[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
17-10-2018: Groepencompetitie

Nieuws

Stukkenjager in Brabants Dagblad (28-9-2018, Algemeen)
Vandaag in Brabants Dagblad een artikel waarin Mark Haast, Koos van Amerongen (Dammend Tilburg) en Bart Nab (Bridgeclub Theseus) hun licht laten schijnen op een vijftal FAQ's over hun denksport. Aanleiding is het feit dat Tilburg dit seizoen een vertegenwoordiger heeft in alledrie de landelijke topklassen. Het is lang geleden dat dit enige gemeente 'overkomt'. Van recenter datum is de beslissing van BD om verder geen aandacht (lees: millimeters) meer te schenken aan de wedstrijden in deze topklassen, maar any love is good love, nietwaar? Genoemd artikel staat overigens (nog?) niet online, maar naar verluidt zijn er nog steeds papieren couranten verkrijgbaar.

Aanpassingen in KNSB-competitie pakken goed uit (27-9-2018, Algemeen)
Inmiddels heeft de KNSB de laatste wijzigingen doorgevoerd in de indeling van de nieuwe vijfde en zesde klasse. Voor twee teams van De Stukkenjagers heeft dat gevolgen. In klasse 5F speelt SJ 5 alsnog in een poule van acht teams. In de derde ronde speelt het thuis tegen het toegevoegde De Kentering 1, terwijl voor de slotronde nu een uitwedstrijd tegen De Baronie 2 geprogrammeerd staat. Voor SJ 6 verandert er niets, maar in klasse 5C zijn OSV 2 en De Baronie 3 van plaats gewisseld. Dat betekent dat SJ 7 nu in ronde 3 thuis tegen OSV 2 speelt, en in de slotronde SJ 5 vergezelt naar Breda, om het op te nemen tegen De Baronie 3. De definitieve indeling vind je hier, het uitgewerkte schema op de Stukkenjagers-kalender.

De Stukkenjagers A en B: 3,5 punt voor de goeien (27-9-2018, Algemeen)
Er stond woensdag 26 september nóg een onderelinge ontmoeting op het menu. Zou het A-team er eindelijk in slagen het B-team (voorheen SJ C) eronder te krijgen? Het antwoord is volmondig ja. Weliswaar wist Ruud Feelders (SJ B, 1) tegen Mart Nabuurs met een fraai schijntorenoffer de remisehaven te bereiken, maar daarmee was de koek op voor de slechten. Tijmen Kampman (SJ A, 2) leek de hele avond in control tegen Sebastiaan Dijksman, die zijn stunt uit de Groepencompetitie niet kon herhalen. Aan bord 3 voerde Luuk Baselmans (SJ A) tegen Bas Rosheuvel de positionele druk langzaam, maar o zo zeker op. Toen hij met een toren de witte stelling binnendrong, kreeg Bas het niet meer gekeept. Aan bord 4 was de partij tussen Sjoerd van Roon (SJ A) en César Becx zeer lang in evenwicht. Dat 'zeer lang' impliceert ook tijdnood, en die werd César fataal. Net toen hij met een gerust hart een pionnetje kon snaaien besloot hij dameruil aan te bieden. Daar ging Sjoerd gretig op in, om vervolgens een van zijn torens handig - en winnend - om te spelen. 3,5-0,5 voor de heel goeien derhalve.

De Stukkenjagers C en D: 2,5 punt voor de goeien (27-9-2018, Algemeen)
De eersteklassederby tussen SJ C en SJ D begon met zeven spelers. Niet heel lang nadat ook de achtste speler - net op tijd - was gearriveerd, werd de score geopend door Kienfong Lie Kwie (SJ C, 4), die debutant Henry Flikweert oprolde. Ron de Veen bracht de stand op 2-0 door Guus Vermeulen geen kans te laten. Rudolf Kat (1) weigerde een 'vroeg' remiseaanbod van Erik Dignum, bereikte ook wel wat voordeel, maar het genoegen om de matchwinst binnen te halen had voorrang: 2,5-0,5. Daarna werd Paul Castermans (3) de held van SJ D door Lex Karstens met een sterk gevoerde aanval uit te tellen: 2,5-1,5. Voor de goeien, dat wel.

De Stukkenjagers E voortvarend van start (27-9-2018, Algemeen)
SJ E kreeg een debutant op bezoek, Caïssa Gilze-Rijen. Allemaal spelers die nog geen rating hebben, dus de kansen waren moeilijk in te schatten. Al vrij vroeg kon Coen Klaassen (4) een punt noteren. Daarna duurde het een tijdje totdat teamleider Thomas Tepe (1) tot scoren kwam. Toen ook Elroy Kerstens (3) won, was de matchzege binnen. Invaller Thomas Schollen (2) bekroonde zijn debuut met een remise, zodat er een hoopgevende 3,5-0,5 op het scorebord kwam.

De Stukkenjagers F begint met verlies (26-9-2018, Algemeen)
SJ F beet dinsdagavond in Breda het spits af in de NBSB-avondcompetitie. Bij De Baronie C slikte het een 3-1 nederlaag. Teamleider Cees Zoontjens bericht: "We hebben helaas niet kunnen winnen in Breda. René Davidse (4) en Nico Dignum (2) zagen met lede ogen aan dat kleine misstappen grote gevolgen kunnen hebben: dameverlies. Wil Wouts (3) vergat door te drukken en stuurde zijn uitgebroken paard terug naar de paddock. Helaas dus. Cees Zoontjens (1) won een pion, daarna nog een, vervolgens een stuk. Toen zwarts dame ook nog de dekking van de toren moest opgeven was het helemaal uit."

De avondcompetitie gaat beginnen (25-9-2018, Algemeen)
Deze week staat de eerste ronde van de NBSB-avondcompetitie op het menu. De Stukkenjagers treedt daarin met zes viertallen aan, eentje meer dan vorig seizoen. Vanaf de tweede ronde spelen alle zes teams steeds tegelijk uit en thuis, maar in de eerste ronde gaat De Stukkenjagers F als enige op away mission. Dinsdagavond treedt het in Breda aan tegen De Baronie C. De Stukkenjagers A tot en met E spelen woensdag in Cinecitta. De 'bovenste' vier ontmoeten elkaar (A-B en C-D), terwijl De Stukkenjagers E debutant Caïssa Gilze-Rijen ontvangt.

Podiumplaats in Huizingen (24-9-2018, Algemeen)
Afgelopen weekend waren er, voor zover gedetecteerd dan, vier Stukkenjagers actief op de toernooivelden. Stefan Beukema, Luuk Baselmans en Constantijn Beukema namen zaterdag 22 september deel aan het Open Snelschaakkampioenschap van België. In Huizingen scoorden ze alledrie ongeveer volgens de ratingverwachting. Voor Stefan leidde dat, met 10 uit 13, tot een gedeelde tweede plaats. Luuk kwam uit op 8,5, Constantijn op 5,5 punt. Details vind je hier. Heel wat langer werk had Thomas Tepe, in het Amsterdam Open. Thomas was de hoogstgeplaatste speler in de C-groep, maar kon die positie niet vasthouden. Door een nederlaag in de slotronde bleef hij op 3,5 uit 6 steken, zoals je kunt checken op de toernooisite.

Marieke Sarton slaat toe bij inloopschaak (21-9-2018, Algemeen)
Zeventien spelers bereikten ondanks de harde wind probleemloos Cinecitta, alwaar ze zich konden laven aan een of twee ronden rapidschaak. Slechts twee spelers wonnen hun beide partijen: Erik Dignum en Marieke Sarton, die onder anderen Sebastiaan Dijksman versloeg. Ook Jan Douwes (1,5 uit 2), Jan Bergsma (1 uit 1) en Frans Konings (0,5 uit 1) bleven ongeslagen. De volgende inloopschaaksessie is op vrijdag 28 september, met de vertrouwde meldtijden 13.30 en 14.45 uur.

Twee Stukkenjagers naar de Olympiade (21-9-2018, Algemeen)
Maandag 24 september begint in Batumi (Georgië) de Schaakolympiade. Het Nederlands vrouwenteam zal worden aangevoerd door Anne Haast, die samen met Zhaoqin Peng, Tea Lanchava, Iozefina Paulet en Rosa Ratsma gaat proberen hoger te eindigen dan de zestiende stek die het team op plaatsingslijst inneemt. En laten we niet vergeten dat er nog een Stukkenjager zijn opwachting maakt in Batumi: Stefan Beukema verdedigt in de open sectie de kleuren van België. Meer details vind je hier, de live-partijen zul je kunnen volgen op de toernooisite.

Veel spektakel in Groepencompetitie (21-9-2018, Algemeen)
Op woensdag 19 september waarde het spektakelvirus rond op de clubavond. Bij tal van partijen verkeerden de toeschouwers én spelers lang in onzekerheid over de uitslag.

Dat gold niet voor Erik Dignum-Reinier Jaquet. Beiden spoedden zich al snel richting Ristobar. De WL noteerde wilde een remise noteren, maar nee: Reinier had het min of meer gedwongen dameoffer van Erik vlot weten te weerleggen. Er waren nog meer partijen waarin de spanning abrupt wegebde. In de B2 eindigde de spannende partij tussen Henry Flikweert en Bastiaan van de Rijt abrupt, toen Henry in een lastige stelling pardoes een toren weggaf. En Bart Plasmans moet in deze groep enigszins verbaasd zijn geweest toen Christophe Verledens hem de hand reikte ter overgave. Oké, zijn witte aanvalsplan oogde onweerstaanbaar, maar was nog wel een plán.
In de aanpalende B1-groep was ook de ontmoeting tussen Paul Castermans en Joost Op ’t Hoog vluchtig. En de uitslag verrassend: 1-0. Bij Jan Otten–Bas Rosheuvel werd nog sneller een climax bereikt. Met 8. Txf7 - je moet puzzelen om er zo snel te komen - had Jan beslissend kunnen toeslaan. Toen hij die kans liet lopen, bleef hij de gambietpion de hele partij te kort komen: 0-1. De partij Jeroen van de Rijt-Thomas Schollen kreeg een dramatisch einde. Jeroen weigerde remise in een eindspel van L+P+vrijpion tegen T+vrijpion. Hij kreeg gelijk, toen Thomas zijn toren ruilde voor de twee stukken, maar een tempo te kort kwam in het pionneneindspel: 1-0.
Heel wat sneller klaar was een andere Thomas, Tepe, in de C2. Zelf houdt hij van een vlot tempo, en hij vond in tegenstander Jeffrey van Huijgevoort een bondgenoot. Puntje voor Thomas. Diens vader Ton, koploper in de andere C-groep, had heel wat langer werk. Hij was in de topper tegen Carlo Butalid het nodige materiaal kwijtgeraakt en kreeg ook nog te maken met een matdreiging op de diagonaal a1-h8. Ton bleef tot laat hopen op een eigen matdreiging, maar Carlo bleef alert en nam aldus de koppositie van zijn tegensander over. In deze C1 deelden Jaap Steenkamer en Theo van de Hoek het punt, terwijl Ivar van der Heide korte metten maakte met Jan van den Dries. Hans van Driel bood knap verweer tegen Leo van Gelder, maar moest toch capituleren toen het vijandelijke loperpaar tot leven kwam.
In de C2 nog drie partijen. Guus van Heck en Roger Bougie wikkelden af naar een gelijkstaand toreneindspel: remise. Theo Mulder had daarentegen wél voordeel, in het T+P-eindspel tegen Nico Dignum. Toen Nico’s tijd zienderogen slonk, pakte Theo een vitale pion, en de winst. Toon Tibosch koos tegen Jan Weijters voor een tussenzet in plaats van een stuk terug te slaan. Dat bleek een slecht plan.
In de D-groep was Jan Bergsma-Wil Wouts een partij met voortdurend wisselende kansen. Het eind van het lied was dat Wil zijn toren midden op het bord op kunstige wijze liet insluiten door twee lopers. Minder opzien baarden de winstpartijen van Bjoern Hofmans en Bert Wels tegen respectievelijk Coen Klaassen en Ad Haans.
Terug naar de A2. Behalve Reinier Jaquet scoorden ook Ruud Feelders en Ron de Veen een vol punt; Ruud met een kleine combinatie tegen Pascal Graafmans, Ron liet Lex Karstens kansloos. Veel bekijks trok de bijna vier uur durende toppartij tussen Bob Jansen en Luuk Baselmans. Bob liet opzettelijk een toren slaan in de hoop dat zijn tegenaanval nog meer zou opleveren. Dat bleek een illusie na een rustige tussenzet van Luuk. In het eindspel met twee tegen drie lichte stukken leken Bobs vrijpionnen kansloos, totdat Luuk in Bobs laatste truc trapte en promotie moest toestaan. Toen Luuk meteen daarna nogmaals misgreep had Bob zelfs opeens de winst voor het grijpen. Dat werd overzien en even later ging Bob om onduidelijke redenen een door Luuk toegelaten zetherhaling uit de weg. Dat kostte hem alsnog het punt.
Een even appetijtelijk spektakelstuk voerden Sjoerd van Roon en Karel Storm op. Toen het eropaan kwam, bleek Sjoerd het beste de weg te vinden in het oerwoud aan tactische mogelijkheden. Dat gold ook voort Tijmen Kampman, die in de cruciale fase Willem Blankert een kwaliteit afhandig maakte. Jordy Schouten stuitte tegen Guus Vermeulen op lang verzet, maar een impulsieve zet van Guus in het eindspel hielp Jordy aan de zege. Rudolf Kat stond mooi tot gewonnen tegen Sebastiaan Dijksman, maar dat veranderde toen hij een truc toeliet: remise. In de enige vrije partij van de avond overleefde gastspeler Peter Gerlagh de aanvalslust van Kienfong Lie Kwie, om vervolgens terug te slaan: 0-1.
De uitslagen zijn weer verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

KNSB-beker: vertrouwd resultaat (19-9-2018, Algemeen)
Weer zijn De Stukkenjagers en HMC in een vroeg stadium van de strijd om de KNSB-beker aan elkaar gekoppeld. Nog net niet in de eerste (voor)ronde, maar voor ronde 2 - te spelen voor 9 december - staat wederom een thuiswedstrijd tegen de Bosschenaren op de rol. De KNSB hanteert op haar site het woord 'indeling'. En inderdaad, het programma voor beide ronden lijkt niet uitgespuwd te zijn door een machine met ballen van gelijke temperatuur, maar door een programmaatje dat de reisafstanden op doordeweekse avonden minimaliseert. Middelburg en Voerendaal, never the twain shall meet. Tenzij ze blijven winnen, uiteraard.

Externe, de verslagen (18-9-2018, Algemeen)
Inmiddels zijn er her en der uitgebreide verslagen van de zaterdagse wedstrijden verschenen. Een overzichtje.
En Passant - De Stukkenjagers 1
CSV - De Stukkenjagers 2
Wageningen 2 - De Stukkenjagers 3 (zie onder)
HSC - De Stukkenjagers 4 (zie onder)

De Stukkenjagers 4: strijdend ten onder (16-9-2018, Algemeen)
Het vierde heeft bij zijn debuut in de derde klasse niet voor een verrassing kunnen zorgen. Bij HSC in Helmond werd met 6-2 verloren. Henk-Jan Beukema (1), Constantijn Beukema (2), Lex Karstens (3), Kienfong Lie Kwie (5) en Jan Otten (8) dolven allen het onderspit. Petra Schuurman (4) won als enige, terwijl Ron de Veen (6) en Tommy Grooten (7) remiseerden. Teamleider Ron bericht: "Voor Tommy is het een mooi debuut. Hij speelde snel, had ongeveer een uur meer tijd dan zijn tegenstander Pascal Boudewijns. Die stond in het eindspel wel iets beter, maar bood remise aan. Tommy accepteerde dat, na het eerst netjes gevraagd te hebben. Prima resultaat als 8-jarige in de derde klasse KNSB! Mijn tegenstander en ik hielden elkaar mooi in evenwicht en kwamen remise overeen in het eindspel. Constantijn gaf de sterkste Helmonder, Ruben Venis, goed partij, maar kwam net iets te kort in het eindspel. Petra was het langst aan het schaken. Ze had toren + loper tegen een toren + dubbelpion. Ogenschijnlijk leek het remise, maar Petra vocht door, won de pionnen, kreeg de koning in de hoek en zette haar tegenstander mat! Knap gedaan. Op de andere borden hebben we niet veel kans gehad en waren de tegenstanders wat te sterk. We hebben wel gestreden."

De Stukkenjagers 3: ontsnapt met lucky gelijkspel (16-9-2018, Algemeen)
De seizoensouverture van het derde in 3G tegen Wageningen 2 leek lange tijd op een fikse nederlaag uit te draaien. De score werd na drie uur geopend met een remise van César Becx (3), die een openingsvoordeeltje liet vervlakken. Daarna liepen de resultaten in hoog tempo binnen. Rudolf Kat (7) stond aanvankelijk beter, maar later eerder minder. Gelukkig kon hij afwikkelen naar een vervlakt toreneindspel: een halfje voor de debutant. Martijn Blom (1) moest vanuit de opening met wit alle zeilen bijzetten om aan te klampen. Dat lukte niet echt, en hij moest een dame voor toren en loper geven. Gelukkig was daar de tijdnoodblunder van de tegenstander, die Martijn zelfs nog een vol punt opleverde. Ook Ruud Feelders (6) mocht niet klagen, toen zijn opponent tijdens het aandraaien van Ruuds duimschroeven opeens zijn kroonpion weggaf. Weer een onverwacht punt: 3-1.
Daar stond tegenover dat Karel Storm (7) de ogenschijnlijk gunstige situatie - tegenstandster weinig tijd in een ongebalanceerde stelling - niet wist uit te buiten: zijn aanval kwam maar niet van de grond, maar die van zwart wel: 3-2. Kort daarna moest ook John Greunsven (8) de koning omleggen. Hij manoeuvreerde ongelukkig op de eigen koningsvleugel en werd naar eigen zeggen vakkundig uitgeteld: 3-3.
Omdat Erik Dignum (2) zo te zien verloren stond, lag het lot van SJ 3 daarna in handen van Roland Daamen (4). Hij moest proberen een eindspel van loper + 5 pionnen tegen paard + 5 pionnen te winnen. Gelukkig ging een verliezende vingerfout ongemerkt voorbij en niet veel later mocht Roland afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Helaas kon Erik vervolgens de aanval van zijn sterk spelende tegenstander niet afweren. 4-4 was eigenlijk ook al mooi genoeg.

De Stukkenjagers 2: startzege zonder verliespartij (16-9-2018, Algemeen)
Het tweede team is de strijd in 2D goed begonnen. In Capelle aan den IJssel werd CSV met ratingconforme cijfers verslagen: 5,5-2,5. Dat was vooral te danken aan de winstpartijen van Bram van den Berg (1), Cor van Dongen (3) en Mark Clijsen (6). Aan de andere vijf borden werd het punt gedeeld, een halfje derhalve voor Anne Haast (2), Bianca de Jong-Muhren (4), Peter Huibers (5), Sjoerd van Roon (7) en Eric de Moor (8).

De Stukkenjagers 1: nipte nederlaag na knap verweer (16-9-2018, Algemeen)
Het vlaggenschip heeft net niet voor een verrassing kunnen zorgen in de eerste match in de Meesterklasse. Er werd maar met 5,5-4,5 verloren van En Passant, terwijl het ratingverschil eerder richting 3-7 wees. De Bunschotenaren traden aan met maar liefst vijf grootmeesters, maar zij kwamen samen niet verder dan 50%. Herman Grooten hield aan het topbord Kunin (2566) op remise. Zo mogelijk nog knapper waren de winstpartijen van Stefan Beukema (2) en Mark Haast (5) tegen respectievelijk Lucas van Foreest (2483) en Friso Nijboer (2485). Voeg daarbij dat Mart Nabuurs IM Willem van de Griendt uittelde en Luuk Baselmans zijn debuut opluisterde met een zege en de teller stond op 4,5 punt. Helaas kwamen Mees van Osch (3), Lars Vereggen (4), Tijmen Kampman (6), Jasper Beukema (7) en Jordy Schouten (9) niet tot scoren. Je kunt alle partijen van deze match hier naspelen.

We gaan beginnen! (15-9-2018, Algemeen)
Zaterdag 15 september beginnen de hoogste vier zaterdagteams aan de KNSB-competitie. De Stukkenjagers 1 is - voor de derde keer in het bestaan van de club - gepromoveerd naar de Meesterklasse. Omdat alle andere ploegen een veel hoger ratinggemiddelde achter de borden kunnen brengen zijn de verwachtingen niet hooggespannen. Toch zal het eerste zijn huid duur verkopen. Om te beginnen bij veelvoudig kampioen En Passant in Bunschoten. De Stukkenjagers 2 mag, als een van de vier ratingfavorieten in 2D, hoger mikken dan handhaving. Benieuwd of SJ 2 bij CSV in Capelle aan den IJssel het ratingverschil in punten kan uitdrukken.
De Stukkenjagers 3 verheugt zich op de strijd in 3G, waar het acht nieuwe tegenstanders zal krijgen. Op papier zijn negen van de tien teams aan elkaar gewaagd. Het bezoek aan Wageningen 2, een van de pares, zal richting geven aan de ambities. Die zijn voor het gepromoveerde De Stukkenjagers 4 duidelijker: pakken wat je pakken kunt in 3H, de traditionele Poule des Doods. In de eerste ronde gaat het richting Helmond, waar het circa 100 punten sterkere HSC wacht.

Zes ongeslagenen bij inloopschaak (15-9-2018, Algemeen)
De inloopsessie van vrijdag 14 september trok veertien schakers naar Cinecitta. Van hen bleven er maar liefst zes zonder nederlaag: Hans van Orsouw, Cees Zoontjens (2 uit 2), Jan Douwes (1,5 uit 2), César Becx (1 uit 1), Erik Dignum (1 uit 2) en Frans Konings (0,5 uit 1). Door twee nederlagen van koploper Raimon Bach is het nu weer een stuk spannender in het ratingwinstklassement. De volgende mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen dien zich aan op vrijdag 21 september. Wie zich dan voor 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristiobar van Cinecitta meldt kan zo aanschuiven.

Nieuwkomers maken furore (14-9-2018, Algemeen)
Op woensdag 12 september was de tweede speelronde van de Groepencompetitie. Twee spelers slaagden erin aanzienlijk hoger gerate tegenstanders onderuit te halen.

De eerste verrassing diende zich al vrij vroeg in de avond aan. In de B2 was Stefan Hess - zijn natuur getrouw - vanuit de startblokken op de zwarte koning van Bart Plasmans afgestoven. Hij leverde een stuk in voor vage kansen. Bart verdedigde zich alert en haalde de vette ratingbuit binnen. Pas in de velehandenanalyse na afloop werd voor wit nog wel een mogelijke… remisewending gevonden. De tweede ratingklap viel pas aan het eind van de avond, en werd door een andere EGS’er uitgedeeld. Maar de surprise tekende zich eigenlijk al heel wat eerder af. Mark Clijsen kwam in de A2 met wit maar niet in zijn spel tegen Pascal Graafmans, en dat werkte door in zijn tijdverbruik. Even leek hij zich te bevrijden uit de knellende zwarte greep, maar ook het toreneindspel bleek verloren.
In dezelfde groep leek ook Lex Karstens zich te kandideren als reuzendoder. Maar toen hij een verborgen aanvalswending versmaadde kon Luuk Baselmans het heft weer in handen nemen: 1-0. Bob Jansen won tegen Ron de Veen in het middenspel een pion en verzilverde dat voordeel langzaam, maar zeker.
In de andere A-groep was Guus Vermeulen-Sebastiaan Dijksman een ware spektakelpartij. Beide koningen lagen zwaar onder vuur en beide spelers hadden aantrekkelijke mogelijkheden om nóg meer druk te zetten. Uiteindelijk trok Sebastiaan na een ongelukkige damezet van Guus aan het langste eind. De ratingtopper Tijmen Kampman-Jordy Schouten eindigde, dankzij een spervuur aan penningen, in een overtuigende witzege. Ook de overwinning die Willem Blankert op Rudolf Kat boekte zagen de toeschouwers al ruim voor de overgave aankomen.
Terug naar de B2. Daar kreeg Christophe Verledens te maken met de aanvalslust van Bart van den Berg, die in zijn loper op b3 een machtig wapen had. Zeker toen hij de opstoot f4-f5 kon doorzetten: 1-0. Maarten Werkhoven won vanuit zijn lijfvariant een pion tegen Toon Stuart en liet daarna niet meer los, al probeerde Toon vlak voor zijn opgave nog wel een venijnige truc. Henry Flikweert wist tegen Kees Gelens, vanuit een ongeveer gelijke stelling, opeens de zwarte dame te vangen. In de andere B-groep twee remises. Bas Rosheuvel leek wat beter te staan tegen Joost Op ’t Hoog, maar niet meer toen zijn a-pion eraf ging. Zeker beter stond Jan Otten, tegen Paul Castermans. Met twee rake klappen kon hij de zwarte koningsstelling slopen. Die klappen kwamen er wel, maar dan in de verkeerde volgorde: remise.
In de C1 liet Ton Tepe zijn derde zege in successie aantekenen, tegen Hans van Driel. Ook Carlo Butalid behield zijn 100%-score, hij kwam op 2 uit 2 door Jaap Steenkamer te vloeren. Leo van Gelder is - na het volle punt tegen Ivar van der Heide - weer terug in de promotierace. Elroy Kerstens en Theo van de Hoek kwamen uit op remise, al leek Theo op enig moment groot voordeel te hebben.
In de C2 ontstond in Jeffrey van Huijgevoort-Nico Dignum een spannend eindspel, waarin Jeffreys loper superieur bleek aan Nico’s paard. Remise werd het wél in de partij tussen Thomas Tepe en Guus van Heck. Roger Bougie won van Toon Tibosch en is - met 1 uit 1! - de enige speler zonder puntverlies in deze groep.
In de eeuwigdurende match Bjoern Hofmans-Fons van Leersum kwam de tussenstand op 4-0. En dat zonder dat er ooit één zet gespeeld is. Ook buiten het schaakbord vertoont Fons kennelijk onaangepast gedrag, gezien zijn verklaring: 'Ik zat op de snelweg!' Ook de andere D-partijen waren een prooi voor de witspelers. Jan Bergsma pakte Bert Wels een gelijkstaand paardeindspel af, en Coen Klaassen versloeg Ad Haans. Paul Vermee bleef na stukwinst tegen Rene Davidse nu eens de hele partij geconcentreerd de tegenkansjes uitbannen, en dat rendeerde. In een partij voor de SJ-rating hield Wil Wouts met zwart Cees Zoontjens knap op remise. En dan te weten dat de computer na afloop niet verder uitsloeg dan 0.7.
Alle uitslagen zijn weer verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

De Stukkenjagers 6 en 7 zijn gepromoveerd! (13-9-2018, Algemeen)
Vandaag is de indeling van de - gloednieuwe - lagere klassen van de KNSB-competitie gepresenteerd. Aanvankelijk was het de bedoeling om naast een vijfde en zesde klasse ook een zevende klasse te formeren. De te grote geografische spreiding van de ingeschreven zevendeklasseteams heeft de KNSB doen besluiten om die teams alsnog bij de zesde klasse te voegen. Iets grotere krachtsverschillen wellicht, maar SJ 6 en SJ 7 hoeven nu tenminste niet uit tegen het altijd lastige Purmerend 3. De 'schade' blijft beperkt tot een tripje van SJ 7 naar Nieuwegein, de resterende uitwedstrijden zijn gewoon in Brabant.
De indeling vind je hier. De Stukkenjagers 5 zit in een vijfdeklassegroep met maar zeven teams en is in de slotronde vrij. Het begint de competitie op 6 oktober thuis tegen DSC. De Dongenaren brengen ook hun tweede team mee, dat het opneemt tegen De Stukkenjagers 7. Tegelijkertijd speelt De Stukkenjagers 6 dan tegen RDS uit Sint-Oedenrode.
Alle wedstrijden zijn inmiddels verwerkt in de Stukkenjagers-kalender.

Waar gaan we naartoe in de avondcompetitie? (13-9-2018, Algemeen)
Inmiddels heeft de NBSB de (voorlopige) indeling van de avondcompetitie gepubliceerd. Het programma van de teams van De Stukkenjagers is uitgeschreven in de Stukkenjagers-kalender. De Stukkenjagers F bijt op dinsdag 25 september het spits af in een uitwedstrijd tegen De Baronie C, in de tweede klasse. Een dag later zijn in Cinecitta de derby's De Stukkenjagers A- De Stukkenjagers B (hoofdklasse) en De Stukkenjagers C-De Stukkenjagers D (eerste klasse), terwijl tweedeklasser De Stukkenjagers E het opneemt tegen nieuwkomer Caïssa Gilze-Rijen. Op livechess.nl vind je de indeling van alle groepen.

Tiende plek voor veteraan (12-9-2018, Algemeen)
Ook aan de andere kant van het leeftijdsspectrum is er een Stukkenjager actief geweest op internationaal niveau. Theo van de Hoek, wiens alter ego ook en vooral dammer is, slaagde er eerder dit jaar in de nationale titel voor veteranen te veroveren. Als 70-plusser bleef hij bovendien alle vijftigers en zestigers voor. Dat beloofde wat voor het EK Veteranen, begin september in het Wit-Russische Porecce. Theo weerde zich kranig en werd gedeeld tiende, ietsje hoger dan op basis van zijn ranking mcht worden verwacht. De eindstand vind je hier.

Christiaan Beukema wint op WK (11-9-2018, Algemeen)
Er is nog een Stukkenjager die aan een WK deelneemt. In Gebze (Turkije) is Christiaan Beukema al zeven ronden onderweg in het WK Junioren tot 20 jaar. Het toernooi is zo loeisterk dat Christiaan pas dinsdag, in ronde 7, zijn eerste echte punt kon noteren, tegen zijn eerste tegenstander (net) onder 2100. Zijn score van 1 uit 6 levert hem zelfs ratingwinst op, dus dat belooft wat voor de resterende vier ronden. Je kunt het evenmement volgen via de toernooisite.
En dan is vrijdag 7 september SG KiNG weer begonnen met een nieuwe cyclus maandelijkse snelschaaktoernooien. De eerste avond, waarop de Tilburgse titel op het spel stond, trok maar liefst 50 deelnemers. Onder hen elf SJ'ers, van wie er geen het podium haalde. Mark Haast kwam nog het dichtstbij, met 6,5 uit 10. De details vind je hier.
Een dag later waren César Becx en René van den Bosch onder de deelnemers van het Stompe Linde-toernooi in Nuenen. César werd in de A-achtkamp gedeeld tweede met 4,5 uit 7, René haalde een middenscore in groep C. De uitslagen zullen te zijner tijd hier verschijnen.

Belofte naar het WK (11-9-2018, Algemeen)
Via de KNSB heeft ons nieuwe lid Tommy Grooten (8) per 1 september de zogeheten 'beloftestatus' gekregen. Dat betekent dat hij via NOC*NSF een Talentboekpagina mocht aanmaken. Deze is onder meer bedoeld voor crowdfunding - bij bonden steeds meer in trek om de begroting te ontlasten. Zo bestaat er de mogelijkheid om een kleine bijdrage leveren aan Tommy's deelname en begeleiding aan het WK tot 10 jaar, dat van 3-16 november in Santiago de Compostela gespeeld gaat worden.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]