De Kentering 1 – De Stukkenjagers 5 3,5-4,5

Het vijfde pakte in Rosmalen zijn derde zege in vier ronden. Een trotse teamcaptain Roger Bougie stelde met plezier het verslag samen.

-3, -6, -8. Het hadden de temperaturen van zaterdag 17 december 2022 in bijvoorbeeld Katwijk, De Bilt en Tilburg kunnen zijn. In plaats daarvan waren het de computerevaluaties van de stand op de borden van achtereenvolgens:
• Emil waarbij de tegenstander remise aanbood (althans volgens diezelfde tegenstander); een aanbod dat Emil dankbaar accepteerde omdat daarmee ook de winst van het team binnen was.
• Marieke nadat ze met een aanval dacht twee pionnen gewonnen te hebben, maar bij nadere inspectie ontdekte dat ze een toren miste; en dan toch afwikkelen naar remise.
• Wong, die de langste partij van de dag speelde, alle risico’s kon nemen omdat de teamwinst al binnen was. Die in een eindspel met een pion minder dacht een weg naar de winst te zien die er volgens de computer niet was, waarbij hij zich ook nog eens verrekende.

En als je dan ondanks deze cijfers als team toch met de overwinning naar huis gaat, dan zit je in een goede flow. Met op die koude decemberdag aan de verschillende borden een mooie mix van talent en ambitie gekoppeld aan ervaring en geslepenheid, een supersub die de score opent met een overtuigende winstpartij (veel dank, Max Mutter!) en af en toe dat kleine beetje geluk dat je als team nodig hebt om bovenaan te kunnen blijven meedraaien in de groep.
Een fijn stel met andere woorden, dit vijfde, dat als collectief meer is dan de som der ratingpunten. Want weer werd een op papier zwaardere tegenstander op de rug gelegd. Hoe dat ging? De hoofdrolspelers lichten het graag toe.

Bord 8: Hans Kranenburg – Max Mutter 0-1

De partij van Max kun je hier naspelen. Hieronder zijn commentaar.

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. d4 exd4 4. Pxd4. Helaas ken ik geen gambits tegen de Scotch, dus ik ging maar in een solide variatie: de Schmidt-variation. 4… Pf6 5. Pc3 Lb4 6. Pxc6. We ruilen de paarden en hierna kende ik geen theorie meer. 6… bxc6 7. Ld3 O-O 8. O-O d6 9. a3 La5 10. Lg5. Hij pinde mijn paard aan mijn dame, dat vond ik niet zo leuk en ik wou er gelijk wat aan doen, zodat ik mijn dame in de aanval kon zetten voor een Queen-side aanval. 10… De7 11. Te1 De5. Om te voorkomen dat mijn paard gepind werd en een aanval te creëren op zijn loper. 12. Dd2 Pg4 13. Lf4 Df6 14. h3 Pe5 15. Lg5 Dg6 16. Kf1. Na een aantal moves schuiven had ik mijn dame in de aanval, maar miste ik de zet Lxh3 en begon ik maar met een Queen-side aanval. 16… Tb8 17. b4 Lb6 18. Le3. Hij wilde mijn loper ruilen en dat vond ik prima want dan was mijn pionnenstructuur gefixed. Omdat de Queen-side dicht was gemaakt wou ik mijn f-file openen om zijn koning te pinnen en verder te gaan met een kingside attack, maar om alles veilig te houden moest zijn witte loper in mijn overtuiging weg. 18… Pxd3 19. cxd3 f5 20. Lxb6 cxb6 21. exf5 Lxf5. Ik maakte de f-file open door de pionnen te ruilen en neem terug met mijn loper om op zijn d-pion te gaan lokken voor schaak. Deze zet was essentieel voor de winst uiteindelijk. 22. Te3 d5 23. d4 Tf6 24. Tae1 Tbf8 25. De2. De tegenstander maakte een fout en kon hierdoor zijn dame pinnen. Hij had twee opties: of hij verliest zijn dame of het spel. 25… Ld3 26. Txd3. Hij probeerde nog de game te redden maar tevergeefs. De combinatie die volgde was fataal: 26… Txf2+ 27. Dxf2 Dxd3+ 28. Pe2.
Helaas miste ik De3 voor de crushing defeat, maar hoe dan ook gaf de tegenstander in twee moves op. 28… Txf2+ 29. Kxf2 Dxa3. Black wins.

Max opent hiermee de score. ‘Alsjeblieft’, zegt hij met een brede glimlach. Jens, die al heel snel beter staat na een blunder van de tegenstander, weet eveneens op overtuigende wijze de winst binnen te halen.

Bord 5:  Jens Korzilius – Johan Knuvers  1-0

‘Mijn partij was eigenlijk al voorbij voordat hij echt was begonnen. Helaas, maar ook weer fijn voor het team, want het regende remises op deze koude zaterdag. Na een passieve reactie van mijn tegenstander op het Vienna gambiet (ik leer al die Nederlandse termen ooit nog wel!), dacht ik met 9. Dg3 een pion te winnen op e5 of g7, dus drukte ik de klok in en stond op voor een rookpauze.
1.e4 e5 2.Pc3 Pf6 3.f4 d6 4.Pf3 Lg4 5.Lc4 Le7 6.fxe5 Lxf3 7.Dxf3 dxe5 8.d3 h6 9.Dg3



Eenmaal terug had mijn tegenstander me in korte tijd verrast met 9…Pxe4?, waar ik eerst van schrok omdat ik die zet niet had gezien. Pxe4 faalt natuurlijk door Lh4 en het verlies van een dame. Maar 10. Dxg7 valt een toren en f7 aan, en na 10…Tf8 11. Pxe4 Pd7 12. 0-0 Pc5


maakte zijn koning door een paar schaakjes een mooie wandeling naar de andere kant van het bord, die uiteindelijk eindigde op a4 met mat.
13.Lxf7+ Kd7 14.Dg4+ Kc6 15.Le3 b6 16.Pxc5 bxc5 17.De4+ Kb6 18.b4! c6 19.bxc5+ Kc7 20.Dxe5+ Kb7 21.Tab1+ Ka6 22.Lc4+ Ka5 23.Dc3+ Ka4 24. Db4#


Het meeste van de partij was vooral ‘clean up’, maar al met al toch een gezellige middag in Rosmalen en een mooie winst voor Stukkenjagers 5, die zeker nog strijden voor een promotieplek!’

Tussenstand: 2-0 in ons voordeel. Dat geeft lucht aan de anderen, een remise is dan voor het team ineens niet zo’n heel slecht resultaat meer. En dus…een halfuur later deelt zowel Jeroen als Bastiaan het punt met de tegenstander. Ook aan mijn eigen bord loopt het uit op remise: 3,5-1,5.

Bord 4: Ton Snoeren – Jeroen van de Rijt  ½-½

‘Ik mocht aantreden tegen de veteranenkampioen 2022 van Brabant in een gelijkopgaande partij. Mijn verdediging was goed, de tegenstander kwam er niet doorheen. In het eindspel met lopers tegen lopers bouwde ik een vesting en bood ik remise aan. Dit nam Ton niet aan. Echter een tiental zetten later zag hij in dat hij er niet doorheen kwam en ik maakte geen fout meer. Opstelling was dus remise. Blij met de teamoverwinning.’

Bord 1:  Bastiaan van de Rijt – Leon ter Beek  ½-½

‘Ik verraste Leon in de opening, maar hij reageerde daar goed op. In het middenspel kwam er een grote stukkenruil. Ik bood remise aan en de tegenstander nam dit aan. Als hij dit niet had gedaan, dan was het op den duur ook remise geworden (dan had ik wel op moeten letten). Blij dat het team gewonnen heeft. De Kentering had een sterke opstelling. Dat is de reden dat ik heel tevreden ben met teamoverwinning.’

Bord 6: Hans van Eijk – Roger Bougie ½-½

‘Ik kwam met zwart goed uit de opening en kon algauw het initiatief overnemen. De stelling was vanaf zet 7 best ingewikkeld en met de twaalfde zet maakte mijn tegenstander een fout. Die had ik volgens de engine kunnen afstraffen; maar… ik ging wel naar het goede veld, maar helaas met het verkeerde paard. Daarmee gaf ik een mogelijke +2 uit handen. Ik behield het initiatief en een kleine plus in het verdere verloop van de partij. Hans zat nooit lekker in die partij, vertelde hij achteraf, maar hij vond telkens wel de goede zetten, na die ene fout. Richting het eindspel begon ik me zorgen te maken over het loperpaar van wit en mijn inspanningen waren er vanaf dat moment op gericht om in elk geval één van deze lopers van het bord te halen. Dat lukte en daarmee was de partij volkomen in balans toen wit remise aanbod.’ 

Met een comfortabele voorsprong schaken we nog op drie borden. Op bord 7 sleept Marieke er op knappe (of beter wonderbaarlijke) wijze een half punt uit.

Bord 7: Marieke Sarton – Wilbert van Eijk  ½-½

‘Ik speelde aan bord 7 met wit. De partij ging tot de 20e zet gelijk op. Toen volgde er een slagenwisseling, waarbij een veelvoud van zware stukken, lichte stukken en pionnen van het bord verdween. Ik was in de volle overtuiging dat ik met twee pionnen meer overbleef. Dus zeer tevreden over mezelf begon ik voortvarend met mijn pionnen op te rukken. Totdat ik er vier zetten later achter kwam dat ik bij die bewuste slagenwisseling ook ergens een toren was kwijtgeraakt. Dus ik stond fors achter (-6,1 vond de engine) in plaats van twee pionnen voor. Eenmaal bijgekomen van de schrik en verbazing, besloot ik maar door te gaan met mijn pionnenopmars. Mijn tegenstander was zo onder de indruk van mijn voortvarendheid dat hij niet veel later besloot een kwaliteit terug te geven om mijn pionnen te stoppen. Kijk, dat scheelt weer. Maar nog steeds -3,5, met niet veel stukken meer op het bord. Hij een toren, loper en één pion, ik een toren en twee pionnen. En twee zetten later ging mijn tegenstander in de fout, waardoor beide torens en bij ieder één pion van het bord zouden gaan. Zover liet hij het niet komen, en hij bood remise aan. Wat ik met beide handen aangreep!’ 

Terecht, Marieke! Tussenstand: 4-2. Nog een half punt. Het is weer spannend maar het ziet er goed uit. Zowel Emil als Wong koerst af op een remise.

Bord 3:  Emil Voorhorst – David Bruggeman   ½-½

‘Ik had de eer het strijdtoneel te delen met David Bruggeman (1828). Na de opening ging de strijd redelijk gelijk op met over en weer wat schoonheidsfoutjes, waardoor de kansen steeds leken te keren. In het middenspel kreeg ik meer controle over de stelling. Ik dacht zelfs een paard in te kunnen sluiten, maar overzag daarbij een ontsnappingsroute die mij dwong een loper te ruilen voor dat paard. Op zich geen man overboord, maar ik raakte daardoor wel een sterke loper kwijt die de controle had over de witte velden. De slag om het middenveld wist ik desondanks te winnen en ik kon afwikkelen naar een eindspel met een pionnetje meer op het bord. Dat bleek helaas niet genoeg voor de winst, want ik kon maar ternauwernood ontsnappen aan een matdreiging door met een aantal schaakjes David te dwingen tot zetherhaling. Met deze remise kon ik de teamwinst veilig stellen omdat we inmiddels al 4 bordpunten hadden.’ 

De winst is binnen met de puntendeling van Emil. Mooie prestatie weer met twee knappe overwinningen van Max en Jens aangevuld met solide (en soms net wat minder solide) spel aan de andere borden. Daarmee is Wong vrij om voor zijn eigen kansen te gaan en hij neemt het risico. Hij slaat een remiseaanbod af en kiest voor alles of niets. Een interessant eindspel volgt waarin Tom op knappe wijze de eer redt voor De Kentering.

Bord 2: Tom Furstenberg – Tsz Keung Wong 1-0

‘After 45 moves, the following position is reached:

The score of the team was 4.5 – 2.5, thus my game would not change the result of the team. The opponent also offered a draw at this point. However, I did not take the draw and decided to play for a win, even though I might lose.
White is a pawn up, but his bishop is not that useful compare to my knight. Moreover, I can enter the center with Kd5 to protect e6 and c6 (and potentially attack b4 or f4). Black needed the king to control the c4-d4-e4 squares, and the bishop to protect the pawns on f4 and b4. I was like, I might be able to win, if somehow his king is not protecting these squares. Moreover, I do not see how his h3 pawn can pose any threat.
I was too optimistic to create a zugzwang-like position and win the game. Even though the position was boring and drawish, the endgame was the most exciting part of the game. Unfortunately, then, I lost.
Funny enough: the engine says it is still a draw even if I have the following modified ‘dream-like’ position…’



Een gedachte over “De Kentering 1 – De Stukkenjagers 5 3,5-4,5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.