Drie ratingklappers in Groepencompetitie

De Groepencompetitie beleefde op woensdag 20 september haar derde ronde. Op diverse niveaus begint er al wat tekening in de strijd te komen.

In de A1 is het wederom Thomas Mollema die het verschil maakt. Hij won vrij vlot van Han Westenberg en staat alweer op 2 uit 2. Die score had César Becx ook kunnen bereiken. Maar ook weer niet, en ook weer wel, en ook weer niet. De kans dat Reinier Jaquet en hij naar aanleiding van hun onderlinge partij van computergebruik beschuldigd zullen worden is erg klein. Vroeg in het middenspel begonnen de heren aan een serie slagzetten, die stuk voor stuk de engines deden verschieten. Het hoogtepunt kwam toen Reinier met zijn dame een vergiftigde pion op b2 nam. Even later moest hij zijn toevlucht nemen tot een desperado-offer. Dat werkte wonderwel: in plaats van het in dank te aanvaarden, zocht César de complicaties. Daarmee ging Reinier aanmerkelijk beter om: 0-1, een ratingklappertje! Rudolf Kat en Luuk Baselmans kleurden meer binnen de lijntjes. Rudolf had wat initiatief op de damevleugel, maar Luuk wist het te neutraliseren: remise.
In de A2 boekte Mark Clijsen een snelle zege op Erik Dignum. De partij tussen Kienfong Lie Kwie en Sebastiaan Dijksman was een waar spektakelstuk. Zwart offerde een stuk, maar kreeg als compensatie maar liefst drie ‘eeuwige’ penningen. Bij het opjagen van de witte koning, had Sebastiaan het matnet kunnen sluiten, maar in tijdnood verzuimde hij dat. Om even verderop in een verloren toreneindspel te belanden. Die buitenkans greep Kienfong Lie Kwie met beide handen aan. Een soortgelijk verloop bij Tijmen Kampman-Sjoerd van Roon. Wit pakte een pion, en bouwde die materiële voorsprong in de cruciale fase verder uit. Sjoerds speelstijl doet echter denken aan die Frank Wuts, en dan weet je dat er nog van alles kan gebeuren. Zo ook nu: opeens kon Sjoerd beslissend counteren en ook een mooie ratingklapper maken. In de vierkamp vierde John Greunsven zijn terugkeer op de clubavond met een zwartzege op Roland Daamen. Die had met een kleine combinatie voordeel kunnen krijgen. Toen hij dat achterwege liet maakte John het met enkele subtiele tactische wendingen uit.
In de B2 zorgde René van den Bosch voor de derde grote ratingverrassing door Guus Vermeulen, die een toren in de aanbieding deed, de baas te blijven. De andere partij in deze groep, Bart van den Berg-Jeroen van de Rijt, werd remise. In de B1 hield Thomas Tepe knap Bastiaan van de Rijt in bedwang. Huong Do vierde haar verjaardag met een zwartzege op Bas Rosheuvel. Ratingfavoriet Joost Op ’t Hoog deed tegen Emil Voorhorst wat van hem verwacht mocht worden: winnen. Toon Stuart en Lex Karstens speelden een partij die mogelijk later gaat tellen voor de playoffs. Lex pakte twee pionnen en won. In de andere ratingpartij van deze avond zegevierde Rene Davidse tegen Paul Vermee.
In de C1 pakte Peter Vincken zijn tweede halfje, tegen Guus van Heck. Henry Flikweert lijkt voorbestemd voor de promotieplayoffs. Hij maakte korte meteen met Jaap Steenkamer die vergat te rokeren. Nico Dignum-Jeffrey van Huijgevoort was op het laatst nog even spannend. Zwart stond een stuk achter, maar had hoop op mat. Die sloeg Nico gedecideerd de bodem in. In het eindspel bracht hij een pion naar de overkant: 1-0.
In de C2 offerde François Moran in het vroege middenspel een stuk tegen Coen Klaassen. De compensatie die hij ervoor kreeg bleek voldoende om verderop het volle punt te pakken. Dat lukte Jan Weijters net niet, tegen Leo van Gelder. In het toreneindspel wist Leo zich nog net te redden. Ton Tepe had voor deze avond twee keer vanuit verloren stelling weten toe te slaan. Daartoe kreeg hij echter deze keer, tegen Cees Zoontjens, geen kans. Verder dan tweemaal remise aanbieden in verloren stelling kwam hij niet. Eerder op de avond had Hans van Driel een geheel ander aanbod in petto voor Jan van den Dries. De steekwoorden zijn ‘pardoes’ en ‘dame’.
In de D-groep waren de witspelers oppermachtig: Bjoern Hofmans, Wil Wouts en Ivar van der Heide sloegen onverbiddelijk toe tegen respectievelijk Ad Haans, Fons van Leersum en Hans Groffen. Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.