Hoe de zaterdag afliep voor het derde kon je eerder (en hierboven) al zien. Maar nu vertelt teamleider Arjen van Amerongen wat er aan voorafging…
Net niet
Omdat Reinier, Sjo en Paul verhinderd waren, speelden we met drie invallers: Marleen, Mark en Maarten (Ma-Ma-Ma, een lastig selectiecriterium). Uit bij koploper Blerick 2 bleef de teller op 3,5 punten staan, waardoor we onze promotieaspiraties even moeten laten varen. Op grond van het ratingverschil trouwens een normale uitslag, bovendien had Blerick 5 (!) nationaliteiten aan boord en dat schrikt natuurlijk af. Aan Maartens bord had er misschien meer ingezeten, maar bij Hans schoot het alle kanten op, zie verderop.
Bord 1
John kreeg met wit een Siciliaan op het bord met pionnen op c4 en e4 waartegen zwart een drierijensysteem hanteerde. Tegen Johns witveldige loper op de diagonaal b1-h7 speelde zwart g6 en loper g7 (blijkbaar recente theorie). Na enig gemanoeuvreer kon John positioneel nadeel alleen voorkomen door met Pe2-d4 zwarts loper aan te vallen, hetgeen leidde tot zetherhaling (Lc6-d7, Pd4-e2, Lb7-c6 etc). Een nuttige remise tegen een ratingkanon.
Bord 2
Marleen hield het lang vol en haar tegenstander leek in het verre eindspel te ‘tilten’, mede door de vele patwendingen. Hij bleef (net) cool genoeg om de vis op het droge te trekken.
Bord 3
(Chauffeur) Ruud verwoordde het als volgt: “Onderweg naar Blerick had John als oppepper voor de wedstrijd deze keer geen broodje met zelfgemaakte eiersalade met stukjes tomaat maar een broodje fricandeau. Wat heeft dat nu met de schaakwedstrijd tegen Blerick 2 te maken? zul je zeggen. Nou ik weet het niet, maar de match liep deze keer niet zo soepel als tegen KiNG. Zo ook mijn partij, eigenlijk al vanaf het begin van de partij zat ik er niet zo lekker in. Mijn tegenstander had eigenlijk hetzelfde gevoel, bleek achteraf. Zo kwamen we in de tijdnoodfase tot de conclusie dat remise wel de beste uitslag zou zijn, en ondanks dat de match eigenlijk wel vroeg om nog wat te proberen had ik sterk het gevoel dat dit weleens als een boemerang zou kunnen werken in de stelling die ik had. Helaas, volgende keer weer voor de winst gaan.”
Bord 4
Invaller Mark bleef moeiteloos overeind tegen alweer een heel sterke speler.
Bord 5
Ikzelf probeerde met wit lang ruil te vermijden, gezien de stand op de borden. Rond de 20ste zet begon zich dit tegen me te keren, zodat ik moest vluchten naar een zwarestukkeneindspel. De zetherhaling rond de 40ste zet konden mijn tegenstander en ik geen van beiden vermijden.
Bord 6
By far de spannendste partij van de dag werd gespeeld door topscorer Hans (met zwart). Deze partij had letterlijk drie uitslagen kunnen hebben, zelfs in het verre eindspel.
Eerst stond het zo:
Hier heeft Hans groot voordeel; hij kan bijvoorbeeld rustig naar de damevleugel wandelen met zijn koning, en daarna a5! spelen. Na wat… onhandige zetten kwam de volgende stelling op het bord: