Over topduels, superpromoties en ledenaanwas

Aardig wat afmeldingen voor de clubavond van 4 maart, maar toch 24 partijen die leuk kijkwerk opleverden. Een rondje langs de groepen…

In Groep 1 waren er twee topduels. In het begin van de avond trok Sam Baselmans-Erik Dignum veel bekijks. De zwartspeler kon zijn fraaie start van 3,5 uit 4 geen passend vervolg geven. In een geniepig zijvariantje kreeg Sam een loper op d6, waardoor Eriks koning geen kant op kon. Hij zocht maar snel het doosje op.

De andere topper hield de gemoederen langer bezig. Bob Jansen is nooit te beroerd voor een potje aanvallend schaak, en Luuk Baselmans is een specialist in scherp verdedigen. Dat matchte aardig, toen Bob eerst een kwaliteit offerde en later de inzet verhoogde naar een volle toren. Of het allemaal correct was hebben we nog niet meegekregen (stuur gerust een pdf’je, jongens!), maar het werd wel remise.

In de derde pot op het hoogste niveau had Sebastiaan Dijksman zijn middenspelnadeel tegen César Becx bijna weggewerkt, toen hij opeens een stuk in de aanbieding deed.

In Groep 2 delen twee spelers die hoog op stijgerslijst staan de lakens uit. Bart Plasmans kwam op 3,5 uit 4 door een vlotte zege op Kienfong Lie Kwie, terwijl Paul Castermans al 4 uit 5 totaliseert na de winst tegen Bastiaan van de Rijt.

Bart en Paul hebben afstand genomen van het peloton, dat wordt aangevoerd door Maarten Werkhoven (2,5 uit 4). Misschien dat Pascal Graafmans alsnog een rol kan spelen in de promotiestrijd; hij boekte tegen Jan Otten zijn eerste zege. Michael Nicol had aanvankelijk wat moeite met de overgang van het internettempo naar het slaapschaak, maar de zege op Alex van Lanen doet vermoeden dat hij de jetlag achter zich kan laten.

Ook in Groep 3 een speler die een einde maakte aan zijn eigen serie nederlagen. Michel Timmermans gaf tegen Bas Rosheuvel een kwaliteit. Zijn onverjaagbare paard op f5 zorgde verderop voor zoveel dreiging dat het Bas te machtig werd. Met deze winstpartij, die je in een apart artikeltje kunt naspelen, deed Michel de rode lantaarn over aan Erwin Meeuwsen, die zijn beste spel reserveert voor de NBSB-competitie en het SJ Open. Tegen Joost Op ’t Hoog incasseerde hij zijn derde nul. 

De partij tussen de twee hoogste ratinghouders, Reinier Jaquet en Ron de Veen, eindigde abrupt toen Ron een stuk liet vangen. Reinier is met 4,5 uit 5 nu dé kandidaat voor een mogelijke superpromotie naar Groep 1. De winnaar van Groep 3 mag immers een playoff met de nummer 6 van Groep 1 spelen om éen plaats in het SJ-walhalla. Guus Vermeulen is de verrassende nummer 2 in de stand, hij komt op 3 uit 4 na winst tegen Emil Voorhorst.

In Groep 4 is nog weinig tekening in de strijd om de koppositie – en de daaraan gekoppelde rechtstreekse promotie naar Groep 2. Thomas Kaufmann en Jeroen van de Rijt deden in ieder geval goede zaken met hele punten tegen respectievelijk Elroy Kerstens en Cees Zoontjens. Ook Andries Deliën heeft nog maar anderhalf verliespunt, na de remise tegen Bart van den Berg die zich – met tweeënhalf verliespunt – moet reppen om nog een stap omhoog te maken. Strikt genomen heeft alleen Patryk Lewandowski (2 uit 3) alles nog in eigen hand. Of nee, ook William Rötschke (1 uit 2) heeft pas één verliespunt.

Groep 5 kent twee uitgesproken koplopers. Thomas Tepe deed goede zaken door van Carlo Butalid te winnen en kwam daardoor op gelijke hoogte (3 uit 3) met Leo van Gelder. Wie gaat er aan de haal met die ene plek in Groep 3? Guus van Heck en Ivar van der Heide versloegen respectievelijk Jan van den Dries en Hans van Driel en zijn nu voorname gegadigden voor de (gewone) derde promotieplaats.

In Groep 6 deed Jeffrey van Huijgevoort tegen Tasos Koronodis waar hij goed in is en wat we eerbiedig de dam-aanpak noemen. Zo gauw hij voordeel heeft slaat hij vrolijk aan het ruilen, om een lekker overzichtelijk eindspel te bereiken. Deze keer had hij toren plus a- en b-pion tegen toren. Altijd oppassen voor pat, maar dat bleek Jeffrey wel toevertrouwd. Coen Klaassen verloor van Rene Davidse, maar er had volgens een betrouwbare bron (Coen zelf) meer ingezeten.

In Groep 7 gaat de noviteit van de superpromotie nog veel plezier opleveren. Maar liefst vijf spelers hebben nog maar één verliespunt. Hans Groffen (6-5) en Peter Doorakkers (4-3) speelden deze woensdag niet. Dat gaf Paul Vermee de kans om de kop te pakken. Tegenstander Frans Pistorius kreeg complimenten voor zijn goede begin, maar Paul pakte wel het punt: 7-6. Nico Dignum zette zijn status als ‘vaste’ promovendus kracht bij door de zege op Bert Wels: 4-3.

De vijfde promotiekandidaat is Jan Hes. In eerdere cycli ging er vaak op beslissende momenten in de partij iets mis, maar deze periode oogt het vaster. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Ad Haans lange tijd het beste van het spel had – die man speelt veel beter dan zijn rating doet vermoeden, maar dat afmaken hè… Op de een of andere manier wist Jan zich onder de druk van een ver opgerukte zwarte a-pion uit te worstelen en in het verre eindspel alsnog toe te slaan: 5-4!

En dan de vrije partijen, die meetellen voor de SJ-rating. Janno Heger en Pranav Paithane – ho, wacht even… Janno Heger!? Pranav Paithane!? Inderdaad, twee nieuwe namen van enthousiaste schakers die in de volgende Groepencyclus gaan instromen. En deze woensdag waren er nóg twee geïnteresseerden in extra schaakplezier. 

Janno en Pranav maakten er een spannende pot van. Pranav won twee stukken voor een toren, maar Janno bleek uiteindelijk de handigste in het ontwijken van voetangels en klemmen. Ook Jasper Kools (EGS) kwam sfeer proeven, in de euforie van een mooi resultaat in het Noteboom-toernooi. Die bleek niet voldoende voor een score tegen Toon Stuart, die zijn vorm van eind jaren tachtig nu met rasse schreden dichterbij ziet komen. Of dat ook geldt voor Kees Gelens weten we niet, maar een overwinning op Roger Bougie doet het beste vermoeden. 

De standen in de Groepencompetitie vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.