[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
20-06-2018: Groepencompetitie

Nieuws

De Stukkenjagers 1 gaat weer naar de Meesterklasse! (22-4-2018, Algemeen)
Voor de derde keer in de clubhistorie is SJ 1 erin geslaagd promotie naar de hoogste klasse te bewerkstelligen. De Toren Arnhem werd ter plekke met 7,5-2,5 aan de zegekar gebonden door zeges van Jasper Beukema (1), Herman Grooten (3), Mart Nabuurs (7), Mark Haast (8), Tijmen Kampman (9) en Anne Haast (10). Puntendelingen waren er voor Stefan Beukema (4), Lars Vereggen (5) en Mees van Osch (9), terwijl Nick Bijlsma (2) het loodje legde. Het wedstrijdverloop had je kunnen volgen via het twitteraccount van De Toren. Van alle mooie scores was die van Mark Haast (8 uit 9!) de allerbeste, zoals je hier kunt zien.

De Stukkenjagers 2 eindigt in majeur (22-4-2018, Algemeen)
Na een matige seizoenstart kwam SJ 2 in de tweede helft op stoom. In de slotronde werd met 4,5-3,5 gewonnen bij het op papier sterkere Eindhoven. Winst was er voor Bram van den Berg (3), Cor van Dongen (4) en Koen Haast (8), terwijl Frans Konings (1), Mark Clijsen (5) en supersub Maarten Werkhoven (7) remiseerden. Verlies viel Erik de Moor (2) en Peter Huibers (6) ten deel. In de eindrangschikking werd SJ 2 zesde, hier kun je zien dat good old Mark Clijsen met 5,5 uit 8 topscorer werd.

De Stukkenjagers 3 nog bijna kampioen (22-4-2018, Algemeen)
SJ 3 bezette voor de slotronde de tweede plaats in 3H. Theoretisch kon er nog een gooi naar de titel gedaan worden. Dan moest er erg ruim gewonnen worden van het even sterke D4, en zou De Drie Torens moeten stunten tegen koploper 't Pionneke.
In Oosterhout waren de eerste twee scores puntendelingen. John Greunsven (1) en Erik Dignum (2) hadden een plusje, maar winst bleef uit zicht. Daarna scoorde Reinier Jaquet (8) een keurig punt. Toen de tegenstander op f5 ruilde kwam Reiniers koningsaanval tot snelle wasdom: 2-1. Sjoerd van Roon (6) had wat pionnen gekaapt, maar moest scherp rekenen om de venijnige aanval van de tegenstander te ontregelen. Dat lukte en met een koningsmars haalde hij het punt binnen: 3-1. De tegenstander van Karel Storm (3) vertikte het om het sterke witte paard met zijn loper te slaan, en dat kwam hem duur te staan toen de zware stukken van het bord verdwenen. Met een beresterk paard tegen een kreupele loper loodste Karel vlot een pion naar de overkant: 4-1.
Ruud Feelders (7) had een kwaliteit gewonnen, maar het was niet zo eenvoudig om dit voordeel uit te bouwen. Toen hij een tactisch trucje overzag, was het tijd om het punt te delen: 4,5-1,5. Luuk Baselmans (1) had vijf pionnen en een koning, de tegenstander een paard en drie pionnen. Zijn situatie verbeterde zienderogen toen beiden na een doorbraak een dame erbij haalden. Sterker nog, omdat Luuk een zetje eerder met zijn dame aan de slag kon, won hij het paard. Daarna lukte het hem dan weer niet om vernuftig uit het 'eeuwig schaak' te lopen: 5-2. De partij van César Becx (5) zou uiteindelijk 81 zetten duren. Onze man dacht een gecontroleerde manoeuvreerpartij te hebben gespeeld, waarbij de tegenstander onder de voortdurende druk bezweek. Dat laatste was waar, het eerste allerminst. Het siliconenmonster constateert een schrijnend menselijk falen. Toch 6-2.
Tijdens het afsluitende eten koesterden we onszelf nog in de waan dat DDT ongetwijfeld met de voor onze titel benodigde 5,5-2,5 zou hebben gewonnen. Helaas bleken ze toch twee bordpuntjes minder te hebben gescoord, eentje te weinig voor handhaving bovendien. Dubbel jammer.
Zoals je hier kunt zien werd César Becx primus inter pares, hij hoefde daarvoor alleen maar van alle opponerende Carlo's te winnen. Voor de beste TPR moet je bij Fré Hoogendoorn zijn.

De Stukkenjagers 4 is (de laatste!) NBSB-kampioen (22-4-2018, Algemeen)
SJ 4 had in de NBSB Promotieklasse in de vorige ronde al een van de twee promotieplekken naar de derde klasse KNSB veroverd. Nu moest het tegen het - sterkere - Eindhoven 2 proberen ook nog kampioen te worden. Teamleider Joost Op 't Hoog bericht: 'In Eindhoven de kers op de taart van een prima seizoen kunnen zetten door met onze patentuitslag 4,5–3,5 te winnen. Achteraf gezien ging dat eigenlijk onverwacht soepel en was, al geruime tijd voordat Kienfong Lie Kwie (6) het genoegen smaakte het beslissende punt te scoren, duidelijk dat we de punten en dus ook de titel mee naar huis gingen nemen. Ron de Veen verloor min of meer regelmatig aan bord 2 maar daar stond een keurige overwinning van Jan Otten (8) tegen een aanstormend jongedamestalent tegenover. Teambenjamin Contantijn Beukema (5) wikkelde koelbloedig af naar een gunstig toreneindspel en won het zonder blikken of blozen. Joost Op ’t Hoog (4) overleefde ternauwernood de opening en werd omvergelopen toen hij dacht opgelucht te kunnen ademhalen. Lex Karstens (3) liet de knock-out achterwege, maar het halfje kwam niet in gevaar. Henk Jan Beukema, het hele seizoen rots in de branding op bord 1, vond net niet voldoende voordeel om te winnen dus ook hier een halfje. Last-minute-invaller Paul Castermans (7) stond steeds een tikje beter, net niet genoeg om er zaken mee te kunnen doen, maar ruim voldoende om een keurige remise te scoren. Daarna was het nog even wachten totdat Kien zijn voordelige toreneindspel zou verzilveren. Dat deed hij zeer overtuigend en daarmee was de titel in de promotieklasse een feit. Wat een club, wat een team, wat een spelers en wat een invallers!'
Zo werd SJ 4 de laatste NBSB-kampioen; deze competitie gaat immers op in de KNSB-competitie. Zoals je hier kunt zien leverden maar liefst zeventien spelers een bijdrage en werd kopman Henk Jan Beukema met een prachtscore topscorer.

Hoezo terrasjesweer? (21-4-2018, Algemeen)
In totaal veertien schakers ontvluchtten het mooie weer om vrijdagmiddag 20 april in de Ristobar te gaan inloopschaken. Vijf ongeslagenen deze sessie: Kienfong Lie Kwie, César Becx (beiden 2 uit 2), Joop van Troost, Roger Bougie en Bart van den Berg (allen 1 uit 1). De volgende bijeenkomst is - het woord Koningsdag spreekt boekdelen - op vrijdag 27 april, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

Klaar voor de apotheose (20-4-2018, Algemeen)
Zaterdag 21 april heeft het in zich om weer een historische dag te worden voor onze club. Daar zou dan met name eersteklasser De Stukkenjagers 1 voor kunnen zorgen. Als er in de uitwedstrijd tegen De Toren Arnhem één matchpunt wordt behaald, dan gaat het eerste een derde episode in de Meesterklasse tegemoet. Maar de Arnhemmers verkeren in acute degradatienood en zullen alle krachten mobiliseren om dat horrorscenario te voorkomen.
De Stukkenjagers 2 heeft in 2D inmiddels de degradatiekans verkleind tot een fractie van een promille. Er kan dus bij Eindhoven vrij-uit geschaakt worden. Derdeklasser De Stukkenjagers 3 heeft een uitstekend seizoen gedraaid en staat tweede. Het team heeft zelfs nog 2,7% kans op de titel. Dan moet er om te beginnen in Oosterhout heel ruim gewonnen worden van de nummer 3, het al even verrassend presterende D4. Maar het zal wel iets rond de 4-4 worden.
De Stukkenjagers 4 schreef in de voorlaatste ronde al historie door promotie naar de derde klasse KNSB veilig te stellen, maar kan uit tegen Eindhoven 2 het orgelpunt zetten door met een gelijkspelletje het kampioenschap (en een klok) binnen te hengelen. Lukt dat niet, dan wordt het duimen dat nummer 2 Waalwijk niet wint...

Hoezo de Slimste Stukkenjager? (19-4-2018, Algemeen)
Woensdag 17 april was de apotheose van de allereerste Slimste Stukkenjager Quiz. Een week eerder hadden zo'n 25 leden zich gebogen over vijftien opgaven die Herman Grooten voor elke categorie had geselecteerd. Voor elke categorie? Curieus. O, alle mensen zijn heus wel gelijk, hoor. Als mens dan. Maar in onze eigen wereldje ligt dat toch even anders. 'De slimste', alleen taalreuzen herkennen hier nog de overtreffende trap: daarvoor moet je van de buitencategorie zijn. Typisch Nederlands om dan ook mensen te belonen die - pakweg - door de eerste de beste 8-jarige van het bord worden geschoven. Zie je het al voor je: een Japanner die trots naar voren komt om de eerste prijs in de categorie 'tot 1500' in ontvangst te nemen? Denk eerder aan boegeroep en seppuku.
Dit bleef de winnaar in de categorie 'tot 1500', Henry Flikweert, dan weer bespaard. Voor hem had de quiz gezien zijn rating overigens geen week later moeten plaatsvinden. Hij mag zich voor een jaar de Slimste Stukkenjager noemen, op voorwaarde dat hij daar steeds - na een adempauze en met nadruk - aan toevoegt: "tot 1500 dan". Dat zal 'm leren. Jammer dat er geen beker was: "Maar opa… was jij toen zó slecht dan?" O ja, voor straf moet Henry bij Cinecitta een veel te moeilijke film gaan kijken.
Evenmin eenvoudiger wordt het leven van Paul Castermans, winnaar in die categorie 1500-1800. Bedeesd vroeg hij of hij - na de adempauze - mocht volstaan met de toevoeging "tot 1800 dan". Deze suggestie viel niet in goede aarde bij de geestelijk grootvader van de SSQ, Wil Wouts. Deze hoeder van het gedachtegoed der ratingverdrukten beet Paul toe: "Wil meneer soms de suggestie wekken dat hij beter is dan alle sub-1500’s? Je moest je schamen! Die arme mensen hebben niet eens de káns gekregen dezelfde opgaven als jij te maken." Paul werd niet alleen veroordeeld tot het uitzitten van een iets te moeilijke film, maar moet komend seizoen ook het Stukkenjagers Open organiseren. Ongetwijfeld met een groep 'tot 1800' met forse geldprijzen.
Dan de echte Slimste Stukkenjager. Nou ja, Mart Nábuurs. En wij maar denken dat hij de op tien na SS is. Diezelfde avond zou hij er nog in slagen een eindspel van T+L+P+vrijpion tegen kale D in remise te laten verzanden. Maar goed, hij wist in ieder geval nog twee van de vijf eindspelstudies op te lossen, al heeft ook hij de kleinkinderen heel wat uit te leggen. En hup, nóg maar een Cinecitta-bon. Beetje slimme Stukkenjager (BSS) maakt zijn vriendin blij met Ladybird. Win-win.

Paul Vermee en Harry Buyvoets stunten (16-4-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 11 april bood een gevarieerde mix aan partijen uit de eerste(!), tweede en derde cyclus van de Groepencompetitie. Met verrassende resultaten.

Laten we maar weer eens beginnen met de D-groep, die biotoop waar iedereen - jong, oud, vers of gerijpt - zomaar van iedereen kan winnen. Ook deze woensdag werd dat manifest. Zo haalde Theo van de Hoek in een strak gevoerde partij promotiekandidaat Nico Dignum onderuit; twee zeges op rij, niet slecht voor een dammer. Ook Henri Anemaat is zo’n meerslag niet vreemd. Sterker nog, met 6 uit 7 begint het zo langzamerhand op een rondslag te lijken. Deze keer merkte Jan Bergsma dat Henri rustig blijft als het erom spant. Net als Henri mag Bjoern Hofmans zich al bijna verheugen op promotie, na de zege op Ad Haans. Coen Klaassen hoopt zich met een goede eindsprint nog richting C-groep te katapulteren, nu knoopte hij Fons van Leersum op.
Er werden alvast enkele D-partijen voor de volgende cyclus gespeeld. Hans Groffen bevestigde zijn goede vorm door Hans van Driel te verwelkomen met een nederlaag. Kees Gelens moet eerst nog even degraderen, maar mocht dat lukken, dan heeft hij alvast een puntje tegen Bert Wels binnen.
In de C2 kreeg Toon Stuart wederom een onverwachte nederlaag te slikken; winnaar Ton Tepe kan zelfs nog lonken naar de derde plaats. Emil Voorhorst verzekerde zich van een van de twee directe promotieplekken door met zwart Theo Mulder te verslaan: 7 uit 8! Paul Vermee, door C-watchers al opgegeven, herrees uit de denkbeeldige as door - volgens het slachtoffer voor de eerste keer in zijn leven - Cees Zoontjens te verslaan. Opeens staat Paul - voorlopig? - op een veilige plaats!
Ook hier al enkele partijen voor de derde cyclus. Rene Davidse dolf het onderspit tegen Carlo Butalid. Een waar spektakelstuk was de partij Elroy Kerstens-Jeffrey van Huijgevoort. Het bord stond vol hangende stukken en beide koningen lagen zwaar onder vuur. Uiteindelijk lukte het Jeffrey het best al zijn stukken in de gaten te houden.
In de B1 zorgde Harry Buyvoets voor een regelrechte sensatie. Met zwart spelend zette hij Bas Rosheuvel van meet af aan onder druk en met succes: kwaliteitswinst en later ook het punt. Door deze zege plaatste Harry, en niet Bas, zich voor de promotiepoule. Daarin stelde Ron de Veen zijn promotieplaats veilig door Paul Castermans terug te wijzen. In de degradatiepoule boekte Maarten Werkhoven een broodnodige zege op Jan Otten, die nu moet vrezen voor zijn hachie.
Ook op dit niveau werd al een beginnetje met de slotcyclus gemaakt. Guus Vermeulen was met 2-0 te sterk voor Bart van den Berg. Henry Flikweert heeft al net zo’n vette uitslag staan, mocht Thomas Tepe erin slagen naar de B-groep te promoveren. Nog twee van die wannaBees, Ivar van der Heide en Leo van Gelder, hielden elkaar in evenwicht: 1-1.
In de A-groep maakte medekoploper Tijmen Kampman geen fout. Zijn tegenstander César Becx offerde in het middenspel wat ongeduldig een pion en zag die niet meer terug; met een aantal logische zetten ontketende Tijmen zelf een winnende aanval. Daardoor houdt hij uitzicht op de cycluswinst, die in de partij tegen Luuk Baselmans zal worden betwist. Mart Nabuurs - die een half verliespuntje meer heeft dan beide heren - bleef op het vinkentouw zitten. Met wellicht enige dank aan Stefan Hess. Die had weer eens een stukoffer gepleegd, en verrek: tijdens de massa-analyse werkte het veel beter dan tijdens de partij, die Mart ogenschijnlijk regelmatig wist te winnen. Ook de partij Ruud Feelders-Karel Storm had gemakkelijk een andere uitslag kunnen krijgen. Tenminste, als we de winnaar - Ruud - mogen geloven. Lex Karstens en Sebastiaan Dijksman lieten het zover niet komen: de onderlinge remise brengt geen van beiden dichterbij handhaving.
Er werden nog twee matches op A-niveau gespeeld, maar dan uit andere cycli. Zo moest Rudolf Kat zijn A-status nog veilig stellen door zijn resterende partij tegen Kienfong Lie Kwie uit de eerste cyclus in winst om te zetten. Dat lukte. Luuk Baselmans en Erik Dignum namen al een voorschot op de rapidmatches van de derde cyclus. Hun match kreeg een ratingconforme uitslag: 1,5-0,5 voor Luuk.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Hans Groffen demarreert bij inloopschaak (16-4-2018, Algemeen)
Op vrijdag 13 april waren er zestien inloopschakers bij Cinecitta. Van hen slaagden er maar drie in ongeslagen te blijven. Jan Douwes en Hans Groffen scoorden 2 uit 2, terwijl César Becx 1 uit 1 liet aantekenen. Door beide zeges vergrootte Hans zijn voorsprong in het ratingwinstklassement van de derde periode aanzienlijk.
De volgende mogelijkheid om vrijblijvend & gratis twee rapidpartijen tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander te spelen dient zich aan op vrijdag 20 april; wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur meldt in Cinecitta aan de Willem II-straat kan meteen aan de slag.

Wie zijn de Slimste Stukkenjagers? (13-4-2018, Algemeen)
Het was een mooi gezicht, op woensdagavond 11 april: 23 Stukkenjagers gebogen & in gedachten verzonken over de vijftien opgaven die Herman Grooten had geselecteerd voor de eerste editie van de Slimste Stukkenjager Quiz. Om de mat-in-twee'tjes, de combinaties en de eindspelstudies te ontrafelen kregen de deelnemers in totaal maar 45 minuten, zodat - net als in real life - tijdnood op de loer lag. Die werd menigeen te machtig.
Voor het antwoord op bovenstaande vraag zul je nog een weekje geduld moeten hebben. Op woensdag 18 april zullen vanaf 19.00 uur alle opgaven in vogelvlucht worden behandeld, waarna de bekendmaking van de uitslag in de drie categorieën (<1500, 1500-1800 en >1800) volgt. Komt dat zien!

En dat is negen voor Stefan Kuipers! (9-4-2018, Algemeen)
Ook in de laatste ronde van het Stukkenjagers Open, op woensdag 4 april, bleef hij ongenaakbaar. Als negende in de rij mocht Bram van den Berg onder het juk door bij Stefan Kuipers, die daarmee de prestatie van Dharma Tjiam uit de jaren negentig evenaarde: 9 uit 9 in ons open toernooi.
In de schaduw van deze bijna ongeëvenaarde prestatie deed Mart Nabuurs het aan bord 2 ook allerminst verkeerd. Hij was met zijn paard in de door gxf3 versplinterde pionnenformatie van Mees van Osch binnengedrongen en dat gaf hem een langdurig voordeel. In de ultieme fase probeerde Mees nog tegenspel te crëeren via de lange diagonaal, maar Mart hield de deur vakkundig gesloten. Even later kon hij het punt binnenhalen, waardoor hij met 7,5 uit 9 op een ongedeelde tweede plaats beslag legde.
Vier spelers slaagden erin om - op gepaste afstand - met 6,5 punt de derde plaats te delen. Tijmen Kampman, Lars Vereggen, Anne Haast en Mark Clijsen. Tijmen en Lars wonnen ogenschijnlijk regelmatig van respectievelijk Jordy Schouten en Lex Karstens. De zege van Anne op Thomas Mollema werd niet door elke toeschouwer begrepen, getuige de uitspraak: "Hoe heeft Thomas dat nog weten te verliezen?".
Verder in de slotronde maar enkele ratingschokjes. Zo leed Luuk Baselmans een van zijn zeldzame woensdagse nederlagen, tegen Thomas Kools, die daarmee een sterk toernooi bekroonde. Lager op de ranglijst wisten Kees Gelens en Nico Dignum enkele mannen-in-vorm een onaangename verrassing te bezorgen. Kees versloeg Henry Flikweert, terwijl Nico Dignum coming-man Ivar van der Heide op remise hield. Alle uitslagen staan hier op een rijtje.

Topdag voor zaterdagteams (8-4-2018, Algemeen)
Met zes overwinningen en een gelijkspel beleefde de club op zaterdag 7 april een hoogtijdag. De Stukkenjagers 5 werd kampioen in NBSB 2B, De Stukkenjagers 4 stelde promotie naar de derde klasse KNSB veilig en wie weet verdiende De Stukkenjagers 7 een plek in de zesde klasse KNSB. In onderstaand opsomminkje vind je de linkjes naar de reeds verschenen verslagen:
De Stukkenjagers 1 - HWP Haarlem
De Stukkenjagers 2 - Dordrecht
De Stukkenjagers 3 - De Giessen en Linge
De Stukkenjagers 4 - De Raadsheer
De Stukkenjagers 5 - De Kentering 2
De Stukkenjagers 6 - Staunton 2
De Stukkenjagers 7 - De Vughtse Toren 2

De Stukkenjagers 1 stevent op de Meesterklasse af (8-4-2018, Algemeen)
Vooraf leek het een zware opgave, tegen HWP Haarlem. Maar het vlaggenschip maakte geen fout tegen de subtopper. Lars Vereggen (1), Anne Haast (4), Stefan Beukema (5), Tijmen Kampman (6), topscorer Mark Haast (7), Nick Bijlsma (8) en Mart Nabuurs (9) scoorden een vol punt, terwijl Jasper Beukema (10) remiseerde. De nederlagen van Mees van Osch (2) en Herman Grooten (3) deden geen pijn: 7,5-2,5! De fraaie individuele scores vind je hier.
Omdat concurrent HWP Sas van Gent een matchpunt liet liggen heeft SJ 1 in de slotwedstrijd bij De Toren Arnhem genoeg aan een 5-5 voor promotie naar de Meesterklasse. Het zou, na de periodes 2005-2006 en 2011-2013, het vierde seizoen in het schaakwalhalla worden.

De Stukkenjagers 2 heeft nog een bordpunt nodig (8-4-2018, Algemeen)
Dankzij een 4-4 tegen Dordrecht heeft het tweede zich zo goed als veilig gespeeld in de tweede klasse D. Alleen als PION in de slotronde met 8-0 wint en SJ 2 met dezelfde cijfers verliest van Eindhoven is het mis. Tegen de Dordtenaren zorgden topscorer Mark Clijsen (4), Frans Konings (7) en Bram van den Berg(8) voor hele punten, terwijl Eric de Moor (2) Roland Daamen (6) een halfje inbrachten. Verlies was er voor Martijn Blom (1), Joris Gerlagh (3) en Sourav Bhattacharjee (5). De individuele scores vind je hier.

De Stukkenjagers 3 kan niet meer degraderen (8-4-2018, Algemeen)
Nog al zo'n team dat overpresteert. Op papier geen hoogvlieger staat het derde nu doodleuk tweede in de derde klasse H. De verschillen in deze groep zijn zo klein, dat SJ 3 zich pas na de 4,5-3,5 zege op De Giessen en Linge heeft gevrijwaard van degradatie. Sterker nog, de titel is zelfs nog niet uit zicht, al moet daarvoor in de slotronde zowel De Drie Torens (tegen koploper 't Pionneke) als SJ 3 zelf schier bovenmenselijk presteren.
De score werd geopend met een remise van Karel Storm (8), waarna Erik Dignum (4) een fraaie zege boekte. Vrijwel tegelijkertijd werd topscorer Fré Hoogendoorn (3) eraf gecombineerd. Daarna volgden zeges van John Greunsven (6) en Ruud Feelders (7), die samen met de nederlaag van Sjoerd van Roon (5) voor een 3,5-2,5 tussenstand zorgden. César Becx had al de hele dag een voordeeltje, maar het bleek te klein om door te drukken, 4-3. Alles hing af van de afloop bij Luuk Baselmans (1). Die was in een verloren paardeindspel beland, maar hij wist met een vrije g-pion de tegenstander zodanig te verwarren dat die de draad kwijt raakte: remise en weer twee matchpunten binnen! De individuele scores kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 4 zorgt voor een mijlpaal in de clubhistorie (8-4-2018, Algemeen)
Wie voor dit seizoen had voorspeld dat De Stukkenjagers 4 niet zou degraderen uit de NBSB Promotieklasse, zou al voor rasoptimist zijn versleten. Met het visioen van 14 matchpunten na 8 ronden had je een bookmaker aan de bedelstaf kunnen brengen. Toch staat het er echt. Zaterdag, in de do-or-die-match tegen De Raadsheer, regende het remises. Uiteindelijk zouden het er maar liefst zes worden: Reinier Jaquet (4), Constantijn Beukema (7), Rudolf Kat (3), Joost Op 't Hoog (5), Henk Jan Beukema (1) en Maarten Werkhoven (8) deelden allen het punt. Die reeks werd doorbroken door Kienfong Lie Kwie (6) die het team op voorsprong bracht. Daarna dromden allen samen rond het bord van Ron de Veen (2), die uit een spannende stelling een half punt moest halen om de historische promotie naar de derde klasse KNSB tot feit te promoveren. Het werd zelfs meer: Ron won, 5-3! In de slotronde kan SJ 4 zich, door gelijk te spelen tegen Eindhoven 2, ook nog verzekeren van de titel.
Vooralsnog is kopman Henk Jan Beukema topscorer met een knappe 5,5 uit 8 , zoals je hier kunt zien, opvallend ook het aandeel van de invallers, die samen 7 uit 10 scoorden.

De Stukkenjagers 5 verovert de titel (8-4-2018, Algemeen)
Door een communicatiestoornis begon het vijfde een uurtje later. En dus beleefde de wedstrijd tegen De Kentering 2 een latere apotheose dan de andere zes wedstrijden in Cinecitta. Maar om een uur of vier was het dan toch zover: de handen van Bastiaan van de Rijt (4) gingen de lucht in, nadat hij het vijfde en beslissende punt had aangetekend. De titel in de tweede klasse was binnen, en daarmee de promotie naar de vijfde klasse KNSB. Samen met de zeges van Bas Rosheuvel (1), Guus Vermeulen (3), Paul Castermans (5) en Carel van Alphen (6) en remises van Jeroen van de Rijt (7) en Bart van den Berg (8) leek een 7-1 eindstand in de maak. Maar Huong Do (2) ging te ver in haar winstwil, zodat het 6-2 werd. Het maakte de viering - in de beste SJ-traditie bij een Griek - er niet minder gezellig om. Topscorer werd Jeroen van de Rijt met 4 uit 5, hier staan alle scores op een rijtje.

De Stukkenjagers 6 pakt de zesde plaats (8-4-2018, Algemeen)
Na de nederlaag tegen SJ 7 in de openingsronde speelde het zesde dit seizoen in de schaduw van de grote broers. Dat deed het verdienstelijk, met in de slotronde nog een zege op Staunton 2, waardoor de zesde plaats in de eindstand werd veiliggesteld. Het werd 4,5-3,5 dankzij winstpartijen van Andries Deliën (1), debutant Elroy Kerstens (4) en Paul Vermee (1) en remises van Jan Weijters (3), Jan Bergsma (6) en Hans Groffen (8). Daardoor werden de nederlagen van Theo Mulder (2) en Ton Tepe (5) gecompenseerd. Topscorer werd Hans Groffen met 4,5 uit 7, de overige scores kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 7 is wel/niet gepromoveerd (8-4-2018, Algemeen)
Door in de slotronde 4-4 te spelen tegen de Vughtse Toren 2 heeft SJ 7 beslag weten te leggen op de tweede plaats in de eindrangschikking van de derde klasse A. Normaal gesproken is dat niet genoeg om te promoveren, temeer omdat de nummer 2 in de andere derdeklassegroep een hoger aantal bordpunten behaalde. Maar omdat er vier tweedeklassegroepen zijn zou je zeggen dat SJ toch een kansje moet hebben op een plek in de zesde klasse KNSB. De toekomst zal het leren. In het heden heeft het zevende een fantastisch seizoen gedraaid. Tegen de Vughtenaren scoorden Leo van Gelder (2), Bjoern Hofmans (7) en Ad Haans (8) hele punten, terwijl Thomas Tepe (1) en Hans van Driel (6) remiseerden. Dat bleef voor Cees Zoontjens (3), Wil Wouts (4) en Rene Davidse (5) buiten bereik. Zoals je hier kunt zien bleef de afwezige Ivar van der Heide topscorer van het team met 5,5 uit 6. Knappe score ook van debutant Ad Haans.

Alwéér D-Day voor de zaterdagteams (6-4-2018, Algemeen)
De zaterdagteams van De Stukkenjagers spelen zaterdag 7 april hun laatste massale thuiswedstrijd van dit seizoen. Voor zes van de zeven teams staat er veel op het spel.

Eersteklasser De Stukkenjagers 1 is nog twee zeges verwijderd van een terugkeer naar de Meesterklasse. Elk misstapje zal echter een vierde seizoen in het schaakwalhalla uit zicht doen verdwijnen, zo lijkt het. Op bezoek komt HWP Haarlem dat zich tot een subtopper heeft ontwikkeld. Tricky. De Stukkenjagers 2 heeft 5 matchpunten en een ogenschijnlijk veilige marge met de nummer 9. Bij winst op Dordrecht stijgt het zelfs naar de zesde plaats in de tweede klasse D.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 is in 3H al in het rijke bezit van 8 matchpunten, maar vreemd genoeg nog allerminst zeker van klassenbehoud. Verlies tegen De Giessen en Linge zou nog een benauw(en)de slotronde kunnen opleveren.
De Stukkenjagers 4, tot eigen verbijstering koploper in de NBSB Promotieklasse, kan met een zege op De Raadsheer een historische promotie naar de derde klasse KNSB realiseren. Daar staat tegenover dat een gelijkspel de kans daarop ernstig zou verkleinen. In de slotronde wacht immers het sterke Eindhoven 2. De Zundertenaren zullen hun huid duur verkopen, want ook zij hebben nog kans op een van de twee promotieplekken.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 deed in de vorige ronde haasje-over bij De Raadsheer 2 en gaat met een punt voorsprong de slotronde in. Daarin ontmoet het subtopper De Kentering 2. Bij winst is SJ 5 kampioen, bij 4-4 moet het duimen dat De Raadsheer 2 niet met 6-2 of meer uithaalt.
Derdeklasser De Stukkenjagers 6 is al een tijdje aan het uitbollen en speelt in de laatste match om de zesde plaats in de eindrangschikking met Staunton 2. Voor De Stukkenjagers 7 staat er ietsje meer op het spel. Bij een zege op Vughtse Toren 2 - geen makkie - gloort een knappe tweede plaats. Maar dit seizoen is voor SJ 7 - met vijf zeges - sowieso al geslaagd.
Alle wedstrijden zijn vrij toegankelijk, vanaf 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29.

Slechts drie ongeslagen inlopers (6-4-2018, Algemeen)
Het mooie weer eiste zijn tol: voor één keer stokte de teller bij het inloopschaak al bij twaalf schakers. Van hen slaagden enkel Rudolf Kat, Jan Douwes (beiden 2 uit 2) en Pierre Smeets (1 uit 1) erin ongeslagen te blijven. De volgende sessie is op vrijdag de 13e, dat betekent ongeluk voor de tegenstander, dus het zal vast druk worden. De meldtijden zijn dan als vertrouwd: 13.30 en 14.45 uur.

Roger Bougie en Theo van de Hoek verrassen (2-4-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 28 maart bracht in diverse groepen meer duidelijkheid over de promotie- en degradatiekansen. Wie zitten in het goede treintje voor de eindsprint in april?

In de A-groep morsten twee toppers een halfje. Koploper Luuk Baselmans moest in het middenspel zelfs wat zeiltjes bijzetten om het voordeel van Ruud Feelders binnen de perken te houden. Dat lukte overigens prima. Ook Mart Nabuurs kon niet winnen. Hekkensluiter Sebastiaan Dijksman hield hem uitstekend bezig en beschikte ook over wat meer tijd: remise. De spannendste A-partij was Stefan Hess-Karel Storm. Zwart had een uitstekende stelling, maar moest wel alert zijn toen Stefan een aanvalletje op zijn langerochadestelling lanceerde. Dat kreeg gaandeweg meer venijn, en Karels tijdnood deed de rest: 1-0.
In de B1 boekte Bas Rosheuvel een vitale zege op Maarten Werkhoven, die brengt hem terug in de middenmoot. Erik Dignum legde beslag op de groepszege, door in een scherpe partij de offers van Kienfong Lie Kwie sterk te counteren. In de B2 drukte Reinier Jaquet een punt tegen Andries Deliën. Daarmee achterhaalde hij koploper Ron de Veen, die aan Bart van den Berg zijn eerste halfje moest afstaan. In de C1 had Carlo Butalid de hele avond het initiatief tegen Jaap Steenkamer. Uiteindelijk bezweek Jaap onder de voortdurende druk. Thomas Tepe hield zijn promotiekansen intact door een regelmatige zege op Hans van Driel.
In de C2 was Toon Stuart-Emil Voorhorst een hyperscherpe partij. Toon werd gedwongen een stuk te offeren, en daarna hingen er opeens allemaal stukken van beide spelers. Of er iets inzat voor Toon? Emil dacht van niet en pakte koeltjes het punt. Met een knappe 6 uit 7 gaat hij aan kop, maar ook Ivar van der Heide klopt na de winst tegen Theo Mulder met 5 uit 6 op de poort van de B-groep. Aan de spiegelzijde van de ranglijst liet Paul Vermee tegen Guus van Heck zijn tanden zien, maar hij kon net niet doorbijten: remise. Cees Zoontjens schoof door naar de kop van de middenmoot door Wil Wouts de baas te blijven.
In de D-groep was Theo van de Hoek een tevreden mens na zijn keurige eerste overwinning. En dat nog wel op Jan Bergsma, die na deze nederlaag met 5,5 uit 9 nog niet zeker is van een van de vijf promotieplekken. Coen Klaassen staat pas op 3 uit 6, maar zou met een eindsprint nog roet in het eten van de huidige Top 5 kunnen gooien. Zeker als hij zoveel meeval heeft als in zijn partij tegen Hans Groffen het geval was. Die laatste stond al een paar stukken voor, toen hij onnodig zijn dame gaf voor nog wat stukken. Toen hij even later ook nog zomaar een toren inzette, stond Coen opeens een paar Euwe-punten voor. Hans was door deze tegenslagen zo uit het veld geslagen dat hij er wat vroeg de brui aan gaf.
Nog een promotiekandidaat, Bjoern Hofmans, kreeg het zwaar te verduren. Tegenstander Roger Bougie speelde weer een puike partij, maar wist het deze keer ook echt af te maken. In het topduel Nico Dignum-Elroy Kerstens wist de zwartspeler uiteindelijk met dame, toren en paard de witte stelling beslissend binnen te dringen. Puntje voor Elroy, die met 7,5 uit 10 als enige al mathematisch zeker is van promotie.
Een aantal spelers nam al een voorschotje op de derde cyclus, die begin mei zal aanvangen. Op D-niveau bouwde Bert Wels tegen Ad Haans een eindspelvoordeel keurig uit. In de nieuwe C-groep trakteerde Jeffrey van Huijgevoort B-afdaler Rene Davidse meteen op een welkomstnederlaag. Mocht Leo van Gelder niet promoveren, dan heeft hij al een één tegen Kees Gelens. Tenminste, als die niet degradeert. Guus Vermeulen en Henry Flikweert zullen elkaar waarschijnlijk in de B-groep treffen. Daar spelen ze in de slotcyclus rapidmatches van twee partijen. Deze eindigde, conform de ratingverwachting, in 1,5-0,5 voor Guus.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Alleen Ulfje te sterk voor Mark Haast (2-4-2018, Algemeen)
Vier Stukkenjagers namen in het Paasweekend deel aan het Prinsenstad-toernooi in Delft. Mark Haast slaagde erin beslag te leggen op de gedeelde derde plaats in de A-groep. Na een bye in ronde 1 sloeg hij op zaterdag eerst twee keer toe, om in ronde 4 te mogen spelen tegen niemand minder dan voormalig wereldtopper Ulf Andersson. Die bleek, met de bekende kleine middelen, te sterk voor onze topper. Mark herstelde zich zondag prima, met twee zeges eindigde hij op 4,5 uit 6 en een TPR van 2409. De andere Stukkenjager in de hoofdgroep, César Becx, leek in ronde 1 op weg naar remise of meer tegen GM Arnaudov, maar gebrek aan increment brak hem op. Dat scheelde hem ook op zaterdag (2 uit 3) een halfje. Helaas zette die thematiek zich in versterkte mate door op zondag: twee nullen, en dus toch gewoon de eigen TPR van 2095.
In de B-groep begon Stefan Hess prima met 2,5 uit 3 en een bye, maar op zondagochtend vervloog de hoop op een prijs toen hij zijn dame in de aanbieding deed. Herstel in de slotronde bracht hem op 4 uit 6 en een TPR van 1980. Rudolf Kat hield zich kranig in een sterk bezette vierkamp: 1,5 uit 3 tegen 2050 gemiddeld. Alle resultaten vind je hier.

Debutant slaat meteen toe (2-4-2018, Algemeen)
De Goede Vrijdag dreef maar liefst twintig inloopschakers naar Cinecitta, die in de Ristobar een of twee rapidpartijen speelden. Yoran Vieveen debuteerde met een klinkende 2 uit 2. Ook Sebastiaan Dijksman, Wil Wouts en Cees Zoontjens lukte het om beide partijen te winnen. Nog twee ongeslagenen: Kienfong Lie Kwie en Maarten de Wit, met 1 uit 1. De volgende inloopsessie is op vrijdag 6 april, met de vertrouwde meldtijden 13.30 en 14.45 uur.

Wéér toernooiwinst, nu in Arnhem (26-3-2018, Algemeen)
Nadat ze vorig weekend toesloegen in Amersfoort, zorgden de Nijlpaarden zaterdag 24 maart in Arnhem voor commotie. Tijdens het voorjaarstoernooi van ASV liepen ze bijna iedereen die hun pad kruiste onder de voet. Zo wist vader Herman in de A-groep, mede dankzij zeges op de twee deelnemende grootmeesters, maar liefst 6,5 uit 7 te scoren - uiteraard goed voor de toernooizege. Zoon Tommy hield huis in de C-groep, al ontkwam één opponent aan vertrappeling: tweede. De uitslagen en een uitgebreid verslag vind je hier.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]