Een meesterscalp en een mokerslag in Leuven

De twee ronden op vrijdag leverden onze Stukkenjagers in het Open Leuven 9,5 uit 12 op. Bob Jansen, begonnen met een bye, boekte twee zeges en staat op 2,5 uit 3. Marleen van Amerongen  verdedigde zich in ronde 2 hardnekkig tegen IM Steven Geirnaert, die prompt vergat de afwikkeling naar een iets beter eindspel op tijd uit te voeren: 0:00 en 1-0. Marleen liet deze zege volgen door een even spannende als tijdrovende remise. Ook de andere Stukkenjagers staan op 2 uit 3. Arjen van Amerongen en Peggy van Amerongen trokken hun startnederlaag recht met ieder twee zeges. Wout Verboven en César Becx gingen in ronde 2 ten onder tegen IM’s, maar sloegen terug met een winstpartij. 

Laarstgenoemde deed dat met een spectaculaire zettenreeks.

César Becx – Wout Wambecq

  

Wit dreigt pionwinst, zwart besluit het te accepteren. 10… c4  11. Dxb7  Tb8.  Nu geeft de engine dat wit na 12. Da6 op een klein voordeel kan bogen, maar wit had een ander concept in gedachten… 12. Dc6  Tb6

mokerslagdiagram

Wit lijkt niets beters te hebben dan de zetherhaling 13. Da4 Tb4 14. Dc6 Tb6, omdat wit na 15. Dd1 Pxe5  16. fxe5 Pe4 eerder iets minder staat. Op 15… d4 is trouwens 16. Pc6 dxc3 17. Pxd8?? c2 een grappige variant. Daarom beter 17. dxc3 met winst.

Maar goed, terug naar de diagramstelling, waarin wit de geplande mokerslag lanceert. 13. Lxd5. We laten even de leestekens weg, zie strakjes onder. Geweldig om de reacties van de tegenstander te observeren als ie terugkomt aan het bord. Er volgden enkele minuten met blikken vol ongeloof en grimassen waarin de zwartspeler zich realiseerde dat hij het niet moest hebben van de schaakjesreeks 13…Txc6 14. Lxf7 Ke7 15. Pxc6 Kxf7 16. Pxd8, gevolgd door de ontsnappingszet Pc6. Goed beschouwd lijkt er maar één verdediging: 13… Ld6

Gelukkig had wit hierop het sterke 14. Lxf7 Kf8 15. Df3! klaarliggen, waarna er een stelling ontstaat die veel weg heeft van zo’n probleem waarbij de stukken samen een getal verbeelden om het zoveeljarig bestaan van een of andere bond te vieren.  

In deze verloren stelling wist zwart niets beters te verzinnen dan 15… De7 16. Lxc4 Pc5 waarna wit met 17. g4! verrassend een matdreiging op h8 lanceert (na hxg4 hxg4). De zwarte loper mag het veld g6 niet opgeven met het oog op Pg6. Er volgde nog: 17…Lxe5 18. fxe5 en 1-0.

Dan denk je ‘lekker’, trots laat je mensen raden naar Lxd5, glim, glim, glim. Kom je op je hotelkamertje thuis bij engine en springt zij** in het mokerslagdiagram na 13. Lxd5? plotseling van +0.1 naar -0.2! Zwart moet namelijk ‘gewoon’ dat ding pakken, om na 13… Pxd5 14. Dxd5 Le6 15. Df3 Pxe5 16. fxe5 Le7 voldoende compensatie te hebben voor de twee pionnen. Zo kwam er een ontnuchterend einde aan de euforie. Maar euforie, dat was het.

Zaterdag weer twee partijen. De resultaten verschijnen steeds op de toernooisite

** Door de engine te feminiseren – ik kan het iedereen aanraden – komen haar terechtwijzingen minder hard binnen, het voelt alsof je vrouw je, met de milde spot die langdurige relaties zo vertrouwd maakt, wijst op een terugkerend (on?)hebbelijkheidje, zoals bijna ongezien neuspeuteren of Oost-Indische doofheid met betrekking tot de afvalscheidingsregels van kartonnen verpakkingen met een aluminium tussenlaag. Het is alsof Engine (spreek uit: En-zji-ne) je geruststelt: het wordt nooit meer beter, maar ik heb er vrede mee. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.