[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
23-02-2018: 13.30-16.00 uur: Inloopschaak in Cinecitta

Nieuws

De Stukkenjagers 7: fietsend naar de zege (21-12-2017, Algemeen)
Weer slaagde ons zevende erin om een hoger aangeslagen tegenstander te verslaan. En dat voor de vierde achtereenvolgende keer! Na een gezamenlijke fietsrit werd EGS 2 aan de zegekar gebonden, dankzij zeges van Thomas Tepe, Ivar van der Heide, Rene Davidse, Leo van Gelder en Wil Wouts. Die winstpartijen compenseerden de verliesbeurten van Cees Zoontjens, Francois Moran en Ad Haans ruimschoots: 5-3. Een uitgebreid verslag vind je op de SJ-blogspot. Ook de Goirlenaren maakten een verslag, met foto's. Je vindt het hier.

De Zeven gaan op reis (15-12-2017, Algemeen)
Op zaterdag 16 december spelen alle zeven teams van De Stukkenjagers uitwedstrijden. Alleen het zesde kan vrij-uit spelen.

Eersteklasser De Stukkenjagers 1 gaat in Nijmegen proberen de draad weer op te pakken na de nederlaag tegen Zukertort Amstelveen. Geen eenvoudige taak, tegen UVS, maar alleen met een zege blijft het vlaggenschip in het spoor van Witte Paard Sas van Gent.
De Stukkenjagers 2 maakt de langste reis van de dag, naar koploper Spijkenisse. Geen ideale tegenstander om van de laatste plaats in de tweede klasse D af te komen.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 bevindt zich na vier ronden zowaar op de tweede plaats. Nog twee puntjes en ze degraderen niet, maar stiekem ligt de lat alweer hoger. Zo bekeken zou een overwinning in Helmond, op het sterke HSC, als katapult kunnen fungeren.
Al even euforisch moeten ze bij De Stukkenjagers 4 zijn: met 7 uit 4 staat deze gedoodverfde degradatiekandidaat mee bovenaan in de NBSB Promotieklasse. Wie weet kan ook HSC 2 aan de zegekar gebonden worden.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 speelt bij Waalwijk 2 een do-or-die-match. Beide teams kunnen alleen door een zege in het spoor van De Raadsheer 2 blijven.
Derdeklasser De Stukkenjagers 6 pakte de vorige keer tegen EGS 2 de eerste matchpunten en die smaakten naar meer. Maar of het huzarenstukje tegen Nuenen 2 een vervolg krijgt is zeer de vraag. Ach, we kunnen altijd de sneeuw de schuld geven. We kijken in ieder geval uit naar het mega-verslag.
De Stukkenjagers 7 zit in dezelfde groep in heel andere weersomstandigheden: op een roze wolk, met 6 uit 3. Als het aan het ongetwijfeld op revanche beluste EGS 2 ligt, zou het daar weleens hard vanaf kunnen vallen. Het wordt ongetwijfeld spannend in Goirle.

Leo van Gelder kwam, zag en overwon... (15-12-2017, Algemeen)
Zestien schakers vermaakten zich vrijdagmiddag 15 december in Cinecitta prima bij het inloopschaak. Van hen bleven er vijf ongeslagen: Jan Douwes, Frans Leijtens en Leo van Gelder scoorden 2 uit 2, terwijl Joop van Troost en Frans Konings 1 uit 1 noteerden. Vooral Leo baarde opzien, met strakke zeges op Bram van den Berg en Erik Dignum. Mocht hij de vereiste tien partijen vol maken, dan ligt Leo aardig op koers voor de Cinecitta-bon. Die wordt uitgereikt aan de speler met de grootste ratingwinst in deze periode van 26 ronden. De volgende sessie is op vrijdag 22 december, de meldtijden zijn ook dan 13.30 en 14.45 uur.

Opluchting bij De Stukkenjagers C (15-12-2017, Algemeen)
Inmiddels bericht ontvangen van de competitieleider van de NBSB: de dubbelrol van Sebastiaan Dijksman in ronde 4 van de avondcompetitie blijft zonder gevolgen. Fré Hoogendoorn heeft met terugwerkende kracht zijn virtuele debuut in SJ C gemaakt.

Kampioen van Nederland! (11-12-2017, Algemeen)
Als Stukkenjagers-leden voor een andere club in de competitie uitkomen, besteden we alleen aandacht aan hun prestaties als ze bij voortduring tégen onze club uitkomen. Nu maken we toch een uitzondering voor de teams van Stichting Topschaak Brabant. STB 2 - met Jasper Beukema, Luuk Baselmans en Sjoerd van Roon in de gelederen - legde namelijk afgelopen zaterdag beslag op de nationale titel in de Jeugd Club Competitie; in de Meesterklasse A (voor spelers tot 20 jaar) werden alle acht wedstrijden gewonnen. Van harte proficiat! En vooruit: op de tweede plaats eindigde Utrecht (met Lars Vereggen), STB 1 (met Chris Beukema) werd derde en voor HMC (met Thomas Mollema) was er een vijfde stek. In de Meesterklasse D wist STB (met Constantijn Beukema) een nette tweede plek te bemachtigen. Meer details vind je hier.

Basquen: leuk! (11-12-2017, Algemeen)
Zaterdag 9 december had SG KiNG weer een primeur: het eerste Basque-toernooi. Daarbij spelen je tegenstander en jij aan twee borden tegelijk, met op beide borden de klok op 15 minuten. Het was voor de 40 deelnemers, verdeeld over café Boulevard en Cinecitta, flink wennen. Want wanneer maak je de keuze om je op welk bord te focussen? Of blijf je zo lang mogelijk op twee paarden wedden? Een leerproces voor velen.
Geen van de deelnemende Stukkenjagers wist de A-finalegroep te bereiken. Daarin schreef Stefan Kuipers het toernooi op zijn naam door in de Armageddon-barrage knap IGM Twan Burg de baas te blijven. Mark Clijsen smaakte het genoegen om de zege in de B-groep voor de poorten van de hel weg te slepen. Een uitgebreider verslag zal ongetwijfeld verschijnen op de site van SG KiNG, dat er weer een leuk evenement bij heeft.

De Stukkenjagers C maakt er een (extra) potje van (11-12-2017, Algemeen)
Levendige discussie voorafgaand aan de match bij Checkmate A. De Weertenaren hadden die vrijdagmiddag netjes laten weten dat ze maar drie borden bezet kregen en het eerste bord vrij zouden laten. Nu had SJ C daar juist Fré Hoogendoorn als (sterke) invaller in de opstelling staan. Die had zich bovendien al twee weken op deze zware taak voorbereid. Maar op deze Dag des Oordeels gunden hij en Joost Op 't Hoog dit uitje even genereus aan de ander. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om met vaste speler Joost af te reizen, wel zo logisch.
Ook onderweg doemde er een ethisch probleem op. Welke naam moest er op het formulier tegenover de N.O. worden ingevuld? Beetje vreemd om daar de naam van een debuterende invaller neer te pennen, toch? Dus bleven de verhinderde teamgenoten Bas Rosheuvel en Sebastiaan Dijksman als opties over. Eerstgenoemde viel af; het zou pesterig-sluw kunnen overkomen op de sportieve gastheren om de vierdebordspeler aan bord 1 een reglementair punt te laten incasseren. Dus viel de keuze unaniem op het virtueel inzetten van Sebastiaan - die begrijpelijkerwijs geen fiducie had gehad in de haalbaarheid van de laatste trein richting Breda.
De 1-0 voorsprong gaf het team geen vleugels. Joost had aan bord 4 in het middenspel weinig manoeuvreerruimte en zag de witte druk langzaam, maar o zo zeker toenemen. De 1-1 was onvermijdelijk. Ruud Feelders (3) stuurde tegen oud-lid Marco van der Linden een toren op avontuur in de zwarte koningsstelling. Toen het steeds niet lukte om meer stukken die kant op te dirigeren, blies Ruud wijselijk de aftocht. Nog net op tijd om een nadeeltje te neutraliseren: 1,5-1,5.
De beslissing zou vallen aan bord 2. Daar bleken César Becx én zijn tegenstander het na afloop roerend eens te zijn: na een baggeropening mocht César in zijn handjes knijpen dat hij niet werd aangeschroefd, maar na een tactisch intermezzo leek hij op weg naar een gezonde pluspion. Zoals zo vaak was de engine een geheel andere mening toegedaan. Verder dan + of -0,8 sloeg het ding niet uit.
Daar zou in de wederzijdse vliegende tijdnood, voor heel even, drastisch verandering in komen. Met nog luttele seconden op Césars klok bood de witspeler remise aan. Een aarzeling werd César fataal; niet alleen miste hij mat in een paar, maar ook viel twee zetten later zijn vlag. De tegenstander wees hier wel op, maar beide spelers gingen ervan uit dat de 40e zet gehaald was. Pas nadat wit nog een zet had uitgevoerd werd alsnog tot een reconstructie besloten. Dat bleek nou net de 41e zet te zijn. Even later werd de vrede getekend, en dat betekende 2-2. Hoewel.... teamleider César kreeg bij thuiskomst een hartverzakking toen hij de persoonlijke uitslagen van de gelijktijdig gespeelde match tussen KiNG A en De Stukkenjagers B bekeek. Wie zat daar pontificaal aan bord 2? Sebastiaan Dijksman! Nee hè? Ja hoor, nota bene door hemzelf geregeld als invaller; vanuit Tilburg is de terugreis naar Breda immers simpeler. Totaal vergeten in al die ethiek! Nou mag een spéler niet in één ronde voor twee teams uitkomen, maar geldt dat ook voor een naam? We wachten het antwoord van de bond op onze uitleg af.
Al met al een bijzondere avond, waarop Sebastiaan een welhaast goddelijke status bereikte: niet alleen heeft hij de kunst van de bilocatie al aardig onder de knie, ook beseffen we nu dat wij - conform het derde gebod - Zijn naam niet ijdel moeten gebruiken.

De Stukkenjagers B gaat ten onder (11-12-2017, Algemeen)
Onze promovendus wist van tevoren dat handhaving in de Hoofdklasse een pittige opgave was. Na de 3-1 nederlaag tegen SG KiNG A, de vierde in successie, is het al bijna een mission impossible om van de onderste drie plaatsen weg te komen. Aan bord 1 kreeg Lex Karstens klop van - weer hij! - Mark Haast. Sebastiaan Dijksman (2) en Ron de Veen (3) haalden keurige remises, maar Kienfong Lie Kwie (4) verloor verrassend van Bart van den Berg. Een verslag van de winnaars vind je hier.

Meteen spanning in tweede periode inloopschaak (11-12-2017, Algemeen)
Op vrijdag 8 december vonden veertien schakers de weg naar Cinecitta, voor de ronden 3 en 4 van de tweede periode van het inloopschaak. Vier spelers wisten in deze sessie een nederlaag te voorkomen: Hans Thönissen, César Becx (beiden 2 uit 2), koploper Erik Dignum (1,5 uit 2) en debutant Henri Anemaat (1 uit 1). In het ratingwinstklassement liggen Erik, Thomas Tepe (beiden +14), Hennie Daniëls en Hans van Driel (beiden +12) mooi op schema in de race voor de Cinecitta-bon.
Op vrijdag 15 december is er weer een mogelijkheid om twee rapidpartijen te spelen, de meldtijden zijn 13.30 en 14.45 uur.

Paul Vermee slaat verrassend toe (7-12-2017, Algemeen)
De clubavond van woensdag 6 december werd geopend door een instructieve schaakles van Bram van den Berg, met enkele pittige opgaven. Daarna brandde de strijd in de Groepencompetitie weer los.

Eerst even aandacht voor de allereerste Vierkamp, het alternatief voor spelers met even of structureel weinig tijd. De vier spelers die hierin aan elkaar gekoppeld zijn maken er een spannende affaire van. Ook na de partij van gisteren - waarin John Greunsven in een voordelig eindspel tegen Ron de Veen de winst niet vond - is het mogelijk dat alle deelnemers op 1,5 uit 3 eindigen. Daarvoor moet Roland Daamen in de laatste partij koploper Ruud Feelders (1,5 uit 2) verslaan. Reglementfetisjisten zouden in dat geval John tot winnaar kunnen uitroepen: net als Roland twee keer zwart en winnaar van het onderlinge duel. We wachten af.
Dat zal ook het credo moeten zijn in de A-groep, waar achterstallige partijen roet in de overzichtelijkheid gooit. In de A1 staan na de partijen van woensdag maar liefst vier spelers op 50%. Rudolf Kat is met 6-3 uitgespeeld, terwijl Luuk Baselmans, Stefan Hess en César Becx op 5-2,5 staan. Laatstgenoemde nam het op tegen Thomas Mollema en speelde dapper door na een remiseaanbod van de koploper. Terecht, want even verderop wist César de zwartspeler te verleiden tot een ogenschijnlijk profijtelijke loperruilpoging. Thomas kwam bedrogen uit; hij kreeg een fraaie interferentiezet om de oren en vond van schrik niet de taaiste verdediging tegen het correcte kwaliteitsoffer: mat. Ook in de A2 een verrassende uitslag. Nee, niet de remise tussen Karel Storm en Sebastiaan Dijksman, die daardoor beiden uitzicht houden op plaatsing voor de kampioenspoule. Voor de surprise tekende Sjoerd van Roon. Hij zag de beweeglijkheid van zijn stukken exponentieel toenemen na een slippertje van Mark Clijsen en maakte het keurig af. Beiden zijn ze met 6-4 geplaatst voor de kampioenspoule.
In de degradatieplayoffs boekte Kienfong Lie Kwie weer eens een lekkere aanvalsoverwinning, van de koningsstelling van Reinier Jaquet bleef weinig heel. Voor het geval Stefan Hess ook in het onderste toetje terecht komt, sprokkelde hij alvast een puntje: Erik Dignum blunderde in het eindspel pardoes een kwaliteit weg.
Meer duidelijkheid in de B-groep, waar alle spelers zich volop kunnen wijden aan de playoffs. In de promotiepoule zijn drie A-tickets te verdelen. Daarvoor stellen twee spelers zich nadrukkelijk kandidaat. Lex Karstens consolideerde zijn koppositie (7-5,5) door te remiseren met Bas Rosheuvel. Huong Do kwam op 7-5 door dankzij heel goede eindspeltechniek Maarten Werkhoven uit te tellen.
In de eveneens zes koppen tellende degradatiepoule zijn maar twee behoudsplaatsen te verdienen. René van den Bosch en Guus Vermeulen deden goede zaken door respectievelijk Emil Voorhorst en Thomas Tepe te verslaan. Anders dan genoemde verliezers blijven Bart van den Berg en Toon Stuart, na hun onderlinge remise, wel in de race om de B-status veilig te stellen.
In de C1 liep koploper Andries Deliën tegen de nummer 7 uit de rangschikking, Guus van Heck, onverwacht averij op: remise. In deze groep sloeg Rene Davidse een grote slag. Hij won van Nico Dignum en wipte over diens rug naar de promotiepoule, net als de al uitgespeelde Jeffrey van Huijgevoort. Dat lukte Jan van den Dries in de C2 dan weer niet, maar door de zege op Coen Klaassen begint hij met 7-3,5 wel met een goede uitgangspositie aan de degradatiepoule, die voor vijf van de acht deelnemers slecht nieuws zal brengen. Daar zal Jaap Steenkamer naar alle waarschijnlijkheid niet bij zijn. Hij kwam op het eindscore van 9-5 door ook zijn tweede playoffpartij - tegen François Moran - te winnen. Die veilige score leek ook voor Hans van Driel haalbaar, na zijn knappe zege van vorige week. Helaas voor Hans zette Peter Vincken hem de voet dwars. Nu maar afwachten of zijn 9-4 genoeg is.
Er werden al diverse partijen voor de tweede cyclus gespeeld, tussen spelers die al (vrijwel) zeker zijn van hun status. In het kader van de nieuwe C-groep realiseerde Paul Vermee de grootste ratingklapper van de avond, hij won zeer verrassend van Ton Tepe. Reden temeer voor Ton om vol te gaan voor het kansje op promotie naar de B. D-kampioen Kees Gelens ging bij zijn rentree alvast onderuit tegen Jeffrey van Huijgevoort.
In de D-groep was het al tweede cyclus wat de klok sloeg. In het geval van Fons van Leersum was dat helaas de noodklok. Hij liet zich een veelbelovende stelling tegen Ad Haans door de vingers glippen en leverde even later ook nog zijn dame in. Jan Bergsma staat in de nieuwe cyclus al op 2 uit 2, al moest hij flink werken voor de winst tegen Hans Groffen. Op het programma stond ook alvast een partij voor het Stukkenjagers Open van volgende week: Cees Zoontjens versloeg SJ 7-teamgenoot Leo van Gelder.
De standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings hier.

Anne Haast weer Nederlands kampioen! (6-12-2017, Algemeen)
Afgelopen zondag werd in Amstelveen het 3e CNE NK Rapid gehouden. Bij de vrouwen wist Anne Haast potdorie wéér de concurrentie voor te blijven. Een heel punt nog wel: 5,5 uit 7. Bianca de Jong-Muhren was bij 3 punten al uitgerekend. In de ook niet misselijke open A-groep scoorde Lars Vereggen een keurige 5 uit 7, Herman Grooten moest zich met 4 punten tevreden stellen, zoals je hier kunt zien.

Hans van Driel geeft het initiatief niet af (6-12-2017, Algemeen)
De clubavond van woensdag 29 november werd voorafgegaan door een gewaardeerde schaakles van houwdegen Stefan Hess. Daarna werden in diverse Groepen de kaarten definitief geschud.

In de D-groep, keurig op schema, vielen de laatste beslissingen. Bjoern Hofmans liet Wil Wouts al in de beginfase van hun partij een vernietigend paardschaak geven: dame kwijt. Daardoor promoveren Wil en Paul Vermee – naar de C-groep. Bjoern kan weliswaar nog op gelijke hoogte komen, maar komt dan SB-punten te kort. Kees Gelens legde beslag op de groepswinst door in het ongelijke-lopereindspel tegen Fons van Leersum zijn pionnenmeerderheid te benutten. Hij bleef daardoor op de nummer 2, Ivar van der Heide, een half verliespunt voor – of achter, zo je wilt. Jan Bergsma en Ad Haans speelden alvast een duel uit de tweede cyclus. Jan nam revanche voor de nederlaag in de lopende cyclus.
Ook in de B-groep is er nu meer duidelijkheid. In de B1 was al bekend wie er naar de promotiepoule en wie naar de degradatiepoule gaan. Voor laatstgenoemde voortzetting sloeg Thomas Tepe alsnog een slagje, hij versloeg Emil Voorhorst. In de B2 won Lex Karstens van Jan Otten en gaat hij als koploper naar de promotiepoule. Aan het eind van de avond bleek dat ook Jan hiervoor – met 50% - in aanmerking komt. Nummer 2 in de poule werd Maarten Werkhoven. Hij leek zich door de stelling (en remiseaanboden) van René van den Bosch heen te slaan, maar die kreeg zijn verdediging – dankzij wat tegendreigingen - toch net op tijd rond. Guus Vermeulen doorbrak zijn puntloosheid door een zege op Bart van den Berg, die hij daardoor meesleurde naar de degradatiepoule.
In de C2 vochten Jan Weijters en Cees Zoontjens een lang duel uit, waarin Cees er tot ieders verbazing niet in slaagde om zijn ruime materiële voordeel te verzilveren: remise. Hans van Driel deed uitstekende zaken door heel verrassend Leo van Gelder de baas te blijven. In zijn eerste reactie - "Hij heeft geen moment het initiatief gehad" – gaf de winnaar een inkijkje in het mantra, dat hij naar aanleiding van de les van Lex Karstens heeft geadopteerd: 'Mijn tegenstander mag het initiatief niet krijgen'. En maar blijven herhalen.
In de C1 bevestigde koploper Andries Deliën zijn goede vorm met winst tegen Rene Davidse. Nico Dignum verloor van Jaap Steenkamer en nu hangt het van zijn laatste partij af of hij zich alsnog plaatst voor de promotiepoule. Voor het geval hem dat niet lukt, speelde Jeffrey van Huijgevoort alvast voor de promotiepoule, hij won van Ton Tepe. In de degradatiepoule deelden Francois Moran en Guus van Heck het punt.
In de A-groepen is de situatie het meest onoverzichtelijk, door achterstallige partijen. In de partij Rudolf Kat-César Becx in A1 lieten beide combattanten zich niet van de wijs brengen door de ongebruikelijke opening. Lange tijd wisten zij het niveauverschil met de siliconenmonsters beperkt te houden. Het ging pas mis toen César zijn winstwil te ver doordreef en in tijdnood kwam. Rudolf bleef stoïcijns goede zetten doen en won, na een kleine omweg op het eind.
In de A2 beten Mark Clijsen en Tijmen Kampman elkaar niet: remise. Sjoerd van Roon deed tegen hekkensluiter Kienfong Lie Kwie wat de elo-profeten voorspelden: winnen. In een playoffduel won Luuk Baselmans van Sebastiaan Dijksman. Reinier Jaquet en Erik Dignum hielden elkaar in evenwicht. Dan is er nog de Vierkamp. Ruud Feelders had lange tijd het beste van het spel tegen Ron de Veen, maar wist niet door te drukken: remise. Eén ratingpartij deze avond: Hans Groffen won verrassend – en verrassend snel – van Paul Vermee.
De standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings hier.

De Stukkenjagers A vindt weg omhoog (5-12-2017, Algemeen)
Het vlaggenscheepje had in de eerste drie ronden al twee keer flinke averij opgelopen. Daarom kon het zich maandagavond, bij en tegen buurman De Drie Torens A, geen misstap meer permitteren. Uit de Hoofdklasse degraderen namelijk maar liefst drie van de acht teams. In Theseus werden het overwegend lange potten, waarin de onzen dankzij zeges van Tijmen Kampman (1), Mart Nabuurs (2) en Martijn Blom (4) aan het langste eind trokken. Met 3-1, want Sjoerd van Roon (3) kreeg klop. SJ A schuift hierdoor op naar de middenmoot, maar heeft nog een pittig programma voor de boeg.

De Stukkenjagers D boekt vitale zege (5-12-2017, Algemeen)
SJ D blijft goed presteren in groep B1 van de NBSB-avondcompetitie. Sterker nog, na het sleutelduel, maandag tegen De Kentering A, is het klassenbehoud opeens akelig dichtbij. In Rosmalen troffen alle vier spelers een ongeveer gelijkwaardige tegenstander, wel zo spannend. Erik Dignum (1), Thomas Tepe (3) en Andries Deliën (4) slaagden erin de volle buit binnen te halen. Dat Guus Vermeulen (2) het niet redde mocht de pret niet drukken. Door deze 3-1 zege wipt SJ D over De Kentering A heen in de stand, en neemt het drie punten afstand van de rode streep. In deze groep - van zeven teams - degradeert immers maar één team.

De Stukkenjagers E ontpopt zich tot Sinterklaas (5-12-2017, Algemeen)
Ook in de vierde wedstrijd lukte het SJ E niet een matchpunt te veroveren. Captain Cees Zoontjens bericht: 'In Roosendaal speelde SJ E tegen RSG C voor Sinterklaas. Terwijl Bjoern Hofmans(4) verrassend snel de 0-1 op het bord zette - stukwinst was hem niet ontgaan - bleek Cees Zoontjens (1) gepest te worden door een black-out, oeps, hele dame in de zak: 1-1. Rene Davidse (2) wilde daar niet voor onderdoen en deed een toren in de aanbieding: 1-2. En zeker weten, kort daarvoor stond René behoorlijk goed (Dxd6 met dreiging van stukwinst!) en had hij echt winstkansen. Hierna kreeg Wil Wouts (3) een tactisch remiseaanbod. Eerder had Wil toch mooie aanvalskansen via de open g-lijn, maar jammer, jammer: hád. Nu koos Wil eieren voor zijn geld, weigeren was geen optie, en RSG grabbelde de winst uit de zak: 1½-2½. En dus blijkt maar weer eens: wie zoet is krijgt letters, wie stout is een nul. En Cees kreeg als extraatje de zwarte piet. Moet je maar niet voor Sinterklaas spelen.'

Mark Haast op het podium in Asten (5-12-2017, Algemeen)
Op zaterdag 2 december busten twee Stukkenjagers naar het best wel verre Asten, waar De Combinatie weer zijn gezellige Snerttoernooi organiseerde. Mark Haast had de pech dat hij zwart had tegen de twee deelnemende grootmeesters. Van beiden verloor hij nipt, dan maar derde met 4,5 uit 7. César Becx begon én eindigde geweldig, zoals je hier kunt checken. Daartussen deed hij de naam van het toernooi veel eer aan.

Druk in Cinecitta bij start tweede periode (5-12-2017, Algemeen)
Op vrijdagmiddag 1 december waren er maar liefst achttien spelers bij het inloopschaak in Cinecitta. Ze begonnen met een schone lei aan de tweede periode, die wederom dertien vrijdagen - en daarmee 26 ronden - zal omvatten. De eerste klappen werden in ieder geval niet uitgedeeld aan de ongeslagenen van deze sessie: Erik Dignum (2 uit 2), Thomas Tepe, Hennie Daniëls en Wil Wouts (beiden 1,5 uit 2), Tommy de Jong en Theo Mulder (beiden 1 uit 1). Erik gaat met +15 aan de leiding in het nieuwe ratingwinstklassement na deze twee ronden.
Ook op vrijdag 8 december is er natuurlijk de gelegenheid om een of twee rapidpartijen te spelen. De meldtijden zijn 13.30 en 14.45 uur.

Inloopschaak: de nieuwe periode begint (1-12-2017, Algemeen)
Buiten is het koud, maar binnen – bij Cinecitta – kun je je ook op vrijdag 1 december weer warmen aan twee potten inloopschaak. De meldtijden voor de beide rapidpartijen zijn als vertrouwd: 13.30 en 14.45 uur. We beginnen dan aan een nieuwe periode van 13 weken, en dus een nieuwe race naar de Cinecitta-bon voor degene die over minstens 10 van de 26 partijen de meeste ratingwinst realiseert.
Op 24 november werd de eerste periode afgesloten. Maar liefst 19 van de 50 spelers hebben de vereiste 10 partijen gehaald. Willem van den Brink is zoals verwacht winnaar van het ratingwinstklassement (en de Cinecitta-bon!) gebleven, al werd zijn totaal (+62) overtroffen door Joop van Troost (+68) – die kwam helaas niet aan de 10 partijen. Ook Wil Wouts (+50) kwam dichtbij. Of dat handig is? Misschien niet. Ieder begint de nieuwe periode namelijk met zijn nieuwe rating. De favorieten voor de tweede periode moeten we dan ook waarschijnlijk lager op de eindranglijst van dit klassement zoeken.
In de algemene stand werd Willem nog wel achterhaald, door César Becx. Het is de bedoeling dat de vier periodekampioenen aan het eind van het seizoen kampen om de titel Inloopschaker van het Jaar.

De Stukkenjagers 1: nu in de achtervolging (update) (26-11-2017, Algemeen)
Het verslag van de Amstelveners vind je hier, het verslag van onze eigen Mark Haast vind je op schaaksite.nl.
Je hebt zo van die dagen. Het vlaggenschip, dat met Stefan Beukema ook al een van zijn toppers miste, raakte tegen Zukertort Amstelveen 1 lelijk uit de koers in de strijd om promotie naar de Meesterklasse. Alleen Jasper Beukema (1) en Lars Vereggen (4) wisten tot winst te komen, terwijl Mees van Osch (2), Mark Haast (6) en Tijmen Kampman (7) daar een halfje aan toevoegden. De laatste deed dat in een partij met wisselende kansen, waarin hij eerst gewonnen stond, maar zich op het laatst een tweede dame moest aanschaffen om de remisehaven te bereiken. Verlies was er voor Herman Grooten (3), Anne Haast (5), Nick Bijlsma (8), Mart Nabuurs (9) en invaller Reinier Jaquet (10). Door deze 3,5-6,5 liep SJ 1 twee punten achterstand op ten opzichte van eeuwige rivaal Het Witte Paard Sas van Gent, dat al zijn wedstrijden met 6-4 won.

De Stukkenjagers 2: het spookje is nog niet weg (26-11-2017, Algemeen)
Ook het tweede team blijft dit seizoen vriend en vijand verbazen. Vooral die laatste categorie vaart er wel bij, want ook in het vierde duel in 2D kwam SJ 2 niet tot winst. En dat terwijl Zukertort Amsteveen 2 met maar 2005 elo-punten gemiddeld aantrad - vergelijkbaar met SJ 3. Het tweede was, zonder kopman Dennis Brokken en Sourav Bhattacharjee, toch nog zo'n 80 punten sterker, maar kwam te laat in de wedstrijd. Oké, Frans Konings nam de honneurs aan het topbord met verve waar. Daar zou enkel Mark Clijsen (6) nog een vol punt aan toevoegen. Eric de Moor (5) en invaller Ruud Feelders (8) remiseerden, maar Koen Haast (3), Roland Daamen (4) en Bram van den Berg (7) moesten de koning omleggen. Bij een 3-4 stand probeerde Peter Huibers nog wel ijzer met handen te breken, maar er viel niets te zien, remise en 3,5-4,5.
Door deze nederlaag staat SJ 2 ongedeeld laatste met 1 uit 4. Het promotiesprookje dreigt een degradatiespookje te worden. Dan moet het maar gebeuren op 16 december, uit bij koploper Spijkenisse.

De Stukkenjagers 3: het sprookje is nog niet uit (update) (26-11-2017, Algemeen)
Teamleider Ivan Utama van 't Pionneke schreef dit verslag over de match.
Nog zo'n team dat bovenmatig presteert. Het derde boekte in 3H een verrassende zege op RSC 't Pionneke, tot nu toe steeds een te hoge horde. De zege kwam enigszins gelukkig tot stand.
In de eerste uren van de match wees niets op een surprise. Kort na de opening ging het bij Luuk Baselmans (1) en John Greunsven (6) al flink mis: zomaar een pion kwijt. Luuk zou de hele middag nog taai verzet bieden, maar baten mocht het niet. Lichtpunten waren er wat later ook. Sjoerd van Roon (2) en Erik Dignum (3) hielden keurig hun veel hoger gerate opponenten in bedwang.
Ook César Becx (5) was een pion achtergeraakt, maar dan bewust. Hij kreeg er een voordeeltje mee, maar een slordige damezet in opkomende tijdnood deed dat vervluchtigen. Dan maar remise. Erik Nicolai (4) moest wel door tot het gaatje van de klok. Zijn tegenstander had lang wat druk, maar Erik wist zich prima te bevrijden: remise. Leenspeler Kienfong Lie Kwie (8) zorgde ervoor dat de stand weer gelijk getrokken werd; gemotiveerd en geconcentreerd speelde hij een strakke partij waarin zijn centrumpionnen de doorslag gaven.
Bij deze 3-3 stand hing alles af van de partijen van John en Karel Storm (7). Die laatste had in het eindspel een lastig te verzilveren pluspion. Toen de tijd krap werd besloot Karel die op te geven om andere perspectieven te creëren. Die waren florissanter dan gedroomd, de Roermonder gaf pardoes zijn toren weg: 4-3. John had inmiddels zijn pionverlies goed verwerkt en de tegenstander in een ongelijke-loperseindspel weten te lokken. Daar zat te weinig muziek in om ons zegegehuil te voorkomen. Door deze 4,5-3,5 winst staat SJ 3 nu trots tweede, een puntje achter Voerendaal 2 waarvan het in de openingsronde toch wel ongelukkig verloor.

De Stukkenjagers 4: het sprookje is nog niet uit (update) (26-11-2017, Algemeen)
Het verslag van de Goirlese captain Henk Renders - inclusief foto's - vind je op de site van EGS.
Wie bij de start van het seizoen had voorspeld dat SJ 4 na vier ronden medekoploper in de Promotieklasse zou zijn, zou voor gek zijn versleten. Maar zie, voor de derde keer op rij werd een hoger aangeslagen tegenstander met 4,5-3,5 verslagen. Nu ging EGS 1 onder het 'juk' van het vierde door.
Als eerste scoorde invaller Guus Vermeulen (7) een puntje. Constantijn Beukema (9) stond al snel riant, en won uiteindelijk ook. Daar stonden drie nederlagen tegenover. Ron de Veen (2) werd vanuit een complexe openingsvariant uitgeteld door SJ-lid Bram van Huijgevoort; die gaat hij nakijken. Ook Joost Op 't Hoog (3) en Jan Otten (5) legden het loodje. Christiaan Beukema (6) voegde er - na een tot op het bot uitgevochten partij - een remise aan toe. Vader Henk Jan hiel de eer aan het topbord weer heel hoog: winst tegen de Goirlese ratingtopper.
3,5-3,5 derhalve en dus hing alles van de partij van Erik van Ingen (4). Die had inmiddels een pion buitgemaakt en hield met toren + paard de tegenstander in een wurggreep: 4,5-3,5! Met zeven matchpunten uit vier duels deelt SJ 4 de leiding met Waalwijk. Waar gaat dat heen? Eerst maar op 16 december naar Helmond, samen met SJ 3.

De Stukkenjagers 5: terug in de race (26-11-2017, Algemeen)
Na de onverwacht grote nederlaag in de vorige ronde moest SJ 5 de rug rechten om weer aan te haken bij de top van 2B. Dat lukte. Tegen De Oude Toren viel de zege zelfs ruim uit. In een vooruitgespeelde partij had Emil Voorhorst (5) een vroege insnoering overleefd: remise. Op zaterdag haalden Huong Do (3), Carel van Alphen (4) en Bart van den Berg (7) zeges binnen, maar daar stonden nederlagen van Bas Rosheuvel (2) en Guus van Heck (8) tegenover. Bij de 3,5-2,5 tussenstand smaakte Lex Karstens (1) het genoegen het beslissende punt binnen te hengelen. Net als in de vorige thuiswedstrijd ging daarna alle aandacht naar de partij van Jeroen van de Rijt (6). Hij en zijn hoger gerate tegenstander maakten er een razend spannende apotheose van. Nadat Jeroen verkeerd reageerde op een schaakje leek de Enschottenaar aan het langste eind te trekken. Maar hij trok aan het verkeerde touwtje en stelde Jeroen in staat om via de h-lijn met een mooie truc de winst binnen te halen: 5,5-2,5.

De Stukkenjagers 6: feestmaal voor voorproevers (update) (26-11-2017, Algemeen)
Het verslag van de Goirlenaren vind je hier, ons eigenste verslag van bord tot bord staat hieronder.
Na twee nipte nederlagen liet SJ 6 deze keer zijn tanden zien. Het team fungeert dit seizoen als voorproever voor SJ 7: steeds worden de nieren geproefd van de volgende tegenstander van het 'kleinere broertje'. Tegen het veel hoger gerate EGS 2 werd met 5-3 gewonnen dankzij zeges van Andries Deliën (1), Jan Weijters (3), Jan Bergsma (5), Rene Davidse (6) en Paul Vermee (8), Daar tegenover stonden maar drie verliespartijen, van Ton Tepe (2), Jan van den Dries (4) en Hans Groffen (7). De tanden kwamen ook na afloop goed van pas: eerst werden ze bloot gelachen, daarna konden ze gezet worden in een feestmaal bij Cinecitta.
Het team maakte een collectief verslag, je zou het gerust een e-book kunnen noemen. De inleiding is van co-captain Jan Weijters, daarna komen de spelers zelf aan het woord over hun partij:

Onze derde competitiewedstrijd begon met de wetenschap dat we twee keer eerder op knullige wijze nipt hadden verloren. Als je verliest moet je je hand in eigen boezem steken, om dat in andermans boezem te doen is tegenwoordig niet erg aan te bevelen. Nu hebben de Jantjes (Jan van den Dries en Jan Weijters) de handen ineen geslagen en erop gehamerd dat we als team moeten opereren. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je even overlegt met de teamcaptain of je een remise moet aannemen of naast je neer moet leggen. En dan kan ik niet anders dan ieder van ons complimenteren met diens gedisciplineerde houding, hetgeen tot onze eerste overwinning heeft geleid.
Dat een koude novemberdag zo zonnig zou eindigen had ik ‘s morgens niet kunnen bevroeden. Het begon al slecht met alweer een uitgevallen treintraject, waardoor ik wel op tijd maar toch later dan gehoopt bij Cinecitta aankwam. De herinnering aan de tijd dat de NS nog de Neederlandsche Spoorweegen waren doet de tranen opwellen in onze ogen, inmiddels gaat het bedrijf door voor een stel nationale sukkels of een nationale stroppendienst.
Toen de Jantjes ‘s avonds weer terugliepen naar het station overheerste een goed gevoel omdat de teamgeest sterk genoeg was om een op papier sterkere tegenstander te hebben verslagen. Maar we speelden op 64 velden en niet op papier! Onze creaties worden wel op papier vastgelegd, het echte werk vindt plaats op de borden. Iets minder was het gegeven dat Willem ll op dat moment in Venlo met 3-2 achterstond maar nog voor de trein vertrok appte Jan 3-3 door. Later op de avond werd onze club tot de Houdini’s van de eredivisie bestempeld.
Door enkele afmeldingen moest er driftig van onder naar boven worden doorgeschoven. Dat betekende dat ons team een gewijzigde opstelling kende.
Ieder van ons was op tijd aanwezig en dat geeft rust aan de captain maar ook aan het hele team. In redelijke kalmte nam de wedstrijd een aanvang, waarbij de stilte telkens werd doorbroken door de stemmen van Pieter Couwenberg en onze captain Jan van den Dries, die hardop de zetten moesten benoemen in verband met Pieters visuele handicap. Ik sloot me af voor deze geluiden, net als voor het geneurie van mijn tegenstander. Ik bleef stoïcijns tot de laatste zet en dat was tevens de laatste zet van de totale wedstrijd.
Het verloop van de match was een teamprestatie. Hans Groffen kwam aan de Jantjes vragen of hij in een mindere stelling remise mocht aanbieden. Na overleg werd besloten om dit verzoek te honoreren omdat Hans inderdaad met een beroerde stelling zat. Zijn tegenstander nam het aanbod echter niet aan en tenslotte moest Hans nadat hij alles in de strijd had gegooid na enige tijd capituleren. Jan Bergsma die altijd straalt van oor tot oor heeft de opgaande lijn te pakken. Na twee goedgespeelde maar helaas verloren partijen wees hij ditmaal zijn ons niet onbekende tegenstander gedecideerd terug. Ton Tepe kon helaas de prestatie van zijn Bredase vriend niet herhalen, hoewel hij er niet slecht voor stond. Op het eind ging het ergens mis. Paul Vermee, onze gastheer, was deze keer tegen een jeugdspeler iets geduldiger dan normaal en hij maakte de partij mooi af. Toen stond het weer gelijk net als bij die voetbalclub uit Tilburg. Intussen had Andries Deliëns tegenstander remise aangeboden, maar omdat over veel partijen onduidelijkheid bestond en er op Andries’ bord nog heel veel stukken rondwaarden, moest hij van ons voor straf doorspelen. En dat loonde! Eerst haalde invaller René Davidse het punt binnen en niet veel later Andries himself. Twee knappe prestaties! Toen bleven de twee Jantjes over. Jan van den Dries bleef in een situatie waarin het moeilijk concentreren was de partij zo lang mogelijk rekken om uit de inmiddels opgebouwde voorsprong zoveel mogelijk psychologisch voordeel te halen. Hij capituleerde pas toen duidelijk werd dat het laatste Jantje niet meer kon verliezen. Captain Jan zei dat ik remise mocht aanbieden, dan zouden we winnen. Vooraf had ik daar na de vorige zeperd in Roosendaal voor getekend, nu was het mijn eer te na en ik wilde mijn contributiegeld er volledig uithalen. Hieronder de verslagen waarin je de echte waarheid kunt lezen.

Andries Deliën - Bram van den Vrande 1-0
Andries lukte het om het remisegevoel uit te bannen en uit een duizelingwekkende stelling het volle pond te halen waardoor wij op een belangrijke psychologische voorsprong kwamen. Een goede prestatie tegen een geduchte tegenstander.
Ton Tepe - Jasper Kools 0-1
Mijn opening zag er niet zo frisjes uit, maar daarna kwam de boel toch min of meer in evenwicht. De dames waren er al snel af en eigenlijk konden we ook wel met de helft van het bord toe. Na een zet of 30 had ik - voor mijn gevoel - een stevige vrijpion met potentie op de e-lijn. Altijd gevaarlijk zo’n vrijpion, niet alleen voor mijn tegenstander, maar vooral voor mijzelf. Hubris ligt op de loer: 0-1.
Jan Weijters - Maarten de Wit 1-0
Mijn tegenstander werd door César aangewezen als ‘wedstrijdleider’ van de bovenzaal. Hij moest al na enige zetten een klok controleren die niet goed stond ingesteld. Dat nam enige tijd in beslag. Ik weet niet of dit hem uit de concentratie heeft gehaald. Zelf was ik erop gebrand om het volle punt in de wacht te slepen na de veegpartij in Roosendaal. Saillant detail: mijn tegenstander van die partij kwam even kijken of ik weer dezelfde opening speelde. Hij glimlachte toen hij zag dat het zo was en ik voegde hem toe dat ik mijn principes niet verloochen en keerde vol zelfvertrouwen terug naar het bord. Van die partij uit Roosendaal heb ik veel geleerd!
Maarten koos voor een fianchetto met zijn koningsloper tegenover mijn dameloper op b7. Meestal ontwikkelt wit in dit soort openingen een sterk pionnencentrum, zo niet deze De Wit. Hij rokeerde keurig op de vijfde zet, ik pas op de tweeëntwintigste. Ik kon mijn loper op de c-lijn poneren waardoor zijn beide paarden met de hoeven in de modder bleven steken. Aan zijn lichaamstaal zag ik dat hij niet blij was. Na een min of meer gedwongen loperruil had ik nog meer hout kunnen slaan en een pion kunnen winnen en daarmee waarschijnlijk de partij. Ik besloot om de loper op d6 te plaatsen als maatregel tegen een eventuele uitval van de pion naar f4. Ik rokeerde rustig om een paardoffer op e6 voor te zijn. Er volgde nog een truc met het paard maar daar hadden ze f7-f5 voor uitgevonden. Laatste stuiptrekking: de witte toren valt de zwarte dame aan! De dame mept die toren er gewoon af want zwart kan nadat de witte pion de dame heeft genomen (die pion wordt binnenkort aangeklaagd door metoo) kan de zwarte toren de witte dame terugwinnen en de witte c-pion is onverdedigbaar. Er volgden nog wel zo’n dertig zetten voor de winst werd binnengesleept. Daarbij moest ik wel op blijven letten, hoor! Het etentje na afloop smaakte door de overwinning des te zoeter.
Jan van den Dries - Pieter Couwenberg 0-1
Met een dubbel, maar overheersend prettig, gevoel kijk ik terug op de wedstrijd tegen EGS 2. Dubbel, want ik verloor van Pieter Couwenberg, maar als team trokken we een fantastische 5-3 overwinning over de streep. Mijn partij ging lang gelijk op zowel qua materiaal als qua stelling. Naar dat evenwicht moest ik wel even zoeken, want ik moest er aan wennen dat ik – vanwege de visuele beperkingen van mijn tegenstander - eerst mijn zet moest aankondigen, dan de zet moest uitvoeren en dan de klok moest indrukken. Vervolgens sprak mijn tegenstander die zet uit en ging hij op z’n eigen bord kijken wat z’n antwoord zou worden.
Vervolgens kondigde hij zijn zet aan, zette die op zijn eigen bord en dan moest ik zijn zet op het ‘echte’ bord uitvoeren. Best ingewikkeld.
Op een gegeven moment leidde mijn geschetste concentratiegebrek tot de onvermijdelijke achterstand, doordat ik onnodig een loper verloor. Ik kreeg er wel een pionnetje voor terug, maar vanaf dat moment beschouwde ik mijn partij in hogere zin toch als verloren. Het stond, toen ik mijn loper verloor, echter het is 2-2 door ongelukkige nederlagen van Hans Groffen en Ton Tepe die gecompenseerd waren door mooie winstpartijen van Jan Bergsma en Paul Vermee.
Toen kwam Andries vragen of hij remise mocht aannemen. “Nee”, zei ik beslist, want met mijn virtuele verlies erbij stonden we feitelijk 2-3 achter! Andries ging er nog eens goed voor zitten en een uur later was het geen 2-3, maar 3-2! Doorspelen kan dus wel degelijk lonen! Kort daarna volgde onze supersub, René Davidse, waardoor we op 4-2 kwamen en het eerste wedstrijdpunt minimaal binnen zou zijn. Maar we wilden meer en roken bloed.
Ik dacht dat het psychologisch wel gunstig zou zijn om mijn tegenstander zo lang mogelijk bezig te houden. Zodra Jan Weijters remise zou hebben, kon ik immers rustig opgeven. Maar Jan Weijters wilde geen remise en ging brutaal voor de winst. Mijn tegenstander wilde telkens de dames ruilen maar doordat ik die ruil uit de weg ging, had hij moeite de winstgang te vinden. Ik dacht met de dames op het bord namelijk meer tegenkansen te houden en dat was ook zo en de partij sleepte zich tot meer dan 75 zetten voort.
Toen verloor ik onvermijdelijk opnieuw een loper en moest ik even daarna wel opgeven en de tegenstander feliciteren. Maar ik deed dat met een tevreden gevoel en een glimlach op de mond, want ik had allang gezien dat collega-teamleider Jan Weijters onverzettelijk op de winst afkoerste: 5-3 derhalve voor Stukkenjagers 6, een mooie overwinning op een sterker geachte opponent en wat belangrijker was: een echte teamprestatie. Het kwam de sfeer bij het smakelijke diner na afloop alleen maar ten goede! Wellicht het begin van een mooie traditie: samen spelen, samen winnen en samen eten en drinken!
Jan Bergsma - Nico Dignum 1-0
In onze match tegen EGS 2 mocht ik aantreden tegen Nico Dignum, ook lid van de Stukkenjagers en welbekend van onze eigen groepencompetitie. Een sympathieke tegenstander en dus een plezierige verrassing, die ook nog eens heeft geleid tot mijn eerste winstpartij in de competitie. Eindelijk. Na het antwoord e6 op de d4 opening van Nico, wat ik eigenlijk nooit doe, had ik het gevoel dat Nico duidelijk iets anders had verwacht en niet in zijn eigen spel kon komen. Ik had al snel het initiatief hetgeen er al na een zet of tien toe leidde dat Nico zijn loper opofferde om daar twee pionnen voor terug te krijgen. Die voorsprong werd al gauw uitgebreid tot een toren tegen twee pionnen, een overwicht zodanig dat het leidde tot een serieuze dreiging van mijn koningin en toren. Toen Nico mij ook nog een open lijn 'cadeau gaf' aan de andere kant van het bord kon ik met mijn andere toren achterom komen, en was er geen houden meer aan, onverbiddelijk schaakmat. Door deze persoonlijke overwinning, later gevolgd door de overwinning van ons hele team, kon mijn dag niet meer kapot. Het heerlijke en gezellige eten met zijn allen daarna was dan ook een prachtige afsluiting!
Rene Davidse - Frans Leijtens 1-0
Vrijdagavond werd ik aangenaam verrast door een telefoontje van César Becx: ik moest met de Stukkenjagers 6 meespelen! César kwam nog wel met een vaag verhaal over speler te kort in Stukkenjagers 2 en doorschuifsystemen die in werking traden, maar ik wist het direct: mijn talent komt bovendrijven. Eindelijk is een grote toekomst voor mij bij De Stukkenjagers in gang gezet. De Stukkenjagers 6... zucht. Ik kon het nog niet echt geloven. Zoals Armstrong zei: "A giant leap", maar dat was geen schaker, ik wel in de wolken.
Ik speelde aan bord 6 tegen Frans Leijtens. Al snel merkte ik dat mijn denkpatroon radicaal veranderd was sinds de erkenning. De opening was: d4-d5 waarna ik c4 speelde. (Capablanca-Aljechin, St. Petersburg 1914). Ik bouwde een solide stelling op wat me zelfvertrouwen gaf. Op de 9e zet speelde ik e3 (Carlsen-Aronian, Tata Steel 2013). Oké...Carlsen speelde e3 als openingszet maar verder was er weinig verschil in de zet. Ik sprak mezelf moed in door te stellen dat ik pas sinds gisteren tegen de GM-titel aanschurk en dat de zetvolgorde nog een aandachtspuntje is.
Op de 26e zet gaf Frans zich over en schudde mij de hand. Na de derde speelronde sta ik nog steeds op een 100%-score! Mogelijk dat ik in navolging van Herman Grooten ook een boek ga uitgeven over schaaklessen. Verder houd ik vanaf nu de woensdagavonden tussen 19.00 uur en 19.45 uur vrij in mijn agenda.
Hans Groffen - Ben Elswijk 0-1
Ik speelde ditmaal tegen een bekende, Ben Elswijk. Ik maakte een praatje toen hij binnenkwam en hij bleek op bord 7 mijn tegenstander te zijn, dat zit goed dacht ik. Een pijnlijke vergissing, zo bleek! Ik begon goed, had al snel een matdreiging en was content daarover. Ik vergat alert te reageren op zijn paard, dat pakte bij mij een toren... dom! Mijn stelling werd slechter, het kostte me nog een pion en moeite om zijn paard terug te pakken. Ik had overleg om remise aan te bieden, hij overwoog het kort.
Mat was nog mogelijk. Door dame en loper af te ruilen kon hij hier wat aan doen. Ik worstelde en kon door mijn paard nog wat compenseren. Ben had daar even moeite mee zei hij me later Ik speelde lang een verloren partij en nam mezelf kwalijk dat ik zo nonchalant was. Wel fijn voor Ben dat hij na zijn fietsongeluk en operatie weer iets leuks had meegemaakt.
Ik liep regelmatig langs ons team en zag Jan B al snel winnen, Paul stond er ook al heel snel goed voor.
Gelukkig wonnen we als team! Het was gezellig en het eten heerlijk daarna. Om tien uur naar bed is toch geen aanrader.
Paul Vermee - Matthijs Muis 1-0
Toch altijd een beetje druk zo’n 114 schakers op een dag in Cinecitta. Maar wel gezellig. Om tien uur word ik reeds door César op de fiets ingehaald. Die wil altijd als eerste aanwezig zijn! De zaal stond reeds klaar, altijd wel zo fijn dat je niet met tafels hoeft te sjouwen. En in no time stonden de borden en de klokken klaar.
En toen werd het spannend. Althans voor mij, want de laatste tijd zitten er niet veel overwinningen in. Maar goed. Mijn tegenstander Matthijs Muis zal wel hetzelfde gedacht hebben. Ik had me voorgenomen de lijnen goed in de gaten te houden en te openen met mijn bekende f4. Geeft toch altijd enige spanning bij de tegenstander.
Op enig moment staat zijn dame op d6 en de loper op f8 en kan ik gedekt mijn loper op a3 spelen. Nog niet zo veel aan de hand, maar hij speelt zijn dame naar d7 en ik kan deze weer aanvallen met paard e5. En daar maakt de aardige tegenstander een blunder. Hij denkt: jij mijn dameaanvallen, dan ik de jouwe ook en speelt loper g4, gedekt door paard f6, en valt daarmee mijn dame aan. Echter, hij vergeet dat ik zijn loper kan pakken met mijn paard op e5. Daarna slaat hij het paard op g4 en uiteraard ik zijn paard met mijn dame. Daarna zou het een peulenschil moeten zijn met een vol stuk voor, maar ik heb toch nog tot zet 48 moeten doorspelen alvorens hij opgaf. Ik heb nog even gedacht dat het een neefje van Cees Zoontjes zou zijn. Hij bood namelijk tot twee maal toe remise aan.
Het gaf een goed gevoel om te winnen en dat ook het team won was de kers op de taart. Afgesloten met samen eten, wat ik echt heel leuk vond. Moeten we meer doen. De 16e naar Nuenen ben ik van de partij en kan drie man meenemen.

De Stukkenjagers 7: lessen van Lex leiden tot euforie (update) (26-11-2017, Algemeen)
Het verslag van Roosendaalse zijde vind je hier.
SJ 7 won zijn derde wedstrijd op rij: tegen De Pion 4, dat vorige ronde SJ 6 nipt versloeg, werd met 4,5-3,5 gewonnen. Wederom een knap resultaat, want de Roosendalers hadden gemmiddeld toch zo'n 60 ratingpunten meer. Teamleider Wil Wouts rapporteert over deze mooie dag:
'Met zijn integrale psychologie-achtergrond leerde Lex Karstens ons in zijn recente schaakles om in eigen kracht te geloven en te focussen en tegen jezelf te zeggen: "Vandaag ga ik winnen." Ook poneerde hij de stelling: "Draai het om in het positieve en redeneer nooit vanuit het negatieve.” Toen, in de wijsheid van César en in het clubbelang, aan ons gevraagd werd een betrouwbare speler af te staan aan onze broeders van De Stukkenjagers 6 heb ik hiermee ingestemd. Mijn teamgenoten vroegen zich af waarom ik ermee akkoord ging om zo’n betrouwbare speler uit te lenen aan onze concurrenten. In mijn antwoord maakte ik gebruik van de omkering naar het positieve: 'We lenen Rene uit aan SJ 6, die gaat zijn partij daar winnen en snoept zo een bordpunt van EGS 2 af en misschien maakt hij het mogelijk dat er ook twee matchpunten ontnomen worden aan deze concurrent waar we nog tegen moeten spelen en die nog op gelijke hoogte met ons kan komen. De Stukkenjagers 6 is veel minder een bedreiging voor onze positie.'
Deze positieve redenering was toereikend voor de teamgenoten. En zie, het verliep volledig volgens dit scenario. Wijzelf speelden sterk met Thomas Tepe een vol punt op bord 1, Cees Zoontjens een mooie remise op bord 3. François een fraaie overwinning op bord 5. Helaas dolven Hans van Driel en Ad Haans op bord 7 en 8 het onderspit.
Ivar van der Heide wist ondanks aanvankelijk twee ponnen minder toch een remise uit het vuur te slepen en daarmee was de stand 3-3. Wil Wouts (6) wist zijn partij te winnen en toen hadden we 4 punten. Op Leo van Gelder rustte de dure plicht om aan bord 2 de matchoverwinning binnen te halen. In een fascinerend eindspel met mogelijk winstkansen voor Leo eindigde die partij in remise en derhalve had SJ 7 gewonnen van De Pion 4 en zich met 2 matchpunten erbij gehandhaafd aan kop van klasse 3A. Hoe het verder loopt weten we niet, maar we geloven erin, en dit kunnen ze ons niet meer afnemen.
Een deel van ons team heeft samen met SJ 6, dat overigens ook fraai gewonnen had, nog lekker getafeld in Cinecitta en in eufore en glunderende stemming de dag nog eens nagelopen. Het was een uitermate gezellige en nuttige dag en voorlopig leven we nog even in de wolken dankzij voortdurend positief denken, zoals ons geleerd door Lex.

Alleen Bas Rosheuvel kraakt de ratingcode (24-11-2017, Algemeen)
Op woensdag 25 november waren er veel felle en spannende gevechten in ronde 3 van het Stukkenjagers Open. Toch werd het taaie verzet van de lager gerate spelers in bijna alle gevallen gebroken.

In vijf partijen zaten er tweepunters tegenover elkaar. Aan het topbord kwam Stefan Kuipers (Apeldoorn) prima uit de opening tegen César Becx, maar bij de eerste de beste slagenwisseling verraste hij zichzelf door pardoes op de illusie van stukverlies in te gaan. Of zijn compensatie genoeg was zullen we nooit weten, want César ging vervolgens meteen twee keer opzichtig in de fout: 0-1. Een bordje verderop boekte Herman Grooten een heel wat regelmatiger overwinning, op Tijmen Kampman. Die kreeg te maken met binnendringende torens en matdreigingen en kon daar te weinig tegenover stellen.
Over binnendringende torens gesproken: daarvan wemelde het bij de ontmoeting Jordy Schouten (De Pion)-Lars Vereggen. Jordy begon ermee, maar al snel liet Lars zich evenmin onbetuigd. Gaandeweg werd steeds duidelijker dat Jordy’s koning – want midden op het bord – heel wat onveiliger stond dan die van Lars. Dat gaf uiteindelijk de doorslag in het voordeel van de ratingfavoriet. Intussen had Mart Nabuurs vanuit het dameloze middenspel Pierre Smeets (HMC) vakkundig uitgeteld. Ondanks het sterk uitgedunde materiaal kreeg de zwarte koning maar geen rust. En dat kostte Pierre handenvol pionnen.
Van de ratingfavorieten liet alleen Mees van Osch zich verrassen. Niet alleen door de taaie tegenstand van Thomas Kools (EGS), die de gaten goed dicht hield met zijn slechte loper tegen Mees’ goede paard. De tweede surprise kregen beide spelers toen ze er vrij laat achter kwamen dat de klokken verkeerd waren ingesteld, waardoor ze er niet vijftien, maar slechts vijf seconden per zet bij kregen. Of deze erfenis van het inloopschaak van beslissende invloed is geweest valt moeilijk te zeggen, maar het werd remise. De elfde tweepunter, Stefan Hess, leek wel het in initiatief te hebben tegen Rudolf Kat, maar die verdedigde zich secuur: remise.
Iets lager op de ranglijst trokken twee partijen de aandacht. Thomas Mollema-Erik Dignum was een spannende affaire. Toen Thomas de overhand leek te krijgen, besloot Erik op de schwindletoer te gaan. Dat had succesvoller kunnen zijn dan hij zelf doorhad. Zoals het nu ging, was het punt alsnog voor Thomas.
De enige die erin slaagde een hoger gerate speler onderuit te halen was Bas Rosheuvel. In het eerste deel van de partij leek hij last te krijgen met een klassieke witte matzetpion op f6. Maar Martijn Blom vond geen manier om de zwarte koning beslissend te verontrusten. In de laatste fase brak tijdgebrek en –overschrijding hem op. Terwijl deze klok toch juist was ingesteld.
Alle uitslagen van ronde 3 vind je hier, de resultaten zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Topdrukte bij externe wedstrijden (24-11-2017, Algemeen)
Op zaterdagmiddag 25 november zullen maar liefst 114 schakers Cinecitta onveilig maken: voor het eerst spelen alle zeven teams van De Stukkenjagers gezamenlijk thuis.

Eersteklasser De Stukkenjagers 1 is tot nu toe bijzonder op dreef. De koploper ontvangt Zukertort Amstelveen 1, geen gemakkelijke opgave.
Die is er evenmin voor De Stukkenjagers 2, dat een valse start maakte in de tweede klasse D. Tegen Zukertort Amstelveen 2 zal het moeten proberen aansluiting bij de middenmoot te vinden - bepaald geen makkie.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 gaat met een heel wat geruster gevoel de wedstrijd tegen het op papier sterkere 't Pionneke tegemoet. Wie weet kan er toch iets worden toegevoegd aan het trotse bezit van vier matchpunten.
Met een soortgelijk gevoel ontvangt De Stukkenjagers 4 de sterke buurman EGS. Het vierde beleefde met 5 uit 3 een geweldige start in de NBSB Promotieklasse. Een verrassende zege op de Goirlenaren zou zelfs tot wilde speculaties over een van de twee promotieplaatsen kunnen leiden.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 moet na de nederlaag in vorige keer weer terug in de titelrace zien te komen. Maar De Oude Toren is vast geen gewillig slachtoffer. De wedstrijd begint met een 0,5-0,5 tussenstand.
Over wonden likken gesproken: derdeklasser De Stukkenjagers 6 leed twee nipte nederlagen en hunkert naar eerherstel. Wel lastig dat nu uitgerekend het pittige EGS 2 op bezoek komt. De Stukkenjagers 7 zit in dezelfde groep daarentegen al enkele maanden op knalroze wolk. Het ontvangt (jaja!) medekoploper De Pion 4, dat de vorige ronde SJ 6 net de baas bleef. Dat schreeuwt om wraak.
De wedstrijden aan de Willem II-straat 29 zijn vrij toegankelijk en beginnen om 12.00 uur.

Ingelopen bij de inloop (22-11-2017, Algemeen)
Opmerkelijke ontwikkelingen bij het inloopschaak. Tijdens de sessie van vrijdag 17 november slaagde Joop van Troost erin een zodanige ratingklapper te maken dat hij ratingwinstklassementsleider Willem van den Brink (+62) wist te passeren. De zege op Kienfong Lie Kwie bracht Joop op +69. Helaas voor hem zal hij zelfs met twee partijen in de laatste twee ronden van deze periode niet aan de vereiste tien potten kunnen komen om in aanmerking te komen voor de Cinecitta-bon. Behalve Joop (1 uit 1) bleven in de ronden 23 en 24 ook Erik Dignum (2 uit 2) en Ad Haans (1 uit 1) ongeslagen. Evenmin onvermeld mag de zege van Ivar van der Heide op Sebastiaan Dijksman blijven.
Ook de strijd om het periodekampioenschjap is nog verre van beslist, met Willem van den Brink, César Becx, Rudolf Kat en Erik Dignum binnen 60 punten van elkaar. We gaan de apotheose van de eerste periode meemaken op vrijdag 24 november. Iedereen die zich dan om 13.30 en/of 14.45 uur meldt in Cinecitta kan gratis meedoen aan de rapidpartijen.

En deze week... (17-11-2017, Algemeen)
Op 15 november was er veel variatie in het bijprogramma van de avondcompetitie. Zo werd er al een partij voorafgespeeld uit de ontmoeting De Stukkenjagers 5-De Oude Toren, die voor 25 november op de rol staat. Emil Voorhorst kreeg het na de opening knap benauwd, maar wist zich toch te bevrijden: remise. Dan waren er alvast twee partijen uit ronde 3 van het Stukkenjagers Open, waarvan je hier de indeling kunt zien. Matthijs Dijkstra (HMC) maakte tegen Frans Deckers (Oude Toren) zijn favorietenrol waar. Huong Do had tegen Ad Haans aanzienlijk meer moeite om het ratingoverwicht in een punt om te zetten. Met een dubieus kwaliteitsoffer zette zij haar tegenstander alsnog op het verkeerde been.
In de C1 kwam Jeffrey van Huijgevoort door een zege op Rene Davidse uit op 3,5 uit 7. Hij moet nu afwachten of dat genoeg is om een van de vier plaatsen in de promotiepoule te claimen. Daarover heeft Henry Flikweert al uitsluitsel. Wel dreigde hij tegen Peter Vincken pardoes zijn ongeslagen status kwijt te raken. Kennelijk heeft hij op het laatst zijn stuk achterstand nog weten om te buigen, want er stond toch echt 1-0 op het formulier. In de C2 plaatsten Cees Zoontjens en Ton Tepe zich door zeges op respectievelijk Jan van den Dries en Hans van Driel voor de promotiepoule. Door die resultaten zijn ook Jan Weijters en Leo van Gelder zeker van dit type verlengstuk.
In de D-groep heeft Jan Bergsma de smaak nu echt te pakken: Paul Vermee kreeg geen kans. Daardoor komt Bjoern Hofmans, die won van Hans Groffen, alsnog in beeld voor een van de vier promotieplaatsen. Hij staat net als Paul en Wil Wouts op 3 uit 6. Twee van hen zullen Kees Gelens en Ivar van der Heide gaan vergezellen naar de C-groep. Dat het daar zwaar kersen eten is ondervond Kees Gelens. De ongeslagen koploper van de D-groep moest spitsroeden lopen tegen C-speler Jaap Steenkamer.
De standen van de Groepencompetitie vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings hier.

O ja, vorige week... (17-11-2017, Algemeen)
Op de clubavond van 15 november werden niet alleen partijen voor de avondcompetitie gespeeld. Maar voordat we daarover verslag gaan doen heb je nog het exposé van de week daarvoor te goed. Een daarvan was de revival van de klassieker Ruud Feelders-John Greunsven, in het kader van de Vierkampen. De vorige editie dateert uit de jaren negentig. Ruud won. In twee inhaalpartijen van het SJ Open bleven Tijmen Kampmasn en Martijn Blom met de nodige moeite respectievelijk Rick van Loy (EGS) en Roel Romanesco (SVO) de baas. In de A-groepen waren er nuttige zeges voor Stefan Hess en Karel Storm, plus een verdienstelijke remise van Sebastiaan Dijksman tegen Mark Clijsen. Erik Dignum scoorde alvast een punt voor de playoffs, tegen Rudolf Kat.
Dat deed ook Lex Karstens in de B-kampioenspoule; hij versloeg Huong Do na een partij die beide kanten op kon. Ook Joost op 't Hoog en Bas Rosheuvel plaatsten zich voor de promotiepoule, door een onderlinge remise. Toon Stuart niet, maar hij hamsterde wel een punt tegen Thomas Tepe. In de B2 deed Maarten Werkhoven goede zaken door Guus Vermeulen te verslaan. Jan Otten en René van den Bosch remiseerden.
In de C1 trokken Nico Dignum en Andries Deliën aan het langste eind tegen Peter Vincken en Jeffrey van Huijgevoort. Guus van Heck ontfutselde topper Henry Flikweert knap een halfje. In de C2 vochten François Moran en Jan Weijters hun partij tot op het bot uit: remise. Dat werd het ook tussen Jan van den Dries en Ton Tepe. Cees Zoontjens bleef na afloop van het verloren duel met Leo van Gelder nog even nagenieten achter het bord: 'Tja, tijdnood...' Jaap Steenkamer vergrootte zijn kans op handhaving door in de degradatieplayoffs Coen Klaassen terug te wijzen.
In de D-groep zegevierde in drie van de vier partijen de hoogst gerate speler: winst voor Ivar van der Heide, Bjoern Hofmans en Ad Haans. Dat lukte koploper Kees Gelens dan juist weer niet. Jan Bergsma speelde wat minder snel dan gebruikelijk en dat rendeerde, hij bezorgde Kees zijn eerste halve verliespunt.

De Stukkenjagers A heeft geen haast (16-11-2017, Algemeen)
Woensdag 15 november speelde De Stukkenjagers A tegen SG KiNG A wat je noemt een onvervalste derby. Hoewel onvervalst... groot was de verbazing toen aan bord 3 bij de snelschaakbeesten niemand minder dan onze eigenste Mark Haast plaatsnam. Mark Haast!? Is dat niet die waterpoloër die op woensdag geen training overslaat?
Ter verantwoording geroepen voor deze mollenstreek bracht hij later op de avond stamelend uit: 'Ze belden me om vijf over zes, dat ze echt niemand hadden. Er dreigde een ondertalsituatie, zeiden ze. Bij het horen van dat woord knakte er iets bij mij, het snijdt een waterpoloër dwars door de ziel. Ik zeg er graag een training voor af om een ondertalsituatie te voorkomen. Zelfs als het tégen Stukkenjagers is.'
Net toen de gekwelde uitdrukking op Marks gezicht enige vertedering dreigde op te roepen, voegde deze nog een vernietigend detail aan zijn verdediging toe: 'Ik hoorde dat jullie om zes uur ook nog een invaller zochten. Als jullie nou mij hadden gebeld en het woord 'ondertal' hadden gebruikt, dan zou ik zeker bij SJ zijn ingevallen, hoor.'
Zoals het nu ging moest SJ A blij zijn dat Sjoerd van Roon in allerijl bereid werd gevonden als kopman te fungeren. Tegen Bram van den Berg (ook KiNGster) liet hij dapper zijn loper op g4 slaan om de h-lijn open te krijgen. Maar het lukte Sjoerd in het vervolg niet om daar een zwarestukkenbatterij aan de praat te krijgen. Voer voor analytici, maar wel 0-1. Een andere invaller, Karel Storm (4), tekende verderop in de wedstrijd de gelijkmaker aan, hij tikte het eindspel bekwaam uit. Mark Clijsen had het inmiddels zwaar aan bord 2. De tegenstander creëerde in het eindspel een vrije h-pion en daar kon Mark te weinig dreigingen tegenover stellen: 1-2.
Daarna dromde het publiek samen rond het bord van Peter Huibers (3), nota bene de enige van de zes basisspelers die zich deze avond had weten vrij te maken. Hij weerde zich met zwart uitstekend tegen de vijandelijke supersub, die zich genoodzaakt zag zijn eigen loper te laten spartelen achter de eigen pionnenmuur. Met voor beide spelers iets meer dan vier minuten op de klok oordeelde de WL het overbodig om hem hiervoor een UMV4 op te leggen. Dat had hij beter wel kunnen doen. Peter verzuimde namelijk de beslissende klap uit te delen. Even later bevrijdde Mark zijn loper én dwong hij dameruil af. Daarna wist hij ook nog op slinkse wijze met zijn toren beslissend binnen te dringen: 1-3. Het bleef nog lang onrustig in de Ristobar, dat spreekt voor zich.

De Stukkenjagers C is alweer kampioen (16-11-2017, Algemeen)
Al enkele jaren is onze club met drie teams vertegenwoordigd in de hoofdklasse van de NBSB-avondcompetitie. De onderlinge ontmoetingen vinden dan steevast in de eerste drie ronden plaats. Zo ook dit jaar. In ronde 1 blikte De Stukkenjagers A het B-team in, maar in ronde 2 verloor het vlaggenscheepje - net als vorig seizoen - verrassend van De Stukkenjagers C. Dat kon daardoor op woensdag 15 november tegen De Stukkenjagers B de SJ-avondteamkampioenstitel prolongeren.
De score werd geopend met twee remises aan de laagste borden. Bij Joost Op 't Hoog (SJ C)-Jan Otten en Lex Karstens-Bas Rosheuvel (SJ C) werd het evenwicht niet beslissend verbroken. Dat gebeurde wel aan het eerste bord, bij Sebastiaan Dijksman-Rudolf Kat. De witspeler zette de aangename druk op de zwarte stelling in de eindfase met behulp van een kwaliteitsoffer om in een speels vrijpionnenballet: 2-1 voor SJ C. De beslissing zou vallen aan bord 2, in de enige partij met een significant ratingverschil. César Becx (SJ C) kreeg tegen Kienfong Lie Kwie in het vroege middenspel voordeel, maar overzag een afmaker. In zijn beruchte avondcompetitietijdnood liet hij na dameruil wederom groot voordeel schieten. Een slechte 40e zet van Kienfong(!) zorgde er echter voor dat César in zijn laatste seconden voor de eerste tijdcontrole alsnog kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel: 3-1.

De Stukkenjagers D pakt eerste punt (16-11-2017, Algemeen)
Toen de indeling van de avondcompetitie bekend werd, klonk er volop gemor binnen SJ E. In deze Poule des Doods zou het behalen van een matchpunt weleens een te zware opgave kunnen blijken. Maar zie, al in de derde match, nota bene tegen een van de koplopers, was het al raak. Held van de avond werd Erik Dignum die zijn flink hoger ingeschaalde kopman van DSC A na een ongebruikelijke opening wist te vloeren. Daar stond tegenover dat Leo van Gelder (4), die als enige een ratingoverwicht had, het loodje legde. Captain Andries Deliën (3) speelde een solide remise. Dat resultaat boekte ook Guus Vermeulen (2), al moest hij wel even K+P tegen K+T verdedigen. 2-2 derhalve, wie weet wat de dood nog meer in petto heeft.

De Stukkenjagers E strijdend ten onder (16-11-2017, Algemeen)
Ook in de derde wedstrijd is het ons achterste avondteam niet gelukt om een matchpunt binnen te slepen. Tegen DSC C lukte het René van den Bosch (2) als enige een overwinning te boeken. Voor Jan Weijters (1), Wil Wouts (3) en Nico Dignum (4) zat er deze keer niets in het vat. Met name voor Wil had er meer ingezeten, afgaande op het verslag dat de Dongenaren al op hun site hebben staan.

Geen Final Four dit seizoen (update) (11-11-2017, Algemeen)
Het verslag van HMC-zijde vind je hier.
Ons KNSB-bekerviertal, gerecruteerd uit De Stukkenjagers 1, is er deze keer niet in geslaagd de eerste ronde te overleven. Uit tegen HMC, dat met een ongeveer gelijkwaardig viertal aantrad, werd met 3-1 verloren. Alleen Herman Grooten (3) wist te winnen. Mees van Osch (1), Lars Vereggen (2) en Nick Bijlsma (4) redden het niet.

Weer druk bij het inloopscháak (11-11-2017, Algemeen)
Maar liefst achttien spelers vonden vrijdagmiddag 10 november de weg naar Cinecitta. Van hen wisten alleen Ivar van der Heide en Carlo Butalid beide rapidpartijen te winnen. Ook Erik Dignum, Jan Douwes, Marcel Strik (allen 1,5 uit 2), Marsel van Hoorn (1 uit 1) en Cees Zoontjens (0,5 uit 1) bleven ongeslagen. De volgende sessie is op vrijdag 17 november, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

Kroniek van een monsterzege (8-11-2017, Algemeen)
Afgelopen zaterdag boekte De Stukkenjagers 1 de grootste overwinning uit zijn historie: 9-1 tegen De Pion. Genoeg reden om daar uitgebreid verslag van te doen. Tijmen Kampman schreef een verslag dat zijn weg vond naar schaaksite.nl.

Topscores in EK Landenteams (6-11-2017, Algemeen)
Het EK in Chersonissos zit erop. Anne Haast had een geweldige eindsprint, maandag boekte ze in de slotronde haar vierde winstpartij op rij. Die bracht haar op een TPR van 2456. Goed voor een IM-norm, maar daarvan heeft Anne er al genoeg; wel meegenomen zijn de 37 gewonnen FIDE-punten, die haar weer enigszins richting de voor de IM-titel vereiste grens van 2400 brengen.
Ook Stefan Beukema presteerde uitstekend met 4,5 uit 8 en een TPR van 2481, goed voor 12 FIDE-punten. Wel jammer dat door een rekenfout tegen IGM Trajko Nedev (2473) in de voorlaatste ronde de IGM-norm uit het zicht verdween. Stefan etaleerde zijn goede vorm overigens al in de weken voorafgaand aan het EK, speel deze partij tegen IGM Dimitri Reinderman uit de Belgische Interclubs maar eens na. Voor de cijferfreaks: de scores van Anne en Stefan.

Wat vonden de tegenstanders ervan? (6-11-2017, Algemeen)
De wedstrijden in de zaterdagcompetitie hebben weer diepe voren in de schakerszielen getrokken. En veel stof tot schrijven opgeleverd. Bij vijf van de zeven impressies hieronder is inmiddels in de eerste regel het verslag van de opponenten toegevoegd.

Stukkenjagers op normenjacht in Chersonissos (5-11-2017, Algemeen)
Door zeges in de zevende ronde van het EK Landenteams op Kreta hebben Anne Haast en Stefan Beukema nog uitzicht op een titelnorm. Anne versloeg in de match tegen Hongarije IM Szidonia Lazarne (2364), waardoor ze haar TPR naar 2380 tilde. Voor IM-norm moet ze die nog boven 2450 uitpiepen. Wie weet kan ze zondag nog een stap zetten door geen fout te maken tegen de Servische Mila Zarkovic (2241). Stefan Beukema, uitkomend voor België, kan na de zege op IGM Dragan Kosic (2493) vol voor de GM-norm gaan. Zijn TPR van 2531 is nog wel een eindje verwijderd van de vereiste 2600. Mooi is ook dat hij het zondag opneemt tegen de Macedonische IGM Trajko Nedev (2473). Bij dit toernooi kun je namelijk een norm scoren met een blokje van zeven partijen. Bij winst zou Stefan zijn nederlaag in ronde 1 kunnen laten wegstrepen, en toch het vereiste minimum (drie) IGM's onder zijn tegenstanders hebben. Bekijk hier de scores van Anne en Stefan. Hun partijen zijn dagelijks in de middag te volgen via schaaksite.nl.

De Stukkenjagers 7 compleet uit zijn dak (5-11-2017, Algemeen)
SJ 7 zou na de legendarische zege op SJ 6 de wind in de rug moeten hebben, maar kreeg kort voor de match bij Staunton 2 in Etten-Leur een tegenslag te verwerken. Teamleider Wil Wouts vertelt hoe hij al wat vroeger dan gedacht aan de bak moest:
'Vrijdagavond rond negen uur een krakende, schorre stem van Cees Zoontjens aan de telefoon. "Wil, ik kan morgen niet spelen, want ik lig doodziek op bed." Na wat verduidelijkende vragen van mijn kant bleek al snel dat dit inderdaad niet ging lukken. Die Cees was te ziek. Hij zei nog helemaal terecht: "Ik kan beter nu bellen dan morgenvroeg, want dan wordt het wel erg moeilijk om vervanging te regelen." Dat waardeerde ik bijzonder en na hem beterschap te hebben gewenst kon ik aan de slag.
Maar ook op vrijdagavond is het geen sinecure. Intensief en frequent overleg met César leverde een lijst van zes à zeven namen op van spelers die benaderd konden worden. Dus met opgeladen telefoon aan de slag. Onze René kreeg een jeugdvriend op bezoek, kon dat echt niet afzeggen. Begrijpelijk. Bjoern zat bij schoonmoeder in Maastricht op de koffie met vlaai. Kon nooit op tijd in Etten–Leur zijn. Dus daar kon ik ook niet bij terecht. Jaap was verstopt achter zijn antwoordapparaat evenals Coen. Theo nam niet op en Fons had verplichtingen in zijn politieke partij. Kees G. was al benaderd door een ander team en had aangegeven niet te kunnen. Nergens succes, er waren nog bij Jaap en Coen boodschappen ingesproken en het probleem via sms nog eens aangeboden.
's Nachts rond half twee kwam er op mijn telefoon een verlossend antwoord binnen. Coen kwam uit het café en had nu de telefonische boodschap pas gezien. Hij kon wel meespelen, maar hij had geen opvolging aan het advies van de TL ('op tijd en nuchter naar bed') kunnen geven. Mocht niet hinderen, dolgelukkig dat het gelukt was legde de TL het opgeluchte hoofd op het kussen.
Behalve een man minder was er ook nog het probleem van een auto minder. Hoe lossen we dat op? Gelukkig kon ik daarvoor bij Ad terecht, en konden we op naar Etten-Leur, naar Staunton 2. Volledig tegengesteld aan de problemen in de aanloop was het wedstrijdverloop. Dat liep als een trein. Ad Haans (8), waarschijnlijke de oudste in de speelzaal, speelde tegen een knul van 10 jaar. Binnen vijf zetten had hij de dame en binnen een halfuur de partij. Hij kon vervroegd naar huis, hij had immers een auto bij zich. Daarna regen de overwinningen zich aaneen. Leo van Gelder (1), Thomas Tepe (2) en Ivar van der Heide (4) en - ondanks een minder helder hoofd - Coen Klaassen (6) scoorden vlot. François Moran (4) liet zich knevelen door Tamara en Hans van Driel (7) trapte in een paardvork. Wil Wouts (5) deed het langst over zijn partij, maar maakte het met een mooi mat af. 6-2! Eind goed al goed zou ik zeggen.'
Door deze zege is SJ 7 een van de trotse koplopers in 3A zoals je hier kunt zien.

De Stukkenjagers 6 verslikt zich in het voorgerecht (update) (5-11-2017, Algemeen)
Hier vind je het verslag van de Roosendalers.
Ook SJ 6 deed mee aan de massakamp in Roosendaal, het nam het op tegen De Pion 4. De vraag was of het team zich al hersteld had van de mentale klap van de nederlaag tegen het zevende. Aanvankelijk leek die met 'nee' te moeten worden beantwoord. Co-teamcaptain Jan Weijters (4) kreeg al vroeg een aanval over zich heen en had daar geen goed antwoord op. Jan Bergsma (6) en Paul Vermee (7) raakten in het middenspel pionnetje(s) achterop, vochten goed door tot in het eindspel, maar redden het niet. Guus van Heck (3) kon iets terugdoen, maar Harry Buyvoets (2) legde ook het loodje. Dit voorgerecht lag zwaar op de maag bij kopman Andries Deliën. Door al die tegenslagen moet hij in de veronderstelling hebben verkeerd dat de match al verloren was. Met een bord vol stukken nam hij remise. Het beste moest echter nog komen. Hans Groffen (8) bleef goed geconcentreerd en boekte zijn eerste zege voor SJ. Dat ook Jan van den Dries (5) een punt mocht bijschrijven was een meevallertje. We laten hem zelf aan het woord: 'Het was een interessante Hollandse partij (d4-f5) waarin lange tijd sprake was van een onwrikbaar evenwicht, met veel stukken op het bord. Ook de klok deed mee aan het evenwicht: we gebruikten beiden onze tijd in ruime mate. Ik had me voorgenomen voor de winst te gaan, want met een achterstand voor ons die inmiddels tot 0-3 was opgelopen, had ik helemaal niets aan remise. Op een gegeven moment werden de lichte stukken geruild en hielden we allebei twee torens, een dame en zes pionnen over. Nog steeds evenwicht dus! Toen wilde ik toch wat forceren en werd ik wellicht daardoor wat slordig: ik liet toe dat de tegenstander me één, twee, ja zelfs drie pionnetjes afsnoepte. Langzamerhand kreeg ik het gevoel dat de partij me uit de handen glipte. Maar verloren was het nog niet! Ik merkte dat de tegenstander ook geen snel winstplan voorhanden had en probeerde de zware stukken zo lang mogelijk op het bord te houden. Toch werd kwam mijn koning steeds meer in het nauw, totdat ik er even met mijn dame uit kon breken met een schaakje! De tegenstander was daar blijkbaar toch wat door verrast: hij deed een torenzet en zette mij schaak, zette de toren terug toen ik hem erop attendeerde dat hij zelf schaak stond en deed vervolgens een koningszet! Maar omdat hij met de bewuste toren ook het schaak kon opheffen, moest hij het aangeraakte stuk spelen. Er was even wat opschudding, maar uiteindelijk gaf de teamleider van De Pion 4 sportief aan dat de toren gewoon gezet moest worden. Die mepte ik er gelijk af en na nog enkele zetten won ik vervolgens de partij. NOAD, Nooit Opgeven Altijd Doorgaan, het klinkt vreemd voor een Willem II'er, maar het is wel een terechte karakteristiek van een spannende partij.'
De details en standen in 3A kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 5 is weer terug op aarde (update) (5-11-2017, Algemeen)
De teamleider van De Baronie 4 schreef dit verslag, naar verwachting iets uitgebreider dan het onze...
Met de openingszege op RDS leek SJ 5 een belangrijke stap in de titelstrijd te hebben gezet. Na de 5,5-2,5 tegen De Baronie 4 kunnen de verwachtingen weer wat teruggeschroefd worden. De wedstrijd begon met een 1-0 achterstand, nadat invaller Ton Tepe (7) in een vooraf gespeelde partij had verloren. In Breda wisten alleen Jan Otten (1) en Huong Do (4) een vol punt te scoren. Bart van den Berg (5) voegde daar nog een halfje aan toe, maar Bas Rosheuvel (2), Guus Vermeulen (3), Carel van Alphen (6) en Emil Voorhorst (8) kwamen niet tot scoren. De details en stand vind je hier.

De Stukkenjagers 4 verbaast zichzelf (5-11-2017, Algemeen)
Niet alleen SJ 3 lijkt de degradatiezorgen al vroeg in het seizoen achter zich te laten, ook promotieklasser SJ 4 laat zich van zijn beste kant zien. Eerder werden al drie verrassende matchpunten gepakt, uit tegen Gardé in Soerendonk kwamen er nog eens twee bij: 4,5-3,5. Teamleider Joost Op 't Hoog bericht: 'Lang leken we op een gelijkspel af te koersen, maar in een partij met wisselende kansen wist Ron de Veen (2) uiteindelijk een promotietruc van Geert Gabriëls te weerleggen en het beslissende punt te scoren. Daarvoor was de strijd gelijk opgegaan. Constantijn Beukema (8) moest in iets mindere stelling ingaan op een zetherhaling. Kort daarna verloor Kienfong Lie Kwie (5) nadat allerlei tactische verwikkelingen niet hadden gebracht wat hij ervan hoopte. Christiaan Beukema (6) stond nooit minder en wist een voordelig pionneneindspel te bereiken dat hij voorbeeldig afrondde. Vervolgens kon Lex Karstens (3) zijn lastige stelling keepen en een halfje scoren. We kwamen zelfs voor toen Maarten Werkhoven (7) in een van zijn geliefde eindspelen gedecideerd het punt pakte. Aan bord 4 kreeg ik mijn tegenspel nooit overtuigend op gang en werd vervolgens uitgeteld. Henk Jan Beukema (1) kwam in een voordelig eindspel terecht, maar verwisselde twee zetten waardoor hij in een puntendeling moest berusten. Zo kwam het aan op bord 2 waar Ron benauwde momenten moest doorstaan, maar uiteindelijk de koelste bleek. Daarmee was de match beslist en hebben we nu zowaar 5 matchpunten uit 3 wedstrijden.' De details en de stand kun je hier bekijken. In de komende wedstrijden tegen EGS, HSC 2 en Waalwijk zal blijken of er nog meer in het vat zit dan handhaving.

De Stukkenjagers 3 voelt zich kiplekker (update) (5-11-2017, Algemeen)
Het verslag van De Pionnen vind je hier.
Zou er een einde komen aan de traditie dat SJ 3 in de slotwedstrijd het derdeklasserschap moet veiligstellen? Het heeft er na de strakke 6-2 zege op De Pion 2 alle schijn van. 'Jammer dat we de eerste wedstrijd verloren hebben, anders waren we al kampioen', viel al te beluisteren op de afterparty. De zege op de mede-degradatiekandidaat was niet eens geflatteerd. Oké, Ruud Feelders (8) stond lange tijd wat minder alvorens in de slotfase toe te slaan. En Martijn Blom (3) had - heel even - op een counter van oud-lid Erik-Jan Colijn kunnen lopen, maar scoorde toch een verdiend punt. Daar stond tegenover dat Sjoerd van Roon (2) opeens prachtige tactische kansen had gekregen, die hij echter niet wist te verzilveren. Het zou de enige bordnederlaag blijken te zijn. Luuk Baselmans (1) en Erik Dignum (6) scoorden gelijkwaardige remises, terwijl John Greunsven (4), César Becx (5) en Fré Hoogendoorn (7) de tegenstanders geen kans gaven. Na afloop opteerde het hele team dan ook voor de kiplekkere shoarma. Na thuiskomst werd en wordt er regelmatig naar deze tabel gekeken.

De Stukkenjagers 2 nog niet op stoom (update) (5-11-2017, Algemeen)
Inmiddels kun je hier lezen hoe Groesbekenaar Wopke Veenstra de wedstrijd beleefde. Inclusief de nu al legendarische zin: 'Volgens Theo speel ik te snel, maar als je een konijn een uur laat nadenken, komen daar ook geen betere zetten uit.'
Ook in de derde wedstrijd is SJ 2 er niet in geslaagd de rentree in de tweede klasse luister bij te zetten met een overwinning. In Groesbeek werd het tegen collega-hekkensluiter 4-4. Weliswaar waren er zeges voor Dennis Brokken (1), Sourav Bhattacharjee (6) en Koen Haast (7), maar daar stonden nederlagen van Bram van den Berg (2), Frans Konings (4) en Roland Daamen (5) tegenover. Eric de Moor (3) en Mark Clijsen (8) speelden remise.
Door dit gelijkspel staat SJ 2 nu onder de rode streep, zoals je hier kunt checken.

De Stukkenjagers 1 als een zalm in het water (update) (5-11-2017, Algemeen)
Het verslag vanuit het perspectief van De Pion vind je inmiddels hier.
Ons vlaggenschip heeft zich vaster aan kop van 1B genesteld. In Roosendaal werd De Pion 1 met maar liefst 9-1 verslagen. TL: Anne Haast (1) had in een voorafgespeelde partij haar team al de goede weg gewezen. Op zaterdag kwamen daar eerst nog twee remises bij, van Nick Bijlsma (6) en Mart Nabuurs (9). Maar daarmee was de koek op voor de gastheren. Door zeges van Lars Vereggen (2), Jasper Beukema (5), Cor van Dongen (7) en Tijmen Kampman (8) liep SJ 1 uit naar 6-1. Daarna waren Herman Grooten (3), Mees van Osch (4) en Mark Haast (10) nog flink werken in het eindspel. Herman won gedecideerd, Mees en Mark moesten iets dieper gaan, maar zorgden wel voor een verrassingstoetje. Na afloop deed vrijwel het hele team zich te goed aan de heerlijke zalm die door de Roosendalers tegen een vriendenprijsje werd geserveerd.
Door deze monsterzege neemt ons team - in bordpunten dan - aardig afstand van de traditionele concurrent voor promotie, Het Witte Paard Sas van Gent, zoals je hier kunt zien.

Stukkenjagers winnen in het EK (3-11-2017, Algemeen)
In de zesde ronde van het EK Landenteams in Chersonissos wonnen beide deelnemende Stukkenjagers hun partij. Anne Haast hielp door een zege haar team aan de matchpunten tegen Duitsland. Zij staat nu op 3 uit 5, goed voor een TPR van 2305. Stefan Beukema herstelde zich na de rustdag met een zege van een nederlaag tegen uitgerekend zijn zwakste tegenstander. Met 2,5 uit 5 tegen gemiddeld 2471 is hij nog kansrijk voor een GM-norm. Check hier scores van Anne, en hier die van Stefan. Hun partijen zijn dagelijks in de middag te volgen via schaaksite.nl.

Ook Lars Vereggen op 2 uit 2 (3-11-2017, Algemeen)
Zeventien schakers meldden zich vrijdagmiddag 3 november in Cinecitta voor de ronden 19 en 20 van het inloopschaak. Vier van hen waren dit seizoen nog niet eerder geweest, onder wie ook ons aller Theo! In totaal zijn er sinds 1 september alweer 46 spelers een of meer parijtje(s) komen spelen. Deze keer scoorden Jan Douwes en Wil Wouts als enigen 2 uit 2, terwijl Maarten de Wit, Joop van Troost, Jeffrey van Huijgevoort en César Becx het bij 1 uit 1 lieten. De volgende sessie is op vrijdag 10 november, met de vertrouwde meldtijden: 13.30 en 14.45 uur.
Er waren nog twee spelers aan het schaken in de Ristobar. Lars Vereggen en Sebastiaan Dijksman haalden hun partij van het Stukkenjagers Open in. Sebastiaan bood lang goed tegenstand, maar kwam op het laatst toch te kort.

Zeven teams gaan op reis (3-11-2017, Algemeen)
Op zaterdag 4 november spelen de zaterdagteams van De Stukkenjagers uitwedstrijden. Wat valt er te winnen of te verliezen?

Maar liefst drie teams reizen naar Roosendaal. Dat inspireerde de gastheren van De Pion tot het organiseren van een heuse afterparty, met kipshoarma of zalm, waar bijna 20 SJ'ers acte de présence zullen geven. Maar eerst moet er geschaakt worden. Eersteklasser De Stukkenjagers 1 mag tegen De Pion 1 geen fout maken, wil het de titeldans blijven leiden. Tot nu toe gebeurde dat ook niet; door een vooraf gespeelde partij van Anne Haast staat SJ met 1-0 voor.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 2 beleefde met twee nipte nederlagen een valse start. Daarom is het treffen met collega-hekkensluiter PION in Groesbeek cruciaal om met een gerust hart de rest van het seizoen in te gaan.
Derdeklasser De Stukkenjagers 3 begint - door de recente zege op ratingtopper Blerick - met een goed gevoel aan de match met De Pion 2. Net als SJ 3 is dit een van de vier wat zwakkere teams in 3H. Een echt vierpuntenduel dus.
In de NBSB Promotieklasse is De Stukkenjagers 4 geweldig uit de startblokken gekomen, met 3 matchpunten uit twee duels. Of daar uit tegen Gardé een vervolg aan gegeven kan worden is de vraag. In het verleden bleek deze horde regelmatig te hoog voor SJ 4.
Tweedeklasser De Stukkenjagers 5 begint aan de wedstrijd tegen De Baronie 4 met een 1-0 achterstand; invaller Ton Tepe kon niet stunten in zijn woonplaats. Des te gemotiveerder zullen de andere zeven zijn om de mooie seizoenstart alsnog te continueren.
Derdeklasser De Stukkenjagers 6 zal er alles aan gelegen zijn om de schande van de nederlaag in de derby tegen SJ 7 uit te wissen. Dat zal dan moeten gebeuren in de massakamp in Roosendaal, tegen De Pion 4. Geen eenvoudige taak, vermoeden we. De Stukkenjagers 7 zal even van de roze wolk af moeten komen om in Etten-Leur het succes een vervolg te geven. Tegen Staunton 2 moeten er voor onze vechtmachine zeker kansen liggen.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]