[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


19-09-2018: Groepencompetitie

Nieuws

Externe, de verslagen (18-9-2018, Algemeen)
Inmiddels zijn er her en der uitgebreide verslagen van de zaterdagse wedstrijden verschenen. Een overzichtje.
En Passant - De Stukkenjagers 1
CSV - De Stukkenjagers 2
Wageningen 2 - De Stukkenjagers 3 (zie onder)
HSC - De Stukkenjagers 4 (zie onder)

De Stukkenjagers 4: strijdend ten onder (16-9-2018, Algemeen)
Het vierde heeft bij zijn debuut in de derde klasse niet voor een verrassing kunnen zorgen. Bij HSC in Helmond werd met 6-2 verloren. Henk-Jan Beukema (1), Constantijn Beukema (2), Lex Karstens (3), Kienfong Lie Kwie (5) en Jan Otten (8) dolven allen het onderspit. Petra Schuurman (4) won als enige, terwijl Ron de Veen (6) en Tommy Grooten (7) remiseerden. Teamleider Ron bericht: "Voor Tommy is het een mooi debuut. Hij speelde snel, had ongeveer een uur meer tijd dan zijn tegenstander Pascal Boudewijns. Die stond in het eindspel wel iets beter, maar bood remise aan. Tommy accepteerde dat, na het eerst netjes gevraagd te hebben. Prima resultaat als 8-jarige in de derde klasse KNSB! Mijn tegenstander en ik hielden elkaar mooi in evenwicht en kwamen remise overeen in het eindspel. Constantijn gaf de sterkste Helmonder, Ruben Venis, goed partij, maar kwam net iets te kort in het eindspel. Petra was het langst aan het schaken. Ze had toren + loper tegen een toren + dubbelpion. Ogenschijnlijk leek het remise, maar Petra vocht door, won de pionnen, kreeg de koning in de hoek en zette haar tegenstander mat! Knap gedaan. Op de andere borden hebben we niet veel kans gehad en waren de tegenstanders wat te sterk. We hebben wel gestreden."

De Stukkenjagers 3: ontsnapt met lucky gelijkspel (16-9-2018, Algemeen)
De seizoensouverture van het derde in 3G tegen Wageningen 2 leek lange tijd op een fikse nederlaag uit te draaien. De score werd na drie uur geopend met een remise van César Becx (3), die een openingsvoordeeltje liet vervlakken. Daarna liepen de resultaten in hoog tempo binnen. Rudolf Kat (7) stond aanvankelijk beter, maar later eerder minder. Gelukkig kon hij afwikkelen naar een vervlakt toreneindspel: een halfje voor de debutant. Martijn Blom (1) moest vanuit de opening met wit alle zeilen bijzetten om aan te klampen. Dat lukte niet echt, en hij moest een dame voor toren en loper geven. Gelukkig was daar de tijdnoodblunder van de tegenstander, die Martijn zelfs nog een vol punt opleverde. Ook Ruud Feelders (6) mocht niet klagen, toen zijn opponent tijdens het aandraaien van Ruuds duimschroeven opeens zijn kroonpion weggaf. Weer een onverwacht punt: 3-1.
Daar stond tegenover dat Karel Storm (7) de ogenschijnlijk gunstige situatie - tegenstandster weinig tijd in een ongebalanceerde stelling - niet wist uit te buiten: zijn aanval kwam maar niet van de grond, maar die van zwart wel: 3-2. Kort daarna moest ook John Greunsven (8) de koning omleggen. Hij manoeuvreerde ongelukkig op de eigen koningsvleugel en werd naar eigen zeggen vakkundig uitgeteld: 3-3.
Omdat Erik Dignum (2) zo te zien verloren stond, lag het lot van SJ 3 daarna in handen van Roland Daamen (4). Hij moest proberen een eindspel van loper + 5 pionnen tegen paard + 5 pionnen te winnen. Gelukkig ging een verliezende vingerfout ongemerkt voorbij en niet veel later mocht Roland afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Helaas kon Erik vervolgens de aanval van zijn sterk spelende tegenstander niet afweren. 4-4 was eigenlijk ook al mooi genoeg.

De Stukkenjagers 2: startzege zonder verliespartij (16-9-2018, Algemeen)
Het tweede team is de strijd in 2D goed begonnen. In Capelle aan den IJssel werd CSV met ratingconforme cijfers verslagen: 5,5-2,5. Dat was vooral te danken aan de winstpartijen van Bram van den Berg (1), Cor van Dongen (3) en Mark Clijsen (6). Aan de andere vijf borden werd het punt gedeeld, een halfje derhalve voor Anne Haast (2), Bianca de Jong-Muhren (4), Peter Huibers (5), Sjoerd van Roon (7) en Eric de Moor (8).

De Stukkenjagers 1: nipte nederlaag na knap verweer (16-9-2018, Algemeen)
Het vlaggenschip heeft net niet voor een verrassing kunnen zorgen in de eerste match in de Meesterklasse. Er werd maar met 5,5-4,5 verloren van En Passant, terwijl het ratingverschil eerder richting 3-7 wees. De Bunschotenaren traden aan met maar liefst vijf grootmeesters, maar zij kwamen samen niet verder dan 50%. Herman Grooten hield aan het topbord Kunin (2566) op remise. Zo mogelijk nog knapper waren de winstpartijen van Stefan Beukema (2) en Mark Haast (5) tegen respectievelijk Lucas van Foreest (2483) en Friso Nijboer (2485.) Voeg daarbij dat Mart Nabuurs IM Willem van de Griendt uittelde en Luuk Baselmans zijn debuut opluisterde met een zege en de teller stond op 4,5 punt. Helaas kwamen Mees van Osch (3), Lars Vereggen (4), Tijmen Kampman (6), Jasper Beukema (7) en Jordy Schouten (9) niet tot scoren. Je kunt alle partijen van deze match hier naspelen.

We gaan beginnen! (15-9-2018, Algemeen)
Zaterdag 15 september beginnen de hoogste vier zaterdagteams aan de KNSB-competitie. De Stukkenjagers 1 is - voor de derde keer in het bestaan van de club - gepromoveerd naar de Meesterklasse. Omdat alle andere ploegen een veel hoger ratinggemiddelde achter de borden kunnen brengen zijn de verwachtingen niet hooggespannen. Toch zal het eerste zijn huid duur verkopen. Om te beginnen bij veelvoudig kampioen En Passant in Bunschoten. De Stukkenjagers 2 mag, als een van de vier ratingfavorieten in 2D, hoger mikken dan handhaving. Benieuwd of SJ 2 bij CSV in Capelle aan den IJssel het ratingverschil in punten kan uitdrukken.
De Stukkenjagers 3 verheugt zich op de strijd in 3G, waar het acht nieuwe tegenstanders zal krijgen. Op papier zijn negen van de tien teams aan elkaar gewaagd. Het bezoek aan Wageningen 2, een van de pares, zal richting geven aan de ambities. Die zijn voor het gepromoveerde De Stukkenjagers 4 duidelijker: pakken wat je pakken kunt in 3H, de traditionele Poule des Doods. In de eerste ronde gaat het richting Helmond, waar het circa 100 punten sterkere HSC wacht.

Zes ongeslagenen bij inloopschaak (15-9-2018, Algemeen)
De inloopsessie van vrijdag 14 september trok veertien schakers naar Cinecitta. Van hen bleven er maar liefst zes zonder nederlaag: Hans van Orsouw, Cees Zoontjens (2 uit 2), Jan Douwes (1,5 uit 2), César Becx (1 uit 1), Erik Dignum (1 uit 2) en Frans Konings (0,5 uit 1). Door twee nederlagen van koploper Raimon Bach is het nu weer een stuk spannender in het ratingwinstklassement. De volgende mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen dien zich aan op vrijdag 21 september. Wie zich dan voor 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristiobar van Cinecitta meldt kan zo aanschuiven.

Nieuwkomers maken furore (14-9-2018, Algemeen)
Op woensdag 12 september was de tweede speelronde van de Groepencompetitie. Twee spelers slaagden erin aanzienlijk hoger gerate tegenstanders onderuit te halen.

De eerste verrassing diende zich al vrij vroeg in de avond aan. In de B2 was Stefan Hess - zijn natuur getrouw - vanuit de startblokken op de zwarte koning van Bart Plasmans afgestoven. Hij leverde een stuk in voor vage kansen. Bart verdedigde zich alert en haalde de vette ratingbuit binnen. Pas in de velehandenanalyse na afloop werd voor wit nog wel een mogelijke… remisewending gevonden. De tweede ratingklap viel pas aan het eind van de avond, en werd door een andere EGS’er uitgedeeld. Maar de surprise tekende zich eigenlijk al heel wat eerder af. Mark Clijsen kwam in de A2 met wit maar niet in zijn spel tegen Pascal Graafmans, en dat werkte door in zijn tijdverbruik. Even leek hij zich te bevrijden uit de knellende zwarte greep, maar ook het toreneindspel bleek verloren.
In dezelfde groep leek ook Lex Karstens zich te kandideren als reuzendoder. Maar toen hij een verborgen aanvalswending versmaadde kon Luuk Baselmans het heft weer in handen nemen: 1-0. Bob Jansen won tegen Ron de Veen in het middenspel een pion en verzilverde dat voordeel langzaam, maar zeker.
In de andere A-groep was Guus Vermeulen-Sebastiaan Dijksman een ware spektakelpartij. Beide koningen lagen zwaar onder vuur en beide spelers hadden aantrekkelijke mogelijkheden om nóg meer druk te zetten. Uiteindelijk trok Sebastiaan na een ongelukkige damezet van Guus aan het langste eind. De ratingtopper Tijmen Kampman-Jordy Schouten eindigde, dankzij een spervuur aan penningen, in een overtuigende witzege. Ook de overwinning die Willem Blankert op Rudolf Kat boekte zagen de toeschouwers al ruim voor de overgave aankomen.
Terug naar de B2. Daar kreeg Christophe Verledens te maken met de aanvalslust van Bart van den Berg, die in zijn loper op b3 een machtig wapen had. Zeker toen hij de opstoot f4-f5 kon doorzetten: 1-0. Maarten Werkhoven won vanuit zijn lijfvariant een pion tegen Toon Stuart en liet daarna niet meer los, al probeerde Toon vlak voor zijn opgave nog wel een venijnige truc. Henry Flikweert wist tegen Kees Gelens, vanuit een ongeveer gelijke stelling, opeens de zwarte dame te vangen. In de andere B-groep twee remises. Bas Rosheuvel leek wat beter te staan tegen Joost Op ’t Hoog, maar niet meer toen zijn a-pion eraf ging. Zeker beter stond Jan Otten, tegen Paul Castermans. Met twee rake klappen kon hij de zwarte koningsstelling slopen. Die klappen kwamen er wel, maar dan in de verkeerde volgorde: remise.
In de C1 liet Ton Tepe zijn derde zege in successie aantekenen, tegen Hans van Driel. Ook Carlo Butalid behield zijn 100%-score, hij kwam op 2 uit 2 door Jaap Steenkamer te vloeren. Leo van Gelder is - na het volle punt tegen Ivar van der Heide - weer terug in de promotierace. Elroy Kerstens en Theo van de Hoek kwamen uit op remise, al leek Theo op enig moment groot voordeel te hebben.
In de C2 ontstond in Jeffrey van Huijgevoort-Nico Dignum een spannend eindspel, waarin Jeffreys loper superieur bleek aan Nico’s paard. Remise werd het wél in de partij tussen Thomas Tepe en Guus van Heck. Roger Bougie won van Toon Tibosch en is - met 1 uit 1! - de enige speler zonder puntverlies in deze groep.
In de eeuwigdurende match Bjoern Hofmans-Fons van Leersum kwam de tussenstand op 4-0. En dat zonder dat er ooit één zet gespeeld is. Ook buiten het schaakbord vertoont Fons kennelijk onaangepast gedrag, gezien zijn verklaring: 'Ik zat op de snelweg!' Ook de andere D-partijen waren een prooi voor de witspelers. Jan Bergsma pakte Bert Wels een gelijkstaand paardeindspel af, en Coen Klaassen versloeg Ad Haans. Paul Vermee bleef na stukwinst tegen Rene Davidse nu eens de hele partij geconcentreerd de tegenkansjes uitbannen, en dat rendeerde. In een partij voor de SJ-rating hield Wil Wouts met zwart Cees Zoontjens knap op remise. En dan te weten dat de computer na afloop niet verder uitsloeg dan 0.7.
Alle uitslagen zijn weer verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

De Stukkenjagers 6 en 7 zijn gepromoveerd! (13-9-2018, Algemeen)
Vandaag is de indeling van de - gloednieuwe - lagere klassen van de KNSB-competitie gepresenteerd. Aanvankelijk was het de bedoeling om naast een vijfde en zesde klasse ook een zevende klasse te formeren. De te grote geografische spreiding van de ingeschreven zevendeklasseteams heeft de KNSB doen besluiten om die teams alsnog bij de zesde klasse te voegen. Iets grotere krachtsverschillen wellicht, maar SJ 6 en SJ 7 hoeven nu tenminste niet uit tegen het altijd lastige Purmerend 3. De 'schade' blijft beperkt tot een tripje van SJ 7 naar Nieuwegein, de resterende uitwedstrijden zijn gewoon in Brabant.
De indeling vind je hier. De Stukkenjagers 5 zit in een vijfdeklassegroep met maar zeven teams en is in de slotronde vrij. Het begint de competitie op 6 oktober thuis tegen DSC. De Dongenaren brengen ook hun tweede team mee, dat het opneemt tegen De Stukkenjagers 7. Tegelijkertijd speelt De Stukkenjagers 6 dan tegen RDS uit Sint-Oedenrode.
Alle wedstrijden zijn inmiddels verwerkt in de Stukkenjagers-kalender.

Waar gaan we naartoe in de avondcompetitie? (13-9-2018, Algemeen)
Inmiddels heeft de NBSB de (voorlopige) indeling van de avondcompetitie gepubliceerd. Het programma van de teams van De Stukkenjagers is uitgeschreven in de Stukkenjagers-kalender. De Stukkenjagers F bijt op dinsdag 25 september het spits af in een uitwedstrijd tegen De Baronie C, in de tweede klasse. Een dag later zijn in Cinecitta de derby's De Stukkenjagers A- De Stukkenjagers B (hoofdklasse) en De Stukkenjagers C-De Stukkenjagers D (eerste klasse), terwijl tweedeklasser De Stukkenjagers E het opneemt tegen nieuwkomer Caïssa Gilze-Rijen. Op livechess.nl vind je de indeling van alle groepen.

Tiende plek voor veteraan (12-9-2018, Algemeen)
Ook aan de andere kant van het leeftijdsspectrum is er een Stukkenjager actief geweest op internationaal niveau. Theo van de Hoek, wiens alter ego ook en vooral dammer is, slaagde er eerder dit jaar in de nationale titel voor veteranen te veroveren. Als 70-plusser bleef hij bovendien alle vijftigers en zestigers voor. Dat beloofde wat voor het EK Veteranen, begin september in het Wit-Russische Porecce. Theo weerde zich kranig en werd gedeeld tiende, ietsje hoger dan op basis van zijn ranking mcht worden verwacht. De eindstand vind je hier.

Christiaan Beukema wint op WK (11-9-2018, Algemeen)
Er is nog een Stukkenjager die aan een WK deelneemt. In Gebze (Turkije) is Christiaan Beukema al zeven ronden onderweg in het WK Junioren tot 20 jaar. Het toernooi is zo loeisterk dat Christiaan pas dinsdag, in ronde 7, zijn eerste echte punt kon noteren, tegen zijn eerste tegenstander (net) onder 2100. Zijn score van 1 uit 6 levert hem zelfs ratingwinst op, dus dat belooft wat voor de resterende vier ronden. Je kunt het evenmement volgen via de toernooisite.
En dan is vrijdag 7 september SG KiNG weer begonnen met een nieuwe cyclus maandelijkse snelschaaktoernooien. De eerste avond, waarop de Tilburgse titel op het spel stond, trok maar liefst 50 deelnemers. Onder hen elf SJ'ers, van wie er geen het podium haalde. Mark Haast kwam nog het dichtstbij, met 6,5 uit 10. De details vind je hier.
Een dag later waren César Becx en René van den Bosch onder de deelnemers van het Stompe Linde-toernooi in Nuenen. César werd in de A-achtkamp gedeeld tweede met 4,5 uit 7, René haalde een middenscore in groep C. De uitslagen zullen te zijner tijd hier verschijnen.

Belofte naar het WK (11-9-2018, Algemeen)
Via de KNSB heeft ons nieuwe lid Tommy Grooten (8) per 1 september de zogeheten 'beloftestatus' gekregen. Dat betekent dat hij via NOC*NSF een Talentboekpagina mocht aanmaken. Deze is onder meer bedoeld voor crowdfunding - bij bonden steeds meer in trek om de begroting te ontlasten. Zo bestaat er de mogelijkheid om een kleine bijdrage leveren aan Tommy's deelname en begeleiding aan het WK tot 10 jaar, dat van 3-16 november in Santiago de Compostela gespeeld gaat worden.

Nieuwkomer neemt de leiding (7-9-2018, Algemeen)
Tijdens de inloopsessie van vrijdag 7 september waren er wederom negentien inloopschakers bij Cinecitta. Onder hen ook oud-lid Ardy Foolen, over uit Bulgarije. Slechts drie spelers bleven ongeslagen: nieuwkomer Raimon Bach, Erik Dignum (beiden 2 uit 2) en Frans Konings (1 uit 1). Raimon nam stevig de leiding in het ratingwinstklassement. De volgende twee ronden rapidschaak zijn uiteraard op vrijdag 14 september, eenieder kan zich in de Ristobar melden om 13.30 en/of 14.45 uur.

65, 9 en... 168! (7-9-2018, Algemeen)
Op woensdag 5 september startte de eerste cyclus van de Groepencompetitie, met het nooit eerder vertoonde aantal van 65 deelnemers. En er ging nog een ‘clubrecord’ aan diggelen.

En mogelijk sneuvelde er nog een derde. Van de 27 partijen eindigden er maar liefst negen in remise. In de A1 hadden ze geen last van dit virus. De vier partijen eindigden alle in 1-0, waarbij de ratingwatchers alleen hun wenkbrauwen flink fronsten bij de uitslag van Sebastiaan Dijksman-Tijmen Kampman. Kennelijk lukte het Tijmen niet de balans te hervinden na de onthutsende mededeling dat alle aspirant-deelnemers aan het Stukkenjagers Open helemaal zelf het inschrijfformulier moeten invullen. In het dubbeltorenlopereindspel vergaloppeerde hij zich. De andere ratingfavorieten in deze groep - Sjoerd van Roon, Jordy Schouten en César Becx - hadden naar verluidt wel hun zwakke momenten in het eerste deel van de partij, maar bleven uiteindelijk wel respectievelijk Guus Vermeulen, Willem Blankert en Rudolf Kat de baas. In de A2 leek een tweede mega-surprise in de maak. Lex Karstens kon op een gegeven moment vernietigend toeslaan tegen Bob Jansen, maar liet die mogelijkheid onbenut. Daarna kwam Bob alsnog bovendrijven. In de partij Pascal Graafmans-Luuk Baselmans kreeg zwart in het middenspel druk op de loopgraven, waarin de witte stukken zich verschansten. Luuk liet niet meer los. Reinier Jaquet-Mark Clijsen werd snel remise, gokje: de zwartspeler vertrouwde het niet. En misschien gold dat ook wel voor de witspeler in Erik Dignum-Ron de Veen.
In de B-groepen eindigden vier van acht partijen on(op)gemerkt in remise: Bas Rosheuvel-Paul Castermans, René van den Bosch-Jan Otten, Christophe Verledens-Henry Flikweert en Toon Stuart-Bastiaan van de Rijt. Het duel der Barten - Plasmans en Van den Berg - eindigde in een vlotte zege voor laatstgenoemde. Emil Voorhorst wist in de overgang naar het eindspel teamgenoot Jeroen van de Rijt te verschalken. Ook in de andere twee partijen viel een beslissing, maar dan van de sensationele soort. Kees Gelens lukte tegen Maarten Werkhoven een huzarenstukje, en wat te denken van B-debutant Thomas Schollen, die koeltjes een stukoffer van Kienfong Lie Kwie weerlegde?
In de C-groepen bereikten Jan van den Dries en Nico Dignum verrassende puntendelingen tegen Leo van Gelder en Thomas Tepe. Iets voorspelbaarder waren de remises in Jeffrey van Huijgevoort-Jan Weijters en Cees Zoontjens-Guus van Heck, al werd er wel degelijk om gestreden. Ton Tepe hield de familie-eer wel hoog, hij versloeg Jaap Steenkamer. Het duel Toon Tibosch-Theo Mulder zorgde ervoor dat een clubrecord werd verpulverd. Nooit eerder was de gezamenlijke leeftijd van twee SJ-combattanten 168. Onze nieuwe nestor smaakte het genoegen de oude - foutje, bedankt - mat achter de paaltjes te zetten. Ivar van der Heide won zoals verwacht van Hans van Driel, maar moest er erg hard voor werken.
Over hard werken gesproken. Ad Haans had tegen Hans Groffen met noeste arbeid een beslissende materiële voorsprong verworven. Nou ja, beslissend… niet als je met één zet al dat werk verpest. Daarna had Ad niet meer de mentale veerkracht om voor de remise te gaan. Hans Groffen staat nu, inclusief vooraf gespeelde partijen, al op 2,5 uit 3. Jan Bergsma, Coen Klaassen en Wil Wouts zetten de achtervolging in door zeges op Paul Vermee, Bert Wels en Fons van Leersum.
Alle resultaten zijn inmiddels verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.  

Laagvliegers blijven niet onder de radar (4-9-2018, Algemeen)
Het is in de loop der jaren slechts weinigen gelukt om geheel onopgemerkt een toernooi te spelen. Oké, een rapidtoernooitje in Balkbrug wil nog weleens aan de aandacht van de webredactie ontsnappen, maar de eindstanden van de meer gangbare toernooien worden steevast gescand op Stukkenjagers. De technieken om onder de radar te blijven worden dan ook steeds geavanceerder. Afgelopen weekend probeerden twee leden een variant op de tactiek van de verschroeide aarde. Het komt erop neer dat je, zodra je ziet aankomen dat het resultaat niet om over (naar huis) te schrijven wordt, nog gauw wat bruggen achter je verbrandt, c.q. extra nullen pakt. En dan maar hopen dat de inspectie niet dóórscrollt. Helaas voor Herman Grooten en Bianca de Jong-Muhren ging die vlieger niet op. Gelukkig haalde Tommy Grooten wel zijn niveau.

Mooi portret van Bert Enklaar (3-9-2018, Algemeen)
Voor schaaksite.nl maakte Johan Hut een portret van Bert Enklaar, die in het seizoen 1995-1996 aan het eerste bord van De Stukkenjagers 1 speelde. Bert was toen al ziek, maar viel op door zijn niet-aflatende strijdlust. Vijf maanden na het seizoen, in oktober 1996, overleed hij.

De Stukkenjagers 7! (1-9-2018, Algemeen)
En dan maar meteen de waarschijnlijke samenstelling van SJ 7 erachteraan. Als alles loopt zoals we nu vermoeden gaat dat team met elf spelers de strijd aan in de 7e klasse KNSB. In volgorde van SJ-rating zijn dat: Thomas Tepe, Leo van Gelder, Ivar van der Heide, Cees Zoontjens, Elroy Kerstens, Rene Davidse, Theo van de Hoek, Hans van Driel, teamleider Wil Wouts, Ad Haans en Fons van Leersum. Ook dit team speelt naar verwachting thuis op de eerste speeldag, 6 oktober.

De Stukkenjagers 6! (1-9-2018, Algemeen)
Het zesde en zevende team komen naar alle waarschijnlijkheid beide in de 7e klasse KNSB uit. De groepsindeling wordt in de loop van volgende week bekend. Ongeacht hoe die uitvalt, is lekker schaken het devies. De teamsamenstelling is nog onder een licht voorbehoud, maar we wilden jullie niet langer in spanning houden. De selectie bestaat vooralsnog uit tien personen. In volgorde van SJ-rating zijn dat: Harry Buyvoets, Jan Weijters, Carlo Butalid, Guus van Heck, teamleider Jan van den Dries, Jan Bergsma, Bert Wels, Roger Bougie, Paul Vermee en Hans Groffen. Het team speelt zijn eerste (thuis?)wedstrijd op 6 oktober.

Stukkenjagers Open: inschrijving geopend (1-9-2018, Algemeen)
Op 10 oktober begint ons negenrondige open toernooi, dat meetelt voor de KNSB-rating. Hier vind je alle informatie. Je kunt je aanmelden door het inschrijfformulier zo volledig mogelijk in te vullen. De deelnemerslijst zal naar verwachting snel langer worden...

Inloopschaak: we gaan gewoon verder! (31-8-2018, Algemeen)
Negentien schakers stonden op vrijdag 31 augustus te popelen om het nieuwe seizoen inloopschaak aan te snijden. Traditiegetrouw verdienen alleen de ongeslagenen een vermelding: César Becx (2 uit 2), Raimon Broch, Jan Douwes, Kienfong Lie Kwie (1,5 uit 2) en Frans Konings (1 uit 1). De volgende gelegenheid om een of twee gratis rapidpartijen te spelen is op vrijdag 7 september. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta meldt kan meteen aan de slag tegen een ongeveer even sterke tegenstander.

De Stukkenjagers 5! (30-8-2018, Algemeen)
Het vijfde wist vorig seizoen beslag te leggen op de titel in de tweede klasse NBSB, en mag daarom nu debuteren in de... vijfde klasse KNSB! Pas in de eerste week van september zal de indeling van de groepen door de KNSB bekend worden gemaakt; naar verwachting zal handhaving een mooie prestatie zijn. Dat doel wordt nagestreefd met nagenoeg dezelfde selectie als vorig seizoen. Die bestaat die uit deze negen spelers, in volgorde van KNSB-rating: Bas Rosheuvel, Bastiaan van de Rijt, teamleider Guus Vermeulen, Carel van Alphen, Jeroen van de Rijt, Paul Castermans, Huong Do, Bart van den Berg en Emil Voorhorst. De eerste (thuis?)wedstrijd zal op 6 oktober zijn.

De periodewinnaars: Piet Kooijman en Erik Dignum (26-8-2018, Algemeen)
Zestien schakers bezochten de inloopschaaksessie van 24 augustus. Ongeslagen bleven César Becx (2 uit 2), Marsel van Hoorn, Bastiaan van de Rijt, Cees Zoontjens (allen 1,5 uit 2). Het was de dertiende en laatste speeldag van de vierde periode. Bij het opmaken van de klassementen blijkt dat Piet Kooijman (De Drie Torens) in de afgelopen 26 ronden verreweg de meeste ratingpunten heeft gewonnen, ruim 70! Hij verovert dan ook met ruime voorsprong de Cinecitta-bon. Erik Dignum werd eerste in het algemeen klassement. Het zou zomaar kunnen dat er (n)ooit een kampioenskamp komt met de andere periodewinnaars, Jan Douwes (2x) en César Becx.
Voor het zover is beginnen we op vrijdag 31 augustus aan de eerste periode van het nieuwe seizoen: nieuwe ronde, nieuwe kansen voor allen die zich om 13.30 en/of 14.45 uur melden bij Cinecitta.

Geslaagd trainingskamp van 'Efzes' (26-8-2018, Algemeen)
Ooit vormden ze De Stukkenjagers 6 en De Stukkenjagers F, en sindsdien belegt de harde kern van weleer voorafgaand aan elk seizoen een heus trainingskamp. Dat beleefde zaterdag 26 augustus alweer zijn zesde editie. Twaalf spelers verzamelden zich in huize Vermee, alwaar ze werden overgeleverd aan de uitmuntende zorg van Nettie en Paul. Het was geen verrassing dat Guus Vermeulen, allang weggepromoveerd naar SJ 5, wederom veruit de sterkste bleek, met 10,5 uit 11, hij remiseerde alleen met de gastheer. Leo van Gelder werd verdiend tweede met 8 punten. Op de gedeelde derde plaats eindigden Ivar van der Heide, Thomas Tepe en René Davidse met 7 uit 11.

Schakend de zomer uit (26-8-2018, Algemeen)
Zo, we zijn weer thuis, morgen weer school of werk. Hoe brachten de onzen het eraf in de laatste toernooien? In het Open Brasschaat kon Luuk Baselmans zijn superstart in de tweede toernooihelft geen vervolg geven, de 5,5 uit 9 leverde toch een beetje ratingwinst op. Constantijn Beukema deed het heel behoorlijk, Christiaan Beukema leed in de slotronde een dure nederlaag.
Ook Stefan Hess zag, in het XX Open Internacional D'Esacs De Sants in Barcelona, in de tweede toernooihelft een deel van zijn ratingwinst vervluchtigen. Hij eindigde op 4,5 uit 10 en een TPR van 2067, zoals je hier kunt checken.
En dan was er natuurlijk het gezellige en prima georganiseerde HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap van EGS. Geen wonder dat daar heel wat Stukkenjagers op af kwamen. Dit jaar waren het er maar liefst veertien, als je de nieuwe leden meteen voor vol aanziet. In de A-groep konden Mark Haast, Lars Vereggen en Bob Jansen in de zesde ronde nog voor de toernooiwinst gaan. Bob en Lars legden elkaar het vuur na aan de schenen, maar het werd remise en een gedeelde tweede plaats, met 4,5 punt. Mark leed helaas, tegen toernooiwinnaar Jeffrey van Vliet, zijn eerste nederlaag, hij bleef op 4 punten staan. Daar kreeg hij gezelschap van Herman Grooten en Jordy Schouten, de laatste met een mooie TPR. Om en nabij ratingneutraal waren de prestaties van Erik Dignum, Cesar Becx (beiden 3,5), Sebastiaan Dijksman (3) en Ron de Veen (2,5). In de B-groep waren het vooral de nieuwe Stukkenjagers die van zich deden spreken. Bart Plasmans (ook en vooral EGS) wist hier met 4,5 uit 6 beslag te leggen op de met vier anderen gedeelde eerste prijs. Ook Tommy Grooten - die naar verwachting de taak van de SJ-webredactie danig gaat verzwaren - was lange tijd in de race, maar hij verloor in de slotronde. 4 uit 6 en een TPR van bijna 1800, toch mooi. Ook de mooie TPR's van Carlo Butalid (3 punt) en Elroy Karstens (2,5 punt) leverden SJ-ratingwinst op. René van den Bosch speelde alleen de eerste twee ronden: 0,5 uit 2.
Zondag 26 augustus trokken vijf leden naar Leiden, voor het Kroeg en Lopertoernooi. In het sterke veld reikte het duo Anne Haast/Frans Konings tot 10 uit 14, op de voet gevolgd door Bram van den Berg, die met Bram van der Velden 9,5 punt haalde. Roland Daamen en Huong Do scoorden 7,5 punt. De eindklassering zal hier verschijnen.

De Stukkenjagers 4! (24-8-2018, Algemeen)
Het vierde leverde vorig jaar een unieke prestatie door als nummer 8 op de plaatsingslijst ongeslagen kampioen te worden in de NBSB Promotieklasse. Het historische debuut in de derde klasse KNSB zal een pittige opgave worden, zeker omdat SJ 4 ingedeeld is in 3H, de aloude Poule des Doods. De uitdaging wordt aangegaan met de volgende tien spelers, wederom in volgorde van KNSB-rating: Petra Schuurman, Henk Jan Beukema, Lex Karstens, Ron de Veen (teamleider), Christiaan Beukema, Reinier Jaquet, Kienfong Lie Kwie, Jan Otten, Constantijn Beukema en Tommy Grooten. De vuurdoop vindt op 15 september plaats in Helmond, bij HSC.

Debutant pakt snelschaaktitel (23-8-2018, Algemeen)
Zomer of niet, woensdag 22 augustus bezochten 26 schakers de clubavond. Vier van hen bogen zich alvast over de strijd in de nieuwe D-groep. Maar hoe hard er ook geprobeerd werd elkaar om te duwen, de duels Bert Wels-Hans Groffen en Jan Hes-Wil Wouts eindigden in een puntendeling. De andere 22 spelers wijdden zich aan het edele snelschaak. In twee voorrondegroepen van elf spelers werd gestreden om plaatsen in de finalevierkamp. Verschil moet er wezen, en dus mochten er uit de sterkste elfkamp drie spelers naar die playoff. In volgorde van finishen waren dat Mark Clijsen (9,5 uit 10), Bob Jansen en Frans Konings. Zij kregen gezelschap van Pascal Graafmans, die in de B-groep met 9,5 uit 10 Ron de Veen een punt voorbleef.
De finale begon met remises in de partijen Frans-Pascal en Bob-Mark, maar in de resterende twee ronden sloegen Bob en Mark onverbiddelijk toe. Dat werd dus kampen. In het eerste setje barragepartijtjes van 2 minuten + 1 seconde increment kwam er geen licht tussen de boten: 1-1. De derde partij eindigde in remise. In potje 4 won Mark al snel drie stukken en bestond Bobs compensatie uit één dreiging van de vage soort. Toch bleek die voldoende te zijn om de zwarte koning uit te roken. Zo ging de titel dus naar Bob die, net als Pascal, in de eerste cyclus van de Groepencompetitie zijn SJ-debuut zal maken.

Stefan Hess en Luuk Baselmans denderen door (21-8-2018, Algemeen)
Onze toernooischakers blijven uitstekend presteren. In het XX Open Internacional D'Esacs De Sants in Barcelona pakte Stefan Hess in ronde 5 wederom een mooie scalp, en wel die van WIM Maria Florencia Fernandez (2215). Met 3 uit 5 tilt hij zijn TPR boven 2300, woensdag wacht een krachtmeting met de volgende WIM: Josefine Heinemann (2261). De details vind je hier.
In het Open Brasschaat telde Luuk Baselmans ook zijn eerste op papier sterkere tegenstander keurig uit: winst tegen Joey Grochal (2315). Met 4 uit 4 speelt hij woensdagmiddag met zwart tegen medekoploper Marijn den Hartog. Hoe de broedertwist tussen Christiaan en Constantijn Beukema is afgelopen kunnen we nog niet ontwaren op de toernooisite.

De Stukkenjagers 3! (21-8-2018, Algemeen)
Het derde staat dit jaar voor de uitdaging om te bewijzen dat de verrassende tweede plaats van vorig seizoen geen toeval was. Het team is ingedeeld in 3G, een Gelders-Utrechtse poule, met enkel HMC 2 als ouwe bekende. Dit avontuur gaat SJ 3 aan met negen selectiespelers. In volgorde van KNSB-rating zijn dat: César Becx, Fré Hoogendoorn, Ruud Feelders, Martijn Blom, Erik Dignum, Roland Daamen, John Greunsven, Rudolf Kat en Karel Storm. Met een homogeen gemiddelde van 2015 kan het alle kanten op. Om te beginnen naar Wageningen (2), op 15 september.

100% en broederstrijd in Brasschaat (20-8-2018, Algemeen)
Hoe staan onze toernooispelers ervoor? In het Open Brasschaat maakte Luuk Baselmans in de drie opwarmrondes geen fout. Nu is het tijd voor het serieuze werk: hij mag het dinsdagmiddag in ronde 4 in een live-partij opnemen tegen Joey Grochal. Christiaan en Constantijn Beukema staan beiden op 2 uit 3 en tja, dan kan het gebeuren dat je tegen elkaar wordt ingedeeld. We zijn benieuwd.
In het XX Open Internacional D'Esacs De Sants in Barcelona leed Stefan Hess in ronde 3 zijn eerste nederlaag, maar die poetste hij meteen weg met een winstpartij op maandagavond: 2 uit 4 en een TPR boven 2200. De cijfertjes vind je hier.
Het aantal Stukkenjagers op de deelnemerslijst van het laatste zomertoernooi, HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, neemt intussen gestaag toe.

De Stukkenjagers 2! (20-8-2018, Algemeen)
Het tweede komt net als vorig seizoen uit in de tweede klasse D. Het team heeft een flinke impuls aan de bovenkant gekregen. Met een gemiddelde van bijna 2200 is dit team kanshebber voor promotie. De selectie bestaat uit negen spelers. In volgorde van KNSB-rating: Anne Haast, Cor van Dongen, Bianca de Jong-Muhren, Bram van den Berg, Mark Clijsen (teamleider), Eric de Moor, Koen Haast, Sjoerd van Roon en Peter Huibers. In de eerste ronde, op 15 september, speelt SJ 2 uit tegen oude bekende CSV in Capelle aan den IJssel.

Polenmotels of niet: Stukkenjager praat mee (19-8-2018, Algemeen)
Je zou het bijna vergeten, maar er is dan alleen maar schaken voor de Stukkenjagers. Zo liet Paul Vermee gisteren bij Een Vandaag zijn licht schijnen op de huisvesting van Poolse arbeidsmigranten. Je kunt het item hier bekijken.

Stefan Hess remiseert met grootmeester (en meester) (18-8-2018, Algemeen)
Stefan Hess beleeft een vliegende start in het XX Open Internacional D'Esacs De Sants in Barcelona. In de eerste ronde speelde hij met wit remise met de Pakistaanse IGM Niaz Murshed (2403). Zaterdag mocht hij het in ronde 2 opnemen tegen een vergelijkbare klepper: IM Julian Martin (2393). En wéér slaagde hij erin een puntendeling te bereiken! De details vind je hier.
Vandaag begint ook het Open Brasschaat (met Christiaan en Constantijn Beukema en Luuk Baselmans), terwijl je volgend weekend de zomer kunt uitluiden met het HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap.

Recordaantal spelers bij inloopschaak (17-8-2018, Algemeen)
Op woensdag 15 augustus trok de laatste zomerrapidschaakavond veertien deelnemers. Luuk Baselmans bleek de beste van de klas, met 4,5 uit 5 bleef hij César Becx (4) en Erik Dignum (3,5) voor. César legde beslag op de eindzege in het algemeen klassement. Jan Douwes en Erik Dignum completeerden het podium.
Bij de inloopschaaksessie van vrijdagmiddag 17 augustus ging het opkomstrecord (21) aan flarden, met 25 schakers. Van hen slaagden er maar liefst acht in om niet verliezen: Hans van Orsouw, Cees Zoontjens, Ivar van der Heide, Sebastiaan Dijksman, Piet Kooijman, Erik Dignum (allen 2 uit 2), Pim van Dijken en Jan Douwes (1 uit 1). Volgende week vrijdag is in Cinecitta de laatste speeldag van de vierde periode, met de traditionele meldtijden 13.30 en 14.45 uur.

De Stukkenjagers 1! (17-8-2018, Algemeen)
Vaste prik in juli en augustus: de samenstelling van de teams voor de zaterdagcompetitie. Is elke keer weer een heel gepuzzel: wie wel, wie niet, hoeveel mensen per teams en vooral: wie waar? De eerste resultaten zijn er en zullen we als feuilleton presenteren.
We beginnen uiteraard met het vlaggenschip, dat zijn rentree in de Meesterklasse zal maken. In dit team zullen (in volgorde van KNSB-rating) de volgende tien spelers hun opwachting maken: Stefan Beukema, Lars Vereggen, Mark Haast (teamleider), Herman Grooten, Mees van Osch, Mart Nabuurs, Jasper Beukema, Tijmen Kampman, Luuk Baselmans en Jordy Schouten. Handhaving in het schaakwalhalla zal een zware opgave worden, maar de gezegdes met glansrollen voor koe en schildpad bieden houvast. Op 15 september is de eerste wedstrijd: uit tegen veelvoudig kampioen En Passant in Bunschoten.

De zomerschaakcaroussel draait door (17-8-2018, Algemeen)
Je hebt nog de afloop van twee toernooien tegoed. In het Open van Geraardsbergen mocht César Becx het in de voorlaatste ronde opeens opnemen tegen ratingtopper IGM Tanguy Ringoir. Die bleek te sterk, maar in de slotronde schaakte César zich alsnog naar een gedeelde vijfde plaats met 6,5 uit 9. Mark Clijsen had zich bij hem kunnen voegen, maar hij verloor zijn laatste partij. Joost Op't Hoog boekte met zijn 5 uit 9 tegen behoorlijke tegenstand aardig wat ratingwinst, zo ook Maarten Werkhoven met zijn 50%. Diezelfde score bracht Reinier Jaquet beduidend minder ratingplezier. In de Brugse Meesters haalde Mart Nabuurs zijn score nog op tot 5 uit 9, maar de gemiddelde tegenstand liet zich niet meer repareren.

De blik richt zich nu op de volgende zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus (met Stefan Hess)
Open Brasschaat, 18-26 augustus (met de Beukema's en Luuk Baselmans)
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Puntjes eraf, puntjes erbij (14-8-2018, Algemeen)
De toernooien in Vlissingen, Borne en Riga zijn klaar, inmiddels is het spektakel verplaatst naar Geraardsbergen en Brugge. Hoog tijd voor een update van de resultaten. In Het HZ-toernooi in Vlissingen konden Herman Grooten en Mark Haast het in de slotronde niet bolwerken tegen de grootmeesters: 6 uit 9, bij Herman goed voor een punt overscore. Jordy Schouten kwam ook op 6 punten, hij werkte het ratingverlies uit de eerste toernooihelft knap weg. Ook Bram van den Berg eindigde ratingneutraal op 5,5 uit 9. Henry Flikweert scoorde een sterke 4,5 uit 9, goed voor 1,4 punt overscore. Meer details vind je op schaaksite.nl.
Bij het ONJK in Borne kwam Sjoerd van Roon in de slotronde dichtbij de toernooizege. Helaas wist hij een voordelig eindspel tegen de koploper niet in winst om te zetten. Met 6,5 uit 9 legde hij beslag op de gedeelde derde plaats, met een ratingconforme TPR. Daar kwam Luuk Baselmans (4,5 punt) niet aan toe. In de C-groep haalde Constantijn Beukema met 6,5 uit 9 net het podium niet, zoals je kunt checken op de toernooisite.
In het zevenrondige Tournament C van het RTU Open in Riga is Martijn Blom op 4,5 punt uitgekomen, iets onder de ratingverwachting. De cijfertjes vind je hier.
Het Open van Geraardsbergen is inmiddels gevorderd tot en met ronde 6. Vanuit dat vermaledijde ratingperspectief is de score van Joost Op 't Hoog (3,5) winstgevend, die van Maarten Werkhoven (2,5) en César Becx (4,5) neutraal, terwijl Mark Clijsen (4) en Reinier Jaquet (3) nog wat herstelwerk moeten verrichten. Dat geldt ook voor Mart Nabuurs, in de Brugse Meesters: 1,5 uit 4 is geen droomstart.

Knappe zeges Henry Flikweert en Sjoerd van Roon (10-8-2018, Algemeen)
In het HZ-toernooi in Vlissingen is Herman Grooten in ronde 7 helaas zijn ongeslagen status kwijtgeraakt. Lange tijd leek hij tegen Ikonnikov (2546) op remise af te stevenen, maar in het toren+paardeindspel bewees de grootmeester zijn extra klasse. Herman staat op 5 uit 7. Mark Haast bereikte dat tussentotaal ook, na een partij die hij door een lelijke misser twee keer moest winnen. Bram van den Berg kwam met een remise op 4,5 punt, Jordy Schouten verloor en blijft op 4 uit 7. Henry Flikweert boekte een knappe zege op een 1900-plusser en heeft nu 3 uit 7. Vrijdagavond zijn de verrichtingen van Herman en Mark weer live te volgen via schaaksite.nl.
Bij het ONJK in Borne is Sjoerd van Roon aan een opmerkelijke remonte bezig. Na zijn start met 1 uit 3 staat hij nu op 6 uit 8. Vrijdagmiddag moest een sterke Duitser eraan geloven, bij winst in de slotronde behoort een gedeelde toernooizege alsnog tot de mogelijkheden. Luuk Baselmans heeft zijn toernooi niet. Constantijn Beukema - want die is 't - staat in de C-groep op 4,5 uit 7. Dit toernooi is te volgen via deze link.
Inmiddels is ook het RTU Open in Riga van start gegaan. In Tournament C naast drie oud-leden ook één Stukkenjager. Martijn Blom won in de openingsronde en mocht het vervolgens vrijdagmiddag opnemen tegen... Rick van Loy. Inloopschaak in Riga, zeg maar. Martijn won, 2 uit 2, sterk begin. Alle details vind je hier.
En dan gaan dit weekend nog twee toernooien van start waaraan Stukkenjagers meedoen. Zaterdag gaat het los bij het Open van Geraardsbergen, waar we Mark Clijsen, César Becx, Reinier Jaquet, Joost Op 't Hoog en Maarten Werkhoven op deelnemerslijst ontwaren. Een dag later gaat Mart Nabuurs proberen in het sterke Brugse Meesters te scoren.
En dan zijn er verderop in augustus nog diverse toernooien waaraan SJ'ers meedoen.
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Goede opkomst bij inloopschaak (10-8-2018, Algemeen)
Wederom zeventien deelnemers, deze vrijdagmiddag bij het inloopschaak in Cinecitta. Een zestal spelers slaagde erin ongeslagen te blijven: Toon Tibosch, Hans Thönissen, Erik Dignum, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Piet Kooijman en Sebastiaan Dijksman (beiden 1,5 uit 2). Met nog twee vrijdagen in de vierde periode voor de boeg voert Erik Dignum het algemeen klassement aan, terwijl Piet Kooijman nauwelijks te achterhalen lijkt in het ratingwinstklassement.
De volgende inloopschaaksessie is op vrijdag 17 augustus, de meldtijden zijn dan uiteraard weer 13.30 en 14.45 uur.

Spektakel tegen de grootmeesters (9-8-2018, Algemeen)
Het HZ-toernooi in Vlissingen gaat de beslissende fase in. Herman Grooten mocht het woensdag opnemen tegen de ratingfavoriet van het toernooi, IGM Iturrizaga (2640). Hij gaf geen krimp in een meeslepende partij waarin zijn tegenstander met een kwaliteitsoffer tegenspel creëerde. Even later overleefde Herman een angstig moment, daarna stond hij beter in een gecompliceerde stelling. Verderop wist zijn tegenstander te vluchten in een zetherhaling. Zover kwam Mark Haast net niet, tegen IGM Ikonnikov (2546). Op een gegeven moment ging hij middels een dameoffer voor mat, maar er bleek nog een verdediging te zijn. In het resterende eindspel van toren tegen dame wist de grootmeester Marks 'vesting' sluw te slopen. Voor straf mag de Rus het donderdagavond met wit opnemen tegen Herman, die met 5 uit 6 gedeeld derde staat. Bram van den Berg en Jordy Schouten wonnen beiden en kwamen langszij bij Mark, op 4 uit 6. Henry Flikweert verloor en blijft op 2 punten staan. Donderdagavond zijn de verrichtingen van Herman en Mark live te volgen via de toernooisite.
Bij het ONJK in Borne zijn Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon in de A-groep verwikkeld in een inhaalrace, ze hebben inmiddels 3 uit 5. Constantijn Beukema staat in de C-groep op 3,5 uit 5. Dit toernooi is te volgen via deze link.

Het vorige seizoen zit er bijna op... (9-8-2018, Algemeen)
Op de clubavond van woensdag 8 augustus werden nu echt de aller(voor)laatste kliekjes van de vorige Groepencompetitie weggewerkt. In de C-groep vecht Bjoern Hofmans nog voor behoud. Daartoe had hij nog een halfje uit zijn twee resterende partijen nodig. Tegen Elroy Kerstens leek hij lange tijd op weg naar dat verlossende resultaat, maar op het laatst ging er toch iets mis. Door deze nederlaag staat Bjoern nu voor de loodzware opgave om tegen kampioen Bastiaan van de Rijt niet te verliezen. Lukt hem dat niet, dan handhaaft Ton Tepe zich alsnog. Elroy bekroonde met de zege op Bjoern zijn debuut met een prima vierde plaats. In de B-groep zette Guus Vermeulen zijn promotie naar de A-groep extra luister bij met een 1,5-0,5 winst tegen René van den Bosch. Wiens plaats in het walhalla gaat innemen is nog steeds onduidelijk. Stefan Hess had zich veilig kunnen spelen met een 2-0 tegen degradant Joost Op ’t Hoog. Dat lukte niet. Hij won weliswaar de eerste partij vanuit mindere stelling, maar in pot 2 sloeg Joost op vergelijkbare wijze terug: 1-1. Met alleen de match van Stefan met Rudolf Kat nog op het menu, blijft het onderin spannend. Ron de Veen staat op 6,5, Stefan op 6, Rudolf op 5,5. Eén van hen gaat nog het loodje leggen, wie weet is er nóg een beslissingsmatch nodig. Gelijktijdig was er de vijfde ronde van de zomerrapidcompetitie. César Becx won alle vijf partijen en bleef Mark Clijsen (4 punten), Bob Jansen, Jan Douwes en de later ingestroomde René van den Bosch (allen 3 punten) voor.

Toppositie voor Herman Grooten (8-8-2018, Algemeen)
In het HZ-toernooi in Vlissingen smaakte Herman Grooten dinsdag het genoegen om met zwart vanachter de drie rijen een grootmeesterscalp te veroveren: Hausrath werd vlot opgebracht. Hij kwam daardoor op de gedeelde tweede plaats met 4,5 uit 5. Ook Mark Haast handhaaft zich, na twee remises, goed in de top van het klassement, met 4 uit 5. Beiden krijgen dinsdagavond pittige tegenstand. Herman speelt dan tegen IGM Iturrizaga (2640), terwijl Mark het opneemt tegen IGM Ikonnikov (2546). Bram van den Berg en Jordy Schouten staan op 3 uit 5, terwijl Henry Flikweert dinsdag zijn tweede punt noteerde. Elke avond zijn de verrichtingen aan de 24 topborden live te volgen via de toernooisite.
Bij het ONJK in Borne gaat het Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon in de A-groep nog niet voor de wind: 1 uit 3. Constantijn Beukema staat in de C-groep wel op zijn verwachte score: 2,5 uit 3. Dit toernooi is te volgen via deze link.

Zomerse drukte bij inloopschaak (6-8-2018, Algemeen)
Het schriftje met uitslagen was zoek, maar dat mocht de pret van de zeventien schakers bij de inloopschaaksessie van vrijdag 3 augustus niet drukken. Zeker niet die van Luuk Baselmans (2 uit 2), Carlo Butalid (1,5 uit 2), Bart van den Berg, Theo Mulder, Alex van Lanen (allen 1 uit 1), Piet Kooijman en Thomas Tepe (beiden 1 uit 2), want zij bleven ongeslagen. De volgende gelegenheid tot gratis rapidschaak dient zich aan op vrijdag 10 augustus, de meldtijden voor de ronden zijn dan wederom 13.30 en 14.45 uur.

We schaken lekker door: Vlissingen en Borne (6-8-2018, Algemeen)
Het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren heeft voor de Stukkenjagers in de hoofdgroep middenscores opgeleverd. Stefan Beukema verloor met 5 uit 9 wat ratingpuntjes, terwijl Mees van Osch met 50% zijn eigen TPR haalde. Jasper Beukema en Sjoerd van Roon scoorden beiden 4 punten, hetgeen laatstgenoemde met een TPR van 2171 flinke ratingwinst opleverde. In de Reservegroep A bleef Constantijn Beukema zijn broer Christiaan op de valreep voor: 4,5 om 4 punten, met een veelzeggende TPR van 1973. De details vind je op de toernooisite. Daar kun je ook lezen dat Herman Grooten met 6 uit 7 in het omlijstende rapidtoernooi beslag legde op de tweede plaats. Overigens wonnen Mark Haast en Bram van den Berg eerder al het snelschaaktoernooi voor koppeltjes, in het nevenprogramma bij hun toernooi in Metz.
Inmiddels zijn er alweer twee nieuwe toernooien van start gegaan. In het HZ-toernooi in Vlissingen zijn er zelfs al drie ronden gespeeld. Herman Grooten, Mark Haast en Bram van den Berg begonnen met twee zeges, maar ronde 3 bracht flinke averij. Mark remiseerde, Herman ontsnapte met een blauw oog, terwijl Bram zich liet foppen door Casper Schoppen. Neo-Stukkenjager Jordy Schouten begon met een verrassende puntendeling, maar herstelde zich met twee volle punten. Henry Flikweert staat na drie ronden op 1 punt. Elke avond zijn de verrichtingen van onze toppers live te volgen via de toernooisite.
In Borne is maandag de strijd om het Open Nederlands JeugdKampioenschap ontbrand. In de A-groep maakten Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon helaas een valse start, in de C-groep deed Constantijn Beukema zijn plicht: 1 uit 1. Dit toernooi is te volgen via deze link.
Hieronder een geüpdatet lijstje van de zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.

RTU Open, Riga, 6-12 augustus
Open van Geraardsbergen, 11-15 augustus
Brugse Meesters, Brugge, 12-16 augustus
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Jordy Schouten de sterkste bij rapidschaak (2-8-2018, Algemeen)
Op woensdag 1 augustus gaven zestien schakers en drie toeschouwers acte de présence bij de vierde avond van de zomerrapidcompetitie. Van hen bleef Jordy Schouten als enige ongeslagen. Met 4,5 uit 7 bleef hij Luuk Baselmans, César Becx (beiden 4) en Tijmen Kampman (3,5) voor.

De mutaties van 1 augustus (1-8-2018, Algemeen)
Vier keer per jaar actualiseert de KNSB de ratinggetallen, en zo ook op 1 augustus. Van het merendeel van de Stukkenjagers zijn er geen partijen verwerkt, maar de toernooitijgers zagen wel schommelingen. Bekijk de nieuwe KNSB-ratings van alle SJ'ers hier. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren.
Uit de nieuwe FIDE-ratings, die maandelijks ververst worden, maakten we op dat we enkele leden erin geslaagd zijn een toernooi lang onder de radar van de SJ-ratingcommissaris te blijven, en wel Joris Gerlagh (zeer sterk in Lanzarote), Mees van Osch (licht verlies in Panevezeys) en Sjoerd van Roon (sterk in Saint-Lo). De FIDE-ratings van onze clubleden vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

Tweede plaats voor Bram van den Berg (30-7-2018, Algemeen)
Het tienkampentoernooi in Metz zit erop. Beide deelnemende Stukkenjagers beleefden een goede tweede toernooihelft. Mark Haast wist zijn score in de Meestergroep nog op te krikken tot 50%; niet gek als je begint met 0 uit 3. Een groep lager finishte Bram van den Berg op 6 uit 9, goed voor een tweede plaats en een TPR van 2316. De details kun je vinden op de toernooisite.
De strijd in Dieren is nog in volle gang. De Stukkenjagers presteren over het algemeen volgens de ratingverwachtingen. Stefan Beukema staat op 3 uit 5 en bevindt zich in het gezelschap van zijn broer Jasper, die zijn valse start met drie opeenvolgende zeges corrigeerde. Mees van Osch heeft met zijn 50%-score nog een ratingplusje, terwijl Sjoerd van Roon inmiddels de smaak van het winnen te pakken heeft. Na zijn 0 uit 3 sloeg hij drie keer op rij toe, goed voor een TPR richting 2200. In Reservegroep A - altijd handig ingeval de hoofdgroep het loodje legt bij een precisiebombardement - staan Constantijn en Christiaan Beukema beiden op 3 uit 5, met TPR's van respectievelijk 2048 en 2015. Je kunt het toernooi, inclusief live-partijen, volgen via de toernooisite.

Vier ongeslagenen bij inloopschaak (28-7-2018, Algemeen)
Dertien schakers trotseerden vrijdag de hitte om te inloopschaken (inloop te schaken?) bij Cinecitta. Het gezelschap ongeslagenen was select: Pim van Dijken, Jan Douwes, Sebastiaan Dijksman (allen 2 uit 2) en Cees Zoontjens (1,5 uit 2). In het ratingwinstklassement nam Piet Kooijman, met nog acht ronden te gaan, een nuttige voorsprong op Daan van Kalken. De volgende gelegenheid om gratis twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 3 augustus. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur meldt kan meteen aan de slag. Het tempo bedraagt 25 minuten per speler, met 5 seconden extra per zet.

Stukkenjagers live tegen elkaar (27-7-2018, Algemeen)
Een tussenstand van de toernooivelden. In Metz, bij het 4ème Festival International d'Échecs de l'EFE Metz, klimt Mark Haast uit het dal waarin hij na drie ronden terecht was gekomen. In ronde 5 tilde hij vanuit mindere stelling zijn score naar 1,5 punt. In groep C is Bram van den Berg met 3 uit 4, een halfje achter de koploper, prima uit de startblokken gekomen. De details en de live-partijen van Mark kun je vinden via de toernooisite.
In Dieren is de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap toe aan de vierde ronde. Op vrijdag zullen daarin twee Stukkenjagers tegenover elkaar plaatsnemen. Stefan Beukema en Mees van Osch wonnen ieder tweemaal, ze verloren van respectievelijk Erik van den Doel en Erwin l'Ami. Wie zal de subtop bestormen? Zover is het nog niet voor Jasper Beukema, al heeft hij in ronde 3 de weg omhoog ingeslagen: 1 uit 3. Sjoerd van Roon kwam nog niet tot scoren. In de B-groep staat Constantijn Beukema op een sterke 2 uit 3, terwijl Christiaan Beukema met 1,5 punt ratingconform heeft gescoord. Je kunt het toernooi 'live' volgen via de toernooisite.

Vreugde en verdriet voor de thuisblijvers (27-7-2018, Algemeen)
Toch nog 24 schakers op de clubavond van woensdag 25 juli. Een aantal van hen werkte zich in het zweet om de laatste beslissingen in de Groepencompetitie te forceren. In de D-groep kon Jan Hes, door zijn drie resterende partijen te winnen, Hans van Driel nog passeren in de strijd om de vierde promotieplaats. Je leest het goed: kon. Want Ad Haans stak een stok in Jans wiel, waarmee Hans de lachende vierde werd. In de B-degradatiepoule viel er voor een andere reeds gefinishte speler, Henry Flikweert, dan weer weinig te lachen. De match tussen zijn twee concurrenten, Paul Castermans en Toon Stuart, kreeg precies het resultaat waarmee beide combattanten zich veilig speelden ten koste van Henry: 1,5-0,5. Absoluut geen doorgestoken kaart, hoor. Toch maakt de 0,2 punt die Henry te kort kwam voor handhaving de kans op een B-wildcard wel groter.
Over veilig spelen gesproken: dat lukte Stefan Hess dan weer niet in de A-groep, hij kreeg met 2-0 klop van Tijmen Kampman, en blijft daardoor met Ron de Veen en Rudolf Kat in de 'race' voor de B. Wel is al duidelijk wie de openvallende A-plaatsen gaan innemen. Guus Vermeulen bekroonde een sterk gespeelde cyclus met twee remises met Jan Otten, die hem verzekerden van een promotieplaats. Doordat Lex Karstens erin slaagde met 2-0 te winnen van Maarten Werkhoven, promoveert niet alleen hij, maar ook Sebastiaan Dijksman die René van den Bosch met 1,5-0,5 terugwees.
De derde editie van de zomerrapidcompetitie was sterk bezet. Frans Konings eindigde bovenaan met 4,5 uit 5, voor César Becx (4) en Mark Clijsen (3,5).


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]