[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-02-2019: 13.30 - 16.00 uur: Inloopschaak bij Cinecitta

Nieuws

De Stukkenjagers C heeft de titel voor het grijpen (1-2-2019, Algemeen)
Vorig jaar degradeerde SJ C puntloos uit de Hoofdklasse, na de zege op concurrent Dubbelschaak '97 lijkt een terugkeer op het hoogste niveau aanstaande. De voorsprong op de nummers 2 bedraagt drie matchpunten, dus één zege in de resterende twee duels volstaat voor de titel. Kienfong Lie Kwie (1) versloeg een Boxtelse invaller en Henk Jan Beukema (2) zou daar later een zege op de vijandelijke topper aan toevoegen. Opgeteld bij de remises van Rudolf Kat (3) en Ron de Veen (4) bracht dat 3-1 op het scorebord.

De Stukkenjagers D handhaaft zich (1-2-2019, Algemeen)
Door een gelijkspel in het duel met De Drie Torens B is SJ D twee ronden voor het einde al zeker van handhaving in de eerste klasse. Aan de topborden remiseerden Erik Dignum en Guus Vermeulen. Door een zege van Henry Flikweert (4) stond er een tijdje 2-1 op het bord, maar helaas moest Paul Castermans ondanks dapper verzet toch de koning omleggen.

De Stukkenjagers E komt net te kort (1-2-2019, Algemeen)
SJ E heeft tegen het hoog geklasseerde RSG C net niet voor een surprise kunnen zorgen. Ook hier ging de captain, Thomas Tepe, voorop in de strijd: winst aan het topbord. Vader Ton (3) deed een halve duit in het zakje, maar dat lukte debutant Thomas Kaufmann (2) en Jan Bergsma (4) dan weer niet: 1,5-2,5.

De Stukkenjagers F met zwart op dreef (1-2-2019, Algemeen)
In ronde 5 van de NBSB-competitie is SJ F er niet in geslaagd het eerste matchpunt binnen tge schrapen. Wel mochten captain Cees Zoontjens (1) en Rene Davidse (3) in de match tegen De Drie Torens C met zwart eervolle remises noteren. Helaas gingen Bjoern Hofmans (2) en Wil Wouts (4) onderuit: 1-3.

Weer een titel voor Anne Haast (31-1-2019, Algemeen)
Ze grossiert al jaren in de nationale titels bij het vrouwenschaak, maar afgelopen zaterdag voegde Anne Haast weer een bijzondere vermelding toe aan haar palmares: ARVES-kampioen! Een knappe prestatie om als debutante meteen alle geroutineerde studieoplossers achter je te laten. De details van deze wedstrijd vind je hier.

Luuk Baselmans wint tienkamp (28-1-2019, Algemeen)
De tienkampen in Wijk aan Zee zitten erop. Of nou ja, tienkampen.... veel groepen werden geplaagd door spelers, die zich ziek of teleurgesteld moesten terugtrekken. Aan SJ-zijde waren de resultaten sterk uiteenlopend. De beste prestatie leverde Luuk Baselmans die zijn tweedeklassegroep overtuigend won. Hieronder de lijst van scores in de daadwerkelijk gespeelde partijen:
Stefan Beukema (2 uit 8 in de Topgroep), Herman Grooten (5 uit 9 in 1Z), Jasper Beukema (4 uit 9 in 1Z), Jordy Schouten (2 uit 6 in 2D), Luuk Baselmans (6,5 uit 8 in 2H), Lex Karstens (3,5 uit 8 in 3B), Rudolf Kat (5 uit 8 in 3J), Christiaan Beukema (4,5 uit 8 in 4D) en Tommy Grooten (1,5 uit 8 in 5J).
Eén Stukkenjager zocht het buiten de landsgrenzen. En dan doelen we niet op het Open Limburgs Snelschaakkampioenschap op zaterdag 19 januari in Horst waar Mart Nabuurs vierde werd in de A-finale en César Becx tweede in de B-finale. Laatstgenoemde reisde door naar Bad Zwischenahn, waar hij in de slotronde van de NordWest-Cup de kans op substantiële ratingwinst liet liggen. Nu bleef hij steken op 3,5 uit 7 en een TPR van 2124.

Zeven spelers zonder verlies (28-1-2019, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdag 25 januari trok wederom 21 belangstellenden naar Cinecitta. Van hen bleven er maar liefst zeven ongeslagen: Ad Haans, Carlo Butalid, Jan Douwes, Erik Dignum, Frans Konings (allen 2 uit 2), Raimon Bach (1,5 uit 2), Roger Bougie (1 uit 1). een eervolle vermelding verdient Cees Zoontjens, die niemand minder dan Sebastiaan Dijksman onderuit haalde. De klassementen zijn nog niet uitgerekend, maar we vermoeden dat Roger Bougie zijn koppositie in het ratingwinstklassement verstevigde, maar dat Ad Haans hem in de nek hijgt.
De volgende gelegenheid om gratis & vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 1 februari. De uiterste meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Onverwachte wendingen in Groepencompetitie (24-1-2019, Algemeen)
Door al het geglij, gesnotter, geproest en geglibber was het niet superdruk op de clubavond van 23 oktober. Maar er viel genoeg te beleven voor de liefhebber van spanning en sensatie.

We vallen maar meteen met het hoogtepunt in huis: de zege die Paul Castermans in de B2 op Toon Stuart boekte. In het vroege middenspel besloten de heren het bord in tweeën te delen. Gewoontegetrouw ging Toon met wit aan de linkerkant aan de slag. Maar ook Paul bleek links georiënteerd. Toen zowat al zijn stukken de witte koning op h1 in het vizier hadden, haalde hij een paard van stal en liet dat pardoes op f3 neerploffen. Met de toren op g6 dreigde hij met het fraaie Dxh3 gxh3 Tg1 mat. Toon ontging dit en hij liet het gebeuren. Hij kon zich troosten met de wetenschap dat ook gxf3 niet hielp vanwege Dg5. Omdat de witte loper niet weg kon, kun je dan wachten op Dg1 mat. Mooi!
In deze groep ontstond er bij Bart van den Berg-Jeffrey van Huijgevoort een curieuze stelling. Bart had een pluspion en een eeuwigdurende dreiging op de lange diagonaal, maar het was verre van duidelijk hoe hij er echt doorheen ging komen. En al helemaal niet toen hij het veld g7 verstopte met het onhandige hxg7. Nu de diagonaaldreiging weg was had Jeffrey aan een eigen koningsaanval op de damevleugel kunnen gaan denken, maar hij liet zich eerst toch maar even matzetten.
De topper in deze groep, tussen Thomas Tepe (jaja!) en Karel Storm, boeide tot het eind. Dat leek voorspelbaar toen Karel een kwaliteit en een vrijpion voorkwam, maar schijn bedroog. Thomas creëerde met zijn paarden en dame tegenkansen, en duwde Karel bovendien onder de drie minuten. Toen beiden elkaars paarden met pionnen bevroegen, reageerde Thomas ondanks tijd zat met een impulsieve slagzet, terwijl er mogelijk meer in had gezeten. En even later gaf hij ook nog een te snel schaakje. Zoals het ging wurmde Karel zich naar een beter eindspel en daarvoor heb je geen zeeën van tijd nodig. Punt voor Karel, maar toch weer een stap voor Thomas. Wél voor een surprise in deze groep zorgde Leo van Gelder, door met zwart Emil Voorhorst onderuit te halen.
In de andere B-groep pakte Andries Deliën het dan juist heel beheerst aan. Toen zijn gevaarlijk ogende zwarestukkenaanval tegen Guus Vermeulen niet tot mat leidde koos hij bijtijds voor plan B. Guus kon toch niet actief worden. Uiteindelijk maakte een oprukkende centrumpion het verschil. Ook Ron de Veen maakte zich op voor een lange belegering, maar had geen geduld nodig, toen Ivar van der Heide een stuk weggaf.
In de A2 was Reinier Jaquet-Tijmen Kampman een boeiend schouwspel. Reinier was een pion kwijtgeraakt, en offerde toen maar een tweede om wat te dreigen met de gecombineerde kracht van twee torens en twee lopers. Het leek nog even wat, maar Tijmen Kampman wist de dreigingen secuur te bezweren met behulp van zijn twee paarden: 0-1. In deze groep maakte Bob Jansen korte metten met Erik Dignum. Beiden stuurden ze een paard richting vijandelijke hoektoren. Het ros van Erik keerde niet terug van die missie, en dat van Bob wel. In de A1 had Willem Blankert ook materiaal in de aanbieding, met Ruud Feelders als begunstigde. Pascal Graafmans pakte een vitaal punt. Toen hij in het verre middenspel tegen Henry Flikweert een pion op f6 kreeg vond de zwarte koning geen rust meer.
In de D-groep offerde Hans van Driel tegen Hans Groffen een stuk. Althans, dat dacht hij. Maar het waren er twee, en dat was er minstens één te veel. Ook Bert Wels had niet te klagen over materiële plussen, hij versloeg Ad Haans. Naar verluidt sloeg Rene Davidse op enig moment een remiseaanbod van Jan Hes af. Of dat voor of ná het stukverlies was weten we niet; met de kennis van nu - winst voor Jan - was het te dapper.
In de C-poules kregen enkele partijen een onverwachte ontknoping. Wie rond 22.45 uur huiswaarts ging moet heel wat drama hebben gemist. Zo leek niemand Guus van Heck nog van een zege te kunnen afhouden, in een toreneindspel met twee pluspionnen. Kennelijk is dat Carlo Butalid toch nog gelukt. Of Guus zelf. Hoe dan ook: remise. Ook Cees Zoontjens leek, ondanks een moeizaam middenspel, tegen Jan Weijters op weg naar een vol punt. Hoe ging die in het paardeindspel Cees’ vrije centrumpionnen eigenlijk stoppen? Wij zagen het zo gauw niet, maar het werd wel remise.
Dit alles was klein bier vergeleken met wat er gebeurde bij Jaap Steenkamer-Theo van de Hoek. Giga-spannend middenspel, met hangende stukken en een late lange rokade door Theo. Die verzuimde daarna Jaap (winnend?) te h-lijnen, waarna de dames eraf gingen. In het toren+paard-eindspel gingen beiden op pionnenjacht, maar opeens blunderde Theo zijn paard weg. Winst voor Jaap zou je denken, maar die liet het materiaal wel erg uitdunnen. Getuige de uitslag - toch 1-0 - heeft Theo’s resterende zwarte pionnetje geen wonderen meer verricht. Voor Jaap kwam er nog een extra moodswing bij: even later miste hij zijn bruinleren, ietwat versleten handschoenen. Iemand ze gezien? Ook lang bezig waren Kees Gelens en Kienfong Lie Kwie. Laatstgenoemde moest keihard werken voor het punt, pas in het ultieme pionneneindspel moest Kees de koning omleggen.
De laatste verrassing viel in een van de twee ratingpartijen van de avond. Raimon Bach probeerde op het gemoed van voormalig huisarts Wil Wouts te spelen door uitbundig bepleisterd achter het bord plaats te nemen. De compassie van Wil beperkte zich tot het doneren van een pionnetje. Raimon was zowat de hele avond bezig om dat extra kleinood naar de overkant te loodsen. Maar opeens kon Wil zijn dame slaan en in een reflex feliciteerde Raimon zijn tegenstander. Bij nadere beschouwing had hij meteen een nieuwe dame kunnen halen, met schaak en alsnog winst. Maar de handen waren al geschud, en Raimon kon op zoek naar een doekje voor het bloeden. In de andere ratingpartij kreeg Thomas Schollen gratis een compacte workshop Tweepaardenspel in de nahand. Of nee, het kostte hem één ratingpuntje.
De gevolgen op de Stukkenjagers-ratinglijst kun je hier bekijken.

Maar ééntje won er twee (20-1-2019, Algemeen)
De inloopschaaksessie op vrijdag 18 januari trok 23 schakers naar Cinecitta. Alleen Raimon Bach slaagde erin in beide ronden een zege te behalen. Ook Thomas Tepe (1,5 uit 2), Bart van den Berg, Roger Bougie, Joop van Troost, Frans Konings en César Becx (allen 1 uit 1) verloren deze middag niet.
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapischaakpotten te spelen dient zich aan op vrijdag 25 januari. Wie zich dan voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in Cinecitta, kan meteen aan de slag tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

Alleen tienkamper Christiaan Beukema wint (18-1-2019, Algemeen)
Op vrijdag 18 februari zijn negen Stukkenjagers in Wijk aan Zee begonnen aan hun Tata-tienkamp. Buiten was het koud, maar de warming-up leidde niet tot een topscore voor de onzen. Samen moesten ze zich tevredenstellen met een schamele 2 uit 9. Die waren als volgt verdeeld: Stefan Beukema (verlies in in de Topgroep), Jasper Beukema en Herman Grooten (beiden verlies in 1Z), Jordy Schouten (verlies in 2D), Luuk Baselmans (remise in 2H), Lex Karstens (remise in 3B), Rudolf Kat (verlies in 3J), Christiaan Beukema (winst in 4D) en Tommy Grooten (verlies in 5J).

Stefan Colijn demarreert, Kienfong Lie Kwie verrast (17-1-2019, Algemeen)
In ronde 5 van het Stukkenjagers Open, op woensdag 16 januari, heeft koploper Stefan Colijn zijn voorsprong uitgebreid naar een vol punt. Hij moest er wel hard voor werken.

In zijn partij met Mart Nabuurs gooide Stefan er met zwart vanuit de opening een pion tegenaan. De Wolgagambietachtige structuur werd opgeleukt door een lange rokade van Mart. Het was niet meteen duidelijk hoe Stefan de witte koning meteen kon aanvallen. Maar dat was ook niet nodig. Belangrijkste kenmerk van de stelling was namelijk dat wit geen enkel actief plan ter beschikking had en dus veroordeeld was tot afwachten wat zwart zou verzinnen. Die luxe was aan Stefan prima besteed. Langzaam maar zeker maakte hij vorderingen, net zolang tot hij het tactisch kon afmaken. Mart streek de vlag net voor-ie viel.
Stefan dus op 5 uit 5, en omdat Stefan Kuipers (3,5) een bye opnam, zou alleen de winnaar van de partij Luuk Baselmans-Mark Haast op 4,5 punt kunnen komen. Die kwam er echter niet: remise in het toreneindspel. In de nazit kwamen er echter zoveel studieachtige winstwendingen voor wit op het bord dat zelfs het remisekarakter van de stelling van Philidor in de revisie moet. Straks blijkt de aarde toch plat te zijn.
Stefan K., Luuk en Mark kregen op 4 punten gezelschap van Herman Grooten, Tijmen Kampman en Bob Jansen. Eerstgenoemde won van Jordy Schouten, die een nieuw stukje zwartrepertoire uittestte. Dat ging een zet of elf goed, maar daarna moest Jordy toch het antwoord op de vragen van meester Herman schuldig blijven. Tijmen boekte een regelmatige zege op Lex Karstens. Bij Bob Jansen-Matthijs Dijkstra stond het bord al na een zet of vijf in brand, dankzij een zwarte speelwijze die het midden hield tussen schaakporno en suïcidialiteit. Maar Matthijs zou Matthijs niet zijn als hij van deze aberratie niet een uitgedijde variantenboom had bestudeerd, en dat is dan toch lastig voor een diepzeedenker als Bob. Elke suboptimale zet in zo'n hyperscherpe stelling kan immers fataal zijn. Wit moest meteen een stuk geven, terwijl de zwarte koning voor de troepen uit ging lopen. Hoe het stond weet geen mens, maar aan het eind van de avond kwam Matthijs bedremmeld melden dat hij verloren had. Hoorden we daar het woordje 'toch'?
Lager op de ranglijst hield het duel César Becx-Ron de Veen de aandacht lang gevangen. Ron won een gezonde pion toen César ondanks lang gepieker niet zag hoe hij een schijnstukoffer kon ontkrachten. In het late middenspel kreeg César zoveel compensatie dat hij na een blunder van Ron met één simpel slagschaak het halve bord kon winnen. In plaats daarvan koos hij voor een charmante combinatie waarmee hij... twee pionnen terugwon. Het was in het verre eindspel net genoeg voor de winst. Martijn Blom werd deze avond geconfronteerd met een ijzeren Stukkenjagers-wet: iedereen verliest ooit een keer van Kienfong Lie Kwie. Ook een verrassing: de remise met Erik Dignum waarmee Daan Baselmans zijn progressie van de laatste maanden nog een extra zetje gaf.
De uitslagen van ronde 5 vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratinglijst hier.

Acht groepszeges in Wijk aan Zee (17-1-2019, Algemeen)
Het Tata Steel Chess Tournament is halverwege. De weekendvierkampen zitten erop en brachten de onzen maar liefst zeven groepszeges. Opvallend is dat de winnaars allen jong óf Rene Davidse zijn. De lijst van de scores en linkjes: Jasper Beukema (winnaar met 2,5 uit 3 in 1E), Luuk Baselmans (gedeeld winnaar met 2 uit 3 in 2K), Sjoerd van Roon (1,5 uit 3 in 2M), Reinier Jaquet (1,5 uit 3 in 3J), Joost Op ’t Hoog (1,5 uit 3 in 4K), Constantijn Beukema (winnaar met 2,5 uit 3 in 5A), Guus Vermeulen (2 uit 3 in 5O), Huong Do (1 uit 3 in 6E), Daan Baselmans, (winnaar met 2,5 uit 3 in 6J), Thomas Tepe (2,5 uit 3 in 7N), Ton Tepe (1,5 uit 3 in 8N) en Rene Davidse (gedeeld winnaar met 2,5 uit 3 in 9P).
In de doordeweekse vierkampen kwam van SJ-zijde alleen Frans Konings in actie. En met succes: in groep 2B werd hij met 2 uit 3 ongedeeld eerste. Op vrijdag 18 januari treedt de volgende golf Stukkenjagers aan, in de tienkampen. Het toernooi is te volgen via de toernooisite.

Uitgebekerd! (16-1-2019, Algemeen)
Gisteren speelde het NBSB-B-bekerteam, voor spelers met een KNSB-rating tot 1700, uit tegen De Kemppion. Deze tweede ronde - meteen ook de kwartfinale - werd helaas het eindstation. Paul Castermans bericht:
"Allereerst speelde Bart van den Berg op bord 3 een agressieve opening die na een tegenoffer slecht uitpakte, 0-1 voor De Kemppion dus. Daarna kwam Leo van Gelder in een niet bijzonder spannende stelling een pion voor te staan. Nadat hij op het eind de pion weer weggaf, werd remise overeengekomen. Andries Deliën kreeg een stukoffer tegen dat door de tegenstander niet helemaal correct was ingeschat, maar desondanks zeer gevaarlijk was. Uiteindelijk bezweek Andries aan de druk op zijn stelling. Ikzelf probeerde lang op winst te spelen, met het oog op de op dat moment nog redelijke vooruitzichten bij Leo en Andries. Desondanks kon ik iets van tegenspel niet helemaal stoppen. Na afloop van de andere partijen kon mijn tegenstander een stelling forceren waarbij ik niets beters had dan op en neer schuiven met de koning: remise. Ondanks het 3-1 verlies dus toch een aantal goede partijen met mogelijk meer kansen. Helaas liggen we nu dus toch uit de beker. Mogelijk komen we volgend jaar verder."

Het blijft druk bij het inloopschaak (12-1-2019, Algemeen)
Ook na de kerstvakantie blijft het inloopschaak op vrijdagmiddag in trek. Maar liefst 31 schakers, onder wie 17 niet-leden, gaven op 11 januari acte de présence bij Cinecitta. Negen spelers bleven ongeslagen: Wil Wouts, Carlo Butalid, Cees Zoontjens, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Hans Groffen, Bart van den Berg (beiden 1,5 uit 2), Theo Mulder, Marieke Sarton en Frans Konings (allen 1 uit 1).
Op vrijdag 18 januari zijn alle schakers weer welkom aan de Willem II-straat 29 om gratis en vrijblijvend een of twee rapischaakpotten te spelen. De meldtijden voor de ronden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Ongeslagen in Wijk aan Zee! (12-1-2019, Algemeen)
Het Tata Steel Chess Tournament is weer begonnen. In het eerste evenement - de weekendvierkampen - tellen we maar liefst twaalf Stukkenjagers onder de deelnemers. En laten ze nou net allemaal ongeschonden - nou ja, ongeslagen - door de eerste ronde op vrijdagavond zijn gekomen. De helden, de scores en hun linkjes: Jasper Beukema (winst in 1E), Luuk Baselmans (winst in 2K), Sjoerd van Roon (remise in 2M), Reinier Jaquet (remise in 3J), Joost Op ’t Hoog (winst in 4K), Constantijn Beukema (winst in 5A), Guus Vermeulen (winst in 5O), Huong Do (remise in 6E), Daan Baselmans, (winst in 6J), Thomas Tepe (remise in 7N), Ton Tepe (remise in 8N) en Rene Davidse (winst in 9P). Ronde 2 is zaterdagmiddag, ronde 3 zondagmiddag. Het toernooi is te volgen via de toernooisite.

Weer een record aan flarden (5-1-2019, Algemeen)
Het staartje van de kerstvakantie inspireerde maar liefst 34 schakers (en twee toeschouwers) om deel te nemen aan de inloopschaaksessie van vrijdag 4 januari. Vijf spelers slaagden erin om beide partijen te winnen: Roger Bougie, Coen Klaassen, Carlo Butalid, Hans Thönissen en Jan Douwes. Ook ongeslagen bleven Bert Wels (1,5 uit 2), Guus Vermeulen, Jan van den Dries en César Becx (allen 1 uit 1). In het ratingwinstklassement voelt koploper Kienfong Lie Kwie (+43) inmiddels de hete adem van Roger Bougie (+42), Joop van Troost (+38), Jan van den Dries (+31), Hans Groffen (+30) en Ad Haans (+25) in de nek. Overigens hielden twee van de inloopschakers zich bezig met een ultieme inhaalpartij voor de Groepencompetitie. Jan Bergsma versloeg Jan Hes en greep daardoor de laatste promotieplek in de D-groep.
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapischaakpotten te spelen dient zich aan op vrijdag 11 januari. Wie zich dan voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in Cinecitta, kan meteen in de schaakmodus.

We zijn weer begonnen! (3-1-2019, Algemeen)
Mooi toch, ondanks de kerstvakantie toch 46 schakers op je clubavond. Geen wonder, want de schone lei van de tweede Groepencyclus lonkte.

Er vielen deze avond overigens nog twee beslissingen uit de eerste cyclus. Coen Klaassen stelde promotie naar de C-groep veilig, al was Fons van Leersum in het toreneindspel nog dicht bij remise. In de C-groep moest Jeffrey van Huijgevoort winnen van Toon Tibosch om naar de B te promoveren. Dat resultaat leek ver weg toen Toon in het eindspel de kans kreeg om Jeffreys loper te pennen. Toen hij die liet lopen kon Jeffrey een eindspel met pluspion forceren, dat hij nog won ook.
In de A1 waren de schaakgoden César Becx gunstig gezind. Het afgelopen weekend had hij een schaakboekje gewonnen (en doorgekeken!) over een opening die hij nooit speelt. En laat Luuk Baselmans nou net die opening - voor de eerste keer in zijn leven - spelen. Toch was er nog weinig aan de hand, totdat Luuk een passieve damezet deed en César ten aanval kon trekken. Hij liet niet meer los, 0-1.
In de andere A-groep leek er voor Bas Rosheuvel weinig loos tegen Sam Baselmans, totdat hij vrijwillig zijn sterke loper ruilde. Daarna kreeg Sam beet. Opwindend was het treffen van Sebastiaan Dijksman met… ja, met wie niet eigenlijk? Deze keer legde hij met een stukoffer Tijmen Kampman het vuur na aan de schenen. Die hing echter weer eens de koele verdediger uit, en mocht dat tijdens de veelhandige analyse nog eens dunnetjes overdoen: puntje(s) voor Tijmen.
In de B1-partij Thomas Schollen-Marieke Sarton kwam het op uithoudingsvermogen aan. In het late middenspel tructen ze elkaar om beurten, maar het resultaat leek een potremise toreneindspel. Daar dacht Marieke anders over. Stug doorschakend liep zij doodleuk - en winnend - achterom binnen met haar koning. In deze groep troffen we Ivar van der Heide op het moment inférieur; enkele minuten daarvoor had hij in een remiseachtige stelling een toren weggeblunderd tegen Andries Deliën. Bij Guus Vermeulen-Ron de Veen leek de zwartspeler slachtoffer te worden van het betere plugwerk, gezien het snelle witte spel in een complexe stelling. Toch is Ron er kennelijk in geslaagd de witte stekker te ontpluggen, gezien de 0-1 op het uitslagenlijstje.
Ook weinig tijdverbruik, in de B2, bij promovendus Leo van Gelder. Dat kon zijn tegenstander Thomas Tepe wel waarderen, hij staat na deze winstpartij op 2,5 uit 3! Gedoodverfde favoriet is hier Karel Storm. Hij deed tegen Emil Voorhorst wat van hem verwacht wordt: winnen. Ook Toon Stuart kan hoge ogen gooien, hij begon goed met een vol punt tegen Christophe Verledens.
In de C1 herstelde Kienfong Lie Kwie zich van zijn startnederlaag door een vlotte aanvalszege op koploper Raimon Bach. Theo van de Hoek boekte in deze groep zijn eerste zege, ten koste van Paul Vermee. Een puntendeling, maar zeker geen ouderemannenremise, was er bij Guus van Heck-Kees Gelens.
In de andere C-groep is Maarten Werkhoven hard op weg zijn degradatie meteen te corrigeren: 3 uit 3 na een winstpartij tegen 'mister 10 uit 10' Bjoern Hofmans, die aardig weerstand bood. Voor de tweede promotieplaats zouden Thomas Kaufmann en Elroy Kerstens weleens belangrijke kandidaten kunnen zijn. In hun onderlinge treffen gaven zij elkaar weinig toe. Elroy had een pionnetje extra, maar berustte in remise door zetherhaling. Cees Zoontjens moet er begrijpelijkerwijs weer even inkomen; een flinke fout werd hem tegen Ton Tepe meteen fataal.
De langste partij van de avond was Hans Groffen-Theo Mulder, in het schemergebied tussen C- en D-groep. Zwart probeerde lang een pluspion te verzilveren in een eindspel met toren + ongelijke lopers. Net toen Theo beslissende vorderingen had gemaakt gaf hij pardoes zijn kroonpion weg. Het wintereftelinggevoel bij Hans ebde echter snel weg, toen hij alsnog de remise uit handen gaf. Nee, dan was een andere Hans - van Driel - vasthoudender. Zwartspeler Wil Wouts wurmde zich ook deze keer vliegensvlug achter zijn g-pion vandaan om de vijandelijke koning te bestoken. Hans zorgde er echter voor dat de beoogde diagonale hulptroepen het strijdtoneel maar niet konden bereiken. Met een centrumdoorbraak pakte hij het punt. In de andere partijen van de D-groep triomfeerden Rene Davidse en Jan van den Dries over respectievelijk Ad Haans en Bert Wels.

Podiumplaatsen in Groningen en Krimpen aan den IJssel (1-1-2019, Algemeen)
Het Schaakfestival in Groningen zit erop. Voor Stefan Beukema was de reis naar het hoge Noorden succesvol: hij schreef de 'Compact A' op zijn naam met 4,5 uit 5. Alleen oud-lid Enrico Vroombout moest hij remise toestaan. Ook in de Open B mooie prestaties. Constantijn Beukema behaalde 6 uit 9, en tilde zijn TPR boven de 2000 uit. Ook Daan Baselmans mag zeer tevreden zijn met zijn 50%-score en 1800-TPR. Tommy Grooten won met 3,5 punt ook weer wat ratingpunten. In de Open A duurde het toernooi voor Herman Grooten (4 uit 9) drie ronden te lang. Sjoerd van Roon (4) en Luuk Baselmans (3,5) bevestigden beiden met hun TPR's hun toegenomen speelsterkte. De details vind je op de toernooisite.
Drie andere leden hielden zich in het slotweekend van 2018 ledig met snelschaakplezier. In het Chess Memorial in Krimpen aan den IJssel zorgde César Becx er met een Zwitsers gambiet (2 uit 4) voor dat hij niet al te veel hoefde te presteren om het podium te bereiken, zoals je hier kunt zien. Mooi concept overigens, een eindejaarstoernooi waarbij wordt stilgestaan bij de in dat jaar overleden schakers in de Rotterdamse Schaakbond.
Een dag later was Huong Do met 7 uit 13 dichtbij een ratingprijs in het SGA Open Snelschaakkampioenschap in Amsterdam. Hier konden César Becx en Roland Daamen geen potten breken, zoals je hier kunt uitpluizen.

Constantijn Beukema scoort erop los in Groningen (28-12-2018, Algemeen)
De zeven Stukkenjagers die deelnemen aan het Schaakfestival in Groningen hebben nog twee ronden voor de boeg. In de Open A heeft Herman Grooten (4 uit 7) ondanks een sterke tussensprint het ratingverlies na de nederlaag tegen Luuk Baselmans nog niet helemaal kunnen repareren. Luuk (3,5) en Sjoerd van Roon (3) scoren positief met TPR's van respectievelijk 2277 en 2177.
In de B-groep heeft Constantijn Beukema zich geweldig opgericht na zijn startnederlaag: 5 uit 7 inmiddels, en een TPR boven 2000! Ook Daan Baselmans (3,5) staat op een flinke ratingwinst, Tommy Grooten gaat de eindsprint in met 2,5 punt. Inmiddels is ook Stefan Beukema van start gegaan in het hoge Noorden. Als huizenhoge favoriet in de 'Compact A' gaat hij fier aan kop met 3 uit 3. Het toernooi, met veel live-partijen, is te volgen via de toernooisite.

Unicums bij inloopschaak (28-12-2018, Algemeen)
Met een ongekende drukte van 28 schakers was het weer gezellig in de Ristobar. In twee inhaalpartijen voor de Groepencompetitie konden we twee unieke resultaten noteren. Bjoern Hofmans versloeg Rene Davidse en besloot daarmee zijn verblijf in de D-groep met een fraaie 10 uit 10. Al net zo knap was het dat Fons van Leersum, die op weg leek naar de complementaire score, erin slaagde Jan Hes onderuit te halen. Door dit resultaat zullen Coen Klaassen, Jan Bergsma en Hans Groffen de resterende promotieplaatsen gaan verdelen. Coen heeft 1 uit 2 nodig uit de partijen tegen Fons en Jan Hes, terwijl Jan Bergsma moet winnen van Jan Hes. Lukt een van hen dat niet, dan is Hans spekkoper. De stand vind je hier.
Bij de echte inloopschakers bleven Bastiaan van de Rijt, Joop van Troost, Hans Groffen (allen 2 uit 2), Thomas Kaufmann (1,5 uit 2), Theo Mulder, Ton Putmans, César Becx (allen 1 uit 1), Jasper Schoonhoven en Eline van der Heijden (beiden 0,5 uit 1) ongeslagen.
De volgende gelegenheid om gratis & vrijblijvend een of twee rapidschaakpotten te spelen dient zich aan op vrijdag 4 januari. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag.

Carlo Butalid verslaat ratingtopper (26-12-2018, Algemeen)
Op de laatste clubavond van 2018, op woensdag 19 december, vielen de (voor)laatste beslissingen in de eerste cyclus van de Groepencompetitie. De meeste spelers waren met hun hoofd al bij de tweede cyclus.

In beide A-groepen kwamen de winnaars uit op de fraaie score van 7 uit 8. Daar zag het gedurende een belangrijk deel van de avond overigens niet naar uit. In de A2 speelde Luuk Baselmans een scherpe partij met Ron de Veen, en had na afloop een heel verhaal nodig om alle wisselende kansen op te sommen. Om een tipje van de sluier op te richten: Luuk zegevierde met een toren + twee pionnen tegen toren + loper. Voor Ron viel hiermee het doek. De andere degradant moest komen uit de match Lex Karstens-Reinier Jaquet. Aanvankelijk leek Lex aan het roer, maar geleidelijk aan kon Reinier de rijen sluiten en een pionnetje op de damevleugel snaaien. Dat voordeel bouwde hij geleidelijk uit.
In de parallelgroep was de escape van koploper Jordy Schouten zo mogelijk nog narrower dan die van Luuk. César Becx had heel wat matchdarts, maar moest zo snel gooien dat hij maar niet de goede vakjes raakte. Puntje en groepswinst derhalve voor Jordy, inclusief de opluchting dat de matvoering met loper + paard hem bespaard bleef door Césars tijdoverschrijding. Door Jordy’s zege was Tijmen Kampmans overwinning op Karel Storm slechts goed voor de tweede plaats. Door deze nederlaag daalt Karel Storm af naar de B-groep, waardoor Sebastiaan Dijksman zich alsnog handhaaft.
In die B-groep viel de laatste beslissing in de partij Stefan Hess-Kees Gelens. Kees moest een punt scoren om in de B te blijven, maar dat bleek een te hoge horde. In de C2 greep Theo Mulder de laatste strohalm door gedecideerd Roger Bougie te verslaan. In de andere C-groep won Elroy Kerstens verrassend van groepswinnaar Ivar van der Heide. De adrenalinestoot werkte door in de afmetingen van de 1-0 op het uitslagenformulier. In de D-groep hebben we eindelijk een tweede promovendus: Paul Vermee won in het verre eindspel tóch van Ad Haans en kwam op de verlossende 7 uit 10.
De tweede cyclus dan. Op A-niveau debuteerde Henry Flikweert met een nederlaag tegen Willem Blankert. Ook voor een andere promovendus, Bas Rosheuvel, was er geen succes. Bob Jansen bleef alert en sloeg in het verre middenspel toe. Henk Jan Beukema luisterde zijn debuut in de A-groep op met een goede zege op Ruud Feelders. Een andere nieuwkomer, Sam Baselmans, had het ogenschijnlijk even lastig tegen Erik Dignum, maar die kreeg hem niet om: remise.
In de nieuwe B-groepen gaf Marieke Sarton haar rentree kleur met een half punt tegen Guus Vermeulen. Ook Christophe Verledens en Thomas Tepe hielden elkaar in evenwicht. Andries Deliën moet er na zijn periodieke onthouding nog even inkomen; Bart Plasmans maakte hem met behulp van wat tactische wendingen het punt afhandig. De andere winnaars op dit niveau waren Jan Otten, Bart van den Berg en Paul Castermans, die respectievelijk Thomas Schollen, Leo van Gelder en Emil Voorhorst terugwezen.
De grootste verrassing van de avond viel in de C. Er leek voor debutant Kienfong Lie Kwie geen vuiltje aan de lucht tegen Carlo Butalid. Er moet echter iets vreselijk mis gegaan zijn in het voordelige eindspel met ieder torens en een paard: 1-0 voor Carlo! Ook Guus van Heck en Maarten Werkhoven bleven aan de goede kant van de score, tegen Theo van de Hoek en Ton Tepe. Raimon Bach, die eerder al 2 uit 2 bij elkaar schaakte, stond aan Jaap Steenkamer zijn eerste halfje af.
In de D-groep kreeg C-degradant Jan van den Dries alweer zijn tweede nederlaag te verwerken; Rene Davidse bleef hem de baas. Hans van Driel pakte het punt tegen Bert Wels. De partij tussen Wil Wouts en Hans Groffen was spannend, met een counterende Hans als winnaar. In het schemergebied tussen C en D deden Jan Bergsma en Toon Tibosch elkaar geen kwaad; in een dichtgeschoven stelling sloten zij de vrede.

Sterke start Sjoerd Van Roon en Daan Baselmans in Groningen (23-12-2018, Algemeen)
Acht Stukkenjagers nemen in de kerstvakantie deel aan het Schaakfestival in Groningen. Zes van hen zijn gisteren al begonnen in de negenrondige groepen. In de Open A gaf Sjoerd van Roon in de eerste ronde meteen zijn visitekaartje af door 2400-plusser Nico Zwirs te verslaan. In ronde 2 bleek IGM Sergey Tiviakov te sterk. Ook Herman Grooten volgde eenzelfde parcours van winst, gevolgd door verlies. Luuk Baselmans deed het net andersom. In de derde ronde, zondag in de vooravond, komen Luuk en Herman tegen elkaar uit, terwijl Sjoerd het opneemt tegen Niek Maatman. Beide partijen zijn live te volgen op de toernooisite. Daar kun je ook checken dat neo-Stukkenjager Daan Baselmans in de Open B/C met 1,5 uit 2 al knap een forse ratingwinst boekte. Constantijn Beukema staat op 1 uit 2, Tommy Grooten gaat in de derde ronde in de achtervolging.

Vier winnaars in Kersttoernooi (23-12-2018, Algemeen)
Met 86 deelnemers beleefde het Stukkenjagers Kersttoernooi op zaterdag 22 december een geanimeerde 46e editie. In de A-groep, met 35 spelers met een rating boven 1850, schoot IM Stefan Kuipers met 5 uit 5 uit de startblokken. In ronde 6 wist Bram van den Berg hem een halfje te ontfutselen. Stefan ging de slotronde in met een punt voorsprong, en deelde vrij snel het punt om de toernooizege veilig te stellen. Dat deed hij met de 65-jarige revelatie Rudolf Kat. Hij eindigde met 5 uit 7 op een met Anne Haast, John Cornelisse (Paul Keres) en Tijmen Kampman gedeelde derde plaats. Zij moesten Frans Konings, die in de laatste ronde Bram van den Berg terugwees, een halfje boven zich dulden op de tweede plaats.
Spannender was de strijd om de eindzege in de 51-koppige B-groep. Ook hier was de surprise van het toernooi geen jonkie. Ben Snethorst (SV Zierikzee) begon 'ondanks' zijn rating van 1517 doodleuk met 5 uit 5. Daarna blies medekoploper Carlos Preuter zijn sprookje uit, waarna Snethorst ook in Maarten Werkhoven zijn meerdere moest erkennen. Carlos (6 uit 6) ging pas in de slotronde onderuit tegen de eerder door Snethorst verslagen Jouke van Gosliga (DSC Delft). Daardoor deelden Carlos, Maarten en Jouke de toernooiwinst met 6 uit 7, terwijl Alwin van Ee (Oud Zuylen Utrecht) als enige ongeslagen speler vierde werd met 5,5 uit 7. Uiteraard legde Ben Snethorst met 5 uit 7 en een overscore van 3.56 punt (!) beslag op de ratingprijs voor spelers tot 1650.
De eindstanden van de beide groepen vind je hier.

Inloopschakers drommen samen bij de kerstboom (23-12-2018, Algemeen)
Maar liefst 23 schakers deden op 21 december mee aan het vrijdagse inloopschaakvermaak. Van hen scoorde Kienfong Lie Kwie als enige 2 uit 2, maar ook Daan van Kalken, Hans Thönissen (beiden 1,5 uit 2), Theo Mulder, Leo van Gelder, Frans Konings, Ivar van der Heide (allen 1 uit 1) en César Becx (0,5 uit 1) hoefden de koning niet om te leggen. De volgende gelegenheid om gratis & vrijblijvend twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 28 december. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

De Oude Toren 1 - De Stukkenjagers 6 8-0 (19-12-2018, Algemeen)
Het zesde team heeft niet voor herrie in De Druiventros kunnen zorgen. Plaatsvervangend teamleider Jan Weijters schreef de inleiding bij onderstaande compilatie van partijverslagen van deze Moeder Aller Nederlagen.

"Niemand van ons had verwacht dat we in De Druiventros wel even zouden winnen van De Oude Toren 1, maar een of twee bordpunten zouden voor ons meer dan welkom zijn geweest. In een aanvankelijk koud zaaltje leek op sommige borden voor ons een gunstig resultaat in het verschiet te liggen. Aan het eind bleek het valse hoop te zijn geweest. Ondanks hevig verzet vielen al onze strijders één voor één om, als acht kleine ........., om in termen van burgemeester Pieter Broertjes te spreken. Als woorden door puntjes vervangen gaan worden blijft er van ons woordenboek heel weinig over, net zo weinig als van de dadendrang van SJ 6 op 15 december 2018. Toch een woord van bemoediging voor ons: de uitslag is duidelijk genoeg, met het vertoonde spel houden we de hoop levend op betere resultaten in de toekomst. Laten we hieronder lezen hoe de teamleden over hun partij dachten…"

1. Harry Buyvoets - Michael van Ansenwoude 0-1
Ik wou dat ik kon zeggen dat ik verloor uit solidariteit. Helaas, lange tijd kabbelden we gelijk op, stukken bleven op bord. Ook toen de stelling wat verderop in het middenspel opengescheurd werd door het midden heen was er nog niet veel aan de hand. Na een stukkenruil nam wit, ik dus, iets te frivool terug met het idee het spel wat spannender te maken. Toren neemt terug op e3 waardoor het verband een beetje losjes werd op de onderste rij en de enige manier om deze zet rationeel te verantwoorden lag op de koningsvleugel, want de toren kon zo mooi via g3 een opmars ondersteunen :-) Jaja, het werd spannender, wit beukte vrolijk op de koningsvleugel en zwart voelde dat hij zijn stukken aldaar moest terugtrekken naar betere velden in het centrum. Aanval van wit sloeg uiteindelijk niet door. Zwart begon zich te ontdoen van nutteloze stukken door ruil op de d-lijn en het binnenliggende veld als d2. Het was hier dat de witspeler definitief de mist in ging. Dames ruilen op d2 had gelijkspel gemaakt en de partij, deels, voor ons kunnen houden. Helaas meende ik dat er nog wel een aanvalsgolfje, mogelijk doorslaggevend, in zat. Mooi niet, tijdje later was het buiten - ik kon de gehele wedstrijd fraai naar buiten kijken en genieten van de aanblik die de verkeersstromen daar bieden - donker geworden en buiten won de duisternis, op het bord zwart. 0-1

2. Koen Robben - Christophe Verledens 1-0
Ik had de eer en het genoegen tegen clubkampioen Koen Robben te mogen aantreden met zwart. Het werd een London-systeem. Aanvankelijk niks aan de hand, maar gaandeweg de partij dreef mijn tegenstander mij positioneel meer en meer in het nauw. Nooit een goede setting als je je daarin bevindt. Materieel gelijk, maar positioneel klaar voor de slacht gaf ik toen maar op. Met een paard, witveldige ingesloten loper en toren op de achterste rijen kon ik immers niks van tegenspel verzinnen. Stockfish was het volmondig met mij eens.

3. Jan Weijters - Aart Budding 0-1
In een geweigerd damegambiet werden beide spelers met een geïsoleerde pion geconfronteerd. Tot de 12e zet werd de theorie keurig gevolgd. Achteraf blijkt dat ik mijn voordeeltje door afruil had moeten uitbuiten, hoewel mijn lichte stukken aanvankelijk actiever stonden. Op de 14e zet ging mijn loper terug naar d3 om met aanval op de koning te dreigen. Er ontstond een gevecht om de belangrijke velden op de c-lijn. Een aanval op mijn geïsoleerde d-pion die niet genomen kon worden. Net toen ik controle over de c-lijn kreeg, deed ik een paardzet met verstrekkende gevolgen. In plaats van gewoon af te ruilen deed mijn tegenstander dat wel en zat ik ineens met een dubbelpion. Door afruil van torens kon Aart schaak geven waarbij mijn loper bleef hangen. Hij had dit ook niet berekend. Het kwam voor hem als een welkome verrassing. Had ik maar beter moeten opletten.

4. René van den Bosch - Jeffrey van Huijgevoort 1-0
Als invaller mocht ik opdraven tegen een oude bekende van de Stukkenjagers. Er kwam een Caro-Kann op het bord waarin ik al vrij snel in het middenspel vat op kreeg en ik een witte loper had en mijn tegenstander een paard. Ik probeerde met een minderheidsaanval op de damevleugel door te breken in de stelling van René. Helaas voor ons zag ik over het hoofd dat hij mijn loper met zijn dame kon winnen omdat deze gepend stond. Daarna zag ik nog weinig kans om de schaapjes op het droge te krijgen en hoopte ik dat ik in het eindspel al mijn pionnen ruilen, maar René was handig en speelde het met zijn pionnen en overgebleven paard knap uit.

5. Roger Bougie - Leo Elias 0-1
Na een rustige en gelijk opgaande beginfase wist ik met zet 18 (het vooruitschuiven van een pion op de d-lijn) in één keer een loper, een paard en een dame te activeren. Helaas waren dat allemaal stukken van mijn tegenstander, waardoor mijn stelling behoorlijk onder druk kwam te staan. Een paar zetten later kwam de vijandelijke dame naar de tweede rij en wat bleek; zij was (letterlijk) een kop groter dan de mijne. Dat is nog eens een originele draai geven aan het thuisvoordeel! Mijn dame en ik lieten ons, indachtig het credo ‘grootte doet er lang niet altijd toe’, niet intimideren en streden onbevreesd door. Desondanks had mijn tegenstander na iets meer dan drie uur spelen twee pionnen meer dan ik. Die had ik kunnen terugwinnen nadat hij zich, onder druk van een vooruitsnellende pion op de h-lijn, een fout permitteerde op zet 46. Deze uitgelezen kans op een half puntje (en in mijn dromen iets meer) zag ik moegestreden over het hoofd. Wat overbleef waren de complimenten van een tegenstander met 500 ratingpunten meer en de herinnering aan een mooie partij van bijna vier uur.

6. Frans Lagerwaard - Bert Wels 1-0
In een koud zaaltje te Berkel-Enschot speelde ik tegen iemand die zijn eigen stukken had meegenomen en commentaar op elke zet zou hebben gegeven als ik daar mee akkoord zou zijn gegaan. Nu mompelde hij alleen alle notaties. Eten deed hij ook trouwens niet zonder geluid. Maar goed: als je je ergert aan je tegenstander loop je vroeg of laat tegen een blunder aan en aldus geschiedde: hij veroverde de kwaliteit. Terwijl er rondom al druk en hardop werd nagespeeld spartelde ik nog een beetje tegen, maar het was zinloos. 1 -0 voor hem en ik verloor van mezelf.

7. Hans Groffen - Frans Deckers 0-1
Mijn tegenstander was Frans Deckers, een bekende voor velen, zo ook voor mij. Ik begon met wit en speelde een vertrouwde opening. De partij verliep vrij snel. Toch waren er meerdere overwegingen nodig om niks weg te geven. Er werd afgeruild en op een gegeven moment lag remise voor de hand. Ik was even naar de teamcaptain gelopen om te kijken hoe de stand was en zag dat we op dat moment met 2-0 achter stonden. Ik bleef voorzichtig doorspelen en zag wat later dat het inmiddels 3-0 stond. Samenspraak over remise had nu niet veel zin meer. Dus dan maar wat gaan proberen en daar zit risico aan vast. Het werd een lange partij, maar ik kon er geen winst of remise uithalen. Helaas dus verlies.

8. Marcel Strik - Paul Vermee 1-0
Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Geen enkel punt. Wellicht verplicht schaakles van Herman. Maar daar heb ik weinig zin in.
Ook deze keer liet ik de overwinning weer liggen. Eigenlijk stond ik (zwart) na 1. e4 e6 2. d4 d6 3. Pf3 Pf6 4. Pc3 d5 5. Lg5 Le7 6. Lxf6 Lxf6 7. e5 Le7 8. a3 c5 9. Lb5+ Ld7 best wel sterk, nog steeds niets aan de hand: 10. dxc5 Lxb5 11. Pxb5 Lxc5 12. 0-0 a6 13. Pd4 Dc7 14. c3 Pd7 15.Te1 0-0. 16. Dd3 Le7. 17. Te3 Pc5 om de dame aan te vallen. Allemaal nog goed tot zover, maar dan maak ik na 18. De2 een cruciale fout die ik niet meer kon herstellen: 18… f6? Dit werd beantwoord met 19. b4, aanval op mijn paard, waarna de slachting begon. Ik had misschien beter mijn paard als verloren kunnen beschouwen. 19… Pe4 een laatste poging om hem bang te maken. 20. Pxe6 Pxc3 21. Dc2 en over en uit was het spel. Ik had geen zin en puf meer om voor pat door te spelen en liet me gewoon inmaken. Einde verhaal in De Druiventros.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]