Zesdeklassers huilen niet

De kop van het Stukkenjagers Open is eraf. In de eerste ronde, op woensdag 10 oktober, mocht de onderste helft van de plaatsingslijst het opnemen tegen de bovenste. Ondanks de vaak enorme ratingverschillen moest de argeloze toeschouwer soms toch raden bij welk naamkaartje die hogere rating hoorde.

Zo moesten de ’toppers’ Rick van Loy, Peter Huibers, Sjoerd van Roon en C√©sar Becx allen bange momenten doorstaan. Rick liet zijn dame min of meer vangen door Wil Wouts, en stond tijdelijk een toren achter. Ok√©, Wils paard op a8 was ten dode opgeschreven, maar dan n√≥g. De kentering kwam toen Wil, in zijn haast om ook zijn koningstoren in het spel te brengen, wilde rocheren. Tja, dat mag niet meer als je koning al wat heeft gewandeld. De verplichte koningszet gaf het zwarte tegenspel een – uiteindelijk – beslissend kontje. Peter Huibers kreeg te maken met een aanvalslustige Leo van Gelder. Die trok met zwart fel van leer op de damevleugel, en met succes. Op het hoogtepunt had hij met dame en paard de witte koning kunnen uitroken. Maar na een aarzeling van Leo nam Peter het over en lanceerde hij een winnende tegenaanval.
Mike Ahern kwam tegen Sjoerd van Roon als grote winnaar uit de opening tevoorschijn. Niet alleen had hij materieel voordeel, ook stond de zwarte koning nogal op de tocht. Toen Sjoerd erin slaagde de coördinatie tussen zijn stukken te verbeteren, mocht hij weer hopen. Mikes plannen gingen steeds net niet op, en die van Sjoerd in toenemende mate: toch 0-1. Zeer curieus ging het er aan toe bij César Becx-Marieke Sarton. De zwartspeelster speelde consequent op de aanval. Ze richtte twee torens op g2 en stuurde met een gemeen pionzetje (e6-e5) César naar de Eeuwige Denkvelden: hoe ging hij het in vredesnaam keepen als ook nog de zwarte dame op h3 zou landen? Na een halfuur deed hij een vertwijfelde poging, en gelukkig voor hem koos Marieke niet een vrijwel winnende voortzetting, maar de variant waar hij op hoopte. Kennelijk nog onder de indruk van Mariekes aanvalsspel koos César dan weer niet voor een schaakje en +5, maar voor de afwikkeling naar een vrijwel gelijk eindspel. Dat won hij moeizaam.
Toch slaagden er drie spelers wél in om de ratingfavorieten tegenover hen van de winst af te houden. Alledrie komen ze nota bene uit in de kelder van het competitieschaak, de nieuwe zesde klasse. Bij Paul Vermee zag het er aanvankelijk niet succesrijk uit, toen Guus Vermeulen hem een pion en een stuk afhandig maakte. Maar opeens kreeg hij een stuk terug en toen koos Guus wijselijk eieren voor zijn geld: remise. Dat deed ook Lex Karstens. Zijn tegenstander Elroy Kerstens had met fris spel een kwaliteit geofferd, en daarvoor zeker compensatie dankzij zijn in de zwarte stelling geïnfiltreerde loper. Toch leek de remise waartoe werd besloten wat aan de vroege kant. Dat kan niet gezegd worden van het verdiende halfje dat Guus van Heck in een lange partij Rudolf Kat ontfutselde. (Bijna) alle resultaten van de eerste ronde vind je hier. De volgende ronde van het toernooi is op 31 oktober. Wie dan niet kan en dat nog niet gemeld heeft, laat dat bij voorkeur snel weten via paul@stukkenjagers.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.