Staunton Etten-Leur 1 – De Stukkenjagers 6 4,5-3,5

Het zesde is een van onze drie teams in de (daarom) nu al legendarische klasse 5L. Captain Roger Bougie en zijn kornuiten luiden het seizoen in met een al even legendarisch verslag.

Verhalen uit het gekkenhuis

In de eerste ronde van de externe competitie spelen we met een vernieuwd De Stukkenjagers 6 in Etten-Leur tegen Staunton 1. Op papier een gelijkwaardige tegenstander en veel zou daarom afhangen van de vorm van de dag. 

We spelen in activiteitencentrum annex wijkgebouw D’n Drempel dat wegens ‘veroudering’ binnenkort zal worden gesloopt. Dat is jammer, zo weet iedereen die er wel eens is geweest. Nergens is het zo prettig schaken als hier; trofeeënkast, kunstbloemen, kerstverlichting en slingers. Het biljart achter in het zaaltje wacht geduldig op spelers en een jonge Elvis overziet de situatie vanaf de muur. En je mag er zelf je koffie, frisdrank of biertje pakken (niet vergeten te turven!).  

pastedGraphic.png

We komen het schaakbingobiljartzaaltje binnen via de ‘Wachtruimte bloedafname’. Rechts van de deur een boekenkast met een medische encyclopedie en inspirerende titels als De gekwelde man, De vrouw die met vuur speelde, De Marathon Loper, Ondanks! en Verhalen uit het gekkenhuis.  

De ontvangst is prettig en gastvrij en om 13.00 uur gaan de klokken aan. 

Bastiaan van de Rijt (bord 2, zwarte stukken) is als eerste klaar. Het is 14.35 uur en we staan met 1-0 achter. 

De gekwelde man door Henning Mankell en Bastiaan van de Rijt.

pastedGraphic_1.png

Met de door Bastiaan gekozen titel als thema voor de terugblik op zijn partij is nagenoeg alles gezegd. Hij heeft verder dan ook niet veel woorden nodig om zijn partij te beschrijven: 

Tot de 15e zet ging het goed. Als ik Df4 niet had gedaan (was een blunder want toren slaat dame), dan was het iets beter of gelijk voor mij. Stom en beter nadenken, volgende keer.

Een tijdje later moet ook broer Jeroen (bord 5, wit) zijn verlies nemen. Jeroen blikt als volgt terug: 

Ondanks! (1) door Fiona Flanders en Jeroen van de Rijt.

pastedGraphic_2.png

Ik kwam goed uit de opening. Ik had het initiatief naar mij toe kunnen trekken door e4 te spelen. Ondanks dat deed ik dat niet en toen ging het bergafwaarts. Beetje beïnvloed door Bastiaan omdat hij zo’n blunder maakte. Hierdoor ging ik ook wat slechter spelen, jammer…

Twee partijen gespeeld, 2-0 achter. Maar dan lijkt het tij te keren. 

Het werkt! door Johan Faber en Roger Bougie 

pastedGraphic_3.png

Op mijn eigen bord (bord 8, zwart) is de situatie na 21 zetten in evenwicht. Daarna wordt het interessant. Wit speelt a4. Ik weet niet precies wat het idee hierachter is. Wellicht Lb5 bij de volgende zet? 

pastedGraphic_4.png

Ik besluit 22… d4 te spelen. Dat voelde hier als de beste zet en dat blijkt in de analyse ook zo te zijn. De bedoeling is de tegenstander iets te geven om over na te denken en het werkt! De volgende zet van wit is suboptimaal.

23. Le4!? Pxe4 24. Dxe4 Dxa4!? 25. Txb7 Tfe8 26. Te7??

Een blunder van wit en ik sta nu duidelijk beter. 

26 … Txe7 27. Lxe7 Te8 28. cxd4 Dxd4 29. Dxd4 LxD4 30. b3??

Weer een blunder van wit en de partij is gespeeld. Mijn tegenstander biedt remise aan.

pastedGraphic_5.png

30. …  Lc5 is de enige goede zet en daarna is het rustig uitspelen. Na zet 42 geeft mijn tegenstander op. 

16.10 uur. Het is 2-1 voor Staunton.

Als ik samen met mijn tegenstander in een nabijgelegen ruimte een aantal varianten doorspreek, komt Maarten Werkhoven binnen. Goed nieuws, Maarten heeft aan bord 1 (wit) gewonnen van de ratingklepper van Staunton. Een knappe prestatie! De analyse van Maarten:

‘Ondanks!’ (2) door Fiona Flanders en Maarten Werkhoven

pastedGraphic_2.png

Mijn partijen zijn altijd van dezelfde structuur ik verlies meestal een pion in de opening en dan verlies ik de partij. Ondanks weer een pionverlies (nu pas in het middenspel 😉) kwam het toch zomaar goed. Ik wist een paar zetten later ook nog een loper te offeren. En dat was genoeg voor een enorme aanval op zijn koning. Bij zet 35 was het mat of opgeven voor mijn tegenstander.

2-2! Op het nagenoeg hetzelfde moment (‘Maarten was ieieieietsje eerder klaar’) verslaat ook Thomas Tepe (bord 3, wit) zijn tegenstander. 

Scar Tissue door Anthony Kiedis en Thomas Tepe

.