De Stukkenjagers 3 – Zuid-Limburg 5 7-1

Het derde heeft de aarzelende start in de vierde klasse achter zich gelaten en sloeg onverbiddelijk toe. Teamleider Arjen van Amerongen doet verslag. 

Heel Dikke Winst

Hier kunnen we kort over zijn: het derde bereikte een daverende 7-1 overwinning op Zuid-Limburg 5! Ik laat de teamgenoten aan het woord.

Bord 1

Ruud won alwéér aan bord 1, ditmaal met zwart: “Een partij waarin ik net na de opening wel wat kleine probleempjes had, alhoewel ik vermoedde dat mijn tegenstander daar anders tegenaan keek. Zo nu en dan een zucht, je kent dat wel 😊. Maar toen mijn overgebleven paard ook ontwikkeld was kozen mijn zwarte stukken betere velden dan de witte. Onder druk bezweek de witte controle, en na nog een pionoffer uit wanhoop streek hij na 33 zetjes de vlag!”

Bord 2

John had weinig moeite met zijn tegenstander: “Mijn tegenstander speelde een variant die ik zelf ook op het repertoire heb staan. Ik week af van de hoofdvariant en daarop reageerde zwart na lang nadenken met een heel slecht plan. Ik won veel tempi en kreeg een volledige controle over de stelling. Ik kon een paard op d6 posteren met schaak en rochadeverlies. Met de koning nog in het centrum was zwart machteloos tegen mijn aanval en volgde er mat op de 22e zet.”

Bord 3

Ikzelf speelde remise op bord 3. Nog niet kunnen analyseren, maar ik vertrouwde zijn laatste zet niet. Het begeleidende (tactische?) remiseaanbod kon ik met het oog op de overige borden makkelijk accepteren. 

Bord 4

Peggy speelde creatief, kon winnen, maakte het (te) spannend, kon (bijna) weer winnen maar de tegenstander bleek een taaie, ook remise dus.

Bord 5

Hans maakte gehakt van zijn tegenstander, uiteraard met zwart:

“Het meest te spreken was ik over 29…c4. Zijn besluit om alle torens te ruilen vlak daarvoor maakte van een betere stelling voor zwart een huizenhoog gewonnen stelling voor zwart.”

Bord 6

Paul aan 6 won ook al overtuigend!

Bord 7

Sjo verwoordde zijn overwinning aan bord 7 alsmede de derde helft als volgt: “Mooie teamprestatie. Ik speelde op het 7e bord met zwart tegen John Uckerman. Hij speelde de scherpe variant met 1.e4 – c5 2. b4. Mijn tweede zet was e6. In de opening stond hij beter: 2.4 plus volgens de engine. Uiteindelijk kon ik hem via een kleine combinatie mat zetten op de 29e zet.

De derde helft bij Agora was ook top. Zondag vooral koffie, water en fris gedronken.”

Bord 8

Bijna-vaste invaller Thomas won ook al. Of, zoals-ie zelf zei: “We kregen in een Franse doorschuifvariant een wat onorthodoxe stelling op het bord.

Hier liet mijn praatgrage doch sympathieke tegenstander (begrijpelijk) de kans liggen om de hele a-lijn vol te zetten. Dit bleek verstandig, daar hij in het middenspel een duidelijk voordeel kreeg en een pionnetje wist te winnen. Mijn compensatie bestond uit een sterk paard op e6. Objectief gezien was dat te weinig, in de praktijk zorgde het voor problemen. Toen zijn f-pion eraf ging waren mijn grootste zorgen voorbij. Toen hij (wel onder enige druk) uiteindelijk ook een stuk blunderde bleek de strijd helemaal gestreden. Leuke, spannende partij die zomaar de andere kant op had kunnen vallen.“

 

De Stukkenjagers 3                                                      Zuid Limburg 5            7-1

Feelders, R.A.J. (Ruud)                          2031            Vaassen, J.M. (Jack)      1954    1 – 0

Greunsven, A.A.J.M. (John)                   1997            Schotman, P.C. (Peter)  1920    1 – 0

Amerongen van, A.J.M. (Arjen)             1917             Graff, L. (Leon)             1787    ½ – ½

Amerongen-Jansen van, M.J.C. (Peggy) 1909         Schubert, K.J. (Karl)      1879    ½ – ½

Iersel van, J.A.M. (Hans)                       1899              Heuts, J.H.E. (John)       1793    1 – 0

Castermans, P.J.M. (Paul)                      1849             Bischoff, G. (Gerard)     1793    1 – 0

Smeets, M.E.J. (Sjo)                              1889               Uckerman, J.R. (John)   1713    1 – 0

Kaufmann, T.F.C. (Thomas)                   1775               Chappin, R.V.H. (Rene)  1713    1 – 0

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *