De Stukkenjagers 3 houdt het in eigen hand

Het derde beleefde een succesvol bezoek aan hekkensluiter ASV 3. De Arnhemmers waren erin geslaagd om vier keer achter elkaar 4-4 te spelen. Al na twee uur spelen werd duidelijk dat er geen vijfde keer zou komen. De score werd geopend met een puntendeling. John Greunsven (8) keek na het aanbod nog een kwartiertje naar de andere borden, en zag dat het goed was: remise. Aan meerdere borden hadden de SJ’ers immers veelbelovende stellingen. Fr√© Hoogendoorn (2) tekende als eerste een vol punt aan. Meteen vanuit de opening startte hij met zwart een koningsaanval, waarop zijn tegenstander het antwoord schuldig bleef. Sterker nog, een ondoordachte witte pionzet gaf Fr√©s aanval het beslissende zetje. Pats, pats: 1,5-0,5. Even later werd de partij van Erik Dignum (3) remise. Na een flinke tactische slagenwisseling bleek Erik een kwaliteit geofferd te hebben, maar toch een beetje (te?) bang te zijn om all-in te gaan, 2-1.
César Becx (1) had al vanuit de opening een mooie stelling. Hij verkoos pionwinst boven een koningsaanval en smaakte in het vervolg het Karpoviaanse genoegen om Рmet de toren op a1 Рhet beslissende Pa3-b1! te lanceren. Eenmaal op droomveld e4 aanbeland was het snel gedaan met het zwarte verzet: 3-1. Rudolf Kat (4) speelde een partij om door een ringetje te halen. Hij deed alles goed in de voorbereiding op een vernietigende koningsaanval: 4-1.
Ook Roland Daamen (5) speelde een strakke partij. Met tal van thematische manoeuvres wist hij in het late middenspel via de f-lijn de vijandelijke stelling binnen te dringen. Met de toren en het paard die hem uiteindelijk restten richtte hij veel meer schade aan dan de vijandelijke toren + loper in de counter. Met de afwikkeling naar een gewonnen toreneindspel zette hij de kroon op het werk, 5-1.
Teamleider Ruud Feelders (7) mocht het laatste punt drukken. Hoewel de engine bij de Chinees beweerde dat hij eerder had kunnen toeslaan, kwam zijn zege de hele middag niet in gevaar. Toen zijn extra pionnen in het dubbeltoreneindspel bijna aan de overkant waren, geloofde de tegenstander het wel: 5 uit 6 voor Ruud en 6-1 voor ons. Tja, en dan Karel Storm. Voorafgaand aan de match had C√©sar hem gewezen op een opmerkelijke parallel. Twee seizoenen geleden scoorde C√©sar – naast zeven remises – twee zeges, allebei op een Carlo. Karel stond dit seizoen op 5 uit 6, hij verloor enkel in de openingsronde van een jonge vrouw. En verdomd, laat nou ook ASV 3 over zo’n jonge vrouw beschikken. Zou het niet grappig zijn als…? Na deze profetie – een ander zou zeggen vloek – moet Karel met bange voorgevoelens aan bord 6 hebben plaatsgenomen. En jawel hoor, daar verscheen Quirine Naber. Die speelde de hele middag stukken beter dan haar rating doet vermoeden. In een gecompliceerde tactische partij bleef ze vervloekte Karel de baas. Sorry!
Door deze 6-2 zege blijft SJ 3 koploper, met evenveel matchpunten als HMC 2 en Paul Keres 3, maar wel 3 c.q. 5 bordpunten meer. Als er in de slotronde gewonnen wordt van Paul Keres, dan zijn we kampioen als ASV 3 een bordpuntje sprokkelt tegen HMC 2. We hebben er alle vertrouwen in, temeer daar Keres voorzover bekend niet over jonge vrouwen beschikt, integendeel zelfs.
De uitslagen en de stand in 3G vind je hier. De individuele scores vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *