Even puzzelen

Vorige week woensdag waren er diverse interessante eindspelstellingen te bewonderen op de clubavond. In een partij uit ronde 5 van het Stukkenjagers Open had Yoran Viveen zich met zwart uitstekend geweerd tegen de veel hoger gerate Ton Renes. In onderstaande stelling was een verdiend halfje binnen handbereik.

Met welke zet verzekerde Yoran zich van de remise? Of laten we het anders stellen: hoe zorgden de spelers er in eendrachtige samenwerking voor dat de partij binnen één zet van beiden reglementair beëindigd was?

In een partij voor de Groepencompetitie gingen César Becx en Reinier Jaquet tot het gaatje in een toreneindspel.

Met 43. Txa4 kan wit op een puntendeling aansturen, maar hij probeerde nog 43.h4. De vraag: welke zet moet zwart nu zeker niet doen?  

Spoiler alert: de antwoorden

  • De stelling is sowieso remise, maar Yoran deed het krachtig met 48… b5. Ton zag het nutteloze van verder pielen in en speelde 49. Ka5 met pat!
  • Reinier liet zich na 43. h4 verleiden tot het materialistische 43… Txb2?, maar na 44. h5 is de stelling op slag gewonnen voor wit. Op b2 staat de zwarte toren namelijk perfect afgesneden van de h-lijn, die door de witte koning wordt bewaakt. Er volgde nog: 44… Tb5 45. h6 Th5 46. h7 a3  47. h8D Txh8 48. Ta8 Ke7 49. Txh8 Kxe6 50. Ta8. Deze toren is wel op tijd terug: 1-0.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.