[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
22-02-2019: 13.30 - 16.00 uur: Inloopschaak bij Cinecitta

Nieuws

Blerick - De Stukkenjagers 4 (18-12-2018, Algemeen)
Teamleider Ron de Veen maakte het verslag van deze uitwedstrijd tegen de ratingfavoriet in 3H.

"Zaterdag 15 december vertrokken we naar het verre Venlo om daar een uitwedstrijd te spelen tegen Blerick, het team met de hoogste rating uit de poule (gemiddeld dik in de 2100). Dat team bestaat voornamelijk uit Duitsers. Ze kwamen niet in hun sterkste opstelling opdagen, waardoor ze gemiddeld slechts 250 elo per bord meer hadden dan wij. Iets na twaalven konden we beginnen, althans voor degenen die er waren. Hun andere spelers, vooral aan de top (bord 2 t/m 4), arriveerde iets voor half een. Wellicht moesten zij verder reizen dan wij, dat zou gekund hebben. 
Tommy Grooten was als eerste klaar. Hij speelde op bord 7 tegen Gordon Fowler. Zijn tegenstander sloeg met zwart een pion met zijn loper op a2, dat leek erg gewaagd. Tommy wist het stuk op te sluiten en te winnen, maar zijn tegenstander kon met een trucje nog ontsnappen naar remise. Wederom goed gedaan door Tommy, hij is nu topscorer van het team met 2,5 uit 4! Binnen het uur was hij klaar, analyseerde nog wat na en bleef tezamen met Petra Schuurman heel de middag in Blerick totdat iedereen was uitgespeeld… echte teamspelers!
Constantijn Beukema speelde op bord 6 een heel degelijke partij tegen Wilfried Harff en bereikte eveneens een verdiend halfje (1-1). Kienfong Lie Kwie, uitkomend op bord 8, had desondanks een 2100-speler, te weten Peter Winkel. Een foute zet bracht hem in problemen en Kienfong verloor het eindspel. (1-2). Kien heeft het tot nu toe niet getroffen met een gemiddelde tegenstand boven de 2000.
Christiaan Beukema verloor op bord 2 van Eugen Heinert, een van de sterkere spelers. Helaas weet ik van deze partij het minste af (1-3). Reinier Jaquet was heel tevreden met zijn gelijkspel op bord 4 tegen Dennis Liedmann. Hij hield met actief spel goed stand (1,5-3,5). Lex Karstens trof op bord 3 de sterkste tegenstander, Grzegorz Osipiak (2282). Lex kwam meteen met voordeel uit de opening, vergrootte dit voordeel, raakte in tijdnood en ging helaas in de fout. Hij liet zijn tegenstander ontsnappen en verloor uiteindelijk nog (1,5-4,5).
Henk-Jan Beukema speelde op bord 1 een degelijke partij tegen hun teamleider Dirk Bergmans, had lichtelijk voordeel, uiteindelijk werd remise overeengekomen, wat op zich een prima resultaat is (2-5). Ik speelde op bord 5 tegen Heiko Kesseler, een speler die tot nu toe al zijn partijen had weten te winnen. Die status behield hij. Gedurende de partij had hij licht voordeel. Ik besloot tot complicaties met een stukoffer, waarna hij opeens zijn toren offerde. Het resterende eindspel van toren en wat losse pionnen voor mij tegen zijn paard en een veel betere pionnenstructuur werd goed door hem uitgespeeld. Technisch gezien had ik nog wat kleine remisekansen, maar ik kon me geen foutje permitteren. Hij won verdiend en hiermee kwam een 6-2 nederlaag tot stand.
Al met al waren we er niet eens ontevreden mee. Sommige spelers voelden aan dat ze toch wel in de derde klasse thuishoren. Alhoewel het 5 voor 12 is hebben we nog steeds een sprankje hoop op handhaving. Voor de spelers die nog niet in vorm zijn, die hebben nog alle tijd om zich te herstellen, de volgende ronde is pas in februari 2019."

Externe, de verslagen (16-12-2018, Algemeen)
De eerste verslagen van de zaterdag gespeelde KNSB-matches zijn alweer verschenen, we zullen onderstaande lijst steeds aanvullen met linkjes.

BSG - De Stukkenjagers 1 partijen
Dordrecht - De Stukkenjagers 2
Koningswaal Tornado Combinatie - De Stukkenjagers 3 (zie onder)
Blerick - De Stukkenjagers 4 (zie boven)
't Paardje - De Stukkenjagers 5
De Oude Toren - De Stukkenjagers 6
Lekstroom 2 - De Stukkenjagers 7 (zie onder)

De Stukkenjagers 1 pakt tweede punt (16-12-2018, Algemeen)
Het eerste komt in de Meesterklasse uitstekend tot zijn recht in uitwedstrijden. Voor de derde keer in successie werd het een spannend gevecht om de matchpunten. Bij koploper BSG in Bussum werd het 5-5. De zeges kwamen van Stefan Beukema (3), Mark Haast (5) en Jasper Beukema (10, terwijl Bram van den Berg (1), Mees van Osch (2), Mart Nabuurs (8) en Jordy Schouten (9) een puntendeling bereikten. Nederlagen waren er voor Herman Grooten (4), Tijmen Kampman (6) en Luuk Baselmans (7). De uitslagen en stand in de Meesterklasse vind je hier.

De Stukkenjagers 2 heeft het nog in eigen hand (16-12-2018, Algemeen)
Het tweede kon in en tegen Dordrecht het ratingoverwicht niet in twee matchpunten uitdrukken: 4-4. Winst was er voor Koen Haast (5), Mark Clijsen (6) en Sjoerd van Roon (7), terwijl Bianca de Jong-Muhren (2) en Eric de Moor (3) remiseerden. Verlies moesten Anne Haast (1), Frans Konings (4) en Winifred Paulis (8) incasseren. Na dit resultaat staat SJ 2 achtste in 2D, zoals je hier kunt zien.

De Stukkenjagers 3 heeft het weer in eigen hand (16-12-2018, Algemeen)
Het derde won in Beuningen met 5,5-2,5 van Koningswaal Tornado Combinatie. Door deze zege stijgt het naar de derde plaats en kan het - met de thuiswedstrijden tegen de nummers 1 en 2 voor de boeg - weer dromen van de titel.

De wedstrijd begon goed. César Becx (6) was in een uurtje klaar; zijn tegenstander had zijn dag niet. Niet veel later deelde Martijn Blom aan het eerste bord het punt na een partij die nooit uit evenwicht was. Daarna duurde het even voordat het scorebord weer in beweging kwam. Fré Hoogendoorn (4) zag in het middenspel zijn tegenstander een aanval opbouwen op de koningsvleugel en moest daarop eigenlijk het antwoord schuldig blijven. De belangrijke verdediger op f5 werd verjaagd en verdwaalde op h4, kenners begrijpen meteen dat het om een paard ging. Daarna werd Fré tactisch uitgeteld door de vijandelijke torens, paarden en pionnen, 1,5-1,5.
Erik Dignum (3) zorgde voor een nieuwe voorsprong. Hij stond wellicht ietsje beter, maar zijn tegenstander nam het nogal zwaar op en investeerde veel tijd in het juiste plan. Eenmaal in flinke tijdnood bleek hij dat niet gevonden te hebben. Erik raapte de ene pion na de andere op, 2,5-1,5. Een cruciaal punt, want over de stellingen van Roland Daamen (2) en John Greunsven (8) maakten we ons zorgen. Roland stond in het middenspel duidelijk minder tegen de sterkste der Beuningers, en op tijdoverschot zul je hem ook zelden betrappen. Op taaiheid wel, en die kwam ook deze keer goed van pas. De witspeler wist geen gaten in Rolands stelling te vinden, uiteindelijk resteerde een dichtgeschoven vesting, 3-2.
Ruud Feelders (5) en Karel Storm (7) stonden de hele middag beter. Ruud nam in een middenspel van torens en lopers een geïsoleerde pion op d6 onder schot en combineerde dat met druk op b7. De tegenkansjes van zwart smoorde hij in de kiem alvorens beslissend de zwarte stelling binnen te dringen, strakke partij, 4-2. Karel had in het vroege middenspel vier lichte stukken en zes pionnen tegen een toren, paard en loper + zeven pionnen. Normaal gesproken gelijkwaardig, maar de zwarte stukken stonden zo ongelukkig dat Karel op zijn gemak kon zoeken naar het juiste plan. Toen zwart zich enigszins aan de insnoering kon ontworstelen werd het nog even spannend, maar zo er al een verdediging was, dan vond zwart 'm niet: 5-2.
De partij die John Greunsven (8) en zijn tegenstander op de mat legden komt zeker in aanmerking voor de SOS-prijs: Save Our Souls! John was in en na het middenspel opgezadeld met een reeks inactieve stukken en gaten. Hij leek veroordeeld tot wachten totdat wit alles goed had staan voor de beslissende klap. Die kwam verrassend vroeg; hoppa, daar offerde de Beuninger pardoes zijn loeisterke paard voor… een eindspel met een stuk minder. Even later liet John zich evenmin onbetuigd: door torenruil bracht hij zichzelf in een mayday, mayday-situatie. Er ontstond een eindspel van koning + vijf pionnen tegen loper + twee pionnen. Velen dachten dat het straalverloren was voor John, maar dat viel in de praktijk mee: remise. Uitgerekend dit halfje zal SJ 3 aan de titel helpen, zo was de consensus bij de Beuningse Chinees.
De uitslagen en stand in 3G staan hier.

De Stukkenjagers 4 nog niet veilig (16-12-2018, Algemeen)
Het vierde deed het goed beschouwd helemaal niet slecht, uit tegen Blerick dat een ratinggemiddelde van maar liefst 2122 achter de borden bracht. Aan vier borden wisten de onzen stand te houden: remises voor Henk Jan Beukema (1), Reinier Jaquet (4) en de youngsters Constantijn Beukema (6) en topscorer Tommy Grooten (7). Helaas kwamen Christiaan Beukema (2), Lex Karstens (3), Ron de Veen (5) en Kienfong Lie Kwie (8) niet tot scoren. Ondanks de 6-2 nederlaag is nog niet alle hoop op handhaving in 3H vervlogen, zoals je hier kunt checken.

De Stukkenjagers 5 nog niet veilig (16-12-2018, Algemeen)
Het vijfde nam het in Made op tegen het op papier gelijkwaardige 't Paardje. Het werd dan ook een spannende match, die met het kleinst mogelijke verschil verloren ging: 3,5-4,5.Hele punten waren er voor topscorer (4 uit 4!) Paul Castermans (3), Guus Vermeulen (6) en Jeroen van de Rijt (7), terwijl Emil Voorhorst (8) remiseerde. Helaas was dat net niet voldoende om de verliespartijen van Bas Rosheuvel (1), Bastiaan van de Rijt (2), Jan Otten (4) en Bart van den Berg (5) te compenseren.
Toch is er nog geen man overboord. Zoals je kunt concluderen uit de uitslagen en stand in 5F heeft SJ 5 naar alle waarschijnlijkheid aan één matchpunt uit de komende twee thuiswedstrijden tegen de hekkensluiters genoeg om zich te handhaven.

De Stukkenjagers 6 blijft... eh... puntloos (16-12-2018, Algemeen)
Het zesde ging op bezoek bij De Oude Toren in Berkel-Enschot. Nee, niet bij De Oude Toren 2, maar bij het eerste. Dat werd een ongelijke strijd. Niet alleen lukte het niet het eerste matchpunt binnen te slepen, ook de productie van bordpunten kwam maar niet op gang. Slachtofferhulp vroeg ons de namen van de ongelukkigen niet te vermelden. Wij voldoen daar graag aan, maar de KNSB denkt daar anders over.

De Stukkenjagers 7 blijft overpresteren (16-12-2018, Algemeen)
Wederom slaagde het zevende erin om een mooie score te behalen tegen een ploeg met een rating van 1531, precies 200 punten meer dan het eigen gemiddelde. Bij Lekstroom 2 in Nieuwegein werd nipt verloren: 3,5-4,5. Teamleider Wil Wouts bericht.

"Er valt wel wat van te vertellen. Toen op bord 7 mijn tegenstander met een rating van 1200 (en een beetje) niet kwam opdraven, werd er op de valreep een speler uit een ander team met een rating van 1625 ingevlogen, die kwam binnen het verplichte uur binnen wandelen. Hoewel wel kunnen spelen natuurlijk leuker is dan niet kunnen spelen was Ben de Baren uiteindelijk toch te sterk en eindigde de partij met een fraai mat.
Inmiddels had Leo van Gelder (1530) aan bord 1 met een loperzet met dubbele aanval fraai gewonnen van Rick Vlietstra (1609). Elroy Kerstens (1461) maakte op bord 4 een mooi punt tegen Fereydoun Ibrahimy (1549). Nog zo'n sterk resultaat: René Davidse (1004) remiseerde fraai tegen Hans Grundeler (1556).
Erg spannend werd het aan bord 3 bij Ivar van der Heide (1402) tegen Arjan Temmink (1582). Ivar had een kwaliteit minder, maar een actieve aanval die tegen de dame en de twee torens van de tegenstander toch niet door kon pakken. Nadat alle mogelijkheden in het eindspel verkend waren en geen doorbraak geforceerd kon worden werd de strijdijl begraven en de vrede gesloten. Theo van de Hoek had in zijn eerste optreden voor De Stukkenjagers aan bord 6 tegen Karel de Boer lange tijd een betere stelling die langzaam vervloeide en uiteindelijk compleet verdampte. Jammer... er had meer ingezeten, maar volgende keer komt er zeker een score, dat kun je nu al zien.
Bij Ad Haans was er iets bijzonders aan de hand, hij had langere tijd een overwicht, maar er was iets met de 40 zetten in de 90 minuten. Lees wat Ad erover schrijft: 'Jammer, jammer: mijn tegenstander is inderdaad door zijn klok gegaan. Samen met enkele anderen vroeg hij op een gegeven moment aan mij bij welke zet ik in mijn notatie was. Ik had niet door waarom hij dat vroeg, maar hij vroeg het toen ik net zijn zet achter het nummertje 46 had opgeschreven. Ik zei wel dat ik niet precies steeds op de lijntjes was gebleven, maar dat kon hem niets schelen. Nu heb ik thuis zijn zetten nageteld en wat bleek? Bij mijn nummertje 46 had hij pas 39 zetten gedaan. Hij was dus door zijn vlag gegaan, maar dat werd mij pas verteld door een oude clubgenoot van hem toen de partij was afgelopen. Om het verhaal nog erger te maken. Bij de analyse met Stockfish bleek dat ik ruimschoots had gewonnen als ik op mijn 36ste zet niet Lf5 maar Tf8 had gespeeld, met mat in zeven. O, o, o, wat een oen ben ik toch!'
Thomas Tepe (1575) speelde aan bord 2 tegen Peter van Rooijen en maakte het heel spannend, hij had op het laatst alleen nog een pion op het veld naast de koning en de tegenstander alleen een koning. Zoals alle schakers weten kan dit eindigen in een patstelling en dat gebeurde uiteindelijk ook. Derhalve misten we het gelijkspel tegen Lekstroom 2, maar toch bewonderenswaardig hoe we tegen die gemiddeld 200 hogere ratingpunten toch zo'n fraaie score weten te behalen. Als trotse teamleider kan ik niets anders dan mijn respect en waardering uitspreken."
De uitslagen en de stand in 6C vind je hier.

Jan Douwes Inloopschaker van het Jaar (14-12-2018, Algemeen)
Op vrijdagmiddag 14 december vonden maar liefst 21 schakers de weg naar de inloopschaaksessie in Cinecitta. De 1,5 uit 2 die Jan Douwes vorige week in de playoffs van de periodewinnaars scoorde bleek voldoende voor de eindzege. César Becx versloeg Erik Dignum, die daardoor op 0,5 uit 2 bleef steken. Jan werd dus Inloopschaker van het seizoen 2017-2018. In de euforie verloor hij wel meteen van Kienfong Lie Kwie, die net als Marsel van Hoorn deze middag 2 uit 2 scoorde. Ook ongeslagen bleven Cees Zoontjens, Piet Kooijman, Sebastiaan Dijksman (allen 1,5 uit 2), Huub de Jong, Joop van Troost en César Becx (allen 1 uit 1).
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend twee rapidpartijen te spelen, dient zich op vrijdag 21 december aan. Wie zich dan voor 13.30 uur en/of 14.45 uur meldt kan meteen aan de slag tegen iemand van ongeveer gelijke speelsterkte.

Op jacht naar matchpunten... (14-12-2018, Algemeen)
Zaterdag 15 december gaan alle zeven teams van De Stukkenjagers weer op reis. De competitie is halverwege. Hoe staan ze ervoor en hoe zijn de kansen?

De Stukkenjagers 1 is na de nederlaag in het vierpuntenduel tegen HWP Sas van Gent nog steeds niet reddeloos verloren in de Meesterklasse. Maar dan moet er wel gewonnen gaan worden in wedstrijden waarin ze de underdog zijn. Tegen koploper BSG in Bussum bijvoorbeeld. De Stukkenjagers 2 kan in 2D na vier ronden niet tevreden zijn met de behaalde 3 matchpunten. Een lekkere zege bij Dordrecht zou een heel verschil kunnen maken.
De Stukkenjagers 3 heeft zich in 3G in de subtop genesteld. Wil het nog een kansje op de titel behouden, dan zal er in Beuningen gewonnen moeten worden van Koningswaal Tornado Combinatie. Op papier moet dat kunnen. De Stukkenjagers 4 staat puntloos onderaan in 3H en zal het naar alle waarschijnlijkheid ook niet moeten hebben van de uitwedstrijd tegen het sterke Blerick. Maar je kunt nooit weten.
De overige teams hebben er pas drie ronden op zitten. De Stukkenjagers 5 haalde 3 matchpunten tegen zware tegenstanders en mag nu in Made tegen het ongeveer gelijkwaardige 't Paardje proberen handhaving in 5F vrijwel veilig te stellen. De Stukkenjagers 6 kwam in 6H nog niet aan matchpunten. De verwachting is dat ook Oude Toren in Berkel-Enschot te sterk zal zijn, maar ook geluk zit in een klein hoekje. In 6C presteert De Stukkenjagers 7 wederom boven eenieders verwachting. Eens kijken hoe ze piepen na de langste reis in hun historie: naar Nieuwegein, waar het op papier veel sterkere Lekstroom 2 wacht.

Stefan-special in Stukkenjagers Open (13-12-2018, Algemeen)
Tijdens ronde 4 van het Stukkenjagers Open, op woensdag 12 december, ging veel aandacht uit naar de partij tussen beide koplopers, Stefan Colijn en Herman Grooten. Pas in de uitvluggerfase kwam het tot een beslissing.

De toppers gingen vanuit de opening regelrecht naar een stelling waarin wit ruimteoverwicht lijkt te hebben, totdat… zwart tot de venijnige opstoot d5 kan komen. Dat lukte Herman en daarna kreeg hij fraai stukkenspel en druk tegen de witte koning. Toen Stefans bedenktijd ook nog eens onder de minuut kwam, leek het een kwestie van tijd voordat Herman hem de genadeklap zou geven. Maar die bleef maar uit. Stefan betoonde zich in het vervolg een hardnekkig verdediger en wist het blad te wenden. Met wat zetherhalingen won hij tijd om vervolgens 'op zijn gemak' richting winst te gaan.
Vier spelers hijgen de koploper in de nek met 3,5 uit 4. Onder hen Stefan Kuipers. In zijn partij tegen César Becx kwam het verschil tussen meester en amateur op diverse manieren tot uiting. Terwijl César hoopte Stefan met een ongebruikelijke opstelling te verrassen, bleek dit voor Stefan gesneden koek… uit een partij tegen Stefan Beukema. Die werd lang gevolgd, maar toen César de verleiding van een Stefan Hess-zet niet kon weerstaan ving Stefan koeltjes en subtiel zijn dame: 1-0.
Geen Stefan in de partij Mark Haast-Martijn Blom. Wel een klassieke f4-f5 opmars waarmee wit de zwarte koningsstelling openbrak. Martijn klampte zich nog een tijdje aan enige zetten vast, maar na een tijdje was het tijdje op. Nog meer spektakel bood de partij Franck Steenbekkers-Mart Nabuurs. Een oppervlakkige blik leerde dat Marts koning in een lastig parket leek te zitten, was het een matnet? Nou ja, in ieder geval had hij deze keer wel evenveel tijd als zijn tegenstander. O nee, hij had 20 secónden, niet minuten. Maar ja, dan kijk je even verder en dan zie je toch niet één, twee, drie hoe Marts verdedigende dameoffer weerlegd kan worden. Franck zag het ondanks langdurig puzzelen ook niet, en werd uiteindelijk vakkundig uitgeteld door rekenmeester Mart. De vierde speler die op 3,5 punt kwam is Luuk Baselmans. Vorige week verloor hij een partij in de Groepencompetitie. Die nederlagen zouden weleens steeds zeldzamer kunnen worden, moest ook Tijmen Kampman ondervinden. De vijfde partij der 2,5-punters, Diederik Casteleijn-Bob Jansen, leverde geen winnaar op. Bob had de beste kansen, maar hem ontging met krappe tijd een futuristische manier om door de witte veste heen te breken.
Lager op de ranglijst zorgden Emil Voorhorst en Paul Vermee voor flinke ratingschokken door respectievelijk Alex van Lanen en Ton Tepe te verslaan. Ook boekten Thomas Tepe, Paul Castermans, Carlo Butalid en Nico Dignum knappe remises tegen veel hoger gerate spelers. Voor Nico zat er zelfs meer in, maar hij liet Elroy Kerstens met pat ontsnappen.
Alle uitslagen van ronde 4 vind je hier.

Stukkenjagers Open, ronde 4 (11-12-2018, Algemeen)
Woensdag 12 december wordt het weer gezellig druk in Ruimte X bij Cinecitta, met 30 partijen voor het Stukkenjagers Open, en ook nog vijf voor de Groepencompetitie. Na drie ronden in ons open toernooi zijn er nog maar twee spelers met de volle buit, zij nemen het tegen elkaar op: Stefan Colijn - Herman Grooten. Het volledige programma, met onderin elke last-minute wijzigingen, vind je hier.

Op het podium in Wiisp en Bennekom (10-12-2018, Algemeen)
Een van onze leden probeerde onder de radar van de webredactie te blijven door een schuilnaam te gebruiken. Dat lukte niet, en dus kun je hier over zijn avonturen lezen. Ook succesvol was Tommy Grooten. In het AH-rapidtoernooi van de Bennekomse SV legde hij met 5 uit 7 beslag op een mooie derde plaats in de B-groep. De eindstand vind je hier.

Wie wordt Inloopschaker van vorig seizoen? (9-12-2018, Algemeen)
Een extra element bij de inloopschaaksessie van 7 december: de drie spelers die vorig jaar een of meer periodes wonnen begonnen aan heuse playoff om de titel Inloopschaker van het Seizoen. Jan Douwes remiseerde eerst met Erik Dignum en versloeg daarna César Becx. Volgende week gaan we zien of Erik nog gelijk kan komen met Jan. Van de vijftien schakers bleven deze keer Hans Groffen, Erik Dignum, Jan Douwes (1,5 uit 2), Wil Wouts en Frans Konings (1 uit 1) ongeslagen.
De volgende sessie is op vrijdag 14 december, de meldtijden zijn dan als vertrouwd: wie voor 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta is, kan meteen aan de slag tegen een speler met ongeveer hetzelfde niveau.

De Stukkenjagers A houdt het spannend (9-12-2018, Algemeen)
In de Hoofdklasse van de NBSB-competitie stond vrijdag de kraker tussen SJ A en KiNG A op het programma. Beide teams zijn samen met HMC A in de race om de titel. Net als in het duel tussen HMC A en SJ A werd het een gelijkspel. Winst was er voor Stefan Beukema (1) en Luuk Baselmans (4), terwijl Sjoerd van Roon (2) en Tijmen Kampman (3) verloren.

De Stukkenjagers E pakt een halfje (9-12-2018, Algemeen)
Het E-team heeft vrijdagavond bij het bezoek aan KiNG C geen potten kunnen breken. Thomas Tepe (1), Elroy Kerstens (2) en Coen Klaassen (4) moesten de vlag strijken, maar Ton Tepe (3) redde de eer met een verdienstelijke remise: 0,5-3,5.

De Stukkenjagers B dichtbij stunt (8-12-2018, Algemeen)
Ondanks een ratingtekort van in totaal een slordige 1.500 punten is het B-team er vrijdagavond bijna in geslaagd HMC A op een gelijkspel te houden. En dat terwijl supersub Maarten Werkhoven (3) deze keer zijn reputatie niet kon waarmaken. Hij kon om 21.00 uur al aan de bar zijn verdriet gaan verdrinken. César Becx (4) nam, met het oog op de tijdsachterstand, een remiseaanbod aan. Martijn Blom (2) stoomde immers na stukwinst op de zege af tegen oud-lid Thomas Mollema: 1,5-1,5. Sebastiaan Dijksman (1) had een pion geofferd tegen GM Twan Burg hetgeen een zeer spannend middenspel opleverde. Uiteindelijk overleefde Sebastiaan de tijdnood, en wist hij door actief spel in een minder staand toreneindspel zowaar de remise binnen handbereik te krijgen. Helaas deed de tweede tijdnood hem alsnog de das om: 1,5-2,5. Het verslag van de Bosschenaren vind je hier.

Nog even en dan weten we alles (7-12-2018, Algemeen)
De clubavond van woensdag 5 december had min of meer het karakter van een inhaalavond, met 'maar' negentien partijen. We lopen de diverse groepen even langs om te kijken welke kaarten al zijn geschud.

A1: Als Jordy Schouten zijn slotpartij tegen César Becx niet verliest is hij groepswinnaar. Weet César te winnen, dan kan Tijmen Kampman door van Karel Storm te winnen met 5 uit 7 op SB-punten primus inter pares worden. Onderin is het doek voor Guus Vermeulen gevallen. Willem Blankert moet zijn laatste partij tegen Sjoerd van Roon scoren om zich het vege lijf te redden. Alleen als Karel Storm laatste twee partijen verliest heeft Willem genoeg aan een halfje. Leuke oefenvraag voor rekenmeesters: kan Sebastiaan Dijksman er nog uit?
A2: Luuk Baselmans verloor woensdag van Erik Dignum toen hij een correct kwaliteitsoffer liet volgen door een foute voorzetting. Zijn groepszege staat echter vast. Opvallend is de vijfde plaats van Bob Jansen, die te ver ging in het toreneindspel tegen Ruud Feelders. Onderin hangt alles van de twee resterende partijen af. Lex Karstens (2) - Reinier Jaquet (2,5) en Ron de Veen (2) - Luuk Baselmans.
B1: Jeroen van de Rijt promoveert zeker, met 5 uit 7. Bas Rosheuvel is er met 4 uit 6 nog niet zeker van dat hij Paul Castermans (4 uit 7) voorblijft. De partijen Thomas Schollen-Bas Rosheuvel en Jan Otten-Thomas Schollen zijn nog vitaal voor de promotie- én de degradatiestrijd. Verliest Thomas beide partijen, dan redt Kienfong Lie Kwie zich op een half SB-puntje ten koste van Thomas.
B2: Hier zijn de beide promovendi bekend: Bastiaan van de Rijt en de verrassende Henry Flikweert, die woensdag Stefan Hess op remise hield. Maarten Werkhoven is gedegradeerd, en dat lot staat ook Kees Gelens te wachten als hij in zijn laatste partij niet wint van Stefan. Bij remise heeft Christophe Verledens - met 1,5 uit 2 tegen de promovendi - immers de betere SB-score.
C1: Ivar van der Heide en Leo van Gelder hebben de promotietickets binnengehaald. Onderin degraderen Hans van Driel en Jan van den Dries rechtstreeks. Eerder is gedreigd dat de nummers 7 van beide C-groepen nog een playoff om één behoudsplaats moeten spelen. Als die er van komt, dan zijn Jaap Steenkamer en Elroy Kerstens hiervoor nog in de running.
C2: Thomas Tepe is met 5,5 uit 7 officieel gepromoveerd. Jeffrey van Huijgevoort heeft eenzelfde resultaat op de schoen, maar hij moet zijn laatste partij winnen tegen Toon Tibosch. Guus van Heck zag de promotiekans vervluchtigen door een nederlaag tegen Theo Mulder. Die heeft opeens nog een beperkt zicht op plaats 7. Cees Zoontjens zal niet al zijn partijen kunnen spelen. Om zijn terugkeer te vieren zou de WL best eens de nummers 7 kunnen matsen, zo gaat het gerucht. Voor Nico Dignum komt die hulp te laat.
D: Bjoern Hofmans gaat voor de 10 uit 10, maar welke andere drie spelers gaan er promoveren? Paul Vermee staat er het best voor met 6 uit 9, en Coen Klaassen zit op het vinkentouw met 5 uit 8. Maar ook Hans Groffen (5 uit 9), Wil Wouts (4,5 uit 9), Rene Davidse en Jan Bergsma (beiden 4 uit 8) mogen nog hopen. Dat geldt in versterkte mate voor Jan Hes (3 uit 6), maar dan moet hij in december lekker doorschaken.
Je kunt alles nog eens narekenen met behulp van deze tussenstanden.

De Stukkenjagers D zet stap naar handhaving (7-12-2018, Algemeen)
Het D-team moest donderdagavond naar hekkensluiter De Vughtse Toren A. Het werd een 3-1 zege, waarbij de winst van captain Guus Vermeulen (2) tegen de sterkste tegenstander cruciaal was. Ook Erik Dignum (1) en Paul Castermans (3) wonnen, en dus was het verlies van Henry Flikweert (4) alleen voor hemzelf een tegenvallertje. Door deze overwinning neemt SJ D vier punten afstand van de onderste twee ploegen.

Stukkenjagers op toernooi (7-12-2018, Algemeen)
Er is ook afgelopen weekend weer druk buiten de deur geschaakt. Zo namen zaterdag 1 december maar liefst tien leden deel aan het Lightning-viertallentoernooi van SG KiNG. Dat was zo sterk bezet dat ze te weinig potten konden breken om het podium te halen, zoals je hier kunt checken.
Diezelfde dag speelde César Becx een snerttoernooi. Nee, dan deed Erik Dignum het op zondag beter: 5 uit 5 tijdens de 10+10-middag in Theseus. Meer info daarover vind je hier.

De Stukkenjagers F mist kans op méér (7-12-2018, Algemeen)
Het F-team verloor donderdag met 3-1 bij Son en Breugel. Wil Wouts bericht:
"Aan bord 1 speelde Bjoern Hofmans met wit een knappe remise tegen Dion van Bragt (1666). Dat is het goede nieuws. Rene Davidse had tegen Hans Volder (1211) goed spel, eigenlijk remise, maar stond pardoes mat. Nico Dignum moest het onderspit delen tegen Peter van de Aalst (1383). Wil Wouts stond in de eindfase een loper voor met slechts dame, toren en enige pionnen voor beiden. Hij wist het toch voor mekaar te krijgen om de dekking van de loper los te laten. Toen was het maar een half in plaats van een heel punt. Zijn tegenstander Leo van Praag (1504) slaakte een diepe zucht van verlichting."

De Stukkenjagers C blijft maar winnen (4-12-2018, Algemeen)
Maandagavond ging het C-team op bezoek bij De Drie Torens B. Zou het zijn vierde zege in successie kunnen boeken? Teamcaptain Reinier Jaquet brengt goed nieuws: "Op bord 2 mocht ik de score openen. Tegen Berry Brand kon ik in een stelling met tegengestelde rokades met de opmars b5 en later c4 wits koningsstelling helemaal open leggen. Twee machtige lopers die de hulp kregen van twee torens, een dame en een pion op e3 deden de rest (0-1). Bas Rosheuvel (3) speelde tegen Tommie van Moorsel een gambietvariant tegen het Scandinavisch en had de hele partij mooie compensatie voor de pion; meer dan remise durfde Bas er echter niet uit te halen en gezien de stand op de andere borden was dat ook niet nodig (0,5-1,5).
Aan bord 4 offerde Jan Ottens tegenstander, Peter Paul van der Schoot, een stuk tegen twee pionnen; Jan moest nauwkeurig verdedigen, boette nog een pion in op a7, maar kon intussen wel op de witte koning af met toren, paard en koning. De nietsvermoedende witspeler kwam al vrij snel na de tijdcontrole in een matnet terecht (0,5-2,5). Rudolf Kat (1) had tegen Michel Montenegro een eindspel met K+L+2p tegen K+P maar wist dat niet binnen de gestelde tijd uit te spelen, de remisemarge was ook best ruim. Toen hij door de vlag ging, waren beiden het erover eens dat het remise was, ook al had zwart matpotentieel (1-3)."

Het regent promovendi (en degradanten) (2-12-2018, Algemeen)
Behalve de bekerduels tegen HMC stonden er woensdag 28 november nog 26 partijen in de Groepencompetitie op het programma. Bijna 70 schakers op de clubavond, daar word je vanzelf vrolijk van.

Aan het eind van de avond was die vrolijkheid bij Tijmen Kampman goeddeels verdwenen. De reden was de onnodige nederlaag die hij tegen Rudolf Kat incasseerde. In de beslissende fase van de partij tegen zijn angstgener versmaadde Tijmen een stukwinst en moest hij verderop op zoek naar een eeuwig schaak. Zover liet Rudolf het niet komen; met dame(s) en paard werd Tijmens koning uitgerookt. Op dat moment had Willem Blankert zijn verlies tegen César Becx al verwerkt. Laatstgenoemde zag een openingsexperiment afgestraft, maar werd kort daarna verrast door een zeer vrijgevige Willem. Bij Karel Storm-Sebastiaan Dijksman bleef de spanning langer gehandhaafd. Tot in het pionneneindspel zelfs. Sebastiaan had een pion meer, maar moest zich reppen om een doorbraak te voorkomen: remise. De topper Jordy Schouten-Sjoerd van Roon mondde uit in een zwarestukkeneindspel met een opmerkelijke positie voor de zwarte koning: vóór in plaats van áchter de paaltjes. Maar ook daar is mat heel goed mogelijk, zo toonde Jordy aan. Met één verliespunt minder dan Tijmen, César en Sjoerd is Jordy nu favoriet voor de groepszege.
In de A2 heeft Luuk Baselmans - met drie verliespunten minder dan zijn naaste belagers - de lauwerkrans al in de pocket. Hij kwam op 6 uit 6 door ook Mark Clijsen aan de zegekar te binden. De degradatiestrijd is nog spannend. Ruud Feelders onttrok zich daaraan door met zwart Ron de Veen te verslaan, die zijn winstwil in het toreneindspel te drastisch vormgaf. Ook Erik Dignum is veilig, na een remise met Lex Karstens. Pascal Graafmans verloor snel van Bob Jansen en zal - met 3 uit 8 - moeten afwachten of Karel Storm, Reinier Jaquet, Ron de Veen en/of Lex Karstens nog over hem heen wippen.
In de B-groepen trokken de broers Van de Rijt de aandacht. Voor Jeroen was het een bijzondere avond: door Kienfong Lie Kwie kansloos te laten promoveert hij voor de eerste keer naar de A-groep. In de parallelgroep had ook Bastiaan de promotie voor het grijpen. Daar dacht echter hekkensluiter Christophe Verledens heel anders over. Hij hield zijn behoudskans intact door de koploper in een strakke partij te vloeren. Maarten Werkhoven liet hij daarmee definitief achter zich, nu maar hopen dat zijn concurrent Kees Gelens niet meer tot scoren komt. Tegen Bart Plasmans lukte dat Kees in ieder geval niet. In de B1 remiseerden Emil Voorhorst en Jan Otten.
In de C2 wist Thomas Tepe op 5,5 uit 7 te komen door Roger Bougie te verslaan, waardoor hij promotie veilig stelde. Jan Weijters steeg naar de tweede plaats door van Theo Mulder te winnen. Met 5 uit 8 moet hij duimen dat Guus van Heck en Jeffrey van Huijgevoort - beiden op 4,5 uit 7 - de laatste partij verknoeien. In de andere C-groep was Ivar van der Heide al groepswinnaar, maar doordat degradant Hans van Driel een keurig halfje pakte tegen Elroy Kerstens werd Leo van Gelder zeker van de tweede plaats. Carlo Butalid versloeg Jan van den Dries, die nu Hans vergezelt naar de D-groep.
In die D-groep kwam Bjoern Hofmans op 7 uit 7 door Ad Haans te verslaan. De strijd om de overige drie promotieplekken is razend spannend. Paul Vermee staat er - ook na de verliespartij tegen Wil Wouts - nog steeds aardig voor; net als Coen Klaassen heeft hij 5 uit 8. Jan Hes is nog wat partijen achter, maar heeft na de winstpartij tegen Bert Wels ook pas drie verliespunten. Rene Davidse en Hans Groffen konden met hun onderlinge remise het hoofd nog niet boven het maaiveld uitsteken. Fons van Leersum leek recht op de winst af te stevenen tegen Jan Bergsma, maar stelde zijn fans in het toreneindspel met pluspionnen danig teleur. Jan mocht zijn enig overgebleven troefje ongestoord naar de overkant dirigeren.
Deze avond mochten we ook weer twee nieuwe schakers begroeten. Raimon Bach is, na enkele maanden proefdraaien bij het inloopschaak, nu toe aan het echte werk. Dat ging hem goed af. Na een partij voor de nieuwe C-groep kreeg hij welgemeende complimenten van tegenstander Theo van de Hoek. "Een aanwinst voor de C-groep." Puntje voor Raimon. Nog zo’n inloopschaker, Thomas Kaufmann, kreeg bij zijn eerste optreden in de C-groep meteen de zwaarste kluif voorgeschoteld, in de persoon van de verrassend gedegradeerde Maarten Werkhoven. Thomas kwam goed uit de opening en trok vrolijk ten aanval, compleet met stukoffer. Dat was zeker niet slecht, maar na een verkeerde slagzet ebde zijn aanval weg en kon Maarten alsnog het punt pakken. Guus van Heck staat in de eerste cyclus op promoveren naar de B-groep, maar voor het geval dat niet lukt heeft hij alvast een puntje in de C-tas: Jaap Steenkamer moest eraan geloven. Ook Jeffrey van Huijgevoort kan nog promoveren naar de B-groep; lukt dat, dan staat er sinds woensdag al wel een verliespartij tegen Guus Vermeulen genoteerd.
De standen in de diverse groepen staan hier, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratinglijst hier.

Nieuw record bij inloopschaak (30-11-2018, Algemeen)
Als we de inhaalpartij voor de B-groep meetellen - en dat doen we uiteraard - werd er vrijdagmiddag 30 november een nieuw opkomstrecord gevestigd bij het inloopschaak. Er waren maar liefst 25 schakers te gast in de Ristobar van Cinecitta. Kennelijk hoopten velen op een droomstart in de tweede periode. Die kwam er voor Jan van den Dries en Sebastiaan Dijksman die met 2 uit 2 begonnen. Ook Bastiaan van de Rijt, Erik Dignum (beiden 1,5 uit 2), Roger Bougie, César Becx (beiden 1 uit 1) en Jeroen van de Rijt (1 uit 2) bleven ongeslagen. Op vrijdag 7 december kan iedere schaakliefhebber - ongeacht speelsterkte - weer gratis en vrijblijvend terecht in Cinecitta voor één of twee rapidpartijen. De meldtijden zijn dan als vertrouwd 13.30 uur en 14.45 uur.
Genoemde inhaalpartij leverde overigens een verrassing op. Emil Voorhorst doorstond in tijdnood wonderwel de tegenaanval van Kienfong Lie Kwie, die vervolgens te ver ging. Door die nederlaag maakt Kienfong een grote kans om in de tweede cyclus debuteren in de C-groep.

4-4 in de bekers (30-11-2018, Algemeen)
Op woensdagavond 28 november werd er druk gebekerd op de clubavond. Niet alleen kreeg een select viertal uit SJ 1 de grote jongens van HMC te bekampen in de KNSB-cup, ook 'SJ 5' mocht aan de bak tegen een selectie van HMC. Die wedstrijd was in het kader van de NBSB-B-beker, een leuk nieuw initiatief, bedoeld voor spelers die op de KNSB-ratinglijst van augustus onder 1700 stonden.
Het vlaggenschip was op papier maar enkele tientallen punten zwakker dan de illustere Bosschenaren, die met een grootmeester en twee meesters aantraden. Lars Vereggen was aan bord 1 de enige met een ratingsurplus, maar juist hij kreeg als eerste een nederlaag te slikken. Het werd 0-2 doordat ook Mark Haast, aan bord 3, het onderspit moest delven. Daarna was het aan de zwartspelers Herman Grooten (2) en Jasper Beukema (4) om een snelschaakbarrage af te dwingen. Dat bleek te hoog gegrepen. Jasper kon geen ijzer met handen breken in een toren + paardeindspel met een pion minder, en voorkwam na een afgedwongen torenruil een lange verdediging door het halve ei te pakken. Bij Herman Grooten zag het er beter uit. In het eindspel van dame + toren + ongelijke lopers had hij op enig moment zelfs twee pionnen meer. Maar zijn grootmeesterlijke tegenstander wist in de incrementfase zoveel dreigingen tegen de zwarte koning te creëren dat de materiële voorsprong als sneeuw voor de zon verdween. Verder liet Herman het echter niet komen: remise en 1-3. Het verslag van Bossche zijde vind je hier.
Anders dan SJ 1 had ons B-bekerteam dan weer een duidelijk ratingoverwicht. Dat kwam uiteindelijk ook tot uiting in de score. Die werd geopend door last-minute-invaller Leo van Gelder, die aan bord 4 vlot toesloeg. Helaas kon Toon Stuart het aan bord 2 niet bolwerken, maar Bart van den Berg boekte aan bord 3 een cruciale zege. Het was inmiddels namelijk duidelijk dat kopman Paul Castermans zeker niet zou verliezen. Sterker nog, hij kwam een stuk voor en schoof de partij kalm uit: 3-1.

Postuum eerbetoon aan Gijs van den Elshout (30-11-2018, Algemeen)
Vandaag in Brabants Dagblad een mooi artikel over oud-Stukkenjager, maar vooral kunstenaar Gijs van den Elshout, die in 2014 een eind maakte aan zijn leven. Aanleiding is een overzichtsexpositie van zo'n 50 van Gijs' schilderijen en tekeningen en de lancering van het boek De Bosbloem, dat zijn zus Betty Jansen-van den Elshout over Gijs schreef. Belangstellende Stukkenjagers zijn van harte uitgenodigd bij de opening van de expositie en de boekpresentatie, op zondag 2 december om 14.00 uur in De Wandelgangen aan het Vrijthof 9 in Hilvarenbeek. Stuur van tevoren bij voorkeur wel even een mail naar: kunstcollectie_gijsvdelshout@ziggo.nl.
De expositie is behalve op 2 december ook toegankelijk op de zondagen 9, 16 en 23 december, steeds van 14.00-17.00 uur.
Meer info en de mogelijkheid om het boek of schilderijen van Gijs te kopen vind je hier.

De Stukkenjagers 4 - Zuid Limburg 4 (30-11-2018, Algemeen)
Teamleider Ron de Veen doet verslag van het duel van het vierde met mede-hekkensluiter ZL 4:
"Het vierpuntenduel tegen Zuid-Limburg 4 zag er tot halverwege kansrijk uit. Weliswaar was Zuid-Limburg 4 iets verstrekt aangetreden en hadden ze met een gemiddelde rating van bijna 2000, bijna 100 punten meer dan wij. Maar wij hadden het thuisvoordeel en jeugdspelers met een wellicht wat ondergewaardeerde rating. Ik zag wel kansen, al zou het best spannend kunnen worden.
Om de teamopstelling wat te ontregelen voor onze tegenstander had ik Kienfong Lie Kwie voor deze gelegenheid op bord 1 gezet en nog wat kleine aanpassingen gedaan wat zijn vruchten zou moeten afwerpen. Kienfong speelde op bord 1 tegen Fatih Baltic, een sterke Duitse speler, maakte helaas snel een blunder en gaf zich gewonnen (0-1). Toch bedankt, Kien voor de bereidheid tegen hun sterkste speler aan te treden. Tommy Grooten (bord 7) had ik deze ronde zwart gegeven en was vooraf tevreden met remise. Het werd echter een vlotte overwinning voor Tommy, 1-1! Goed gedaan tegen Guus van den Akker, een 1900-plus-speler.
Even later kwam Henk-Jan Beukema (bord 3) vragen of hij remise zou kunnen aanbieden tegen Marcel Winkels. Omdat Petra Schuurman, Constantijn Beukema en ik allen goed stonden, leek mij dat prima. Ik zei dat het nu wel kon, maar dat ik er misschien later anders over dacht als Henk-Jan het zou uitstellen.
Daarna ging het minder lopen. Jan Otten verloor op bord 8 van Gerard Bisschoff: 1-2. Dit was wel een beetje een tegenvaller, temeer omdat Jan tegen Henk-Jan Beukema in het SJ Open zo sterk had gespeeld en pech had gehad door tijdsoverschrijding. Vervolgens kwam de tegenstander van Constantijn (bord 5), Jan Fober, binnendringen op de koningsvleugel. Constantijns koning werd het halve bord over gestuurd tot in het centrum. Joost Op 't Hoog (bord 4) kwam steeds minder te staan tegen Sander Bachaus. Het werd mij duidelijk dat een overwinning er niet meer in zat, zelfs geen gelijkspel. Mijn tegenstander Ger Schaffhausen (bord 6) had zich in een mindere stelling goed verdedigd, bracht de stelling in evenwicht en bood remise aan. Ik accepteerde dat (1,5-2,5), ervan uitgaande dat we zouden verliezen, want Constantijn stond immers verloren en Joost stond slecht.
Vlak erna gaf Joost op, dat was 1,5-3,5. Toch bedankt Joost voor het op het laatst invallen en je inzet. Uit het niets kregen we een gelukje. Jan Fober zette Constantijn pat. De koning van Constantijn was inmiddels bijna naar de overkant gelopen en de val die hij opzette met zijn resterende pionnen had zijn tegenstander volledig overzien. Met minimaal een dame en toren voorsprong had Jan het nakijken. Toch sluw gespeeld door Constantijn, je moet het maar doen! (2-4)
Door deze meevaller hadden we opeens weer kans op een gelijkspel. Petra (bord 2) speelde tegen de tweede Duitser, Borna Mohammed Nia, bereikte voordeel dat ze stelselmatig groter maakte (zowel technisch als tactisch) en won verdiend: 3-4. Nu was alleen nog Henk-Jan over. Hij wist nu dat remise zou leiden tot een nederlaag en probeerde van alles om alsnog een matchpunt te pakken. Henk-Jan is een heel goede teamspeler, die vaak een belangrijk of beslissend punt pakt. Deze keer was het een brug te ver, zijn tegenstander speelde actief en helaas verloor Henk-Jan. Hij heeft in ieder geval moedig gestreden, 3-5.
Nu staan we helemaal alleen onderaan. De volgende wedstrijd zal dat niet gaan veranderen tegen Blerick met bijna 2200 als ratinggemiddelde. Wel krijgen we dit seizoen nog twee kansen waardoor we nog een heel kleine kans op handhaving hebben. De tijd zal het leren. Wel is het duidelijk dat we in zwaar weer zitten! Wordt vervolgd."

Externe, de verslagen (update) (29-11-2018, Algemeen)
Een overzicht van de verslagen van de matches van 24 november die we her en der hebben aangetroffen. Klik en lees.

De Stukkenjagers 1 - Het Witte Paard Sas van Gent partijen
De Stukkenjagers 2 - 't Pionneke
De Stukkenjagers 3 (zie onder) - PSV DoDO
De Stukkenjagers 4 (zie boven) - Zuid Limburg 4
De Stukkenjagers 5 (zie onder) - De Kentering
De Stukkenjagers 6 (zie onder) - De Raadsheer 3
De Stukkenjagers 7 (zie onder) - OSV 2

De Stukkenjagers 5 - De Kentering 5-3 (26-11-2018, Algemeen)
Teamleider Guus Vermeulen doet verslag van deze wedstrijd, waardoor SJ 5 zich in de middenmoot van groep 5F nestelt:
"In het avondcompetitieduel tegen De Kentering A op 14 november was ons al duidelijk geworden dat Stan Heijmans redelijk kon schaken, dat moest Bas Rosheuvel helaas ook erkennen. Gelukkig tekende Bastiaan van de Rijt, die de zon niet zag schijnen in het bekerduel tegen Valkenswaard, al snel voor de gelijkmaker. Ditmaal had hij het licht wel gezien.
Bart van den Berg had in Art of Attack in Chess van de Kroaat Vladimir Vuković hoofdstuk 6 duidelijk niet overgeslagen. Toen hij de kans kreeg voor een greek gift twijfelde hij geen seconde. Zwart nam het offer niet aan maar koos voor Kh8, pion kwijt, koningsstelling beschadigd. Dat liep niet goed af, voor zwart dan, misschien de volgende keer toch maar Kxh7 en Kg6 proberen?
Met de opstelling had ik gekozen voor de optie om Paul Castermans en mezelf een revanche te gunnen voor de eerdere nederlaag tegen De Kentering A. We kregen inderdaad beiden dezelfde tegenstander voorgeschoteld, ook met de identieke kleurverdeling. Paul slaagde met vlag en wimpel, deze keer geen pion achter, maar via een penning een stuk meer. De afwerking kostte Paul weinig moeite.
Ook Emil Voorhorst droeg zijn steentje bij aan de feestvreugde. Na een scherpe partij kon hij op studieachtige wijze de winst binnenhalen: Emil sloot een zwarte toren op a8 in met behulp van een pion op a7 en een loper op b8. De actievere positie van zijn koning vormde de garantie voor de overwinning.
Jeroen van de Rijt had zwart deze keer, hij moest in een complexe partij zijn meerdere erkennen in Marc Smits. Een vrijpion op h7 kostte (te) veel hoofdbrekens, tussenstand 4-2. Zelf speelde ik tegen Mike Kroon, weer een Meraner/Semi Slav. Ook nu koos Mike niet voor de main line. Deze keer ging ik beter met de kansen om en kon uiteindelijk afwikkelen naar een eindspel met een kwaliteit meer, ten koste van een pion. Gezien de matchsituatie had ik al een keer remise aangeboden. Mijn tweede aanbod op zet 51 werd ook geweigerd, dan maar op zet 53 een claim ingediend. Na reconstructie bleek er inderdaad sprake van driemaal dezelfde stelling, iets wat tegenstanders nog wel eens willen missen.
Huong Do speelde zoals gebruikelijk erg gefocust. There were some nasty pins, but she solved the problems accurately and secured the draw. A good 5-3 win, our first one and hopefully not the last!"

De Stukkenjagers 6 - De Raadsheer 3 3-5 (26-11-2018, Algemeen)
Het zesde ging voor de derde keer onderuit. Jan Weijters schreef de korte versie van het verslag, en daarna gaan de leden los over hun eigen partij:
"In deze volgens César gelijkwaardige confrontatie liepen we constant achter de feiten aan. Jan Bergsma moest er als eerste aan geloven. Paul Vermee kon een jongere tegenstander voldoende imponeren om de stand gelijk te trekken. Vervolgens werd het snel 3-1 voor de gasten na een regel matige nederlaag van Hans Groffen en een pijnlijke van Roger Bougie. Bert Wels scoorde de anschlusstreffer. Captain Jan van den Dries kwam een pionnetje achter en hij moest zich na lang knokken gewonnen geven. Carlo Butalid speelde een knappe partij die hij winnend afsloot. Intussen had de tegenstander van Jan Weijters remise aangeboden. Jan sloeg het gezien de stand af, probeerde in het teambelang te geforceerd op winst te spelen hetgeen hem duur kwam te staan. Al met al een zure nederlaag."

1. Jan Weijters - Rico Gomis 0-1
Mijn tegenstander speelde in de opening wat afwachtend, maar kon door mijn 9e zet Dc7 met diens loper mijn paard op f6 slaan. Ik werd met een dubbelpion opgezadeld. Even later ruilde Rico eerst een paard tegen een loper en gingen ook de laatste paarden eraf. Goed genoeg voor remise, hoewel ik werd gedwongen om een toren voor een loper geven. Ik kon zijn vrijpion op de c-lijn met mijn koning tegenhouden. Spoedig werd door wit in een gesloten stelling remise aangeboden. Ik had nog een zee van tijd en sloeg dat aanbod af. Ik moest proberen een opening te forceren met het oog op de kans op 4-4. Maar ik vergat zijn h-pion te nemen met het idee dat mijn pionnen gevaarlijk zouden worden. Een totaal verkeerde inschatting, remise was derhalve het hoogst haalbare. Persoonlijk was ik tevreden geweest met remise, maar als het moet offer je je op voor het geheel. Tja, dat is de tragiek van de teamspeler die de dag erna nog pijn doet.

2. Carlo Butalid - Daniël Rosiac 1-0
Ik speelde met wit. Op de 12e zet stond ik al een paard voor. Maar op de 21e zet moest ik een toren geven voor een paard, om erger te voorkomen. Ik was nog steeds in het voordeel, maar mijn toren stond hopeloos vast op a1. Met zijn torens speelde Daniël vol op de aanval en mijn twee paarden moesten hen tegenhouden. Eindelijk, op de 27e zet, kreeg ik mijn toren ‘vrij’ en kon die meedoen aan de strijd. In het eindspel ruilde ik mijn laatste loper en paard tegen twee pionnen en een toren. Ik had toen 3 tegen 2 pionnen op de damevleugel en 1 pion en koning tegen zijn koning op de koningsvleugel. Op dat moment gaf mijn tegenstander op.

3. Jan Bergsma - Pascal Roos 0-1
Een calculated loss, dacht ik, toen ik zag dat ik geacht werd om op bord 3 aan te treden. Maar de gouden regel toepassend om niet bang te zijn ging begon ik toch vol vertrouwen aan de partij. Geheel tegen mijn stijl was dit keer mijn tactiek om met zwart een solide verdediging op te bouwen. Het eerste halfuur ging alles naar wens; ik dacht zelfs even nog kans te maken op de overwinning, nadat ik een kwaliteit voor kwam te staan, maar mijn ‘hechte’ verdediging bleek daarna toch niet bestand tegen de aanvalskracht van mijn opponent, hetgeen op de 20e zet al tot een onvermijdelijk mat leidde. Ik had er vrede mee, want ik zat tenslotte aan bord 3, maar toen ik achteraf hoorde dat de rating van mijn tegenstander nauwelijks hoger was dan die van mij, ging ik toch met een slecht gevoel naar huis. Er had meer in gezeten!

4. Jan van den Dries - Naomi Han 0-1
Met wit kwam ik niet onaardig uit de opening, maar mijn tegenstandster pakte het erg rustig en afwachtend aan. In het begin van het middenspel werd de d-pion van mij fel aangevallen. Ik kon het allemaal wel verdedigen in eerste instantie, maar na een grote afruilactie kwam mijn a-pion ongedekt te staan en die verloor ik dan ook. Helaas verloor ik in het eindspel nog een pionnetje en hielden we beiden een koning over en een loper (van ongelijke kleur), maar Naomi had vijf pionnen en ik slechts drie. Ik kon het nog tot en met de 70e zet rekken, maar uiteindelijk moest ik de strijd staken.

5. Roger Bougie - Ron Been 0-1
In de context van onze thuisbasis Cinecitta volstaan vier woorden om mijn partij te beschrijven. Het zijn de laatste woorden van kolonel Kurtz in de film Heart of Darkness. Voor de geïnteresseerden volgt hieronder de langere samenvatting.
We spelen een Nimzo-Indian, de klassieke variant, en ik kom met zwart goed uit de opening. Ik durf aan aanvallen te denken en mijn paard en dame verhuizen naar het centrum van het bord. Het vooruitschuiven van een pion op de e-lijn (zet 20) leidt de meest pijnlijke anekdote van mijn schaakcarrière tot nu toe in.
Na het ruilen van de pionnen geeft mijn tegenstander een schaak met zijn witte loper. Een aftrekaanval, zo heb ik geleerd tijdens mijn eerste en enige schaakles tot nu toe. Mijn dame is met het verplaatsen van deze loper open en bloot op de d-lijn komen te staan en wordt aangevallen door een toren. Ik ben compleet verrast. Een drie-letterwoord ontsnapt en ik heb het gevoel tegen een rechtste directe te zijn aangelopen. Teleurstelling, boosheid en schaamte strijden om voorrang en blokkeren - met alle gedachten die ze met zich meedragen - elk zicht op het schaakbord. Verdoofd en zonder na te denken sla ik eerst de loper die mij schaak zet en een zet later de toren die mijn dame van het bord neemt. Ik speel nog door, maar moet een zet of 15 later opgeven als ik door een dubbele aanval van de tegenstander nog een toren kwijtraak. De ergste dreun moet dan nog komen.
In de analyse zie ik dat mijn tegenstander met het veroveren van mijn dame - bij een juiste reactie van mijn kant - niet de winnende maar de verliezende zet heeft gedaan. Ik blijk mezelf knock-out te hebben geslagen. Ach, had ik maar acht tellen kunnen krijgen van een scheidsrechter. Om een blessurebehandeling kunnen vragen. Op een scorebord kunnen zien dat ik niet met 5-0 achter stond, maar met 5-0 voor. Was ik maar in staat geweest om te blijven nadenken. Schaken is de wreedste sport van allemaal. De zoektocht naar troost tot nu tevergeefs.

6. Paul Vermee - Tygo Elst 1-0
Zaterdagochtend 24 november om 07.00 uur begonnen met een kraancursus; 95 ton meter kraan, maar dat zegt jullie niets. Wel waren mijn vingers halfbevroren na drie uur buiten spelen met dat speeltje en was ik zo blij als een klein kind dat ik naar mijn schaakvrienden mocht. Aangekomen in ons Walhalla hoefde ik gelukkig niet meer mee te helpen met klaarzetten. Alles stond al perfect klaar.
Wellicht is dat de reden dat ik een goede partij speelde. Mijn tegenstander Tygo Elst zag er ouder uit dan dat hij is: 14 jaar, 52 lentes jonger dan ondergetekende. Het gaat nu toch echt de verkeerde kant op. Maar goed, ik had me weer voorgenomen om met mijn bekende f4 te openen en dat pakte goed uit. Tygo kan goed schaken, maar ik ook soms. En dat was vandaag. Hij antwoordde slap met b6, e7-e5, fxe5 Lb7 enzovoort....Langzaam maar zeker kreeg ik meer grip op het spel. Ik had al een pion voorsprong na een goede opening. En nadat Tygo een dubbelpion op de g-lijn kreeg, werd het na wat afruilen standje hopeloos voor hem. Vervelend is dat ik er niet tegen kan om van kinderen te winnen, echter verliezen is helemaal een ramp, dus vandaag was ik toch wel een beetje blij. Mijn tegenstander ging door tot het einde om er een remise uit te halen. Nadat iedereen klaar was bleek dat we het als team weer verkloot hebben: 3-5. Moet beter kunnen! Daarna nog wat gedronken en natuurlijk Ruimte X opruimen en snel naar mijn lief, die heerlijke spaghetti gemaakt had.

7. Hans Groffen - Hannie Hermans 0-1
Ik begon met zwart tegen mijn gewoonte in terughoudend. Bleef rustig en afwachtend op wat mijn tegenspeelster deed. Later vertelde ze me dat ze al haar zetten vooraf al wist. Ze voerde ze snel uit. Ik was veel te passief bezig! Voor haar een ideale uitgangspositie, maar eigenlijk doe ik haar daarmee te kort. Hannie maakte geen fouten, ik kwam vast te staan en verloor ook nog een stuk. Wat een slap spel van mijn kant. Hannie won verdiend en vroeg zich wel af waarom ik niet opgaf. Het viel me ineens op dat ze haar schoenen uitgedaan had en dat ze zich dus blijkbaar thuis voelde. Feit was dat ik geen tegenspel kreeg en kansloos verloor. Ze vertelde me dat ze na het verlies van haar man iets heel anders wilde gaan doen en dat bleek schaken te zijn! Ze speelt inmiddels al heel wat jaren, is intern gepromoveerd en heeft ook al vijf jaar schaakles gegeven!

8. Bert Wels - Arno van der Hoogen 1-0
Toen ik Arno een hand gaf, moest ik denken aan een STER-reclame, die wij vroeger in de familie naspeelden: “Ik ben Harry Jansen, slager te Zundert. Ik verkoop een mooi stukske vlees en daar verkoop ik gère een pakske Croma bij.” Niet zonder trots kijk ik terug op mijn winstpartij tegen Arno van der Hoogen uit Zundert - geen slager by the way. De partij werd rustig opgezet, ik nam eindelijk eens een keer alle tijd en kon profijt trekken van het tempoverlies bij mijn tegenstander. Pas op de 25ste zet kon hij eindelijk zijn paard activeren, maar dat beestje verdween linea recta naar de beenhouwer. Mat op de 46ste zet.

De Stukkenjagers 7 - OSV 2 (26-11-2018, Algemeen)
SJ 7 leverde koploper OSV 2 uitstekend weerwerk. Daar valt meer over te vertellen, en dat kunnen we gerust aan teamleider Wil Wouts overlaten.

Waar moet het naartoe met De Stukkenjagers 7, als de tegenstander zelfs op bord 7 nog een ratingspeler van 1698 weet te posteren? Je zou er moedeloos van kunnen worden als daar niet tegenover stond dat we, tegen opponenten die met een gemiddelde rating van 300 punten meer aan de borden verschenen, 3,5 bordpunten wisten te scoren.Thomas Tepe (1575) speelde tegen Thomas van der Steen (1651) een knappe partij die hij met winst afsloot. Anders verging het Ad Haans (1158) die tegen Frans Hartogs (1698) het onderspit dolf. Ad gaf aan dat hij geen ijzer met handen kon breken. Het verschil was te groot om zijn tegenstander van slag te maken.
Hans van Driel (1087) en René Davidse (1004) speelden en verloren tegen respectievelijk Jan Dopper (1561) en Moqtader Ghazizoi (1543), maar zij zochten de schuld vooral bij zichzelf. Hoewel ze beiden eigenlijk zeiden: "Ik was mezelf niet." In het Stukkenjagers 7-nazorgtraject - gebruikelijk bij spelers die niet tot scoren gekomen zijn - daagde de teamleider hen uit om de bijbehorende gevoelens op schrift te stellen.
De binnengekomen reacties moesten door de TL gekuist worden en de meest vrouwonvriendelijke uitingen aangepast. Maar dat neemt niet weg dat de reacties heel fraai tonen hoe diep een hopeloze partij in kan grijpen in het gemoedsrust van de heren.
René: "In drie zinnen mijn partij: Het was zwaar k..! K.. met peren. Vanaf kwart over twaalf sleepte ik me door de middag heen. Zo, dat waren drie zinnen over mijn partij. Mocht het op de website geplaatst worden, dan kunnen we de tekst misschien ombouwen tot: Ik kwam zeer slecht uit de opening en verloor op zet 9 al een paard. Mijn Osse tegenstander Moqtader Ghazizoi wist deze meevaller langzaam maar zeker uit te bouwen. Eenmaal gebruikte hij een bedenktijd van 44 minuten voor één zet (!) maar het uiteindelijke mat was zeer overtuigend en verdiend. Zo, dat waren ook drie zinnen over mijn partij. Ge kèkt maor."
En dan Hans: "In drie zinnen mijn partij: Het was zwaar klote! Op de vierde zet deed ik iets afgrijselijks - zelfmoord gelijk. Vervolgens waggelde ik als een zwaargewonde zombie achter de feiten aan. Succes met je positieve stukje."
Hoe anders was de reactie van Ivar van der Heide (1402) die vanaf het begin een gewonnen wedstrijd speelde tegen Marc Thielsch, die op interne ratinglijst van OSV boven 1600 staat: “Mijn partij ging heel goed. Met een pionnenstorm kon ik de koningstelling van mijn tegenstander kapot maken. Deze aanval leverde mij een pion op. Ik besloot om geen risico's te lopen en ben de stukken gaan afruilen- zijn onveilige koning en een pion meer, dat moest toch voldoende zijn? Toch wist ik er een spannend eindspel van te maken. Blijkt toch een moeilijk spel te zijn, dat schaken. Gelukkig wist ik het nog wel te winnen!”
Leo van Gelder (1530) speelde remise tegen Marcel van Niftrik (1593), waarbij hij vertelde dat hij in het begin op winst stond. Ook Elroy Kerstens (1461) gaf aan dat hij in het begin op winst stond, maar hij ging uiteindelijk toch de bietenbrug op tegen Wim Bressers (1631). Dat Wil Wouts (1202) als eerste en eigenlijk gemakkelijk het punt binnenhaalde tegen Maikel Bloks (1528) laat maar weer eens zien wat het met een mens kan doen als je hem een verantwoordelijke voorbeeldfunctie geeft.
OSV 2 is in onze klasse de gedoodverfde kampioen, dus je mag verwachten dat we nog wel wedstrijdpunten gaan halen. Had ik ditzelfde ook al niet gezegd in het verslag van de vorige ronde?

De Stukkenjagers 1 komt te kort in vierpuntenduel (25-11-2018, Algemeen)
Het eerste verloor zaterdag 24 november ook zijn tweede thuiswedstrijd in de Meesterklasse met 2,5-7,5. Het Witte Paard ging verdiend met de matchpunten terug naar Sas van Gent, en is nu - met 6 punten - al bijna degradatiekandidaat-af. Voor SJ 1 tekende Mees van Osch de enige bordzege aan, terwijl Mart Nabuurs, Jasper Beukema en topscorer Luuk Baselmans een halfje inbrachten. Stefan Beukema, Herman Grooten, Frans Konings, Tijmen Kampman, Mark Haast en Jordy Schouten kwamen niet tot scoren. De uitslagen en stand kun je hier bekijken.

De Stukkenjagers 2 blijft zonder bordzeges (25-11-2018, Algemeen)
Het tweede had op papier tegen 't Pionneke een ratingoverwicht van zo'n 100 punten, maar toen de opstellingen werden uitgewisseld bleek dit voordeel vervluchtigd. Na vier remises (Peter Huibers, Sjoerd van Roon, supersub Maarten Werkhoven en Anne Haast) en twee nederlagen (Roland Daamen en Eric de Moor) stond het 2-4. Bram van den Berg en Mark Clijsen stonden voor de opgave om hun eindspelen tot winst te voeren. Dat lukte ondanks verwoede pogingen geen van beiden: 3-5. De uitslagen en de stand in 2D staan hier.

De Stukkenjagers 3 weer op de goede weg (25-11-2018, Algemeen)
Het derde zag in de vorige ronde zijn stiekeme titelaspiraties in 3G gefnuikt, en zocht kennelijk revanche. Anders valt de 6,5-1,5 overwinning op de bijna gelijkwaardige Puttense Schaakvereniging Door Diepte Omhoog - zeg maar PSV DoDO - nauwelijks te verklaren. De toon werd gezet door supersub Reinier Jaquet, die aan het tweede bord met een openingsvalletje een stuk won en dat voordeel verderop verzilverde. Erik Dignum (6) en zijn tegenstander gaven elkaar geen duimbreed toe en gaandeweg werden de contouren van een ondoordringbare stelling duidelijk: remise. Ook Martijn Blom deelde het punt, aan het topbord. Dat had hij al na de weinig inspirerende opening voorspeld: 2-1. Tegen de tijdnoodfase werd het opeens 4-1. John Greunsven (8) had in een spannende tactische partij steeds allerlei dreigingen tegen de zwarte koning, en uiteindelijk brak dat de tegenstander op. Toen Fré Hoogendoorn (4) een pionnetje inboette hadden we ons een beetje zorgen gemaakt. Kennelijk ten onrechte, want Fré bleek heel wat bedrevener met toren en paard dan de man van de Veluwe.
Ook César Becx (5) maakte in zijn partij een moeilijke fase door. In het middenspel hield hij zich nog net staande, waarna zijn tegenstander overging tot een zeer creatieve, maar niet per se voordelige zettenreeks. Toen die ook nog in tijdnood kwam, kreeg César zelfs een buitenkans op de winst. Helaas won hij op de verkeerde manier een kwaliteit, en moest hij zich troosten met de gedachte dat hij het beslissende halfje had gescoord: 4,5-1,5. Die verloor veel van zijn glans toen Ruud Feelders (3) en Karel Storm (7) hun voordelige stellingen wél verzilverden.
Door deze zege staat SJ 3 vooralsnog vierde. De uitslag en stand vind je hier.

De Stukkenjagers 4 nu alleen hekkensluiter (25-11-2018, Algemeen)
Het vierde speelde tegen Zuid Limburg 4, dat ook zijn eerste drie duels had verloren. Helaas leidde dit niet tot de eerste zege: 3-5. De jongste teamleden deden het prima, met winst (Tommy Grooten) en remise (Constantijn Beukema) tegen 1900-spelers. Daarnaast won Petra Schuurman en remiseerde Ron de Veen. Maar Kienfong Lie Kwie, Henk Jan Beukema, Joost Op 't Hoog en Jan Otten dolven het onderspit. Ondanks deze vierde nederlaag is er nog hoop, zoals je hier kunt concluderen uit de uitslagen en stand in 3H.

De Stukkenjagers 5 wint sleutelduel (25-11-2018, Algemeen)
Voor het vijfde staat handhaving in de vijfde klasse voorop. Het team zette 24 november een belangrijke stap door het op papier gelijkwaardige De Kentering de eerste nederlaag toe te brengen. Het 5-3 dankzij hele punten van Paul Castermans, Bastiaan van de Rijt, Bart van den Berg en Emil Voorhorst en remises van Guus Vermeulen en Huong Do. Verlies was er voor Bas Rosheuvel en Jeroen van de Rijt. Klik hier voor de uitslagen en stand in 5F.

De Stukkenjagers 6 mist een uitgelezen kans (25-11-2018, Algemeen)
Het zesde is er niet in geslaagd om zijn eerste zege in 6H aan te tekenen. Ondanks een ratingoverwicht(!) bleek De Raadsheer 3 toch een te hoge horde: 3-5. Lichtpuntjes waren de eerste winstpartijen van Carlo Butalid, Paul Vermee en Bert Wels, maar dat was onvoldoende om de nederlagen van Jan Weijters, Jan Bergsma, Jan van den Dries, Roger Bougie en Hans Groffen te compenseren. De stand en de uitslagen in 6H staan hier.

De Stukkenjagers 7 dichtbij sensatie (25-11-2018, Algemeen)
In de derde ronde van de KNSB-competitie heeft het zevende het wederom uitstekend gedaan. Het legde de koploper in 6C, OSV 2, het vuur na aan de schenen. Uiteindelijk was het net niet genoeg: 3,5-4,5. Toch knap, want de Ossenaren hadden gemiddeld 300 punten meer. Thomas Tepe, Ivar van der Heide en captain Wil Wouts (3 uit 3!) scoorden een vol punt. Ook Leo van Gelder had de winst voor het grijpen, maar het werd remise. Verlies was er voor Elroy Kerstens, Rene Davidse, Ad Haans en Hans van Driel. De uitslagen en stand in 6C vind je hier.

Nog maar twee koplopers in Stukkenjagers Open (25-11-2018, Algemeen)
Het zal niet vaak voorkomen dat er in een Zwitsers toernooi met 68 deelnemers welgeteld twee spelers op 3 uit 3 staan. Toch is dat na de derde ronde van ons open toernooi het geval.

Voor woensdag 21 november waren er nog maar liefst elf spelers met de volle buit. Slechts twee van de vijf topduels leverden een winnaar op. Herman Grooten verminkte al vroeg de pionnenstructuur van Mark Clijsen en die vond geen compensatie voor dat positionele nadeel. Toon Stuart mocht het - na twee reglementaire zeges - nu ook óp het schaakbord laten zien. Dat lukte heel goed. Hij hield lange tijd (bijna) gelijke tred met Stefan Colijn, maar werd in het verre eindspel toch uitgeteld.
De overige zeven koplopers kwamen tot een puntendeling. Tijmen Kampmans progressie boezemt inmiddels zoveel respect in, dat Stefan Kuipers in een iets mindere stelling een half ei voor zijn geld koos. In de andere twee onderlinge duels werd wat langer nieren geproefd. Bij Mart Nabuurs-Luuk Baselmans kregen de matadoren elkaar uiteindelijk niet uit balans. Bij Bob Jansen-Mark Haast leek het lange tijd anders te lopen. Bob dirigeerde zowat al zijn stukken richting de zwarte koning, terwijl de zwarte lichte brigade de benen strekte in de schaftkeet op de damevleugel. Bob verzuimde door te drukken, maar ook nadat alle zware stukken van het bord verdwenen waren leek hij nog voordeel te hebben. Maar met een alerte tussenzet wist Mark een vrijpion te creëren die hem alsnog een half punt opleverde. De elfde speler met 2 uit 2, César Becx, bereikte met wit niets tegen Jordy Schouten, maar was gezien zijn vormcrisis vooral blij dat de zwartspeler niets bereikte: remise.
Voor de echte verrassingen moesten we lager op de ranglijst zijn. Emil Voorhorst leek tegen Erik Dignum in het eindspel van paard + pion tegen loper + 3 pionnen voor een kansloze zaak te strijden, maar zijn tegenstander loodste hem alsnog de remisehaven binnen. Paul Vermee had de grootste verrassing van de avond op de schoen, remise of zelfs meer tegen rijzende ster Paul Castermans. Maar aan het eind van de avond bleef hij toch met lege handen achter.
Pikante ontmoeting was Thomas Tepe-Ton Tepe. Ooit poneerde ene Alexander Cockburn in Loze passie de stelling dat diep in elke schaker een vadermoordenaar schuilt. Die jarenzeventigwijsheid flakkerde even op, al voerde Thomas de openbare executie genadig snel uit.
De uitslagen vind je hier, de stand hier.

Goed bezochte afsluiting eerste periode (24-11-2018, Algemeen)
Op vrijdag 23 november was het weer druk bij het inloopschaak; achttien schakers deden mee aan de slotmiddag van de eerste periode. Daarbij bleven vijf spelers ongeslagen: Kienfong Lie Kwie (2 uit 2), Jan Douwes, Piet Kooijman, César Becx (allen 1,5 uit 2) en Wil Wouts (1 uit 1). Jan Douwes werd met afstand periodewinnaar, terwijl Piet Kooijman beslag legde op de Cinecitta-bon voor de speler die in deze periode de meeste ratingpunten won.
Op vrijdag 30 november begint de tweede periode van 26 ronden. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar van Cinecitta kan gratis en vrijblijvend een of twee rapidpartijen spelen tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

116 schakers in Cinecitta (23-11-2018, Algemeen)
Op zaterdag 24 november is het weer zover: dan spelen alle zeven teams van De Stukkenjagers thuis in Cinecitta, om 12.00 uur. Hoe staan we ervoor en wat mogen we verwachten?

De hoogste vier ploegen zijn alweer toe aan de vierde ronde. De Stukkenjagers 1 weert zich tot nu toe kranig in de Meesterklasse, pakte zelfs al een matchpunt, maar had de pech dat collega-degradatiekandidaten dat in ruimere mate deden. Zo ook Het Witte Paard Sas van Gent, dat zaterdag op bezoek komt. Om het gat met de Zeeuwen speelbaar te houden is een zege nodig. De Stukkenjagers 2 haalde in 2D 3 punten uit 3 matches, daar mag wel wat bij. De match tegen RSC 't Pionneke biedt daartoe, op papier, zeker kansen.
De Stukkenjagers 3 moet in 3G even bijkomen van de nederlaag tegen SMB. De match tegen het ongeveer even sterke PSV DoDO uit Putten zal de ambities richting geven: oppassen voor degradatie of stiekem toch voor de titel gaan. De Stukkenjagers 4 krijgt in 4H collega-hekkensluiter Zuid Limburg 4 op bezoek. Zelfs nu we thuisspelen is dit de laatste pomp voor de grens. Klimmen, zo luidt het devies.
Voor de andere teams is de derde ronde aan de orde. De Stukkenjagers 5 deed het eerder in 5F heel behoorlijk tegen twee topteams, en krijgt nu het gelijkwaardige De Kentering op bezoek. Dat heeft, na twee zeges, wel de wind in de rug. En dan onze zesdeklassers. In 3H is De Stukkenjagers 6 nog puntloos, maar dat geldt ook voor tegenstander De Raadsheer 3 uit Zundert. Kijkend naar de ratings hoeft de hoop op een matchpunt niet ijdel te zijn. De Stukkenjagers 7 doet het uitstekend in 6C, maar of uitstekend goed genoeg zal zijn tegen koploper OSV 2 is zeer de vraag.
Je kunt het allemaal live meemaken, vanaf 12.00 uur in Cinecitta aan de Willem Ii-straat 29.

Inloopschaak onverminderd populair (23-11-2018, Algemeen)
De eerste competitieperiode van het inloopschaak beleeft vanmiddag zijn laatste twee ronden. Vorige week namen de klassementsleiders Jan Douwes (algemeen) en Piet Kooijman (ratingwinst) zoveel afstand van het veld, dat hun eindzege niet meer in gevaar zal komen. Van de zeventien schakers die vorige week acte de présence gaven bleven alleen Jan Douwes, Wil Wouts (2 uit 2), Joop van Troost en Mark Clijsen (beiden 1 uit 1) ongeslagen.
Wie zich vanmiddag voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in de Ristobar van Cinecitta, kan meteen een potje rapidschaken tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander. Sinds 1 september hebben alweer 45 schakers van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Onderuit in Valkenswaard (23-11-2018, Algemeen)
Het NBSB-bekerteam heeft het donderdag 22 november niet gered tegen EVS in Valkenswaard en verloor de eersterondewedstrijd met 2,5–1,5. Het begon allemaal prima met een even vlotte als overtuigende overwinning van Guus Vermeulen (4) die zijn tegenstander op de onderste rij mat zette. Daarna ging het bergafwaarts toen Bastiaan van de Rijt (1) en Joost Op ’t Hoog (3) in het middenspel zonder compensatie een pion verloren en vervolgens vakkundig uitgeteld werden. Ook bij Bas Rosheuvel (2) leek het lange tijd de verkeerde kant op te gaan. Hij moest een kwaliteit geven om in de partij te blijven, maar slaagde er daarna in om zoveel mist te creëren dat zijn tegenstander de weg naar winst niet meer vond. Zo kon Bas alsnog een halfje bijschrijven. Het was helaas niet voldoende om verder te bekeren.
Gelukkig hebben we de B-beker nog: volgende week woensdag ontvangt een viertal met KNSB-ratings onder de 1700 het team van HMC.

1. Paul van Zon (1897) – Bastiaan van de Rijt 1-0
2. Peter Rietra (1912) – Bas Rosheuvel remise
3. Arno van Osch (1907) – Joost Op ’t Hoog 1-0
4. Morris Schobben (1597) – Guus Vermeulen 0-1

Aanmelding Kersttoernooi geopend (18-11-2018, Algemeen)
Op zaterdag 22 december houden we - al voor de 46e keer - ons traditionele kersttoernooi: zeven ronden rapid in Cinecitta. De informatie vind je hier. Je kunt je vanaf nu aanmelden via dit formulier.

Stukkenjagers Open, ronde 3 (18-11-2018, Algemeen)
Aanstaande woensdag staat de clubavond in het teken van ons open toernooi. Wie van de elf koplopers zullen hun 100%-score intact kunnen houden? De indeling vind je hier, de klokken gaan om 19.45 uur. De niet-deelnemers die verwacht worden voor een partij voor de Groepencompetitie krijgen uiterlijk maandagavond bericht.

Anne Haast weer rapidkampioen! (18-11-2018, Algemeen)
Op zondag 18 november werd in Amstelveen voor de vierde keer het CNE-NK Rapid gehouden. En zoals in alle voorgaande edities ging Anne Haast met de titel bij de vrouwen aan de haal. Met 5,5 uit 7 eindigde ze gelijk met... Bianca de Jong-Muhren, zodat ze in een snelschaakbarrage mochten uitmaken wie de beste rapidspeelster van De Stukkenjagers 2, en meteen ook van het hele land, is. Anne won de playoff met 2-0. De details vind je hier.
Nog een drietal leden kwam dit weekend bovendrijven in het edele toernooischaak. Zo schreef Reinier Jaquet het SVM-rapidtoernooi in Maassluis op zijn naam. Met 7 uit 7 steeg hij ruim boven de andere deelnemers én zichzelf uit, zoals je hier gedocumenteerd ziet. Ook in Utrecht was het Stukkenjagers boven. In groep 8 van het UCS Rode Loper-achtkampentoernooi was Huong Do in de eerste zes ronden ongenaakbaar. Een nederlaag in de slotronde zorgde ervoor dat zij de groepszege met 6 uit 7 moest delen. Zover liet César Becx het in groep 2 niet komen. De details vind je door hier te klikken op de toernooiposter.

De Stukkenjagers A weerstaat ratingfavoriet (16-11-2018, Algemeen)
Het A-team behield zijn ongeslagen status door een gelijkspel tegen medekoploper HMC A, dat aan bord 4 een grootmeester opstelde. Die kon echter het verschil niet maken, want Tijmen Kampman ging hem met fris aanvalsspel te lijf en wist na een razend ingewikkelde en spannende partij een verdiende remise binnen te slepen. Al had mat in zeven ook gekund, zoals je hier kunt lezen in het verslag van de Bosschenaren. Eerder had Luuk Baselmans aan het topbord de duimschroeven die zijn tegenstander aandraaide niet los gekregen. Mark Clijsen (3) boekte een gelijkwaardige remise. Mart Nabuurs (2) smaakte het genoegen met een zege op Thomas Mollema het gelijkspel binnen te slepen. De uitslagen en de stand staan hier.

De Stukkenjagers B redt en verliest matchpunt (16-11-2018, Algemeen)
Het B-team speelde tegen HSC A een vierpuntenwedstrijd in de strijd tegen degradatie uit de Hoofdklasse. Aanvankelijk leek het fout te gaan, want Ruud Feelders (2) en Bas Rosheuvel (3) kwamen beroerd uit de opening. Toen zij er echter in slaagden de remisehaven te bereiken en Sebastiaan Dijksman (4) knap won, lagen opeens twee matchpunten voor het grijpen. Helaas ging César Becx (1) in het laatste kwartier twee keer in de fout, waardoor hij een remisestelling omtoverde in een verliespartij: 2-2. De uitslagen en de stand in de Hoofdklasse, waaruit drie teams degraderen, vind je hier. Het verslag van de Helmonders staat hier.

De Stukkenjagers C fier aan kop (16-11-2018, Algemeen)
Het C-team blijft het goed doen in 1B. In de derde ronde werd voor de derde keer met 2,5-1,5 gewonnen. Tegen De Vughtse Toren A kreeg de ratingconforme uitslag gestalte door zeges van Lex Karstens (2) en Jan Otten (4), een remise van Reinier Jaquet (1) en een verliespartij van Kienfong Lie Kwie (3). Van de uitslagen en de stand kun je hier genieten.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]