Circus FM (1)

De tijd vliegt. Terwijl voorheen geen 2000-minner veilig voor me was, lijk ik nu rond te sukkelen in de magere jaren. Dramatische nederlagen zijn aan de orde van de dag. Jeugdspelers hebben daarbij een streepje voor bij mij. ‘U bent de eerste FIDE-meester van wie ik heb gewonnen!’ krijg ik met grote regelmaat te horen uit de mond van enthousiaste (pre)pubers. 

Soms klinkt er verbazing in door, niet zo gek als je zelf net een paar jaar schaakt; vaker hoor je een ondertoon van vastberadenheid die doet vermoeden dat je zojuist een voetnootje in de biografie hebt gescoord. Somberaars zouden zoiets als een onbedoelde trap ná kunnen ervaren, zeker als je inmiddels een getal meetorst dat veel meer op je geboortejaar lijkt dan op de 2300 van ooit. Ik voel op zulke momenten vooral vertedering over al dat kindergeluk en moet mijn best doen om niet in lachen uit te barsten. Nog even en hun trots wordt ook mijn trots. En goed beschouwd zit er het woord ‘eerste’ iets troostrijks: wees gerust, u krijgt binnenkort lotgenoten. Ben je aan de beurt in de AFM-kring: ‘Ik ben een schaakverslaafde en ik heb deze week weer 28 ratingpunten verloren.’ Ik zie het helemaal voor me.

Wat ik steeds mínder voor me zie, zijn de ooit ‘bestudeerde’ openingen, en ook het visualiseren van varianten op het netvlies gaat moeizamer. Ondanks de explosieve toename van het aantal rekenfouten, blunders, tijdnoodfases en zelfs tijdsoverschrijdingen is mijn plezier in het spelen van toernooien onverminderd. De spanning van – bij voorkeur – zes potjes in een weekend, de sfeer eromheen… doe mij er nog maar eentje. 

Afgelopen weekend was Alkmaar de aanlegplaats van het rondreizende Circus FM. In de eerste ronde op vrijdagavond was er meteen een slapstickmoment. 

Tobias Hendriks – César Becx

Aanvankelijk ging deze partij voorspoedig, maar ik verkwanselde mijn voordeel en moet nu alert zijn. Wit deed hier 23. Dxc1. Rare zet, dacht ik nog, waarom geeft hij de dekking van g2 op? Ik had nog 20 minuten op de klok, dus ik ging meteen in de denktank. Wat doet hij eigenlijk op 23… Ph4, vroeg ik me af. Hè jammer, dan heeft hij 24. Dc5 Kg8 25. Df2. En wat als ik dan 25.. Lh3 doe, is dat iets? Ik kwam er niet helemaal uit, was even van plan het normale 23… Kg8 te spelen (voordeeltje voor wit), maar besloot opeens toch maar tot 23… Ph4?? Zeer kort na het uitvoeren zag ik wat voor ramp ik had aangericht. Mijn tegenstander moet ook vol ongeloof zijn geweest, want hij nam nog een minuut of drie, vier om nog een keer te checken wat hij natuurlijk allang had gepland (en jij al had gezien). 24. Dc8. Met mat in één ( Lxc8 Te8) of twee (Ke7 Dc7 Kf8 Dd8).

Een enorme blunder, zeker als je weet dat ik vertrouwd ben met dit type stelling en de gecombineerde dreiging van La4 en Te1. Toch heb ik wel een verklaring. Eerder in de partij had ik circa 23 keer gedubd en uitgerekend of ik a6 en b5 moest inlassen. In gedachten had ik dat al wel een keer uitgevoerd. Niet dus.

In ronde 2 was ik – als laagstgerate oneven speler – vrij, zodat ik fris aan de start van de zaterdagmiddagpartij kon verschijnen. Aan alertheid geen gebrek, maar kennelijk had het zelfvertrouwen een knauw gekregen.

César Becx – Alan Bakija

Op deze stelling, inclusief pionoffer, had ik bewust aangestuurd. Ik had namelijk een fantastische variant in gedachten: 19. Le7 Tfe8  20. Td7 Lc6  21. Ld6  Dd4  22. c3  Dd3 en nu…

 

… de plofzet 23. Tfxf7. Het is duidelijk dat op 23… Dxe2 mat volgt na 24. Txg7 Kh8  25. Txh7 Kg8 en 26. Tdg7.  Maar uiteraard speelt  zwart (na 23. Tfxf7) 23… Lxd7, om dan de volgende klap om de oren te krijgen: 24. Txg7!

Gaat zwart nu de hoek in, dan speel je 25. Le5 met dreiging Tg6 mat. Valt zwart de met schaak dreigende witte loper aan, dan speel je 26. Tg8 (dubbelschaak!) Kxg8  27. Dg4 en daarna Dg7 mat. Ook winnend is na 24.. Kh8 overigens ook 25. Txh7 Kxh7  26. Dh5 Kg7  27. Le5 Kf8  28. Dh8 en mat op g7 of f6 volgt.

Dit had ik allemaal berekend, en in mijn opwinding dacht ik dat wit in de diagramstelling na 25… Kxg7 zou winnen met 26. Dg4, maar dat had ik verkeerd gevisualiseerd. Als de zwarte koning naar f7 gaat en consequent op de witte velden blijft zit er niet meer dan eeuwig schaak in: 26… Kf7  27. Dh5 Kg8 28. Dg5    Kf7 29. Df4 Kg6 et cetera.

Maar… zeker als je denkt dat dit wint, waarom doe je het dan niet? Tja, dat had te maken met die eeuwige twijfel. Over deze stelling bijvoorbeeld, als zwart niet 23… Lxd7 speelt, maar 23… Ld4.

Vreemd eigenlijk, want na twee keer slaan op g7 krijg je een soortgelijke stelling als die waarvan ik eerder dacht dat-ie gewonnen was. Echt winnend is overigens in de diagramstelling 24. Le5! met een soort van damewinst. Maar in gedachten zag ik alleen maar stellingen die ontstaan na bijvoorbeeld 24. cxd4 Lxd7 25. Dxd3  cxd3 26. Txd7 Tac8 29. Lc5 e5. Zoiets. Staat kennelijk nog steeds goed voor wit, maar ik werd al bij voorbaat heel erg zenuwachtig van de gedachte aan die zwarte vrijpion.

En nog zo’n gedachtenwurm: wat doe ik eigenlijk als zwart 21… Dxb2 speelt? Ja, 22. Tdxf7, maar wat moet ik dan na 22… Tad8 spelen? 

Opgavediagram

Aan wat de engine nu uitspuwt heb ik geen moment geroken. Echt een heel pittige opgave: met welke twee fantastische zetten maakt wit het hier uit? Blijf van die computer af en denk, denk, denk. Maar of je het eigenhoofdig vindt…? Zo ja, dan mag je gerust opscheppen met een reactie hieronder. 

Binnenkort krijg je de oplossing en het tweede deel van het circusoptreden in Alkmaar.

O ja, geplaagd door alle twijfels en de gedachte aan de blunder van de avond ervoor durfde ik in de bovenste diagramstelling na 19. Le7 Tfe8 20. Td7 niet aan en speelde het ‘normale’ 20. Ld6 en toen vertikte zwart het om op b2 te pakken: 20… Dg5  Daarna ging het snel bergafwaarts, ook al omdat ik me in tijdnood had gerekend: 21. Tf4?  (24. h4 Dg6 25. h5 is nog ongeveer gelijk) 21…e5!  22. Tf5  Dg6  23. Lf3?  Tad8  Nu zag ik pas dat op Lh5 simpel Dxf5 volgt. Weer een visualisatiefout. 24. Lxe5  f6  25. Txd8  Lxd8 en in deze verloren stelling ging ik door de vlag.

 

 

 

  

12 gedachten over “Circus FM (1)

  1. 2e poging: Le7, zwart moet met de toren op de achterste rij blijven, na bijvoorbeeld Tc8 komt Lf6 en als je gxf6 speelt wint Dh5!

    1. De computer geeft op Le7 de kwaliteit met De5 en dan schijnt het beperkt te blijven tot +1,0 à 1,5 voor wit.
      In het opgavediagram is overigens 23. e5 een goede, maar saaie zet om flink voordeel te houden/krijgen. Maar ik doel op iets spectaculairders (en sterkers)…

  2. Ik zou Dh5 proberen met de dreiging Le5. Op Txd6 heb he dab Tg7+ en de toren op E8 kan in de doos, en je hebt nog de F-lijn met een leuke toren.

  3. De kunst van het leven: Je verzoenen met het getal van je geboortejaar en dan beseffen ‘Voorbij, voorbij, oh en voorgoed voorbij’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.