Wie gaan er voor de superpromotie?

Op woensdagavond 29 januari was het weer gezellig druk op de clubavond. In de schaduw van het bekertreffen van de grote jongens kregen zo’n 25 andere partijen voor de Groepencompetitie hun beslag. We lopen ze langs, voor één keer volgens de pikorde.

In Groep 1 leek Karel Storm geïnspireerd door de Alpha Zero-aanpak van willekeurig welke stelling: 3.h4. In dit geval was het echter de standaardreactie op de experimentele openingsopzet die Lex Karstens eerder met succes toepaste. Of het al meteen effectief was weten we niet, maar 1-0 werd het wel. Het treffen César Becx-Erik Dignum verliep, zoals de winnaar fijntjes wist te melden, ‘zoals gebruikelijk’. De witspeler pakte bij de overgang van middenspel naar (dubbeltoren)eindspel een voordeeltje, maar dat werd in zijn hoofd groter dan Eriks nuchtere verdediging toeliet. Het zoeken naar een ‘beslissende’ manoeuvre kostte César vervolgens zoveel tijd, dat hij in de slotfase ook nog het resterende halfje liet schieten: 0-1 en Erik op een knappe 2,5 uit 3.

In de partij Sebastiaan Dijksman-Bob Jansen bleken in een complex middenspel de zwarte positionele voordelen – denk aan een paard op d3 – zwaarder te wegen dan de witte aanvalskansen. Een Sebastiaan zonder aanval, een Bob met een plan, da’s dan 0-1.

In Groep 2 is er nog weinig licht tussen de boten. Niet zo vreemd als zelfs Maarten Werkhoven zich als remiseschuiver ontpopt; tegen Pascal Graafmans noteerde hij al zijn derde puntendeling. Anders dan Maarten is Paul Castermans wél een speler bij wie de schaal van Richter niet zomaar boven de 1 komt. Maar in zijn partij tegen Jan Otten bleek ook hier de werkelijkheid wilder dan de wildste fictie: Jan kreeg geen schijn van kans. Kienfong Lie Kwie heeft dan weer de gave om élke stelling in no time in onbalans te krijgen. Deze keer, tegen Michael Nicol, in zijn voordeel.

In Groep 3 trok de partij Guus Vermeulen-Marieke Sarton veel bekijks. Guus gooide er zeer lichtvaardig een stuk tegenaan: Lxh7 Kxh7 Pg5 Kg8 Dh7, om te moeten constateren dat het uitbouwen van de aanval na de dekzet Pf8 geen sinecure was. Zelfs nadat Marieke verzuimde tijdig een ruilactie na te streven, was het niet triviaal hoe wit verder moest komen. Guus bedacht een creatieve manier van torenverdubbeling op de h-lijn, met op termijn allerlei dreigingen. Die termijn werd danig bekort toen Marieke haar dame op het verboden veld d8 zette: Th8 schaak, Kxh8 en Pf7 met damewinst: 1-0. 

In deze groep deed Emil Voorhorst uitstekende zaken door Michel Timmermans eenvoudig uit te tellen en was de aanval die Joost op ’t Hoog met dame en paard lanceerde op de koningsstelling van Bas Rosheuvel beslissend.  

In Groep 4 gaf Jeroen van de Rijt het begrip ‘te vroeg juichen’ een nieuwe dimensie. Gelukkig voor hem is schaken geen wielrennen en bleef het zonder gevolgen; Thomas Kaufmann had nog een minuutje nodig om te verwerken dat hij in een mooie stelling een toren had weggegeven.

Cees Zoontjens had zijn schaakdag kennelijk niet, want de klok had nog geen negen geheid of hij kon Bart van den Berg al de hand reiken. Debutant Patryk Lewandowski zou in deze groep weleens een geduchte kandidaat voor de toppositie (en de dubbelsprong naar Groep 2!) kunnen worden, getuige het gemak waarmee hij Elroy Kerstens uittelde. 

De krijgshandelingen in Groep 5 ontsnapten aan de aandacht. Of hoorden we daar Thomas Tepe nou een kreetje van ongenoegen slaken in het toreneindspel tegen Ivar van der Heide? Zal wel een fono morgano zijn geweest, want het uitslagenformulier gaf tóch een zege voor Thomas aan. Met 2 uit 2 zal hij waarschijnlijk de race met Leo van Gelder (3 uit 3 na de winst tegen Carlo Butalid) aangaan om de superpromotieplek naar Groep 3. Guus van Heck en Theo van de Hoek staan allebei weer op 50% na Guus’ zege in het onderlinge duel. 

In Groep 6 smaakte Jan Bergsma voor het eerst het zoet van de overwinning. Hij zette Tasos Koronidis mat met dame en toren. Rene Davidse hield zijn 100%-score intact door Jeffrey van Huijgevoort te verslaan. Jan Weijters pakte Wil Wouts in, en kan de blik naar Groep 5, of misschien wel Groep 4, richten.

In Groep 7 was het duel der nieuwelingen Peter Doorakkers-Yoran Viveen lange tijd spannend, maar naarmate de avond vorderde werd steeds duidelijker dat de gecombineerde kracht van Yorans zware stukken en loper wit voor grote problemen stelde. Uiteindelijk werd de druk op g2 Peter fataal. Met 3 uit 5 kan Yoran stiekem van een van de vier promotieplekken gaan dromen.

Paul Vermee – 4 uit 4 na de zege op Bert Wels – mag zelfs hopen op de groepszege, die verplicht tot een optreden in Groep 5. Grootste concurrent zal dan waarschijnlijk Nico Dignum zijn; hij kwam op 2 uit 2 door een puntje tegen Fons van Leersum. Frans Pistorius sluit aan bij de middenmoot, na zijn winstpartij tegen Ad Haans.

Ratingpartijen waren er ook: Bart Plasmans versloeg Toon Stuart, en Daan van Kalken moest tegen Robert Smulders spitsroeden lopen.

Hier kun je zien welk effect een en ander op de Stukkenjagers-ratings heeft gehad.

Een gedachte over “Wie gaan er voor de superpromotie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.