[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


19-12-2018: Groepencompetitie

Nieuws

De Stukkenjagers C fier aan kop (16-11-2018, Algemeen)
Het C-team blijft het goed doen in 1B. In de derde ronde werd voor de derde keer met 2,5-1,5 gewonnen. Tegen De Vughtse Toren A kreeg de ratingconforme uitslag gestalte door zeges van Lex Karstens (2) en Jan Otten (4), een remise van Reinier Jaquet (1) en een verliespartij van Kienfong Lie Kwie (3). Van de uitslagen en de stand kun je hier genieten.

De Stukkenjagers D incasseert revanche (16-11-2018, Algemeen)
Het D-team nam het op tegen De Kentering A dat een ronde eerder onderuit ging tegen ons C-team. Deze keer trokken de Rosmalenaren wel aan het langste eind: 1-3. Henry Flikweert (4) redde de eer, maar Erik Dignum (1), Guus Vermeulen (2) en Paul Castermans (3) redden het niet. De uitslagen en stand in 1B vind je hier.

De Stukkenjagers E lijdt verwachte nederlaag (16-11-2018, Algemeen)
Ook het E-team moest opboksen tegen een sterkere tegenstander, Rode Lopers A. Het verschil van 200 punten kwam 'keurig' tot uiting in de uitslag: 1-3. Aan de topborden kwamen Thomas en Ton Tepe nog wel tot een prima puntendeling, maar de tegenstanders van Coen Klaassen (3) en Jan Bergsma (4) kenden geen genade. De uitslagen en stand in 2B staan hier.

De Stukkenjagers F is er dichtbij (16-11-2018, Algemeen)
Het F-team heeft in de derde ronde van de NBSB-competitie een goed resultaat behaald. Tegen HSC D, dat gemiddeld 400 elo-punten meer achter de borden bracht, werd het 1,5-2,5. Rene Davidse (1) sloeg net als in de zaterdagcompetitie toe, terwijl Bjoern Hofmans (3) remiseerde. Helaas konden Nico Dignum (2) en Wil Wouts (4) daar geen verlossend halfje aan toevoegen. De uitslagen en stand in 2C vind je hier.

Vijf spelers zonder verlies (15-11-2018, Algemeen)
Op vrijdag 9 november bezochten dertien schakers de wekelijkse inloopschaaksessie. Vijf spelers hoefden geen verliespartij te incasseren: Jan Douwes, Piet Kooijman, Kienfong Lie Kwie (allen 2 uit 2), Frans Konings (1 uit 1) en Joop van Troost (0,5 uit 1). De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee potten rapidschaak te spelen is op vrijdagmiddag 16 november. Wie zich dan om 13.30 uur en/of 14.45 uur meldt in Cinecitta aan de Willem II-straat 29 kan meteen aan de slag.

+1 in Santiago de Compostela (15-11-2018, Algemeen)
Het WK tot en met 8 jaar is alweer toe aan de laatste ronde. Tommy Grooten maakte een raketstart, en deed vervolgens diverse leerzame ervaringen op. Met nog één ronde te gaan staat hij op 5,5 uit 10, zoals je op de toernooisite kunt checken. Zijn deelname genereerde ook de nodige media-aandacht, zoals je kunt lezen & zien op de WK-blog.

Bram van den Berg in de prijs (15-11-2018, Algemeen)
De KNSB stelt elke ronde van de competitie een schoonheidsprijs ter beschikking voor de mooiste partij. In ronde 3 werd de fraaie aanvalspartij van Bram van den Berg tegen Bas van de Plassche (ESV) unaniem gekozen door de jury. Je kunt 'm hier naspelen.

Een meevallertje: 3 uit 3! (8-11-2018, Algemeen)
Het gaat Tommy Grooten voor de wind in het WK tot en met 8 jaar in Santiago de Compostela. Woensdag was hij tegen de goed spelende Niklas Jaakola (1469) uit Finland in een lastige stelling verzeild geraakt, toen hij pardoes een toren cadeau kreeg. Daardoor is Tommy nu een van dertien spelers die na drie ronden nog de volle winst hebben behaald. In ronde 4, donderdag om 16.30 uur, heeft hij wit tegen Mert Can Sevig (1442) uit Turkije. Op de live-uitzending zit een halfuur vertraging om vals spel te bemoeilijken, je kunt de partij vanaf 17.00 uur volgen via de toernooisite. Voor een uitgebreider verslag en analyses kun je de komende dagen uiteraard terecht op de WK-blog, met bijdragen van Herman Grooten en Petra Schuurman.

Standen & ratings (8-11-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 7 november was goed bezocht en leverde diverse grote verrassingen op, waarbij de namen van Theo van de Hoek, Kees Gelens, Guus Vermeulen en Paul Castermans in beeld springen. Een verslag volgt (veel) later, maar de standen in de diverse groepen kun je hier bekijken. De gevolgen voor de SJ-ratings zie je hier.

2 uit 2 in Santiago de Compostela (6-11-2018, Algemeen)
Ook in de tweede ronde van het WK tot en met 8 jaar heeft Tommy Grooten gewonnen. Tegen Roemeen(tje) Bogdan-Andrei Ivancescu (1233) kwam hij, snel spelend, met groot voordeel uit de opening. Dat leverde een kwaliteit op en die werd na een risicomijdende manoeuvreerfase in het eindspel omgezet in een punt. Dinsdag stond vanaf 16.30 uur ronde 3 gepland, waarin de tegenstand weer met 200 punten toeneemt: zwart tegen Niklas Jaakola (1469) uit Finland. Die partij is echter - vanwege het slechte weer dat veilig transport van de deelnemers riskant maakte - verschoven naar woensdag. De partij zal live te volgen via de toernooisite. Voor een uitgebreider verslag en analyses kun je terecht op de blog die vader Herman bijhoudt.

Externe, de verslagen (5-11-2018, Algemeen)
De eerste verslagen van de zaterdag gespeelde KNSB-matches zijn alweer verschenen, we zullen onderstaande lijst steeds aanvullen met linkjes.

Charlois Europoort - De Stukkenjagers 1 partijen
ESV - De Stukkenjagers 2
SMB - De Stukkenjagers 3 (zie onder)
De Combinatie - De Stukkenjagers 4 (zie onder)
SVO - De Stukkenjagers 5 (zie onder)
De Kemppion - De Stukkenjagers 6 (zie onder)
WLC 3 - De Stukkenjagers 7 (zie onder)

De Kemppion – De Stukkenjagers 6 6-2 (5-11-2018, Algemeen)
Jan Weijters verzamelde weer de impressies van alle acht spelers, en leidt ze in: "Deze keer bevond de schaaklocatie zich zowat in mijn achtertuin. Op zaterdag 3 november tufte ik daarom moederziel alleen naar Steensel, een van de Acht Zaligheden. Op het merendeel van onze borden was de situatie verre van zalig, de uitslag in ogenschouw genomen. Op verschillende borden had er beslist meer ingezeten, maar dat telt nu eenmaal niet. We haalden een halfje meer dan de vorige keer, een opgaande lijn dus. Na afloop zag ik het herfstige Kempische land voorbijglijden. Met een dubbel gevoel: blij vanwege een persoonlijke overwinning, teleurgesteld door de teamnederlaag, die pas na lange tijd na flink tegenstribbelen een feit werd." En dan nu het woord aan de spelers…

1. Peter Paridaans - Harry Buvoets (w) 1-0
"Rustig begonnen we aan onze partij. Stellingen werden opgezet en het zou mogelijk gaan draaien om het openen van het centrum. Mijn tegenstander nam het voortouw en verkreeg meer ruimte. Liet bij het ontplooien van initiatieven op de koningsvleugel zijn loper insluiten, waardoor na wat gehak de eerste stukken terzijde werden gezet en wit een stuk tegen een pion overhield. Daarnaast had wit, mijn zijde dus, last van achtergebleven ontwikkeling in de vorm van een toren op a1. Verder was pion e3 achtergebleven en de koningsvleugel gereduceerd tot een pion ergens op de g-lijn. Eigenlijk had zwart aardig wat compensatie voor zijn onbedoelde offer. Vervolgens meende wit wel een dameoffer te mogen doen waarbij hij aardig wat hout zou kunnen overhouden voor de dame en alle stukken in het spel. Uiteindelijk deden alle stukken mee en kon wit opgeven. Zwart was toch een tikkie efficiënter. Gefeliciteerd!"

2. Frank Rombouts – Carlo Butalid (z) 1-0
"Mijn partij begon als een Petrov-opening. Na een paardenruil op de 12e zet ging mijn tegenstander aanvallen op mijn koningsvleugel. Door lang te rokeren en een afgedwongen dameruil had ik deze aanval afgeslagen, maar wel ten koste van twee pionnen. Met behulp van zijn twee torens gingen zijn pionnen naar voren. Door ruimtegebrek kon ik niet goed manoeuvreren. Hij negeerde mijn torenoffer en ging aanvallen aan de andere kant. Ik werd gedwongen tot een algehele afruil waarbij ik aan het eind geen stukken meer over had. Mijn tegenstander had nog een toren over. Ik kon niet anders dan opgeven."

3. Frans Rombouts – Jan Weijters (w) 0-1
"Het kan zijn dat het vallen van het blad mij lichtvoetig maakte en het bijbehorend kleurenpalet mij inspireerde tot grootse daden, maar ik schrijf mijn overwinning toe aan de overmoedigheid van mijn tegenstander en aan de cursus van Herman, Begrijp wat je doet. In een Geweigerd Damegambiet werden een paard en een loper afgeruild en daarna kon ik een paard op c5 krijgen waardoor de bewegingsvrijheid van mijn tegenstander fors werd ingeperkt. Toen hij de verkeerde toren naar voren stuurde en die vervolgens door mijn loper werd belaagd, was het in hogere zin beslist. Frans had de toren terug moeten zetten, maar hij koos voor verdere aanval in plaats van tempoverlies. Er volgde een vork met kwaliteitsverlies als gevolg. Eindspel van twee torens tegen een. De achterstand van het team bedroeg toen al twee volle punten, maar was niet onoverbrugbaar. Zie de verslagen van Harry, Roger en Bert."

4. Leendert Vriens – Jan van den Dries (z) 1-0
"Mijn partij begon rustig met 1. d4 Pf6 2. Pf3 d5 3. e3 e6. Ergens in het vervolg heb ik zetten verwisseld, denk ik, waardoor ik niet prettig kwam te staan. De loper van de tegenstander op a3 verhinderde bovendien dat ik kort kon rokeren en de lange rokade kon ook niet meer want dan stond mijn koning net als de 'keizer met z'n kleren' in De Efteling: helemaal bloot. Dan maar proberen de dames te ruilen, dan is een gemiste rokade meestal minder desastreus, dacht ik. Dat lukte op een gegeven moment nog ook en ik kreeg zowaar wat spel, maar moest me toch beperken tot verdedigen. Dat ging uiteindelijk nog redelijk in het middenspel, maar toen we het echte eindspel ingingen en de balans opmaakten had ik een koning en vier pionnen, terwijl de koning van de tegenstander vergezeld werd door zes pionnen. Hopeloze missie dus en maar opgegeven. Ik dacht als eerste, maar Paul bleek inmiddels ook de strijdbijl begraven te hebben. 0-2 dus op dat moment!"

5. Jan Gerritsen – Roger Bougie (w) 1-0
"Tijdens de eerste ronde van het Stukkenjagers Open adviseerde mijn tegenstander Kienfong Lie Kwie mij om - als underdog - niet zozeer te letten op de uitslag van de partij, maar op het aantal zetten dat ik tegenstand kon bieden. Nou Kienfong, het duurde vandaag 3 uur en 32 minuten en 50 zetten totdat ik het hoofd moest buigen voor mijn tegenstander met hogere rating. Een gedwongen dameruil betekende dat ik de stormloop van pionnen op de damevleugel niet meer kon tegenhouden. In het begin van de partij leverde ik een pion in voor het initiatief in de partij. Dat kon ik lang vasthouden, maar alle tactieken in het middenspel werden doorzien door de tegenstander die verder rustig achterover leunde en kalm zijn zetjes deed. Totdat hij - voor hem net op tijd - het initiatief nam tot een dubbele torenruil en aan die fatale stormloop van pionnen kon beginnen. Ik hoopte nog dat mijn tegenstander onder enige tijdsdruk fouten zou maken, maar tevergeefs. Met nog 3 minuten op zijn klok kon Jan Gerritsen de felicitaties in ontvangst nemen. Had er meer ingezeten? Misschien wel, maar het kan jammer genoeg niet elke ronde feest zijn. Jan heeft verdiend gewonnen en ik ga een ervaring rijker op naar de volgende partij."

6. Rolf Westmijse – Bert Wels (z) 0,5-0,5
"Half puntje, terechte uitslag na wederzijdse fouten in het middenspel. Ik verloor een stuk, hij leverde het stuk even later weer in. We waren het er achteraf wel over eens dat zwart beter stond met een pion meer, maar of dat voor de volle winst genoeg zou zijn geweest bleef onduidelijk. Maar met een beetje geluk en iets meer nauwkeurigheid had er meer in gezeten. Zoals ze zeggen in Eindhoven: achteraf ist mooi wonen. Nou ja: eerst een nul, nu een halfje, dus op naar de derde match. Conclusie: niet verloren."

7. Theo Jacobs – Hans Groffen (w) 0,5-0,5
"Deze keer gingen we naar Steensel, waar ik nog nooit was geweest. Waar je met het schaken toch allemaal (wel niet) komt! De eerste zetten waren vertrouwd. Theo deed de goede tegenzetten, althans ik kreeg geen overwicht. Gaandeweg viel ik terug in een fout die ik echt moet verbeteren ....tempoverlies! Mijn tegenstander nam het initiatief, ik was hier niet happy mee. Hij zadelde me op met een slechte pionnenstructuur. Theo wilde terecht stukken afruilen, in het geval van de dame was dat nog niet zo erg voor me. Later kwam ik een stuk achter en leek het doek te vallen voor mij! Mijn tegenstander wilde mijn sterke loper afruilen tegen zijn paard. Daar mocht ik niet op ingaan en verder in de partij kreeg ik een vrijpion... de lucht klaarde op! Hij zag dat dat een probleem kon worden voor hem en offerde zijn paard hiervoor op. Ik kwam voor het eerst in de partij een kwaliteit voor te staan, maar moest wel eerst twee pionnen bij hem zien te pakken om remise te kunnen maken. Toen dit lukte had ik in het eindspel naast koning en toren een loper extra. Ik probeerde door te spelen om mat te proberen. Theo vertelde me na de partij dat hij toen wel nerveus was, hij nam even een moment voor zichzelf en na een sigaret kwam hij weer terug en maakte geen fout met zijn koning en toren. Na nog 28 zetten bleek het toch wel zinloos om nog langer door te gaan... ondanks ruim voldoende tijd was het echt remise."

8. Henk Bogers – Paul Vermee (z) 1-0
"Zaterdagochtend naar Stinsel (Steensel), vooral bewoond door landbouwers en buitenlui. Met goede moed begonnen aan mijn partij. Geopend met e4 in plaats van f4. Had dit misschien beter niet kunnen doen, want er kwam geen schot in. Het ging steeds gelijk op waarbij ik uiteindelijk op de 29e zet een domme fout maakte en een paardje weggaf met ernstig gevolg: een positie die hopeloos was. Ik kwam er niet meer uit bij zet 35 en zat me inmiddels behoorlijk te ergeren. Dit kwam niet in de laatste plaats door de opmerkingen van mijn tegenstander bij diverse zetten. Dit was niet goed, ja, dit kan ook, maar... et cetera. Een en ander werd weer goedgemaakt door de gezellige sfeer van ons team. Toch altijd een genot om te zien hoe enthousiast we zijn. Op naar de volgende externe!"

Goede start in het WK (5-11-2018, Algemeen)
In Santiago de Compostela (Spanje) is Tommy Grooten goed begonnen aan het WK tot en met 8 jaar. In de eerste ronde versloeg hij de Spanjaard Sergio Diniz Lopez (1093). Vandaag staat, om 16.30 uur, ronde 2 op het programma. Dan neemt Tommy het met wit op tegen Bogdan-Andrei Ivancescu (1233) uit Roemenië. Je kunt het toernooi volgen via de toernooisite. Voor een uitgebreider verslag en analyses kun je terecht op de blog die vader Herman bijhoudt.

De Stukkenjagers 1 pakt eerste punt (4-11-2018, Algemeen)
Het vlaggenschip roeit tot nu toe in de Meesterklasse uitstekend tegen de stroom in . Bij Charlois Europoort werd zelfs het eerste matchpunt gepakt, waardoor de laatste plaats werd verlaten en hoop op handhaving levend wordt gehouden. Er waren in Rotterdam zeges voor Lars Vereggen (5), Mark Haast (8), Tijmen Kapman (9) en Mees van Osch (10), terwijl Mart Nabuurs (2) remiseerde met een grootmeester en ook Luuk Baselmans (6) keurig het punt deelde. Stefan Beukema (1), Herman Grooten (3), Jasper Beukema (4) en Jordy Schouten (7) gingen onderuit.
De uitslagen en stand in de Meesterklasse vind je hier.

De Stukkenjagers 2 op het vinkentouw na gelijkspel (4-11-2018, Algemeen)
In klasse 2D heeft geen enkele ploeg na drie ronden meer dan 4 matchpunten. Het tweede verzuimde tegen ESV de gedeelde koppositie te pakken. In Eindhoven werd het 4-4, dankzij winstpartijen van Bram van den Berg (1) en Bianca de Jong-Muhren (6) en remises van Eric de Moor (3), Anne Haast (4), Mark Clijsen (5) en Koen Haast (7). Helaas stonden daar nederlagen van Sjoerd van Roon (8) en - in extremis - Cor van Dongen (2) tegenover.
De uitslagen en stand in 2D vind je hier.

De Stukkenjagers 3 verliest onnodig (4-11-2018, Algemeen)
Het derde viel terug naar de middenmoot door een nipt verlies bij Strijdt met Beleid in Nijmegen. De nederlaag kwam pas in de laatste partij tot stand. De eerste score kwam van Martijn Blom (5). Na een zet of twintig stond er een vrijwel symmetrisch eindspel op het bord: remise. Ook Erik Dignum (4) voelde wel iets voor remise, maar hij moest toch maar doorspelen met dame+paard tegen dame+loper. Daarna duurde het even voordat de score muteerde. Rudolf Kat (7) bracht SJ 3 op voorsprong met een verdiende zege, maar daar stond tegenover dat Peter Huibers (1) het niet kon bolwerken tegen de sterkste tegenstander, die het openingsvoordeeltje keurig uitbouwde. Kort daarop stond het ineens 3,5-1,5. Roland Daamen (6) had secuur berekend dat hij met zijn dame de witte stelling kon binnendringen, waarna zijn toren een pion kon snaaien. Dat bleek beslissend. Erik Dignum haalde op curieuze wijze het punt binnen. Zijn tegenstander liet al zijn pionnen op de kleur van zijn eigen loper vastleggen, en Erik kon met zijn paard op de witte velden naar winnend voordeel manoeuvreren. Het stond al +6 voor hem, toen hij opeens de Nijmegenaar de kans bood om zijn paard te slaan. Erik kreeg een hartwip toen hij besefte dat terugslaan tot een verloren pionneneindspel zou leiden. Maar het geluk was met hem; zonder terugslaan bleek hij over een verborgen promotiecombinatie te beschikken.
Maar niet lang na de tijdcontrole stond het weer gelijk. Fré Hoogendoorn (2) zag zijn tegenaanval op de damevleugel keurig in toom gehouden en moest vervolgens lijdzaam toezien hoe zijn tegenstander door zijn koningsstelling heen sneed. John Greunsven (8) had het aanvankelijk redelijk voor elkaar, maar een ongelukkige torenzet kostte hem een kwaliteit. Daarna werd hij keurig uitgeteld.
Bij deze 3,5-3,5 stand rustte het lot van het team op de schouders van César Becx (3). Die stond eerst wat beter, daarna wat slechter, en leverde na de tijdcontrole een pion in. Hij keepte aanvankelijk uitstekend, en toen de laatste torens werden geruild leek hij met twee paarden en 3 pionnen tegen loper, paard en 4 pionnen weinig te vrezen te hebben. Niets doen leek het devies, maar dat is aan César helaas niet besteed. Hij zocht de complicatie om snel naar remise af te wikkelen. Niet logisch, maar het had kunnen werken, ware het niet dat hij bij het uitvoeren van de geplande remisebrengende zettenreeks last kreeg van waanbeelden en toch maar voor een extra pionoffer koos. Dat bleek onzinnig te zijn. Een dure 4,5-3,5 nederlaag was het gevolg.
De uitslagen en stand in 3G vind je hier.

De Stukkenjagers 4 loopt spitsroeden (4-11-2018, Algemeen)
Het vierde bleef ook in zijn derde wedstrijd puntloos. Geen wonder, tegen De Combinatie uit Asten, koploper in 3H. Teamleider Ron de Veen geeft een impressie:
"Helaas ook deze wedstrijd geen matchpunten. Toch had ik vooraf het vertrouwen in een stunt. Het begin was aardig. Lex Karstens (5) had veel ruimteoverwicht tegen Michel Kerkhof en stond duidelijk beter. En ook Joost Op 't Hoog (6) leek goed te staan tegen Raymond Briels. Daarentegen had Kienfong Lie Kwie (7) een slechter eindspel tegen Gerard van den Berg en had Constantijn Beukema (3) het lastig tegen Bob Jansen.
Toch had ik na twee uur schaken nog hoop. Helaas maakte Lex een foutje en kwam hij remise overeen. Daarna verloren Kienfong, Constantijn en Joost. Later verloor ook Jan Otten (8) van Jos Swinkels, Jan had volgens eigen zeggen nog kansen had op een beter resultaat. Henk-Jan Beukema raakte aan het topbord een pion achter in het eindspel, dat zijn tegenstander Egbert Clevers vakkundig uitspeelde. Christiaan Beukema hield op bord 2 lang stand tegen Maurice Swinkels, maar ook hier werd helaas verloren.
Zelf had ik de langste partij, had remisekansen, maar mijn tegenstander Rob Aarts beheerste het eindspel net wat beter, ook hier een nederlaag: 0,5-7,5. Spelers van De Combinatie gaven sportief toe dat de uitslag wel wat geflatteerd was. Hoe dan ook, De Combinatie heeft meer dan terecht gewonnen. Als je verliest maakt het niet zoveel uit of je net-aan of dik verliest. De matchpunten zijn het belangrijkste. De volgende wedstrijd tegen Zuid Limburg 4 zal van groot belang zijn om ons misschien nog te kunnen handhaven in deze sterke poule."
De uitslagen en stand in 3H vind je hier

De Stukkenjagers 5 dichtbij nieuwe surprise (4-11-2018, Algemeen)
In de eerste ronde behaalde een knap gelijkspel. Ook in ronde 2 waren ze dicht bij een verrassing, tegen SVO, de topfavoriet in 5F. Teamleider Guus Vermeulen doet verslag:
"We hebben met 5-3 verloren, maar 4-4 heeft er zeker ingezeten. Jeroen van de Rijt (7) speelt remise tegen Arend-Jan Meerwijk, ik (6) deel ook het punt, met Eric van Dongen. Paul Castermans (8) wint knap van Jean-Marie Wildeboer Schut, met zwart in een Spaanse partij. Bart van den Berg (2) verliest tegen Rick van Loy al snel een stuk en later ook de partij: 2-2.
Bas Rosheuvel (1) verliest helaas in een toreneindspel en ook Huong Do (3) redt het uiteindelijk niet tegen Stefan Hess. Het ging lang gelijk op, maar in tijdnoodfase gaat er materiaal verloren, 2-4.
Bastiaan van de Rijt (2) wint knap van Roel Romanesco, in een eindspel van twee torens tegen toren + loper. Nadat er een toren geruild was, sluit Bastiaan de witte koning af en kan hij zelfs mat geven. De dreiging was voldoende: 3-4. Ik geef aan Maarten Werkhoven (4) door dat hij moet winnen tegen Ralf Weijers. Opening was scherp, met tegenovergestelde rochades, maar verderop moet en Maarten zijn dame geven voor twee stukken. Maarten weet alles knap dicht te schuiven, remise leek waarschijnlijk. Op mijn verzoek gaat hij all-in en komt zowaar straal gewonnen te staan (+35, volgens Maarten). Op de laatste zet gaat het echter gruwelijk mis en in plaats van 4-4 is het plots 3-5. Toch knap gestreden!"
De uitslagen en stand in 5F vind je hier.

De Stukkenjagers 6 gaat vooruit (4-11-2018, Algemeen)
Het zesde deed het al aanmerkelijk beter dan in de eerste wedstrijd. In Steensel werd tegen De Kemppion maar met 6-2 verloren. Held van de wedstrijd werd Jan Weijters (3) die won. Bert Wels (6) en Hans Groffen (7) remiseerden, maar dat lukte Harry Buyvoets (1), Carlo Butalid (2), Jan van den Dries (4), Roger Bougie (5) en Paul Vermee (8) dan weer niet. Naar verluidt is het team deze zondag gezamenlijk in retraite om het verslag te schrijven.
De uitslagen en stand in 5F vind je hier.

De Stukkenjagers 7 weert zich uitstekend (4-11-2018, Algemeen)
Het zevende behaalde een uitstekend resultaat bij favoriet WLC 3. Er leek zelfs meer in te zitten dan de uiteindelijke 5-3 nederlaag. TL Wil Wouts bericht:
"De teamleider werd gecomplimenteerd door de TL van WLC 3. Hij zei verrast en verbaasd te zijn door ons spel. César had vrijdag op de druk bezochte inloopschaakmiddag voorspeld dat we blij mochten zijn met 1,5 punt. Deze verwachting overtroffen we dus met 100% en dat tegen het sterkste team uit onze klasse. Als je die redenering doortrekt staan ons nog mooie uitslagen te wachten.
Tegen de spelers met ongeveer 200 ratingpunten meer stonden we na die partijen voor met 2,5-0,5. Ivar van der Heide (1402) had een fraaie en snelle remise tegen Aard Daanen (1640). Daarna had Wil Wouts (1202) een fraai punt tegen René Vink (1527). Dat was al bijzonder, maar meer nog omdat Wil eerst schaak gaf en daarna mat dacht te geven... dat dacht zijn tegenstander ook. Hij feliciteerde Wil met de overwinning, maar bij nadere beschouwing bleek hij nog een escape te hebben met daarna een betere stelling! Je kunt dan zeggen dat die Wouts geluk heeft gehad, maar je kunt ook zeggen dat de stelling zo verassend en ingewikkeld was dat de tegenstander het niet overzag. Ik ga voor de laatste uitleg. 1,5-0,5, maar de grootste triomf moest nog komen; die van René Davidse (1004) tegen Martie van de Sanden (1648). René speelde vanaf zet één zeer geconcentreerd (zouden meer mensen moeten doen) en toen de tegenstander een paardvork overzag was de overwinning meer dan verdiend.
Thomas Tepe (1575) had een langdurige, maar uiteindelijk verliezende partij tegen Leo van IJzendoorn (1701), absoluut geen schande. Leo van Gelder ( 1530) moest het loodje leggen tegen Tobias Jacobs (1740). Bjoern Hofmans (1254) werd langzaam gewurgd en uiteindelijk met een paardvork door Ralph Eijkenboom (1433) gevloerd. Ad Haans (1158) hield het lang, zeer lang vol tegen Maiko van Daalen (1201), maar ging uiteindelijk door de knieën. Toen was Hans van Driel (1087) nog bezig met een kwaliteit voor tegen Wim Lucassen (1519). Hij stond voor en zijn verstand zei 'Toren naar d4' ,maar zijn hand deed e4 en toen trapte hij in een dubbele aanval van de loper. Het kostte hem zijn kwaliteit en de stelling was opeens totaal gelijk... derhalve remise.
Alles bij elkaar waren we dik, dik tevreden en gingen in opperbeste stemming huiswaarts."
De uitslagen en stand in 6C vind je hier.

Het was weer Grote Ratingdag (2-11-2018, Algemeen)
Op 1 november hebben de KNSB-ratings hun driemaandelijkse update gehad. Bekijk de nieuwe getallen van alle SJ'ers hier. Een specificatie van de verwerkte partijen vind je door hier je naam in te voeren.
De nieuwe FIDE-ratings van onze clubleden per 1 november vind je hier; voor de specificatie van de resultaten moet je zijn op de site van de FIDE.

Topdrukte bij inloopschaak (2-11-2018, Algemeen)
Maar liefst 22 schakers gaven acte de présence bij de inloopschaaksessie van vrijdag 2 november. Raimon Bach, Sebastiaan Dijksman, Jan Douwes, Carlo Butalid, Piet Kooijman (allen 2 uit 2) en Frans Konings (1 uit 1) bleven zonder verlies. Ook volgende week is het weer inloopschaken geblazen; wie zich op 9 november voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar van Cinecitta, kan meteen aanschuiven voor een of twee rapidpotten.

Wat gaat het worden, zaterdag? (2-11-2018, Algemeen)
Op zaterdag 3 november vliegen alle zeven teams van De Stukkenjagers weer uit. Alvast een rondje langs de velden.

De Stukkenjagers 1 gaat in de derde ronde van de Meesterklasse op bezoek in Rotterdam, bij Charlois Europoort. De Rotterdammers noteerden in de eerste twee ronden een verrassende zege én een dito nederlaag. Het zou mooi zijn als we die laatste dunnetjes over kunnen doen. De Stukkenjagers 2 reist naar Eindhoven, waar het samen met ESV de wonden gaat likken van de onverwachte tikken die beide teams in ronde 2 opliepen. De beide favorieten in 2D ontlopen elkaar niet veel.
De Stukkenjagers 3 pakte in 3G in de eerste twee duels met wat geluk drie matchpunten, en mag nu in Nijmegen proberen over koploper Strijdt Met Beleid heen te wippen. Ook hier vrijwel gelijke ratings, al zijn ze bij de onzen eerlijker verdeeld. De Stukkenjagers 4 staat ook in zijn derde optreden voor een pittige klus. De Combinatie uit Asten heeft zelfs een grootmeester in de gelederen en zal niet willen struikelen over het hekje dat onze nummer moet sluiten.
Voor de overige teams gloort pas de tweede ronde. De Stukkenjagers 5 begon met een sterk gelijkspel en zal zich nogmaals moeten overtreffen om de topfavoriet in 5F, SV Oisterwijk, te weerstaan. Derdeklasser De Stukkenjagers 6 reist naar Steensel om De Kemppion te bekampen. Een standaardteam, en dat betekent dat de topborden het zwaar zullen krijgen. En de rest ook, schatten we. Eenzelfde scenario ligt in 6C in het verschiet voor De Stukkenjagers 7, dat naar verwachting in Eindhoven spitsroeden gaat lopen bij WLC 3. Met een beetje pech zou het zomaar eens een historische dag kunnen worden voor onze club.

Kadet Tommy is er klaar voor! (2-11-2018, Algemeen)
Op zondag 4 november beginnen in Santiago de Compostela (Spanje) de World Cadets Chess Championships 2018 U08, zeg maar gewoon het WK tot en met 8 jaar. Onder de deelnemers Tommy Grooten, die met zijn FIDE-rating van 1649 tiende staat op de plaatsingslijst. Nu zegt dat niet alles, want bijna 50 van de 136 deelnemertjes hebben nog geen rating, en daar zullen vast ook grote talenten tussen zitten. Het elfrondige evenement is te volgen via de toernooisite, elke dag is er één ronde, die om 16.30 uur begint. Meer achtergronden over Tommy's avonturen vind je op sterk.spel, of op de blog die vader Herman bijhoudt.

Nederland te klein voor Fons en Wil? (1-11-2018, Algemeen)
In de tweede ronde van het Stukkenjagers Open, op 31 oktober, waren de ratingverschillen een stuk kleiner dan in de openingsronde. Dat leverde al wat meer verrassingen op.

Die vielen dan weer niet bovenin het klassement. Aan de tien topborden wonnen alle ratingfavorieten, al moesten sommigen heel hard werken om de vis op het droge te krijgen. Met name Herman Grooten en Tijmen Kampman mochten blij zijn dat ze er zonder kleerscheuren vanaf kwamen. Herman had dankzij zijn loperpaar compensatie voor een geofferde pion, maar na een slecht getimede dameruil kon Matthijs Dijkstra (HMC) zich een stuk geruster voelen. Helaas voor hem stond er ook nog een klok naast het bord. De lopers van Herman bleven prikken, totdat Matthijs de controle verloor. Een andere topper, Tijmen Kampman, had in het middenspel enkele pionnen buitgemaakt op Karel Storm, die daarvoor te weinig compensatie had. Maar met beiden onder de minuut kan het zomaar een ander verhaal worden. Tijmen zat eigenlijk al in de oogstmodus, toen hij Karel een mooie kans gaf om naar een remisekansrijk eindspel af te wikkelen. Maar die ging ongemerkt voorbij…
Dat gold niet voor de knappe remise die Fons van Leersum uit het vuur wist te slepen tegen Mike Ahern: die straalde je vanaf twee plekken op het uitslagenformulier tegemoet. Kennelijk komt Fons’ spel in interlands pas echt goed tot zijn recht. Dat lijkt ook op te gaan voor Wil Wouts. Tegenstander Christophe Verledens speelde de rol van vrijgevige Belg met verve, hij leverde een kwaliteit in en moest het verzet staken.
Voor iets kleine ratingsurprises zorgden Roger Bougie en Jeffrey van Huijgevoort. Eerstgenoemde liet met een verdiend halfje tegen Maarten de Wit (EGS) zien dat hij zijn instroomrating allang ontgroeid is. Underdog Jeffrey trof in Paul Castermans een tegenstander, die net zo’n positionele stijl heeft als hij. Dat leverde tot in het verre toreneindspel geen schokgolven op: een prima remise voor Jeffrey.
Rene Davidse en Rob de Wolf (SVO) lukte het dan weer nét niet om tot scoren te komen tegen een topper. Rene verzuimde tegen Marieke Sarton om een complexe materiaalverhouding een veel fleuriger aanzien te geven door een extra stuk mee te pakken. Of Rob echt gewonnen stond tegen Bart Plasmans is nog steeds de vraag, maar het zag er eng uit voor zwart. Rob zag op het laatst echter beren op de weg en tja, het was nu eenmaal niet de week van de wolven. Na deze ronde zijn er elf spelers met 2 uit 2. Curieus is de wijze waarop Toon Stuart aan zijn punten komt: via Het Boze Oog. Voor de tweede keer in successie moest de beoogde tegenstander forfait geven. Weliswaar kreeg hij in Jan Hes een alternatieve tegenstander, maar die kon hem de weg naar de top niet versperren.

Daverende entree bij inloopschaak (1-11-2018, Algemeen)
Achttien spelers bij het inloopschaak van vrijdag 26 oktober. Van hen maakte debutant Ronald Kloeg meteen furore door Hans Thönissen én Kienfong Lie Kwie te verslaan. Ook Sebastiaan Dijksman, Marsel van Hoorn, Frans Leijtens en Hans Groffen wonnen beide partijen, terwijl Theo Mulder (1 uit 1) het rijtje ongeslagenen completeerde.
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 2 november. Wie zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag.

Helaas in Griekenland (30-10-2018, Algemeen)
Jasper Beukema is in het WK Jeugd Under18 op een 50%-score blijven steken. In de slotronde ging hij onderuit, waar een zege hem een IM-norm had opgeleverd. Jammer, maar een TPR van 2380 in een elfrondig toernooi geeft natuurlijk wel aan dat van uitstel geen afstel zal komen. Voor zijn broer Constantijn was deelname aan het WK Under14 een leerzame ervaring. De details vind je op de toernooisite.

Omhoog of omlaag, dat is de vraag (30-10-2018, Algemeen)
Na de clubavond van 24 oktober is de eerste cyclus van de Groepencompetitie over de helft, hoog tijd om eens te kijken wie er in welke race verzeild is geraakt.

In de B2 was er spektakel in het toptreffen Bastiaan van de Rijt - Bart van den Berg. Bart koos slim voor een onverwacht gambiet en daarna leken heel wat stukken aan een ernstige vorm van hyperactiviteit te lijden. Maar die van Bart lieten zich verreweg het beste coachen; de witte koning kreeg maar geen rust en moest uiteindelijk het moede hoofd in de schoot leggen. Door deze zege is Bart - met 5 uit 7 - een voorname kandidaat voor een van de twee promotieplaatsen. Voor Bastiaan (3,5 uit 5) hoeft deze eerste nederlaag evenmin fataal te zijn, maar hij voelt wel de hete verliespuntenadem van Toon Stuart (4,5 uit 7) en Henry Flikweert (4 uit 6) in de nek. Toon bouwde tegen hekkensluiter Kees Gelens een eindspelvoordeeltje goed uit. Hoe Henry in de race bleef is een raadsel. Maarten Werkhoven leek immers recht op de winst af te stevenen in het eindspel met wederzijdse vrijpionnen. Kennelijk is hij de zwarte boer op a3 toch even uit het oog verloren: 0-1. Of Stefan Hess (2,5 uit 5) zich nog in de strijd zal kunnen mengen, is zeer de vraag. Wel won hij in no time van Christophe Verledens.
In de B1 vergrootte Kienfong Lie Kwie de (degradatie!)zorgen van Joost Op ’t Hoog. Of hijzelf - met 2 uit 4 - nog een rol gaat spelen in de strijd om de twee promotieplaatsen? Wie dat in ieder geval wel doet is Jeroen van de Rijt, die Paul Castermans uittelde. En wellicht geldt dat ook voor Emil Voorhorst, iets later gestart, maar nu op 2 uit 2 na de winst tegen Thomas Schollen.
In de D-groep zijn er vier promotiestekken: eentje voor Bjoern Hofmans (5 uit 5) en drie voor de rest. In die race liep Jan Bergsma flinke averij op; Ad Haans gaf hem geen kans. Daardoor viel Jan terug naar 50%, een score waar Hans Groffen juist weer bovenuit piept, na de zege op Fons van Leersum. Paul Vermee verschafte zich een uitstekende uitgangspositie door concurrent Coen Klaassen met zwart op te knopen. En dan Bertje Wels. Onder het motto ‘eerst het zuur en dan het zoet’ smeekte hij de WL om eerst al zijn zwartpartijen te mogen afwerken. En verrek, het werkt. Nu moest ook Rene Davidse onder het juk door, en heeft Bert met 4,5 uit 7 en nog drie witpartijen voor de boeg een mooi perspectief.
We switchen naar de A-groepen. In de A1 is de strijd om de groepswinst nog open. Tijmen Kampman, Jordy Schouten en César Becx wonnen van respectievelijk Guus Vermeulen, Karel Storm en Sebastiaan Dijksman. Zij hebben - net als Sjoerd van Roon - allen één verliespunt. In de A2 is er meer verschil tussen de boten. Die van Luuk Baselmans is een stipje aan de horizon, na diens vierde zege, op Ruud Feelders. De rest moet roeien met de riemen die ze hebben. Dat nam Erik Dignum letterlijk. Na een foutzet besloot hij tegen Pascal Graafmans zijn dame te geven voor twee lichte stukken. Op zich verre van voldoende, maar Erik voerde de psychologische druk goed op door al zijn stukken te activeren. Pascal kon opvallend weinig uitrichten en bezweek uiteindelijk zelfs onder de neerwaartse spiraal. Reinier Jaquet koos tegen Bob Jansen voor een nivellerende opening, maar Bob is niet de speler om zich daarbij neer te leggen. Hij zocht de activiteit, maar Reinier bleef alert en wist met een originele paardmanoeuvre zelfs een pion buit te maken. Net toen hij risicoloos voor twee uitslagen kon gaan spelen… werd het opeens remise.
Vorige week maakten we ons vrolijk over het hoge aantal remises dat Theo van de Hoek en Guus van Heck afscheidden. Dat hebben beiden kennelijk op hun fatsoen getrokken. Theo maakte in de C1 Hans van Driel in het middenspel een stuk afhandig en liet niet meer los. En ook Guus kende, tegen Nico Dignum in de C2, deze keer geen pardon. In de C1 stelt Ivar van der Heide nadrukkelijk zijn kandidatuur voor een van de twee promotieplaatsen. Hij kwam op 4 uit 5 door een met al zijn stukken gevoerde koningsaanval tot een goed einde te brengen. Elroy Kerstens deed goede zaken door te winnen van Ton Tepe, die volgens eigen zeggen zich willoos naar de slachtbank liet leiden. In de C2 sluipt Roger Bougie - nu 3,5 uit 5 - omhoog; hij stond al aardig toen Jan Weijters zich een vingerfout permitteerde. Roger staat gelijk met Thomas Tepe, die Toon Tibosch onder de 50% drukte. Cees Zoontjens en Jeffrey van Huijgevoort staan allebei op +1, na de onderlinge partij die Jeffrey in zijn voordeel besliste. In de enige ratingpartij van de avond bleef Leo van Gelder Wil Wouts de baas.
Alle partijen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijsten in de standen in de diverse groepen, die je hier kunt bewonderen.

De Stukkenjagers B pakt eerste punt (30-10-2018, Algemeen)
Het B-team speelde vrijdagavond een derby bij KiNG B. Het werd 2-2 wat een goede afspiegeling van het spelverloop was. Ruud Feelders (2) en Sebastiaan Dijksman (3) wonnen, waarbij eerstgenoemde een bang moment moest doorstaan. Martijn Blom (1) en Bas Rosheuvel (4) verloren, waar de invaller-kopman goede remisekansen leek te hebben.

Spannende slotronde in WK Jeugd (29-10-2018, Algemeen)
Na een dipje in de ronden 6 en 7 heeft Jasper Beukema na 10 ronden in het WK Jeugd in Porto Carras (Griekenland) nog steeds een TPR van boven de 2400. Met nog één ronde te gaan staat hij op 5,5 uit 10 in de categorie Under18. Het is aan de rekenmeesters om te kijken of een zege op de Indonesische FM Mitrabha (2352) hem alsnog aan een IM-norm helpt. In de categorie Under14 heeft Constantijn Beukema 3 uit 10. Live-partijen kun je hier volgen, de standen staan hier.

Mooie prestaties van Stukkenjagers (29-10-2018, Algemeen)
Zoals gemeld waren er afgelopen week diverse leden actief in herfsttoernooien. De kennismaking van Lex Karstens met het 44th Guernsey International Chess Festival viel in smaak. In de A-groep scoorde hij 4 uit 7, goed voor een TPR van 2053 en een ratingprijs, zoals je hier kunt checken.
Welhaast meesterlijk was de prestatie van Frans Konings in het Hoogeveen Schaaktoernooi. Hij stond op 3 uit 6 toen hij aanzette voor een geweldige eindsprint door de sterke IM Robby Kevlishvili te verslaan. Daarna volgden nog twee zeges: 6 uit 9 en een TPR van 2372! De details vind je hier. Ook Rudolf Kat mag terugkijken op een bijzonder geslaagd optreden, in de Haarlemse Meesters Open. Hij versloeg diverse hoger aangeslagen spelers en kwam uit op 5 uit 9 en een TPR van bijna 2100.
Daar leek ook Roland Daamen naar op weg, na twee zeges in het Eijgenbrood-weekendtoernooi in Amsterdam. Maar in de drie laatste ronden kwamen er helaas kinken in de kabel: 3 uit 6. Ook onder de deelnemers César Becx. Hij bleef het hele toernooi ongeslagen, en versloeg alle tegenstanders boven 1900. Dat zijn normaliter twee voorwaarden voor een strakke GM-norm, maar in dit geval bleef het bij een reality check.

De Stukkenjagers E verliest in Zundert (26-10-2018, Algemeen)
SJ E heeft donderdag de eclatante zege uit de eerste ronde geen vervolg kunnen geven. Uit tegen het op papier iets sterkere De Raadsheer B werd een 3-1 nederlaag geleden. Debutant Christophe Verledens (2) en Elroy Kerstens (3) brachten ieder een halfje in, maar helaas konden Thomas Tepe (1) en Coen Klaassen (4) het niet bolwerken.

De Stukkenjagers D verrast met zege (24-10-2018, Algemeen)
Kon SJ F in Goirle dinsdagavond geen potten breken, op de naburige tafels was er wel succes voor de onzen. Het D-team boekte ten koste van EGS A zijn eerste seizoenszege. En dat terwijl de Goirlenaren, met louter (oud-)SJ-leden in de opstelling, toch uitgesproken ratingfavoriet waren. Erik Dignum (1), Guus Vermeulen (2) en Paul Castermans (3) remiseerden tegen respectievelijk Bram van Huijgevoort, Alex van Lanen en Pascal Graafmans. Daarmee effenden ze het pad voor Henry Flikweert om held van de avond te worden. Hij versloeg Bart Plasmans, waardoor er een verrassende 2,5-1,5 op het scorebord kwam. Het verslag van de Goirlenaren staat hier.

Jasper Beukema op normkoers (24-10-2018, Algemeen)
Het WK Jeugd in Porto Carras (Griekenland) is inmiddels gevorderd tot ronde 6. In de categorie Under18 doet Jasper Beukema het nog steeds meer dan uitstekend. Weliswaar ging hij in ronde 4 onderuit tegen IM Makhnev (2442), maar hij herstelde zich uitstekend met een zege op IM Ioannidis (2407). Daardoor blijft zijn TPR in de buurt van de 2600, terwijl uiteindelijk 2450 nodig is voor een IM-norm. In ronde 6 heeft Jasper alweer een veelbelovende stelling, tegen FM Haug (2391), zie daarvoor de toernooisite met live-partijen. In de categorie Under14 staat Constantijn Beukema inmiddels op 1,5 uit 5, zoals je hier kunt checken.

De Stukkenjagers A slaat toe in Helmond (24-10-2018, Algemeen)
Het A-team heeft gisteren overtuigend met 3-1 gewonnen van HSC A. Aanvoerder Tijmen Kampman bericht: "Luuk Baselmans (3) en ik (2) wonnen vrij regelmatig. Herman Grooten (1) en Sjoerd van Roon (4) wisten beiden een eindspel met een pion meer niet te winnen. Vooral Hermans tegenstander verdedigde zich erg goed en wist in tijdnood goed met het lawaai in de zaal om te gaan." Het verslag van de Helmonders vind je hier.

De Stukkenjagers F vocht tegen de bierkaai (24-10-2018, Algemeen)
Helaas is SJ F dinsdag in de uitwedstrijd tegen EGS B niet tot scoren gekomen. Dat was ook niet de verwachting, gezien het ratingverschil dat gemiddeld ruim 450 punten bedroeg. Een zege voor de Goirlenaren derhalve, en zero points voor Nico Dignum (1), Bjoern Hofmans (2), Wil Wouts (3) en Rene Davidse (4). Al was Wil naar verluidt zeer dichtbij een knappe zege op Maarten de Wit... Het verslag van de Goirlenaren staat hier.

Ze zijn onder ons! (23-10-2018, Algemeen)
Wees gerust: we gaan de clubavond van 17 oktober niet doodzwijgen. Al was het alleen al omdat er verontrustende ontwikkelingen te melden zijn.

In de D-groep dendert Bjoern Hofmans gewoon door, hij heeft nog steeds 100% na een snelle zege op Hans Groffen. De vier andere winnaars in deze groep lijken zich te gaan mengen in de strijd om de resterende drie promotieplaatsen. Coen Klaassen kwam enigszins gelukkig op 4 uit 6. Wat zou er gebeurd zijn als Wil Wouts 'gewoon' die loper op d3 had geslagen? Ook Bert Wels, Paul Vermee en Rene Davidse sloten aan bij de brede subtop, door zeges op respectievelijk Fons van Leersum, Jan Hes en Ad Haans.
In de C1 groep haalde Theo van de Hoek weer een mollenstreek uit. Deze infiltrant uit de damwereld lijkt op een geheime missie om het remisepercentage bij die schakers op te krikken. Tegen Carlo Butalid schoof Theo rustig naar zijn derde remise in successie. Dat kwam goed uit voor de concurrenten van Carlo (3,5 uit 5) in de promotiestrijd. Ivar van der Heide kwam op 3 uit 4 door Ton Tepe in een lange partij de baas te blijven. Leo van Gelder blijft soeverein aan op met 5,5 uit 7, hij won van Jaap Steenkamer. Is in de C1 Theo’s sabotagepoging nog eenvoudig te detecteren, in de C2 gaan onze damvrienden geraffineerder te werk. Decennia geleden plaatsten zij een zogeheten sleeper cell bij De Stukkenjagers. Die is aan het begin van het seizoen geactiveerd: Guus van Heck noteerde tegen Toon Tibosch zijn vijfde puntendeling in zes partijen. Het remisepercentage in deze groep nadert de 50%, ook al omdat in het toptreffen tussen Thomas Tepe en Jan Weijters eveneens het punt gedeeld werd. In deze groep is bijna iedereen nog in de race voor promotie. Zo ook Roger Bougie en Jeffrey van Huijgevoort, die goede zaken deden tegen Nico Dignum en Theo Mulder. Die laatste twee staan momenteel onder de rode streep.
In de B-groepen ging het er allerminst vredelievend aan toe. In de B2 eindigden zelfs alle vier de partijen in een beslissing. Bij drie van de verliezers kregen hun promotieambities een flinke knauw. Stefan Hees overdreef zijn offerlust weer eens tegen Bastiaan van de Rijt en kreeg het deksel op de neus; Stefan duikt onder de 50%, maar Bastiaan lonkt richting A-groep met 3,5 uit 4. Alleen Bart van den Berg heeft meer punten, maar na zijn eerste nederlaag - tegen Henry Flikweert - blijft hij op 4 uit 6 staan. Bart Plasmans lijkt promotie te kunnen vergeten, hij kreeg geen grip op het spel van Toon Stuart, die met 3,5 uit 6 nog wel mag hopen. Dat geldt ook, in de degradatiezone, voor Maarten Werkhoven die de aanval van Christophe Verledens neutraliseerde en toesloeg in het eindspel.
In de B1 bleef het duel tussen Jan Otten en Jeroen van de Rijt onbeslist. Bas Rosheuvel boekte een cruciale zege op Kienfong Lie Kwie en piept boven de 50% uit. Zover is Joost Op ' t Hoog nog niet, maar de winst tegen Thomas Schollen is een eerste stap om zijn slechte start te corrigeren.
In de A1 lukte het Guus Vermeulen tegen Karel Storm niet zijn eerste score op het bord te brengen. Sebastiaan Dijksman en Jordy Schouten maakten er een lang en spannend gevecht van. Toen Sebastiaans aanvalskansen uitdoofden, gaf Jordy’s opgerukte d-pion uiteindelijk de doorslag. Ook bij César Becx-Sjoerd van Roon was de zwarte d-pion bijna aan de overkant. Dit noodzaakte César tot een combinatieve zettenreeks richting eeuwig schaak. Dat lag even later voor het grijpen, maar in zijn haast verving César de remisebrengende slotzet door een blunder. Daarna was het klaar: punt voor Sjoerd. In de A2 moest Pascal Graafmans tegen al snel het moede hoofd in de schoot leggen, toen Lex Karstens het verdwaalde witte paard op h5 incasseerde. Mark Clijsen wipte naar 3 uit 5 door Ruud Feelders te verslaan. In de partij Bob Jansen-Erik Dignum werd er lang gevochten. Curieus, maar zeker niet slecht, was dat Erik zijn koning in het middenspel naar b5 dirigeerde. Uiteindelijk was er voor geen van beiden doorkomen aan: remise. Door deze resultaten heeft Luuk Baselmans (3 uit 3) nu twee verliespunten minder dan alle andere spelers. In de enige vrije partij van de avond wist Ron de Veen uiteindelijk het verzet van Paul Castermans te breken.
Alle partijen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijsten in de standen in de diverse groepen, die je hier vindt.

Herfstschakers in Guernsey, Hoogeveen en Haarlem (23-10-2018, Algemeen)
Drie Stukkenjagers zijn momenteel actief in traditionele herfsttoernooien. Lex Karstens reisde naar het idyllische kanaaleiland Guernsey om deel te nemen aan het 44th Guernsey International Chess Festival. In de A-groep begon hij goed met een remise tegen 2000+, maar in ronde 2 liet hij winst- en remisekansen onbenut tegen een CM: 0,5 uit 2 derhalve. Het toernooi is te volgen via de toernooisite.
Nog Iets herfstiger is het jaarlijkse Hoogeveen Schaaktoernooi. Daarin staat onze supersub Frans Konings op 2 uit 4, alle info vind je hier. En dan is er uiteraard Rudolf Kat, die op 1,5 uit 4 staat in de Haarlemse Meesters Open.

De Stukkenjagers C wint weer (23-10-2018, Algemeen)
Het C-team heeft ook zijn tweede wedstrijd in de eerste klasse met het kleinst mogelijke verschil gewonnen. Uit tegen De Kentering A werd met 2,5-1,5 gewonnen. De basis voor de zege werd afgelopen woensdag al gelegd. Rudolf Kat (1) speelde op verzoek van de Rosmalenaren zijn partij vooruit. Hij leek roemloos ten onder te gaan, maar bleef stug doorschaken in een eindspel met een vol stuk minder. Tot ieders verbazing wist hij, in eendrachtige samenwerking met zijn tegenstander, een matnetje te vlechten waardoor hij het stuk terugwon: remise.
Na zo'n meeval kon het natuurlijk niet meer mis gaan. Maandag in Rosmalen wonnen Ron de Veen (2) en Jan Otten (4) hun partij regelmatig. Captain Reinier Jaquet (3) had minmaal remise in handen, voordat één zet hem in rouw dompelde. Voor even dan, want het teamresultaat vergoedde veel.

Grootmeesterlijke start in WK Jeugd (22-10-2018, Algemeen)
Afgelopen weekend is in Porto Carras (Griekenland) het WK Jeugd van start gegaan. Daaraan doen drie Beukema's mee. Jasper in de categorie Under18, Constantijn in Under14 en Stefan in Over18, hij is namelijk als coach van de Belgische selectie actief. Jasper beleeft een droomstart, met een zege in ronde 1 op de Oezbeekse GM Abdusattorov (2558), gevolgd door nog winstpartij, tegen FM Muha (Kroatië, 2365) en een remise met de Letse IM Pultinevicius (2465): 2,5 uit 3. Constantijn moet in zijn eveneeens sterk bezette categorie nog even op stoom komen, hij staat op 0,5 uit 3. De scores vind je hier, de toernooisite met live-partijen hier.

Van de eeuwige toernooivelden (22-10-2018, Algemeen)
De Europacup voor clubteams zit er weer op. In Chalkidiki deed Jan Sprenger het aan bord 1 van Schachfreunde Berlin uitstekend, al temperde een nederlaag in de slotronde de euforie. Toch mag hij met 3 uit 6 en een TPR van 2548 tevreden zijn. De details vind je op de toernooisite.
Twee Stukkenjagers in het rapid-/snelschaaktoernooi in Krimpen aan den IJssel op zaterdag 20 oktober. Van hen kwam Herman Grooten dichtbij de toernooizege: gedeeld tweede met 8,5 uit 10. Zoon Tommy deed het met 4,5 punt ook niet verkeerd. Een verslag vind je hier. Een weekje eerder gaven acht leden acte de présence op de tweede avond van de KiNG-snelschaakcyclus, maar zij konden zo te zien geen beslissende potten breken.

'Verrassing' bij inloopschaak (22-10-2018, Algemeen)
Zestien spelers bezochten de inloopschaaksessie van vrijdag 19 oktober waarin de ronden 15 en 16 van de eerste periode werden gespeeld. Vijf spelers bleven ongeslagen, en hoe: Erik Dignum, Jan Douwes, Raimon Bach, Kienfong Lie Kwie en Jan van den Dries scoorden 2 uit 2. Toch werd de show gestolen door Piet Kooijman, die er - voor de tweede keer alweer - in slaagde César Becx te verslaan. Hij verstevigde daardoor zijn koppositie in het ratingwinstklassement.
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend twee rapidpartijen in de Ristobar te spelen dient zich aan op vrijdag 26 oktober. Wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen aan de slag.

Stukkenjager in Europa Cup (16-10-2018, Algemeen)
Momenteel woedt in het Griekse Chalkidiki de strijd om de European Chess Club Cup 2018. Dit jaar slaan we als club weer eens een jaartje over, maar toch is er een lid actief. Jan Sprenger verdedigt het eerste bord van Schachfreunde Berlin. Na zijn finale GM-norm van vorig jaar is hij ook in deze editie behoorlijk op dreef: 2,5 uit 4, met onder meer een remise tegen Hao Wang (2722!) en zeges op Thomas Beerdsen en - vandaag - Jan Werle. Het toernooi, met dagelijks veel live-partijen, is te volgen via de toernooisite.

Gezellige drukte en verrassende uitslagen (16-10-2018, Algemeen)
Met zeventien schakers beleefde het inloopschaak in Cinecitta op vrijdag 12 oktober een goedbezochte sessie. In een ontspannen sfeer kwamen er diverse verrassende uitslagen op het scorebord. Zo wonnen Bastiaan en Jeroen van de Rijt van respectievelijk Jan Douwes en César Becx. Zij figureren dan ook in het rijtje ongeslagenen: Bastiaan (2 uit 2), Sebastiaan Dijksman, Wil Wouts, Erik Dignum (1,5 uit 2), Theo Mulder en Jeroen (1 uit 1). De volgende bijeenkomst is op vrijdag 19 oktober. Wie zich dan voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen aanschuiven voor een partij met 25 minuten bedenktijd.

Zesdeklassers huilen niet (11-10-2018, Algemeen)
De kop van het Stukkenjagers Open is eraf. In de eerste ronde, op woensdag 10 oktober, mocht de onderste helft van de plaatsingslijst het opnemen tegen de bovenste. Ondanks de vaak enorme ratingverschillen moest de argeloze toeschouwer soms toch raden bij welk naamkaartje die hogere rating hoorde.

Zo moesten de 'toppers' Rick van Loy, Peter Huibers, Sjoerd van Roon en César Becx allen bange momenten doorstaan. Rick liet zijn dame min of meer vangen door Wil Wouts, en stond tijdelijk een toren achter. Oké, Wils paard op a8 was ten dode opgeschreven, maar dan nóg. De kentering kwam toen Wil, in zijn haast om ook zijn koningstoren in het spel te brengen, wilde rocheren. Tja, dat mag niet meer als je koning al wat heeft gewandeld. De verplichte koningszet gaf het zwarte tegenspel een - uiteindelijk - beslissend kontje. Peter Huibers kreeg te maken met een aanvalslustige Leo van Gelder. Die trok met zwart fel van leer op de damevleugel, en met succes. Op het hoogtepunt had hij met dame en paard de witte koning kunnen uitroken. Maar na een aarzeling van Leo nam Peter het over en lanceerde hij een winnende tegenaanval.
Mike Ahern kwam tegen Sjoerd van Roon als grote winnaar uit de opening tevoorschijn. Niet alleen had hij materieel voordeel, ook stond de zwarte koning nogal op de tocht. Toen Sjoerd erin slaagde de coördinatie tussen zijn stukken te verbeteren, mocht hij weer hopen. Mikes plannen gingen steeds net niet op, en die van Sjoerd in toenemende mate: toch 0-1. Zeer curieus ging het er aan toe bij César Becx-Marieke Sarton. De zwartspeelster speelde consequent op de aanval. Ze richtte twee torens op g2 en stuurde met een gemeen pionzetje (e6-e5) César naar de Eeuwige Denkvelden: hoe ging hij het in vredesnaam keepen als ook nog de zwarte dame op h3 zou landen? Na een halfuur deed hij een vertwijfelde poging, en gelukkig voor hem koos Marieke niet een vrijwel winnende voortzetting, maar de variant waar hij op hoopte. Kennelijk nog onder de indruk van Mariekes aanvalsspel koos César dan weer niet voor een schaakje en +5, maar voor de afwikkeling naar een vrijwel gelijk eindspel. Dat won hij moeizaam.
Toch slaagden er drie spelers wél in om de ratingfavorieten tegenover hen van de winst af te houden. Alledrie komen ze nota bene uit in de kelder van het competitieschaak, de nieuwe zesde klasse. Bij Paul Vermee zag het er aanvankelijk niet succesrijk uit, toen Guus Vermeulen hem een pion en een stuk afhandig maakte. Maar opeens kreeg hij een stuk terug en toen koos Guus wijselijk eieren voor zijn geld: remise. Dat deed ook Lex Karstens. Zijn tegenstander Elroy Kerstens had met fris spel een kwaliteit geofferd, en daarvoor zeker compensatie dankzij zijn in de zwarte stelling geïnfiltreerde loper. Toch leek de remise waartoe werd besloten wat aan de vroege kant. Dat kan niet gezegd worden van het verdiende halfje dat Guus van Heck in een lange partij Rudolf Kat ontfutselde. (Bijna) alle resultaten van de eerste ronde vind je hier. De volgende ronde van het toernooi is op 31 oktober. Wie dan niet kan en dat nog niet gemeld heeft, laat dat bij voorkeur snel weten via paul@stukkenjagers.nl.

'Hoe zit het met de promotie/degradatie?' (9-10-2018, Algemeen)
Je zou het met al dat externe geweld bijna vergeten dat we ook nog een bloeiende interne competitie hebben. Op woensdag 3 oktober werden er 24 partijen gespeeld.

In de D-groep is de gretigheid om de strijd aan te gaan steevast groot. Zo stond Wil Wouts als elfde man te popelen om eventueel de plaats van een laatkomer in te nemen. Zijn wens ging om 20.20 uur in vervulling, maar een puntje leverde deze ‘invalbeurt’ niet op: Bert Wels, met wit nog ongeslagen dit seizoen, ging ermee vandoor. Koploper Bjoern Hofmans offerde een pionnetje tegen Jan Bergsma, en kreeg daar een reus van een zwartveldige loper voor terug. Daarmee hield hij de zwarte koning in het midden, en dat werd Jan te veel. Jan Hes was niet te beroerd om een stuk mee te pakken dat Ad Haans tegen zijn gewoonte in pardoes in de aanbieding deed. Rene Davidse tekende zijn eerste zege aan, tegen Coen Klaassen, die daardoor terugvalt naar 50%. Een spektakelstuk was de partij Hans Groffen-Paul Vermee. Hans schaakte sterk, stuurde zijn dame op rooftocht en liet haar vervolgens de gecreëerde vrijpionnen naar de overkant begeleiden. Maar… met de hem resterende dame + loper wist Paul een tegendreiging in de stelling te vlechten, die Hans een zet te lang negeerde: mat en 0-1.
Zover liet Christophe Verledens het in de B1 niet komen; net toen de stukken van Toon Stuart klaar stonden om vernietigend toe te slaan, zag hij in dat verder verzet zinloos was. In deze groep won Bastiaan van de Rijt het topduel van Bart Plasmans, terwijl Stefan Hess weer wat onder de mensen kwam door Maarten Werkhoven te verslaan.
In de andere B-groep pakte Kienfong Lie Kwie het punt tegen Jan Otten en had ook Jeroen van de Rijt alle reden om opgetogen te zijn; hij versloeg Bas Rosheuvel. Ook een verrassing was de tweede winstpartij van Thomas Schollen op dit niveau, met Paul Castermans de pineut. Dit nieuwe hoogtepunt verleidde Thomas ertoe om eens voorzichtig te informeren naar 'de promotie-/degradatieregelingen, en dan in het bijzonder in de B-poule'. Iets zegt ons dat in het bijzonder de promotieregeling zijn interesse heeft. Zijn komende tegenstanders zijn in ieder geval gewaarschuwd.
In de C-groepen eindigden alle vijf de ontmoetingen in een beslissing. In de C2 maakten Cees Zoontjens en Jan Weijters hun favorietenrol waar tegen respectievelijk Roger Bougie en Nico Dignum. Heel spannend was het bij Guus van Heck-Jeffrey van Huijgevoort. Guus stond gewonnen, maar had het weer eens te kwaad met de klok. Jeffrey deed zijn best om nog promotiedreigingen te creëren, maar Guus was toch sneller met zijn slotaanval. In de C1 heeft Leo van Gelder een demarrage ingezet; hij kwam al op 4,5 uit 6 door Elroy Kerstens terug te wijzen. Jaap Steenkamer boekte zijn eerste overwinning, ten koste van Hans van Driel.
Ten slotte de A-groep(en), met zeven partijen. In de A2 eindigden de ontmoetingen Ron de Veen-Reinier Jaquet en Lex Karstens-Mark Clijsen in remise. Ruud Feelders had een mooie stelling regen Erik Dignum, maar een blunder kostte hem de partij. In de A1 ontweek César Becx met een gekunstelde zet de openingskennis van Guus Vermeulen, maar het werkte wel: 0-1. Het was sowieso een goede avond voor de senioren in deze groep; Rudolf Kat en Willem Blankert kraaiden uiteindelijk victorie tegen Karel Storm en Sebastiaan Dijksman. En verdraaid, ook in de partij Tijmen Kampman-Sjoerd van Roon zegevierde de oudere.
Bob Jansen mag zich na deze avond de allereerste koploper in het Stukkenjagers Open van 2018-2019 noemen. Hij speelde vooruit tegen Thomas Tepe. Flink vooruit zelfs, maar Thomas verdedigde zich kranig. Totdat Bob met De7 twee ongedekte torens aanviel én mat dreigde. Luuk Baselmans won de enige ratingpartij van de avond, van Joost Op ’t Hoog.
De mutaties die dit alles teweegbracht op Stukkenjagers-ratinglijst zijn alweer ingehaald door de realiteit. Dat geldt natuurlijk niet voor de standen in de diverse groepen, die je hier vindt.

SJ 7 goed bij de les (8-10-2018, Algemeen)
Van teamleider Wil Wouts ontvingen we onderstaand verslag van de match tegen DSC 2, die zo'n eclatant resultaat opleverde.

"Bij de eerste schaakles van Herman Grooten op 1 oktober gaf een substantieel aantal spelers uit De Stukkenjagers 7 acte de présence. Herman benadrukte het belang van tactische wendingen voor schakers van ons niveau. 'Vergeet even de strategie en concentreer je op de tactiek: dubbele aanval, matbeelden en een batterij opbouwen.' Eenieder had kennelijk goed geluisterd, en nu al werpen de lessen van Herman hun vruchten af. Zo won Elroy Kerstens in een ingewikkelde stelling fraai met een opgebouwde batterij. En Wil had een batterij opgebouwd met de vijandige dame als prooi voor het kopstuk (de loper) en een matveld voor het sluitstuk (de dame). Na 13 zetten streek de tegenstander de vlag.
Ad Haans won zoals gewoonlijk aan het achtste bord, na de dame en twee torens veroverd te hebben. Helaas had Hans van Driel een paard en zijn tegenstander een toren met een gelijk aantal pionnen. En die toren kan sneller pionnen oprapen dan een paard.
Thomas Tepe verkeerde in bloedvorm en speelde volgens zijn ratingniveau naar een fraaie snelle overwinning. Eenieder die stond te kijken bij Rene Davidse zag dat hij mat in twee kon geven. Waarom deed hij dat niet? Omdat hij gezien had dat zijn opponent een dodelijke batterij opgebouwd had hetgeen voor hem direct dameverlies zou betekenen. René had het wel in de smiezen en trapte er niet in. Weer die batterij dus, maar dan bij de tegenstander. Hij maakte er remise van en dat betekende voor ons al 4,5 punt!
Cees Zoontjens was blij met zijn remise, want de tegenstander had met drie pionnenzetten zijn hele koningsvleugel kunnen vernielen. En Leo van Gelder ten slotte won gewoon omdat hij beter gespeeld had. Derhalve won het zevende tegen Dongen 2 met 6-2. Hier zijn wij voorlopig zeer content mee.

SJ 6 snel aan het bier en de bitterballen (8-10-2018, Algemeen)
De uitslag is veelzeggend. Daarom maken we er maar niet al te veel woorden aan vuil. De Rooise Dam- en Schaakvereniging, je zou tegenstanders verwachten die "dam" zeggen op het moment dat de pion promoveert, maar deze mannen waren uit het juiste stauntonhout gesneden. De nederlaag was al min of meer aangekondigd in de voorbeschouwing. Echter, we waren niet van plan om ons zonder slag of stoot over te geven. Op een gewone dag verlies je regelmatig, op een goede is remise een geweldige prestatie en op een buitengewone kom je in de krant. Elke keer dat wij in de bovenzaal speelden was er sprake van urenlange oorlogvoering op de 64 velden. Nu niet. Of de zon ons nu naar het terras lokte, of dat we simpelweg niet boven onszelf konden uitstijgen...feit is dat we nog nooit zo snel onder de voet zijn gelopen. Om 14.40 uur was Bert de laatste die in het stof moest bijten. Ruim een uur eerder moest Paul als eerste opgeven. Vervolgens speelde Guus remise, een knappe prestatie tegen 200 elopunten meer. Jan W verloor kansloos en iets later tekende Roger voor de eerste en enige winstpartij, respect! Daarna viel zowat elke vijf minuten de vlag voor achtereenvolgens Jan B, Carlo en captain Jan van den D. Het enige wat restte was een zonnig terras, Texels bier en bitterballen. Iedere speler blikt even terug op de eigen partij. (JW)

John ten Ham (1814) - Jan Weijters (1463) 1-0
"In deze partij koos ik in de opening voor een andere voortzetting dan gebruikelijk. Toen ik in het middenspel een aanvallende zet deed en een pion achterop raakte was het pleit in hogere zin beslecht. Een pion achter en druk op de geïsoleerde c-pion deden mij uiteindelijk de das om. Aandachtspuntje: ik had nog zeeën van tijd over die ik beter had kunnen benutten! Deze tegenstander was zeker vandaag een maatje te groot."

Carlo Butalid (1542) - Martijn Bax (1763) 0-1
"De Reti-opening liep goed, maar na paardenruil op de 13e en dame- en loperruil op de 18e en 19e zet had zwart een vrije d-pion ontwikkeld. Ik kon de pion op de 6e rij tegenhouden ondanks pogingen van zwart om hem naar voren te krijgen. Uiteindelijk braken de zwarte pionnen aan de koningszijde door mijn pionnenscherm heen en konden zijn torens mijn koning aanvallen. Schaakmat op de 38e zet."

Bert de Laat (1632) - Guus van Heck (1416) 1/2-1/2
"Op het derde bord kreeg ik weliswaar achter de zwarte stukken mijn geliefde Frans op het bord, zij het helaas niet de gewenste variant. Frans-spelers zijn in het algemeen niet erg dol op de ruilvariant, alhoewel het tegen een tegenstander met een hogere rating ook weer niet al te verkeerd is. Door de symmetrische pionnenstructuur is de remisemarge nogal groot en dat bleek ook wel in de partij tegen Bert de Laat die de variant met Pf3 speelde. Een ogenblik dacht ik dat hij het op zijn Kasparovs zou doen met 5.c4. Maar wederom helaas, dat deed hij niet. Hij ging rustiger dan rustig verder met Le2 en de paardmanoeuvre Pb1-Pd2-Pb3. De balans werd gedurende de gehele partij niet verstoord, alhoewel ik wel het idee had een ietsiepietsie beter te staan. Nieuwsgierig als ik was, heb ik zaterdagavond de hele familie engines geraadpleegd, maar ook in de slotstelling kwamen Komodo (9), Stockfish (9) en Fritz (11) niet verder dan resp. -0.35, 0.00!! en -0.34. Terecht remise dus."

Jan van den Dries (1383) - Daan Geboers (1765) 0-1
"Mijn partij begon rustig met een Hollandse opening (d4-f5). Op de 16e zet drong de zwarte dame onverwacht mijn stelling binnen. Ik dacht die dame in eerste instantie te kunnen vangen, maar dat lukte net niet en het kostte me aanvankelijk één en uiteindelijk twee pionnen. Dat was te veel om Daan met z’n surplus aan ratingpunten uit zijn evenwicht te brengen. Bekwaam en rustig wikkelde hij af naar een eindspel waarin uiteindelijk het overwicht van twee pionnen door hem verzilverd werd: 0-1."

Ad Verhagen (1525) - Jan Bergsma (1179) 1-0
"Soms heb je van die partijen... dat je geen enkele fout maakt (althans, daar ben je dan van overtuigd) en toch verliest. Ik wijt het maar aan het goede, maar toch ook aanvallende positiespel van mijn tegenstander, waardoor de druk op mijn doordacht opgebouwde stelling te groot werd tot ik eronder bezweek en moest opgeven. Ik verweet mezelf niets maar baalde wel."

Bert Wels - Wim van der Heijden 0-1
"Opening d4-d5 en het spel kan beginnen. Van der Heijden neemt de tijd, de positie lijkt remise maar zwart straft een onnauwkeurigheid van wit af. Dat kost mij een toren en hem een loper. Ondertussen staat zijn andere loper hinderlijk op h3 en kan hij de torens verdubbelen. Spartelend gaat wit ten onder aan een overmachtige matwending. Om Wim T te citeren: jammer maar helaas."

Jan van Lanen (1483) - Roger Bougie 0-1
"Mijn eerste partij in de externe competitie speelde ik met de zwarte stukken. Na de opening e4-c5 ging het lange tijd gelijk op. Pionnen, paarden, witte lopers en dames werden geruild, waarna mijn tegenstander zich rond de 20e zet liet verrassen door een vork van mijn overgebleven paard. Hij besloot een paard en een toren in te leveren voor een toren. Omdat een aantal zetten later de promotie van mijn zwarte d-pion alleen nog af te wenden was door de zwarte loper in te ruilen tegen deze pion, gaf mijn tegenstander 9 zetten later op. Ik was blij voor mezelf en het team. Ook leuk: de familie-eer is gered; omdat mijn broer Pascal in 1993 zijn enige partij (een invalbeurt) voor De Stukkenjagers verloor, stonden we nog op 0 punten in de Eeuwigdurende Ranglijst.

Paul Vermee (1127) - Basten Huisman 0-1
"Op een fantastische zonnige morgen begon mijn schaakpartij tegen Basten Huisman en ik moet zeggen dat het voor mijn gevoel niet verkeerd ging. Aan de veranderde tijdsindeling moest ik wennen. Hoezo heb ik nu 1 uur en 31 minuten tijd...maar het noteren ging goed en de schaakpartij ook. Ditmaal niet geopend met f4, maar met paard c3 en aangemoedigd door de snelle overwinning van Wil Wouts zat ik ook goed in het spel. Echter bij zet 18 raakte ik het spoor bijster en verloor ik stuk na stuk. Mijn tegenstander was zo aardig, ik dacht: ik ga niet voor pat spelen, hoewel ik dit eigenlijk wel verplicht was aan het team. Drie seconden na mijn opgave komt een bejaarde schaker van de tegenpartij zich meteen met onze partij bemoeien. Dit is iets waar ik zo slecht tegen kan; ik zat nog te bekomen van mijn fouten en gelijk hangt er weer iemand boven mijn bord. Door mijn opmerking hierover ontstond dus weer enige commotie... Verder een heel gezellige schaakmiddag!"

Externe, de verslagen (7-10-2018, Algemeen)
De komende week zullen vast her en der verslagen verschijnen van de zaterdag gespeelde KNSB-matches. We zullen onderstaande lijst steeds aanvullen met linkjes.

De Stukkenjagers 1 - MuConsult Apeldoorn partijen
De Stukkenjagers 2 - Krimpen aan den IJssel
De Stukkenjagers 3 (zie onder) - Moira-Domtoren
De Stukkenjagers 4 - WLC
De Stukkenjagers 5 - DSC Dongen
De Stukkenjagers 6 (zie boven) - RDS
De Stukkenjagers 7 (zie boven) - DSC Dongen 2

Inloopschaak: bijna de helft verliest niet (7-10-2018, Algemeen)
De inloopschaaksessie van vrijdag 5 oktober trok dertien belangstellenden. Bijna de helft bleef ongeslagen: Jan Douwes (2 uit 2), Bert Wels, Hans Groffen (1,5 uit 2), Guus Vermeulen, César Becx (1 uit 1) en Jan van den Dries (0,5 uit 1). Op vrijdag 12 oktober is er weer een mogelijkheid om gratis en vrijblijvend een of twee potten rapidschaak te spelen. Wie zich om 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta meldt kan meteen aan de slag.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]