Een avond vol verrassende wendingen

Op de clubavond van woensdag 14 september waren er 30 partijen, waarvan er zeker zes een (totaal) andere uitslag kregen dan we tien minuten voor het einde vermoedden. Hieronder de uitslagen en wat observaties, wie immer ohne Gewähr. De Stukkenjagers-ratings zijn al bijgewerkt.

Groep 1

Arjen van Amerongen – Henk Jan Beukema 0,5-0,5

Bob Jansen – Luuk Baselmans 1-0

Pascal Graafmans – Reinier Jaquet 1-0

Bob speelde een sterke aanvalspartij, zoals recentelijk vaker tegen Luuk. Maar deze keer maakte hij het ook af. Reinier klaagde na de partij dat hij tegen Pascal altijd één tempo te kort komt (om een mooie schwindle uit te halen). Bij Arjen en Henk Jan had laatstgenoemde het loperpaar, maar ook een dubbelpion.

Groep 2

Guus Vermeulen – Jasper Kools 1-0

Robin Verhoeven – Paul Castermans 1-0

Bas Rosheuvel – Hans van Iersel 0,5-0,5

Erwin Meeuwsen – Joost Op ’t Hoog 0-1

Bastiaan van de Rijt – John Greunsven 0-1

Guus pakte zijn tweede zege in successie, Joost kreeg een extra halfje door een blunder van Erwin. Robin bekroonde koeltjes zijn aanval, terwijl Bas en Hans inderdaad heel (on)gelijke lopers hadden. Verhaal apart bij Bastiaan – John. Zwart leek snel te winnen, maar verspeelde zijn voordeel bij een ondoordachte afwikkeling. Het ongelijke-lopereindspel leek potremise, maar Bastiaan verloor de concentratie.

Groep 3

Jens Korzilius – Maarten Werkhoven 0,5-0,5

Michel Timmermans – Thomas Kaufmann 1-0

Bart Plasmans – Rob Milo 1-0

Lex Karstens – Kienfong Lie Kwie 1-0

Michel is weer in zijn befaamde Groep 3-vorm en valt niet te stuiten, althans niet door Thomas. Lex leek met een pionoffer over Kienfong heen te walsen, maar de afwerking kostte meer zetten dan de toeschouwers dachten. Maarten kreeg zijn eindspelvoordeel niet verzilverd, en dat gold in zeer versterkte mate voor Rob. Hij stond totaal gewonnen tegen Bart, maar het vierde uur eiste een zware tol. Zelfkritisch als hij is gaf Rob op in een stelling waarin remise nog een reële optie was. ‘Ik heb kansloos gewonnen’, vatte de winnaar de partij enigszins beschaamd samen.

Groep 4

Jeroen van de Rijt – Jop Bogaers 1-0

Marsel van Hoorn – Jan Otten 0-1

Emil Voorhorst – Thomas Tepe 1-0

Carlo Butalid – Hans Thönissen 1-0

Emil won in het middenspel een kleine kwaliteit en een geniepig paardschaakje in het eindspel deed de rest. Jop leek in het zwarestukkeneindspel een soort vesting te hebben, maar stond machteloos tegen de opmars van Jeroens pion naar a6. Jan drong al vroeg met paard en dame Marsels stelling binnen en dat tweespan werd wit veel later dan ook fataal. Bij Carlo-Hans hadden we in gedachten de 0-1 al genoteerd, maar ergens moet Hans – met een kwaliteit méér – flink in de fout zijn gegaan. 

Groep 5

Ivar van der Heide – Kees Gelens 0,5-0,5

Jan van den Dries – Jan Verbiest 0-1

Tsz Keung Wong – Ton van den Heuvel 1-0

Regelmatige zeges voor Tsz Keung en debutant Jan. Ivar timede zijn remiseaanbod uitstekend; Kees zag even niet hoe hij (wel degelijk) verder kon komen.

Groep 6

Nikolai Viljoen – Frans Pistorius 0-1

Guus van Heck – Fong You Yee 0,5-0,5

Daan van Kalken – Nico Dignum 1-0

Bert Wels – René Davidse 1-0

Bert glunderde van oor tot oor, en terecht: goed afgemaakt. Nikolai ruilde zijn dame voor twee torens, maar liet een van zijn torens afdwalen van de kudde. Ai, familieschaakje en puntje voor Frans. Nette zege van Daan, en wat te denken van de soepele puntendeling van Fong You tegen groepsfavoriet Guus!

Groep 7

Toine van den Hurk – Coen Klaassen 0-1

Ömer Erkul – Gijs Walker 1-0

Matthijs Kat – Mika de Jong 0,5-0,5

Hans van Driel – Bruno Culotti 0,5-0,5

Leuk om te zien hoe verse krachten Mathijs en Mika een langere partij speelden dan ooit tevoren. Het spelbeeld ging nog wel op en neer, maar wát een gevecht! Veel minder werk voor de engine bij Hans tegen Bruno, die zich alert verdedigde. Toine was erg goed bezig tegen favoriet Coen, maar toen bleek de ‘en passant’-regel net even ruimer dan gedacht. Ömer was kritisch over zijn eigen spel, maar boekte wel zijn tweede zege op rij. 

SJ-ratingpartijen

Joshua Skobjin – Ties Dumont 0-1

Wil Wouts – Theo van den Hoek 0-1

Max Mutter – Onno Bonenkamp 0-1

Ties won vrij snel, Theo iets langzamer tegen een tot het eind vechtlustige Wil. Bij Max en Onno ging het steeds gelijk op, maar opeens had Onno gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.