Paul Vermee wint door eliminatie en deductie

De clubavond van woensdag 13 juni bracht op A- en B-niveau weer veel rapidspektakel. Maar het waren de matadoren in de C die de aandacht – van de toeschouwers dan – het langst vasthielden.

De allerlaatste partij van de avond was die tussen ge-D-nomineerde Rene Davidse en koploper Andries Deliën. Rene’s verzet leek gebroken toen Andries een stuk voorkwam. Die vlocht vervolgens een Рillusoir Рmatnet; met een schaakje won Rene een pion en de loper terug. In het resterende toreneindspel had hij maar één pionnetje minder, en kreeg hij bovendien een mooie tegenkans. Toen Rene die liet liggen, was het alsnog gedaan met de koopman. Ook bij de partij Jan Weijters-Bjoern Hofmans in deze C2-groep hoefde je je niet te vervelen. Jan kwam al vrij snel een stuk voor, maar Bjoern trachtte hem te verwarren met een leuke mix van echte en pseudodreigingen. Uiteindelijk tevergeefs, maar het entreegeld hadden we er wel uit.
In de C1 informeerde debutant Thomas Schollen aan het begin van de avond al voorzichtig-ambitieus naar de werking van de SB-punten bij gelijk eindigen. Logisch, met 5 uit 6 in het verschiet. Dat vijfde punt kwam tot stand na kwaliteitswinst tegen Cees Zoontjens, die daarvoor te weinig tegenspel kreeg. Het afmaken is Thomas wel toevertrouwd, al hanteert hij daarbij een opmerkelijke methode. Met de rechterwijsvinger simuleert hij vanaf neushoogte de cruciale zettenreeksjes. Ongetwijfeld zal de FIDE deze manier van mentale notities maken ooit in de ban doen, maar voor Thomas werkt het prima.
In deze groep boekte Guus van Heck een onvervalste aanvalszege op Kees Gelens, wiens koning geen moment rust kreeg. Nico Dignum boekte met zwart een knappe zege op Henri Anemaat. Nog net iets verrassender was de winst van Paul Vermee op Jaap Steenkamer. Die kwam curieus tot stand. Jaap vergat een aangevallen toren weg te zetten. Toen hij zich dit enkele tellen later realiseerde ontglipte hem de hint: “Dat was niet zo slim.”. Dit zette Paul aan het denken. Werd hem zojuist door de toch vriendelijk ogende Jaap op irritante wijze een fout ingewreven? Dit leek Paul niet erg waarschijnlijk, en zo kwam hij vanzelf tot optie 2: Jaap had het over zijn eigen zet. Even goed kijken, o ja, bxc5, toren binnen, punt binnen.
In de D-groep leek Theo Mulder tegen Roger Bougie met een schijnoffer op een snelle overwinning af te stevenen. Roger werd opgezadeld met enorme zwarte gaten f6 en d6. Toch lukte het hem door taai verzet zijn ongeslagen status te behouden: remise. Ook de partij tussen Fons van Leersum en Theo van de Hoek was een langdurige affaire. Theo had steeds de actievere stukken, maar Fons wist het aantal aanknopingspunten aardig te elimineren. Pas op het laatst had Theo beet, met paard en toren ging hij op Fons’ koning af.
In de hogere groepen spelen ze in deze slotcyclus steeds twee rapidpartijen tegen elkaar. In de A-kampioenspoule bevestigde Erik Dignum zijn goede vorm nog maar eens. Met zwart liet hij Mark Clijsen kansloos. De tweede pot werd vlot remise: 1,5-0,5. In de topper tussen Luuk Baselmans en Mart Nabuurs gaf de routine de doorslag. In zijn zwartpartij wist Mart subtiele enkele minuscule voordeeltjes te stapelen, waarna hij het met een elegante promotiecombi uitmaakte. In de andere kreeg Luuk de coördinatie tussen zijn stukken niet op tijd in orde, waarna Mart het eindspel wederom secuur uitschoof: 2-0. In de A-degradatiepoule won Rudolf Kat tegen Joost Op ’t Hoog de eerste pot vanuit bedenkelijke stelling, in de tweede kwam er nog een punt bij: 2-0. Wilder was het spelverloop bij Stefan Hess-Ron de Veen. Hier was Stefan verreweg het handigst in de onoverzichtelijke stellingen die al snel op het bord werden getoverd.
In de B1 joeg Harry Buyvoets koploper Lex Karstens de stuipen op het lijf. In de eerste partij bleef het daar niet bij; Harry rondde het keurig af. Ook in de return had hij met zijn sterke paard de beste kansen in het eindspel, maar Lex wist het blad te wenden: 1-1. In de B2 weer een solide prestatie van Ren√© van den Bosch: 1,5-0,5 tegen Henry Flikweert. Maarten Werkhoven en Paul Castermans openden met een puntendeling in een spannend pionneneindspel. In de tweede partij sloeg Maarten toe. 1,5-0,5 was ook de uitslag bij Sebastiaan Dijksman-Bart van den Berg. De beslissing viel in een amusante wildwestpartij. In de B-promotiepoule sloeg Guus Vermeulen een mega-slag door Bas Rosheuvel twee keer kansloos te laten. In de B-degradatiepoule smaakte Ivar van der Heide het genoegen Thomas Tepe met 1,5-0,5 terug te wijzen. Genoegen? “Het had 2-0 moeten zijn”, mopperde hij.
Het ratingschaak ten slotte. Kienfong Lie Kwie versloeg Leo van Gelder twee keer, en ook Carlo Butalid bracht 2-0 op de borden, al miste Hans Groffen onderweg wel een mooie kans. De bijgewerkte Stukkenjagers-ratings staan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.