[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
24-01-2018: De Stukkenjagers B - De Drie Torens A, De Stukkenjagers C - KiNG A, De Stukkenjagers A - HMC A, De Stukkenjagers D - Rochade A, De Stukkenjagers E - Rode Lopers A

Nieuws

De Zeven gaan op reis (15-12-2017, Algemeen)
Op zaterdag 16 december spelen alle zeven teams van De Stukkenjagers uitwedstrijden. Alleen het zesde kan vrij-uit spelen.

Eersteklasser De Stukkenjagers 1 gaat in Nijmegen proberen de draad weer op te pakken na de nederlaag tegen Zukertort Amstelveen. Geen eenvoudige taak, tegen UVS, maar alleen met een zege blijft het vlaggenschip in het spoor van Witte Paard Sas van Gent.
De Stukkenjagers 2 maakt de langste reis van de dag, naar koploper Spijkenisse. Geen ideale tegenstander om van de laatste plaats in de tweede klasse D af te komen.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 bevindt zich na vier ronden zowaar op de tweede plaats. Nog twee puntjes en ze degraderen niet, maar stiekem ligt de lat alweer hoger. Zo bekeken zou een overwinning in Helmond, op het sterke HSC, als katapult kunnen fungeren.
Al even euforisch moeten ze bij De Stukkenjagers 4 zijn: met 7 uit 4 staat deze gedoodverfde degradatiekandidaat mee bovenaan in de NBSB Promotieklasse. Wie weet kan ook HSC 2 aan de zegekar gebonden worden.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 speelt bij Waalwijk 2 een do-or-die-match. Beide teams kunnen alleen door een zege in het spoor van De Raadsheer 2 blijven.
Derdeklasser De Stukkenjagers 6 pakte de vorige keer tegen EGS 2 de eerste matchpunten en die smaakten naar meer. Maar of het huzarenstukje tegen Nuenen 2 een vervolg krijgt is zeer de vraag. Ach, we kunnen altijd de sneeuw de schuld geven. We kijken in ieder geval uit naar het mega-verslag.
De Stukkenjagers 7 zit in dezelfde groep in heel andere weersomstandigheden: op een roze wolk, met 6 uit 3. Als het aan het ongetwijfeld op revanche beluste EGS 2 ligt, zou het daar weleens hard vanaf kunnen vallen. Het wordt ongetwijfeld spannend in Goirle.

Leo van Gelder kwam, zag en overwon... (15-12-2017, Algemeen)
Zestien schakers vermaakten zich vrijdagmiddag 15 december in Cinecitta prima bij het inloopschaak. Van hen bleven er vijf ongeslagen: Jan Douwes, Frans Leijtens en Leo van Gelder scoorden 2 uit 2, terwijl Joop van Troost en Frans Konings 1 uit 1 noteerden. Vooral Leo baarde opzien, met strakke zeges op Bram van den Berg en Erik Dignum. Mocht hij de vereiste tien partijen vol maken, dan ligt Leo aardig op koers voor de Cinecitta-bon. Die wordt uitgereikt aan de speler met de grootste ratingwinst in deze periode van 26 ronden. De volgende sessie is op vrijdag 22 december, de meldtijden zijn ook dan 13.30 en 14.45 uur.

Opluchting bij De Stukkenjagers C (15-12-2017, Algemeen)
Inmiddels bericht ontvangen van de competitieleider van de NBSB: de dubbelrol van Sebastiaan Dijksman in ronde 4 van de avondcompetitie blijft zonder gevolgen. Fré Hoogendoorn heeft met terugwerkende kracht zijn virtuele debuut in SJ C gemaakt.

Kampioen van Nederland! (11-12-2017, Algemeen)
Als Stukkenjagers-leden voor een andere club in de competitie uitkomen, besteden we alleen aandacht aan hun prestaties als ze bij voortduring tégen onze club uitkomen. Nu maken we toch een uitzondering voor de teams van Stichting Topschaak Brabant. STB 2 - met Jasper Beukema, Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon in de gelederen - legde namelijk afgelopen zaterdag beslag op de nationale titel in de Jeugd Club Competitie; in de Meesterklasse A (voor spelers tot 20 jaar) werden alle acht wedstrijden gewonnen. Van harte proficiat! En vooruit: op de tweede plaats eindigde Utrecht (met Lars Vereggen), STB 1 (met Chris Beukema) werd derde en voor HMC (met Thomas Mollema) was er een vijfde stek. In de Meesterklasse D wist STB (met Constantijn Beukema) een nette tweede plek te bemachtigen. Meer details vind je hier.

Basquen: leuk! (11-12-2017, Algemeen)
Zaterdag 9 december had SG KiNG weer een primeur: het eerste Basque-toernooi. Daarbij spelen je tegenstander en jij aan twee borden tegelijk, met op beide borden de klok op 15 minuten. Het was voor de 40 deelnemers, verdeeld over café Boulevard en Cinecitta, flink wennen. Want wanneer maak je de keuze om je op welk bord te focussen? Of blijf je zo lang mogelijk op twee paarden wedden? Een leerproces voor velen.
Geen van de deelnemende Stukkenjagers wist de A-finalegroep te bereiken. Daarin schreef Stefan Kuipers het toernooi op zijn naam door in de Armageddon-barrage knap IGM Twan Burg de baas te blijven. Mark Clijsen smaakte het genoegen om de zege in de B-groep voor de poorten van de hel weg te slepen. Een uitgebreider verslag zal ongetwijfeld verschijnen op de site van SG KiNG, dat er weer een leuk evenement bij heeft.

De Stukkenjagers C maakt er een (extra) potje van (11-12-2017, Algemeen)
Levendige discussie voorafgaand aan de match bij Checkmate A. De Weertenaren hadden die vrijdagmiddag netjes laten weten dat ze maar drie borden bezet kregen en het eerste bord vrij zouden laten. Nu had SJ C daar juist Fré Hoogendoorn als (sterke) invaller in de opstelling staan. Die had zich bovendien al twee weken op deze zware taak voorbereid. Maar op deze Dag des Oordeels gunden hij en Joost Op 't Hoog dit uitje even genereus aan de ander. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om met vaste speler Joost af te reizen, wel zo logisch.
Ook onderweg doemde er een ethisch probleem op. Welke naam moest er op het formulier tegenover de N.O. worden ingevuld? Beetje vreemd om daar de naam van een debuterende invaller neer te pennen, toch? Dus bleven de verhinderde teamgenoten Bas Rosheuvel en Sebastiaan Dijksman als opties over. Eerstgenoemde viel af; het zou pesterig-sluw kunnen overkomen op de sportieve gastheren om de vierdebordspeler aan bord 1 een reglementair punt te laten incasseren. Dus viel de keuze unaniem op het virtueel inzetten van Sebastiaan - die begrijpelijkerwijs geen fiducie had gehad in de haalbaarheid van de laatste trein richting Breda.
De 1-0 voorsprong gaf het team geen vleugels. Joost had aan bord 4 in het middenspel weinig manoeuvreerruimte en zag de witte druk langzaam, maar o zo zeker toenemen. De 1-1 was onvermijdelijk. Ruud Feelders (3) stuurde tegen oud-lid Marco van der Linden een toren op avontuur in de zwarte koningsstelling. Toen het steeds niet lukte om meer stukken die kant op te dirigeren, blies Ruud wijselijk de aftocht. Nog net op tijd om een nadeeltje te neutraliseren: 1,5-1,5.
De beslissing zou vallen aan bord 2. Daar bleken César Becx én zijn tegenstander het na afloop roerend eens te zijn: na een baggeropening mocht César in zijn handjes knijpen dat hij niet werd aangeschroefd, maar na een tactisch intermezzo leek hij op weg naar een gezonde pluspion. Zoals zo vaak was de engine een geheel andere mening toegedaan. Verder dan + of -0,8 sloeg het ding niet uit.
Daar zou in de wederzijdse vliegende tijdnood, voor heel even, drastisch verandering in komen. Met nog luttele seconden op Césars klok bood de witspeler remise aan. Een aarzeling werd César fataal; niet alleen miste hij mat in een paar, maar ook viel twee zetten later zijn vlag. De tegenstander wees hier wel op, maar beide spelers gingen ervan uit dat de 40e zet gehaald was. Pas nadat wit nog een zet had uitgevoerd werd alsnog tot een reconstructie besloten. Dat bleek nou net de 41e zet te zijn. Even later werd de vrede getekend, en dat betekende 2-2. Hoewel.... teamleider César kreeg bij thuiskomst een hartverzakking toen hij de persoonlijke uitslagen van de gelijktijdig gespeelde match tussen KiNG A en De Stukkenjagers B bekeek. Wie zat daar pontificaal aan bord 2? Sebastiaan Dijksman! Nee hè? Ja hoor, nota bene door hemzelf geregeld als invaller; vanuit Tilburg is de terugreis naar Breda immers simpeler. Totaal vergeten in al die ethiek! Nou mag een spéler niet in één ronde voor twee teams uitkomen, maar geldt dat ook voor een naam? We wachten het antwoord van de bond op onze uitleg af.
Al met al een bijzondere avond, waarop Sebastiaan een welhaast goddelijke status bereikte: niet alleen heeft hij de kunst van de bilocatie al aardig onder de knie, ook beseffen we nu dat wij - conform het derde gebod - Zijn naam niet ijdel moeten gebruiken.

De Stukkenjagers B gaat ten onder (11-12-2017, Algemeen)
Onze promovendus wist van tevoren dat handhaving in de Hoofdklasse een pittige opgave was. Na de 3-1 nederlaag tegen SG KiNG A, de vierde in successie, is het al bijna een mission impossible om van de onderste drie plaatsen weg te komen. Aan bord 1 kreeg Lex Karstens klop van - weer hij! - Mark Haast. Sebastiaan Dijksman (2) en Ron de Veen (3) haalden keurige remises, maar Kienfong Lie Kwie (4) verloor verrassend van Bart van den Berg. Een verslag van de winnaars vind je hier.

Meteen spanning in tweede periode inloopschaak (11-12-2017, Algemeen)
Op vrijdag 8 december vonden veertien schakers de weg naar Cinecitta, voor de ronden 3 en 4 van de tweede periode van het inloopschaak. Vier spelers wisten in deze sessie een nederlaag te voorkomen: Hans Thönissen, César Becx (beiden 2 uit 2), koploper Erik Dignum (1,5 uit 2) en debutant Henri Anemaat (1 uit 1). In het ratingwinstklassement liggen Erik, Thomas Tepe (beiden +14), Hennie Daniëls en Hans van Driel (beiden +12) mooi op schema in de race voor de Cinecitta-bon.
Op vrijdag 15 december is er weer een mogelijkheid om twee rapidpartijen te spelen, de meldtijden zijn 13.30 en 14.45 uur.

Paul Vermee slaat verrassend toe (7-12-2017, Algemeen)
De clubavond van woensdag 6 december werd geopend door een instructieve schaakles van Bram van den Berg, met enkele pittige opgaven. Daarna brandde de strijd in de Groepencompetitie weer los.

Eerst even aandacht voor de allereerste Vierkamp, het alternatief voor spelers met even of structureel weinig tijd. De vier spelers die hierin aan elkaar gekoppeld zijn maken er een spannende affaire van. Ook na de partij van gisteren - waarin John Greunsven in een voordelig eindspel tegen Ron de Veen de winst niet vond - is het mogelijk dat alle deelnemers op 1,5 uit 3 eindigen. Daarvoor moet Roland Daamen in de laatste partij koploper Ruud Feelders (1,5 uit 2) verslaan. Reglementfetisjisten zouden in dat geval John tot winnaar kunnen uitroepen: net als Roland twee keer zwart en winnaar van het onderlinge duel. We wachten af.
Dat zal ook het credo moeten zijn in de A-groep, waar achterstallige partijen roet in de overzichtelijkheid gooit. In de A1 staan na de partijen van woensdag maar liefst vier spelers op 50%. Rudolf Kat is met 6-3 uitgespeeld, terwijl Luuk Baselmans, Stefan Hess en César Becx op 5-2,5 staan. Laatstgenoemde nam het op tegen Thomas Mollema en speelde dapper door na een remiseaanbod van de koploper. Terecht, want even verderop wist César de zwartspeler te verleiden tot een ogenschijnlijk profijtelijke loperruilpoging. Thomas kwam bedrogen uit; hij kreeg een fraaie interferentiezet om de oren en vond van schrik niet de taaiste verdediging tegen het correcte kwaliteitsoffer: mat. Ook in de A2 een verrassende uitslag. Nee, niet de remise tussen Karel Storm en Sebastiaan Dijksman, die daardoor beiden uitzicht houden op plaatsing voor de kampioenspoule. Voor de surprise tekende Sjoerd van Roon. Hij zag de beweeglijkheid van zijn stukken exponentieel toenemen na een slippertje van Mark Clijsen en maakte het keurig af. Beiden zijn ze met 6-4 geplaatst voor de kampioenspoule.
In de degradatieplayoffs boekte Kienfong Lie Kwie weer eens een lekkere aanvalsoverwinning, van de koningsstelling van Reinier Jaquet bleef weinig heel. Voor het geval Stefan Hess ook in het onderste toetje terecht komt, sprokkelde hij alvast een puntje: Erik Dignum blunderde in het eindspel pardoes een kwaliteit weg.
Meer duidelijkheid in de B-groep, waar alle spelers zich volop kunnen wijden aan de playoffs. In de promotiepoule zijn drie A-tickets te verdelen. Daarvoor stellen twee spelers zich nadrukkelijk kandidaat. Lex Karstens consolideerde zijn koppositie (7-5,5) door te remiseren met Bas Rosheuvel. Huong Do kwam op 7-5 door dankzij heel goede eindspeltechniek Maarten Werkhoven uit te tellen.
In de eveneens zes koppen tellende degradatiepoule zijn maar twee behoudsplaatsen te verdienen. René van den Bosch en Guus Vermeulen deden goede zaken door respectievelijk Emil Voorhorst en Thomas Tepe te verslaan. Anders dan genoemde verliezers blijven Bart van den Berg en Toon Stuart, na hun onderlinge remise, wel in de race om de B-status veilig te stellen.
In de C1 liep koploper Andries Deliën tegen de nummer 7 uit de rangschikking, Guus van Heck, onverwacht averij op: remise. In deze groep sloeg Rene Davidse een grote slag. Hij won van Nico Dignum en wipte over diens rug naar de promotiepoule, net als de al uitgespeelde Jeffrey van Huijgevoort. Dat lukte Jan van den Dries in de C2 dan weer niet, maar door de zege op Coen Klaassen begint hij met 7-3,5 wel met een goede uitgangspositie aan de degradatiepoule, die voor vijf van de acht deelnemers slecht nieuws zal brengen. Daar zal Jaap Steenkamer naar alle waarschijnlijkheid niet bij zijn. Hij kwam op het eindscore van 9-5 door ook zijn tweede playoffpartij - tegen François Moran - te winnen. Die veilige score leek ook voor Hans van Driel haalbaar, na zijn knappe zege van vorige week. Helaas voor Hans zette Peter Vincken hem de voet dwars. Nu maar afwachten of zijn 9-4 genoeg is.
Er werden al diverse partijen voor de tweede cyclus gespeeld, tussen spelers die al (vrijwel) zeker zijn van hun status. In het kader van de nieuwe C-groep realiseerde Paul Vermee de grootste ratingklapper van de avond, hij won zeer verrassend van Ton Tepe. Reden temeer voor Ton om vol te gaan voor het kansje op promotie naar de B. D-kampioen Kees Gelens ging bij zijn rentree alvast onderuit tegen Jeffrey van Huijgevoort.
In de D-groep was het al tweede cyclus wat de klok sloeg. In het geval van Fons van Leersum was dat helaas de noodklok. Hij liet zich een veelbelovende stelling tegen Ad Haans door de vingers glippen en leverde even later ook nog zijn dame in. Jan Bergsma staat in de nieuwe cyclus al op 2 uit 2, al moest hij flink werken voor de winst tegen Hans Groffen. Op het programma stond ook alvast een partij voor het Stukkenjagers Open van volgende week: Cees Zoontjens versloeg SJ 7-teamgenoot Leo van Gelder.
De standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings hier.

Anne Haast weer Nederlands kampioen! (6-12-2017, Algemeen)
Afgelopen zondag werd in Amstelveen het 3e CNE NK Rapid gehouden. Bij de vrouwen wist Anne Haast potdorie wéér de concurrentie voor te blijven. Een heel punt nog wel: 5,5 uit 7. Bianca de Jong-Muhren was bij 3 punten al uitgerekend. In de ook niet misselijke open A-groep scoorde Lars Vereggen een keurige 5 uit 7, Herman Grooten moest zich met 4 punten tevreden stellen, zoals je hier kunt zien.

Hans van Driel geeft het initiatief niet af (6-12-2017, Algemeen)
De clubavond van woensdag 29 november werd voorafgegaan door een gewaardeerde schaakles van houwdegen Stefan Hess. Daarna werden in diverse Groepen de kaarten definitief geschud.

In de D-groep, keurig op schema, vielen de laatste beslissingen. Bjoern Hofmans liet Wil Wouts al in de beginfase van hun partij een vernietigend paardschaak geven: dame kwijt. Daardoor promoveren Wil en Paul Vermee – naar de C-groep. Bjoern kan weliswaar nog op gelijke hoogte komen, maar komt dan SB-punten te kort. Kees Gelens legde beslag op de groepswinst door in het ongelijke-lopereindspel tegen Fons van Leersum zijn pionnenmeerderheid te benutten. Hij bleef daardoor op de nummer 2, Ivar van der Heide, een half verliespunt voor – of achter, zo je wilt. Jan Bergsma en Ad Haans speelden alvast een duel uit de tweede cyclus. Jan nam revanche voor de nederlaag in de lopende cyclus.
Ook in de B-groep is er nu meer duidelijkheid. In de B1 was al bekend wie er naar de promotiepoule en wie naar de degradatiepoule gaan. Voor laatstgenoemde voortzetting sloeg Thomas Tepe alsnog een slagje, hij versloeg Emil Voorhorst. In de B2 won Lex Karstens van Jan Otten en gaat hij als koploper naar de promotiepoule. Aan het eind van de avond bleek dat ook Jan hiervoor – met 50% - in aanmerking komt. Nummer 2 in de poule werd Maarten Werkhoven. Hij leek zich door de stelling (en remiseaanboden) van René van den Bosch heen te slaan, maar die kreeg zijn verdediging – dankzij wat tegendreigingen - toch net op tijd rond. Guus Vermeulen doorbrak zijn puntloosheid door een zege op Bart van den Berg, die hij daardoor meesleurde naar de degradatiepoule.
In de C2 vochten Jan Weijters en Cees Zoontjens een lang duel uit, waarin Cees er tot ieders verbazing niet in slaagde om zijn ruime materiële voordeel te verzilveren: remise. Hans van Driel deed uitstekende zaken door heel verrassend Leo van Gelder de baas te blijven. In zijn eerste reactie - "Hij heeft geen moment het initiatief gehad" – gaf de winnaar een inkijkje in het mantra, dat hij naar aanleiding van de les van Lex Karstens heeft geadopteerd: 'Mijn tegenstander mag het initiatief niet krijgen'. En maar blijven herhalen.
In de C1 bevestigde koploper Andries Deliën zijn goede vorm met winst tegen Rene Davidse. Nico Dignum verloor van Jaap Steenkamer en nu hangt het van zijn laatste partij af of hij zich alsnog plaatst voor de promotiepoule. Voor het geval hem dat niet lukt, speelde Jeffrey van Huijgevoort alvast voor de promotiepoule, hij won van Ton Tepe. In de degradatiepoule deelden Francois Moran en Guus van Heck het punt.
In de A-groepen is de situatie het meest onoverzichtelijk, door achterstallige partijen. In de partij Rudolf Kat-César Becx in A1 lieten beide combattanten zich niet van de wijs brengen door de ongebruikelijke opening. Lange tijd wisten zij het niveauverschil met de siliconenmonsters beperkt te houden. Het ging pas mis toen César zijn winstwil te ver doordreef en in tijdnood kwam. Rudolf bleef stoïcijns goede zetten doen en won, na een kleine omweg op het eind.
In de A2 beten Mark Clijsen en Tijmen Kampman elkaar niet: remise. Sjoerd van Roon deed tegen hekkensluiter Kienfong Lie Kwie wat de elo-profeten voorspelden: winnen. In een playoffduel won Luuk Baselmans van Sebastiaan Dijksman. Reinier Jaquet en Erik Dignum hielden elkaar in evenwicht. Dan is er nog de Vierkamp. Ruud Feelders had lange tijd het beste van het spel tegen Ron de Veen, maar wist niet door te drukken: remise. Eén ratingpartij deze avond: Hans Groffen won verrassend – en verrassend snel – van Paul Vermee.
De standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings hier.

De Stukkenjagers A vindt weg omhoog (5-12-2017, Algemeen)
Het vlaggenscheepje had in de eerste drie ronden al twee keer flinke averij opgelopen. Daarom kon het zich maandagavond, bij en tegen buurman De Drie Torens A, geen misstap meer permitteren. Uit de Hoofdklasse degraderen namelijk maar liefst drie van de acht teams. In Theseus werden het overwegend lange potten, waarin de onzen dankzij zeges van Tijmen Kampman (1), Mart Nabuurs (2) en Martijn Blom (4) aan het langste eind trokken. Met 3-1, want Sjoerd van Roon (3) kreeg klop. SJ A schuift hierdoor op naar de middenmoot, maar heeft nog een pittig programma voor de boeg.

De Stukkenjagers D boekt vitale zege (5-12-2017, Algemeen)
SJ D blijft goed presteren in groep B1 van de NBSB-avondcompetitie. Sterker nog, na het sleutelduel, maandag tegen De Kentering A, is het klassenbehoud opeens akelig dichtbij. In Rosmalen troffen alle vier spelers een ongeveer gelijkwaardige tegenstander, wel zo spannend. Erik Dignum (1), Thomas Tepe (3) en Andries Deliën (4) slaagden erin de volle buit binnen te halen. Dat Guus Vermeulen (2) het niet redde mocht de pret niet drukken. Door deze 3-1 zege wipt SJ D over De Kentering A heen in de stand, en neemt het drie punten afstand van de rode streep. In deze groep - van zeven teams - degradeert immers maar één team.

De Stukkenjagers E ontpopt zich tot Sinterklaas (5-12-2017, Algemeen)
Ook in de vierde wedstrijd lukte het SJ E niet een matchpunt te veroveren. Captain Cees Zoontjens bericht: 'In Roosendaal speelde SJ E tegen RSG C voor Sinterklaas. Terwijl Bjoern Hofmans(4) verrassend snel de 0-1 op het bord zette - stukwinst was hem niet ontgaan - bleek Cees Zoontjens (1) gepest te worden door een black-out, oeps, hele dame in de zak: 1-1. Rene Davidse (2) wilde daar niet voor onderdoen en deed een toren in de aanbieding: 1-2. En zeker weten, kort daarvoor stond René behoorlijk goed (Dxd6 met dreiging van stukwinst!) en had hij echt winstkansen. Hierna kreeg Wil Wouts (3) een tactisch remiseaanbod. Eerder had Wil toch mooie aanvalskansen via de open g-lijn, maar jammer, jammer: hád. Nu koos Wil eieren voor zijn geld, weigeren was geen optie, en RSG grabbelde de winst uit de zak: 1½-2½. En dus blijkt maar weer eens: wie zoet is krijgt letters, wie stout is een nul. En Cees kreeg als extraatje de zwarte piet. Moet je maar niet voor Sinterklaas spelen.'

Mark Haast op het podium in Asten (5-12-2017, Algemeen)
Op zaterdag 2 december busten twee Stukkenjagers naar het best wel verre Asten, waar De Combinatie weer zijn gezellige Snerttoernooi organiseerde. Mark Haast had de pech dat hij zwart had tegen de twee deelnemende grootmeesters. Van beiden verloor hij nipt, dan maar derde met 4,5 uit 7. César Becx begon én eindigde geweldig, zoals je hier kunt checken. Daartussen deed hij de naam van het toernooi veel eer aan.

Druk in Cinecitta bij start tweede periode (5-12-2017, Algemeen)
Op vrijdagmiddag 1 december waren er maar liefst achttien spelers bij het inloopschaak in Cinecitta. Ze begonnen met een schone lei aan de tweede periode, die wederom dertien vrijdagen - en daarmee 26 ronden - zal omvatten. De eerste klappen werden in ieder geval niet uitgedeeld aan de ongeslagenen van deze sessie: Erik Dignum (2 uit 2), Thomas Tepe, Hennie Daniëls en Wil Wouts (beiden 1,5 uit 2), Tommy de Jong en Theo Mulder (beiden 1 uit 1). Erik gaat met +15 aan de leiding in het nieuwe ratingwinstklassement na deze twee ronden.
Ook op vrijdag 8 december is er natuurlijk de gelegenheid om een of twee rapidpartijen te spelen. De meldtijden zijn 13.30 en 14.45 uur.

Inloopschaak: de nieuwe periode begint (1-12-2017, Algemeen)
Buiten is het koud, maar binnen – bij Cinecitta – kun je je ook op vrijdag 1 december weer warmen aan twee potten inloopschaak. De meldtijden voor de beide rapidpartijen zijn als vertrouwd: 13.30 en 14.45 uur. We beginnen dan aan een nieuwe periode van 13 weken, en dus een nieuwe race naar de Cinecitta-bon voor degene die over minstens 10 van de 26 partijen de meeste ratingwinst realiseert.
Op 24 november werd de eerste periode afgesloten. Maar liefst 19 van de 50 spelers hebben de vereiste 10 partijen gehaald. Willem van den Brink is zoals verwacht winnaar van het ratingwinstklassement (en de Cinecitta-bon!) gebleven, al werd zijn totaal (+62) overtroffen door Joop van Troost (+68) – die kwam helaas niet aan de 10 partijen. Ook Wil Wouts (+50) kwam dichtbij. Of dat handig is? Misschien niet. Ieder begint de nieuwe periode namelijk met zijn nieuwe rating. De favorieten voor de tweede periode moeten we dan ook waarschijnlijk lager op de eindranglijst van dit klassement zoeken.
In de algemene stand werd Willem nog wel achterhaald, door César Becx. Het is de bedoeling dat de vier periodekampioenen aan het eind van het seizoen kampen om de titel Inloopschaker van het Jaar.

De Stukkenjagers 1: nu in de achtervolging (update) (26-11-2017, Algemeen)
Het verslag van de Amstelveners vind je hier, het verslag van onze eigen Mark Haast vind je op schaaksite.nl.
Je hebt zo van die dagen. Het vlaggenschip, dat met Stefan Beukema ook al een van zijn toppers miste, raakte tegen Zukertort Amstelveen 1 lelijk uit de koers in de strijd om promotie naar de Meesterklasse. Alleen Jasper Beukema (1) en Lars Vereggen (4) wisten tot winst te komen, terwijl Mees van Osch (2), Mark Haast (6) en Tijmen Kampman (7) daar een halfje aan toevoegden. De laatste deed dat in een partij met wisselende kansen, waarin hij eerst gewonnen stond, maar zich op het laatst een tweede dame moest aanschaffen om de remisehaven te bereiken. Verlies was er voor Herman Grooten (3), Anne Haast (5), Nick Bijlsma (8), Mart Nabuurs (9) en invaller Reinier Jaquet (10). Door deze 3,5-6,5 liep SJ 1 twee punten achterstand op ten opzichte van eeuwige rivaal Het Witte Paard Sas van Gent, dat al zijn wedstrijden met 6-4 won.

De Stukkenjagers 2: het spookje is nog niet weg (26-11-2017, Algemeen)
Ook het tweede team blijft dit seizoen vriend en vijand verbazen. Vooral die laatste categorie vaart er wel bij, want ook in het vierde duel in 2D kwam SJ 2 niet tot winst. En dat terwijl Zukertort Amsteveen 2 met maar 2005 elo-punten gemiddeld aantrad - vergelijkbaar met SJ 3. Het tweede was, zonder kopman Dennis Brokken en Sourav Bhattacharjee, toch nog zo'n 80 punten sterker, maar kwam te laat in de wedstrijd. Oké, Frans Konings nam de honneurs aan het topbord met verve waar. Daar zou enkel Mark Clijsen (6) nog een vol punt aan toevoegen. Eric de Moor (5) en invaller Ruud Feelders (8) remiseerden, maar Koen Haast (3), Roland Daamen (4) en Bram van den Berg (7) moesten de koning omleggen. Bij een 3-4 stand probeerde Peter Huibers nog wel ijzer met handen te breken, maar er viel niets te zien, remise en 3,5-4,5.
Door deze nederlaag staat SJ 2 ongedeeld laatste met 1 uit 4. Het promotiesprookje dreigt een degradatiespookje te worden. Dan moet het maar gebeuren op 16 december, uit bij koploper Spijkenisse.

De Stukkenjagers 3: het sprookje is nog niet uit (update) (26-11-2017, Algemeen)
Teamleider Ivan Utama van 't Pionneke schreef dit verslag over de match.
Nog zo'n team dat bovenmatig presteert. Het derde boekte in 3H een verrassende zege op RSC 't Pionneke, tot nu toe steeds een te hoge horde. De zege kwam enigszins gelukkig tot stand.
In de eerste uren van de match wees niets op een surprise. Kort na de opening ging het bij Luuk Baselmans (1) en John Greunsven (6) al flink mis: zomaar een pion kwijt. Luuk zou de hele middag nog taai verzet bieden, maar baten mocht het niet. Lichtpunten waren er wat later ook. Sjoerd van Roon (2) en Erik Dignum (3) hielden keurig hun veel hoger gerate opponenten in bedwang.
Ook César Becx (5) was een pion achtergeraakt, maar dan bewust. Hij kreeg er een voordeeltje mee, maar een slordige damezet in opkomende tijdnood deed dat vervluchtigen. Dan maar remise. Erik Nicolai (4) moest wel door tot het gaatje van de klok. Zijn tegenstander had lang wat druk, maar Erik wist zich prima te bevrijden: remise. Leenspeler Kienfong Lie Kwie (8) zorgde ervoor dat de stand weer gelijk getrokken werd; gemotiveerd en geconcentreerd speelde hij een strakke partij waarin zijn centrumpionnen de doorslag gaven.
Bij deze 3-3 stand hing alles af van de partijen van John en Karel Storm (7). Die laatste had in het eindspel een lastig te verzilveren pluspion. Toen de tijd krap werd besloot Karel die op te geven om andere perspectieven te creëren. Die waren florissanter dan gedroomd, de Roermonder gaf pardoes zijn toren weg: 4-3. John had inmiddels zijn pionverlies goed verwerkt en de tegenstander in een ongelijke-loperseindspel weten te lokken. Daar zat te weinig muziek in om ons zegegehuil te voorkomen. Door deze 4,5-3,5 winst staat SJ 3 nu trots tweede, een puntje achter Voerendaal 2 waarvan het in de openingsronde toch wel ongelukkig verloor.

De Stukkenjagers 4: het sprookje is nog niet uit (update) (26-11-2017, Algemeen)
Het verslag van de Goirlese captain Henk Renders - inclusief foto's - vind je op de site van EGS.
Wie bij de start van het seizoen had voorspeld dat SJ 4 na vier ronden medekoploper in de Promotieklasse zou zijn, zou voor gek zijn versleten. Maar zie, voor de derde keer op rij werd een hoger aangeslagen tegenstander met 4,5-3,5 verslagen. Nu ging EGS 1 onder het 'juk' van het vierde door.
Als eerste scoorde invaller Guus Vermeulen (7) een puntje. Constantijn Beukema (9) stond al snel riant, en won uiteindelijk ook. Daar stonden drie nederlagen tegenover. Ron de Veen (2) werd vanuit een complexe openingsvariant uitgeteld door SJ-lid Bram van Huijgevoort; die gaat hij nakijken. Ook Joost Op 't Hoog (3) en Jan Otten (5) legden het loodje. Christiaan Beukema (6) voegde er - na een tot op het bot uitgevochten partij - een remise aan toe. Vader Henk Jan hiel de eer aan het topbord weer heel hoog: winst tegen de Goirlese ratingtopper.
3,5-3,5 derhalve en dus hing alles van de partij van Erik van Ingen (4). Die had inmiddels een pion buitgemaakt en hield met toren + paard de tegenstander in een wurggreep: 4,5-3,5! Met zeven matchpunten uit vier duels deelt SJ 4 de leiding met Waalwijk. Waar gaat dat heen? Eerst maar op 16 december naar Helmond, samen met SJ 3.

De Stukkenjagers 5: terug in de race (26-11-2017, Algemeen)
Na de onverwacht grote nederlaag in de vorige ronde moest SJ 5 de rug rechten om weer aan te haken bij de top van 2B. Dat lukte. Tegen De Oude Toren viel de zege zelfs ruim uit. In een vooruitgespeelde partij had Emil Voorhorst (5) een vroege insnoering overleefd: remise. Op zaterdag haalden Huong Do (3), Carel van Alphen (4) en Bart van den Berg (7) zeges binnen, maar daar stonden nederlagen van Bas Rosheuvel (2) en Guus van Heck (8) tegenover. Bij de 3,5-2,5 tussenstand smaakte Lex Karstens (1) het genoegen het beslissende punt binnen te hengelen. Net als in de vorige thuiswedstrijd ging daarna alle aandacht naar de partij van Jeroen van de Rijt (6). Hij en zijn hoger gerate tegenstander maakten er een razend spannende apotheose van. Nadat Jeroen verkeerd reageerde op een schaakje leek de Enschottenaar aan het langste eind te trekken. Maar hij trok aan het verkeerde touwtje en stelde Jeroen in staat om via de h-lijn met een mooie truc de winst binnen te halen: 5,5-2,5.

De Stukkenjagers 6: feestmaal voor voorproevers (update) (26-11-2017, Algemeen)
Het verslag van de Goirlenaren vind je hier, ons eigenste verslag van bord tot bord staat hieronder.
Na twee nipte nederlagen liet SJ 6 deze keer zijn tanden zien. Het team fungeert dit seizoen als voorproever voor SJ 7: steeds worden de nieren geproefd van de volgende tegenstander van het 'kleinere broertje'. Tegen het veel hoger gerate EGS 2 werd met 5-3 gewonnen dankzij zeges van Andries Deliën (1), Jan Weijters (3), Jan Bergsma (5), Rene Davidse (6) en Paul Vermee (8), Daar tegenover stonden maar drie verliespartijen, van Ton Tepe (2), Jan van den Dries (4) en Hans Groffen (7). De tanden kwamen ook na afloop goed van pas: eerst werden ze bloot gelachen, daarna konden ze gezet worden in een feestmaal bij Cinecitta.
Het team maakte een collectief verslag, je zou het gerust een e-book kunnen noemen. De inleiding is van co-captain Jan Weijters, daarna komen de spelers zelf aan het woord over hun partij:

Onze derde competitiewedstrijd begon met de wetenschap dat we twee keer eerder op knullige wijze nipt hadden verloren. Als je verliest moet je je hand in eigen boezem steken, om dat in andermans boezem te doen is tegenwoordig niet erg aan te bevelen. Nu hebben de Jantjes (Jan van den Dries en Jan Weijters) de handen ineen geslagen en erop gehamerd dat we als team moeten opereren. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je even overlegt met de teamcaptain of je een remise moet aannemen of naast je neer moet leggen. En dan kan ik niet anders dan ieder van ons complimenteren met diens gedisciplineerde houding, hetgeen tot onze eerste overwinning heeft geleid.
Dat een koude novemberdag zo zonnig zou eindigen had ik ‘s morgens niet kunnen bevroeden. Het begon al slecht met alweer een uitgevallen treintraject, waardoor ik wel op tijd maar toch later dan gehoopt bij Cinecitta aankwam. De herinnering aan de tijd dat de NS nog de Neederlandsche Spoorweegen waren doet de tranen opwellen in onze ogen, inmiddels gaat het bedrijf door voor een stel nationale sukkels of een nationale stroppendienst.
Toen de Jantjes ‘s avonds weer terugliepen naar het station overheerste een goed gevoel omdat de teamgeest sterk genoeg was om een op papier sterkere tegenstander te hebben verslagen. Maar we speelden op 64 velden en niet op papier! Onze creaties worden wel op papier vastgelegd, het echte werk vindt plaats op de borden. Iets minder was het gegeven dat Willem ll op dat moment in Venlo met 3-2 achterstond maar nog voor de trein vertrok appte Jan 3-3 door. Later op de avond werd onze club tot de Houdini’s van de eredivisie bestempeld.
Door enkele afmeldingen moest er driftig van onder naar boven worden doorgeschoven. Dat betekende dat ons team een gewijzigde opstelling kende.
Ieder van ons was op tijd aanwezig en dat geeft rust aan de captain maar ook aan het hele team. In redelijke kalmte nam de wedstrijd een aanvang, waarbij de stilte telkens werd doorbroken door de stemmen van Pieter Couwenberg en onze captain Jan van den Dries, die hardop de zetten moesten benoemen in verband met Pieters visuele handicap. Ik sloot me af voor deze geluiden, net als voor het geneurie van mijn tegenstander. Ik bleef stoïcijns tot de laatste zet en dat was tevens de laatste zet van de totale wedstrijd.
Het verloop van de match was een teamprestatie. Hans Groffen kwam aan de Jantjes vragen of hij in een mindere stelling remise mocht aanbieden. Na overleg werd besloten om dit verzoek te honoreren omdat Hans inderdaad met een beroerde stelling zat. Zijn tegenstander nam het aanbod echter niet aan en tenslotte moest Hans nadat hij alles in de strijd had gegooid na enige tijd capituleren. Jan Bergsma die altijd straalt van oor tot oor heeft de opgaande lijn te pakken. Na twee goedgespeelde maar helaas verloren partijen wees hij ditmaal zijn ons niet onbekende tegenstander gedecideerd terug. Ton Tepe kon helaas de prestatie van zijn Bredase vriend niet herhalen, hoewel hij er niet slecht voor stond. Op het eind ging het ergens mis. Paul Vermee, onze gastheer, was deze keer tegen een jeugdspeler iets geduldiger dan normaal en hij maakte de partij mooi af. Toen stond het weer gelijk net als bij die voetbalclub uit Tilburg. Intussen had Andries Deliëns tegenstander remise aangeboden, maar omdat over veel partijen onduidelijkheid bestond en er op Andries’ bord nog heel veel stukken rondwaarden, moest hij van ons voor straf doorspelen. En dat loonde! Eerst haalde invaller René Davidse het punt binnen en niet veel later Andries himself. Twee knappe prestaties! Toen bleven de twee Jantjes over. Jan van den Dries bleef in een situatie waarin het moeilijk concentreren was de partij zo lang mogelijk rekken om uit de inmiddels opgebouwde voorsprong zoveel mogelijk psychologisch voordeel te halen. Hij capituleerde pas toen duidelijk werd dat het laatste Jantje niet meer kon verliezen. Captain Jan zei dat ik remise mocht aanbieden, dan zouden we winnen. Vooraf had ik daar na de vorige zeperd in Roosendaal voor getekend, nu was het mijn eer te na en ik wilde mijn contributiegeld er volledig uithalen. Hieronder de verslagen waarin je de echte waarheid kunt lezen.

Andries Deliën - Bram van den Vrande 1-0
Andries lukte het om het remisegevoel uit te bannen en uit een duizelingwekkende stelling het volle pond te halen waardoor wij op een belangrijke psychologische voorsprong kwamen. Een goede prestatie tegen een geduchte tegenstander.
Ton Tepe - Jasper Kools 0-1
Mijn opening zag er niet zo frisjes uit, maar daarna kwam de boel toch min of meer in evenwicht. De dames waren er al snel af en eigenlijk konden we ook wel met de helft van het bord toe. Na een zet of 30 had ik - voor mijn gevoel - een stevige vrijpion met potentie op de e-lijn. Altijd gevaarlijk zo’n vrijpion, niet alleen voor mijn tegenstander, maar vooral voor mijzelf. Hubris ligt op de loer: 0-1.
Jan Weijters - Maarten de Wit 1-0
Mijn tegenstander werd door César aangewezen als ‘wedstrijdleider’ van de bovenzaal. Hij moest al na enige zetten een klok controleren die niet goed stond ingesteld. Dat nam enige tijd in beslag. Ik weet niet of dit hem uit de concentratie heeft gehaald. Zelf was ik erop gebrand om het volle punt in de wacht te slepen na de veegpartij in Roosendaal. Saillant detail: mijn tegenstander van die partij kwam even kijken of ik weer dezelfde opening speelde. Hij glimlachte toen hij zag dat het zo was en ik voegde hem toe dat ik mijn principes niet verloochen en keerde vol zelfvertrouwen terug naar het bord. Van die partij uit Roosendaal heb ik veel geleerd!
Maarten koos voor een fianchetto met zijn koningsloper tegenover mijn dameloper op b7. Meestal ontwikkelt wit in dit soort openingen een sterk pionnencentrum, zo niet deze De Wit. Hij rokeerde keurig op de vijfde zet, ik pas op de tweeëntwintigste. Ik kon mijn loper op de c-lijn poneren waardoor zijn beide paarden met de hoeven in de modder bleven steken. Aan zijn lichaamstaal zag ik dat hij niet blij was. Na een min of meer gedwongen loperruil had ik nog meer hout kunnen slaan en een pion kunnen winnen en daarmee waarschijnlijk de partij. Ik besloot om de loper op d6 te plaatsen als maatregel tegen een eventuele uitval van de pion naar f4. Ik rokeerde rustig om een paardoffer op e6 voor te zijn. Er volgde nog een truc met het paard maar daar hadden ze f7-f5 voor uitgevonden. Laatste stuiptrekking: de witte toren valt de zwarte dame aan! De dame mept die toren er gewoon af want zwart kan nadat de witte pion de dame heeft genomen (die pion wordt binnenkort aangeklaagd door metoo) kan de zwarte toren de witte dame terugwinnen en de witte c-pion is onverdedigbaar. Er volgden nog wel zo’n dertig zetten voor de winst werd binnengesleept. Daarbij moest ik wel op blijven letten, hoor! Het etentje na afloop smaakte door de overwinning des te zoeter.
Jan van den Dries - Pieter Couwenberg 0-1
Met een dubbel, maar overheersend prettig, gevoel kijk ik terug op de wedstrijd tegen EGS 2. Dubbel, want ik verloor van Pieter Couwenberg, maar als team trokken we een fantastische 5-3 overwinning over de streep. Mijn partij ging lang gelijk op zowel qua materiaal als qua stelling. Naar dat evenwicht moest ik wel even zoeken, want ik moest er aan wennen dat ik – vanwege de visuele beperkingen van mijn tegenstander - eerst mijn zet moest aankondigen, dan de zet moest uitvoeren en dan de klok moest indrukken. Vervolgens sprak mijn tegenstander die zet uit en ging hij op z’n eigen bord kijken wat z’n antwoord zou worden.
Vervolgens kondigde hij zijn zet aan, zette die op zijn eigen bord en dan moest ik zijn zet op het ‘echte’ bord uitvoeren. Best ingewikkeld.
Op een gegeven moment leidde mijn geschetste concentratiegebrek tot de onvermijdelijke achterstand, doordat ik onnodig een loper verloor. Ik kreeg er wel een pionnetje voor terug, maar vanaf dat moment beschouwde ik mijn partij in hogere zin toch als verloren. Het stond, toen ik mijn loper verloor, echter het is 2-2 door ongelukkige nederlagen van Hans Groffen en Ton Tepe die gecompenseerd waren door mooie winstpartijen van Jan Bergsma en Paul Vermee.
Toen kwam Andries vragen of hij remise mocht aannemen. “Nee”, zei ik beslist, want met mijn virtuele verlies erbij stonden we feitelijk 2-3 achter! Andries ging er nog eens goed voor zitten en een uur later was het geen 2-3, maar 3-2! Doorspelen kan dus wel degelijk lonen! Kort daarna volgde onze supersub, René Davidse, waardoor we op 4-2 kwamen en het eerste wedstrijdpunt minimaal binnen zou zijn. Maar we wilden meer en roken bloed.
Ik dacht dat het psychologisch wel gunstig zou zijn om mijn tegenstander zo lang mogelijk bezig te houden. Zodra Jan Weijters remise zou hebben, kon ik immers rustig opgeven. Maar Jan Weijters wilde geen remise en ging brutaal voor de winst. Mijn tegenstander wilde telkens de dames ruilen maar doordat ik die ruil uit de weg ging, had hij moeite de winstgang te vinden. Ik dacht met de dames op het bord namelijk meer tegenkansen te houden en dat was ook zo en de partij sleepte zich tot meer dan 75 zetten voort.
Toen verloor ik onvermijdelijk opnieuw een loper en moest ik even daarna wel opgeven en de tegenstander feliciteren. Maar ik deed dat met een tevreden gevoel en een glimlach op de mond, want ik had allang gezien dat collega-teamleider Jan Weijters onverzettelijk op de winst afkoerste: 5-3 derhalve voor Stukkenjagers 6, een mooie overwinning op een sterker geachte opponent en wat belangrijker was: een echte teamprestatie. Het kwam de sfeer bij het smakelijke diner na afloop alleen maar ten goede! Wellicht het begin van een mooie traditie: samen spelen, samen winnen en samen eten en drinken!
Jan Bergsma - Nico Dignum 1-0
In onze match tegen EGS 2 mocht ik aantreden tegen Nico Dignum, ook lid van de Stukkenjagers en welbekend van onze eigen groepencompetitie. Een sympathieke tegenstander en dus een plezierige verrassing, die ook nog eens heeft geleid tot mijn eerste winstpartij in de competitie. Eindelijk. Na het antwoord e6 op de d4 opening van Nico, wat ik eigenlijk nooit doe, had ik het gevoel dat Nico duidelijk iets anders had verwacht en niet in zijn eigen spel kon komen. Ik had al snel het initiatief hetgeen er al na een zet of tien toe leidde dat Nico zijn loper opofferde om daar twee pionnen voor terug te krijgen. Die voorsprong werd al gauw uitgebreid tot een toren tegen twee pionnen, een overwicht zodanig dat het leidde tot een serieuze dreiging van mijn koningin en toren. Toen Nico mij ook nog een open lijn 'cadeau gaf' aan de andere kant van het bord kon ik met mijn andere toren achterom komen, en was er geen houden meer aan, onverbiddelijk schaakmat. Door deze persoonlijke overwinning, later gevolgd door de overwinning van ons hele team, kon mijn dag niet meer kapot. Het heerlijke en gezellige eten met zijn allen daarna was dan ook een prachtige afsluiting!
Rene Davidse - Frans Leijtens 1-0
Vrijdagavond werd ik aangenaam verrast door een telefoontje van César Becx: ik moest met de Stukkenjagers 6 meespelen! César kwam nog wel met een vaag verhaal over speler te kort in Stukkenjagers 2 en doorschuifsystemen die in werking traden, maar ik wist het direct: mijn talent komt bovendrijven. Eindelijk is een grote toekomst voor mij bij De Stukkenjagers in gang gezet. De Stukkenjagers 6... zucht. Ik kon het nog niet echt geloven. Zoals Armstrong zei: "A giant leap", maar dat was geen schaker, ik wel in de wolken.
Ik speelde aan bord 6 tegen Frans Leijtens. Al snel merkte ik dat mijn denkpatroon radicaal veranderd was sinds de erkenning. De opening was: d4-d5 waarna ik c4 speelde. (Capablanca-Aljechin, St. Petersburg 1914). Ik bouwde een solide stelling op wat me zelfvertrouwen gaf. Op de 9e zet speelde ik e3 (Carlsen-Aronian, Tata Steel 2013). Oké...Carlsen speelde e3 als openingszet maar verder was er weinig verschil in de zet. Ik sprak mezelf moed in door te stellen dat ik pas sinds gisteren tegen de GM-titel aanschurk en dat de zetvolgorde nog een aandachtspuntje is.
Op de 26e zet gaf Frans zich over en schudde mij de hand. Na de derde speelronde sta ik nog steeds op een 100%-score! Mogelijk dat ik in navolging van Herman Grooten ook een boek ga uitgeven over schaaklessen. Verder houd ik vanaf nu de woensdagavonden tussen 19.00 uur en 19.45 uur vrij in mijn agenda.
Hans Groffen - Ben Elswijk 0-1
Ik speelde ditmaal tegen een bekende, Ben Elswijk. Ik maakte een praatje toen hij binnenkwam en hij bleek op bord 7 mijn tegenstander te zijn, dat zit goed dacht ik. Een pijnlijke vergissing, zo bleek! Ik begon goed, had al snel een matdreiging en was content daarover. Ik vergat alert te reageren op zijn paard, dat pakte bij mij een toren... dom! Mijn stelling werd slechter, het kostte me nog een pion en moeite om zijn paard terug te pakken. Ik had overleg om remise aan te bieden, hij overwoog het kort.
Mat was nog mogelijk. Door dame en loper af te ruilen kon hij hier wat aan doen. Ik worstelde en kon door mijn paard nog wat compenseren. Ben had daar even moeite mee zei hij me later Ik speelde lang een verloren partij en nam mezelf kwalijk dat ik zo nonchalant was. Wel fijn voor Ben dat hij na zijn fietsongeluk en operatie weer iets leuks had meegemaakt.
Ik liep regelmatig langs ons team en zag Jan B al snel winnen, Paul stond er ook al heel snel goed voor.
Gelukkig wonnen we als team! Het was gezellig en het eten heerlijk daarna. Om tien uur naar bed is toch geen aanrader.
Paul Vermee - Matthijs Muis 1-0
Toch altijd een beetje druk zo’n 114 schakers op een dag in Cinecitta. Maar wel gezellig. Om tien uur word ik reeds door César op de fiets ingehaald. Die wil altijd als eerste aanwezig zijn! De zaal stond reeds klaar, altijd wel zo fijn dat je niet met tafels hoeft te sjouwen. En in no time stonden de borden en de klokken klaar.
En toen werd het spannend. Althans voor mij, want de laatste tijd zitten er niet veel overwinningen in. Maar goed. Mijn tegenstander Matthijs Muis zal wel hetzelfde gedacht hebben. Ik had me voorgenomen de lijnen goed in de gaten te houden en te openen met mijn bekende f4. Geeft toch altijd enige spanning bij de tegenstander.
Op enig moment staat zijn dame op d6 en de loper op f8 en kan ik gedekt mijn loper op a3 spelen. Nog niet zo veel aan de hand, maar hij speelt zijn dame naar d7 en ik kan deze weer aanvallen met paard e5. En daar maakt de aardige tegenstander een blunder. Hij denkt: jij mijn dameaanvallen, dan ik de jouwe ook en speelt loper g4, gedekt door paard f6, en valt daarmee mijn dame aan. Echter, hij vergeet dat ik zijn loper kan pakken met mijn paard op e5. Daarna slaat hij het paard op g4 en uiteraard ik zijn paard met mijn dame. Daarna zou het een peulenschil moeten zijn met een vol stuk voor, maar ik heb toch nog tot zet 48 moeten doorspelen alvorens hij opgaf. Ik heb nog even gedacht dat het een neefje van Cees Zoontjes zou zijn. Hij bood namelijk tot twee maal toe remise aan.
Het gaf een goed gevoel om te winnen en dat ook het team won was de kers op de taart. Afgesloten met samen eten, wat ik echt heel leuk vond. Moeten we meer doen. De 16e naar Nuenen ben ik van de partij en kan drie man meenemen.

De Stukkenjagers 7: lessen van Lex leiden tot euforie (update) (26-11-2017, Algemeen)
Het verslag van Roosendaalse zijde vind je hier.
SJ 7 won zijn derde wedstrijd op rij: tegen De Pion 4, dat vorige ronde SJ 6 nipt versloeg, werd met 4,5-3,5 gewonnen. Wederom een knap resultaat, want de Roosendalers hadden gemmiddeld toch zo'n 60 ratingpunten meer. Teamleider Wil Wouts rapporteert over deze mooie dag:
'Met zijn integrale psychologie-achtergrond leerde Lex Karstens ons in zijn recente schaakles om in eigen kracht te geloven en te focussen en tegen jezelf te zeggen: "Vandaag ga ik winnen." Ook poneerde hij de stelling: "Draai het om in het positieve en redeneer nooit vanuit het negatieve.” Toen, in de wijsheid van César en in het clubbelang, aan ons gevraagd werd een betrouwbare speler af te staan aan onze broeders van De Stukkenjagers 6 heb ik hiermee ingestemd. Mijn teamgenoten vroegen zich af waarom ik ermee akkoord ging om zo’n betrouwbare speler uit te lenen aan onze concurrenten. In mijn antwoord maakte ik gebruik van de omkering naar het positieve: 'We lenen Rene uit aan SJ 6, die gaat zijn partij daar winnen en snoept zo een bordpunt van EGS 2 af en misschien maakt hij het mogelijk dat er ook twee matchpunten ontnomen worden aan deze concurrent waar we nog tegen moeten spelen en die nog op gelijke hoogte met ons kan komen. De Stukkenjagers 6 is veel minder een bedreiging voor onze positie.'
Deze positieve redenering was toereikend voor de teamgenoten. En zie, het verliep volledig volgens dit scenario. Wijzelf speelden sterk met Thomas Tepe een vol punt op bord 1, Cees Zoontjens een mooie remise op bord 3. François een fraaie overwinning op bord 5. Helaas dolven Hans van Driel en Ad Haans op bord 7 en 8 het onderspit.
Ivar van der Heide wist ondanks aanvankelijk twee ponnen minder toch een remise uit het vuur te slepen en daarmee was de stand 3-3. Wil Wouts (6) wist zijn partij te winnen en toen hadden we 4 punten. Op Leo van Gelder rustte de dure plicht om aan bord 2 de matchoverwinning binnen te halen. In een fascinerend eindspel met mogelijk winstkansen voor Leo eindigde die partij in remise en derhalve had SJ 7 gewonnen van De Pion 4 en zich met 2 matchpunten erbij gehandhaafd aan kop van klasse 3A. Hoe het verder loopt weten we niet, maar we geloven erin, en dit kunnen ze ons niet meer afnemen.
Een deel van ons team heeft samen met SJ 6, dat overigens ook fraai gewonnen had, nog lekker getafeld in Cinecitta en in eufore en glunderende stemming de dag nog eens nagelopen. Het was een uitermate gezellige en nuttige dag en voorlopig leven we nog even in de wolken dankzij voortdurend positief denken, zoals ons geleerd door Lex.

Alleen Bas Rosheuvel kraakt de ratingcode (24-11-2017, Algemeen)
Op woensdag 25 november waren er veel felle en spannende gevechten in ronde 3 van het Stukkenjagers Open. Toch werd het taaie verzet van de lager gerate spelers in bijna alle gevallen gebroken.

In vijf partijen zaten er tweepunters tegenover elkaar. Aan het topbord kwam Stefan Kuipers (Apeldoorn) prima uit de opening tegen César Becx, maar bij de eerste de beste slagenwisseling verraste hij zichzelf door pardoes op de illusie van stukverlies in te gaan. Of zijn compensatie genoeg was zullen we nooit weten, want César ging vervolgens meteen twee keer opzichtig in de fout: 0-1. Een bordje verderop boekte Herman Grooten een heel wat regelmatiger overwinning, op Tijmen Kampman. Die kreeg te maken met binnendringende torens en matdreigingen en kon daar te weinig tegenover stellen.
Over binnendringende torens gesproken: daarvan wemelde het bij de ontmoeting Jordy Schouten (De Pion)-Lars Vereggen. Jordy begon ermee, maar al snel liet Lars zich evenmin onbetuigd. Gaandeweg werd steeds duidelijker dat Jordy’s koning – want midden op het bord – heel wat onveiliger stond dan die van Lars. Dat gaf uiteindelijk de doorslag in het voordeel van de ratingfavoriet. Intussen had Mart Nabuurs vanuit het dameloze middenspel Pierre Smeets (HMC) vakkundig uitgeteld. Ondanks het sterk uitgedunde materiaal kreeg de zwarte koning maar geen rust. En dat kostte Pierre handenvol pionnen.
Van de ratingfavorieten liet alleen Mees van Osch zich verrassen. Niet alleen door de taaie tegenstand van Thomas Kools (EGS), die de gaten goed dicht hield met zijn slechte loper tegen Mees’ goede paard. De tweede surprise kregen beide spelers toen ze er vrij laat achter kwamen dat de klokken verkeerd waren ingesteld, waardoor ze er niet vijftien, maar slechts vijf seconden per zet bij kregen. Of deze erfenis van het inloopschaak van beslissende invloed is geweest valt moeilijk te zeggen, maar het werd remise. De elfde tweepunter, Stefan Hess, leek wel het in initiatief te hebben tegen Rudolf Kat, maar die verdedigde zich secuur: remise.
Iets lager op de ranglijst trokken twee partijen de aandacht. Thomas Mollema-Erik Dignum was een spannende affaire. Toen Thomas de overhand leek te krijgen, besloot Erik op de schwindletoer te gaan. Dat had succesvoller kunnen zijn dan hij zelf doorhad. Zoals het nu ging, was het punt alsnog voor Thomas.
De enige die erin slaagde een hoger gerate speler onderuit te halen was Bas Rosheuvel. In het eerste deel van de partij leek hij last te krijgen met een klassieke witte matzetpion op f6. Maar Martijn Blom vond geen manier om de zwarte koning beslissend te verontrusten. In de laatste fase brak tijdgebrek en –overschrijding hem op. Terwijl deze klok toch juist was ingesteld.
Alle uitslagen van ronde 3 vind je hier, de resultaten zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]