Stroeve start van het seizoen voor SJ 3

Afgelopen zaterdag mocht De Stukkenjagers 3 zich verplaatsen naar het zonnige zuiden, voor wat direct de langste autorit van het seizoen zou worden. Captain Paul Castermans doet verslag.

We stonden voor de opgave om een matchpunt, en het liefst zelfs 2 matchpunten op te halen bij Zuid Limburg 4, dat net als wij naar verwachting slechts een rol zal vervullen in de semi-semi-top (lees: aan de onderkant van klasse 3H). 

Het ratingverschil van bijna 100 punten per bord hielp daarin niet mee. Het hielp echter wel mee dat we Wout Verboven op bord 1 konden neerzetten, aangezien zijn huidige rating achterblijft bij zijn spel. Zijn tegenstander speelde echter een minder gekende opening waar veel rekenwerk voor nodig was. De partij leek gelijk op te gaan, en in tijdnood werd hier remise gepakt. Geen verkeerde start.

Henk Jan (2) kreeg zowel de zwarte stukken als de ratingtopper van de Limburgers voorgeschoteld. Dat ging aanvankelijk erg goed. Na het missen van een tactiek moest er echter een kwaliteit voor een pion worden ingeleverd. Na een lange worsteling wist zijn tegenstander uiteindelijk toch het punt binnen te halen. Anders ging het bij Rudolf (3), die met een kleine misser een pion verloor, maar uiteindelijk toch het gelijke-loperseindspel zeer overtuigend remise hield. Aan bord 4 speelde Reinier een partij die op het eerste gezicht vast een winnaar aan zou gaan wijzen. Uiteindelijk kon hij niet voorkomen dat de stelling toch wel remise-achtig werd en nam hij het remiseaanbod van de tegenstander aan.

In de onderste helft van de 8 borden speelde Sjo (5) aanvankelijk een sterke partij. Wel erg complex met veel mogelijkheden voor beide kanten. Dat ging ten koste van de klok, wat ook zijn effect kende op de stelling op het bord. 0-1 dus. Lex (6) speelde een dynamische partij met zijn tegenstander. In onderstaande stelling heeft wit net Pc5 gespeeld. 

pastedGraphic.png

En hier werd de beste kans om toch nog te remiseren gerealiseerd met ..Te2!. Na Pxd7? Had de tegenstander gemist dat zwart na Txc2+ Kb1 helemaal geen Tf2+ hoeft te spelen, maar remiseert met Td2+ en eeuwig schaak.

Paul Castermans (7) kreeg een kleine plus uit de opening en wist dit door te drukken naar een grote plus, waardoor zijn tegenstander uiteindelijk én materiaal achter kwam te staan én passieve stukken had. Dat was genoeg voor opgave en daarmee de eerste winst voor SJ3. Een highlight uit de partij was onderstaande stelling, waar wit in de partij de zet Tc5 speelde.

pastedGraphic_1.png

Het zou echter mooi zijn geweest als wit net iets verder had gekeken dan zijn neus lang is, en de powermove b5!! vooruit had geschoven. De pion kan op vier manieren geslagen worden, maar allemaal kunnen ze worden afgestraft. Het heeft natuurlijk alles te maken met de toegang tot het veld e7 voor de dame.

Het laatste mooie resultaat werd op bord 8 door Thomas Kaufmann behaald, die in het Konings-Indisch alle resultaten had kunnen bereiken. Na door alle complexiteit en potentiële offers meerdere malen bijna door de vlag te zijn gegaan, berustte zijn tegenstander uiteindelijk in zetherhaling en daarmee werd een welverdiende remise voor Thomas werkelijkheid.

Helaas haalden we hiermee net geen matchpunten binnen, maar hebben we laten zien zeker niet kansloos te zijn de komende ronden.

Gedetailleerde uitslagen:

Zuid Limburg 4
De Stukkenjagers 3

Haren van, M.A.R. (Marcel)1992Verboven, W. (Wout)1818½ – ½
Peerlings, C.C.L. (Camiel)2190Beukema, O.J.H. (Henk Jan)19761 – 0
Zwet van der, B.W. (Bart)2034Kat, R. (Rudolf)1905½ – ½
Morren, E.J. (Eric Jan)1803Jaquet, R.W. (Reinier)1912½ – ½
Vos, J.E.C. (Ed)1972Smeets, M.E.J. (Sjo)18701 – 0
Kerkhof van, P. (Paul)1852Karstens, A. (Lex)1826½ – ½
Willen, R.A.C. (Ronny)1806Castermans, P.J.M. (Paul)18000 – 1
Pluymen, T. (Theo)1735Kaufmann, T.F.C. (Thomas)1570½ – ½
4½-3½

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *