In memoriam Fred Klerks

Op de site van De Drie Torens staat het droefstemmende bericht dat Fred Klerks op donderdag 30 juli is overleden, op 67-jarige leeftijd. Fred is vanaf de jaren tachtig zeer actief geweest in de Tilburgse en Noord-Brabantse schaakwereld. Zo vervulde hij tal van organisatorische en bestuurlijke functies bij fusieclub De Drie Torens en diens voorlopers Schavo en De Wolstad. Competities regelen, teams bij elkaar schrapen, Fred deed het graag en trouw. Ook zette hij zijn schouders onder de organisatie van het Tilburgs Districtskampioenschap, geen sinecure, want drukbeklant in die tijd.

Fred in 2013 bij het WLC-weekendtoernooi

Veel Brabantse schakers leerden hem kennen als competitieleider van de NBSB, een functie die hij héél lang met grote nauwgezetheid en oor voor ieders wensen uitvoerde. Al doende bekwaamde hij zich verder in het wedstrijdleiden en werd hij een vertrouwd gezicht achter de groene tafel van menig toernooi, waaronder ook flink wat edities van onze eigen weekend- en kersttoernooien. Fred – doopnaam Godefridus, maar in Kaatsheuvel waar hij vandaan kwam zeggen ze Frie – deed het allemaal, met grote dienstbaarheid aan het plezier dat mensen aan het schaakspel beleven. Maar zijn goedertierendheid had toch een grens; wie het lukte die te overschrijden kon te maken krijgen met een stevig staaltje ‘Ketse’ koppigheid.  

Veel plezier beleefde Fred aan het nauwkeurig bijhouden van statistieken, tot grote vreugde van schaakgeschiedschrijvers. Wel alles op papier, want – nog zo’n eigenheid – de zegeningen van de computer heeft hij consequent aan zich voorbij laten gaan. 

Je zou bijna vergeten dat hij ook nog een behoorlijke schaker was, denk aan 1800 op z’n top. Dat zelf schaken deed hij steeds sporadischer. Eerst vanwege al die wedstrijdleiderverplichtingen, maar de laatste jaren ging zijn gezondheid hem steeds meer parten spelen. De verhuizing naar een verpleeghuis, alweer enige tijd geleden, was een voorbode van het onvermijdelijke. Met Fred verliest de schaakwereld een bescheiden en vriendelijke stille kracht.

Een gedachte over “In memoriam Fred Klerks

  1. Weer zo iemand die je kent zonder hem echt te kennen
    Weer zo iemand die je desondanks een warm hart toedraagt
    Weer zo iemand van wie de achterlichten verdwijnen in de nacht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.