[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Zaterdag 23 december: Stukkenjagers Kersttoernooi
22-11-2017: Stukkenjagers Open, ronde 3

Nieuws

Ook Lars Vereggen op 2 uit 2 (3-11-2017, Algemeen)
Zeventien schakers meldden zich vrijdagmiddag 3 november in Cinecitta voor de ronden 19 en 20 van het inloopschaak. Vier van hen waren dit seizoen nog niet eerder geweest, onder wie ook ons aller Theo! In totaal zijn er sinds 1 september alweer 46 spelers een of meer parijtje(s) komen spelen. Deze keer scoorden Jan Douwes en Wil Wouts als enigen 2 uit 2, terwijl Maarten de Wit, Joop van Troost, Jeffrey van Huijgevoort en César Becx het bij 1 uit 1 lieten. De volgende sessie is op vrijdag 10 november, met de vertrouwde meldtijden: 13.30 en 14.45 uur.
Er waren nog twee spelers aan het schaken in de Ristobar. Lars Vereggen en Sebastiaan Dijksman haalden hun partij van het Stukkenjagers Open in. Sebastiaan bood lang goed tegenstand, maar kwam op het laatst toch te kort.

Zeven teams gaan op reis (3-11-2017, Algemeen)
Op zaterdag 4 november spelen de zaterdagteams van De Stukkenjagers uitwedstrijden. Wat valt er te winnen of te verliezen?

Maar liefst drie teams reizen naar Roosendaal. Dat inspireerde de gastheren van De Pion tot het organiseren van een heuse afterparty, met kipshoarma of zalm, waar bijna 20 SJ'ers acte de présence zullen geven. Maar eerst moet er geschaakt worden. Eersteklasser De Stukkenjagers 1 mag tegen De Pion 1 geen fout maken, wil het de titeldans blijven leiden. Tot nu toe gebeurde dat ook niet; door een vooraf gespeelde partij van Anne Haast staat SJ met 1-0 voor.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 2 beleefde met twee nipte nederlagen een valse start. Daarom is het treffen met collega-hekkensluiter PION in Groesbeek cruciaal om met een gerust hart de rest van het seizoen in te gaan.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 begint - door de recente zege op ratingtopper Blerick - met een goed gevoel aan de match met De Pion 2. Net als SJ 3 is dit een van de vier wat zwakkere teams in 3H. Een echt vierpuntenduel dus.
In de NBSB Promotieklasse is De Stukkenjagers 4 geweldig uit de startblokken gekomen, met 3 matchpunten uit twee duels. Of daar uit tegen Gardé een vervolg aan gegeven kan worden is de vraag. In het verleden bleek deze horde regelmatig te hoog voor SJ 4.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 begint aan de wedstrijd tegen De Baronie 4 met een 1-0 achterstand; invaller Ton Tepe kon niet stunten in zijn woonplaats. Des te gemotiveerder zullen de andere zeven zijn om de mooie seizoenstart alsnog te continueren.
Derdeklasser De Stukkenjagers 6 zal er alles aan gelegen zijn om de schande van de nederlaag in de derby tegen SJ 7 uit te wissen. Dat zal dan moeten gebeuren in de massakamp in Roosendaal, tegen De Pion 4. Geen eenvoudige taak, vermoeden we. De Stukkenjagers 7 zal even van de roze wolk af moeten komen om in Etten-Leur het succes een vervolg te geven. Tegen Staunton 2 moeten er voor onze vechtmachine zeker kansen liggen.

Stefan Hess ruikt weer bloed (2-11-2017, Algemeen)
In de tweede ronde van het Stukkenjagers Open, op woensdag 1 november, waren de krachtsverschillen al een stuk kleiner. Het taaie verweer van de lager gerate spelers werd uiteindelijk karig beloond, met 2,5 uit 29.

De gang van zaken aan de vier topborden was exemplarisch voor het partijverloop aan vele borden. De underdogs schaakten lang goed mee met de cracks, maar kwamen niet tot scoren. Zo hadden Roland Daamen en Ruud Feelders tegen respectievelijk Stefan Kuipers en Herman Grooten lange tijd verdedigbare stellingen, maar gooide tijdgebrek roet in het eten. Bij Ruud wel heel letterlijk. In een minder staand toreneindspel ging hij doodgemoedereerd door zijn vlag. Daar hielp geen ‘maar we hebben al veertig zetten gedaan’ meer aan.
Een bordje verderop speelde Matthijs Dijkstra (HMC) een spannende pot tegen Mees van Osch. Hij stond een pionnetje voor, maar Mees counterde met een fraai schijntorenoffer, gevolgd door een verwoestende afmaker. Bram van den Berg ging tegen Luuk Baselmans heel wat geleidelijker te werk. Iets té geleidelijk bijna. In een eindspel van paard tegen loper leek het verzilveren van zijn pluspion een technische klus. Maar Luuk verdedigde ondanks tijdnood goed en had op enig moment zelfs de remise voor het grijpen. Juist op dat moment liet hij alsnog de zwarte koning beslissend oprukken.
Nee, voor de echte ratingschok moesten we nóg een bord verderop zijn. Daar nam Thomas Mollema het voor de tweede keer in korte tijd op tegen Stefan Hess. Wellicht in slaap gesust door de geruisloze zege in de recente partij reageerde Thomas niet alert op het gambietspel van Stefan. Hij werd gedwongen tot gxf3, en vanaf dat moment rook Stefan bloed. Dat gutste niet veel later ook in ruime mate uit de opengereten witte koningsstelling: 0-1.
Lager op de ranglijst wist nog maar één andere speler een flinke ratingsurprise te bewerkstelligen. Wil Wouts liet zien dat niet alleen de jeugd nog toekomst heeft. In het eindspel creëerde hij secuur een vrijpion die Daan Baselmans (Rochade) een stuk kostte. De derde die tot een score kwam tegen een hoger aangeslagen opponent was Guus van Heck. Guus van Heck!? Die man die twee, drie gezonde pionnen achterstond tegen de rustig manoeuvrerende Huong Do?! En ook nog maar een dikke minuut op de klok had en daar doorgaans dodelijk zenuwachtig van wordt?! Ja, die. Na een zeer ongelukkige koningszet van Huong wist hij met een kleine megacombinatie pardoes de twee gevaarlijkste zwarte pionnen te elimineren. Daarna ging Huong zelfs nog bijna te ver in haar winstwil, maar het werd remise.
Een nog hogere amusementswaarde had de slotfase van Rudolf Kat-Maarten de Wit, een van de drie partijen die uit de interne van EGS leken te zijn weggelopen. Met voor beiden nog maar weinig tijd op de klok sloegen de heren elkaar zet na zet om de oren met kruispenningen en weggeefschaak. En dat alles begeleid door commentaren met een hoog Waldorf & Statler-gehalte. Het … eh… hoogtepunt werd bereikt, toen Rudolf in gejammer uitbarstte omdat hij in de veronderstelling verkeerde dat hij voor de tweede keer binnen drie zetten in hetzelfde trucje was getrapt. Vijf seconden later drong dan toch het besef door (‘O nee, wácht…’) dat deze keer juist Maarten de plank had mis geslagen en een stuk had weggegeven. Het moet nog lang onrustig zijn gebleven in beider hoofden.
Alle uitslagen vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings hier.

Jeugd bestormt ratinglijsten (2-11-2017, Algemeen)
Het is 1 november geweest, een van de vier data waarop de KNSB-ratings én de FIDE-cijfertjes verspringen. Bekijk de nieuwe nationale ratings van de Stukkenjagers, en de FIDE-ratings. Een specificatie van de KNSB-resultaten vind je door hier je naam in te voeren. Mooie stijgingen op de KNSB-lijst zijn er voor de jongere Stukkenjagers: Sjoerd van Roon (+150!), Constantijn Beukema (+92), Henry Flikweert (+88), Luuk Baselmans (+86) en Christiaan Beukema (+73). Ook de iets oudere jongeren Dennis Brokken (+70!) en Han Westenberg (+36) bliezen flink in de bus.

Fons van Leersum slaat weer eens toe (31-10-2017, Algemeen)
Het leven van een Stukkenjager gaat niet over rozen. Heb je je interne partij gewonnen, moet je bijna de hele week F5'en om die zegepraaal beschreven te zien. Het overkwam de winnaars van woensdag 25 oktober.

In de schaduw van de avondcompetitiederby viel er genoeg spektakel te beleven. Een trouwe leverancier is Stefan Hess. Tegen Luuk Baselmans trok hij weer eens onverveerd ten aanval. Stefan slaagde erin een gedekt paard op f6 te krijgen. Luuk moest alle zeilen bijzetten om niet op e7 matgezet te worden met La3. Dat lukte, maar toen Stefan vervolgens alsnog verder penetreerde via de koningsvleugel, ging Luuks ongeslagen status er toch aan. In dezelfde A1-groep hielden Reinier Jaquet en Rudolf Kat elkaar keurig in evenwicht. In de A2 had Mark Clijsen nauwelijks meer dan acht tellen nodig om Kienfong Lie Kwie te grazen te nemen en al doende op 3 uit 3 te komen.
Ook in de B1 hoefden de toeschouwers zich niet te vervelen. Joost Op 't Hoog investeerde wel tien zetten lang flink wat tijd om de dame van Huong Do te vangen. Beide spelers gingen uit van groot voordeel voor Joost - en dat was er ook. Maar cheetah Joost raakte door de jacht zo uitgeput, dat het deze keer wel erg goed afliep voor de gazelle. Huong rent nu met 4 uit 5 als koploper meteen door naar de promotiepoule. In deze groep won Toon Stuart van Emil Voorhorst, een punt dat hem dichter bij handhaving brengt. In de B2 kwam Bart van den Berg op 50% door vrij vlot te winnen van René van den Bosch. Lex Karstens zette een grote stap richting promotiepoule door Guus Vermeulen uit te tellen.
In de C1 stoomt Henry Flikweert gewoon door naar hogere sferen; deze keer werd Nicoo Dignum slachtoffer van zijn dadendrang. Rene Davidse is nog wat partijen achter, maar kwam stiekem wel op 2,5 uit 3 door met zwart niemand minder dan Guus van Heck te verslaan. Jeffrey van Huijgevoort weet zich in deze groep doorgaans op het laatst te handhaven, Deze keer wil hij vroeger duidelijkheid. Tegen Jaap Steenkamer schoof hij een toreneindspel met een pluspion bekwaam naar winst: 2,5 uit 5. In de C2 dendert Jan Weijters gewoon door. Nu moest hekkensluiter Coen Klaassen eraan geloven.
In de D-groep smaakte Fons van Leersum weer eens het genoegen van een overwinning. Tegen Jan Bergsma bleef hij de hele partij geconcentreerd. De nummers 1 en 2, Kees Gelens en Ivar van der Heide, stegen verder boven het veld uit door te winnen van respectievelijk Wil Wouts en Ad Haans. En dan was er nog de ratingpartij tussen Leo van Gelder en Ton Tepe. Leo slaagde erin revanche te nemen voor de recente nederlaag in de Groepencompetitie.
De uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst, de standen in de diverse groepen vind je hier.

Inloopschaak: alles voor de ongeslagen status (29-10-2017, Algemeen)
De rondes 17 en 18 van het inloopschaak brachten vrijdagmiddag 27 oktober zeventien schakers naar Cinecitta. Geen van hen wist beide rapidpartijen te winnen. Toch bleven maar liefst acht spelers ongeslagen. Mart Nabuurs, Erik Dignum, Wil Wouts (allen 1,5 uit 2) en Cees Zoontjens (1 uit 2) namen in ieder geval nog twee keer het verliesrisico. Hans van Driel, Carlo Butalid, Hari Suprayitno en César Becx gingen met 1 uit 1 keihard voor deze vermelding. De volgende sessie is op vrijdag 3 november, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

Podiumplaats voor Reinier Jaquet (29-10-2017, Algemeen)
Vier leden brachten het weekend - of een deel daarvan - door met toernooibezoek. Vooral Thomas Tepe en César Becx moesten flink aan de bak: zes lange partijen in het Eijgenbrood -toernooi in Amsterdam. Thomas haalde een ratingconforme 3 uit 6 in de B-groep, TPR 1529. César startte met 3 uit 4, maar kwam zondagmorgen niet door een jeugdtalent heen. In de slotronde verloor hij een spannende partij van IM Hing Ting Lai: 3,5 uit 6 en een TPR van 2090. De details vind je hier.
Twee andere bestuursleden beproefden zaterdag 28 oktober hun geluk in het Open Kampioenschap van de Krimpenerwaard. Reinier Jaquet speelde zeer sterk en wist met 7,5 uit 10 op de derde plaats beslag te leggen, met een TPR van 2187. Joost Op 't Hoog eindigde op 5,5 uit 10. Alle cijfers vind je hier.

Nederlaag voor De Stukkenjagers B (29-10-2017, Algemeen)
Checkmate uit, altijd lastig. Vooral ook om de opstelling sluitend te krijgen. Uiteindelijk togen er toch vier spelers richting Weert. Het lukte hen echter niet om de twee punten mee naar huis te nemen. Persoonlijk succes was er wel voor Jan Otten (3) die een 2000-speler versloeg. Helaas kwamen Roland Daamen (1), Rudolf Kat (2) en Huong Do (4) niet tot scoren: 1-3.

Stukkenjagers in EK Landenteams (29-10-2017, Algemeen)
In Chersonissos (Kreta) is zaterdag het EK Landenteams begonnen. Anne Haast speelt in het Nederlands vrouwenteam. In de eerste ronde scoorde ze een vlot punt tegen Macedonië, terwijl ze zondag remiseerde tegen een gelijkwaardige Turkse. Stefan Beukema komt uit voor het Belgisch team. Hij verloor in ronde 1 van een Wit-Russische IGM van 2588, maar wist vandaag IGM Bogner (2599) te verslaan. Je kunt hun partijen dagelijks live volgen via schaaksite.

De Stukkenjagers A moet maar eens in Selbstgespräch (26-10-2017, Algemeen)
Nog maar enkele weken geleden versloeg De Stukkenjagers 7 in de zaterdagcompetitie De Stukkenjagers 6. Die zege kwam niet onverwacht. Het is bij onze club zeer gebruikelijk dat het op papier zwakkere team de onderlinge ontmoetingen wint. In de jaren negentig al waren er fameuze zeges van SJ 3 op SJ 2, en van SJ 4 op SJ 3, zelfs goed voor een speciale editie van het clubblad. Vorig seizoen was er ook een shocker, in de avondcompetitie: SJ C versloeg de torenhoge favoriet SJ A met maar liefst 3,5-0,5.
Woensdag 25 oktober stond deze ontmoeting wederom op het programma. De A-selectie ontbrak in de vooravond op het appel tijdens de wijze les die Lex Karstens gaf over het 'Selbstgespräch'. Zijn boodschap, in een notendop: stel een positief doel waarbij je je talenten optimaal aanspreekt, en blijf daarop gefocust door het tijdens de partij als een mantra te gebruiken. Onder zijn gehoor wél het hele C-team en die waren er na afloop snel uit, qua doelstelling: we gaan deze keer voor de 4-0!
Zo gezegd zo gedaan. De eerste psychologische klap werd al voor de match uitgedeeld. Ontvangend teamleider César Becx (SJ C) rakelde in zijn welkomstspeech uitgebreid de wedstrijd van vorig seizoen op en deelde fijntjes het nieuwe target mee aan de zenuwachtig giechelende A-spelers. Het miste zijn uitwerking niet. César (3) kon het zelfs zonder mantra af. Tegenstander Martijn Blom raakte vanuit de opening de weg kwijt in de tactische verwikkelingen en moest zich al na veertien zetten gewonnen geven. Ook Bas Rosheuvel (SJ C, 4) boekte een snelle zege, maar daar kwamen wat meer geprevelde '4-0!'-s aan te pas. Hij was tegen Karel Storm namelijk al na een zet of zeven in een verloren stelling terecht gekomen. De afmakers van Karel bleven echter uit. Sterker nog, Karel snoepte een zeer giftige pion en kon meteen zijn dame inleveren: 2-0 voor SJ C!
Veel later op de avond ging de C-doelstelling alsnog de mist in. Ruud Feelders (SJ C, 1) overleefde tegen Mart Nabuurs een hem onbekende openingsfinesse en wist in Marts vanzelfsprekende tijdnood zelfs een mooi uitzicht op de 3-0 te creëren. Het bleef bij genieten op afstand: zetherhaling en 2,5-0,5. Door deze enorme deceptie moet er iets geknakt zijn bij de overgebleven SJ C-speler. Sebastiaan Dijksman (2) had het lang spannend weten te houden tegen Tijmen Kampman, maar leverde in de ultieme fase beslissend materiaal in. Geen 4-0, maar 2,5-1,5 dus. De teleurstelling werd weggespoeld met een amaretto. Toch bedankt, Lex!


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]