PION/Mook combinatie 2 – De Stukkenjagers 5

Het eerste verslag na een speelronde komt vrijwel steeds van het vijfde óf het zesde. Deze keer won Jan Weijters de race.

De Alles Is Anders-show

Een eeuw geleden zou men te paard naar Groesbeek zijn getogen. Sterker, de meesten van ons dorpelingen, zouden dit schaakwalhalla of deze negorij niet hebben kunnen lokaliseren. Met heel veel paardenkrachten was het nog een hels eind.
Ik had het team op de hoogte gebracht van mijn aanwezigheid en deelname deze middag, maar ze geloofden het pas toen ik hen met twee vriendelijk vooruitgestoken vuisten verwelkomde. Eerst was ik door mezelf tot reserve gebombardeerd, vervolgens zou ik in Veldhoven komen opdraven, dat later Steensel bleek te zijn, toen zou het afgelast worden vanwege strengere regels en tenslotte gingen die pas een dag later in, hetgeen betekende dat de paardenkrachten op het bord hun werk moesten gaan verrichten. ’s Avonds smeekte César mij om toch in Groesbeek samen met het vertrouwde team ten tonele te verschijnen. Tot op een minuut voordat ik in de auto stapte richting A50, had ik het sterke gevoel dat op enig moment opnieuw de telefoon af zou gaan. Never a dull moment bij De Stukkenjagers.

De uitslag is evident, maar hun teamleider Huub Blom verbaasde zich over de tegenstand die we hadden geboden, hij sprak van een geflatteerde uitslag. Hieronder de bevindingen van alle spelers:

Bord 1. Bastiaan van de Rijt – Jorg Benningshof 0-1

“Ik kwam goed uit de opening. Dacht even dat ik een pion kon winnen, dat was niet zo. Mijn loperzet was niet goed.
De loper werd ingesloten en ik verloor onmiddellijk het stuk. Daarna liep ik achter de feiten aan. Het was vechten tegen de bierkaai, terecht verloren. Toch hebben Jeroen en ik een leuke dag gehad.”

Bord 2  Niek van Diepen – Ton Renes 1-0

“Alhoewel ik met zwart niet onaardig uit de opening, de modern defence, kwam behandelde ik de fase daarna te passief. Na een lange rokade zijnerzijds kon mijn tegenstander rustig al zijn materieel in stelling brengen voor een vernietigende koningsaanval. Omdat ik de koningsstelling niet met f5 durfde te openen, wat achteraf wel de beste optie bleek, werd mijn manoeuvreerruimte kleiner en kleiner en uiteindelijk kon ik alle dreigingen niet meer het hoofd bieden. Jammer, ik had mijn debuut graag anders voorgesteld.”

Bord 3  Emil Voorhorst – Ton Thijssen  0-1

“Lang ging de strijd gelijk op, totdat ik in het middenspel een combinatie over het hoofd zag en prompt een pion achterkwam. Waarschijnlijk was dit het gevolg van een hongerklop, want er was niets te eten te krijgen in Cultureel Centrum De Mallemolen. Een curieuze zaak want hoe kun je zonder voedsel je rondjes mee blijven draaien? Die pion gaf uiteindelijk de doorslag waardoor mijn voorgenomen MOOKERSLAG uitbleef.”

Bord 4  Piet de Leeuw – Jeroen van de Rijt 1/2-1/2

“De tegenstander kwam met de Orang-oetan-opening (1.b4), altijd spannend. In het middenspel verloor ik een pion, maar door de stukken goed neer te zetten had ik veel compensatie. In een spannend eindspel verdedigde ik goed en ruilde ik alle stukken af. Dik tevreden met remise en weer een leuke middag.”

Bord 5  Leo van Gelder – Herman Brinkhof  1-0

“Vanuit de opening kwam ik met wit in een Caro-Kann-achtige variant terecht die ik onlangs al meerdere keren op het bord had gekregen. Ik verloor ze allemaal en in deze partij leek het ook die kant op te gaan. Mijn opponent opende op de 10e zet met Db6 een aanval op de pionnen b2 en d4, maar die kon ik gemakkelijk pareren. Kwam echter steeds meer in de verdrukking te staan en moest daardoor uit een verdedigend vaatje tappen. Mijn dame, twee paarden en twee torens kwamen juist daardoor op die velden te staan die ik voor ogen had. Op de 26e zet infiltreerde mijn dame de zwarte koningsstelling via h6. Uiteindelijk kon zwart de verschillende matdreigingen niet meer pareren en moest hij zijn dame ruilen tegen mijn toren en paard, maar verloor daarbij alle pionnen op de koningsvleugel en nog enkele op de damevleugel.”

Bord 6  Huub Blom – Carlo Butalid 1-0

“Het begon als een Weense Opening. Op een gegeven moment ging zijn dame naar f3 en bedreigde, samen met zijn loper, mijn paard op d5. Het paard moest dus weg. Als ik het met een pion zou verdedigen, zou ik een geïsoleerde pion krijgen. Het paard op f6 betekende een penning. Dus besloot ik toch maar om mijn paard naar voren te schuiven. Maar toen ging zijn loper mijn paard pakken, en ik nam terug met mijn pion, waardoor ik de weg vrij had gemaakt voor zijn dame – mat op f7!”

Bord 7  Jan Weijters – Alexander Bouwman  1/2-1/2

“Damegambiet, de Chigorin-variant. Op de negende zet week mijn tegenstander af van de theorie. Mijn a3 was niet de sterkste voortzetting, echter in het middenspel kwamen mijn stukken steeds beter te staan. De stelling neutraliseerde zich totdat er een onnauwkeurige zet uit Alexanders vingers glipte waardoor ik een toren tegen een loper overhield. In de analyse zag ik dat ik de winst heb laten liggen. Ik had gewoon de loper met mijn dame kunnen slaan! Terugslaan met de pion zou voor zwart dameverlies betekenen. Omdat ik deze kans niet benutte moest ik zelf de toren tegen de loper ruilen om mat te voorkomen. Een puntendeling was het gevolg, maar ik had een kans voor open doel gemist, net als de rood-witten van onderstaande Jan later op de avond…”

Bord 8  Bram Knippenberg – Jan van den Dries 1-0

“Voor mij een schaakmiddag in Groesbeek om snel te vergeten. Meteen in de opening kwam ik al wat gedrongen te staan. Toen ik lang gerokeerd had om wat ruimte te scheppen op de andere vleugel, bleef de tegenstander mij in de tang houden. Net toen ik een wat gelijkwaardige stelling had bereikt, verloor ik door een domme zet een loper. Toen enkele zetten later daar nog een paard bijkwam, speelde ik nog even tegen beter weten in door. De zware stukken stonden immers allemaal nog op het bord. Maar de uitslag stond vast: 1-0!”

Het verslag van de Groesbekenaren vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.