De Stukkenjagers 6 – Best Moves 1

Het zesde ging zwaar (2-6) onderuit tegen de talentjes uit Best en omstreken, maar dat verhinderde Cees Zoontjens niet om in de beste Stukkenjagers-tradities een vermakelijk beschouwend verslag te schrijven.

Kun je echt in één seconde aan een blik zien of iemand een goede schaker is? Goeie vraag van Hans Ree in NRC van 2 april. Maar ook aan de manier waarop iemand een stuk slaat herken je in een fractie van een seconde de ervaren schaker, althans volgens hetzelfde artikel.

Wij van Stukkenjagers 6 geloven daar niet zo in. Wel zien wij vaker de tegenstander een stuk slaan, maar daar verdiepen wij ons begrijpelijkerwijze niet zo in. Immers, lichaamstaal is vele malen breder dan alleen die oogopslag of handbeweging. Bovendien zegt Hans Ree dat de hem voorgeschotelde fragmenten uit schaakfilms niet helemaal betrouwbaar overkwamen. Observaties?!

Ivar, gekruiste benen onder tafel maakt een stevige en zelfverzekerde indruk; stuk achter na een halfuur spelen: Ivar- Dolf Meijer 0-1.

Cees, die had geen spiegel bij zich, dus dat kon ik niet waarnemen. Maar na het lange ploeteren, een winnende stelling verprutsend en een waarschijnlijke remise missend: Cees Z – Lars Nobbe 0-1.

René, hoofd verborgen in de handen, alle grimassen of aanknopingspunten voor de tegenstander verbergend; pionnetje achter. Helaas werd het tegen de heel jonge Casper Deij 0-1.

Hans, hoofd solide ondersteund door rechterhand en winnaarsmentaliteit in de slagenwisseling; slechts een toren achter. Sam Paardekoper weet dat wel te beslissen. Een penning op de koning werd Hans noodlottig: 0-1.

Paul,  handen uitdagend tussen de knieën (dadeliijk verschijnen ze en meppen er een stuk af ); niet meer dan een toren achter. De jonge Polina Kulikova wist ook nog de dame te winnen, 0-1.

Frans, gekruiste armen zelfverzekerd rustend op de speeltafel; kwaliteit vóór. Maxime Paardekoper redde zich door overmoedig (?) spel van Frans, 0-1.

Bert, rechterbeen naast de tafel, zelfverzekerde kin ondersteund door slechts één hand; leger vóór. Om 13.15 uur legt Joppe Allaart zijn koning om, 1-0.

Yoran, gulzige handen verborgen onder de tafel; loper vóór. Alex Lu is het spoor bijster, 1-0.

En op grond van deze gegevens durf ik te beweren dat het met de lichaamstaal van ons team wel snor zit. Nu alleen nog leren schaken! Wat dat betreft gaan onze felicitaties uit naar het zeer jonge team van Best Moves en hun begeleiders. De toekomst van het schaken mochten wij vandaag voorbij zien komen.

2 gedachten over “De Stukkenjagers 6 – Best Moves 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *