Terugblik op de eerste cyclus

De eerste cyclus van de Groepencompetitie zit erop. Of nou ja, bijna. Hoog tijd voor een terugblik op de strijd. 

Deze cyclus werd onderbroken door een coronapauze, ook moesten de laatste partijen met een korter tempo gespeeld worden. Dat woord ‘laatste’ moet wel met een korreltje zout worden genomen; in de beste Stukkenjagers-traditie moeten we in enkele groepen de eindstanden zeg maar extrapoleren, omdat het sommigen niet lukte alle partijen te spelen. Kan gebeuren, zijn meestal goede redenen voor. Toch zijn er, ondanks al die verstoringen, verheugend veel groepen waarin de eindstand is bereikt en de beslissingen duidelijk zijn. We lopen alle niveaus even langs, de cijfermatige ondersteuning kun je hier bekijken.

Groepen 1A en 1B

Er waren deze cyclus twee gelijkwaardige A-groepen, zodat iedereen op een uitdagend niveau het werk kon hervatten. Dat Luuk Baselmans in Groep 1 de beste was, daar zullen weinigen van opkijken, alleen met zwart gaf hij drie halfjes af. Knappe tweede plaats was er voor Henk Jan Beukema. Ook Ruud Feelders en Jasper Kools plaatsten zich voor de nieuwe topgroep. Dat lukte César Becx dan verrassenderwijs weer niet. Lex Karstens trok de roetveegpiet: als nummer 8 naar Groep 3.

De strijd in 1B kende een verrassend en erg spannend verloop. Ratingtopper Sam Baselmans startte zo slecht dat hij de schade maar ten dele kon repareren. Hij miste de top 4 op SB-score, maar kreeg een wild card voor de topgroep in de nieuwe cyclus. Ronduit sensationeel was de eindzege van Rudolf Kat, die ondanks lichamelijk malheur de concurrentie een vol punt voorbleef. Hij zal te zijner tijd een play-off spelen met Luuk om de cycluswinst. Die weer recht geeft op de deelname aan de play-off om het allereerste clubkampioenschap in onze 48-jarige historie. Naast Rudolf (en Sam) zien we ook Bob Jansen, Arjen van Amerongen en Robin Verhoeven terug in de nieuwe topgroep. Bart Plasmans was hier de sjaak: naar Groep 3.

Groep 2

In deze tot acht spelers gereduceerde groep was er niet veel licht tussen de boten. Knap dat Hans van Iersel bij zijn terugkeer in de schaakarena erin slaagde het ticket voor Groep 1 te pakken. Bastiaan van de Rijt, Pascal Graafmans en Reinier Jaquet pakten de plaatsen 2 tot en met 4, die recht geven op een plaats in de nieuwe Groep 2. Die zal door versterkte degradatie uit de Groepen 1 veel sterker zijn dan de oude. Voor Bas Rosheuvel bleef dat net buiten bereik, altijd tikkie zuur als dat op SB-score gebeurt.

Groep 3

In deze groep resteren nog enkele partijen, maar aan de bijzonder knappe eindzege van Michel Timmermans (6,5 uit 7!) zullen die niets veranderen. Hoe de race tussen Thomas Kaufmann en Yuri Gassner om plek 2 uitvalt is voer voor rekenmeesters; beiden mogen het in Groep 2 proberen. De handhaafplaatsen in deze groep gaan naar Erwin Meeuwsen, Marieke Sarton en Guus Vermeulen, die  Emil Voorhorst in een play-off pas in de snelschaakbarrage op de knieën kreeg.

Groep 4

Ook hier een duidelijke winnaar. Rob Milo – al die jaren een vaste waarde annex schim op de ratinglijst – liet weinig heel van de concurrentie. Thomas Tepe greep de tweede promotieplaats; Marsel van Hoorn, Leo van Gelder en Pranav Paithane handhaafden zich. Toch wel een tikkeltje verrassend dat Hans Thönissen hieer, net als Ivar van der Heide en Kees Gelens, achter het net greep.

Groepen 5

Groep 5A is een Unvollendete, maar over één plek bestaat geen discussie. Debutant Jens Korzilius stond in zes partijen maar één halfje af en pakte de enige promotieplek naar Groep 4. Handhaving was er voor de nummers 2 tot en met 4: Elroy Kerstens, Guus van Heck en Jeffrey van Huijgevoort. 

In Groep 5B was de strijd om de topplek spannender, en eigenlijk nog niet afgelopen. Nieuwkomer Tsz Keung Wong eindigde op een knappe 6 uit 8, maar Roger Bougie (5 uit 7) ligt op de loer om langszij te komen en hem – op SB-score – zelfs te passeren. Omdat de nieuwe Groep 4 nog niet overvol zat mogen beiden het daar proberen. Ook een knappe score van Jan Weijters.

Groep 6

Ook niet helemaal af, maar we weten wel dat Fong You Yee vetgedrukt moet worden, omdat hij met 7,5 uit 8(!) de promotie naar Groep 5 afdwong. Anderhalf punt voor op Hans van Driel, Paul Vermee en Frans Pistorius. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *