[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-08-2018: Open snelschaakkkampioenschap

Nieuws

Intussen, dichter bij huis... (19-7-2018, Algemeen)
In en om huis - lees: Cinecitta - wordt er ook tijdens de zomer vrolijk doorgeschaakt. Op vrijdagmiddag 13 juli waren er zestien schakers bij het inloopschaak. De ongeslagenen van deze sessie verdienen traditiegetrouw vermelding: Wil Wouts, Kienfong Lie Kwie (beiden 2 uit 2), Piet Kooijman, Sebastiaan Dijksman (beiden 1,5 uit 2) en Jan Douwes (1 uit 2). De volgende sessie is op vrijdag 20 juli, iedereen die zich om 13.30 en/of 14.45 uur meldt kan meeschaken.
En dan was er op woensdag de tweede zomerrapidavond. Jan Douwes was wederom de beste met 4,5 uit 5, een halfje meer dan Erik Dignum. Tegelijkertijd werden nog enkele cruciale matches uit de Groepencompetitie afgewerkt. In de laatste partij van groep C1 viel ook de laatste beslissing. Nico Dignum moest met zwart winnen van Cees Zoontjens en vloog Cees daarom met een gambiet naar de strot. Dat werkte wonderwel, want Cees bleef het antwoord schuldig. Door Nico's zege werd Jaap Steenkamer het kind van de D-rekening. Thomas Schollen en Jan Weijters werkten een rapidmatch af met als inzet promotie naar de B-groep. Thomas won de eerste met enige veine, en sloeg ook in de tweede toe: geen gek debuut bij de club.
Ook in de D-groep een promoverende debutant. Theo van de Hoek versloeg Jan Hes en mag het nu een niveautje hoger laten zien. In de B-promotiepoule hield Maarten Werkhoven zijn promotiekans intact door Jan Otten te verslaan: 1,5-0,5. Met zo'n uitslag in zijn resterende match tegen Lex Karstens maakt hij een zeer goede kans op een A-ticket. In de B-degradatiepoule won Henry Flikweert de eerste pot tegen Toon Stuart, maar verder kwam hij niet: 1-1. Hierdoor blijft het ongewis welke twee spelers zich handhaven. De match tussen Toon en Paul Castermans zal hierover uitsluitsel moeten geven.
In de A-degradatiepoule had Ruud Feelders in beide partijen tegen Ron de Veen de beste kansen, maar Ron bleek taai: twee remises. Die kwamen er niet in de match Kienfong Lie Kwie-Stefan Hess. Laatstgenoemde had een opvallende analyse: "Tegen Kien sla ik altijd meteen aan het offeren. Ik wil niet het risico lopen dat hij me vóór is. Dat ik dan moet zeggen: hé, dat is mijn werk!" Het offer van een dame voor twee stukken zag er aardig uit, maar Kienfong bleef goed kijken. In de tweede partij kon Stefan de gelijkmaker aantekenen.

Een dinsdag om snel te vergeten (19-7-2018, Algemeen)
We zien het vaker: een juichend stukje is de goden verzoeken. Dat ondervonden Luuk Baselmans en César Becx op dinsdag. In de strijd om de Glorney Cup in Glasgow leed Luuk dinsdagmorgen tegen Frankrijk een nederlaag, en liet hij 's middags een glad gewonnen stelling tegen een Welshwoman in remise verzanden. Op woensdagmorgen was er het herstel met een zege op de Ier, maar die wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Daardoor werd het NL-team, gecoacht door Anne en Mark Haast, tweede achter Frankrijk. De details vind je hier.
César Becx rekende zich in het Eastman Open in Gent al rijk met 5 uit 7, maar opeens verdween de beheersing. In ronde 8 ging hij in de opening te ver, waarna de remise ondanks hevig tegenstribbelen buiten bereik bleef. In de slotronde op woensdag lieten ook zijn koffiehuisschaakvaardigheden hem in de steek: 5 uit 9 en een naar 2132 gezakte TPR. De details vind je op de site van KGSRL.

Een maandag om in te lijsten (17-7-2018, Algemeen)
De toernooischakende Stukkenjagers kregen op 16 juli beiden een dubbele ronde voor de kiezen. In Glasgow, bij de strijd om de Glorney Cup, zette Luuk Baselmans zijn debuut in een nationale selectie luister bij met twee overwinningen. Op bord 2 droeg hij al doende bij aan de zeges op Schotland (3,5-1,5) en Engeland (4,5-0,5). Dinsdagmorgen staat de clash met medefavoriet Frankrijk op het menu. De details vind je hier, de live-partijen verschijnen vanaf 10.30 uur waarschijnlijk hier.
Ook César Becx kon, in het Eastman Open in Gent, beide maandagse partijen met een punt afronden. Met 4,5 uit 6 mag hij het dinsdagmiddag weer proberen op de live-borden. Het toernooi is te volgen via de site van KGSRL.

Van Amsterdam naar Gent en Glasgow (16-7-2018, Algemeen)
Het Science Park Amsterdam Chess Tournament zit erop. Herman Grooten ging in de slotronde voor een plek op het podium, maar ging ten onder tegen collega-IM Lai: 5,5 uit 9, de details vind je hier.
Inmiddels is het Eastman Open in Gent vier ronden onderweg. In ronde 3 slaagde César Becx erin een minder staand toreneindspel tegen IM Quillan te winnen, maar hij verknalde in ronde 4 zijn mooie stelling tegen Tim Lemmens met een 'probleemzet': 2,5 uit 4. Het toernooi is te volgen via de site van het organiserende KGSRL. Op maandag start in Glasgow de strijd om de Glorney Cup, waarbij Luuk Baselmans ons land mag vertegenwoordigen in de ploeg tot 18 jaar. De info staat hier.

Geboren! (16-7-2018, Algemeen)
4 juli was een bijzondere dag voor Peter Huibers en zijn partner Esther: hun dochtertje Amélie werd geboren. Van harte proficiat! Naar verluidt is zij nu reeds in het bezit van een houten schaakspel, dus wie weet...

Tijd voor de zomertoernooien! (13-7-2018, Algemeen)
De rechtgeaarde schaakliefhebbers kunnen in de vakantieperiode flink aan hun trekken komen. Herman Grooten bijt momenteel het spits af, in de A-groep van het Science Park Chess Tournament in Amsterdam. Hij haalde het verlies in ronde 1 op met een serie van vier zeges. Met de koppositie in zicht ging hij donderdag in ronde 6 helaas onderuit. Vrijdag volgde het herstel met een zege op een collega-IM. Met 5 uit 7 en nog twee ronden te gaan komen de prijzen weer binnen handbereik. Meer informatie en live-partijen vind je hier.
Er zijn nog veel mogelijkheden om op elk niveau je krachten te meten in toernooivorm. Hieronder een ongetwijfeld onvolledige opsomming van toernooien waarin zeker Stukkenjagers actief zullen zijn. We houden ons aanbevolen voor aanvullingen.

Eastman Open, Gent, 14-18 juli
Glorney Cup, Glasgow, 16-18 juli
4ème Festival International d'Échecs de l'EFE Metz, 23-30 juli
Open Nederlands Kampioenschap, Dieren, 24 juli-2 augustus
Hogeschool Zeeland-toernooi, Vlissingen, 4-11 augustus
Open Nederlands JeugdKampioenschap, Borne, 6-11 augustus
RTU Open, Riga, 6-12 augustus
Open van Geraardsbergen, 11-15 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Roger Bougie stelt promotie veilig (13-7-2018, Algemeen)
Op woensdag 11 juli was er een gemengd programma: de voorlaatste loodjes uit de Groepencompetitie en de eerste ronde van de Zomeravondrapidcompetitie.

Eerst maar de Groepen. In de A-degradatiepoule stond er één ontmoeting op het menu. Ruud Feelders was in beide rapidpartijen Rudolf Kat te slim af. Door dat resultaat blijft Ruud zeker in de A-groep, maar moet Rudolf zich toch een beetje zorgen gaan maken. Samen met Ron de Veen en Stefan Hess zal hij gaan uitmaken wie de derde degradatiestek 'opeist'. Harry Buyvoets had na een blik op de stand van een B-degradatiepoule geconcludeerd dat de match tegen Toon Stuart maar beter gewonnen kon worden. In de eerste partij zette hij met wit een keurige eerste stap, maar de tweede bleef uit. De 1-1 maakt de kans op handhaving voor Harry klein.
De D-groep staat al een tijdje bol van de spanning, gezien het aantal spelers dat nog in aanmerking komt voor de vier promotieplaatsen. Aan de knagende onzekerheid is nu voor Roger Bougie een - positief - eind gekome. Hij manoeuvreerde net iets behendiger dan Fons van Leersum, zodat hij via de b-lijn beslissend kon binnendringen. Met 6 uit 8 is hij nu, na Theo Mulder, de tweede promovendus. Hans Groffen was ook nog in de race. Wás ja, want hij kreeg van Jan Hes en diens machtige loperpaar geen kans om een tegenactie op te zetten toen zijn paard in het gedrang kwam. Jan komt door deze zege op 2,5 uit 5 en is nog steeds een promotiekandidaat. Dan zal hij nog wel flink aan de bak moeten om Hans van Driel (uitgespeeld met 5,5 uit 9) óf Theo van de Hoek te achterhalen. Theo gaf Wil Wouts geen kans zijn verloren vorm te vinden en staat nu - met alleen de partij tegen Jan voor de boeg - op 5,5 uit 8.
Voor de snellere beslissingen kon je deze avond terecht bij de eerste van zes zomerrapidronden. Daarvan maakten, ondanks Kroatië-Engeland, twaalf spelers gebruik. Jan Douwes eindigde na vijf ronden bovenaan met 4,5 punt, gevolgd door César Becx (3,5), Kienfong Lie Kwie, Luuk Baselmans en Erik Dignum (3).

Zomerrapidschaak: iedereen kan gratis meedoen (10-7-2018, Algemeen)
Op woensdag 11 juli staan er weliswaar nog wat kliekjes uit de Groepencompetitie op het menu, maar tegelijkertijd wijden we ons aan het hoofdgerecht voor deze zomer. Vanaf morgen kan iedere schaker zes weken lang gratis & voor niks meedoen aan een of meer avonden rapidschaak. Enige vereiste: om 20.00 uur aanwezig zijn bij Cinecitta, zodat we rond 20.15 uur kunnen beginnen aan de eerste van vijf ronden Zwitsers, waarin elke speler 15 minuten + 5 seconden increment per zet krijgt. Voor de trouwe opkomers: voor het klassement dat we gaan bijhouden gelden je vier beste resultaten.

Mart Nabuurs zet kroon op het werk (10-7-2018, Algemeen)
De Groepencompetie loopt op z’n eindje, maar ook na de clubavond van woensdag 4 juli zijn nog lang niet alle beslissingen gevallen.

Wat wel als een paal boven water staat is de cycluszege van Mart Nabuurs. Om zijn oppermacht in de A-groep nog meer cachet te geven won hij twee strakke rapidpartijen van Tijmen Kampman, toch niet de minste. Met 15,5 uit 16 blijft Mart alle andere kampioenspoulers ver voor. Luuk Baselmans is een kandidaat voor de tweede plaats, na de verdiende 2-0 tegen César Becx. Er was ook een ratingmatch op A-niveau, daarin boekte Karel Storm een gedecideerde 2-0 tegen Ron de Veen.
In de B-promotiepoule is de strijd nog in volle gang. Sebastiaan Dijksman slaat met een 2-0 tegen Jan Otten de weg naar boven in, en zal nu met Guus Vermeulen, Lex Karstens en Maarten Werkhoven uitvechten welk drietal de A een stuk veiliger gaat maken. Maarten deed goede zaken door Bas Rosheuvel met 1,5-0,5 terug te wijzen.
Ook in de B-degradatiepoule is het nog spannend, daar veranderen de twee remises tussen Harry Buyvoets en Henry Flikweert niets aan. Samen met Toon Stuart en Paul Castermans strijden zij om twee behoudplaatsen. Voor Ivar van der Heide en Thomas Tepe is het doek al gevallen. Overigens speelden Andries Deliën en Kienfong Lie Kwie al een partij voor de B-groep van het volgend seizoen: de clash van stijlen eindigde in remise.
In de C1 vocht Thomas Schollen voor wat hij waard was, maar uiteindelijk moest hij toch een kwaliteit, het punt én de groepszege aan Jeroen van de Rijt laten. Opmerkelijk gevolg: drie à vier spelers eindigden gebroederlijk op de tweede plaats met 6 uit 9. Van hen heeft Kees Gelens de meeste SB-punten, zodat hij samen met Jeroen direct promoveert. Op zijn beurt blijft Thomas Schollen zo Leo van Gelder en - eventueel - Cees Zoontjens voor. De derde plaats geeft hem het recht op een rapidmatch tegen de nummer 3 uit de C2, Jan Weijters. De inzet is een plaats in de B-groep. Degraderen uit de C-groep kan ook. Daarvan maakte Jan Bergsma in de C2 werk door een inhaalpartijen tegen kampioen Bastiaan van de Rijt en - vrijdag - tegen Jan Weijters te verliezen.
In de D-groep greep Hans Groffen twee strohalmen tegelijk. Hij leek met een stuk minder op weg naar een roemloze nederlaag tegen Wil Wouts, maar toen sprong diens brein terug in de vakantiestand. Alsnog een punt voor Hans, die daardoor zowaar nog een kans op promotie maakt. Promoveren zit er voor Fons van Leersum en Paul Vermee niet in, en daarom namen ze een voorschotje op de nieuwe competitie: punt voor Paul.
Ook op C-niveau waren er alvast drie partijen die mogelijk tellen voor de eerste cyclus van het volgend seizoen. Hoewel C-niveau… Leo van Gelder was wel érg snel een stuk kwijt tegen Ton Tepe. Zo snel dat Ton daarna tijd had voor nóg een zege, in een ratingpartij tegen Ad Haans. Mocht Hans van Driel promoveren uit de D-groep, dan heeft hij alvast een nulletje tegen Carlo Butalid staan. En mocht Jan Weijters niet promoveren naar de B-groep, dan staat er al een halfje tegen Cees Zoontjens genoteerd.
Er waren nog twee rapidmatches voor de rating. Rudolf Kat won beide partijen van Bart van den Berg, terwijl A-degradant Joost Op ’t Hoog de meest prominente B-promotiekandidaat - Guus Vermeulen - met 1,5-0,5 de baas bleef.

Nog geen vijfde voor Anne Haast (9-7-2018, Algemeen)
Het NK Vrouwen beleefde zondag haar apotheose. Anne Haast stond voor de pittige taak met zwart van Zhaoqin Peng te winnen om de kans op titelprolongatie te pakken. Helaas kwam de partij al vrij snel in zulk rustig vaarwater dat Anne nauwelijks mogelijkheden had om voordeel te bereiken. Sterker nog, Peng wist een voordeeltje uit te bouwen en haalde het punt binnen. Ze behaalde daarmee haar veertiende nationale titel en doorbrak de hegemonie die Anne met haar vier opeenvolgende titels had opgebouwd. Anne bleef steken op 4,5 uit 7, en werd in de eindstand voorbijgestoken door Tea Lanchava (5,5) en Rosa Ratsma (5), tegen wie ze in de voorlaatste ronde had geremiseerd. Meer details vind je op de toernooisite.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]