[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
26-04-2019: 13.30 - 16.00 uur: Inloopschaak bij Cinecitta

Nieuws

Sterke winnaars in oergezellig Kroegloperstoernooi (12-3-2019, Algemeen)
Zaterdag 9 maart was alweer de zesde editie van het DUO Kroegloperstoernooi. Organisator Bram van den Berg bericht: "Met 57 teams hadden we een heel mooie bezetting. Met wederom negen gezellige kroegen, te weten Bank15, Boulevard Café, Het Wapen van Tilburg, Café Jack's, café Langeboom, Stadscafe De Spaarbank, Buutvrij, De Burgerij en de Kaaszaak. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden Manuel Bosboom en Benjamin Nachbar bovenaan. Zij leden echter een 2-0 nederlaag tegen Hing Ting Lai en Lucas van Foreest, die daardoor de eindzege grepen. Manuel en Benjamin vielen terug naar de vierde plaats. De tweede plek was voor het ook niet misselijke duo Jorden van Foreest/Thomas Beerdsen, net voor de hoogst eindigende Stukkenjagers: Mark Haast/Jordy Schouten. De prijsuitreiking vond wederom bij café Jack’s plaats, waar ook nog ratingprijzen en speciale prijzen waren. Waarna we met 60 personen bleven eten. Lang na de traditionele hamburger deed uiteraard Mark C. het licht weer uit in Jack’s. Volgend jaar weer, de eindstand vind je hier."

Zeven ongeslagenen bij inloopschaak (12-3-2019, Algemeen)
Tijdens de inloopschaaksessie van vrijdag 8 maart mochten we maar liefst 25 schakers begroeten. De ongeslagen uitblinkers waren deze keer Frans Pistorius, Piet Kooijman, Hans Thönissen, Erik Dignum, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Stan van Ommen en César Becx (beiden 1 uit 1).
De volgende gelegenheid om vrijblijvend een of twee rapidpartijen in Cinecitta te spelen is op vrijdag 15 maart. De meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Nieuws van het schaaktafelsfront (12-3-2019, Algemeen)
Ook deze week is er weer een mooie stap gezet. Zo'n dertig Tilburgse bedrijven en instellingen, die al meer dan 100 jaar bestaan, hebben zich jaren geleden verenigd in het Lindeboom Genootschap. Klopt, de naam ontleent het exclusieve gezelschap aan die boom op de Heuvel die niet meer is. Sociale en culturele activiteiten in Tilburg ondersteunen ze financieel. En zo kunnen wij, dankzij dit Genootschap, bijna een halve schaaktafel plaatsen in het Spoorpark. Hartelijk dank voor deze ondersteuning!

Toon Stuart doet oude tijden (niet) herleven (9-3-2019, Algemeen)
Tijdens de clubavond van 6 maart misten we veel vakantiegangers, maar de achterblijvers lieten zich allerminst onbetuigd.

In de A1 leek er bij Bastiaan van de Rijt-Ruud Feelders lange tijd niet veel aan de hand. Remise leek het voor de hand liggende resultaat in het eindspel van torens + loper. Maar kennelijk gaf de ervaring van Ruud toch de doorslag. In de A2 was het al sneller duidelijk dat remise geen optie was. Sebastiaan Dijksman offerde tegen Erik Dignum al op zet 2 een pion op b4. Met zwart, welteverstaan. Erik bleef er nuchter onder, en bleef zorgvuldig op het kleinood zitten. Uiteindelijk bleek het toch wel handig, zo’n pionnenmeerderheid op de damevleugel. Ook in Tijmen Kampman-Bob Jansen gingen beide spelers voor een ongebalanceerde stelling. Met een dreigende damezet ‘dwong’ Bob de witspeler tot een kwaliteitsoffer. Tijmen ging daar maar al te graag op in, en Bob kreeg allengs meer last van wits activiteit en het gebrek aan samenwerking tussen zijn eigen stukken. En de klok, niet te vergeten. Punt voor Tijmen.
In de B1 bleek Marieke Sarton het vluchtelingenwerk nog niet verleerd. Al na een halfuurtje zag ze een asielverzoek voor haar dame gehonoreerd door Ron de Veen; het nieuwe onderkomen was helaas een wel heel tiny houten housje. Het verhinderde Marieke niet om zich nog urenlang staande te houden, maar de nul kreeg ze niet uitgewist. In deze groep ging Guus Vermeulen ogenschijnlijk gretig in op een specialiteit van Jan Otten. Die bleek helaas ook nog een zijvariant te beheersen, die Guus voor onoverkomelijke problemen stelde: 0-1. Ook Thomas Schollen mag het vizier weer voorzichtig op de middenmoot richten, na de winst tegen Ivar van der Heide. Lex Karstens en Bart Plasmans hielden de toeschouwers het langst in spanning. In het verre toreneindspel zagen zij Lex opeens een zwaar vergiftigde pion slaan. Bart zag het ook: pakken die toren, en dat punt! In de B2 stond er een heus topduel op het programma. Karel Storm hield zijn 100%-score intact door Paul Castermans terug te wijzen.
In de C1 zijn er vier kandidaten voor de twee promotieplekken. Kienfong Lie Kwie is - met nog maar één verliespunt - een voorname gegadigde; hij maakte tegen Theo van de Hoek geen fout. Raimon Bach en Guus van Heck speelden tegen elkaar. Raimon kwam niet echt lekker in de partij en mocht blij zijn dat Guus in de eindfase niet aandrong. Door deze remise eindigt(!) Raimon op 7 uit 9, terwijl Guus op 3,5 uit 5 komt. De vierde kandidaat, Carlo Butalid, deed goede zaken door Jaap Steenkamer te verslaan. Met 5 uit 7 staat hij er mooi voor, mede gelet op zijn SB-saldo. In de C2 is Maarten Werkhoven na de winst tegen Roger Bougie alleen mathematisch nog niet zeker van promotie. Cees Zoontjens trekt richting middenmoot na de zege op Coen Klaassen. Bjoern Hofmans verraste met een verdiende zege op Thomas Kaufmann.
In de D-groep leek Ad Haans mooie troeven in handen te hebben. Jan Hes was weliswaar met toren en paard zijn stelling binnengedrongen, maar daar waren ze lelijk in de knel gekomen. Een wanhoopsoffer van Jan deed echter wonderen; Ad vergat de geoffreerde loper simpelweg te pakken en ja, dat werd hem fataal. Koploper Hans Groffen beleefde een zware avond tegen hekkensluiter Fons van Leersum. Laatstgenoemde beschikte in een toreneindspel over een goed paard, terwijl Hans’ loper veroordeeld was om tegen de eigen pionnen aan te kijken. Hoe hij het flikte weten we nu nog niet, maar Hans toverde er toch nog een heel punt uit.
In de vier ratingpartijen vielen er maar liefst drie verrassende resultaten te noteren. Leo van Gelder hield knap A-speler Jeroen van de Rijt op een puntendeling, en Wil Wouts liet zich drie uur lang evenmin omduwen door Kees Gelens. De ontmoeting Toon Stuart-César Becx was er een uit de zeer oude doos; voor de vorige editie van deze evergreen moeten we terug naar de jaren tachtig. De uitslag was echter een primeur: Toon won! Hij bleef koel toen César de stelling openbrak en bouwde rustig aan een koningsaanval. Die had niet doorslaggevend hoeven te zijn, ware het niet dat César zijn eigen tegenaanval ontkrachtte door een te gehaast kwaliteitsoffer. Toon sloeg de counter af en incasseerde het punt. Thomas Tepe had ook een surprise in petto tegen Pascal Graafmans: twee stukoffers vanuit de opening. Het was er minstens één te veel…
Alle resultaten zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Verre Buren: ook goed (6-3-2019, Algemeen)
Beter goede buren dan verre vrienden, zo luidt de volkswijsheid. Maar voor het omgekeerde valt ook wat te zeggen, merkten Herman en Tommy Grooten afgelopen weekend. Het verre Buren was hun immers goedgezind. Herman slaagde erin de A-groep van het plaatselijke rapidtoernooi zonder puntverlies op zijn naam te schrijven, al moest hij in enkele parijen wel wachten tot in het verre eindspel om toe te slaan. Tommy begon met 2 uit 2 in groep C, liep vervolgens tegen twee nullen aan, maar herstelde zich met een mooie 3 uit 3. Zijn 5 uit 7 was goed voor de gedeelde tweede plaats. De uitslagen van het door SV Rivierenland georganiseerde toernooi zal te zijner tijd hier verschijnen.
Erik Dignum is dan weer bijzonder te spreken over onze goede buren van De Drie Torens. Zij organiseren maandelijks een 10 + 10 rapidtoernooi op de zondagmiddag. In het klassement heeft Erik, met nog één ronde voor de boeg, al zoveel voorsprong dat de eindzege hem niet meer kan ontgaan. De details zullen binnenkort hier verschijnen.

Joris Gerlagh roeit met de riemen die hij heeft (6-3-2019, Algemeen)
The Boat Race is een traditie die zijn oorsprong kent in 1829. De achten van de Oxford en Cambridge racen al roeiend over de Thames, en in Engeland is het heel belangrijk welke van de twee boten het eerst de finish passeert. Ook op het schaakbord bekampen de universiteitssteden elkaar jaarlijks, sinds 1873. Dit jaar won het team van Oxford, onder leiding van... Stukkenjager Joris Gerlagh. Hij had als captain overigens de beschikking over een aardige selectie, met onder anderen voormalig wereldkampioene Hou Yifan. De zege levert een fraaie plaat op, zoals je hier kunt zien.

Een halve schaaktafel erbij (4-3-2019, Algemeen)
Ooit geweten dat het midden- en kleinbedrijf in Tilburg van 1900 tot 2010 een eigen glasverzekering had voor ruitschade aan etalages? Dit Spiegelglasfonds doneert nu aan goede doelen in de stad. Zo mocht ons initiatief om schaaktafels in het Spoorpark te plaatsen een ruime bijdrage ontvangen, ineens goed voor een halve schaaktafel! Wil je meer informatie over dit initiatief, neem dan contact op met Hans van Driel of Wil Wouts.

Het regent verrassende uitslagen in het SJ Open (3-3-2019, Algemeen)
In ronde 7 van het Stukkenjagers Open, op woensdag 27 februari, werd een drietal toppartijen uitgesteld. Toch bleef er genoeg over om de toeschouwers te boeien.

Zo leverde Herman Grooten een vlotte aanvalspartij af tegen Roel Romanesco. Althans, dat dacht hij, toen hij reeds op zet 25 mat-in-één kon geven door een nieuwe dame te halen. Toen Herman zijn pion wilde laten promoveren, kwam er echter een flinke kink in de kabel. In de wijde omtrek zat iedereen nog in het vroege middenspel, en waren er geen extra dames voorradig. Roel beleefde zijn finest moment van de avond door Herman de hele zaal te laten afstruinen, op zoek naar een kistje waar een dame in zat. "Je moet er wel wat voor doen", zei hij. De tweede speler die op 5,5 uit 7 kwam was Lars Vereggen, die Bob Jansen de baas bleef.
Lager op de ranglijst vielen er nogal wat stevige ratingverrassingen. Maar liefst vier spelers slaagden erin het punt te delen met veel hoger gerate tegenstanders. Alex van Lanen nivelleerde met zwart het forse ratingoverschot van Tijmen Kampman. Marieke Sarton hield een half punt over aan een knappe partij tegen Erik Dignum, maar had kort voor het eind zelfs de volle buit - een stuk - voor het grijpen. Al net zo opzienbarend was de remise die Christophe Verledens behaalde tegen Sebastiaan Dijksman. Iets minder verrassend was dat Lex Karstens met zwart niet door Toon Stuart heen kwam.
Maar er waren ook drie ‘mindere goden’ die het niet bij half werk lieten. Wat te denken van de winstpartij van Guus Vermeulen tegen Matthijs Dijkstra, die toch met zo’n 300 elo-punten meer toegerust is. Thomas Tepe werd onaangenaam verrast door Bjoern Hofmans, terwijl Wil Wouts verrassend victorie kraaide tegen Guus van Heck.
Alle resultaten van ronde 7 tot nu toe vind je hier, de resultaten zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Eerste schifting in nieuwe periode (3-3-2019, Algemeen)
Tijdens de inloopschaaksessie van vrijdag 1 maart begonnen 20 schakers met een schone lei aan de derde periode van dertien weken. De eerste ronde speelde de bovenste helft tegen de onderste om de kaarten een beetje te schudden. Sebastiaan Dijksman, Jan Douwes en Rudolf Kat maakten met 2 uit 2 geen fout. 1 uit 1 was er voor Frans Konings en César Becx.
De volgende gelegenheid om gratis & vrijblijvend een of twee rapidpartijen in de Ristobar te spelen is op vrijdag 8 maart. De uiterste meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

De Stukkenjagers E boekt tweede zege (3-3-2019, Algemeen)
In de schaduw van de grote broers van het C-team speelde SJ E tegen DSC C. Door de 3-1 winst is de hoop op een middenmootpositie springlevend. Wordt in de slotronde van De Baronie D gewonnen, dan is zelfs de vierde plek in de eindstand haalbaar. In Dongen kon Christophe Verledens (1) het niet bolwerken tegen zijn oude club. Zijn nederlaag werd ruimschoots gecompenseerd door winstpartijen van Ivar van der Heide (3), Elroy Kerstens (3) en Ton Tepe(4).

De Stukkenjagers C lijdt eerste nederlaag (3-3-2019, Algemeen)
Het C-team ging vrijdag 1 maart op bezoek bij DSC A. Winst in Dongen zou de titel en promotie naar de Hoofdklasse hebben opgeleverd. Maar het mocht niet zo zijn. Ron de Veen bericht:

"We wisten dat het niet zo eenvoudig zou zijn, aangezien DSC in staat zou zijn om een sterk team op te stellen. Dit bleek nu ook het geval, met een gemiddelde sterkte van 1960 waren ze circa 75 elo punten in het voordeel.
Rudolf Kat speelde met wit op bord 1 een scherpe gambietstelling tegen hun kopman Maarten van der Burght. Hij leek er goed uit te komen met zijn stukoffer. Lex Karstens (bord 3) had het lastig tegen Roelant Schoots. Jan Otten speelde op bord 4 zijn Budapester tegen Mark Maas, won minimaal een tempo, maar wist niet goed hoe verder te komen. Ik speelde met zwart op bord 2 een actieve, scherpe opstelling tegen de Catalaanse opening van Philippe Blankert. Uiteindelijk beheerste ik het gehele centrum met pionnen op d4 en e4 die bovendien onaantastbaar waren. Duidelijk groot voordeel.
Jan raakte in problemen en verloor een kwaliteit, achteraf bezien had hij dit kunnen voorkomen, maar zag hij dat niet tijdens de partij. Lex had weinig vertrouwen meer in zijn stelling en bood remise aan. Rudolfs tegenstander wist goed te verdedigen en bleef een stuk voor, alhoewel het een lastig eindspel leek.
Lex' tegenstander vond dat hij probleemloos op winst kon spelen en verbeterde zijn stelling. Jan gaf even later op, hij bleef materiaal achter, zonder compensatie. Lex zag zijn stelling verslechteren en gaf ook op. We stonden nu met 2-0 achter en ik zag Rudolf niet meer winnen, misschien kon hij nog wel remise bereiken, maar meer niet. Ik koos voor kwaliteitwinst, wat redelijk was, maar nog niet meteen een uitgemaakte zaak. Rudolf raakte in chronische tijdnood, maakte wat kleine fouten en moest zich gewonnen geven. DSC stond voor met 3-0. Het enige wat ik kon doen was de eer redden. De winst lag voor het grijpen, in wederzijdse tijdnood en complexe stelling was het zeer spannend. Alhoewel ik het redelijk goed zag, speelde ik niet volledig nauwkeurig en kon Philippe met een verrassingszet een voordelig eindspel bereiken dat zeker in tijdnood nog lastig was. Philippe koos voor een andere voortzetting, waardoor ik kon binnendringen en won en hiermee de uitslag naar 1-3 haalde.
We staan nu nog steeds eerste, maar het is noodzakelijk dat de laatste wedstrijd tegen EGS gewonnen wordt om te kunnen promoveren. Ik verwacht dat we 'gewoon' ons best zullen doen, ook al is het maar om zoveel mogelijk teams van De Stukkenjagers in de Hoofdklasse te hebben. We hebben nu nog één kans."

De Stukkenjagers B dichtbij degradatie (1-3-2019, Algemeen)
Het B-team speelde in Eindhoven een vierpuntenduel tegen WLC A. Helaas werden die vier punten ongelijk verdeeld in Tilburgs nadeel. Bas Rosheuvel (2) redde het met zwart niet tegen een 2200-speler, en ook Sebastiaan Dijksman (1) kreeg met wit niet echt een aanval van de grond. De tegenstander wist een Leeuw-paard op f4 te krijgen en kwam binnen via de zwarte velden. César Becx (3) kreeg met een brutaal pionoffer heel goed spel en wist dat uiteindelijk om te zetten in een punt. Inmiddels was echter duidelijk dat Ruud Feelders (4) niet voor de gelijkmaker zou kunnen zorgen. Hij wist nog te vluchten in een remise-eindspel van toren tegen toren+paard, maar gaf toen zijn toren weg: 1-3. Door deze nederlaag kan SJ B zich alleen nog handhaven als HSC A van WLC A wint, en het zelf met ruimere cijfers De Pion A verslaat. En, o ja, KiNG B van SJ A verliest.

De Stukkenjagers D boekt knap gelijkspel (1-3-2019, Algemeen)
Het D-team ging op bezoek bij het sterke Dubbelschaak '97 A. Ons team bracht gemiddeld 120 elo-punten minder achter het bord, maar dat verhinderde Erik Dignum (1) en Henry Flikweert (4) niet om toe te slaan. Guus Vermeulen (2) en Paul Castermans (3) kwamen niet tot scoren: 2-2.

De Stukkenjagers F overtreft zichzelf (28-2-2019, Algemeen)
De trotse teamleider Cees Zoontjens bericht het volgende:
"Eindelijk onze eerste matchpunten in de avondcompetitie, soepeltjes binnengeharkt in Eindhoven tegen WLC C. Al kwamen we gemiddeld 160 ratingpuntjes te kort, het werd toch 3-1 voor ons. René Davidse (4) haalde het eerste punt binnen. Toen René zijn loper posteerde op de diagonaal waar ook wits dame en koning stonden, gooide zijn tegenstander de handdoek in de ring. Intussen was Wil Wouts (3) op twee pionnen voorsprong gekomen en roofde nu ook nog even een loper. Dat was te veel van het goede en zijn tegenstander gaf verbijsterd op. Weer een gave partij van Wil en dat lijkt hem beter te lukken in de externe dan in de interne competitie. Ook Bjoern Hofmans leek op dat moment nog redelijk te staan met een pion voorsprong. Maar gaandeweg vervaagde de stelling, Bjoern kwam een kwal achter en verloor uiteindelijk. Ikzelf (1) kreeg het Albins tegengambiet op het bord met een vervelend doorgewandelde zwarte pion op de d-lijn. Dit leidde tot een giga-afruil van stukken wat mij weliswaar de rokade kostte, maar wel een vrijpion op de e-lijn opleverde. De veel betere positie van mijn koning, doorgemarcheerd tot zelfs f5, bracht uiteindelijk de beslissing. Nu kunnen we haast niet wachten tot DSC op bezoek komt want nu willen we natuurlijk meer."

Stukkenjagers in Leiden (26-2-2019, Algemeen)
's Lands grootste weekendtoernooi, het Daniel Noteboom-toernooi in Leiden, kende twee deelnemers uit de SJ-gelederen. In de A-groep miste César Becx in de openingsronde een mooie kans, maar wist hij op zondag in de eigen incrementfase juist twee extra halve punten te pakken: 3 uit 6 en een alledaagse TPR. Ook Rudolf Kat haalde, in zijn vierkamp, zijn gebruikelijke niveau: 1,5 uit 3 tegen 1950. De details kun je hier checken.

De Stukkenjagers A doet wat het kan (25-2-2019, Algemeen)
Omdat het carnaval zijn schaduw vooruitwierp trok SJ A déze vrijdag alvast naar Tullepetaonestad om De Pion A te bestrijden. Het A-team deed wat het moest doen om op het vinkentouw in de Hoofdklasse te blijven zitten: 3,5-0,5 dankzij zeges van Luuk Baselmans (1), Mart Nabuurs (3) en Sjoerd van Roon (4) en een remise van captain Tijmen Kampman. En nu maar hopen dat de concurrenten KiNG A en HMC A in hun slotduel op 2-2 uitkomen, zodat SJ A op bordpunten lachende derde kan worden.

Roger Bougie schittert door afwezigheid (25-2-2019, Algemeen)
25 schakers bij de inloopschaaksessie van vrijdag 22 februari, het is zo’n beetje het gemiddelde in het nieuwe jaar. Van hen bleven er zeven ongeslagen: Thomas Kaufmann, Sebastiaan Dijksman, Cees Zoontjens, Thomas Tepe, (allen 2 uit 2), Jan Douwes, Erik Dignum (1,5 uit 2) en César Becx (1 uit 1). Hiermee werd de tweede periode afgesloten. In het algemeen klassement zegevierde Jan Douwes voor de tweede keer op rij. Roger Bougie speelde de laatste twee ronden niet en mede daardoor kwam zijn winst in het ratingwinstklassement niet meer in gevaar. Het levert hem een Cinecitta-bon op.
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen dient zich aan op vrijdag 1 maart. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar meldt, kan meteen aan de slag. Met een schone lei, want in de derde periode van dertien weken begint iedereen weer op nul.

Erik Dignum wint bij reünie (18-2-2019, Algemeen)
Op zaterdag 16 februari organiseerde De Drie Torens ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan een zogeheten reünietoernooi. Het stond niet alleen open voor leden en oud-leden van DDT, maar ook van De Wolstad en Schavo, de pijlers van de fusieclub. Twee Stukkenjagers in het deelnemersveld, van wie er eentje bijzonder op dreef was. Erik Dignum legde namelijk met 6 uit 7 beslag op de gedeelde toernooizege. Zijn enige nederlaag leed hij tegen co-winnaar Henk Vermeer, in de jaren zeventig veelvoudig Tilburgs kampioen. Eriks TPR zegt genoeg: 2184. Maarten Werkhoven moest zich tevredenstellen met 3 uit 7, zoals je hier kunt checken.

Hoe gaat het met de schaaktafels? (16-2-2019, Algemeen)
Het wekelijkse bericht van Hans van Driel en Wil Wouts, onze mannen die ijveren voor de plaatsing van twee schaaktafels in het Spoorpark.

Natuurlijk steunen ook bekende schakers en politiek Tilburg het initiatief van De Stukkenjagers om schaaktafels in de openbare ruimten van Tilburg te plaatsen. Allereerst Marleen van Amerongen, de voorzitter van onze nationale schaakbond: "Laat me maar weten hoe en wat ik kan doen." En onze eigen Anne Haast die ter promotie deze oneliner toestuurde: "Schaken is ideaal om mensen te verbinden, aangezien het ongeacht leeftijd, geslacht en achtergrond een zeer spannende strijd zal worden!" De wethouders van Sport (Erik de Ridder) en Onderwijs (Marcelle Hendrickx) in Tilburg vinden het initiatief "buitengewoon charmant en passend in Tilburg, want het sluit zeer goed aan bij de doelstelling om van Tilburg een nog gezondere en gelukkige stad te maken." Zo moeten we toch fondsen en donateurs kunnen verleiden...

Met een volle bak de lente in (16-2-2019, Algemeen)
Unicum in februari: inloopschakers die vragen of ze hun partij op het terras kunnen afwerken. Ondanks - of was het dankzij? - het mooie weer trok de sessie op vrijdag 15 februari maar liefst 29 schakers naar Cinecitta. Van hen wisten alleen Jasper Schoonhoven, Carlo Butalid, Hans Thönissen, Erik Dignum (allen 2 uit 2), Joop van Troost en Bob Jansen (beiden 1 uit 1) een nederlaag te voorkomen. In het ratingwinstklassement van de tweede periode heeft Roger Bougie, met nog één week te gaan, een ruime voorsprong op Joop van Troost.
Op vrijdag 22 februari kan iedere schaker weer terecht in de Ristobar; wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen aan de slag.

Media-offensief vanuit De Stukkenjagers 7 (15-2-2019, Algemeen)
Zo'n beetje elke week krijgen de lezers van Brabants Dagblad een artikel voorgeschoteld waarin een onbekende kant van ons meest spraakmakende team wordt belicht. 'Dolenthousiast' is daarbij het sleutelwoord. Eerder mocht teamleider Wil Wouts al helemaal los gaan over zijn blinde adoratie voor de LocHal, gisteren schoof hij Hans van Driel naar voren om hun beider guilty pleasure - schaken in de openlucht - toe te lichten. In de pijplijn zit nog een artikel waarin Rene Davidse openhartig vertelt over zijn heimelijke fascinatie voor ratingachtbanen.

Semi-geniale bijna-matcombinaties op clubavond (14-2-2019, Algemeen)
Op de clubavond van woensdag 13 februari zat het venijn in de staart. Diverse partijen uit de Groepencompetitie hielden de gemoederen ook na afloop bezig.

Ook naar de partij tussen Pascal Graafmans en Ruud Feelders uit de A1 werd in de Ristobar nog uitgebreid gekeken. Dat had misschien ook vóór woensdag kunnen gebeuren, en we sluiten niet uit dat Pascal dat ook ooit gedaan heeft. Hij boorde een gat in Ruuds openingskennis aan en boekte een zege ‘uit het boekje’. In deze groep pakte Luuk Baselmans zijn eerste punt: Bastiaan van de Rijt kreeg zijn eerste verliespunt aangesmeerd. Hadden we trouwens al verteld dat Luuk vorige maand kampioen van de eerste cyclus werd door Jordy Schouten in de finale met pakweg 23-22 te verslaan? Bij dezen! In de huidige A1 is César Becx de enige speler met 100%, hij experimenteerde in de opening (1. e4) succesvol tegen Henry Flikweert. Ook in de plus, met 2,5 uit 4, staat Willem Blankert die remiseerde met Henk Jan Beukema.
In de andere A-groep gaat Sam Baselmans met 3,5 uit 4 aan kop, maar Tijmen Kampman kan er ook wat van. Hij kwam op 3 uit 3 door Jeroen van de Rijt terug te wijzen. Na pionwinst gaf Tijmen alert het kleinood terug, waarna zijn zwarte paard tot een bête noire transformeerde. Reinier Jaquet offerde een pion - of waren het er twee? - om Sebastiaan Dijksman te kunnen uitlachen om diens tripelpion. Het plezier om de versplinterde witte pionnenstelling was van korte duur. Na (te veel?) ruilen trippelde de jongste van de drie witte c-pionnen vrolijk naar de overkant. In de pot tussen Bas Rosheuvel en Erik Dignum leek promotie heel ver weg, in een schier ondoordringbare stelling met voor beiden een loper en vijf pionnen. Maar net voor bedtijd werd Bas opgeschrikt door een ordinair, maar charmant doorbraakzetje: opgeven geblazen.
In de B1 doet Marieke Sarton het uitstekend. Na het verzilveren van haar pluspion in het eindspel tegen Jan Otten staat ze op 3 uit 5. Slowstarter Thomas Schollen werkte in deze groep de hatelijke nul weg door Andries Deliën er eentje te bezorgen. Een langdurige affaire werd Bart Plasmans - Ron de Veen. Hoewel de witte torens en loper quasi-dreigend manoeuvreerden, gaf uiteindelijk Rons vrije pion toch de doorslag.
Voor het absolute spektakel- en slotstuk van de avond kon je terecht bij het B2-duel tussen Paul Castermans-Bart van den Berg. Jammer dat we (nog) geen partijviewer hebben, anders kon je alsnog meegenieten van de voortdurende afwisseling van grafzetten, semi-geniale bijna-matcombinaties, mega-schwindels, nep-eeuwigschaaks, promotiedreigingen en schijndameoffers. Beide spelers raakten, net als alle toeschouwers, af en toe de draad kwijt, maar Paul pikte ‘m als laatste weer op: 1-0. De tussenschaakzet waarmee Toon Stuart in deze groep zijn partij tegen Emil Voorhorst besliste liet aan duidelijkheid dan weer niets te wensen over. Jeffrey van Huijgevoort en Leo van Gelder deden elkaar geen pijn: remise.
In de C1 loopt Raimon Bach niet alleen qua aantal gespeelde partijen voor de troepen uit. Deze keer was hij Jan Bergsma de baas: 6,5 uit 8 en al bijna gepromoveerd! Carlo Butalid en Kees Gelens probeerden lang elkaar om te krijgen in een toren+paard-eindspel, maar het lukte geen van beiden. Jaap Steenkamer gaat naar de subtop, na zijn winstpartij tegen Paul Vermee.
In de C2 was Thomas Kaufmann-Cees Zoontjens een meeslepend schouwspel, met twee witte torens tegen een zwarte dame. Had Cees de betere kansen voor het remise werd? Meestal wel. Rogier Bougie en Coen Klaassen zijn nog wat partijen achter en snakten beiden naar hun eerste punt. Coen snakt nog steeds. In deze groep zal het logeerpartijtje van Maarten Werkhoven (5 uit 5) van korte duur zijn. Jan Weijters is wederom een geduchte kandidaat voor de tweede plaats, zeker na de 1 tegen Ton Tepe, die hem op 3 uit 4 brengt. Ook Elroy Kerstens richt het vizier omhoog; nadat hij doel trof tegen Bjoern Hofmans biedt zijn 2,5 uit 3 perspectief.
In de D-groep werkt de ratingfavoriet Jan van den Dries verder aan reparatie van zijn slechte start; deze keer liet hij Hans van Driel alvast alle hoeken van een schaaktafel zien. Het punt dat Ad Haans bijschreef tegen Fons van Leersum kwam als geroepen. Rene Davidse bevestigde zijn recente ratingstijging door Hans Groffen te verslaan.
Twee ratingpartijen ten slotte. Christophe Verledens gaf zich vol overgave over tegen Guus Vermeulen, terwijl Theo van de Hoek tegen Wil Wouts pakweg tien ratingpuntjes sprokkelde. Hier kun je zien wat je hebt aangericht op de Stukkenjagers-ratinglijst.

De Stukkenjagers 4 - Zuid Limburg 3 2,5-5,5 (13-2-2019, Algemeen)
Van teamleider Ron de Veen ontvingen we onderstaand verslag over de zesde nederlaag in successie van het vierde.

"Zaterdag 9 februari mochten we het opnemen tegen Zuid-Limburg 3. Tegen Zuid-Limburg 4 hadden we al eerder gespeeld en verloren met 5-3. Toch hadden we kans, want aanvankelijk leek de wedstrijd zich gunstig te ontwikkelen. Reinier Jaquet op bord 2 tegen Tom Vrouenraets zag het positief in, terwijl Henk Jan tegen Réne Snoeck op bord 1 ook kansen had. Tel daarbij de vaste bijdrage van topspeelster Petra Schuurman en de op dat moment nog ongeslagen Tommy Grooten én de goede stelling die ik had: het zag er gunstig voor ons uit, we zouden best een overwinning kunnen boeken.
De match bleef lange tijd redelijk in balans. Maar geleidelijk aan kantelde het. Tommy speelde op bord 7 tegen de teamleider Bob Merx en zijn stelling werd ingesnoerd. Bob pakte het goed aan en Tommy leed zijn eerste nederlaag, al blijft hij nog wel gedeeld topscoorder van het team. Lex Karstens speelde op bord 5 tegen Ruud Lemmers, overzag dat zijn tegenstander met zijn loper op f7 kon inslaan, waardoor Lex' koning het open veld in werd gestuurd. Lex zou die partij ook gaan verliezen.
Kienfong Lie Kwie speelde op bord 6 tegen Bart van der Zwet, gaf goed partij, had hoop op remise, maar overzag wat en verloor. Henk Jan deed wat terug op bord 1, hij had een wat minder ogend eindspel, maar dacht dat het wel te houden was. Zijn tegenstander was te optimistisch en dacht voordeel te kunnen halen. Henk Jan pareerde dat goed en pakte zijn verdiende overwinning.
Inmiddels stonden we met 3-1 achter. Ik had op bord 8 tegen Ed Vos een kwaliteit gewonnen. Reinier probeerde intussen van alles, maar dacht dat er niet meer dan remise in zat. Op dat moment zag het er bij Christiaan Beukema, die op bord 4 tegen de sterke Marcel Frenken speelde, niet goed uit. Zijn tegenstander had een gevaarlijke pion wat in combinatie met zijn stukkenspel erg gevaarlijk leek.
Uiteindelijk moest Christiaan de strijd staken en kwam Reinier remise overeen. Bij mij leek het paard van mijn tegenstander zo gevaarlijk werd dat ik afwikkelde naar een eindspel met een pion meer. Gezien de tijdnood wel begrijpelijk, maar nodig was het zeker niet, ik stond namelijk nog steeds duidelijk beter tot gewonnen. Maar de pluspion was niet voldoende voor een overwinning en nadat de teamnederlaag een feit was kwamen we remise overeen. Als laatste was Petra op bord 3 nog aan het schaken tegen Henk Temmink. Een ervaren, sterke schaker die op hoog niveau heeft geschaakt. Petra kwam remise overeen en daarmee eindige de wedstrijd met 2,5 - 5,5 in ons nadeel.
Ook deze keer zag ik tijdens de wedstrijd kansen, maar goed, misschien wil je dingen wat positiever zien om te hopen op een goede afloop. Eén ding is zeker, we zullen niet degraderen uit de KNSB, maar ik acht de kans wel groot dat we volgend jaar tegenstanders hebben met een lagere rating dan nu. Theoretisch kunnen we ons nog wel handhaven in de derde klasse, maar dan moet alles wel meezitten. We zijn niet alleen afhankelijk van onze eigen resultaten, maar ook die van de concurrenten moeten goed uitvallen. We hebben het niet meer in eigen hand. Ik zou het toch fijn vinden als we dit seizoen nog eervol af kunnen sluiten en niet met lege handen blijven zitten. De allersterkste teams hebben we gehad, dus nu zouden we toch echt kans moeten maken om op het scorebord te komen. Wordt vervolgd."

De Stukkenjagers 6 - De Drie Torens 4 2-6 (11-2-2019, Algemeen)
Van plaatsvervangend teamleider Jan Weijters ontvingen we een verslag van de tweede derby in successie die SJ 6 uitvocht.

Met de nederlaag tegen de De Oude Toren 1 nog vers in het geheugen, waren we niet van plan om nog eens zo’n debacle te laten plaatsvinden. In de aanloop naar de speeldag werd duidelijk dat we het zonder drie vaste krachten moesten stellen. Maar door de vindingrijkheid van César en de filantropische instelling van Wil kwamen we tot een zeer acceptabele opstelling. Toch moesten we het afleggen tegen een sterkere tegenstander.
Carlo was tegen de verwachting in de eerste die al snel omviel. Nu was zijn tegenstander wel ruim 400 punten zwaarder, maar meestal behoort Carlo tot de laatste strijders. Bert volgde niet veel later, totaal ontgoocheld omdat hij kansen had laten liggen. Met direct al een niet mis te verstane achterstand, bood mijn tegenstander remise aan, wat door mij werd geaccepteerd. Paul verloor ondanks zijn geconcentreerde aanpak waarvoor hij een compliment verdient. Voor Hans zat er niet meer dan remise in, maar voor dit team telt elk halfje. Cees deed al vroeg een remiseaanbod, maar zijn opponent had andere plannen. Met zijn bekende taaiheid richtte Cees zich op de partij en was onverbiddelijk toen de gelegenheid zich voordeed, een fraaie overwinning aldus. Jan hield het relatief nog lang vol, maar gaf op in een voor hem hopeloze stelling. De laatste die zich met hand en tand verzette tegen een nul was Elroy. Met een kwaliteit achter gooide hij alles in de strijd, maar de tegenpartij gaf geen krimp. Laten we lezen wat de teamleden er zelf van vonden.

1. Rowan Nap - Carlo Butalid 1-0
"Mijn partij was een ware nachtmerrie. Het was een Petrov-opening; een verdediging die ik zo vaak heb gebruikt. Dan deed hij iets wat ik in die variant nog nooit ben tegengekomen: hij liet zijn e-pion onbeschermd en rokeerde. Ik hapte toe. Opeens kwam zijn dame op d5 – met aanval op mijn paard en matdreiging tegelijk. Ik moest de matdreiging pareren ten koste van mijn paard. Een paard achter, ik kan nog door, dacht ik. Maar hij ging aanvallen op mijn koningsvleugel. Ik dacht dat ik zijn aanval goed had gepareerd. Maar… zijn dame kon naar de achterste rij (c8) en schaakmat! Na twaalf zetten was ik uitgeschakeld. De rest van de middag heb ik maar benut door de partijen van mijn teamgenoten te volgen."

2. Jan Weijters - Ernest van Moorsel 0,5-0,5
"Door omstandigheden had ik mezelf aan het tweede bord gezet en kwam ik oog in oog met een oude bekende. In de Slavische variant van het geweigerd Damegambiet bleef de stelling in evenwicht. Reden voor Ernest om, met het oog op de comfortabele voorsprong, remise aan te bieden. Na de stelling nog eens goed bestudeerd te hebben - ik zou risico’s moeten gaan nemen om de partij naar winst om te buigen - nam ik de puntendeling aan. Ook vanwege de ontwikkeling op de andere borden en met de vorige nederlaag nog in het geheugen moest ik het verstand boven het gevoel laten prevaleren. Ik had deze competitie al te vaak remisestellingen rücksichtlos aangepakt zonder positief resultaat. Ik was deze keer tevreden met de uitkomst tegen een op papier veel sterkere tegenstander."

3. Cemil Kaya - Cees Zoontjens 0-1
"Uitgeleend door SJ 7 vond ik mijzelf terug op bord drie bij SJ 6. Spelen voor SJ 6 of 7, wat maakt het uit. We zijn een grote familie en we voelen ons welkom bij elkaar. Het Russisch Paardspel kwam op het bord: 1. e4 e5 2. Pf3 Pf6 3. Pxe5 d6 4. Pf3 Pxe4 5. De2. Een beetje saai, maar weinig kans op duidelijk voordeel voor wit. In onze partij werden de zware stukken heel snel geruild. Het eindspel L + P met pionnen aan weerszijden leek regelrecht op remise uit te draaien. Maar ik had een vriendelijke tegenstander die de remise ontweek. Op de 36e zet won ik een pion en toen kon ik de partij rustig uitschuiven naar het volle punt. Wel hoopte mijn tegenstander nog op een patsituatie, maar dat vond ik niet zo aantrekkelijk: 0-1 derhalve."

4. Elroy Kerstens - Alex Olree 0-1
"Ik mocht tegen een jongen genaamd Alex, van veertien jaar. Hij speelde het Budapester-gambiet, dat ik goed heb bestudeerd nadat ik tegen Lex Karstens remise wist te houden in dezelfde opening. Ik kwam vrij snel een pion voor, een vrijpion zelfs. Echter, door een strategische misser werden zijn stukken te actief en kon ik niet meer rokeren. Geen paniek, want de stelling was nog niet verloren, al was de winst wel minder duidelijk. Een tweede blunder volgde: loper kwijt. Die had ik toch wel moeten zien. Nog tevergeefs wat stukken rondgeschoven, maar de tegenstander gaf zijn voorsprong niet meer weg."

5. Peter Paul van der Schoot - Jan Bergsma 1-0
"Vol goede moed begon ik aan mijn partij aan bord 5 tegen Peter Paul. Die vertelde mij meteen dat De Drie Torens 4 voor een tactische opstelling had gekozen en zijn zoon naast hem aan bord 6 had geplaatst terwijl hij altijd van zijn zoon verloor. Dus mijn optimisme over de afloop nam verder toe. En ik leek aanvankelijk niet bedrogen uit te komen: na een wat bloedeloze opening ontstond er in het middenspel toch een voor mij veelbelovende stelling. Toen ik zag dat mijn tegenstander eigenlijk meer aandacht leek te hebben voor de partij van zijn zoon naast zich dan voor de strijd tegen mij, trapte ik in de voor mij bekende valkuil dat het nog slechts een kwestie van tijd zou zijn voordat ik de partij met winst zou kunnen afsluiten. Een gebrek aan concentratie leidde er toe dat ik binnen de kortste keren mijn stelling liet ondermijnen en twee pionnen achter kwam te staan. Na een gedwongen stukkenruil leverde dat een kansloos pionneneindspel op. Ik hield maar snel de eer aan mezelf en gaf het op. Wel balen."

6. Paul Vermee - Mark van der Schoot 0-1
"Weinig opwindende partij. Wat moet ik er over zeggen? Zoals altijd opende ik met f4 en ik moet zeggen dat ik me de hele partij behoorlijk sterk vond staan. Het ging goed en ik had steeds het initiatief om druk te zetten. Kortom, ik voelde me heer en meester op het bord gedurende de eerste 32 zetten. Maar toen… oeps, een kleine misrekening met grote gevolgen. Niet direct, maar na twee zetten ontstond er een onvermijdelijke paardvork met schaak, waardoor ik een geliefde loper verloor. En zo gaat het zo dikwijls de laatste tijd in de externe partijen. Kleine troost is dat ik niet de enige ben in ons team. Met andere woorden: het wordt weer eens tijd dat we allemaal gaan winnen in plaats van verliezen! Volgende keer nieuwe kansen…"

7. Donald Bötticher - Hans Groffen 0,5-0,5
"Tegen De Drie Torens trof ik de jongste tegenstander tot nu toe. En hij begon goed aan de partij, iets wat ik van mezelf niet kan zeggen! Ik begon zelfs slecht, dat nam ik mezelf ook kwalijk. Dat neemt niet weg dat Donald wel goed speelde, ik kon wel standhouden en iets verderop terug in de partij komen. We waren weer gelijkwaardig, hoewel we beiden moesten opletten. Remise zat er in, maar ook verlies! We zijn dan ook remise overeengekomen. Deze jongeman gaat nog beter worden."

8. Bert Wels - Roderick Bötticher 0-1
"Slechtste partij ever van mijn kant. Stond drie gezonde pionnen voor, maar werd door overmoed bevangen en leverde de voorsprong in om uiteindelijk tegen promotie aan te lopen: gedaan!! Verder geen commentaar."

Externe, de verslagen (11-2-2019, Algemeen)
Een overzicht van de verslagen van de matches van 9 februari die we her en der hebben aangetroffen. Klik en lees.

De Stukkenjagers 1 - Zuid Limburg 1 partijen
De Stukkenjagers 2 - Zuid Limburg 2 partijen
De Stukkenjagers 3 (zie onder) - Bennekom 1
De Stukkenjagers 4 (zie boven) - Zuid Limburg 3
De Stukkenjagers 5 - Het Witte Paard Sas van Gent 4
De Stukkenjagers 6 (zie boven) - De Drie Torens 4
De Stukkenjagers 7 (zie onder) - De Oude Toren 2

Vijfmaal 100% bij inloopschaak (11-2-2019, Algemeen)
Van de 21 schakers die de inloopschaaksessie van vrijdag 8 februari met hun aanwezigheid opluisterden slaagden er vijf in al hun duels in winst om te zetten: Bert Wels, Joop van Troost, Hans Thönissen, Jan Douwes (allen 2 uit 2) en César Becx (1 uit 1). Met nog vier ronden te gaan in de tweede periode voert Roger Bougie nog steeds het ratingwinstklassement aan. In het algemeen klassement lijkt het te gaan tussen Jan Douwes en Frans Konings.
Op vrijdag 15 februari is er in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 weer een kans voor elke enthousiaste schaker. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen gratis en vrijblijvend aanschuiven voor een of twee rapidpartijen van 25 minuten per speler.

De Stukkenjagers 1ste van onder (10-2-2019, Algemeen)
Het eerste heeft in de Meesterklasse een mooie kans laten liggen om aansluiting te krijgen met de staart van de middenmoot. Door de 4,5-5,5 tegen Zuid Limburg 1 staat het nu alleen laatste. Het verlies kwam voor wie de wedstrijd volgde uit de lucht vallen. Aan de topborden scoorde SJ 1 een verrassende 2 uit 3 door remises van Lars Vereggen (1) en Mark Haast (2) en een zege van Stefan Beukema (3) op GM Levin. Jordy Schouten (9) smaakte het genoegen met zijn eerste MK-zege het team naar 3-1 te tillen. Invaller Sam Baselmans (10) moest na lang verzet een nederlaag incasseren, maar aan de resterende borden was er volop reden tot optimisme. Zo had Mees van Osch (6) zijn tegenstander, GM Hausrath, vanaf de opening zoveel vragen voorgeschoteld, dat de meter op diverse momenten fors in Mees' voordeel uitsloeg. Ook Herman Grooten (4) en met name Luuk Baselmans (5) en Mart Nabuurs (7) konden in het eindspel bogen op voordeel. Toch werden alle drie deze partijen remise, terwijl Mees uiteindelijk zélf de draad kwijtraakte in de wirwar van mogelijkheden: 4,5-4,5. Maar niks aan het handje, Tijmen Kampman (8) had zijn tegenstander - een veelbelovende jeugdspeler - al de hele middag op de pijnbank liggen en werkte gestaag toe naar een definitieve doorbraak. Helaas kwamen de beslissende klappen maar niet uit zijn vingers. Om alsnog een beslissing te forceren offerde Tijmen zijn pluspion, waarna de tegenstander alert zijn koning het vrije veld instuurde. Vanaf dat moment werd opeens voor drie resultaten gespeeld. Jammer genoeg vielen het dubbeltje en het kwartje de verkeerde kant op, 4,5-5,5.
De uitslagen en de stand in de Meesterklasse kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 2de van onder (10-2-2019, Algemeen)
Het tweede leed tegen Zuid Limburg 2 zijn derde nederlaag van het seizoen en is daardoor naar de negende plaats in de tweede klasse gesukkeld. Zaterdag lukte het niemand om een vol punt te drukken. Wel konden Eric de Moor (2), Anne Haast (4), Mark Clijsen (5), Koen Haast (6) en Peter Huibers (8) een halfje bijschrijven. Helaas legden Frans Konings (1), Sjoerd van Roon (3) en Winifred Paulis (7) het loodje: 2,5-5-5. De uitslagen en stand in 2D vind je hier.

De Stukkenjagers 3 is opeens koploper (10-2-2019, Algemeen)
Door een 5-3 zege op nummer 2 Bennekom en andere gunstige uitslagen wipte SJ 3 tot zijn eigen verbazing van de derde naar de eerste plek. De wedstrijd tegen de ploeg uit het Gelderse was vooral op het laatst spannend. Aanvankelijk verliep alles crescendo. Martijn Blom (3) bracht het scorebord in beweging met een snelle remise. Erik Dignum (6) en César Becx (7) wisten hun tegenstanders in de opening te verrassen, hetgeen beiden een mooie stelling en een flinke tijdvoorsprong opleverde. Voldoende voor twee punten, 2,5-0,5. Roland Daamen (1) kreeg als zwartspeler te maken met de Nieuwe Wijsheid dat je na het witte dxc5 de geofferde pion niet zomaar terugziet. De Bennekomse topper speelde een sterke partij: 2,5-1,5. Cruciaal was de zege die Karel Storm (8) daarna boekte. In een stelling waarin beide spelers onvervaard de vijandelijke koning opzochten bleek hij tactisch de handigste, 3,5-1,5.
Rudolf Kat (2) verweerde zich lang kranig tegen een inval van de zwarte zware stukken via de damevleugel, maar de zwakte op d3 werd hem toch fataal: 3,5-2,5. Geen probleem, want Fré Hoogendoorn (4) en Ruud Feelders (5) zouden samen ongetwijfeld het ontbrekende punt gaan binnenbrengen. Althans, dat dachten we. Op een gegeven moment stonden beiden immers gewonnen. Of toch niet? Bij Ruud was de winst niet zo simpel als de toeschouwers dachten. Sterker nog, toen hij wat van het rechte pad afweek kon de Bennekommer via dameruil een zeer gunstig eindspel bereiken. Net op dat moment zag Fré af van een stukwinst, om af te wikkelen naar een toreneindspel, dat al snel niet zo gewonnen bleek te zijn als hij verondersteld had. 4-4 dreigde.
Gelukkig zag Ruuds tegenstander af van de afwikkeling en kreeg Ruud de wandelende witte koning weer in het vizier. Of dat genoeg was voor de winst? In ieder geval wel voor de mátchwinst, want Ruud maakte gebruik van de flow en bood met het oog op het teambelang remise aan. De wisselende emoties deden de tegenstander zwichten voor het halve ei. Mocht hij zich daarover schuldig hebben gevoeld, dan werd hij verlost door de tegenstander Fré. Die bleek niet op de hoogte van de juiste verdediging van toren tegen toren + pion. Zo werd het toch nog een geruststellende 5-3.
De uitslagen en stand in 3G vind je hier. In de volgende ronde, op 16 maart, komt medekoploper HMC 2 op bezoek.

De Stukkenjagers 4 doet alleen aan bordpunten (10-2-2019, Algemeen)
Ook het vierde voldoet, in de derde klasse, aan de verwachtingen. Tegen Zuid Limburg 3 werd een ratingconforme nederlaag geleden. Dankzij een tactische manoeuvre van de tegenstanders - die hun twee laagste ratinghouders dachten op te offeren aan Petra Schuurman - hadden Henk Jan Beukema (1) en Reinier Jaquet (2) zowaar een ratingsurplus. Het leverde anderhalve punt op, Henk Jan won, Reinier remiseerde. Gevoegd bij de remises van Petra (3) en Ron de Veen (8) bracht dat de teller op 2,5 punt. Daar stokte die, want Christiaan Beukema (4), Lex Karstens (5), Kienfong Lie Kwie (6) en Tommy Grooten (7) redden het niet. Wie de stand in 3H bestudeert, zal al snel concluderen dat handhaving enkel mogelijk is als de resterende drie matches gewonnen worden. Zonder dromen is het leven minder leuk, dus dat wordt genieten tot 16 maart.

De Stukkenjagers 5 overtreft zichzelf (10-2-2019, Algemeen)
Het vijfde had in de eerste drie ronden een mooie basis gelegd voor handhaving in de vijfde klasse. Tegen hekkensluiter Het Witte Paard Sas van Gent zouden, zo was de verwachting, de ontbrekende twee matchpunten kunnen worden binnengehengeld. Maar de Zeeuws-Vlamingen kwamen met een versterkte opstelling zodat SJ 5 maar een bescheiden ratingoverwicht had. Ons team liet zich daardoor echter geenszins van de wijs brengen. Oké, invaller Jan Otten moest aan het topbord spitsroeden lopen tegen een 2100-speler, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door zeges van de rest van het team: Bastiaan van de Rijt (2), Paul Castermans (3), Bas Rosheuvel (4), Jeroen van de Rijt (5), Guus Vermeulen (6), Emil Voorhorst (7) en Bart van den Berg (8) zorgden voor een knappe 7-1!
Uit de stand in 5F valt op te maken dat klassenbehoud nu zeker is. Een plaats in de subtop ligt voor het grijpen.

De Stukkenjagers 6 doet alleen aan bordpunten (10-2-2019, Algemeen)
Het zesde verloor ook zijn vijfde wedstrijd op rij. De impuls van twee spelers uit de bovenste helft van SJ 7 leverde tegen De Drie Torens 4 één bordpunt op; Cees Zoontjens (3) zorgde bij een 1-6 tussenstand voor de enige winstpartij. Daarvoor hadden Jan Weijters (2) en Hans Groffen (7) een halfje ingebracht. Dat lukte Carlo Butalid (1), Elroy Kerstens (4), Jan Bergsma (5), Paul Vermee (6) en Bert Wels (8) dan weer niet. De uitslagen en stand in 6H staan hier. Maar de wereld kan er na 16 maart, als de kraker tegen collega-hekkensluiter EGS 2 op het programma staat, weer totaal anders uitzien.

De Stukkenjagers 7 beloont sportief gebaar niet (10-2-2019, Algemeen)
Het zevende walste met maar liefst 7,5-05 over De Oude Toren 2 heen. Een opmerkelijke uitslag als je bedenkt dat de ratinggemiddeldes van beide ploegen maar marginaal verschilden. Trotse teamleider Wil Wouts bericht:

"De Oude Toren meldde een dag voor de match dat ze maar met zeven spelers zouden komen in verband met ziekte - griep? - en het eerste bord zouden vrij laten. Voor deze sportieve geste hebben we ze gecomplimenteerd. Aangezien onze spelers uit alle windrichtingen komen, hoefde die uit Breda niet voor niets te komen opdraven.
Hij was de enige van onze selectie van elf spelers die deze zaterdag niet in actie kwam. We hadden ook nog twee van onze sterkere spelers uitgeleend aan de vrienden van het zesde die er (weer eens) te kort kwamen. Daar haalden ze de helft van de hele buit binnen!
Terug naar de wedstrijd. De Oude Toren kreeg waardering, maar geen beloning in de vorm van bord- of matchpunten. Ze gingen met 7,5 tegen 0,5 de bietenbrug op, om maar eens een mooi West-Brabants suikerbietengezegde te gebruiken. Voelt wel lekker als je als TL het uitslagenformuliertje naast je hebt liggen en de een na de ander komt de overwinning bijschrijven. Waarom ze allemaal wonnen weet ik niet, ik was te gefocust op mijn eigen problemen, maar heb wel een en ander opgevangen.
Bjoern Hofmans vertelde dat zijn tegenstander Frans Lauterbach heel zelfverzekerd en snel zijn zetten deed. Bjoern dacht: zo snel kan hij dat niet doorgerekend hebben, ik zal maar rustig blijven, dan komt het wel goed. En inderdaad, het kwam goed. Leo van Gelder en Hans van Driel kwamen al snel hun streepje zetten, gewoon beter gespeeld dan Jan van Gorp en Ad Mathijssen? Thomas Tepe was met zijn remise tergen Erik Fredriks de man die vandaag voor de minste punten zorgde, het zij hem vergeven.
René Davidse had een aanval waarbij hij zijn toren gewoon kon laten instaan omdat hij zoveel dreigende activiteit had dat hij wist dat het wel goed kwam. Tegenstander Ben Sibum durfde deze - niet eens- vergiftigde toren niet te nemen, te druk met vruchteloos verdedigen; superieur van René en een klein beetje intimiderend naar de tegenstander, laat dat spelletje maar aan hem over.
Mijn tegenstander Wil Severijns had het moeilijk en moest voortdurend verdedigen, ikzelf moest me beheersen, want mijn favoriete ding is offeren ,maar dan moet je wel weten dat de aanval doorslaat, en daar was ik niet van overtuigd. Uiteindelijk trok hij zijn paard terug en kwam zijn dame ongedekt te staan. Theo van de Hoek had een lange partij tegen Jan Wesel en met een grote vasthoudendheid en opperste concentratie wist hij, in een partij waarbij zijn tegenstander zeker winstkansen liet liggen, zijn eerste punt voor het team binnen te halen terwijl de rest allang aan de bar hing. Hulde, dat smaakt naar meer. Conclusie: SJ 7-spelers halen met negen man achtenhalve punt. Enne... op tijd de griepspuit halen.
De stand en uitslagen in 6C vind je hier.

Steun voor de schaaktafels (8-2-2019, Algemeen)
Het comité dat zich inzet voor plaatsing van schaaktafels in het Spoorpark meldt de eerste hoopvolle resultaten van de sponsorwerving. Diverse fondsen hebben een bijdrage toegezegd, waarbij die van Het Boekenschop eruit springt. Logisch, als je weet dat de tweedehandsboekenwinkel aan de Bredaseweg flink wat schaakboeken in zijn assortiment heeft.
Met de voorbereidingen gaat het intussen ook crescendo. Het bureau Blom&Moors uit Tilburg heeft de inrichting van het Spoorpark ontworpen. Inmiddels is de plaatsing van twee schaaktafels daarin verwerkt. Het bureau koos voor de tafels van IJslander, die je hier alvast kunt bewonderen.

Wat valt er te halen in de competitie? (7-2-2019, Algemeen)
Op zaterdag 9 februari spelen alle zeven teams van De Stukkenjagers thuiswedstrijden. De KNSB-competitie gaat de beslissende fase in: hoe staan we ervoor?

De Stukkenjagers 1 heeft in de Meesterklasse in vijf wedstrijden twee matchpunten vergaard. Da's niet genoeg om degradatie te ontlopen, en dus moet het vierpuntenduel tegen mede-hekkensluiter Zuid Limburg eigenlijk gewonnen worden. Maar de Voerendalers beschikken over een steviger spelerspotentieel, dus... een surprise dan maar. De Stukkenjagers 2, toch een van de ratingfavorieten in 2D, hoort in de verte de noodklok luiden. Nu maar hopen dat ze tegen het sterke Zuid Limburg 2 de juiste combinatie vinden om naar de middenmoot op te schuiven.
De Stukkenjagers 3 heeft in 3G een ander perspectief. Als in de komende twee thuisduels achtereenvolgens de nummers 2 en 1 worden verslagen lonkt opeens promotie. Het op papier iets sterkere Bennekom vormt de eerste horde. De Stukkenjagers 4 staat puntloos onderaan in 3H en verloor eerder dit seizoen met 5-3 van Zuid Limburg 4. Nu komen de grote broers van Zuid Limburg 3 op bezoek. Een mooie kans om geschiedenis te schrijven.
De Stukkenjagers 5 krijgt de komende twee ronden de kans om zich veilig te schaken in 5F. De komst van Het Witte Paard Sas van Gent 4 wordt vol verwachting tegemoet gezien. De Stukkenjagers 6 kwam in 6H nog niet tot scoren. Of dat in de derby tegen het goed draaiende De Drie Torens 4 wel gaat lukken is de vraag. In 6C pakte De Stukkenjagers 7 eerder al wel twee matchpunten. Benieuwd of ze erin slagen dat totaal in het duel met De Oude Toren 2 te verdubbelen.
Toeschouwers zijn van harte welkom om al deze wedstrijden van dichtbij te volgen, vanaf 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29.

Roel Romanesco stunt in Stukkenjagers Open (7-2-2019, Algemeen)
In ronde 6 van het Stukkenjagers Open lukte het drie spelers om voor een ratingsurprise te zorgen. Aan de kop van het klassement liep Stefan een halfje in op Stefan.

In de toppartij mocht Stefan Colijn (5 uit 5) tegen Bob Jansen (4 punten) zowat de hele avond proberen het eindspel van goed paard tegen slechte loper te winnen. Complicerende factor was dat zijn koning op geen enkele wijze kon binnendringen in de zwarte stelling. En ja, zo’n paard kan maar één ding tegelijk dreigen. Dat werd dus eindeloos manoeuvreren en hopen op een fout van Bob, die af en toe de tijd onder de 0.05 liet zakken. Die fout kwam er inderdaad, in de vorm van een door Bob onjuist uitgevoerde remiseclaim. Maar meer dan twee minuten extra leverde dat Stefan niet op. Rond middernacht, kort nadat de laatste beschikbare pionzet was gedaan, werd de remise alsnog een feit.
Dat gaf de andere vierpunters de kans om met vooruitwerkende kracht een halfje in te lopen op de koploper. Dat lukte Mark Haast en Herman Grooten niet. Naar verluidt werd in hun partij het evenwicht geen moment verbroken. Anders ging het er aan toe in het duel Stefan Kuipers-Luuk Baselmans. De hand van de meester deed zich gevoelen. Eerst alles goed zetten, en dan maar eens op de koning af. Luuk moet het hebben zien aankomen, maar stond machteloos tegen de witte zware stukken die zijn koningsstelling onder vuur namen. Een elegante pionzet zorgde voor de definitieve doorbraak. Met deze zege nestelt Stefan zich met 5 uit 6 op een ongedeelde tweede plaats. Benieuwd welke kleurverdeling de computer uitspuwt voor de onvermijdelijke indeling Stefan-Stefan.
De vijf duels der drieënhalfpunters leverden vier winnaars op. Alleen in de partij tussen Franck Steenbekkers en Karel Storm werd het punt gedeeld. Lars Vereggen dunde tegen Peter Huibers het materiaal flink uit, in de terechte veronderstelling dat zwarts ongunstige pionnenstructuur hem een gewonnen pionneneindspel zouden opleveren. Mark Clijsen en César Becx wonnen van respectievelijk Henk Jan Beukema en Kienfong Lie Kwie omdat ze het langer volhielden grote fouten te vermijden. Meer glans had de zege van Roel Romanesco op - komt dat cliché - niemand minder dan Tijmen Kampman. Die was net zo verrassend als de fraaie plofpaardzet waarmee hij zijn tegenstander dwong de g-lijn open te slaan. Daardoor kreeg Roel een vernietigende aanval, die hij ook nog eens voorbeeldig afrondde.
Lager op de ranglijst bleek Joost Op ’t Hoog allerminst last te hebben van roestigheid door periodieke onthouding. Integendeel, de koning van Matthijs Dijkstra bivakkeerde kort na de opening al in de dodencel. Diens lot was zo onvermijdelijk dat zelfs een vredelievend persoon als Joost geen aanleiding zag om gratie te verlenen. Nog een schokje op de ratinglijst: Bjoern Hofmans maakte zonder omwegen gebruik van het vormdipje van Ivar van der Heide. Bijzonder inventief was de combinatie waarmee huisschaker Marnix Bekkenutte materiaal won tegen Roger Bougie. Helaas voor Marnix liet de afwerking te wensen over, met Roger als opgeluchte winnaar.
Alle uitslagen kun je hier bekijken. De gevolgen voor de interne pikorde zie je hier.

Schaaktafels in het Spoorpark (3-2-2019, Algemeen)
Op initiatief van het bestuur ondernemen twee van onze leden - Wil Wouts en Hans van Driel - actie om Tilburg te verrijken met schaaktafels in de openbare ruimte. Denk aan parken, schoolpleinen en bibliotheek. Het Spoorpark dat op 21 juni officieel opent, is enthousiast en wil twee schaaktafels plaatsen.
Er worden nu fondsen aangeschreven om het benodigde geld binnen te halen - een schaaktafel kost ongeveer 2.500 euro inclusief btw en plaatsing. De eerste donatie is inmiddels binnen. Heb jij een idee om aan geld te komen of weet jij een plek waar schaaktafels zouden kunnen staan? Neem dan gerust contact met Wil of Hans op. Wordt vervolgd!

We blijven boven de twintig (1-2-2019, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdagmiddag 1 februari was weer druk bezocht. Maar liefst 26 schakers vermaakten zich met een of twee potten rapidschaak. Negen spelers verloren niet: Jan Bergsma, Toon Tibosch, Hans van Orsouw, Raimon Bach, Frans Konings (allen (2 uit 2), Hennie Daniëls, Marsel van Hoorn (beiden 1,5 uit 2), Mark Clijsen en César Becx (beiden 1 uit 1).
Op vrijdag 8 februari zijn schakers van elk niveau weer van harte welkom in de Ristobar van Cinecitta. De meldtijden zijn dan 13.30 en 14.45 uur.

De standen van de avondcompetitie (1-2-2019, Algemeen)
Wordt SJ A alsnog kampioen? Gaat SJ B het nog redden? Hoe dicht is SJ C bij de promotie? Is SJ D wel écht veilig? Hoe hoog kan SJ E nog vliegen? En tegen wie kan SJ F zijn eerste matchpunt nog pakken? Hoe onze avondviertallen ervoor staan in de NBSB-competitie kun je hier bekijken.

Nieuwe cijfertjes: +212! (1-2-2019, Algemeen)
Op 1 februari hebben de KNSB-ratings hun driemaandelijkse update gehad. Bekijk de nieuwe getallen van alle SJ'ers hier. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren. Verwerkt zijn onder meer de ronden 1 tot en met 4 van het Stukkenjagers Open, de KNSB-partijen en Tata. Luuk Baselmans maakte een sensationele sprong, hij won maar liefst 212 punten. Andere grootverdieners: Constantijn Beukema (+84), Rene Davidse (+77), Paul Castermans (+76), Daan Baselmans (+64), Wil Wouts (+62), Henry Flikweert (+55), Sebastiaan Dijksman (+55) en Emil Voorhorst (+44).
De nieuwe FIDE-ratings van onze clubleden per 1 februari vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

De Stukkenjagers A blijft in de race (1-2-2019, Algemeen)
SJ A remiseerde eerder tegen beide collega-titelpretendenten en moet nu maar hopen dat het onderlinge duel tussen KiNG A en HMC A ook in een draw zal eindigen. In dat geval komt het aan op doelsaldo. Daaraan werd tegen WLC A alvast flink gewerkt. Mart Nabuurs (1), Jasper Beukema (2), Tijmen Kampman (3) en Sjoerd van Roon (4) maakten geen fout: 4-0.

De Stukkenjagers B laat kansen liggen (1-2-2019, Algemeen)
Vooraf leek het een ongelijke strijd te worden, tegen het met sterrenensemble van KiNG A. Maar terugkijkend waren er voor SJ B kansen op meer dan de kille 0-4. Dat gold niet zozeer voor de ogenschijnlijk regelmatige nederlagen die Ruud Feelders (2) en Bas Rosheuvel tegen respectievelijk Bram van den Berg en Erik-Jan Colijn leden. Maar aan het topbord liet Sebastiaan Dijksman in een zeer voordelig eindspel een verdedigingszet achterwege, waarna Mark Haast alsnog de overhand kreeg. Aan bord 4 zag César Becx halverwege een zeer wilde zettenreeks toch maar af van het vervolg, waarmee hij Jordy Schouten juist heel lastige vragen had kunnen stellen. SJ B zal nu de resterende twee duels moeten winnen om weg te blijven van de drie(!) degradatieplaatsen.

De Stukkenjagers C heeft de titel voor het grijpen (1-2-2019, Algemeen)
Vorig jaar degradeerde SJ C puntloos uit de Hoofdklasse, na de zege op concurrent Dubbelschaak '97 lijkt een terugkeer op het hoogste niveau aanstaande. De voorsprong op de nummers 2 bedraagt drie matchpunten, dus één zege in de resterende twee duels volstaat voor de titel. Kienfong Lie Kwie (1) versloeg een Boxtelse invaller en Henk Jan Beukema (2) zou daar later een zege op de vijandelijke topper aan toevoegen. Opgeteld bij de remises van Rudolf Kat (3) en Ron de Veen (4) bracht dat 3-1 op het scorebord.

De Stukkenjagers D handhaaft zich (1-2-2019, Algemeen)
Door een gelijkspel in het duel met De Drie Torens B is SJ D twee ronden voor het einde al zeker van handhaving in de eerste klasse. Aan de topborden remiseerden Erik Dignum en Guus Vermeulen. Door een zege van Henry Flikweert (4) stond er een tijdje 2-1 op het bord, maar helaas moest Paul Castermans ondanks dapper verzet toch de koning omleggen.

De Stukkenjagers E komt net te kort (1-2-2019, Algemeen)
SJ E heeft tegen het hoog geklasseerde RSG C net niet voor een surprise kunnen zorgen. Ook hier ging de captain, Thomas Tepe, voorop in de strijd: winst aan het topbord. Vader Ton (3) deed een halve duit in het zakje, maar dat lukte debutant Thomas Kaufmann (2) en Jan Bergsma (4) dan weer niet: 1,5-2,5.

De Stukkenjagers F met zwart op dreef (1-2-2019, Algemeen)
In ronde 5 van de NBSB-competitie is SJ F er niet in geslaagd het eerste matchpunt binnen tge schrapen. Wel mochten captain Cees Zoontjens (1) en Rene Davidse (3) in de match tegen De Drie Torens C met zwart eervolle remises noteren. Helaas gingen Bjoern Hofmans (2) en Wil Wouts (4) onderuit: 1-3.

Weer een titel voor Anne Haast (31-1-2019, Algemeen)
Ze grossiert al jaren in de nationale titels bij het vrouwenschaak, maar afgelopen zaterdag voegde Anne Haast weer een bijzondere vermelding toe aan haar palmares: ARVES-kampioen! Een knappe prestatie om als debutante meteen alle geroutineerde studieoplossers achter je te laten. De details van deze wedstrijd vind je hier.

Luuk Baselmans wint tienkamp (28-1-2019, Algemeen)
De tienkampen in Wijk aan Zee zitten erop. Of nou ja, tienkampen.... veel groepen werden geplaagd door spelers, die zich ziek of teleurgesteld moesten terugtrekken. Aan SJ-zijde waren de resultaten sterk uiteenlopend. De beste prestatie leverde Luuk Baselmans die zijn tweedeklassegroep overtuigend won. Hieronder de lijst van scores in de daadwerkelijk gespeelde partijen:
Stefan Beukema (2 uit 8 in de Topgroep), Herman Grooten (5 uit 9 in 1Z), Jasper Beukema (4 uit 9 in 1Z), Jordy Schouten (2 uit 6 in 2D), Luuk Baselmans (6,5 uit 8 in 2H), Lex Karstens (3,5 uit 8 in 3B), Rudolf Kat (5 uit 8 in 3J), Christiaan Beukema (4,5 uit 8 in 4D) en Tommy Grooten (1,5 uit 8 in 5J).
Eén Stukkenjager zocht het buiten de landsgrenzen. En dan doelen we niet op het Open Limburgs Snelschaakkampioenschap op zaterdag 19 januari in Horst waar Mart Nabuurs vierde werd in de A-finale en César Becx tweede in de B-finale. Laatstgenoemde reisde door naar Bad Zwischenahn, waar hij in de slotronde van de NordWest-Cup de kans op substantiële ratingwinst liet liggen. Nu bleef hij steken op 3,5 uit 7 en een TPR van 2124.

Zeven spelers zonder verlies (28-1-2019, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdag 25 januari trok wederom 21 belangstellenden naar Cinecitta. Van hen bleven er maar liefst zeven ongeslagen: Ad Haans, Carlo Butalid, Jan Douwes, Erik Dignum, Frans Konings (allen 2 uit 2), Raimon Bach (1,5 uit 2), Roger Bougie (1 uit 1). een eervolle vermelding verdient Cees Zoontjens, die niemand minder dan Sebastiaan Dijksman onderuit haalde. De klassementen zijn nog niet uitgerekend, maar we vermoeden dat Roger Bougie zijn koppositie in het ratingwinstklassement verstevigde, maar dat Ad Haans hem in de nek hijgt.
De volgende gelegenheid om gratis & vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 1 februari. De uiterste meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Onverwachte wendingen in Groepencompetitie (24-1-2019, Algemeen)
Door al het geglij, gesnotter, geproest en geglibber was het niet superdruk op de clubavond van 23 oktober. Maar er viel genoeg te beleven voor de liefhebber van spanning en sensatie.

We vallen maar meteen met het hoogtepunt in huis: de zege die Paul Castermans in de B2 op Toon Stuart boekte. In het vroege middenspel besloten de heren het bord in tweeën te delen. Gewoontegetrouw ging Toon met wit aan de linkerkant aan de slag. Maar ook Paul bleek links georiënteerd. Toen zowat al zijn stukken de witte koning op h1 in het vizier hadden, haalde hij een paard van stal en liet dat pardoes op f3 neerploffen. Met de toren op g6 dreigde hij met het fraaie Dxh3 gxh3 Tg1 mat. Toon ontging dit en hij liet het gebeuren. Hij kon zich troosten met de wetenschap dat ook gxf3 niet hielp vanwege Dg5. Omdat de witte loper niet weg kon, kun je dan wachten op Dg1 mat. Mooi!
In deze groep ontstond er bij Bart van den Berg-Jeffrey van Huijgevoort een curieuze stelling. Bart had een pluspion en een eeuwigdurende dreiging op de lange diagonaal, maar het was verre van duidelijk hoe hij er echt doorheen ging komen. En al helemaal niet toen hij het veld g7 verstopte met het onhandige hxg7. Nu de diagonaaldreiging weg was had Jeffrey aan een eigen koningsaanval op de damevleugel kunnen gaan denken, maar hij liet zich eerst toch maar even matzetten.
De topper in deze groep, tussen Thomas Tepe (jaja!) en Karel Storm, boeide tot het eind. Dat leek voorspelbaar toen Karel een kwaliteit en een vrijpion voorkwam, maar schijn bedroog. Thomas creëerde met zijn paarden en dame tegenkansen, en duwde Karel bovendien onder de drie minuten. Toen beiden elkaars paarden met pionnen bevroegen, reageerde Thomas ondanks tijd zat met een impulsieve slagzet, terwijl er mogelijk meer in had gezeten. En even later gaf hij ook nog een te snel schaakje. Zoals het ging wurmde Karel zich naar een beter eindspel en daarvoor heb je geen zeeën van tijd nodig. Punt voor Karel, maar toch weer een stap voor Thomas. Wél voor een surprise in deze groep zorgde Leo van Gelder, door met zwart Emil Voorhorst onderuit te halen.
In de andere B-groep pakte Andries Deliën het dan juist heel beheerst aan. Toen zijn gevaarlijk ogende zwarestukkenaanval tegen Guus Vermeulen niet tot mat leidde koos hij bijtijds voor plan B. Guus kon toch niet actief worden. Uiteindelijk maakte een oprukkende centrumpion het verschil. Ook Ron de Veen maakte zich op voor een lange belegering, maar had geen geduld nodig, toen Ivar van der Heide een stuk weggaf.
In de A2 was Reinier Jaquet-Tijmen Kampman een boeiend schouwspel. Reinier was een pion kwijtgeraakt, en offerde toen maar een tweede om wat te dreigen met de gecombineerde kracht van twee torens en twee lopers. Het leek nog even wat, maar Tijmen Kampman wist de dreigingen secuur te bezweren met behulp van zijn twee paarden: 0-1. In deze groep maakte Bob Jansen korte metten met Erik Dignum. Beiden stuurden ze een paard richting vijandelijke hoektoren. Het ros van Erik keerde niet terug van die missie, en dat van Bob wel. In de A1 had Willem Blankert ook materiaal in de aanbieding, met Ruud Feelders als begunstigde. Pascal Graafmans pakte een vitaal punt. Toen hij in het verre middenspel tegen Henry Flikweert een pion op f6 kreeg vond de zwarte koning geen rust meer.
In de D-groep offerde Hans van Driel tegen Hans Groffen een stuk. Althans, dat dacht hij. Maar het waren er twee, en dat was er minstens één te veel. Ook Bert Wels had niet te klagen over materiële plussen, hij versloeg Ad Haans. Naar verluidt sloeg Rene Davidse op enig moment een remiseaanbod van Jan Hes af. Of dat voor of ná het stukverlies was weten we niet; met de kennis van nu - winst voor Jan - was het te dapper.
In de C-poules kregen enkele partijen een onverwachte ontknoping. Wie rond 22.45 uur huiswaarts ging moet heel wat drama hebben gemist. Zo leek niemand Guus van Heck nog van een zege te kunnen afhouden, in een toreneindspel met twee pluspionnen. Kennelijk is dat Carlo Butalid toch nog gelukt. Of Guus zelf. Hoe dan ook: remise. Ook Cees Zoontjens leek, ondanks een moeizaam middenspel, tegen Jan Weijters op weg naar een vol punt. Hoe ging die in het paardeindspel Cees’ vrije centrumpionnen eigenlijk stoppen? Wij zagen het zo gauw niet, maar het werd wel remise.
Dit alles was klein bier vergeleken met wat er gebeurde bij Jaap Steenkamer-Theo van de Hoek. Giga-spannend middenspel, met hangende stukken en een late lange rokade door Theo. Die verzuimde daarna Jaap (winnend?) te h-lijnen, waarna de dames eraf gingen. In het toren+paard-eindspel gingen beiden op pionnenjacht, maar opeens blunderde Theo zijn paard weg. Winst voor Jaap zou je denken, maar die liet het materiaal wel erg uitdunnen. Getuige de uitslag - toch 1-0 - heeft Theo’s resterende zwarte pionnetje geen wonderen meer verricht. Voor Jaap kwam er nog een extra moodswing bij: even later miste hij zijn bruinleren, ietwat versleten handschoenen. Iemand ze gezien? Ook lang bezig waren Kees Gelens en Kienfong Lie Kwie. Laatstgenoemde moest keihard werken voor het punt, pas in het ultieme pionneneindspel moest Kees de koning omleggen.
De laatste verrassing viel in een van de twee ratingpartijen van de avond. Raimon Bach probeerde op het gemoed van voormalig huisarts Wil Wouts te spelen door uitbundig bepleisterd achter het bord plaats te nemen. De compassie van Wil beperkte zich tot het doneren van een pionnetje. Raimon was zowat de hele avond bezig om dat extra kleinood naar de overkant te loodsen. Maar opeens kon Wil zijn dame slaan en in een reflex feliciteerde Raimon zijn tegenstander. Bij nadere beschouwing had hij meteen een nieuwe dame kunnen halen, met schaak en alsnog winst. Maar de handen waren al geschud, en Raimon kon op zoek naar een doekje voor het bloeden. In de andere ratingpartij kreeg Thomas Schollen gratis een compacte workshop Tweepaardenspel in de nahand. Of nee, het kostte hem één ratingpuntje.
De gevolgen op de Stukkenjagers-ratinglijst kun je hier bekijken.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]