Interferentie op de lijn (update)

Als je op een willekeurige avond een rondje maakt in Ruimte X, valt er heel wat leuks te zien. Voor deze ‘slotcombinatie’ hoefde ik helaas niet ver te lopen…

Het diagram is uit de partij César Becx – Bertalan Bokorovics. Het lijkt alsof wit na zijn pionoffer profijt kan trekken uit de penning van het paard op e4, maar schijn bedriegt. Zwart hoeft zich niet al te druk te maken over zetten als La7. De witte koning staat immers zodanig op de tocht dat er al dameoffers en matnetten opdoemen, bijvoorbeeld met  lopers op c6 en c5. Of wat te denken van de constructie van een loper op c6 en een zwart paard op h3: ook een leuk (en bekend) matbeeld.

Na wat gereken realiseerde ik me dat het hoog tijd was om tenminste nog wat verwarring te stichten. Ik heb dan ook zojuist 20. f6 gespeeld. Dat roept twee vragen op: 

  • Wat is – volgens de computer althans – zwarts beste antwoord?
  • Wat is voor mij – en helaas ook Bertalan – zwarts leukste antwoord? 

De antwoorden volgen binnenkort, in de tussentijd mag je gerust wat zelfbedachte varianten posten. 

Update: Paul heeft het helemaal bij het rechte eind. 20… Lf8 is de allerbeste zet, die neutraliseert alle witte trucjes en dreigt vernietiging via de diagonaal a7-g1, om nog maar te zwijgen over de diagonaal a8-h1. Maar in de partij koos Bertalan inderdaad voor het veel fraaiere 20… Td2. Er volgde 21. Dxd2 Pxd2  22. Lxc6 Lxc6  23. Kg1 en nu niet 23… Pf3 24. Txf3, maar het sterke 23… Pxf1! Nu zou wits beste zet 24. Txf1 zijn geweest, maar dan is het eindspel met minuspion en machtige vijandelijke lopers kansloos. Daarom gaf César maar op.

4 gedachten over “Interferentie op de lijn (update)

  1. De leukste zet zou zomaar eens Td2 kunnen zijn. Na Dxe4 ..Dxe4 Lxe4 komt ..Lxe4 met schaak en kan de zwarte toren de gehele tweede rij onveilig maken. Uitgaande van de omschrijving zal dit dan wel niet de beste zet zijn. Dat zal dan mogelijk het “simpele” Lf8 zijn, met het al gemelde plan om die eventueel naar c5 te krijgen. Lxh6 lijkt niet voldoende, omdat na de ruil de loper op b7 binnenkomt met schaak en er dan overigens ook meteen Txg3+ Kg1 Lxc2 volgt waarmee zwart meer materiaal zou hebben.

    1. Ik moet er uiteraard meteen maar bij vermelden dat er wel erg veel subvarianten zijn die ik niet eens goed bekeken heb. De suggestie in de vraagstelling doet me vermoeden dat Td2 toch wel correct zal zijn, aangezien dit geloof ik ook de enige (enigszins logische) interferentie zet is in de stelling 😉

      1. Ik keek in eerste instantie ook naar Td2, wat winnend leek. Maar toen zag ik dat wit dan Dxd2 kan spelen en hoe moet zwart dan verder gaan. Het leek gemakkelijk, maar was het daarna niet meer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.