[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Stukkenjagers Kersttoernooi op 21 december: info en aanmelden
13-11-2019: De Stukkenjagers D - RSG C, De Stukkenjagers B - RSG A, De Stukkenjagers A - KiNG A, Groepencompetitie, De Stukkenjagers C - KiNG B, De Stukkenjagers E - RSG B

Nieuws

Zalig zijn de onwetenden (12-10-2019, Algemeen)
Eerder kon je al lezen van de mega-surprise die ons NBSB-bekerteam tot stand bracht. Ook tot hun eigen verbazing, zo blijkt uit onderstaand verslag van Paul Castermans...

Aangekomen bij De Pion leek het niet zo'n levendige boel. In de voorzaal zaten in eerste instantie een stel bejaarden te vergaderen, die later werden afgelost door een groep repeterende muzikanten. Het was zodanig duidelijk dat dit groepje oefening nodig had, dat het achterzaaltje voor de schakers werd beschermd met een geluidsmuur. Gelukkig konden we daar in alle stilte spelen.
We hadden geen benul van de speelsterkte van onze tegenstanders; we wisten enkel dat de ratings erg uiteenlopend konden zijn. Guus Vermeulen (3) had het eerste resultaat. Hij kwam met een kwaliteitsoffer op de proppen dat leidde tot ongelijke materiaalverhouding in zijn voordeel. Zijn tegenstander kwam echter met een sterke verdediging. Daardoor restte Guus niets anders dan een oneindig schaak. Toch een mooie start! Daarna was het de beurt aan Thomas Tepe (4). Hij kreeg een interessante witte opzet tegen zijn Konings-Indisch: de witte koning rokeerde niet, en zwart leek onder druk te worden gezet met zetten als g4 en h4. Schijn bedroog echter, want na een misstap van wit kwam Thomas verrassend uit de hoek met de counter: alle pionnen voor zijn koning naar voren! Normaal niet zo'n goed idee, nu liet het wit kansloos en bracht Thomas ons team op voorsprong.
Paul Castermans (1) kwam voortvarend uit de opening. De tegenstander liep snel achter een kleine tijdsachterstand aan en leek niet erg op z'n gemak. Een te vroege zwarte pionopstoot werd afgestraft, maar dan resteerde nog een spel met genoeg kansen op trucs. Gebruikmakend van alle extra tijd werd het voordeel behouden. Een passieve stelling en een niet te stoppen vrijpion later gaf zwart op. De winst was binnen: 2,5-0,5! Als laatste was Bas Rosheuvel (2) aan de beurt. Hij speelde zoals gewoonlijk iets onconventionelers, wat tot scherp en complex spel leidde. Wit leek steeds op het eerste gezicht sterk te staan, maar niets was minder waar. Bas had steeds alles verdedigend onder controle, en ook een boel dreigingen waarmee hij het de tegenstander lastig maakte. Uiteindelijk bezweek wit daardoor onder de druk: winst voor Bas.
Na de partijen hadden we allen nog geen flauw benul van de ratings waartegen we hadden gescoord. Verbazing alom dan ook toen de bord 1-speler van De Pion achteraf meldde dat hij eigenlijk César Becx had verwacht aan het eerste bord. En toen kwam de aap uit de mouw: een scalp van 2149 voor Paul, Bas tegen 1934, Guus tegen 1890 en Thomas tegen 1584. Dat stukje gebrek aan kennis kwam niet alleen Paul ten goede. Bas dacht te maken te hebben met een 1600-speler en wilde daarom onder geen geding voor remise spelen. Zo zie je maar weer: knowledge is power, maar... lack of knowledge equally so!

Sensationele zege A-bekerteam (12-10-2019, Algemeen)
Het NBSB-A-bekerviertal leek voor een zware opgave te staan in de eerste ronde, uit bij De Pion. Met dank aan de extern wedstrijdleider, die had gemist dat de speelbeperking voor spelers uit de opstellingen van de teams van de derde klasse en hoger is vervallen. Bij De Pion hadden ze dat wel meegekregen, en dus kregen onze nietsvermoedende jongens vrijdagavond te maken met enkele Roosendaalse ratingkleppers.
Ze lieten er zich niet door uit het veld slaan, integendeel. Zo slaagde Paul Castermans (1) erin om een 2100-plusser onderuit te halen en liet Bas Rosheuvel (2) zich evenmin onbetuigd: winst tegen een 1900-plusser. Voeg daarbij de knappe remise van Guus Vermeulen (3) en de winst van Thomas Tepe (4) tegen een gelijkwaardige tegenstander en er kwam een daverende 3,5-0,5 zege in de boeken.

Inloopschaak: we tikken de dertig aan (12-10-2019, Algemeen)
Ook vrijdag 11 oktober mocht het inloopschaak bij Cinecitta zich in een grote opkomst verheugen. Maar liefst 30 schakers waren present in de Ristobar. Elf spelers bleven zonder nederlaag: Frans Pistorius, Tasos Koronidis, Maarten de Wit, Bastiaan van de Rijt, Sebastiaan Dijksman, Jan Douwes, Erik Dignum (allen 2 uit 2), Ton Renes (1,5 uit 2), Glenn Morren, Sabuhi Osmanov (1 uit 1) en Roger Bougie (0,5 uit 1).
Op vrijdag 18 oktober is er weer een kans voor eenieder die gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen (25 minuten per speler) wil spelen. Wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag.

EGS'ers zorgen voor verrassingen (11-10-2019, Algemeen)
Je zou verwachten dat het in de eerste ronde van het Stukkenjagers Open, op woensdag 9 oktober, snelle winstpartijen zou regenen. Logisch, als je bedenkt dat aan vrijwel alle borden sprake was van een ratingverschil van ’n puntje of 500. In de praktijk liep het opvallend vaak anders.

Oké, de oogst voor de spelers uit de onderste ratinghelft bleef uiteindelijk beperkt tot 1,5 punt. Maar voor heel wat favorieten was het flink zweten om averij te voorkomen. Zo deed Jan Otten met wit in de opening en het middenspel tegen de nummer 1 van de plaatsingslijst, Luuk Baselmans, zulke gezonde zetten dat er van voordeel voor de zwartspeler nergens sprake was. Pas in het paardeindspel permitteerde Jan zich de onnauwkeurigheden die horen bij het niveauverschil: alsnog 0-1. Ook Sam Baselmans had lange tijd matig zicht op de winst. Thomas Tepe speelde met zwart een knappe partij en had geruime tijd het initiatief. Dat deemsterde weg, toen hij zijn toren aan de verdediging onttrok en Sams paard opeens ging meedoen. In plaats van het ding te ruilen tegen zijn loper, bleef Thomas dromen van een aanval. Sam was een stuk slagvaardiger.
Ook andere underdogs hielden het lange tijd uit. Toch slaagden er slechts twee van hen erin het verzet te bekronen met een score. De eerste was Nico Dignum. Zijn EGS-clubgenoot Pascal Graafmans leek met twee pluspionnen op weg naar de winst, maar liet zich verrassen door een geniepige - en dodelijke - truc van Nico. Al net zo bijzonder was de remise die Wil Wouts behaalde tegen Alex van Lanen (ook EGS). "Ik ben zeer tevreden met het resultaat," sprak onze voorzitter na afloop, "al zal vannacht ongetwijfeld blijken dat ik gewonnen stond." Dat Alex aanvankelijk een remiseaanbod weigerde, maar er enkele zetten later zélf eentje lanceerde, doet vermoeden dat Wil er niet ver naast zit.
In enkele partijen was het krachtsverschil geringer omdat een der spelers nog niet over een KNSB-rating beschikt. Jasper Kools (EGS) wist heus wel dat je Raimon Bach niet moet onderschatten, maar kon toch niet opboksen tegen onze snelste stijger op de ratinglijst.
Alle uitslagen van de eerste ronde komen binnenkort op de site, de tweede ronde is op woensdag 30 oktober.

Rondje verder in de B-beker (8-10-2019, Algemeen)
Geconfronteerd met een aantal verhinderingen stonden we voor de uitdaging om op korte termijn nog snel een alternatief team te rekruteren voor de eerste ronde van de NBSB-B-beker (bedoeld voor spelers tot 1700). Dat lukte en dus gingen Andries Deliën, Michel Timmermans, Thomas Tepe en Cees Zoontjens op maandag 7 oktober opgewekt naar ESV in Eindhoven. Nog opgewekter keerden ze rond 23.30 uur terug naar huis. Cees (4) gaf als teamleider het goede voorbeeld en scoorde het eerste punt. Vrij snel daarna schreef SJ-debutant Michel (2) het tweede punt voor ons bij. Met deze riante voorsprong besloot Andries (1) de teamwinst veilig te stellen door in betere stelling remise aan te bieden. En dus kon Thomas (3) freewheelen naar een winnend eindspel. En dat won hij overtuigend: 3,5–0,5, niet slecht als je weet dat alleen Thomas een flink ratingsurplus had. Wij bekeren voort!

Inloopschakers uit alle windstreken (4-10-2019, Algemeen)
Ook de inloopsessie van vrijdag 4 oktober was drukbezocht. Ondanks de regen wisten 28 schakers (met zes verschillende nationaliteiten!) de weg naar Cinecitta te vinden. Van hen wisten de ongeslagen Raimon Bach, Marieke Sarton, Hans Thönissen, Sebastiaan Dijksman (allen 2 uit 2), Hans Groffen, Jan Douwes (beiden 1,5 uit 2), César Becx (1 uit 1), Toon Tibosch (1 uit 2) en Jim Stada (0,5 uit 1) een eervolle vermelding in de wacht te slepen.
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander dient zich aan op vrijdag 11 oktober. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar, kan meteen lekker spelen.

Stukkenjagers in WK Jeugd (4-10-2019, Algemeen)
Twee jeugdleden nemen momenteel deel aan het WK Jeugd, helemaal in Mumbai, zeg maar gerust Bombay. Jasper Beukema heeft na vier ronden 50% in de sterk bezette sectie Under 18. Constantijn Beukema komt uit in de categorie Under 14 en staat op 1 uit 4. Het evenement is te volgen via de toernooisite, maar de resultaten vind je hier het snelst.

De Stukkenjagers 1 pakt de eerste matchpunten (29-9-2019, Algemeen)
Het vlaggenschip staat dit seizoen voor de uitdaging om zich te handhaven in de eerste klasse. Als nummer 8 van de plaatsingslijst moet je dan per se winnen van de nummer laatst. Dat lukte tegen Spijkenisse.
De score werd na zo'n drie uur spelen geopend met gelijkwaardige remises van Erik Dignum (10), César Becx (8) en Luuk Baselmans (3). Ook debutant Erwin Kalle (9) kwam uiteindelijk op een puntendeling uit, na wat spannende verwikkelingen. Nick Bijlsma (4) bracht SJ 1 op voorsprong door een strakke zege. Ook Sam Baselmans (6) en Sjoerd van Roon (7) noteerden een vol punt; eenmaal in een ongebalanceerde stelling bleven zij hun tegenstanders tactisch de baas. Kopman Stefan Beukema (1) mocht na de opening tevreden zijn, maar verderop ging er ergens iets mis.
Bij de 5-3 tussenstand zat de zege goed beschouwd in de tas. Teamleider Mart Nabuurs (5) speelde namelijk al een uurtje met een toren meer. Dat Herman Grooten (2) zijn lastige toreneindspel niet kon houden, was daarom puur van statistisch belang: 6-4.
De uitslagen en stand in 1B zie je hier. Het verslag van de hand van Nick Bijlsma vind je op schaaksite.nl, het verslag vanuit Spijkenisser perspectief staat hier.

De Stukkenjagers 2 pakt de eerste matchpunten (29-9-2019, Algemeen)
Ook het tweede zorgde voor een flinke surprise.De verwachting was dat de strijd tegen De Combinatie aan de borden 5-8 gelijk op zou gaan, maar dat we aan de borden 1-4 toch te kort zouden komen om de Astense toppers het hoofd te bieden. Het zou anders lopen.
Rudolf Kat (8) opende de score met een rustige remise, terwijl John Greunsven (6) een sterke partij bekroonde. Daarna gaven Martijn Blom (1) en Ruud Feelders (4, tegen Bob Jansen) de wedstrijd een extra swing door het volle punt te pakken. Oké, er waren verliespartijen voor Peter Huibers (3) en Roland Daamen (7), maar bij de 3,5-2,5 stand was duidelijk dat de matchpunten in Tilburg zouden blijven. Karel Storm (5) had zijn dame gegeven voor toren + loper + vrijpion, met een stevige greep op de stelling. De tegenstander koos begrijpelijkerwijs voor zetherhaling. Fré Hoogendoorn (2) had tegen de sterkste Astenaar beslissend voordeel in een toreneindspel en bracht langzaam, maar risicoloos de vis op het droge: 5-3. Een prima begin voor de nummer 9 van de plaatsingslijst!
De uitslagen en stand in 2D valt hier te aanschouwen.

De Stukkenjagers 3 pakt de eerste matchpunten (29-9-2019, Algemeen)
Vorig seizoen behaalde de selectie van SJ 3, vermomd als SJ 4, welgeteld nul matchpunten in de derde klasse. Ook dit seizoen is ons team op rating ruimschoots nummer laatst. De opgedane ervaringen lijken een louterend effect te hebben gehad. Tegen CSV uit Capelle aan den IJssel was weinig te merken van het ratingnadeel van gemiddeld 137 punten. Henk Jan Beukema (1), Lex Karstens (4) en Paul Castermans (6) neutraliseerden een sloot elo-punten, en ook Reinier Jaquet (3) remiseerde. De staart zorgde voor de voorsprong: Kienfong Lie Kwie (7) en Tommy Grooten (8) sloegen toe. Bij de 4-2 stand kon Ron de Veen (2) het niet bolwerken, maar toen was allang duidelijk dat Chris Beukema (5) in het eindspel de beslissende klap ging uitdelen: 5-3.
De uitslagen en stand in 3F, inclusief verrassende koploper, vind je hier.

De Stukkenjagers 4 koestert voorsprong niet (29-9-2019, Algemeen)
Het vierde begon goed aan de wedstrijd met Spijkenisse 2. Joost Op 't Hoog (2) kreeg een dame te pakken en Bas Rosheuvel (8) boekte een solide zege. Omdat intussen Daan Baselmans (3) ten onder ging aan een dubbelaanval stond er een mooie 2-1 op het scorebord. Helaas bleef het daarbij. Guus Vermeulen (1) kon niet opboksen tegen een 2000-speler, en Jeroen van de Rijt (5) moest in het eindspel van slechte loper tegen goed paard de vlag strijken. Bastiaan van de Rijt (4) offerde een stuk, maar vond de goede voortzetting niet: 2-4. Doordat Huong Do (6) en Andries Deliën (7) hun mindere eindspelen niet konden houden, kwam er een iets te ruim uitgevallen 2-6 in de boeken.
De uitslagen en stand in 4G kun je hier bekijken.

Topdrukte en nieuwe gezichten bij inloopschaak (29-9-2019, Algemeen)
Maar liefst 26 schakers, onder wie vijf debutanten, gaven acte de présence bij de inloopschaaksessie van vrijdag 27 september. Het regende ongeslagenen: Ad Haans, Wil Wouts, Cees Zoontjens, Frank Vennix, Sebastiaan Dijksman, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Ronald Kloeg, Jim Stada, César Becx (allen 1 uit 1) en Rudolf Kat (1 uit 2) verloren deze middag niet. Ook volgende week is het weer inloopschaken geblazen; wie zich op 4 oktober voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar van Cinecitta, kan meteen gratis & vrijblijvend aanschuiven voor een of twee rapidpotten.

De Stukkenjagers op zoek naar matchpunten (27-9-2019, Algemeen)
Zaterdag 28 september beginnen de hoogste vier zaterdagteams met een thuiswedstrijd aan de KNSB-competitie. Al onze teams staan dit seizoen voor de pittige opgave om zich op het huidige niveau te handhaven.

De Stukkenjagers 1 is op papier de nummer 8 van de tien ploegen in klasse 1B, waar een groot aantal ploegen aan elkaar gewaagd lijkt. Des te belangrijker is het dan om tegen roderatinglantaarndrager Spijkenisse meteen twee vitale punten te pakken. De Stukkenjagers 2 zal het - met een ratinggemiddelde van 2000 - heel zwaar krijgen in 2D. Eerste tegenstander is De Combinatie uit Asten, dat aan de bovenste vier borden een stevig ratingoverwicht zal hebben.
De Stukkenjagers 3 is het zwakste team in 3F, maar de kansen op handhaving op dit niveau lijken voor de selectiespelers toch groter dan in het vorige seizoen, dat zij als SJ 4 afsloten met 0 matchpunten. Wie weet zit er tegen CSV uit Capelle aan den IJssel al een surprise in. Hetzelfde geldt voor De Stukkenjagers 4, het voormalige SJ 5: nummer laatst op rating in 4G, maar geen reden tot wanhoop. Eerst maar eens kijken hoe het gaat tegen Spijkenisse 2.
De wedstrijden beginnen om 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 en zijn vrij toegankelijk voor supporters.

Het blijft gezellig druk bij het inloopschaak (27-9-2019, Algemeen)
Ook op vrijdagmiddag 20 september kwam de opkomst bij Cinecitta weer boven de twintig uit. Van de 23 inloopschakers verdienden zeven ongeslagenen een eervolle vermelding: Raimon Bach, Jan Douwes (beiden 2 uit 2), Hans Groffen, Carlo Butalid (beiden 1,5 uit 2), Hannie Hermans (1 uit 1), Piet Kooijman (1 uit 2) en Jim Stada (0,5 uit 1) bleven zonder nederlaag.
Vanmiddag zijn alle schakers weer van harte welkom om een of twee rapidpartijen te spelen tegen een ongeveer even sterke tegenstander. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar, kan meteen aan de slag.

Verrassende vijfde plek voor Tommy Grooten (26-9-2019, Algemeen)
Gezien Tommy's abonnement op podiumplaatsen zou je denken dat het hier om een onaangename verrassing gaat. Maar niets is minder waar. Tommy (9) nam het afgelopen weekend namelijk deel aan een kwalificatietoernooi voor het NK-B, de categorie tot en met 16 jaar. Dat ging hem goed af. Hij begon in Arnhem met een zege op ratingtopper Arthur de Winter en stond na de eerste dag met 3,5 uit 4 gedeeld bovenaan. De eerste plek deelde hij met twee meisjes: zijn ESV-clubgenote Wendy Huang en Cato de Zoeten. Zondag verloor hij helaas van de latere twee winnaars, maar met een geweldige offerpartij in de laatste ronde tegen Floris Buijnster pakte hij op weerstandspunten de vijfde plek.
Meer details vind je hier.

Nog een schaaktafel!? (19-9-2019, Algemeen)
Zoals bekend worden er binnenkort drie fraaie schaaktafels geplaatst in het Spoorpark, geesteskindjes van Hans van Driel en Wil Wouts. Dankzij hun bijzonder geslaagde fondsenwerving is er nog financiële ruimte voor een vierde exemplaar. Men heeft het oog laten vallen op het Harmoniepark, tussen de Stationsstraat en de Langestraat. Hans oogstte vorige week tijdens een bijeenkomst bij het bewonersplatform Centrum/Binnenstad met zijn toelichting op het plan alvast het nodige enthousiasme. Inmiddels is er contact met de gemeentelijke wijkregisseur, Bianca van Oirschot. Wordt vervolgd.

Ratingprijzen voor Stukkenjagers (19-9-2019, Algemeen)
Onze buren van De Drie Torens organiseerden op zaterdag 14 september alsnog hun open rapidtoernooi, dat eerder wegens een dubbele boeking geen doorgang kon vinden. In de A-groep werd Erik Dignum gedeeld derde met 5 uit 7, goed voor de ratingprijs. Ook Raimon Bach viel in de prijzen, met een ratingprijs in de C-groep, zoals je hier kunt lezen.
De avond daarvoor was bij SG KiNG de aftrap van de nieuwe snelschaakcyclus, in de vorm van het Tilburgs Kampioenschap Snelschaken. De zeven deelnemende SJ'ers hadden geen prijs, zoals blijkt uit de eindstanden.

Zeven toppers trotseren ongeluksdag (19-9-2019, Algemeen)
Vrijdagmiddag 13 september waren er 21 inloopschakers te gast bij Cinecitta. De datum bracht Hannie Hermans, Sebastiaan Dijksman, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Huub de Jong, Jan Bergsma, Ton Renes en Marsel van Hoorn (allen 1,5 uit 2) geen malheur, want zij slaagden erin ongeslagen te blijven.
Op vrijdag 20 september zijn ale schakers weer van harte welkom om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen tegen een ongeveer even sterke tegenstander. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar, kan meteen aanschuiven.

Hoopvol debuut in de jeugdclubcompetitie (19-9-2019, Algemeen)
Afgelopen zaterdag ging in het Podium aan de Maas in Rotterdam de nationale jeugdclubcompetitie (JCC) van start. Voor onze club een primeur. Voor het eerst in de historie acteerden twee jeugdploegen onder de vlag van De Stukkenjagers! Henk Jan Beukema volgde het gebeuren op de voet.

Het was de eerste van in totaal vier speeldagen dit najaar. Elke speeldag worden er twee competitieronden gespeeld. Beide teams mogen dit jaar uitkomen in de hoogste afdeling, de zogeheten Meesterklasse A. Onze eerste ploeg kan op papier tot de titelfavorieten worden gerekend, met ervaren cracks die vorig jaar - toen nog namens STB - met hun ploeg kampioen werden. De tweede ploeg bestaat vooral uit jonge spelers die op grond van hun leeftijd eigenlijk nog in een lagere leeftijdscategorie mogen spelen. Ze debuteren op dit hoogste niveau. Het is interessant om te zien in hoeverre ze zich dit seizoen staande zullen houden. In de eerste ronde mochten ze meteen flink aan de bak...

De Stukkenjagers A1 - De Stukkenjagers A2
Het reglement bepaalt namelijk dat onze ploegen de eerste ronde tegen elkaar moeten aantreden. Niet iets waar je als club op zit te wachten. Maar onder het mom van 'dan hebben we die ellende maar vast gehad!' begonnen de teams vol goede moed en strijdlust aan de partij.
De score werd geopend door Jasper Beukema, die aan bord 1 de aanvalsdrift van zijn jongere broer Constantijn effectief counterde: 1-0. Ook Luuk Baselmans kwam aan het tweede bord al snel overwegend te staan tegen Joppe Raats.
Tot zover leek er nog weinig aan de hand voor het eerste team. Maar de kansen keerden... Luuk verslikte zich met een ongelukkige pionzet en gaf Joppe plots ruimte voor tegenkansen. Sam Baselmans kwam op het derde bord lange tijd niet door de vesting van Elias de Reese heen. En Bas Leyssens leek de frivole opzet van Chris Beukema hardhandig te weerleggen met een mataanval. Het ontlokte Jasper halverwege hoofdschuddend de woorden: "Het kon zomaar 3-1 worden... voor team 2!".
Luuk kwam in tijdnood en toen daar ook nog keuzestress bijkwam ging hij door z'n vlag. Een mooi persoonlijk succes voor Joppe: 1-1! Sam had intussen een kwaliteit geofferd. Dat gaf hem voldoende praktische kansen en Elias bezweek onder de druk: 2-1.
Ook bij Bas was de slinkende bedenktijd een bepalende factor geworden. Hij stond op stelling nog wel een pionnetje voor, maar was niet snel genoeg om dat binnen de tijdsdruk te verzilveren, tot opluchting van Chris: 3-1.
Zo ontsnapte de eerste ploeg met een blauw oog. En kon het tweede team tevreden zijn over het getoonde spel en een eervolle nederlaag.

Talententeam JSN A1 - De Stukkenjagers A1
In Talententeam Jeugd Schaak Noord had SJ A1 de tweede ronde wederom een pittige tegenstander. Al relatief vroeg in de wedstrijd kreeg Chris een remiseaanbod. Ondanks het hoge remisegehalte van de stelling vond Chris het te vroeg in de wedstrijd om voor het veilige halfje te kiezen. Helaas ging hij daarna te ver in zijn geforceerde winstpoging: 0-1. Daar stond tegenover dat Sam zijn voordeel uit de opening vakkundig en met vaste hand verzilverde. En dat Luuk vanuit een evenwichtige stelling het eindspel heel secuur speelde en knap tot winst voerde. Zo werd de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong.
Kopman Jasper had een zware partij. Hij keek al snel tegen een iets mindere stelling aan en moest urenlang vechten om in de partij te blijven. Het eindspel met een pion minder werd op solide wijze binnen de remisemarge gehouden. Met 2,5-1,5 winst opnieuw twee nuttige matchpunten in de strijd om de podiumplaatsen.

De Stukkenjagers A2 - De Waagtoren A1
SJ A2 trof in de tweede ronde in het Alkmaarse Waagtoren een op papier gelijkwaardige tegenstander. Alle witspelers keken in deze wedstrijd al snel tegen een prettige stelling aan. Joppe en Bas kwamen niet meer in gevaar en bogen hun voordeel inderdaad om in winst. Constantijn en Elias konden, ondanks hevig verzet, het tij in hun partij niet keren. Zo stond er uiteindelijk een terechte 2-2 op het scorebord. Een welverdiend eerste matchpunt voor A2.
Een kanttekening: de benauwde nieuwe locatie in Rotterdam was in veel opzichten uitermate ongeschikt voor het herbergen van dit grootschalige evenement. Maar de goede sfeer binnen onze ploegen heeft daar gelukkig niet onder geleden. We kijken alweer uit naar de volgende speeldag op zaterdag 5 oktober!
Meer info over de JCC is te hier te vinden.

Maar zes spelers ongeschonden uit inloopschaaksessie (11-9-2019, Algemeen)
Bij de instuif van 6 september haalden 22 spelers hun hart op aan het rapidschaak. De ongeslagenen waren schaars en verdienen traditiegetrouw een vermelding: Wil Wouts, Sebastiaan Dijksman, Erik Dignum, César Becx (allen 2 uit 2), Mark Haast (1 uit 1) en Ad Haans (0,5 uit 1).
Vrijdag 13 september kan iedereen weer terecht bij Cinecitta om gratis en geheel vrijblijvend één of twee rapidpartijen te spelen. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

Groepencompetitie: we zijn begonnen! (9-9-2019, Algemeen)
Op woensdag 4 september brandde de strijd in de Groepencompetitie weer los. Met 65 deelnemers is er alvast een record gevestigd, al waren er deze eerste avond nog heel wat spelers aan het genieten van de zomerstaart. Zo niet comeback-kid Alex van Lanen (ook EGS), die maandag al zijn eerste partij in de A-groep had afgewerkt; tegen César Becx werd onnodig pionverlies hem fataal. Ook woensdag trof Alex het niet, met een Bas Rosheuvel in topvorm achter de zwarte stukken. Die kwam in het eindspel van dame + lichte stukken beslissend binnen via de damevleugel. Ook César ging qua resultaat op de ingeslagen weg voort, maar moest daar tegen Ron de Veen diep voor gaan. Hij dacht gratis een pionnetje mee te pikken, maar Ron verraste hem door zijn dame voor drie lichte stukken te geven. César overleefde de resterende gatenkaas enkel doordat Ron zich twee suboptimale zetten permitteerde. Daarna was hij handig (en snel!) genoeg om zijn tweede punt te pakken.
In deze groep kon Sebastiaan Dijksman vrijwel de hele avond bogen op een prettig voordeel tegen ratingfavoriet Luuk Baselmans. In een zwarestukken+loper-eindspel leek hij met wisselende dreigingen te gaan profiteren van de slechtere zwarte pionnenstructuur. Maar in plaats van zakelijk af te wikkelen naar een kansrijk toreneindspel bleef Sebastiaan maar zoeken naar mooiere klappen. Dat kostte tijd, en in feite ook de partij: Luuks dame kwam op bezoek en pakte wat beslissende pionnen.
In de andere A-groep debuteerde Erwin Meeuwsen (ook En Passant Chaam) met een nederlaag tegen Kienfong Lie Kwie. Na slordig pionverlies kwam hij nog een heel eind terug, maar in het verre eindspel miste Erwin de remisebrengende koningsmars: punt voor Kienfong. De ratingtopper in deze groep, Bob Jansen, won van Rudolf Kat. Dat ging allerminst soepel, aldus de winnaar. Sam Baselmans leek na pionwinst op weg naar een eenvoudige zege op Pascal Graafmans, maar de afwerking haperde en Pascal kreeg het nodige tegenspel. Toch kwam Sam alsnog bovendrijven.
In de B1-groep gaven twee debutanten meteen hun visitekaartje af. Thomas Kaufmann pakte het volle punt tegen Thomas Tepe. De andere zegevierende B-nieuweling was Michel Timmermans, die aan zijn korte Utrechtse schaakcarrière een misleidende KNSB-rating van 1549 heeft overgehouden. Misschien hadden we dat Joost Op ’t Hoog even van tevoren moeten vertellen; hij werd met vaste hand door Michel weggeschoven op de damevleugel. In deze groep boekten Lex Karstens en Maarten Werkhoven nuttige zeges op respectievelijk Toon Stuart en Henry Flikweert.
In de B2 was Raimon Bach enkele dagen na de match nog steeds ontroostbaar. Weliswaar kwam hij matig uit de opening tegen Bart Plasmans, maar veel verderop in de partij kreeg hij opeens de kans om mat in twee te geven. Die greep hij echter niet; toch een punt voor Bart. De partij Leo van Gelder-Jan Otten was vrij snel klaar: 0-1.
Dat gold ook voor Jan Weijters-Jan den Dries, in de C2-groep: de enige remise van de avond! In deze groep hoorden we later op de avond Kees Gelens opgelucht ‘wat was dat spannend!’ roepen. Tegenstander Ton Tepe zat er wat beteuterd bij. Tsja, it is over when the curly man whistles. In de C1 noteerden we twee ratingverrassingen. Hans van Driel vierde zijn rentree met een lekkere zwartzege op Rene Davidse, terwijl William Rötschke onverwacht zijn schaakmaat Robert Smulders te grazen nam. Al net zo'n goede start hadden Bjoern Hofmans, Cees Zoontjens en Elroy Kerstens, ten koste van Jeffrey van Huijgevoort, Ivar van der Heide en Nico Dignum.
Ook in de D-groep volop strijdlust. Die leek Wil Wouts fataal te worden, maar hij kreeg eerste hulp van Paul Vermee. Iets met -24 en +24 en: 'Schrijf er maar niks over!'. Nieuw lid Frans Pistorius kreeg een warm onthaal van Ad Haans, al zal Frans zich dat toch anders hebben voorgesteld. Bert Wels was minstens zo opgetogen als Ad; hij wist voor het eerst Jan Hes te verslaan. Coen Klaassen nam revanche op Fons van Leersum voor de nederlaag in de vorige cyclus. Jan Bergsma en Guus Vermeulen waren tot elkaar veroordeeld voor een ratingpartij. Jan kwam er vanaf met een taakstraf van een halfuur.

Jan Douwes al snel de beste Inloopschaker (5-9-2019, Algemeen)
Op vrijdagmiddag 30 augustus startte de eerste periode van het nieuwe inloopschaakseizoen, met de vertrouwde prettige opkomst van 23 schakers. Twee toppers hadden nog een appeltje met elkaar te schillen uit het vorig seizoen. Jan Douwes en Sebastiaan Dijksman speelden een match over twee partijen om de titel Inloopschaker van het Seizoen. Omdat hij drie periodes had gewonnen en Sebastiaan maar ééntje, had Jan een iets groter voordeel dan de WL bedoeld had; bij 1-1 zou hij zijn titel prolongeren. En zo liep het ook, toen beiden hun witpartij wonnen. Felicitaties alom (en weer een Cinecitta-bon) voor Jan, en niemand die eraan twijfelt dat een snelschaakbeest als hij ook de beoogde snelschaakbarrage op 1-1 zou hebben gehouden.
Ongeslagenen waren er ook: Daan van Kalken, Toon Tibosch, Raimon Bach, Pascal Graafmans (allen 2 uit 2), Bert Wels, Ton Renes, Bastiaan van de Rijt (allen 1,5 uit 2) en Frans Konings (0,5 uit 1). De eerste zeven voeren ongetwijfeld de boventoon in het verse ratingwinstklassement.
Vrijdag 6 september kan iedereen weer terecht bij Cinecitta om geheel vrijblijvend één of twee rapidpartijen te spelen. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar meldt, kan meteen aan de slag tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

Schaken in kroegen en op terrassen: de enquête (4-9-2019, Algemeen)
Kroegenschaaktoernooien zijn een bloeiende tak van sport. Op een zaterdag of zondag met je maat of maten al rapidschakend van café naar café hoppen, hoeveel mooier moet het nog worden? Goeie vraag, vinden ze bij Chess Reporter. Zij hebben enquête gemaakt om te peilen wat de schakers in Brabant waarderen en/of missen, qua kroeg- en terrassenschaak. Zo'n enquête is pas effectief als zoveel mogelijk mensen een paar minuutjes doneren om 'm in te vullen. Kleine moeite toch? Je vindt de vragen hier.

Stukkenjagers in de laatste zomertoernooien (4-9-2019, Algemeen)
Het zomerschaak gaat naadloos over in de competities van alledag. Maar je hebt nog wat uitslagenkliekjes tegoed. In het XXI Open Internacional d'Escacs de Sants kwam Stefan Hess uit op 4 uit 9. In de A-groep van het Goirles Weekend Kampioenschap scoorde Erik Dignum met 3,5 uit 6 ratingconform, terwijl Bart Plasmans met 3 uit 6 een mooie overscore liet noteren. In de B-groep kon Guus Vermeulen zich - met 4 uit 6 - niet mengen in de strijd om de podiumplekken. Raimon Bach werkte met zijn TPR van 1575 aan een aardige KNSB-startrating, terwijl Nico Dignum de pittige tegenstanders deze keer niet de baas kon. Nog meer toernooiridders ontdekten we bij het Kroeg en Loper-toernooi in Leiden: Mart Nabuurs kwam aan de zijde van Anne Haast tot 8,5 uit 14, terwijl het duo Jasper Beukema/Sjoerd van Roon tot 7,5 punt reikte.

Een poloshirt verovert De Stukkenjagers (3-9-2019, Algemeen)
"Hoe komen jullie erbij dat ik maat XXXXL heb?" bromde Leo, terwijl zijn pretoogjes verraadden dat hij beter wist. De zevende jaarlijkse schaakdag van SJ Efzes zat er bijna op.

Ten huize van René en José wachtten ’s morgens zes schaakborden op dertien Jagers die volgens een ondoorgrondelijk schema van wedstrijdleider Cees (dat slechts met een lineaal kon worden bijgehouden) manhaftig met elkaar de strijd aangingen. Thomas achtte dit volstrekt overbodig omdat de winnaar al vaststond (hij werd gedeeld derde). Theo zou eerder vertrekken aangezien het veterane-EK Dammen hem verwachtte en Hans G. had afgezegd, naar verluidt omdat niet één Jager zijn vrouwelijke partner had meegevraagd op deze dag.
Wil, de Grote Leider en sinds kort ook Grote PartijVoorzitter, opende in bloemrijke bewoordingen de dag met een bos bloemen voor José die met huisvriend Geert op bourgondische wijze de lunch, drank en het avondeten bestierde, waarna Ivar de eerste scalp aan zijn koord reeg- hij zou bovenaan eindigen met één nederlaag, tegen Paul die de rest van de dag niet ophield te glimmen.
Naarmate de uren verstreken en drank de hoofden enigszins benevelde, lonkte de vierkante vijver in de achtertuin en kon Björn (tweede) er ternauwernood van worden weerhouden de wateririssen te beplassen. Jan die alle films ziet en Jan die alle Willem II-goals begroet waardeerden vanaf de seniorentafel de aanwezigheid van Ad; die had zijn jaarlijkse familiefeest laten schieten om te aanschouwen hoe bij aanvang van de dag gastheer René werd verblijd met een bordeauxrood Stukkenjagers-poloshirt. De jaloerse blikken van de anderen noopten de Grote Leider om na het voortreffelijke avondeten van eenieder de shirtmaat te noteren, waarbij Leo (gedeeld derde) twinkelend bromde: "Hoe komen jullie erbij dat…?"

Hans vD (vijfde)


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]