Dubbelschaak ’97 A – De Stukkenjagers B 0,5-3,5

De Stukkenjagers B speelde dinsdag in Boxtel een mooi slotakkoord in de NBSB-avondcompetitie. Invaller Jop Bogaers zorgde vliegensvlug voor een verslag.

Ik was vorige week gevraagd om in deze slotronde van de avondcompetitie voor De Stukkenjagers B in te vallen. Dat was voor mij wel een ervaring, want naast dat dit mijn eerste uitwedstrijd ooit was, was Dubbelschaak ’97 ook nog eens de tweede schaakclub die ik in mijn leven bezocht heb. Onze opstelling was: Guus Vermeulen aan bord 1, Jop Bogaers aan bord 2, Wil Wouts aan bord 3 en Marieke Sarton aan bord 4.

Jop Bogaers tegen Joey van Haperen

Ik speelde met zwart aan bord 2, en mijn partij eindigde als eerste. Dit was de positie, met zwart aan zet:

Ik speelde 12… c6, eigenlijk om d5 voor te bereiden. Er zat echter nog een gemeen idee achter c6, want wit lijkt de belangrijke e4-pion te kunnen winnen, maar ik had gezien dat 13 Pxf6 Dxf6 14 Lxe4 zou resulteren in flinke materiaalwinst voor zwart. Dit waren echter precies de zetten die mijn tegenstander speelde! Vanuit de positie in het diagram gebeurde er dus: 12… c6 13 Pxf6 Dxf6 14 Lxe4? en de winnende zet voor zwart is een opdracht voor de lezer. 1-0 voor de Stukkenjagers B!

Guus Vermeulen tegen Michel van den Elzen

Guus Vermeulen speelde met wit aan bord 1. De cruciale positie uit de partij van Guus heb ik nog uit het geheugen weten te reconstrueren, hoewel ik niet kan verzekeren dat alle torens op de goede plek staan. Het idee is op zijn minst hetzelfde. In het volgende diagram is zwart aan zet: