De Stukkenjagers derde van Nederland in het… schaakvoetbal!?

Op zondag 30 juni nam een team van onze club deel aan het NK Schaakvoetbal in Utrecht. En met succes! Luuk Baselmans vertelt hoe er op bijzondere wijze een podiumplek in de wacht werd gesleept. 

Ja, De Stukkenjagers zijn derde van Nederland in schaakvoetbal geworden… en dat terwijl elke voetbalwedstrijd verloren ging!

Tja, dat vergt wat uitleg. Hoe werkt het schaakvoetbal? Een wedstrijd bestaat uit 20 minuten voetballen (5 tegen 5) en een schaakmatch van 10 minuten p.p.p.p. (aan 8 borden). De wedstrijdscore wordt bepaald door het aantal doelpunten bij het voetbal + het aantal bordpunten bij het schaken.

Er waren twee voorrondepoules van elk vier teams, die een halve competitie speelden. De bovenste twee teams in de poule zouden zich plaatsen voor de kruisfinales voor plek 1 t/m 4; de andere twee teams gingen verder voor plaats 5 t/m 8.

Ons team begon het toernooi, onwetend van het eigen niveau op voetbalgebied. Zowel in de eerste ronde (Paard D4) als in de tweede ronde (DSC Delft) werd het voetbal verloren met een verschil van 3 doelpunten. Om die wedstrijden nog om te draaien moesten we het schaken dus met 6-2 of meer winnen… wat lukte! Hiermee waren we verzekerd van een plek bij de bovenste twee teams in de poule en wisten we waar we de prioriteiten van de dag moesten leggen: bij het schaken overtuigen en bij het voetbal de schade beperken.

Wel kregen we de laatste poulewedstrijd een pak slaag van gastheer Paul Keres, zowel bij het voetbal als bij het schaken – aan het einde van de dag zou dit de enige schaaknederlaag van ons team blijken te zijn. Hiermee werden we tweede in de poule achter Paul Keres.

In de eerste kruisfinale mochten we tegen de winnaar van de andere poule, HMC Den Bosch. Na een 7-1 nederlaag in het voetbal zagen we de bui al hangen. Het schaken werd wel gewonnen, maar met een te kleine (5-3) marge. 

Paul Keres won de andere kruisfinale tegen onze stadsgenoot KiNG. Hierdoor mochten de twee Tilburgse ploegen in de kleine finale strijden om de derde plaats. Anders dan onze eerdere wedstrijden werd hier eerst geschaakt, dit wonnen we met 5,5-2,5. Het voetbal mocht dus verloren worden, maar met maximaal 2 doelpunten verschil. Beide ploegen streden enorm en we wisten met slechts 4-3 te verliezen, wat natuurlijk voelde als een enorme overwinning. 

Zo werd De Stukkenjagers, achter toernooiwinnaar HMC en Paul Keres, dus derde van Nederland in het schaakvoetbal! Wellicht moeten we de volgende keer dat voetbal laten zitten en gewoon gaan schaken… dat gaat ons een stuk beter af. Remco Sprangers werd overigens onze topscorer bij het voetbal, er waren vijf verschillende doelpuntenmakers.

Het was een goed georganiseerd toernooi en een zeer geslaagde dag, die werd bekroond met een heerlijke vegetarische Thaise schotel.

Op de groepsfoto vooraan van links naar rechts Sjoerd van Roon, Nick Bijlsma en Erwin Kalle, op de achterste rij Luuk Baselmans, Remco Sprangers, Constantijn Beukema, Sam Baselmans en Stefan Beukema.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.