[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
26-06-2019: Groepencompetitie

Nieuws

De nieuwe ratings! (2-5-2019, Algemeen)
Op 1 mei is het weer zover: dan krijgen de KNSB-ratings hun driemaandelijkse update. Bekijk de nieuwe getallen van alle SJ'ers hier. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren. Verwerkt zijn de ronden 5 tot en met 9 van het Stukkenjagers Open en de resterende partijen uit KNSB- en NBSB-competities. Plus de nodige toernooien.
De nieuwe FIDE-ratings van onze clubleden per 1 mei vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

Welkome bijdrage aan creativiteit (1-5-2019, Algemeen)
Wie had ooit gedacht dat zovele organisaties onze schaaktafels in de openbare ruimte zo'n warm hart toedragen? Ook het Jopiefonds schuift graag aan. Mevrouw Jopie van der Weegen doet niet aan luxe, maar wil graag jongeren van waar ook stimuleren om creatief in het leven te staan. Haar fonds uit 2016 zorgt ervoor dat dit in orde komt. Onder andere via schaken, blijkt nu. We zijn haar heel dankbaar.

Spanning in ratingwinstklassement (26-4-2019, Algemeen)
Tijdens de inloopschaaksessie van vrijdag 19 april waren er weer 24 schakers present. De ongeslagen uitblinkers wonnen alle vijf twee keer: Carlo Butalid, Tadeusz Kozrea, Piet Kooijman, Erik Dignum en Sebastiaan Dijksman. Hierdoor verstevigt Sebastiaan zijn positie in het periodeklassement, terwijl hij in het ratingwinstklassement lijstaanvoerder Raimon Bach nadert.
De volgende gelegenheid om vrijblijvend een of twee rapidpartijen in Cinecitta te spelen is vandaag, 26 april. De meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Kamsky voorkomt IM-norm Mark Haast (23-4-2019, Algemeen)
Het is al eerder betoogd: je moet van goeden huize komen om Mark Haast te verslaan. Dat bleek de afgelopen dagen ook weer in het fenomenaal bezette Grenke Open in Baden-Baden. Mark verloor in de eerste acht ronden slechts eenmaal en lag op koers voor weer een IM-norm. Maar helaas was het hem niet gegeven voormalig wereldtopper Gata Kamsky de benodigde remise te ontfutselen. Daardoor bleef hij op 5,5 (uit 9) staan en zakte zijn TPR net onder de vereiste 2450. Nog twee Stukkenjagers beproefden hun geluk. Bram van den Berg (4,5 punt) en Bob Jansen (4) scoorden conform hun rating. De details vind je hier. Minder voorspoedig verging het César Becx in het Prinsenstad-weekendtoernooi in Delft. Onvastheid in de slotminuten kostte hem weer wat (rating)punten, zoals je hier kunt checken.

Titel en podiumplaatsen bij nationale kampioenschappen (23-4-2019, Algemeen)
Het Belgisch Jeugdkampioenschap in Blankenberge heeft de familie Beukema twee podiumplaatsen opgeleverd. Jasper wist met 7,5 uit 9 en een punt voorsprong kampioen te worden in de categorie 'Under 18'… proficiat! Ook Constantijn haalde - bij de 'Under 14' - het podium. Met 7 uit 9 eindigde hij zelfs nog op een gedeelde eerste plaats, maar het gat aan weerstandspunten kreeg hij niet meer gedicht. In de oudste categorie - 'Under 20' - eindigde Christiaan in de top 10 met 5 uit 9. Alle drie scoorden ze TPR’s die dicht bij hun eigen rating liggen. Dat gold ook voor Luuk Baselmans, die in het omlijstende normentoernooi op 4 uit 9 uitkwam. De details vind je via deze link.
Ook Tommy Grooten mocht het podium bestijgen bij een nationaal kampioenschap. In Waalwijk reikte hij in het NK E-jeugd met 7 uit 9 naar een gedeelde tweede plaats, helaas verloor hij de barrage om een EK-ticket, zoals je hier kunt lezen.

De jeugd schaakt erop los (18-4-2019, Algemeen)
Volop activiteit van onze jeugdleden. Om met de jongste te beginnen: Tommy Grooten nam op 14 april deel aan de Brabantse Pupillendag, en was daar in de oudste categorie met 9 uit 9 oppermachtig. De details kun je hier bekijken, waarbij opvalt dat twee andere Stukkenjagers zichzelf én de kinderen beregoed vermaakten.
Nog iets verder westwaarts - in Oost-Souburg om precies te zijn - reikte Luuk Baselmans de week daarvoor naar de derde plaats in het Open Zeeuws Snelschaakkkampioenschap. Zoals je hier kunt lezen hield hij IGM Ikonnikov op remise. Na een tussenstop voor de Meesterklasse-wedstrijd en een interviewtje in het BD ging Luuk terug naar de kust, om in Blankenberge een IM-normentoernooi te spelen. Daar staat hij na zeven van de negen ronden op 3,5 uit 7, goed voor een TPR van 2333. Deze tienkamp is in feite het bijprogramma van het Belgisch Jeugdkampioenschap. En dan weet je het wel: de Beukema's! In de categorie 'tot 20' staat Christiaan na iets te veel remises op 3,5 uit 7. Ratingfavoriet Jasper gaat bij de 'under 18' soeverein aan kop met 6 uit 7. Constantijn heeft 5 uit 7 bij de jeugd tot 14, maar moet de echte test nog doorstaan in de slotronden. Het toernooi is te volgen via deze link.

Inloopschaak: 2 uit 2 voor Jan Bergsma (18-4-2019, Algemeen)
Op vrijdagmiddag 12 april waren er 23 schakers actief bij het inloopschaak in Cinecitta. Van hen bleven er maar liefst zeven ongeslagen. Jan Bergsma was met 2 uit 2 deze keer de beste van de klas. Frans Pistorius, Sebastiaan Dijksman en Kienfong Lie Kwie scoorden 1,5 uit 2, Frans Konings en César Becx hielden het bij 1 uit 1, en Paul Vermee noteerde 0,5 uit 1. Na 14 van de 24 ronden in de derde periode gaat Sebastiaan Dijksman aan de leiding in het algemeen klassement, terwijl Raimon Bach soeverein het ratingwinstklassement aanvoert.
Ook op vrijdag 19 april kan eenieder zomaar binnenlopen in de Ristobar om een of twee rapidpartijen te spelen tegen een ongeveer even sterke tegenstander. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen aan de slag.

Weer goed nieuws van de schaaktafelaars (17-4-2019, Algemeen)
Het leek ambitieus, om elke week een update te geven van de financiering van fraaie schaaktafels in het Spoorpark. Toch halen initiatiefnemers Hans van Driel en Wil Wouts ook dit target moeiteloos: "De gemeente Tilburg kent een prachtig potje dat Verrijk je wijk heet. Jouw eigen wijk beslist over toekenning. Denkend aan het Spoorpark klopten we dus aan bij twee wijken. En ja: zowel wijk Binnenstad als wijk Noordhoek besloot om het plaatsen van schaaktafels in het Spoorpark met een fijne bijdrage te steunen."

Externe, alle verslagen (16-4-2019, Algemeen)
De eerste verslagen van de zaterdag gespeelde KNSB-matches zijn alweer verschenen, we zullen onderstaande lijst steeds aanvullen met linkjes.

LSG (inclusief partijen) - De Stukkenjagers 1
Rokado - De Stukkenjagers 2 (zie onder)
ASV 3 - De Stukkenjagers 3 (zie onder)
Het Kasteel - De Stukkenjagers 4 (zie onder)
De Baronie 2 - De Stukkenjagers 5
De Pion 4 - De Stukkenjagers 6 (zie onder)
De Baronie 3 - De Stukkenjagers 7 (zie onder)

Rokado - De Stukkenjagers 2 (15-4-2019, Algemeen)
Bram van den Berg schreef een verslag over de match waarin SJ 2 het tweedeklasserschap veiligstelde:

Stukkenjagers 2 heeft een prima seizoen, alleen schaaktechnisch gaat het minder dan buitenstaanders en tegenstanders verwachtten en dezen vertellen dat dan ook graag. Zaterdag werd mij ook een keer of vier gevraagd waarom we zo laag stonden en of we ons wel gingen handhaven. Ik zal het éénmaal openbaar maken in een verslag, kunnen we daar voortaan naar verwijzen, ik benoem alleen het schaaktechnische gedeelte, voor ons als tweede het minst interessante, maar voor ieder ander blijkbaar het belangrijkste.
Er zijn genoeg interessante wedstrijden geweest, maar op het eind hebben we denk ik zo toch een matchpunt of 3 weggegooid. Eindhoven uit, een goed tot gewonnen toreneindspel verliezen bij 4-3 voor. Tegen ’t Pionneke met 3-2 achter, maar drie gewonnen toreneindspelen (waarvan er in ieder geval eentje blind gewonnen had moeten worden, en dat bij een tweede ook best had gemogen). Zijn zo twee wedstrijden die me te binnen schieten, zo dat is ook weer beantwoord.
Afgelopen zaterdag uit naar Rokado in Nieuw-Beijerland. Hun spelers komen allemaal uit de regio Brabant en gaan vanaf volgend jaar ook weer in Breda spelen. Veel teams zouden waarschijnlijk zeggen: jammer dat we nu zo’n eind moeten rijden. Wij zeggen mazzeltje, kunnen we weer lekker bij Cor van Dongen en Winifred Paulis ontbijten. Cor maakt zijn eigen brood en dat - in combinatie met goede koffie, verse jus en een prima slager op de hoek - legt de basis. Moeder Bianca die heel goed is met kinderen en twee gezellige kinderen meebrengt, dan heb je al snel een topochtend te pakken.
Ruim op tijd togen we naar Oud-Beijerland waar we opgewacht werden door Leo Rietveld en zijn kompanen. De wedstrijd werd nooit echt spannend. Leo was speciaal voor deze gelegenheid op bord 1 geplaatst en maakte het Cor knap lastig. Cor had de hele tijd een plusje, maar of het genoeg was voor de winst? In principe niet, Leo miste zelfs een kans om het zogezegde blad te wenden, maar trok na een slordige 85 zetten om 17:53 toch aan het kortste eind en bepaalde de eindstand op 2-6. Waardoor SJ 2 zich veilig heeft gespeeld en de kleine kans op het kampioenschap voor Rokado ook om zeep werd geholpen.
Anne Haast speelde tegen Matthias Oomens, kwam niet uit de opening, verloor twee pionnen, maar op de een of andere manier kwam er toch een 3-tegen-3-toreneindspel op het bord, wat wel geloofd werd. Bianca speelde met wit tegen Han Westerberg en na de opening waren ze ongetwijfeld allebei tevreden. Weinig concrete openingskennis werd gevraagd, wit pakte ruimte en zwart stelde zich rustig op tussen de 6e en 8e rij. Bianca ging in het middenspel over tot een meer tactische modus en verdediger Han knakte, 1-0.
Peter Huibers leek met zwart al vrij snel een prettige stelling te hebben tegen Hans van der Linden, na zijn e5/d6 weet ik niet of dat nog steeds zo was. In de praktijk was er weinig aan de hand en kabbelde dit geheel naar een terechte remise. Ik was, zoals wel eerder dit seizoen, als eerste klaar. Ik gooide al mijn activiteit en pionnen traditiegetrouw op Rex van Dijken af, die geen rust kreeg, snel in tijdnood kwam en een bok schoot, 1-0.
Mark Clijsen en Wilbert Surewaard maakten er een mooi spektakel van. Mark leek in zijn geliefde Frans snel goed te staan, maar Wilbert valt niet graag om. Ondanks enkele kansjes voor Mark bleef Wilbert knap overeind en pakte een verdiend halfje. Sjoerd van Roon had wit tegen de degelijke Frank Verkooijen en leek niet te veel hebben uit een Caro-Kann. langzaamaan kwamen er toch wat kansen voor wit, na een interessant stukoffer was het de vraag hoe goed dit was; remise, zo bleek. Eric de Moor speelde zijn geliefde solide opening met zwart tegen Ben Boog, verkreeg door weifelend spel van Ben snel een plusje en won een strakke pot.
Bianca vond een goed restaurant in Oud-Beijerland (Smook), waar Winifred en de kids ook weer aansloten (ook aan het eind van de wedstrijd al, maar dit typt makkelijker). Mark en Bram besloten samen voor een kilo vlees te gaan, wat meer dan de moeite waard was en na een lekker toetje konden we weer huiswaarts, waar de evaluatie in Jack's nog wel even duurde.
De laatste ronde tegen De Pion uit Roosendaal, zij hebben nog een kleine kans op het kampioenschap, wij eindigen ergens tussen plek 4 en 8 van een droomseizoen.

Het Kasteel - De Stukkenjagers 4 (15-4-2019, Algemeen)
Nul punten of niet, teamleider Ron de Veen heeft genoeg te vertellen:

Afgelopen zaterdag was het duel tegen Het Kasteel in Wijchen, een wedstrijd die zou bepalen wie onderaan zou eindigen. Theoretisch konden zij de degradatie nog ontlopen, maar die kans was erg klein. Wij konden deze wedstrijd vrij en onbevangen spelen, wie weet konden wij nog matchpunten pakken en wellicht konden sommige spelers nog wat doen aan hun individuele score.
Het Kasteel kwam op voorsprong doordat Tommy Grooten (3) een stuk offerde en dat pakte niet goed uit, hij had te weinig compensatie en gaf even later op. Ondanks dit resultaat is Tommy nog steeds (mede-)topscorer van ons team. Hij heeft dit seizoen pas twee wedstrijden verloren en 3 uit 7 is een heel goed resultaat. Kienfong Lie Kwie (7) bracht de score in evenwicht door een heel actieve partij te spelen waarbij hij steeds in het voordeel bleef en een mooie overwinning kon boeken. Dat kwam hem heel goed uit en hij was er blij mee.
Daarna bleef de wedstrijd lang gelijk opgaan en werden er vooral veel puntendelingen genoteerd. Henk Jan Beukema (1) speelde een degelijke partij en behaalde een verdiende remise. Ook Henk Jan heeft inmiddels 3 punten (uit 8), wat op bord 1 een mooi resultaat is. Ik (6) speelde een interessante wedstrijd met tegengestelde rokades. Mijn tegenstander was net iets eerder met aanvallen en bracht een kansrijk paardoffer. Dit had ik niet zien aankomen en ik kon alleen nog maar verdedigen in de hoop niet direct te verliezen. Met mijn koning aan de rand en het ontbreken van verdedigende pionnen moest ik zeer nauwkeurig spelen. Dit lukte in eerste instantie wel, maar ik maakte toch een fout door mijn torens op de zevende rij niet meteen te verbinden. Ik voelde dat mijn stelling op de een of andere reden op instorten stond, maar omdat ik een stuk voorstond bood ik in opkomende tijd tactisch remise aan. Dit werd aangenomen en zo stond het 2-2. Achteraf bleek mijn tegenstander middels een dameoffer mat in 3 te hebben gemist (ik ook overigens). Zoals Kien later aangaf was ik net op tijd met mijn remiseaanbod!
Ook bij Jan Otten (8) werd de vrede getekend, zijn tegenstander was nog zo sportief om op Jan te wachten en niet meteen zijn klok in te drukken. De stelling was lange tijd redelijk in evenwicht, al heb ik het slot niet meer gevolgd. Jans tegenstander zag overigens wel het winnende dameoffer van mijn partij en was zeer verbaasd met de uiteindelijke remise, dus hij kon wel aardig schaken. Jan kan blij zijn met dit bevrijdende halfje. Lex Karstens (5) had wat voordeel in de opening en middenspel, maar maakte een foutje en mocht achteraf ook tevreden zijn met remise.
Sam Baselmans (2) viel in en was de speler met de hoogste rating. Hij kreeg initiatief, maar de open stelling die toen ontstond had ook nadelen. Sam bood remise aan toen hij wat minder stond, wat zijn tegenstander aannam omdat remise tegen een sterke speler als Sam een prima resultaat is. Op dat moment was het 3,5-3,5 en Reinier (4) was nog aan het schaken tegen hun teamleider. Hij had lange tijd met de rug tegen de muur gestaan, al heeft hij een kans gemist om tot beter spel te komen. Reinier stond een pion achter in het eindspel en vocht door. Na lang verzet van Reinier had zijn tegenstander een vrijpion gecreëerd die dicht bij de promotie was. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat Reinier het niet zou bolwerken en hij ging strijdend ten onder. Dat bracht de eindstand op 4,5-3,5 voor het Kasteel en zo zullen wij dit seizoen als laatste eindigen. Toch was het resultaat van deze wedstrijd de beste score die wij hebben behaald.

De Pion 4 – De Stukkenjagers 6 (15-4-2019, Algemeen)
Teamleider Jan van den Dries leidt de individuele verslagen van zijn teamgenoten in.

Alsnog loon naar werken: na zes nederlagen - sommige dik en verdiend, maar andere nipt en wat ongelukkig - was er dan toch eindelijk een wedstrijdpunt voor ons weggelegd, waardoor we gelukkig op de valreep verlost zijn van die hatelijke nul! Een rondje langs de velden in chronologische volgorde. Toevallig waren de drie Jannen als eersten klaar…

Joshua Prevoo – Jan Bergsma 0,5-0,5
”Ik gaf al snel een stuk weg tegen mijn jeugdige tegenstander, maar was als eerste klaar en trots dat ik remise had gehouden. En terecht, want daar zag het lang niet naar uit. Wonderwel had ik op het eind het stuk teruggewonnen waardoor remise een logisch slot was.”

Luuk Braspenning – Jan Hes 1-0
Jan Hes maakte zijn debuut in de externe competitie. “Ik moest het opnemen tegen een middelbare scholier. Hij opende met een Damegambiet. Tot de 14e zet was het rustig, maar door toch een tikkeltje overmoed dacht ik me een stukoffer te kunnen permitteren om dreiging te creëren. Helaas had ik een ontsnapping over het hoofd gezien. Dan maar proberen de schade beperkt te houden. Maar Luuk speelde zijn voordeel zorgvuldig uit naar mat. Een les voor mij om voortaan voorzichtiger te spelen en minder overmoedig te zijn tegen een jonge tegenstander.”

Jan van den Dries – Xandar van Gentevoort 1-0
”Ik speelde zeer geconcentreerd voor mijn doen en had de stelling vanaf het begin behoorlijk onder controle. Maar mijn tegenstander gaf geen krimp. Uiteindelijk kon ik toch stiekem een pionnetje winnen en voor het eindspel begon nog eentje. Toen was het opletten, afruilen en rustig naar winst schuiven. Met paard en zes pionnen tegen paard en vier pionnen was dat toen niet zo’n probleem meer.”

Carlo Butalid – Theo Potjes 0-1
Dit was een kleine tegenvaller, want Carlo is meestal lang en zorgvuldig bezig. Hij omschreef het zelf zo: “Zwart beantwoordde mijn Pf3 met een Hollandse verdediging (1… f5), wat ik niet vaak tegenkom. Op de tiende zet werd ik geconfronteerd met dameruil die ik niet wilde, dus zette ik mijn paard voor de dame. Daarna kreeg ik een aantal penningen te verwerken waardoor mijn stukken feitelijk over elkaar heen struikelden en mijn toren vaststond op a1. Ik moest op zet 27 mijn andere toren geven voor een loper waardoor mijn situatie nog erger werd. Ik vocht door tot zet 47, maar kon niets anders meer dan opgeven!”

Patrick Peeters - Roger Bougie 0,5-0,5
“Na een feestje op vrijdagavond begon ik met weinig bloed in mijn alcohol aan de partij. Spelend met zwart probeerde ik de stelling in het begin vooral simpel te houden. Vanaf zet 15 trok de mist enigszins op en zag het er gelijkwaardig uit op het bord. In het eindspel met gelijke lopers zat er voor beiden niet meer in dan remise. Uit de analyse achteraf bleek dat mijn tegenstander rond zet 35 een moeilijk te vinden winstkans had overzien. Om verschillende redenen nam ik hem dat niet kwalijk.”

Christophe Verledens – Patrick Heijnen 1-0
”Ik had de eer en het genoegen te mogen invallen op het eerste bord. Er kwam een gelijkopgaande stelling op het bord, met nu eens een licht voordeeltje voor wit, dan weer een licht voordeeltje voor zwart. Van bij het begin had zwart echter de h- en g-pion opgespeeld, waardoor de zwarte koning het in dit vroege voorjaar toch wel wat frisjes kreeg. Toen een aantal lichte stukken afgeruild was, kon ik een toren posteren op de zevende rij, waardoor er allerlei dreigingen konden ontluiken... Plots kon een matdreiging slechts gepareerd worden door er ofwel een dame ofwel een toren tussen te plaatsen; in beide gevallen met torenverlies tot gevolg. Een blonde Leffe stond mij reeds uitnodigend op te wachten.”

Kimberley Oostvogels – Jeffrey van Huijgevoort 0-1
“Zaterdagmiddag mocht ik in Roosendaal plaatsnemen aan bord 2. Kimberley opende met een Damegambiet en na een periode van stukken schuifelen en afwachten drong het paard van mijn tegenstandster door in mijn stelling; ik gaf de kwaliteit en kreeg daar ook een extra pionnetje voor. Kort hierna bood zij een gelijkspel aan. Na wat wikken en wegen sloeg ik het aanbod af en speelde verder. De koninginnen kwamen van het bord en ik won nog een pion met mijn paard dat zich kort daarna nestelde in vijandelijk gebied om de doorgang voor twee torens te blokkeren. Vanaf dat punt vlogen de stukken van het bord: eerst de dames, daarna de lopers en vervolgens de toren van Kimberley voor mijn paard. Daardoor kreeg ik een toreneindspel met twee extra pionnen dat ik winnend wist af te sluiten.”

Bert Wels – Jesper Fidder 0-1
“Amai!!! Glad gewonnen stand weggegeven. Balen. Mijn torens verdubbeld, zijn paard buitenspel, zijn koning zeer kwetsbaar en wat doe ik? De verkeerde pionzet en hup: weg voordeel. Trossen los!! Start the engines!”

De Baronie 3 - De Stukkenjagers 7 (15-4-2019, Algemeen)
Teamleider Wil Wouts blikt terug op een geslaagd seizoen:

De Stukkenjagers 7 is op zijn plek gezet, we zijn als vijfde geëindigd. De eerlijkheid gebiedt toe te geven dat De Baronie 3 een maatje te groot was voor ons.
Het begon goed met Leo van Gelder, die tegen Alex Crane (1645) prompt het eerste punt binnenhaalde. Daarna was het snel op meerdere borden een bijna kansloze zaak. Zo verloor Thomas Tepe van Marc Ermes (1657), ging René Davidse ten onder tegen oud-Stukkenjager Nico Zaal (1412) en kon Ivar van de Heide het niet bolwerken tegen van Simon de Hengst (1493). Daar kwam alras het verlies bij van Wil Wouts tegen nog een oud-lid, Ron Graumans (1517). Iets langer duurde het aleer Cees Zoontjens de vlag moest strijken tegen Kees de Leeuw (1576).
Elroy Kerstens liet zijn tegenstander Jan Leendert Dogterom langdurig bewijzen, dat de stelling met voor ieder een pion en een koning op het bord toch echt remise is. Omgekeerd wilde de tegenstander van Marieke van geen opgeven weten terwijl hij een vol stuk achterstond in het eindspel. Marieke moest uiterst secuur manoeuvreren om een theoretische winststelling te bereiken. Na vier uur gaf Michiel Stafleu (1642) zich over. Bravo voor Marieke.
Eindstand 5,5-2,5, dat was een domper, maar die werd meer dan goedgemaakt in de gezellige nazit in eetcafé Zeezicht in Breda, waar we samen met delegaties van SJ 5 en SJ 6, gebroederlijk dooreen gezeten, tijdens het nuttigen van een heerlijke maaltijd het hele seizoen nog eens naliepen en benadrukten hoe gezellig het in de lagere teams toch steeds weer was. Derhalve ging eenieder rond half negen voldaan - letterlijk en figuurlijk - huiswaarts. Op naar volgend seizoen.

De Stukkenjagers 1 degradeert uit Meesterklasse (14-4-2019, Algemeen)
In Leiden wachtte het vlaggenschip een zware opgave. Winnen van bijna-kampioen LSG om nog een kansje op handhaving te behouden. Het bleek een te hoge horde. Na de 7-3 nederlaag keert SJ 1 terug naar de eerste klasse en is LSG kampioen van Nederland. Jordy Schouten (10) wist als enige te zegevieren. Lars Vereggen (1) remiseerde met Predrag Nikolic, en ook Mees van Osch (3), Mark Haast (7) en Tijmen Kampman kwamen tot een puntendeling. Dat was Mart Nabuurs (2), Herman Grooten (4), Luuk Baselmans (5), Nick Bijlsma (6) en Frans Konings (8) dan weer niet gegeven.
De uitslagen en de stand vind je hier. De individuele scores staan hier.

De Stukkenjagers 2 speelt zich veilig (14-4-2019, Algemeen)
Twee ronden geleden stond het tweede nog onder de degradatiestreep. Maar het rechtte de rug en boekte twee zeges. Die van zaterdag, 6-2 bij Rokado, bracht SJ 2 zelfs naar de vierde plaats in 2D. In Oud-Beijerland werd er geen bordnederlaag geleden. Winst was er voor Cor van Dongen (1), Bianca de Jong-Muhren (3), Bram van den Berg (5) en Eric de Moor (8), terwijl Anne Haast (2), Peter Huibers (4), Mark Clijsen (6) en Sjoerd van Roon (7) remiseerden.
De uitslagen en de stand vind je hier. De individuele scores staan hier.

De Stukkenjagers 3 houdt het in eigen hand (14-4-2019, Algemeen)
Het derde beleefde een succesvol bezoek aan hekkensluiter ASV 3. De Arnhemmers waren erin geslaagd om vier keer achter elkaar 4-4 te spelen. Al na twee uur spelen werd duidelijk dat er geen vijfde keer zou komen. De score werd geopend met een puntendeling. John Greunsven (8) keek na het aanbod nog een kwartiertje naar de andere borden, en zag dat het goed was: remise. Aan meerdere borden hadden de SJ'ers immers veelbelovende stellingen. Fré Hoogendoorn (2) tekende als eerste een vol punt aan. Meteen vanuit de opening startte hij met zwart een koningsaanval, waarop zijn tegenstander het antwoord schuldig bleef. Sterker nog, een ondoordachte witte pionzet gaf Frés aanval het beslissende zetje. Pats, pats: 1,5-0,5. Even later werd de partij van Erik Dignum (3) remise. Na een flinke tactische slagenwisseling bleek Erik een kwaliteit geofferd te hebben, maar toch een beetje (te?) bang te zijn om all-in te gaan, 2-1.
César Becx (1) had al vanuit de opening een mooie stelling. Hij verkoos pionwinst boven een koningsaanval en smaakte in het vervolg het Karpoviaanse genoegen om - met de toren op a1 - het beslissende Pa3-b1! te lanceren. Eenmaal op droomveld e4 aanbeland was het snel gedaan met het zwarte verzet: 3-1. Rudolf Kat (4) speelde een partij om door een ringetje te halen. Hij deed alles goed in de voorbereiding op een vernietigende koningsaanval: 4-1.
Ook Roland Daamen (5) speelde een strakke partij. Met tal van thematische manoeuvres wist hij in het late middenspel via de f-lijn de vijandelijke stelling binnen te dringen. Met de toren en het paard die hem uiteindelijk restten richtte hij veel meer schade aan dan de vijandelijke toren + loper in de counter. Met de afwikkeling naar een gewonnen toreneindspel zette hij de kroon op het werk, 5-1.
Teamleider Ruud Feelders (7) mocht het laatste punt drukken. Hoewel de engine bij de Chinees beweerde dat hij eerder had kunnen toeslaan, kwam zijn zege de hele middag niet in gevaar. Toen zijn extra pionnen in het dubbeltoreneindspel bijna aan de overkant waren, geloofde de tegenstander het wel: 5 uit 6 voor Ruud en 6-1 voor ons. Tja, en dan Karel Storm. Voorafgaand aan de match had César hem gewezen op een opmerkelijke parallel. Twee seizoenen geleden scoorde César - naast zeven remises - twee zeges, allebei op een Carlo. Karel stond dit seizoen op 5 uit 6, hij verloor enkel in de openingsronde van een jonge vrouw. En verdomd, laat nou ook ASV 3 over zo'n jonge vrouw beschikken. Zou het niet grappig zijn als...? Na deze profetie - een ander zou zeggen vloek - moet Karel met bange voorgevoelens aan bord 6 hebben plaatsgenomen. En jawel hoor, daar verscheen Quirine Naber. Die speelde de hele middag stukken beter dan haar rating doet vermoeden. In een gecompliceerde tactische partij bleef ze vervloekte Karel de baas. Sorry!
Door deze 6-2 zege blijft SJ 3 koploper, met evenveel matchpunten als HMC 2 en Paul Keres 3, maar wel 3 c.q. 5 bordpunten meer. Als er in de slotronde gewonnen wordt van Paul Keres, dan zijn we kampioen als ASV 3 een bordpuntje sprokkelt tegen HMC 2. We hebben er alle vertrouwen in, temeer daar Keres voorzover bekend niet over jonge vrouwen beschikt, integendeel zelfs.
De uitslagen en de stand in 3G vind je hier. De individuele scores vind je hier.

De Stukkenjagers 4 was er dichtbij (14-4-2019, Algemeen)
Het vierde mocht het in de voorlaatste ronde opnemen tegen mede-degradant Het Kasteel. In Wijchen kwam SJ 4 dichtbij het eerste matchpunt, maar het strandde op 3,5-4,5. Kienfong Lie Kwie (7) zorgde voor de enige bordzege, terwijl Henk Jan Beukema (1), invaller Sam Baselmans (2), Lex Karstens (5), Ron de Veen (6) en Jan Otten (8) remiseerden. Verlies was er voor Tommy Grooten (3) en Reinier Jaquet (4).
De uitslagen en de stand in 3H vind je hier. De individuele scores vind je hier.

De Stukkenjagers 5 komt net te kort (14-4-2019, Algemeen)
Ook het vijfde kon in Breda niet stunten. Tegen het sterke De Baronie 2 werd het 3,5-4,5. De invallers deden flinke duiten in het zakje; Maarten Werkhoven won aan bord 2, terwijl Ton Tepe een sensationele zege behaalde aan bord 8. Gevoegd bij de remises van Joost Op 't Hoog (1), Bastiaan van de Rijt (5) en Jeroen van de Rijt (6) was het net niet genoeg om de nederlagen van Paul Castermans (3), Huong Do (4) en Guus Vermeulen (7) te compenseren. Toch een behoorlijk seizoen, met kleine nederlagen tegen de toppers en afgesloten met een vierde plek.
De uitslagen en de stand in 5F vind je hier. Topscorer werd, ondanks zijn eerste nederlaag, Paul Castermans met 5 uit 6, de hele lijst vind je hier.

De Stukkenjagers 6 flikt 't op de valreep (14-4-2019, Algemeen)
Na zes nederlagen smaakte het zesde in ultimo het zoet van ... een gelijkspel. Uit tegen De Pion 4 werd het 4-4 dankzij zeges van Christophe Verledens (1), Jeffrey van Huijgevoort (2) en Jan van den Dries (5), terwijl Roger Bougie (4) en Jan Bergsma (6) een halfje scoorden. Verlies was er voor Carlo Butalid (3), Bert Wels (7) en debutant Jan Hes (8).
De uitslagen en de stand in 6H vind je hier. Topscorer werd Bert Wels met 2,5 uit 7, zoals je hier kunt checken. Door dit resultaat degradeert het zesde. Dat betekent dat - ls er volgend seizoen een zevende klasse komt - ons laagste team daarin uitkomt. Dat was eigenlijk dit seizoen al onze bedoeling.

De Stukkenjagers 7 viert vijfde plaats (14-4-2019, Algemeen)
In de slotronde kon het zevende niet voor een verrassing zorgen. Het leed zijn grootste nederlaag van het seizoen tegen De Baronie 3: 5,5-2,5. De Bredanaren kwamen daarmee een halfje te kort voor de titel. Het is maar de vraag of Marieke Sarton (winst aan 1), Leo van Gelder (winst aan 3) en Elroy Kerstens (remise aan 6) zich daar schuldig over voelden. Thomas Tepe (2), Cees Zoontjens (4), Ivar van der Heide (5), Wil Wouts (7) en Rene Davidse (8) deden wel hun (on?)sportieve plicht. Door dit resultaat werd SJ 7 vijfde in 6C, toch een prima resultaat. Dat werd gevierd met een copieus diner in de Bredase binnenstad.
De uitslagen en de stand vind je hier. Topscorer werd Leo van Gelder met 5,5 uit 7, zoals je hier kunt checken.

Topscores Ad Haans en Wil Wouts bij inloopschaak (12-4-2019, Algemeen)
Ook op vrijdagmiddag 5 april was het weer gezellig druk bij het inloopschaak in Cinecitta. Van de 21 schakers bleven er zes zonder nederlaag. Ad Haans en Wil Wouts behaalden een knappe 2 uit 2 tegen hoger gerate tegenstanders. Ook Sebastiaan Dijksman zegevierde twee keer. Erik Dignum en Jan Douwes scoorden 1,5 uit 2, terwijl Carlo Butalid 1 uit 1 liet noteren.
Op vrijdag 12 april zijn alle schakers weer van harte welkom om een of twee rapidpartijen te spelen tegen een ongeveer even sterke tegenstander. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar, kan meteen aan de slag.

Mark Haast wint Stukkenjagers Open (11-4-2019, Algemeen)
Ons open toernooi beleefde op woensdag 10 april een spannende ontknoping, met zes titelhouders die aan de hoogste drie borden tot het gaatje gingen om het beslissende punt te drukken. Slechts één van hen slaagde in die opzet.

Voor de slotronde waren er nog vijf kanshebbers op een (gedeelde) toernooizege. Stefan Colijn, Stefan Kuipers en Mark Haast gingen aan kop met 6,5 uit 8, op de voet gevolgd door Lars Vereggen en Luuk Baselmans met 6 punten. Om met laatstgenoemde te beginnen: die kwam met zwart tegen Herman Grooten (5,5) niet in de buurt van een zege. Hij kwam in de verdrukking en moest beslissend materiaal inleveren. Althans, zo leek het. Een black-out van Herman, die vergat een cruciale pion te slaan alvorens een nieuwe dame te halen, bezorgde Luuk nog wel een gelukkig halfje.
Aan halfjes dachten Lars Vereggen en Stefan Kuipers geen moment. Ze bereikten al snel een stelling waarbij je als toeschouwer de vingers van beide handen nodig hebt om de materiaalverhouding vast te stellen. En dan wist je nog niks. De stand van de eigen koning moet beiden zorgen hebben gebaard. Die van wit was uitgerekend op de open dag de damevleugel in gerokeerd, terwijl de zwarte op f8 de boze blikken van de toren op h8 voelde priemen. Het moet een hels gereken zijn geweest voor beide matadoren, met al die prachtige wendingen. Toen de rookwolken waren opgetrokken leek Lars de overhand te hebben gekregen. In een uitgedund dame-eindspel had hij een loper meer. Maar ja, zou de koning in het vrije veld kunnen ontsnappen aan de schaakjes van de zwarte dame? Misschien wel, maar in de praktijk lukte het Lars niet de vis op het droge te krijgen: remise.
De winnaar kwam dus uit het duel tussen Stefan Colijn, de koploper van het eerste uur, en Mark Haast. In een Catalaan sloeg Mark al snel op c4. Stefan won het ding via Da4 en xc4 terug, om even later via c2 weer terug te keren naar haar beginpositie. Zwart zat intussen niet stil, en stond na een zet of tien al iets prettiger. Er volgden enkele slagenwisselingen: ...cxd4, Pxd4, Lxg2, Kxg2 en het paard van d4 ging terug naar f3. Marks dame ging via b6 naar b7 om de positie van de loper over te nemen. Vervolgens kon hij zijn paard van f6 naar e4 spelen om de witte loper op g5 aan te vallen. Die ging terug naar f4, waarna Mark met ...g5! een stuk won. De loper staat aangevallen, en als Stefan die opnieuw weg speelt, zou er ...g4 volgen met problemen op de lange diagonaal. In plaats van stukverlies offerde wit een dame tegen een toren, maar dat mocht niet meer baten.
Zo kwam Mark dus op 7,5 punten, goed voor een ongedeelde toernooizege. Stefan Kuipers pakte met 7 punten zilver, terwijl Stefan Colijn, Lars Vereggen en Luuk Baselmans de derde plaats deelden met Bob Jansen, die Peter Huibers versloeg. Lager op de ranglijst kregen de meeste partijen uitslagen die de ratinglogica ongetart lieten. Uitzonderingen waren de winst van Bart Plasmans in de Goirlese broederstrijd tegen Alex van Lanen, en de verdienstelijke remise van Rene Davidse tegen Toon Stuart.
Alle uitslagen vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Hoe staat het in de KNSB-competitie? (11-4-2019, Algemeen)
Zaterdag 13 april gaan alle zeven teams van de Stukkenjagers op reis. Voor SJ 5, 6 en 7 is het alweer de laatste ronde. Vooral voor SJ 2 en 3 is het nog spannend.

Strikt genomen geldt dat ook nog voor De Stukkenjagers 1 in de Meesterklasse. Handhaving is immers mathematisch nog mogelijk. Maar in Leiden wacht koploper LSG, dat staat te popelen om de landstitel binnen te halen. De huid duur verkopen dan maar. In 2D wipte De Stukkenjagers 2 in de vorige ronde naar de veilige achtste plaats. Winst bij Rokado zou handhaving betekenen; lukt dat niet, dan komt er veel druk te staan op de slotmatch tegen het sterke De Pion.
De Stukkenjagers 3 staat in 3G als een echte primus inter pares aan kop. Een bezoek aan laagvlieger ASV 3 zou die status kunnen versterken, maar de Arnhemmers hebben al vier wedstrijden patent op 4-4. Kan SJ 3 zo'n duur puntverlies vermijden? De Stukkenjagers 4 ontmoet in Wijchen dan eindelijk zijn (enige) gelijke in poule des doods 3H. Kan ons reeds gedegradeerde team tegen Het Kasteel alsnog de hatelijke nul wegwerken?
De Stukkenjagers 5 sluit het seizoen in 5F af met een bezoek aan De Baronie 2, dat de koppositie deelt met Oisterwijk. Bij winst zou het vijfde de knappe derde plaats behouden. In 6H gaat het puntloze De Stukkenjagers 6 op bezoek bij De Pion 4. De vorige editie van dit duel was razend spannend, dus wie weet... In 6C gaat De Stukkenjagers 7 de vierde plaats verdedigen tegen De Baronie 3, dat nog een waterkansje op de titel heeft.

De Stukkenjagers A hield de hoop levend (update) (5-4-2019, Algemeen)
Het A-team zou alleen een kansje houden op het NBSB-kampioenschap als er met 4-0 gewonnen werd van KiNG B. Aldus geschiedde; waar de tegenstanders eerder een afwezige indruk maakten, waren Stefan Beukema (1), Luuk Baselmans (2), Tijmen Kampman (3) en Sjoerd van Roon (4) vanaf het eerste fluitsignaal scherp. De stand vind je hier. (Alleen) als vrijdagavond de concurrenten HMC A en KiNG A op 2-2 zouden uitkomen, zou ons team voor lachende derde hond spelen. Dat gebeurde niet, al was SJ A er wel dichtbij; HMC won nipt met 2,5-1,5. De persoonlijke scores staan hier.

De Stukkenjagers B redt het niet (5-4-2019, Algemeen)
Zonder het zelf te weten was SJ B al voor de slotwedstrijd tegen De Pion A gedegradeerd. Er werd sowieso vrij-uit gespeeld. Dat was voor invaller Henk Jan Beukema (1) en Bas Rosheuvel (4) een kortstondig plezier. Een andere invaller, Sam Baselmans (2), bekroonde een scherpe aanvalspartij ondanks stevige tijdnood met een heel punt. Helaas was er voor Sebastiaan Dijksman (3) in het toreneindspel geen doorkomen meer aan: 1,5-2,5. De eindstand vind je hier, de persoonlijke scores staan hier.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]