De Stukkenjagers B blijft in de ‘race’

Het B-team ging maandagavond op bezoek bij De Baronie A. Omdat we aan de hoogste twee borden een  behoorlijk ratingoverwicht hadden leek de uitslag van de match vooral af te hangen van de borden 3 en 4. Nou, daar ging het uitstekend. Jan Otten speelde aan bord 4 een agressieve opening en zette daarmee de tegenstander kennelijk zo op het verkeerde been dat die snel een stuk in de aanbieding deed. Ook invaller Bas Rosheuvel (dank!) was succesvol. Aan bord 3 zette hij met de karakteristieke zet f4-f5 een koningsaanval op touw, waar zwart geen antwoord op had. Met een binnendringende toren maakte hij het keurig af. 

Op de topborden was er echter flinke tegenwind. De tegenstander van Erik Dignum (2) zette met scherp en creatief spel een gevaarlijke aanval op touw. Die had beslissend moeten zijn, maar het winnende f5-f6 werd niet uitgevoerd, waarna Erik tot zijn opluchting alsnog kon rokeren. Later leek hij zelfs voor de winst te kunnen gaan, maar hij koos voor eeuwig schaak, waarmee de matchzege werd veiliggesteld.

Dan César Becx. Die had aan bord 1 via een schijnpionoffer een voordelige stelling opgebouwd en diverse remiseaanboden genegeerd. Wel moet hij – bekend probleem in de avondcompetitie – nog tien zetten doen in een seconde of 40. Het commentaar is van de… verliezer.

César Becx – Willem van der Linden

Zwart kruipt hier dan maar uit zijn schulp met 31… Pd6. Wit kan nu het stevige voordeel vasthouden met de simpele dekzet 32. Pg3, om daarna via de d-lijn rustig te gaan oogsten. Maar ja, ik heb in tijdnood altijd de neiging om de stelling te compliceren én dingen te slaan. 32. Lxa7??  Waarom? Geen idee. Het zorgvuldig opgebouwde witte voordeel is meteen weg. 32… Pxf5 33. gxf5 Txf5 34. Lb6? Dit was het ‘idee’. Ik dacht dat mijn koning met een paard op g3 wel veilig zou zijn, maar dat blijkt een illusie. Dat ik het met 34. Tbd1 nog gelijk had kunnen houden, daar heb ik een computer voor nodig. 34… Tg5+! 35. Pg3 Td3 36. Te3  36. Le3 had nog een adempauze gegeven, omdat de toren op g5 hangt. 36… Td2+ 37. Kh3?? Welja, recht het matnet in. Eigen schuld, moet je maar niet in zulke tijdnood komen. Met 37. Kf1 had ik nog kunnen hopen op een blauw oog. 37… Pe6  En hier ging ik maar door mijn vlag, want op Pe2 volgt Txe2.

Na deze 2,5-1,5 zege mag het B-team nog blijven hopen op een (reuze)misstap van de koploper De Stukkenjagers C…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *