Eén held bij start Stukkenjagers Open

In de eerste ronde van het Stukkenjagers Open, woensdag 27 oktober in Cinecitta, waren de ratingverschillen groot. De spelers uit de bovenste helft van de plaatsingslijst speelden immers tegen de spelers uit de onderste helft, en daar zit meestal een puntje of 400 à 600 tussen. Toch duurde het bij opvallend veel duels lang voor er tekening in de strijd kwam. Kees Gelens slaagde er zelfs in Roel Romanesco zwaar in de problemen te brengen.

De eerste klap deelde hij wel uit met 28. Dh3! (dreigt g3), maar na het gedwongen 28… Dh6 (Op Tce8 volgt Dxe6 Txe6 Tf8 mat) miste Kees de afmaker. Hij deed 29. Tf3?, terwijl hij met 29. Le3!  g5  30. g3 een stuk had kunnen winnen. Na Tf3 kwam Roel alsnog bovendrijven.

Aan de hoogste vijf borden moesten de toppers stuk voor stuk hard werken voor het punt. Michiel Kleijn offerde tegen ratingfavoriet Luuk Baselmans een pion en kreeg daarvoor genoeg compensatie. Toen het op precies verdedigen en rekenen aankwam kon Luuk alsnog toeslaan. Zijn broer Sam speelde een spannende pot tegen Mathias Herrera, een van de vele online-schakers die debuteren in een bordschaaktoernooi. Mathias zette alles op de h-lijn, maar Sam had de zwarte aanval onder controle, offerde een kwaliteit voor genoeg pionnen en die gaven de doorslag. 

Ook nummer 3 van de plaatsingslijst, Sjoerd van Roon, had zeker geen walk-over tegen Benjamin Josso, nog zo’n internetspeler. De opening van de nieuwe Brabants kampioen oogde verdacht, maar uiteindelijk gaf de ervaring de doorslag in Sjoerds voordeel. Bob Jansen en César Becx wonnen een pionnetje tegen respectievelijk Pranav Paithane en Maarten de Wit, maar hadden lang werk om dat voordeel te verzilveren.

Een curieuze slagenwisseling was er aan bord 6, bij Henk Jan Beukema – Thomas Tepe. De zwartspeler ging even koffie halen, om bij terugkomst te ontdekken dat Henk Jan doodleuk een ongedekt stuk van hem had geslagen. Tot verbazing van beide spelers beschikte zwart nog over een pionzetje waarmee hij op grappige wijze het stuk terugwon. Minder grappig – voor Thomas dan – was dat Henk Jans lopers kort daarna beslissend binnendrongen.

Ook op andere borden mochten de underdogs lang hoop koesteren op een resultaat. Uiteindelijk was er maar één speler uit de onderste helft die erin slaagde de hoger geplaatste tegenstander een halfje te ontfutselen.

Zo ongeveer stond het in de partij Yoshi Martodihardjo – Maarten Werkhoven. Yoshi wikkelde elegant af met 34. Td6 Dc5 (na Dxd6  Dxe3  Dd1 heeft wit Dg1) 35. Td5  De7  36. Te5  Txe5  37. fxe5 en de ongelijke lopers garandeerden een puntendeling.

Alle uitslagen kun je hier bekijken en ook de Stukkenjagers-ratinglijst is bijgewerkt. De tweede ronde is op 17 november. Verhinderd? Geef het dan zo snel mogelijk door aan Paul Castermans!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.