Erin getrapt…

Op zaterdag 4 januari speelden vijf Stukkenjagers in het Torenvalk-toernooi in Valkenswaard. Herman Grooten werd gedeeld tweede met 5 uit 7, Sjoerd van Roon gedeeld vierde met een halfje minder. Bob Jansen kwam tot 4 punten, terwijl César Becx op 2,5 punt bleef steken. Tommy Grooten kwam in dit geweld tot 2 uit 7. Rapidschaak levert leuke fragmenten op. In de laatste ronde trof César een oud-Stukkenjager. Er was aanvankelijk weinig spannends te zien. Daar kwam uiteindelijk verandering in: na de volgende zet van zwart zag hij zijn kans schoon…

En nu maar hopen dat zwart erin trapt. De vraag is: wat is nu de beste koningszet voor zwart? En vooral: waarom? Je kunt je antwoord posten als reactie.

4 gedachten over “Erin getrapt…

 1. Vermoedelijk Kh6, omdat Kh7 en Kf7 Txg7+ Kxg7 Lc3 toelaat, en omdat Kf6 ook Lc3 toelaat. Kh6 Txg7, nu is er Te4+ en daarna Kxg7.

   1. Aha, na Txg7+ Kxg7 Lc3 heeft zwart e5, wat de penning opheft. Maar met dat wetende zie ik het verschil niet tussen Kh7 en Kf7. En ook niet waarom Kh6 fout zou zijn… misschien iemand anders.

    1. Precies, Paul. De beste zet is daarom … Kf7! (of Kh7!). Schaken is een psychologisch spel, vandaar de uitroeptekens: die twee zetten verleiden de witspeler namelijk heel wat sterker tot de blunder Txg7 dan na Kh6 het geval zou zijn geweest. Txg7 verliest inderdaad na Kxg7 Lc3 e5! waarna fxe5 zwart de gelegenheid geeft om zijn toren te redden. Het pionneneindspel na …e5! Lxd4 exd4 is gewonnen voor zwart, vanwege zijn gedekte vrijpion.
     Waarom dan toch 1-0? Ach, we waren moe na een lange dag schaken. Na Txg7 deed zwart hoofdschuddend Kxg7 om na Lc3 te vervolgen met het verliezende Kf6 Lxd4 cxd4 Kd3 en dan pas e5. Dat faalt op b4, met een voor wit gewonnen eindspel na exf4 Kxd4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *