[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
17-10-2018: Groepencompetitie

Nieuws

Nieuwkomer neemt de leiding (7-9-2018, Algemeen)
Tijdens de inloopsessie van vrijdag 7 september waren er wederom negentien inloopschakers bij Cinecitta. Onder hen ook oud-lid Ardy Foolen, over uit Bulgarije. Slechts drie spelers bleven ongeslagen: nieuwkomer Raimon Bach, Erik Dignum (beiden 2 uit 2) en Frans Konings (1 uit 1). Raimon nam stevig de leiding in het ratingwinstklassement. De volgende twee ronden rapidschaak zijn uiteraard op vrijdag 14 september, eenieder kan zich in de Ristobar melden om 13.30 en/of 14.45 uur.

65, 9 en... 168! (7-9-2018, Algemeen)
Op woensdag 5 september startte de eerste cyclus van de Groepencompetitie, met het nooit eerder vertoonde aantal van 65 deelnemers. En er ging nog een ‘clubrecord’ aan diggelen.

En mogelijk sneuvelde er nog een derde. Van de 27 partijen eindigden er maar liefst negen in remise. In de A1 hadden ze geen last van dit virus. De vier partijen eindigden alle in 1-0, waarbij de ratingwatchers alleen hun wenkbrauwen flink fronsten bij de uitslag van Sebastiaan Dijksman-Tijmen Kampman. Kennelijk lukte het Tijmen niet de balans te hervinden na de onthutsende mededeling dat alle aspirant-deelnemers aan het Stukkenjagers Open helemaal zelf het inschrijfformulier moeten invullen. In het dubbeltorenlopereindspel vergaloppeerde hij zich. De andere ratingfavorieten in deze groep - Sjoerd van Roon, Jordy Schouten en César Becx - hadden naar verluidt wel hun zwakke momenten in het eerste deel van de partij, maar bleven uiteindelijk wel respectievelijk Guus Vermeulen, Willem Blankert en Rudolf Kat de baas. In de A2 leek een tweede mega-surprise in de maak. Lex Karstens kon op een gegeven moment vernietigend toeslaan tegen Bob Jansen, maar liet die mogelijkheid onbenut. Daarna kwam Bob alsnog bovendrijven. In de partij Pascal Graafmans-Luuk Baselmans kreeg zwart in het middenspel druk op de loopgraven, waarin de witte stukken zich verschansten. Luuk liet niet meer los. Reinier Jaquet-Mark Clijsen werd snel remise, gokje: de zwartspeler vertrouwde het niet. En misschien gold dat ook wel voor de witspeler in Erik Dignum-Ron de Veen.
In de B-groepen eindigden vier van acht partijen on(op)gemerkt in remise: Bas Rosheuvel-Paul Castermans, René van den Bosch-Jan Otten, Christophe Verledens-Henry Flikweert en Toon Stuart-Bastiaan van de Rijt. Het duel der Barten - Plasmans en Van den Berg - eindigde in een vlotte zege voor laatstgenoemde. Emil Voorhorst wist in de overgang naar het eindspel teamgenoot Jeroen van de Rijt te verschalken. Ook in de andere twee partijen viel een beslissing, maar dan van de sensationele soort. Kees Gelens lukte tegen Maarten Werkhoven een huzarenstukje, en wat te denken van B-debutant Thomas Schollen, die koeltjes een stukoffer van Kienfong Lie Kwie weerlegde?
In de C-groepen bereikten Jan van den Dries en Nico Dignum verrassende puntendelingen tegen Leo van Gelder en Thomas Tepe. Iets voorspelbaarder waren de remises in Jeffrey van Huijgevoort-Jan Weijters en Cees Zoontjens-Guus van Heck, al werd er wel degelijk om gestreden. Ton Tepe hield de familie-eer wel hoog, hij versloeg Jaap Steenkamer. Het duel Toon Tibosch-Theo Mulder zorgde ervoor dat een clubrecord werd verpulverd. Nooit eerder was de gezamenlijke leeftijd van twee SJ-combattanten 168. Onze nieuwe nestor smaakte het genoegen de oude - foutje, bedankt - mat achter de paaltjes te zetten. Ivar van der Heide won zoals verwacht van Hans van Driel, maar moest er erg hard voor werken.
Over hard werken gesproken. Ad Haans had tegen Hans Groffen met noeste arbeid een beslissende materiële voorsprong verworven. Nou ja, beslissend… niet als je met één zet al dat werk verpest. Daarna had Ad niet meer de mentale veerkracht om voor de remise te gaan. Hans Groffen staat nu, inclusief vooraf gespeelde partijen, al op 2,5 uit 3. Jan Bergsma, Coen Klaassen en Wil Wouts zetten de achtervolging in door zeges op Paul Vermee, Bert Wels en Fons van Leersum.
Alle resultaten zijn inmiddels verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.  

Laagvliegers blijven niet onder de radar (4-9-2018, Algemeen)
Het is in de loop der jaren slechts weinigen gelukt om geheel onopgemerkt een toernooi te spelen. Oké, een rapidtoernooitje in Balkbrug wil nog weleens aan de aandacht van de webredactie ontsnappen, maar de eindstanden van de meer gangbare toernooien worden steevast gescand op Stukkenjagers. De technieken om onder de radar te blijven worden dan ook steeds geavanceerder. Afgelopen weekend probeerden twee leden een variant op de tactiek van de verschroeide aarde. Het komt erop neer dat je, zodra je ziet aankomen dat het resultaat niet om over (naar huis) te schrijven wordt, nog gauw wat bruggen achter je verbrandt, c.q. extra nullen pakt. En dan maar hopen dat de inspectie niet dóórscrollt. Helaas voor Herman Grooten en Bianca de Jong-Muhren ging die vlieger niet op. Gelukkig haalde Tommy Grooten wel zijn niveau.

Mooi portret van Bert Enklaar (3-9-2018, Algemeen)
Voor schaaksite.nl maakte Johan Hut een portret van Bert Enklaar, die in het seizoen 1995-1996 aan het eerste bord van De Stukkenjagers 1 speelde. Bert was toen al ziek, maar viel op door zijn niet-aflatende strijdlust. Vijf maanden na het seizoen, in oktober 1996, overleed hij.

De Stukkenjagers 7! (1-9-2018, Algemeen)
En dan maar meteen de waarschijnlijke samenstelling van SJ 7 erachteraan. Als alles loopt zoals we nu vermoeden gaat dat team met elf spelers de strijd aan in de 7e klasse KNSB. In volgorde van SJ-rating zijn dat: Thomas Tepe, Leo van Gelder, Ivar van der Heide, Cees Zoontjens, Elroy Kerstens, Rene Davidse, Theo van de Hoek, Hans van Driel, teamleider Wil Wouts, Ad Haans en Fons van Leersum. Ook dit team speelt naar verwachting thuis op de eerste speeldag, 6 oktober.

De Stukkenjagers 6! (1-9-2018, Algemeen)
Het zesde en zevende team komen naar alle waarschijnlijkheid beide in de 7e klasse KNSB uit. De groepsindeling wordt in de loop van volgende week bekend. Ongeacht hoe die uitvalt, is lekker schaken het devies. De teamsamenstelling is nog onder een licht voorbehoud, maar we wilden jullie niet langer in spanning houden. De selectie bestaat vooralsnog uit tien personen. In volgorde van SJ-rating zijn dat: Harry Buyvoets, Jan Weijters, Carlo Butalid, Guus van Heck, teamleider Jan van den Dries, Jan Bergsma, Bert Wels, Roger Bougie, Paul Vermee en Hans Groffen. Het team speelt zijn eerste (thuis?)wedstrijd op 6 oktober.

Stukkenjagers Open: inschrijving geopend (1-9-2018, Algemeen)
Op 10 oktober begint ons negenrondige open toernooi, dat meetelt voor de KNSB-rating. Hier vind je alle informatie. Je kunt je aanmelden door het inschrijfformulier zo volledig mogelijk in te vullen. De deelnemerslijst zal naar verwachting snel langer worden...

Inloopschaak: we gaan gewoon verder! (31-8-2018, Algemeen)
Negentien schakers stonden op vrijdag 31 augustus te popelen om het nieuwe seizoen inloopschaak aan te snijden. Traditiegetrouw verdienen alleen de ongeslagenen een vermelding: César Becx (2 uit 2), Raimon Broch, Jan Douwes, Kienfong Lie Kwie (1,5 uit 2) en Frans Konings (1 uit 1). De volgende gelegenheid om een of twee gratis rapidpartijen te spelen is op vrijdag 7 september. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar van Cinecitta meldt kan meteen aan de slag tegen een ongeveer even sterke tegenstander.

De Stukkenjagers 5! (30-8-2018, Algemeen)
Het vijfde wist vorig seizoen beslag te leggen op de titel in de tweede klasse NBSB, en mag daarom nu debuteren in de... vijfde klasse KNSB! Pas in de eerste week van september zal de indeling van de groepen door de KNSB bekend worden gemaakt; naar verwachting zal handhaving een mooie prestatie zijn. Dat doel wordt nagestreefd met nagenoeg dezelfde selectie als vorig seizoen. Die bestaat die uit deze negen spelers, in volgorde van KNSB-rating: Bas Rosheuvel, Bastiaan van de Rijt, teamleider Guus Vermeulen, Carel van Alphen, Jeroen van de Rijt, Paul Castermans, Huong Do, Bart van den Berg en Emil Voorhorst. De eerste (thuis?)wedstrijd zal op 6 oktober zijn.

De periodewinnaars: Piet Kooijman en Erik Dignum (26-8-2018, Algemeen)
Zestien schakers bezochten de inloopschaaksessie van 24 augustus. Ongeslagen bleven César Becx (2 uit 2), Marsel van Hoorn, Bastiaan van de Rijt, Cees Zoontjens (allen 1,5 uit 2). Het was de dertiende en laatste speeldag van de vierde periode. Bij het opmaken van de klassementen blijkt dat Piet Kooijman (De Drie Torens) in de afgelopen 26 ronden verreweg de meeste ratingpunten heeft gewonnen, ruim 70! Hij verovert dan ook met ruime voorsprong de Cinecitta-bon. Erik Dignum werd eerste in het algemeen klassement. Het zou zomaar kunnen dat er (n)ooit een kampioenskamp komt met de andere periodewinnaars, Jan Douwes (2x) en César Becx.
Voor het zover is beginnen we op vrijdag 31 augustus aan de eerste periode van het nieuwe seizoen: nieuwe ronde, nieuwe kansen voor allen die zich om 13.30 en/of 14.45 uur melden bij Cinecitta.

Geslaagd trainingskamp van 'Efzes' (26-8-2018, Algemeen)
Ooit vormden ze De Stukkenjagers 6 en De Stukkenjagers F, en sindsdien belegt de harde kern van weleer voorafgaand aan elk seizoen een heus trainingskamp. Dat beleefde zaterdag 26 augustus alweer zijn zesde editie. Twaalf spelers verzamelden zich in huize Vermee, alwaar ze werden overgeleverd aan de uitmuntende zorg van Nettie en Paul. Het was geen verrassing dat Guus Vermeulen, allang weggepromoveerd naar SJ 5, wederom veruit de sterkste bleek, met 10,5 uit 11, hij remiseerde alleen met de gastheer. Leo van Gelder werd verdiend tweede met 8 punten. Op de gedeelde derde plaats eindigden Ivar van der Heide, Thomas Tepe en René Davidse met 7 uit 11.

Schakend de zomer uit (26-8-2018, Algemeen)
Zo, we zijn weer thuis, morgen weer school of werk. Hoe brachten de onzen het eraf in de laatste toernooien? In het Open Brasschaat kon Luuk Baselmans zijn superstart in de tweede toernooihelft geen vervolg geven, de 5,5 uit 9 leverde toch een beetje ratingwinst op. Constantijn Beukema deed het heel behoorlijk, Christiaan Beukema leed in de slotronde een dure nederlaag.
Ook Stefan Hess zag, in het XX Open Internacional D'Esacs De Sants in Barcelona, in de tweede toernooihelft een deel van zijn ratingwinst vervluchtigen. Hij eindigde op 4,5 uit 10 en een TPR van 2067, zoals je hier kunt checken.
En dan was er natuurlijk het gezellige en prima georganiseerde HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap van EGS. Geen wonder dat daar heel wat Stukkenjagers op af kwamen. Dit jaar waren het er maar liefst veertien, als je de nieuwe leden meteen voor vol aanziet. In de A-groep konden Mark Haast, Lars Vereggen en Bob Jansen in de zesde ronde nog voor de toernooiwinst gaan. Bob en Lars legden elkaar het vuur na aan de schenen, maar het werd remise en een gedeelde tweede plaats, met 4,5 punt. Mark leed helaas, tegen toernooiwinnaar Jeffrey van Vliet, zijn eerste nederlaag, hij bleef op 4 punten staan. Daar kreeg hij gezelschap van Herman Grooten en Jordy Schouten, de laatste met een mooie TPR. Om en nabij ratingneutraal waren de prestaties van Erik Dignum, Cesar Becx (beiden 3,5), Sebastiaan Dijksman (3) en Ron de Veen (2,5). In de B-groep waren het vooral de nieuwe Stukkenjagers die van zich deden spreken. Bart Plasmans (ook en vooral EGS) wist hier met 4,5 uit 6 beslag te leggen op de met vier anderen gedeelde eerste prijs. Ook Tommy Grooten - die naar verwachting de taak van de SJ-webredactie danig gaat verzwaren - was lange tijd in de race, maar hij verloor in de slotronde. 4 uit 6 en een TPR van bijna 1800, toch mooi. Ook de mooie TPR's van Carlo Butalid (3 punt) en Elroy Karstens (2,5 punt) leverden SJ-ratingwinst op. René van den Bosch speelde alleen de eerste twee ronden: 0,5 uit 2.
Zondag 26 augustus trokken vijf leden naar Leiden, voor het Kroeg en Lopertoernooi. In het sterke veld reikte het duo Anne Haast/Frans Konings tot 10 uit 14, op de voet gevolgd door Bram van den Berg, die met Bram van der Velden 9,5 punt haalde. Roland Daamen en Huong Do scoorden 7,5 punt. De eindklassering zal hier verschijnen.

De Stukkenjagers 4! (24-8-2018, Algemeen)
Het vierde leverde vorig jaar een unieke prestatie door als nummer 8 op de plaatsingslijst ongeslagen kampioen te worden in de NBSB Promotieklasse. Het historische debuut in de derde klasse KNSB zal een pittige opgave worden, zeker omdat SJ 4 ingedeeld is in 3H, de aloude Poule des Doods. De uitdaging wordt aangegaan met de volgende tien spelers, wederom in volgorde van KNSB-rating: Petra Schuurman, Henk Jan Beukema, Lex Karstens, Ron de Veen (teamleider), Christiaan Beukema, Reinier Jaquet, Kienfong Lie Kwie, Jan Otten, Constantijn Beukema en Tommy Grooten. De vuurdoop vindt op 15 september plaats in Helmond, bij HSC.

Debutant pakt snelschaaktitel (23-8-2018, Algemeen)
Zomer of niet, woensdag 22 augustus bezochten 26 schakers de clubavond. Vier van hen bogen zich alvast over de strijd in de nieuwe D-groep. Maar hoe hard er ook geprobeerd werd elkaar om te duwen, de duels Bert Wels-Hans Groffen en Jan Hes-Wil Wouts eindigden in een puntendeling. De andere 22 spelers wijdden zich aan het edele snelschaak. In twee voorrondegroepen van elf spelers werd gestreden om plaatsen in de finalevierkamp. Verschil moet er wezen, en dus mochten er uit de sterkste elfkamp drie spelers naar die playoff. In volgorde van finishen waren dat Mark Clijsen (9,5 uit 10), Bob Jansen en Frans Konings. Zij kregen gezelschap van Pascal Graafmans, die in de B-groep met 9,5 uit 10 Ron de Veen een punt voorbleef.
De finale begon met remises in de partijen Frans-Pascal en Bob-Mark, maar in de resterende twee ronden sloegen Bob en Mark onverbiddelijk toe. Dat werd dus kampen. In het eerste setje barragepartijtjes van 2 minuten + 1 seconde increment kwam er geen licht tussen de boten: 1-1. De derde partij eindigde in remise. In potje 4 won Mark al snel drie stukken en bestond Bobs compensatie uit één dreiging van de vage soort. Toch bleek die voldoende te zijn om de zwarte koning uit te roken. Zo ging de titel dus naar Bob die, net als Pascal, in de eerste cyclus van de Groepencompetitie zijn SJ-debuut zal maken.

Stefan Hess en Luuk Baselmans denderen door (21-8-2018, Algemeen)
Onze toernooischakers blijven uitstekend presteren. In het XX Open Internacional D'Esacs De Sants in Barcelona pakte Stefan Hess in ronde 5 wederom een mooie scalp, en wel die van WIM Maria Florencia Fernandez (2215). Met 3 uit 5 tilt hij zijn TPR boven 2300, woensdag wacht een krachtmeting met de volgende WIM: Josefine Heinemann (2261). De details vind je hier.
In het Open Brasschaat telde Luuk Baselmans ook zijn eerste op papier sterkere tegenstander keurig uit: winst tegen Joey Grochal (2315). Met 4 uit 4 speelt hij woensdagmiddag met zwart tegen medekoploper Marijn den Hartog. Hoe de broedertwist tussen Christiaan en Constantijn Beukema is afgelopen kunnen we nog niet ontwaren op de toernooisite.

De Stukkenjagers 3! (21-8-2018, Algemeen)
Het derde staat dit jaar voor de uitdaging om te bewijzen dat de verrassende tweede plaats van vorig seizoen geen toeval was. Het team is ingedeeld in 3G, een Gelders-Utrechtse poule, met enkel HMC 2 als ouwe bekende. Dit avontuur gaat SJ 3 aan met negen selectiespelers. In volgorde van KNSB-rating zijn dat: César Becx, Fré Hoogendoorn, Ruud Feelders, Martijn Blom, Erik Dignum, Roland Daamen, John Greunsven, Rudolf Kat en Karel Storm. Met een homogeen gemiddelde van 2015 kan het alle kanten op. Om te beginnen naar Wageningen (2), op 15 september.

100% en broederstrijd in Brasschaat (20-8-2018, Algemeen)
Hoe staan onze toernooispelers ervoor? In het Open Brasschaat maakte Luuk Baselmans in de drie opwarmrondes geen fout. Nu is het tijd voor het serieuze werk: hij mag het dinsdagmiddag in ronde 4 in een live-partij opnemen tegen Joey Grochal. Christiaan en Constantijn Beukema staan beiden op 2 uit 3 en tja, dan kan het gebeuren dat je tegen elkaar wordt ingedeeld. We zijn benieuwd.
In het XX Open Internacional D'Esacs De Sants in Barcelona leed Stefan Hess in ronde 3 zijn eerste nederlaag, maar die poetste hij meteen weg met een winstpartij op maandagavond: 2 uit 4 en een TPR boven 2200. De cijfertjes vind je hier.
Het aantal Stukkenjagers op de deelnemerslijst van het laatste zomertoernooi, HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, neemt intussen gestaag toe.

De Stukkenjagers 2! (20-8-2018, Algemeen)
Het tweede komt net als vorig seizoen uit in de tweede klasse D. Het team heeft een flinke impuls aan de bovenkant gekregen. Met een gemiddelde van bijna 2200 is dit team kanshebber voor promotie. De selectie bestaat uit negen spelers. In volgorde van KNSB-rating: Anne Haast, Cor van Dongen, Bianca de Jong-Muhren, Bram van den Berg, Mark Clijsen (teamleider), Eric de Moor, Koen Haast, Sjoerd van Roon en Peter Huibers. In de eerste ronde, op 15 september, speelt SJ 2 uit tegen oude bekende CSV in Capelle aan den IJssel.

Polenmotels of niet: Stukkenjager praat mee (19-8-2018, Algemeen)
Je zou het bijna vergeten, maar er is dan alleen maar schaken voor de Stukkenjagers. Zo liet Paul Vermee gisteren bij Een Vandaag zijn licht schijnen op de huisvesting van Poolse arbeidsmigranten. Je kunt het item hier bekijken.

Stefan Hess remiseert met grootmeester (en meester) (18-8-2018, Algemeen)
Stefan Hess beleeft een vliegende start in het XX Open Internacional D'Esacs De Sants in Barcelona. In de eerste ronde speelde hij met wit remise met de Pakistaanse IGM Niaz Murshed (2403). Zaterdag mocht hij het in ronde 2 opnemen tegen een vergelijkbare klepper: IM Julian Martin (2393). En wéér slaagde hij erin een puntendeling te bereiken! De details vind je hier.
Vandaag begint ook het Open Brasschaat (met Christiaan en Constantijn Beukema en Luuk Baselmans), terwijl je volgend weekend de zomer kunt uitluiden met het HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap.

Recordaantal spelers bij inloopschaak (17-8-2018, Algemeen)
Op woensdag 15 augustus trok de laatste zomerrapidschaakavond veertien deelnemers. Luuk Baselmans bleek de beste van de klas, met 4,5 uit 5 bleef hij César Becx (4) en Erik Dignum (3,5) voor. César legde beslag op de eindzege in het algemeen klassement. Jan Douwes en Erik Dignum completeerden het podium.
Bij de inloopschaaksessie van vrijdagmiddag 17 augustus ging het opkomstrecord (21) aan flarden, met 25 schakers. Van hen slaagden er maar liefst acht in om niet verliezen: Hans van Orsouw, Cees Zoontjens, Ivar van der Heide, Sebastiaan Dijksman, Piet Kooijman, Erik Dignum (allen 2 uit 2), Pim van Dijken en Jan Douwes (1 uit 1). Volgende week vrijdag is in Cinecitta de laatste speeldag van de vierde periode, met de traditionele meldtijden 13.30 en 14.45 uur.

De Stukkenjagers 1! (17-8-2018, Algemeen)
Vaste prik in juli en augustus: de samenstelling van de teams voor de zaterdagcompetitie. Is elke keer weer een heel gepuzzel: wie wel, wie niet, hoeveel mensen per teams en vooral: wie waar? De eerste resultaten zijn er en zullen we als feuilleton presenteren.
We beginnen uiteraard met het vlaggenschip, dat zijn rentree in de Meesterklasse zal maken. In dit team zullen (in volgorde van KNSB-rating) de volgende tien spelers hun opwachting maken: Stefan Beukema, Lars Vereggen, Mark Haast (teamleider), Herman Grooten, Mees van Osch, Mart Nabuurs, Jasper Beukema, Tijmen Kampman, Luuk Baselmans en Jordy Schouten. Handhaving in het schaakwalhalla zal een zware opgave worden, maar de gezegdes met glansrollen voor koe en schildpad bieden houvast. Op 15 september is de eerste wedstrijd: uit tegen veelvoudig kampioen En Passant in Bunschoten.

De zomerschaakcaroussel draait door (17-8-2018, Algemeen)
Je hebt nog de afloop van twee toernooien tegoed. In het Open van Geraardsbergen mocht César Becx het in de voorlaatste ronde opeens opnemen tegen ratingtopper IGM Tanguy Ringoir. Die bleek te sterk, maar in de slotronde schaakte César zich alsnog naar een gedeelde vijfde plaats met 6,5 uit 9. Mark Clijsen had zich bij hem kunnen voegen, maar hij verloor zijn laatste partij. Joost Op't Hoog boekte met zijn 5 uit 9 tegen behoorlijke tegenstand aardig wat ratingwinst, zo ook Maarten Werkhoven met zijn 50%. Diezelfde score bracht Reinier Jaquet beduidend minder ratingplezier. In de Brugse Meesters haalde Mart Nabuurs zijn score nog op tot 5 uit 9, maar de gemiddelde tegenstand liet zich niet meer repareren.

De blik richt zich nu op de volgende zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus (met Stefan Hess)
Open Brasschaat, 18-26 augustus (met de Beukema's en Luuk Baselmans)
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Puntjes eraf, puntjes erbij (14-8-2018, Algemeen)
De toernooien in Vlissingen, Borne en Riga zijn klaar, inmiddels is het spektakel verplaatst naar Geraardsbergen en Brugge. Hoog tijd voor een update van de resultaten. In Het HZ-toernooi in Vlissingen konden Herman Grooten en Mark Haast het in de slotronde niet bolwerken tegen de grootmeesters: 6 uit 9, bij Herman goed voor een punt overscore. Jordy Schouten kwam ook op 6 punten, hij werkte het ratingverlies uit de eerste toernooihelft knap weg. Ook Bram van den Berg eindigde ratingneutraal op 5,5 uit 9. Henry Flikweert scoorde een sterke 4,5 uit 9, goed voor 1,4 punt overscore. Meer details vind je op schaaksite.nl.
Bij het ONJK in Borne kwam Sjoerd van Roon in de slotronde dichtbij de toernooizege. Helaas wist hij een voordelig eindspel tegen de koploper niet in winst om te zetten. Met 6,5 uit 9 legde hij beslag op de gedeelde derde plaats, met een ratingconforme TPR. Daar kwam Luuk Baselmans (4,5 punt) niet aan toe. In de C-groep haalde Constantijn Beukema met 6,5 uit 9 net het podium niet, zoals je kunt checken op de toernooisite.
In het zevenrondige Tournament C van het RTU Open in Riga is Martijn Blom op 4,5 punt uitgekomen, iets onder de ratingverwachting. De cijfertjes vind je hier.
Het Open van Geraardsbergen is inmiddels gevorderd tot en met ronde 6. Vanuit dat vermaledijde ratingperspectief is de score van Joost Op 't Hoog (3,5) winstgevend, die van Maarten Werkhoven (2,5) en César Becx (4,5) neutraal, terwijl Mark Clijsen (4) en Reinier Jaquet (3) nog wat herstelwerk moeten verrichten. Dat geldt ook voor Mart Nabuurs, in de Brugse Meesters: 1,5 uit 4 is geen droomstart.

Knappe zeges Henry Flikweert en Sjoerd van Roon (10-8-2018, Algemeen)
In het HZ-toernooi in Vlissingen is Herman Grooten in ronde 7 helaas zijn ongeslagen status kwijtgeraakt. Lange tijd leek hij tegen Ikonnikov (2546) op remise af te stevenen, maar in het toren+paardeindspel bewees de grootmeester zijn extra klasse. Herman staat op 5 uit 7. Mark Haast bereikte dat tussentotaal ook, na een partij die hij door een lelijke misser twee keer moest winnen. Bram van den Berg kwam met een remise op 4,5 punt, Jordy Schouten verloor en blijft op 4 uit 7. Henry Flikweert boekte een knappe zege op een 1900-plusser en heeft nu 3 uit 7. Vrijdagavond zijn de verrichtingen van Herman en Mark weer live te volgen via schaaksite.nl.
Bij het ONJK in Borne is Sjoerd van Roon aan een opmerkelijke remonte bezig. Na zijn start met 1 uit 3 staat hij nu op 6 uit 8. Vrijdagmiddag moest een sterke Duitser eraan geloven, bij winst in de slotronde behoort een gedeelde toernooizege alsnog tot de mogelijkheden. Luuk Baselmans heeft zijn toernooi niet. Constantijn Beukema - want die is 't - staat in de C-groep op 4,5 uit 7. Dit toernooi is te volgen via deze link.
Inmiddels is ook het RTU Open in Riga van start gegaan. In Tournament C naast drie oud-leden ook één Stukkenjager. Martijn Blom won in de openingsronde en mocht het vervolgens vrijdagmiddag opnemen tegen... Rick van Loy. Inloopschaak in Riga, zeg maar. Martijn won, 2 uit 2, sterk begin. Alle details vind je hier.
En dan gaan dit weekend nog twee toernooien van start waaraan Stukkenjagers meedoen. Zaterdag gaat het los bij het Open van Geraardsbergen, waar we Mark Clijsen, César Becx, Reinier Jaquet, Joost Op 't Hoog en Maarten Werkhoven op deelnemerslijst ontwaren. Een dag later gaat Mart Nabuurs proberen in het sterke Brugse Meesters te scoren.
En dan zijn er verderop in augustus nog diverse toernooien waaraan SJ'ers meedoen.
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Goede opkomst bij inloopschaak (10-8-2018, Algemeen)
Wederom zeventien deelnemers, deze vrijdagmiddag bij het inloopschaak in Cinecitta. Een zestal spelers slaagde erin ongeslagen te blijven: Toon Tibosch, Hans Thönissen, Erik Dignum, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Piet Kooijman en Sebastiaan Dijksman (beiden 1,5 uit 2). Met nog twee vrijdagen in de vierde periode voor de boeg voert Erik Dignum het algemeen klassement aan, terwijl Piet Kooijman nauwelijks te achterhalen lijkt in het ratingwinstklassement.
De volgende inloopschaaksessie is op vrijdag 17 augustus, de meldtijden zijn dan uiteraard weer 13.30 en 14.45 uur.

Spektakel tegen de grootmeesters (9-8-2018, Algemeen)
Het HZ-toernooi in Vlissingen gaat de beslissende fase in. Herman Grooten mocht het woensdag opnemen tegen de ratingfavoriet van het toernooi, IGM Iturrizaga (2640). Hij gaf geen krimp in een meeslepende partij waarin zijn tegenstander met een kwaliteitsoffer tegenspel creëerde. Even later overleefde Herman een angstig moment, daarna stond hij beter in een gecompliceerde stelling. Verderop wist zijn tegenstander te vluchten in een zetherhaling. Zover kwam Mark Haast net niet, tegen IGM Ikonnikov (2546). Op een gegeven moment ging hij middels een dameoffer voor mat, maar er bleek nog een verdediging te zijn. In het resterende eindspel van toren tegen dame wist de grootmeester Marks 'vesting' sluw te slopen. Voor straf mag de Rus het donderdagavond met wit opnemen tegen Herman, die met 5 uit 6 gedeeld derde staat. Bram van den Berg en Jordy Schouten wonnen beiden en kwamen langszij bij Mark, op 4 uit 6. Henry Flikweert verloor en blijft op 2 punten staan. Donderdagavond zijn de verrichtingen van Herman en Mark live te volgen via de toernooisite.
Bij het ONJK in Borne zijn Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon in de A-groep verwikkeld in een inhaalrace, ze hebben inmiddels 3 uit 5. Constantijn Beukema staat in de C-groep op 3,5 uit 5. Dit toernooi is te volgen via deze link.

Het vorige seizoen zit er bijna op... (9-8-2018, Algemeen)
Op de clubavond van woensdag 8 augustus werden nu echt de aller(voor)laatste kliekjes van de vorige Groepencompetitie weggewerkt. In de C-groep vecht Bjoern Hofmans nog voor behoud. Daartoe had hij nog een halfje uit zijn twee resterende partijen nodig. Tegen Elroy Kerstens leek hij lange tijd op weg naar dat verlossende resultaat, maar op het laatst ging er toch iets mis. Door deze nederlaag staat Bjoern nu voor de loodzware opgave om tegen kampioen Bastiaan van de Rijt niet te verliezen. Lukt hem dat niet, dan handhaaft Ton Tepe zich alsnog. Elroy bekroonde met de zege op Bjoern zijn debuut met een prima vierde plaats. In de B-groep zette Guus Vermeulen zijn promotie naar de A-groep extra luister bij met een 1,5-0,5 winst tegen René van den Bosch. Wiens plaats in het walhalla gaat innemen is nog steeds onduidelijk. Stefan Hess had zich veilig kunnen spelen met een 2-0 tegen degradant Joost Op ’t Hoog. Dat lukte niet. Hij won weliswaar de eerste partij vanuit mindere stelling, maar in pot 2 sloeg Joost op vergelijkbare wijze terug: 1-1. Met alleen de match van Stefan met Rudolf Kat nog op het menu, blijft het onderin spannend. Ron de Veen staat op 6,5, Stefan op 6, Rudolf op 5,5. Eén van hen gaat nog het loodje leggen, wie weet is er nóg een beslissingsmatch nodig. Gelijktijdig was er de vijfde ronde van de zomerrapidcompetitie. César Becx won alle vijf partijen en bleef Mark Clijsen (4 punten), Bob Jansen, Jan Douwes en de later ingestroomde René van den Bosch (allen 3 punten) voor.

Toppositie voor Herman Grooten (8-8-2018, Algemeen)
In het HZ-toernooi in Vlissingen smaakte Herman Grooten dinsdag het genoegen om met zwart vanachter de drie rijen een grootmeesterscalp te veroveren: Hausrath werd vlot opgebracht. Hij kwam daardoor op de gedeelde tweede plaats met 4,5 uit 5. Ook Mark Haast handhaaft zich, na twee remises, goed in de top van het klassement, met 4 uit 5. Beiden krijgen dinsdagavond pittige tegenstand. Herman speelt dan tegen IGM Iturrizaga (2640), terwijl Mark het opneemt tegen IGM Ikonnikov (2546). Bram van den Berg en Jordy Schouten staan op 3 uit 5, terwijl Henry Flikweert dinsdag zijn tweede punt noteerde. Elke avond zijn de verrichtingen aan de 24 topborden live te volgen via de toernooisite.
Bij het ONJK in Borne gaat het Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon in de A-groep nog niet voor de wind: 1 uit 3. Constantijn Beukema staat in de C-groep wel op zijn verwachte score: 2,5 uit 3. Dit toernooi is te volgen via deze link.

Zomerse drukte bij inloopschaak (6-8-2018, Algemeen)
Het schriftje met uitslagen was zoek, maar dat mocht de pret van de zeventien schakers bij de inloopschaaksessie van vrijdag 3 augustus niet drukken. Zeker niet die van Luuk Baselmans (2 uit 2), Carlo Butalid (1,5 uit 2), Bart van den Berg, Theo Mulder, Alex van Lanen (allen 1 uit 1), Piet Kooijman en Thomas Tepe (beiden 1 uit 2), want zij bleven ongeslagen. De volgende gelegenheid tot gratis rapidschaak dient zich aan op vrijdag 10 augustus, de meldtijden voor de ronden zijn dan wederom 13.30 en 14.45 uur.

We schaken lekker door: Vlissingen en Borne (6-8-2018, Algemeen)
Het Open Nederlands Kampioenschap in Dieren heeft voor de Stukkenjagers in de hoofdgroep middenscores opgeleverd. Stefan Beukema verloor met 5 uit 9 wat ratingpuntjes, terwijl Mees van Osch met 50% zijn eigen TPR haalde. Jasper Beukema en Sjoerd van Roon scoorden beiden 4 punten, hetgeen laatstgenoemde met een TPR van 2171 flinke ratingwinst opleverde. In de Reservegroep A bleef Constantijn Beukema zijn broer Christiaan op de valreep voor: 4,5 om 4 punten, met een veelzeggende TPR van 1973. De details vind je op de toernooisite. Daar kun je ook lezen dat Herman Grooten met 6 uit 7 in het omlijstende rapidtoernooi beslag legde op de tweede plaats. Overigens wonnen Mark Haast en Bram van den Berg eerder al het snelschaaktoernooi voor koppeltjes, in het nevenprogramma bij hun toernooi in Metz.
Inmiddels zijn er alweer twee nieuwe toernooien van start gegaan. In het HZ-toernooi in Vlissingen zijn er zelfs al drie ronden gespeeld. Herman Grooten, Mark Haast en Bram van den Berg begonnen met twee zeges, maar ronde 3 bracht flinke averij. Mark remiseerde, Herman ontsnapte met een blauw oog, terwijl Bram zich liet foppen door Casper Schoppen. Neo-Stukkenjager Jordy Schouten begon met een verrassende puntendeling, maar herstelde zich met twee volle punten. Henry Flikweert staat na drie ronden op 1 punt. Elke avond zijn de verrichtingen van onze toppers live te volgen via de toernooisite.
In Borne is maandag de strijd om het Open Nederlands JeugdKampioenschap ontbrand. In de A-groep maakten Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon helaas een valse start, in de C-groep deed Constantijn Beukema zijn plicht: 1 uit 1. Dit toernooi is te volgen via deze link.
Hieronder een geüpdatet lijstje van de zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.

RTU Open, Riga, 6-12 augustus
Open van Geraardsbergen, 11-15 augustus
Brugse Meesters, Brugge, 12-16 augustus
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Jordy Schouten de sterkste bij rapidschaak (2-8-2018, Algemeen)
Op woensdag 1 augustus gaven zestien schakers en drie toeschouwers acte de présence bij de vierde avond van de zomerrapidcompetitie. Van hen bleef Jordy Schouten als enige ongeslagen. Met 4,5 uit 7 bleef hij Luuk Baselmans, César Becx (beiden 4) en Tijmen Kampman (3,5) voor.

De mutaties van 1 augustus (1-8-2018, Algemeen)
Vier keer per jaar actualiseert de KNSB de ratinggetallen, en zo ook op 1 augustus. Van het merendeel van de Stukkenjagers zijn er geen partijen verwerkt, maar de toernooitijgers zagen wel schommelingen. Bekijk de nieuwe KNSB-ratings van alle SJ'ers hier. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren.
Uit de nieuwe FIDE-ratings, die maandelijks ververst worden, maakten we op dat we enkele leden erin geslaagd zijn een toernooi lang onder de radar van de SJ-ratingcommissaris te blijven, en wel Joris Gerlagh (zeer sterk in Lanzarote), Mees van Osch (licht verlies in Panevezeys) en Sjoerd van Roon (sterk in Saint-Lo). De FIDE-ratings van onze clubleden vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

Tweede plaats voor Bram van den Berg (30-7-2018, Algemeen)
Het tienkampentoernooi in Metz zit erop. Beide deelnemende Stukkenjagers beleefden een goede tweede toernooihelft. Mark Haast wist zijn score in de Meestergroep nog op te krikken tot 50%; niet gek als je begint met 0 uit 3. Een groep lager finishte Bram van den Berg op 6 uit 9, goed voor een tweede plaats en een TPR van 2316. De details kun je vinden op de toernooisite.
De strijd in Dieren is nog in volle gang. De Stukkenjagers presteren over het algemeen volgens de ratingverwachtingen. Stefan Beukema staat op 3 uit 5 en bevindt zich in het gezelschap van zijn broer Jasper, die zijn valse start met drie opeenvolgende zeges corrigeerde. Mees van Osch heeft met zijn 50%-score nog een ratingplusje, terwijl Sjoerd van Roon inmiddels de smaak van het winnen te pakken heeft. Na zijn 0 uit 3 sloeg hij drie keer op rij toe, goed voor een TPR richting 2200. In Reservegroep A - altijd handig ingeval de hoofdgroep het loodje legt bij een precisiebombardement - staan Constantijn en Christiaan Beukema beiden op 3 uit 5, met TPR's van respectievelijk 2048 en 2015. Je kunt het toernooi, inclusief live-partijen, volgen via de toernooisite.

Vier ongeslagenen bij inloopschaak (28-7-2018, Algemeen)
Dertien schakers trotseerden vrijdag de hitte om te inloopschaken (inloop te schaken?) bij Cinecitta. Het gezelschap ongeslagenen was select: Pim van Dijken, Jan Douwes, Sebastiaan Dijksman (allen 2 uit 2) en Cees Zoontjens (1,5 uit 2). In het ratingwinstklassement nam Piet Kooijman, met nog acht ronden te gaan, een nuttige voorsprong op Daan van Kalken. De volgende gelegenheid om gratis twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 3 augustus. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur meldt kan meteen aan de slag. Het tempo bedraagt 25 minuten per speler, met 5 seconden extra per zet.

Stukkenjagers live tegen elkaar (27-7-2018, Algemeen)
Een tussenstand van de toernooivelden. In Metz, bij het 4ème Festival International d'Échecs de l'EFE Metz, klimt Mark Haast uit het dal waarin hij na drie ronden terecht was gekomen. In ronde 5 tilde hij vanuit mindere stelling zijn score naar 1,5 punt. In groep C is Bram van den Berg met 3 uit 4, een halfje achter de koploper, prima uit de startblokken gekomen. De details en de live-partijen van Mark kun je vinden via de toernooisite.
In Dieren is de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap toe aan de vierde ronde. Op vrijdag zullen daarin twee Stukkenjagers tegenover elkaar plaatsnemen. Stefan Beukema en Mees van Osch wonnen ieder tweemaal, ze verloren van respectievelijk Erik van den Doel en Erwin l'Ami. Wie zal de subtop bestormen? Zover is het nog niet voor Jasper Beukema, al heeft hij in ronde 3 de weg omhoog ingeslagen: 1 uit 3. Sjoerd van Roon kwam nog niet tot scoren. In de B-groep staat Constantijn Beukema op een sterke 2 uit 3, terwijl Christiaan Beukema met 1,5 punt ratingconform heeft gescoord. Je kunt het toernooi 'live' volgen via de toernooisite.

Vreugde en verdriet voor de thuisblijvers (27-7-2018, Algemeen)
Toch nog 24 schakers op de clubavond van woensdag 25 juli. Een aantal van hen werkte zich in het zweet om de laatste beslissingen in de Groepencompetitie te forceren. In de D-groep kon Jan Hes, door zijn drie resterende partijen te winnen, Hans van Driel nog passeren in de strijd om de vierde promotieplaats. Je leest het goed: kon. Want Ad Haans stak een stok in Jans wiel, waarmee Hans de lachende vierde werd. In de B-degradatiepoule viel er voor een andere reeds gefinishte speler, Henry Flikweert, dan weer weinig te lachen. De match tussen zijn twee concurrenten, Paul Castermans en Toon Stuart, kreeg precies het resultaat waarmee beide combattanten zich veilig speelden ten koste van Henry: 1,5-0,5. Absoluut geen doorgestoken kaart, hoor. Toch maakt de 0,2 punt die Henry te kort kwam voor handhaving de kans op een B-wildcard wel groter.
Over veilig spelen gesproken: dat lukte Stefan Hess dan weer niet in de A-groep, hij kreeg met 2-0 klop van Tijmen Kampman, en blijft daardoor met Ron de Veen en Rudolf Kat in de 'race' voor de B. Wel is al duidelijk wie de openvallende A-plaatsen gaan innemen. Guus Vermeulen bekroonde een sterk gespeelde cyclus met twee remises met Jan Otten, die hem verzekerden van een promotieplaats. Doordat Lex Karstens erin slaagde met 2-0 te winnen van Maarten Werkhoven, promoveert niet alleen hij, maar ook Sebastiaan Dijksman die René van den Bosch met 1,5-0,5 terugwees.
De derde editie van de zomerrapidcompetitie was sterk bezet. Frans Konings eindigde bovenaan met 4,5 uit 5, voor César Becx (4) en Mark Clijsen (3,5).

De zomerestafette gaat door (25-7-2018, Algemeen)
Inmiddels zijn er weer nieuwe zomertoernooien in volle gang. Zo nemen Mark Haast en Bram van den Berg deel aan het 4ème Festival International d'Échecs de l'EFE Metz. Mark speelt in invitatiegroep B, waar IM-normen te verdienen zijn. Na de eerste drie ronden, op maandag en dinsdag, is er SuperHaast geboden. Alleen met 6 uit 6 kan het doel nog worden bereikt. Bram begint woensdagmorgen aan zijn tienkamp. De details kun je vinden via de toernooisite, de partijen van Mark zijn dagelijks live te volgen.
Dinsdag 24 juli is in Dieren het Open Nederlands Kampioenschap van start gegaan, met zes Stukkenjagers onder de deelnemers. Vier van hen komen uit in de sterke hoofdgroep. Mees van Osch bereikte in ronde 1 een mooie stelling tegen topfavoriet IGM Erwin l'Ami, maar een kleine verslapping deed de partij helaas kantelen. Ook Jasper Beukema en Sjoerd van Roon kwamen niet tot scoren tegen hoger ingeschaalde tegenstanders. Stefan Beukema scoorde wel, en mag het in ronde 2 op woensdag opnemen tegen IM Erik van den Doel. Je kunt het toernooi 'live' volgen via de toernooisite. In de B-groep gingen Christiaan en Constantijn Beukema met fijne zeges van start. Hieronder een geüpdatet lijstje van de zomertoernooien waaraan SJ'ers meedoen.

Hogeschool Zeeland-toernooi, Vlissingen, 4-11 augustus
Open Nederlands JeugdKampioenschap, Borne, 6-11 augustus
RTU Open, Riga, 6-12 augustus
Open van Geraardsbergen, 11-15 augustus
XX Open Internacional D'Esacs De Sants, Barcelona, 17-26 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Surprise bij het inloopschaak (21-7-2018, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdagmiddag 20 juli trok vijftien schakers naar Cinecitta. Van hen zouden er zes ongeslagen blijven: Carlo Butalid (2 uit 2), Hans van Orsouw, Hans Thönissen, Erik Dignum (1,5 uit 2), Theo Mulder (1 uit 1) en Hans van Driel (0,5 uit 1). Maar het meeste opzien baarde toch wel de knappe zege van Piet Kooijman op César Becx. Hij schaarde zich daarmee in het rijtje Jan Weijters en komt in het ratingwinstklassement in de buurt van koploper Daan van Kalken. De volgende gelegenheid om in een ongedwongen sfeer gratis twee rapidpartijen te spelen dient zich vrijdag 27 juli alweer aan. Wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 meldt kan meteen aanschuiven.

Intussen, dichter bij huis... (19-7-2018, Algemeen)
In en om huis - lees: Cinecitta - wordt er ook tijdens de zomer vrolijk doorgeschaakt. Op vrijdagmiddag 13 juli waren er zestien schakers bij het inloopschaak. De ongeslagenen van deze sessie verdienen traditiegetrouw vermelding: Wil Wouts, Kienfong Lie Kwie (beiden 2 uit 2), Piet Kooijman, Sebastiaan Dijksman (beiden 1,5 uit 2) en Jan Douwes (1 uit 2). De volgende sessie is op vrijdag 20 juli, iedereen die zich om 13.30 en/of 14.45 uur meldt kan meeschaken.
En dan was er op woensdag de tweede zomerrapidavond. Jan Douwes was wederom de beste met 4,5 uit 5, een halfje meer dan Erik Dignum. Tegelijkertijd werden nog enkele cruciale matches uit de Groepencompetitie afgewerkt. In de laatste partij van groep C1 viel ook de laatste beslissing. Nico Dignum moest met zwart winnen van Cees Zoontjens en vloog Cees daarom met een gambiet naar de strot. Dat werkte wonderwel, want Cees bleef het antwoord schuldig. Door Nico's zege werd Jaap Steenkamer het kind van de D-rekening. Thomas Schollen en Jan Weijters werkten een rapidmatch af met als inzet promotie naar de B-groep. Thomas won de eerste met enige veine, en sloeg ook in de tweede toe: geen gek debuut bij de club.
Ook in de D-groep een promoverende debutant. Theo van de Hoek versloeg Jan Hes en mag het nu een niveautje hoger laten zien. In de B-promotiepoule hield Maarten Werkhoven zijn promotiekans intact door Jan Otten te verslaan: 1,5-0,5. Met zo'n uitslag in zijn resterende match tegen Lex Karstens maakt hij een zeer goede kans op een A-ticket. In de B-degradatiepoule won Henry Flikweert de eerste pot tegen Toon Stuart, maar verder kwam hij niet: 1-1. Hierdoor blijft het ongewis welke twee spelers zich handhaven. De match tussen Toon en Paul Castermans zal hierover uitsluitsel moeten geven.
In de A-degradatiepoule had Ruud Feelders in beide partijen tegen Ron de Veen de beste kansen, maar Ron bleek taai: twee remises. Die kwamen er niet in de match Kienfong Lie Kwie-Stefan Hess. Laatstgenoemde had een opvallende analyse: "Tegen Kien sla ik altijd meteen aan het offeren. Ik wil niet het risico lopen dat hij me vóór is. Dat ik dan moet zeggen: hé, dat is mijn werk!" Het offer van een dame voor twee stukken zag er aardig uit, maar Kienfong bleef goed kijken. In de tweede partij kon Stefan de gelijkmaker aantekenen.

Een dinsdag om snel te vergeten (19-7-2018, Algemeen)
We zien het vaker: een juichend stukje is de goden verzoeken. Dat ondervonden Luuk Baselmans en César Becx op dinsdag. In de strijd om de Glorney Cup in Glasgow leed Luuk dinsdagmorgen tegen Frankrijk een nederlaag, en liet hij 's middags een glad gewonnen stelling tegen een Welshwoman in remise verzanden. Op woensdagmorgen was er het herstel met een zege op de Ier, maar die wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Daardoor werd het NL-team, gecoacht door Anne en Mark Haast, tweede achter Frankrijk. De details vind je hier.
César Becx rekende zich in het Eastman Open in Gent al rijk met 5 uit 7, maar opeens verdween de beheersing. In ronde 8 ging hij in de opening te ver, waarna de remise ondanks hevig tegenstribbelen buiten bereik bleef. In de slotronde op woensdag lieten ook zijn koffiehuisschaakvaardigheden hem in de steek: 5 uit 9 en een naar 2132 gezakte TPR. De details vind je op de site van KGSRL.

Een maandag om in te lijsten (17-7-2018, Algemeen)
De toernooischakende Stukkenjagers kregen op 16 juli beiden een dubbele ronde voor de kiezen. In Glasgow, bij de strijd om de Glorney Cup, zette Luuk Baselmans zijn debuut in een nationale selectie luister bij met twee overwinningen. Op bord 2 droeg hij al doende bij aan de zeges op Schotland (3,5-1,5) en Engeland (4,5-0,5). Dinsdagmorgen staat de clash met medefavoriet Frankrijk op het menu. De details vind je hier, de live-partijen verschijnen vanaf 10.30 uur waarschijnlijk hier.
Ook César Becx kon, in het Eastman Open in Gent, beide maandagse partijen met een punt afronden. Met 4,5 uit 6 mag hij het dinsdagmiddag weer proberen op de live-borden. Het toernooi is te volgen via de site van KGSRL.

Van Amsterdam naar Gent en Glasgow (16-7-2018, Algemeen)
Het Science Park Amsterdam Chess Tournament zit erop. Herman Grooten ging in de slotronde voor een plek op het podium, maar ging ten onder tegen collega-IM Lai: 5,5 uit 9, de details vind je hier.
Inmiddels is het Eastman Open in Gent vier ronden onderweg. In ronde 3 slaagde César Becx erin een minder staand toreneindspel tegen IM Quillan te winnen, maar hij verknalde in ronde 4 zijn mooie stelling tegen Tim Lemmens met een 'probleemzet': 2,5 uit 4. Het toernooi is te volgen via de site van het organiserende KGSRL. Op maandag start in Glasgow de strijd om de Glorney Cup, waarbij Luuk Baselmans ons land mag vertegenwoordigen in de ploeg tot 18 jaar. De info staat hier.

Geboren! (16-7-2018, Algemeen)
4 juli was een bijzondere dag voor Peter Huibers en zijn partner Esther: hun dochtertje Amélie werd geboren. Van harte proficiat! Naar verluidt is zij nu reeds in het bezit van een houten schaakspel, dus wie weet...

Tijd voor de zomertoernooien! (13-7-2018, Algemeen)
De rechtgeaarde schaakliefhebbers kunnen in de vakantieperiode flink aan hun trekken komen. Herman Grooten bijt momenteel het spits af, in de A-groep van het Science Park Chess Tournament in Amsterdam. Hij haalde het verlies in ronde 1 op met een serie van vier zeges. Met de koppositie in zicht ging hij donderdag in ronde 6 helaas onderuit. Vrijdag volgde het herstel met een zege op een collega-IM. Met 5 uit 7 en nog twee ronden te gaan komen de prijzen weer binnen handbereik. Meer informatie en live-partijen vind je hier.
Er zijn nog veel mogelijkheden om op elk niveau je krachten te meten in toernooivorm. Hieronder een ongetwijfeld onvolledige opsomming van toernooien waarin zeker Stukkenjagers actief zullen zijn. We houden ons aanbevolen voor aanvullingen.

Eastman Open, Gent, 14-18 juli
Glorney Cup, Glasgow, 16-18 juli
4ème Festival International d'Échecs de l'EFE Metz, 23-30 juli
Open Nederlands Kampioenschap, Dieren, 24 juli-2 augustus
Hogeschool Zeeland-toernooi, Vlissingen, 4-11 augustus
Open Nederlands JeugdKampioenschap, Borne, 6-11 augustus
RTU Open, Riga, 6-12 augustus
Open van Geraardsbergen, 11-15 augustus
Open Brasschaat, 18-26 augustus
HAVEP Goirles Weekend Kampioenschap, 24-26 augustus

Roger Bougie stelt promotie veilig (13-7-2018, Algemeen)
Op woensdag 11 juli was er een gemengd programma: de voorlaatste loodjes uit de Groepencompetitie en de eerste ronde van de Zomeravondrapidcompetitie.

Eerst maar de Groepen. In de A-degradatiepoule stond er één ontmoeting op het menu. Ruud Feelders was in beide rapidpartijen Rudolf Kat te slim af. Door dat resultaat blijft Ruud zeker in de A-groep, maar moet Rudolf zich toch een beetje zorgen gaan maken. Samen met Ron de Veen en Stefan Hess zal hij gaan uitmaken wie de derde degradatiestek 'opeist'. Harry Buyvoets had na een blik op de stand van een B-degradatiepoule geconcludeerd dat de match tegen Toon Stuart maar beter gewonnen kon worden. In de eerste partij zette hij met wit een keurige eerste stap, maar de tweede bleef uit. De 1-1 maakt de kans op handhaving voor Harry klein.
De D-groep staat al een tijdje bol van de spanning, gezien het aantal spelers dat nog in aanmerking komt voor de vier promotieplaatsen. Aan de knagende onzekerheid is nu voor Roger Bougie een - positief - eind gekome. Hij manoeuvreerde net iets behendiger dan Fons van Leersum, zodat hij via de b-lijn beslissend kon binnendringen. Met 6 uit 8 is hij nu, na Theo Mulder, de tweede promovendus. Hans Groffen was ook nog in de race. Wás ja, want hij kreeg van Jan Hes en diens machtige loperpaar geen kans om een tegenactie op te zetten toen zijn paard in het gedrang kwam. Jan komt door deze zege op 2,5 uit 5 en is nog steeds een promotiekandidaat. Dan zal hij nog wel flink aan de bak moeten om Hans van Driel (uitgespeeld met 5,5 uit 9) óf Theo van de Hoek te achterhalen. Theo gaf Wil Wouts geen kans zijn verloren vorm te vinden en staat nu - met alleen de partij tegen Jan voor de boeg - op 5,5 uit 8.
Voor de snellere beslissingen kon je deze avond terecht bij de eerste van zes zomerrapidronden. Daarvan maakten, ondanks Kroatië-Engeland, twaalf spelers gebruik. Jan Douwes eindigde na vijf ronden bovenaan met 4,5 punt, gevolgd door César Becx (3,5), Kienfong Lie Kwie, Luuk Baselmans en Erik Dignum (3).

Zomerrapidschaak: iedereen kan gratis meedoen (10-7-2018, Algemeen)
Op woensdag 11 juli staan er weliswaar nog wat kliekjes uit de Groepencompetitie op het menu, maar tegelijkertijd wijden we ons aan het hoofdgerecht voor deze zomer. Vanaf morgen kan iedere schaker zes weken lang gratis & voor niks meedoen aan een of meer avonden rapidschaak. Enige vereiste: om 20.00 uur aanwezig zijn bij Cinecitta, zodat we rond 20.15 uur kunnen beginnen aan de eerste van vijf ronden Zwitsers, waarin elke speler 15 minuten + 5 seconden increment per zet krijgt. Voor de trouwe opkomers: voor het klassement dat we gaan bijhouden gelden je vier beste resultaten.

Mart Nabuurs zet kroon op het werk (10-7-2018, Algemeen)
De Groepencompetie loopt op z’n eindje, maar ook na de clubavond van woensdag 4 juli zijn nog lang niet alle beslissingen gevallen.

Wat wel als een paal boven water staat is de cycluszege van Mart Nabuurs. Om zijn oppermacht in de A-groep nog meer cachet te geven won hij twee strakke rapidpartijen van Tijmen Kampman, toch niet de minste. Met 15,5 uit 16 blijft Mart alle andere kampioenspoulers ver voor. Luuk Baselmans is een kandidaat voor de tweede plaats, na de verdiende 2-0 tegen César Becx. Er was ook een ratingmatch op A-niveau, daarin boekte Karel Storm een gedecideerde 2-0 tegen Ron de Veen.
In de B-promotiepoule is de strijd nog in volle gang. Sebastiaan Dijksman slaat met een 2-0 tegen Jan Otten de weg naar boven in, en zal nu met Guus Vermeulen, Lex Karstens en Maarten Werkhoven uitvechten welk drietal de A een stuk veiliger gaat maken. Maarten deed goede zaken door Bas Rosheuvel met 1,5-0,5 terug te wijzen.
Ook in de B-degradatiepoule is het nog spannend, daar veranderen de twee remises tussen Harry Buyvoets en Henry Flikweert niets aan. Samen met Toon Stuart en Paul Castermans strijden zij om twee behoudplaatsen. Voor Ivar van der Heide en Thomas Tepe is het doek al gevallen. Overigens speelden Andries Deliën en Kienfong Lie Kwie al een partij voor de B-groep van het volgend seizoen: de clash van stijlen eindigde in remise.
In de C1 vocht Thomas Schollen voor wat hij waard was, maar uiteindelijk moest hij toch een kwaliteit, het punt én de groepszege aan Jeroen van de Rijt laten. Opmerkelijk gevolg: drie à vier spelers eindigden gebroederlijk op de tweede plaats met 6 uit 9. Van hen heeft Kees Gelens de meeste SB-punten, zodat hij samen met Jeroen direct promoveert. Op zijn beurt blijft Thomas Schollen zo Leo van Gelder en - eventueel - Cees Zoontjens voor. De derde plaats geeft hem het recht op een rapidmatch tegen de nummer 3 uit de C2, Jan Weijters. De inzet is een plaats in de B-groep. Degraderen uit de C-groep kan ook. Daarvan maakte Jan Bergsma in de C2 werk door een inhaalpartijen tegen kampioen Bastiaan van de Rijt en - vrijdag - tegen Jan Weijters te verliezen.
In de D-groep greep Hans Groffen twee strohalmen tegelijk. Hij leek met een stuk minder op weg naar een roemloze nederlaag tegen Wil Wouts, maar toen sprong diens brein terug in de vakantiestand. Alsnog een punt voor Hans, die daardoor zowaar nog een kans op promotie maakt. Promoveren zit er voor Fons van Leersum en Paul Vermee niet in, en daarom namen ze een voorschotje op de nieuwe competitie: punt voor Paul.
Ook op C-niveau waren er alvast drie partijen die mogelijk tellen voor de eerste cyclus van het volgend seizoen. Hoewel C-niveau… Leo van Gelder was wel érg snel een stuk kwijt tegen Ton Tepe. Zo snel dat Ton daarna tijd had voor nóg een zege, in een ratingpartij tegen Ad Haans. Mocht Hans van Driel promoveren uit de D-groep, dan heeft hij alvast een nulletje tegen Carlo Butalid staan. En mocht Jan Weijters niet promoveren naar de B-groep, dan staat er al een halfje tegen Cees Zoontjens genoteerd.
Er waren nog twee rapidmatches voor de rating. Rudolf Kat won beide partijen van Bart van den Berg, terwijl A-degradant Joost Op ’t Hoog de meest prominente B-promotiekandidaat - Guus Vermeulen - met 1,5-0,5 de baas bleef.

Nog geen vijfde voor Anne Haast (9-7-2018, Algemeen)
Het NK Vrouwen beleefde zondag haar apotheose. Anne Haast stond voor de pittige taak met zwart van Zhaoqin Peng te winnen om de kans op titelprolongatie te pakken. Helaas kwam de partij al vrij snel in zulk rustig vaarwater dat Anne nauwelijks mogelijkheden had om voordeel te bereiken. Sterker nog, Peng wist een voordeeltje uit te bouwen en haalde het punt binnen. Ze behaalde daarmee haar veertiende nationale titel en doorbrak de hegemonie die Anne met haar vier opeenvolgende titels had opgebouwd. Anne bleef steken op 4,5 uit 7, en werd in de eindstand voorbijgestoken door Tea Lanchava (5,5) en Rosa Ratsma (5), tegen wie ze in de voorlaatste ronde had geremiseerd. Meer details vind je op de toernooisite.

KNSB-competitie: het begint te kriebelen! (7-7-2018, Algemeen)
Inmiddels is de (voorlopige!) indeling van de KNSB-competitie tot en met de vierde klasse bekendgemaakt. We lopen de perspectieven van onze vier topteams even langs.

Omdat er maar één Meesterklassegroep is, wist promovendus De Stukkenjagers 1 uiteraard al wat hen te wachten stond: een zware kluif. Toch is er een kleine wijziging in het verwachtingspatroon. Door de terugtrekking van SISSA promoveert HWP Sas van Gent alsnog. Hoewel de Zeeuwen versterking krijgen in de persoon van IGM Ikonnikov, vergroot dat toch de kansjes op handhaving van ons vlaggenschip. Maar het aantal te pakken teams lijkt op de vingers van een houthakkershand te tellen. De eerste match van SJ 1 is op 15 september in Bunschoten, bij meervoudig kampioen En Passant.
Mocht SJ 1 het niet redden, dan kan De Stukkenjagers 2 zorgen voor een clubunicum: twee teams in de eerste klasse. Gezien de verwachte samenstelling mag het team zeker hoop koesteren op de titel in 2D. De Pion, DJC Stein en Eindhoven lijken de co-kandidaten voor de topplaatsen. De eerste match is ook pittig, bij CSV in Capelle aan den IJssel.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 is verhuisd. Niet meer in de Poule des Doods 3H - waar het overigens knap tweede werd - maar naar een Gelders getinte biotoop met ogenschijnlijk minder 2000-teams. Komt goed uit, want SJ 3 zal naar verwachting iets minder sterk zijn dan vorig seizoen. Op 15 september begint het team bij Wageningen 2.
En dan onze andere derdeklasser (jaja!), De Stukkenjagers 4. Die kan dan weer rekenen op een zeer heet welkom in de... Poule des Doods. Maar goed dat men vorig seizoen heeft leren knokken voor elk matchpunt. Te beginnen bij HSC in Helmond.
Het programma voor het hele seizoen is hier uitgeschreven. Het progamma voor de overige teams, die zullen uitkomen in de lagere klassen van de KNSB, volgt pas op 8 september, hun eerste ronde is pas op 6 oktober.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]