[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
20-06-2018: Groepencompetitie

Nieuws

Wéér toernooiwinst, nu in Arnhem (26-3-2018, Algemeen)
Nadat ze vorig weekend toesloegen in Amersfoort, zorgden de Nijlpaarden zaterdag 24 maart in Arnhem voor commotie. Tijdens het voorjaarstoernooi van ASV liepen ze bijna iedereen die hun pad kruiste onder de voet. Zo wist vader Herman in de A-groep, mede dankzij zeges op de twee deelnemende grootmeesters, maar liefst 6,5 uit 7 te scoren - uiteraard goed voor de toernooizege. Zoon Tommy hield huis in de C-groep, al ontkwam één opponent aan vertrappeling: tweede. De uitslagen en een uitgebreid verslag vind je hier.

Luuk Baselmans dicht bij de cycluswinst (26-3-2018, Algemeen)
Op de clubavond van woensdag 21 maart werd niet alleen de NBSB-avondcompetitie afgerond, ook werd er volop gespeeld voor de Groepencompetitie.

In de D-groep gaat Bjoern Hofmans vrolijk door met zijn inhaalrace. Na de zege op Hans Groffen, die iets te snel speelde, is hij met 5 uit 6 hard op weg naar promotie. Het moet ook al heel raar lopen wil Elroy Kerstens een van de vijf promotieplekken ontgaan. Tegen Ad Haans pikte hij de draad van het winnen weer op: 6,5 uit 9! Rogier Bougie bleef aspirant-lid Theo van de Hoek de baas.
Een niveautje hoger ontwikkelt Jeffrey van Huijgevoort zich in hoog tempo (!) tot angstgegner van Leo van Gelder; voor de tweede week op rij was hij hem te slim af. In deze C1-groep blijkt Guus Vermeulen moeilijk te stuiten; na het punt tegen Carlo Butalid staat hij op 6 uit 7. In de C2 blijft Ivar van der Heide opzien baren. Hij bezorgde Emil Voorhorst diens eerste nederlaag, zodat beiden nu één verliespunt hebben. Toon Stuart is de derde promotiekandidaat, hij versloeg Paul Vermee.
In de B2 beroofde Henry Flikweert verrassend Reinier Jaquet van diens 100%-score én een halfje. Andries Deliën en Bart van den Berg deelden eveneens het punt. Net als zij hunkert Jan Otten, die hekkensluiter Rene Davidse versloeg, naar de middenmoot. In de andere B-groep toverden Harry Buyvoets en Paul Castermans een geweldige stelling op het bord, barstensvol penningen, ablenkungen, interferenties, ondersterijmotieven en matdreigingen. Paul bleek net iets verder gekeken te hebben dan Harry, die het einde bespoedigde met een blunder.
Twee partijen in de A-groep. In de laatste partij voor haar verhuizing naar Noord-Holland zette Huong Do nog een mooie orgelpunt. Met twee paarden drong zij de stelling van Stefan Hess binnen, en dat leidde tot een beslissende kwaliteitswinst. Huong blijft overigens in de externe ook volgend seizoen de club trouw. Koploper Luuk Baselmans offerde in de opening tegen César Becx een pion, maar manoeuvreerde daarna niet gelukkig. Op het nippertje leek hij een belaagd paard nog te kunnen redden. Volgens de engine was dat een mission impossible, maar César is allang geen geoliede machine meer en zag de weerlegging niet. Luuk nam het over en tikte het koeltjes uit. Met een knappe 6,5 uit 7 is hij favoriet voor de cycluswinst.
Guus van Heck won de enige ratingpartij van de avond, van Bert Wels. De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Het verhaal van De Stukkenjagers 6 (24-3-2018, Algemeen)
Het zesde team doet, onder de bezielende leiding van Jan & Jan, al het hele seizoen minutieus verslag van zijn wederwaardigheden. Op deze site komen we zelfs digitale ruimte te kort om een en ander integraal te plakken. Zo niet op de Stukkenjagers-blogspot waar het verslag van de match bij Vughtse Toren 2 een plaats heeft gevonden. Heeft Jan van den Dries, die gelukkig weer teruggekeerd is van de uitwedstrijd in Eindhoven, tenminste iets om te lezen.

Inloopschaak: borden erbij (24-3-2018, Algemeen)
Op vrijdag 23 maart was het weer gezellig druk bij het inloopschaak: maar liefst 21 schakers vonden hun weg naar Cinecitta. Er bleven er zeven ongeslagen: Cees Zoontjens, Jan Douwes (beiden 2 uit 2), Thomas Schollen, Wil Wouts (ieder 1,5 uit 2), Maarten de Wit, César Becx (1 uit 1) en Toon Vereecken (0,5 uit 1). De volgende sessie is uiteraard op Goede Vrijdag 30 maart, wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur meldt kan gratis & vrijblijvend aanschuiven voor een rapidpartijtje tegen iemand die ongeveer even (on)geoefend is.

De Stukkenjagers A laat zich niet schaakmat zetten (24-3-2018, Algemeen)
In de allerlaatste wedstrijd van het seizoen liet het A-team alsnog zien dat het al zijn tanden nog heeft. Door een 3,5-0,5 zege op Checkmate werd het klassenbehoud veilig gesteld, ten koste van de Weertenaren. Tijmen Kampman (1). Mart Nabuurs (2) en Peter Huibers (4) sloegen toe, Roland Daamen (3) remiseerde. Door dit resultaat bereikte SJ A de veilige vijfde plaats.

De Stukkenjagers B neemt waardig afscheid (24-3-2018, Algemeen)
In zijn laatste wedstrijd kreeg het reeds gedegradeerde SJ B bezoek uit Roosendaal, van De Pion A, de nummer 2 in de rangschikking. Hoewel SJ B puntloos het seizoen beëindigde, legde het 'postuum' nog wel beslag op het certificaat 'beste resultaat tegen De Pion A'. Eerder dit seizoen verloren SJ A en SJ C immers met 3,5-0,5 van de Pionezen. Dat de schade voor SJ B beperkt bleef was vooral te danken aan de zege die good old Kiernfong Lie Kwie (4) boekte. Erik Dignum (1) tekende voor een remise, maar Lex Karstens (2) en Rudolf Kat (3) moesten wel hun meerdere erkennen in de hoger gerate tegenstanders.

De Stukkenjagers C geeft de kampioen goed partij (24-3-2018, Algemeen)
SJ C heeft zijn verrassende optreden in de Hoofdklasse goed afgesloten. Tegenstander HMC A was al kampioen en besloot dat te vieren met een opstelling van 2360 gemiddeld. De inschatting dat je tegen SJ C - deze keer 1881 gemiddeld - maar beter geen risico kunt nemen werd gerechtvaardigd door het wedstrijdverloop. Weliswaar kreeg Sebastiaan Dijksman (1) geen vat op de Bossche topper, maar Ruud Feelders (2) boekte een soepele remise. De puntendeling van Bas Rosheuvel (4) was wel erg soepel; hij overspeelde Thomas Mollema, maar die lanceerde op het psychologisch juiste moment een schikkingsvoorstel. Joost Op 't Hoog (3) hield het met zwart zeer lang droog, maar ging uiteindelijk toch onderuit. Ondanks de 3-1 nederlaag eindigde SJ C op een mooie derde plaats.

De Stukkenjagers E maakt het de kampioen lastig (24-3-2018, Algemeen)
In de slotronde van de avondcompetitie moest tweedeklasser SJ E het woensdag 21 maart opnemen tegen Staunton A. Dat had een gelijkspel nodig om de titel naar Eten-Leur te halen. Dat lukte maar net. Achteraf bleek de nederlaag die Nico Dignum aan bord 2 leed beslissend. René van den Bosch (1), Wil Wouts (4) en uiteindelijk ook captain Cees Zoontjens (3) wisten een halfje te veroveren, waardoor de nederlaag beperkt bleef tot 2,5-1,5. Prima, gezien het ratingverschil. SJ E eindigde weliswaar op de laatste plaats, maar wist in bijna alle wedstrijden tot minstens één bordpunt te komen.

Toernooizege voor nijlpaarden (18-3-2018, Algemeen)
Zaterdag 17 maart organiseerde SG Amersfoort zijn Jubileum DUO Toernooi, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan. Voorwaarde voor deelname was dat er tussen de leden van een duo minstens 25 jaar leeftijdsverschil moest zitten. Slecht nieuws voor tienerouders, maar het duo Herman & Tommy Grooten voldoet dubbel en dwars aan dit criterium. De gekozen naam, De Nijlpaarden, lijkt een knipoog naar de door pa reeds overtroffen gemiddelde levensverwachting van deze landzoogdieren. Het duo wist bijna al zijn matches in winst om te zetten en sleepte de hoofdprijs in de wacht. Het wedstrijdreglement biedt Herman overigens ook ná 2025 een beschermde status: het oudere teamlid speelt aan bord 1. De uitslagen zullen naar verwachting hier verschijnen.

Vijf ongeslagen bij het inloopschaak (16-3-2018, Algemeen)
Aanvankelijk heerste er volop verwarring bij de inloopschaaksessie van vrijdag 16 maart, met drie Jannen, twee Thomassen én twee Hansen. Uiteindelijk zouden er zeventien spelers acte de présence geven. Van hen stonden Carlo Butalid, Hans Groffen, César Becx (allen 2 uit 2), Maarten de Wit en Cees Zoontjens (beiden 1 uit 1) geen van allen een tegentreffer toe.
De volgende gelegenheid om je te bekwamen in het rapidschaak is op vrijdag 23 maart. Dan kan eenieder zich om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta melden voor een of twee rapidpartijen.

Dunicum gloort voor winnaar Stefan Kuipers (16-3-2018, Algemeen)
Na de achtste ronde van het Stukkenjagers Open, op woensdag 14 maart, is de toernooizege vergeven. De winnaar is op weg naar een bijna unieke prestatie.

Stefan Kuipers boekte tegen Lars Vereggen zijn achtste zege op rij, en werd daardoor onbereikbaar voor de concurrentie. Met zwart spelend wist Stefan te bewerkstelligen dat de coördinatie tussen de witte stukken maar niet op gang kwam. In een dameloos eindspel creëerde hij met een actieve toren zodanige dreigingen tegen de dolende witte koning, dat Lars machteloos stond tegen de opmars van de zwarte h-pion. De perfecte score gloort, maar zou geen unicum zijn. In de jaren negentig slaagde Dharma Tjiam erin op vergelijkbare wijze dood en verderf te zaaien in 'het Zwitsers'.
De enige die Stefan nog binnen schootsafstand had kunnen houden was Mart Nabuurs. En inderdaad leek hij op weg naar 7 uit 8, dankzij een veelbelovende vrijpion ondersteund door paard en toren. Mark wist echter enige verwarring te creëren met een eigen vrijpion, en Mart ontbeerde de tijd om studieachtige winsten op hun merites te beoordelen. Sterker nog, de tijd begon zo knellen dat Mart, met een vijandelijke loper verstopt op g8, zijn toren naar a2 speelde. Hamvraag: had hij hem losgelaten? De in sociaal opzicht geniale oplossing van Mark: “Ik laat het aan jou over.” Onder de zoetgevooisde klanken van That’s what friends are for werd tot remise besloten. Daardoor staat Mart nog steeds ongedeeld tweede, met 6,5 uit 8.
Drie spelers slaagden erin op 6 punten te komen. Mees van Osch deed dat op de meest reguliere manier. Hij maakte tegen Peter Huibers een pionnetje buit en wist dat in het toreneindspel te verzilveren. Minder gepolijst ging het eraan toe bij Herman Grooten-Thomas Mollema. Wit had een kwaliteit buitgemaakt en leek in het eindspel op een onbedreigde zege af te stevenen. Maar tegen Thomas - rasoptimist, rommelaar en vechter tegelijk - bestaan er geen onbedreigde zeges, zo ondervond Herman aan den lijve. Met behulp van een vrijpion en de gecombineerde kracht van zijn twee lopers lukte het de HMC-voorzitter (jaja!) om zoveel mist te creëren dat Herman uiteindelijk zijn toren moest geven om het ding te elimineren: 0-1. Ook de verliezer in Bram van den Berg-Han Westenberg had volop reden tot zelfreflectie. Han had in het middenspel het betere van het spel, maar naarmate de tijd verstreek, werd zijn greep op de stelling beduidend losser. 'Naarmate de tijd verstreek' kreeg nog een extra dimensie toen Hans klok (door toedoen van Hans Klok?) pardoes op 0.00 sprong. 1-0 en Bram ook op 6 uit 8. Eenzelfde lot als Han trof overigens even verderop Karel Storm, in het paardeindspel tegen Robin Verhoeven. Een tip tegen al dit leed: bij het gehanteerde tempo - met minder dan 30 seconden increment - ben je niet meer verplicht je zetten te kalligraferen als je eenmaal minder dan vijf minuten op je klok hebt (gehad). Komen ze nou mee.
Nog even de andere ratingklappers. Lex Karstens, toch al op dreef de laatste tijd, kwam op 5,5 punt door Thomas Kools onderuit te halen. Lager op de ranglijst realiseerde Jeffrey van Huijgevoort een ratingsurprise tegen Leo van Gelder, terwijl Hans van Driel tot zijn eigen verbazing ratingklepper Rene Davidse de baas bleef.
Alle uitslagen van deze ronde staan hier op een rijtje, ze zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Nieuwe koplopers bij inloopschaak (15-3-2018, Algemeen)
De sessie van vrijdag van 9 maart trok veertien belangstellenden. Van hen slaagde enkel Bert Wels erin beide rapidpartijen in winst om te zetten. Ook Roger Bougie, Hans Groffen, Theo Mulder en César Becx bleven - met 1 uit 1 - ongeslagen. Na vier (van de 26) ronden van de derde periode voert Theo Mulder de algemene stand aan, terwijl Ivar van der Heide de race naar de Cinecitta-bon in het ratingwinstklassement leidt met +26, net voor Hans Groffen (+25). De volgende sessie is uiteraard op vrijdag 16 maart, de meldtijden voor de ronden zijn 13.30 en 14.45 uur.

Ivar van der Heide in hoger sferen (12-3-2018, Algemeen)
De tweede cyclus van de Groepencompetitie is officieel over de helft, langzaam maar zeker komt er tekening in de strijd om promotie en degradatie. Op de clubavond van 7 maart steeg minstens één speler boven zichzelf uit.

In de A-groep scoren de toppers er vrolijk op los. Luuk Baselmans staat inmiddels al op 5,5 uit 6. Met wit pakte hij het agressief aan tegen Huong Do. Toen zij haar damevleugel nog moest ontwikkelen, klopte Luuk al op de poort van de zwarte koningsvleugel. Die werd gastvrij opengedaan. Ook Tijmen Kampman voegde een punt aan zijn totaal toe, hij telde Karel Storm vakkundig uit en heeft nu 5 uit 6. Ook in de derde A-partij speelde Tijmen een rol. César Becx had zich heimelijk voorgenomen om tegen Ruud Feelders de Kampman-doctrine toe te passen: geen wilde plannen, gewoon wat zetjes doen en zorgen dat je niet in tijdnood komt. En verdraaid, het werkte voor hem: 20 minuten meer op de klok! Gedurende een loopmoment rapporteerde hij deze wonderlijke voorsprong aan de geestelijk vader van de strategie. Die stak hem nog een hart onder de riem: "Gewoon zetjes doen." Toch stonden de klokken allang weer gelijk, toen Ruud in de fout ging en een beslissende pion inboette.
In de B1 speelden Maarten Werkhoven en Kienfong Lie Kwie een partij met - hoe kan het ook anders? - ongebalanceerde materiaalverhoudingen. Uiteindelijk werd het remise, maar had Maarten niet nog wat kunnen proberen? Jan Weijters voegde een knap halfje aan zijn totaal toe door te remiseren met Bas Rosheuvel. Halfjes morsen, daar doet Reinier Jaquet in de B2 nog niet aan; na de zege op Jan Otten heeft hij 3 uit 3. Sommige B-spelers moesten hun focus al verleggen naar de playoffs. Ron de Veen ging de switch goed af. Erik Dignum werd snel uitgeteld met een pionopstoot dwars door het centrum. Paul Castermans heeft - mocht hij in de degradatiepoule terecht komen - al een punt staan tegen Andries Deliën - ingeval die ook in die poule eindigt. Als de wedstrijdleider het maar kan volgen, moet je maar denken.
In de C1 speelde Thomas Tepe zich terug in de kijker voor de promotieplaatsen door Leo van Gelder op diens eerste nederlaag te trakteren. Guus Vermeulen is de derde kandidaat voor de gang naar de B-groep, zeker na de winst op Kees Gelens. Jaap Steenkamer boekte in deze groep juist zijn eerste zége, op Jeffrey van Huijgevoort. Die moest van diep komen; pas in het dame-eindspel met pluspion kon Jaap toeslaan.
In de C2 speelden Theo Mulder en Guus van Heck voor de zeerveelste maal in de SJ-historie tegen elkaar. Het vechten bleken de heren nog niet verleerd, maar het werd uiteindelijk remise. Koploper Emil Voorhorst maakte wederom geen fout, in schrille tegenstelling tot zijn tegenstander Cees Zoontjens - altijd goed voor enkele minuutjes zelfwalging. Emils naaste belager is nu opeens Ivar van der Heide. Dit seizoen is die sowieso goed op dreef, maar nu hij ook nog van spelers van het kaliber van Toon Stuart gaat winnen, komt de B-groep wel ákelig dichtbij. Wil Wouts kon dan weer niet voor een verrassing zorgen tegen Ton Tepe, die hem daardoor op ranglijst passeert.
De D-groep dan, gevarieerd als nooit tevoren door een toevloed van nieuwe leden. Twee van hen, Henri Anemaat en Elroy Kerstens, lijken al meteen op weg naar hoger sferen. Henri kreeg te maken met de aanvalslust van de gambietzuchtige Nico Dignum - ook een geduchte promotiekandidaat. Het zag er meteen heel spannend uit: stond de zwarte dame nou sterk of juist kwetsbaar in het centrum? Het antwoord zal van de engine moeten komen, maar Nico wist geen gat in de zwarte verdediging te schieten en kwam aan het eind pionnen te kort. Elroy Kerstens is de tweede debutant die in de race is voor een van de vijf promotieplekken. Hij moest lang werken om Roger Bougie op de knieën te krijgen. Ook Bjoern Hofmans zal zich - na wat inhaalpartijen - wel in de top van de D-groep melden, hij staat na de winst op Bert Wels op 3 uit 4. Hans Groffen won het duel der middenmoters door de langerochadestelling van Ad Haans in een wurggreep te nemen, en niet meer los te laten.
Alsof dat allemaal nog niet genoeg was waren er nog twee ratingpartijen. Henry Flikweert werd tot zijn schrik gekoppeld aan niemand minder dan Mart Nabuurs. Hij bekwam er snel van, maar dolf na een interessante partij toch het onderspit. Proefschaker Theo van de Hoek trof in zijn eerste lange partij oud-collega Hans van Driel. Het werd remise.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

De Stukkenjagers 1 heeft het nu in eigen hand (update) (11-3-2018, Algemeen)
Het verslag van Nick Bijlsma vind je op schaaksite.nl.
Door de aanval van Witte Paard Sas van Gent op de koppositie af te slaan - in Sluiskil werd het 5-5 - heeft SJ 1 nu een mooi uitzicht op de titel in 1B en promotie naar de Meesterklasse. Als het de twee resterende wedstrijden - tegen HWP Haarlem en De Toren Arnhem - in winst kan omzetten is het zover. De persoonlijke resultaten vind je in het verslag van de Zeeuwen.

De Stukkenjagers 2 schaakt zich bijna veilig (update) (11-3-2018, Algemeen)
Het verslag van de Bosschenaren vind je hier..
Hoewel in het bezit van slechts vijf matchpunten is De Stukkenjagers 2 na de 4,5-3,5 zege op HMC 2 bijna zeker van een langer verblijf in de tweede klasse. Alleen als in de laatste twee ronden de varkens in Den Bosch en Groesbeek echt gaan vliegen, heeft het tweede nog een of meer matchpunten nodig. In Den Bosch wonnen Bram van den Berg (1), Roland Daamen (5) en Koen Haast (7), terwijl Peter Huibers (2), Eric de Moor (4) en Erik Dignum (6) remiseerden. Verlies was er voor Frans Konings (3) en Martijn Blom (8).

De Stukkenjagers 3 schaakt zich bijna veilig (update) (11-3-2018, Algemeen)
Het verslag van WLC-zijde vind je hier.
Door een 4-4 tegen het ongeveer gelijkwaardige WLC behaalde SJ 3 zijn achtste matchpunt in de derde klasse H. Toch is het team nog niet helemaal veilig. Als het zelf de resterende twee duels zou verliezen én stadgenoot De Drie Torens nog drie matchpunten pakt, zou alsnog een horrorscenario zich kunnen ontvouwen.
Maar verliezen doet SJ 3 tot nu toe niet zo gek vaak. In Eindhoven begon het team voortvarend. Ruud Feelders (7) mocht al na 11 zetten met Pd6 mat zetten. Ook de tegenstander van Fré Hoogendoorn (5) overleefde de opening nauwelijks: de vijfde zege op rij voor onze topscorer. César Becx (6) produceerde weer een tijdrovende, maar korte remise en ook John Greunsven (8) kwam er niet doorheen: 3-1. Daarna deed WLC flink wat terug. Reinier Jaquet moest zijn dame geven voor een verzameling stukken. Qua Euwe-punten voldooende, maar al zijn stukken kregen ondanks manmoedige pogingen geen kans om zich te groeperen, 3-2. Karel Storm (4) liet zich in de overgang van middenspel naar eindspel met een kwetsbare pionnenformatie opzadelen, en die werd hem fataal. Bij de 3-3 tussenstand resteerden nog de eindspelen van Luuk Baselmans (1) en Erik Nicolai (3). Luuk leek een voordeeltje te hebben, maar de zwartspeler hield het binnen de perken, 3,5-3,5. Erik Nicolai leek tegen de sterkste WLC'er in verliesgevaar te komen. Gelukkig ging die te snel lopen met zijn vrijpion. Daarna kon Erik met een goed getimed breekzetje de remise én het gelijkspel veilig stellen.

Bijzondere mijlpaal voor Kienfong Lie Kwie (11-3-2018, Algemeen)
Officieel bereikte hij deze al in december, maar op de clubavond van 7 maart was er dan het officiële zonnetje-moment: Kienfong Lie Kwie werd gehuldigd omdat hij als allereerste voor de 300e keer in de zaterdagcompetitie voor De Stukkenjagers uitkwam. Omdat hij bij een eerder jubileum al het traditionele boek Never let me go van Kazuo Ishiguro had ontvangen kreeg hij nu de gelijknamige film in handen gedrukt. Met al die partijen schaakte Kienfong zich naar de derde plaats op de Eeuwigdurende Stukkenjagers-ranglijst. Meer weten over zijn SJ-verleden? Kijk dan hier.

De Stukkenjagers 4 heeft het nu in eigen hand (11-3-2018, Algemeen)
In de uitwedstrijd tegen De Baronie 2 had SJ 4 eindelijk eens een papieren ratingoverwicht. Dat dat ook in de score tot uitdrukking werd gebracht was vooral te danken aan de invallers Rudolf Kat (5) en Maarten Werkhoven (8), en uiteraard aan bijna-topscorer Christiaan Beukema (7), die alledrie een vol punt scoorden. Topscorer Henk Jan Beukema (1), Joost Op 't Hoog (4) en Lex Karstens (5) voegden daar een half punt aan toe. De nederlagen van Ron de Veen (2) en Kienfong Lie Kwie (6) vermochten de pret niet te drukken. Door deze 4,5-3,5 zege werd de koppositie in de NBSB Promotieklasse verstevigd. Indien het der... eh... vierde erin slaagt één van de resterende twee duels (tegen De Raadsheer en Eindhoven 2) te winnen schrijft het SJ-historie; nooit eerder promoveerde er een SJ 4 naar de derde klasse KNSB.

De Stukkenjagers 5 heeft het nu in eigen hand (update) (11-3-2018, Algemeen)
Het verslag van de Raadsheren vind je hier.
Door een nipte 4,5-3,5 zege op koploper De Raadsheer 2 heeft SJ 5 nu zelf de leiding genomen in de tweede klassse B. Het verschil werd gemaakt aan de topborden waar Bas Rosheuvel (1), Huong Do (2) en Bastiaan van de Rijt (3) toesloegen. Remises waren er voor Paul Castermans (5), Jeroen van de Rijt (6) en Guus Vermeulen (7). Niet tot scoren kwamen Carel van Alphen (4) en Emil Voorhorst (8). In de slotronde op 7 april moet het vijfde winnen van de nummer 4 in de rangschikking, De Kentering 2, om kampioen te worden.

De Stukkenjagers 6 niet boven Jan (11-3-2018, Algemeen)
Het zesde moest het zaterdag bij Vughtse Toren 2 zonder Jan, Jan en Jan (én Guus) stellen. Gelukkig hadden we nog ergens een zo goed als nieuw middenrif liggen: Theo Mulder (3), Coen Klaassen (6) en de debutanten Carlo Butalid (4) en Bert Wels (5), die daarmee de Eeuwigdurende Stukkenjagers-ranglijst binnendenderden, op de gedeelde 307e stek welteverstaan. Van deze vier invallers kwam alleen Coen tot scoren. Verder was er - je zou bijna zeggen uiteraard - een punt voor topscorer Hans Groffen (8), en remiseerde kopman Andries Deliën. Omdat Harry Buyvoets (2) en Paul Vermee (7) het loodje legden, werd het een 5,5-2,5 nederlaag. In de slotronde speelt SJ 6 om de zesde plaats tegen Staunton 2.

De Stukkenjagers 7 bij de beer gebracht (update) (11-3-2018, Algemeen)
Dat er meer in heeft gezeten voor SJ 7 blijkt uit het verslag van de Roosendalers.
Met bovenstaand, van origine ongetwijfeld Lepelstraatse, gezegde leidde teamleider Wil Wouts zijn verslag in van de clash met R.S.G., dat per bord zo'n 300 punten meer op de elo-weegschaal bracht. Het lukte SJ 7 niet om de Roosendaalse noten te kraken. Het woord is aan Wil:
"Bij het begin van de partij stonden we samen op een gedeelde eerste plaats, later in de middag op een gedeelde tweede. Zoals al aankondigd op de website: ze zullen op één avond varkens moeten leren vliegen. Dit was van een realistischer gehalte dan de gedachten in het hoofd van de teamleider. Die had zorgvuldig de data van de voorafgaande vijf rondes geanalyseerd en gezien dat de 1800-ratings altijd aan de hoogste borden speelden. Om de kansen van het team te verhogen had hij Hans van Driel aan bord 1, Ad Haans aan bord 2 en Wil Wouts aan bord 3 gezet. Daarna ónze hogere ratings - Thomas Tepe, Leo van Gelder, Cees Zoontjens en Ivar van der Heide - aan de borden 4, 5, 6 en 7, en dan Bjoern Hofmans op bord 8.
Een gedeelte van het plan liep soepel, zoals ingecalculeerd wonnen hun 1800-ratings van onze 1100- en 1200-ratings, hoewel het lange en spannende partijen waren. Niet ingecalculeerd was het verlies van Thomas, Cees en Bjoern. Onze in topvorm verkerende Ivar won zijn partij en Leo haalde een fraaie remise. Bjoern, die zijn eerste partij in dit externe seizoen speelde, ging strijdend ten onder. 1,5-6,5 dus. We zullen in de zevende en laatste ronde aan de bak moeten om op een ongedeelde tweede plaats te eindigen. Maar dat moet kunnen; als Willem II van PSV kan winnen, dan is in deze wereld niets zeker en alles mogelijk. Onze moraal is ongebroken."

D-Day voor de zaterdagteams (9-3-2018, Algemeen)
De zeven teams van De Stukkenjagers gaan zaterdag 10 maart weer op reis. Voor bijna alle teams staan er cruciale duels op het menu.

Eersteklasser De Stukkenjagers 1 gaat in Sluiskil de langverbeide tweejaarlijkse clash met aartsrivaal Witte Paard Sas van Gent aan. De winnaar mag zich al bijna Meesterklasser wanen; de onzen kunnen ook met een gelijkspel leven, want zij hebben aanzienlijk meer bordpunten dan de Zeeuwen.
Ook De Stukkenjagers 2 ontmoet een directe concurrent, in de degradatiestrijd welteverstaan. Na de wedstrijd tegen HMC 2 weten we meer over de beider overlevingskansen in de tweede klasse D.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 , tweede in de rangschikking in 3H, kan nog promoveren én degraderen. Uit tegen WLC in Eindhoven is de eerste van drie zware klussen.
Voor De Stukkenjagers 4, koploper in de NBSB Promotieklasse, is het al het hele seizoen hosanna. Je zou bijna gaan denken dat de uitwedstrijd tegen hekkensluiter De Baronie 2 geen problemen zou mogen opleveren. Maar... hoogmoed komt nog steeds voor de val.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 staat weer voor een do-or-die-match. Als in Zundert koploper De Raadsheer 2 aan de zegekar kan worden gebonden, is SJ 5 ineens zélf top of the bill.
Dat zit er voor derdeklasser De Stukkenjagers 6 niet meer in. Een uitzege bij De Vughtse Toren 2 kan het team wel naar de middenmoot katapulteren.
Nee, dan De Stukkenjagers 7. Dat gaat in Roosendaal de titanenstrijd met de 1700-plussers van R.S.G. aan. Alleen als varkens vanavond nog leren vliegen zit er - misschien - een matchpunt in het vat.

Als het bord maar goed ligt... (4-3-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 28 februari begon met een les van Ruud Feelders over verrassende eindspelwendingen. Daarna vlogen de aanwezigen elkaar in de opening in de haren.

Bij de A-toppartij tussen Mart Nabuurs en Luuk Baselmans moest de onwetende toeschouwer maar gissen waar de grens tussen opening en eindspel lag. De heren verblikten of verbloosden niet bij de meest complexe verwikkelingen en ongebruikelijke materiaalverhoudingen. Nog voor Jan Otten-time hadden ze elkaar al in een - kennelijk theoretisch bekend - ver eindspel gesleurd. Daar liep de amusementswaarde snel terug: remise.
De D-partij tussen Nico Dignum en Bert Wels was toen al afgelopen. Of nee, toch niet: na enkele zetten kwamen de heren erachter dat het bord een kwartslag gedraaid lag. Dat is inderdaad zwaar desoriënterend. Na de hervatting bouwde Nico zijn score uit naar 5 uit 6. Toevallig: ook zoon Erik begon zijn partij - tegen Maarten Werkhoven, voor de B1-groep - met een wit veld linksonder. Hij had na de herstart echter meer moeite om in zijn ritme te komen dan zijn vader. Dat lag ook wel aan het sterke verweer van Maarten, die in het toreneindspel misschien zijn pluspion wel had kunnen verzilveren. Erik wist met een counter echter zoveel mist te creëren dat de schade tot een halfje beperkt bleef. In deze groep kwam Jan Weijters uiteindelijk een paar pionnen op de damevleugel te kort tegen Kienfong Lie Kwie.
Terug naar de A-groep. Daar bleef Tijmen Kampman in de race om de cycluswinst door Lex Karstens terug te wijzen; zijn lopers gaven de doorslag. Karel Storm en César Becx speelden een spannende partij. Zwart won een pion, maar zijn koning stond wat onhandig in het midden. De stelling was in evenwicht, maar Karel rekende een geniepig variantje niet ver genoeg door en toen kreeg zwart de overhand, 0-1. In de B2 hield Reinier Jaquet zijn 100%-score intact door Rene Davidse te verslaan. In deze groep temperde Bart van den Berg de ambities van debutant Henry Flikweert. Door Barts overwinning staan beiden nu weer op 50%. Jan Otten en Andries Deliën bleven dan weer beiden op -1 staan, na hun onderlinge remise.
In de C1 boekte Kees Gelens een nuttige zege op Carlo Butalid, beiden staan daardoor net onder het midden. In de C2 liep Ivar van der Heide de eerste averij op. Cees Zoontjens ontfutselde hem een kwaliteit en keerde met deze zege terug in de subtop. Achter koploper Emil Voorhorst (4 uit 4 na de zege op Ton Tepe!) komt ook ratingfavoriet Toon Stuart opzetten; de winst op Theo Mulder brengt hem op 2,5 uit 3. Guus van Heck nestelde zich in de middenmoot door te winnen van Wil Wouts.
In de D-groep is het alle weken surprise-avond. De twaalf spelers zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd, en dat leidt steevast tot verrassende uitslagen. Zo moest promotiekandidaat Jan Bergsma een halfje afstaan aan Roger Bougie. Exemplarisch is de score-opbouw van de ambitieuze nieuweling Elroy Karstens: verloren van Fons van Leersum, maar inmiddels met al 4,5 uit 6 al hard op weg naar de C-groep. Deze keer nam hij Coen Klaassen de maat. Ook debutant Henri Anemaat lijkt - met 4 uit 5 - een belangrijke kandidaat voor een van de vijf(!) promotieplaatsen, deze keer bleef hij Hans Groffen de baas. En dan was er nog een ratingpartij, waarin C-speler Paul Vermee boven kwam drijven tegen Ad Haans.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Plezierige supermatch in Rosmalen (4-3-2018, Algemeen)
Veertien Stukkenjagers gaven op 24 februari acte de présence in De Biechten, domicilie van het jubilerende HMC Den Bosch. Dat vierde zijn 80-jarig bestaan met een driehoeksmassakamp met Paul Keres (Utrecht) en De Stukkenjagers. Bijna alle 64(!) aanwezigen speelden in groepen van zes spelers vijf partijen met rapidtempo. Een uitgebreid verslag van deze fijne schaakdag, gelardeerd met foto's, vind je hier. De uitslagen? We weten dat Bram van den Berg de enige groepswinnaar van SJ-zijde was.

De Stukkenjagers A kan historie schrijven (3-3-2018, Algemeen)
SJ A heeft bij De Pion A met 3,5-0,5 verloren. Daardoor blijft het team op 5 matchpunten staan. Met nog één ronde te spelen bezet het A-team de zesde plaats in de Hoofdklasse van de NBSB-avondcompetitie. Die zou aan het eind van het seizoen goed zijn voor een unieke degradatie. Alleen als in de slotronde gewonnen wordt van Checkmate handhaaft SJ A zich op dit niveau. Over de wedstrijd in Roosendaal bericht Peter Huibers: "Helaas hebben we het gisteravond niet kunnen bolwerken tegen De Pion A. Maarten Werkhoven was heel goed op weg naar een daverende verrassing: hij speelde het scherp, verleidde zijn tegenstander tot een incorrect offer, maar toen de tijd kwam om te gaan oogsten zag hij een kleinigheid over het hoofd, en verloor helaas alsnog. Daarna verloor ikzelf. Het leek lang dat het allemaal wel ging voor zwart, maar de witspeler bleef alles met nauwkeurig spel netjes onder controle houden. Toen ik mijn tegenaanval niet helemaal goed koos, kwam ik in een nipt verloren eindspel terecht. Daarna was het dan ook snel over. Han Westenberg speelde een sterke pot. Met een onverwacht pionoffer creëerde hij het betere loperpaar en een mooiere pionnenstructuur. Daarna werd de druk opgevoerd, en kon de zwartspeler, ondanks diens flinke ratingoverwicht, niet meer dan vechten voor remise. Dat lukte uiteindelijk, maar een plusremise voor Han was uiteraard meer dan waar zijn teamgenoten op mochten hopen! Roland Daamen leek prima te staan, maar kwam helaas in tijdnood in een vervelende truc terecht en kon meteen opgeven. Al met al een dikke 3,5-0,5 nederlaag. 'Snel naar huis' zou ik daar normaal gesproken aan willen toevoegen, maar gezien de overmatige sneeuwval moesten we dat noodgedwongen met een slakkengangetje doen. Soms zit het mee, soms ook helemaal niet."

De Stukkenjagers B berooft SJ C van titelkans (update) (3-3-2018, Algemeen)
Het verslag van de uitzinnige Bosschenaren vind je hier..
Het plan zat logisch in elkaar: we zorgen dat SJ B het hele seizoen kanonnenvoer is, zodat het sterrenteam van HMC in de voorlaatste ronde optimaal verrast kan worden met een loeisterke opstelling. Doel was uiteraard om de Bosschenaren binnen schootsafstand van ons topteam SJ C te houden, zodat dat in de laatste ronde zelf de beslissende klap zou kunnen uitdelen.
De praktijk bleek weerbarstiger. Sjoerd van Roon (1), Ron de Veen (3) en Rudolf Kat (4) gingen ten onder, Erik Dignum (2) redde met een halfje de eer: 0,5-3,5. HMC A, met onder anderen Thomas Mollema in de gelederen, proficiat met de titel!

De Stukkenjagers D kan niet stunten in Boxtel (3-3-2018, Algemeen)
Eerder dit seizoen had SJ D zich al knap veilig gespeeld in de eerste klasse van de NBSB-avondcompetitie. In zijn slotwedstrijd - SJ E is in de laatste ronde vrij - kon het tegen titelkandidaat Dubbelschaak '97 A niet voor een verrassing zorgen. Bas Rosheuvel (1) en Guus Vermeulen (2) redden het niet tegen de 2100-plussers, en dat konden Paul Castermans (3) en Andries Deliën niet compenseren, beiden remiseerden: 1-3.

De Stukkenjagers E ondergesneeuwd in Roosendaal (update) (3-3-2018, Algemeen)
Het verslag van de Roosendalers vind je hier.
Pas voor het eerst dit seizoen is SJ E er niet in geslaagd een 4-0 nederlaag te voorkomen. Geen van onze vier matadoren was een halfje vergund. Teamleider Cees Zoontjens bericht: "SJ E is in Roosendaal tegen De Pion D letterlijk ondergesneeuwd. Ivar van der Heide (1) zag zijn snode plannen gedwarsboomd en moest een pion geven, waarna niks meer klopte. Zoiets gebeurde er ook bij René Davidse (4), hoewel de omstanders het erover eens waren dat het eindspel remise moest worden. Voorts was het vervelend dat Nico Dignum (2) en Cees Zoontjens (3) verblind raakten door de sneeuw. Een 4-0 nederlaag was het gevolg. En daarmee kreeg De Pion eigenlijk te veel. Nico maar vooral Cees (kwal voor!) zullen zich nog wel even achter de oren krabben hoe dit nu eigenlijk kon gebeuren. Ook de A58 bleek - symboliek? - fors ondergesneeuwd Gelukkig kwam het team zonder verdere butsen of deuken veilig thuis.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen... (2-3-2018, Algemeen)
21 spelers stuifden in bij de inloopschaaksessie van vrijdag 2 maart. Op het menu stonden de eerste twee ronden van de nieuwe periode. Ivar van der Heide, Hans Groffen, Huong Do (allen 2 uit 2), Theo Mulder, Roger Bougie, Joop van Troost, César Becx (allen 1 uit 1), Rudolf Kat (1 uit 2) en Johan Starmans (0,5 uit 1) bleven vooralsnog ongeslagen. De volgende mogelijkheid om gratis en vrijblijvend twee rapidpartijen te spelen doet zich voor op vrijdag 9 maart in Cinecitta aan de Willem II-straat 29, de meldtijden zijn als vanouds 13.30 en 14.45 uur.

De Stukkenjagers C handhaaft zich (27-2-2018, Algemeen)
Even dreigde er dit seizoen massadegradatie uit de Hoofdklasse van de NBSB Avondcompetitie. Maar waar De Stukkenjagers B al eerder het loodje legde en het A-team in groot gevaar verkeert, is De Stukkenjagers C erin geslaagd de veilige haven van 8 matchpunten te bereiken. Dat deed het door gelijk te spelen bij De Drie Torens A.
Het was een spannende wedstrijd. Ruud Feelders (2) kwam met zwart niet in zijn spel en werd vakkundig uitgeteld. César Becx besloot om niet een pion te pákken, maar er een te ófferen. Zijn tegenstander reageerde, ondanks zijn bij tijd en wijle gekwelde gezichtsuitdrukking, echter zeer alert en maakte maar geen fouten, zodat César in de zelfopgeroepen tactische verwikkelingen ten onderging.
Inmiddels had Sebastiaan Dijksman (3) een sterke partij afgerond; toen zijn tegenstander achteloos rocheerde kreeg de witte aanval extra vaart. Joost Op 't Hoog (4) smaakte het genoegen het beslissende punt binnen te brengen. Hij was al snel een pion kwijtgeraakt en kreeg ook nog een lastige pionnenopstoot te verwerken. Op de een of andere manier wist Joost met zijn dame te counteren en haar de witte koningsstelling binnen te wringen. Dit - en de tijdnood - moet de tegenstander zo verward hebben dat Joost alsnog kon zegevieren.

De periodewinnaars zijn bekend (26-2-2018, Algemeen)
De inloopschaaksessie op vrijdag 23 februari trok zestien spelers naar Cinecitta. Van hen bleven César Becx (2 uit 2), Marieke Sarton, Paul Vermee, Eric Starmans, Maarten de Wit, Theo Mulder en Jan Douwes (allen 1 uit 1) zonder verlies. In de algemene stand van de tweede periode werd Jan Douwes onbedreigd eerste, hij plaatste zich voor de Final Four aan het eind van het seizoen, waarin de maximaal vier periodewinnaars om een Cinecitta-bon zullen spelen. En niet te vergeten de titel Inloopkampioen 2017-2018. In de top van het ratingwinstklassement kwam in de slotronde geen verandering meer, zodat Ruud van Loon met +81 Joop van Troost (+74) nipt voorbleef en aldus ook een gratis film tegemoet kan zien. Derde werd Hans Groffen met +39. In totaal hebben de afgelopen dertien weken 60 verschillende schakers gebruik gemaakt van deze mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen. Op vrijdag 2 maart dient zich de volgende mogelijkheid alweer aan. Dan begint de derde periode, waarbij iedereen met een schone lei start. De meldtijden zijn dan 13.30 en 14.45 uur.

Stefan Kuipers en Lex Karstens zijn onstuitbaar (22-2-2018, Algemeen)
Op woensdag 21 februari eindigden alle toppartijen in ronde 7 van het Stukkenjagers Open in een zege voor de ratingfavoriet. Lager op de ranglijst waren er wel verrassingen.

Koploper Stefan Kuipers (Schaakstad Apeldoorn) slaagde er ogenschijnlijk probleemloos in zijn 100%-score vast te houden. Hij is niet zo van de blitzkrieg. Tegen Han Westenberg haalde hij op vertrouwde wijze - en dus onbedreigd - de winst binnen. Voordeeltje hier, voordeeltje daar, open lijntje pakken en geduldig wachten. Pas als het te laat is merkt de tegenstander dat al diens stukken verkeerd staan en de speelruimte voor een tegenaanval er niet is. En, o ja, dat de tijd bijna op is. Al deze rampspoed trof deze keer Han Westenberg.
Een bordje verderop had er nog een zwartspeler weinig in de pap te brokkelen. Jordy Schouten (SG KiNG) had te maken met een lelijk gat op e6 en toen Mart Nabuurs daar in het zwarestukkenmiddenspel een toren neerplofte, wisten beiden hoe laat het was. Daar hielp zelfs geen tijdnood meer aan. Door deze zege is Mart met 6 uit 7 de enige die binnen schootsafstand van Stefan blijft.
Na deze ronde staan er twee spelers op 5,5 punt. Mark Clijsen consolideerde zijn positie met een reglementair halfje, Lars Vereggen moest er harder voor werken. In een eindspel van loper tegen paard met ieder zes pionnen, was zijn tegenstander Thomas Kools (EGS) tot volledige passiviteit veroordeeld, er resteerde hem niets anders dan wachten op het beslissende koperoffer van Lars. Dat kwam 'vanzelf'.
Bij de vierpunters ook louter voorspelbare winnaars: Herman Grooten, Thomas Mollema, Tijmen Kampman, Bram van den Berg en Mees van Osch. Laatstgenoemde moest wel de hele partij extra op zijn hoede zijn. Tegenstander Luuk Baselmans had misschien wel de mooiste vooruitzichten, maar dat veranderde snel toen Mees met zijn dame via b2 op bezoek mocht komen.
Voor de verrassing van de avond zorgde Lex Karstens. In het middenspel dreigde hij voortdurend op e3 en g3 te slaan en tegenstander Martijn Blom vond geen goede methode om die dreiging af te wenden. Lex maakte het goed af. De uitslag van de partij Ad Haans-Rene Davidse was weliswaar KNSB-ratingconform, maar op de interne ratinglijst was de 1-0 een heuse ratingklapper voor Ad. Jaap Steenkamer is, anders dan Rene, op zijn best als er KNSB-ratingpunten te verdienen zijn. Na de winst op Huong Do hield hij nu Bas Rosheuvel op remise. Kleinere winst boekten Roel Romanesco (SVO), Guus Vermeulen en Carlo Butalid door hun puntendelingen met respectievelijk Pierre Smeets (HMC), Rudolf Kat en Bart van den Berg. Alle uitslagen van deze ronde staan hier op een rijtje.
Er werden ook drie partijen voor de D-groep gespeeld. Twee daarvan eindigden in remise. Toen Fons van Leersum, gecomplimenteerd met dit resultaat, te horen kreeg dat tegenstander Bert Wels toch wel zo'n 1.200 elo-punten bezat reageerde hij verbaasd: "Dan moet ik een verlicht moment hebben gehad!" Dat had Elroy Kerstens even niet, toen hij vergat de rochade van Henri Anemaat te doorkruisen met een soort van matvoering. Toen de zwarte koning eenmaal in veiligheid was gebracht en Henri ook nog eens een venijnige tegenaanval lanceerde, werd het punt gedeeld. De resterende ontmoeting, Hans Groffen-Nico Dignum, had ook zomaar in een onbeslist kunnen eindigen. Nico had beslissend voordeel op het bord, maar de klok zat hem op de hielen. Onder veel bekijks ondernam Hans verwoede pogingen om met zijn eenzame dame de zwarte koning schaak te blijven geven zonder tussenkomst van de zwarte dame, toren en loper. Dat had door Nico's tijdnood zomaar succesvol kunnen zijn, maar Hans is nooit te beroerd om mee te gaan vluggeren. Het slot van het lied was dat Nico toch aan eeuwig schaak ontsnapte. Tot welke stand dat in de D-groep leidt, kun je hier zien. Alle partijen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Zwart is de baas in de A-groep (21-2-2018, Algemeen)
Tijdens de clubavond van woensdag 14 februari was er bij heel wat partijen sprake van wisselende kansen. Uiteindelijk gaf de elo-routine toch de doorslag.

Een goed voorbeeld van een wisselend spelverloop zagen we in de D-groep. Daar leek Nico Dignum tegen Bjoern Hofmans hard op weg zijn 100%-score nog meer cachet te geven. Maar opeens was Nico’s materiële voorsprong op mysterieuze wijze verdampt en kon Bjoern zelfs de volle buit binnenhalen. Zover lieten Peter Vincken en Hans Groffen elkaar niet komen: remise. Bij Roger Bougie-Bert Wels kwam de meer ervaren zwartspeler een stuk voor, maar Roger had compensatie in de vorm van twee pionnen en wat aanval. Die wist Bert kennelijk goed op te vangen, want er prijkte 0-1 op het uitslagenformulier.
In de A-groep wonnen alle vier de zwartspelers. Op zich niet zo opzienbarend, want volgens de ratingprognoses. Toch was het allemaal zo simpel nog niet. Zo had Lex Karstens ogenschijnlijk een tijdlang het beste van het spel tegen Luuk Baselmans. Maar toen laatstgenoemde zijn koningsstelling op slot kon gooien met h5, wendde zich het blad en kon Luuk zijn score naar 4 uit 4 tillen. Ook Huong Do hield het tegen Mart Nabuurs lang droog door zich accuraat te verdedigen. Zoals wel vaker hield ze dat net niet de héle avond vol. In Sebastiaan Dijksman-Karel Storm bevestigden beide spelers hun vorm van de laatste tijd: 0-1. Bij Ruud Feelders-Tijmen Kampman kreeg wit zijn beste kansen vooral in de analyse.
In de B-groepen waren het vooral de witspelers die de klok sloegen. Maarten Werkhoven, Ron de Veen en Henry Flikweert bleven respectievelijk Jan Weijters, Jan Otten en Andries Deliën de baas. Alleen Kienfong Lie Kwie slaagde erin met de zwarte stukken tot winst te komen, tegen Harry Buyvoets. Rene Davidse en Bart van den Berg grepen hun onderlinge duel aan om hun eerste halfje in de scoretabel te brengen, en ook de partij Paul Castermans-Bas Rosheuvel werd remise.
In de C2 was Guus Vermeulen wederom snel klaar; deze keer was Jeffrey van Huijgevoort de klos. Thomas Tepe komt na de zege op Kees Gelens terug in de subtop, waar ook Jan van den Dries zich nestelt na zijn winstpartij tegen Jaap Steenkamer. Een goede ratingprestatie leverde Hans van Driel door Carlo Butalid een half punt te ontfutselen. In de C2 hielden oudgedienden Toon Stuart en Guus van Heck elkaar in evenwicht. Wil Wouts legde het hier uiteindelijk af tegen Emil Voorhorst.
Ratingpartijen waren er ook. Erik Dignum en César Becx speelden een rapidmatch van twee partijen. De eerste werd remise, in de tweede liet Erik zich snel te grazen nemen. Herbert Boot, naar de club gelokt via het inloopschaak, beleefde een thrillerachtig debuut tegen Ad Haans. Die nijvere schaakstudent leek in het eindspel aan het langste eind te trekken. Gelukkig realiseerde Ad zich bijtijds dat je nieuwelingen altijd hun eerste pot moet laten winnen. Met twee rampzalige transacties stortte hij zich vol verve in het zwaard.
De actuele standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Toernooizege en ratingwinst voor jonge Stukkenjagers (19-2-2018, Algemeen)
In het weekend van 16-18 februari hebben weer heel wat leden zich op 64 toernooivelden gewaagd. Het Druiventros-toernooi van De Oude Toren telde elf Stukkenjagers onder de deelnemers. Lars Vereggen wist de A-groep te winnen met 6 uit 7 en mag zich een jaar lang Brabants kampioen rapidschaak noemen. Proficiat! Ook de prestatie van René van den Bosch is een felicitatie waard, hij werd tweede in de C-groep. Je kunt alle details van dit gezellige toernooi hier bekijken.
Vier SJ'ers zochten het verderop, en wel bij het Daniel Noteboom-toernooi in Leiden, of eigenlijk Oegstgeest. In de A-groep bevestigden de jonkies hun recente progressie. Luuk Baselmans had 3,5 uit 6 en een TPR van 2207. Sjoerd van Roon begon zeer sterk met 2,5 uit 4 tegen sterke tegenstand, maar slikte op zondag twee nullen. Desondanks resteerde een TPR van 2179. Ook voor César Becx was het toernooi een dagje te lang, hij zakte op zondag terug naar 50%. Rudolf Kat hield het bij een vierkamp. Hij bleek onverslaanbaar, maar dat gold ook voor zijn tegenstanders. Alle cijfers vind je hier.

Spanning loopt op in ratingwinstklassement (19-2-2018, Algemeen)
21 schakers gaven op vrijdag 16 februari acte de présence bij de inloopschaaksessie. Van hen verloren Wil Wouts, Jan Douwes (beiden 2 uit 2), Cees Zoontjens (1,5 uit 2), Theo Mulder, Maarten de Wit en Ad Haans (allen 1 uit 1) geen partij. In het algemeen klassement lijkt Jan Douwes op de winst af te stevenen. De strijd om de zege in het ratingwinstklassement is nog niet beslist. Ruud van Loon gaat aan de leiding met +81, maar Joop van Troost (+74) is dichterbij geslopen. Aanstaande vrijdag is de laatste sessie van deze tweede periode, voor deze ronden 25 en 26 kun je je weer in Cinecitta melden op de gebruikelijke tijden: 13.30 en 14.45 uur.

Venijn in kop en staart in Wachtebeke (16-2-2018, Algemeen)
Twee Stukkenjagers namen afgelopen week deel aan het tienkampento(e)rnooi in Wachtebeke. Jasper Beukema deed het heel behoorlijk in de Meestergroep. Hij kwam een suffe tijdsoverschrijding in ronde 1 goed te boven en scoorde 4,5 uit 9. Zijn broer Constantijn kwam in de C-groep beter uit de startblokken, maar verspeelde in de laatste twee ronden zijn kansen op de groepszege: 5,5 uit 9. Alle details vind je hier.

Nieuwe koploper in ratingwinstklassement (11-2-2018, Algemeen)
Ondanks dat carnaval zijn schaduw vooruitwierp, mochten we bij de inloopschaaksessie van vrijdagmiddag 9 februari toch zestien schakers verwelkomen. Ongeslagen bleven deze keer Ruud van Loon, Jan Douwes (beiden 2 uit 2), Sebastiaan Dijksman (1,5 uit 2), Roger Bougie, Kienfong Lie Kwie en César Becx (allen 1 uit 1). Ruud heroverde door zijn beide zeges de koppositie in het ratingwinstklassement, hij staat op +81. Joop van Troost (+66) lijkt de enige die hem in de resterende vier ronden nog kan bedreigen. De voorlaatste sessie van deze tweede periode is op vrijdag 16 februari, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

Verrassende wendingen in Groepencompetitie (8-2-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 7 februari bracht geen grote mutaties op de Stukkenjagers-ratinglijst teweeg. Spannend was het wel op tal van borden.

In de A-groep bijvoorbeeld. Karel Storm was daar weer eens in offerstemming. Toen de zware stukken van Luuk Baselmans zijn stelling dreigden binnen te trekken, besloot hij de zwarte koningsstelling te gaan bestoken. Karel stak er een stuk in, en hup, ook nog maar een tweede. Luuk bleek echter over voldoende verdedigende én aanvallende ressources te beschikken om het gevaar te bezweren: 0-1. Dat was ook de uitslag bij Sebastiaan Dijksman-Ruud Feelders. Zwart kwam mooi uit de opening en wist dat geleidelijk aan uit te bouwen. In de topper tussen Mart Nabuurs en Tijmen Kampman pakte de witspeler al snel het roer. De zwarte koning moest in het centrum blijven, en dat had zo zijn nadelen. Na een semi-tactisch intermezzo had wit een sterke pion op g6. Niet dat die dreigde door te lopen, maar de functie als bruggenhoofd voor een inval op f7 was wél beslissend: 1-0. De meest langdurige partij van de avond was die tussen César Becx en Lex Karstens. Wit deed te weinig met zijn ruimteoverzicht en besloot in de eigen tijdnood tot een riskante winstpoging. De uitvoering was echter zo onhandig dat Lex een stuk had kunnen oprapen. Toen dat moment onopgemerkt voorbijging - net als eerder drie keer dezelfde stelling - besliste César de strijd met een krachtzet die - met de kennis van nu - geen krachtzet was, maar tot remise had moeten leiden. Schaken zonder engine is leuker: 1-0.
De B-groepen dan. In de B1 bood Jan Weijters heel behoorlijk tegenstand aan topfavoriet Erik Dignum, maar uiteindelijk kwam hij toch te kort. Spectaculair was het bij Bas Rosheuvel-Kienfong Lie Kwie. Bas maakte een kwaliteit buit, maar Kienfongs resterende stukken konden voldoende activiteit ontwikkelen om toch de remisehaven binnen te zeilen. In de B2 boekte snelle ratingstijger Henry Flikweert met zwart een keurig resultaat tegen Jan Otten: remise. Rene Davidse was in zijn treffen met Ron de Veen geen verrassing vergund. Bart van den Berg creëerde met wit een gat op d3, waar Reinier Jaquet met alle plezier indook met zijn dame. Dodelijk.
De topper in de C1, tussen Guus Vermeulen en Thomas Tepe, werd een anticlimax. Thomas liet al snel zijn loper op de koningsvleugel insluiten en kwam er niet meer aan te pas. Jaap Steenkamer en Kees Gelens hielden elkaar - net als op de ratinglijst - in evenwicht. Meeslepend was de ontmoeting tussen Jeffrey van Huijgevoort en Carlo Butalid. Jeffrey stond een belangrijk deel van de partij een stuk voor, maar daar kreeg Carlo gaandeweg steeds meer pionnen voor terug. In het eindspel van K+P+2 pionnen tegen K+5 pionnen stuurde Jeffrey zijn paard op een missie om zelf een vrije randpion te creëren. Dat stond daardoor te ver buitenspel om de koning te assisteren om Carlo’s drie verbonden vrijpionnen te stoppen: 0-1.
In de C2 kende de partij tussen Wil Wouts en Paul Vermee een soortgelijk wisselvallig verloop. Op een gegeven moment had Paul mat in een paar zetten op de schoen, maar die kans miste hij jammerlijk. Daarna kreeg Wil alsnog de overhand. IN deze groep wonnen Emil Voorhorst en Toon Stuart van respectievelijk Guus van Heck en Cees Zoontjens.
In de D-groep zorgde Elroy Kerstens voor een sensatie door koploper Jan Bergsma te verslaan. Of, nou ja… misschien ook wel niet; Elroy is weliswaar debutant, maar als je hem ziet snelschaken vermoed je toch de nodige voorkennis. De voorkennis van Henri Anemaat komt uit het al even edele damspel. Ook zijn tegenstander Fons van Leersum is geen onbekende in de Tilburgse damwereld. Is het toeval dat er in hun onderlinge treffen nogal wat geruild werd? Hoe het ook zij, Henri ewas heel wat zuiniger op zijn schijven… eh… pionnen, en dat gaf de doorslag in het eindspel: 2,5 uit 3 alweer, en daarmee een kandidaat voor een van de vijf promotieplaatsen. Roger Bougie hield lang gelijke tred met Ad Haans, maar legde het toch af tegen de ervaring van onze nijvere nestor. Een andere ambitieuze senior, Nico Dignum, hield zijn 100%-score intact door met zwart Coen Klaassen te verslaan. In de enige ratingpartij van de avond kon Ton Tepe niet stunten tegen Paul Castermans: 0-1.
De bijgewerkte standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Recordopkomst bij inloopschaak (6-2-2018, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdag 2 februari dreef een recordaantal van 23 schakers naar de Ristobar van Cinecitta. In de rondes 19 en 20 bleven maar liefst negen spelers ongeslagen, van wie er acht de eerste ronde skipten om de tweede ronde fris aan de start te verschijnen. De mannen zonder nederlaag: Jan Douwes (2 uit 2), Theo Mulder, Joop van Troost, Maarten de Wit, Paul Castermans, Ivar van der Heide, Hans Groffen (allen 1 uit 1), Theo van den Hoek en Hans van Driel (beiden 0,5 uit 1).
In het algemeen klassement nam Jan Douwes afstand van de achtervolgers, terwijl Joop van Troost (+66) ruim aan de leiding gaat in het ratingwinstklassement. Maar lukt het hem wel om in de drie resterende weken het vereiste aantal van tien partijen aan te tikken? Zo niet, dan komen Ruud van Loon (+49) en Hans Groffen (+34) wellicht nog in beeld voor de Cinecitta-bon. De volgende sessie is op vrijdag 9 februari, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

De Stukkenjagers 1: met de bordpunten zit het wel goed (update) (4-2-2018, Algemeen)
Update: Het verslag van de Delftenaren vind je hier.
SJ 1 had in de krachtmeting met medekoploper DSC de meevaller dat de Delftenaren hun twee sterkste spelers thuis hadden gelaten. Ander goed teken waren de remises van Mart Nabuurs (5) en Nick Bijlsma (9). Die vormen doorgaans de aanzet tot een 9-1 zege. Die kwam er niet, maar Herman Grooten (1), Mees van Osch (2), Stefan Beukema (4), Mark Haast (6), Tijmen Kampman (7), Anne Haast (8) en Lars Vereggen (10) schopten het samen wel tot 8-1. Een nederlaag van Jasper Beukema (3) voorkwam een kopie van het 'De Pion-scenario'. SJ 1 deelt nog steeds de koppositie met aartsrivaal Het Witte Paard Sas van Gent, maar beschikt over zoveel extra bordpunten dat een gelijkspel tijdens het onderlinge duel op 10 maart promotie dichtbij zou kunnen brengen.

De Stukkenjagers 2: de eerste zege is binnen (update) (4-2-2018, Algemeen)
Update: Het uitgebreide verslag van de Boxtelnaren vind je hier.
SJ 2 slaagde erin om Dubbelschaak '97 op de knieën te krijgen. Het werd 5-3 door zeges van Mark Clijsen (3), Sourav Bhattacharjee (4), Roland Daamen (6) en Eric de Moor (7). Remise was er voor Bram van den Berg (1) en Martijn Blom. Peter Huibers (2) en Frans Konings (5) verloren.

De Stukkenjagers 3: op de grens tussen promotie en... degradatie!? (4-2-2018, Algemeen)
Het derde team was voor de derby tegen De Drie Torens koploper in 3H, en staat na de 5-3 nederlaag nog steeds tweede. Maar gek genoeg is de negende plaats net zo dichtbij als een kampioenschap. Sterker nog, als de resterende drie wedstrijden alle verloren gaan, zou degradatie vrijwel zeker een feit zijn.
In de match van zaterdag miste het team enkele sterkhouders. Twee resultaten kwamen vrij snel tot stand. César Becx (1) zag na de opening stevig nadeel opdoemen en nam het halve ei. Ruud Feelders (5) raakte al snel in de problemen en kwam die niet meer te boven: 0,5-1,5. Ook tegenslag bij Erik Dignum; hij leek beter te staan toen hij opeens een stuk inleverde. Topscorer Fré Hoogendoorn (3) deed wat terug voor SJ 3. Hij profiteerde handig toen zijn tegenstander zijn sterke paard maar niet sloeg: 1,5-2,5. Een tegenvaller was dan weer dat Sjoerd van Roon (4) in een ongebalanceerde, maar gunstige stelling het consoliderende Td3 niet vond. Daarna werd het te tactisch: 1,5-3,5. Luuk Baselmans (2) had in de opening een kwaliteit gewonnen en verzilverde die kundig: 2,5-3,5. Met een gewonnen stelling voor Reinier Jaquet (7) in petto leek alles af te hangen van de partij van Winifred Paulis (8). Die had al de hele middag een stelling met tal van tactische mogelijkheden. Het werd enorm spannend toen de zwartspeler een stukoffer pleegde. Het leek alle kanten op te kunnen. Hoe het volgens de engine stond? Geen idee, maar feit is wel dat de DDT'er het met enkele rake klappen knap afmaakte: 2,5-4,5. Voor de mensen die een halfje hadden laten liggen was het daarna wel zo fijn dat Reinier de winst liet liggen: 3-5.

De Stukkenjagers 4: er blijft geen angstgegner meer over (4-2-2018, Algemeen)
Ook na de match tegen Waalwijk is SJ 4 nog steeds de ongeslagen lijstaanvoerder van de NBSB Promotieklasse. Werd er vorige jaren steeds verloren van de Langstraters, nu eindigde de match in een gelijkspel: 4-4.
Het begon al goed. Joost Op ' t Hoog (4) boekte een vlotte zege en Ron de Veen (2) en Lex Karstens (3) slaagden erin het ratingoverwicht van hun tegenstanders te neutraliseren. Christiaan Beukema (6) tilde de stand naar 3-1 door een fraaie zege. Daarna was het tijd voor wat minder nieuws. Kienfong Lie Kwie (5) leek, met T+2L tegen 2T een veelbelovende stelling te hebben, maar boette opeens een stuk in: 3-2. Vervolgens moesten ook Jan Otten (7) en Constantijn Beukema (8) de koning omleggen: 3-4. Op de schouders van Henk Jan Beukema (1) rustte vervolgens de zware last om oud-lid Remco Sprangers (2220) te verslaan om een matchpunt veilig te stellen. Illusoir was dat niet, want HJ had positioneel voordeel in een dubbeltoreneindspel. Net toen dat tot pionwinst ging leiden, ging Remco pardoes door zijn vlag.
Door dit knappe gelijkspel blijft SJ 4 met 10 punten een matchpunt voor op Eindhoven 2, dat het in de laatste ronde treft. Veldhoven en Waalwijk zitten met 8 punten op het vinkentouw, maar nemen het in de volgende ronde tegen elkaar op. SJ 4 reist dan naar Breda om tegen hekkensluiter De Baronie 2 te spelen.

De Stukkenjagers 5: bijna alles in eigen hand (4-2-2018, Algemeen)
Door een 7-1 zege op HMC 5 heeft SJ 5 het gat met koploper De Raadsheer 2 kunnen verkleinen tot één matchpunt. In de volgende ronde, op 10 maart, kan SJ 5 in Zundert in een onderling duel proberen de koppositie over te nemen. De wedstrijd tegen HMC 5 herbergde diverse anti-climaxes. Zo kwamen de Bosschenaren maar met zes spelers, waardoor Bas Rosheuvel (1) en Huong Do (2) verstoken bleven van schaakplezier. Ook een van onze spelers lukte het niet om voor 13.00 uur aanwezig te zijn, hij kwam een uur en drie minuten te laat. Altijd nog beter dan een hele week, maar toch: 2-1. De andere SJ'ers deden plicht voorbeeldig: Paul Castermans (3), Bastiaan van de Rijt (4), Guus Vermeulen (5), Jeroen van de Rijt (7) en Emil Voorhorst (8) wonnen allen.

De Stukkenjagers 6: als eerste onder het juk door (update) (4-2-2018, Algemeen)
Het uitgebreide verslag van de hand van alle spelers vind je op de Stukkenjagers-blogspot.
Zoals bekend vervult SJ 6 dit seizoen de functie van van voorproever: het test steeds de komende tegenstander van topploeg SJ 7 op zijn merites en zwakheden. De SWOT-analyse van RSG viel niet gunstig uit voor het zesde. Andries Deliën (1), Ton Tepe (2), Jan Weijters (3), Guus van Heck (4), Jan Bergsma (5), Jan van den Dries (6) en Paul Vermee (7) legden allen het loodje. Held van de dag werd Hans Groffen (8), die met alweer zijn derde zege de score een draaglijk aanzien (nou ja...) gaf: 1-7.

De Stukkenjagers 7: vijfde zege op rij (update) (4-2-2018, Algemeen)
Het verslag van de Nuenenaren vind je hier.
SJ 7, toch jarenlang de modderschuit van de club, wervelt dit seizoen als een storm door de derde klasse A. Ook de vijfde wedstrijd, tegen Nuenen 2, werd winnend afgesloten. Dat non playing captain Wil Wouts glunderde van oor tot oor met de 4,5-3,5 overwinning moge duidelijk zijn. Hij schreef: "Remise, daar doe ik het niet voor", zegt Ivar van der Heide beslist, als hij dit aanbod krijgt bij een stand van 3,5-3,5. En warempel, met een bewonderenswaardige vasthoudendheid en het vermogen om steeds de beste zetten te doen weet hij zijn tegenstander uiteindelijk op de knieën te krijgen en is de zoveelste overwinning van Stukkenjagers 7 een feit. Thomas Tepe (1), Leo van Gelder (2) en François Moran (7) hadden hun remise al geaccepteerd. Daarentegen had Cees Zoontjens (3), na eerst een stuk achter gestaan te hebben, het volle punt opgehaald. René Davidse (5) had mat in één op het bord kunnen krijgen, maar ook even kortsluiting in zijn hoofd en ging uiteindelijk ten onder, nadat hij eerst nog had geprobeerd zijn tegenstander met een remiseaanbod tot mildheid te verleiden. Het mocht niet baten, net zomin als de poging van Hans van Driel (6) om ondanks twee pionnen achterstand een score te bereiken. Hij trapte in een familieschaak met de loper dat hem een toren kostte. Ad Haans (8) wist met een torenwinst in het vroege spel zijn enorme winning rate in De Stukkenjagers 7 te continueren. Knap hoor.
Dat ons team, weliswaar met minder bordpunten, op een gedeelde eerste plaats met RSG staat in de klasse 3A mag een prestatie van formaat genoemd worden. Dus dat doen we dan ook. Wie weet waar het eindigt, we zullen zien."

Vol huis in Cinecitta bij zaterdagcompetitie (2-2-2018, Algemeen)
Op zaterdag 3 februari spelen voor de derde keer dit seizoen alle zeven teams van De Stukkenjagers thuis. Een voorbeschouwing.

Eersteklasser De Stukkenjagers 1 gaat in 1B dankzij een onverwachte misstap van concurrent HWP Sas van Gent opeens weer gedeeld aan kop. Zaterdag ontvangt het die andere medekoploper, DSC Delft. Spannend! Tweedeklasser De Stukkenjagers 2 ontvangt Dubbelschaak '97: van onderen! Derdeklasser De Stukkenjagers 3 heeft een maand lang mogen genieten van de denkbeeldige Teletekst-pagina met de stand in 3H. Toch beseft de koploper (jaja!) dat de bezoekende stadgenoot De Drie Torens minstens even sterk is.
In de NBSB Promotieklasse is De Stukkenjagers 4 al net zo'n onverwachte lijstaanvoerder. De realiteit is dat het bezoekende Waalwijk 1 op papier een stuk sterker is. Wie weet lukt het nóg een keer de werkelijkheid te buigen. Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 heeft zich met twee knappe zeges in het spoor van koploper De Raadsheer 2 gezet. Om daarin te blijven zal HMC 5 - liefst ruim - moeten worden verslagen. Derdeklasser De Stukkenjagers 6 is inmiddels in vorm. Die zal echter niet toereikend zijn om RSG 1 meer dan wat strobreden in de weg te leggen. In dezelfde groep mag De Stukkenjagers 7 tegen Nuenen 2 proberen vooralsnog gelijke tred te houden met voornoemde Roosendalers. Een vijfde zege, het moet niet gekker worden.
Alle wedstrijden beginnen om 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 en zijn vrij voor het publiek toegankelijk.

Het regent verrassingen in het Stukkenjagers Open (2-2-2018, Algemeen)
In ronde 6 van ons open toernooi, op woensdag 31 januari, slaagden maar liefst acht spelers erin hun hoger gerate tegenstander onderuit te halen.

Koploper Stefan Kuipers wist zich te onttrekken aan het slachtfeest dat de minderbedeelden aanrichtten. Toch leek ook zijn partij tegen Mees van Osch naadloos in het rijtje surprises te gaan passen. Mees liet naar verluidt diverse kansen onbenut, en zo kwam Stefan alsnog op 6 uit 6. Op de borden 2 en 3 was het wel raak. Mart Nabuurs dirigeerde zijn torens en lopers richting de koning van Herman Grooten. Die besefte een zet te laat dat het hoog tijd was om dameruil af te dwingen. Toen hij die kans liet lopen, sloeg Mart onverbiddelijk toe. Ook Mark Clijsen boekte een ratingnonconforme zege. Hij sloeg zich vlotjes door de koningsstelling van Thomas Mollema heen. Mart en Mark zijn nu - samen met Han Westenberg die een ongelukkige paardzet van César Becx koeltjes afstrafte - met 5 uit 6 de naaste achtervolgers van Stefan.
De andere zes onverwachte uitslagen vielen lager op de ranglijst. Dat Kienfong van Lie Kwie en Robin Verhoeven een punt scoorden tegen Rudolf Kat en Sebastiaan Dijksman gaf ook weer niet al te veel uitslag op de schaal van Elo, maar toch. Datzelfde gold voor de zwartzeges van Thomas Tepe, Henry Flikweert en Kees Gelens op respectievelijk Bart van den Berg, Bram van de Vrande en Jasper Kools. Voor de ratingschok van de avond was Jaap Steenkamer verantwoordelijk. Hij wist niemand minder dan Huong Do, toch zo'n slordige 400 puntjes hoger geklasseerd, te verslaan. Alle uitslagen vind je hier.
Overigens was er deze avond nog een negende upset. In een partij voor de Groepencompetitie haalde Jan Weijters knap zijn eerste punt in de B-groep binnen door Paul Castermans uit te tellen. In de D-groep behaalde debutant Roger Bougie zijn eerste winst, tegen Fons van Leersum. Elroy Kerstens was alweer toe aan zijn tweede punt, ten koste van Bert Wels. Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ranglijst.

Veel winst op de KNSB-ratinglijst (1-2-2018, Algemeen)
1 februari is een van die vier jaarlijkse data waarop de KNSB-ratings van kleur verschieten. Bekijk de nieuwe nationale ratings van de Stukkenjagers. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren. Doorberekend zijn onder andere alle zaterdagcompetitieronden en de ronden 1 tot en met 4 van het Stukkenjagers Open én de NBSB-avondcompetitie. Als club wonnen we flink wat elo-punten; de grootste winstmakers zijn Jasper Beukema (+90), Luuk Baselmans (+82), Constantijn Beukema (+81), Christiaan Beukema (+79), Rene Davidse (+65), Thomas Tepe (+56), Henk Jan Beukema (+53), Henry Flikweert (+45), Stefan Beukema (+45), Stefan Hess (+43) en Coen Klaassen (+41). De nieuwe FIDE-ratings, die maandelijks ververst worden, zul je binnenkort hier kunnen vinden; je kunt alvast sneaken op de site van de FIDE.

De toernooien zitten er weer op (29-1-2018, Algemeen)
Het spektakel in Wijk aan Zee is voorbij. In de Tata-Toptienkamp verloor Stefan Beukema helaas in de slotronde. Toch boekte hij met 5 uit 9, goed voor een vijfde plaats, wat ratingwinst. Lars Vereggen had in 1B een aardige eindsprint, die hem met 6,5 uit 9 nog op de gedeelde eerste plaats bracht. In 3F deed Rudolf Kat met 4 uit 9 ongeveer wat van hem verwacht mocht worden. In 4B wist Lex Karstens zijn matige start meer dan te repareren: met 5,5 uit 9 werd hij derde en was er ook nog ratingwinst. De details vind je hier. Onder de radar bleven de verrichtingen van César Becx in de Nordwest Cup in Bad Zwischenahn. Met 4 uit 7 kwam hij op zijn 'eigen' TPR uit, de details vind je hier.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]