De Stukkenjagers 3 verliest onnodig

Het derde viel terug naar de middenmoot door een nipt verlies bij Strijdt met Beleid in Nijmegen. De nederlaag kwam pas in de laatste partij tot stand. De eerste score kwam van Martijn Blom (5). Na een zet of twintig stond er een vrijwel symmetrisch eindspel op het bord: remise. Ook Erik Dignum (4) voelde wel iets voor remise, maar hij moest toch maar doorspelen met dame+paard tegen dame+loper. Daarna duurde het even voordat de score muteerde. Rudolf Kat (7) bracht SJ 3 op voorsprong met een verdiende zege, maar daar stond tegenover dat Peter Huibers (1) het niet kon bolwerken tegen de sterkste tegenstander, die het openingsvoordeeltje keurig uitbouwde. Kort daarop stond het ineens 3,5-1,5. Roland Daamen (6) had secuur berekend dat hij met zijn dame de witte stelling kon binnendringen, waarna zijn toren een pion kon snaaien. Dat bleek beslissend. Erik Dignum haalde op curieuze wijze het punt binnen. Zijn tegenstander liet al zijn pionnen op de kleur van zijn eigen loper vastleggen, en Erik kon met zijn paard op de witte velden naar winnend voordeel manoeuvreren. Het stond al +6 voor hem, toen hij opeens de Nijmegenaar de kans bood om zijn paard te slaan. Erik kreeg een hartwip toen hij besefte dat terugslaan tot een verloren pionneneindspel zou leiden. Maar het geluk was met hem; zonder terugslaan bleek hij over een verborgen promotiecombinatie te beschikken.
Maar niet lang na de tijdcontrole stond het weer gelijk. Fré Hoogendoorn (2) zag zijn tegenaanval op de damevleugel keurig in toom gehouden en moest vervolgens lijdzaam toezien hoe zijn tegenstander door zijn koningsstelling heen sneed. John Greunsven (8) had het aanvankelijk redelijk voor elkaar, maar een ongelukkige torenzet kostte hem een kwaliteit. Daarna werd hij keurig uitgeteld.
Bij deze 3,5-3,5 stand rustte het lot van het team op de schouders van César Becx (3). Die stond eerst wat beter, daarna wat slechter, en leverde na de tijdcontrole een pion in. Hij keepte aanvankelijk uitstekend, en toen de laatste torens werden geruild leek hij met twee paarden en 3 pionnen tegen loper, paard en 4 pionnen weinig te vrezen te hebben. Niets doen leek het devies, maar dat is aan César helaas niet besteed. Hij zocht de complicatie om snel naar remise af te wikkelen. Niet logisch, maar het had kunnen werken, ware het niet dat hij bij het uitvoeren van de geplande remisebrengende zettenreeks last kreeg van waanbeelden en toch maar voor een extra pionoffer koos. Dat bleek onzinnig te zijn. Een dure 4,5-3,5 nederlaag was het gevolg.
De uitslagen en stand in 3G vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.