Thomas Tepe naar de B-groep

Ruim twintig schakers hielden zich op woensdag 26 juli ledig met zomerschaak. Voor de helft van hen stonden er nog zware inhaalklussen voor de Groepencompetitie op het menu, de anderen wijdden zich aan het rapidschaak.

Dat gold overigens ook voor Mart Nabuurs en César Becx, die hun halvefinalematch in de A-groep afwerkten. De eerste partij was een spannende affaire. Om beurten waren de spelers aan het roer, aan het eind liet César een mooie kans liggen: remise. In de tweede kreeg Mart het initiatief, toen César verkeerd terugsloeg. Dat bouwde hij rustig uit tot een pionwinst. Of twee. 1,5-0,5 voor Mart die zich daardoor plaatste voor de finale, waarin Mark Clijsen zijn tegenstander zal zijn.
In de C1 staat nu eindelijk de eerste promovendus vast. Thomas Tepe zal, na de zege op Kees Gelens, voor het eerst zijn geluk in de B-groep mogen beproeven. Slecht nieuws voor Kees, die zich met 8-2,5 nu alleen nog maar kan handhaven als Jeffrey van Huijgevoort (7-2,5) zijn laatste pot verliest van degradant Jan Bergsma. Dan beschikt Kees over de betere SB-score en zou hij als nummer 7 mogen kampen tegen zijn C2-pendant. Ook François Moran verkeert in degradatie(playoff)gevaar, maar hij wist dat danig te verkleinen door Jan van den Dries in het eindspel vakkundig uit te tellen. François komt daardoor op 7-3, maar moet in zijn slotpartij tegen promotiekandidaat Bart van den Berg. Jan van den Dries is met 8-3,5 vanwege zijn SB-totaal veilig.
Ook in de C2-groep wordt er nog driftig gerekend. Hoewel… Wil Wouts leek in zijn partij tegen Rene Davidse zijn Euwepuntencalculator thuis te hebben gelaten. De ene na de andere toren ging in de aanbieding, Op enig moment stond hij er twee volle achter zonder reële compenserende dreigingen. Wie schetst eenieders verbazing toen de partij niet veel later in remise eindigde. Toch even Rene vragen wat hem bezielde om het zover te laten komen. ‘Het is heel simpel. Ik had gewoon een black-out. Van een halfuur!’ Door die remise speelde Rene zich wel veilig, dankzij zijn mooie SB-score. Wil was al gedegradeerd. De partij Jan Weijters-Ivar van der Heide zal duidelijkheid moeten verschaffen over de bezetting van de andere degradatieplaats(en). Een daarvan is voor Ivar (7-2), die de SB-score van Jan (7-3) niet meer kan evenaren. Maar Jan kan nog wel de nietsvermoedende Ton Tepe passeren. Vorige week plaatsten we al een C’tje achter zijn naam, maar dat bleek een misrekening; wie weet moet hij – en niet Jan – alsnog playoffen met de andere nummer 7.
In de D-groep begint het tableau nu steeds voller te raken. Zo komt Ad Haans bij zijn debuut aardig in de buurt van de 50%, na de winst op Sjors van de Ven. In de top van het klassement werkt Coen Klaassen nu gestaag zijn inhaalpartijen af. Fons van Leersum bood lang goed weerstand, maar kwam in het dubbeltoreneindspel toch te kort: Coen op 5 uit 6 en bijna gepromoveerd.
Het rapidschaak werd deze keer een prooi voor Erik Dignum, die 4,5 uit 5 scoorde en daarmee Jan Douwes (4) en Roland Daamen (3,5) voorbleef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.