[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Stukkenjagers Kersttoernooi op 21 december: info en aanmelden
22-11-2019: 13.30 -16.00 uur: Inloopschaak bij Cinecitta

Nieuws

Het eerste op voorsprong na zeeslang (21-11-2019, Algemeen)
Van de wedstrijd De Stukkenjagers 1-UVS van aanstaande zaterdag werd op verzoek van de Nijmegenaren woensdag al een partij voorafgespeeld. Dat gaf ons de gelegenheid om kopman Stefan Beukema, zaterdag verhinderd, alsnog in te zetten. Aanvankelijk leek deze meesterzet niet het gehoopte resultaat te hebben, want tegen Jaap Houben stond hij in het middenspel glad verloren. Maar toen zwart het niet afmaakte kreeg Stefan uiteindelijk een dame-eindspel met pluspion. Dat leek weinig winstkansen te bieden. Na schier eindeloze manoeuvres besloot Stefan na middernacht de pion terug te geven om af te wikkelen naar een pionneneindspel. Dat was remise, maar Jaap vond in de vroege uurtjes de reddende zet niet meer. 1-0 voor SJ 1!

Vier koplopers in Stukkenjagers Open (21-11-2019, Algemeen)
Na ronde 3 van ons open toernooi, op woensdag 20 november, hebben nog vier spelers de volle buit. Onder hen niet de hoogst gerate speler, Luuk Baselmans. Met zwart tegen Erwin Kalle kreeg hij nergens zicht op de zege, en met remise mocht hij naar verluidt opgelucht ademhalen.
De andere drie ratingfavorieten hadden minder problemen om hun perfecte score intact te houden. Herman Grooten begon kort na de opening een koningsaanval, waarvan Erik Dignum te laat de verwoestende kracht inzag. Bob Jansen stond op papier voor een loodzware opgave: met zwart tegen angstgegner Ruud Feelders. In de praktijk viel het deze keer mee. Ruud moest al vroeg in de partij vaker in de denktank dan Bob, en uiteindelijk vertaalde zich dat ook op het bord: Bob sloeg toe aan de overkant. Sam Baselmans profiteerde in het middenspel van de gebrekkige coördinatie tussen de stukken van Erwin Meeuwsen, en maakte er eentje buit.
De vierde koploper zou komen uit het treffen Henk Jan Beukema-César Becx. De zwartspeler probeerde met provocatieve zetten in de opening verwarring te zaaien. Henk Jan ging maar al te graag op die provocatie in: met gezonde en logische zetten startte hij een aanval op twee fronten. Net toen de zwarte stelling slooprijp was, verslapte Henk Jans strakke hand en kon César via dameruil de schade beperken. In het dubbeltoren+paard-eindspel leek de partij naar remise te sukkelen. Totdat Henk Jan jammerlijk mistastte.
In deze ronde slaagden vier spelers erin een verdienstelijk resultaat te behalen tegen flink hoger aangeslagen spelers. Bart Plasmans, Michel Timmermans en Wil Wouts (weer hij!) ontfutselden respectievelijk Peter Huibers, Robin Verhoeven en Jan Otten een halfje. Nog bijzonderder was de zwartzege van Toon Stuart op Karel Storm.
Bijna alle uitslagen van deze ronde kun je hier bekijken.

Toch een Stukkenjager in de Europa Cup (18-11-2019, Algemeen)
Ooit nam onze club twee keer deel aan de European Club Chess Cup, inmiddels moeten we het doen met individuele deelname. Jan Sprenger hielp in Montenegro de eer van LSG hoog te houden. Hij bleef aan bord 2 zeven ronden lang ongeslagen, maar kwam evenmin tot winst, zoals je hier kunt checken.
Afgelopen weekend beproefde César Becx zijn geluk in het Haags Weekendtoernooi. In ronde 2 leed hij zijn enige nederlaag, tegen IM Nico Zwirs, doordat de incrementfase hem fataal werd. Die had hij wellicht kunnen voorkomen door niet de hele partij allerlei zwarte rokades diep door te rekenen; de zwarte koning had immers op de zevende zet al een uitstapje naar f7 gemaakt. In de overige vijf partijen eiste de ouderdom minder tol, de details vind je op de toernooisite.

Alsnog de toppers van vorige week (15-11-2019, Algemeen)
Terwijl de inloopsessie van deze week al loopt, willen we toch de ongeslagenen van vorige week nog even hun welverdiende eervolle vermelding gunnen. Van de 24 schakers die er op 8 november bij waren, wonnen Sam Leder, Kienfong Lie Kwie, Jan Douwes, Sebastiaan Dijksman en Erik Dignum ieder hun beide partijen, terwijl ook Toon Tibosch (1,5 uit 2) en Jim Stada (1 uit 1) niet verloren.
Zoals bekend is er elke vrijdagmiddag in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 weer een kans voor enthousiaste schakers, ongeacht speelsterkte. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen gratis en vrijblijvend aanschuiven voor een of twee rapidpartijen van 25 minuten per speler.

De Stukkenjagers A heeft gemengde gevoelens bij knap gelijkspel (14-11-2019, Algemeen)
Het A-team moest het opnemen tegen KiNG A, een van de twee favorieten in de Hoofdklasse. Bij de eerste tijdcontrole stond het 1-1, na een zege van Luuk Baselmans (3) en een nederlaag van Sebastiaan Dijksman (2), die heel goed uit de opening was gekomen. Juist in die eerste tijdnoodfase miste Sam Baselmans (4) een harde winst, waarna hij uiteindelijk ten onder ging in een ongebruikelijk eindspel. Gelukkig was daar Sjoerd van Roon (1) die koel bleef in een tweesnijdende stelling, terwijl zijn tegenstander Mark Haast zich een lelijke misser permitteerde: 2-2. De uitslagen en stand van zaken in de Hoofdklasse vind je hier.

De Stukkenjagers B speelt weer gelijk (14-11-2019, Algemeen)
Net als in de eerste ronde deelde het B-team de punten. Die werden tegen R.S.G. A behaald door César Becx (1) en Ron de Veen (2), terwijl Kienfong Lie Kwie (3) en Jan Otten (4) het loodje legden. De uitslagen en stand van zaken in 1A vind je hier.

De Stukkenjagers C verliest derby (14-11-2019, Algemeen)
Op papier had het C-team aan KiNG B een zware kluif, in de praktijk bleek die al helemaal niet te verteren. Bas Rosheuvel (2), Guus Vermeulen (3) en Henry Flikweert (4) bleven met lege handen achter. Dat gold dan weer niet voor Erik Dignum (1) die een remise uit het vuur sleepte: 0,5-3,5. De uitslagen en stand van zaken in 1B vind je hier.

De Stukkenjagers D slaat hard toe (14-11-2019, Algemeen)
Ook het D-team kreeg bezoek uit West-Brabant, zij mochten dan weer R.S.G. C bestrijden. Dat team was deze avond een stuk sterker dan hun B-team, maar dat mocht de Roosendalers niet baten. Geheel tegen de ratingverhouding in werd het 3,5-0,5 dankzij zeges van captain annex dame-offeraar Thomas Tepe (1), Thomas Kaufmann (2) en Elroy Kerstens (4), plus een remise van Carlo Butalid (3). De uitslagen en stand van zaken in 2A vind je hier.
Het geestige verslag van RSG'er Ben Cartens vind je hier.

De Stukkenjagers E redt het niet (14-11-2019, Algemeen)
Het E-team trad woensdag 13 november aan tegen R.S.G. B uit Roosendaal. Die bleken de onzen te slim af. Last-minute invaller Jan Bergsma (3) verloor snel, Nico Dignum (2) na flink wat verzet en Cees Zoontjens (1) na een zeeslang. Wil Wouts (4) redde de eer, al bewandelde hij een opmerkelijke omweg: 1-3. De uitslagen en stand van zaken in 2B vind je hier.

HSC Helmond 2 - De Stukkenjagers 5 (5-11-2019, Algemeen)
Het vijfde ging eervol met 5,5-2,5 ten onder tegen de ratingkoploper in 5F. Teamleider Jan Weijters blikt terug en zat zijn teamgenoten achter de vodden om hun partijen te bespiegelen.

Normaal gesproken moesten we op een nederlaag rekenen tegen een op papier veel sterker team. Niet dat we met bibberende knieën aantraden, want iedereen ging in opperste concentratie de strijd aan. De anders altijd taaie Ivar moest na stukverlies helaas snel capituleren. Geen schande, want zijn opponent had een rating van 1774. Vervolgens speelde zowel Elroy als Roger zeer verdienstelijk remise tegen spelers met een rating ruim boven de 1700.
Met een solide partij tegen een schaaktalent (Brabants jeugdkampioen, rating 1600) zette Raimon ons team op gelijke hoogte. Na zijn zege leken we op een verrassende uitslag af te koersen. Helaas verloor Leo in een ingewikkelde stelling met kansen over en weer. Toch knap gespeeld tegen iemand met 1955 ratingpunten!
Carlo hield knap stand tegen 1816 en voegde een halfje toe aan ons totaal. De resterende twee partijen waren niet meteen verloren. Thomas stond voor de moeilijke opgave om een speler met een rating van 2030 te verslaan. Hij wist zijn partij lang spannend te houden en moest pas laat buigen. Niet veel later kon teamleider Jan (tegenstander van 1740) de koning omleggen en was het pleit beslecht.
Als team konden wij vanuit Snookertown met opgeheven hoofd huiswaarts keren. We waren immers strijdbaar gebleken en hadden bordpunten verzameld tegen een gemiddelde rating van bijna 1800 en dat biedt hoop voor de toekomst!
Hieronder de indrukken van de spelers zelf:

1. Gerard van de Kerkhof - Thomas Tepe
Van tevoren wisten we allemaal dat het aan alle borden lastig zou gaan worden. Ik ben zelf erg tevreden dat ik mijn tegenstander goed bezig heb kunnen houden en er een scherpe partij van heb weten te maken. Aan het einde was 't het verschil in klasse dat de doorslag gaf. Een terechte overwinning voor mijn tegenstander!

2. Pascal Boudewijns - Leo van Gelder
Ik speelde met zwart een Scandinavische partij en kwam al vroeg onder druk te staan. Helaas kon ik mijn stukken niet goed ontwikkelen, maar gaandeweg kreeg ik steeds meer grip op de stelling. Kreeg schijnbaar enige tegenkansen. Uiteindelijk kreeg de stukkenovermacht van mijn opponent toch de overhand.

3. Gachatur Kazarjan - Raimon Bach
Uit een open Siciliaanse verdediging ontstond een inspiratieloos middenspel. De bewuste ruil van stukken leidde tot een eindspel met voor ieder twee torens en een loper, waarin mijn tegenstander meerdere keren remise aanbood. Ik was niet op de hoogte van zijn rating, en ik vond het moeilijk de positie te beoordelen. Met het advies van César om (toch écht!) geen remise aan te nemen in het achterhoofd speelde ik door om uiteindelijk met een matdreiging de loper te winnen. Winst volgde.

4. Roland Robinson - Carlo Butalid
Roland kwam met de Engelse opening op de proppen. Op de 24e zet werd ik gedwongen tot damsruil, en hij kwam met twee torens op de zevende rij. Een paar zetten verder ruilden we lopers, en wij hadden alleen maar onze torens en pionnen over; hij vijf en ik maar twéé. Het leek een verloren zaak, maar ik had twee voordelen: mijn koning kon schuilen achter mijn pionnen, en mijn torens werkten heel goed samen. Na zes zetten had ik de kans om een pion af te snoepen, maar ik had een toren moeten afruilen. Op een zeker moment waren alle pionnen op de koningsvleugel weg, en hoefde ik alleen nog de twee pionnen op de damevleugel te stoppen. Het lukte mij om een pion te pakken, en hij moest genoegen nemen met remise op de 59e zet.

5. John van Rooij - Ivar van der Heide
Ik mocht aantreden op bord 5, met wit. Mijn tegenstander had geen moeilijke middag. Al zeer snel kreeg ik het verlies van een loper te verduren. Dit verlies kwam ik nergens meer te boven. Zelfs een wanhoopspoging van mijn kant maakte geen enkele indruk op mijn tegenstander. Ik schudde hem dan ook maar de hand. Les voor de volgende keer: proberen om zoveel mogelijk stukken op het bord te houden en zeker niet zonder compensatie weg te geven.

6. Hans Nacinovic - Jan Weijters
In een Konings-Indische opening koos wit op de zevende zet voor paardenruil. Hij voerde de druk op de koningsvleugel op, maar ik wist alles te pareren en kon ook tegendreiging in de stelling brengen. Door een onnauwkeurigheid gaf ik een pion weg en daarmee kreeg de hoop op remise een knauw. Ik kon mijn tegenstander lange tijd dwingen om alert te blijven. Een remiseaanbod sloeg hij gezien de stand op dat moment af, maar als Helmond ruim voor had gestaan had hij het aangenomen, vertrouwde Hans mij toe: het was niet eenvoudig was om de winstvoering te vinden. Maar dat lukte hem wel.

7. Joep Peeters - Elroy Kerstens
Mijn tegenstander had zo'n 400 elopunten meer dan ik, dus ik moest aan de bak. Hij vroeg voor we begonnen of ik in vorm was, waarop ik blufte: "Ja. Ik speel de laatste tijd wel enkele honderden punten boven mijn rating." Het begon: e4 c5 Pc3, gesloten Siciliaans. Iets waarmee ik altijd hoop een goed voorbereide Siciliaans-speler te verrassen. Dat ging niet zo goed, want op zet 11 maakte ik een fout en kon zwart een stuk winnen met een twee zetten diepe dubbele aanval. Dat werd gelukkig over het hoofd gezien en hij nam alleen een pion. Kort daarna zag mijn tegenstander allemaal dreigingen die niet bestonden en bood remise aan, terwijl ik zo drie varianten zag met verdedigingen daartegen. Stockfish was het ook niet met hem eens; hij stond op +1.5. De psychologische oorlogvoering voorafgaand aan de wedstrijd heeft gewerkt. Mijn hand ging binnen enkele tienden van een seconde richting de zijne: 0,5 - 0,5.

8. Joost Rutten - Roger Bougie
Zelden tegen zo’n aardig persoon geschaakt. Ik speelde met zwart een soort Siciliaans. Mijn tegenstander had van meet af aan veel tijd nodig en bood na 19 zetten remise aan, omdat hij bang was in tijdnood te raken. Niet vaak zal een dergelijk aanbod sneller zijn geaccepteerd; mijn tegenstander had ongeveer 450 ratingpunten meer dan ik en ik dreigde te laat te komen op een feestje in Maastricht. De stand op het bord was complex maar ongeveer gelijkwaardig.

Zuid Limburg 1 - De Stukkenjagers 1 (5-11-2019, Algemeen)
Op schaaksite.nl is inmiddels een verslag verschenen van deze wedstrijd, die nipt verloren werd door het eerste.
Het verslag van de opgeluchte Zuid Limburgers is inmiddels hier verschenen.

Fianchetto - De Stukkenjagers 4 (3-11-2019, Algemeen)
Het vierde heeft deze ronde een invaller annex verslaggever weten te strikken. Cees Zoontjens bericht.

Uw nietsvermoedende verslaggever had een vriendelijke uitnodiging ontvangen om ook eens op te treden in De Stukkenjagers 4. "Je weet toch wel, Cees, dat je zo’n eervolle uitnodiging niet kunt laten passeren?" Dus mocht ik plaatsnemen in een van de vijf(!) auto’s (hoezo stikstofprobleem?), die op weg gingen naar het Schiedamse Fianchetto. En natuurlijk werden wij daar gastvrij ontvangen. ("Komen jullie helemaal uit Brabant?"). Toen pas liet onze teamleider los wat ons daar te wachten zou staan: minimaal 1700 op de laagste borden. Waarschijnlijk gaan we met 8-0 verliezen, was de overheersende stemming.
Juist dan komt de Stukkenjagers-mentaliteit (semper perfide) bovendrijven. Als we dan toch ten onder moeten gaan dan zal het strijdend zijn. Uw verslaggever wilde niet de eerste nul pakken: de door de tegenstander aangeboden remise kwam dus goed uit. Emil Voorhorst kreeg wel de gevreesde tegenstand en moest verbijsterd opgeven. Bas Rosheuvel zag de compensatie voor zijn twee geofferde pionnen niet terug en dus was het eindresultaat navenant. Paul Castermans speelde een gedegen partij, ik kon dat allemaal niet meer bijsloffen, maar hij haalde de remise. Goed hoor.
Helaas was Jan Otten ergens het goede pad kwijt geraakt, ook hij had ergens een pionnetje zien verdwijnen en dat was ook nu beslissend. Gelukkig let hij altijd beter op onze centen dan op zijn pionnen, dus dat zij hem vergeven. Andries, die ons veilig heen en weer terug thuis heeft gebracht, treurde enige tijd over een mindere zet. Maar uiteindelijk had zijn tegenstander toch de betere voortzetting. Guus Vermeulen had intussen keurig netjes gewonnen.
Waar we voor vreesden is niet gebeurd, we zijn niet weggespeeld, maar hebben wel verloren. Daar kon Marieke Sarton niks meer aan veranderen ondanks het feit dat zij een keurige en solide remise op het bord bracht.
Achteraf: dit team heeft meer power in zich dan ze zelf beseffen. En dat van zijn paard en zijn kont kennen we al. Blijft dus over dat een schaker het meeste lijdt van het lijden dat hij vreest. Kortom: een terechte, maar misschien onnodige 2,5-5,5. SJ, altijd lastig, soms voor zichzelf.

Ook de tegenstanders hebben het verslag al klaar, je vindt het hier.

De Stukkenjagers 1 laat tweede zege liggen (3-11-2019, Algemeen)
Dat gevoel overheerste bij het eerste na afloop van de wedstrijd tegen Zuid Limburg 1. Bij een 4-1 voorsprong zag het er veelbelovend uit, maar het mocht niet zo zijn: 4,5-5,5. Winst was er voor Jasper Beukema (5), Luuk Baselmans (7) en Sam Baselmans (8), terwijl Erwin Kalle (4), Erik Dignum (9) en César Becx (10) remiseerden. Mart Nabuurs (1), Herman Grooten (2), Sjoerd van Roon (3) en Nick Bijlsma (6) dolven het onderspit.
De uitslagen en de stand in 1B vind je hier.
Het verslag van de opgeluchte Zuid Limburgers is inmiddels hier verschenen.

De Stukkenjagers 2 terug op aarde (3-11-2019, Algemeen)
Na de startzege trad het tweede vol optimisme het treffen met Zuid Limburg 2 tegemoet. Het kon een oorwassing niet voorkomen: 2-6. Winst was er voor Peter Huibers (2), terwijl Ruud Feelders (1) en John Greunsven (8) remiseerden. Verlies was er voor Karel Storm (3), Martijn Blom (4), Reinier Jaquet (5), Rudolf Kat (6) en invaller Joppe Raats (7).
De uitslagen en de stand in 2D vind je hier. Het verslag vanuit Zuid-Limburgs perspectief is hier te lezen.

De Stukkenjagers 3 komt net te kort (3-11-2019, Algemeen)
Het derde reisde samen met SJ 1 en 2 naar Klimmen om het op te nemen tegen Zuid Limburg 4, dat op papier zo'n 80 punten sterker was. Het kwam dichtbij een of zelfs twee matchpunten, maar uiteindelijk kwam er toch de ratingconforme 3-5 op het scorebord. Winst was er voor Constantijn Beukema (7), terwijl Henk Jan Beukema (1), Ron de Veen (4), Joost Op 't Hoog (6) en Tommy Grooten (8) een halfje pakten. Dat lukte Lex Karstens (2), Christiaan Beukema (3) en Kienfong Lie Kwie (5) niet.
De uitslagen en de stand in 3F vind je hier.

De Stukkenjagers 4 kan niet verrassen (3-11-2019, Algemeen)
Ook het vierde kampt, in 4G, dit seizoen met een structureel ratingdeficit, al is dat een stuk kleiner dan bij SJ 5. In Schiedam kon SJ 4 niet voor een verrassing zorgen: tegen Fianchetto werd het 2,5-5,5. Teamleider Guus Vermeulen (2) boekte een knappe zege, Paul Castermans (1), Marieke Sarton (5) en Cees Zoontjens (8) boekten verdienstelijke puntendelingen. Verlies was er voor Bas Rosheuvel (3), Jan Otten (4), Emil Voorhorst (6) en Andries Deliën (7).
De uitslagen en de stand in 4G vind je hier.

De Stukkenjagers 5 scoort veel beter dan verwacht (3-11-2019, Algemeen)
Het vijfde staat in de vijfde klasse sowieso voor een loodzware opgave, en dan moesten ze in de eerste ronde ook nog meteen op bezoek bij de ratingfavoriet. HSC 2 had zo'n 340 puntjes per bord meer. Toch kwamen maar liefst vier SJ'ers tot scoren in Helmond. Raimon Bach hield aan bord 3 een jeugdtalent onder de duim, terwijl de remises van Carlo Butalid (4), Elroy Kerstens (7) en Roger Bougie (8) zo mogelijk nog knapper waren. Zulke surprises waren Thomas Tepe (1), Leo van Gelder (2), Ivar van der Heide (5), Jan Weijters (6) dan weer niet vergund. Neemt niet weg dat 2,5-5,5 een bemoedigende start van het seizoen is.
De uitslagen en de stand in 5G vind je hier.

Het regent ongeslagenen (1-11-2019, Algemeen)
Regen of niet: ook op vrijdagmiddag 1 november kwam de opkomst bij Cinecitta weer dik boven de twintig uit. Van de 27 inloopschakers bleven er negen zonder nederlaag: Bert Wels, Frans Pistorius, Bob Jansen (allen 2 uit 2), Thomas Kaufmann, Piet Kooijman, Frans Konings (allen 1,5 uit 2), Peter Uhrin, César Becx (beiden 1 uit 1) en Jim Stada (0,5 uit 1).
Op vrijdag 8 november zijn alle schakers weer van harte welkom om een of twee rapidpartijen te spelen tegen een ongeveer even sterke tegenstander. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar, kan meteen aan de slag.

Vijf zaterdagteams op pad (1-11-2019, Algemeen)
Zaterdag 1 november gaan vijf van de zes KNSB-teams van De Stukkenjagers buitenshuis op zoek naar matchpunten. Of bordpunten, want de concurrentie oogt sterker.

De Stukkenjagers 1 gaat op bezoek bij de gedoodverfde kampioen in de eerste klasse B: Zuid Limburg. Lekker vrij-uit spelen is het devies. Op de reis naar Klimmen wordt het vlaggenschip vergezeld door het tweede en het derde. De Stukkenjagers 2 is in 2D gestart met een verrassende zege en zal er tegen het sterke Zuid Limburg 2 op gespitst zijn weer een huzarenstukje uit te halen.
Ook De Stukkenjagers 3 begon, in 3F, met een knappe zege aan het seizoen. Tegen Zuid Limburg 4 heeft het derde wederom een flink ratingnadeel. Inspirerend!? De Stukkenjagers 4 had in 4G juist een valse start, en is in Schiedam tegen Fianchetto beslist geen favoriet. Dat geldt in nog sterkere mate voor De Stukkenjagers 5, dat in zijn eerste match in 5G meteen te maken krijgt met een van de ratingtoppers: in Helmond wacht HSC 2. Helaas heeft de beoogde tegenstander van De Stukkenjagers 6 in 7B zich teruggetrokken, zodat het zesde nog even - tot 23 november - geduld moet hebben voor zijn seizoensouverture.

De nieuwe KNSB- en FIDE-ratings! (31-10-2019, Algemeen)
Op 1 november hebben de KNSB-ratings hun driemaandelijkse update gehad. Bekijk de nieuwe getallen van alle SJ'ers hier. De in jouw rating verwerkte partijen vind je door hier je achternaam zonder voorvoegsels in te tikken.
De nieuwe FIDE-ratings van onze clubleden per 1 november vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

Negen koplopers in Stukkenjagers Open (31-10-2019, Algemeen)
In de tweede ronde van ons open toernooi hadden de toppers het geen van allen echt gemakkelijk. Hoewel… Bob Jansen wist de onconventionele openingsopzet van Lex Karstens te ontzenuwen door met een klassieke pionnenstorm diens koningsvleugel lam te leggen. Daarna ging het vanzelf. Luuk Baselmans en Herman Grooten hadden aanzienlijk langer werk. Luuk moest tegen Rudolf Kat tot het D+T+L-eindspel wachten om het verschil te maken, terwijl Herman tegen Ron de Veen geduldig manoeuvrerend in een leeggelopen zaal zijn voordeel in een 2T+P-eindspel te gelde maakte.
Heel wat spectaculairder ging het er aan toe bij César Becx-Robin Verhoeven. De computer sloeg - na afloop dan - al snel uit naar +4 à 7 voor César, maar die verdwaalde weer eens in zijn eigen tactische mogelijkheden. In de incrementfase kwam de zege zelfs één moment in gevaar, maar dat ging ongemerkt voorbij.
Ook Sam Baselmans, Erik Dignum, Ruud Feelders en Henk Jan Beukema boekten hun tweede overwinning. Twee ratingtoppers konden hun status niet waarmaken. Thomas Kools kwam niet verder dan remise tegen collega-EGS’er Bart Plasmans, die in onze interne aan vastigheid heeft gewonnen. Neo-Stukkenjager Erwin Meeuwsen zorgde voor de grootste surprise in de partijen tussen de éénpunters; hij voegde zich bij de koplopers door Karel Storm te verslaan.
Maar de allergrootste ratingklapper van de avond maakte Frans Pistorius die - als we het uitslagenblaadje mochten geloven - Ton Renes onderuit haalde. Bij navraag bleek het te gaan om een keurig afgemaakte aanval. Hulde! Daarbij verbleken zelfs de verdienstelijke remises van Cees Zoontjens en Carlo Butalid tegen respectievelijk Jan Otten en Jasper Kools enigszins.
De uitslagen van ronde 2 vind je hier.

De Stukkenjagers D gaat onderuit (30-10-2019, Algemeen)
Ook ons D-team kwam afgelopen week in actie, zij traden in een geïmproviseerde opstelling aan in Etten-Leur. Daar bleek Staunton A te sterk. Carlo Butalid (2), Elroy Kerstens (2) en Ton Tepe (4) moesten een nederlaag slikken. Last-minute invaller Roger Bougie (3) smaakte het genoegen het eerreddend punt te scoren: 1-3.

Stukkenjagers Open, ronde 2 (29-10-2019, Algemeen)
Op woensdag 30 oktober staat de clubavond in het teken van ons open toernooi. Vanaf 19.45 uur gaan de klokken weer aan, de indeling voor ronde 2 vind je hier.

Elke vrijdagmiddag welkom in Cinecitta (29-10-2019, Algemeen)
Bij de inloopschaaksessie van vrijdag 25 oktober waren 22 schakers present. Ad Haans, Frans Pistorius, Frank Vennix en Jan Douwes wisten hun beide partijen te winnen. Ook Sebastiaan Dijksman (1,5 uit 2), Glenn Morren, Theo Mulder, Jim Stada (allen 1 uit 1), Mart Nabuurs en César Becx (beiden 0,5 uit 1) bleven ongeslagen.
Op vrijdag 1 november kan iedereen weer in de Ristiobar van Cinecitta terecht om geheel vrijblijvend één of twee rapidpartijen te spelen. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar meldt, kan meteen aan de slag tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

Stefan Beukema in EK Landenteams (28-10-2019, Algemeen)
Het toernooi wordt gehouden in Batumi (Georgië). De kopman van SJ 1 komt uiteraard voor België uit. Stefan heeft inmiddels in vier van de vijf matches van onze Zuiderburen zijn opwachting gemaakt: twee zeges en twee nederlagen. Je kunt het toernooi, inclusief dagelijks veel live-partijen, volgen via de toernooisite.

Geen ratingwinst voor Stukkenjagers (28-10-2019, Algemeen)
De toernooien in Haarlem en Hoogeveen zijn ten einde gekomen. In de Noord-Hollandse hoofdstad zag Rudolf Kat zijn ratingwinst in de tweede toernooihelft wegdeemsteren: hij eindigde met 3,5 uit 8 op een ratingconforme score, zoals je hier kunt checken. Dat gold ook voor Herman Grooten, met 5 uit 9 in de A-groep van het Hoogeveen Schaaktoernooi. In de B-groep perste Tommy Grooten er een mooie eindsprint uit die hem op 4,5 uit 8 bracht en hem nog net een plusscore opleverde. De details vind je op de toernooisite.
Vier Stukkenjagers namen van 25-27 oktober in Amsterdam deel aan het Eijgenbrood-weekendtoernooi. In de A-groep kon Mart Nabuurs de ratingschade van een nederlaag in ronde 1 (en de remise tegen César Becx in ronde 5) niet repareren, maar door een zege in de slotronde werd hij met 4 uit 6 wel beste Stukkenjager. César kreeg met 3,5 uit 6 zijn rating niet in beweging, wat in deze levensfase best positief is. Ook Roland Daamen lag op koers voor een status quo, maar een onverhoopte nederlaag in de laatste ronde wierp hem flink terug. In de B-groep wisselde Thomas Tepe pieken en dalen af. Tegenover twee snelle zeges en één gelukkige stonden drie nederlagen, waarvan er twee de predikaten 'onnodig' en 'frusterend' verdienden. De cijfers kun je nakijken op de toernooisite.

De Stukkenjagers B tekent de vrede (27-10-2019, Algemeen)
Afgelopen vrijdag speelde SJ B de uitwedstrijd tegen BSV A in Bergen op Zoom. Ron de Veen doet verslag.

Bij (verre) uitwedstrijden is het wel eens lastig bij De Stukkenjagers om een team compleet te krijgen. Teamleider Reinier was al een maand van te voren bezig te peilen wie van onze vaste spelers mee konden doen, dat bleken slechts twee spelers namelijk Lex Karstens en Ron de Veen. Gelukkig waren Leo van Gelder en Paul Castermans bereid om het team compleet te maken. Daarvoor bedankt en ook César voor zijn inzet.
Vlak voordat de wedstrijd begon waarbij wij welkom werden geheten kregen wij een korte toespraak over het feit dat Bergen op Zoom 75 jaar geleden was bevrijd en er festiviteiten waren in de stad. 'Wij' wilden hun feest bewust - of onbewust - niet verpesten en besloten er een vredelievende avond van te maken. Nee hoor, dat kwam toevallig zo uit.
Leo (4) kwam als eerste remise overeen, redelijk snel overigens. In eerste instantie was hij daar tevreden over omdat hij bij ons inviel in een hogere klasse, maar toen hij later hoorde dat zijn rating veel hoger was, was dit een beetje jammer. Overigens bleek zijn tegenstander in praktijk toch beter te zijn (rating zegt ook niet alles). Lex (1) speelde een partij die hij graag speelt met wit en had een voordelige stelling. Ron (2) leek iets voordeliger uit de opening te komen, maar had wel wat ontwikkelingsachterstand. Paul (3) had een op papier gelijkwaardige tegenstander, net als Lex en Ron, maar wel een tegenstander die je niet zomaar kunt verslaan. Ondanks het feit dat Paul in vorm is bleef de stelling in evenwicht. Inmiddels kreeg zowel Lex als Ron een remiseaanbod. Lex zijn aanval had niet tot beslissend voordeel geleid, sterker nog hij zou een stuk verliezen of mat gaan, maar dat trucje overzag zijn tegenstander. Dus lang nadenken hoefde hij niet en nam het remiseaanbod aan (1-1). Ron had even gewacht op Lex om te beslissen wel of niet doorspelen, maar zag terecht dat zijn tegenstander wat beter stond en dat Paul waarschijnlijk remise zou spelen. Verstandig werd het remiseaanbod aangenomen (1,5-1,5). Paul en zijn tegenstander speelde nog even door alvorens ook hier remise werd overeengekomen (2-2). Zo werd de vrede getekend (op alle borden!). Enerzijds hadden we misschien een beter resultaat moeten neerzetten, anderzijds konden we ook gewoon verliezen. Met dit resultaat is er niets aan de hand en kan het nog alle kanten op gaan. Bij het bekijken van de andere teams is alles nog mogelijk, misschien behoren we zelfs tot de betere teams.

De Stukkenjagers C start met een gelijkspel (25-10-2019, Algemeen)
Afgelopen maandag was nog een derde SJ-viertal te gast bij De Drie Torens. Het C-team nam het op tegen hun B-team. Ze deelden de punten. Aan de topborden zegevierden Erik Dignum en debutant annex invaller Erwin Meeuwsen. TL Guus Vermeulen ging aan bord 3 verrassend onderuit. Aan bord 4 moest Thomas Tepe het om onduidelijke redenen opnemen tegen de verreweg sterkste DDT-er. Hij had eeuwig schaak op de schoen, maar de tijdnood deed hem een andere keuze maken. Die leidde tot verlies: 2-2 dus.

Schaken & film bij Cinecitta: analyze this (24-10-2019, Algemeen)
Zondag 20 oktober was een twaalfkoppige Stukkenjagers-delegatie - inclusief vier spelersvrouwen - te gast bij het 013 Cinecitta International Film Festival. Samen bezochten zij The Dragon Defense, een Colombiaanse film over drie oudere mannen die een passie voor schaken delen. De film werd door het twaalftal beoordeeld als 'equal' tot 'slightly better'. De post mortem was in ieder geval genoeglijk en voor herhaling vatbaar. Maar dat lag misschien ook wel aan het drankje dat Paul Vermee na afloop aanbood.

Elf ongeslagenen bij inloopschaak (23-10-2019, Algemeen)
Op vrijdag 18 oktober liep het wederom storm met inloopschakers bij Cinecitta: 27 stuks. Maar liefst elf spelers bleven zonder nederlaag: Hannie Hermans, Ton Renes, Marieke Sarton, Erik Dignum, Sebastiaan Dijksman (2 uit 2), Tasos Koronidis, Frans Pistorius (1,5 uit 2), Carlo Butalid, Bob Jansen (1 uit 1), Cees Zoontjens (0,5 uit 1).
Op vrijdagmiddag 25 oktober is er voor eenieder weer een mooie gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen. Wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag.

Rudolf Kat op dreef in Haarlem (23-10-2019, Algemeen)
Drie leden spelen momenteel meerdaagse toernooien. In het Hoogeveen Schaaktoernooi heeft Herman Grooten na vijf ronden 3 punten. Hij neemt het woensdag in ronde 6 op tegen Casper Schoppen. In de B-groep is zoon Tommy met 1 uit 4 nog niet op volle toeren, maar met nog vier ronden voor de boeg ligt een mooie eindsprint in het verschiet. De details en live-partijen vind je op de toernooisite.
In het open toernooi bij de Haarlemse Meesters doet Rudolf Kat het uitstekend, al leed hij dinsdag in ronde 4 zijn eerste nederlaag. Met 50% tegen flink hoger gerate tegenstanders spreekt zijn tussentijdse TPR van 2132 boekdelen. De cijfers vind je hier.

De Stukkenjagers A pakt de eerste punten (22-10-2019, Algemeen)
Ook het A-team was te gast bij Theseus. En ook hen stemde het resultaat tot tevredenheid. Teamleider Luuk Baselmans bericht:

SJ A moest zijn eerste wedstrijd in de avondcompetitie tegen De Drie Torens A. Na een prettige ontvangst en de fijne aanblik van maar liefst drie teams van De Stukkenjagers kon de wedstrijd beginnen. Dat ging voortvarend. Luuk won op bord 1 al snel een pion en kon vervolgens dames ruilen. Op bord 2 had Sam Baselmans een complexe stelling met veel mogelijkheden, waarbij alle vier de centrumvelden bezet waren door pionnen. Sam koos hierbij een beter pad dan zijn tegenstander. Dit leidde tot stukwinst en toen hij later nog een stuk won was de 1-0 een feit.
Sebastiaan Dijksman kwam op bord 4 als beste uit de opening. Na een misstap mocht hij zich gelukkig prijzen met een remiseaanbod van zijn tegenstander. Aangezien Luuk aan het winnen was en de stelling van Sjoerd van Roon nog onduidelijk was, nam hij de remise aan: 1,5-0,5. Vervolgens duurde het niet lang meer voordat Luuk de teamwinst veilig stelde: 2,5-0,5. Sjoerd had een moeilijke stelling op bord 3. Na een lange tijdnoodfase kwam hij helaas als verliezer uit de partij. Eindstand 2,5-1,5. Dit maakte de remise van Sebastiaan nog belangrijker. SJ A kon met de teamwinst naar huis!

De Stukkenjagers E verrast vriend en vijand en vooral zichzelf (22-10-2019, Algemeen)
De kop is eraf in de NBSB-viertallencompetitie. Vervangend teamleider Wil Wouts heeft meteen goed nieuws te melden...

SJ E moest uit tegen De Drie Torens C. Met het door lichamelijk ongemak uitvallen van de teamleider, die normaliter aan bord 1 speelt, begon het gebeuren met een fikse aderlating. Zeker omdat we weten dat Cees in wedstrijden die ertoe doen altijd boven zichzelf weet uit te stijgen. Gelukkig hadden we na tig telefoontjes Theo van de Hoek bereid gevonden om in te vallen. Omdat we dat uiterst fideel vonden hebben we dat beloond met een plaats aan bord 1. Tegen een enorme ratingoverwicht van gemiddeld 200 punten hadden we weinig illusies. Maar in het altijd gezellige Theseus werden we vriendelijk ontvangen en ze deden hun best om ons op het gemak te stellen.
Verrassend won Nico Dignum (1322) in 17 zetten van Cemil Kaya (1488). Een knappe prestatie! René Davidse stond totaal in evenwicht met Ton van Moorsel (1398), niks aan de hand, totdat Ton met een verrassende maar wel erg slimme zet het evenwicht verstoorde. Zoals elke schaker weet kan de stelling die met zoveel moeite en zo zorgvuldig opgezet is als een kaartenhuis in mekaar storten. Dat overkwam René, het nazorgteam van De Stukkenjagers E heeft hem opgevangen en het opgelopen kleine trauma weggemasseerd: hij komt woensdag weer gewoon vol goede moed naar de clubavond.
Hoe Wil Wouts (1233) het tegen Wim den Uijl (1508) voor mekaar kreeg is hemzelf ook nog een raadsel, maar in het eindspel met Wim een paard en Wil een witveldige loper en gelijke aantal pionnen kon het paard op een gegeven moment geen kant meer uit en de loper kon, in combinatie met de koning, beginnen aan het ruimen van de pionnen van Wim. Zover liet die het niet komen: 0-1 voor Wil.
Theo (1313) speelde zoals bij hem gebruikelijk een lange, zeer lange partij met liefst zo weinig mogelijk stukken op het bord. Zodat het steeds meer op dammen gaat lijken en dan is hij echt in zijn element. Maar twee torens tegen een toren en een paard is zelfs hem tegen Andries Höhner (1544) te veel. 1-0 voor Andries. Toch blijft dat we niet verloren hebben en de 2-2 is een mooie opsteker.

Wisselende resultaten in WK Jeugd en JCC (16-10-2019, Algemeen)
Het WK Jeugd in Mumbai heeft de twee deelnemende Stukkenjagers wisselende resultaten gebracht. Zo was Jasper Beukema in de categorie 'Under 18' ongenaakbaar (5 uit 5) tegen de lager gerate spelers, maar kreeg hij veel tegengas (1 uit 6) van de 2350-plussers. In totaal 6 uit 11 dus. Voor Constantijn Beukema was deelname aan de Under 14-groep een leerzame ervaring, die hij met 4 uit 11 afsloot. De resultaten vind je hier.
Ook in de JeugdClubCompetitie werden downs en ups afgewisseld. Het A1-team verloor in ronde 3 met 3-1 van rivaal KC Chesscool, maar herstelde zich met een 4-0 tegen Leiderdorp. Daarmee nam het revanche voor de 3-1 nederlaag van ons A2-viertal tegen dit team, een ronde eerder. Het tweede behaalde, in ondertal, in ronde 4 alsnog zijn tweede matchpunt: 2-2 tegen Spijkenisse. Alle uitslagen van de JCC zijn hier te vinden.

Zalig zijn de onwetenden (12-10-2019, Algemeen)
Eerder kon je al lezen van de mega-surprise die ons NBSB-bekerteam tot stand bracht. Ook tot hun eigen verbazing, zo blijkt uit onderstaand verslag van Paul Castermans...

Aangekomen bij De Pion leek het niet zo'n levendige boel. In de voorzaal zaten in eerste instantie een stel bejaarden te vergaderen, die later werden afgelost door een groep repeterende muzikanten. Het was zodanig duidelijk dat dit groepje oefening nodig had, dat het achterzaaltje voor de schakers werd beschermd met een geluidsmuur. Gelukkig konden we daar in alle stilte spelen.
We hadden geen benul van de speelsterkte van onze tegenstanders; we wisten enkel dat de ratings erg uiteenlopend konden zijn. Guus Vermeulen (3) had het eerste resultaat. Hij kwam met een kwaliteitsoffer op de proppen dat leidde tot ongelijke materiaalverhouding in zijn voordeel. Zijn tegenstander kwam echter met een sterke verdediging. Daardoor restte Guus niets anders dan een oneindig schaak. Toch een mooie start! Daarna was het de beurt aan Thomas Tepe (4). Hij kreeg een interessante witte opzet tegen zijn Konings-Indisch: de witte koning rokeerde niet, en zwart leek onder druk te worden gezet met zetten als g4 en h4. Schijn bedroog echter, want na een misstap van wit kwam Thomas verrassend uit de hoek met de counter: alle pionnen voor zijn koning naar voren! Normaal niet zo'n goed idee, nu liet het wit kansloos en bracht Thomas ons team op voorsprong.
Paul Castermans (1) kwam voortvarend uit de opening. De tegenstander liep snel achter een kleine tijdsachterstand aan en leek niet erg op z'n gemak. Een te vroege zwarte pionopstoot werd afgestraft, maar dan resteerde nog een spel met genoeg kansen op trucs. Gebruikmakend van alle extra tijd werd het voordeel behouden. Een passieve stelling en een niet te stoppen vrijpion later gaf zwart op. De winst was binnen: 2,5-0,5! Als laatste was Bas Rosheuvel (2) aan de beurt. Hij speelde zoals gewoonlijk iets onconventionelers, wat tot scherp en complex spel leidde. Wit leek steeds op het eerste gezicht sterk te staan, maar niets was minder waar. Bas had steeds alles verdedigend onder controle, en ook een boel dreigingen waarmee hij het de tegenstander lastig maakte. Uiteindelijk bezweek wit daardoor onder de druk: winst voor Bas.
Na de partijen hadden we allen nog geen flauw benul van de ratings waartegen we hadden gescoord. Verbazing alom dan ook toen de bord 1-speler van De Pion achteraf meldde dat hij eigenlijk César Becx had verwacht aan het eerste bord. En toen kwam de aap uit de mouw: een scalp van 2149 voor Paul, Bas tegen 1934, Guus tegen 1890 en Thomas tegen 1584. Dat stukje gebrek aan kennis kwam niet alleen Paul ten goede. Bas dacht te maken te hebben met een 1600-speler en wilde daarom onder geen geding voor remise spelen. Zo zie je maar weer: knowledge is power, maar... lack of knowledge equally so!

Sensationele zege A-bekerteam (12-10-2019, Algemeen)
Het NBSB-A-bekerviertal leek voor een zware opgave te staan in de eerste ronde, uit bij De Pion. Met dank aan de extern wedstrijdleider, die had gemist dat de speelbeperking voor spelers uit de opstellingen van de teams van de derde klasse en hoger is vervallen. Bij De Pion hadden ze dat wel meegekregen, en dus kregen onze nietsvermoedende jongens vrijdagavond te maken met enkele Roosendaalse ratingkleppers.
Ze lieten er zich niet door uit het veld slaan, integendeel. Zo slaagde Paul Castermans (1) erin om een 2100-plusser onderuit te halen en liet Bas Rosheuvel (2) zich evenmin onbetuigd: winst tegen een 1900-plusser. Voeg daarbij de knappe remise van Guus Vermeulen (3) en de winst van Thomas Tepe (4) tegen een gelijkwaardige tegenstander en er kwam een daverende 3,5-0,5 zege in de boeken.

Inloopschaak: we tikken de dertig aan (12-10-2019, Algemeen)
Ook vrijdag 11 oktober mocht het inloopschaak bij Cinecitta zich in een grote opkomst verheugen. Maar liefst 30 schakers waren present in de Ristobar. Elf spelers bleven zonder nederlaag: Frans Pistorius, Tasos Koronidis, Maarten de Wit, Bastiaan van de Rijt, Sebastiaan Dijksman, Jan Douwes, Erik Dignum (allen 2 uit 2), Ton Renes (1,5 uit 2), Glenn Morren, Sabuhi Osmanov (1 uit 1) en Roger Bougie (0,5 uit 1).
Op vrijdag 18 oktober is er weer een kans voor eenieder die gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen (25 minuten per speler) wil spelen. Wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag.

EGS'ers zorgen voor verrassingen (11-10-2019, Algemeen)
Je zou verwachten dat het in de eerste ronde van het Stukkenjagers Open, op woensdag 9 oktober, snelle winstpartijen zou regenen. Logisch, als je bedenkt dat aan vrijwel alle borden sprake was van een ratingverschil van ’n puntje of 500. In de praktijk liep het opvallend vaak anders.

Oké, de oogst voor de spelers uit de onderste ratinghelft bleef uiteindelijk beperkt tot 1,5 punt. Maar voor heel wat favorieten was het flink zweten om averij te voorkomen. Zo deed Jan Otten met wit in de opening en het middenspel tegen de nummer 1 van de plaatsingslijst, Luuk Baselmans, zulke gezonde zetten dat er van voordeel voor de zwartspeler nergens sprake was. Pas in het paardeindspel permitteerde Jan zich de onnauwkeurigheden die horen bij het niveauverschil: alsnog 0-1. Ook Sam Baselmans had lange tijd matig zicht op de winst. Thomas Tepe speelde met zwart een knappe partij en had geruime tijd het initiatief. Dat deemsterde weg, toen hij zijn toren aan de verdediging onttrok en Sams paard opeens ging meedoen. In plaats van het ding te ruilen tegen zijn loper, bleef Thomas dromen van een aanval. Sam was een stuk slagvaardiger.
Ook andere underdogs hielden het lange tijd uit. Toch slaagden er slechts twee van hen erin het verzet te bekronen met een score. De eerste was Nico Dignum. Zijn EGS-clubgenoot Pascal Graafmans leek met twee pluspionnen op weg naar de winst, maar liet zich verrassen door een geniepige - en dodelijke - truc van Nico. Al net zo bijzonder was de remise die Wil Wouts behaalde tegen Alex van Lanen (ook EGS). "Ik ben zeer tevreden met het resultaat," sprak onze voorzitter na afloop, "al zal vannacht ongetwijfeld blijken dat ik gewonnen stond." Dat Alex aanvankelijk een remiseaanbod weigerde, maar er enkele zetten later zélf eentje lanceerde, doet vermoeden dat Wil er niet ver naast zit.
In enkele partijen was het krachtsverschil geringer omdat een der spelers nog niet over een KNSB-rating beschikt. Jasper Kools (EGS) wist heus wel dat je Raimon Bach niet moet onderschatten, maar kon toch niet opboksen tegen onze snelste stijger op de ratinglijst.
Alle uitslagen van de eerste ronde komen binnenkort op de site, de tweede ronde is op woensdag 30 oktober.

Rondje verder in de B-beker (8-10-2019, Algemeen)
Geconfronteerd met een aantal verhinderingen stonden we voor de uitdaging om op korte termijn nog snel een alternatief team te rekruteren voor de eerste ronde van de NBSB-B-beker (bedoeld voor spelers tot 1700). Dat lukte en dus gingen Andries Deliën, Michel Timmermans, Thomas Tepe en Cees Zoontjens op maandag 7 oktober opgewekt naar ESV in Eindhoven. Nog opgewekter keerden ze rond 23.30 uur terug naar huis. Cees (4) gaf als teamleider het goede voorbeeld en scoorde het eerste punt. Vrij snel daarna schreef SJ-debutant Michel (2) het tweede punt voor ons bij. Met deze riante voorsprong besloot Andries (1) de teamwinst veilig te stellen door in betere stelling remise aan te bieden. En dus kon Thomas (3) freewheelen naar een winnend eindspel. En dat won hij overtuigend: 3,5–0,5, niet slecht als je weet dat alleen Thomas een flink ratingsurplus had. Wij bekeren voort!

Inloopschakers uit alle windstreken (4-10-2019, Algemeen)
Ook de inloopsessie van vrijdag 4 oktober was drukbezocht. Ondanks de regen wisten 28 schakers (met zes verschillende nationaliteiten!) de weg naar Cinecitta te vinden. Van hen wisten de ongeslagen Raimon Bach, Marieke Sarton, Hans Thönissen, Sebastiaan Dijksman (allen 2 uit 2), Hans Groffen, Jan Douwes (beiden 1,5 uit 2), César Becx (1 uit 1), Toon Tibosch (1 uit 2) en Jim Stada (0,5 uit 1) een eervolle vermelding in de wacht te slepen.
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander dient zich aan op vrijdag 11 oktober. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar, kan meteen lekker spelen.

Stukkenjagers in WK Jeugd (4-10-2019, Algemeen)
Twee jeugdleden nemen momenteel deel aan het WK Jeugd, helemaal in Mumbai, zeg maar gerust Bombay. Jasper Beukema heeft na vier ronden 50% in de sterk bezette sectie Under 18. Constantijn Beukema komt uit in de categorie Under 14 en staat op 1 uit 4. Het evenement is te volgen via de toernooisite, maar de resultaten vind je hier het snelst.

De Stukkenjagers 1 pakt de eerste matchpunten (29-9-2019, Algemeen)
Het vlaggenschip staat dit seizoen voor de uitdaging om zich te handhaven in de eerste klasse. Als nummer 8 van de plaatsingslijst moet je dan per se winnen van de nummer laatst. Dat lukte tegen Spijkenisse.
De score werd na zo'n drie uur spelen geopend met gelijkwaardige remises van Erik Dignum (10), César Becx (8) en Luuk Baselmans (3). Ook debutant Erwin Kalle (9) kwam uiteindelijk op een puntendeling uit, na wat spannende verwikkelingen. Nick Bijlsma (4) bracht SJ 1 op voorsprong door een strakke zege. Ook Sam Baselmans (6) en Sjoerd van Roon (7) noteerden een vol punt; eenmaal in een ongebalanceerde stelling bleven zij hun tegenstanders tactisch de baas. Kopman Stefan Beukema (1) mocht na de opening tevreden zijn, maar verderop ging er ergens iets mis.
Bij de 5-3 tussenstand zat de zege goed beschouwd in de tas. Teamleider Mart Nabuurs (5) speelde namelijk al een uurtje met een toren meer. Dat Herman Grooten (2) zijn lastige toreneindspel niet kon houden, was daarom puur van statistisch belang: 6-4.
De uitslagen en stand in 1B zie je hier. Het verslag van de hand van Nick Bijlsma vind je op schaaksite.nl, het verslag vanuit Spijkenisser perspectief staat hier.

De Stukkenjagers 2 pakt de eerste matchpunten (29-9-2019, Algemeen)
Ook het tweede zorgde voor een flinke surprise.De verwachting was dat de strijd tegen De Combinatie aan de borden 5-8 gelijk op zou gaan, maar dat we aan de borden 1-4 toch te kort zouden komen om de Astense toppers het hoofd te bieden. Het zou anders lopen.
Rudolf Kat (8) opende de score met een rustige remise, terwijl John Greunsven (6) een sterke partij bekroonde. Daarna gaven Martijn Blom (1) en Ruud Feelders (4, tegen Bob Jansen) de wedstrijd een extra swing door het volle punt te pakken. Oké, er waren verliespartijen voor Peter Huibers (3) en Roland Daamen (7), maar bij de 3,5-2,5 stand was duidelijk dat de matchpunten in Tilburg zouden blijven. Karel Storm (5) had zijn dame gegeven voor toren + loper + vrijpion, met een stevige greep op de stelling. De tegenstander koos begrijpelijkerwijs voor zetherhaling. Fré Hoogendoorn (2) had tegen de sterkste Astenaar beslissend voordeel in een toreneindspel en bracht langzaam, maar risicoloos de vis op het droge: 5-3. Een prima begin voor de nummer 9 van de plaatsingslijst!
De uitslagen en stand in 2D valt hier te aanschouwen.

De Stukkenjagers 3 pakt de eerste matchpunten (29-9-2019, Algemeen)
Vorig seizoen behaalde de selectie van SJ 3, vermomd als SJ 4, welgeteld nul matchpunten in de derde klasse. Ook dit seizoen is ons team op rating ruimschoots nummer laatst. De opgedane ervaringen lijken een louterend effect te hebben gehad. Tegen CSV uit Capelle aan den IJssel was weinig te merken van het ratingnadeel van gemiddeld 137 punten. Henk Jan Beukema (1), Lex Karstens (4) en Paul Castermans (6) neutraliseerden een sloot elo-punten, en ook Reinier Jaquet (3) remiseerde. De staart zorgde voor de voorsprong: Kienfong Lie Kwie (7) en Tommy Grooten (8) sloegen toe. Bij de 4-2 stand kon Ron de Veen (2) het niet bolwerken, maar toen was allang duidelijk dat Chris Beukema (5) in het eindspel de beslissende klap ging uitdelen: 5-3.
De uitslagen en stand in 3F, inclusief verrassende koploper, vind je hier.

De Stukkenjagers 4 koestert voorsprong niet (29-9-2019, Algemeen)
Het vierde begon goed aan de wedstrijd met Spijkenisse 2. Joost Op 't Hoog (2) kreeg een dame te pakken en Bas Rosheuvel (8) boekte een solide zege. Omdat intussen Daan Baselmans (3) ten onder ging aan een dubbelaanval stond er een mooie 2-1 op het scorebord. Helaas bleef het daarbij. Guus Vermeulen (1) kon niet opboksen tegen een 2000-speler, en Jeroen van de Rijt (5) moest in het eindspel van slechte loper tegen goed paard de vlag strijken. Bastiaan van de Rijt (4) offerde een stuk, maar vond de goede voortzetting niet: 2-4. Doordat Huong Do (6) en Andries Deliën (7) hun mindere eindspelen niet konden houden, kwam er een iets te ruim uitgevallen 2-6 in de boeken.
De uitslagen en stand in 4G kun je hier bekijken.

Topdrukte en nieuwe gezichten bij inloopschaak (29-9-2019, Algemeen)
Maar liefst 26 schakers, onder wie vijf debutanten, gaven acte de présence bij de inloopschaaksessie van vrijdag 27 september. Het regende ongeslagenen: Ad Haans, Wil Wouts, Cees Zoontjens, Frank Vennix, Sebastiaan Dijksman, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Ronald Kloeg, Jim Stada, César Becx (allen 1 uit 1) en Rudolf Kat (1 uit 2) verloren deze middag niet. Ook volgende week is het weer inloopschaken geblazen; wie zich op 4 oktober voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar van Cinecitta, kan meteen gratis & vrijblijvend aanschuiven voor een of twee rapidpotten.

De Stukkenjagers op zoek naar matchpunten (27-9-2019, Algemeen)
Zaterdag 28 september beginnen de hoogste vier zaterdagteams met een thuiswedstrijd aan de KNSB-competitie. Al onze teams staan dit seizoen voor de pittige opgave om zich op het huidige niveau te handhaven.

De Stukkenjagers 1 is op papier de nummer 8 van de tien ploegen in klasse 1B, waar een groot aantal ploegen aan elkaar gewaagd lijkt. Des te belangrijker is het dan om tegen roderatinglantaarndrager Spijkenisse meteen twee vitale punten te pakken. De Stukkenjagers 2 zal het - met een ratinggemiddelde van 2000 - heel zwaar krijgen in 2D. Eerste tegenstander is De Combinatie uit Asten, dat aan de bovenste vier borden een stevig ratingoverwicht zal hebben.
De Stukkenjagers 3 is het zwakste team in 3F, maar de kansen op handhaving op dit niveau lijken voor de selectiespelers toch groter dan in het vorige seizoen, dat zij als SJ 4 afsloten met 0 matchpunten. Wie weet zit er tegen CSV uit Capelle aan den IJssel al een surprise in. Hetzelfde geldt voor De Stukkenjagers 4, het voormalige SJ 5: nummer laatst op rating in 4G, maar geen reden tot wanhoop. Eerst maar eens kijken hoe het gaat tegen Spijkenisse 2.
De wedstrijden beginnen om 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 en zijn vrij toegankelijk voor supporters.

Het blijft gezellig druk bij het inloopschaak (27-9-2019, Algemeen)
Ook op vrijdagmiddag 20 september kwam de opkomst bij Cinecitta weer boven de twintig uit. Van de 23 inloopschakers verdienden zeven ongeslagenen een eervolle vermelding: Raimon Bach, Jan Douwes (beiden 2 uit 2), Hans Groffen, Carlo Butalid (beiden 1,5 uit 2), Hannie Hermans (1 uit 1), Piet Kooijman (1 uit 2) en Jim Stada (0,5 uit 1) bleven zonder nederlaag.
Vanmiddag zijn alle schakers weer van harte welkom om een of twee rapidpartijen te spelen tegen een ongeveer even sterke tegenstander. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar, kan meteen aan de slag.

Verrassende vijfde plek voor Tommy Grooten (26-9-2019, Algemeen)
Gezien Tommy's abonnement op podiumplaatsen zou je denken dat het hier om een onaangename verrassing gaat. Maar niets is minder waar. Tommy (9) nam het afgelopen weekend namelijk deel aan een kwalificatietoernooi voor het NK-B, de categorie tot en met 16 jaar. Dat ging hem goed af. Hij begon in Arnhem met een zege op ratingtopper Arthur de Winter en stond na de eerste dag met 3,5 uit 4 gedeeld bovenaan. De eerste plek deelde hij met twee meisjes: zijn ESV-clubgenote Wendy Huang en Cato de Zoeten. Zondag verloor hij helaas van de latere twee winnaars, maar met een geweldige offerpartij in de laatste ronde tegen Floris Buijnster pakte hij op weerstandspunten de vijfde plek.
Meer details vind je hier.

Nog een schaaktafel!? (19-9-2019, Algemeen)
Zoals bekend worden er binnenkort drie fraaie schaaktafels geplaatst in het Spoorpark, geesteskindjes van Hans van Driel en Wil Wouts. Dankzij hun bijzonder geslaagde fondsenwerving is er nog financiële ruimte voor een vierde exemplaar. Men heeft het oog laten vallen op het Harmoniepark, tussen de Stationsstraat en de Langestraat. Hans oogstte vorige week tijdens een bijeenkomst bij het bewonersplatform Centrum/Binnenstad met zijn toelichting op het plan alvast het nodige enthousiasme. Inmiddels is er contact met de gemeentelijke wijkregisseur, Bianca van Oirschot. Wordt vervolgd.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]