[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
21-08-2019: Open snelschaakkampioenschap

Nieuws

Titel en podiumplaatsen bij nationale kampioenschappen (23-4-2019, Algemeen)
Het Belgisch Jeugdkampioenschap in Blankenberge heeft de familie Beukema twee podiumplaatsen opgeleverd. Jasper wist met 7,5 uit 9 en een punt voorsprong kampioen te worden in de categorie 'Under 18'… proficiat! Ook Constantijn haalde - bij de 'Under 14' - het podium. Met 7 uit 9 eindigde hij zelfs nog op een gedeelde eerste plaats, maar het gat aan weerstandspunten kreeg hij niet meer gedicht. In de oudste categorie - 'Under 20' - eindigde Christiaan in de top 10 met 5 uit 9. Alle drie scoorden ze TPR’s die dicht bij hun eigen rating liggen. Dat gold ook voor Luuk Baselmans, die in het omlijstende normentoernooi op 4 uit 9 uitkwam. De details vind je via deze link.
Ook Tommy Grooten mocht het podium bestijgen bij een nationaal kampioenschap. In Waalwijk reikte hij in het NK E-jeugd met 7 uit 9 naar een gedeelde tweede plaats, helaas verloor hij de barrage om een EK-ticket, zoals je hier kunt lezen.

De jeugd schaakt erop los (18-4-2019, Algemeen)
Volop activiteit van onze jeugdleden. Om met de jongste te beginnen: Tommy Grooten nam op 14 april deel aan de Brabantse Pupillendag, en was daar in de oudste categorie met 9 uit 9 oppermachtig. De details kun je hier bekijken, waarbij opvalt dat twee andere Stukkenjagers zichzelf én de kinderen beregoed vermaakten.
Nog iets verder westwaarts - in Oost-Souburg om precies te zijn - reikte Luuk Baselmans de week daarvoor naar de derde plaats in het Open Zeeuws Snelschaakkkampioenschap. Zoals je hier kunt lezen hield hij IGM Ikonnikov op remise. Na een tussenstop voor de Meesterklasse-wedstrijd en een interviewtje in het BD ging Luuk terug naar de kust, om in Blankenberge een IM-normentoernooi te spelen. Daar staat hij na zeven van de negen ronden op 3,5 uit 7, goed voor een TPR van 2333. Deze tienkamp is in feite het bijprogramma van het Belgisch Jeugdkampioenschap. En dan weet je het wel: de Beukema's! In de categorie 'tot 20' staat Christiaan na iets te veel remises op 3,5 uit 7. Ratingfavoriet Jasper gaat bij de 'under 18' soeverein aan kop met 6 uit 7. Constantijn heeft 5 uit 7 bij de jeugd tot 14, maar moet de echte test nog doorstaan in de slotronden. Het toernooi is te volgen via deze link.

Inloopschaak: 2 uit 2 voor Jan Bergsma (18-4-2019, Algemeen)
Op vrijdagmiddag 12 april waren er 23 schakers actief bij het inloopschaak in Cinecitta. Van hen bleven er maar liefst zeven ongeslagen. Jan Bergsma was met 2 uit 2 deze keer de beste van de klas. Frans Pistorius, Sebastiaan Dijksman en Kienfong Lie Kwie scoorden 1,5 uit 2, Frans Konings en César Becx hielden het bij 1 uit 1, en Paul Vermee noteerde 0,5 uit 1. Na 14 van de 24 ronden in de derde periode gaat Sebastiaan Dijksman aan de leiding in het algemeen klassement, terwijl Raimon Bach soeverein het ratingwinstklassement aanvoert.
Ook op vrijdag 19 april kan eenieder zomaar binnenlopen in de Ristobar om een of twee rapidpartijen te spelen tegen een ongeveer even sterke tegenstander. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt, kan meteen aan de slag.

Weer goed nieuws van de schaaktafelaars (17-4-2019, Algemeen)
Het leek ambitieus, om elke week een update te geven van de financiering van fraaie schaaktafels in het Spoorpark. Toch halen initiatiefnemers Hans van Driel en Wil Wouts ook dit target moeiteloos: "De gemeente Tilburg kent een prachtig potje dat Verrijk je wijk heet. Jouw eigen wijk beslist over toekenning. Denkend aan het Spoorpark klopten we dus aan bij twee wijken. En ja: zowel wijk Binnenstad als wijk Noordhoek besloot om het plaatsen van schaaktafels in het Spoorpark met een fijne bijdrage te steunen."

Externe, alle verslagen (16-4-2019, Algemeen)
De eerste verslagen van de zaterdag gespeelde KNSB-matches zijn alweer verschenen, we zullen onderstaande lijst steeds aanvullen met linkjes.

LSG (inclusief partijen) - De Stukkenjagers 1
Rokado - De Stukkenjagers 2 (zie onder)
ASV 3 - De Stukkenjagers 3 (zie onder)
Het Kasteel - De Stukkenjagers 4 (zie onder)
De Baronie 2 - De Stukkenjagers 5
De Pion 4 - De Stukkenjagers 6 (zie onder)
De Baronie 3 - De Stukkenjagers 7 (zie onder)

Rokado - De Stukkenjagers 2 (15-4-2019, Algemeen)
Bram van den Berg schreef een verslag over de match waarin SJ 2 het tweedeklasserschap veiligstelde:

Stukkenjagers 2 heeft een prima seizoen, alleen schaaktechnisch gaat het minder dan buitenstaanders en tegenstanders verwachtten en dezen vertellen dat dan ook graag. Zaterdag werd mij ook een keer of vier gevraagd waarom we zo laag stonden en of we ons wel gingen handhaven. Ik zal het éénmaal openbaar maken in een verslag, kunnen we daar voortaan naar verwijzen, ik benoem alleen het schaaktechnische gedeelte, voor ons als tweede het minst interessante, maar voor ieder ander blijkbaar het belangrijkste.
Er zijn genoeg interessante wedstrijden geweest, maar op het eind hebben we denk ik zo toch een matchpunt of 3 weggegooid. Eindhoven uit, een goed tot gewonnen toreneindspel verliezen bij 4-3 voor. Tegen ’t Pionneke met 3-2 achter, maar drie gewonnen toreneindspelen (waarvan er in ieder geval eentje blind gewonnen had moeten worden, en dat bij een tweede ook best had gemogen). Zijn zo twee wedstrijden die me te binnen schieten, zo dat is ook weer beantwoord.
Afgelopen zaterdag uit naar Rokado in Nieuw-Beijerland. Hun spelers komen allemaal uit de regio Brabant en gaan vanaf volgend jaar ook weer in Breda spelen. Veel teams zouden waarschijnlijk zeggen: jammer dat we nu zo’n eind moeten rijden. Wij zeggen mazzeltje, kunnen we weer lekker bij Cor van Dongen en Winifred Paulis ontbijten. Cor maakt zijn eigen brood en dat - in combinatie met goede koffie, verse jus en een prima slager op de hoek - legt de basis. Moeder Bianca die heel goed is met kinderen en twee gezellige kinderen meebrengt, dan heb je al snel een topochtend te pakken.
Ruim op tijd togen we naar Oud-Beijerland waar we opgewacht werden door Leo Rietveld en zijn kompanen. De wedstrijd werd nooit echt spannend. Leo was speciaal voor deze gelegenheid op bord 1 geplaatst en maakte het Cor knap lastig. Cor had de hele tijd een plusje, maar of het genoeg was voor de winst? In principe niet, Leo miste zelfs een kans om het zogezegde blad te wenden, maar trok na een slordige 85 zetten om 17:53 toch aan het kortste eind en bepaalde de eindstand op 2-6. Waardoor SJ 2 zich veilig heeft gespeeld en de kleine kans op het kampioenschap voor Rokado ook om zeep werd geholpen.
Anne Haast speelde tegen Matthias Oomens, kwam niet uit de opening, verloor twee pionnen, maar op de een of andere manier kwam er toch een 3-tegen-3-toreneindspel op het bord, wat wel geloofd werd. Bianca speelde met wit tegen Han Westerberg en na de opening waren ze ongetwijfeld allebei tevreden. Weinig concrete openingskennis werd gevraagd, wit pakte ruimte en zwart stelde zich rustig op tussen de 6e en 8e rij. Bianca ging in het middenspel over tot een meer tactische modus en verdediger Han knakte, 1-0.
Peter Huibers leek met zwart al vrij snel een prettige stelling te hebben tegen Hans van der Linden, na zijn e5/d6 weet ik niet of dat nog steeds zo was. In de praktijk was er weinig aan de hand en kabbelde dit geheel naar een terechte remise. Ik was, zoals wel eerder dit seizoen, als eerste klaar. Ik gooide al mijn activiteit en pionnen traditiegetrouw op Rex van Dijken af, die geen rust kreeg, snel in tijdnood kwam en een bok schoot, 1-0.
Mark Clijsen en Wilbert Surewaard maakten er een mooi spektakel van. Mark leek in zijn geliefde Frans snel goed te staan, maar Wilbert valt niet graag om. Ondanks enkele kansjes voor Mark bleef Wilbert knap overeind en pakte een verdiend halfje. Sjoerd van Roon had wit tegen de degelijke Frank Verkooijen en leek niet te veel hebben uit een Caro-Kann. langzaamaan kwamen er toch wat kansen voor wit, na een interessant stukoffer was het de vraag hoe goed dit was; remise, zo bleek. Eric de Moor speelde zijn geliefde solide opening met zwart tegen Ben Boog, verkreeg door weifelend spel van Ben snel een plusje en won een strakke pot.
Bianca vond een goed restaurant in Oud-Beijerland (Smook), waar Winifred en de kids ook weer aansloten (ook aan het eind van de wedstrijd al, maar dit typt makkelijker). Mark en Bram besloten samen voor een kilo vlees te gaan, wat meer dan de moeite waard was en na een lekker toetje konden we weer huiswaarts, waar de evaluatie in Jack's nog wel even duurde.
De laatste ronde tegen De Pion uit Roosendaal, zij hebben nog een kleine kans op het kampioenschap, wij eindigen ergens tussen plek 4 en 8 van een droomseizoen.

Het Kasteel - De Stukkenjagers 4 (15-4-2019, Algemeen)
Nul punten of niet, teamleider Ron de Veen heeft genoeg te vertellen:

Afgelopen zaterdag was het duel tegen Het Kasteel in Wijchen, een wedstrijd die zou bepalen wie onderaan zou eindigen. Theoretisch konden zij de degradatie nog ontlopen, maar die kans was erg klein. Wij konden deze wedstrijd vrij en onbevangen spelen, wie weet konden wij nog matchpunten pakken en wellicht konden sommige spelers nog wat doen aan hun individuele score.
Het Kasteel kwam op voorsprong doordat Tommy Grooten (3) een stuk offerde en dat pakte niet goed uit, hij had te weinig compensatie en gaf even later op. Ondanks dit resultaat is Tommy nog steeds (mede-)topscorer van ons team. Hij heeft dit seizoen pas twee wedstrijden verloren en 3 uit 7 is een heel goed resultaat. Kienfong Lie Kwie (7) bracht de score in evenwicht door een heel actieve partij te spelen waarbij hij steeds in het voordeel bleef en een mooie overwinning kon boeken. Dat kwam hem heel goed uit en hij was er blij mee.
Daarna bleef de wedstrijd lang gelijk opgaan en werden er vooral veel puntendelingen genoteerd. Henk Jan Beukema (1) speelde een degelijke partij en behaalde een verdiende remise. Ook Henk Jan heeft inmiddels 3 punten (uit 8), wat op bord 1 een mooi resultaat is. Ik (6) speelde een interessante wedstrijd met tegengestelde rokades. Mijn tegenstander was net iets eerder met aanvallen en bracht een kansrijk paardoffer. Dit had ik niet zien aankomen en ik kon alleen nog maar verdedigen in de hoop niet direct te verliezen. Met mijn koning aan de rand en het ontbreken van verdedigende pionnen moest ik zeer nauwkeurig spelen. Dit lukte in eerste instantie wel, maar ik maakte toch een fout door mijn torens op de zevende rij niet meteen te verbinden. Ik voelde dat mijn stelling op de een of andere reden op instorten stond, maar omdat ik een stuk voorstond bood ik in opkomende tijd tactisch remise aan. Dit werd aangenomen en zo stond het 2-2. Achteraf bleek mijn tegenstander middels een dameoffer mat in 3 te hebben gemist (ik ook overigens). Zoals Kien later aangaf was ik net op tijd met mijn remiseaanbod!
Ook bij Jan Otten (8) werd de vrede getekend, zijn tegenstander was nog zo sportief om op Jan te wachten en niet meteen zijn klok in te drukken. De stelling was lange tijd redelijk in evenwicht, al heb ik het slot niet meer gevolgd. Jans tegenstander zag overigens wel het winnende dameoffer van mijn partij en was zeer verbaasd met de uiteindelijke remise, dus hij kon wel aardig schaken. Jan kan blij zijn met dit bevrijdende halfje. Lex Karstens (5) had wat voordeel in de opening en middenspel, maar maakte een foutje en mocht achteraf ook tevreden zijn met remise.
Sam Baselmans (2) viel in en was de speler met de hoogste rating. Hij kreeg initiatief, maar de open stelling die toen ontstond had ook nadelen. Sam bood remise aan toen hij wat minder stond, wat zijn tegenstander aannam omdat remise tegen een sterke speler als Sam een prima resultaat is. Op dat moment was het 3,5-3,5 en Reinier (4) was nog aan het schaken tegen hun teamleider. Hij had lange tijd met de rug tegen de muur gestaan, al heeft hij een kans gemist om tot beter spel te komen. Reinier stond een pion achter in het eindspel en vocht door. Na lang verzet van Reinier had zijn tegenstander een vrijpion gecreëerd die dicht bij de promotie was. Langzaam maar zeker werd duidelijk dat Reinier het niet zou bolwerken en hij ging strijdend ten onder. Dat bracht de eindstand op 4,5-3,5 voor het Kasteel en zo zullen wij dit seizoen als laatste eindigen. Toch was het resultaat van deze wedstrijd de beste score die wij hebben behaald.

De Pion 4 – De Stukkenjagers 6 (15-4-2019, Algemeen)
Teamleider Jan van den Dries leidt de individuele verslagen van zijn teamgenoten in.

Alsnog loon naar werken: na zes nederlagen - sommige dik en verdiend, maar andere nipt en wat ongelukkig - was er dan toch eindelijk een wedstrijdpunt voor ons weggelegd, waardoor we gelukkig op de valreep verlost zijn van die hatelijke nul! Een rondje langs de velden in chronologische volgorde. Toevallig waren de drie Jannen als eersten klaar…

Joshua Prevoo – Jan Bergsma 0,5-0,5
”Ik gaf al snel een stuk weg tegen mijn jeugdige tegenstander, maar was als eerste klaar en trots dat ik remise had gehouden. En terecht, want daar zag het lang niet naar uit. Wonderwel had ik op het eind het stuk teruggewonnen waardoor remise een logisch slot was.”

Luuk Braspenning – Jan Hes 1-0
Jan Hes maakte zijn debuut in de externe competitie. “Ik moest het opnemen tegen een middelbare scholier. Hij opende met een Damegambiet. Tot de 14e zet was het rustig, maar door toch een tikkeltje overmoed dacht ik me een stukoffer te kunnen permitteren om dreiging te creëren. Helaas had ik een ontsnapping over het hoofd gezien. Dan maar proberen de schade beperkt te houden. Maar Luuk speelde zijn voordeel zorgvuldig uit naar mat. Een les voor mij om voortaan voorzichtiger te spelen en minder overmoedig te zijn tegen een jonge tegenstander.”

Jan van den Dries – Xandar van Gentevoort 1-0
”Ik speelde zeer geconcentreerd voor mijn doen en had de stelling vanaf het begin behoorlijk onder controle. Maar mijn tegenstander gaf geen krimp. Uiteindelijk kon ik toch stiekem een pionnetje winnen en voor het eindspel begon nog eentje. Toen was het opletten, afruilen en rustig naar winst schuiven. Met paard en zes pionnen tegen paard en vier pionnen was dat toen niet zo’n probleem meer.”

Carlo Butalid – Theo Potjes 0-1
Dit was een kleine tegenvaller, want Carlo is meestal lang en zorgvuldig bezig. Hij omschreef het zelf zo: “Zwart beantwoordde mijn Pf3 met een Hollandse verdediging (1… f5), wat ik niet vaak tegenkom. Op de tiende zet werd ik geconfronteerd met dameruil die ik niet wilde, dus zette ik mijn paard voor de dame. Daarna kreeg ik een aantal penningen te verwerken waardoor mijn stukken feitelijk over elkaar heen struikelden en mijn toren vaststond op a1. Ik moest op zet 27 mijn andere toren geven voor een loper waardoor mijn situatie nog erger werd. Ik vocht door tot zet 47, maar kon niets anders meer dan opgeven!”

Patrick Peeters - Roger Bougie 0,5-0,5
“Na een feestje op vrijdagavond begon ik met weinig bloed in mijn alcohol aan de partij. Spelend met zwart probeerde ik de stelling in het begin vooral simpel te houden. Vanaf zet 15 trok de mist enigszins op en zag het er gelijkwaardig uit op het bord. In het eindspel met gelijke lopers zat er voor beiden niet meer in dan remise. Uit de analyse achteraf bleek dat mijn tegenstander rond zet 35 een moeilijk te vinden winstkans had overzien. Om verschillende redenen nam ik hem dat niet kwalijk.”

Christophe Verledens – Patrick Heijnen 1-0
”Ik had de eer en het genoegen te mogen invallen op het eerste bord. Er kwam een gelijkopgaande stelling op het bord, met nu eens een licht voordeeltje voor wit, dan weer een licht voordeeltje voor zwart. Van bij het begin had zwart echter de h- en g-pion opgespeeld, waardoor de zwarte koning het in dit vroege voorjaar toch wel wat frisjes kreeg. Toen een aantal lichte stukken afgeruild was, kon ik een toren posteren op de zevende rij, waardoor er allerlei dreigingen konden ontluiken... Plots kon een matdreiging slechts gepareerd worden door er ofwel een dame ofwel een toren tussen te plaatsen; in beide gevallen met torenverlies tot gevolg. Een blonde Leffe stond mij reeds uitnodigend op te wachten.”

Kimberley Oostvogels – Jeffrey van Huijgevoort 0-1
“Zaterdagmiddag mocht ik in Roosendaal plaatsnemen aan bord 2. Kimberley opende met een Damegambiet en na een periode van stukken schuifelen en afwachten drong het paard van mijn tegenstandster door in mijn stelling; ik gaf de kwaliteit en kreeg daar ook een extra pionnetje voor. Kort hierna bood zij een gelijkspel aan. Na wat wikken en wegen sloeg ik het aanbod af en speelde verder. De koninginnen kwamen van het bord en ik won nog een pion met mijn paard dat zich kort daarna nestelde in vijandelijk gebied om de doorgang voor twee torens te blokkeren. Vanaf dat punt vlogen de stukken van het bord: eerst de dames, daarna de lopers en vervolgens de toren van Kimberley voor mijn paard. Daardoor kreeg ik een toreneindspel met twee extra pionnen dat ik winnend wist af te sluiten.”

Bert Wels – Jesper Fidder 0-1
“Amai!!! Glad gewonnen stand weggegeven. Balen. Mijn torens verdubbeld, zijn paard buitenspel, zijn koning zeer kwetsbaar en wat doe ik? De verkeerde pionzet en hup: weg voordeel. Trossen los!! Start the engines!”

De Baronie 3 - De Stukkenjagers 7 (15-4-2019, Algemeen)
Teamleider Wil Wouts blikt terug op een geslaagd seizoen:

De Stukkenjagers 7 is op zijn plek gezet, we zijn als vijfde geëindigd. De eerlijkheid gebiedt toe te geven dat De Baronie 3 een maatje te groot was voor ons.
Het begon goed met Leo van Gelder, die tegen Alex Crane (1645) prompt het eerste punt binnenhaalde. Daarna was het snel op meerdere borden een bijna kansloze zaak. Zo verloor Thomas Tepe van Marc Ermes (1657), ging René Davidse ten onder tegen oud-Stukkenjager Nico Zaal (1412) en kon Ivar van de Heide het niet bolwerken tegen van Simon de Hengst (1493). Daar kwam alras het verlies bij van Wil Wouts tegen nog een oud-lid, Ron Graumans (1517). Iets langer duurde het aleer Cees Zoontjens de vlag moest strijken tegen Kees de Leeuw (1576).
Elroy Kerstens liet zijn tegenstander Jan Leendert Dogterom langdurig bewijzen, dat de stelling met voor ieder een pion en een koning op het bord toch echt remise is. Omgekeerd wilde de tegenstander van Marieke van geen opgeven weten terwijl hij een vol stuk achterstond in het eindspel. Marieke moest uiterst secuur manoeuvreren om een theoretische winststelling te bereiken. Na vier uur gaf Michiel Stafleu (1642) zich over. Bravo voor Marieke.
Eindstand 5,5-2,5, dat was een domper, maar die werd meer dan goedgemaakt in de gezellige nazit in eetcafé Zeezicht in Breda, waar we samen met delegaties van SJ 5 en SJ 6, gebroederlijk dooreen gezeten, tijdens het nuttigen van een heerlijke maaltijd het hele seizoen nog eens naliepen en benadrukten hoe gezellig het in de lagere teams toch steeds weer was. Derhalve ging eenieder rond half negen voldaan - letterlijk en figuurlijk - huiswaarts. Op naar volgend seizoen.

De Stukkenjagers 1 degradeert uit Meesterklasse (14-4-2019, Algemeen)
In Leiden wachtte het vlaggenschip een zware opgave. Winnen van bijna-kampioen LSG om nog een kansje op handhaving te behouden. Het bleek een te hoge horde. Na de 7-3 nederlaag keert SJ 1 terug naar de eerste klasse en is LSG kampioen van Nederland. Jordy Schouten (10) wist als enige te zegevieren. Lars Vereggen (1) remiseerde met Predrag Nikolic, en ook Mees van Osch (3), Mark Haast (7) en Tijmen Kampman kwamen tot een puntendeling. Dat was Mart Nabuurs (2), Herman Grooten (4), Luuk Baselmans (5), Nick Bijlsma (6) en Frans Konings (8) dan weer niet gegeven.
De uitslagen en de stand vind je hier. De individuele scores staan hier.

De Stukkenjagers 2 speelt zich veilig (14-4-2019, Algemeen)
Twee ronden geleden stond het tweede nog onder de degradatiestreep. Maar het rechtte de rug en boekte twee zeges. Die van zaterdag, 6-2 bij Rokado, bracht SJ 2 zelfs naar de vierde plaats in 2D. In Oud-Beijerland werd er geen bordnederlaag geleden. Winst was er voor Cor van Dongen (1), Bianca de Jong-Muhren (3), Bram van den Berg (5) en Eric de Moor (8), terwijl Anne Haast (2), Peter Huibers (4), Mark Clijsen (6) en Sjoerd van Roon (7) remiseerden.
De uitslagen en de stand vind je hier. De individuele scores staan hier.

De Stukkenjagers 3 houdt het in eigen hand (14-4-2019, Algemeen)
Het derde beleefde een succesvol bezoek aan hekkensluiter ASV 3. De Arnhemmers waren erin geslaagd om vier keer achter elkaar 4-4 te spelen. Al na twee uur spelen werd duidelijk dat er geen vijfde keer zou komen. De score werd geopend met een puntendeling. John Greunsven (8) keek na het aanbod nog een kwartiertje naar de andere borden, en zag dat het goed was: remise. Aan meerdere borden hadden de SJ'ers immers veelbelovende stellingen. Fré Hoogendoorn (2) tekende als eerste een vol punt aan. Meteen vanuit de opening startte hij met zwart een koningsaanval, waarop zijn tegenstander het antwoord schuldig bleef. Sterker nog, een ondoordachte witte pionzet gaf Frés aanval het beslissende zetje. Pats, pats: 1,5-0,5. Even later werd de partij van Erik Dignum (3) remise. Na een flinke tactische slagenwisseling bleek Erik een kwaliteit geofferd te hebben, maar toch een beetje (te?) bang te zijn om all-in te gaan, 2-1.
César Becx (1) had al vanuit de opening een mooie stelling. Hij verkoos pionwinst boven een koningsaanval en smaakte in het vervolg het Karpoviaanse genoegen om - met de toren op a1 - het beslissende Pa3-b1! te lanceren. Eenmaal op droomveld e4 aanbeland was het snel gedaan met het zwarte verzet: 3-1. Rudolf Kat (4) speelde een partij om door een ringetje te halen. Hij deed alles goed in de voorbereiding op een vernietigende koningsaanval: 4-1.
Ook Roland Daamen (5) speelde een strakke partij. Met tal van thematische manoeuvres wist hij in het late middenspel via de f-lijn de vijandelijke stelling binnen te dringen. Met de toren en het paard die hem uiteindelijk restten richtte hij veel meer schade aan dan de vijandelijke toren + loper in de counter. Met de afwikkeling naar een gewonnen toreneindspel zette hij de kroon op het werk, 5-1.
Teamleider Ruud Feelders (7) mocht het laatste punt drukken. Hoewel de engine bij de Chinees beweerde dat hij eerder had kunnen toeslaan, kwam zijn zege de hele middag niet in gevaar. Toen zijn extra pionnen in het dubbeltoreneindspel bijna aan de overkant waren, geloofde de tegenstander het wel: 5 uit 6 voor Ruud en 6-1 voor ons. Tja, en dan Karel Storm. Voorafgaand aan de match had César hem gewezen op een opmerkelijke parallel. Twee seizoenen geleden scoorde César - naast zeven remises - twee zeges, allebei op een Carlo. Karel stond dit seizoen op 5 uit 6, hij verloor enkel in de openingsronde van een jonge vrouw. En verdomd, laat nou ook ASV 3 over zo'n jonge vrouw beschikken. Zou het niet grappig zijn als...? Na deze profetie - een ander zou zeggen vloek - moet Karel met bange voorgevoelens aan bord 6 hebben plaatsgenomen. En jawel hoor, daar verscheen Quirine Naber. Die speelde de hele middag stukken beter dan haar rating doet vermoeden. In een gecompliceerde tactische partij bleef ze vervloekte Karel de baas. Sorry!
Door deze 6-2 zege blijft SJ 3 koploper, met evenveel matchpunten als HMC 2 en Paul Keres 3, maar wel 3 c.q. 5 bordpunten meer. Als er in de slotronde gewonnen wordt van Paul Keres, dan zijn we kampioen als ASV 3 een bordpuntje sprokkelt tegen HMC 2. We hebben er alle vertrouwen in, temeer daar Keres voorzover bekend niet over jonge vrouwen beschikt, integendeel zelfs.
De uitslagen en de stand in 3G vind je hier. De individuele scores vind je hier.

De Stukkenjagers 4 was er dichtbij (14-4-2019, Algemeen)
Het vierde mocht het in de voorlaatste ronde opnemen tegen mede-degradant Het Kasteel. In Wijchen kwam SJ 4 dichtbij het eerste matchpunt, maar het strandde op 3,5-4,5. Kienfong Lie Kwie (7) zorgde voor de enige bordzege, terwijl Henk Jan Beukema (1), invaller Sam Baselmans (2), Lex Karstens (5), Ron de Veen (6) en Jan Otten (8) remiseerden. Verlies was er voor Tommy Grooten (3) en Reinier Jaquet (4).
De uitslagen en de stand in 3H vind je hier. De individuele scores vind je hier.

De Stukkenjagers 5 komt net te kort (14-4-2019, Algemeen)
Ook het vijfde kon in Breda niet stunten. Tegen het sterke De Baronie 2 werd het 3,5-4,5. De invallers deden flinke duiten in het zakje; Maarten Werkhoven won aan bord 2, terwijl Ton Tepe een sensationele zege behaalde aan bord 8. Gevoegd bij de remises van Joost Op 't Hoog (1), Bastiaan van de Rijt (5) en Jeroen van de Rijt (6) was het net niet genoeg om de nederlagen van Paul Castermans (3), Huong Do (4) en Guus Vermeulen (7) te compenseren. Toch een behoorlijk seizoen, met kleine nederlagen tegen de toppers en afgesloten met een vierde plek.
De uitslagen en de stand in 5F vind je hier. Topscorer werd, ondanks zijn eerste nederlaag, Paul Castermans met 5 uit 6, de hele lijst vind je hier.

De Stukkenjagers 6 flikt 't op de valreep (14-4-2019, Algemeen)
Na zes nederlagen smaakte het zesde in ultimo het zoet van ... een gelijkspel. Uit tegen De Pion 4 werd het 4-4 dankzij zeges van Christophe Verledens (1), Jeffrey van Huijgevoort (2) en Jan van den Dries (5), terwijl Roger Bougie (4) en Jan Bergsma (6) een halfje scoorden. Verlies was er voor Carlo Butalid (3), Bert Wels (7) en debutant Jan Hes (8).
De uitslagen en de stand in 6H vind je hier. Topscorer werd Bert Wels met 2,5 uit 7, zoals je hier kunt checken. Door dit resultaat degradeert het zesde. Dat betekent dat - ls er volgend seizoen een zevende klasse komt - ons laagste team daarin uitkomt. Dat was eigenlijk dit seizoen al onze bedoeling.

De Stukkenjagers 7 viert vijfde plaats (14-4-2019, Algemeen)
In de slotronde kon het zevende niet voor een verrassing zorgen. Het leed zijn grootste nederlaag van het seizoen tegen De Baronie 3: 5,5-2,5. De Bredanaren kwamen daarmee een halfje te kort voor de titel. Het is maar de vraag of Marieke Sarton (winst aan 1), Leo van Gelder (winst aan 3) en Elroy Kerstens (remise aan 6) zich daar schuldig over voelden. Thomas Tepe (2), Cees Zoontjens (4), Ivar van der Heide (5), Wil Wouts (7) en Rene Davidse (8) deden wel hun (on?)sportieve plicht. Door dit resultaat werd SJ 7 vijfde in 6C, toch een prima resultaat. Dat werd gevierd met een copieus diner in de Bredase binnenstad.
De uitslagen en de stand vind je hier. Topscorer werd Leo van Gelder met 5,5 uit 7, zoals je hier kunt checken.

Topscores Ad Haans en Wil Wouts bij inloopschaak (12-4-2019, Algemeen)
Ook op vrijdagmiddag 5 april was het weer gezellig druk bij het inloopschaak in Cinecitta. Van de 21 schakers bleven er zes zonder nederlaag. Ad Haans en Wil Wouts behaalden een knappe 2 uit 2 tegen hoger gerate tegenstanders. Ook Sebastiaan Dijksman zegevierde twee keer. Erik Dignum en Jan Douwes scoorden 1,5 uit 2, terwijl Carlo Butalid 1 uit 1 liet noteren.
Op vrijdag 12 april zijn alle schakers weer van harte welkom om een of twee rapidpartijen te spelen tegen een ongeveer even sterke tegenstander. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar, kan meteen aan de slag.

Mark Haast wint Stukkenjagers Open (11-4-2019, Algemeen)
Ons open toernooi beleefde op woensdag 10 april een spannende ontknoping, met zes titelhouders die aan de hoogste drie borden tot het gaatje gingen om het beslissende punt te drukken. Slechts één van hen slaagde in die opzet.

Voor de slotronde waren er nog vijf kanshebbers op een (gedeelde) toernooizege. Stefan Colijn, Stefan Kuipers en Mark Haast gingen aan kop met 6,5 uit 8, op de voet gevolgd door Lars Vereggen en Luuk Baselmans met 6 punten. Om met laatstgenoemde te beginnen: die kwam met zwart tegen Herman Grooten (5,5) niet in de buurt van een zege. Hij kwam in de verdrukking en moest beslissend materiaal inleveren. Althans, zo leek het. Een black-out van Herman, die vergat een cruciale pion te slaan alvorens een nieuwe dame te halen, bezorgde Luuk nog wel een gelukkig halfje.
Aan halfjes dachten Lars Vereggen en Stefan Kuipers geen moment. Ze bereikten al snel een stelling waarbij je als toeschouwer de vingers van beide handen nodig hebt om de materiaalverhouding vast te stellen. En dan wist je nog niks. De stand van de eigen koning moet beiden zorgen hebben gebaard. Die van wit was uitgerekend op de open dag de damevleugel in gerokeerd, terwijl de zwarte op f8 de boze blikken van de toren op h8 voelde priemen. Het moet een hels gereken zijn geweest voor beide matadoren, met al die prachtige wendingen. Toen de rookwolken waren opgetrokken leek Lars de overhand te hebben gekregen. In een uitgedund dame-eindspel had hij een loper meer. Maar ja, zou de koning in het vrije veld kunnen ontsnappen aan de schaakjes van de zwarte dame? Misschien wel, maar in de praktijk lukte het Lars niet de vis op het droge te krijgen: remise.
De winnaar kwam dus uit het duel tussen Stefan Colijn, de koploper van het eerste uur, en Mark Haast. In een Catalaan sloeg Mark al snel op c4. Stefan won het ding via Da4 en xc4 terug, om even later via c2 weer terug te keren naar haar beginpositie. Zwart zat intussen niet stil, en stond na een zet of tien al iets prettiger. Er volgden enkele slagenwisselingen: ...cxd4, Pxd4, Lxg2, Kxg2 en het paard van d4 ging terug naar f3. Marks dame ging via b6 naar b7 om de positie van de loper over te nemen. Vervolgens kon hij zijn paard van f6 naar e4 spelen om de witte loper op g5 aan te vallen. Die ging terug naar f4, waarna Mark met ...g5! een stuk won. De loper staat aangevallen, en als Stefan die opnieuw weg speelt, zou er ...g4 volgen met problemen op de lange diagonaal. In plaats van stukverlies offerde wit een dame tegen een toren, maar dat mocht niet meer baten.
Zo kwam Mark dus op 7,5 punten, goed voor een ongedeelde toernooizege. Stefan Kuipers pakte met 7 punten zilver, terwijl Stefan Colijn, Lars Vereggen en Luuk Baselmans de derde plaats deelden met Bob Jansen, die Peter Huibers versloeg. Lager op de ranglijst kregen de meeste partijen uitslagen die de ratinglogica ongetart lieten. Uitzonderingen waren de winst van Bart Plasmans in de Goirlese broederstrijd tegen Alex van Lanen, en de verdienstelijke remise van Rene Davidse tegen Toon Stuart.
Alle uitslagen vind je hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Hoe staat het in de KNSB-competitie? (11-4-2019, Algemeen)
Zaterdag 13 april gaan alle zeven teams van de Stukkenjagers op reis. Voor SJ 5, 6 en 7 is het alweer de laatste ronde. Vooral voor SJ 2 en 3 is het nog spannend.

Strikt genomen geldt dat ook nog voor De Stukkenjagers 1 in de Meesterklasse. Handhaving is immers mathematisch nog mogelijk. Maar in Leiden wacht koploper LSG, dat staat te popelen om de landstitel binnen te halen. De huid duur verkopen dan maar. In 2D wipte De Stukkenjagers 2 in de vorige ronde naar de veilige achtste plaats. Winst bij Rokado zou handhaving betekenen; lukt dat niet, dan komt er veel druk te staan op de slotmatch tegen het sterke De Pion.
De Stukkenjagers 3 staat in 3G als een echte primus inter pares aan kop. Een bezoek aan laagvlieger ASV 3 zou die status kunnen versterken, maar de Arnhemmers hebben al vier wedstrijden patent op 4-4. Kan SJ 3 zo'n duur puntverlies vermijden? De Stukkenjagers 4 ontmoet in Wijchen dan eindelijk zijn (enige) gelijke in poule des doods 3H. Kan ons reeds gedegradeerde team tegen Het Kasteel alsnog de hatelijke nul wegwerken?
De Stukkenjagers 5 sluit het seizoen in 5F af met een bezoek aan De Baronie 2, dat de koppositie deelt met Oisterwijk. Bij winst zou het vijfde de knappe derde plaats behouden. In 6H gaat het puntloze De Stukkenjagers 6 op bezoek bij De Pion 4. De vorige editie van dit duel was razend spannend, dus wie weet... In 6C gaat De Stukkenjagers 7 de vierde plaats verdedigen tegen De Baronie 3, dat nog een waterkansje op de titel heeft.

De Stukkenjagers A hield de hoop levend (update) (5-4-2019, Algemeen)
Het A-team zou alleen een kansje houden op het NBSB-kampioenschap als er met 4-0 gewonnen werd van KiNG B. Aldus geschiedde; waar de tegenstanders eerder een afwezige indruk maakten, waren Stefan Beukema (1), Luuk Baselmans (2), Tijmen Kampman (3) en Sjoerd van Roon (4) vanaf het eerste fluitsignaal scherp. De stand vind je hier. (Alleen) als vrijdagavond de concurrenten HMC A en KiNG A op 2-2 zouden uitkomen, zou ons team voor lachende derde hond spelen. Dat gebeurde niet, al was SJ A er wel dichtbij; HMC won nipt met 2,5-1,5. De persoonlijke scores staan hier.

De Stukkenjagers B redt het niet (5-4-2019, Algemeen)
Zonder het zelf te weten was SJ B al voor de slotwedstrijd tegen De Pion A gedegradeerd. Er werd sowieso vrij-uit gespeeld. Dat was voor invaller Henk Jan Beukema (1) en Bas Rosheuvel (4) een kortstondig plezier. Een andere invaller, Sam Baselmans (2), bekroonde een scherpe aanvalspartij ondanks stevige tijdnood met een heel punt. Helaas was er voor Sebastiaan Dijksman (3) in het toreneindspel geen doorkomen meer aan: 1,5-2,5. De eindstand vind je hier, de persoonlijke scores staan hier.

De Stukkenjagers C weet promotie af te wenden (5-4-2019, Algemeen)
Het schrikbeeld van de Hoofdklasse doemde levensgroot op voor het C-team, trotse koploper voor de slotronde. Gelukkig maakte degradant(!) EGS A een einde aan de promotieperikelen: 0-4. Rudolf Kat (1), Ron de Veen (2), Lex Karstens (3) en Kienfong Lie Kwie (4) kregen geen poot aan de grond tegen de Goirlenaren. De concurrentie deed het beter, en zo blijft SJ C volgend seizoen een serie kansloze nederlagen bespaard. Derde geworden, toch een knap seizoen gedraaid. De eindstand vind je hier, de persoonlijke scores staan hier.

De Stukkenjagers D eindigt als vijfde (5-4-2019, Algemeen)
In de slotronde heeft SJ D niet voor een stuntje kunnen zorgen. Erik Dignum (1), Paul Castermans (2) en Emil Voorhorst (4) dolven het onderspit, waardoor DSC A uitliep naar 0-3. Teamleider Guus Vermeulen (3) smaakte het genoegen de eer te redden met een bordzege: 1-3. Het D-team bleef daardoor op de vijfde plaats, een prima resultaat. De eindstand vind je hier, de persoonlijke scores staan hier.

De Stukkenjagers E pakt punt in thriller (5-4-2019, Algemeen)
Tegen De Baronie D bleef het tot het laatst ongemeen spannend. Thomas Tepe kwam aan het topbord te kort, en Coen Klaassen (4) boekte een nuttige remise. De stand werd gelijk doordat Thomas Kaufmann (2) een sterke pot afleverde en zijn eerste zege voor de club liet noteren. Elroy Kerstens (3) had afgewikkeld naar een gewonnen toreneindspel. Daarin offerde hij terecht zijn toren om met zijn drie pionnen naar de overkant te rennen. Helaas liet hij pardoes de middelste pion slaan, waarna hij zelfs heel nauwkeurig moest spelen om de remisehaven te bereiken: 2-2 dus. Door dit resultaat eindigde SJ E als zesde in de eindrangschikking. De eindstand vind je hier, de persoonlijke scores hier.

De Stukkenjagers F pakt de rode lantaarn (5-4-2019, Algemeen)
In de kraker om de voorlaatste plaats is SJ F er niet in geslaagd over DSC B heen te wippen. Weliswaar zegevierde Wil Wouts (3) en remiseerde kopman Cees Zoontjens, maar de sterkste Dongenaren sloegen onverbiddelijk toe tegen Bjoern Hofmans (2) en Rene Davidse (4). Daardoor eindigde het F-team als achtste in de eindrangschikking. De persoonlijke scores vind je hier, de eindstand hier.

In de achtervolging op Raimon Bach (5-4-2019, Algemeen)
Tijdens de inloopschaaksessie van vrijdag 29 maart waren 23 schakers actief. De ongeslagenen waren deze keer Hans Groffen, Toon Tibosch, Hans Thönissen, Sebastiaan Dijksman, Erik Dignum (allen 2 uit 2), Jan Douwes (1,5 uit 2), Cees Zoontjens en César Becx (beiden 0,5 uit 1). In het ratingwinstklassement leidt Raimon Bach (+41) na 10 van de 26 ronden soeverein, maar Hans Thönissen (+26), Dean Tentoea (+25) en Sebastiaan Dijksman (+22) hebben hem nog in het vizier.
Vrijdagmiddag 5 april is uiteraard de volgende gelegenheid om vrijblijvend een of twee rapidpartijen in Cinecitta te spelen. De meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Schaaktraining: voor herhaling vatbaar (3-4-2019, Algemeen)
Op maandag 1 april was alweer de laatste van vijf schaaklessen, die Herman Grooten verzorgde in de Balkonzaal van Cinecitta. Zo’n 20 clubschakers, dus bijna een vijfde van de club, hadden zich ingeschreven voor deze lessen die steeds op de eerste maandag van de maand plaatsvonden.
Er is veel geleerd over taktiek, over de kenmerken van een stelling en, op het laatst, over het belang van eindspelen waarbij meestal de toren betrokken is.
De aanwezigen namen allen het gebodene gulzig in zich op, in de hoop nóg beter te worden. De beschikbare twee uur vlogen voorbij. In de nazit bleek iedereen erg enthousiast en werd gevraagd om een continuering in het komende seizoen. We gaan het eind augustus voorleggen in de ALV.

Een FM erbij! (1-4-2019, Algemeen)
Luuk Baselmans heeft een mijlpaal bereikt bij zijn bestorming van de ratinglijsten. Van 29-31 maart scoorde hij in Parijs bij het Chessmates-toernooi voor jeugdselecties een sterke 3,5 uit 4. Daarmee passeerde hij op de FIDE-ratinglijst virtueel de kaap van de 2300 punten. En dan mag je de titel van FIDE-meester aanvragen, zoals je hier kunt aanschouwen. Van harte proficiat! Het Pathena-team waarvan Luuk deel uitmaakte legde ook nog eens beslag op de toernooizege, waarover hier meer.
Ook op FM-niveau speelde zaterdag 30 maart Bram van den Berg, in het Druiventros-rapidtoernooi. Hij schaakte zich met 5 uit 7 naar een knappe gedeelde tweede stek. Zijn TPR van 2376 zegt de kenners genoeg. Van de overige twaalf deelnemende Stukkenjagers besteeg ook Bart Plasmans het podium; met 5 uit 7 werd hij derde in de B-groep. De uitslagen vind je, na wat scrollen, hier.

Nóg een schaaktafel!? (1-4-2019, Algemeen)
In 1958 richtte Jacques de Leeuw het bedrijf Audax op dat uitgroeide tot een succesvol mediaconcern - wie kent niet tijdschriften als Mijn Geheim en Weekend? Zijn zakelijke succes wilde hij ook ten dienste stellen van de gemeenschap in Tilburg. En dus werd in 1992 de Stichting Jacques de Leeuw opgericht. Jong talent, cultureel erfgoed, kleinschalige projecten op het gebied van sport, kunst, literatuur - de stichting draagt ze een warm hart toe. Zo ook ons project van schaaktafels in de openbare ruimte. Dankzij een donatie van Stichting Jacques de Leeuw kunnen we een derde schaaktafel laten plaatsen in het Spoorpark. We kregen er rooie oortjes van.

Inloopschaak onverminderd populair (26-3-2019, Algemeen)
Ook op vrijdagmiddag 22 maart kwam de opkomst bij Cinecitta weer boven de twintig uit. Van de 22 inloopschakers verdient Dean Tentoea een speciale vermelding voor zijn eerste 2 uit 2. Ook Erik Dignum, Jan Douwes (beiden 2 uit 2), Ton Tepe, Hans van Orsouw, Cees Zoontjens, Thomas Kaufmann (allen 1,5 uit 2) en César Becx (1 uit 1) bleven zonder nederlaag.
Op vrijdag 29 maart zijn alle schakers weer van harte welkom om een of twee rapidpartijen te spelen tegen een ongeveer even sterke tegenstander. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar, kan meteen (aan)schuiven.

Eerste prijs voor Tommy Grooten (24-3-2019, Algemeen)
Op zaterdag 20 maart deden vader en zoon Grooten in Arnhem mee aan het Voorjaarstoernooi van ASV. Herman verdedigde zijn titel en was tot en met ronde 4 goed op weg richting prolongatie: 4 uit 4, met zeges op IGM Ruud Janssen en Nico Zwirs. Maar in ronde 5 verloor hij van de tweede grootmeester in het veld, Roeland Pruijssers, en ook in ronde 6 ging Herman onderuit. Geen podiumplaats voor hem, maar in de C-groep was Tommy zeer goed op dreef. Gestart met 5,5 uit 6 stelde hij zich in de slotronde in gewonnen stelling met remise tevreden om zo de toernooizege veilig te stellen. Een uitgebreid verslag van het toernooi vind je hier.

Inloopschaak: ere wie ere toekomt (22-3-2019, Algemeen)
Alle ongeslagenen van de inloopschaaksessie van vrijdag 15 maart zitten ongetwijfeld al de hele week vruchteloos te F5'en, maar krijgen nu dan toch hun eervolle vermelding. Van de 21 aanwezigen kreeg niemand Daan van Kalken, Sebastiaan Dijksman (beiden 2 uit 2), Jan Douwes (1,5 uit 2), Joop van Troost en Frans Konings (beiden 1 uit 1) op de knieën. Raimon Bach, die Rudolf Kat wist te vloeren, wipte over Frans Pistorius heen naar de kop van het ratingwinstklassement.
Vanmiddag kan iedereen weer terecht bij Cinecitta om geheel vrijblijvend één of twee rapidpartijen te spelen. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in de Ristobar meldt, kan meteen aan de slag tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

Voorlopig twee koplopers in Stukkenjagers Open (21-3-2019, Algemeen)
Koploper Stefan Colijn keek nog even de kat uit de boom op woensdagavond 20 maart. Zijn partij tegen Lars Vereggen wordt volgende week gespeeld. Twee achtervolgers grepen de kans (tijdelijk?) over hem heen te wippen naar 6,5 uit 8.

In de partij tussen de 5,5-punters Stefan Kuipers en Herman Grooten kwam zwart ronduit verfomfaaid uit de opening. Met een kwaliteitsoffer wist Herman echter verwarring te zaaien, waarna de stelling complex werd. Aanvankelijk kostten de complicaties vooral Herman zeëen van tijd, maar op een gegeven ging ook Stefan flink in de denktank. Daarna fluctueerden de computerwaarderingen sterk: van gelijk naar voordeel voor wit, naar voordeel voor zwart, enzovoort. Met voor beide spelers nog luttele minuten op de klok bleek Stefan het best tegen de omstandigheden bestand. Herman ging twee keer flink in de fout en raakte beslissend materiaal achter: 1-0.
Ook Mark Haast zou op 6,5 punt kunnen komen, door Karel Storm te verslaan. Qua eloverschil een makkie, maar zo werkt het meestal niet bij Mark. Hij is keihard to beat, maar als hij het spel moet maken duurt het soms wel een tijdje voordat de bal nummer 10 bereikt. Het omgekeerde geldt voor Karel, hij legt graag maximaal risico in zijn spel. Ook nu weer, en met zwart had hij tot en met de rust veel balbezit, en het stónd goed. Maar het was wel een match zonder de mogelijkheid tot beslissende steekpassjes, want die laat Mark zelden toe. En zo wierp Juventus-Ajax zijn schaduw vooruit; balverlies op het middenveld van Karel leidde de messcherpe counter in: ook 1-0.
Dan moeten we het ook nog eens hebben over die Luuk Baselmans. Onze eigen Dr. Jekyll & Mr. Hyde. In het dagelijks leven een aardige, net opgevoede jongeman, en ook in het begin van de partij valt ie nog wel mee. Maar dan komt er ineens een andere kant bovendrijven. Mark Clijsen kan er nu, net als zovelen voor hem het afgelopen jaar, ook over meepraten. Opeens zag hij een zwarte pion op b5 verschijnen, die hij dan maar pakte. Dat de zwarte toren daarna op b2 binnenkwam, leek niet onoverkomelijk. Maar toen zwart met de venijnige opstoot d5 kwam moest Mark constateren dat zijn stukken niet goed samenwerkten. Enkele zetten later domineerden de zwarte lopers en toren het gebeuren, terwijl de witte toren op b7 verdwaald was. Met een blunder bespoedigde Mark het einde: 0-1 en Luuk op 6 punten.
Lager op de ranglijst verrasten Roel Romanesco en Daan Baselmans met remises tegen Jordy Schouten en Lex Karstens, verder verliep alles in grote lijnen volgens de ratingverwachting. De uitslagen van ronde 8 vind je hier, de nieuwe Stukkenjagers-ratings staan hier!

Stukkenjagers Open: alvast de uitslagen (21-3-2019, Algemeen)
Voor de ongeduldigen onder jullie alvast de uitslagen van ronde 8 van het Stukkenjagers Open. En niet te vergeten de aangepaste Stukkenjagers-ratings!

Ondernemen is net als schaken (19-3-2019, Algemeen)
Al eerder berichtten we over de gulle ondersteuning die het Lindeboom Genootschap biedt aan het plaatsen van schaaktafels in het Spoorpark. De motivatie willen we je niet onthouden:
"Schaken en ondernemen hebben veel met elkaar gemeen. In beide takken van sport dient men vooruit te denken om succesvol te zijn. Inzicht, ervaring en moed bepalen de zetkeuze van de schaker. Datzelfde geldt voor de ondernemer. Ondernemen is geen gelukspel. Leden van het Lindeboom Genootschap - alleen maar bedrijven van 100 jaar en ouder – hebben bewezen dat er meer voor nodig is om succesvol te zijn. Doordenken - denk aan de sage van de bedenker van het schaakbord en de graankorrels - en het bedenken van verschillende strategieën zijn onderwerpen die de schaker en de ondernemer aanspreken.
Het Lindeboom Genootschap wil graag de bevolking van Tilburg iets tastbaars geven waarvan eenieder in de openbare ruimte kan genieten. Hopelijk stimuleert het schaakspel het nadenken over hoe we onze stad nu en in de toekomst nóg leefbaarder kunnen maken."

Externe: de verslagen van 16 maart (update) (19-3-2019, Algemeen)
Deze week zullen her en der verslagen van de wedstrijden van 16 maart verschijnen. Klik en lees, en hou de updates in de gaten.

De Stukkenjagers 1 - HMC 1
De Stukkenjagers 2 - Dubbelschaak '97
De Stukkenjagers 3 (zie onder) - HMC 2
De Stukkenjagers 4 (zie onder) - Veldhoven
De Stukkenjagers 5 (zie onder) - BSV 3
De Stukkenjagers 6 (zie onder) - EGS 2
De Stukkenjagers 7 (zie onder) - De Vughtse Toren 2

De Stukkenjagers 4 - Veldhoven (19-3-2019, Algemeen)
Teamleider Ron de Veen maakte een verslag van de 'degradatiewedstrijd' van het vierde:

Afgelopen zaterdag was onze laatste kans om een stap te zetten naar mogelijke handhaving in de derde klasse. Dit zou allereerst inhouden dat we Veldhoven moesten verslaan. Helaas moest Petra zich afmelden, waardoor ik mij genoodzaakt zag haar plaats aan bord 3 in te nemen tegen een van de beste spelers van Veldhoven. Als teamleider gaf ik niet echt het goede voorbeeld door mij mat te laten zetten. Oké, mijn tegenstander was beter, maar vorig jaar speelde ik nog remise tegen hem. Dat was de eerste tegenvaller. Reinier (2) kreeg een remiseaanbod en mocht dit aannemen. Wij zouden voornamelijk op de borden 5 tot en met 8 punten kúnnen pakken en bovenin was elk (half) punt goed.
Jan Otten (8) maakt een lastig seizoen door en verloor wat later, zodat de tussenstand 0,5-2,5 was voor Veldhoven. Constantijn (6) speelde een actieve partij, won materiaal en pakte zijn verdiende overwinning. Goed gedaan!
Lex (2) had aanvankelijk een interessante partij, maar raakte een kwaliteit achter, probeerde nog van alles, maar kon verlies niet meer voorkomen, 1,5-3,5. Tommy (5) had ik bewust op een hoger bord neergezet, enerzijds voor zijn voorbereiding en anderzijds omdat Tommy beter speelt tegen sterkere spelers. Zijn tegenstander had circa 1950. Na een middenspelgevecht besloten beide spelers tot remise. Tommy zal best tevreden zijn geweest met dit resultaat en is hiermee topscoorder van ons team. Een mooie prestatie! Al had ik liever gehad dat Tommy gewonnen had. Nu stonden we 4-2 achter.
Henk-Jan (1), een echte teamspeler, had een interessant eindspel, waarbij hij dacht de betere kansen te hebben, de stelling bleef behoorlijk spannend. Zijn zoon Christiaan (7) had ik op een lager bord gezet in de hoop dat hij zou winnen. Hij was in het eindspel een pion achtergekomen, maar bleef strijden. Henk-Jan had inmiddels een toreneindspel bereikt dat naar verwachting in remise zou eindigen. Zoals verwacht probeerde Henk-Jan het nog, maar kon remise niet meer voorkomen. Christiaan had zich goed geweerd en was dicht bij promotie. Zijn tegenstander kon dat ogenschijnlijk niet meer voorkomen en gooide het over een heel andere boeg, namelijk proberen zijn eigen vrijpion naar de overkant te brengen. Toch leek Christiaan aan de winnende hand. In het ergste geval zou hij zijn toren tegen de pion moeten geven, maar verliezen zou hij niet meer. Vanwege de constante tijdsdruk bij Christiaan haalde zijn tegenstander alle trucs uit de kast om het hem zo lastig mogelijk te maken. Uiteindelijk ging Christiaan toch in de fout, zijn toren kwam gepend te staan en zijn tegenstander kon als eerste, met schaak, promoveren.
Dit bracht de eindstand op 2,5-5,5 voor Veldhoven. Die uitslag viel wat hoger uit dan zou moeten. Zeker Christiaan had meer verdiend, maar het pakte anders uit dan verwacht. Na deze nederlaag met ons team zijn we gedegradeerd.
Ik moet helaas constateren dat we niet de middelen hadden om ons te kunnen handhaven, daarvoor waren de tegenstanders gewoon te sterk. We deden het niet goed genoeg, op wat individuele successen na. Wij moesten boven onze macht spelen en zelfs dan was het een zeer lastige opgave geweest.
Vorig jaar was het euforie met een verrassende en onverwachtse promotie. Nu staan we weer met beide benen op de grond. De laatste twee wedstrijden zijn vooral om er met name individueel nog wat van te maken en wellicht tegen Het Kasteel zou een teamoverwinning voor de eer prettig zijn. We kunnen nu vrij het seizoen uitspelen, dat beschouw ik dan maar als een voordeel.

De Stukkenjagers 5 - Bergen op Zoom 3 (18-3-2019, Algemeen)
Van teamleider Guus Vermeulen kregen we het verslag van de opmars van SJ 5 naar de derde plaats.

Met twee invallers, Joost en Marieke, mochten we het opnemen tegen hekkensluiter Bergen op Zoom 3. Joost had in een grijs verleden daar nog twee jaar gespeeld en speelde op bord 1 een solide remise. Bart had een behoorlijk ratingoverwicht (bijna 1000 punten) op zijn jeugdige tegenstander. Sommige spelers houden rekening met de tere kinderziel, bij Bart was daar weinig van te merken. Binnen het uur trekt een armada van witte stukken richting de zwarte koning. Of het tot een mat is gekomen heb ik niet meegekregen, wel dat wit drie stukken voorstond, de uitslag laat zich raden. Jeroen, met zwart op 5, speelde ook redelijk snel. Hij kwam vragen of ie remise mocht aanbieden, dat liet ik over aan zijn eigen inzicht. Het eindspel TL vs TP bood inderdaad weinig aanknopingspunten en dat leidde tot een correcte remise.
Leuk dat Marieke, oud-teamleider, er weer bij was, zij had zwart op 7. Leek me ingewikkeld, DTT vs DTPL. Wit pakt een pion op c7 mee, maar merkt tot zijn schrik dat Pc7 na Tc8 nergens heen kan. In het TT vs TL-eindspel loopt de witte loper ook nog in een penning, ai. Punt voor Marieke!
Ook Bas wint, met wit op 6. Als ik het goed heb ook hier DTT vs DTPL waarbij P+L verloren gaan. Tegen die overmacht was de zwarte koning niet bestand, hier wel een mat geconstateerd. Tussenstand 4-1. Huong Do was weer overgekomen uit het schaakmekka van Nederland (Tata Steel). Hopelijk overleeft het toernooi de plannen voor een CO2-taks, zou ook leuk zijn voor de 11.000 werknemers. She played well, won an exchange with attack to boot. With her win she secured the team victory (5-1). Thanks again!
Bastiaan, met wit op 2, kreeg het Hollands tegen. In de vorige ronde tegen HWP Sas van Gent had hij een schitterende aanvalspartij gespeeld, vandaag moest hij alle zeilen bij zetten om de remise veilig te stellen. In een stelling DL vs DP had zwart een gevaarlijke vrijpion, maar de dame was actief genoeg om het evenwicht te bewaren. Zelf had ik een zware dag op bord 3, met zwart tegen Piet de collega-teamleider. Ik kwam goed uit de opening, maar door een fout verloor ik een kwaliteit (had ook een stuk kunnen zijn). Ik probeerde nog te compliceren, maar slaagde daar maar ten dele in. De vrijpion werd geblokt en met de witte torens op de zevende rij overleefde mijn koning het niet. Opgeven doen we nooit, daar is nog nooit een partij mee gewonnen. Hoewel de mat-in-één-dreiging daar wel aanleiding voor gaf.
We staan nu derde, in de slotronde mogen we tegen de nummer 2. Die kunnen we niet meer inhalen, maar we mogen nu al concluderen dat we een goed seizoen hebben gehad.

De Stukkenjagers 6 - EGS 2 (18-3-2019, Algemeen)
'En weer ging het mis!' Dat is de titel die Jan van den Dries onderstaand verslag uit de buik van het zesde meegaf. Eerst komt hijzelf aan het woord, waarna eenieder terugblikt op de eigen partij.

De enige reële kans om nog punten te halen met SJ6 leek ons deze match tegen het eveneens nog puntloze EGS 2. En de start gaf veel hoop, want ondanks een snelle nederlaag van Jan Bergsma stonden we binnen het uur met 3-1 voor door overwinningen van achtereenvolgens Carlo Butalid, Bert Wels en Paul Vermee. Meer dan een uur bleef de 3-1 voorsprong ‘op het bord’. Toen verloor Guus van Heck en werd het 3-2. Maar ondergetekende had een stelling die minimaal remise opleverde en zowel Hans Groffen als Roger Bougie stond overwegend: remise of zelfs winst was nagenoeg zeker. Met die twee laatste stellingen in het achterhoofd pakte ik de remise met herhaling van zetten. Cees Zoontjens sprak later van een VAR, een vroegtijdig aangeboden remise, maar meer zat er echt niet in! Maar toen gebeurde het: Roger blunderde een licht stuk weg en Hans zelfs een dame. Die kon dus meteen opgeven. Roger spartelde nog even tegen als een vis op het droge maar moest uiteindelijk ook de vlag strijken. Een nederlaag derhalve met het kleinst mogelijke verschil. Een positief puntje toch nog: 3,5 punt is het hoogste aantal bordpunten dat we dit seizoen hebben gehaald, dus er zit enige progressie in maar voor het échte herstel moeten we volgend seizoen maar eens gaan gebruiken!
Hieronder nog enkele impressies van spelers zelf in ‘chronologische volgorde’ van de middag. Roger Bougie neemt zelfs zijn toevlucht tot pure poëzie, geïnspireerd door zijn bittere nederlaag. Zo wordt de aloude spreuk van mijn docent Nederlands: “Literatuur bestaat bij de gratie van de frustratie” maar weer eens bewaarheid! Wat dat betreft kun je niet genoeg verliezen. Het is een zegen voor de kunst! (JvdD)

Jan Bergsma – Rob van Esch 0-1
Aan bord 5 bood ik mijn opponent van EGS 2 aanvankelijk aardig tegenstand. Snelle stukkenruil bracht mij in een mooie pionnenstructuur die ik beetje bij beetje zou kunnen versterken en die (volgens de computer achteraf) tot winst zou hebben moeten kunnen leiden. Maar helaas... mijn verblijf de afgelopen twee weken in het verre buitenland had kennelijk toch een te grote jetlag veroorzaakt. Een uiterst simpel aftrekschaakje, waardoor mijn dame het veld moest ruimen, zag ik over het hoofd. Een klassieke blunder!
  
Carlo Butalid – Pieter Couwenberg 1-0
Ik was een beetje verrast  toen ik zag dat er twee schaakborden waren.  Het bleek dat mijn tegenstander slechtziend was. Hij legde me de juiste procedure uit: eerst doe ik mijn zet op het grote schaakbord, vervolgens moet ik zeggen wat het was en dan voert hij de zet uit op het speciale kleinere braillebord. Pas dan mag ik de klok indrukken.
Op de 15e zet  deed hij f4 en liet hiermee zijn pion op e3 ongedekt. Die pion stond midden tussen  zijn stukken, maar was bereikbaar met mijn dame. Mijn eerste reactie was: is dit een valstrik? Ik nam alle mogelijkheden door, misschien wel tien minuten lang – het leek te mooi om waar te zijn. Na al mijn gecalculeer kwam ik tot de conclusie dat áls het een valstrik was, dat zijn calculatie fout was en dat ik niet alleen die ene pion kon pakken, maar mogelijk nog twee andere. En ik zou een paard kunnen pennen. Ik nam de pion. Hij was verbaasd. Hij had het niet gezien! En dan deed hij heel snel een zet, Kb1, om zijn koning uit de penning te halen. Fout! Zijn loper was onbeschermd naast mijn dame. Ik nam de loper op mijn volgende zet. Een paar zetten daarna forceerde ik een dameruil, en op de 24e ruilde ik een loper voor een paard. Wij hadden allebei nog twee torens en ik had een loper erbij.  Ik stond op het punt om mijn torens  te verdubbelen op de open lijn.  Ik dacht dat ik een lange en slopende strijd voor me had om te winnen, maar plotseling gaf hij het op. Gewonnen op de 30e zet.
  
Bert Wels – Ben Elswijk 1-0
Ik kom uit een grote familie, dus bord 8 is mij niet vreemd: sterker nog: er werd (bijna) om gevochten. Tegenover mij Ben Elswijk die mijn d4 met Pf6 meende te moeten bestrijden. Ik ga hier niet het hele verloop vertellen maar het nemen op c4 vormde gaandeweg de pot meer obstakel dan dreiging. Toen besloot hij het maar eens op de koningsvleugel te proberen, hoppa: h4 en h5. Op zet 22 veroverde ik zijn loper op b7 en was het wel gedaan met de koopman. "Ik kan het nog wel rekken", zei hij, "maar daar heb ik geen zin in."

Op zet 37 gaf hij op: 1-0. Als team wel de boot in, da's dan wel weer jammer, shame, dommage, a pity en skoda (ja echt: dat betekent jammer).

Paul Vermee - Matthijs Muis 1-0
Ik zal het kort houden. Ik heb gewonnen en dat geeft me een goed gevoel. Ware het niet dat enkele van ons zaten te slapen. Maar foei. Dit mag ik niet zeggen, want er verliest niemand zoveel als de uitbater van Cinecitta. Althans bijna niemand. Een enkeling daargelaten.
We moeten ons schamen en eigenlijk voor straf met z'n allen een jaar lang verplicht naar de schaaklessen van Herman op maandagavond in de balkonkamer (eenmaal per maand). Maar als men mij hiertoe verplicht, dan weet ik het nog niet.

Gelukkig heeft Jan toch nog een overwinningsroes kunnen uitslapen dit weekend. Want zijn Tricolores hebben de Rotjeknorrers eronder gekregen. Ik vraag me af of de hele fanclub heelhuids is thuisgekomen.

Mijn tegenstander was uiterst aardig. Dat moet men tegen mij niet doen aan het schaakbord, want dan ruik ik bloed. Uiteraard kon ik niet openen met f4 , want ik speelde met zwart. En dat doe ik tegenwoordig uiterst behoedzaam. Laat maar komen en langzaam opbouwen. Ik kreeg geen slechte stelling vond ik zelf, maar toch kwam ik na zet 30 behoorlijk in het nauw. Hoofd koel gehouden en gehoopt dat de tegenstander ook maar een mens is die fouten maakt. En jawel hoor. Hier en daar overzag hij het niet en deed precies de zetten waarvan ik vond dat die juist in mijn voordeel waren. Ook gaf hij zelfs op bij zet 45 of 46, geloof ik. Dat had ik niet gedaan als ik hem was. Doorgaan tot het gaatje, hebben we geleerd. Dat was mijn partij. Rest me nog te melden dat ik het wederom heel gezellig vond en dat ik graag met deze club de externe blijf spelen.

Guus van Heck – Maarten de Wit 0-1
De partij van mij tegen Maarten de Wit, die achter de zwarte stukken zat, begon als een Scandinavische thriller met scherp spel van beide kanten. Ondanks twee geen slechte, maar wel minder gelukkige zetten - eerst met een paard dat niet zo ver naar voren gemoeten had (niet naar e4 maar naar e2) en even later met een loper die juist wel verder naar voren gemoeten had en beter op de diagonaal door had kunnen schuiven naar g5 in plaats van op e3 halt te houden - bleef het volgens mijn Komodo-reptiel slightly better in plaats van much better voor mij. Totdat zwart de dame op g4 aanviel en wit van alle terugtrekkende bewegingen de verkeerde koos, een zet die zwart de gelegenheid bood om de dame nog verder weg van het strijdtoneel te jagen. Weldra bleek het een grafzet te zijn. Het reptiel gaf mat in 14 aan, maar wit wist de aangekondigde dood nog wat te bespoedigen door tijdig op te geven.

Jan van den Dries – Peter Ansems 0,5 – 0,5
Ik kreeg in de persoon van Peter Ansems een oude bekende tegenover me, eerst bij Schavo en later bij Stukkenjagers zelf. Tegenwoordig vertoont Peter zijn kunsten intern bij De Oude Toren in Berkel-Enschot en extern bij EGS uit Goirle. Vroeger waren wij meestal aan elkaar gewaagd achter het bord en dat bleek nog niet veel veranderd te zijn. Hoewel ik een pionnetje weggaf in de opening werd het evenwicht nimmer verstoord en die pion won ik in het middenspel weer terug. Met beiden een dame en een paard en zes pionnen stevenden we op remise af. Dat werd het dan ook na herhaling van zetten.

Hans Groffen – Frans Brock 0-1
Het valt me zwaar om over dit verlies te schrijven, maar het is helaas een feit. Ik speelde tegen Frans Brock in een open partij. Mijn tegenstander speelde goed en gaf veel druk. Ik kon dat nog redelijk tegengaan. Ik had wel een voordeel toen mijn tegenstander een foutje maakte en ik in kwaliteit voorkwam. Ik heb het op het laatst op een verkeerde manier af willen maken maar daardoor gaf ik de partij uit handen en ging ik zelf mat! Ik dacht de buit al binnen te hebben en dat moet je nooit denken ....Wel vindingrijk van Frans.
Dat kwam hard aan en zeker omdat er nog maar twee partijen op dat moment bezig waren en een punt nodig was of remise om nog 4-4 te spelen. Dus ik heb ook mijn team hiermee tekort gedaan! Ontzettend balen.

Roger Bougie – Nico Dignum 0-1

Het plan, een marathonpartij
Het idee, dat houd ik langer vol dan hij

Koffie, extra koekje
Een glimlach
Droom ik er zelf graag bij

Paard en daarmee koninkrijk geblunderd
Geef het weg, einde partij
Total loss en afgemat
M’n derde competitienederlaag op rij

Keer op keer
Probeer ik in de nacht
Mijn zet terug te nemen
(...) Het lot kijkt toe en lacht

De Stukkenjagers 7 - De Vughtse Toren 2 (17-3-2019, Algemeen)
De tweede monsterzege in successie inspireerde vervangend teamleider Cees Zoontjens tot onderstaand verslag:

Sympathieke jongens, die van Vughtse Toren 2. Tegen ons lieten ze een batterij van 1600+ spelers thuis om, zoals ze zelf zeiden, hun ‘B-team’ ook wat speeltijd te gunnen. Nu speelden alleen Thomas Tepe (1) en Cees Zoontjens (3) tegen spelers met respectievelijk 1614 en 1645.
Aan onze kant verloor alleen Elroy Kerstens (5). Door omstandigheden was hij wat later gearriveerd, en wel ongeveer op het moment dat Leo van Gelder (2) zijn tegenstander mat zette! Misschien was Elroy wat nerveus geworden door zijn late binnenkomst, maar hij kwam toch alleszins redelijk uit de opening. “Maar toen deed ik een paar f*ckstomme zetten en was het over en uit”, snikte Elroy met betraand gezicht. Maar dan Don Leo, die had bijzonder weinig tijd nodig om de tegenstander op e7 te matten. Hoe dat precies ging weet ik niet, want Leo was al weg voor ik het hem kon vragen.
Thomas Tepe (1) kwam de hem bekende Peter Loman tegen die weer met zijn bekende b4 opening startte. Het was Thomas in drie vorige partijen niet gelukt om van hem te winnen, maar dat zou deze keer anders worden. Toen zijn tegenstander een tactische wending miste, leverde dat Thomas een paard op én het punt. Zijn tegenstander had toen nog 1 uur en 30 minuten op de klok staan. Oef!
Ook bij René Davidse (6) gebeurden er idiote dingen op het schaakbord. “In 15 zetten checkmate”, juichte René. “Uit het aangenomen Damegambiet speelde ik een overrompelende partij, geweldige ervaring.” Ivar van der Heide (4) kreeg een vreemde opening op het bord. “Tja, het was een mij totaal onbekende stelling die er op het bord verscheen, maar ik stond wel actief en dat betaalde zich snel uit”, aldus Ivars korte, maar treffende commentaar. Het is nog geen half twee en we staan met 4-0 voor.
Ikzelf zat stevig te balen. In de opening had ik zitten slapen en verloor al op zet 7 een loper. “Doorspelen”, commandeerde Leo, die net zijn partij had gewonnen. Schaapachtig staarde ik enige tijd voor me uit met de gedachte om op te geven. Toch maar even Leo’s advies gevolgd en zie daar: op zet 13 pakte mijn tegenstander een pion op g7. Dan neemt hij dadelijk ook wel op h7, dacht ik. En ja, op de zeventiende zet stond ik gewonnen (niet gezien door de tegenstander?) en op zet twintig was het mat en 5-0 voor ons. Mooie stand om even door te mailen aan onze teamleider Wil Wouts die in zijn blote bast op het Zeeuwse strand lag te zonnen. De klok gaf 14.00 uur aan.
En nog was de koek niet op. Ad Haans (8) stond een oerwoud aan materiaal voor (D plus 2T), maar vermoedelijk was zijn tegenstander zo teleurgesteld dat deze stug doorspeelde. Ad moest dus mat geven om te winnen en dat deed hij dan maar. Een schaakpartij winnen is blijkbaar een goed medicijn tegen hooikoorts, want daar had Ad geen last meer van. Theo van de Hoek (7) schaakt als een dammer. “Ik streef ernaar het spel zo snel mogelijk op dammen te laten lijken en daarvoor ruil ik alle stukken af waarna ikzelf er meestal een over houd, ditmaal een toren”, sprak Theo. Of dat waar is weet ik niet, want de opening liep niet geweldig, maar het pakte uiteindelijk goed uit voor ons. 7-1! We hebben op Vughtse Toren 2 een ‘cervicale dislocatie’ uitgevoerd.

De Stukkenjagers 1 weer nét niet (gedegradeerd) (17-3-2019, Algemeen)
Ook na de wedstrijd tegen HMC bleef het eerste achter met het gevoel dat er méér in had gezeten. Door nederlagen van Mart Nabuurs (2), Herman Grooten (5) en Lars Vereggen (7) stond SJ 1 een tijdje drie punten achter. De remises die Mark Haast (3) en Luuk Baselmans (4) tegen hun grootmeesterlijke tegenstander boekten zorgden voor enig houvast. Al spannender werd het toen Stefan Beukema (6) het eerste volle punt binnenbracht. Toen vervolgens Jordy Schouten (8) in remise berustte, stond het 2,5-4,5. Maar met gunstige stellingen voor Mees van Osch (1), Tijmen Kampman (9) en Jasper Beukema (10) zou een optimist zich rijk kunnen rekenen. Het liep anders. Tijmen had net niet genoeg in een toreneindspel, en dat gold ook voor Jasper in zijn lopereindspel. Mees slaagde er wel in zijn pluspionnen tot gelding te brengen. Door de 5,5-4,5 nederlaag is de kans op handhaving nog steeds aanwezig, maar miniem. Alleen als de twee concurrenten onderling 5-5 spelen en onze ... eh... jongens tweemaal met een nulletje of tien winnen kan de vlag uit.
De uitslagen en stand in Meesterklasse vind je hier.

De Stukkenjagers 2 pakt twee cruciale punten (17-3-2019, Algemeen)
Voor de wedstrijd van het tweede tegen Dubbelschaak '97 werd Anne Haast in het zonnetje gezet vanwege haar honderdste zaterdagwedstrijd voor De Stukkenjagers. Even later rees de filosofische vraag of zij het traditionele cadeau - Never let me go van Kazuo Ishiguro - meteen moest teruggeven; de tweedebordspeler van de Boxtelnaren moest immers helaas op het laatste moment verstek laten gaan. En ja, reglementaire overwinningen tellen nu eenmaal niet mee op de Eeuwigdurende Stukkenjagers-ranglijst. Maar goed, de 1-0 voorsprong was welkom en kon worden uitgebouwd tot een 5-3 zege. Behalve Anne scoorden ook Bram van den Berg (4), Sjoerd van Roon (5) en Peter Huibers (8) een heel punt. Bianca de Jong-Muhren (3) en Mark Clijsen (4) deelden het punt, terwijl Eric de Moor (1) en Winifred Paulis (7) onderuit gingen. Door de twee matchpunten wipte SJ 2 over de Boxtelnaren heen naar de achtste plaats. Gezien het programma van de concurrenten heeft het tweede uit de twee resterende matches nog minstens twee matchpunten nodig om zich te handhaven.
De uitslagen en stand in 2D vind je hier.

De Stukkenjagers 3 houdt de spanning erin (17-3-2019, Algemeen)
Het derde behaalde in de topper tegen medekoploper HMC 2 een verdienstelijk gelijkspel. De Bosschenaren brachten gemiddeld zo'n 50 ratingpuntjes meer achter het bord. In dat licht bezien hadden de remises van Erik Dignum (2) en César Becx (3) een prettig neutraliserend effect, al had eerstgenoemde een prettige tijdvoorsprong en stond César in de slotstelling beter dan hij dacht. De vooruitzichten waren goed, met het oog op een veelbelovende aanval van Karel Storm (7) en stukwinst voor John Greunsven (8). Topscorer Karel maakte het met een charmante matcombinatie af, terwijl John via een omweg alsnog het punt aantekende: 3-1! Helaas legden daarna Fré Hoogendoorn (4) en Roland Daamen (5) het loodje, tegen goed spelende tegenstanders. Bij deze 3-3 stand moest Rudolf Kat (6) goed puzzelen hoe hij in een eindspel van K + P + 2 pionnen tegen K + 4 pionnen de zwarte vrijpionnen naar voren kon dwingen, zodat zijn koning beslissend in het gat kon duiken. Dat deed hij voorbeeldig: 4-3. Nu was het aan kopman Martijn Blom om het beslissende halfje binnen te brengen. Hij had goed gespeeld, maar net voor en na de tijdcontrole kreeg hij opeens (te) veel te stellen met een wit paard dat zich daarvoor had schuilgehouden op f1. Door dit resultaat heeft SJ 3 aan kop niet alleen gezelschap van HMC 2, maar ook van Paul Keres 3 dat in de slotronde in Tilburg op bezoek komt. Door een gunstig bordpuntensaldo heeft het derde alles nog in eigen hand.
De uitslagen en stand in 3G vind je hier.

De Stukkenjagers 4 is gedegradeerd (17-3-2019, Algemeen)
Het was een bonusseizoen voor SJ 4 in derde klasse KNSB. Goed beschouwd was het grootste voordeel van de zeer verrassende promotie van vorig jaar dat we dit seizoen niet uit de vierde klasse konden degraderen. Toch heeft het vierde zich kranig geweerd, ook in de wedstrijd tegen Veldhoven, die in 2,5-5,5 eindigde. Constantijn Beukema (6) wist knap te winnen en Henk Jan Beukema (1), Reinier Jaquet (4) en Tommy Grooten (5) pakten een half punt. Christiaan Beukema (7) was ook dichtbij een score, maar ging op het laatst toch onderuit. Dat lot was eerder ook Lex Karstens (2), Ron de Veen (3) en Jan Otten (8) beschoren.
De uitslagen en stand in 3H vind je hier.

De Stukkenjagers 5 wipt naar de derde plaats (17-3-2019, Algemeen)
Net als in de vorige ronde kreeg het vijfde een staartploeg op bezoek. Tegen BSV 3 was de score met 5,5-2,5 minder uitbundig. Gewonnen werd er door Huong Do (4), Bas Rosheuvel (6), Marieke Sarton (7) en Bart van den Berg (8), terwijl Joost Op 't Hoog (1), Bastiaan van de Rijt (2) en Jeroen van de Rijt (5) remiseerden. Teamleider Guus Vermeulen (4) was als laatste aan de gang, maar verloor. Door deze zege maakt het vijfde het sprongetje naar de derde plaats. Die kan alleen behouden worden als er in de slotronde gewonnen wordt van titelkandidaat De Baronie 2.
De uitslagen en stand in 5F vind je hier.

De Stukkenjagers 6 voorkomt minpunten (17-3-2019, Algemeen)
Het zesde staat ook na zes ronden puntloos onderaan in 6H. Tegen EGS 2 leken lange tijd de eerste matchpunten binnen te lopen, maar op het laatst ging het toch mis. Roger Bougie (3) en Hans Groffen (6) hadden het beslissende punt op de slof, maar gingen alsnog onderuit. En dus bleef de teller op 3,5 bordpunt steken. Een vol punt was er voor Carlo Butalid (1), Paul Vermee (7) en Bert Wels (8), een halfje voor Jan van den Dries (4). Net als Roger en Hans kwamen ook Guus van Heck (2) en Jan Bergsma (6) niet tot scoren. Hoewel... doordat Guus als vaste speler in de opstelling nu aan zijn reglementair verplichte tweede wedstrijd toekwam, zorgde hij er eigenhandig voor dat het team niet twee minpunten krijgt. Wie weet welke boost SJ 6 daarvan krijgt om in de slotronde de rug te rechten.
De uitslagen en stand in 6H vind je hier.

De Stukkenjagers 7 leeft zich uit (17-3-2019, Algemeen)
Tegenstander De Vughtse Toren 2 liet enkele toppers thuis, en dat was een kolfje naar de hand van het zevende. Met een wel erg vlotte 7-1 werd de sprong naar de vierde plaats in 6C gemaakt. Thomas Tepe (1), Leo van Gelder (2), Cees Zoontjens (3), Ivar van der Heide (4), Rene Davidse (6), Theo van de Hoek (7) en Ad Haans (8) waren hun tegenstander de baas. Elroy Kerstens (5) ging als enige onderuit.
De uitslagen en de stand in 6C vind je hier.

KNSB-competitie: het gaat erom spannen (15-3-2019, Algemeen)
Op zaterdag 16 maart spelen de zeven teams van De Stukkenjagers alweer met z’n allen thuis. Vooral voor de hoogste vier teams staan er cruciale duels op het programma.

De Stukkenjagers 1 zal in de Meesterklasse de Brabantse derby tegen HMC moeten winnen om nog zicht op handhaving te houden. Dat zal niet meevallen, want de Bosschenaren zijn op papier een stuk sterker. De Stukkenjagers 2 zit in 2D inmiddels in zulke nauwe schoentjes dat er nu toch echt gewonnen moet worden om erin te blijven. Komt tegen mededegradatiekandidaat Dubbelschaak ’97 het ratingsurplus tot gelding of…?
Ook De Stukkenjagers 3 staat in 3G voor een vierpuntenduel, maar dan aan de bovenkant van de ranglijst. Medekoploper HMC 2 komt op bezoek; op papier ietsje sterker dan het derde, maar in de vorige ronde klopbaar gebleken. De Stukkenjagers 4 gaat in 3H proberen de hatelijke nul weg te werken. Daarvoor zal het - net als vorig seizoen - verrassend van Veldhoven moeten winnen.
De Stukkenjagers 5 kan in 5F doorknallen naar de subtop door laagvlieger BSV 3 te verslaan. Over hatelijke nul wegwerken gesproken: De Stukkenjagers 6 gaat het in 6H weer eens proberen. Zou EGS 2 willen meewerken? In 6C gaat De Stukkenjagers 7 tegen De Vughtse Toren 2 misschien de vierde plek pakken.
Toeschouwers zijn van harte welkom om al deze wedstrijden van dichtbij te volgen, vanaf 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29.

Bekers en bier voor Stukkenjagers (15-3-2019, Algemeen)
Afgelopen weekend werd op de campus van de TU/e in Eindhoven het Brabants PK Jeugd gehouden, tegelijkertijd ook een open kwalificatietoernooi voor het NK. In de A-categorie kwam Sjoerd van Roon tot 5 uit 7, waarmee hij derde in de eindstand werd. Maar als we het goed begrijpen is hij daarmee wel Brabants kampioen geworden. Proficiat! Voor de net 9-jarige Tommy Grooten was de C-categorie een mooie uitdaging, want deze categorie loopt tot en met 14 jaar. Het begin was niet voorspoedig, met 1,5 uit 4. Met een mooie eindsprint van 3 uit 3, inclusief een zege door een fraaie truc in de slotronde, wist hij alsnog gedeeld derde te worden. De cijfermatige details vind je hier.
Voor ouders, trainers, coaches en studenten werd in het aanpalende café een snelschaaktoernooi georganiseerd. Dat was een kolfje naar de hand van Herman Grooten. Hij startte met 5 uit 5, en nam darmee een punt voorsprong. Vervolgens remiseerde hij na een spannende partij met zijn belangrijkste rivaal, om in de slotronde de kroon op het werk te zetten. Zijn 6,5 uit 7 was goed voor een bierpakket. De einduitslag vind je hier.

Sterke winnaars in oergezellig Kroegloperstoernooi (12-3-2019, Algemeen)
Zaterdag 9 maart was alweer de zesde editie van het DUO Kroegloperstoernooi. Organisator Bram van den Berg bericht: "Met 57 teams hadden we een heel mooie bezetting. Met wederom negen gezellige kroegen, te weten Bank15, Boulevard Café, Het Wapen van Tilburg, Café Jack's, café Langeboom, Stadscafe De Spaarbank, Buutvrij, De Burgerij en de Kaaszaak. Bij het ingaan van de laatste ronde stonden Manuel Bosboom en Benjamin Nachbar bovenaan. Zij leden echter een 2-0 nederlaag tegen Hing Ting Lai en Lucas van Foreest, die daardoor de eindzege grepen. Manuel en Benjamin vielen terug naar de vierde plaats. De tweede plek was voor het ook niet misselijke duo Jorden van Foreest/Thomas Beerdsen, net voor de hoogst eindigende Stukkenjagers: Mark Haast/Jordy Schouten. De prijsuitreiking vond wederom bij café Jack’s plaats, waar ook nog ratingprijzen en speciale prijzen waren. Waarna we met 60 personen bleven eten. Lang na de traditionele hamburger deed uiteraard Mark C. het licht weer uit in Jack’s. Volgend jaar weer, de eindstand vind je hier."


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]