[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-11-2017: Stukkenjagers Open, ronde 3

Nieuws

Alle zeven zaterdagteams in Cinecitta (6-10-2017, Algemeen)
Op zaterdag 6 oktober spelen er, voor het eerst sinds 2007, weer zeven zaterdagteams van De Stukkenjagers tegelijk thuis. Eersteklasser De Stukkenjagers 1 mag tegen Venlo proberen de titelaspiraties verder vorm te geven. Geen sinecure, want vorig seizoen gingen de Limburgers er met een verdiende zege vandoor. .
Tweedeklasser De Stukkenjagers 2 staat voor een al even zware taak. Om het in de eerste ronde geschonden blazoen weer op te poetsen zal er gewonnen moeten worden van kampioenskandidaat Vianen/DVP.
Ook derdeklasser De Stukkenjagers 3 verloor in de openingsronde en treft nu de tweede Limburgs-Duitse sterrenploeg uit 3H. Promovendus Blerick heeft wel op papier de verreweg sterkste ploeg van de klasse.
In de NBSB Promotieklasse begon De Stukkenjagers 4 met een keurig gelijkspel, maar of dat tegen KNSB-degradant Veldhoven weer gaat lukken?
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 begint aan het seizoen met een wedstrijd tegen RDS, dat wel eens de favoriet in deze klasse zou kunnen zijn.
Ook de derdeklassers De Stukkenjagers 6 en De Stukkenjagers 7 gaan van start met een thuiswedstrijd. Nou ja, SJ 6 onvangt SJ 7. Zoals je hieronder kunt lezen staat het 1-0.
Al deze spannende matches zijn vrij toegankelijk voor het publiek, vanaf 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29.

De Stukkenjagers 6 op voorsprong (6-10-2017, Algemeen)
Van de met veel spanning tegemoet geziene clubderby De Stukkenjagers 6-De Stukkenjages 7 is vrijdagmiddag al één partij vooraf gespeeld. De teamleiders Jan van den Dries en Wil Wouts troffen elkaar in de vooruitgeschoven strijd aan bord 6. Het werd een partij met wisselende kansen. Jan besloot in het middenspel tot een vaag pionoffer. Wil dacht vervolgens zijn aanval te kunnen versnellen door het ding onnodig terug te geven. Wel kreeg hij even verderop een toren en twee pionnen voor twee lichte stukken. Toen Jan op de damevleugel de tegenaanval inzette, reageerde Wil echter niet actief genoeg. Jan kon met enkele stukken binnendringen en maakte het bekwaam af. 1-0 voor het sowieso licht favoriete SJ 6!

Vijf toppers bij inloopschaak (6-10-2017, Algemeen)
In totaal vijftien schakers op vrijdagmiddag 5 oktober, bij de zesde sessie van het inloopschaak. In Cinecitta slaagden Willen van den Brink (De Drie Torens) en Rudolf Kat erin om beide rapidpartijen zegevierend af te sluiten. Eerstgenoemde versterkte daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement. Ook in het ratingwinstklassement gaat hij aan kop, voor Carlo Butalid (Tilburg Noord) die 1,5 uit 2 scoorde. Paul Vermee en César Becx (beiden 1 uit 1) verloren niet. Er hebben dit seizoen alweer 32 spelers van deze schaakoptie gebruik gemaakt.
De volgende kans om gratis in te stuiven is er voor schakers van elk niveau op vrijdag 12 oktober, de meldtijden zijn dan 13.30 en 14.45 uur.

Geslaagde schaakmiddag met Willem II-scholieren (6-10-2017, Algemeen)
Donderdagmiddag 4 oktober waren Cees Zoontjens en Wil Wouts namens onze club gastheer van zestien leerlingen en twee docenten van het Koning Willem II College. De bovenbouwers hadden bewust voor deze schaakactiviteit gekozen, en ze zetten zich in Ruimte X dan ook enthousiast aan drie korte partijtjes met een heuse schaakklok. Het beviel hen prima, allen bleven ze tot (na) het einde.

Zeg nooit nooit: Nobelprijs voor Kazuo Ishiguro (6-10-2017, Algemeen)
Dat elke Stukkenjager die bij zijn of haar 100e, 150e, 200e of 250e zaterdagwedstrijd de roman Never let me go in handen gedrukt krijgt is genoegzaam bekend. Minder breed gedeeld is dat onze gezamenlijke jubilarissen samen al vele jaren lobbyen om Kazuo Ishiguro, de auteur van dit diepontroerende werk, aan de Nobelprijs voor de Literatuur te helpen. Een onzinnige missie? Welnee, donderdag zagen ze in Stockholm eindelijk in dat verder verzet zinloos was.

Stukkenjagers vlammen op NK Bedrijvenschaak (6-10-2017, Algemeen)
Op zaterdag 30 september werd in Utrecht weer het NK Bedrijvenschaak gehouden. Maar liefst 64 teams, waaronder eentje geheel van Stukkenjsagers-makelij. Mark Clijsen, Joost Op 't Hoog, Guus Vermeulen en Marieke Sarton vertehewoordiden hun werkgever Gemeente Tilburg. Zij eindigden op de gedeeld 37e, met mooie scores voor Mark en Joost. Ook goed op dreef was Bianca de Jong-Muhren, terwijl Lex Karstens (GITP) zich ronduit overtrof. De hoogst eindigende Stukkenjager was echter Frans Konings, die niet alleen zelf sterk scoorde met 6,5/7, maar met zijn team van de Nationele Politie op de bronzen medaille beslag legde. De details vind je via dit verslag.

Vier uitblinkers bij inloopschaak (29-9-2017, Algemeen)
Veertien inloopschakers in Cinecitta deze vrijdagmiddag. Jan van den Dries, Willem van den Brink en Kienfong Lie Kwie wonnen hun beide rapidpartijen en maakten dan ook de grootste sprong in het ratingwinstklassement. De stand houden we nog even geheim tot aanstaande woensdag. Ook Jan Bergsma (1 uit 1) bleef ongeslagen.
De volgende gelegenheid om in een ongedwongen sfeer een of twee partijtjes op je eigen niveau te spelen - of boven jezelf uit te stijgen - is uiteraard op vrijdag 6 oktober. De meldtijden zijn dan 13.30 en 14.45 uur.

De staart roert zijn staart (29-9-2017, Algemeen)
Behalve het spektakel van de avondcompetitie was er op de clubavond van woensdag 27 september ook nog een bescheiden programma voor de Groepencompetitie. Minder bescheiden stelden de ratingunderdogs zich op…

Of die term nog lang van toepassing zal zijn op Nico Dignum is zeer de vraag. Na eerder furore te hebben gemaakt in de D-groep zijn nu de nietsvermoedende tegenstanders in de C1 aan de beurt. Deze keer ging Guus van Heck onder het juk door, 2 uit 2 alweer voor Nico. In deze groep herstelde Jaap Steenkamer zich van de nederlaag van vorige week, met Peter Vincken als slachtoffer. In de C2 is ook Ton Tepe terug op het rechte pad, hij versloeg Coen Klaassen en komt daardoor op 3 uit 4 – en dat met een wild card! Ook in deze groep wist iemand een ratingfavoriet te verschalken. En hoe: Hans van Driel slaagde er naar eigen zeggen in om SJ 7-teamgenoot François Moran ‘volledig te wurgen’. Niet heel verstandig, met het oog op de match tegen De Stukkenjagers 6 van volgende week. Een van de C-toppers, Cees Zoontjens, mocht in een ratingpartij een snuffelstage op B-niveau doen. Pas in het eindspel wist Bas Rosheuvel het verschil te maken.
In de D-groep gingen de twee mannen met 3 uit 3 met elkaar in de slag. Kees Gelens gaat na dit treffen nog steeds voor de 100%, voor verliezer Ivar van der Heide komt de terugkeer naar de C-groep niet écht in gevaar, schatten we. Ook Paul Vermee had, met 2 uit 2, nog een ongeschonden blazoen. Daar bracht nijvere schaakstudent Ad Haans verrassend én hardhandig verandering in. Jan Bergsma de afslag omhoog door Hans Groffen terug te wijzen.
In de A2 hielden Karel Storm en Erik Dignum elkaar ook na de partij in evenwicht. Geïnquisiteerd door de WL vanwege hun snelle remise wrongen ze zich in allerlei bochten om dit tot een volstrekt onverwacht toeval te bestempelen. In de A1 heerst Thomas Mollema vrolijk voort. Deze keer mocht Reinier Jaquet in het middenspel constateren dat hij de zwaktes in zijn stelling niet meer kon lijmen. Het meeste spektakel op dit niveau was er bij Sebastiaan Dijksman- Stefan Hess, een partij die wel eens zou kunnen doorwegen voor de playoffs. Hoewel ze al om kwart over tien klaar waren, hadden ze er al dik 50 zetten in een virtuele achtbaan opzitten. Uiteindelijk wist Stefan nog bijna een eindspel van paard + twee pionnen tegen toren + vier pionnen te keepen. Bijna. Maar één partij in de B-groepen. Maarten Werkhoven won een kwaliteit tegen Bart van den berg en dat gaf in het verre eindspel de doorslag. Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Verwachte nederlagen in avondcompetitie (29-9-2017, Algemeen)
De eerste ronde van de avondcompetitie heeft de Stukkenjagers-viertallen maar twee matchpunten gebracht. Dat is meteen ook het minimum, want De Stukkenjagers A en De Stukkenjagers B troffen elkaar. De wedstrijd werd al gauw van de spanning beroofd. Voor SJ A kon Mark Clijsen aan bord 3 snel het punt incasseren, toen Kienfong Lie Kwie in de fout ging. Het was wel opmerkelijk dat hij daarmee de score opende, want ook B-kopman Rudolf Kat had in razend tempo een stuk weggegeven. Toch hield hij de partij tegen Mart Nabuurs nog een tijdje tevergeefs aan de gang. Ook Han Westenberg (SJ A) kon, aan bord 4, tevreden terugkijken op de openingsfase. Tegenstander Jan Otten kreeg ook in het vervolg geen poot aan de grond: 3-0. Toch huisde er nog een held van de avond in de gelederen van SJ B. Lex Karstens verdedigde zich knap in een lastige stelling tegen Tijmen Kampmsan en kreeg in het toreneindspel zelfs een prima uitzicht op op de winst. Maar remise was ook mooi: 3,5-0,5.
Bij de eersteklassewedstrijd De Stukkenjagers D-HSC B was de strijd aan het eerste bord gauw klaar: verlies voor Guus Vermeulen. Ook Andries Deliën (2) en Leo van Gelder (3) konden uiteindelijk het grote ratingverschil niet verkleinen: 0-3. Thomas Tepe kwam aan bord 4 maar 200 ratingpunten te kort, en toog onverveerd ten aanval. En met succes, want de ervaren tegenstander werd knap matgezet: 1-3.
De spannendste wedstrijd was De Stukkenjagers E-De Raadsheer B. Toch stond ook hier vrij snel een 0-2 op het bord; Bjoern Hofmans (2) en Rene Davidse (3) konden niet voor een verrassing zorgen. Wil Wouts (4) deed met een gecontroleerde partij wat terug, en René van den Bosch (1) speelde keurig remise tegen de sterkste Zundertenaar. Een 2,5-1,5 nederlaag, gezien de ratings zeker niet slecht.
De Stukkenjagers C nam het in Roosendaal op tegen hoofdklassekampioen De Pion A. Het verloor met 3,5-0,5, maar dat zou - door een rose bril dan - ook zomaar andersom hebben kunnen zijn. Op de solide remise van Ruud Feelders (3) viel weinig af (of op) te dingen. Sebastiaan Dijksman (2) stond de hele tijd onder zware druk, maar kreeg - en miste - in tijdnood die ene mooie kans op voordeel. Een vergelijkbaar scenario bij Bas Rosheuvel (4). Hij wist zich goed los te werken, maar de tijdnood eiste zijn tol. Voor het betere drama moesten we bij César Becx (1) zijn. Met 2 minuten op de klok tegen 1 voor de tegenstander ging hij op zoek naar de áller-állermooiste manier om zijn +8-stelling af te maken. Die werd gevonden, maar weg was de tijdvoorsprong. Op een wanhoopszet reageerde onze man langzaam en onlogisch, maar nog steeds was het totaal gewonnen. Maar niet meer toen hij daarna drie paniekerige blunders produceerde.

Drie ratingklappers in Groepencompetitie (24-9-2017, Algemeen)
De Groepencompetitie beleefde op woensdag 20 september haar derde ronde. Op diverse niveaus begint er al wat tekening in de strijd te komen.

In de A1 is het wederom Thomas Mollema die het verschil maakt. Hij won vrij vlot van Han Westenberg en staat alweer op 2 uit 2. Die score had César Becx ook kunnen bereiken. Maar ook weer niet, en ook weer wel, en ook weer niet. De kans dat Reinier Jaquet en hij naar aanleiding van hun onderlinge partij van computergebruik beschuldigd zullen worden is erg klein. Vroeg in het middenspel begonnen de heren aan een serie slagzetten, die stuk voor stuk de engines deden verschieten. Het hoogtepunt kwam toen Reinier met zijn dame een vergiftigde pion op b2 nam. Even later moest hij zijn toevlucht nemen tot een desperado-offer. Dat werkte wonderwel: in plaats van het in dank te aanvaarden, zocht César de complicaties. Daarmee ging Reinier aanmerkelijk beter om: 0-1, een ratingklappertje! Rudolf Kat en Luuk Baselmans kleurden meer binnen de lijntjes. Rudolf had wat initiatief op de damevleugel, maar Luuk wist het te neutraliseren: remise.
In de A2 boekte Mark Clijsen een snelle zege op Erik Dignum. De partij tussen Kienfong Lie Kwie en Sebastiaan Dijksman was een waar spektakelstuk. Zwart offerde een stuk, maar kreeg als compensatie maar liefst drie ‘eeuwige’ penningen. Bij het opjagen van de witte koning, had Sebastiaan het matnet kunnen sluiten, maar in tijdnood verzuimde hij dat. Om even verderop in een verloren toreneindspel te belanden. Die buitenkans greep Kienfong Lie Kwie met beide handen aan. Een soortgelijk verloop bij Tijmen Kampman-Sjoerd van Roon. Wit pakte een pion, en bouwde die materiële voorsprong in de cruciale fase verder uit. Sjoerds speelstijl doet echter denken aan die Frank Wuts, en dan weet je dat er nog van alles kan gebeuren. Zo ook nu: opeens kon Sjoerd beslissend counteren en ook een mooie ratingklapper maken. In de vierkamp vierde John Greunsven zijn terugkeer op de clubavond met een zwartzege op Roland Daamen. Die had met een kleine combinatie voordeel kunnen krijgen. Toen hij dat achterwege liet maakte John het met enkele subtiele tactische wendingen uit.
In de B2 zorgde René van den Bosch voor de derde grote ratingverrassing door Guus Vermeulen, die een toren in de aanbieding deed, de baas te blijven. De andere partij in deze groep, Bart van den Berg-Jeroen van de Rijt, werd remise. In de B1 hield Thomas Tepe knap Bastiaan van de Rijt in bedwang. Huong Do vierde haar verjaardag met een zwartzege op Bas Rosheuvel. Ratingfavoriet Joost Op ’t Hoog deed tegen Emil Voorhorst wat van hem verwacht mocht worden: winnen. Toon Stuart en Lex Karstens speelden een partij die mogelijk later gaat tellen voor de playoffs. Lex pakte twee pionnen en won. In de andere ratingpartij van deze avond zegevierde Rene Davidse tegen Paul Vermee.
In de C1 pakte Peter Vincken zijn tweede halfje, tegen Guus van Heck. Henry Flikweert lijkt voorbestemd voor de promotieplayoffs. Hij maakte korte meteen met Jaap Steenkamer die vergat te rokeren. Nico Dignum-Jeffrey van Huijgevoort was op het laatst nog even spannend. Zwart stond een stuk achter, maar had hoop op mat. Die sloeg Nico gedecideerd de bodem in. In het eindspel bracht hij een pion naar de overkant: 1-0.
In de C2 offerde François Moran in het vroege middenspel een stuk tegen Coen Klaassen. De compensatie die hij ervoor kreeg bleek voldoende om verderop het volle punt te pakken. Dat lukte Jan Weijters net niet, tegen Leo van Gelder. In het toreneindspel wist Leo zich nog net te redden. Ton Tepe had voor deze avond twee keer vanuit verloren stelling weten toe te slaan. Daartoe kreeg hij echter deze keer, tegen Cees Zoontjens, geen kans. Verder dan tweemaal remise aanbieden in verloren stelling kwam hij niet. Eerder op de avond had Hans van Driel een geheel ander aanbod in petto voor Jan van den Dries. De steekwoorden zijn ‘pardoes’ en ‘dame’.
In de D-groep waren de witspelers oppermachtig: Bjoern Hofmans, Wil Wouts en Ivar van der Heide sloegen onverbiddelijk toe tegen respectievelijk Ad Haans, Fons van Leersum en Hans Groffen. Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Drukte van belang bij het inloopschaak (22-9-2017, Algemeen)
Op vrijdagmiddag 22 september vonden zeventien schakers de weg naar het inloopschaak. De ongeslagen helden van deze keer: Ivar van der Heide, César Becx (beiden 2 uit 2), Wil Wouts en Joop van Troost (ieder 1 uit 1). Wil kwam door zijn zege op +32 in het ratingwinstklassement en nam de koppositie over van Paul Vermee (+25). Op vrijdag 29 september is de volgende sessie in Cinecitta aan de Willem II-straat 29, de meldtijden voor de beide rapidpartijen zijn 13.30 en 14.45 uur.

De Stukkenjagers 1 boekt nuttige zege (update) (18-9-2017, Algemeen)
Paul Keres uit, altijd lastig. Dat bleek ook nu weer. Toch wist ons vlaggenschip de twee punten binnen te halen. De winst werd vooral aan de staartborden behaald, dankzij zeges van Mart Nabuurs (7), Mees van Osch (8) en Tijmen Kampman (9, tegen oud-lid Gerben Veltkamp). Daar voegden Herman Grooten (1), Stefan Beukema (2), Nick Bijlsma (5), Mark Haast (6) en Jasper Beukema (10) remises aan toe. Anne Haast (3) en Lars Vereggen (4) dolven het onderspit. Het uitgebreide verslag van deze match vind je op schaaksite.nl. Het verslag van de Utrechtenaren vind je hier.

De Stukkenjagers 2 moet even slikken (17-9-2017, Algemeen)
Ondanks de sterkste opstelling ooit (gemiddeld 2177) en een flink ratingoverwicht is SJ 2 tegen een nederlaag opgelopen. Tegen DJC werd het in Stein 3,5-4,5. De Zuid-Limburg gebruikten de overwinning als startschot voor hun jubileumfeest, zoals je kunt lezen in dit verslag, gelardeerd met partijfragmenten. Winst was er voor Dennis Brokken (2) en Sourav Bhattacharjee (7), remise voor Bram van den Berg (3), Mark Clijsen (4) en Peter Huibers (6). Niet tot scoren kwamen Frans Konings (1), Joris Gerlagh (5) en Roland Daamen (8).

De Stukkenjagers 4 in marathonzitting naar gelijkspel (update) (17-9-2017, Algemeen)
Ook onze promotieklasser had te kampen met vertraging, op weg naar Oss waar OSV geduldig wachtte. Lang wachten was het ook op de einduitslag, dankzij Henk Jan Beukema die een heroïsch duel uitvocht met IM Nico Schouten. Heel wat sneller zijn de Ossenaren met een uitgebreid en geïllustreerd verslag, dat je hier kunt vinden. Ons eigen verslag, van de hand van teamleider Joost Op 't Hoog, vind je op de Stukkenjagers-blogspot. Een fraai gelijkspel voor het gemiddelde zo'n 90 punten lager gerate SJ 4, dat Lex Karstens (4), Jan Otten (7) en Constantijn Beukema (8) een vol punt zag scoren. Henk Jan Beukema (1) en Ron de Veen (2) remiseerden, terwijl Joost Op 't Hoog (3), Kienfong Lie Kwie (5) en Christiaan Beukema (6) het niet redden.

De Stukkenjagers 3 verliest trekkertrekwedstrijd (17-9-2017, Algemeen)
Conform de ratingverwachting heeft SJ 3 het in Klimmen niet kunnen bolwerken tegen Voerendaal 2, dat ruim 100 elo-punten per bord meer had. Zo bezien is de 5-3 nederlaag zo gek nog niet. Zeker als je de logistieke tegenslag op de aanvliegroute in ogenschouw neemt. Teamleider Ruud had uitgedokterd hoe we het beste de wegomlegging richting Eindhoven konden omzeilen. Hij was net uitgebreid de lof van zijn sluiproutetje aan het bezingen, toen er bij een Oirschotse rotonde een donkere wolk verscheen. Mannen in gele hesjes en een luid toeterende vrachtwagen met daarop het nummer 221. En dan weet je wel: het is weer Trucker Truck Tour Helvoirt. Als daarna 220 volgt, weet je helemaal hoe (te) laat het is. Wij zijn heel erg vóór de mindervalide bijrijders die daaraan groot plezier beleven, maar bij 119 waren we wel klaar met toezwaaien. Er volgden nog drie rotondes. Om een indruk te krijgen van onze gemoedstoestand bij het verlaten van Oirschot adviseren we om dit filmpje in zijn geheel uit te kijken, op maximaal geluidsvolume.
Vervolgens moest Fré worden gevonden in Eindhoven, hij zou op de hoek van de Noord-Brabantlaan staan. De slimme navigatie leidde ons feilloos naar de Limburglaan. Toen Ruud verderop ook nog Voerendaal in plaats van Klimmen binnenreed, werd duidelijk dat we het aanvangsuur knapp zouden verpassen. Even daarvoor had César zitten palaveren over de mogelijke vertragingstactieken van een dorpsclub: gewoon een tractor dwars over de enige toegangsweg en de klokken indrukken. En verdomd, de hele 5,6 kilometer binnendoor kropen we achter een volgeladen hooiwagen aan.
Eenmaal binnengeklommen bleken onze gastheren prettig coulant te zijn geweest en konden we met een schone lei beginnen. De score leek te worden geopend aan bord 2. Daar werd een gaatje aangeboord in de parate theoriekennis van John Greunsven, die een aanbeveling uit 1987 toch maar in de wind sloeg. We vreesden voor een snelle nederlaag, maar John verzette zich nog lang en taai. Maar wel tevergeefs. Ook de andere partijen werden langdurige affaires. Aan bord 1 viel César Becx op door een voorbeeldige tijdverdeling. Dit in tegenstelling tot zijn tegenstander. In diens tijdnood had César echter niet de scherpte om een zeer sterk stukoffer te brengen. Daarna mocht hij blij zijn met remise. Erik Dignum (6) kon door zijn teamgenoten nog een tijdje van remise afgehouden worden, maar uiteindelijk was zijn eindspelvoordeeltje te gering.
Luuk Baselmans (5) bekroonde zijn debuut met een mooie zege. Zijn tegenstander en hij stapten kort na de opening in een tactische carrousel, die al snel in een spookhuis transformeerde. Steeds doken er voor beiden schrikbarende wendingen op. Toch slaagden ze erin de engine knap in toom te houden. Op twee momenten na. De tegenstander miste één verborgen winst, en hield even verderop het hoge niveau niet vol.
Leenspeler Martijn Blom (4) stond in het middenspel mooi, maar behandelde zijn stelling met een iets te fluwelen handschoen. Dat gaf zijn tegenstander de kans het blad te wenden: 2-3. Karel Storm (7) zorgde voor de gelijkmaker. Hij bestreed een onconventionele zwarte opzet met rustige middelen. In een tweesnijdende stelling kon hij - geholpen door de zwarte tijdnood - beslissend binnendringen.
Meer zat er helaas niet in. Ruud Feelders (8) had weliswaar in het eindspel een penetrante c-pion onschadelijk weten te maken, maar ging in het ongelijkelopereindspel van 4 tegen 2 pionnen op één vleugel helaas alsnog onderuit. Fré Hoogendoorn (3) vond uiteindelijk geen afdoend antwoord op de subtiele manoeuvres van zijn geroutineerde opponent. In het eindspel raakte hij een pion kwijt, en kon hij net niet de remisehaven binnen varen. Het eten in Eindhoven - bij een Chinees waar we de enige niet-Aziaten waren en het op de menukaart wemelde van de darmen, magen en andere ingewanden - smaakte er niet minder om. Dit ondanks een zorgvuldig getimed verhaal over een colonoscopie van een der teamleden. Bij de rondvraag werd duidelijk dat we de zondag gaan vullen met droogroeien, Runescapen, Max Verstappen en toiletbezoek.
Een verslag vanuit het Voerendaalse perspectief vind je hier.

Vijf ongeslagenen bij het inloopschaak (16-9-2017, Algemeen)
Op vrijdag 15 september vereerden wederom veertien inloopschakers Cinecitta met een bezoekje. Carlo Butalid, Rudolf Kat en Thomas Tepe wisten in beide rapidparijen te zegevieren, terwijl ook Sjors van de Ven en Guy Sigmans (beiden 1 uit 1) ongeslagen bleven. In de race naar de Cinecitta-tegoedbon, ook wel het ratingklassement genoemd, blijft Paul Vermee aan kop met +25, maar Wil Wouts (+21), Willem van den Brink, Thomas Tepe (beiden +20) en Maarten de Wit (+19) zitten op het vinkentouw. Op vrijdag 22 september kan iedereen weer gratis terecht, de meldtijden zijn dan 13.30 en 14.45 uur.

Morgen begint het... (15-9-2017, Algemeen)
Op zaterdag 16 september spelen onze hoogste vier zaterdagteams hun eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Hoe hoog zijn de verwachtingen nu weer gespannen?

De Stukkenjagers 1 komt uit in de vertrouwde eerste klasse. Alweer even geleden dat we daar de neus boven het maaiveld uitpiepten en in de Meesterklasse mochten optreden. Ook dit jaar zal het team vast een gooi naar promotie willen doen, ook al omdat het - samen met HWP Sas van Gent - ratingfavoriet is, met een gemiddelde van 2298! Toch is dat mooie getal geen garantie vooor succes, uit tegen het altijd lastige Paul Keres in Utrecht.
De Stukkenjagers 2 heeft er net een promotie opzitten, en dan gaan de gedachten normaliter richting handhaving. Maar nu IM Dennis Brokken de gelederen is komen versterken, is het optimisme over de gang van zaken in poule 2D ongebreideld. Toch zou een plek in het linkerrijtje al heel mooi zijn. Daartoe zou een zege bij DJC in Stein een prima aanzet zijn.
Dat linkerrijtje lijkt voor De Stukkenjagers 3 onbereikbaar. Het team is in de traditionele poule des doods (3H) op papier een van de vier degradatiekandidaten. De eerste twee tegenstanders - Voerendaal 2 en Blerick - zijn juist de ratingfavoerieten, dus de borst kan alvast natgemaakt worden.
De Stukkenjagers 4 start de strijd in de Brabantse Promotieklasse in Oss, tegen OSV. Een zege zou het perspectief op een plaats in de middenmoot intact houden.

Lange gevechten in Groepencompetitie (14-9-2017, Algemeen)
Op woensdag 13 september werd er op alle vier niveaus in de Groepencompetitie fel om de punten gestreden. Hoewel het in veel partijen erg lang spannend bleef, vielen er maar twee remises.

Een daarvan viel in de partij die de introductie van een extra menukeuze markeerde. Voor spelers die een cyclus van de Groepencompetitie net even te veel van het goede vinden, is er nu een alternatief. Heb je vier van die lui met niet al te gekke ratingverschillen? Hup, een vierkamp dan maar, zelf de woensdagen afspreken, lekker spelen. Zo gaan we binnenkort de terugkeer van John Greunsven op de clubavond vieren, als hij het opneemt tegen de nummer 4 van 'zijn' Eeuwigdurende Stukkenjagers-ranglijst. De andere twee deelnemers, Ron de Veen en Roland Daamen, beten het spits af. Ron trok op twee vleugels ten aanval. Zijn toren penetreerde de zwarte damevleugel, terwijl zijn dame via de rechterflank op de koning afging. Het zag er benauwd uit voor Roland, maar het werd remise.
De andere puntendeling kwam eerder op het scorebord. In de B2 kregen Lex Karstens en Maarten Werkhoven elkaar niet om. In deze groep waagde Jan Otten het om zijn vertrouwde opening op het bord te brengen. Een slecht idee tegen een goed voorbereide tegenstander als Jeroen van de Rijt. Puntje voor wit. In de andere B-groep boekte ook diens broer Bastiaan een nuttige overwinning, met Toon Stuart als slachtoffer. De andere twee partijen in deze groep waren langdurige affaires. Huong Do en Emil Voorhorst gaven elkaar na een tactisch intermezzo weinig toe, totdat Huong in een damepaardeindspel pardoes haar paard in de aanbieding deed. Joost op ’t Hoog had een overwegende stelling tegen B-debutant Thomas Tepe, maar opeens was er wat tactische mist. Joost was net op tijd weer bij de les en haalde alsnog in het toreneindspel de vis op het droge. Dat deed ook Bas Rosheuvel tegen Guus Vermeulen, in een partij die later kan gaan tellen in de B-playoffs.
Nog zo’n 'playoffpartij' op C-niveau. Cees Zoontjens schreef een vooralsnog virtueel punt bij door Jeffrey van Huijgevoort te verslaan. Een resultaat in de C1 hebben we alleen auditief. Hoorden we daar het mat-woord vallen bij Guus van Heck-Jaap Steenkamer? De afmetingen van de 0-1 op het uitslagenformulier deden in ieder geval een na-ijlende adrenalinestoot vermoeden. In de C2 kon Coen Klaassen het na een goed begin toch niet bolwerken tegen Leo van Gelder. Ook Jan Weijters deed wat de ratinggoden voorschrijven: winnen van Hans van Driel. Heel spannend was het bij François Moran-Ton Tepe. De witspeler had in een uitgedunde stelling een voordeeltje, maar kreeg het lid op de neus toen hij een tactisch trucje dacht te hebben: Ton kwam op 2 uit 2 via mat op de diagonaal.
In de D-groep alvast een voorproefje op dé match van 7 oktober. Wil Wouts (SJ 7)-Jan Bergsma (SJ 6) zou zomaar de paring aan bord 6 kunnen worden. In dat geval zou het zevende nu toch wel verrassend met 1-0 voorstaan. Er waren ook twee twisten binnen deze teams. Paul Vermee versloeg SJ 6-teamgenoot Hans Groffen; in SJ 7 hengelde Ivar van der Heide de buit binnen tegen Bjoern Hofmans. Ratingfavoriet Kees Gelens hield Ad Haans eronder.
In de A1 moest Thomas Mollema lang werken om Rudolf Kat op de knieën te krijgen; zijn paard bleek in het eindspel multifunctioneler dan Rudolfs loper. Stefan Hess moest tegen César Becx al na 10 zetten lang in de denktank om niet in het nadeel te komen. Dat lukte aanvankelijk wel, maar in het resulterende ongebalanceerde eindspel bezette hij met zijn loper een veld dat voor zijn paard bestemd leek: 0-1. Han Westenberg stuurde zijn dame op succesvolle pionnenjacht, en het lukte Reinier Jaquet vervolgens niet om voldoende tegenspel te creëren. In de A2 won Tijmen Kampman tegen Kienfong Lie Kwie eerst één pion, en daarna nog een: 1-0. Ook een punt voor Sebastiaan Dijksman, die het eindspel beter behandelde dan Erik Dignum. Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Toch toernooizege voor Dennis Brokken (13-9-2017, Algemeen)
Door een zege in de slotronde van het Sunny Beach Open is Dennis Brokken er alsnog in geslaagd het toernooi op zijn naam te schrijven. Koploper Vyacheslav Tilicheev (2509) stelde zich tevreden met een remise, waardoor Dennis met 7 uit 9 langszij kon komen. De kopman van De Stukkenjagers 2 bleek over meer Buchholz-punten te beschikken. Zijn TPR van 2576 is bovendien goed voor een ratingwinst van 14,5 punten. De resultaten vind je hier.

De eerste vierkamp gaat van start (12-9-2017, Algemeen)
Het idee werd gelanceerd op de ALV, en is speciaal bedoeld voor spelers die het - even of structureel - te druk hebben om aan de pakweg achtrondige Groepencompetitie deel te nemen. De WL formeert dan een vierkamp, die de spelers dan in onderling overleg op clubavonden naar keuze kunnen afwikkelen. Zo hebben Roland Daamen, Ruud Feelders, Ron de Veen en John Greunsven(!) tot en met december de tijd om hun drie partijen af te wikkelen. Goede kans dat er tijdens de eerste Groepencyclus nog meer vierkampen tot stand komen. Wordt vervolgd!

Podium lonkt in Bulgarije (12-9-2017, Algemeen)
Na zijn raketstart met 4 uit 4 hielden we stilletjes al rekening met de tweede toernooizege in successie voor IM Dennis Brokken. Maar in de ronden 5 tot en met 8 van het Sunny Beach Open ging de voet toch even van het gaspedaal. Met 6 uit 8 staat Dennis bij het ingaan van de laatste ronde ongedeeld tweede, een halfje achter koploper Tilicheev (2509), die hij eerder versloeg. Woensdag is de slotronde, wie weet kan Dennis dan zijn TPR van 2557 nog verder opvijzelen. De resultaten vind je hier.

Heeft onze jeugd de toekomst? (12-9-2017, Algemeen)
Op de KNSB-site staan alle KNSB-teams gesorteerd op elo-gemiddelde. Daaruit blijkt dat De Stukkenjagers 1 twaalfde van het land is. Het team staat nog hoger op de lijst van jongste teams in de KNSB. Met een gemiddelde van 26,8 jaar zijn er maar drie van de andere 149 teams jonger. Ook De Stukkenjagers 2 is met een 30e plaats nog lang niet over de datum: 36 jaar gemiddeld. Met 42 jaar is De Stukkenjagers 3 een middenmoter. Jongste team is het door IGM Jorden van Foreest aangevoerde SISSA met 22,3 jaar; hekkensluiter HWP Sas van Gent 2 doet met maar liefst 61,8 jaar het licht wat vroeger uit. Daar kan geen De Stukkenjagers 6 of 7 aan tippen!

Ander speeltempo in de NBSB-zaterdagcompetitie (9-9-2017, Algemeen)
Op de NBSB-ledenvergadering van vrijdag 8 september is besloten om het speeltempo in de NBSB-zaterdagcompetitie gelijk te schakelen met het in de KNSB-competitie al enkele seizoenen gangbare tempo. Dat betekent dat je voortaan eerst 90 minuten voor 40 zetten krijgt, en daarna 30 minuten extra voor de rest van de partij. Wel krijg je vanaf de eerste zet steeds 30 seconden per gespeelde zet erbij. Het tempo in de avondcompetitie - 40 zetten in 90 minuten en dan een kwartier voor de rest - blijft ongewijzigd.

Wil Wouts de nieuwe koploper?! (9-9-2017, Algemeen)
Op de tweede sessie van het inloopschaakseizoen kwamen vrijdag 8 september veertien schakers af. Van hen slaagden Joris Gerlagh, César Becx (beiden 1,5 uit 2), Marieke Sarton en Joop van Troost (beiden 1 uit 1) erin ongeslagen te blijven. In het klassement voor de grootste ratingstijger nam Wil Wouts ogenschijnlijk de koppositie van Paul Vermee over. Dit lijkt verband te houden met Wils nederlaag(!) tegen Joris, die dankzij de instellingen van het ratingprogramma gunstig uitpakt. Wordt aan gewerkt!
Diezelfde avond verzorgde SG KiNG in café Boulevard de aftrap van haar snelschaakcyclus. Flink wat Stukkenjagers onder de deelnemers; van hen eindigde Mees van Osch het hoogst. Hij werd vierde met 7,5 uit 10. De altijd sappige details vind je hier.

Stevige clashes in de Groepencompetitie (8-9-2017, Algemeen)
Op woensdag 6 september is de eerste cyclus van de Groepencompetitie van start gegaan. Maar liefst acht partijen eindigden in remise, maar in vrijwel al deze duels werd felle strijd geleverd.

Een goed voorbeeld was de allerlaatste partij die een uitslag kreeg. Luuk Baselmans kreeg in de A-groep bij zijn Stukkenjagers-debuut de wind van voren van Reinier Jaquet. Die kwam met dame en paard op bezoek in de zwarte stelling. Ongetwijfeld had wit ergens de winst voor het grijpen. Luuk slaagde er echter in om door een stukoffer tegenkansen te creëren. Even later liep zijn materiële achterstand op tot een toren, maar Luuks vrije d-pion bezorgde Reinier zoveel hoofdbrekens dat hij moest berusten in remise.
In dezelfde A-voorrondegroep eindigde ook het duel Rudolf Kat-Stefan Hess in een puntendeling. Rudolf verdedigde zich kundig tegen de zwarte dreigingen.
Nog zo’n zeeslang in de andere A-groep. Sebastiaan Dijksman bouwde met wit een ogenschijnlijk veelbelovende stelling op tegen Tijmen Kampman, met een triplering op de h-lijn. Tijmen liet zich niet verontrusten en wist af te wikkelen naar een toreneindspel, dat hij net (?) remise hield. De resterende twee partijen in deze groep eindigden wel in een beslissing. Erik Dignum kon in het eindspel met zijn toren beslissend op pionnenroof in de stelling van Kienfong Lie Kwie. De partij Sjoerd van Roon-Karel Storm was een spannende aangelegenheid. Sjoerd stond steeds een pion voor, maar Karels stukken waren een stuk actiever. Zo ook in het T+L-eindspel: Sjoerd had dan wel twee vrijpionnen, maar werd doodleuk matgezet.
Ook in de B-groepen heerste het remisevirus. Toon Stuart had steeds het beste van het spel tegen Joost Op ’t Hoog, maar zag wat vroeg af van winstpogingen in een voordelig dubbeltoreneindspel. Emil Voorhorst en Bas Rosheuvel hielden elkaar in een zwarestukkenmiddenspel in evenwicht. In de parallelgroep rookten ook Bart van den Berg en Jan Otten de vredespijp. De enige winst op B-niveau kwam op het conto van Lex Karstens, die René van den Bosch uittelde.
In de C1 debuteerde Henry Flikweert – extern uitkomend voor SV West-Zeeuws Vlaanderen - met een overwinning op Jeffrey van Huijgevoort. Jaap Steenkamer kon het bij zijn terugkeer op C-niveau niet bolwerken tegen ratingfavoriet Andries Deliën. De partij Peter Vincken-Rene Davidse eindigde in remise, maar zagen we daar niet ergens de kans op Lxf7? Peter greep die, maar wist de resulterende kwaliteitswinst toch niet in een vol punt om te zetten.
In de C2 was de ontmoeting Ton Tepe-Leo van Gelder een waar spektakelstuk. Ton bestookte na de lange rokade succesvol de zwarte koningsstelling, maar accepteerde nogal zorgeloos een loperoffer van Leo op a3. Na aanname kreeg ook Tons koning het zwaar te verduren, totdat… Leo zijn greep liet verslappen en Ton alsnog kon toeslaan. Ook een enorm gevecht bij Jan van den Dries-François Moran. Jan had in het eindspel twee vrijpionnen klaarstaan, maar François’ vrijpion stond al op e3. De zwartspeler deed het – te oordelen naar zijn gezichtsuitdrukkingen dan – niet op z’n handigst, maar wist zich verderop alsnog richting remisehaven te vechten. Dat lukte promovendus Hans van Driel dan weer niet. Tegen Cees Zoontjens brak hij zijn eigen verzet door een blunder.
In de D-groep zorgde Ad Haans – niet voor het eerst – voor een stevige verrassing. In no-time walste hij over degradant Jan Bergsma heen. Ivar van der Heide en Kees Gelens gingen goed van start door respectievelijk Fons van Leersum en Hans Groffen het nakijken te geven. Paul Vermee en Wil Wouts koesteren beiden 1157 KNSB-elopuntjes. Remise? Welnee: de koploper in het inloopschaakklassement sloeg keihard toe. Dat verzuimde César Becx te doen, in een ratingpartij tegen Maarten Werkhoven. In plaats daarvan deed hij verderop een toren in de aanbieding, in ruil voor een mataanval. Daar had Maarten beter wel kunnen ‘intrappen’, want het mat was verder weg dan César dacht. Nadat Maarten het offer versmaadde kon César alsnog toeslaan.

Staat de externe al op de kalender? (7-9-2017, Algemeen)
Dat is de vraag die alle Stukkenjagers - en hun partners - zich dezer dagen zeker eens moeten stellen. Beetje laat trouwens, want zelfs de data van het seizoen 2018-2019 zijn al bekend.
Eerst maar eens 2017-2018. Inmiddels heeft ook de NBSB de indeling voor de zaterdagcompetitie en de avondcompetitie rond. Alle wedstrijden staan inmiddels op de Stukkenjagers-kalender. In beide competities staan er enkele groepsreizen richting West-Brabant op het programma. Gezellig! De Stukkenjagers 4 begint op zaterdag 16 september met een uitwedstrijd tegen OSV in Oss. De laagste drie teams komen op zaterdag 7 oktober voor het eerst in actie. De Stukkenjagers 5 ontvangt dan het sterke RDS, terwijl De Stukkenjagers 6 en 7 zoals gehoopt elkaar treffen! Alle spelers van de zaterdagteams wordt verzocht een zo ruim mogelijke beschikbaarheid na te streven; met zeven teams is de spoeling qua invallers uiteraard dunner.
De avondteams hebben ruimere selecties, maar de teamleiders zullen snel je beschikbaarheid voor de uitwedstrijden willen checken en vastleggen. Op woensdag 27 september begint deze competitie. Vier van de vijf avondviertallen spelen thuis, waarbij De Stukkenjagers A (voorheen SJ B) en De Stukkenjagers B (voorheen SJ D) elkaar treffen. Stukkenjagers D (voorheen SJ E) en De Stukkenjagers E (voorheen SJ H) treffen in Cinecitta respectievelijk HSC B en De Raadsheer B. Alleen De Stukkenjagers C speelt de eerste ronde uit, op vrijdag 29 september tegen De Pion A in Roosendaal.

Spreekuur op Sunny Beach (7-9-2017, Algemeen)
De nieuwe kopman van De Stukkenjagers 2, Dennis Brokken, smeedt het ijzer nu het heet is. Hij reisde naar Bulgarije en om deel te nemen aan de zestiende editie van het Memorial Kesarovski-Stanchev, beter bekend als het Sunny Beach Open. De eerste drie ronden brachten hem evenzovele zeges, waardoor hij alleen aan kop gaat. Hij versloeg onder anderen IGM Vasilev (2406) en FM Tilicheev (2509). De resultaten vind je hier.

Stukkenjagers Open: al 58 deelnemers! (5-9-2017, Algemeen)
Ons negenrondige KNSB-ratingtoernooi begint pas op woensdag 11 oktober, maar nu al is de deelnemerslijst aardig gevuld. Staat jouw naam er nog niet op? Vul dan snel het aanmeldformulier in. Alle data en informatie vind je hier.

Groepencompetitie: nog meedoen? (4-9-2017, Algemeen)
Woensdag 6 september gaat de eerste cyclus van onze Groepencompetitie van start. Tot het eind van het jaar zal er worden gespeeld in groepen op vier niveaus, waarin een halve competitie wordt afgewerkt. We tellen momenteel al 55 deelnemers, maar aanmelden kan nog via César Becx, c.becx@home.nl, 06-27423952. Liefst uiterlijk dinsdag 5 september, maar zelfs tot 10 september valt er vast nog wel een mouw aan te passen.

Stukkenjagers in de prijzen (3-9-2017, Algemeen)
Dit weekend zijn er diverse SJ'ers actief geweest in eendagstoernooien. Zaterdag 1 september scoorden Anne Haast en Bianca de Jong-Muhren in het Open Schaakkampioenschap van Gouda een ratingconforme 3,5 uit 7 in de sterk bezette A-groep. De B-groep werd een prooi voor Sjoerd van Roon. Hij begon met vijf zeges en sloot af met twee remises. Goed voor een ongedeelde zege met 6 uit 7! De details vind je op de site van het organiserende Messemaker 1847.
Tegelijkertijd was het de beurt aan Frans Konings om weer een podium te bestijgen. Met Stefan Kuipers als teamgenoot legde hij beslag op de bronzen plak in de Schaakkroegentocht, die De Pion in Roossendaal organiseerde. Lager op de ranglijst vinden we de duo's Mark Haast/Bram van de Vrande en Stefan Hess/Roel Romanesco.

2017-2018: De Stukkenjagers 7! (3-9-2017, Algemeen)
Voor het eerst sinds tien seizoenen hebben we weer een zevende team. Dat is - opzettelijk - even sterk als het zesde. De selectie bestaat, op volgorde van KNSB-rating, uit: Leo van Gelder (1574), Thomas Tepe (1502), Cees Zoontjens (1452), Ivar van der Heide (1355), François Moran (1219*), Wil Wouts (1157), Hans van Driel (1117), Ad Haans (1019*) en Rene Davidse (910). Waarbij we bij de laatste aantekenen dat zijn SJ-rating van 1276 dichter bij de waarheid zit. Verderop in het seizoen zal ook Bjoern Hofmans (1235) aansluiten.

2017-2018: De Stukkenjagers 6! (3-9-2017, Algemeen)
In de laagste klasse van de NBSB hebben we twee gelijkwaardige teams geformeerd, die hopelijk meteen op 7 oktober met elkaar de degens kruisen. Het zesde heeft deze basis, op volgorde van KNSB-rating: Harry Buyvoets (1686), Andries Deliën (1647), Guus van Heck (1417), Jan Weijters (1371), Jan van den Dries (1360), Jan Bergsma (1334*), Paul Vermee (1157) en Hans Groffen (1021*).

2017-2018: De Stukkenjagers 5! (3-9-2017, Algemeen)
Onze tweedeklasser gaat proberen hogerop te komen met de volgende spelers, in volgorde van KNSB-rating: Bas Rosheuvel (1798), Guus Vermeulen (1768), Carel van Alphen (1715), Huong Do (1705*), Bart van den Berg (1682), Paul Castermans (1601), Emil Voorhorst (1593) en Marieke Sarton (1552, TL). In het begin van het seizoen zullen zij nog wat hulp van boven krijgen.

De kop is eraf! (2-9-2017, Algemeen)
Op vrijdag 1 september werd een start gemaakt met het tweede seizoen inloopschaak. De belofte van een schone lei bleek een sterke prikkel te zijn: zeventien schakers deden zich in Cinecitta te goed aan een prettige portie rapidschaak. Allen leken zij te popelen om de eerste inloopschaakkampioen, Jan Douwes, op te volgen. Drie van de bezoekers slaagden erin ongeslagen te blijven. Paul Vermee en Willem van den Brink wonnen beide partijen, Maarten de Wit scoorde 1 uit 1. De volgende sessie is uiteraard op vrijdag 8 september, de meldtijden voor beide ronden zijn onveranderd: 13.30 en 14.45 uur.

2017-2018: De Stukkenjagers 4! (1-9-2017, Algemeen)
Onze promotieklasser gaat de strijd aan met deze selectie, op volgorde van KNSB-rating: Henk Jan Beukema (1929), Ron de Veen (1919), Lex Karstens (1869), Kienfong Lie Kwie (1847), Joost Op 't Hoog (1802), Jan Otten (1780), Christiaan Beukema (1732) en Constantijn Beukema (1634). Ook deeltijder Erik van Ingen (1825) zal af en toe aanschuiven.

2017-2018: De Stukkenjagers 3! (29-8-2017, Algemeen)
We gaan in hoog tempo door. De Stukkenjagers 3 zal zich in klasse 3H proberen te handhaven met een selectie van tien spelers. In volgorde van KNSB-rating zijn dat: Erik Nicolai (2129), César Becx (2128), John Greunsven (2002), Fré Hoogendoorn (1998), Erik Dignum (1992), Ruud Feelders (1979, TL), Karel Storm (1942), Luuk Baselmans (1913), Sjoerd van Roon (1880) en Reinier Jaquet (1876).

2017-2018: De Stukkenjagers 2! (28-8-2017, Algemeen)
Eerder publiceerden we al de samenstelling van ons vlaggenschip, nu is ook de selectie van De Stukkenjagers 2 rond. Die bestaat - door de recente toevoeging van de kopman - uit tien spelers. In volgorde van KNSB-rating zijn dat: Dennis Brokken (2394), Frans Konings (2240), Bram van den Berg (2235, TL), Sourav Bhattacharjee (2138), Mark Clijsen (2111), Martijn Blom (2101), Eric de Moor (2068), Peter Huibers (2064), Koen Haast (2062) en Roland Daamen (1987).

Ongedeelde toernooizege Guus Vermeulen (28-8-2017, Algemeen)
Het zomerschaak zit er nu echt op, de laatste toernooien zijn ten einde. In het Open van Brasschaat eindigden Stefan en Jasper Beukema gebroederlijk op 6,5 punt, waarmee enkel Jasper tevreden zal zijn. Constantijn Beukema bleef steken op 4 punten. Het toernooi werd gedomineerd door IM Dennis Brokken, die maar liefst 8,5 uit 9 scoorde. In het Festival International d'Échecs de Dieppe kwam Christiaan Beukema uit op 4 ui9, goed voor wat ratingwinst.
In het HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap wonnen Herman Grooten en Mark Haast geen rating, maar wel de (gedeelde) hoofdprijs: 4,5 uit 6. Frans Konings werd gedeeld vijfde met 4 punten, Bram van den Berg eindigde op 3,5 punt. Voor de overscores moeten we bij de driepunters zijn: Luuk Baselmans (+1.41), Sjoerd van Roon (+0.95) en Rudolf Kat (+0.41). Erik Dignum scoorde 2,5 uit 6. In de B-groep zullen Maarten Werkhoven (3,5 punt) en René van den Bosch (2 punten) op meer hebben gehoopt.
Het roemruchte Efzes-toernooi kreeg zaterdag de verwachte en vertrouwde winnaar: gastspeler Guus Vermeulen liet de verzamelde selectiespelers van ons laagste team weer zijn hielen zien. Met 6,5 uit 7 werd hij op het podium geflankeerd door Jan Weijters (5,5) en Rene Davidse (5).

Sterke start Luuk Baselmans in GWK (26-8-2017, Algemeen)
Hoe staat het ervoor op de zomerse toernooivelden? De Stukkenjagers in het Open van Brasschaat zagen hun dromen over een eindzege in de ronden 6 en 8 uiteenklappen. Stefan Beukema en zijn broer Jasper kregen er - met wit nog wel - flink van langs van de Tilburgse IM Dennis Brokken, die met 7,5 uit 8 ongenaakbaar is. In de achtste ronde kwam Stefan wel op 6,5 uit 8, waardoor hij uitzicht houdt op de tweede plaats. Jasper staat op 5,5 uit 8. Constantijn Beukema had na zeven ronden 3 punten. De live-partijen vind je hier, de slotronde begint zondag om 12.00 uur.
In het Festival International d'Échecs de Dieppe heeft Christiaan Beukema 'maar' 2,5 uit 7, toch is dat goed voor een bescheiden ratingwinst.
De negen Stukkenjagers in het HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap van EGS hebben er inmiddels twee ronden opzitten. Diverse SJ-favorieten liepen al flinke averij op. Zo verloor Frans Konings in ronde 1 van SJ-nieuweling Luuk Baselmans, en dolf Bram van den Berg het onderspit tegen oud-lid Rick van Loy. Ook Mark Haast moest meteen een halfje afstaan. Na twee ronden zijn er nog maar twee spelers met de volle buit: Herman Grooten en... Luuk Baselmans, die in ronde 2 ook oud-lid Enrico Vroombout opknoopte. De scores van de overige SJ'ers: 1,5 punt voor Mark Haast en Rudolf Kat, 1 punt voor Bram, Erik Dignum en Sjoerd van Roon, 0,5 voor Frans Konings.
In de B-groep startten Maarten Werkhoven en René van den Bosch met overwinning, waarna beiden in ronde 2 verloren. Live-partijen zijn er niet, maar zelf gaan kijken in de fraaie kapel van cultureel centrum Jan van Besouw in Goirle is veel leuker.
Wie gedacht had dat daarmee de zomerschaakkoek op is, vergist zich deerlijk. Eind augustus houdt De Stukkenjagers Efzes immers zijn traditionele - en Spartaanse - trainingskamp. Deze keer bestrijden maar liefst twaalf selectiespelers elkaar op zaterdag 26 augustus in Huize Wouts al barbecuënd in het rapidschaak. Na vier ronden had eeuwige winnaar Guus Vermeulen zich al een puntje van het veld afgescheiden.

Drukte bij 'laatste' inloopschaak (26-8-2017, Algemeen)
Bij de laatste inloopschaaksessie van dit seizoen mochten we vijftien schakers verwelkomen. Dat 'laatste' mag je met wat korreltjes zout nemen, want op vrijdag 1 september beginnen we doodleuk aan het nieuwe inloopseizoen. Na de ronden 83 en 84 kon de eindstand van het eerste seizoen worden opgemaakt. Jan Douwes bleek verreweg de beste van de klas, waarin maar liefst 87 verschillende schakers hun opwachting maakten. Ongeslagen bleef hij echter niet in deze zitting; daarin slaagden enkel Willem van den Brink, Ivar van der Heide (beiden 2 uit 2), Rudolf Kat (1,5 uit 2) en César Becx (1 uit 1).
Zoals gezegd kun je elke vrijdag gratis meedoen in Cinecitta. De meldtijden voor de beide rapidpartijen zijn 13.30 en 14.45 uur.

In de startblokken voor het GWK (25-8-2017, Algemeen)
Negen Stukkenjagers staan er op de deelnemerslijst van het gezellige HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, dat EGS dit weekend organiseert. In de A-groep gaan Herman Grooten, Bram van den Berg, Frans Konings, Erik Dignum, Rudolf Kat, Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon de zesrondige strijd met elkaar aan, terwijl Maarten Werkhoven en René van den Bosch in de B-groep zullen uitkomen. Toeschouwers van harte welkom in de kapel van cultureel centrum Jan van Besouw.

Vanavond: Tilburgse topper(s) live in Brasschaat (24-8-2017, Algemeen)
Het Open van Brasschaat is over de helft. Stefan Beukema startte met 4 uit 4 en mocht woensdag proberen revanche te nemen op IGM Alexandre Dgebuadze, die een dag eerder zijn broer Jasper diens eerste nederlaag had toegebracht. Dat leek, met zwart nog wel, te lukken, maar ergens stokte het in afwerking: remise. Stefan (4,5) mag het nu donderdavond opnemen tegen een andere topper uit de Tilburgse schaakwereld, IM Dennis Brokken. Die walste in de eerste vijf ronden vlot over zijn tegenstanders heen. Het duel zal vanaf 18.30 uur live te volgen zijn op de toernooisite. Dat geldt ook voor de pot die Jasper Beukema (4 uit 5) tegen de aanmerkelijk lager gerate Dirk Voet zal spelen. Constantijn Beukema staat na vijf ronden op 2 punten.
In het Festival International d'Échecs de Dieppe staat Christiaan Beukema inmiddels op 1,5 uit 5.

Wijze lessen van Jan Sprenger meteen in de praktijk gebracht (24-8-2017, Algemeen)
De clubavond van woensdag 23 augustus begon al vroeg. Vanaf half zeven hield opperratinghouder Jan Sprenger de aandacht van een veelkoppig gehoor twee uur lang gevangen met interessante explicatie en pittige opgaven vol verrassende wendingen.
Twintig van de toehoorders probeerden vervolgens het geleerde in de praktijk te brengen tijdens de laatste ronde van de zomeravondrapid. Het was al snel duidelijk dat de jeugd het best had opgelet. Zo slaagde Sjoerd van Roon erin drie spelers van SJ 1 en hoger onderuit te halen, hij eindigde met 4 uit 5 op de gedeelde tweede plaats. Winnaar werd Thomas Mollema die alleen aan Anne Haast een halfje afstond. Oudere jongere Jan Douwes speelde - en won - in de slotronde een cruciale partij voor het eindklassementje. Door naaste rivaal Erik Dignum te verslaan kwam hij niet alleen op 4 uit 5, maar nam hij ook een punt afstand van Erik.

Beukema's klaar voor het echte werk (22-8-2017, Algemeen)
In het Open van Brasschaat zijn Stefan en Jasper Beukema de eerste drie ronden zonder kleerscheuren doorgekomen. Het is even afwachten of dat na ronde 4, op dinsdagavond, ook het geval zal zijn. Jasper neemt het daarin immers op tegen IGM Alexandre Dgebuadze. Voor Stefan oogt het menu lichter verteerbaar. Beiden zullen live hun kunsten vertonen. Constantijn Beukema staat na drie ronden op 2 punten.
Een stuk zuidelijker, in het Festival International d'Échecs de Dieppe, moet Christiaan Beukema nog op stoom komen: 0,5 uit 3.

Goed van start in Brasschaat (20-8-2017, Algemeen)
In het Open van Brasschaat (19-27 augustus) zijn drie broers Beukema actief. Stefan, Jasper en Constantijn wonnen allen in ronde 1, al mocht dat in het geval van Jasper een wonder heten, zoals je kunt checken bij de live-partijen. Zondagmiddag zijn hun partijen in ronde 2 via de live-borden te volgen.
Christiaan Beukema beproeft vanaf zondag zijn geluk in het Festival International d'Échecs de Dieppe (20-27 augustus). De zomer wordt afgesloten door EGS, dat komend weekend weer haar traditionele Goirles Weekend Kampioenschap organiseert. We zien Lars Vereggen, Bram van den Berg, Frans Konings, Erik Dignum, Rudolf Kat, Luuk Baselmans, Sjoerd van Roon, Carel van Alphen en René van den Bosch op de deelnemerslijst staan. Warm aanbevolen!

Zomerinloop weer drukbezocht (20-8-2017, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdag 18 augustus trok vijftien schakers naar Cinecitta. Geen van hen slaagde erin beide partijen te winnen, maar ongeslagenen waren er legio. Nou ja, zeven: Willem van den Brink, Sebastiaan Dijksman, Cees Zoontjens (allen 1,5 uit 2), Huong Do (1 uit 1), Jan Douwes, Erik Dignum (beiden 1 uit 2) en Fons van Leersum (0,5/1).
Op vrijdag 25 augustus wordt het eerste seizoen van het inloopschaak afgesloten, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur. Overigens gaan we de vrijdag daarna gewoon door, maar dan met een schone lei.

Jan Douwes en François Moran triomferen (20-8-2017, Algemeen)
Tijdens het rapidschaak van woensdag 16 augustus was Jan Douwes de beste van de klas van zestien spelers. In de slotronde versloeg hij Sebastiaan Dijksman (4 uit 4) en wipte zo over hem heen. Erik Dignum kwam met 4 uit 5 naast Sebastiaan. Tegelijkertijd greep François Moran op knappe wijze zijn laatste kans op directe handhaving in de C-groep door promotiekandidaat Bart van den Berg te verslaan. Door deze uitslag zullen de nummers 7 van de C-groepen, Jeffrey van Huijgevoort en Ton Tepe, in een onderling duel moeten uitmaken wie zijn C-status veiligstelt. Bovenin moet Bart van den Berg hopen dat concurrent Harry Buyvoets niet scoort tegen kampioen Thomas Tepe. Alleen dan kan hij als nummer 2 direct promoveren. Zo niet, dan wacht hem een match met Cees Zoontjens om één B-plaats.

De eindstanden van Geraardsbergen en... Riga! (17-8-2017, Algemeen)
Niet alleen in Geraardsbergen waren er Stukkenjagers actief, in Riga slaagden twee leden erin om een heel toernooi lang onder de siteradar te blijven.
Geraardsbergen Open: Mark Clijsen recupereerde prima van zijn (enige) nederlaag in ronde 5 en wist met 6,5 uit 9 en een TPR van 2193 beslag te leggen op de gedeelde vijfde prijs. Van de andere SJ'ers - César Becx (6), Lex Karstens (5,5), Joost Op 't Hoog (5), Reinier Jaquet (5) en Jan Otten (4,5) - week vooral de TPR van Joost in positieve zin af van de verwachting: net boven de 2000. Ook oud-voorzitter Arjen van Amerongen scoorde een knappe TPR: 2154. Voor Jan was er wel een pleister op de wonde voor het ratingverlies: een ratingprijs!
Riga Technical University Open: Van 7-13 augustus kwamen Martijn Blom en Peter Huibers uit in de C-groep van dit schaakfestival. Martijn eindigde er op een met velen gedeelde tweede plaats, met 5 uit 7. Peter moest het met een halfje minder doen. Beiden leden licht ratingverlies. Pas later ontdekten we nóg een Stukkenkjager onder de deelnemers. Mees van Osch scoorde in de A-groep een behoorlijke 5,5 uit 9. In het kort erna gespeelde Schwarzacher Open was hij echter minder op dreef: 4,5 uit 9 tegen niet al te indrukwekkende tegensstand.
En dan staan er nog twee zomertoernooien op de rol, en wel:
Open van Brasschaat (19-27 augustus): Stefan Beukema, Jasper Beukema, Constantijn Beukema
Festival International d'Échecs de Dieppe (20-27 augustus): Christiaan Beukema
Goirles WeekendToernooi (25-27 augustus): Lars Vereggen, Bram van den Berg, Frans Konings, Erik Dignum, Rudolf Kat, Carel van Alphen

Alle Stukkenjagers boven 50% (15-8-2017, Algemeen)
De zomerschakers in Geraardsbergen hebben er zes ronden opzitten.
Geraardsbergen Open: Mark Clijsen zag zijn klassementsambities voorlopig gefnuikt door een onnodige nederlaag in een gewonnen eindspel in ronde 5. César Becx liet in ronde 3 IM Bosboom ontsnappen met remise, maar ook hij liep in de vijfde ronde tegen een counter op. Beiden herstelden zich in ronde 6: 4 punten. Op dat totaal staat ook voorzitter Reinier Jaquet, die een prima toernooi speelt. Dat geldt in nog sterkere mate voor Joost Op 't Hoog die ondanks sterke tegenstand pas in ronde 6 zijn eerste nederlaag leed. Lex Karstens en Jan Otten zijn met een remonte bezig en staan op 3,5 punt. Hoog in het klassement staan de oud-leden Enrico Vroombout (5) en Arjen van Amerongen (4,5).

Stukkenjagers rijgen de zeges aaneen (13-8-2017, Algemeen)
De toernooien in Vlissingen en Borne zitten erop, in Geraardsbergen is het losgegaan.
Hogeschool Zeeland Chess Tournament, Vlissingen: Vijf van de zes leden wisten in de slotronde te winnen. Lars Vereggen kon met 6,5 punt een plusje noteren, Bram van den Berg kwam met 5,5 op de verwachte score uit. Hetzelfde puntental zorgde bij Jasper Beukema voor licht verlies. Erik-Jan Colijn bleef met 5 punten ongeveer gelijk, en dat gold ook voor Constantijn Beukema (4). De enige met een substantiële overscore, Christiaan Beukema, moest in de slotronde na lang verzet de vlag strijken en bleef op 4,5 punt.
ONJK, Borne: Sjoerd van Roon pakte in de A-groep in de slotronde een puntje: 5 uit 9, zoals het hoort. In de B-groep wist Luuk Baselmans met een slotzege op 5,5 punt te komen.
Geraardsbergen Open: Een sterke start van de Stukkenjagers. Mark Clijsen, César Becx en Reinier Jaquet wonnen hun eerste twee potten, waarbij alleen laatstgenoemde een hoger gerate tegenstander ontmoette. Hun partijen in de derde ronde zullen zondagmorgen vast op de live-borden te bewonderen zijn. Ook Joost Op 't Hoog en Jan Otten deden van zich spreken. Joost remiseerde knap met Johan Goormachtigh, 's middags in Vlissingen nog de kwelgeest van Christiaan Beukema: 1,5 uit 2. Jan Otten was in ronde 2 dichtbij een vergelijkbare remisesensatie, maar helaas... Net als Lex Karstens staat hij op 1 uit 2.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]