1 in vijftien zetten. In de A1 duurde de strijd tussen Karel Storm en Willem Blankert dan weer heel wat langer: winst voor wit.
In de B2 moest koploper Bart van den Berg een half verliespunt incasseren, tegen Toon Stuart. Bart Plasmans leidt de achtervolging op zijn naamgenoot, hij kwam op 3 uit 4 door Maarten Werkhoven te verslaan. Christophe Verledens mocht zijn eerste zege noteren, Kees Gelens was het slachtoffer. In de B1 boekte Jan Otten met zwart een verrassende overwinning op Joost Op ’t Hoog.
In de C1 viel de meest opvallende uitslag van de avond. Hans van Driel fleurde zijn eierenrek op met een knap punt tegen Jan van den Dries. Leo van Gelder sluipt in deze groep omhoog, hij bracht Carlo Butalid diens eerste nederlaag toe. In de C2 bleven Toon Tibosch en Cees Zoontjens respectievelijk Nico Dignum en Theo Mulder de baas. Jan Wejters en Guus van Heck hielden elkaar keurig in evenwicht.
In de D-groep lukte het Wil Wouts om SJ7-teamgenoot Rene Davidse onderuit te halen. Bjoern Hofmans hield tegen Paul Vermee zijn 100%-score intact. Verre van 100% was het optreden van onze hekkensluiter. Ad Haans smaakte het ‘genoegen’ om al diens stukken en pionnen te moeten slaan. In de enige ratingpartij van de avond kwam Jeffrey van Huijgevoort te kort tegen gastspeler Peter Gerlagh.
De uitslagen zijn weer verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

'Niemand' verliest bij inloopschaak (30-9-2018, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdag 28 september in Cinecitta trok zestien schakers (en 150 gemeenteraadsleden…). Tussen de drukke bedrijven door slaagden maar liefst de helft van de aanwezigen erin om ongeslagen te blijven: Thomas Tepe, Marsel van Hoorn, Piet Kooijman (2 uit 2), Hans Groffen, Erik Dignum, Jan Douwes (allen 1,5 uit 2), Theo Mulder en Guus Vermeulen (beiden 0,5 uit 1). De volgende mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen dient zich aan op vrijdag 5 oktober. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag.

Olympiadegangers aan winnende hand (28-9-2018, Algemeen)
De Schaakolympiade in Batumi (Georgië) is inmiddels vier ronden onderweg. De beide deelnemende Stukkenjagers kenden een stroeve start. Niet alleen sloegen ze de openingsronde over, maar in de ronden 2 en 3 waren de resultaten niet meteen om over naar de homepage te schrijven. Gelukkig hebben Anne Haast (Nederland) en Stefan Beukema (België) inmiddels de weg omhoog ingeslagen. Anne versloeg gisteren een Noorse, en Stefan scoorde een punt tegen een Paraguyaanse IM van 2486. Meer details en alle dagelijkse live-partijen vind je op de toernooisite.

Stukkenjager in Brabants Dagblad (28-9-2018, Algemeen)
Vandaag in Brabants Dagblad een artikel waarin Mark Haast, Koos van Amerongen (Dammend Tilburg) en Bart Nab (Bridgeclub Theseus) hun licht laten schijnen op een vijftal FAQ's over hun denksport. Aanleiding is het feit dat Tilburg dit seizoen een vertegenwoordiger heeft in alledrie de landelijke topklassen. Het is lang geleden dat dit enige gemeente 'overkomt'. Van recenter datum is de beslissing van BD om verder geen aandacht (lees: millimeters) meer te schenken aan de wedstrijden in deze topklassen, maar any love is good love, nietwaar? Genoemd artikel staat overigens (nog?) niet online, maar naar verluidt zijn er nog steeds papieren couranten verkrijgbaar.

Aanpassingen in KNSB-competitie pakken goed uit (27-9-2018, Algemeen)
Inmiddels heeft de KNSB de laatste wijzigingen doorgevoerd in de indeling van de nieuwe vijfde en zesde klasse. Voor twee teams van De Stukkenjagers heeft dat gevolgen. In klasse 5F speelt SJ 5 alsnog in een poule van acht teams. In de derde ronde speelt het thuis tegen het toegevoegde De Kentering 1, terwijl voor de slotronde nu een uitwedstrijd tegen De Baronie 2 geprogrammeerd staat. Voor SJ 6 verandert er niets, maar in klasse 5C zijn OSV 2 en De Baronie 3 van plaats gewisseld. Dat betekent dat SJ 7 nu in ronde 3 thuis tegen OSV 2 speelt, en in de slotronde SJ 5 vergezelt naar Breda, om het op te nemen tegen De Baronie 3. De definitieve indeling vind je hier, het uitgewerkte schema op de Stukkenjagers-kalender.

De Stukkenjagers A en B: 3,5 punt voor de goeien (27-9-2018, Algemeen)
Er stond woensdag 26 september nóg een onderelinge ontmoeting op het menu. Zou het A-team er eindelijk in slagen het B-team (voorheen SJ C) eronder te krijgen? Het antwoord is volmondig ja. Weliswaar wist Ruud Feelders (SJ B, 1) tegen Mart Nabuurs met een fraai schijntorenoffer de remisehaven te bereiken, maar daarmee was de koek op voor de slechten. Tijmen Kampman (SJ A, 2) leek de hele avond in control tegen Sebastiaan Dijksman, die zijn stunt uit de Groepencompetitie niet kon herhalen. Aan bord 3 voerde Luuk Baselmans (SJ A) tegen Bas Rosheuvel de positionele druk langzaam, maar o zo zeker op. Toen hij met een toren de witte stelling binnendrong, kreeg Bas het niet meer gekeept. Aan bord 4 was de partij tussen Sjoerd van Roon (SJ A) en César Becx zeer lang in evenwicht. Dat 'zeer lang' impliceert ook tijdnood, en die werd César fataal. Net toen hij met een gerust hart een pionnetje kon snaaien besloot hij dameruil aan te bieden. Daar ging Sjoerd gretig op in, om vervolgens een van zijn torens handig - en winnend - om te spelen. 3,5-0,5 voor de heel goeien derhalve.

De Stukkenjagers C en D: 2,5 punt voor de goeien (27-9-2018, Algemeen)
De eersteklassederby tussen SJ C en SJ D begon met zeven spelers. Niet heel lang nadat ook de achtste speler - net op tijd - was gearriveerd, werd de score geopend door Kienfong Lie Kwie (SJ C, 4), die debutant Henry Flikweert oprolde. Ron de Veen bracht de stand op 2-0 door Guus Vermeulen geen kans te laten. Rudolf Kat (1) weigerde een 'vroeg' remiseaanbod van Erik Dignum, bereikte ook wel wat voordeel, maar het genoegen om de matchwinst binnen te halen had voorrang: 2,5-0,5. Daarna werd Paul Castermans (3) de held van SJ D door Lex Karstens met een sterk gevoerde aanval uit te tellen: 2,5-1,5. Voor de goeien, dat wel.

De Stukkenjagers E voortvarend van start (27-9-2018, Algemeen)
SJ E kreeg een debutant op bezoek, Caïssa Gilze-Rijen. Allemaal spelers die nog geen rating hebben, dus de kansen waren moeilijk in te schatten. Al vrij vroeg kon Coen Klaassen (4) een punt noteren. Daarna duurde het een tijdje totdat teamleider Thomas Tepe (1) tot scoren kwam. Toen ook Elroy Kerstens (3) won, was de matchzege binnen. Invaller Thomas Schollen (2) bekroonde zijn debuut met een remise, zodat er een hoopgevende 3,5-0,5 op het scorebord kwam.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]