[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
27-03-2019: Groepencompetitie

Nieuws

Eerste prijs voor Tommy Grooten (24-3-2019, Algemeen)
Op zaterdag 20 maart deden vader en zoon Grooten in Arnhem mee aan het Voorjaarstoernooi van ASV. Herman verdedigde zijn titel en was tot en met ronde 4 goed op weg richting prolongatie: 4 uit 4, met zeges op IGM Ruud Janssen en Nico Zwirs. Maar in ronde 5 verloor hij van de tweede grootmeester in het veld, Roeland Pruijssers, en ook in ronde 6 ging Herman onderuit. Geen podiumplaats voor hem, maar in de C-groep was Tommy zeer goed op dreef. Gestart met 5,5 uit 6 stelde hij zich in de slotronde in gewonnen stelling met remise tevreden om zo de toernooizege veilig te stellen. Een uitgebreid verslag van het toernooi vind je hier.

Inloopschaak: ere wie ere toekomt (22-3-2019, Algemeen)
Alle ongeslagenen van de inloopschaaksessie van vrijdag 15 maart zitten ongetwijfeld al de hele week vruchteloos te F5'en, maar krijgen nu dan toch hun eervolle vermelding. Van de 21 aanwezigen kreeg niemand Daan van Kalken, Sebastiaan Dijksman (beiden 2 uit 2), Jan Douwes (1,5 uit 2), Joop van Troost en Frans Konings (beiden 1 uit 1) op de knieën. Raimon Bach, die Rudolf Kat wist te vloeren, wipte over Frans Pistorius heen naar de kop van het ratingwinstklassement.
Vanmiddag kan iedereen weer terecht bij Cinecitta om geheel vrijblijvend één of twee rapidpartijen te spelen. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar meldt, kan meteen aan de slag tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

Voorlopig twee koplopers in Stukkenjagers Open (21-3-2019, Algemeen)
Koploper Stefan Colijn keek nog even de kat uit de boom op woensdagavond 20 maart. Zijn partij tegen Lars Vereggen wordt volgende week gespeeld. Twee achtervolgers grepen de kans (tijdelijk?) over hem heen te wippen naar 6,5 uit 8.

In de partij tussen de 5,5-punters Stefan Kuipers en Herman Grooten kwam zwart ronduit verfomfaaid uit de opening. Met een kwaliteitsoffer wist Herman echter verwarring te zaaien, waarna de stelling complex werd. Aanvankelijk kostten de complicaties vooral Herman zeëen van tijd, maar op een gegeven ging ook Stefan flink in de denktank. Daarna fluctueerden de computerwaarderingen sterk: van gelijk naar voordeel voor wit, naar voordeel voor zwart, enzovoort. Met voor beide spelers nog luttele minuten op de klok bleek Stefan het best tegen de omstandigheden bestand. Herman ging twee keer flink in de fout en raakte beslissend materiaal achter: 1-0.
Ook Mark Haast zou op 6,5 punt kunnen komen, door Karel Storm te verslaan. Qua eloverschil een makkie, maar zo werkt het meestal niet bij Mark. Hij is keihard to beat, maar als hij het spel moet maken duurt het soms wel een tijdje voordat de bal nummer 10 bereikt. Het omgekeerde geldt voor Karel, hij legt graag maximaal risico in zijn spel. Ook nu weer, en met zwart had hij tot en met de rust veel balbezit, en het stónd goed. Maar het was wel een match zonder de mogelijkheid tot beslissende steekpassjes, want die laat Mark zelden toe. En zo wierp Juventus-Ajax zijn schaduw vooruit; balverlies op het middenveld van Karel leidde de messcherpe counter in: ook 1-0.
Dan moeten we het ook nog eens hebben over die Luuk Baselmans. Onze eigen Dr. Jekyll & Mr. Hyde. In het dagelijks leven een aardige, net opgevoede jongeman, en ook in het begin van de partij valt ie nog wel mee. Maar dan komt er ineens een andere kant bovendrijven. Mark Clijsen kan er nu, net als zovelen voor hem het afgelopen jaar, ook over meepraten. Opeens zag hij een zwarte pion op b5 verschijnen, die hij dan maar pakte. Dat de zwarte toren daarna op b2 binnenkwam, leek niet onoverkomelijk. Maar toen zwart met de venijnige opstoot d5 kwam moest Mark constateren dat zijn stukken niet goed samenwerkten. Enkele zetten later domineerden de zwarte lopers en toren het gebeuren, terwijl de witte toren op b7 verdwaald was. Met een blunder bespoedigde Mark het einde: 0-1 en Luuk op 6 punten.
Lager op de ranglijst verrasten Roel Romanesco en Daan Baselmans met remises tegen Jordy Schouten en Lex Karstens, verder verliep alles in grote lijnen volgens de ratingverwachting. De uitslagen van ronde 8 vind je hier, de nieuwe Stukkenjagers-ratings staan hier!

Stukkenjagers Open: alvast de uitslagen (21-3-2019, Algemeen)
Voor de ongeduldigen onder jullie alvast de uitslagen van ronde 8 van het Stukkenjagers Open. En niet te vergeten de aangepaste Stukkenjagers-ratings!

Ondernemen is net als schaken (19-3-2019, Algemeen)
Al eerder berichtten we over de gulle ondersteuning die het Lindeboom Genootschap biedt aan het plaatsen van schaaktafels in het Spoorpark. De motivatie willen we je niet onthouden:
"Schaken en ondernemen hebben veel met elkaar gemeen. In beide takken van sport dient men vooruit te denken om succesvol te zijn. Inzicht, ervaring en moed bepalen de zetkeuze van de schaker. Datzelfde geldt voor de ondernemer. Ondernemen is geen gelukspel. Leden van het Lindeboom Genootschap - alleen maar bedrijven van 100 jaar en ouder – hebben bewezen dat er meer voor nodig is om succesvol te zijn. Doordenken - denk aan de sage van de bedenker van het schaakbord en de graankorrels - en het bedenken van verschillende strategieën zijn onderwerpen die de schaker en de ondernemer aanspreken.
Het Lindeboom Genootschap wil graag de bevolking van Tilburg iets tastbaars geven waarvan eenieder in de openbare ruimte kan genieten. Hopelijk stimuleert het schaakspel het nadenken over hoe we onze stad nu en in de toekomst nóg leefbaarder kunnen maken."

Externe: de verslagen van 16 maart (update) (19-3-2019, Algemeen)
Deze week zullen her en der verslagen van de wedstrijden van 16 maart verschijnen. Klik en lees, en hou de updates in de gaten.

De Stukkenjagers 1 - HMC 1
De Stukkenjagers 2 - Dubbelschaak '97
De Stukkenjagers 3 (zie onder) - HMC 2
De Stukkenjagers 4 (zie onder) - Veldhoven
De Stukkenjagers 5 (zie onder) - BSV 3
De Stukkenjagers 6 (zie onder) - EGS 2
De Stukkenjagers 7 (zie onder) - De Vughtse Toren 2

De Stukkenjagers 4 - Veldhoven (19-3-2019, Algemeen)
Teamleider Ron de Veen maakte een verslag van de 'degradatiewedstrijd' van het vierde:

Afgelopen zaterdag was onze laatste kans om een stap te zetten naar mogelijke handhaving in de derde klasse. Dit zou allereerst inhouden dat we Veldhoven moesten verslaan. Helaas moest Petra zich afmelden, waardoor ik mij genoodzaakt zag haar plaats aan bord 3 in te nemen tegen een van de beste spelers van Veldhoven. Als teamleider gaf ik niet echt het goede voorbeeld door mij mat te laten zetten. Oké, mijn tegenstander was beter, maar vorig jaar speelde ik nog remise tegen hem. Dat was de eerste tegenvaller. Reinier (2) kreeg een remiseaanbod en mocht dit aannemen. Wij zouden voornamelijk op de borden 5 tot en met 8 punten kúnnen pakken en bovenin was elk (half) punt goed.
Jan Otten (8) maakt een lastig seizoen door en verloor wat later, zodat de tussenstand 0,5-2,5 was voor Veldhoven. Constantijn (6) speelde een actieve partij, won materiaal en pakte zijn verdiende overwinning. Goed gedaan!
Lex (2) had aanvankelijk een interessante partij, maar raakte een kwaliteit achter, probeerde nog van alles, maar kon verlies niet meer voorkomen, 1,5-3,5. Tommy (5) had ik bewust op een hoger bord neergezet, enerzijds voor zijn voorbereiding en anderzijds omdat Tommy beter speelt tegen sterkere spelers. Zijn tegenstander had circa 1950. Na een middenspelgevecht besloten beide spelers tot remise. Tommy zal best tevreden zijn geweest met dit resultaat en is hiermee topscoorder van ons team. Een mooie prestatie! Al had ik liever gehad dat Tommy gewonnen had. Nu stonden we 4-2 achter.
Henk-Jan (1), een echte teamspeler, had een interessant eindspel, waarbij hij dacht de betere kansen te hebben, de stelling bleef behoorlijk spannend. Zijn zoon Christiaan (7) had ik op een lager bord gezet in de hoop dat hij zou winnen. Hij was in het eindspel een pion achtergekomen, maar bleef strijden. Henk-Jan had inmiddels een toreneindspel bereikt dat naar verwachting in remise zou eindigen. Zoals verwacht probeerde Henk-Jan het nog, maar kon remise niet meer voorkomen. Christiaan had zich goed geweerd en was dicht bij promotie. Zijn tegenstander kon dat ogenschijnlijk niet meer voorkomen en gooide het over een heel andere boeg, namelijk proberen zijn eigen vrijpion naar de overkant te brengen. Toch leek Christiaan aan de winnende hand. In het ergste geval zou hij zijn toren tegen de pion moeten geven, maar verliezen zou hij niet meer. Vanwege de constante tijdsdruk bij Christiaan haalde zijn tegenstander alle trucs uit de kast om het hem zo lastig mogelijk te maken. Uiteindelijk ging Christiaan toch in de fout, zijn toren kwam gepend te staan en zijn tegenstander kon als eerste, met schaak, promoveren.
Dit bracht de eindstand op 2,5-5,5 voor Veldhoven. Die uitslag viel wat hoger uit dan zou moeten. Zeker Christiaan had meer verdiend, maar het pakte anders uit dan verwacht. Na deze nederlaag met ons team zijn we gedegradeerd.
Ik moet helaas constateren dat we niet de middelen hadden om ons te kunnen handhaven, daarvoor waren de tegenstanders gewoon te sterk. We deden het niet goed genoeg, op wat individuele successen na. Wij moesten boven onze macht spelen en zelfs dan was het een zeer lastige opgave geweest.
Vorig jaar was het euforie met een verrassende en onverwachtse promotie. Nu staan we weer met beide benen op de grond. De laatste twee wedstrijden zijn vooral om er met name individueel nog wat van te maken en wellicht tegen Het Kasteel zou een teamoverwinning voor de eer prettig zijn. We kunnen nu vrij het seizoen uitspelen, dat beschouw ik dan maar als een voordeel.

De Stukkenjagers 5 - Bergen op Zoom 3 (18-3-2019, Algemeen)
Van teamleider Guus Vermeulen kregen we het verslag van de opmars van SJ 5 naar de derde plaats.

Met twee invallers, Joost en Marieke, mochten we het opnemen tegen hekkensluiter Bergen op Zoom 3. Joost had in een grijs verleden daar nog twee jaar gespeeld en speelde op bord 1 een solide remise. Bart had een behoorlijk ratingoverwicht (bijna 1000 punten) op zijn jeugdige tegenstander. Sommige spelers houden rekening met de tere kinderziel, bij Bart was daar weinig van te merken. Binnen het uur trekt een armada van witte stukken richting de zwarte koning. Of het tot een mat is gekomen heb ik niet meegekregen, wel dat wit drie stukken voorstond, de uitslag laat zich raden. Jeroen, met zwart op 5, speelde ook redelijk snel. Hij kwam vragen of ie remise mocht aanbieden, dat liet ik over aan zijn eigen inzicht. Het eindspel TL vs TP bood inderdaad weinig aanknopingspunten en dat leidde tot een correcte remise.
Leuk dat Marieke, oud-teamleider, er weer bij was, zij had zwart op 7. Leek me ingewikkeld, DTT vs DTPL. Wit pakt een pion op c7 mee, maar merkt tot zijn schrik dat Pc7 na Tc8 nergens heen kan. In het TT vs TL-eindspel loopt de witte loper ook nog in een penning, ai. Punt voor Marieke!
Ook Bas wint, met wit op 6. Als ik het goed heb ook hier DTT vs DTPL waarbij P+L verloren gaan. Tegen die overmacht was de zwarte koning niet bestand, hier wel een mat geconstateerd. Tussenstand 4-1. Huong Do was weer overgekomen uit het schaakmekka van Nederland (Tata Steel). Hopelijk overleeft het toernooi de plannen voor een CO2-taks, zou ook leuk zijn voor de 11.000 werknemers. She played well, won an exchange with attack to boot. With her win she secured the team victory (5-1). Thanks again!
Bastiaan, met wit op 2, kreeg het Hollands tegen. In de vorige ronde tegen HWP Sas van Gent had hij een schitterende aanvalspartij gespeeld, vandaag moest hij alle zeilen bij zetten om de remise veilig te stellen. In een stelling DL vs DP had zwart een gevaarlijke vrijpion, maar de dame was actief genoeg om het evenwicht te bewaren. Zelf had ik een zware dag op bord 3, met zwart tegen Piet de collega-teamleider. Ik kwam goed uit de opening, maar door een fout verloor ik een kwaliteit (had ook een stuk kunnen zijn). Ik probeerde nog te compliceren, maar slaagde daar maar ten dele in. De vrijpion werd geblokt en met de witte torens op de zevende rij overleefde mijn koning het niet. Opgeven doen we nooit, daar is nog nooit een partij mee gewonnen. Hoewel de mat-in-één-dreiging daar wel aanleiding voor gaf.
We staan nu derde, in de slotronde mogen we tegen de nummer 2. Die kunnen we niet meer inhalen, maar we mogen nu al concluderen dat we een goed seizoen hebben gehad.

De Stukkenjagers 6 - EGS 2 (18-3-2019, Algemeen)
'En weer ging het mis!' Dat is de titel die Jan van den Dries onderstaand verslag uit de buik van het zesde meegaf. Eerst komt hijzelf aan het woord, waarna eenieder terugblikt op de eigen partij.

De enige reële kans om nog punten te halen met SJ6 leek ons deze match tegen het eveneens nog puntloze EGS 2. En de start gaf veel hoop, want ondanks een snelle nederlaag van Jan Bergsma stonden we binnen het uur met 3-1 voor door overwinningen van achtereenvolgens Carlo Butalid, Bert Wels en Paul Vermee. Meer dan een uur bleef de 3-1 voorsprong ‘op het bord’. Toen verloor Guus van Heck en werd het 3-2. Maar ondergetekende had een stelling die minimaal remise opleverde en zowel Hans Groffen als Roger Bougie stond overwegend: remise of zelfs winst was nagenoeg zeker. Met die twee laatste stellingen in het achterhoofd pakte ik de remise met herhaling van zetten. Cees Zoontjens sprak later van een VAR, een vroegtijdig aangeboden remise, maar meer zat er echt niet in! Maar toen gebeurde het: Roger blunderde een licht stuk weg en Hans zelfs een dame. Die kon dus meteen opgeven. Roger spartelde nog even tegen als een vis op het droge maar moest uiteindelijk ook de vlag strijken. Een nederlaag derhalve met het kleinst mogelijke verschil. Een positief puntje toch nog: 3,5 punt is het hoogste aantal bordpunten dat we dit seizoen hebben gehaald, dus er zit enige progressie in maar voor het échte herstel moeten we volgend seizoen maar eens gaan gebruiken!
Hieronder nog enkele impressies van spelers zelf in ‘chronologische volgorde’ van de middag. Roger Bougie neemt zelfs zijn toevlucht tot pure poëzie, geïnspireerd door zijn bittere nederlaag. Zo wordt de aloude spreuk van mijn docent Nederlands: “Literatuur bestaat bij de gratie van de frustratie” maar weer eens bewaarheid! Wat dat betreft kun je niet genoeg verliezen. Het is een zegen voor de kunst! (JvdD)

Jan Bergsma – Rob van Esch 0-1
Aan bord 5 bood ik mijn opponent van EGS 2 aanvankelijk aardig tegenstand. Snelle stukkenruil bracht mij in een mooie pionnenstructuur die ik beetje bij beetje zou kunnen versterken en die (volgens de computer achteraf) tot winst zou hebben moeten kunnen leiden. Maar helaas... mijn verblijf de afgelopen twee weken in het verre buitenland had kennelijk toch een te grote jetlag veroorzaakt. Een uiterst simpel aftrekschaakje, waardoor mijn dame het veld moest ruimen, zag ik over het hoofd. Een klassieke blunder!
  
Carlo Butalid – Pieter Couwenberg 1-0
Ik was een beetje verrast  toen ik zag dat er twee schaakborden waren.  Het bleek dat mijn tegenstander slechtziend was. Hij legde me de juiste procedure uit: eerst doe ik mijn zet op het grote schaakbord, vervolgens moet ik zeggen wat het was en dan voert hij de zet uit op het speciale kleinere braillebord. Pas dan mag ik de klok indrukken.
Op de 15e zet  deed hij f4 en liet hiermee zijn pion op e3 ongedekt. Die pion stond midden tussen  zijn stukken, maar was bereikbaar met mijn dame. Mijn eerste reactie was: is dit een valstrik? Ik nam alle mogelijkheden door, misschien wel tien minuten lang – het leek te mooi om waar te zijn. Na al mijn gecalculeer kwam ik tot de conclusie dat áls het een valstrik was, dat zijn calculatie fout was en dat ik niet alleen die ene pion kon pakken, maar mogelijk nog twee andere. En ik zou een paard kunnen pennen. Ik nam de pion. Hij was verbaasd. Hij had het niet gezien! En dan deed hij heel snel een zet, Kb1, om zijn koning uit de penning te halen. Fout! Zijn loper was onbeschermd naast mijn dame. Ik nam de loper op mijn volgende zet. Een paar zetten daarna forceerde ik een dameruil, en op de 24e ruilde ik een loper voor een paard. Wij hadden allebei nog twee torens en ik had een loper erbij.  Ik stond op het punt om mijn torens  te verdubbelen op de open lijn.  Ik dacht dat ik een lange en slopende strijd voor me had om te winnen, maar plotseling gaf hij het op. Gewonnen op de 30e zet.
  
Bert Wels – Ben Elswijk 1-0
Ik kom uit een grote familie, dus bord 8 is mij niet vreemd: sterker nog: er werd (bijna) om gevochten. Tegenover mij Ben Elswijk die mijn d4 met Pf6 meende te moeten bestrijden. Ik ga hier niet het hele verloop vertellen maar het nemen op c4 vormde gaandeweg de pot meer obstakel dan dreiging. Toen besloot hij het maar eens op de koningsvleugel te proberen, hoppa: h4 en h5. Op zet 22 veroverde ik zijn loper op b7 en was het wel gedaan met de koopman. "Ik kan het nog wel rekken", zei hij, "maar daar heb ik geen zin in."

Op zet 37 gaf hij op: 1-0. Als team wel de boot in, da's dan wel weer jammer, shame, dommage, a pity en skoda (ja echt: dat betekent jammer).

Paul Vermee - Matthijs Muis 1-0
Ik zal het kort houden. Ik heb gewonnen en dat geeft me een goed gevoel. Ware het niet dat enkele van ons zaten te slapen. Maar foei. Dit mag ik niet zeggen, want er verliest niemand zoveel als de uitbater van Cinecitta. Althans bijna niemand. Een enkeling daargelaten.
We moeten ons schamen en eigenlijk voor straf met z'n allen een jaar lang verplicht naar de schaaklessen van Herman op maandagavond in de balkonkamer (eenmaal per maand). Maar als men mij hiertoe verplicht, dan weet ik het nog niet.

Gelukkig heeft Jan toch nog een overwinningsroes kunnen uitslapen dit weekend. Want zijn Tricolores hebben de Rotjeknorrers eronder gekregen. Ik vraag me af of de hele fanclub heelhuids is thuisgekomen.

Mijn tegenstander was uiterst aardig. Dat moet men tegen mij niet doen aan het schaakbord, want dan ruik ik bloed. Uiteraard kon ik niet openen met f4 , want ik speelde met zwart. En dat doe ik tegenwoordig uiterst behoedzaam. Laat maar komen en langzaam opbouwen. Ik kreeg geen slechte stelling vond ik zelf, maar toch kwam ik na zet 30 behoorlijk in het nauw. Hoofd koel gehouden en gehoopt dat de tegenstander ook maar een mens is die fouten maakt. En jawel hoor. Hier en daar overzag hij het niet en deed precies de zetten waarvan ik vond dat die juist in mijn voordeel waren. Ook gaf hij zelfs op bij zet 45 of 46, geloof ik. Dat had ik niet gedaan als ik hem was. Doorgaan tot het gaatje, hebben we geleerd. Dat was mijn partij. Rest me nog te melden dat ik het wederom heel gezellig vond en dat ik graag met deze club de externe blijf spelen.

Guus van Heck – Maarten de Wit 0-1
De partij van mij tegen Maarten de Wit, die achter de zwarte stukken zat, begon als een Scandinavische thriller met scherp spel van beide kanten. Ondanks twee geen slechte, maar wel minder gelukkige zetten - eerst met een paard dat niet zo ver naar voren gemoeten had (niet naar e4 maar naar e2) en even later met een loper die juist wel verder naar voren gemoeten had en beter op de diagonaal door had kunnen schuiven naar g5 in plaats van op e3 halt te houden - bleef het volgens mijn Komodo-reptiel slightly better in plaats van much better voor mij. Totdat zwart de dame op g4 aanviel en wit van alle terugtrekkende bewegingen de verkeerde koos, een zet die zwart de gelegenheid bood om de dame nog verder weg van het strijdtoneel te jagen. Weldra bleek het een grafzet te zijn. Het reptiel gaf mat in 14 aan, maar wit wist de aangekondigde dood nog wat te bespoedigen door tijdig op te geven.

Jan van den Dries – Peter Ansems 0,5 – 0,5
Ik kreeg in de persoon van Peter Ansems een oude bekende tegenover me, eerst bij Schavo en later bij Stukkenjagers zelf. Tegenwoordig vertoont Peter zijn kunsten intern bij De Oude Toren in Berkel-Enschot en extern bij EGS uit Goirle. Vroeger waren wij meestal aan elkaar gewaagd achter het bord en dat bleek nog niet veel veranderd te zijn. Hoewel ik een pionnetje weggaf in de opening werd het evenwicht nimmer verstoord en die pion won ik in het middenspel weer terug. Met beiden een dame en een paard en zes pionnen stevenden we op remise af. Dat werd het dan ook na herhaling van zetten.

Hans Groffen – Frans Brock 0-1
Het valt me zwaar om over dit verlies te schrijven, maar het is helaas een feit. Ik speelde tegen Frans Brock in een open partij. Mijn tegenstander speelde goed en gaf veel druk. Ik kon dat nog redelijk tegengaan. Ik had wel een voordeel toen mijn tegenstander een foutje maakte en ik in kwaliteit voorkwam. Ik heb het op het laatst op een verkeerde manier af willen maken maar daardoor gaf ik de partij uit handen en ging ik zelf mat! Ik dacht de buit al binnen te hebben en dat moet je nooit denken ....Wel vindingrijk van Frans.
Dat kwam hard aan en zeker omdat er nog maar twee partijen op dat moment bezig waren en een punt nodig was of remise om nog 4-4 te spelen. Dus ik heb ook mijn team hiermee tekort gedaan! Ontzettend balen.

Roger Bougie – Nico Dignum 0-1

Het plan, een marathonpartij
Het idee, dat houd ik langer vol dan hij

Koffie, extra koekje
Een glimlach
Droom ik er zelf graag bij

Paard en daarmee koninkrijk geblunderd
Geef het weg, einde partij
Total loss en afgemat
M’n derde competitienederlaag op rij

Keer op keer
Probeer ik in de nacht
Mijn zet terug te nemen
(...) Het lot kijkt toe en lacht

De Stukkenjagers 7 - De Vughtse Toren 2 (17-3-2019, Algemeen)
De tweede monsterzege in successie inspireerde vervangend teamleider Cees Zoontjens tot onderstaand verslag:

Sympathieke jongens, die van Vughtse Toren 2. Tegen ons lieten ze een batterij van 1600+ spelers thuis om, zoals ze zelf zeiden, hun ‘B-team’ ook wat speeltijd te gunnen. Nu speelden alleen Thomas Tepe (1) en Cees Zoontjens (3) tegen spelers met respectievelijk 1614 en 1645.
Aan onze kant verloor alleen Elroy Kerstens (5). Door omstandigheden was hij wat later gearriveerd, en wel ongeveer op het moment dat Leo van Gelder (2) zijn tegenstander mat zette! Misschien was Elroy wat nerveus geworden door zijn late binnenkomst, maar hij kwam toch alleszins redelijk uit de opening. “Maar toen deed ik een paar f*ckstomme zetten en was het over en uit”, snikte Elroy met betraand gezicht. Maar dan Don Leo, die had bijzonder weinig tijd nodig om de tegenstander op e7 te matten. Hoe dat precies ging weet ik niet, want Leo was al weg voor ik het hem kon vragen.
Thomas Tepe (1) kwam de hem bekende Peter Loman tegen die weer met zijn bekende b4 opening startte. Het was Thomas in drie vorige partijen niet gelukt om van hem te winnen, maar dat zou deze keer anders worden. Toen zijn tegenstander een tactische wending miste, leverde dat Thomas een paard op én het punt. Zijn tegenstander had toen nog 1 uur en 30 minuten op de klok staan. Oef!
Ook bij René Davidse (6) gebeurden er idiote dingen op het schaakbord. “In 15 zetten checkmate”, juichte René. “Uit het aangenomen Damegambiet speelde ik een overrompelende partij, geweldige ervaring.” Ivar van der Heide (4) kreeg een vreemde opening op het bord. “Tja, het was een mij totaal onbekende stelling die er op het bord verscheen, maar ik stond wel actief en dat betaalde zich snel uit”, aldus Ivars korte, maar treffende commentaar. Het is nog geen half twee en we staan met 4-0 voor.
Ikzelf zat stevig te balen. In de opening had ik zitten slapen en verloor al op zet 7 een loper. “Doorspelen”, commandeerde Leo, die net zijn partij had gewonnen. Schaapachtig staarde ik enige tijd voor me uit met de gedachte om op te geven. Toch maar even Leo’s advies gevolgd en zie daar: op zet 13 pakte mijn tegenstander een pion op g7. Dan neemt hij dadelijk ook wel op h7, dacht ik. En ja, op de zeventiende zet stond ik gewonnen (niet gezien door de tegenstander?) en op zet twintig was het mat en 5-0 voor ons. Mooie stand om even door te mailen aan onze teamleider Wil Wouts die in zijn blote bast op het Zeeuwse strand lag te zonnen. De klok gaf 14.00 uur aan.
En nog was de koek niet op. Ad Haans (8) stond een oerwoud aan materiaal voor (D plus 2T), maar vermoedelijk was zijn tegenstander zo teleurgesteld dat deze stug doorspeelde. Ad moest dus mat geven om te winnen en dat deed hij dan maar. Een schaakpartij winnen is blijkbaar een goed medicijn tegen hooikoorts, want daar had Ad geen last meer van. Theo van de Hoek (7) schaakt als een dammer. “Ik streef ernaar het spel zo snel mogelijk op dammen te laten lijken en daarvoor ruil ik alle stukken af waarna ikzelf er meestal een over houd, ditmaal een toren”, sprak Theo. Of dat waar is weet ik niet, want de opening liep niet geweldig, maar het pakte uiteindelijk goed uit voor ons. 7-1! We hebben op Vughtse Toren 2 een ‘cervicale dislocatie’ uitgevoerd.

De Stukkenjagers 1 weer nét niet (gedegradeerd) (17-3-2019, Algemeen)
Ook na de wedstrijd tegen HMC bleef het eerste achter met het gevoel dat er méér in had gezeten. Door nederlagen van Mart Nabuurs (2), Herman Grooten (5) en Lars Vereggen (7) stond SJ 1 een tijdje drie punten achter. De remises die Mark Haast (3) en Luuk Baselmans (4) tegen hun grootmeesterlijke tegenstander boekten zorgden voor enig houvast. Al spannender werd het toen Stefan Beukema (6) het eerste volle punt binnenbracht. Toen vervolgens Jordy Schouten (8) in remise berustte, stond het 2,5-4,5. Maar met gunstige stellingen voor Mees van Osch (1), Tijmen Kampman (9) en Jasper Beukema (10) zou een optimist zich rijk kunnen rekenen. Het liep anders. Tijmen had net niet genoeg in een toreneindspel, en dat gold ook voor Jasper in zijn lopereindspel. Mees slaagde er wel in zijn pluspionnen tot gelding te brengen. Door de 5,5-4,5 nederlaag is de kans op handhaving nog steeds aanwezig, maar miniem. Alleen als de twee concurrenten onderling 5-5 spelen en onze ... eh... jongens tweemaal met een nulletje of tien winnen kan de vlag uit.
De uitslagen en stand in Meesterklasse vind je hier.

De Stukkenjagers 2 pakt twee cruciale punten (17-3-2019, Algemeen)
Voor de wedstrijd van het tweede tegen Dubbelschaak '97 werd Anne Haast in het zonnetje gezet vanwege haar honderdste zaterdagwedstrijd voor De Stukkenjagers. Even later rees de filosofische vraag of zij het traditionele cadeau - Never let me go van Kazuo Ishiguro - meteen moest teruggeven; de tweedebordspeler van de Boxtelnaren moest immers helaas op het laatste moment verstek laten gaan. En ja, reglementaire overwinningen tellen nu eenmaal niet mee op de Eeuwigdurende Stukkenjagers-ranglijst. Maar goed, de 1-0 voorsprong was welkom en kon worden uitgebouwd tot een 5-3 zege. Behalve Anne scoorden ook Bram van den Berg (4), Sjoerd van Roon (5) en Peter Huibers (8) een heel punt. Bianca de Jong-Muhren (3) en Mark Clijsen (4) deelden het punt, terwijl Eric de Moor (1) en Winifred Paulis (7) onderuit gingen. Door de twee matchpunten wipte SJ 2 over de Boxtelnaren heen naar de achtste plaats. Gezien het programma van de concurrenten heeft het tweede uit de twee resterende matches nog minstens twee matchpunten nodig om zich te handhaven.
De uitslagen en stand in 2D vind je hier.

De Stukkenjagers 3 houdt de spanning erin (17-3-2019, Algemeen)
Het derde behaalde in de topper tegen medekoploper HMC 2 een verdienstelijk gelijkspel. De Bosschenaren brachten gemiddeld zo'n 50 ratingpuntjes meer achter het bord. In dat licht bezien hadden de remises van Erik Dignum (2) en César Becx (3) een prettig neutraliserend effect, al had eerstgenoemde een prettige tijdvoorsprong en stond César in de slotstelling beter dan hij dacht. De vooruitzichten waren goed, met het oog op een veelbelovende aanval van Karel Storm (7) en stukwinst voor John Greunsven (8). Topscorer Karel maakte het met een charmante matcombinatie af, terwijl John via een omweg alsnog het punt aantekende: 3-1! Helaas legden daarna Fré Hoogendoorn (4) en Roland Daamen (5) het loodje, tegen goed spelende tegenstanders. Bij deze 3-3 stand moest Rudolf Kat (6) goed puzzelen hoe hij in een eindspel van K + P + 2 pionnen tegen K + 4 pionnen de zwarte vrijpionnen naar voren kon dwingen, zodat zijn koning beslissend in het gat kon duiken. Dat deed hij voorbeeldig: 4-3. Nu was het aan kopman Martijn Blom om het beslissende halfje binnen te brengen. Hij had goed gespeeld, maar net voor en na de tijdcontrole kreeg hij opeens (te) veel te stellen met een wit paard dat zich daarvoor had schuilgehouden op f1. Door dit resultaat heeft SJ 3 aan kop niet alleen gezelschap van HMC 2, maar ook van Paul Keres 3 dat in de slotronde in Tilburg op bezoek komt. Door een gunstig bordpuntensaldo heeft het derde alles nog in eigen hand.
De uitslagen en stand in 3G vind je hier.

De Stukkenjagers 4 is gedegradeerd (17-3-2019, Algemeen)
Het was een bonusseizoen voor SJ 4 in derde klasse KNSB. Goed beschouwd was het grootste voordeel van de zeer verrassende promotie van vorig jaar dat we dit seizoen niet uit de vierde klasse konden degraderen. Toch heeft het vierde zich kranig geweerd, ook in de wedstrijd tegen Veldhoven, die in 2,5-5,5 eindigde. Constantijn Beukema (6) wist knap te winnen en Henk Jan Beukema (1), Reinier Jaquet (4) en Tommy Grooten (5) pakten een half punt. Christiaan Beukema (7) was ook dichtbij een score, maar ging op het laatst toch onderuit. Dat lot was eerder ook Lex Karstens (2), Ron de Veen (3) en Jan Otten (8) beschoren.
De uitslagen en stand in 3H vind je hier.

De Stukkenjagers 5 wipt naar de derde plaats (17-3-2019, Algemeen)
Net als in de vorige ronde kreeg het vijfde een staartploeg op bezoek. Tegen BSV 3 was de score met 5,5-2,5 minder uitbundig. Gewonnen werd er door Huong Do (4), Bas Rosheuvel (6), Marieke Sarton (7) en Bart van den Berg (8), terwijl Joost Op 't Hoog (1), Bastiaan van de Rijt (2) en Jeroen van de Rijt (5) remiseerden. Teamleider Guus Vermeulen (4) was als laatste aan de gang, maar verloor. Door deze zege maakt het vijfde het sprongetje naar de derde plaats. Die kan alleen behouden worden als er in de slotronde gewonnen wordt van titelkandidaat De Baronie 2.
De uitslagen en stand in 5F vind je hier.

De Stukkenjagers 6 voorkomt minpunten (17-3-2019, Algemeen)
Het zesde staat ook na zes ronden puntloos onderaan in 6H. Tegen EGS 2 leken lange tijd de eerste matchpunten binnen te lopen, maar op het laatst ging het toch mis. Roger Bougie (3) en Hans Groffen (6) hadden het beslissende punt op de slof, maar gingen alsnog onderuit. En dus bleef de teller op 3,5 bordpunt steken. Een vol punt was er voor Carlo Butalid (1), Paul Vermee (7) en Bert Wels (8), een halfje voor Jan van den Dries (4). Net als Roger en Hans kwamen ook Guus van Heck (2) en Jan Bergsma (6) niet tot scoren. Hoewel... doordat Guus als vaste speler in de opstelling nu aan zijn reglementair verplichte tweede wedstrijd toekwam, zorgde hij er eigenhandig voor dat het team niet twee minpunten krijgt. Wie weet welke boost SJ 6 daarvan krijgt om in de slotronde de rug te rechten.
De uitslagen en stand in 6H vind je hier.

De Stukkenjagers 7 leeft zich uit (17-3-2019, Algemeen)
Tegenstander De Vughtse Toren 2 liet enkele toppers thuis, en dat was een kolfje naar de hand van het zevende. Met een wel erg vlotte 7-1 werd de sprong naar de vierde plaats in 6C gemaakt. Thomas Tepe (1), Leo van Gelder (2), Cees Zoontjens (3), Ivar van der Heide (4), Rene Davidse (6), Theo van de Hoek (7) en Ad Haans (8) waren hun tegenstander de baas. Elroy Kerstens (5) ging als enige onderuit.
De uitslagen en de stand in 6C vind je hier.

KNSB-competitie: het gaat erom spannen (15-3-2019, Algemeen)
Op zaterdag 16 maart spelen de zeven teams van De Stukkenjagers alweer met z’n allen thuis. Vooral voor de hoogste vier teams staan er cruciale duels op het programma.

De Stukkenjagers 1 zal in de Meesterklasse de Brabantse derby tegen HMC moeten winnen om nog zicht op handhaving te houden. Dat zal niet meevallen, want de Bosschenaren zijn op papier een stuk sterker. De Stukkenjagers 2 zit in 2D inmiddels in zulke nauwe schoentjes dat er nu toch echt gewonnen moet worden om erin te blijven. Komt tegen mededegradatiekandidaat Dubbelschaak ’97 het ratingsurplus tot gelding of…?
Ook De Stukkenjagers 3 staat in 3G voor een vierpuntenduel, maar dan aan de bovenkant van de ranglijst. Medekoploper HMC 2 komt op bezoek; op papier ietsje sterker dan het derde, maar in de vorige ronde klopbaar gebleken. De Stukkenjagers 4 gaat in 3H proberen de hatelijke nul weg te werken. Daarvoor zal het - net als vorig seizoen - verrassend van Veldhoven moeten winnen.
De Stukkenjagers 5 kan in 5F doorknallen naar de subtop door laagvlieger BSV 3 te verslaan. Over hatelijke nul wegwerken gesproken: De Stukkenjagers 6 gaat het in 6H weer eens proberen. Zou EGS 2 willen meewerken? In 6C gaat De Stukkenjagers 7 tegen De Vughtse Toren 2 misschien de vierde plek pakken.
Toeschouwers zijn van harte welkom om al deze wedstrijden van dichtbij te volgen, vanaf 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29.

Bekers en bier voor Stukkenjagers (15-3-2019, Algemeen)
Afgelopen weekend werd op de campus van de TU/e in Eindhoven het Brabants PK Jeugd gehouden, tegelijkertijd ook een open kwalificatietoernooi voor het NK. In de A-categorie kwam Sjoerd van Roon tot 5 uit 7, waarmee hij derde in de eindstand werd. Maar als we het goed begrijpen is hij daarmee wel Brabants kampioen geworden. Proficiat! Voor de net 9-jarige Tommy Grooten was de C-categorie een mooie uitdaging, want deze categorie loopt tot en met 14 jaar. Het begin was niet voorspoedig, met 1,5 uit 4. Met een mooie eindsprint van 3 uit 3, inclusief een zege door een fraaie truc in de slotronde, wist hij alsnog gedeeld derde te worden. De cijfermatige details vind je hier.
Voor ouders, trainers, coaches en studenten werd in het aanpalende café een snelschaaktoernooi georganiseerd. Dat was een kolfje naar de hand van Herman Grooten. Hij startte met 5 uit 5, en nam darmee een punt voorsprong. Vervolgens remiseerde hij na een spannende partij met zijn belangrijkste rivaal, om in de slotronde de kroon op het werk te zetten. Zijn 6,5 uit 7 was goed voor een bierpakket. De einduitslag vind je hier.

Sterke winnaars in oergezellig Kroegloperstoernooi (12-3-2019, Algemeen)
Zaterdag 9 maart was alweer de zesde editie van het DUO Kroegloperstoernooi. Organisator Bram van den Berg bericht: "Met 57 teams hadden we een heel mooie bezetting. Met wederom negen gezellige kroegen, te weten Bank15, Boulevard Café, Het Wapen van Tilburg, Café Jack's, café Langeboom, Stadscafe De Spaarbank, Buutvrij, De Burgerij en de Kaaszaak. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden Manuel Bosboom en Benjamin Nachbar bovenaan. Zij leden echter een 2-0 nederlaag tegen Hing Ting Lai en Lucas van Foreest, die daardoor de eindzege grepen. Manuel en Benjamin vielen terug naar de vierde plaats. De tweede plek was voor het ook niet misselijke duo Jorden van Foreest/Thomas Beerdsen, net voor de hoogst eindigende Stukkenjagers: Mark Haast/Jordy Schouten. De prijsuitreiking vond wederom bij café Jack’s plaats, waar ook nog ratingprijzen en speciale prijzen waren. Waarna we met 60 personen bleven eten. Lang na de traditionele hamburger deed uiteraard Mark C. het licht weer uit in Jack’s. Volgend jaar weer, de eindstand vind je hier."

Zeven ongeslagenen bij inloopschaak (12-3-2019, Algemeen)
Tijdens de inloopschaaksessie van vrijdag 8 maart mochten we maar liefst 25 schakers begroeten. De ongeslagen uitblinkers waren deze keer Frans Pistorius, Piet Kooijman, Hans Thönissen, Erik Dignum, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Stan van Ommen en César Becx (beiden 1 uit 1).
De volgende gelegenheid om vrijblijvend een of twee rapidpartijen in Cinecitta te spelen is op vrijdag 15 maart. De meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Nieuws van het schaaktafelsfront (12-3-2019, Algemeen)
Ook deze week is er weer een mooie stap gezet. Zo'n dertig Tilburgse bedrijven en instellingen, die al meer dan 100 jaar bestaan, hebben zich jaren geleden verenigd in het Lindeboom Genootschap. Klopt, de naam ontleent het exclusieve gezelschap aan die boom op de Heuvel die niet meer is. Sociale en culturele activiteiten in Tilburg ondersteunen ze financieel. En zo kunnen wij, dankzij dit Genootschap, bijna een halve schaaktafel plaatsen in het Spoorpark. Hartelijk dank voor deze ondersteuning!

Toon Stuart doet oude tijden (niet) herleven (9-3-2019, Algemeen)
Tijdens de clubavond van 6 maart misten we veel vakantiegangers, maar de achterblijvers lieten zich allerminst onbetuigd.

In de A1 leek er bij Bastiaan van de Rijt-Ruud Feelders lange tijd niet veel aan de hand. Remise leek het voor de hand liggende resultaat in het eindspel van torens + loper. Maar kennelijk gaf de ervaring van Ruud toch de doorslag. In de A2 was het al sneller duidelijk dat remise geen optie was. Sebastiaan Dijksman offerde tegen Erik Dignum al op zet 2 een pion op b4. Met zwart, welteverstaan. Erik bleef er nuchter onder, en bleef zorgvuldig op het kleinood zitten. Uiteindelijk bleek het toch wel handig, zo’n pionnenmeerderheid op de damevleugel. Ook in Tijmen Kampman-Bob Jansen gingen beide spelers voor een ongebalanceerde stelling. Met een dreigende damezet ‘dwong’ Bob de witspeler tot een kwaliteitsoffer. Tijmen ging daar maar al te graag op in, en Bob kreeg allengs meer last van wits activiteit en het gebrek aan samenwerking tussen zijn eigen stukken. En de klok, niet te vergeten. Punt voor Tijmen.
In de B1 bleek Marieke Sarton het vluchtelingenwerk nog niet verleerd. Al na een halfuurtje zag ze een asielverzoek voor haar dame gehonoreerd door Ron de Veen; het nieuwe onderkomen was helaas een wel heel tiny houten housje. Het verhinderde Marieke niet om zich nog urenlang staande te houden, maar de nul kreeg ze niet uitgewist. In deze groep ging Guus Vermeulen ogenschijnlijk gretig in op een specialiteit van Jan Otten. Die bleek helaas ook nog een zijvariant te beheersen, die Guus voor onoverkomelijke problemen stelde: 0-1. Ook Thomas Schollen mag het vizier weer voorzichtig op de middenmoot richten, na de winst tegen Ivar van der Heide. Lex Karstens en Bart Plasmans hielden de toeschouwers het langst in spanning. In het verre toreneindspel zagen zij Lex opeens een zwaar vergiftigde pion slaan. Bart zag het ook: pakken die toren, en dat punt! In de B2 stond er een heus topduel op het programma. Karel Storm hield zijn 100%-score intact door Paul Castermans terug te wijzen.
In de C1 zijn er vier kandidaten voor de twee promotieplekken. Kienfong Lie Kwie is - met nog maar één verliespunt - een voorname gegadigde; hij maakte tegen Theo van de Hoek geen fout. Raimon Bach en Guus van Heck speelden tegen elkaar. Raimon kwam niet echt lekker in de partij en mocht blij zijn dat Guus in de eindfase niet aandrong. Door deze remise eindigt(!) Raimon op 7 uit 9, terwijl Guus op 3,5 uit 5 komt. De vierde kandidaat, Carlo Butalid, deed goede zaken door Jaap Steenkamer te verslaan. Met 5 uit 7 staat hij er mooi voor, mede gelet op zijn SB-saldo. In de C2 is Maarten Werkhoven na de winst tegen Roger Bougie alleen mathematisch nog niet zeker van promotie. Cees Zoontjens trekt richting middenmoot na de zege op Coen Klaassen. Bjoern Hofmans verraste met een verdiende zege op Thomas Kaufmann.
In de D-groep leek Ad Haans mooie troeven in handen te hebben. Jan Hes was weliswaar met toren en paard zijn stelling binnengedrongen, maar daar waren ze lelijk in de knel gekomen. Een wanhoopsoffer van Jan deed echter wonderen; Ad vergat de geoffreerde loper simpelweg te pakken en ja, dat werd hem fataal. Koploper Hans Groffen beleefde een zware avond tegen hekkensluiter Fons van Leersum. Laatstgenoemde beschikte in een toreneindspel over een goed paard, terwijl Hans’ loper veroordeeld was om tegen de eigen pionnen aan te kijken. Hoe hij het flikte weten we nu nog niet, maar Hans toverde er toch nog een heel punt uit.
In de vier ratingpartijen vielen er maar liefst drie verrassende resultaten te noteren. Leo van Gelder hield knap A-speler Jeroen van de Rijt op een puntendeling, en Wil Wouts liet zich drie uur lang evenmin omduwen door Kees Gelens. De ontmoeting Toon Stuart-César Becx was er een uit de zeer oude doos; voor de vorige editie van deze evergreen moeten we terug naar de jaren tachtig. De uitslag was echter een primeur: Toon won! Hij bleef koel toen César de stelling openbrak en bouwde rustig aan een koningsaanval. Die had niet doorslaggevend hoeven te zijn, ware het niet dat César zijn eigen tegenaanval ontkrachtte door een te gehaast kwaliteitsoffer. Toon sloeg de counter af en incasseerde het punt. Thomas Tepe had ook een surprise in petto tegen Pascal Graafmans: twee stukoffers vanuit de opening. Het was er minstens één te veel…
Alle resultaten zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Verre Buren: ook goed (6-3-2019, Algemeen)
Beter goede buren dan verre vrienden, zo luidt de volkswijsheid. Maar voor het omgekeerde valt ook wat te zeggen, merkten Herman en Tommy Grooten afgelopen weekend. Het verre Buren was hun immers goedgezind. Herman slaagde erin de A-groep van het plaatselijke rapidtoernooi zonder puntverlies op zijn naam te schrijven, al moest hij in enkele parijen wel wachten tot in het verre eindspel om toe te slaan. Tommy begon met 2 uit 2 in groep C, liep vervolgens tegen twee nullen aan, maar herstelde zich met een mooie 3 uit 3. Zijn 5 uit 7 was goed voor de gedeelde tweede plaats. De uitslagen van het door SV Rivierenland georganiseerde toernooi zal te zijner tijd hier verschijnen.
Erik Dignum is dan weer bijzonder te spreken over onze goede buren van De Drie Torens. Zij organiseren maandelijks een 10 + 10 rapidtoernooi op de zondagmiddag. In het klassement heeft Erik, met nog één ronde voor de boeg, al zoveel voorsprong dat de eindzege hem niet meer kan ontgaan. De details zullen binnenkort hier verschijnen.

Joris Gerlagh roeit met de riemen die hij heeft (6-3-2019, Algemeen)
The Boat Race is een traditie die zijn oorsprong kent in 1829. De achten van de Oxford en Cambridge racen al roeiend over de Thames, en in Engeland is het heel belangrijk welke van de twee boten het eerst de finish passeert. Ook op het schaakbord bekampen de universiteitssteden elkaar jaarlijks, sinds 1873. Dit jaar won het team van Oxford, onder leiding van... Stukkenjager Joris Gerlagh. Hij had als captain overigens de beschikking over een aardige selectie, met onder anderen voormalig wereldkampioene Hou Yifan. De zege levert een fraaie plaat op, zoals je hier kunt zien.

Een halve schaaktafel erbij (4-3-2019, Algemeen)
Ooit geweten dat het midden- en kleinbedrijf in Tilburg van 1900 tot 2010 een eigen glasverzekering had voor ruitschade aan etalages? Dit Spiegelglasfonds doneert nu aan goede doelen in de stad. Zo mocht ons initiatief om schaaktafels in het Spoorpark te plaatsen een ruime bijdrage ontvangen, ineens goed voor een halve schaaktafel! Wil je meer informatie over dit initiatief, neem dan contact op met Hans van Driel of Wil Wouts.

Het regent verrassende uitslagen in het SJ Open (3-3-2019, Algemeen)
In ronde 7 van het Stukkenjagers Open, op woensdag 27 februari, werd een drietal toppartijen uitgesteld. Toch bleef er genoeg over om de toeschouwers te boeien.

Zo leverde Herman Grooten een vlotte aanvalspartij af tegen Roel Romanesco. Althans, dat dacht hij, toen hij reeds op zet 25 mat-in-één kon geven door een nieuwe dame te halen. Toen Herman zijn pion wilde laten promoveren, kwam er echter een flinke kink in de kabel. In de wijde omtrek zat iedereen nog in het vroege middenspel, en waren er geen extra dames voorradig. Roel beleefde zijn finest moment van de avond door Herman de hele zaal te laten afstruinen, op zoek naar een kistje waar een dame in zat. "Je moet er wel wat voor doen", zei hij. De tweede speler die op 5,5 uit 7 kwam was Lars Vereggen, die Bob Jansen de baas bleef.
Lager op de ranglijst vielen er nogal wat stevige ratingverrassingen. Maar liefst vier spelers slaagden erin het punt te delen met veel hoger gerate tegenstanders. Alex van Lanen nivelleerde met zwart het forse ratingoverschot van Tijmen Kampman. Marieke Sarton hield een half punt over aan een knappe partij tegen Erik Dignum, maar had kort voor het eind zelfs de volle buit - een stuk - voor het grijpen. Al net zo opzienbarend was de remise die Christophe Verledens behaalde tegen Sebastiaan Dijksman. Iets minder verrassend was dat Lex Karstens met zwart niet door Toon Stuart heen kwam.
Maar er waren ook drie ‘mindere goden’ die het niet bij half werk lieten. Wat te denken van de winstpartij van Guus Vermeulen tegen Matthijs Dijkstra, die toch met zo’n 300 elo-punten meer toegerust is. Thomas Tepe werd onaangenaam verrast door Bjoern Hofmans, terwijl Wil Wouts verrassend victorie kraaide tegen Guus van Heck.
Alle resultaten van ronde 7 tot nu toe vind je hier, de resultaten zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Eerste schifting in nieuwe periode (3-3-2019, Algemeen)
Tijdens de inloopschaaksessie van vrijdag 1 maart begonnen 20 schakers met een schone lei aan de derde periode van dertien weken. De eerste ronde speelde de bovenste helft tegen de onderste om de kaarten een beetje te schudden. Sebastiaan Dijksman, Jan Douwes en Rudolf Kat maakten met 2 uit 2 geen fout. 1 uit 1 was er voor Frans Konings en César Becx.
De volgende gelegenheid om gratis & vrijblijvend een of twee rapidpartijen in de Ristobar te spelen is op vrijdag 8 maart. De uiterste meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

De Stukkenjagers E boekt tweede zege (3-3-2019, Algemeen)
In de schaduw van de grote broers van het C-team speelde SJ E tegen DSC C. Door de 3-1 winst is de hoop op een middenmootpositie springlevend. Wordt in de slotronde van De Baronie D gewonnen, dan is zelfs de vierde plek in de eindstand haalbaar. In Dongen kon Christophe Verledens (1) het niet bolwerken tegen zijn oude club. Zijn nederlaag werd ruimschoots gecompenseerd door winstpartijen van Ivar van der Heide (3), Elroy Kerstens (3) en Ton Tepe(4).

De Stukkenjagers C lijdt eerste nederlaag (3-3-2019, Algemeen)
Het C-team ging vrijdag 1 maart op bezoek bij DSC A. Winst in Dongen zou de titel en promotie naar de Hoofdklasse hebben opgeleverd. Maar het mocht niet zo zijn. Ron de Veen bericht:

"We wisten dat het niet zo eenvoudig zou zijn, aangezien DSC in staat zou zijn om een sterk team op te stellen. Dit bleek nu ook het geval, met een gemiddelde sterkte van 1960 waren ze circa 75 elo punten in het voordeel.
Rudolf Kat speelde met wit op bord 1 een scherpe gambietstelling tegen hun kopman Maarten van der Burght. Hij leek er goed uit te komen met zijn stukoffer. Lex Karstens (bord 3) had het lastig tegen Roelant Schoots. Jan Otten speelde op bord 4 zijn Budapester tegen Mark Maas, won minimaal een tempo, maar wist niet goed hoe verder te komen. Ik speelde met zwart op bord 2 een actieve, scherpe opstelling tegen de Catalaanse opening van Philippe Blankert. Uiteindelijk beheerste ik het gehele centrum met pionnen op d4 en e4 die bovendien onaantastbaar waren. Duidelijk groot voordeel.
Jan raakte in problemen en verloor een kwaliteit, achteraf bezien had hij dit kunnen voorkomen, maar zag hij dat niet tijdens de partij. Lex had weinig vertrouwen meer in zijn stelling en bood remise aan. Rudolfs tegenstander wist goed te verdedigen en bleef een stuk voor, alhoewel het een lastig eindspel leek.
Lex' tegenstander vond dat hij probleemloos op winst kon spelen en verbeterde zijn stelling. Jan gaf even later op, hij bleef materiaal achter, zonder compensatie. Lex zag zijn stelling verslechteren en gaf ook op. We stonden nu met 2-0 achter en ik zag Rudolf niet meer winnen, misschien kon hij nog wel remise bereiken, maar meer niet. Ik koos voor kwaliteitwinst, wat redelijk was, maar nog niet meteen een uitgemaakte zaak. Rudolf raakte in chronische tijdnood, maakte wat kleine fouten en moest zich gewonnen geven. DSC stond voor met 3-0. Het enige wat ik kon doen was de eer redden. De winst lag voor het grijpen, in wederzijdse tijdnood en complexe stelling was het zeer spannend. Alhoewel ik het redelijk goed zag, speelde ik niet volledig nauwkeurig en kon Philippe met een verrassingszet een voordelig eindspel bereiken dat zeker in tijdnood nog lastig was. Philippe koos voor een andere voortzetting, waardoor ik kon binnendringen en won en hiermee de uitslag naar 1-3 haalde.
We staan nu nog steeds eerste, maar het is noodzakelijk dat de laatste wedstrijd tegen EGS gewonnen wordt om te kunnen promoveren. Ik verwacht dat we 'gewoon' ons best zullen doen, ook al is het maar om zoveel mogelijk teams van De Stukkenjagers in de Hoofdklasse te hebben. We hebben nu nog één kans."

De Stukkenjagers B dichtbij degradatie (1-3-2019, Algemeen)
Het B-team speelde in Eindhoven een vierpuntenduel tegen WLC A. Helaas werden die vier punten ongelijk verdeeld in Tilburgs nadeel. Bas Rosheuvel (2) redde het met zwart niet tegen een 2200-speler, en ook Sebastiaan Dijksman (1) kreeg met wit niet echt een aanval van de grond. De tegenstander wist een Leeuw-paard op f4 te krijgen en kwam binnen via de zwarte velden. César Becx (3) kreeg met een brutaal pionoffer heel goed spel en wist dat uiteindelijk om te zetten in een punt. Inmiddels was echter duidelijk dat Ruud Feelders (4) niet voor de gelijkmaker zou kunnen zorgen. Hij wist nog te vluchten in een remise-eindspel van toren tegen toren+paard, maar gaf toen zijn toren weg: 1-3. Door deze nederlaag kan SJ B zich alleen nog handhaven als HSC A van WLC A wint, en het zelf met ruimere cijfers De Pion A verslaat. En, o ja, KiNG B van SJ A verliest.

De Stukkenjagers D boekt knap gelijkspel (1-3-2019, Algemeen)
Het D-team ging op bezoek bij het sterke Dubbelschaak '97 A. Ons team bracht gemiddeld 120 elo-punten minder achter het bord, maar dat verhinderde Erik Dignum (1) en Henry Flikweert (4) niet om toe te slaan. Guus Vermeulen (2) en Paul Castermans (3) kwamen niet tot scoren: 2-2.

De Stukkenjagers F overtreft zichzelf (28-2-2019, Algemeen)
De trotse teamleider Cees Zoontjens bericht het volgende:
"Eindelijk onze eerste matchpunten in de avondcompetitie, soepeltjes binnengeharkt in Eindhoven tegen WLC C. Al kwamen we gemiddeld 160 ratingpuntjes te kort, het werd toch 3-1 voor ons. René Davidse (4) haalde het eerste punt binnen. Toen René zijn loper posteerde op de diagonaal waar ook wits dame en koning stonden, gooide zijn tegenstander de handdoek in de ring. Intussen was Wil Wouts (3) op twee pionnen voorsprong gekomen en roofde nu ook nog even een loper. Dat was te veel van het goede en zijn tegenstander gaf verbijsterd op. Weer een gave partij van Wil en dat lijkt hem beter te lukken in de externe dan in de interne competitie. Ook Bjoern Hofmans leek op dat moment nog redelijk te staan met een pion voorsprong. Maar gaandeweg vervaagde de stelling, Bjoern kwam een kwal achter en verloor uiteindelijk. Ikzelf (1) kreeg het Albins tegengambiet op het bord met een vervelend doorgewandelde zwarte pion op de d-lijn. Dit leidde tot een giga-afruil van stukken wat mij weliswaar de rokade kostte, maar wel een vrijpion op de e-lijn opleverde. De veel betere positie van mijn koning, doorgemarcheerd tot zelfs f5, bracht uiteindelijk de beslissing. Nu kunnen we haast niet wachten tot DSC op bezoek komt want nu willen we natuurlijk meer."

Stukkenjagers in Leiden (26-2-2019, Algemeen)
's Lands grootste weekendtoernooi, het Daniel Noteboom-toernooi in Leiden, kende twee deelnemers uit de SJ-gelederen. In de A-groep miste César Becx in de openingsronde een mooie kans, maar wist hij op zondag in de eigen incrementfase juist twee extra halve punten te pakken: 3 uit 6 en een alledaagse TPR. Ook Rudolf Kat haalde, in zijn vierkamp, zijn gebruikelijke niveau: 1,5 uit 3 tegen 1950. De details kun je hier checken.

De Stukkenjagers A doet wat het kan (25-2-2019, Algemeen)
Omdat het carnaval zijn schaduw vooruitwierp trok SJ A déze vrijdag alvast naar Tullepetaonestad om De Pion A te bestrijden. Het A-team deed wat het moest doen om op het vinkentouw in de Hoofdklasse te blijven zitten: 3,5-0,5 dankzij zeges van Luuk Baselmans (1), Mart Nabuurs (3) en Sjoerd van Roon (4) en een remise van captain Tijmen Kampman. En nu maar hopen dat de concurrenten KiNG A en HMC A in hun slotduel op 2-2 uitkomen, zodat SJ A op bordpunten lachende derde kan worden.

Roger Bougie schittert door afwezigheid (25-2-2019, Algemeen)
25 schakers bij de inloopschaaksessie van vrijdag 22 februari, het is zo’n beetje het gemiddelde in het nieuwe jaar. Van hen bleven er zeven ongeslagen: Thomas Kaufmann, Sebastiaan Dijksman, Cees Zoontjens, Thomas Tepe, (allen 2 uit 2), Jan Douwes, Erik Dignum (1,5 uit 2) en César Becx (1 uit 1). Hiermee werd de tweede periode afgesloten. In het algemeen klassement zegevierde Jan Douwes voor de tweede keer op rij. Roger Bougie speelde de laatste twee ronden niet en mede daardoor kwam zijn winst in het ratingwinstklassement niet meer in gevaar. Het levert hem een Cinecitta-bon op.
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen dient zich aan op vrijdag 1 maart. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar meldt, kan meteen aan de slag. Met een schone lei, want in de derde periode van dertien weken begint iedereen weer op nul.

Erik Dignum wint bij reünie (18-2-2019, Algemeen)
Op zaterdag 16 februari organiseerde De Drie Torens ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan een zogeheten reünietoernooi. Het stond niet alleen open voor leden en oud-leden van DDT, maar ook van De Wolstad en Schavo, de pijlers van de fusieclub. Twee Stukkenjagers in het deelnemersveld, van wie er eentje bijzonder op dreef was. Erik Dignum legde namelijk met 6 uit 7 beslag op de gedeelde toernooizege. Zijn enige nederlaag leed hij tegen co-winnaar Henk Vermeer, in de jaren zeventig veelvoudig Tilburgs kampioen. Eriks TPR zegt genoeg: 2184. Maarten Werkhoven moest zich tevredenstellen met 3 uit 7, zoals je hier kunt checken.

Hoe gaat het met de schaaktafels? (16-2-2019, Algemeen)
Het wekelijkse bericht van Hans van Driel en Wil Wouts, onze mannen die ijveren voor de plaatsing van twee schaaktafels in het Spoorpark.

Natuurlijk steunen ook bekende schakers en politiek Tilburg het initiatief van De Stukkenjagers om schaaktafels in de openbare ruimten van Tilburg te plaatsen. Allereerst Marleen van Amerongen, de voorzitter van onze nationale schaakbond: "Laat me maar weten hoe en wat ik kan doen." En onze eigen Anne Haast die ter promotie deze oneliner toestuurde: "Schaken is ideaal om mensen te verbinden, aangezien het ongeacht leeftijd, geslacht en achtergrond een zeer spannende strijd zal worden!" De wethouders van Sport (Erik de Ridder) en Onderwijs (Marcelle Hendrickx) in Tilburg vinden het initiatief "buitengewoon charmant en passend in Tilburg, want het sluit zeer goed aan bij de doelstelling om van Tilburg een nog gezondere en gelukkige stad te maken." Zo moeten we toch fondsen en donateurs kunnen verleiden...

Met een volle bak de lente in (16-2-2019, Algemeen)
Unicum in februari: inloopschakers die vragen of ze hun partij op het terras kunnen afwerken. Ondanks - of was het dankzij? - het mooie weer trok de sessie op vrijdag 15 februari maar liefst 29 schakers naar Cinecitta. Van hen wisten alleen Jasper Schoonhoven, Carlo Butalid, Hans Thönissen, Erik Dignum (allen 2 uit 2), Joop van Troost en Bob Jansen (beiden 1 uit 1) een nederlaag te voorkomen. In het ratingwinstklassement van de tweede periode heeft Roger Bougie, met nog één week te gaan, een ruime voorsprong op Joop van Troost.
Op vrijdag 22 februari kan iedere schaker weer terecht in de Ristobar; wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen aan de slag.

Media-offensief vanuit De Stukkenjagers 7 (15-2-2019, Algemeen)
Zo'n beetje elke week krijgen de lezers van Brabants Dagblad een artikel voorgeschoteld waarin een onbekende kant van ons meest spraakmakende team wordt belicht. 'Dolenthousiast' is daarbij het sleutelwoord. Eerder mocht teamleider Wil Wouts al helemaal los gaan over zijn blinde adoratie voor de LocHal, gisteren schoof hij Hans van Driel naar voren om hun beider guilty pleasure - schaken in de openlucht - toe te lichten. In de pijplijn zit nog een artikel waarin Rene Davidse openhartig vertelt over zijn heimelijke fascinatie voor ratingachtbanen.

Semi-geniale bijna-matcombinaties op clubavond (14-2-2019, Algemeen)
Op de clubavond van woensdag 13 februari zat het venijn in de staart. Diverse partijen uit de Groepencompetitie hielden de gemoederen ook na afloop bezig.

Ook naar de partij tussen Pascal Graafmans en Ruud Feelders uit de A1 werd in de Ristobar nog uitgebreid gekeken. Dat had misschien ook vóór woensdag kunnen gebeuren, en we sluiten niet uit dat Pascal dat ook ooit gedaan heeft. Hij boorde een gat in Ruuds openingskennis aan en boekte een zege ‘uit het boekje’. In deze groep pakte Luuk Baselmans zijn eerste punt: Bastiaan van de Rijt kreeg zijn eerste verliespunt aangesmeerd. Hadden we trouwens al verteld dat Luuk vorige maand kampioen van de eerste cyclus werd door Jordy Schouten in de finale met pakweg 23-22 te verslaan? Bij dezen! In de huidige A1 is César Becx de enige speler met 100%, hij experimenteerde in de opening (1. e4) succesvol tegen Henry Flikweert. Ook in de plus, met 2,5 uit 4, staat Willem Blankert die remiseerde met Henk Jan Beukema.
In de andere A-groep gaat Sam Baselmans met 3,5 uit 4 aan kop, maar Tijmen Kampman kan er ook wat van. Hij kwam op 3 uit 3 door Jeroen van de Rijt terug te wijzen. Na pionwinst gaf Tijmen alert het kleinood terug, waarna zijn zwarte paard tot een bête noire transformeerde. Reinier Jaquet offerde een pion - of waren het er twee? - om Sebastiaan Dijksman te kunnen uitlachen om diens tripelpion. Het plezier om de versplinterde witte pionnenstelling was van korte duur. Na (te veel?) ruilen trippelde de jongste van de drie witte c-pionnen vrolijk naar de overkant. In de pot tussen Bas Rosheuvel en Erik Dignum leek promotie heel ver weg, in een schier ondoordringbare stelling met voor beiden een loper en vijf pionnen. Maar net voor bedtijd werd Bas opgeschrikt door een ordinair, maar charmant doorbraakzetje: opgeven geblazen.
In de B1 doet Marieke Sarton het uitstekend. Na het verzilveren van haar pluspion in het eindspel tegen Jan Otten staat ze op 3 uit 5. Slowstarter Thomas Schollen werkte in deze groep de hatelijke nul weg door Andries Deliën er eentje te bezorgen. Een langdurige affaire werd Bart Plasmans - Ron de Veen. Hoewel de witte torens en loper quasi-dreigend manoeuvreerden, gaf uiteindelijk Rons vrije pion toch de doorslag.
Voor het absolute spektakel- en slotstuk van de avond kon je terecht bij het B2-duel tussen Paul Castermans-Bart van den Berg. Jammer dat we (nog) geen partijviewer hebben, anders kon je alsnog meegenieten van de voortdurende afwisseling van grafzetten, semi-geniale bijna-matcombinaties, mega-schwindels, nep-eeuwigschaaks, promotiedreigingen en schijndameoffers. Beide spelers raakten, net als alle toeschouwers, af en toe de draad kwijt, maar Paul pikte ‘m als laatste weer op: 1-0. De tussenschaakzet waarmee Toon Stuart in deze groep zijn partij tegen Emil Voorhorst besliste liet aan duidelijkheid dan weer niets te wensen over. Jeffrey van Huijgevoort en Leo van Gelder deden elkaar geen pijn: remise.
In de C1 loopt Raimon Bach niet alleen qua aantal gespeelde partijen voor de troepen uit. Deze keer was hij Jan Bergsma de baas: 6,5 uit 8 en al bijna gepromoveerd! Carlo Butalid en Kees Gelens probeerden lang elkaar om te krijgen in een toren+paard-eindspel, maar het lukte geen van beiden. Jaap Steenkamer gaat naar de subtop, na zijn winstpartij tegen Paul Vermee.
In de C2 was Thomas Kaufmann-Cees Zoontjens een meeslepend schouwspel, met twee witte torens tegen een zwarte dame. Had Cees de betere kansen voor het remise werd? Meestal wel. Rogier Bougie en Coen Klaassen zijn nog wat partijen achter en snakten beiden naar hun eerste punt. Coen snakt nog steeds. In deze groep zal het logeerpartijtje van Maarten Werkhoven (5 uit 5) van korte duur zijn. Jan Weijters is wederom een geduchte kandidaat voor de tweede plaats, zeker na de 1 tegen Ton Tepe, die hem op 3 uit 4 brengt. Ook Elroy Kerstens richt het vizier omhoog; nadat hij doel trof tegen Bjoern Hofmans biedt zijn 2,5 uit 3 perspectief.
In de D-groep werkt de ratingfavoriet Jan van den Dries verder aan reparatie van zijn slechte start; deze keer liet hij Hans van Driel alvast alle hoeken van een schaaktafel zien. Het punt dat Ad Haans bijschreef tegen Fons van Leersum kwam als geroepen. Rene Davidse bevestigde zijn recente ratingstijging door Hans Groffen te verslaan.
Twee ratingpartijen ten slotte. Christophe Verledens gaf zich vol overgave over tegen Guus Vermeulen, terwijl Theo van de Hoek tegen Wil Wouts pakweg tien ratingpuntjes sprokkelde. Hier kun je zien wat je hebt aangericht op de Stukkenjagers-ratinglijst.

De Stukkenjagers 4 - Zuid Limburg 3 2,5-5,5 (13-2-2019, Algemeen)
Van teamleider Ron de Veen ontvingen we onderstaand verslag over de zesde nederlaag in successie van het vierde.

"Zaterdag 9 februari mochten we het opnemen tegen Zuid-Limburg 3. Tegen Zuid-Limburg 4 hadden we al eerder gespeeld en verloren met 5-3. Toch hadden we kans, want aanvankelijk leek de wedstrijd zich gunstig te ontwikkelen. Reinier Jaquet op bord 2 tegen Tom Vrouenraets zag het positief in, terwijl Henk Jan tegen Réne Snoeck op bord 1 ook kansen had. Tel daarbij de vaste bijdrage van topspeelster Petra Schuurman en de op dat moment nog ongeslagen Tommy Grooten én de goede stelling die ik had: het zag er gunstig voor ons uit, we zouden best een overwinning kunnen boeken.
De match bleef lange tijd redelijk in balans. Maar geleidelijk aan kantelde het. Tommy speelde op bord 7 tegen de teamleider Bob Merx en zijn stelling werd ingesnoerd. Bob pakte het goed aan en Tommy leed zijn eerste nederlaag, al blijft hij nog wel gedeeld topscoorder van het team. Lex Karstens speelde op bord 5 tegen Ruud Lemmers, overzag dat zijn tegenstander met zijn loper op f7 kon inslaan, waardoor Lex' koning het open veld in werd gestuurd. Lex zou die partij ook gaan verliezen.
Kienfong Lie Kwie speelde op bord 6 tegen Bart van der Zwet, gaf goed partij, had hoop op remise, maar overzag wat en verloor. Henk Jan deed wat terug op bord 1, hij had een wat minder ogend eindspel, maar dacht dat het wel te houden was. Zijn tegenstander was te optimistisch en dacht voordeel te kunnen halen. Henk Jan pareerde dat goed en pakte zijn verdiende overwinning.
Inmiddels stonden we met 3-1 achter. Ik had op bord 8 tegen Ed Vos een kwaliteit gewonnen. Reinier probeerde intussen van alles, maar dacht dat er niet meer dan remise in zat. Op dat moment zag het er bij Christiaan Beukema, die op bord 4 tegen de sterke Marcel Frenken speelde, niet goed uit. Zijn tegenstander had een gevaarlijke pion wat in combinatie met zijn stukkenspel erg gevaarlijk leek.
Uiteindelijk moest Christiaan de strijd staken en kwam Reinier remise overeen. Bij mij leek het paard van mijn tegenstander zo gevaarlijk werd dat ik afwikkelde naar een eindspel met een pion meer. Gezien de tijdnood wel begrijpelijk, maar nodig was het zeker niet, ik stond namelijk nog steeds duidelijk beter tot gewonnen. Maar de pluspion was niet voldoende voor een overwinning en nadat de teamnederlaag een feit was kwamen we remise overeen. Als laatste was Petra op bord 3 nog aan het schaken tegen Henk Temmink. Een ervaren, sterke schaker die op hoog niveau heeft geschaakt. Petra kwam remise overeen en daarmee eindige de wedstrijd met 2,5 - 5,5 in ons nadeel.
Ook deze keer zag ik tijdens de wedstrijd kansen, maar goed, misschien wil je dingen wat positiever zien om te hopen op een goede afloop. Eén ding is zeker, we zullen niet degraderen uit de KNSB, maar ik acht de kans wel groot dat we volgend jaar tegenstanders hebben met een lagere rating dan nu. Theoretisch kunnen we ons nog wel handhaven in de derde klasse, maar dan moet alles wel meezitten. We zijn niet alleen afhankelijk van onze eigen resultaten, maar ook die van de concurrenten moeten goed uitvallen. We hebben het niet meer in eigen hand. Ik zou het toch fijn vinden als we dit seizoen nog eervol af kunnen sluiten en niet met lege handen blijven zitten. De allersterkste teams hebben we gehad, dus nu zouden we toch echt kans moeten maken om op het scorebord te komen. Wordt vervolgd."

De Stukkenjagers 6 - De Drie Torens 4 2-6 (11-2-2019, Algemeen)
Van plaatsvervangend teamleider Jan Weijters ontvingen we een verslag van de tweede derby in successie die SJ 6 uitvocht.

Met de nederlaag tegen de De Oude Toren 1 nog vers in het geheugen, waren we niet van plan om nog eens zo’n debacle te laten plaatsvinden. In de aanloop naar de speeldag werd duidelijk dat we het zonder drie vaste krachten moesten stellen. Maar door de vindingrijkheid van César en de filantropische instelling van Wil kwamen we tot een zeer acceptabele opstelling. Toch moesten we het afleggen tegen een sterkere tegenstander.
Carlo was tegen de verwachting in de eerste die al snel omviel. Nu was zijn tegenstander wel ruim 400 punten zwaarder, maar meestal behoort Carlo tot de laatste strijders. Bert volgde niet veel later, totaal ontgoocheld omdat hij kansen had laten liggen. Met direct al een niet mis te verstane achterstand, bood mijn tegenstander remise aan, wat door mij werd geaccepteerd. Paul verloor ondanks zijn geconcentreerde aanpak waarvoor hij een compliment verdient. Voor Hans zat er niet meer dan remise in, maar voor dit team telt elk halfje. Cees deed al vroeg een remiseaanbod, maar zijn opponent had andere plannen. Met zijn bekende taaiheid richtte Cees zich op de partij en was onverbiddelijk toen de gelegenheid zich voordeed, een fraaie overwinning aldus. Jan hield het relatief nog lang vol, maar gaf op in een voor hem hopeloze stelling. De laatste die zich met hand en tand verzette tegen een nul was Elroy. Met een kwaliteit achter gooide hij alles in de strijd, maar de tegenpartij gaf geen krimp. Laten we lezen wat de teamleden er zelf van vonden.

1. Rowan Nap - Carlo Butalid 1-0
"Mijn partij was een ware nachtmerrie. Het was een Petrov-opening; een verdediging die ik zo vaak heb gebruikt. Dan deed hij iets wat ik in die variant nog nooit ben tegengekomen: hij liet zijn e-pion onbeschermd en rokeerde. Ik hapte toe. Opeens kwam zijn dame op d5 – met aanval op mijn paard en matdreiging tegelijk. Ik moest de matdreiging pareren ten koste van mijn paard. Een paard achter, ik kan nog door, dacht ik. Maar hij ging aanvallen op mijn koningsvleugel. Ik dacht dat ik zijn aanval goed had gepareerd. Maar… zijn dame kon naar de achterste rij (c8) en schaakmat! Na twaalf zetten was ik uitgeschakeld. De rest van de middag heb ik maar benut door de partijen van mijn teamgenoten te volgen."

2. Jan Weijters - Ernest van Moorsel 0,5-0,5
"Door omstandigheden had ik mezelf aan het tweede bord gezet en kwam ik oog in oog met een oude bekende. In de Slavische variant van het geweigerd Damegambiet bleef de stelling in evenwicht. Reden voor Ernest om, met het oog op de comfortabele voorsprong, remise aan te bieden. Na de stelling nog eens goed bestudeerd te hebben - ik zou risico’s moeten gaan nemen om de partij naar winst om te buigen - nam ik de puntendeling aan. Ook vanwege de ontwikkeling op de andere borden en met de vorige nederlaag nog in het geheugen moest ik het verstand boven het gevoel laten prevaleren. Ik had deze competitie al te vaak remisestellingen rücksichtlos aangepakt zonder positief resultaat. Ik was deze keer tevreden met de uitkomst tegen een op papier veel sterkere tegenstander."

3. Cemil Kaya - Cees Zoontjens 0-1
"Uitgeleend door SJ 7 vond ik mijzelf terug op bord drie bij SJ 6. Spelen voor SJ 6 of 7, wat maakt het uit. We zijn een grote familie en we voelen ons welkom bij elkaar. Het Russisch Paardspel kwam op het bord: 1. e4 e5 2. Pf3 Pf6 3. Pxe5 d6 4. Pf3 Pxe4 5. De2. Een beetje saai, maar weinig kans op duidelijk voordeel voor wit. In onze partij werden de zware stukken heel snel geruild. Het eindspel L + P met pionnen aan weerszijden leek regelrecht op remise uit te draaien. Maar ik had een vriendelijke tegenstander die de remise ontweek. Op de 36e zet won ik een pion en toen kon ik de partij rustig uitschuiven naar het volle punt. Wel hoopte mijn tegenstander nog op een patsituatie, maar dat vond ik niet zo aantrekkelijk: 0-1 derhalve."

4. Elroy Kerstens - Alex Olree 0-1
"Ik mocht tegen een jongen genaamd Alex, van veertien jaar. Hij speelde het Budapester-gambiet, dat ik goed heb bestudeerd nadat ik tegen Lex Karstens remise wist te houden in dezelfde opening. Ik kwam vrij snel een pion voor, een vrijpion zelfs. Echter, door een strategische misser werden zijn stukken te actief en kon ik niet meer rokeren. Geen paniek, want de stelling was nog niet verloren, al was de winst wel minder duidelijk. Een tweede blunder volgde: loper kwijt. Die had ik toch wel moeten zien. Nog tevergeefs wat stukken rondgeschoven, maar de tegenstander gaf zijn voorsprong niet meer weg."

5. Peter Paul van der Schoot - Jan Bergsma 1-0
"Vol goede moed begon ik aan mijn partij aan bord 5 tegen Peter Paul. Die vertelde mij meteen dat De Drie Torens 4 voor een tactische opstelling had gekozen en zijn zoon naast hem aan bord 6 had geplaatst terwijl hij altijd van zijn zoon verloor. Dus mijn optimisme over de afloop nam verder toe. En ik leek aanvankelijk niet bedrogen uit te komen: na een wat bloedeloze opening ontstond er in het middenspel toch een voor mij veelbelovende stelling. Toen ik zag dat mijn tegenstander eigenlijk meer aandacht leek te hebben voor de partij van zijn zoon naast zich dan voor de strijd tegen mij, trapte ik in de voor mij bekende valkuil dat het nog slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat ik de partij met winst zou kunnen afsluiten. Een gebrek aan concentratie leidde er toe dat ik binnen de kortste keren mijn stelling liet ondermijnen en twee pionnen achter kwam te staan. Na een gedwongen stukkenruil leverde dat een kansloos pionneneindspel op. Ik hield maar snel de eer aan mezelf en gaf het op. Wel balen."

6. Paul Vermee - Mark van der Schoot 0-1
"Weinig opwindende partij. Wat moet ik er over zeggen? Zoals altijd opende ik met f4 en ik moet zeggen dat ik me de hele partij behoorlijk sterk vond staan. Het ging goed en ik had steeds het initiatief om druk te zetten. Kortom, ik voelde me heer en meester op het bord gedurende de eerste 32 zetten. Maar toen… oeps, een kleine misrekening met grote gevolgen. Niet direct, maar na twee zetten ontstond er een onvermijdelijke paardvork met schaak, waardoor ik een geliefde loper verloor. En zo gaat het zo dikwijls de laatste tijd in de externe partijen. Kleine troost is dat ik niet de enige ben in ons team. Met andere woorden: het wordt weer eens tijd dat we allemaal gaan winnen in plaats van verliezen! Volgende keer nieuwe kansen…"

7. Donald Bötticher - Hans Groffen 0,5-0,5
"Tegen De Drie Torens trof ik de jongste tegenstander tot nu toe. En hij begon goed aan de partij, iets wat ik van mezelf niet kan zeggen! Ik begon zelfs slecht, dat nam ik mezelf ook kwalijk. Dat neemt niet weg dat Donald wel goed speelde, ik kon wel standhouden en iets verderop terug in de partij komen. We waren weer gelijkwaardig, hoewel we beiden moesten opletten. Remise zat er in, maar ook verlies! We zijn dan ook remise overeengekomen. Deze jongeman gaat nog beter worden."

8. Bert Wels - Roderick Bötticher 0-1
"Slechtste partij ever van mijn kant. Stond drie gezonde pionnen voor, maar werd door overmoed bevangen en leverde de voorsprong in om uiteindelijk tegen promotie aan te lopen: gedaan!! Verder geen commentaar."

Externe, de verslagen (11-2-2019, Algemeen)
Een overzicht van de verslagen van de matches van 9 februari die we her en der hebben aangetroffen. Klik en lees.

De Stukkenjagers 1 - Zuid Limburg 1 partijen
De Stukkenjagers 2 - Zuid Limburg 2 partijen
De Stukkenjagers 3 (zie onder) - Bennekom 1
De Stukkenjagers 4 (zie boven) - Zuid Limburg 3
De Stukkenjagers 5 - Het Witte Paard Sas van Gent 4
De Stukkenjagers 6 (zie boven) - De Drie Torens 4
De Stukkenjagers 7 (zie onder) - De Oude Toren 2

Vijfmaal 100% bij inloopschaak (11-2-2019, Algemeen)
Van de 21 schakers die de inloopschaaksessie van vrijdag 8 februari met hun aanwezigheid opluisterden slaagden er vijf in al hun duels in winst om te zetten: Bert Wels, Joop van Troost, Hans Thönissen, Jan Douwes (allen 2 uit 2) en César Becx (1 uit 1). Met nog vier ronden te gaan in de tweede periode voert Roger Bougie nog steeds het ratingwinstklassement aan. In het algemeen klassement lijkt het te gaan tussen Jan Douwes en Frans Konings.
Op vrijdag 15 februari is er in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 weer een kans voor elke enthousiaste schaker. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen gratis en vrijblijvend aanschuiven voor een of twee rapidpartijen van 25 minuten per speler.

De Stukkenjagers 1ste van onder (10-2-2019, Algemeen)
Het eerste heeft in de Meesterklasse een mooie kans laten liggen om aansluiting te krijgen met de staart van de middenmoot. Door de 4,5-5,5 tegen Zuid Limburg 1 staat het nu alleen laatste. Het verlies kwam voor wie de wedstrijd volgde uit de lucht vallen. Aan de topborden scoorde SJ 1 een verrassende 2 uit 3 door remises van Lars Vereggen (1) en Mark Haast (2) en een zege van Stefan Beukema (3) op GM Levin. Jordy Schouten (9) smaakte het genoegen met zijn eerste MK-zege het team naar 3-1 te tillen. Invaller Sam Baselmans (10) moest na lang verzet een nederlaag incasseren, maar aan de resterende borden was er volop reden tot optimisme. Zo had Mees van Osch (6) zijn tegenstander, GM Hausrath, vanaf de opening zoveel vragen voorgeschoteld, dat de meter op diverse momenten fors in Mees' voordeel uitsloeg. Ook Herman Grooten (4) en met name Luuk Baselmans (5) en Mart Nabuurs (7) konden in het eindspel bogen op voordeel. Toch werden alle drie deze partijen remise, terwijl Mees uiteindelijk zélf de draad kwijtraakte in de wirwar van mogelijkheden: 4,5-4,5. Maar niks aan het handje, Tijmen Kampman (8) had zijn tegenstander - een veelbelovende jeugdspeler - al de hele middag op de pijnbank liggen en werkte gestaag toe naar een definitieve doorbraak. Helaas kwamen de beslissende klappen maar niet uit zijn vingers. Om alsnog een beslissing te forceren offerde Tijmen zijn pluspion, waarna de tegenstander alert zijn koning het vrije veld instuurde. Vanaf dat moment werd opeens voor drie resultaten gespeeld. Jammer genoeg vielen het dubbeltje en het kwartje de verkeerde kant op, 4,5-5,5.
De uitslagen en de stand in de Meesterklasse kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 2de van onder (10-2-2019, Algemeen)
Het tweede leed tegen Zuid Limburg 2 zijn derde nederlaag van het seizoen en is daardoor naar de negende plaats in de tweede klasse gesukkeld. Zaterdag lukte het niemand om een vol punt te drukken. Wel konden Eric de Moor (2), Anne Haast (4), Mark Clijsen (5), Koen Haast (6) en Peter Huibers (8) een halfje bijschrijven. Helaas legden Frans Konings (1), Sjoerd van Roon (3) en Winifred Paulis (7) het loodje: 2,5-5-5. De uitslagen en stand in 2D vind je hier.

De Stukkenjagers 3 is opeens koploper (10-2-2019, Algemeen)
Door een 5-3 zege op nummer 2 Bennekom en andere gunstige uitslagen wipte SJ 3 tot zijn eigen verbazing van de derde naar de eerste plek. De wedstrijd tegen de ploeg uit het Gelderse was vooral op het laatst spannend. Aanvankelijk verliep alles crescendo. Martijn Blom (3) bracht het scorebord in beweging met een snelle remise. Erik Dignum (6) en César Becx (7) wisten hun tegenstanders in de opening te verrassen, hetgeen beiden een mooie stelling en een flinke tijdvoorsprong opleverde. Voldoende voor twee punten, 2,5-0,5. Roland Daamen (1) kreeg als zwartspeler te maken met de Nieuwe Wijsheid dat je na het witte dxc5 de geofferde pion niet zomaar terugziet. De Bennekomse topper speelde een sterke partij: 2,5-1,5. Cruciaal was de zege die Karel Storm (8) daarna boekte. In een stelling waarin beide spelers onvervaard de vijandelijke koning opzochten bleek hij tactisch de handigste, 3,5-1,5.
Rudolf Kat (2) verweerde zich lang kranig tegen een inval van de zwarte zware stukken via de damevleugel, maar de zwakte op d3 werd hem toch fataal: 3,5-2,5. Geen probleem, want Fré Hoogendoorn (4) en Ruud Feelders (5) zouden samen ongetwijfeld het ontbrekende punt gaan binnenbrengen. Althans, dat dachten we. Op een gegeven moment stonden beiden immers gewonnen. Of toch niet? Bij Ruud was de winst niet zo simpel als de toeschouwers dachten. Sterker nog, toen hij wat van het rechte pad afweek kon de Bennekommer via dameruil een zeer gunstig eindspel bereiken. Net op dat moment zag Fré af van een stukwinst, om af te wikkelen naar een toreneindspel, dat al snel niet zo gewonnen bleek te zijn als hij verondersteld had. 4-4 dreigde.
Gelukkig zag Ruuds tegenstander af van de afwikkeling en kreeg Ruud de wandelende witte koning weer in het vizier. Of dat genoeg was voor de winst? In ieder geval wel voor de mátchwinst, want Ruud maakte gebruik van de flow en bood met het oog op het teambelang remise aan. De wisselende emoties deden de tegenstander zwichten voor het halve ei. Mocht hij zich daarover schuldig hebben gevoeld, dan werd hij verlost door de tegenstander Fré. Die bleek niet op de hoogte van de juiste verdediging van toren tegen toren + pion. Zo werd het toch nog een geruststellende 5-3.
De uitslagen en stand in 3G vind je hier. In de volgende ronde, op 16 maart, komt medekoploper HMC 2 op bezoek.

De Stukkenjagers 4 doet alleen aan bordpunten (10-2-2019, Algemeen)
Ook het vierde voldoet, in de derde klasse, aan de verwachtingen. Tegen Zuid Limburg 3 werd een ratingconforme nederlaag geleden. Dankzij een tactische manoeuvre van de tegenstanders - die hun twee laagste ratinghouders dachten op te offeren aan Petra Schuurman - hadden Henk Jan Beukema (1) en Reinier Jaquet (2) zowaar een ratingsurplus. Het leverde anderhalve punt op, Henk Jan won, Reinier remiseerde. Gevoegd bij de remises van Petra (3) en Ron de Veen (8) bracht dat de teller op 2,5 punt. Daar stokte die, want Christiaan Beukema (4), Lex Karstens (5), Kienfong Lie Kwie (6) en Tommy Grooten (7) redden het niet. Wie de stand in 3H bestudeert, zal al snel concluderen dat handhaving enkel mogelijk is als de resterende drie matches gewonnen worden. Zonder dromen is het leven minder leuk, dus dat wordt genieten tot 16 maart.

De Stukkenjagers 5 overtreft zichzelf (10-2-2019, Algemeen)
Het vijfde had in de eerste drie ronden een mooie basis gelegd voor handhaving in de vijfde klasse. Tegen hekkensluiter Het Witte Paard Sas van Gent zouden, zo was de verwachting, de ontbrekende twee matchpunten kunnen worden binnengehengeld. Maar de Zeeuws-Vlamingen kwamen met een versterkte opstelling zodat SJ 5 maar een bescheiden ratingoverwicht had. Ons team liet zich daardoor echter geenszins van de wijs brengen. Oké, invaller Jan Otten moest aan het topbord spitsroeden lopen tegen een 2100-speler, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door zeges van de rest van het team: Bastiaan van de Rijt (2), Paul Castermans (3), Bas Rosheuvel (4), Jeroen van de Rijt (5), Guus Vermeulen (6), Emil Voorhorst (7) en Bart van den Berg (8) zorgden voor een knappe 7-1!
Uit de stand in 5F valt op te maken dat klassenbehoud nu zeker is. Een plaats in de subtop ligt voor het grijpen.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]