[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-08-2018: Open snelschaakkkampioenschap

Nieuws

Het regent remises en één dolle toren (21-5-2018, Algemeen)
Op de clubavond van 16 mei wederom zo'n 50 schakers. Die produceerden zeventien remises, al klinkt dat erger dan het is: in de A- en B-groepen worden in deze cyclus immers steeds twee rapidpartijen gespeeld.

In de A1 maakte Mart Nabuurs geen fout. Dat kan niet gezegd worden van zijn tegenstander Kienfong Lie Kwie: 2-0. Of Ron de Veen en Rudolf Kat geen fouten maakten weten we niet. Wel bedekten ze elkaars mogelijke vergissingen met de mantel der liefde, hetgeen resulteerde in twee remises. Meer duidelijkheid hebben we over het niveau en de kansen bij de match Karel Storm-César Becx: zeer wisselend. In beide partijen kwam César met flink voordeel uit de opening, maar in de eerste pot was dat aan hem niet besteed, mede dankzij actief spel van Karel. Ook in de tweede verslapte César, maar wist hij toch de gelijkmaker aan te tekenen.
In de andere, even sterke A-groep produceerden Reinier Jaquet en Joost Op ’t Hoog de uitslag die volgens de SJ-rating van hen verwacht werd: 1,5-0,5 voor Reinier. Minder voorspelbaar verliep de krachtmeting tussen Ruud Feelders en Tijmen Kampman. In de eerste partij leek Tijmen veroordeeld tot lijdzaam afwachten tot Ruuds stukken optimaal stonden voor de beslissende aanval. Een remiseaanbod deed echter wonderen. In de reprise waren de rollen omgekeerd. Ruud had een pion minder in het eindspel. Toch mocht hij, nadat Tijmen fout op fout stapelde, alsnog ruiken aan de winst. Die zat er net niet in: remise en 1-1.
In de B-groepen eindigden slechts vijf van de twaalf rapidpotten niet in een puntendeling. Twee van die zeges kwamen op het conto van Emil Voorhorst. Harry Buyvoets maakte kennis met Emils bedrevenheid in het iets snellere spel. Ook Lex Karstens won beide partijen; dat was hij ook wel aan zijn stand verplicht, tegen Ivar van der Heide. De resterende B-winstpartij liet Maarten Werkhoven aantekenen, hij won de eerste tegen Thomas Tepe: 1,5-0,5 derhalve. In de matches Paul Castermans-Bart van den Berg, Toon Stuart-Bas Rosheuvel en Sebastiaan Dijksman-Guus Vermeulen eindigden beide partijen in een puntendeling. In hoeverre de eerste twee matches gebukt gingen onder koele berekening of schijterigheid, daarnaar moeten we gissen. Bij Sebastiaan en Guus was daarvan zeker geen sprake. De eerste partij werd tot op het bod uitgevochten, en dat god al helemaal voor de tweede. Met een sloot aan materiaal minder mocht Guus Vermeulen voor het eerst in zijn leven een dolle toren activeren: pat!
Ook een remiseregen n de C2. Toch werd er bij Carlo Butalid-Ton Tepe en Bjoern Hofmans-Jan Bergsma wel degelijk gevochten. Dat gold zeker voor de langste partij van de avond, tussen Andries Deliën en Jan Weijters. Jan maakte voorbeeldig progressie in een lichtestukkeneindspel met een pion meer, maar toen er echt geoogst moest worden, was er een lapsus in de concentratie. Nog een geluk dat de blunder hem maar één halfje kostte.
In de andere C-groep werd er maar éénmaal de vredespijp gerookt, door Jaap Steenkamer en Cees Zoontjens. Henri Anemaat kreeg door Kees Gelens een koekje van eigen deeg voorgeschoteld, hij werd uitgeld in het toreneindspel. Thomas Schollen en Nico Dignum zorgden voor kleine sensaties door hun hoger ingeschatte tegenstander Leo van Gelder en Guus van Heck het nakijken te geven.
In de D-groep boekte Ad Haans eerst een reglementaire zege op Fons van Leersum, om hem later in een papidpartij alsnog echt te grazen te nemen. Hans van Driel en Theo Mulder scoorden een punt ten koste van Jan Hes en Wil Wouts. Bij de partijen Hans Groffen-Theo van de Hoek en Roger Bougie-Bert Wels werd na lange strijd de bijl begraven: remise. In de enige ratingmatch van de avond tekende Henry Flikweert een 2-0 zege op Jeffrey van Huijgevoort aan. De bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Stukkenjagers in Maastricht (19-5-2018, Algemeen)
Zes leden nemen in het Pinksterweekeinde deel aan het BPB Limburg Open, het grote schaakfestival in Maastricht. Ze begonnen met een magere 1,5 uit 6. Tweedederde darvan kwam op het conto van Herman Grooten, die in de sterke open groep teamgenoot Jasper Beukema de baas bleef. Diens broer Stefan moest onverwacht een halfje afstaan, Sjoerd van Roon begon met verliespartij. In de B-groep kwamen Chris en Constantijn Beukema evenmin tot scoren. Het toernooi is te volgen via de toernooisite, met zaterdagmorgen een live-partij van Herman.

Kalmpjes bij inloopschaak (19-5-2018, Algemeen)
Met twaalf spelers beleefden we op vrijdag 18 mei een rustige sessie van het inloopschaak. De strijd op de borden was er niet minder om. Carlo Butalid en Erik Dignum waren met 2 uit 2 de uitblinkers, maar ook Wil Wouts, Theo Mulder (beiden 1 uit 1) en Joop van Troost (0,5 uit 1) bleven ongeslagen. De volgende mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen dient zich op vrijdag 25 mei aan. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta meldt, kan meteen in de slag.

Podiumplaatsen voor Chris Beukema, titel voor Jasper (19-5-2018, Algemeen)
Er waren nog meer Stukkenjagers actief in het Hemelvaartweekend, en wel bij het Vlaams Kampioenschap, georganiseerd door onze vrienden van KGSRL in Gent. Daar speelde Jasper Beukema in de gesloten reeks, wat inhoudt dat de deelnemers heel wat meer beheersen dan alleen de en-passantregel. Hij kreeg alle toppers te verwerken en scoorde een zeer sterke 4 uit 7. Chris Beukema deed het uitstekend in de open reeks: met 5,5 uit 7 werd hij ongedeeld derde. Beide heren mochten 30 à 40 ratingpuntjes bijschrijven. Details vind je hier.
Overigens beleefde de familie Beukema onder de SJ-radar ook een prettig Paasweekeinde, bij de Belgische jeugdkampioenschappen in Blankenberge. Jasper heroverde na twee jaar zijn nationale titel tot 18 jaar. Chris steeg in de oudste categorie, tot 20 jaar, boven zichzelf uit met een knappe derde plaats. Voor Constantijn bleef ratingwinst deze keer buiten bereik. Na een start van 4 uit 4 was de koek op. De details vind je hier.

Weer Stukkenjagers op het podium (14-5-2018, Algemeen)
Zaterdag 12 mei deden elf leden mee aan het open rapidtoernooi dat de SVO in Oisterwijk organiseerde. Twee van hen slaagden erin het podium te bereiken. Mark Haast werd met 7,5 uit 9 tweede, César Becx met een halfje minder derde. Beiden moesten onderweg hun meerdere erkennen in de steeds ongenaakbaardere Stefan Kuipers. Op de gedeelde vierde plaats nog twee leden, Mart Nabuurs en Sjoerd van Roon. De details van dit gezellige toernooi met 56 deelnemers in één groep vind je hier.

Remiseregen bij inloopschaak (14-5-2018, Algemeen)
Zeventien schakers bevolkten op vrijdagmiddag 11 mei de Ristobar van Cinecitta. Opvallend was dat in de tweede ronde maar liefst vier van de acht duels in een puntendeling eindigden. Dat gaf een stortbui aan ongeslagenen: Cas Tepe (2 uit 2), Carlo Butalid, Kienfong Lie Kwie, Erik Dignum (allen 1,5 uit 2), Thomas Schollen, Paul Castermans (beiden 1 uit 2), Roger Bougie en Theo Mulder (beiden 0,5 uit 1). De volgende editie van het inloopschaak is op vrijdag 18 mei, je kunt je dan om 13.30 en 14.45 uur melden voor de rapidpartijen.

Roger Bougie profiteert van vormcrisis (11-5-2018, Algemeen)
De derde cyclus van de Groepencompetitie mag zich verheugen in een recordaantal deelnemers: 59. In de praktijk zijn er per avond zo’n 25 partijen. Die verdienen alle nadere beschouwing.

Sinds Orwell weten we dat sommige mensen gelijker zijn dan anderen. In de D-groep was deze misantropische waarheid aan minstens twee spelers niet besteed. Bert Wels en Theo van de Hoek worstelden de héle avond als gelijken; ze gaven geen krimp - althans niet eentje die door de tegenstander werd opgemerkt. In de andere D-clashes ging het er minder egalitair aan toe. Om half tien leek Fons van Leersum met de verkeerde kleur tegen Theo Mulder te spelen, maar nee… het was al zijn kans op revanche. Tijdens de après-échecs zocht Wil Wouts naar woorden om de diepte van zijn vormcrisis te illustreren. Opeens had hij ze gevonden. De armen heffend naar zijn nietsvermoedende tegenstander sprak hij de onvergetelijke oneliner: "Nou ja, ik verlies van Roger Bougie." Hoewel de laatste lettergreep wat nadruk meekreeg, tekent het Wils zachtaardige natuur dat hij de toevoeging ‘zelfs’ achterwege liet. Deze subtiliteit ging aan toehoorder Hans van Driel ongemerkt voorbij. Hij leek in hoger sferen te verkeren na de strakke zege op Ad Haans.
Ook in de C-groepen sloofden allen zich uit om aan tonen dat er verschil moet zijn. Dat lukte in alle acht partijen, maar in twee gevallen viel dat anders uit dan menigeen verwacht had. Zo slaagde Kees Gelens - nota bene met dispensatie toegelaten tot deze biotoop - erin om ratingfavoriet Jeroen van de Rijt onderuit te halen. Dat Elroy Kerstens zijn positionele voordeel tegen Jan Weijters in winst omzette, baarde bij de volgers iets minder opzien, we hebben hier te maken met een ambitieuze jongeling die - net als (jaja!) Roger Bougie en Henri Anemaat - bij zijn entree wat laag is ingeschat. Nieuweling Thomas Schollen - die qua uiterlijk én rating als één druppel water op zijn ontdekker en voetbalteamgenoot Jan Sprenger lijkt - verloor vorige week nog een uitputtingsslag, maar zette het leergeld nu om in een marathonzege op Guus van Heck. De rest van de C-duels kreeg met Cees Zoontjens, Bastiaan van de Rijt, Andries Deliën, Jaap Steenkamer en Carlo Butalid geen onverwachte winnaars. Omdat wij nu eenmaal iedereen vermelden in dit verslag toch ook maar even de verliezers, in volgorde van opkomst, of beter ondergang: Paul Vermee, Ton Tepe, Bjoern Hofmans, Nico Dignum en Jeffrey van Huijgevoort.
Over snelle ondergang gesproken: die kun je in de rapidformule die we in de B hanteren gerust aan Thomas Tepe overlaten. In razend tempo spoedde hij zich tegen Sebastiaan Dijksman naar een 2-0 nederlaag. Dan manoeuvreerde René van den Bosch stukken behoedzamer. Weliswaar verloor hij de eerste pot van Bart van den Berg, maar in de tweede lag remise voor het grijpen. Na even bij de WL gecheckt te hebben of we misschien volgens de knockout-formule speelden - gelukkig niet - pakte René het halfje. Hem zien we volgende week gewoon terug. Henry Flikweert gedijt goed in de B. Hij verschalkte Maarten Werkhoven in de eerste partij, maar moest met zwart wel de gelijkmaker accepteren. In de B1 tekende Bas Rosheuvel wederom een 2-0 aan, deze keer moest Emil Voorhorst eraan geloven - al miste die in de eerste pot mooie kansen.
Dan de groep waar de mensen het minst gelijk willen zijn, de A. Opvallend genoeg lukte het in vier matches niet om de ander zijn ego te verpulveren. Rudolf Kat en Kienfong Lie Kwie speelden zelfs tweemaal remise, al vochten ze er wel om. Reinier Jaquet en Stefan Hess wonnen ieder hun zwartpartij. In de matches Joost Op ’t Hoog-Ruud Feelders en Erik Dignum-Tijmen Kampman werden dan weer alle witpartijen in winst omgezet. Knap van Joost en Erik, waarbij laatstgenoemde een beetje toverde vanuit mindere stelling. Twee A-matches kregen wel een beslissing. César Becx bleek de bloeddorstigste; hij bleef Ron de Veen twee keer de baas. Bij Mart Nabuurs-Mark Clijsen was er sprake van een curieuze mix. De eerste rapidpartij stond bol van de strijdlust. Mart won. Als om zich te verontschuldigen voor deze schending van de medemenselijkheid bespaarde hij Mark daarna een nieuw échec door in reeds gunstige stelling na vier(!) zetten remise aan te bieden.
Compleet is compleet: Guus Vermeulen en Leo van Gelder hielden elkaar, geheel in de geest van dit stuk, in evenwicht. De bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Toernooizeges voor Stukkenjagers (11-5-2018, Algemeen)
In het voorjaar wemelt het niet alleen van de feestdagen, maar ook van de schaaktoernooien. Op Bevrijdingsdag organiseerde De Drie Torens in Theseus weer zijn bijzonder gezellige Voorjaarstoernooi. Dat werd, net als in 2016, gewonnen door Mark Haast, met de knappe score van 6,5 uit 7. Het hele podium stond vol met SJ'ers, want Jasper Beukema (6) en Herman Grooten (5,5) werden tweede en derde. Een uitgebreid verslag vind je op de DDT-site.
Een dag later was Mark ook present in het razend sterk bezette NBSB-snelschaakkampioenschap in Eindhoven, beter bekend als het Johan van Mil-toernooi. Hij eindigde na 19 ronden op - schatten we - op 12,5 punt. Die prestatie viel echter in het niet bij die van Lars Vereggen, die in het veld met twee GM's en vijf IM's met ongeveer 15,5 punten derde werd achter GM Dimitri Reinderman en IM Hing Ting Lai. César Becx legde met 50% beslag op een ratingprijsje, maar eindigde een halfje achter Mees van Osch. De uitslagen werden nog even geheim gehouden, maar staan inmiddels op de site van het organiserende ESV.
Ook op Hemelvaartsdag konden schakers hun hart ophalen, al moest César Becx daarvoor wel helemaal naar Soest. Toen hij eenmaal thuis het resultaat onthulde, kwam hem dat te staan op een welgemeend 'Heb je valsgespeeld dan?'. En inderdaad, een TPR van 2380 is alweer enkele decennia geleden. Na vijf ronden deelde hij met 4,5 punt de koppositie met Tim Lammens. In het onderlinge duel kwam hij net te kort. Door een zege in de slotronde en gunstige uitslagen deelde César alsnog de toernooizege met Lammens, Reynir Helgason en Arie van der Burch. Een verslag van dit oudste eendagstoernooi van het land zal wellcht hier verschijnen.
En dan was er, in april al, nog een memorabele prestatie, nota bene van de nummer 94 van de SJ-ratinglijst. Aspirant-lid Theo van de Hoek is in het damspel aanzienlijk meer ervaren en wist tot eigen verbazing de nationale titel bij de Veteranen op zijn naam te schrijven. Daarbij bleef hij maar liefst achttien hoger geplaatste vijftigplussers voor, zoals je hier kunt checken. Niet gek voor een zeventiger. Theo mag nu in september naar het WK in Wit-Rusland.

Debutanten gaan meteen tot het gaatje (7-5-2018, Algemeen)
Op de clubavond van woensdag 2 mei was het lekker druk. Dik 50 schakers waren present om te beginnen aan de derde en laatste cyclus van de Groepencompetitie.

Nog steeds sudderden de kliekjes uit de tweede cyclus na. Maar in de A-degradatiematch tussen Stefan Hess en Sebastiaan Dijksman waren de rapen snel gaar. Stefan hield creativiteit en realiteit verreweg het best in balans: 2-0. Lex Karstens had nog een extra match met Stefan om lijfsbehoud kunnen afdwingen, als hij van Ruud Feelders had gewonnen. Hij leek best aardig op weg, maar toen zijn aanval niet doorzette, pakte Ruud het punt.
In de nieuwe A-groep ging veel aandacht uit naar de topmatch Luuk Baselmans-Tijmen Kampman. In de eerste partij had Luuk een mindere pionnenformatie. Daar had hij geen last meer van toen hij in het paardeindspel Tijmen wist te foppen. Die wist wel revanche te nemen: 1-1. Ron de Veen kwam in de eerste partij tegen Karel Storm dichtbij de winst, maar net niet dicht genoeg. Met wit liet Karel zien hoe het wel moest: 1,5-0,5.
Mark Clijsen won twee keer van Rudolf Kat, die naar eigen zeggen zijn avond niet had. En inderdaad, twee mindere zetten kostten hem meerdere Euwe-punten. Acht, om precies te zijn. Ook César Becx kwam tot een 2-0, al bracht hij zich in pot twee tegen Kienfong Lie Kwie onnodig in de problemen door een kwaliteit weg te geven. Hij had echter genoeg vrijpionnen en nét genoeg tijd om met een probleemzet alsnog toe te slaan.
In de B1 gingen Bas Rosheuvel en Jan Otten gedecideerd van start; Ivar van der Heide en Harry Buyvoets moesten er met 2-0 aan geloven. De whitewash die Emil Voorhorst tegen Toon Stuart realiseerde, was een stuk verrassender. In de B2 bezorgde Thomas Tepe in de eerste partij Paul Castermans een onaangename surprise. Tot een revanche kwam Paul niet: 1,5-0,5 voor Thomas. Guus Vermeulen en Maarten Werkhoven hielden elkaar in balans, terwijl Bart van den Berg met 1,5-0,5 Henry Flikweert de baas bleef.
In de C1 trok debutant Thomas Schollen onverveerd ten strijde tegen Kees Gelens, die hij opzadelde met een lelijk gat op d6. Toch bleef Thomas’ voordeel kennelijk binnen de perken, want na lange strijd resteerde een remiseachtig eindspel. Daarin volgde de anticlimax: Thomas liet zijn toren los en leverde daardoor het ding én het (halve) punt in. In deze groep pakten de favorieten Jeroen van de Rijt en Leo van Gelder het volle punt tegen respectievelijk Nico Dignum en Jaap Steenkamer. En dan was er de hoogmis der puntendelers. Ongeacht hoe vaak en hoe lang Guus van Heck en Cees Zoontjens tegen elkaar schaken, ze krijgen elkaar maar niet om.
In de C2 deden de twee huizenhoge favorieten hun werk naar behoren. Bastiaan van de Rijt versloeg de nummer 3 van de plaatsingslijst Jan Weijters, terwijl Andries Deliën de meerdere was van Carlo Butalid. Elroy Kerstens won wederom, nu was Rene Davidse het slachtoffer van zijn dadendrang. Ook Jeffrey van Huijgevoort gaat lekker, hij pakte het punt tegen Ton Tepe.
De tweede nieuwkomer in deze cyclus vinden we in de D-groep. Jan Hes speelde meteen een partij tot op het bot met Wil Wouts. Die laatste wist dan weer op zijn tandvlees de remisehaven te bereiken in een ongelijkelopereindspel met twee pionnen minder. Ook Hans van Driel en Roger Bougie hielden elkaar keurig in evenwicht. Koploper Hans Groffen incasseerde zijn eerste nul, Coen Klaassen bleek te sterk. Bert Wels bond Fons van Leersum aan zijn zegekar. In de enige ratingpartij van de avond smaakte Ad Haans het genoegen Paul Vermee te vloeren. De bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Twee topscorers bij inloopschaak (7-5-2018, Algemeen)
Op vrijdag 4 mei bezochten in totaal zestien spelers de inloopschaaksessie bij Cinecitta. Kienfong Lie Kwie en Hans Thönissen slaagden erin om twee partijen te winnen. Ook Jan Douwes (1,5 uit 2), Hans van Driel (1 uit 1), en Mark Clijsen (0,5 uit 1) lukte het om niet te verliezen. De volgende gelegenheid om je gratis te meten met gelijkgestemden dient zich aan op vrijdag 11 mei. De meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Coen Klaassen snelste stijger op nieuwe KNSB-lijst (30-4-2018, Algemeen)
Op 1 mei is het weer zover: dat is een van die vier jaarlijkse data waarop de KNSB-ratings gemuteerd worden. Bekijk alvast de nieuwe nationale ratings van de Stukkenjagers. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren. Doorberekend zijn onder andere alle externe wedstrijden en de ronden 5 tot en met 9 van het Stukkenjagers Open. De grootste winstmakers zijn Coen Klaassen (+58), Mart Nabuurs (+54), Roland Daamen (+50), Tijmen Kampman (+45), Toon Stuart (+45), Paul Castermans (+45), Mark Clijsen (+42), Lex Karstens (+38), Henk Jan Beukema (+38) en Erik Dignum (+35). Nieuwe ratinghouders Carlo Butalid, Hans Groffen en Ad Haans kwamen lekker hoog binnen.
De nieuwe FIDE-ratings, die maandelijks ververst worden, vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

Mysterieuze verdwijning op clubavond (29-4-2018, Algemeen)
Grote verwarring op de clubavond van woensdag 25 april: spelen we nou voor de tweede cyclus of voor de derde? In één geval liep de spanning zo hoog op dat de oververhitte spelers veiligheidshalve afzagen van de tweede partij.

Laten we maar beginnen met de kliekjes van de tweede cyclus. In de A-groep speelde Karel Storm zich in het tweepuntenduel met Lex Karstens nagenoeg veilig, hij won met zwart. De andere spelers in degradatienood kwamen niet tot scoren. Stefan Hess bracht met zijn stukoffer Tijmen Kampman niet voldoende uit evenwicht om de remisehaven te bereiken. Sebastiaan Dijksman kwam matig uit de opening tegen César Becx, maar wist daarna nog een paar leuke tactische vragen te stellen. César gaf, zo bleek achteraf, niet steeds het goede antwoord, maar Sebastiaan miste op zijn beurt een spectaculaire escape naar een iets beter eindspel. Toch 0-1 dus.
In de B-groep sloeg Maarten Werkhoven zijn slag in de degradatiepoule. Hij schaakte zich veilig door Andries Deliën over het C-randje te duwen. Bas Rosheuvel verbeterde zijn perspectief op klassenbehoud door Jan Otten met 2-0 te verslaan. Met 2-0? Ja, dit was alvast de rapidbarrage voor het geval hij erin slaagt Andries te verslaan en zo op gelijke hoogte met Jan te komen.
Kun je het nog volgen? Nou, dan eindig je ruim boven Harry Buyvoets en Henry Flikweert. In de eerste pot van hun verordonneerde rapidmatch voor de derde cyclus kwam Henry snel bovendrijven. Het is gebruikelijk dat de spelers even bijkomen alvorens aan de tweede rapidpartij te beginnen. Vooral als vlotte winnaar wil je mentaal de klap goed laten indalen bij de ander. Maar Harry & Henry hielden een wel erg lange pauze. Sterker nog, ze waren en bleven onvindbaar. Wat bleek? Ze verkeerden beiden in de veronderstelling dat ze hun achterstallige, maar inmiddels overbodige partij uit de tweede cyclus hadden gespeeld. Die had Harry nu in sneltreinvaart, maar met de juiste bedenktijd verloren. For the records van de tweede cyclus dan maar. Binnenkort mogen de heren nog (twee keer!) met elkaar in de slag.
In de D-groep stonden er nog wat cruciale partijen op het menu. Dat lag vooral Nico Dignum nogal zwaar op de maag. Hij trof het niet dat Roger Bougie er steeds beter inkomt. Door dit verlies eindigt Nico net als Jan Bergsma op 6 uit 11. Maar Jans SB-score is beter en dus eist hij de vierde promotieplaats op. Voor Nico is het een geluk bij een ongeluk dat concurrent Coen Klaassen in een dubbeltoreneindspel een pionnetje te kort kwam tegen topper Henri Anemaat en op 4,5 punt (uit 9) bleef staan.
In derde cyclus, de echte dan, was het in de A-groep meteen business as usual voor de toppers. Luuk Baselmans, Mart Nabuurs en Mark Clijsen brachten een 2-0 op het scorebord in hun matches tegen respectievelijk Joost Op ’t Hoog, Ron de Veen en Kienfong Lie Kwie. Laatstgenoemde had in de tweede partij wel lange tijd de gelijkmaker op de slof, gaf Mark ruiterlijk toe. De opvallendste uitslag was de 2-0 die Erik Dignum scoorde tegen Ruud Feelders. Die gaf in de eerste pot zomaar een stuk weg, en sprong in de tweede in een theoretisch moeras.
Op B-niveau blijft Guus Vermeulen succesvol werken aan een buffer voor moeilijker tijden: deze keer moest Paul Castermans er met 2-0 aan geloven. In de matches Ivar van der Heide-Emil Voorhorst en Leo van Gelder-Thomas Tepe werden de punten gedeeld.
In de C-groep bood Paul Vermee goed, maar vergeefs, verweer tegen Jeroen van de Rijt. De tegenstander van diens broer Bastiaan, Jeffrey van Huijgevoort, gaf wat vroeg op. Jaap Steenkamer kon zijn handhaving op dit niveau niet vieren, Guus van Heck was hem te slim af. Rene Davidse beleeft tot nu weinig plezier aan zijn terugkeer in de C: nu verloor hij van Ton Tepe. Jan Weijters en Carlo Butalid tekenden voor de enige remise van de avond (!), zij ’t na lange strijd. Elroy Kerstens versloeg, net als in de D-groep, Jan Bergsma.
Drie partijen in de ‘nieuwe’ D-groep. Hans Groffen is daar keihard uit de startblokken geschoten, deze keer bond hij Bert Wels aan de zegekar. Kees Gelens bleek te sterk voor Fons van Leersum. Dat leek Wil Wouts ook te zijn voor Ad Haans, maar een serie schaakblindheden zorgden ervoor dat het punt alsnog bij Ad terecht kwam.

Thomas Schollen is even koning (28-4-2018, Algemeen)
Op vrijdag 27 april was er royaal enthousiasme voor de inloopschaaksessie in Cinecitta. Negentien spelers waagden zich aan een of twee rapidpartijen. Van hen slaagde alleen Thomas Schollen erin om twee partijen te winnen. Daarnaast bleven ook Bastiaan van de Rijt, Jan Douwes, Ton Tepe (allen 1,5 uit 2), Marieke Sarton, César Becx (beiden 1 uit 1) en Erik Dignum (1 uit 2) ongeslagen. De volgende inloopschaakmogelijkheid is op vrijdag 4 mei, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

Hoe had het gemoeten? (27-4-2018, Algemeen)
Op de Stukkenjagers-blogspot zijn weer verse partijen uit de woensdagavondcompetities te bekijken, van commentaar voorzien door Anne Haast.

Het is weer Voorjaarstoernooi bij De Drie Torens (27-4-2018, Algemeen)
Op zaterdag 5 mei organiseren onze schaakburen weer hun jaarlijkse Voorjaarstoernooi. Het gaat uiteraard plaatsvinden in het clublokaal van De Drie Torens, Denksportcentrum Theseus aan de Bredaseweg 167. Er worden zeven ronden gespeeld, ieder krijgt 15 minuten + 5 seconden per zet. Er zijn drie niveaus waarop je kunt inschrijven: >1850 (A), 1650-1850 (B) en <1650 (C). Warm aanbevolen, maar let op: er zijn maximaal 65 plaatsen. Inschrijven kan bij secretaris Wim den Uijl: 013-4676564, wdenuijl5@gmail.com. Melden uiterlijk om 10.15 uur. Het kost een tientje, daar krijg je ook nog een uitgebreide lunch voor.

Luuk Baselmans wint de 'A-finale' (24-4-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 18 april was wederom een mix. Hoewel heel wat spelers al druk doende zijn met de derde cyclus van Groepencompetitie, moe(s)ten er nog heel wat beslissingen in de tweede cyclus vallen…

Dat de D-groep nog niet klaar is, is niet zo verwonderlijk; daar stonden maar liefst elf partijen op het menu. Toch zijn diverse spelers al even uitgespeeld. Daartoe behoren nu ook Bert Wels en Jan Bergsma. Bert zal zich die laatste partij nog wel even heugen. Hij incasseerde na een fout van koploper Henri Anemaat dankbaar een stuk, maar kon die weelde niet lang dragen. En daarna had Henri zoveel pionnen meer dat hij promotie naar de C-groep alsnog kon veilig stellen: 7 uit 8. Ook Jan Bergsma kon niet tevreden zijn met zijn elfde partij. Hij had eigenlijk moeten winnen van concurrent Coen Klaassen om te promoveren. Na de puntendeling zal hij, met 6 uit 11, angstig moeten wachten op de uitkomst van Coens resterende partijen. Voor Bjoern Hofmans zijn zulke zorgen verleden tijd; na de zege op Fons van Leersum kan hij met 7 uit 9 gaan uitbollen naar de C.
Ook in de C2 zijn bijna alle beslissingen inmiddels gevallen. Door Wil Wouts te verslaan hield Toon Stuart zicht op de derde plaats. Maar ook Ton Tepe liet zich niet onbetuigd door Theo Mulder uit te tellen. Hij viel echter alsnog uit de race door zijn inhaalduel tegen Ivar van der Heide te verliezen. Laatstgenoemde won woensdag ook al een pionneneindspel van Guus van Heck en mag zich met 7 uit 8 en een betere SB-score dan Emil Voorhorst groepswinnaar noemen. Toon Stuart moet nu hopen dat Cees Zoontjens niet ook van Guus van Heck wint; in dat geval mag hij - en niet Cees - met de nummer 3 in de C-groep, Leo van Gelder, kampen om een B-ticket. In die andere C-groep plaatste Thomas Tepe zich later met een inhaalremise tegen Jaap Steenkamer voor de B-groep. Jaap was blij verrast dat hij zich hierdoor handhaafde, omdat hij meer SB-punten heeft dan Kees Gelens.
In de B-promotiepoule zijn de kaarten inmiddels geschud. Kienfong Lie Kwie profiteerde van een onachtzaamheid van Henry Flikweert, die hem een kleine kwaliteit én een voortdurende aanval opleverde. Door deze zege werd Kienfong onbereikbaar voor Bart van den Berg, die remiseerde met Paul Castermans. Ron de Veen was al zeker van promotie, maar pakte ook nog een punt van Harry Buyvoets. Minder transparant is de situatie in de degradatiepoule, na de winst van Jan Otten tegen Bas Rosheuvel. Net als Jan Otten en Andries Deliën zijn zij nog volop in de race voor de twee C-plaatsen.
De strijd om de winst in de A-groep beleefde deze avond zijn climax. En wat voor één. Luuk Baselmans en Tijmen Kampman toverden een geladen stelling op het bord, waarin Luuk de schermutselingen opende. Zijn (schijn?)offer kon de goedkeuring van de engine niet wegdragen, maar dat is kennis van nu. We blijven gelukkig mensen van vlees en bloed, al zal Tijmen daar even minder enthousiast over zijn geweest. Hij wist uiteindelijk niet alle vereiste antwoorden te geven, zodat Luuk met een bijzonder knappe 8 uit 9 de cycluswinst binnensleept. Tijmen staat met 6 uit 8 gedeeld tweede met Mart Nabuurs. Die Slimste Stukkenjager liet César Becx een stuk offeren, gaf vervolgens zijn dame voor toren + loper en leek op weg naar de winst in een curieus eindspel. Totdat hij zijn enige pion weggaf: remise. In de lagere regionen boekte Sebastiaan Dijksman in een heel spannende partij tegen Stefan Hess zijn eerste zege, waardoor hij nog mag hopen op het wondertje van handhaving.
De derde cyclus dan. Op de twee hoogste niveaus worden er dan matches van twee rapidpartijen gespeeld. In de A-groep won Erik Dignum ratingconform met 1,5-0,5 van Joost Op ’t Hoog. Minder opgelegd was de knappe 1,5-0,5 van Rudolf Kat tegen Karel Storm. Bij Guus Vermeulen-Thomas Tepe, in de B-groep, rolde er dan weer een redelijk voorspelbare 1,5-0,5 uit.
In de C- en D-groep doen ze het gewoon kalm aan: één partij. Maar daarbinnen kan het toch spoken. Zo leek Carlo Butalid een mooie stelling te hebben tegen promovendus Elroy Kerstens, maar in het eindspel was Elroys vrijpion ineens een stuk dreigender dan die van Carlo. Té dreigend zelfs. Paul Vermee kon zijn handhaving in de C-groep nog geen luister bijzetten: verlies tegen Leo van Gelder. Maar die kan nog promoveren, dus misschien wordt het nulletje nog weggestreept. Jeffrey van Huijgevoort-Jan Weijters was een spannende affaire, waarin Jan zijn recent opgedane B-ervaring in een punt omzette. In de D-groep maakte degradant Kees Gelens een beginnetje met zijn strafexpeditie door Ad Haans terug te wijzen.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Naar de Meesterklasse, het hele verhaal (23-4-2018, Algemeen)
Op schaaksite.nl kun je inmiddels het uitgebreide verslag lezen dat Mees van Osch maakte van de kampioenswedstrijd van De Stukkenjagers 1 tegen De Toren Arnhem.

De Stukkenjagers 1 gaat weer naar de Meesterklasse! (22-4-2018, Algemeen)
Voor de derde keer in de clubhistorie is SJ 1 erin geslaagd promotie naar de hoogste klasse te bewerkstelligen. De Toren Arnhem werd ter plekke met 7,5-2,5 aan de zegekar gebonden door zeges van Jasper Beukema (1), Herman Grooten (3), Mart Nabuurs (7), Mark Haast (8), Tijmen Kampman (9) en Anne Haast (10). Puntendelingen waren er voor Stefan Beukema (4), Lars Vereggen (5) en Mees van Osch (9), terwijl Nick Bijlsma (2) het loodje legde. Het wedstrijdverloop had je kunnen volgen via het twitteraccount van De Toren. Van alle mooie scores was die van Mark Haast (8 uit 9!) de allerbeste, zoals je hier kunt zien.

De Stukkenjagers 2 eindigt in majeur (22-4-2018, Algemeen)
Na een matige seizoenstart kwam SJ 2 in de tweede helft op stoom. In de slotronde werd met 4,5-3,5 gewonnen bij het op papier sterkere Eindhoven. Winst was er voor Bram van den Berg (3), Cor van Dongen (4) en Koen Haast (8), terwijl Frans Konings (1), Mark Clijsen (5) en supersub Maarten Werkhoven (7) remiseerden. Verlies viel Erik de Moor (2) en Peter Huibers (6) ten deel. In de eindrangschikking werd SJ 2 zesde, hier kun je zien dat good old Mark Clijsen met 5,5 uit 8 topscorer werd.

De Stukkenjagers 3 nog bijna kampioen (22-4-2018, Algemeen)
SJ 3 bezette voor de slotronde de tweede plaats in 3H. Theoretisch kon er nog een gooi naar de titel gedaan worden. Dan moest er erg ruim gewonnen worden van het even sterke D4, en zou De Drie Torens moeten stunten tegen koploper 't Pionneke.
In Oosterhout waren de eerste twee scores puntendelingen. John Greunsven (1) en Erik Dignum (2) hadden een plusje, maar winst bleef uit zicht. Daarna scoorde Reinier Jaquet (8) een keurig punt. Toen de tegenstander op f5 ruilde kwam Reiniers koningsaanval tot snelle wasdom: 2-1. Sjoerd van Roon (6) had wat pionnen gekaapt, maar moest scherp rekenen om de venijnige aanval van de tegenstander te ontregelen. Dat lukte en met een koningsmars haalde hij het punt binnen: 3-1. De tegenstander van Karel Storm (3) vertikte het om het sterke witte paard met zijn loper te slaan, en dat kwam hem duur te staan toen de zware stukken van het bord verdwenen. Met een beresterk paard tegen een kreupele loper loodste Karel vlot een pion naar de overkant: 4-1.
Ruud Feelders (7) had een kwaliteit gewonnen, maar het was niet zo eenvoudig om dit voordeel uit te bouwen. Toen hij een tactisch trucje overzag, was het tijd om het punt te delen: 4,5-1,5. Luuk Baselmans (1) had vijf pionnen en een koning, de tegenstander een paard en drie pionnen. Zijn situatie verbeterde zienderogen toen beiden na een doorbraak een dame erbij haalden. Sterker nog, omdat Luuk een zetje eerder met zijn dame aan de slag kon, won hij het paard. Daarna lukte het hem dan weer niet om vernuftig uit het 'eeuwig schaak' te lopen: 5-2. De partij van César Becx (5) zou uiteindelijk 81 zetten duren. Onze man dacht een gecontroleerde manoeuvreerpartij te hebben gespeeld, waarbij de tegenstander onder de voortdurende druk bezweek. Dat laatste was waar, het eerste allerminst. Het siliconenmonster constateert een schrijnend menselijk falen. Toch 6-2.
Tijdens het afsluitende eten koesterden we onszelf nog in de waan dat DDT ongetwijfeld met de voor onze titel benodigde 5,5-2,5 zou hebben gewonnen. Helaas bleken ze toch twee bordpuntjes minder te hebben gescoord, eentje te weinig voor handhaving bovendien. Dubbel jammer.
Zoals je hier kunt zien werd César Becx primus inter pares, hij hoefde daarvoor alleen maar van alle opponerende Carlo's te winnen. Voor de beste TPR moet je bij Fré Hoogendoorn zijn.

De Stukkenjagers 4 is (de laatste!) NBSB-kampioen (22-4-2018, Algemeen)
SJ 4 had in de NBSB Promotieklasse in de vorige ronde al een van de twee promotieplekken naar de derde klasse KNSB veroverd. Nu moest het tegen het - sterkere - Eindhoven 2 proberen ook nog kampioen te worden. Teamleider Joost Op 't Hoog bericht: 'In Eindhoven de kers op de taart van een prima seizoen kunnen zetten door met onze patentuitslag 4,5–3,5 te winnen. Achteraf gezien ging dat eigenlijk onverwacht soepel en was, al geruime tijd voordat Kienfong Lie Kwie (6) het genoegen smaakte het beslissende punt te scoren, duidelijk dat we de punten en dus ook de titel mee naar huis gingen nemen. Ron de Veen verloor min of meer regelmatig aan bord 2 maar daar stond een keurige overwinning van Jan Otten (8) tegen een aanstormend jongedamestalent tegenover. Teambenjamin Contantijn Beukema (5) wikkelde koelbloedig af naar een gunstig toreneindspel en won het zonder blikken of blozen. Joost Op ’t Hoog (4) overleefde ternauwernood de opening en werd omvergelopen toen hij dacht opgelucht te kunnen ademhalen. Lex Karstens (3) liet de knock-out achterwege, maar het halfje kwam niet in gevaar. Henk Jan Beukema, het hele seizoen rots in de branding op bord 1, vond net niet voldoende voordeel om te winnen dus ook hier een halfje. Last-minute-invaller Paul Castermans (7) stond steeds een tikje beter, net niet genoeg om er zaken mee te kunnen doen, maar ruim voldoende om een keurige remise te scoren. Daarna was het nog even wachten totdat Kien zijn voordelige toreneindspel zou verzilveren. Dat deed hij zeer overtuigend en daarmee was de titel in de promotieklasse een feit. Wat een club, wat een team, wat een spelers en wat een invallers!'
Zo werd SJ 4 de laatste NBSB-kampioen; deze competitie gaat immers op in de KNSB-competitie. Zoals je hier kunt zien leverden maar liefst zeventien spelers een bijdrage en werd kopman Henk Jan Beukema met een prachtscore topscorer.

Hoezo terrasjesweer? (21-4-2018, Algemeen)
In totaal veertien schakers ontvluchtten het mooie weer om vrijdagmiddag 20 april in de Ristobar te gaan inloopschaken. Vijf ongeslagenen deze sessie: Kienfong Lie Kwie, César Becx (beiden 2 uit 2), Joop van Troost, Roger Bougie en Bart van den Berg (allen 1 uit 1). De volgende bijeenkomst is - het woord Koningsdag spreekt boekdelen - op vrijdag 27 april, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

Klaar voor de apotheose (20-4-2018, Algemeen)
Zaterdag 21 april heeft het in zich om weer een historische dag te worden voor onze club. Daar zou dan met name eersteklasser De Stukkenjagers 1 voor kunnen zorgen. Als er in de uitwedstrijd tegen De Toren Arnhem één matchpunt wordt behaald, dan gaat het eerste een derde episode in de Meesterklasse tegemoet. Maar de Arnhemmers verkeren in acute degradatienood en zullen alle krachten mobiliseren om dat horrorscenario te voorkomen.
De Stukkenjagers 2 heeft in 2D inmiddels de degradatiekans verkleind tot een fractie van een promille. Er kan dus bij Eindhoven vrij-uit geschaakt worden. Derdeklasser De Stukkenjagers 3 heeft een uitstekend seizoen gedraaid en staat tweede. Het team heeft zelfs nog 2,7% kans op de titel. Dan moet er om te beginnen in Oosterhout heel ruim gewonnen worden van de nummer 3, het al even verrassend presterende D4. Maar het zal wel iets rond de 4-4 worden.
De Stukkenjagers 4 schreef in de voorlaatste ronde al historie door promotie naar de derde klasse KNSB veilig te stellen, maar kan uit tegen Eindhoven 2 het orgelpunt zetten door met een gelijkspelletje het kampioenschap (en een klok) binnen te hengelen. Lukt dat niet, dan wordt het duimen dat nummer 2 Waalwijk niet wint...

Hoezo de Slimste Stukkenjager? (19-4-2018, Algemeen)
Woensdag 17 april was de apotheose van de allereerste Slimste Stukkenjager Quiz. Een week eerder hadden zo'n 25 leden zich gebogen over vijftien opgaven die Herman Grooten voor elke categorie had geselecteerd. Voor elke categorie? Curieus. O, alle mensen zijn heus wel gelijk, hoor. Als mens dan. Maar in onze eigen wereldje ligt dat toch even anders. 'De slimste', alleen taalreuzen herkennen hier nog de overtreffende trap: daarvoor moet je van de buitencategorie zijn. Typisch Nederlands om dan ook mensen te belonen die - pakweg - door de eerste de beste 8-jarige van het bord worden geschoven. Zie je het al voor je: een Japanner die trots naar voren komt om de eerste prijs in de categorie 'tot 1500' in ontvangst te nemen? Denk eerder aan boegeroep en seppuku.
Dit bleef de winnaar in de categorie 'tot 1500', Henry Flikweert, dan weer bespaard. Voor hem had de quiz gezien zijn rating overigens geen week later moeten plaatsvinden. Hij mag zich voor een jaar de Slimste Stukkenjager noemen, op voorwaarde dat hij daar steeds - na een adempauze en met nadruk - aan toevoegt: "tot 1500 dan". Dat zal 'm leren. Jammer dat er geen beker was: "Maar opa… was jij toen zó slecht dan?" O ja, voor straf moet Henry bij Cinecitta een veel te moeilijke film gaan kijken.
Evenmin eenvoudiger wordt het leven van Paul Castermans, winnaar in die categorie 1500-1800. Bedeesd vroeg hij of hij - na de adempauze - mocht volstaan met de toevoeging "tot 1800 dan". Deze suggestie viel niet in goede aarde bij de geestelijk grootvader van de SSQ, Wil Wouts. Deze hoeder van het gedachtegoed der ratingverdrukten beet Paul toe: "Wil meneer soms de suggestie wekken dat hij beter is dan alle sub-1500’s? Je moest je schamen! Die arme mensen hebben niet eens de káns gekregen dezelfde opgaven als jij te maken." Paul werd niet alleen veroordeeld tot het uitzitten van een iets te moeilijke film, maar moet komend seizoen ook het Stukkenjagers Open organiseren. Ongetwijfeld met een groep 'tot 1800' met forse geldprijzen.
Dan de echte Slimste Stukkenjager. Nou ja, Mart Nábuurs. En wij maar denken dat hij de op tien na SS is. Diezelfde avond zou hij er nog in slagen een eindspel van T+L+P+vrijpion tegen kale D in remise te laten verzanden. Maar goed, hij wist in ieder geval nog twee van de vijf eindspelstudies op te lossen, al heeft ook hij de kleinkinderen heel wat uit te leggen. En hup, nóg maar een Cinecitta-bon. Beetje slimme Stukkenjager (BSS) maakt zijn vriendin blij met Ladybird. Win-win.

Paul Vermee en Harry Buyvoets stunten (16-4-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 11 april bood een gevarieerde mix aan partijen uit de eerste(!), tweede en derde cyclus van de Groepencompetitie. Met verrassende resultaten.

Laten we maar weer eens beginnen met de D-groep, die biotoop waar iedereen - jong, oud, vers of gerijpt - zomaar van iedereen kan winnen. Ook deze woensdag werd dat manifest. Zo haalde Theo van de Hoek in een strak gevoerde partij promotiekandidaat Nico Dignum onderuit; twee zeges op rij, niet slecht voor een dammer. Ook Henri Anemaat is zo’n meerslag niet vreemd. Sterker nog, met 6 uit 7 begint het zo langzamerhand op een rondslag te lijken. Deze keer merkte Jan Bergsma dat Henri rustig blijft als het erom spant. Net als Henri mag Bjoern Hofmans zich al bijna verheugen op promotie, na de zege op Ad Haans. Coen Klaassen hoopt zich met een goede eindsprint nog richting C-groep te katapulteren, nu knoopte hij Fons van Leersum op.
Er werden alvast enkele D-partijen voor de volgende cyclus gespeeld. Hans Groffen bevestigde zijn goede vorm door Hans van Driel te verwelkomen met een nederlaag. Kees Gelens moet eerst nog even degraderen, maar mocht dat lukken, dan heeft hij alvast een puntje tegen Bert Wels binnen.
In de C2 kreeg Toon Stuart wederom een onverwachte nederlaag te slikken; winnaar Ton Tepe kan zelfs nog lonken naar de derde plaats. Emil Voorhorst verzekerde zich van een van de twee directe promotieplekken door met zwart Theo Mulder te verslaan: 7 uit 8! Paul Vermee, door C-watchers al opgegeven, herrees uit de denkbeeldige as door - volgens het slachtoffer voor de eerste keer in zijn leven - Cees Zoontjens te verslaan. Opeens staat Paul - voorlopig? - op een veilige plaats!
Ook hier al enkele partijen voor de derde cyclus. Rene Davidse dolf het onderspit tegen Carlo Butalid. Een waar spektakelstuk was de partij Elroy Kerstens-Jeffrey van Huijgevoort. Het bord stond vol hangende stukken en beide koningen lagen zwaar onder vuur. Uiteindelijk lukte het Jeffrey het best al zijn stukken in de gaten te houden.
In de B1 zorgde Harry Buyvoets voor een regelrechte sensatie. Met zwart spelend zette hij Bas Rosheuvel van meet af aan onder druk en met succes: kwaliteitswinst en later ook het punt. Door deze zege plaatste Harry, en niet Bas, zich voor de promotiepoule. Daarin stelde Ron de Veen zijn promotieplaats veilig door Paul Castermans terug te wijzen. In de degradatiepoule boekte Maarten Werkhoven een broodnodige zege op Jan Otten, die nu moet vrezen voor zijn hachie.
Ook op dit niveau werd al een beginnetje met de slotcyclus gemaakt. Guus Vermeulen was met 2-0 te sterk voor Bart van den Berg. Henry Flikweert heeft al net zo’n vette uitslag staan, mocht Thomas Tepe erin slagen naar de B-groep te promoveren. Nog twee van die wannaBees, Ivar van der Heide en Leo van Gelder, hielden elkaar in evenwicht: 1-1.
In de A-groep maakte medekoploper Tijmen Kampman geen fout. Zijn tegenstander César Becx offerde in het middenspel wat ongeduldig een pion en zag die niet meer terug; met een aantal logische zetten ontketende Tijmen zelf een winnende aanval. Daardoor houdt hij uitzicht op de cycluswinst, die in de partij tegen Luuk Baselmans zal worden betwist. Mart Nabuurs - die een half verliespuntje meer heeft dan beide heren - bleef op het vinkentouw zitten. Met wellicht enige dank aan Stefan Hess. Die had weer eens een stukoffer gepleegd, en verrek: tijdens de massa-analyse werkte het veel beter dan tijdens de partij, die Mart ogenschijnlijk regelmatig wist te winnen. Ook de partij Ruud Feelders-Karel Storm had gemakkelijk een andere uitslag kunnen krijgen. Tenminste, als we de winnaar - Ruud - mogen geloven. Lex Karstens en Sebastiaan Dijksman lieten het zover niet komen: de onderlinge remise brengt geen van beiden dichterbij handhaving.
Er werden nog twee matches op A-niveau gespeeld, maar dan uit andere cycli. Zo moest Rudolf Kat zijn A-status nog veilig stellen door zijn resterende partij tegen Kienfong Lie Kwie uit de eerste cyclus in winst om te zetten. Dat lukte. Luuk Baselmans en Erik Dignum namen al een voorschot op de rapidmatches van de derde cyclus. Hun match kreeg een ratingconforme uitslag: 1,5-0,5 voor Luuk.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Hans Groffen demarreert bij inloopschaak (16-4-2018, Algemeen)
Op vrijdag 13 april waren er zestien inloopschakers bij Cinecitta. Van hen slaagden er maar drie in ongeslagen te blijven. Jan Douwes en Hans Groffen scoorden 2 uit 2, terwijl César Becx 1 uit 1 liet aantekenen. Door beide zeges vergrootte Hans zijn voorsprong in het ratingwinstklassement van de derde periode aanzienlijk.
De volgende mogelijkheid om vrijblijvend & gratis twee rapidpartijen tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander te spelen dient zich aan op vrijdag 20 april; wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur meldt in Cinecitta aan de Willem II-straat kan meteen aan de slag.

Wie zijn de Slimste Stukkenjagers? (13-4-2018, Algemeen)
Het was een mooi gezicht, op woensdagavond 11 april: 23 Stukkenjagers gebogen & in gedachten verzonken over de vijftien opgaven die Herman Grooten had geselecteerd voor de eerste editie van de Slimste Stukkenjager Quiz. Om de mat-in-twee'tjes, de combinaties en de eindspelstudies te ontrafelen kregen de deelnemers in totaal maar 45 minuten, zodat - net als in real life - tijdnood op de loer lag. Die werd menigeen te machtig.
Voor het antwoord op bovenstaande vraag zul je nog een weekje geduld moeten hebben. Op woensdag 18 april zullen vanaf 19.00 uur alle opgaven in vogelvlucht worden behandeld, waarna de bekendmaking van de uitslag in de drie categorieën (<1500, 1500-1800 en >1800) volgt. Komt dat zien!

En dat is negen voor Stefan Kuipers! (9-4-2018, Algemeen)
Ook in de laatste ronde van het Stukkenjagers Open, op woensdag 4 april, bleef hij ongenaakbaar. Als negende in de rij mocht Bram van den Berg onder het juk door bij Stefan Kuipers, die daarmee de prestatie van Dharma Tjiam uit de jaren negentig evenaarde: 9 uit 9 in ons open toernooi.
In de schaduw van deze bijna ongeëvenaarde prestatie deed Mart Nabuurs het aan bord 2 ook allerminst verkeerd. Hij was met zijn paard in de door gxf3 versplinterde pionnenformatie van Mees van Osch binnengedrongen en dat gaf hem een langdurig voordeel. In de ultieme fase probeerde Mees nog tegenspel te crëeren via de lange diagonaal, maar Mart hield de deur vakkundig gesloten. Even later kon hij het punt binnenhalen, waardoor hij met 7,5 uit 9 op een ongedeelde tweede plaats beslag legde.
Vier spelers slaagden erin om - op gepaste afstand - met 6,5 punt de derde plaats te delen. Tijmen Kampman, Lars Vereggen, Anne Haast en Mark Clijsen. Tijmen en Lars wonnen ogenschijnlijk regelmatig van respectievelijk Jordy Schouten en Lex Karstens. De zege van Anne op Thomas Mollema werd niet door elke toeschouwer begrepen, getuige de uitspraak: "Hoe heeft Thomas dat nog weten te verliezen?".
Verder in de slotronde maar enkele ratingschokjes. Zo leed Luuk Baselmans een van zijn zeldzame woensdagse nederlagen, tegen Thomas Kools, die daarmee een sterk toernooi bekroonde. Lager op de ranglijst wisten Kees Gelens en Nico Dignum enkele mannen-in-vorm een onaangename verrassing te bezorgen. Kees versloeg Henry Flikweert, terwijl Nico Dignum coming-man Ivar van der Heide op remise hield. Alle uitslagen staan hier op een rijtje.

Topdag voor zaterdagteams (8-4-2018, Algemeen)
Met zes overwinningen en een gelijkspel beleefde de club op zaterdag 7 april een hoogtijdag. De Stukkenjagers 5 werd kampioen in NBSB 2B, De Stukkenjagers 4 stelde promotie naar de derde klasse KNSB veilig en wie weet verdiende De Stukkenjagers 7 een plek in de zesde klasse KNSB. In onderstaand opsomminkje vind je de linkjes naar de reeds verschenen verslagen:
De Stukkenjagers 1 - HWP Haarlem
De Stukkenjagers 2 - Dordrecht
De Stukkenjagers 3 - De Giessen en Linge
De Stukkenjagers 4 - De Raadsheer
De Stukkenjagers 5 - De Kentering 2
De Stukkenjagers 6 - Staunton 2
De Stukkenjagers 7 - De Vughtse Toren 2

De Stukkenjagers 1 stevent op de Meesterklasse af (8-4-2018, Algemeen)
Vooraf leek het een zware opgave, tegen HWP Haarlem. Maar het vlaggenschip maakte geen fout tegen de subtopper. Lars Vereggen (1), Anne Haast (4), Stefan Beukema (5), Tijmen Kampman (6), topscorer Mark Haast (7), Nick Bijlsma (8) en Mart Nabuurs (9) scoorden een vol punt, terwijl Jasper Beukema (10) remiseerde. De nederlagen van Mees van Osch (2) en Herman Grooten (3) deden geen pijn: 7,5-2,5! De fraaie individuele scores vind je hier.
Omdat concurrent HWP Sas van Gent een matchpunt liet liggen heeft SJ 1 in de slotwedstrijd bij De Toren Arnhem genoeg aan een 5-5 voor promotie naar de Meesterklasse. Het zou, na de periodes 2005-2006 en 2011-2013, het vierde seizoen in het schaakwalhalla worden.

De Stukkenjagers 2 heeft nog een bordpunt nodig (8-4-2018, Algemeen)
Dankzij een 4-4 tegen Dordrecht heeft het tweede zich zo goed als veilig gespeeld in de tweede klasse D. Alleen als PION in de slotronde met 8-0 wint en SJ 2 met dezelfde cijfers verliest van Eindhoven is het mis. Tegen de Dordtenaren zorgden topscorer Mark Clijsen (4), Frans Konings (7) en Bram van den Berg(8) voor hele punten, terwijl Eric de Moor (2) Roland Daamen (6) een halfje inbrachten. Verlies was er voor Martijn Blom (1), Joris Gerlagh (3) en Sourav Bhattacharjee (5). De individuele scores vind je hier.

De Stukkenjagers 3 kan niet meer degraderen (8-4-2018, Algemeen)
Nog al zo'n team dat overpresteert. Op papier geen hoogvlieger staat het derde nu doodleuk tweede in de derde klasse H. De verschillen in deze groep zijn zo klein, dat SJ 3 zich pas na de 4,5-3,5 zege op De Giessen en Linge heeft gevrijwaard van degradatie. Sterker nog, de titel is zelfs nog niet uit zicht, al moet daarvoor in de slotronde zowel De Drie Torens (tegen koploper 't Pionneke) als SJ 3 zelf schier bovenmenselijk presteren.
De score werd geopend met een remise van Karel Storm (8), waarna Erik Dignum (4) een fraaie zege boekte. Vrijwel tegelijkertijd werd topscorer Fré Hoogendoorn (3) eraf gecombineerd. Daarna volgden zeges van John Greunsven (6) en Ruud Feelders (7), die samen met de nederlaag van Sjoerd van Roon (5) voor een 3,5-2,5 tussenstand zorgden. César Becx had al de hele dag een voordeeltje, maar het bleek te klein om door te drukken, 4-3. Alles hing af van de afloop bij Luuk Baselmans (1). Die was in een verloren paardeindspel beland, maar hij wist met een vrije g-pion de tegenstander zodanig te verwarren dat die de draad kwijt raakte: remise en weer twee matchpunten binnen! De individuele scores kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 4 zorgt voor een mijlpaal in de clubhistorie (8-4-2018, Algemeen)
Wie voor dit seizoen had voorspeld dat De Stukkenjagers 4 niet zou degraderen uit de NBSB Promotieklasse, zou al voor rasoptimist zijn versleten. Met het visioen van 14 matchpunten na 8 ronden had je een bookmaker aan de bedelstaf kunnen brengen. Toch staat het er echt. Zaterdag, in de do-or-die-match tegen De Raadsheer, regende het remises. Uiteindelijk zouden het er maar liefst zes worden: Reinier Jaquet (4), Constantijn Beukema (7), Rudolf Kat (3), Joost Op 't Hoog (5), Henk Jan Beukema (1) en Maarten Werkhoven (8) deelden allen het punt. Die reeks werd doorbroken door Kienfong Lie Kwie (6) die het team op voorsprong bracht. Daarna dromden allen samen rond het bord van Ron de Veen (2), die uit een spannende stelling een half punt moest halen om de historische promotie naar de derde klasse KNSB tot feit te promoveren. Het werd zelfs meer: Ron won, 5-3! In de slotronde kan SJ 4 zich, door gelijk te spelen tegen Eindhoven 2, ook nog verzekeren van de titel.
Vooralsnog is kopman Henk Jan Beukema topscorer met een knappe 5,5 uit 8 , zoals je hier kunt zien, opvallend ook het aandeel van de invallers, die samen 7 uit 10 scoorden.

De Stukkenjagers 5 verovert de titel (8-4-2018, Algemeen)
Door een communicatiestoornis begon het vijfde een uurtje later. En dus beleefde de wedstrijd tegen De Kentering 2 een latere apotheose dan de andere zes wedstrijden in Cinecitta. Maar om een uur of vier was het dan toch zover: de handen van Bastiaan van de Rijt (4) gingen de lucht in, nadat hij het vijfde en beslissende punt had aangetekend. De titel in de tweede klasse was binnen, en daarmee de promotie naar de vijfde klasse KNSB. Samen met de zeges van Bas Rosheuvel (1), Guus Vermeulen (3), Paul Castermans (5) en Carel van Alphen (6) en remises van Jeroen van de Rijt (7) en Bart van den Berg (8) leek een 7-1 eindstand in de maak. Maar Huong Do (2) ging te ver in haar winstwil, zodat het 6-2 werd. Het maakte de viering - in de beste SJ-traditie bij een Griek - er niet minder gezellig om. Topscorer werd Jeroen van de Rijt met 4 uit 5, hier staan alle scores op een rijtje.

De Stukkenjagers 6 pakt de zesde plaats (8-4-2018, Algemeen)
Na de nederlaag tegen SJ 7 in de openingsronde speelde het zesde dit seizoen in de schaduw van de grote broers. Dat deed het verdienstelijk, met in de slotronde nog een zege op Staunton 2, waardoor de zesde plaats in de eindstand werd veiliggesteld. Het werd 4,5-3,5 dankzij winstpartijen van Andries Deliën (1), debutant Elroy Kerstens (4) en Paul Vermee (1) en remises van Jan Weijters (3), Jan Bergsma (6) en Hans Groffen (8). Daardoor werden de nederlagen van Theo Mulder (2) en Ton Tepe (5) gecompenseerd. Topscorer werd Hans Groffen met 4,5 uit 7, de overige scores kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 7 is wel/niet gepromoveerd (8-4-2018, Algemeen)
Door in de slotronde 4-4 te spelen tegen de Vughtse Toren 2 heeft SJ 7 beslag weten te leggen op de tweede plaats in de eindrangschikking van de derde klasse A. Normaal gesproken is dat niet genoeg om te promoveren, temeer omdat de nummer 2 in de andere derdeklassegroep een hoger aantal bordpunten behaalde. Maar omdat er vier tweedeklassegroepen zijn zou je zeggen dat SJ toch een kansje moet hebben op een plek in de zesde klasse KNSB. De toekomst zal het leren. In het heden heeft het zevende een fantastisch seizoen gedraaid. Tegen de Vughtenaren scoorden Leo van Gelder (2), Bjoern Hofmans (7) en Ad Haans (8) hele punten, terwijl Thomas Tepe (1) en Hans van Driel (6) remiseerden. Dat bleef voor Cees Zoontjens (3), Wil Wouts (4) en Rene Davidse (5) buiten bereik. Zoals je hier kunt zien bleef de afwezige Ivar van der Heide topscorer van het team met 5,5 uit 6. Knappe score ook van debutant Ad Haans.

Alwéér D-Day voor de zaterdagteams (6-4-2018, Algemeen)
De zaterdagteams van De Stukkenjagers spelen zaterdag 7 april hun laatste massale thuiswedstrijd van dit seizoen. Voor zes van de zeven teams staat er veel op het spel.

Eersteklasser De Stukkenjagers 1 is nog twee zeges verwijderd van een terugkeer naar de Meesterklasse. Elk misstapje zal echter een vierde seizoen in het schaakwalhalla uit zicht doen verdwijnen, zo lijkt het. Op bezoek komt HWP Haarlem dat zich tot een subtopper heeft ontwikkeld. Tricky. De Stukkenjagers 2 heeft 5 matchpunten en een ogenschijnlijk veilige marge met de nummer 9. Bij winst op Dordrecht stijgt het zelfs naar de zesde plaats in de tweede klasse D.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 is in 3H al in het rijke bezit van 8 matchpunten, maar vreemd genoeg nog allerminst zeker van klassenbehoud. Verlies tegen De Giessen en Linge zou nog een benauw(en)de slotronde kunnen opleveren.
De Stukkenjagers 4, tot eigen verbijstering koploper in de NBSB Promotieklasse, kan met een zege op De Raadsheer een historische promotie naar de derde klasse KNSB realiseren. Daar staat tegenover dat een gelijkspel de kans daarop ernstig zou verkleinen. In de slotronde wacht immers het sterke Eindhoven 2. De Zundertenaren zullen hun huid duur verkopen, want ook zij hebben nog kans op een van de twee promotieplekken.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 deed in de vorige ronde haasje-over bij De Raadsheer 2 en gaat met een punt voorsprong de slotronde in. Daarin ontmoet het subtopper De Kentering 2. Bij winst is SJ 5 kampioen, bij 4-4 moet het duimen dat De Raadsheer 2 niet met 6-2 of meer uithaalt.
Derdeklasser De Stukkenjagers 6 is al een tijdje aan het uitbollen en speelt in de laatste match om de zesde plaats in de eindrangschikking met Staunton 2. Voor De Stukkenjagers 7 staat er ietsje meer op het spel. Bij een zege op Vughtse Toren 2 - geen makkie - gloort een knappe tweede plaats. Maar dit seizoen is voor SJ 7 - met vijf zeges - sowieso al geslaagd.
Alle wedstrijden zijn vrij toegankelijk, vanaf 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29.

Slechts drie ongeslagen inlopers (6-4-2018, Algemeen)
Het mooie weer eiste zijn tol: voor één keer stokte de teller bij het inloopschaak al bij twaalf schakers. Van hen slaagden enkel Rudolf Kat, Jan Douwes (beiden 2 uit 2) en Pierre Smeets (1 uit 1) erin ongeslagen te blijven. De volgende sessie is op vrijdag de 13e, dat betekent ongeluk voor de tegenstander, dus het zal vast druk worden. De meldtijden zijn dan als vertrouwd: 13.30 en 14.45 uur.

Roger Bougie en Theo van de Hoek verrassen (2-4-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 28 maart bracht in diverse groepen meer duidelijkheid over de promotie- en degradatiekansen. Wie zitten in het goede treintje voor de eindsprint in april?

In de A-groep morsten twee toppers een halfje. Koploper Luuk Baselmans moest in het middenspel zelfs wat zeiltjes bijzetten om het voordeel van Ruud Feelders binnen de perken te houden. Dat lukte overigens prima. Ook Mart Nabuurs kon niet winnen. Hekkensluiter Sebastiaan Dijksman hield hem uitstekend bezig en beschikte ook over wat meer tijd: remise. De spannendste A-partij was Stefan Hess-Karel Storm. Zwart had een uitstekende stelling, maar moest wel alert zijn toen Stefan een aanvalletje op zijn langerochadestelling lanceerde. Dat kreeg gaandeweg meer venijn, en Karels tijdnood deed de rest: 1-0.
In de B1 boekte Bas Rosheuvel een vitale zege op Maarten Werkhoven, die brengt hem terug in de middenmoot. Erik Dignum legde beslag op de groepszege, door in een scherpe partij de offers van Kienfong Lie Kwie sterk te counteren. In de B2 drukte Reinier Jaquet een punt tegen Andries Deliën. Daarmee achterhaalde hij koploper Ron de Veen, die aan Bart van den Berg zijn eerste halfje moest afstaan. In de C1 had Carlo Butalid de hele avond het initiatief tegen Jaap Steenkamer. Uiteindelijk bezweek Jaap onder de voortdurende druk. Thomas Tepe hield zijn promotiekansen intact door een regelmatige zege op Hans van Driel.
In de C2 was Toon Stuart-Emil Voorhorst een hyperscherpe partij. Toon werd gedwongen een stuk te offeren, en daarna hingen er opeens allemaal stukken van beide spelers. Of er iets inzat voor Toon? Emil dacht van niet en pakte koeltjes het punt. Met een knappe 6 uit 7 gaat hij aan kop, maar ook Ivar van der Heide klopt na de winst tegen Theo Mulder met 5 uit 6 op de poort van de B-groep. Aan de spiegelzijde van de ranglijst liet Paul Vermee tegen Guus van Heck zijn tanden zien, maar hij kon net niet doorbijten: remise. Cees Zoontjens schoof door naar de kop van de middenmoot door Wil Wouts de baas te blijven.
In de D-groep was Theo van de Hoek een tevreden mens na zijn keurige eerste overwinning. En dat nog wel op Jan Bergsma, die na deze nederlaag met 5,5 uit 9 nog niet zeker is van een van de vijf promotieplekken. Coen Klaassen staat pas op 3 uit 6, maar zou met een eindsprint nog roet in het eten van de huidige Top 5 kunnen gooien. Zeker als hij zoveel meeval heeft als in zijn partij tegen Hans Groffen het geval was. Die laatste stond al een paar stukken voor, toen hij onnodig zijn dame gaf voor nog wat stukken. Toen hij even later ook nog zomaar een toren inzette, stond Coen opeens een paar Euwe-punten voor. Hans was door deze tegenslagen zo uit het veld geslagen dat hij er wat vroeg de brui aan gaf.
Nog een promotiekandidaat, Bjoern Hofmans, kreeg het zwaar te verduren. Tegenstander Roger Bougie speelde weer een puike partij, maar wist het deze keer ook echt af te maken. In het topduel Nico Dignum-Elroy Kerstens wist de zwartspeler uiteindelijk met dame, toren en paard de witte stelling beslissend binnen te dringen. Puntje voor Elroy, die met 7,5 uit 10 als enige al mathematisch zeker is van promotie.
Een aantal spelers nam al een voorschotje op de derde cyclus, die begin mei zal aanvangen. Op D-niveau bouwde Bert Wels tegen Ad Haans een eindspelvoordeel keurig uit. In de nieuwe C-groep trakteerde Jeffrey van Huijgevoort B-afdaler Rene Davidse meteen op een welkomstnederlaag. Mocht Leo van Gelder niet promoveren, dan heeft hij al een één tegen Kees Gelens. Tenminste, als die niet degradeert. Guus Vermeulen en Henry Flikweert zullen elkaar waarschijnlijk in de B-groep treffen. Daar spelen ze in de slotcyclus rapidmatches van twee partijen. Deze eindigde, conform de ratingverwachting, in 1,5-0,5 voor Guus.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Alleen Ulfje te sterk voor Mark Haast (2-4-2018, Algemeen)
Vier Stukkenjagers namen in het Paasweekend deel aan het Prinsenstad-toernooi in Delft. Mark Haast slaagde erin beslag te leggen op de gedeelde derde plaats in de A-groep. Na een bye in ronde 1 sloeg hij op zaterdag eerst twee keer toe, om in ronde 4 te mogen spelen tegen niemand minder dan voormalig wereldtopper Ulf Andersson. Die bleek, met de bekende kleine middelen, te sterk voor onze topper. Mark herstelde zich zondag prima, met twee zeges eindigde hij op 4,5 uit 6 en een TPR van 2409. De andere Stukkenjager in de hoofdgroep, César Becx, leek in ronde 1 op weg naar remise of meer tegen GM Arnaudov, maar gebrek aan increment brak hem op. Dat scheelde hem ook op zaterdag (2 uit 3) een halfje. Helaas zette die thematiek zich in versterkte mate door op zondag: twee nullen, en dus toch gewoon de eigen TPR van 2095.
In de B-groep begon Stefan Hess prima met 2,5 uit 3 en een bye, maar op zondagochtend vervloog de hoop op een prijs toen hij zijn dame in de aanbieding deed. Herstel in de slotronde bracht hem op 4 uit 6 en een TPR van 1980. Rudolf Kat hield zich kranig in een sterk bezette vierkamp: 1,5 uit 3 tegen 2050 gemiddeld. Alle resultaten vind je hier.

Debutant slaat meteen toe (2-4-2018, Algemeen)
De Goede Vrijdag dreef maar liefst twintig inloopschakers naar Cinecitta, die in de Ristobar een of twee rapidpartijen speelden. Yoran Vieveen debuteerde met een klinkende 2 uit 2. Ook Sebastiaan Dijksman, Wil Wouts en Cees Zoontjens lukte het om beide partijen te winnen. Nog twee ongeslagenen: Kienfong Lie Kwie en Maarten de Wit, met 1 uit 1. De volgende inloopsessie is op vrijdag 6 april, met de vertrouwde meldtijden 13.30 en 14.45 uur.

Wéér toernooiwinst, nu in Arnhem (26-3-2018, Algemeen)
Nadat ze vorig weekend toesloegen in Amersfoort, zorgden de Nijlpaarden zaterdag 24 maart in Arnhem voor commotie. Tijdens het voorjaarstoernooi van ASV liepen ze bijna iedereen die hun pad kruiste onder de voet. Zo wist vader Herman in de A-groep, mede dankzij zeges op de twee deelnemende grootmeesters, maar liefst 6,5 uit 7 te scoren - uiteraard goed voor de toernooizege. Zoon Tommy hield huis in de C-groep, al ontkwam één opponent aan vertrappeling: tweede. De uitslagen en een uitgebreid verslag vind je hier.

Luuk Baselmans dicht bij de cycluswinst (26-3-2018, Algemeen)
Op de clubavond van woensdag 21 maart werd niet alleen de NBSB-avondcompetitie afgerond, ook werd er volop gespeeld voor de Groepencompetitie.

In de D-groep gaat Bjoern Hofmans vrolijk door met zijn inhaalrace. Na de zege op Hans Groffen, die iets te snel speelde, is hij met 5 uit 6 hard op weg naar promotie. Het moet ook al heel raar lopen wil Elroy Kerstens een van de vijf promotieplekken ontgaan. Tegen Ad Haans pikte hij de draad van het winnen weer op: 6,5 uit 9! Rogier Bougie bleef aspirant-lid Theo van de Hoek de baas.
Een niveautje hoger ontwikkelt Jeffrey van Huijgevoort zich in hoog tempo (!) tot angstgegner van Leo van Gelder; voor de tweede week op rij was hij hem te slim af. In deze C1-groep blijkt Guus Vermeulen moeilijk te stuiten; na het punt tegen Carlo Butalid staat hij op 6 uit 7. In de C2 blijft Ivar van der Heide opzien baren. Hij bezorgde Emil Voorhorst diens eerste nederlaag, zodat beiden nu één verliespunt hebben. Toon Stuart is de derde promotiekandidaat, hij versloeg Paul Vermee.
In de B2 beroofde Henry Flikweert verrassend Reinier Jaquet van diens 100%-score én een halfje. Andries Deliën en Bart van den Berg deelden eveneens het punt. Net als zij hunkert Jan Otten, die hekkensluiter Rene Davidse versloeg, naar de middenmoot. In de andere B-groep toverden Harry Buyvoets en Paul Castermans een geweldige stelling op het bord, barstensvol penningen, ablenkungen, interferenties, ondersterijmotieven en matdreigingen. Paul bleek net iets verder gekeken te hebben dan Harry, die het einde bespoedigde met een blunder.
Twee partijen in de A-groep. In de laatste partij voor haar verhuizing naar Noord-Holland zette Huong Do nog een mooie orgelpunt. Met twee paarden drong zij de stelling van Stefan Hess binnen, en dat leidde tot een beslissende kwaliteitswinst. Huong blijft overigens in de externe ook volgend seizoen de club trouw. Koploper Luuk Baselmans offerde in de opening tegen César Becx een pion, maar manoeuvreerde daarna niet gelukkig. Op het nippertje leek hij een belaagd paard nog te kunnen redden. Volgens de engine was dat een mission impossible, maar César is allang geen geoliede machine meer en zag de weerlegging niet. Luuk nam het over en tikte het koeltjes uit. Met een knappe 6,5 uit 7 is hij favoriet voor de cycluswinst.
Guus van Heck won de enige ratingpartij van de avond, van Bert Wels. De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Het verhaal van De Stukkenjagers 6 (24-3-2018, Algemeen)
Het zesde team doet, onder de bezielende leiding van Jan & Jan, al het hele seizoen minutieus verslag van zijn wederwaardigheden. Op deze site komen we zelfs digitale ruimte te kort om een en ander integraal te plakken. Zo niet op de Stukkenjagers-blogspot waar het verslag van de match bij Vughtse Toren 2 een plaats heeft gevonden. Heeft Jan van den Dries, die gelukkig weer teruggekeerd is van de uitwedstrijd in Eindhoven, tenminste iets om te lezen.

Inloopschaak: borden erbij (24-3-2018, Algemeen)
Op vrijdag 23 maart was het weer gezellig druk bij het inloopschaak: maar liefst 21 schakers vonden hun weg naar Cinecitta. Er bleven er zeven ongeslagen: Cees Zoontjens, Jan Douwes (beiden 2 uit 2), Thomas Schollen, Wil Wouts (ieder 1,5 uit 2), Maarten de Wit, César Becx (1 uit 1) en Toon Vereecken (0,5 uit 1). De volgende sessie is uiteraard op Goede Vrijdag 30 maart, wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur meldt kan gratis & vrijblijvend aanschuiven voor een rapidpartijtje tegen iemand die ongeveer even (on)geoefend is.

De Stukkenjagers A laat zich niet schaakmat zetten (24-3-2018, Algemeen)
In de allerlaatste wedstrijd van het seizoen liet het A-team alsnog zien dat het al zijn tanden nog heeft. Door een 3,5-0,5 zege op Checkmate werd het klassenbehoud veilig gesteld, ten koste van de Weertenaren. Tijmen Kampman (1). Mart Nabuurs (2) en Peter Huibers (4) sloegen toe, Roland Daamen (3) remiseerde. Door dit resultaat bereikte SJ A de veilige vijfde plaats.

De Stukkenjagers B neemt waardig afscheid (24-3-2018, Algemeen)
In zijn laatste wedstrijd kreeg het reeds gedegradeerde SJ B bezoek uit Roosendaal, van De Pion A, de nummer 2 in de rangschikking. Hoewel SJ B puntloos het seizoen beëindigde, legde het 'postuum' nog wel beslag op het certificaat 'beste resultaat tegen De Pion A'. Eerder dit seizoen verloren SJ A en SJ C immers met 3,5-0,5 van de Pionezen. Dat de schade voor SJ B beperkt bleef was vooral te danken aan de zege die good old Kiernfong Lie Kwie (4) boekte. Erik Dignum (1) tekende voor een remise, maar Lex Karstens (2) en Rudolf Kat (3) moesten wel hun meerdere erkennen in de hoger gerate tegenstanders.

De Stukkenjagers C geeft de kampioen goed partij (24-3-2018, Algemeen)
SJ C heeft zijn verrassende optreden in de Hoofdklasse goed afgesloten. Tegenstander HMC A was al kampioen en besloot dat te vieren met een opstelling van 2360 gemiddeld. De inschatting dat je tegen SJ C - deze keer 1881 gemiddeld - maar beter geen risico kunt nemen werd gerechtvaardigd door het wedstrijdverloop. Weliswaar kreeg Sebastiaan Dijksman (1) geen vat op de Bossche topper, maar Ruud Feelders (2) boekte een soepele remise. De puntendeling van Bas Rosheuvel (4) was wel erg soepel; hij overspeelde Thomas Mollema, maar die lanceerde op het psychologisch juiste moment een schikkingsvoorstel. Joost Op 't Hoog (3) hield het met zwart zeer lang droog, maar ging uiteindelijk toch onderuit. Ondanks de 3-1 nederlaag eindigde SJ C op een mooie derde plaats.

De Stukkenjagers E maakt het de kampioen lastig (24-3-2018, Algemeen)
In de slotronde van de avondcompetitie moest tweedeklasser SJ E het woensdag 21 maart opnemen tegen Staunton A. Dat had een gelijkspel nodig om de titel naar Eten-Leur te halen. Dat lukte maar net. Achteraf bleek de nederlaag die Nico Dignum aan bord 2 leed beslissend. René van den Bosch (1), Wil Wouts (4) en uiteindelijk ook captain Cees Zoontjens (3) wisten een halfje te veroveren, waardoor de nederlaag beperkt bleef tot 2,5-1,5. Prima, gezien het ratingverschil. SJ E eindigde weliswaar op de laatste plaats, maar wist in bijna alle wedstrijden tot minstens één bordpunt te komen.

Toernooizege voor nijlpaarden (18-3-2018, Algemeen)
Zaterdag 17 maart organiseerde SG Amersfoort zijn Jubileum DUO Toernooi, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan. Voorwaarde voor deelname was dat er tussen de leden van een duo minstens 25 jaar leeftijdsverschil moest zitten. Slecht nieuws voor tienerouders, maar het duo Herman & Tommy Grooten voldoet dubbel en dwars aan dit criterium. De gekozen naam, De Nijlpaarden, lijkt een knipoog naar de door pa reeds overtroffen gemiddelde levensverwachting van deze landzoogdieren. Het duo wist bijna al zijn matches in winst om te zetten en sleepte de hoofdprijs in de wacht. Het wedstrijdreglement biedt Herman overigens ook ná 2025 een beschermde status: het oudere teamlid speelt aan bord 1. De uitslagen zullen naar verwachting hier verschijnen.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]