Zo bereikte het bekerteam de kwartfinale

Door Nick Bijlsma

Online schaken is heel anders dan het gewone schaak. De sfeer van een partij is minder voelbaar, en de manier van spelen is toch even wennen. Met het jonge team van Stukkenjagers zijn we dan wel wat gewend met het snellere speeltempo, maar op tijd winnen doe je niet zo snel.

Afgelopen week mochten we aantreden in de knock-out fase van de online KNSB-beker. Na de poulewedstrijden met een goede score af te sluiten, mochten we allereerst aantreden tegen Goes. Zouden we die partij winnen, dan stond diezelfde middag de winnaar van Amsterdam Berserkers – Oud Zuylen op het programma. De eerstgenoemde partij zou zo een titelkandidaat zijn voor dit jaar.

Spanningen liepen dus hoog op. De opstelling tegen Goes bestond uit Nick, Luuk, Sam en Sjoerd. Erwin zou Sam vervangen als we de volgende ronde zouden halen. Met een gelijkwaardig team was het een spannende wedstrijd, hieronder een paar fragmenten met tactiek:

Tegen Goes, een gelijkwaardig team in rating

pastedGraphic.png

Figuur 1: Stelling na …exf5. Wit aan zet en wint. [NickCGNY – MasterKroket]

Ikzelf (Nick) miste in bovenstaande stelling de winst tegen Joey Grochal, een tactische truc die ik zelf opzette, maar uiteindelijk geen gebruik van maakte. Antwoord: Wit wint na 1.Lxd5 Txd5 2.Df3 de toren, want de deze staat gepend.

Gelukkig kon Sam tegen Maxim le Clercq wel tactisch toe slaan, met een truc die de tegenstander niet zag aankomen:

pastedGraphic_1.png

Figuur 2: Stelling na …b4. Wit aan zet en wint. [sammeister – Torodeboro]

Antwoord: 1.Th8 Kxh8 2.Pxf7+ wint de dame.

Uiteindelijk wisten we met 5-3 de overwinning over de streep te halen. Door naar de volgende ronde!

Tegen Amsterdam Berserkers, niet gedacht dat we zover zouden komen

Amsterdam kwam niet in zijn sterkste opstelling, wat voor ons weer wat kansen bood. Onder andere door strakke overwinningen en partijen van Luuk en Erwin brachten we de totaalscore in balans.

pastedGraphic_2.png

Figuur 3: Stelling na …Th8. Wit aan zet, hoe verder? [deBaller – VincentBlom]

Luuk mocht tegen Vincent Blom een kansrijke koningsaanval vieren met een punt In de stelling is het antwoord: 13.f5! en wit breekt door de zwarte koningsstelling heen.

pastedGraphic_3.png

Figuur 4: Stelling na …g5. Zwart lijkt een stuk te gaan winnen. Hoe redt wit zich en behoudt wit het initiatief? [NickCGNY – MadDog94]

Tegen Ilias van der Lende speelde ik met wit een goede partij. Zelfs tot een winnend initiatief, dat in bovenstaande stelling begint. Met antwoord: 1.Pg6 wist ik de zwarte stelling in bedwang te houden. Beide witte stukken kunnen niet geslagen worden zonder verlies van de zwarte dame. Kan jij al zien waarom? Een paar zetten later maakt ik helaas een tactische misser, waardoor Ilias de partij strak uitspeelde.

pastedGraphic_4.png

Figuur 5: Stelling na Kh2. Wit’s laatste zet was niet heel handig. Hoe ging het vervolg? [bvmcheckking – Erwinkalle]

Ook Erwin speelde de 2e partij tegen Bart von Meijenfeldt uitstekend. Goed om hier de positie van de zwarte toren op a7 te zien. Verdedigend is dit stuk cruciaal om de zwarte stelling te verdedigen. Daarom speelde Erwin hier ook het antwoord: 1…Lxg4 met pionwinst. Het tegenspel van wit werd door Erwin vakkundig stilgelegd en zwart won snel daarna.

Op het einde kwam de score uit op 4-4. Maar door de wegstreepregel van de laatste borden kwam het voordeel naar De Stukkenjagers. Een prestatie van formaat!

Aanstaande zaterdag spelen we tegen het zeer sterke MuConsult Apeldoorn, om 13.00 uur. Je kunt deze krachtmeting volgen via deze link. De winnaar mag aantreden bij de Big Four, waarin de beste vier teams gaan uitmaken wie de bekerkampioen van 2021 wordt. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.