[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Stukkenjagers Open: al 61 deelnemers!
20-09-2017: Groepencompetitie

Nieuws

Ook Frans Konings slaat toe in Dieren (30-7-2017, Algemeen)
Zaterdag 29 juli boekten onze leden niet alleen ratingwinst in de reguliere partijen, ook in het omlijstende rapidtoernooi in Dieren was het Stukkenjagers boven. Of nou ja... Stukkenjager boven, want Mark Haast en Mees van Osch mochten in de slotronde tegen elkaar spelen om de... zevende plaats. Mark won. De zege die Frans Konings in de laatste ronde boekte was echter van vitaler belang: hij nam daardoor afstand van zijn beide medekoplopers en schreef het toernooi op zijn naam, zoals je hier kunt checken. Ook Chess Queen Anne Haast ontbrak niet op het appel in Dieren. Zij gaf een simultaan waarover je hier meer kunt lezen.
Eerder deze maand wist Herman Grooten trouwens ook een rapidtoernooi op zijn naam te schrijven; hij won op 9 juli in Oostende.

Een overscore van 5.64 (29-7-2017, Algemeen)
Onze junioren scoren er lustig op los in de zomertoernooien.
Condigne Open NK, Dieren (25 juli -3 augustus): In de A-groep staan Stefan Beukema (3,5 uit 5) en Jasper Beukema (3) ongeveer op hun verwachte score. Dat geldt echter niet voor de Stukkenjagers in de Reservegroep A. Sjoerd van Roon is met 4 uit 5 niet te stuiten, zijn TPR nadert de 2300. Ook Constantijn Beukema (3) heeft meer dan twee punten overscore. Christiaan Beukema staat op 2,5 punt, bijna een punt hoger dan verwacht.
Festival d'Echecs de Metz (26-30 juli): Bram van den Berg krikte vrijdag zijn score op naar 4 uit 6, en scoorde zaterdag twee remises: 5 uit 8.

Topdrukte bij inloopschaak (28-7-2017, Algemeen)
Kennelijk een goede zet om ook in de zomerperiode gewoon door te gaan met het vrijdagse inloopschaak. Maar liefst zeventien schakers vonden op 28 juli de weg naar Cinecitta, onder wie weer twee nieuwelingen. In negen maanden tijd hebben nu al 84 schakers hun opwachting gemaakt. Deze keer slaagden zes spelers erin ongeslagen te bijven: César Becx (2 uit 2), Jan Douwes, Erik Dignum, Rudolf Kat (allen 1,5 uit 2), Joop van Troost en debutant Toon Vereecken (beiden 1 uit 1).
De volgende gelegenheid om vrijblijvend (en gratis!) de krachten te meten in het rapidschaak dient zich aan op vrijdag 4 augustus. De meldtijden voor de beide ronden zijn dan als vertrouwd: 13.30 en 14.45 uur.

Twee toppers in Dieren (28-7-2017, Algemeen)
De donderdag bracht de zes Stukkenjagers-toernooiridders met 3 uit 7 een negatieve balans. Met twee lichtpunten.
Condigne Open NK, Dieren (25 juli -3 augustus): In de A-groep kan Stefan Beukema zich na de winst in ronde 3 met 2,5 punt opmaken voor een live-partij met IGM Roeland Pruijssers. Jasper Beukema bleef door een nederlaag op 1 punt staan. In de Reservegroep A trekt Sjoerd van Roon zijn goede start door. Hij versloeg de nationaal kampioen in zijn leeftijdscategorie en komt daardoor op 2,5 uit 3. Constantijn en Christiaan Beukema staan in deze groep op 1 uit 3.
Festival d'Echecs de Metz (26-30 juli): Bram van den Berg moest zich in de ronden 3 en 4 van dit tienkampentoernooi tevreden stellen met één halfje: 2,5 uit 4.

Thomas Tepe naar de B-groep (27-7-2017, Algemeen)
Ruim twintig schakers hielden zich op woensdag 26 juli ledig met zomerschaak. Voor de helft van hen stonden er nog zware inhaalklussen voor de Groepencompetitie op het menu, de anderen wijdden zich aan het rapidschaak.

Dat gold overigens ook voor Mart Nabuurs en César Becx, die hun halvefinalematch in de A-groep afwerkten. De eerste partij was een spannende affaire. Om beurten waren de spelers aan het roer, aan het eind liet César een mooie kans liggen: remise. In de tweede kreeg Mart het initiatief, toen César verkeerd terugsloeg. Dat bouwde hij rustig uit tot een pionwinst. Of twee. 1,5-0,5 voor Mart die zich daardoor plaatste voor de finale, waarin Mark Clijsen zijn tegenstander zal zijn.
In de C1 staat nu eindelijk de eerste promovendus vast. Thomas Tepe zal, na de zege op Kees Gelens, voor het eerst zijn geluk in de B-groep mogen beproeven. Slecht nieuws voor Kees, die zich met 8-2,5 nu alleen nog maar kan handhaven als Jeffrey van Huijgevoort (7-2,5) zijn laatste pot verliest van degradant Jan Bergsma. Dan beschikt Kees over de betere SB-score en zou hij als nummer 7 mogen kampen tegen zijn C2-pendant. Ook François Moran verkeert in degradatie(playoff)gevaar, maar hij wist dat danig te verkleinen door Jan van den Dries in het eindspel vakkundig uit te tellen. François komt daardoor op 7-3, maar moet in zijn slotpartij tegen promotiekandidaat Bart van den Berg. Jan van den Dries is met 8-3,5 vanwege zijn SB-totaal veilig.
Ook in de C2-groep wordt er nog driftig gerekend. Hoewel… Wil Wouts leek in zijn partij tegen Rene Davidse zijn Euwepuntencalculator thuis te hebben gelaten. De ene na de andere toren ging in de aanbieding, Op enig moment stond hij er twee volle achter zonder reële compenserende dreigingen. Wie schetst eenieders verbazing toen de partij niet veel later in remise eindigde. Toch even Rene vragen wat hem bezielde om het zover te laten komen. ‘Het is heel simpel. Ik had gewoon een black-out. Van een halfuur!’ Door die remise speelde Rene zich wel veilig, dankzij zijn mooie SB-score. Wil was al gedegradeerd. De partij Jan Weijters-Ivar van der Heide zal duidelijkheid moeten verschaffen over de bezetting van de andere degradatieplaats(en). Een daarvan is voor Ivar (7-2), die de SB-score van Jan (7-3) niet meer kan evenaren. Maar Jan kan nog wel de nietsvermoedende Ton Tepe passeren. Vorige week plaatsten we al een C’tje achter zijn naam, maar dat bleek een misrekening; wie weet moet hij – en niet Jan – alsnog playoffen met de andere nummer 7.
In de D-groep begint het tableau nu steeds voller te raken. Zo komt Ad Haans bij zijn debuut aardig in de buurt van de 50%, na de winst op Sjors van de Ven. In de top van het klassement werkt Coen Klaassen nu gestaag zijn inhaalpartijen af. Fons van Leersum bood lang goed weerstand, maar kwam in het dubbeltoreneindspel toch te kort: Coen op 5 uit 6 en bijna gepromoveerd.
Het rapidschaak werd deze keer een prooi voor Erik Dignum, die 4,5 uit 5 scoorde en daarmee Jan Douwes (4) en Roland Daamen (3,5) voorbleef.

Sterke start van Bram van den Berg (27-7-2017, Algemeen)
Inmiddels zijn er weer de nodige Stukkenjagers actief in de zomertoernooien.
Condigne Open NK, Dieren (25 juli -3 augustus): In de A-groep scoren Stefan Beukema (1,5 uit 2) en Jasper Beukema (1 uit 2) vooralsnog zoals het hoort. In de Reservegroep A een goede start van Sjoerd van Roon (1,5 uit 2) en Constantijn Beukema (1 uit 2), terwijl Christiaan Beukema (0,5 uit 2) een halfje meer had willen hebben.
Festival d'Echecs de Metz (26-30 juli): Bram van den Berg is in de voor mannen hoogst haalbare groep (B) als een speer uit de startblokken gekomen, met twee zeges op woensdag.

Iedereen welkom op de rapidavond (26-7-2017, Algemeen)
Vanavond, woensdag 26 juli, is elke schaker weer welkom in Cinecitta om mee te doen aan een toernooitje van vijf korte partijen. Wie zich voor 20.00 uur meldt in de Willem II-straat 29, kan gratis meespelen. Per partij krijgt ieder 12 minuten + 3 seconden per zet. Daarnaast is er een bescheiden inhaalprogramma voor de Groepencompetitie.

Laatste loodjes ook zwaar in Leiden en Leiria (24-7-2017, Algemeen)
Niet alleen in Vaujany was Parijs nog ver, ook op andere plekken slaagden de Stukkenjagers er niet in de laatste ronde ongeschonden door te komen...
Leiden Chess Tournament: Rudolf Kat bleef door een nederlaag in de slotonde op 2,5 punten steken.
CN Equipas 2016-2017 1 Divisao, Leiria: Jan Sprenger (Porto A) leed in de laatste ronde van de Portugese clubkampioenschappen zijn eerste nederlaag. IGM Iturrizaga (2664) was te sterk voor Jan, die met 5 uit 9 conform de ratingverwachting scoorde.
Inmiddels staan er alweer verse krachten in de startblokken voor hun portie zomerschaak, en wel:
Condigne Open NK, Dieren (25 juli -3 augustus): Stefan Beukema, Jasper Beukema, Sjoerd van Roon, Christiaan Beukema, Constantijn Beukema
Festival d'Echecs de Metz (26-30 juli): Bram van den Berg
Hogeschool Zeeland Chess Tournament, Vlissingen (5-12 augustus): Stefan Beukema, Lars Vereggen, Bram van den Berg, Jasper Beukema, Christiaan Beukema, Constantijn Beukema

De hele zomer inloopschaak (23-7-2017, Algemeen)
Op vrijdag 21 juli waren er elf inloopschakers, onder wie weer drie nieuwe. Drie spelers slaagden erin om beide rapidpartijen ongeslagen te blijven. Cees Zoontjens won zelfs twee keer, terwijl Jan Douwes en Erik Dignum 1,5 punt scoorden. Op 28 juli gaan we lekker door, ook dan zijn de meldtijden voor de ronden 13.30 en 14.45 uur. Iedereen kan gratis meedoen in Cinecitta aan de Willem II-straat 29.

Toch IM-norm in Frankrijk! (23-7-2017, Algemeen)
De eindfase van enkele zomertoernooien verliep voor de deelnemende Stukkenjagers niet naar wens. Voor een van hen was er een flinke troost.
Festival international d'échecs de Vaujany: Lange tijd leek zelfs een GM-norm voor Mees van Osch tot de mogelijkheden te behoren. Maar na nederlagen in de laatste twee ronden bleef hij steken op 5 uit 9 en stond er achter zijn naam een TPR van 2448. Dat zou normaliter net twee puntjes te laag zijn voor een IM-norm, maar gelukkig mocht een van de ratings van de tegenstanders naar het wettelijk minimum worden opgehoogd. Goed beschouwd was Mees al voor de slotronde zeker van zijn (tweede) IM-norm. Proficiat!
Leiden Chess Tournament: Rudolf Kat staat inmiddels op 2,5 uit 8 en heeft in de slotronde op zondag een zege nodig om zijn TPR recht te trekken.
CN Equipas 2016-2017 1 Divisao, Leiria: In de Portugese teamtitelstrijd slaat Jan Sprenger (Porto A) iedereen onder 2355 keihard van het bord. En hij is ook nog ongeslagen: 5 uit 8.

Hoezo zomerpauze? (20-7-2017, Algemeen)
Op de eerste zomerse clubavond gaven toch nog 20 spelers acte de présence. Voor acht van hen stonden er nog inhaalpartijen voor de Groepencompetitie op het programma. In de C1 deed Thomas Tepe uiteindelijk goede zaken tegen Jan van den Dries. Die dacht een penning te ontkrachten met een paardoffer, terwijl juist een torenoffer aangewezen was. Zoals het nu ging kon Thomas toeslaan en een belangrijke stap richting B-groep zetten. In de C2 ging de koploper wél onderuit. Cees Zoontjens kreeg in een spannende stelling tegen Jan Weijters last van tactische luchtspiegelingen. Hij zag het ingeleverde materiaal niet terug, al wist hij nog wel op curieuze manier met zijn torens de zwarte stelling binnen te dringen. Jan bleef echter koel en zette met deze zege een grote stap richting handhaving. Voor Cees komt het nu aan op de beslissende partij met Emil Voorhorst. De winnaar promoveert rechtstreeks, voor de verliezer is er een beslissingsmatch tegen de andere nummer 3.
In de D-groep zetten Coen Klaassen en Peter Vincken rasse schreden richting de C-groep door vlot te winnen van respectievelijk Sjors van de Ven en Fons van Leersum.
De overige aanwezigen hielden zich bezig met rapidschaak. César Becx won alle vijf zijn partijen, Erik Dignum en Bas Rosheuvel scoorden 3,5 punt.

Gezakt naar 2566... (20-7-2017, Algemeen)
Enkele zomertoernooien gaan de beslissende fase in. Hoe staan onze leden ervoor?
Festival international d'échecs de Vaujany: Remise tegen IM Lucas van Foreest (2473) is op zich een mooi resultaat, maar SJ 1-aanwinst Mees van Osch verkeert in de luxepositie dat hierdoor zijn TPR zákt: nog 'maar' 2566. In ronde 8 heeft hij zwart tegen de sterke IM Viktor Gazik.
Leiden Chess Tournament: Rudolf Kat zal na de rustdag donderdag aan de eindsprint beginnen.
Eastman Open, Gent: César Becx en Fré Hoogendoorn eindigden beiden op 5,5 uit 9, met TPR's die dicht bij hun eigen ratings liggen.
CN Equipas 2016-2017 1 Divisao, Leiria: Jan Sprenger speelde in het Portugese teamkampioenschap in de ronden 3 en 4 remise.

Nog steeds ongeslagen in Vaujany (19-7-2017, Algemeen)
Het rondje zomertoernooien, met nog steeds uitstekend nieuws uit Frankrijk.
Festival international d'échecs de Vaujany: Mees van Osch bleef ook met zwart tegen IGM Maxime Lagarde (2609) overeind. Met 4,5 uit 6 en een TPR van 2588 krijgt hij woensdag in ronde 7 weer een interessante tegenstander: wit tegen IM Lucas van Foreest (2474).
Leiden Chess Tournament: Rudolf Kat blijft helaas op 2 punten na een nederlaag in ronde 5.
Eastman Open, Gent: César Becx zakte door een remise en een nederlaag terug naar zijn eigen TPR. Op de ranglijst werd hij gepasseerd door Fré Hoogendoorn die nu op 5 uit 8 staat.
CN Equipas 2016-2017 1 Divisao, Leiria: Jan Sprenger won in de tweede ronde van het Portugese teamkampioenschap van een FIDE-meester.

Iedereen welkom bij de zomerrapid (19-7-2017, Algemeen)
Woensdag 19 juli is de eerste van een zestal open rapidtoernooitjes in Cinecitta. Wie om 20.00 uur aanwezig is kan meedoen aan de vijf ronden Zwitsers. Deelname is gratis, ook voor niet-leden. Per partij krijgt ieder 12 minuten + 3 seconden per zet.

Goed toeven tussen de grootmeesters (18-7-2017, Algemeen)
Hoe doen onze zomertoernooiridders het? Een rondje langs de velden.
Science Park Amsterdam: Een nederlaag in de slotronde wierp Thomas Mollema terug op 50% en zijn 'eigen' TPR.
Festival international d'échecs de Vaujany: Mees van Osch blijft onverstoorbaar aan de topborden. Hij bouwde zijn droomstart uit met twee remises, waaronder eentje tegen een grootmeester. Met 4 uit 5 en een TPR van achterin de 2500 lonken allerlei normen. Eerst maar eens in ronde 6 2600-plusser Maxime Lagarde met zwart zien te beteugelen.
Leiden Chess Tournament: Rudolf Kat herstelde zich van twee nederlagen en heeft nu 2 uit 4.
Eastman Open, Gent: César Becx miste in ronde 3 een mooie kans om IGM Dgebuadze onder voet te lopen, maar herstelde zich goed: 4 uit 6. Fré Hoogendoorn is na een matige start bijgetrokken: 3,5 uit 6.
CN Equipas 2016-2017 1 Divisao, Leiria: Jan Sprenger begon het Portugese teamkampioenschap met een remise tegen een gelijkwaardige tegenstander.

De tussenstanden: Mees van Osch gaat als een speer (16-7-2017, Algemeen)
De zomertoernooien zijn in volle gang. Even een tussenstand in telegramstijl.
Science Park Amsterdam: Thomas Mollema staat op 4,5 uit 8 en een TPR van 2301.
Festival international d'échecs de Vaujany: SJ 1-aanwinst Mees van Osch heeft een geweldige start. Hij versloeg in ronde 2 IM Nicolas Brunner (2480) en pakte daarna met zwart IGM Jozsef Horvath (2541): 3 uit 3!
Leiden Chess Tournament: Rudolf Kat op 1 uit 2 na een nederlaag en een bye.
Eastman Open, Gent: César Becx op 2 uit 2, zondagmiddag live tegen IGM Dgebuadze; Fré Hoogendoorn ging zaterdagavond onderuit tegen IGM Kovalev, 1 uit 2.

Rudolf Kat GOKt het best (14-7-2017, Algemeen)
Hij kan vol vertrouwen aan het Leiden Chess Tournament beginnen. De afgelopen maanden was Rudolf Kat namelijk heer en meester in het Goirles Open Kampioenschap. Na zes ronden stond hij, met de maximale score, al twee punten voor op het veld. In de slotronde stond hij zijn eerste halfje af, aan een goed spelende Jeroen van de Rijt. Die eindigde, net als zijn broer Bastiaan, in de subtop. De details vind je te zijner tijd op de site van EGS.
Thomas Mollema heeft er in het Science Park Amsterdam (8-16 juli) inmiddels zeven ronden opzitten. Na zijn kickstart van 2 uit 2 is er nu sprake van een lichte terugval: 3,5 uit 7.
Neo-Stukkenjager Mees van Osch won in de opwarmronde van het Festival international d'échecs de Vaujany, maar mag in ronde 2 vol aan de bak tegen Nicolas Brunner (2480).

Baselmannen blijven Purest of Bastards voor (13-7-2017, Algemeen)
Het rapiviertallentoernooi beleefde op woensdag 12 juli zijn slotavond. De ongenaakbare koploper in de tussenstand, De Baselmannen, kreeg in het begin van de avond klap op klap. In ronde 5 raakte topscorer Daan Baselmans zijn 100%-score aan bord 4 kwijt: Bredase Boy Ton Tepe ontfutselde hem een halfje. Naar later zou blijken een unieke prestatie. Nog meer rampspoed in ronde 6: een gelijkspel tegen De Dolle Torens!
Toch wist het jeugdige team uit de spreekwoordelijke as te herrijzen. Met twee zeges bleven ze de aanstormende Purest of Bastards, die deze avond vier zeges noteerden, zowel op match- als op bordpunten voor. Er restte de organisatie dan ook geen andere optie dan het team tot winnaar uit te roepen. Ook de strijd om de laatste plek werd met een veilige marge beslist. Waar is Ringo? demonstreerde, getuige de 0 matchpunten, op beide avonden een gebrek aan slagkracht. Geen wonder, zonder drummer.

Mooie TPR voor Constantijn Beukema (11-7-2017, Algemeen)
Buiten de schijnwerpers hebben onze Belgen hun nationale titelstrijd geleverd. Van 1-8 juli waren drie Beukema's actief in Niel. Stefan is al jaren een vaste waarde bij de Experten, waar de nationale titel op het spel staat. Hij startte goed met 1,5 uit 2, maar kwam vervolgens twee mannen met hamers tegen. De daarna ingezette eindsprint gaf hem in de slotronde uitzicht op de tweede plaats, maar helaas wierp een onnodige nederlaag hem terug naar 50%.
In de open groep startte Jasper Beukema als nummer 3 op de plaatsingslijst. Na de verrassende startnederlaag was er een lange remonte tot 4 uit 5, maar in ronde 6 zorgde een nieuwe nederlaag ervoor dat de hoofdprijs uit zicht verdween: derde met 6,5 uit 9. Voor de ratingwinst moesten we deze keer bij de benjamin zijn. Constantijn startte met 3 uit 3, dankzij onder andere twee zeges op 1900-spelers. Zo'n kunststukje zou hij in de slotronde weer uithalen. Met 5 uit 9 en een TPR van 1862, goed voor een ratingprijs, schieten zijn ratings omhoog. Alle details vind je op de toernooisite.

We gaan schaakvoetballen! (11-7-2017, Algemeen)
Een selectie van De Stukkenjagers zal op zondag 16 juli meedoen aan het NK Schaakvoetbal, waarbij de teams elkaar op de 65 velden bestrijden in de sporthallen Olympus in Utrecht. Naar verluidt maken Cor van Dongen, Anne Haast, Herman Grooten, Nick Bijlsma, Stefan Beukema, Christiaan Beukema en Jasper Beukema deel uit van de selectie. Afgelopen weekend was men nog op zoek naar een achtste crack op een van de deelgebieden. Of die al gevonden is kun je navragen bij Herman Grooten.

Bepaald geen rustdag voor Mollema (10-7-2017, Algemeen)
De renners in de Tour - inclusief Bauke Mollema - genieten vandaag van een welverdiende rustdag. Dat gold niet voor achternaamgenoot Thomas. En dat terwijl hij gisteren toch ook de top van de berg bereikte, na de zwartzege op IM Liafbern Riemersma in het Science Park Amsterdam Chess Tournament. Met 2 uit 2 mocht hij nu zijn bolletjestrui verdedigen tegen IM Hugo ten Hertog. Helaas was deze col nog even hors catégorie, zoals je kunt checken bij de live-partijen op de toernooisite.

Stukkenjagers werpen zich op zomerschaak (10-7-2017, Algemeen)
De vakantieperiode zit weer barstensvol meerdaagse toernooien. Hieronder een, ongetwijfeld incompleet, lijstje van toernooien waaraan leden van onze club deelnemen. We houden ons aanbevolen voor aanvullingen.
Science Park Amsterdam (8-16 juli): Thomas Mollema
Festival international d'échecs de Vaujany (13-21 juli): Mees van Osch
Leiden Chess Tournament (14-23 juli): Rudolf Kat
Eastman Open, Gent (15-19 juli): Fré Hoogendoorn, César Becx
CN Equipas 2016-2017 1 Divisao, Leiria (17-23 juli): Jan Sprenger
Condigne Open NK, Dieren (25 juli -3 augustus): Stefan Beukema, Jasper Beukema, Sjoerd van Roon, Christiaan Beukema, Constantijn Beukema
Festival d'Echecs de Metz (26-30 juli): Bram van den Berg
Hogeschool Zeeland Chess Tournament, Vlissingen (5-12 augustus): Stefan Beukema, Lars Vereggen, Bram van den Berg, Jasper Beukema, Christiaan Beukema, Constantijn Beukema
ONJK, Borne (7-12 augustus): Sjoerd van Roon, Luuk Baselmans
Geraardsbergen Open (12-16 augustus): Mark Clijsen, Reinier Jaquet, Lex Karstens, Joost Op 't Hoog, Jan Otten, César Becx
Open van Brasschaat (19-27 augustus): Stefan Beukema, Jasper Beukema, Constantijn Beukema
Goirles WeekendToernooi (25-27 augustus): Lars Vereggen, Bram van den Berg, Frans Konings, Erik Dignum, Rudolf Kat, Arend-Jan Meerwijk, Carel van Alphen

Podiumplaats voor SJ-snelschakers (9-7-2017, Algemeen)
Op zaterdag 8 juli nam een sterk snelschaakteam (Anne Haast, Mark Haast, Frans Konings, Mart Nabuurs en Mark Clijsen) namens onze club deel aan het Brabants Kampioenschap snelschaken voor clubteams. In Veldhoven eindigden ze, conform de ratingverwachtingen, op de derde plaats. Tegen de latere kampioen Het Zwarte Schaap werd nipt verloren, terwijl tegen de nummers 2 en 4 in de eindrangschikking, Apeldoorn en Lommel, werd gelijkgespeeld. Voor Mark Haast (8 uit 9 aan bord 2) en Mark Clijsen (7,5 uit 9 aan 'bord 5') waren er topscores.

Eerste gewin voor de Baselmannen (6-7-2017, Algemeen)
Op 5 juli was er volop gezelligheid tijdens de eerste avond van het rapidviertallentoernooi waarmee we traditiegetrouw de zomer inluiden. Na een verklaring van hun soms cryptische namen konden de veertien viertallen aan de slag. Na drie ronden waren nog twee teams zonder puntverlies: de Baselmannen en de Sprookjesfiguren. Door een nipte zege in het onderlinge duel gaat het eerstgenoemde team fier aan kop met 8 punten. Het verliezende team deelt met Zooitje Ongeregeld de tweede plaats. Maar één speler slaagde erin alle vier de partijen te winnen. Nee, niet Jan Sprenger (Zooitje), want die wist tegen Jan Douwes de schade net te beperken tot een halfje. En evenmin Rick Zegveld, bord 3 bij de koplopers, die klop kreeg van Huong Do (Sprookjesfiguren). De echte topscorer zat naast Rick, aan bord 4: Daan Baselmans, nota bene de jongste deelnemer.
Op woensdag 12 juli zullen de ronden 5 tot en met 8 uitsluitsel moeten geven over de vraag: wie stopt de Zwitserse Zwetsers?

Geen sensatie in Helmond (4-7-2017, Algemeen)
Je hebt nog de afloop van het De Legibus-rapidweekendtoernooi te goed. De drie deelnemende Stukkenjagers mochten regelmatig aan de live-borden plaatsnemen, maar werden dan meestal afgeserveerd door de vijf deelnemende GM's. Alleen Bram van den Berg slaagde erin om er eentje, Felix Levin, een halfje af te snoepen. Hij eindigde gedeeld zevende met 6 uit 9, een halfje meer dan Mark Haast, die op zijn beurt Stefan Hess weer een halfje voorbleef. Meer details vind je op de toernooisite.

Anne Haast weer kampioen! (2-7-2017, Algemeen)
Door in de snelschaakbarrage tegen Tea Lanchava vanuit twee totaal verloren stellingen tweemaal alsnog de winst te pakken heeft Anne haar vierde nationale titel op rij binnengesleept: van harte proficiat!

Live: snelschaakbarrage om de titel (2-7-2017, Algemeen)
In de slotronde van het NK Vrouwen in Amsterdam won Anne Haast overtuigend van Mariska de Mie. Daarna was het even wachten: zou Arlette van Weersel het kunnen houden tegen Annes cobcurrente Tea Lanchava? Dat lukte haar door tijdgebrek niet, waardoor Tea naast Anne op 5 uit 7 kwam. Zo meteen gaat er gesnelschaakt worden om de titel. Eerst twee partijen met 5 minuten + 3 seconden increment. Je kunt het live volgen via de toernooisite of schaaksite.nl.

Stukkenjagers op toernooi (2-7-2017, Algemeen)
In het weekend van 1-2 juli nemen Mark Haast, Bram van den Berg en Stefan Hess deel aan het De Legibus-rapidweekendtoernooi van HSC. Na vijf van de tien ronden heeft Mark 3,5 punt en staan Bram en Stefan op 3 punten. Regelmatig zijn hun partijen live te bewonderen op de toernooisite.
Vorig weekend waren er overigens nóg twee toernooiridders actief. Herman Grooten en Jan van den Dries eerden de nagedachtenis van Huub van Dongen in de fijne memorial die Dubbelschaak '97 jaarlijks organiseert. Hun resultaten en een verslag vind je hier.

Zomers huiswerk, maar niet voor de B-groep (2-7-2017, Algemeen)
De clubavond van woensdag 28 juni begon met een in alle opzichten meesterlijke les van Herman Grooten, die de aandacht van de 25 aanwezigen moeiteloos gevangen hield met een bont palet van video, aanvalskunst en quizvragen. Daarna was het tijd voor de laatste speelavond van de Groepencompetitie.

Toch zullen er van de zomer, na het traditionele rapidviertallentoernooi op 5 en 12 juli, nog heel wat kliekjes moeten worden weggewerkt. De enige tabel die al helemaal gevuld is met cijfertjes, is die van de B-groep. En dat terwijl eenieder toch acht rapidmatches voor de kiezen kreeg. Complimenten voor de opkomst! Woensdag vonden de laatste twee matches plaats. Bij die tussen Andries Deliën en Bas Rosheuvel stond alleen de eer op het spel. Beiden waren immers al veroordeeld tot degradatie, net als Guus Vermeulen. Bas slaagde erin die wonde te bepleisteren: 2-0. Die uitslag had Paul Castermans ook nodig tegen Kienfong Kwie om de vierde promotieplaats voor diens neus weg te kapen. Zover kwam het niet, al leek Paul in de eerste partij aardig op weg naar de winst. Het werd echter remise en in de tweede partij sloeg Kienfong ook nog eens toe: 1,5-0,5. Hij eindigde daardoor derde, en vergezelt daardoor Rudolf Kat (1), Sebastiaan Dijksman (2) en Ruud Feelders (4) naar de A-groep.
In beide A-groepen is er nog spanning. In de A1 ging het in de match Karel Storm-Reinier Jaquet om de vraag wie van beiden de vijfde plaats zou bereiken. Die geeft namelijk recht op een barrage tegen de andere nummer 5 om één behoudsplaats. Hoewel er twee beslissingen waren – Karel won de eerste, Reinier de tweede – is de échte beslissing nog niet gevallen. Karel heeft 4 uit 12, Reinier 4 uit 10. Als Reinier zijn laatste match tegen Frans Konings met 2-0 verliest, is hij alsnog de pineut, want zijn SB-saldo is bescheidener dan dat van Karel. Frans moet overigens minstens een punt scoren om Mark Clijsen (op SB-score) voor te blijven en de kruisfinales te halen. Just in case speelde hij alvast tegen César Becx. In de eerste pot liet Frans zijn positionele voordeel glippen, waarna hij in een toreneindspel onnodig onderuit ging. In de tweede partij won César iets te voortvarend twee pionnen. Hij moest ze snel teruggeven, waarna Frans de overhand leek te krijgen. Maar die deed het niet op zijn handigst, en deed ook nog een stuk in de aanbieding: 0-2!
Ook in de A2 is het nog spannend. Bram van den Berg hield zicht op de kruisfinales door Joost Op ’t Hoog met 2-0 te verslaan, al gebeurde er naar verluidt in de eerste omgang ‘van alles‘. Alleen als Bram erin slaagt in zijn laatste match Tijmen Kampman met 2-0 te verslaan, gaat hij – en niet Tijmen – naar de kruisfinales. Onderin is Joost nu zeker van de B-status, maar Jan Otten mag nog dromen van een 2-0 tegen Martijn Blom die hem – en niet Martijn – een barrage tegen de andere nummer 5 zou opleveren.
Ook in de C-groepen is er nog wat zomers huiswerk. In de C1 zijn nog maar twee spelers zeker van hun status aan het begin van volgend seizoen. Jan Bergsma boekte weliswaar zijn eerste zege, ten koste van Kees Gelens, maar dat punt kan hem niet behoeden voor degradatie. Guus van Heck weet dan weer als enige dat hij in de C-groep mag blijven. Hij eindigde immers op 4 uit 8, na een nederlaag tegen Jeffrey van Huijgevoort, die daardoor nog volop in de race is de C-status veilig te stellen. In de C2 kreeg de degradatietopper Jan Weijters-Ton Tepe enkele onverwachte wendingen. Bij eentje was Jans trouwe metgezel pardoes weer betrokken; hup, daar ging zijn dame de doos in. Ton gaf Jan nog wel de kans terug te komen in de partij, maar genoeg voor remise was het niet: Ton veilig en Jan in flinke degradatienood. Ivar van der Heide leek lange tijd op weg naar zijn derde punt en een mooi perspectief op handhaving. Maar er ging op het laatst iets grondig mis, waardoor tegenstander Emil Voorhorst er met de volle buit vandoor ging. Die zal nu met Cees Zoontjens gaan uitmaken wie er rechtstreeks promoveert en wie als nummer 3 mag kampen om een B-plaats tegen de nummer 3 van de C1. Lex Karstens is – dankzij zijn goede SB-saldo – al wel zeker van een van de twee eerste stekken. Hij moest voor zijn eindscore van 6,5 uit 8 wel hard werken. Het knappe verzet van Wil Wouts werd pas op het laatst gebroken. Wil is daardoor gedegradeerd.
In de D-groep had Sjors van de Ven lange tijd het beste van het spel (en het materiaal!) tegen Nico Dignum. Maar, met beide koningen onder vuur, bleef het tricky. Uiteindelijk wist Nico toch toe te slaan. Met 5,5 uit 8 bekroont hij zijn debuut met een van de vier promotieplaatsen. Die raakte voor Fons van Leersum wat uit zich. Hij valt terug naar 50% door een vlotte nederlaag tegen Bjoern Hofmans. Ook Hans van Driel is terug op aarde na zijn kickstart; een nederlaag tegen Coen Klaassen wierp hem terug op 7-3,5.
In deze fasse van het seizoen zijn er traditiegetrouw tal van matches voor de SJ-rating. Ron de Veen versloeg met kleine middelen Huong Do; in beide partijen betaalde pionwinst zich in het eindspel uit. Complexere verwikkelingen waren er bij de match Sebastiaan Dijksman-Erik Dignum. Dat is niet verwonderlijk. Sebastiaan is nooit te beroerd om zich in het avontuur te storten, terwijl Erik recentelijk het remisevirus heeft bezworen c.q. afgezworen. Dat is zijn rating ten goede gekomen, maar nu moest hij in de tweede partij de schade van de eerste repareren. Dat lukte: 1-1. Bij Rudolf Kat-Maarten Werkhoven en Jan Otten-Bart van den Berg werd de ratingwaarheid evenmin geweld aangedaan: 1,5-0,5 voor de goeien. Tot slot drie partijen met een normaal tempo. Rene Davidse, Leo van Gelder en Thomas Tepe waren de winnaars, tegen respectievelijk Ad Haans, Cees Zoontjens en Paul Vermee.
Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Anne Haast krijgt het heen-en-weer (1-7-2017, Algemeen)
Met 2,5 uit 3 leek er geen vuiltje aan de lucht voor onze voorvechtster bij het NK Vrouwen. Maar donderdag kwam er de eerste haffel zand in Annes machine. Gelukkig zag tegenstandster Lisa Hortensius de incrementfase zo somber in, dat ze Anne met een blauwoogremise liet ontsnappen. Vrijdag raakte titelprolongatie nog verder uit zicht toen Anne tegen eeuwige rivale Zhaoqin Peng in een eindspel zomaar een kwaliteit offerde. Op zich niet fataal, maar het vervolg wel.
Daardoor stond Anne, met nog twee ronden te gaan, opeens een half punt achter op Lisa en Tea Lanchava. Toen ze zaterdag ook nog vanuit de opening onder de voet werd gelopen door hekkensluiter Arlette van Weersel, leek het titelperspectief verdwenen. Maar zie... Arlette vond de afmaker(s) niet en Anne nam het heft weer in handen. Doordat Lisa verloor en Tea een gewonnen stelling liet verzanden in remise, zijn Annes kansen nog springlevend. Zij deelt de koppositie met Tea. Zondag staan in de slotronde de partijen Anne-Mariska de Mie en Tea-Arlette op het programma. Plus een eventuele barrage...?
De partijen zijn zondag vanaf 12.00 uur live te volgen via de toernooisite of schaaksite.nl.

Al 76 inloopschakers bij Cinecitta (1-7-2017, Algemeen)
Op vrijdag 30 juni werden de ronden 67 en 68 van het inloopschaak gespeeld. In Cinecitta meldden zich elf schakers, van wie alleen Jan Douwes en César Becx erin slaagden ongeslagen te blijven: 2 uit 2. In de zomer gaat het inloopschaak, waarbij nu al 76 verschillende schakers acte de présence hebben gegeven, onverdroten voort: de meldtijden op 7 juli zijn dan ook wederom 13.30 en 14.45 uur.

Op koers voor de vierde... (29-6-2017, Algemeen)
Zou ze 't wéér flikken? Zou zomaar kunnen. Na drie ronden van het NK Vrouwen ligt Anne Haast op ramkoers voor haar vierde achtereenvolgende nationale titel. Na het meevallertje in ronde 1, toen ze pat werd gezet, heeft Anne de wind vol in de zeilen. Dinsdag won ze van debutante Maaike Keetman, woensdag voelde ze zich als een vis in het water toen de partij met Tea Lanchava in tactisch vaarwater kwam. Met 2,5 uit 3 staat Anne nu een halfje voor op Mariska de Mie en Lisa Hortensius. Laatstgenoemde treft ze vandaag, met wit. De partij is live te volgen via toernooisite of schaaksite.nl.

Bijzondere schaakles van Herman Grooten (27-6-2017, Algemeen)
Hij deed indertijd de kick-off en zal nu ook het eerste seizoen van schaaklessen afsluiten. Woensdag 28 juni zal IM Herman Grooten, gewapend met laptop en beamer, een geanimeerde schaakles geven aan alle belangstellenden. Ook niet-leden zijn van harte welkom bij zijn interpretatie van het thema 'visualisering van het positiespel'. Aanvang is om 19.00 uur, de gratis les zal een uurtje duren. Plaats van handeling is uiteraard ons clublokaal Cinecitta aan de Willem II-straat 29.
Overigens geeft Herman sinds enige tijd ook videolessen over de achtergronden van openingen. Die zijn te vinden via deze link. De eerste twee zijn gratis te bekijken. Meer info over Hermans lessen vind je op sterkspel.nl. Warm aanbevolen!

Anne Haast start met puntendeling (26-6-2017, Algemeen)
In de Tolhuistuin in Amsterdam is vandaag het NK Schaken van start gegaan. Anne Haast gaat voor haar vierde titel in successie. In de eerste van zeven ronden moest ze het met zwart opnemen tegen coming girl Anna-Maja Kazarian. Na een partij met wisselende kansen wist Anne een verloren toreneindspel remise te houden met een pattruc. Alle details vind je op de toernooisite. Dinsdag speelt Anne met wit tegen Maaike Keetman.

Gelukkig hebben we de foto's nog... (26-6-2017, Algemeen)
Ook al zo'n heimwee naar ons Gents avontuur? Haal dan gerust herinneringen op met het uitgebreide en alleszeggende fotoalbum dat Bram van den Berg samenstelde. Je kunt het hier bekijken.

Stukkenjagers spiegelen in Hilversum (26-6-2017, Algemeen)
Stefan Hess en César Becx verzorgden een opmerkelijk duet in het HSG Open, van 23-25 juli. Ze speelden nul remises en wonnen steeds als de ander verloor. En dat ieder drie keer. Stefan lardeerde in de eerste vier ronden zijn agressieve spel met iets te veel ongeduld: 1 uit 4. Op zondag wachtte hij zijn kansen beter af, en won hij twee keer. Met 3 uit 6 scoorde hij een TPR van dik in de 2100. César leek op weg naar hogere doelen. Na een helaas maar half uitgevoerde superschwindle tegen Barry Brink, schaakte hij zaterdag de teleurstelling weg met twee zeges. Met 3 uit 4 gaf hij GM Roeland Pruijssers goed partij, totdat... hij in de slotfase in een vestingachtige stelling pardoes een toren weggaf. In de slotronde werd een verrassende eeuwigschaakschwindle ruw onderbroken door tijdsoverschrijding. Zijn TPR bleef nog wel boven 2200, zoals je kunt checken op de toernooisite.

Inloopschaak: bijna de helft ongeslagen (25-6-2017, Algemeen)
Het inloopschaak trok vrijdag 23 juni ondanks het mooie weer dertien schakers naar Cinecitta. Van hen bleven maar liefst zes spelers ongeslagen: Rudolf Kat, Marcel Strik (beiden 2 uit 2), Jan Douwes, Jeroen van de Rijt, Bastiaan van de Rijt (1,5) en Cees Zoontjens (0,5 uit 1).

Daar is-ie weer: P......! (22-6-2017, Algemeen)
Tijdens de clubavond van woensdag 21 juni zijn er flink wat beslissingen over promotie en degradatie gevallen. Ook maakte een vertrouwde mystery guest zijn opwachting in Ruimte X van Cinecitta.

In de B-groep is er eindelijk een eind gekomen aan de onzekerheid die alle spelers wekenlang in een wurgende greep hield. Omdat alleen de nummers 5 en 6 hun plaats op dit niveau behouden, waren alle negen spelers voortdurend in promotie- en/of degradatiezorgen. Dat is nu voor bijna iedereen verleden tijd. Koploper Rudolf Kat kwam op 11 uit 16 door Paul Castermans met 1,5-0,5 te verslaan. In de eerste partij pareerde laatstgenoemde knap de vragen die Rudolf stelde, in de tweede pot ging Paul in mindere stelling alsnog de fout in. Rudolf kreeg in de eindstand gezelschap van Sebastiaan Dijksman. Die haalde zijn slow-start in de B-groep goed op. Zijn eerste duel met Ron de Veen was er een om van te watertanden. Beide spelers keken niet op een stuk meer of minder. Met beiden weinig tijd op de klok was het razend spannend, totdat… Ron flink mistastte. Sebastiaan won ook de tweede rapidpartij en keert net als Rudolf terug naar de A-groep, terwijl Ron in de B blijft. De weg omhoog gaat ook Ruud Feelders. Hij boekte een op het oog solide 2-0 zege op Bas Rosheuvel: promotie voor Ruud met 16-10. Bas vergezelt Guus Vermeulen en Andries Deliën naar de C-groep. Alleen Kienfong Lie Kwie (14-9) en Paul Castermans (14-7) verkeren nog in onzekerheid. Paul kan met een 2-0 in de slotmatch tegen Kienfong nog langszij komen en dan komt de SB-rekenhulp in beeld om te bepalen wie de vierde promotieplaats claimt. Kienfong oefende alvast wat op A-niveau. Weer even wennen, want Erik Dignum bleef hem tweemaal de baas.
Ook in de A-groepen is het rapid geblazen in deze slotcyclus. De eerste partij tussen Martijn Blom en Roland Daamen bood veel spektakel voor de toeschouwers. Beide spelers af en toe in de buurt van de 0:00 en op het bord nog meer suspense. Uiteindelijk redde Roland zich het vege lijf in een verloren eindspel. In partij twee ontstond er na een spannend middenspel een tweesnijdend eindspel. Dat besliste Roland met een opmerkelijke koningsmars in zijn voordeel. Door deze 1,5-0,5 zege stelde hij zijn A-status veilig, Martijn stevent af op een herexamen. In de andere A-groep was het eerste deel van de topmatch Frans Konings-Mart Nabuurs een zeer langdurige affaire. Met ieder een toren en twee pionnen leek het op remise uit te draaien, maar met behulp van Marts tijdgebrek vond Frans een sluipweggetje naar de winst. De tweede partij werd een revanche, al zag het daar aanvankelijk niet naar uit. Frans stond goed, maar het slotstuk was voor Mart. Die plaatste zich met deze 1-1 voor de kruisfinales. Frans zal, om Mark Clijsen voor te blijven, eerst nog moeten scoren tegen Reinier Jaquet. Stel dat Mark Clijsen tweede wordt, dan heeft hij al een zege in de (eventuele!) kruisfinale tegen Tijmen Kampman op zak. Hij won de eerste partij in het zwarestukkeneindspel, in de tweede counterde hij vanuit matige stelling naar eeuwig schaak. Maarten Werkhoven luisterde zijn afscheid van de A-groep op met een 2-0 nederlaag in een ratingmatch met César Becx.
We maken een sprong naar de D-groep. Daar sloeg Nico Dignum weer een flinke slag: hij kwam op 4,5 uit 7 door Bjoern Hofmans te verslaan en is daarmee een belangrijke kandidaat voor een van de vier C-tickets. Ook Hans van Driel staat – met 3,5 uit 6 – in de plus. Hij streed op leven en dood met Paul Vermee, tot er kale koningen resteerden. D-speler Ad Haans werd in een ratingpartij vakkundig uitgeteld door C-speler Jeffrey van Huijgevoort.
In de C-groepen moet er nog heel wat geschaakt worden eer alle beslissingen gevallen zijn. In de C1 speelden promotiekandidaten Bart van den Berg en Harry Buyvoets remise tegen elkaar. Daardoor hebben ze met 5 uit 7 ieder anderhalf verliespunt meer dan koploper Thomas Tepe (5-4,5). Een van hen zal als nummer 3 in een match met de nummer 3 in de C2 een B-plaats moeten zien te veroveren. Hoewel… de achtervolgers zijn niet ver weg. Guus van Heck kwam op 4 uit 7 door Jan Bergsma in een lange partij toch weer puntloos te laten. Jan van den Dries bewees zichzelf en zijn heimelijke promotiewens dan weer geen goede dienst; hij verloor van Kees Gelens, die daardoor weer bij de middenmoot aansluit.
In de C2 komt voor Cees Zoontjens een debuut in de B-groep nu wel akelig dichtbij. Hij won met zwart in de aanval van Ivar van der Heide: 5 uit 6! Wil Wouts boekte een dag eerder een sensationele zege in de uitwedstrijd bij Emil Voorhorst thuis. Dat maakte van Leo van Gelder een gewaarschuwd man. De scherpte waarmee Leo tijdens zijn lekkere schaakles aan het begin van de avond de verzamelde A-groepers tartte, zette hij nu in een punt om. Emil revancheerde zich overigens door te winnen van Ton Tepe, die nu toch naar beneden moet kijken. Bij een rondgang bleek dat het evenwicht bij de partij Rene Davidse-Jan Weijters al vroeg flink verstoord was: wit stond een stuk voor. Jan zag de verbazing van de toeschouwer en mimede een woord van zeven letters dat begint met een p…… Inderdaad, daar was-ie weer: pardoes een stuk weggegeven! Rene blij, want die is 24/7 bezig met handhaving.
Een ratingmatch tot slot: Joost Op ’t Hoog en Andries Deliën kwamen uit op de verwachte uitslag: 1,5-0,5. Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Gent, the extended version (22-6-2017, Algemeen)
Onze speciale reporter Bram van den Berg schreef een hilarisch verslag van onze roadtrip naar Gent. Je vindt het op de blogspot. Voor degenen die in alle rust de Stukkenjagers-quiz wilden maken: spoiler alert!

Kijktips: Jinek & De stelling van Foreest (22-6-2017, Algemeen)
Veel publiciteit rond het NK Schaken, dat zondag 25 juni van start gaat. Woensdagavond 21 juni was in Jinek een deel van de schaakfamilie Van Foreest te gast. Je kunt het item hier bekijken, vanaf 15:00. Het is een opwarmertje voor de 2Doc-documentaire De stelling van Foreest, een schaakfamilie, die maandag 26 juni om 20.25 uur op NPO 2 zal worden uitgezonden. Daarin ook een rol voor Machteld van Foreest (9), die onlangs remiseerde met een Stukkenjager, als we de SJ-quiz tenminste mogen geloven.
In het NK, in de Tolhuistuin in Amsterdam, zal Anne Haast overigens gaan proberen haar vierde nationale titel op rij te veroveren.

Geboren! (21-6-2017, Algemeen)
Op maandag 12 juni werd Rik geboren, zoon van Winifred Paulis en Cor van Dongen, en broertje van Luuk. Laat dat 'tje' er maar af, want Rik was maar liefst 4.325 gram schoon aan de haak. Moeder, kind én vader maken het prima. Van harte proficiat! Overigens brak Rik vijf dagen na zijn geboorte al een record: hij was het jongste juiste antwoord ooit in een Stukkenjagers-quiz...

Podiumplaats voor Lars Vereggen (20-6-2017, Algemeen)
Op zaterdag 17 juni was er ook het Caféschaaktoernooi in Vught. Dat trok vier Stukkenjagers. Van hen presteerde Lars Vereggen het beste, hij werd tweede met 6 punten. Frans Konings werd met een puntje minder gedeeld vijfde. Stefan Hess scoorde met 4 uit 7 een mooie TPR, dat gold niet voor Mark Haast. De eindstand vind je hier.

De indeling! (19-6-2017, Algemeen)
De KNSB-heeft de voorlopige indeling van de KNSB-competitie 2017-2018 gepubliceerd. Voor de drie landelijk opererende teams van De Stukkenjagers levert die weinig verrassends op. Ze spelen deze keer maar vier keer thuis.
De Stukkenjagers 1 krijgt in 1B achtereenvolgens te maken met Paul Keres (uit), Venlo (thuis), De Pion (uit), Zukertort Amstelveen (thuis), UVS (uit), DSC Delft (thuis), HWP Sas van Gent (uit), HWP Haarlem (thuis) en De Toren Arnhem (uit).
De Stukkenjagers 2 mag bij zijn rentree in 2D de degens kruisen met DJC Stein (uit), Vianen/DVP (thuis), PION (uit), Zukertort Amstelveen 2 (thuis), Spijkenisse (uit), Dubbelschaak '97 (thuis), HMC 2 (uit), Dordrecht (thuis) en Eindhoven (uit).
De Stukkenjagers 3 krijgt het weer zwaar in 3H, en begint net als SJ 2 in Zuid-Limburg. De volgorde der opponenten: Voerendaal 2 (uit), Blerick (thuis), De Pion 2 (uit), RSC t Pionneke (thuis), HSC (uit), De Drie Torens (thuis), WLC (uit), De Giessen en Linge (thuis) en D4 (uit).

Topdag in Gent, en nog gewonnen ook! (18-6-2017, Algemeen)
Vierentwintig Stukkenjagers en drie vrouwelijke fans beleefden op zaterdag 17 juni een bijzondere dag. In alle vroegte ging het met de VIP-bus richting Gent, waar de derde massakamp met KGSRL op het menu stond. Tijdens de heenreis werden er pakweg 40 vragen van de Stukkenjagers-quiz in hoog tempo op de nietsvermoedende deelnemers afgevuurd. Het team met oud-voorzitter Arjen van Amerongen, Fré Hoogendoorn en Thomas Tepe won met ruime voorsprong. Na een lekkere en uitgebreide lunch in het fraai gerenoveerde clubgebouw van KGSRL werd er geschaakt. En hoe! Aangevuld met gastspeler Tom van de thuisclub werd het maar liefst 17-8 voor ons, terwijl we op papier juist ietsje zwakker waren. Vooral de staart zwiepte vervaarlijk. Vooruitlopend op een uitgebreider verslag alvast de individuele scores. Winst was er voor Peter Huibers (2), Reinier Jaquet (9), Tom Van Muylen (12), Carel van Alphen (13), Huong Do (14), Maarten Werkhoven (15), Andries Deliën (16), Thomas Tepe (18), Rene Davidse (21), Bjoern Hofmans (22) François Moran (23), Paul Vermee (24) en Hans Groffen (25). Remises boekten Bram van den Berg (1), César Becx (3), John Greunsven (6), Erik Dignum (7), Roland Daamen (8), Walter Diedrich (17), Jan Weijters (19) en Jan van den Dries (20). Aan onze kant hoefden alleen Fré Hoogendoorn (4), Arjen van Amerongen (5), Kienfong Lie Kwie (10) en Joost Op 't Hoog (11) de koning om te leggen. Na een geweldig spareribs-buffet en het natafelen gingen we voldaan en gelukkig weer richting Tilburg.

Kalmpjes bij inloopschaak (18-6-2017, Algemeen)
Het zomerse weer en de slagschaduw van onze aanstaande trip naar Gent zorgden voor een rustige sessie van het inloopschaak op vrijdag 16 juni. Rudolf Kat, Kienfong Lie Kwie (beiden 2 uit 2) en César Becx (1 uit 1) bleven ongeslagen. Aanstaande vrijdag, 16 juni, is het inloopschaakschaak weer helemaal hot, de meldtijden zijn dan 13.30 en 14.45 uur in Cinecitta aan de Willem II-straat 29.

In de B-groep kan 'iedereen' nog promoveren... (18-6-2017, Algemeen)
De derde cyclus van de Groepencompetitie nadert zijn ontknoping. Met name in de B-groep en de D-groep is de spanning om te snijden. Zeker na de clubavond van woensdag 14 juni.

In de A1 pakte Mart Nabuurs het rustig aan tegen Maarten Werkhoven. In beide rapidpartijen kwam hij langzaam maar zeker bovendrijven. De 2-0 nederlaag bezegelde Maartens lot, hij degradeert. Met 8 uit 10 lijkt Mart zich voor de kruisfinales te gaan plaatsen. De andere kandidaten zijn Frans Konings (6 uit 8) en Mark Clijsen. Die sloot af op 12-8 na een ratingconforme 1,5-0,5 tegen Reinier Jaquet. In de A2 maar één krachtmeting: César Becx was Joost Op ’t Hoog twee keer te slim af en plaatst zich daardoor voor de kruisfinales.
De promotierace in de B-groep - om vier A-tickets - kent een grillig verloop. Week in week uit wordt de stand op zijn kop gezet. Zo liet koploper Ruud Feelders zich in de eerste partij tegen Rudolf Kat lelijk foppen, waarna hij zich in de tweede partij vergeefs trachtte te revancheren met een inferieure variant. Door deze 2-0 klom Rudolf met 9,5 uit 14 naar de koppositie, terwijl Ruud met 14-8 opeens op plaats vier staat. Tussen hen staan Kienfong Lie Kwie en Sebastiaan Dijksman met 14-9; zij behaalden tegen Bas Rosheuvel en Andries Deliën de volle buit. Die verliezers lijken met Guus Vermeulen richting C-groep te gaan. Guus verloor met 1,5-0,5 van Ron de Veen, en blijft daardoor steken op een fatale 6 uit 16. Op de enige twee behoudsplaatsen – 5 en 6 – staan Ron de Veen (14-7,5) en Paul Castermans (12-6,5), maar zij mogen hopen op meer.
In de C2 kon Rene Davidse niet voor de derde keer op rij stunten, hij legde het af tegen Emil Voorhorst. Wil Wouts, die zich toch al enkele keren handhaafde op C-niveau, kwam deze periode nog niet tot scoren. Tegen Ivar van der Heide kwam het er evenmin van. Jan Weijters bood koploper Lex Karstens lang en goed verweer. Toch kon zelfs supporter-chauffeur Sylvia niet verhinderen dat Jan - figuurlijk dan - onderuit ging. Heel spannend was het bij Ton Tepe-Cees Zoontjens. In het dameloze middenspel stoomde Tons koning onverveerd richting de zwarte armada die zich rond de middellijn ophield. Te oordelen naar de 0-1 op het wedstrijdformulier wist Cees er wel raad mee. Met 4 uit 5 is hij volop in de running voor een historische promotie. In de C1 was er een beperkt programma. Harry Buyvoets-Guus van Heck werd remise. Net als vorige week had Guus groot materiaal te pakken. In zijn ‘Ik stond maar een paard voor’ klonk de berusting in het menselijk tekort luid en duidelijk door.
In de D-groep zijn er traditiegetrouw vier promotieplaatsen. Eentje heeft Jaap Steenkamer er al te pakken, maar nu kwam hij niet door Hans van Driel heen. Die blijft met 3 uit 5 in de promotierace. Dezelfde score hebben Peter Vincken en Fons van Leersum. Peter versloeg Sjors van de Ven, terwijl Fons zijn meerdere moest erkennen in Nico Dignum, die daardoor op 3,5 uit 6 komt. Andere gegadigde voor promotie is Coen Klaassen, al heeft hij na zijn zege op Paul Vermee pas 2 uit 3.
Drie ratingmatches maakten het programma compleet. Bart van den Berg won de eerste rapidpot van Leo van Gelder, de tweede werd remise. Huong Do nam ondubbelzinnig revanche op Jan Otten voor de blitznederlaag in het Stukkenjagers Open: 2-0! Ad Haans bood Kees Gelens goed weerwerk, zelfs met een kwaliteit minder mocht hij nog hopen op remise. Die kwam er uiteindelijk niet.
Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Stukkenjagers winnen toernooien (14-6-2017, Algemeen)
Maar liefst drie Stukkenjagers hebben afgelopen weekend een toernooi op hun naam geschreven. Zo wisten Mark Haast en Bram van den Berg in Klimmen als topborden van het viertal van Eisden (!?) beslag te leggen op de Open Limburgse titel snelschaken voor teams. Het hele verhaal kun je lezen op de site van Voerendaal. Individueel succes was er voor Rudolf Kat, in de vierkampen van Schaakvereniging De Uil. In de hoogste groep werd hij ongedeeld winnaar met 2,5 uit 3, behaald tegen een gemiddelde tegenstand van 2056, zoals je hier kunt zien.

OKU: slot in mineur (12-6-2017, Algemeen)
De Stukkenjagers in het Open Kampioenschap van Utrecht beleefden niet bepaald een topzondag. In de A-groep herstelde Frans Konings zich 's morgens van de nederlaag in ronde 4 tegen IGM Pruijssers; hij zette een jeugdtalent mat met T+L tegen T. Helaas besloot hij het toernooi met een nederlaag tegen een ander jonkie: 3,5 uit 6. Stefan Hess steeg, met 1,5 uit 6, evenmin boven zijn verwachte TPR uit. Dat zou Lex Karstens in de B-groep ruimschoots gelukt zijn als hij alle betere of gewonnen stellingen had verzilverd. In de harde toernooipraktijk liet hij op zondag anderhalf punt liggen: 3,5 uit 6. De details vind je op de toernooisite.

Anne Haast haalt de finale (10-6-2017, Algemeen)
Op zaterdag 12 juni organiseerde SG KiNG weer het LBV NK Lightning Chess. Er waren bij deze nationale titelstrijd tweeminutenvluggertjes in het Koning Willem II Stadion weer veel Stukkenjagers onder de deelnemers. Van hen slaagde Anne Haast er als enige in om de A-finale te halen. In het loeisterke zestienkoppige gezelschap kwam ze tot 5 uit 15. De details van de A-groep vind je hier, een verslag verschijnt ongetwijfeld binnenkort op de site van SG KiNG.

Goede start bij OKU (10-6-2017, Algemeen)
Drie Stukkenjagers doe mee aan van het Open Kampioenschap van Utrecht, dat in het weekend van 9-11 juni wordt gehouden. In de A-groep startte Frans Konings met twee nuttige zeges, waarna hij de zaterdagmiddagronde pauzeerde. Zaterdagavond zal hij ongetwijfeld een klepper voor de kiezen krijgen. Stefan Hess verloor zijn eerste twee partijen van hoger gerate spelers. In de B-groep won Lex Karstens in ronde 1, om vervolgens te remiseren met het 9-jarige talent Machteld van Foreest. 's Middags kwam daar nog een remise bij: 2 uit 3. De partijen van Frans en ook Lex zijn live te volgen via de toernooisite.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]