Dubbelschaak ’97 A – De Stukkenjagers C 2-2

Dinsdagavond 15 november trok ons C-team richting Boxtel voor de derde ronde van de NBSB-avondcompetitie. Er was tegen half acht even paniek, omdat een van de geplande spelers niet bereikbaar bleek. Een belletje naar César en enkele vergeefse pogingen om een invaller te vinden leidden tot een noodoplossing: ‘Kom míj dan maar ophalen!’ De stemming tijdens de heenreis was opperbest, de geest van onverslaanbaarheid was vaardig geworden over het viertal en waarde rond in de auto, die door Jens Korzilius als ware het een bolide over de vele drempels en rotondes werd gemanoeuvreerd. 

Eenmaal in Boxtel had Jens aan bord 2 namelijk met zwart via een handige penning een centrumpion gewonnen, en snaaide er op b2 nog eentje met zijn dame. Dat wordt in de wereld der volkswijsheden afgeraden, maar Jens had goed gerekend dat hij de dames kon ruilen en daarna wikkelde hij – ondanks een enkel schrikmoment – soepel af. Ook Max Mutter ging aan bord 4 voortvarend te werk. Net als Jens won hij een of meer pionnen en neutraliseerde geconcentreerd de tegendreigingen. Verderop doken er de nodige witte stukken in een gezamenlijke hangsessie. 2-0!

En de rest? Ai! Tsz Keung Wong (bord 3) zag zijn geroutineerde tegenstander rustig positioneel manoeuvreren en uiteindelijk met twee torens de open c-lijn bezetten. Die zorgden voor zoveel onrust en dreiginkjes dat het Wong te veel moet zijn geworden. Maar gelukkig hadden we onze ratingreus aan bord 1 nog. Maar niet heus. Hij kwam met wit met flink voordeel uit de opening, maar kon het niet over zijn hart verkrijgen om het bij één pionwinst te laten. Op zoek naar nog groter voordeel opende hij de stelling en even later kwamen zo’n beetje alle zwarte stukken lachend uit hun holen tevoorschijn. Denken, denken, denken, maar eigenlijk was het al te laat. Het nadeel van al dat gepeins: als er zich dan nog een levensgrote kans voordoet om het blad weer te wenden, is er geen tijd meer om dat in alle rust te beseffen. In plaats daarvan ging César op een wanhopige matjacht, die simpel werd ontkracht. 2-2, SJ C is nog steeds ongeslagen! De stemming tijdens de terugreis was – ondanks alle drempels en rotondes – dan ook opperbest. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *