SV Oisterwijk 1 – De Stukkenjagers 3 en v.v. 1,5-6,5

Het derde is het zicht op de titel in 4H kwijtgeraakt, maar dat mag de pret niet drukken. Op naar de derde plaats! Captain Arjen van Amerongen bericht. 

‘En vice versa’ slaat hier op het feit dat we tóch thuis speelden omdat Oisterwijk graag met beide teams te gast was in Cinecitta. En dat hebben ze geweten… het werd in totaal 12,5-3,5.

Sjo en Ruud mochten hun geluk beproeven in het tweede, maar Peter de Wit en Karel Storm toonden zich waardige vervangers. 

Bord 1

In zijn partij tegen Stefan Hess kwam Johns favoriete Tarrasch-variant van het Frans op het bord met e5 na Pf6, gevolgd door f4. Zwart speelde Db6 en na cxd4 sloeg John met cxd4 terug in plaats van Pexd4 met een bekend klein positioneel voordeel. Zwart probeerde de dames te ruilen en om dat te vermijden koos John helaas een slecht veld voor zijn dame. Dat gaf zwart de gelegenheid om een kansrijk stukoffer te plegen tegen twee witte centrumpionnen. Na wat onnauwkeurigheden moest onze speler afwikkelen naar een ongunstig eindspel, waarin na spannende strijd de zwarte vrijpionnen niet meer te stoppen waren.

Bord 2

Ik speelde zelf met zwart op 2 tegen Rick van Loy een vrij matige partij. In het eindspel kon ik juist op tijd een tegen-initiatief ontwikkelen waarna ik een kwaliteit won:

(41. Lf8?) Ld2+ 42. Kd1 Pe3+ 43. Ke2 La5+ 44. Kxe3 Lxc7 en zwart won op zet 49.

Bord 3

Reinier verwoordde zijn overwinning als volgt: ‘Mijn tegenstander Roel Romanesco offerde op zet 12 een pion in ruil voor het loperpaar; toen ik nog eens twaalf zetten later een vergelijkbare ruil aanbood (loper tegen een paard en een bijna zekere pion), sloeg Roel dat stuk niet met de loper maar met zijn toren en offerde daarmee een kwaliteit. Volgens de computer stond ik vervolgens duidelijk beter en dat heb ik weten vast te houden in de nog eens ruim twaalf zetten die de partij daarna nog duurde.’

Bord 4

Hans’ pionneneindspel leek nog heel kansrijk maar volgens Stockfish zat er (toen) niet meer dan remise in.

Bord 5

Van Peters partij heb ik niet veel meegekregen, maar dat hij won is zeker. Prima invalbeurt dus!

Bord 6

Peggy kwam voor de verandering 😊 eens goed uit de opening, wikkelde af naar een beter eindspel en omzeilde de tactische klippen behendig.

Bord 7

Karel vergiste zich met wit in het middenspel (hij dacht een stuk te winnen) waarna nog hooguit een minuscuul voordeel resteerde. In dit eindspel vond hij een briljante truc! Onderstaande stelling is fictief, maar dit is wat ik me herinner van het motief: