Zelfdiscipline, drama en ratingklapper bij start Groepencompetitie

Op woensdag 2 september is de Groepencompetitie gewoon van start gegaan. ‘Gewoon’, dat is natuurlijk wel een relatief begrip in deze coronatijd. Vijf spelers kozen er terecht voor om het zekere voor het onzekere te nemen, en meldden zich in de laatste dagen af wegens een verkoudheid of een huisgenoot die in afwachting waren van een testuitslag. Zo moet dat, het beschermen van elkaars gezondheid staat voorop. 

De 42 spelers die uiteindelijk present waren pasten ruim in de twee zalen die we ter beschikking hebben. Pas als alle 54 deelnemers er zijn, wordt het echt passen en meten. De eerste speelavond verliep in ieder geval zonder coronawanklank. 

1 uit 4 voor debutanten

Er zijn zes of zeven niveaus – die keuze wordt nog gemaakt – met steeds acht of negen spelers. Helemaal onderaan vind je alle uitslagen. Bijzonder: Bert Wels, Ad Haans en Wil Wouts troffen bij toeval tegenstanders die ze de vrijdag ervoor bij het inloopschaak al een kopje kleiner hadden gemaakt. Dat deden ze nog eens dunnetjes over.

Vier spelers maakten deze avond hun debuut in de Groepencompetitie: Jasper Kools (Groep 2), Gert-Jan van Dijk (Groep 3), Yuri Gassner (Groep 4) en Ton Renes (Groep 5) . Van hen kwam alleen Jasper tot scoren, hij versloeg Bastiaan van de Rijt. Gert-Jan redde het niet tegen Michel Timmermans. Yuri oogstte na zijn eerste lange partij óóit veel lof van Thomas Tepe, die hem pas rond half twaalf op de knieën kreeg. De nederlaag van Ton was nog een tikkie dramatischer. In een ogenschijnlijk iets gunstiger eindspel overschreed hij tegen Kees Gelens pardoes de tijd.

Qua inhoud van de partijen varen we blind op de versie van de winnaars. Zo had Rudolf Kat in Groep 1 weinig mededogen met Karel Storm. Ben je de hele dag pittig onderwijs aan het geven, krijg je ’s avonds nog een lesje ook: mat in 24 zetten.

Nieuwe applicatie

In Groep 1 viel ook de grootste ratingklapper te noteren: Lex Karstens versloeg Bob Jansen! Je vindt ‘m hieronder in de gloednieuwe Stukkenjagers-applicatie. Klik in de afbeelding op een zet en de stelling én het bijbehorende commentaar worden getoond.

Werkt het op jouw apparaat nog niet? Vooruit, dan toch nog maar een keer  de papieren versie: “Na 1. d4. e6 2. Pc3  c5 speelde ik 3. d5. De Vaganian-zijvariant met een pionoffer op b2. Bob kent deze ook, maar werd toch verrast door de verwisseling van zetten. Ik ken een aantal thema’s, hij speelde het fractioneel te traag. Via een paard naar b6, daarna naar c4 om vervolgens een toren op b6 te planten, ging er al bijna stuk af. Kost een pion, staan we materieel gelijk, maar ik kom verwoestend binnen op de damevleugel. Op zet 28 win ik niet alleen een pion, maar a6 loopt ook door. Bob geeft uiteraard alles, tructe flink, maar ik kon koel blijven. Bij opgave staat de pion nog steeds op a6, maar zwart gaat mat.”

Hieronder alle uitslagen, ze zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Groep 1

Rudolf Kat – Karel Storm 1-0

Bart Plasmans – Paul Castermans 0-1

Lex Karstens – Bob Jansen 1-0

Groep 2

Alex van Lanen – Reinier Jaquet 0,5-0,5

Bastiaan van de Rijt – Jasper Kools 0-1

Maarten Werkhoven – Pascal Graafmans 0-1

Groep 3

Jeroen van de Rijt – Toon Stuart 0,5-0,5

Emil Voorhorst – Bas Rosheuvel 0-1

Gert-Jan van Dijk – Michel Timmermans 0-1

Groep 4 

Ton Renes- Kees Gelens 0-1

Yuri Gassner – Thomas Tepe 0-1

Leo van Gelder – Cees Zoontjens 0,5-0,5

Groep 5

Carlo Butalid – Jan Weijters 0-1

Rene Davidse – Roger Bougie 0-1

Groep 6 en/of 7

Daan van Kalken – Jeffrey v Huijgevoort 0-1

Wil Wouts – Hans Groffen1-0

Jan Bergsma – Coen Klaassen 1-0

Yoran Viveen – Ad Haans 0-1

Bert Wels – Fons van Leersum 1-0

Ratingpartijen

Paul Vermee – Ivar van der Heide 0-1

Pranav Paithane – Kienfong Lie Kwie 0-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *