We hebben een Brabants kampioen!

De twee laatste ronden van het WLC Weekendtoernooi brachten veel drama. In ronde 5 leek koploper Herman Grooten op zijn vijfde zege in successie af te stevenen. Maar hij liet een winnende voortzetting tegen IGM Dgebuadze lopen, waarna hij even later pardoes een onreglementaire zet produceerde. De twee minuten tijdcompensatie waren welkom voor zijn opponent, die er met de zege vandoor ging. 

Ook Sjoerd van Roon zag in deze ronde een voordelige stelling uit zijn handen glippen. Tegen oud-Stukkenjager Mees van Osch liet hij de witte stukken binnen op de damevleugel en dat werd hem fataal. De derby Bob Jansen – César Becx leverde het nodige kijkplezier. Na een matige opening koos laatstgenoemde voor een bizarre manier van nivelleren. In het eindspel leek zwart het nog te kunnen proberen, maar de engine was onverbiddelijk: remise. 

Spannende finale

Zo ging Herman voor de laatste ronde met 4 punten nog steeds aan de leiding in het ‘nevenklassement’ om de Brabantse titel, met Sjoerd, Bob en César op een halfje achterstand. In de slotronde liep Herman in het mes van een voorbereide variant, maar kwam nog wel terug in de partij toen de tegenstander de afmaker verzuimde. Er dreigde zetherhaling, maar die is zelden aan Herman besteed. Dan maar een kwaliteit geofferd, maar helaas ging hij daarmee te ver. Achteraf bleek dat de zetherhaling zou hebben volstaan voor een titel-op-weerstandspunten…

Inmiddels had Sjoerd zijn partij vlot gewonnen, en kon hij tevreden afwachten of Bob of César nog op gelijke hoogte konden komen. Bob stond beter, maar kwam er uiteindelijk niet doorheen. César had zijn tegenstander onder druk gezet door zijn dame te geven voor toren, loper en een pion. En dat werkte wonderwel. De dame werd teruggegeven en het resterende eindspel met pluspion werd uitgebouwd via een charmante wending. 

Zo eindigden Sjoerd en César als beste NBSB-leden op 4,5 punt, maar de Brabantse titel en bijbehorende beker gingen naar Sjoerd die over meer weerstandspunten beschikte. Van harte proficiat! In de eindrangschikking van het (hele) toernooi deelden zij de vierde plaats, achter de gedeeld winnaars Dgebuadze, Van Osch en Ciornei die 5 uit 6 scoorden.

Herman en Bob bleven dus op 4 punten steken. Robin Verhoeven krikte zijn TPR op de slotdag aardig op en eindigde op 3,5 uit 6. Ook een goede zondag voor Tommy Grooten, met twee zeges kwam hij op 2,5 punt. Jasper Kools eindigde met de winst in de laatste ronde op 2 punten.

Alle cijfertjes vind je op deze pagina. Van elke ronde kun je zestien partijen naspelen via deze link

Twee puzzelfragmentjes tot slot. In het eerste diagram, uit de partij César Becx – Niklas van der Valk, mag je zelf een leuk zetje voor wit bedenken. En in het tweede diagram, uit de partij tussen Bob Jansen en César Becx, zitten we midden in een slagenwisseling. De normaalzet 18… Pxe4 was kennelijk te min voor de zwartspeler. Dat moet creatiever kunnen. Maar hóé dan?

   

De antwoorden volgen later.

 

4 gedachten over “We hebben een Brabants kampioen!

        1. Bij sommige varianten van het doorgeefschaak zou dat inderdaad een oplossing zijn! Maar met Mark Huizer als arbiter durfde ik geen paard-uit-de-zak te spelen, Theo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.