Herman Grooten pakt de kop in Stukkenjagers Open

In de vierde ronde van het Stukkenjagers Open, op woensdag 11 december, zaten de vier driepunters twee aan twee tegenover elkaar. Maar één van die gevechten leverde een winnaar op.

Die kwam niet uit de partij Bob Jansen-Sam Baselmans, al leek de witspeler lange tijd mooie vooruitzichten te hebben. De zwarte stukken hadden een muurtje opgetrokken voor de eigen langgerokeerde koning, maar Bob bleef niet op negen meter en liet zijn dame een subtiele omtrekkende beweging maken. Hij had die manoeuvre kunnen bekronen door met Da7 oorlog in het vijfmetergebied te gaan maken. In plaats daarvan koos hij ervoor zijn b-pion als extra verkenner in te zetten. De gewaarschuwde Sam wist het gevaar net op tijd te bezweren: remise. 

In de andere topper kreeg César Becx tegen Herman Grooten enig ruimtevoordeel, maar toen de echte keuzes moesten worden gemaakt was hij te optimistisch. Herman weerlegde zijn pionoffer met vaste hand en liet zich geen moment van de wijs brengen door de mist die César trachtte te creëren.

Herman dus alleen aan kop, met 4 uit 4 staat hij een halfje voor op een viertal spelers. Luuk Baselmans voegde zich bij Bob en Sam door EGS’er Thomas Kools ogenschijnlijk soepel naar de strot te vliegen. Sjoerd van Roon kwam tegen Erwin Kalle bovendrijven na een lange partij waarbij hij toesloeg in het toreneindspel. 

Lager op de ranglijst worden de ratingverschillen tussen de combattanten ook kleiner en dat vertaalde zich in een aantal surprises. Zo zijn de remises die Toon Stuart en Hans van Driel behaalden tegen respectievelijk Henk Jan Beukema en Ton Renes verdienstelijk te noemen. Evenmin voor de hand liggend was de winst van Pascal Graafmans op Erik Dignum. Ook Harry Buyvoets en Wil Wouts haalden een ratingslag binnen met zeges op Jasper Kools en Leo van Gelder.  

Alle uitslagen van ronde 4 vind je hier. De resultaten zijn inmiddels verwerkt in de SJ-ratinglijst, die je vooralsnog in dit artikeltje kunt bekijken. Ronde 5 is op woensdag 15 januari.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *