[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-11-2017: Stukkenjagers Open, ronde 3

Nieuws

En deze week... (17-11-2017, Algemeen)
Op 15 november was er veel variatie in het bijprogramma van de avondcompetitie. Zo werd er al een partij voorafgespeeld uit de ontmoeting De Stukkenjagers 5-De Oude Toren, die voor 25 november op de rol staat. Emil Voorhorst kreeg het na de opening knap benauwd, maar wist zich toch te bevrijden: remise. Dan waren er alvast twee partijen uit ronde 3 van het Stukkenjagers Open, waarvan je hier de indeling kunt zien. Matthijs Dijkstra (HMC) maakte tegen Frans Deckers (Oude Toren) zijn favorietenrol waar. Huong Do had tegen Ad Haans aanzienlijk meer moeite om het ratingoverwicht in een punt om te zetten. Met een dubieus kwaliteitsoffer zette zij haar tegenstander alsnog op het verkeerde been.
In de C1 kwam Jeffrey van Huijgevoort door een zege op Rene Davidse uit op 3,5 uit 7. Hij moet nu afwachten of dat genoeg is om een van de vier plaatsen in de promotiepoule te claimen. Daarover heeft Henry Flikweert al uitsluitsel. Wel dreigde hij tegen Peter Vincken pardoes zijn ongeslagen status kwijt te raken. Kennelijk heeft hij op het laatst zijn stuk achterstand nog weten om te buigen, want er stond toch echt 1-0 op het formulier. In de C2 plaatsten Cees Zoontjens en Ton Tepe zich door zeges op respectievelijk Jan van den Dries en Hans van Driel voor de promotiepoule. Door die resultaten zijn ook Jan Weijters en Leo van Gelder zeker van dit type verlengstuk.
In de D-groep heeft Jan Bergsma de smaak nu echt te pakken: Paul Vermee kreeg geen kans. Daardoor komt Bjoern Hofmans, die won van Hans Groffen, alsnog in beeld voor een van de vier promotieplaatsen. Hij staat net als Paul en Wil Wouts op 3 uit 6. Twee van hen zullen Kees Gelens en Ivar van der Heide gaan vergezellen naar de C-groep. Dat het daar zwaar kersen eten is ondervond Kees Gelens. De ongeslagen koploper van de D-groep moest spitsroeden lopen tegen C-speler Jaap Steenkamer.
De standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings hier.

O ja, vorige week... (17-11-2017, Algemeen)
Op de clubavond van 15 november werden niet alleen partijen voor de avondcompetitie gespeeld. Maar voordat we daarover verslag gaan doen heb je nog het exposé van de week daarvoor te goed. Een daarvan was de revival van de klassieker Ruud Feelders-John Greunsven, in het kader van de Vierkampen. De vorige editie dateert uit de jaren negentig. Ruud won. In twee inhaalpartijen van het SJ Open bleven Tijmen Kampmasn en Martijn Blom met de nodige moeite respectievelijk Rick van Loy (EGS) en Roel Romanesco (SVO) de baas. In de A-groepen waren er nuttige zeges voor Stefan Hess en Karel Storm, plus een verdienstelijke remise van Sebastiaan Dijksman tegen Mark Clijsen. Erik Dignum scoorde alvast een punt voor de playoffs, tegen Rudolf Kat.
Dat deed ook Lex Karstens in de B-kampioenspoule; hij versloeg Huong Do na een partij die beide kanten op kon. Ook Joost op 't Hoog en Bas Rosheuvel plaatsten zich voor de promotiepoule, door een onderlinge remise. Toon Stuart niet, maar hij hamsterde wel een punt tegen Thomas Tepe. In de B2 deed Maarten Werkhoven goede zaken door Guus Vermeulen te verslaan. Jan Otten en René van den Bosch remiseerden.
In de C1 trokken Nico Dignum en Andries Deliën aan het langste eind tegen Peter Vincken en Jeffrey van Huijgevoort. Guus van Heck ontfutselde topper Henry Flikweert knap een halfje. In de C2 vochten François Moran en Jan Weijters hun partij tot op het bot uit: remise. Dat werd het ook tussen Jan van den Dries en Ton Tepe. Cees Zoontjens bleef na afloop van het verloren duel met Leo van Gelder nog even nagenieten achter het bord: 'Tja, tijdnood...' Jaap Steenkamer vergrootte zijn kans op handhaving door in de degradatieplayoffs Coen Klaassen terug te wijzen.
In de D-groep zegevierde in drie van de vier partijen de hoogst gerate speler: winst voor Ivar van der Heide, Bjoern Hofmans en Ad Haans. Dat lukte koploper Kees Gelens dan juist weer niet. Jan Bergsma speelde wat minder snel dan gebruikelijk en dat rendeerde, hij bezorgde Kees zijn eerste halve verliespunt.

De Stukkenjagers A heeft geen haast (16-11-2017, Algemeen)
Woensdag 15 november speelde De Stukkenjagers A tegen SG KiNG A wat je noemt een onvervalste derby. Hoewel onvervalst... groot was de verbazing toen aan bord 3 bij de snelschaakbeesten niemand minder dan onze eigenste Mark Haast plaatsnam. Mark Haast!? Is dat niet die waterpoloër die op woensdag geen training overslaat?
Ter verantwoording geroepen voor deze mollenstreek bracht hij later op de avond stamelend uit: 'Ze belden me om vijf over zes, dat ze echt niemand hadden. Er dreigde een ondertalsituatie, zeiden ze. Bij het horen van dat woord knakte er iets bij mij, het snijdt een waterpoloër dwars door de ziel. Ik zeg er graag een training voor af om een ondertalsituatie te voorkomen. Zelfs als het tégen Stukkenjagers is.'
Net toen de gekwelde uitdrukking op Marks gezicht enige vertedering dreigde op te roepen, voegde deze nog een vernietigend detail aan zijn verdediging toe: 'Ik hoorde dat jullie om zes uur ook nog een invaller zochten. Als jullie nou mij hadden gebeld en het woord 'ondertal' hadden gebruikt, dan zou ik zeker bij SJ zijn ingevallen, hoor.'
Zoals het nu ging moest SJ A blij zijn dat Sjoerd van Roon in allerijl bereid werd gevonden als kopman te fungeren. Tegen Bram van den Berg (ook KiNGster) liet hij dapper zijn loper op g4 slaan om de h-lijn open te krijgen. Maar het lukte Sjoerd in het vervolg niet om daar een zwarestukkenbatterij aan de praat te krijgen. Voer voor analytici, maar wel 0-1. Een andere invaller, Karel Storm (4), tekende verderop in de wedstrijd de gelijkmaker aan, hij tikte het eindspel bekwaam uit. Mark Clijsen had het inmiddels zwaar aan bord 2. De tegenstander creëerde in het eindspel een vrije h-pion en daar kon Mark te weinig dreigingen tegenover stellen: 1-2.
Daarna dromde het publiek samen rond het bord van Peter Huibers (3), nota bene de enige van de zes basisspelers die zich deze avond had weten vrij te maken. Hij weerde zich met zwart uitstekend tegen de vijandelijke supersub, die zich genoodzaakt zag zijn eigen loper te laten spartelen achter de eigen pionnenmuur. Met voor beide spelers iets meer dan vier minuten op de klok oordeelde de WL het overbodig om hem hiervoor een UMV4 op te leggen. Dat had hij beter wel kunnen doen. Peter verzuimde namelijk de beslissende klap uit te delen. Even later bevrijdde Mark zijn loper én dwong hij dameruil af. Daarna wist hij ook nog op slinkse wijze met zijn toren beslissend binnen te dringen: 1-3. Het bleef nog lang onrustig in de Ristobar, dat spreekt voor zich.

De Stukkenjagers C is alweer kampioen (16-11-2017, Algemeen)
Al enkele jaren is onze club met drie teams vertegenwoordigd in de hoofdklasse van de NBSB-avondcompetitie. De onderlinge ontmoetingen vinden dan steevast in de eerste drie ronden plaats. Zo ook dit jaar. In ronde 1 blikte De Stukkenjagers A het B-team in, maar in ronde 2 verloor het vlaggenscheepje - net als vorig seizoen - verrassend van De Stukkenjagers C. Dat kon daardoor op woensdag 15 november tegen De Stukkenjagers B de SJ-avondteamkampioenstitel prolongeren.
De score werd geopend met twee remises aan de laagste borden. Bij Joost Op 't Hoog (SJ C)-Jan Otten en Lex Karstens-Bas Rosheuvel (SJ C) werd het evenwicht niet beslissend verbroken. Dat gebeurde wel aan het eerste bord, bij Sebastiaan Dijksman-Rudolf Kat. De witspeler zette de aangename druk op de zwarte stelling in de eindfase met behulp van een kwaliteitsoffer om in een speels vrijpionnenballet: 2-1 voor SJ C. De beslissing zou vallen aan bord 2, in de enige partij met een significant ratingverschil. César Becx (SJ C) kreeg tegen Kienfong Lie Kwie in het vroege middenspel voordeel, maar overzag een afmaker. In zijn beruchte avondcompetitietijdnood liet hij na dameruil wederom groot voordeel schieten. Een slechte 40e zet van Kienfong(!) zorgde er echter voor dat César in zijn laatste seconden voor de eerste tijdcontrole alsnog kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel: 3-1.

De Stukkenjagers D pakt eerste punt (16-11-2017, Algemeen)
Toen de indeling van de avondcompetitie bekend werd, klonk er volop gemor binnen SJ E. In deze Poule des Doods zou het behalen van een matchpunt weleens een te zware opgave kunnen blijken. Maar zie, al in de derde match, nota bene tegen een van de koplopers, was het al raak. Held van de avond werd Erik Dignum die zijn flink hoger ingeschaalde kopman van DSC A na een ongebruikelijke opening wist te vloeren. Daar stond tegenover dat Leo van Gelder (4), die als enige een ratingoverwicht had, het loodje legde. Captain Andries Deliën (3) speelde een solide remise. Dat resultaat boekte ook Guus Vermeulen (2), al moest hij wel even K+P tegen K+T verdedigen. 2-2 derhalve, wie weet wat de dood nog meer in petto heeft.

De Stukkenjagers E strijdend ten onder (16-11-2017, Algemeen)
Ook in de derde wedstrijd is het ons achterste avondteam niet gelukt om een matchpunt binnen te slepen. Tegen DSC C lukte het René van den Bosch (2) als enige een overwinning te boeken. Voor Jan Weijters (1), Wil Wouts (3) en Nico Dignum (4) zat er deze keer niets in het vat. Met name voor Wil had er meer ingezeten, afgaande op het verslag dat de Dongenaren al op hun site hebben staan.

Geen Final Four dit seizoen (update) (11-11-2017, Algemeen)
Het verslag van HMC-zijde vind je hier.
Ons KNSB-bekerviertal, gerecruteerd uit De Stukkenjagers 1, is er deze keer niet in geslaagd de eerste ronde te overleven. Uit tegen HMC, dat met een ongeveer gelijkwaardig viertal aantrad, werd met 3-1 verloren. Alleen Herman Grooten (3) wist te winnen. Mees van Osch (1), Lars Vereggen (2) en Nick Bijlsma (4) redden het niet.

Weer druk bij het inloopscháak (11-11-2017, Algemeen)
Maar liefst achttien spelers vonden vrijdagmiddag 10 november de weg naar Cinecitta. Van hen wisten alleen Ivar van der Heide en Carlo Butalid beide rapidpartijen te winnen. Ook Erik Dignum, Jan Douwes, Marcel Strik (allen 1,5 uit 2), Marsel van Hoorn (1 uit 1) en Cees Zoontjens (0,5 uit 1) bleven ongeslagen. De volgende sessie is op vrijdag 17 november, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

Kroniek van een monsterzege (8-11-2017, Algemeen)
Afgelopen zaterdag boekte De Stukkenjagers 1 de grootste overwinning uit zijn historie: 9-1 tegen De Pion. Genoeg reden om daar uitgebreid verslag van te doen. Tijmen Kampman schreef een verslag dat zijn weg vond naar schaaksite.nl.

Topscores in EK Landenteams (6-11-2017, Algemeen)
Het EK in Chersonissos zit erop. Anne Haast had een geweldige eindsprint, maandag boekte ze in de slotronde haar vierde winstpartij op rij. Die bracht haar op een TPR van 2456. Goed voor een IM-norm, maar daarvan heeft Anne er al genoeg; wel meegenomen zijn de 37 gewonnen FIDE-punten, die haar weer enigszins richting de voor de IM-titel vereiste grens van 2400 brengen.
Ook Stefan Beukema presteerde uitstekend met 4,5 uit 8 en een TPR van 2481, goed voor 12 FIDE-punten. Wel jammer dat door een rekenfout tegen IGM Trajko Nedev (2473) in de voorlaatste ronde de IGM-norm uit het zicht verdween. Stefan etaleerde zijn goede vorm overigens al in de weken voorafgaand aan het EK, speel deze partij tegen IGM Dimitri Reinderman uit de Belgische Interclubs maar eens na. Voor de cijferfreaks: de scores van Anne en Stefan.

Wat vonden de tegenstanders ervan? (6-11-2017, Algemeen)
De wedstrijden in de zaterdagcompetitie hebben weer diepe voren in de schakerszielen getrokken. En veel stof tot schrijven opgeleverd. Bij vijf van de zeven impressies hieronder is inmiddels in de eerste regel het verslag van de opponenten toegevoegd.

Stukkenjagers op normenjacht in Chersonissos (5-11-2017, Algemeen)
Door zeges in de zevende ronde van het EK Landenteams op Kreta hebben Anne Haast en Stefan Beukema nog uitzicht op een titelnorm. Anne versloeg in de match tegen Hongarije IM Szidonia Lazarne (2364), waardoor ze haar TPR naar 2380 tilde. Voor IM-norm moet ze die nog boven 2450 uitpiepen. Wie weet kan ze zondag nog een stap zetten door geen fout te maken tegen de Servische Mila Zarkovic (2241). Stefan Beukema, uitkomend voor België, kan na de zege op IGM Dragan Kosic (2493) vol voor de GM-norm gaan. Zijn TPR van 2531 is nog wel een eindje verwijderd van de vereiste 2600. Mooi is ook dat hij het zondag opneemt tegen de Macedonische IGM Trajko Nedev (2473). Bij dit toernooi kun je namelijk een norm scoren met een blokje van zeven partijen. Bij winst zou Stefan zijn nederlaag in ronde 1 kunnen laten wegstrepen, en toch het vereiste minimum (drie) IGM's onder zijn tegenstanders hebben. Bekijk hier de scores van Anne en Stefan. Hun partijen zijn dagelijks in de middag te volgen via schaaksite.nl.

De Stukkenjagers 7 compleet uit zijn dak (5-11-2017, Algemeen)
SJ 7 zou na de legendarische zege op SJ 6 de wind in de rug moeten hebben, maar kreeg kort voor de match bij Staunton 2 in Etten-Leur een tegenslag te verwerken. Teamleider Wil Wouts vertelt hoe hij al wat vroeger dan gedacht aan de bak moest:
'Vrijdagavond rond negen uur een krakende, schorre stem van Cees Zoontjens aan de telefoon. "Wil, ik kan morgen niet spelen, want ik lig doodziek op bed." Na wat verduidelijkende vragen van mijn kant bleek al snel dat dit inderdaad niet ging lukken. Die Cees was te ziek. Hij zei nog helemaal terecht: "Ik kan beter nu bellen dan morgenvroeg, want dan wordt het wel erg moeilijk om vervanging te regelen." Dat waardeerde ik bijzonder en na hem beterschap te hebben gewenst kon ik aan de slag.
Maar ook op vrijdagavond is het geen sinecure. Intensief en frequent overleg met César leverde een lijst van zes à zeven namen op van spelers die benaderd konden worden. Dus met opgeladen telefoon aan de slag. Onze René kreeg een jeugdvriend op bezoek, kon dat echt niet afzeggen. Begrijpelijk. Bjoern zat bij schoonmoeder in Maastricht op de koffie met vlaai. Kon nooit op tijd in Etten–Leur zijn. Dus daar kon ik ook niet bij terecht. Jaap was verstopt achter zijn antwoordapparaat evenals Coen. Theo nam niet op en Fons had verplichtingen in zijn politieke partij. Kees G. was al benaderd door een ander team en had aangegeven niet te kunnen. Nergens succes, er waren nog bij Jaap en Coen boodschappen ingesproken en het probleem via sms nog eens aangeboden.
's Nachts rond half twee kwam er op mijn telefoon een verlossend antwoord binnen. Coen kwam uit het café en had nu de telefonische boodschap pas gezien. Hij kon wel meespelen, maar hij had geen opvolging aan het advies van de TL ('op tijd en nuchter naar bed') kunnen geven. Mocht niet hinderen, dolgelukkig dat het gelukt was legde de TL het opgeluchte hoofd op het kussen.
Behalve een man minder was er ook nog het probleem van een auto minder. Hoe lossen we dat op? Gelukkig kon ik daarvoor bij Ad terecht, en konden we op naar Etten-Leur, naar Staunton 2. Volledig tegengesteld aan de problemen in de aanloop was het wedstrijdverloop. Dat liep als een trein. Ad Haans (8), waarschijnlijke de oudste in de speelzaal, speelde tegen een knul van 10 jaar. Binnen vijf zetten had hij de dame en binnen een halfuur de partij. Hij kon vervroegd naar huis, hij had immers een auto bij zich. Daarna regen de overwinningen zich aaneen. Leo van Gelder (1), Thomas Tepe (2) en Ivar van der Heide (4) en - ondanks een minder helder hoofd - Coen Klaassen (6) scoorden vlot. François Moran (4) liet zich knevelen door Tamara en Hans van Driel (7) trapte in een paardvork. Wil Wouts (5) deed het langst over zijn partij, maar maakte het met een mooi mat af. 6-2! Eind goed al goed zou ik zeggen.'
Door deze zege is SJ 7 een van de trotse koplopers in 3A zoals je hier kunt zien.

De Stukkenjagers 6 verslikt zich in het voorgerecht (update) (5-11-2017, Algemeen)
Hier vind je het verslag van de Roosendalers.
Ook SJ 6 deed mee aan de massakamp in Roosendaal, het nam het op tegen De Pion 4. De vraag was of het team zich al hersteld had van de mentale klap van de nederlaag tegen het zevende. Aanvankelijk leek die met 'nee' te moeten worden beantwoord. Co-teamcaptain Jan Weijters (4) kreeg al vroeg een aanval over zich heen en had daar geen goed antwoord op. Jan Bergsma (6) en Paul Vermee (7) raakten in het middenspel pionnetje(s) achterop, vochten goed door tot in het eindspel, maar redden het niet. Guus van Heck (3) kon iets terugdoen, maar Harry Buyvoets (2) legde ook het loodje. Dit voorgerecht lag zwaar op de maag bij kopman Andries Deliën. Door al die tegenslagen moet hij in de veronderstelling hebben verkeerd dat de match al verloren was. Met een bord vol stukken nam hij remise. Het beste moest echter nog komen. Hans Groffen (8) bleef goed geconcentreerd en boekte zijn eerste zege voor SJ. Dat ook Jan van den Dries (5) een punt mocht bijschrijven was een meevallertje. We laten hem zelf aan het woord: 'Het was een interessante Hollandse partij (d4-f5) waarin lange tijd sprake was van een onwrikbaar evenwicht, met veel stukken op het bord. Ook de klok deed mee aan het evenwicht: we gebruikten beiden onze tijd in ruime mate. Ik had me voorgenomen voor de winst te gaan, want met een achterstand voor ons die inmiddels tot 0-3 was opgelopen, had ik helemaal niets aan remise. Op een gegeven moment werden de lichte stukken geruild en hielden we allebei twee torens, een dame en zes pionnen over. Nog steeds evenwicht dus! Toen wilde ik toch wat forceren en werd ik wellicht daardoor wat slordig: ik liet toe dat de tegenstander me één, twee, ja zelfs drie pionnetjes afsnoepte. Langzamerhand kreeg ik het gevoel dat de partij me uit de handen glipte. Maar verloren was het nog niet! Ik merkte dat de tegenstander ook geen snel winstplan voorhanden had en probeerde de zware stukken zo lang mogelijk op het bord te houden. Toch werd kwam mijn koning steeds meer in het nauw, totdat ik er even met mijn dame uit kon breken met een schaakje! De tegenstander was daar blijkbaar toch wat door verrast: hij deed een torenzet en zette mij schaak, zette de toren terug toen ik hem erop attendeerde dat hij zelf schaak stond en deed vervolgens een koningszet! Maar omdat hij met de bewuste toren ook het schaak kon opheffen, moest hij het aangeraakte stuk spelen. Er was even wat opschudding, maar uiteindelijk gaf de teamleider van De Pion 4 sportief aan dat de toren gewoon gezet moest worden. Die mepte ik er gelijk af en na nog enkele zetten won ik vervolgens de partij. NOAD, Nooit Opgeven Altijd Doorgaan, het klinkt vreemd voor een Willem II'er, maar het is wel een terechte karakteristiek van een spannende partij.'
De details en standen in 3A kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 5 is weer terug op aarde (update) (5-11-2017, Algemeen)
De teamleider van De Baronie 4 schreef dit verslag, naar verwachting iets uitgebreider dan het onze...
Met de openingszege op RDS leek SJ 5 een belangrijke stap in de titelstrijd te hebben gezet. Na de 5,5-2,5 tegen De Baronie 4 kunnen de verwachtingen weer wat teruggeschroefd worden. De wedstrijd begon met een 1-0 achterstand, nadat invaller Ton Tepe (7) in een vooraf gespeelde partij had verloren. In Breda wisten alleen Jan Otten (1) en Huong Do (4) een vol punt te scoren. Bart van den Berg (5) voegde daar nog een halfje aan toe, maar Bas Rosheuvel (2), Guus Vermeulen (3), Carel van Alphen (6) en Emil Voorhorst (8) kwamen niet tot scoren. De details en stand vind je hier.

De Stukkenjagers 4 verbaast zichzelf (5-11-2017, Algemeen)
Niet alleen SJ 3 lijkt de degradatiezorgen al vroeg in het seizoen achter zich te laten, ook promotieklasser SJ 4 laat zich van zijn beste kant zien. Eerder werden al drie verrassende matchpunten gepakt, uit tegen Gardé in Soerendonk kwamen er nog eens twee bij: 4,5-3,5. Teamleider Joost Op 't Hoog bericht: 'Lang leken we op een gelijkspel af te koersen, maar in een partij met wisselende kansen wist Ron de Veen (2) uiteindelijk een promotietruc van Geert Gabriëls te weerleggen en het beslissende punt te scoren. Daarvoor was de strijd gelijk opgegaan. Constantijn Beukema (8) moest in iets mindere stelling ingaan op een zetherhaling. Kort daarna verloor Kienfong Lie Kwie (5) nadat allerlei tactische verwikkelingen niet hadden gebracht wat hij ervan hoopte. Christiaan Beukema (6) stond nooit minder en wist een voordelig pionneneindspel te bereiken dat hij voorbeeldig afrondde. Vervolgens kon Lex Karstens (3) zijn lastige stelling keepen en een halfje scoren. We kwamen zelfs voor toen Maarten Werkhoven (7) in een van zijn geliefde eindspelen gedecideerd het punt pakte. Aan bord 4 kreeg ik mijn tegenspel nooit overtuigend op gang en werd vervolgens uitgeteld. Henk Jan Beukema (1) kwam in een voordelig eindspel terecht, maar verwisselde twee zetten waardoor hij in een puntendeling moest berusten. Zo kwam het aan op bord 2 waar Ron benauwde momenten moest doorstaan, maar uiteindelijk de koelste bleek. Daarmee was de match beslist en hebben we nu zowaar 5 matchpunten uit 3 wedstrijden.' De details en de stand kun je hier bekijken. In de komende wedstrijden tegen EGS, HSC 2 en Waalwijk zal blijken of er nog meer in het vat zit dan handhaving.

De Stukkenjagers 3 voelt zich kiplekker (update) (5-11-2017, Algemeen)
Het verslag van De Pionnen vind je hier.
Zou er een einde komen aan de traditie dat SJ 3 in de slotwedstrijd het derdeklasserschap moet veiligstellen? Het heeft er na de strakke 6-2 zege op De Pion 2 alle schijn van. 'Jammer dat we de eerste wedstrijd verloren hebben, anders waren we al kampioen', viel al te beluisteren op de afterparty. De zege op de mede-degradatiekandidaat was niet eens geflatteerd. Oké, Ruud Feelders (8) stond lange tijd wat minder alvorens in de slotfase toe te slaan. En Martijn Blom (3) had - heel even - op een counter van oud-lid Erik-Jan Colijn kunnen lopen, maar scoorde toch een verdiend punt. Daar stond tegenover dat Sjoerd van Roon (2) opeens prachtige tactische kansen had gekregen, die hij echter niet wist te verzilveren. Het zou de enige bordnederlaag blijken te zijn. Luuk Baselmans (1) en Erik Dignum (6) scoorden gelijkwaardige remises, terwijl John Greunsven (4), César Becx (5) en Fré Hoogendoorn (7) de tegenstanders geen kans gaven. Na afloop opteerde het hele team dan ook voor de kiplekkere shoarma. Na thuiskomst werd en wordt er regelmatig naar deze tabel gekeken.

De Stukkenjagers 2 nog niet op stoom (update) (5-11-2017, Algemeen)
Inmiddels kun je hier lezen hoe Groesbekenaar Wopke Veenstra de wedstrijd beleefde. Inclusief de nu al legendarische zin: 'Volgens Theo speel ik te snel, maar als je een konijn een uur laat nadenken, komen daar ook geen betere zetten uit.'
Ook in de derde wedstrijd is SJ 2 er niet in geslaagd de rentree in de tweede klasse luister bij te zetten met een overwinning. In Groesbeek werd het tegen collega-hekkensluiter 4-4. Weliswaar waren er zeges voor Dennis Brokken (1), Sourav Bhattacharjee (6) en Koen Haast (7), maar daar stonden nederlagen van Bram van den Berg (2), Frans Konings (4) en Roland Daamen (5) tegenover. Eric de Moor (3) en Mark Clijsen (8) speelden remise.
Door dit gelijkspel staat SJ 2 nu onder de rode streep, zoals je hier kunt checken.

De Stukkenjagers 1 als een zalm in het water (update) (5-11-2017, Algemeen)
Het verslag vanuit het perspectief van De Pion vind je inmiddels hier.
Ons vlaggenschip heeft zich vaster aan kop van 1B genesteld. In Roosendaal werd De Pion 1 met maar liefst 9-1 verslagen. TL: Anne Haast (1) had in een voorafgespeelde partij haar team al de goede weg gewezen. Op zaterdag kwamen daar eerst nog twee remises bij, van Nick Bijlsma (6) en Mart Nabuurs (9). Maar daarmee was de koek op voor de gastheren. Door zeges van Lars Vereggen (2), Jasper Beukema (5), Cor van Dongen (7) en Tijmen Kampman (8) liep SJ 1 uit naar 6-1. Daarna waren Herman Grooten (3), Mees van Osch (4) en Mark Haast (10) nog flink werken in het eindspel. Herman won gedecideerd, Mees en Mark moesten iets dieper gaan, maar zorgden wel voor een verrassingstoetje. Na afloop deed vrijwel het hele team zich te goed aan de heerlijke zalm die door de Roosendalers tegen een vriendenprijsje werd geserveerd.
Door deze monsterzege neemt ons team - in bordpunten dan - aardig afstand van de traditionele concurrent voor promotie, Het Witte Paard Sas van Gent, zoals je hier kunt zien.

Stukkenjagers winnen in het EK (3-11-2017, Algemeen)
In de zesde ronde van het EK Landenteams in Chersonissos wonnen beide deelnemende Stukkenjagers hun partij. Anne Haast hielp door een zege haar team aan de matchpunten tegen Duitsland. Zij staat nu op 3 uit 5, goed voor een TPR van 2305. Stefan Beukema herstelde zich na de rustdag met een zege van een nederlaag tegen uitgerekend zijn zwakste tegenstander. Met 2,5 uit 5 tegen gemiddeld 2471 is hij nog kansrijk voor een GM-norm. Check hier scores van Anne, en hier die van Stefan. Hun partijen zijn dagelijks in de middag te volgen via schaaksite.nl.

Ook Lars Vereggen op 2 uit 2 (3-11-2017, Algemeen)
Zeventien schakers meldden zich vrijdagmiddag 3 november in Cinecitta voor de ronden 19 en 20 van het inloopschaak. Vier van hen waren dit seizoen nog niet eerder geweest, onder wie ook ons aller Theo! In totaal zijn er sinds 1 september alweer 46 spelers een of meer parijtje(s) komen spelen. Deze keer scoorden Jan Douwes en Wil Wouts als enigen 2 uit 2, terwijl Maarten de Wit, Joop van Troost, Jeffrey van Huijgevoort en César Becx het bij 1 uit 1 lieten. De volgende sessie is op vrijdag 10 november, met de vertrouwde meldtijden: 13.30 en 14.45 uur.
Er waren nog twee spelers aan het schaken in de Ristobar. Lars Vereggen en Sebastiaan Dijksman haalden hun partij van het Stukkenjagers Open in. Sebastiaan bood lang goed tegenstand, maar kwam op het laatst toch te kort.

Zeven teams gaan op reis (3-11-2017, Algemeen)
Op zaterdag 4 november spelen de zaterdagteams van De Stukkenjagers uitwedstrijden. Wat valt er te winnen of te verliezen?

Maar liefst drie teams reizen naar Roosendaal. Dat inspireerde de gastheren van De Pion tot het organiseren van een heuse afterparty, met kipshoarma of zalm, waar bijna 20 SJ'ers acte de présence zullen geven. Maar eerst moet er geschaakt worden. Eersteklasser De Stukkenjagers 1 mag tegen De Pion 1 geen fout maken, wil het de titeldans blijven leiden. Tot nu toe gebeurde dat ook niet; door een vooraf gespeelde partij van Anne Haast staat SJ met 1-0 voor.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 2 beleefde met twee nipte nederlagen een valse start. Daarom is het treffen met collega-hekkensluiter PION in Groesbeek cruciaal om met een gerust hart de rest van het seizoen in te gaan.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 begint - door de recente zege op ratingtopper Blerick - met een goed gevoel aan de match met De Pion 2. Net als SJ 3 is dit een van de vier wat zwakkere teams in 3H. Een echt vierpuntenduel dus.
In de NBSB Promotieklasse is De Stukkenjagers 4 geweldig uit de startblokken gekomen, met 3 matchpunten uit twee duels. Of daar uit tegen Gardé een vervolg aan gegeven kan worden is de vraag. In het verleden bleek deze horde regelmatig te hoog voor SJ 4.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 begint aan de wedstrijd tegen De Baronie 4 met een 1-0 achterstand; invaller Ton Tepe kon niet stunten in zijn woonplaats. Des te gemotiveerder zullen de andere zeven zijn om de mooie seizoenstart alsnog te continueren.
Derdeklasser De Stukkenjagers 6 zal er alles aan gelegen zijn om de schande van de nederlaag in de derby tegen SJ 7 uit te wissen. Dat zal dan moeten gebeuren in de massakamp in Roosendaal, tegen De Pion 4. Geen eenvoudige taak, vermoeden we. De Stukkenjagers 7 zal even van de roze wolk af moeten komen om in Etten-Leur het succes een vervolg te geven. Tegen Staunton 2 moeten er voor onze vechtmachine zeker kansen liggen.

Stefan Hess ruikt weer bloed (2-11-2017, Algemeen)
In de tweede ronde van het Stukkenjagers Open, op woensdag 1 november, waren de krachtsverschillen al een stuk kleiner. Het taaie verweer van de lager gerate spelers werd uiteindelijk karig beloond, met 2,5 uit 29.

De gang van zaken aan de vier topborden was exemplarisch voor het partijverloop aan vele borden. De underdogs schaakten lang goed mee met de cracks, maar kwamen niet tot scoren. Zo hadden Roland Daamen en Ruud Feelders tegen respectievelijk Stefan Kuipers en Herman Grooten lange tijd verdedigbare stellingen, maar gooide tijdgebrek roet in het eten. Bij Ruud wel heel letterlijk. In een minder staand toreneindspel ging hij doodgemoedereerd door zijn vlag. Daar hielp geen ‘maar we hebben al veertig zetten gedaan’ meer aan.
Een bordje verderop speelde Matthijs Dijkstra (HMC) een spannende pot tegen Mees van Osch. Hij stond een pionnetje voor, maar Mees counterde met een fraai schijntorenoffer, gevolgd door een verwoestende afmaker. Bram van den Berg ging tegen Luuk Baselmans heel wat geleidelijker te werk. Iets té geleidelijk bijna. In een eindspel van paard tegen loper leek het verzilveren van zijn pluspion een technische klus. Maar Luuk verdedigde ondanks tijdnood goed en had op enig moment zelfs de remise voor het grijpen. Juist op dat moment liet hij alsnog de zwarte koning beslissend oprukken.
Nee, voor de echte ratingschok moesten we nóg een bord verderop zijn. Daar nam Thomas Mollema het voor de tweede keer in korte tijd op tegen Stefan Hess. Wellicht in slaap gesust door de geruisloze zege in de recente partij reageerde Thomas niet alert op het gambietspel van Stefan. Hij werd gedwongen tot gxf3, en vanaf dat moment rook Stefan bloed. Dat gutste niet veel later ook in ruime mate uit de opengereten witte koningsstelling: 0-1.
Lager op de ranglijst wist nog maar één andere speler een flinke ratingsurprise te bewerkstelligen. Wil Wouts liet zien dat niet alleen de jeugd nog toekomst heeft. In het eindspel creëerde hij secuur een vrijpion die Daan Baselmans (Rochade) een stuk kostte. De derde die tot een score kwam tegen een hoger aangeslagen opponent was Guus van Heck. Guus van Heck!? Die man die twee, drie gezonde pionnen achterstond tegen de rustig manoeuvrerende Huong Do?! En ook nog maar een dikke minuut op de klok had en daar doorgaans dodelijk zenuwachtig van wordt?! Ja, die. Na een zeer ongelukkige koningszet van Huong wist hij met een kleine megacombinatie pardoes de twee gevaarlijkste zwarte pionnen te elimineren. Daarna ging Huong zelfs nog bijna te ver in haar winstwil, maar het werd remise.
Een nog hogere amusementswaarde had de slotfase van Rudolf Kat-Maarten de Wit, een van de drie partijen die uit de interne van EGS leken te zijn weggelopen. Met voor beiden nog maar weinig tijd op de klok sloegen de heren elkaar zet na zet om de oren met kruispenningen en weggeefschaak. En dat alles begeleid door commentaren met een hoog Waldorf & Statler-gehalte. Het … eh… hoogtepunt werd bereikt, toen Rudolf in gejammer uitbarstte omdat hij in de veronderstelling verkeerde dat hij voor de tweede keer binnen drie zetten in hetzelfde trucje was getrapt. Vijf seconden later drong dan toch het besef door (‘O nee, wácht…’) dat deze keer juist Maarten de plank had mis geslagen en een stuk had weggegeven. Het moet nog lang onrustig zijn gebleven in beider hoofden.
Alle uitslagen vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings hier.

Jeugd bestormt ratinglijsten (2-11-2017, Algemeen)
Het is 1 november geweest, een van de vier data waarop de KNSB-ratings én de FIDE-cijfertjes verspringen. Bekijk de nieuwe nationale ratings van de Stukkenjagers, en de FIDE-ratings. Een specificatie van de KNSB-resultaten vind je door hier je naam in te voeren. Mooie stijgingen op de KNSB-lijst zijn er voor de jongere Stukkenjagers: Sjoerd van Roon (+150!), Constantijn Beukema (+92), Henry Flikweert (+88), Luuk Baselmans (+86) en Christiaan Beukema (+73). Ook de iets oudere jongeren Dennis Brokken (+70!) en Han Westenberg (+36) bliezen flink in de bus.

Fons van Leersum slaat weer eens toe (31-10-2017, Algemeen)
Het leven van een Stukkenjager gaat niet over rozen. Heb je je interne partij gewonnen, moet je bijna de hele week F5'en om die zegepraaal beschreven te zien. Het overkwam de winnaars van woensdag 25 oktober.

In de schaduw van de avondcompetitiederby viel er genoeg spektakel te beleven. Een trouwe leverancier is Stefan Hess. Tegen Luuk Baselmans trok hij weer eens onverveerd ten aanval. Stefan slaagde erin een gedekt paard op f6 te krijgen. Luuk moest alle zeilen bijzetten om niet op e7 matgezet te worden met La3. Dat lukte, maar toen Stefan vervolgens alsnog verder penetreerde via de koningsvleugel, ging Luuks ongeslagen status er toch aan. In dezelfde A1-groep hielden Reinier Jaquet en Rudolf Kat elkaar keurig in evenwicht. In de A2 had Mark Clijsen nauwelijks meer dan acht tellen nodig om Kienfong Lie Kwie te grazen te nemen en al doende op 3 uit 3 te komen.
Ook in de B1 hoefden de toeschouwers zich niet te vervelen. Joost Op 't Hoog investeerde wel tien zetten lang flink wat tijd om de dame van Huong Do te vangen. Beide spelers gingen uit van groot voordeel voor Joost - en dat was er ook. Maar cheetah Joost raakte door de jacht zo uitgeput, dat het deze keer wel erg goed afliep voor de gazelle. Huong rent nu met 4 uit 5 als koploper meteen door naar de promotiepoule. In deze groep won Toon Stuart van Emil Voorhorst, een punt dat hem dichter bij handhaving brengt. In de B2 kwam Bart van den Berg op 50% door vrij vlot te winnen van René van den Bosch. Lex Karstens zette een grote stap richting promotiepoule door Guus Vermeulen uit te tellen.
In de C1 stoomt Henry Flikweert gewoon door naar hogere sferen; deze keer werd Nicoo Dignum slachtoffer van zijn dadendrang. Rene Davidse is nog wat partijen achter, maar kwam stiekem wel op 2,5 uit 3 door met zwart niemand minder dan Guus van Heck te verslaan. Jeffrey van Huijgevoort weet zich in deze groep doorgaans op het laatst te handhaven, Deze keer wil hij vroeger duidelijkheid. Tegen Jaap Steenkamer schoof hij een toreneindspel met een pluspion bekwaam naar winst: 2,5 uit 5. In de C2 dendert Jan Weijters gewoon door. Nu moest hekkensluiter Coen Klaassen eraan geloven.
In de D-groep smaakte Fons van Leersum weer eens het genoegen van een overwinning. Tegen Jan Bergsma bleef hij de hele partij geconcentreerd. De nummers 1 en 2, Kees Gelens en Ivar van der Heide, stegen verder boven het veld uit door te winnen van respectievelijk Wil Wouts en Ad Haans. En dan was er nog de ratingpartij tussen Leo van Gelder en Ton Tepe. Leo slaagde erin revanche te nemen voor de recente nederlaag in de Groepencompetitie.
De uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst, de standen in de diverse groepen vind je hier.

Inloopschaak: alles voor de ongeslagen status (29-10-2017, Algemeen)
De rondes 17 en 18 van het inloopschaak brachten vrijdagmiddag 27 oktober zeventien schakers naar Cinecitta. Geen van hen wist beide rapidpartijen te winnen. Toch bleven maar liefst acht spelers ongeslagen. Mart Nabuurs, Erik Dignum, Wil Wouts (allen 1,5 uit 2) en Cees Zoontjens (1 uit 2) namen in ieder geval nog twee keer het verliesrisico. Hans van Driel, Carlo Butalid, Hari Suprayitno en César Becx gingen met 1 uit 1 keihard voor deze vermelding. De volgende sessie is op vrijdag 3 november, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

Podiumplaats voor Reinier Jaquet (29-10-2017, Algemeen)
Vier leden brachten het weekend - of een deel daarvan - door met toernooibezoek. Vooral Thomas Tepe en César Becx moesten flink aan de bak: zes lange partijen in het Eijgenbrood -toernooi in Amsterdam. Thomas haalde een ratingconforme 3 uit 6 in de B-groep, TPR 1529. César startte met 3 uit 4, maar kwam zondagmorgen niet door een jeugdtalent heen. In de slotronde verloor hij een spannende partij van IM Hing Ting Lai: 3,5 uit 6 en een TPR van 2090. De details vind je hier.
Twee andere bestuursleden beproefden zaterdag 28 oktober hun geluk in het Open Kampioenschap van de Krimpenerwaard. Reinier Jaquet speelde zeer sterk en wist met 7,5 uit 10 op de derde plaats beslag te leggen, met een TPR van 2187. Joost Op 't Hoog eindigde op 5,5 uit 10. Alle cijfers vind je hier.

Nederlaag voor De Stukkenjagers B (29-10-2017, Algemeen)
Checkmate uit, altijd lastig. Vooral ook om de opstelling sluitend te krijgen. Uiteindelijk togen er toch vier spelers richting Weert. Het lukte hen echter niet om de twee punten mee naar huis te nemen. Persoonlijk succes was er wel voor Jan Otten (3) die een 2000-speler versloeg. Helaas kwamen Roland Daamen (1), Rudolf Kat (2) en Huong Do (4) niet tot scoren: 1-3.

Stukkenjagers in EK Landenteams (29-10-2017, Algemeen)
In Chersonissos (Kreta) is zaterdag het EK Landenteams begonnen. Anne Haast speelt in het Nederlands vrouwenteam. In de eerste ronde scoorde ze een vlot punt tegen Macedonië, terwijl ze zondag remiseerde tegen een gelijkwaardige Turkse. Stefan Beukema komt uit voor het Belgisch team. Hij verloor in ronde 1 van een Wit-Russische IGM van 2588, maar wist vandaag IGM Bogner (2599) te verslaan. Je kunt hun partijen dagelijks live volgen via schaaksite.

De Stukkenjagers A moet maar eens in Selbstgespräch (26-10-2017, Algemeen)
Nog maar enkele weken geleden versloeg De Stukkenjagers 7 in de zaterdagcompetitie De Stukkenjagers 6. Die zege kwam niet onverwacht. Het is bij onze club zeer gebruikelijk dat het op papier zwakkere team de onderlinge ontmoetingen wint. In de jaren negentig al waren er fameuze zeges van SJ 3 op SJ 2, en van SJ 4 op SJ 3, zelfs goed voor een speciale editie van het clubblad. Vorig seizoen was er ook een shocker, in de avondcompetitie: SJ C versloeg de torenhoge favoriet SJ A met maar liefst 3,5-0,5.
Woensdag 25 oktober stond deze ontmoeting wederom op het programma. De A-selectie ontbrak in de vooravond op het appel tijdens de wijze les die Lex Karstens gaf over het 'Selbstgespräch'. Zijn boodschap, in een notendop: stel een positief doel waarbij je je talenten optimaal aanspreekt, en blijf daarop gefocust door het tijdens de partij als een mantra te gebruiken. Onder zijn gehoor wél het hele C-team en die waren er na afloop snel uit, qua doelstelling: we gaan deze keer voor de 4-0!
Zo gezegd zo gedaan. De eerste psychologische klap werd al voor de match uitgedeeld. Ontvangend teamleider César Becx (SJ C) rakelde in zijn welkomstspeech uitgebreid de wedstrijd van vorig seizoen op en deelde fijntjes het nieuwe target mee aan de zenuwachtig giechelende A-spelers. Het miste zijn uitwerking niet. César (3) kon het zelfs zonder mantra af. Tegenstander Martijn Blom raakte vanuit de opening de weg kwijt in de tactische verwikkelingen en moest zich al na veertien zetten gewonnen geven. Ook Bas Rosheuvel (SJ C, 4) boekte een snelle zege, maar daar kwamen wat meer geprevelde '4-0!'-s aan te pas. Hij was tegen Karel Storm namelijk al na een zet of zeven in een verloren stelling terecht gekomen. De afmakers van Karel bleven echter uit. Sterker nog, Karel snoepte een zeer giftige pion en kon meteen zijn dame inleveren: 2-0 voor SJ C!
Veel later op de avond ging de C-doelstelling alsnog de mist in. Ruud Feelders (SJ C, 1) overleefde tegen Mart Nabuurs een hem onbekende openingsfinesse en wist in Marts vanzelfsprekende tijdnood zelfs een mooi uitzicht op de 3-0 te creëren. Het bleef bij genieten op afstand: zetherhaling en 2,5-0,5. Door deze enorme deceptie moet er iets geknakt zijn bij de overgebleven SJ C-speler. Sebastiaan Dijksman (2) had het lang spannend weten te houden tegen Tijmen Kampman, maar leverde in de ultieme fase beslissend materiaal in. Geen 4-0, maar 2,5-1,5 dus. De teleurstelling werd weggespoeld met een amaretto. Toch bedankt, Lex!

Nederlagen voor avondteams (25-10-2017, Algemeen)
Op dinsdagavond gingen twee avondteams op reis. De Stukkenjagers D vermoedde al dat het een moeilijke missie zou worden, uit tegen WLC A. Dat bleek ook in de praktijk zo te zijn. Erik Dignum, Guus Vermeulen, Andries Deliën en Leo van Gelder was geen halfje vergund: 0-4. Ook De Stukkenjagers E redde het niet, uit tegen De Baronie C. De witspelers Cees Zoontjens (1) en Bjoern Hofmans (3) mochten blij zijn met remise. Voor de zwartspelers Nico Dignum (2) en Rene Davidse (4) zat er helaas niets in het vat, al mocht Nico tot de laatste seconde hopen. 1-3 derhalve.

Het smalle pad naar remise (23-10-2017, Algemeen)
De clubavond van woensdag 18 oktober bracht heel wat meeslepende duels in de Groepencompetitie, altijd leuk voor het publiek.

Neem nou de enige ratingpartij van de avond. WIl Wouts en Guus van Heck raakten verwikkeld in een moeilijk te taxeren slagenwisseling. Wil moest op een gegeven moment kiezen welke toren van Guus van Heck hij zou pakken. De analyses lopen nog, maar waarschijnlijk had hij beter de ándere toren kunnen pakken. Zoals het nu ging kon Guus zijn stukken sneller activeren. Na lange strijd werd het 0-1. Over lange strijd gesproken… de partij Luuk Baselmans-César Becx hield de toeschouwers tot het eind van de avond in spanning. César had in zijn eigen tijdnood beslissend toegeslagen en kon in het resterende eindspel vier, vijf zetten lang kiezen uit twee, drie mogelijkheden die de engines met minimaal +12 waardeerden. Toch wist hij het smalle pad naar remise feilloos te vinden. Luuk bleef zo alsnog ongeslagen. In dezelfde A1-groep is Thomas Mollema terug op het zegepad, met een geruisloze winstpartij tegen Stefan Hess. Han Westenberg en Rudolf Kat hielden elkaar in evenwicht. In de A2 boekte Sebastiaan Dijksman een vitale zege op Sjoerd van Roon, die naar eigen zeggen zijn dag niet had. Tijmen Kampman drong lang aan tegen Erik Dignum, maar die gaf geen krimp.
In de B1 sloeg Bas Rosheuvel de weg richting promotiepoule in, hij versloeg Toon Stuart. Huong Do kan plaatsing voor deze playoff bijna niet meer ontgaan. Thomas Tepe stribbelde hevig tegen, won een kwaliteit, maar Huong had te veel compensatie dankzij een moordend loperpaar. In de B2 hield Bart van den Berg het uitstekend droog tegen Lex Karstens: remise. Guus Vermeulen kon tegen Jan Otten zijn vormcrisis nog niet bezweren: punt voor Jan.
In de C1 drukten Andries Deliën en Jeffrey van Huijgevoort de ratingverwachting uit in een punt, tegen respectievelijk Nco Dignum en Peter Vincken. Het duel Rene Davidse-Jaap Steenkamer kon wel eens, zo zien wij in de glazen bol, cruciaal zijn voor de plaatsing in de promotie- en degradatieplayoffs. Rene won. In de C2 zorgde François Moran voor het spektakel. Hij greep al in de opening Cees Zoontjens bij de strot, won een kwaliteit en liet niet meer los. Ook knap: de remise die Jan van den Dries tegen Leo van Gelder uit het vuur sleepte. Hans van Driel sluipt richting 50% na zijn tweede zege. Nu was Coen Klaassen het haasje. Koploper in deze groep is, met 3,5 uit 4, Jan Weijters die wel zeer korte metten maakte met Ton Tepe.
In de D-groep was Ad Haans-Hans Groffen de publiekstrekker. Aanvankelijk had Ad de overhand, maar in het eindspel sloeg Hans toe met een schaakje, gevolgd door een prettige penning. Uiteindelijk wist Ad toch nog met remise te ontsnappen. Kees Gelens gaat terugkeren naar de C-groep, tegen Bjoern Hofmans boekte hij zijn vijfde zege op rij. Ook Ivar van der Heide kan die rentree bijna niet meer ontgaan. Hij gaf Jan Bergsma geen kans op revanche voor de nederlaag in de Moeder Aller Derby’s en staat nu op 4 uit 5.
Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Nieuw record bij inloopschaak (update) (20-10-2017, Algemeen)
Bij gebrek aan live-borden maar even een newsflash uit Cinecitta: bij de inloopschaaksessie zijn er maar liefst 23 schakers aanwezig. Onder de aanwezigen, net als afgelopen woensdag, een oude bekende: Alex Possajennikov, de nummer 72 van de Eeuwigdurende Stukkenjagers-ranglijst, overgewipt uit zijn woonplaats Nottingham.
Maar liefst vijf spelers slaagden erin hun beide partijen te winnen: Jan Douwes, Erik Dignum, Hari Suprayitno, Jan Bergsma en lijstaanvoerder Willem van den Brink, die daardoor afstand nam van het peloton in het ratingwinstklassement. Ook ongeslagen bleven Daan Baselmans (1,5 uit 2), Joop van Troost (1 uit 1) en Pieter Pulmans (1 uit 2). Sinds begin september hebben alweer 41 spelers gebruik gemaakt van deze gratis schaakmogelijkheid. De volgende inloop is op vrijdag 27 oktober, de meldtijden voor de twee rapidpartijen (25 minuten per speler) zijn dan wederom 13.30 en 14.45 uur.

Prachtpartijen van Stukkenjagers (18-10-2017, Algemeen)
Deze week kwamen twee Stukkenjagers in de publiciteit naar aanleiding van fraaie winstpartijen. Zo won Mark Haast in ronde 2 van de competitie de KNSB-schoonheidsprijs voor zijn aanvalszege op oud-lid Maarten Strijbos (Venlo). De motivatie en de partij kun je hier vinden. Ook Jan Sprenger trok, op weg naar zijn laatste grootmeesternorm in de European Club Cup, de aandacht. Gert Ligterink prijst en analyseert in zijn column in de Volkskrant van 14 oktober Jans overwinning op de Azerbeidzjaanse IGM Sadikov. Deze column kun je hier lezen.

Ga jij basquen op 9 december? (18-10-2017, Algemeen)
SG KiNG staat bekend om zijn vernieuwende toernooiformules. Op 9 december gaan ze weer iets nieuws op de kaart zetten: een Basque-toernooi. Daarbij speel je op twee borden tegelijk tegen dezelfde tegenstander, met in totaal 15 minuten denktijd. Het toernooi wordt op twee verschillende locaties gespeeld: café Boulevard en Cinecitta. Wees gerust, beide borden staan steeds in dezelfde locatie. Alle informatie vind je hier, je aanmelden voor dit toernooi kan bij Bram van den Berg, 06-12945538 of basque@sgking.nl.

De Stukkenjagers 1 op voorsprong (15-10-2017, Algemeen)
Omdat Anne Haast tijdens de externe ronde op 4 november het Nederlands team op het EK Landenteams aanvoert, heeft zij haar partij voor de ontmoeting De Pion-De Stukkenjagers 1 vooraf gespeeld. En hoe: ze versloeg de Roosendaalse kopman Stefan Colijn.

Jan Sprenger haalt de grootmeestertitel binnen! (15-10-2017, Algemeen)
Hij speelde al jaren op grootmeesterniveau, maar de vereiste titelnormen lieten even op zich wachten. Maar nu is het dan zover: dankzij zijn score van 4 uit 7 in de European Club Cup in Turkije voldoet Jan Sprenger aan de ultieme norm en mag hij de grootmeestertitel tegemoet zien. Meer details vind je op de site van LSG Leiden, de club waarvoor Jan uitkomt in de Meesterklasse. Van harte proficiat!

De Stukkenjagers 6 - De Stukkenjagers 7, het andere verhaal (15-10-2017, Algemeen)
Eerder kon je er al genieten van de euforie van teamleider Wil Wouts (SJ 7), nu laat SJ 6 op de Stukkenjagers-blogspot zijn licht schijnen op de Moeder Aller Nederlagen.

Nieuwe koploper in inloopratingklassement (13-10-2017, Algemeen)
Vijftien schakers konden worden verwelkomd tijdens de inloopschaaksessie van vrijdag de 13e. Vier gelukkigen slaagden erin ongeslagen te blijven: Cees Zoontjens en Thomas Tepe wonnen beide partijen, terwijl César Becx en Wil Wouts ieder 1 uit 1 scoorden. Laatstgenoemde nam door die zege de koppositie in het ratingwinstklassement over. Met +38 gaat Wil aan kop, op de voet gevolgd door Willem van den Brink (+36), Carlo Butalid (+30), Paul Vermee (+25) en Joop van Troost (+20).
De volgende mogelijkheid om gratis twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 20 oktober. De meldtijden in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 zijn dan als vanouds: 13.30 en 14.45 uur.

Maarten de Wit uit, altijd lastig (13-10-2017, Algemeen)
Woensdag 11 oktober is het Stukkenjagers Open weer van start gegaan. In ons KNSB-ratingtoernooi mag de bovenste helft van de ratinglijst dan steevast de minderbedeelden van het bord timmeren. Zo makkelijk als het klinkt is dat echter niet altijd...

Diverse ratingtoppers voelden op enig moment het angstzweet opborrelen. Zo trapte Bas Rosheuvel in gewonnen stelling met open ogen in een ondeugdelijk valletje dat Rene Davidse sluw had uitgezet. Helaas voor Rene kon hij maar kort van het succes genieten. Met een stuk meer onderschatte hij de kracht van een witte vrijpion schromelijk: toch 1-0. Ook César Becx kon worden betrapt op wisselende stemmingen. Na een vlotte kwaliteitswinst deed hij pardoes zo'n grafzet dat Frans Deckers (De Oude Toren) helemaal terug in de partij kon komen. César moest alle zeilen bijzetten om Frans alsnog op de knieën te krijgen.
En wat te denken van Tijmen Kampman? Hij leek zich op geen enkele manier te kunnen ontworstelen aan de positionele wurggreep van Leo van Gelder, die vlot en vol vertrouwen speelde. Maar na ruim drie uur spel verslapte Leo's concentratie alsnog en kon Tijmen zich toch beslissend bevrijden. Het omgekeerde gebeurde bij Huong Do-Mark Clijsen. Hier was het juist de underdog die zich na pionverlies in een mislukte opening terug in de partij vocht. Mark bleef in de slotminuut echter rustig in het gecompliceerde dubbeltoreneindspel met lopers: 0-1. Eerder op de avond was hij overigens al aan een nederlaag ontsnapt. Normaliter moet Mark in de eerste ronde namelijk tegen Maarten de Wit (EGS), die het hem dan doorgaans (te) moeilijk maakt. Nu werd hem dit door een speling van het lot bespaard. Erik Dignum bleef met de zwarte piet zitten. Maarten draaide hem flink de duimschroeven aan, won een stuk, maar had dan weer niet het lef om een goed getimed remiseaanbod van Erik af te slaan. Het halfje is wel goed genoeg om de kop boven dit stukje te rechtvaardigen.
Alle uitslagen van ronde 1 vind je hier, de resultaten zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Venlonaerkes kiste (12-10-2017, Algemeen)
Op schaaksite.nl vind je een rijk geïllustreerd verslag van Mart Nabuurs van de match De Stukkenjagers 1-Venlo (8,5-1,5).

Ongeloof bij Thomas Mollema (9-10-2017, Algemeen)
Je hebt nog het verslag van de Groepencompetitieavond van woensdag 4 oktober tegoed. Horen we daar een vreugdekreetje in huize Baselmans?

In de D-groep worden de kaarten steeds nadrukkelijker geschud. Zo zette Kees Gelens zijn zegereeks onverdroten voort; deze keer kreeg Paul Vermee klop. Bjoern Hofmans wist met zwart Jan Bergsma te verschalken en kan weer omhoog kijken. Wil Wouts kan, na de zege op Ad Haans, weer richting C-groep gaan denken. Hans Groffen opende zijn score-account door met zwart Fons van Leersum te verslaan.
Een niveautje hoger, in de C-groepen, was er felle strijd. In de C2 maakten Leo van Gelder en Cees Zoontjens hun favorietenrol waar tegen respectievelijk François Moran en Coen Klaassen. In de C1 eindigde het topduel Henry Flikweert-Andries Deliën in remise. Volgens de computer (van Andries) mocht Henry daar het meest tevreden mee zijn. Ook Guus van Heck en Jeffrey van Huijgevoort deelden het punt.
Dat deden ook Maarten Werkhoven en Jan Otten, in de B2. Hevige strijd bij Huong Do-Toon Stuart in de B1. Huong ging in de opening in de fout en moest lang aanklampen om er nog iets van te maken. Dat lukte zowaar toen Toon in het dubbeltoreneindspel de witte tegenkansen onderschatte. Het liep zo uit de hand dat Huong de zwarte koning pardoes mat zette. Bas Rosheuvel sloeg de weg omhoog weer in door Thomas Tepe terug te wijzen.
In de A-groep zegevierden de jonkies. Nou is dat bij Karel Storm-Mark Clijsen een enigszins gezochte typering, maar Mark wón wel. Nee, we doelen vooral op de twee echte jeugdspelers. Sjoerd van Roon kwam in de B2 op 2 uit 3 door Erik Dignum onderuit te halen. Voor de grote verrassing van de avond moesten we in de A1 zijn. Daar slaagde Thomas Mollema er maar niet in om het verzet van Luuk Baselmans te breken. Thomas zou Thomas niet zijn als hij daarbij niet tot het gaatje zou gaan. Dat bleek echter een heuse afgrond te zijn; Luuk was niet te beroerd om hem het beslissende zetje te geven. We zien het ongelovige gezicht van Thomas voor ons: voor het eerst een partij in de Groepencompetitie verloren!
Over jonkies gesproken... Rudolf Kat pakte alvast een puntje in de playoffs, hij sloeg toe tegen Sebastiaan Dijksman.

NBSB-bekerteam al klaar (9-10-2017, Algemeen)
Denk niet dat we onze nederlagen proberen weg te moffelen. Vorige week woensdag nam de fine fleur van De Stukkenjagers 4 het in de eerste bekerronde op tegen buurman EGS. Het werd, als we aanvoerder Joost Op 't Hoog mogen geloven, een kansloze affaire. Oké, zelf won hij aan bord 3, maar Ron de Veen (1), Lex Karstens (2) en Kienfong Lie Kwie (4) kwamen niet in de buurt van een score. 3-1 voor de Goirlenaren derhalve.

De Stukkenjagers 1 neemt ondubbelzinnig wraak (8-10-2017, Algemeen)
Schaken is een raar spelletje. Eind vorig seizoen kreeg De Stukkenjagers 1 kansloos klop van Venlo. Nu, met twee vrijwel ongewijzigde teams, werden de Limburgers met 8,5-1,5 afgedroogd. Even leek Herman Grooten met een remise tegen GM Orlov nota bene de schlemiel van de dag te worden, maar bij een 8,5-0,5 stand ging Tijmen Kampman (3) alsnog onderuit. Eerder waren er zegepralen voor Mees van Osch (2), Mark Haast (4, tegen oud-lid Maarten Strijbos), Lars Vereggen (5), Stefan Beukema (6), Mart Nabuurs (7), Jasper Beukema (8), Nick Bijlsma (9) en Anne Haast (10). Het verslag vanuit Venloos perspectief vind je hier.
Door deze zege gaat ons vlaggenschip samen met DSC Delft, HWP Sas van Gent en De Toren Arnhem aan kop, maar het heeft wel enkele bordpunten meer.

De Stukkenjagers 2 komt weer net te kort (8-10-2017, Algemeen)
Het gaat De Stukkenjagers 2 bij de terugkeer in de tweede klasse nog niet voor de wind. Ook de tweede wedstrijd, tegen het sterke Vianen/DVP, ging met 4,5-3,5 verloren. Teamleider Bram van den Berg (3) opende de score met een rustige remise, een resultaat dat ook Eric de Moor (6) en Koen Haast (7) op de borden brachten. Kopman Dennis Brokken ('De tegenstander maakte een foutje') zegevierde, maar daartegenover stonden nederlagen van Martijn Blom (5) en Mark Clijsen (8). Peter Huibers (4) trok de stand knap gelijk, maar Frans Konings (3) kreeg zijn tegenstander niet van zijn stuk. Onder druk voerde de Vianees onberispelijk mat met paard+loper.

De Stukkenjagers 3 pakt onverwachte matchpunten (update) (8-10-2017, Algemeen)
Euforie bij De Stukkenjagers 3, na de zege op Blerick, nota bene de ratingfavoriet in 3H. César Becx (1) opende de score: na een riskante (lees: slordige) zetvolgorde mocht hij blij zijn met remise. Ondanks taai verzet moesten Erik Nicolai (2) en Karel Storm (3) hun meerdere erkennen in de Limburgse ratingtoppers. Erik Dignum (4) speelde een zeer interessante tactische partij, die aanvankelijk zijn kant op leek te gaan. Maar in de wirwar van mogelijkheden tastte hij helaas mis. De 0,5-3,5 tussenstand noopte echter niet tot wanhopen. De overige vier spelers stonden namelijk stuk voor stuk beter tot gewonnen. Als eerste mocht Sjoerd van Roon (6) de felicitaties in ontvangst nemen; zijn tegenstander kreeg maar geen compensatie voor het stuk. John Greunsven (8) offerde een kwaliteit en liep uiteindelijk triomfantelijk met zijn koning de vijandelijke stelling binnen om zijn vrijpionnen beslissend te ondersteunen. Luuk Baselmans (5) stond materieel gezien gewonnen, maar moest goed rekenen om eeuwig schaak te ontlopen. Dat is onze ratingkomeet wel toevertrouwd. Daarna moest Fré Hoogendoorn (7) zijn toreindspel met c- en e-pion zien te winnen. Het was even schrikken toen hij met e3-e2 een patwending in de stelling bracht, maar Fré switchte bijtijds naar het opgeven van deze pion. Even de koning afsnijden en hup: 4,5-3,5!
Het verslag van de Limburgers vind je hier.

De Stukkenjagers 4 verrast met zege op Veldhoven (8-10-2017, Algemeen)
Ook De Stukkenjagers 4 pakte twee zeer belangrijke matchpunten. En dat terwijl tegenstander Velhoven (1 deze keer!) op elk bord een ratingoverwicht had en gemideeld 75 elo-punten meer. Dat werd uiteindelijk enkel Kienfong Lie Kwie (7) en Jan Otten (8) fataal. Aan de hogere borden waren er keurige remises voor Ruud Feelders (1), Winfred Paulis (3) en Ron de Veen (4), terwijl Roland Daamen (2) en Lex Karstens (6) fraaie zeges boekten. Bij een 3,5-3,5 stand zette Henk Jan Beukema (5) het orgelpunt: 4,5-3,5.

De Stukkenjagers 5 slaat toe in cruciale match (8-10-2017, Algemeen)
Al van tevoren was duidelijk dat De Stukkenjagers 5 en tegenstander RDS redelijk aan elkaar gewaagd zouden zijn. Het werd dan ook een spannende wedstrijd. De achterstand na een nederlaag van Bart van den Berg (7) werd omgezet in een voorsprong door Christiaan Beukema (2) en Constantijn Beukema (4), die hun gelijkwaardige tegenstanders geen moment rust gunden en tactisch toesloegen. Bas Rosheuvel (1) legde de RDS-kopman het vuur na aan de schenen, maar kwam er net niet doorheen: 2,5-1,5. SJ 5 kwam op achterstand doordat Guus Vermeulen (5) en Huong Do (6) in de cruciale fase niet hun beste schaak lieten zien. Daarna was het aan Carel van Alphen (3) en Jeroen van de Rijt (8) om de stand een ultieme draai te geven. Carel stond een stuk voor, maar er dreigde het beruchte remise-eindspel van h-pion met loper van het verkeerde randveld te ontstaan. Met een uiterste krachtsinspanning wist hij dit net te voorkomen: 3,5-3,5. Jeroen stond een dubbelpion voor in het gelijke-lopereindspel, maar blijf maar eens rustig als iedereen om je bord dromt. Hij gaf geen krimp en leidde het team vlekkeloos naar een belangrijke zege.

De Stukkenjagers 7 verslaat De Stukkenjagers 6! (8-10-2017, Algemeen)
Het is een decennialange traditie binnen onze club. Als twee van onze team elkaar in competitieverband treffen, dan wint 'gegarandeerd' de underdog. Ooit verscheen er zelfs een extra clubblad nadat SJ 4 de grote broers van SJ 3 had verslagen. Op 7 oktober slaagde De Stukkenjagers 6 er niet in zich aan deze vloek te onttrekken. Het werd 4,5-3,5 voor De Stukkenjagers 7. Een uitgebreid verslag van deze historische thriller van SJ 7-voorman Wil Wouts vind je op de SJ-blogspot, daarom volstaan we hier met het wedstrijdformulier. Cruciaal waren de zeges van de SJ 7-debutanten François Moran en Ad Haans.
De Stukkenjagers 6 - De Stukkenjagers 7
1. Andries Deliën - Leo van Gelder 1-0 / 2. Harry Buyvoets - Cees Zoontjens 0,5-0,5 / 3. Jan Weijters - Thomas Tepe 1-0 / 4. Guus van Heck - François Moran 0-1 / 5. Jan Bergsma - Ivar van der Heide 0-1 / 6. Jan van den Dries - Wil Wouts 1-0 / 7. Hans Groffen - Hans van Driel 0-1 / 8. Paul Vermee - Ad Haans 0-1.

Alle zeven zaterdagteams in Cinecitta (6-10-2017, Algemeen)
Op zaterdag 6 oktober spelen er, voor het eerst sinds 2007, weer zeven zaterdagteams van De Stukkenjagers tegelijk thuis. Eersteklasser De Stukkenjagers 1 mag tegen Venlo proberen de titelaspiraties verder vorm te geven. Geen sinecure, want vorig seizoen gingen de Limburgers er met een verdiende zege vandoor. .
Tweedeklasser De Stukkenjagers 2 staat voor een al even zware taak. Om het in de eerste ronde geschonden blazoen weer op te poetsen zal er gewonnen moeten worden van kampioenskandidaat Vianen/DVP.
Ook derdeklasser De Stukkenjagers 3 verloor in de openingsronde en treft nu de tweede Limburgs-Duitse sterrenploeg uit 3H. Promovendus Blerick heeft wel op papier de verreweg sterkste ploeg van de klasse.
In de NBSB Promotieklasse begon De Stukkenjagers 4 met een keurig gelijkspel, maar of dat tegen KNSB-degradant Veldhoven weer gaat lukken?
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 begint aan het seizoen met een wedstrijd tegen RDS, dat wel eens de favoriet in deze klasse zou kunnen zijn.
Ook de derdeklassers De Stukkenjagers 6 en De Stukkenjagers 7 gaan van start met een thuiswedstrijd. Nou ja, SJ 6 onvangt SJ 7. Zoals je hieronder kunt lezen staat het 1-0.
Al deze spannende matches zijn vrij toegankelijk voor het publiek, vanaf 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]