Een gelijkspel en een verrassende zege

Op 12 maart traden zes van de zeven Stukkenjagers-teams aan in de KNSB-competitie. Wederom bleef de oogst beperkt tot drie matchpunten.

De Stukkenjagers 1 had voor de cruciale wedstrijd tegen Paul Keres 2 maar liefst drie invallers nodig. Zij weerden zich kranig, en uiteindelijk zou Leendert Pols aan bord 7 zelfs voor het eerste invallershalfje van het seizoen zorgen. Eerder hadden Luuk Baselmans (2), Herman Grooten (5) en César Becx (10) voor een solide voorsprong gezorgd, al moest Sjoerd van Roon (9) de vlag strijken. Toen Sam Baselmans (1) in een spannende partij ook tot winst kwam, leek een matchzege nabij. Helaas konden Martijn Blom (3), Erwin Kalle (6) en Wout Verboven (8, tegen oud-lid Gerben Veltkamp) hun slechter staande eindspelen niet keepen. Stefan Beukema (4) probeerde nog ijzer met handen te breken, maar meer dan remise – en dus 5-5 – zat er niet in. De uitslagen en stand in 1B vind je hier. Ze zijn zodanig dat SJ 1 nog steeds in de race is voor promotie. Dan zijn wel (stevige) overwinningen in de drie resterende duels nodig. Overigens is degradatie  ondanks de 7 matchpunten nog niet helemaal uit beeld.

De Stukkenjagers 2 trad aan tegen het sterke Venlo 1, en speelde lang gelijk op met de huizenhoge favoriet in 2D. Oké, Erik Dignum (1) ging ten onder tegen oud-lid Maarten Strijbos en ook Fré Hoogendoorn (5) redde het niet, maar daar stonden prima winstpartijen van Peter Huibers (6) en Arjen van Amerongen (8) tegenover. Omdat Ruud Feelders (7) had geremiseerd stond het 2,5-2,5, totdat… John Greunsven (op 2 tegen – ja – oud-lid Mart Nabuurs) op zet 40 pardoes (!) de tijd overschreed, in een stelling die goede remisekansen bood. Ook Rudolf Kat (4) kreeg een mooie kans op (veel) meer, maar toen hij die miste was er een nul. Omdat ook Peggy van Amerongen (3) in het eindspel ten onder ging, stond er toch ‘gewoon’ 2,5-5,5 op het wedstrijdformulier.  De uitslagen en stand in 2D vind je hier. SJ 2 zal boven zichzelf uit moeten stijgen om degradatie te voorkomen. 

De Stukkenjagers 3 had een soortgelijke ervaring als SJ 2. Tegen koploper HMC 2 schaakte het lang goed mee, maar aan het eind was de uitslag toch ratingconform: 2,5-5,5. Winstpartijen waren er voor Paul Castermans (6) en Reinier Jaquet (7), en Joppe Raats (2) moest na een zeer spannende partij in zetherhaling berusten. Helaas liepen Elias De Reese (1), Sjo Smeets (3), Henk Jan Beukema (4), Mark van Beurden (5) en Ron de Veen (8) – veelal in het eindspel – tegen een nederlaag aan. De uitslagen en stand in 3H vind je hier.

De Stukkenjagers 4 had een vrije ronde, en op 2 april nog één. Door de terugtrekking van twee teams zal er uit 4I geen team degraderen, dat is dan weer goed nieuws.

Velen hadden de hoop al opgegeven dat De Stukkenjagers 5 zijn schamele totaal van 1 matchpunt nog zou kunnen ophogen. Maar zie: uit tegen het beduidend sterker geachte De Kentering 1 boekte SJ 5 de eerste zege van het seizoen. Helden van de dag waren de zegevierende Leo van Gelder (3), Jeroen van de Rijt (4) en Ton Renes (5). En wat te denken van de remise van captain Jan Weijters aan bord 1? Gevoegd bij de halfjes van Bastiaan van de Rijt (2) en Roger Bougie (7) kwam er een fraaie 4,5-3,5 voor de onzen op het scorebord. Dat Carlo Butalid (6) en Jan van den Dries (8) verloren mocht de pret niet drukken. De uitslagen en stand in 5G vind je hier.

Dat De Stukkenjagers 6 aan de uitwedstrijd tegen De Oude Toren 1 toch nog 2,5 bordpunt overhield, mag ook als een prestatie worden ervaren. Theo van de Hoek (4) zette de toon door in een voorafgespeelde pot remise te spelen tegen een veel hoger gerate speler. Op de wedstrijddag kwamen daar nog puntendelingen van Paul Vermee (6) en Bert Wels (7) bij. En, nog bijzonderder, een mooie zege van invaller-debutant Yoran Viveen (8). Dan is het niet erg dat Cees Zoontjens (1), Hans van Driel (2), Wil Wouts (3) en Frans Pistorius (6) verloren. De uitslagen en stand in 6F vind je hier.

Ook De Stukkenjagers 7 had de beschikking over een debuterende supersub. Daan van Kalken boekte tegen Staunton Etten-Leur een vlotte zege aan bord 7. Uiteindelijk kwam SJ 7 wel te kort. Kopman Jens Korzilius won, terwijl Tsz Keung Wong (2) en Ton van den Heuvel (5) remiseerden. Helaas kwamen Max Mutter (3), Jeffrey van Huijgevoort (4), Jan Bergsma (6), Gijs Walker (8) niet tot scoren: 3-5. Het slotstuk van de wedstrijd, die plaatsvond in de Balkonkamer, stond in het teken van kortsluiting in enkele bovenkamers. De uitslagen en stand in 6F vind je hier.

Inmiddels zijn alle uitslagen verwerkt in de Eeuwigdurende Stukkenjagers-ranglijst, de seizoensranglijst en niet te vergeten de Stukkenjagers-rating

Een gedachte over “Een gelijkspel en een verrassende zege

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.