[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
18-01-2019: 13.30 - 16.00 uur: Inloopschaak bij Cinecitta

Nieuws

Uitgebekerd! (16-1-2019, Algemeen)
Gisteren speelde het NBSB-B-bekerteam, voor spelers met een KNSB-rating tot 1700, uit tegen De Kemppion. Deze tweede ronde - meteen ook de kwartfinale - werd helaas het eindstation. Paul Castermans bericht:
"Allereerst speelde Bart van den Berg op bord 3 een agressieve opening die na een tegenoffer slecht uitpakte, 0-1 voor De Kemppion dus. Daarna kwam Leo van Gelder in een niet bijzonder spannende stelling een pion voor te staan. Nadat hij op het eind de pion weer weggaf, werd remise overeengekomen. Andries Deliën kreeg een stukoffer tegen dat door de tegenstander niet helemaal correct was ingeschat, maar desondanks zeer gevaarlijk was. Uiteindelijk bezweek Andries aan de druk op zijn stelling. Ikzelf probeerde lang op winst te spelen, met het oog op de op dat moment nog redelijke vooruitzichten bij Leo en Andries. Desondanks kon ik iets van tegenspel niet helemaal stoppen. Na afloop van de andere partijen kon mijn tegenstander een stelling forceren waarbij ik niets beters had dan op en neer schuiven met de koning: remise.
Ondanks het 3-1 verlies dus toch een aantal goede partijen met mogelijk meer kansen. Helaas liggen we nu dus toch uit de beker. Mogelijk komen we volgend jaar verder.

Het blijft druk bij het inloopschaak (12-1-2019, Algemeen)
Ook na de kerstvakantie blijft het inloopschaak op vrijdagmiddag in trek. Maar liefst 31 schakers, onder wie 17 niet-leden, gaven op 11 januari acte de présence bij Cinecitta. Negen spelers bleven ongeslagen: Wil Wouts, Carlo Butalid, Cees Zoontjens, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Hans Groffen, Bart van den Berg (beiden 1,5 uit 2), Theo Mulder, Marieke Sarton en Frans Konings (allen 1 uit 1).
Op vrijdag 18 januari zijn alle schakers weer welkom aan de Willem II-straat 29 om gratis en vrijblijvend een of twee rapischaakpotten te spelen. De meldtijden voor de ronden zijn dan als vertrouwd 13.30 en 14.45 uur.

Ongeslagen in Wijk aan Zee! (12-1-2019, Algemeen)
Het Tata Steel Chess Tournament is weer begonnen. In het eerste evenement - de weekendvierkampen - tellen we maar liefst twaalf Stukkenjagers onder de deelnemers. En laten ze nou net allemaal ongeschonden - nou ja, ongeslagen - door de eerste ronde op vrijdagavond zijn gekomen. De helden, de scores en hun linkjes: Jasper Beukema (winst in 1E), Luuk Baselmans (winst in 2K), Sjoerd van Roon (remise in 2M), Reinier Jaquet (remise in 3J), Joost Op ’t Hoog (winst in 4K), Constantijn Beukema (winst in 5A), Guus Vermeulen (winst in 5O), Huong Do (remise in 6E), Daan Baselmans, (winst in 6J), Thomas Tepe (remise in 7N), Ton Tepe (remise in 8N) en Rene Davidse (winst in 9P). Ronde 2 is zaterdagmiddag, ronde 3 zondagmiddag. Het toernooi is te volgen via de toernooisite.

Weer een record aan flarden (5-1-2019, Algemeen)
Het staartje van de kerstvakantie inspireerde maar liefst 34 schakers (en twee toeschouwers) om deel te nemen aan de inloopschaaksessie van vrijdag 4 januari. Vijf spelers slaagden erin om beide partijen te winnen: Roger Bougie, Coen Klaassen, Carlo Butalid, Hans Thönissen en Jan Douwes. Ook ongeslagen bleven Bert Wels (1,5 uit 2), Guus Vermeulen, Jan van den Dries en César Becx (allen 1 uit 1). In het ratingwinstklassement voelt koploper Kienfong Lie Kwie (+43) inmiddels de hete adem van Roger Bougie (+42), Joop van Troost (+38), Jan van den Dries (+31), Hans Groffen (+30) en Ad Haans (+25) in de nek. Overigens hielden twee van de inloopschakers zich bezig met een ultieme inhaalpartij voor de Groepencompetitie. Jan Bergsma versloeg Jan Hes en greep daardoor de laatste promotieplek in de D-groep.
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend een of twee rapischaakpotten te spelen dient zich aan op vrijdag 11 januari. Wie zich dan voor 13.30 en/of 14.45 uur meldt in Cinecitta, kan meteen in de schaakmodus.

We zijn weer begonnen! (3-1-2019, Algemeen)
Mooi toch, ondanks de kerstvakantie toch 46 schakers op je clubavond. Geen wonder, want de schone lei van de tweede Groepencyclus lonkte.

Er vielen deze avond overigens nog twee beslissingen uit de eerste cyclus. Coen Klaassen stelde promotie naar de C-groep veilig, al was Fons van Leersum in het toreneindspel nog dicht bij remise. In de C-groep moest Jeffrey van Huijgevoort winnen van Toon Tibosch om naar de B te promoveren. Dat resultaat leek ver weg toen Toon in het eindspel de kans kreeg om Jeffreys loper te pennen. Toen hij die liet lopen kon Jeffrey een eindspel met pluspion forceren, dat hij nog won ook.
In de A1 waren de schaakgoden César Becx gunstig gezind. Het afgelopen weekend had hij een schaakboekje gewonnen (en doorgekeken!) over een opening die hij nooit speelt. En laat Luuk Baselmans nou net die opening - voor de eerste keer in zijn leven - spelen. Toch was er nog weinig aan de hand, totdat Luuk een passieve damezet deed en César ten aanval kon trekken. Hij liet niet meer los, 0-1.
In de andere A-groep leek er voor Bas Rosheuvel weinig loos tegen Sam Baselmans, totdat hij vrijwillig zijn sterke loper ruilde. Daarna kreeg Sam beet. Opwindend was het treffen van Sebastiaan Dijksman met… ja, met wie niet eigenlijk? Deze keer legde hij met een stukoffer Tijmen Kampman het vuur na aan de schenen. Die hing echter weer eens de koele verdediger uit, en mocht dat tijdens de veelhandige analyse nog eens dunnetjes overdoen: puntje(s) voor Tijmen.
In de B1-partij Thomas Schollen-Marieke Sarton kwam het op uithoudingsvermogen aan. In het late middenspel tructen ze elkaar om beurten, maar het resultaat leek een potremise toreneindspel. Daar dacht Marieke anders over. Stug doorschakend liep zij doodleuk - en winnend - achterom binnen met haar koning. In deze groep troffen we Ivar van der Heide op het moment inférieur; enkele minuten daarvoor had hij in een remiseachtige stelling een toren weggeblunderd tegen Andries Deliën. Bij Guus Vermeulen-Ron de Veen leek de zwartspeler slachtoffer te worden van het betere plugwerk, gezien het snelle witte spel in een complexe stelling. Toch is Ron er kennelijk in geslaagd de witte stekker te ontpluggen, gezien de 0-1 op het uitslagenlijstje.
Ook weinig tijdverbruik, in de B2, bij promovendus Leo van Gelder. Dat kon zijn tegenstander Thomas Tepe wel waarderen, hij staat na deze winstpartij op 2,5 uit 3! Gedoodverfde favoriet is hier Karel Storm. Hij deed tegen Emil Voorhorst wat van hem verwacht wordt: winnen. Ook Toon Stuart kan hoge ogen gooien, hij begon goed met een vol punt tegen Christophe Verledens.
In de C1 herstelde Kienfong Lie Kwie zich van zijn startnederlaag door een vlotte aanvalszege op koploper Raimon Bach. Theo van de Hoek boekte in deze groep zijn eerste zege, ten koste van Paul Vermee. Een puntendeling, maar zeker geen ouderemannenremise, was er bij Guus van Heck-Kees Gelens.
In de andere C-groep is Maarten Werkhoven hard op weg zijn degradatie meteen te corrigeren: 3 uit 3 na een winstpartij tegen 'mister 10 uit 10' Bjoern Hofmans, die aardig weerstand bood. Voor de tweede promotieplaats zouden Thomas Kaufmann en Elroy Kerstens weleens belangrijke kandidaten kunnen zijn. In hun onderlinge treffen gaven zij elkaar weinig toe. Elroy had een pionnetje extra, maar berustte in remise door zetherhaling. Cees Zoontjens moet er begrijpelijkerwijs weer even inkomen; een flinke fout werd hem tegen Ton Tepe meteen fataal.
De langste partij van de avond was Hans Groffen-Theo Mulder, in het schemergebied tussen C- en D-groep. Zwart probeerde lang een pluspion te verzilveren in een eindspel met toren + ongelijke lopers. Net toen Theo beslissende vorderingen had gemaakt gaf hij pardoes zijn kroonpion weg. Het wintereftelinggevoel bij Hans ebde echter snel weg, toen hij alsnog de remise uit handen gaf. Nee, dan was een andere Hans - van Driel - vasthoudender. Zwartspeler Wil Wouts wurmde zich ook deze keer vliegensvlug achter zijn g-pion vandaan om de vijandelijke koning te bestoken. Hans zorgde er echter voor dat de beoogde diagonale hulptroepen het strijdtoneel maar niet konden bereiken. Met een centrumdoorbraak pakte hij het punt. In de andere partijen van de D-groep triomfeerden Rene Davidse en Jan van den Dries over respectievelijk Ad Haans en Bert Wels.

Podiumplaatsen in Groningen en Krimpen aan den IJssel (1-1-2019, Algemeen)
Het Schaakfestival in Groningen zit erop. Voor Stefan Beukema was de reis naar het hoge Noorden succesvol: hij schreef de 'Compact A' op zijn naam met 4,5 uit 5. Alleen oud-lid Enrico Vroombout moest hij remise toestaan. Ook in de Open B mooie prestaties. Constantijn Beukema behaalde 6 uit 9, en tilde zijn TPR boven de 2000 uit. Ook Daan Baselmans mag zeer tevreden zijn met zijn 50%-score en 1800-TPR. Tommy Grooten won met 3,5 punt ook weer wat ratingpunten. In de Open A duurde het toernooi voor Herman Grooten (4 uit 9) drie ronden te lang. Sjoerd van Roon (4) en Luuk Baselmans (3,5) bevestigden beiden met hun TPR's hun toegenomen speelsterkte. De details vind je op de toernooisite.
Drie andere leden hielden zich in het slotweekend van 2018 ledig met snelschaakplezier. In het Chess Memorial in Krimpen aan den IJssel zorgde César Becx er met een Zwitsers gambiet (2 uit 4) voor dat hij niet al te veel hoefde te presteren om het podium te bereiken, zoals je hier kunt zien. Mooi concept overigens, een eindejaarstoernooi waarbij wordt stilgestaan bij de in dat jaar overleden schakers in de Rotterdamse Schaakbond.
Een dag later was Huong Do met 7 uit 13 dichtbij een ratingprijs in het SGA Open Snelschaakkampioenschap in Amsterdam. Hier konden César Becx en Roland Daamen geen potten breken, zoals je hier kunt uitpluizen.

Constantijn Beukema scoort erop los in Groningen (28-12-2018, Algemeen)
De zeven Stukkenjagers die deelnemen aan het Schaakfestival in Groningen hebben nog twee ronden voor de boeg. In de Open A heeft Herman Grooten (4 uit 7) ondanks een sterke tussensprint het ratingverlies na de nederlaag tegen Luuk Baselmans nog niet helemaal kunnen repareren. Luuk (3,5) en Sjoerd van Roon (3) scoren positief met TPR's van respectievelijk 2277 en 2177.
In de B-groep heeft Constantijn Beukema zich geweldig opgericht na zijn startnederlaag: 5 uit 7 inmiddels, en een TPR boven 2000! Ook Daan Baselmans (3,5) staat op een flinke ratingwinst, Tommy Grooten gaat de eindsprint in met 2,5 punt. Inmiddels is ook Stefan Beukema van start gegaan in het hoge Noorden. Als huizenhoge favoriet in de 'Compact A' gaat hij fier aan kop met 3 uit 3. Het toernooi, met veel live-partijen, is te volgen via de toernooisite.

Unicums bij inloopschaak (28-12-2018, Algemeen)
Met een ongekende drukte van 28 schakers was het weer gezellig in de Ristobar. In twee inhaalpartijen voor de Groepencompetitie konden we twee unieke resultaten noteren. Bjoern Hofmans versloeg Rene Davidse en besloot daarmee zijn verblijf in de D-groep met een fraaie 10 uit 10. Al net zo knap was het dat Fons van Leersum, die op weg leek naar de complementaire score, erin slaagde Jan Hes onderuit te halen. Door dit resultaat zullen Coen Klaassen, Jan Bergsma en Hans Groffen de resterende promotieplaatsen gaan verdelen. Coen heeft 1 uit 2 nodig uit de partijen tegen Fons en Jan Hes, terwijl Jan Bergsma moet winnen van Jan Hes. Lukt een van hen dat niet, dan is Hans spekkoper. De stand vind je hier.
Bij de echte inloopschakers bleven Bastiaan van de Rijt, Joop van Troost, Hans Groffen (allen 2 uit 2), Thomas Kaufmann (1,5 uit 2), Theo Mulder, Ton Putmans, César Becx (allen 1 uit 1), Jasper Schoonhoven en Eline van der Heijden (beiden 0,5 uit 1) ongeslagen.
De volgende gelegenheid om gratis & vrijblijvend een of twee rapidschaakpotten te spelen dient zich aan op vrijdag 4 januari. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag.

Carlo Butalid verslaat ratingtopper (26-12-2018, Algemeen)
Op de laatste clubavond van 2018, op woensdag 19 december, vielen de (voor)laatste beslissingen in de eerste cyclus van de Groepencompetitie. De meeste spelers waren met hun hoofd al bij de tweede cyclus.

In beide A-groepen kwamen de winnaars uit op de fraaie score van 7 uit 8. Daar zag het gedurende een belangrijk deel van de avond overigens niet naar uit. In de A2 speelde Luuk Baselmans een scherpe partij met Ron de Veen, en had na afloop een heel verhaal nodig om alle wisselende kansen op te sommen. Om een tipje van de sluier op te richten: Luuk zegevierde met een toren + twee pionnen tegen toren + loper. Voor Ron viel hiermee het doek. De andere degradant moest komen uit de match Lex Karstens-Reinier Jaquet. Aanvankelijk leek Lex aan het roer, maar geleidelijk aan kon Reinier de rijen sluiten en een pionnetje op de damevleugel snaaien. Dat voordeel bouwde hij geleidelijk uit.
In de parallelgroep was de escape van koploper Jordy Schouten zo mogelijk nog narrower dan die van Luuk. César Becx had heel wat matchdarts, maar moest zo snel gooien dat hij maar niet de goede vakjes raakte. Puntje en groepswinst derhalve voor Jordy, inclusief de opluchting dat de matvoering met loper + paard hem bespaard bleef door Césars tijdoverschrijding. Door Jordy’s zege was Tijmen Kampmans overwinning op Karel Storm slechts goed voor de tweede plaats. Door deze nederlaag daalt Karel Storm af naar de B-groep, waardoor Sebastiaan Dijksman zich alsnog handhaaft.
In die B-groep viel de laatste beslissing in de partij Stefan Hess-Kees Gelens. Kees moest een punt scoren om in de B te blijven, maar dat bleek een te hoge horde. In de C2 greep Theo Mulder de laatste strohalm door gedecideerd Roger Bougie te verslaan. In de andere C-groep won Elroy Kerstens verrassend van groepswinnaar Ivar van der Heide. De adrenalinestoot werkte door in de afmetingen van de 1-0 op het uitslagenformulier. In de D-groep hebben we eindelijk een tweede promovendus: Paul Vermee won in het verre eindspel tóch van Ad Haans en kwam op de verlossende 7 uit 10.
De tweede cyclus dan. Op A-niveau debuteerde Henry Flikweert met een nederlaag tegen Willem Blankert. Ook voor een andere promovendus, Bas Rosheuvel, was er geen succes. Bob Jansen bleef alert en sloeg in het verre middenspel toe. Henk Jan Beukema luisterde zijn debuut in de A-groep op met een goede zege op Ruud Feelders. Een andere nieuwkomer, Sam Baselmans, had het ogenschijnlijk even lastig tegen Erik Dignum, maar die kreeg hem niet om: remise.
In de nieuwe B-groepen gaf Marieke Sarton haar rentree kleur met een half punt tegen Guus Vermeulen. Ook Christophe Verledens en Thomas Tepe hielden elkaar in evenwicht. Andries Deliën moet er na zijn periodieke onthouding nog even inkomen; Bart Plasmans maakte hem met behulp van wat tactische wendingen het punt afhandig. De andere winnaars op dit niveau waren Jan Otten, Bart van den Berg en Paul Castermans, die respectievelijk Thomas Schollen, Leo van Gelder en Emil Voorhorst terugwezen.
De grootste verrassing van de avond viel in de C. Er leek voor debutant Kienfong Lie Kwie geen vuiltje aan de lucht tegen Carlo Butalid. Er moet echter iets vreselijk mis gegaan zijn in het voordelige eindspel met ieder torens en een paard: 1-0 voor Carlo! Ook Guus van Heck en Maarten Werkhoven bleven aan de goede kant van de score, tegen Theo van de Hoek en Ton Tepe. Raimon Bach, die eerder al 2 uit 2 bij elkaar schaakte, stond aan Jaap Steenkamer zijn eerste halfje af.
In de D-groep kreeg C-degradant Jan van den Dries alweer zijn tweede nederlaag te verwerken; Rene Davidse bleef hem de baas. Hans van Driel pakte het punt tegen Bert Wels. De partij tussen Wil Wouts en Hans Groffen was spannend, met een counterende Hans als winnaar. In het schemergebied tussen C en D deden Jan Bergsma en Toon Tibosch elkaar geen kwaad; in een dichtgeschoven stelling sloten zij de vrede.

Sterke start Sjoerd Van Roon en Daan Baselmans in Groningen (23-12-2018, Algemeen)
Acht Stukkenjagers nemen in de kerstvakantie deel aan het Schaakfestival in Groningen. Zes van hen zijn gisteren al begonnen in de negenrondige groepen. In de Open A gaf Sjoerd van Roon in de eerste ronde meteen zijn visitekaartje af door 2400-plusser Nico Zwirs te verslaan. In ronde 2 bleek IGM Sergey Tiviakov te sterk. Ook Herman Grooten volgde eenzelfde parcours van winst, gevolgd door verlies. Luuk Baselmans deed het net andersom. In de derde ronde, zondag in de vooravond, komen Luuk en Herman tegen elkaar uit, terwijl Sjoerd het opneemt tegen Niek Maatman. Beide partijen zijn live te volgen op de toernooisite. Daar kun je ook checken dat neo-Stukkenjager Daan Baselmans in de Open B/C met 1,5 uit 2 al knap een forse ratingwinst boekte. Constantijn Beukema staat op 1 uit 2, Tommy Grooten gaat in de derde ronde in de achtervolging.

Vier winnaars in Kersttoernooi (23-12-2018, Algemeen)
Met 86 deelnemers beleefde het Stukkenjagers Kersttoernooi op zaterdag 22 december een geanimeerde 46e editie. In de A-groep, met 35 spelers met een rating boven 1850, schoot IM Stefan Kuipers met 5 uit 5 uit de startblokken. In ronde 6 wist Bram van den Berg hem een halfje te ontfutselen. Stefan ging de slotronde in met een punt voorsprong, en deelde vrij snel het punt om de toernooizege veilig te stellen. Dat deed hij met de 65-jarige revelatie Rudolf Kat. Hij eindigde met 5 uit 7 op een met Anne Haast, John Cornelisse (Paul Keres) en Tijmen Kampman gedeelde derde plaats. Zij moesten Frans Konings, die in de laatste ronde Bram van den Berg terugwees, een halfje boven zich dulden op de tweede plaats.
Spannender was de strijd om de eindzege in de 51-koppige B-groep. Ook hier was de surprise van het toernooi geen jonkie. Ben Snethorst (SV Zierikzee) begon 'ondanks' zijn rating van 1517 doodleuk met 5 uit 5. Daarna blies medekoploper Carlos Preuter zijn sprookje uit, waarna Snethorst ook in Maarten Werkhoven zijn meerdere moest erkennen. Carlos (6 uit 6) ging pas in de slotronde onderuit tegen de eerder door Snethorst verslagen Jouke van Gosliga (DSC Delft). Daardoor deelden Carlos, Maarten en Jouke de toernooiwinst met 6 uit 7, terwijl Alwin van Ee (Oud Zuylen Utrecht) als enige ongeslagen speler vierde werd met 5,5 uit 7. Uiteraard legde Ben Snethorst met 5 uit 7 en een overscore van 3.56 punt (!) beslag op de ratingprijs voor spelers tot 1650.
De eindstanden van de beide groepen vind je hier.

Inloopschakers drommen samen bij de kerstboom (23-12-2018, Algemeen)
Maar liefst 23 schakers deden op 21 december mee aan het vrijdagse inloopschaakvermaak. Van hen scoorde Kienfong Lie Kwie als enige 2 uit 2, maar ook Daan van Kalken, Hans Thönissen (beiden 1,5 uit 2), Theo Mulder, Leo van Gelder, Frans Konings, Ivar van der Heide (allen 1 uit 1) en César Becx (0,5 uit 1) hoefden de koning niet om te leggen. De volgende gelegenheid om gratis & vrijblijvend twee rapidpartijen te spelen is op vrijdag 28 december. Wie zich voor 13.30 en/of 14.45 uur in Cinecitta meldt, kan meteen aan de slag tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

De Oude Toren 1 - De Stukkenjagers 6 8-0 (19-12-2018, Algemeen)
Het zesde team heeft niet voor herrie in De Druiventros kunnen zorgen. Plaatsvervangend teamleider Jan Weijters schreef de inleiding bij onderstaande compilatie van partijverslagen van deze Moeder Aller Nederlagen.

"Niemand van ons had verwacht dat we in De Druiventros wel even zouden winnen van De Oude Toren 1, maar een of twee bordpunten zouden voor ons meer dan welkom zijn geweest. In een aanvankelijk koud zaaltje leek op sommige borden voor ons een gunstig resultaat in het verschiet te liggen. Aan het eind bleek het valse hoop te zijn geweest. Ondanks hevig verzet vielen al onze strijders één voor één om, als acht kleine ........., om in termen van burgemeester Pieter Broertjes te spreken. Als woorden door puntjes vervangen gaan worden blijft er van ons woordenboek heel weinig over, net zo weinig als van de dadendrang van SJ 6 op 15 december 2018. Toch een woord van bemoediging voor ons: de uitslag is duidelijk genoeg, met het vertoonde spel houden we de hoop levend op betere resultaten in de toekomst. Laten we hieronder lezen hoe de teamleden over hun partij dachten…"

1. Harry Buyvoets - Michael van Ansenwoude 0-1
Ik wou dat ik kon zeggen dat ik verloor uit solidariteit. Helaas, lange tijd kabbelden we gelijk op, stukken bleven op bord. Ook toen de stelling wat verderop in het middenspel opengescheurd werd door het midden heen was er nog niet veel aan de hand. Na een stukkenruil nam wit, ik dus, iets te frivool terug met het idee het spel wat spannender te maken. Toren neemt terug op e3 waardoor het verband een beetje losjes werd op de onderste rij en de enige manier om deze zet rationeel te verantwoorden lag op de koningsvleugel, want de toren kon zo mooi via g3 een opmars ondersteunen :-) Jaja, het werd spannender, wit beukte vrolijk op de koningsvleugel en zwart voelde dat hij zijn stukken aldaar moest terugtrekken naar betere velden in het centrum. Aanval van wit sloeg uiteindelijk niet door. Zwart begon zich te ontdoen van nutteloze stukken door ruil op de d-lijn en het binnenliggende veld als d2. Het was hier dat de witspeler definitief de mist in ging. Dames ruilen op d2 had gelijkspel gemaakt en de partij, deels, voor ons kunnen houden. Helaas meende ik dat er nog wel een aanvalsgolfje, mogelijk doorslaggevend, in zat. Mooi niet, tijdje later was het buiten - ik kon de gehele wedstrijd fraai naar buiten kijken en genieten van de aanblik die de verkeersstromen daar bieden - donker geworden en buiten won de duisternis, op het bord zwart. 0-1

2. Koen Robben - Christophe Verledens 1-0
Ik had de eer en het genoegen tegen clubkampioen Koen Robben te mogen aantreden met zwart. Het werd een London-systeem. Aanvankelijk niks aan de hand, maar gaandeweg de partij dreef mijn tegenstander mij positioneel meer en meer in het nauw. Nooit een goede setting als je je daarin bevindt. Materieel gelijk, maar positioneel klaar voor de slacht gaf ik toen maar op. Met een paard, witveldige ingesloten loper en toren op de achterste rijen kon ik immers niks van tegenspel verzinnen. Stockfish was het volmondig met mij eens.

3. Jan Weijters - Aart Budding 0-1
In een geweigerd damegambiet werden beide spelers met een geïsoleerde pion geconfronteerd. Tot de 12e zet werd de theorie keurig gevolgd. Achteraf blijkt dat ik mijn voordeeltje door afruil had moeten uitbuiten, hoewel mijn lichte stukken aanvankelijk actiever stonden. Op de 14e zet ging mijn loper terug naar d3 om met aanval op de koning te dreigen. Er ontstond een gevecht om de belangrijke velden op de c-lijn. Een aanval op mijn geïsoleerde d-pion die niet genomen kon worden. Net toen ik controle over de c-lijn kreeg, deed ik een paardzet met verstrekkende gevolgen. In plaats van gewoon af te ruilen deed mijn tegenstander dat wel en zat ik ineens met een dubbelpion. Door afruil van torens kon Aart schaak geven waarbij mijn loper bleef hangen. Hij had dit ook niet berekend. Het kwam voor hem als een welkome verrassing. Had ik maar beter moeten opletten.

4. René van den Bosch - Jeffrey van Huijgevoort 1-0
Als invaller mocht ik opdraven tegen een oude bekende van de Stukkenjagers. Er kwam een Caro-Kann op het bord waarin ik al vrij snel in het middenspel vat op kreeg en ik een witte loper had en mijn tegenstander een paard. Ik probeerde met een minderheidsaanval op de damevleugel door te breken in de stelling van René. Helaas voor ons zag ik over het hoofd dat hij mijn loper met zijn dame kon winnen omdat deze gepend stond. Daarna zag ik nog weinig kans om de schaapjes op het droge te krijgen en hoopte ik dat ik in het eindspel al mijn pionnen ruilen, maar René was handig en speelde het met zijn pionnen en overgebleven paard knap uit.

5. Roger Bougie - Leo Elias 0-1
Na een rustige en gelijk opgaande beginfase wist ik met zet 18 (het vooruitschuiven van een pion op de d-lijn) in één keer een loper, een paard en een dame te activeren. Helaas waren dat allemaal stukken van mijn tegenstander, waardoor mijn stelling behoorlijk onder druk kwam te staan. Een paar zetten later kwam de vijandelijke dame naar de tweede rij en wat bleek; zij was (letterlijk) een kop groter dan de mijne. Dat is nog eens een originele draai geven aan het thuisvoordeel! Mijn dame en ik lieten ons, indachtig het credo ‘grootte doet er lang niet altijd toe’, niet intimideren en streden onbevreesd door. Desondanks had mijn tegenstander na iets meer dan drie uur spelen twee pionnen meer dan ik. Die had ik kunnen terugwinnen nadat hij zich, onder druk van een vooruitsnellende pion op de h-lijn, een fout permitteerde op zet 46. Deze uitgelezen kans op een half puntje (en in mijn dromen iets meer) zag ik moegestreden over het hoofd. Wat overbleef waren de complimenten van een tegenstander met 500 ratingpunten meer en de herinnering aan een mooie partij van bijna vier uur.

6. Frans Lagerwaard - Bert Wels 1-0
In een koud zaaltje te Berkel-Enschot speelde ik tegen iemand die zijn eigen stukken had meegenomen en commentaar op elke zet zou hebben gegeven als ik daar mee akkoord zou zijn gegaan. Nu mompelde hij alleen alle notaties. Eten deed hij ook trouwens niet zonder geluid. Maar goed: als je je ergert aan je tegenstander loop je vroeg of laat tegen een blunder aan en aldus geschiedde: hij veroverde de kwaliteit. Terwijl er rondom al druk en hardop werd nagespeeld spartelde ik nog een beetje tegen, maar het was zinloos. 1 -0 voor hem en ik verloor van mezelf.

7. Hans Groffen - Frans Deckers 0-1
Mijn tegenstander was Frans Deckers, een bekende voor velen, zo ook voor mij. Ik begon met wit en speelde een vertrouwde opening. De partij verliep vrij snel. Toch waren er meerdere overwegingen nodig om niks weg te geven. Er werd afgeruild en op een gegeven moment lag remise voor de hand. Ik was even naar de teamcaptain gelopen om te kijken hoe de stand was en zag dat we op dat moment met 2-0 achter stonden. Ik bleef voorzichtig doorspelen en zag wat later dat het inmiddels 3-0 stond. Samenspraak over remise had nu niet veel zin meer. Dus dan maar wat gaan proberen en daar zit risico aan vast. Het werd een lange partij, maar ik kon er geen winst of remise uithalen. Helaas dus verlies.

8. Marcel Strik - Paul Vermee 1-0
Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Geen enkel punt. Wellicht verplicht schaakles van Herman. Maar daar heb ik weinig zin in.
Ook deze keer liet ik de overwinning weer liggen. Eigenlijk stond ik (zwart) na 1. e4 e6 2. d4 d6 3. Pf3 Pf6 4. Pc3 d5 5. Lg5 Le7 6. Lxf6 Lxf6 7. e5 Le7 8. a3 c5 9. Lb5+ Ld7 best wel sterk, nog steeds niets aan de hand: 10. dxc5 Lxb5 11. Pxb5 Lxc5 12. 0-0 a6 13. Pd4 Dc7 14. c3 Pd7 15.Te1 0-0. 16. Dd3 Le7. 17. Te3 Pc5 om de dame aan te vallen. Allemaal nog goed tot zover, maar dan maak ik na 18. De2 een cruciale fout die ik niet meer kon herstellen: 18… f6? Dit werd beantwoord met 19. b4, aanval op mijn paard, waarna de slachting begon. Ik had misschien beter mijn paard als verloren kunnen beschouwen. 19… Pe4 een laatste poging om hem bang te maken. 20. Pxe6 Pxc3 21. Dc2 en over en uit was het spel. Ik had geen zin en puf meer om voor pat door te spelen en liet me gewoon inmaken. Einde verhaal in De Druiventros.

Blerick - De Stukkenjagers 4 (18-12-2018, Algemeen)
Teamleider Ron de Veen maakte het verslag van deze uitwedstrijd tegen de ratingfavoriet in 3H.

"Zaterdag 15 december vertrokken we naar het verre Venlo om daar een uitwedstrijd te spelen tegen Blerick, het team met de hoogste rating uit de poule (gemiddeld dik in de 2100). Dat team bestaat voornamelijk uit Duitsers. Ze kwamen niet in hun sterkste opstelling opdagen, waardoor ze gemiddeld slechts 250 elo per bord meer hadden dan wij. Iets na twaalven konden we beginnen, althans voor degenen die er waren. Hun andere spelers, vooral aan de top (bord 2 t/m 4), arriveerde iets voor half een. Wellicht moesten zij verder reizen dan wij, dat zou gekund hebben. 
Tommy Grooten was als eerste klaar. Hij speelde op bord 7 tegen Gordon Fowler. Zijn tegenstander sloeg met zwart een pion met zijn loper op a2, dat leek erg gewaagd. Tommy wist het stuk op te sluiten en te winnen, maar zijn tegenstander kon met een trucje nog ontsnappen naar remise. Wederom goed gedaan door Tommy, hij is nu topscorer van het team met 2,5 uit 4! Binnen het uur was hij klaar, analyseerde nog wat na en bleef tezamen met Petra Schuurman heel de middag in Blerick totdat iedereen was uitgespeeld… echte teamspelers!
Constantijn Beukema speelde op bord 6 een heel degelijke partij tegen Wilfried Harff en bereikte eveneens een verdiend halfje (1-1). Kienfong Lie Kwie, uitkomend op bord 8, had desondanks een 2100-speler, te weten Peter Winkel. Een foute zet bracht hem in problemen en Kienfong verloor het eindspel. (1-2). Kien heeft het tot nu toe niet getroffen met een gemiddelde tegenstand boven de 2000.
Christiaan Beukema verloor op bord 2 van Eugen Heinert, een van de sterkere spelers. Helaas weet ik van deze partij het minste af (1-3). Reinier Jaquet was heel tevreden met zijn gelijkspel op bord 4 tegen Dennis Liedmann. Hij hield met actief spel goed stand (1,5-3,5). Lex Karstens trof op bord 3 de sterkste tegenstander, Grzegorz Osipiak (2282). Lex kwam meteen met voordeel uit de opening, vergrootte dit voordeel, raakte in tijdnood en ging helaas in de fout. Hij liet zijn tegenstander ontsnappen en verloor uiteindelijk nog (1,5-4,5).
Henk-Jan Beukema speelde op bord 1 een degelijke partij tegen hun teamleider Dirk Bergmans, had lichtelijk voordeel, uiteindelijk werd remise overeengekomen, wat op zich een prima resultaat is (2-5). Ik speelde op bord 5 tegen Heiko Kesseler, een speler die tot nu toe al zijn partijen had weten te winnen. Die status behield hij. Gedurende de partij had hij licht voordeel. Ik besloot tot complicaties met een stukoffer, waarna hij opeens zijn toren offerde. Het resterende eindspel van toren en wat losse pionnen voor mij tegen zijn paard en een veel betere pionnenstructuur werd goed door hem uitgespeeld. Technisch gezien had ik nog wat kleine remisekansen, maar ik kon me geen foutje permitteren. Hij won verdiend en hiermee kwam een 6-2 nederlaag tot stand.
Al met al waren we er niet eens ontevreden mee. Sommige spelers voelden aan dat ze toch wel in de derde klasse thuishoren. Alhoewel het 5 voor 12 is hebben we nog steeds een sprankje hoop op handhaving. Voor de spelers die nog niet in vorm zijn, die hebben nog alle tijd om zich te herstellen, de volgende ronde is pas in februari 2019."

Externe, de verslagen (16-12-2018, Algemeen)
De eerste verslagen van de zaterdag gespeelde KNSB-matches zijn alweer verschenen, we zullen onderstaande lijst steeds aanvullen met linkjes.

BSG - De Stukkenjagers 1 partijen
Dordrecht - De Stukkenjagers 2
Koningswaal Tornado Combinatie - De Stukkenjagers 3 (zie onder)
Blerick - De Stukkenjagers 4 (zie boven)
't Paardje - De Stukkenjagers 5
De Oude Toren - De Stukkenjagers 6
Lekstroom 2 - De Stukkenjagers 7 (zie onder)

De Stukkenjagers 1 pakt tweede punt (16-12-2018, Algemeen)
Het eerste komt in de Meesterklasse uitstekend tot zijn recht in uitwedstrijden. Voor de derde keer in successie werd het een spannend gevecht om de matchpunten. Bij koploper BSG in Bussum werd het 5-5. De zeges kwamen van Stefan Beukema (3), Mark Haast (5) en Jasper Beukema (10, terwijl Bram van den Berg (1), Mees van Osch (2), Mart Nabuurs (8) en Jordy Schouten (9) een puntendeling bereikten. Nederlagen waren er voor Herman Grooten (4), Tijmen Kampman (6) en Luuk Baselmans (7). De uitslagen en stand in de Meesterklasse vind je hier.

De Stukkenjagers 2 heeft het nog in eigen hand (16-12-2018, Algemeen)
Het tweede kon in en tegen Dordrecht het ratingoverwicht niet in twee matchpunten uitdrukken: 4-4. Winst was er voor Koen Haast (5), Mark Clijsen (6) en Sjoerd van Roon (7), terwijl Bianca de Jong-Muhren (2) en Eric de Moor (3) remiseerden. Verlies moesten Anne Haast (1), Frans Konings (4) en Winifred Paulis (8) incasseren. Na dit resultaat staat SJ 2 achtste in 2D, zoals je hier kunt zien.

De Stukkenjagers 3 heeft het weer in eigen hand (16-12-2018, Algemeen)
Het derde won in Beuningen met 5,5-2,5 van Koningswaal Tornado Combinatie. Door deze zege stijgt het naar de derde plaats en kan het - met de thuiswedstrijden tegen de nummers 1 en 2 voor de boeg - weer dromen van de titel.

De wedstrijd begon goed. César Becx (6) was in een uurtje klaar; zijn tegenstander had zijn dag niet. Niet veel later deelde Martijn Blom aan het eerste bord het punt na een partij die nooit uit evenwicht was. Daarna duurde het even voordat het scorebord weer in beweging kwam. Fré Hoogendoorn (4) zag in het middenspel zijn tegenstander een aanval opbouwen op de koningsvleugel en moest daarop eigenlijk het antwoord schuldig blijven. De belangrijke verdediger op f5 werd verjaagd en verdwaalde op h4, kenners begrijpen meteen dat het om een paard ging. Daarna werd Fré tactisch uitgeteld door de vijandelijke torens, paarden en pionnen, 1,5-1,5.
Erik Dignum (3) zorgde voor een nieuwe voorsprong. Hij stond wellicht ietsje beter, maar zijn tegenstander nam het nogal zwaar op en investeerde veel tijd in het juiste plan. Eenmaal in flinke tijdnood bleek hij dat niet gevonden te hebben. Erik raapte de ene pion na de andere op, 2,5-1,5. Een cruciaal punt, want over de stellingen van Roland Daamen (2) en John Greunsven (8) maakten we ons zorgen. Roland stond in het middenspel duidelijk minder tegen de sterkste der Beuningers, en op tijdoverschot zul je hem ook zelden betrappen. Op taaiheid wel, en die kwam ook deze keer goed van pas. De witspeler wist geen gaten in Rolands stelling te vinden, uiteindelijk resteerde een dichtgeschoven vesting, 3-2.
Ruud Feelders (5) en Karel Storm (7) stonden de hele middag beter. Ruud nam in een middenspel van torens en lopers een geïsoleerde pion op d6 onder schot en combineerde dat met druk op b7. De tegenkansjes van zwart smoorde hij in de kiem alvorens beslissend de zwarte stelling binnen te dringen, strakke partij, 4-2. Karel had in het vroege middenspel vier lichte stukken en zes pionnen tegen een toren, paard en loper + zeven pionnen. Normaal gesproken gelijkwaardig, maar de zwarte stukken stonden zo ongelukkig dat Karel op zijn gemak kon zoeken naar het juiste plan. Toen zwart zich enigszins aan de insnoering kon ontworstelen werd het nog even spannend, maar zo er al een verdediging was, dan vond zwart 'm niet: 5-2.
De partij die John Greunsven (8) en zijn tegenstander op de mat legden komt zeker in aanmerking voor de SOS-prijs: Save Our Souls! John was in en na het middenspel opgezadeld met een reeks inactieve stukken en gaten. Hij leek veroordeeld tot wachten totdat wit alles goed had staan voor de beslissende klap. Die kwam verrassend vroeg; hoppa, daar offerde de Beuninger pardoes zijn loeisterke paard voor… een eindspel met een stuk minder. Even later liet John zich evenmin onbetuigd: door torenruil bracht hij zichzelf in een mayday, mayday-situatie. Er ontstond een eindspel van koning + vijf pionnen tegen loper + twee pionnen. Velen dachten dat het straalverloren was voor John, maar dat viel in de praktijk mee: remise. Uitgerekend dit halfje zal SJ 3 aan de titel helpen, zo was de consensus bij de Beuningse Chinees.
De uitslagen en stand in 3G staan hier.

De Stukkenjagers 4 nog niet veilig (16-12-2018, Algemeen)
Het vierde deed het goed beschouwd helemaal niet slecht, uit tegen Blerick dat een ratinggemiddelde van maar liefst 2122 achter de borden bracht. Aan vier borden wisten de onzen stand te houden: remises voor Henk Jan Beukema (1), Reinier Jaquet (4) en de youngsters Constantijn Beukema (6) en topscorer Tommy Grooten (7). Helaas kwamen Christiaan Beukema (2), Lex Karstens (3), Ron de Veen (5) en Kienfong Lie Kwie (8) niet tot scoren. Ondanks de 6-2 nederlaag is nog niet alle hoop op handhaving in 3H vervlogen, zoals je hier kunt checken.

De Stukkenjagers 5 nog niet veilig (16-12-2018, Algemeen)
Het vijfde nam het in Made op tegen het op papier gelijkwaardige 't Paardje. Het werd dan ook een spannende match, die met het kleinst mogelijke verschil verloren ging: 3,5-4,5.Hele punten waren er voor topscorer (4 uit 4!) Paul Castermans (3), Guus Vermeulen (6) en Jeroen van de Rijt (7), terwijl Emil Voorhorst (8) remiseerde. Helaas was dat net niet voldoende om de verliespartijen van Bas Rosheuvel (1), Bastiaan van de Rijt (2), Jan Otten (4) en Bart van den Berg (5) te compenseren.
Toch is er nog geen man overboord. Zoals je kunt concluderen uit de uitslagen en stand in 5F heeft SJ 5 naar alle waarschijnlijkheid aan één matchpunt uit de komende twee thuiswedstrijden tegen de hekkensluiters genoeg om zich te handhaven.

De Stukkenjagers 6 blijft... eh... puntloos (16-12-2018, Algemeen)
Het zesde ging op bezoek bij De Oude Toren in Berkel-Enschot. Nee, niet bij De Oude Toren 2, maar bij het eerste. Dat werd een ongelijke strijd. Niet alleen lukte het niet het eerste matchpunt binnen te slepen, ook de productie van bordpunten kwam maar niet op gang. Slachtofferhulp vroeg ons de namen van de ongelukkigen niet te vermelden. Wij voldoen daar graag aan, maar de KNSB denkt daar anders over.

De Stukkenjagers 7 blijft overpresteren (16-12-2018, Algemeen)
Wederom slaagde het zevende erin om een mooie score te behalen tegen een ploeg met een rating van 1531, precies 200 punten meer dan het eigen gemiddelde. Bij Lekstroom 2 in Nieuwegein werd nipt verloren: 3,5-4,5. Teamleider Wil Wouts bericht.

"Er valt wel wat van te vertellen. Toen op bord 7 mijn tegenstander met een rating van 1200 (en een beetje) niet kwam opdraven, werd er op de valreep een speler uit een ander team met een rating van 1625 ingevlogen, die kwam binnen het verplichte uur binnen wandelen. Hoewel wel kunnen spelen natuurlijk leuker is dan niet kunnen spelen was Ben de Baren uiteindelijk toch te sterk en eindigde de partij met een fraai mat.
Inmiddels had Leo van Gelder (1530) aan bord 1 met een loperzet met dubbele aanval fraai gewonnen van Rick Vlietstra (1609). Elroy Kerstens (1461) maakte op bord 4 een mooi punt tegen Fereydoun Ibrahimy (1549). Nog zo'n sterk resultaat: René Davidse (1004) remiseerde fraai tegen Hans Grundeler (1556).
Erg spannend werd het aan bord 3 bij Ivar van der Heide (1402) tegen Arjan Temmink (1582). Ivar had een kwaliteit minder, maar een actieve aanval die tegen de dame en de twee torens van de tegenstander toch niet door kon pakken. Nadat alle mogelijkheden in het eindspel verkend waren en geen doorbraak geforceerd kon worden werd de strijdijl begraven en de vrede gesloten. Theo van de Hoek had in zijn eerste optreden voor De Stukkenjagers aan bord 6 tegen Karel de Boer lange tijd een betere stelling die langzaam vervloeide en uiteindelijk compleet verdampte. Jammer... er had meer ingezeten, maar volgende keer komt er zeker een score, dat kun je nu al zien.
Bij Ad Haans was er iets bijzonders aan de hand, hij had langere tijd een overwicht, maar er was iets met de 40 zetten in de 90 minuten. Lees wat Ad erover schrijft: 'Jammer, jammer: mijn tegenstander is inderdaad door zijn klok gegaan. Samen met enkele anderen vroeg hij op een gegeven moment aan mij bij welke zet ik in mijn notatie was. Ik had niet door waarom hij dat vroeg, maar hij vroeg het toen ik net zijn zet achter het nummertje 46 had opgeschreven. Ik zei wel dat ik niet precies steeds op de lijntjes was gebleven, maar dat kon hem niets schelen. Nu heb ik thuis zijn zetten nageteld en wat bleek? Bij mijn nummertje 46 had hij pas 39 zetten gedaan. Hij was dus door zijn vlag gegaan, maar dat werd mij pas verteld door een oude clubgenoot van hem toen de partij was afgelopen. Om het verhaal nog erger te maken. Bij de analyse met Stockfish bleek dat ik ruimschoots had gewonnen als ik op mijn 36ste zet niet Lf5 maar Tf8 had gespeeld, met mat in zeven. O, o, o, wat een oen ben ik toch!'
Thomas Tepe (1575) speelde aan bord 2 tegen Peter van Rooijen en maakte het heel spannend, hij had op het laatst alleen nog een pion op het veld naast de koning en de tegenstander alleen een koning. Zoals alle schakers weten kan dit eindigen in een patstelling en dat gebeurde uiteindelijk ook. Derhalve misten we het gelijkspel tegen Lekstroom 2, maar toch bewonderenswaardig hoe we tegen die gemiddeld 200 hogere ratingpunten toch zo'n fraaie score weten te behalen. Als trotse teamleider kan ik niets anders dan mijn respect en waardering uitspreken."
De uitslagen en de stand in 6C vind je hier.

Jan Douwes Inloopschaker van het Jaar (14-12-2018, Algemeen)
Op vrijdagmiddag 14 december vonden maar liefst 21 schakers de weg naar de inloopschaaksessie in Cinecitta. De 1,5 uit 2 die Jan Douwes vorige week in de playoffs van de periodewinnaars scoorde bleek voldoende voor de eindzege. César Becx versloeg Erik Dignum, die daardoor op 0,5 uit 2 bleef steken. Jan werd dus Inloopschaker van het seizoen 2017-2018. In de euforie verloor hij wel meteen van Kienfong Lie Kwie, die net als Marsel van Hoorn deze middag 2 uit 2 scoorde. Ook ongeslagen bleven Cees Zoontjens, Piet Kooijman, Sebastiaan Dijksman (allen 1,5 uit 2), Huub de Jong, Joop van Troost en César Becx (allen 1 uit 1).
De volgende gelegenheid om gratis en vrijblijvend twee rapidpartijen te spelen, dient zich op vrijdag 21 december aan. Wie zich dan voor 13.30 uur en/of 14.45 uur meldt kan meteen aan de slag tegen iemand van ongeveer gelijke speelsterkte.

Op jacht naar matchpunten... (14-12-2018, Algemeen)
Zaterdag 15 december gaan alle zeven teams van De Stukkenjagers weer op reis. De competitie is halverwege. Hoe staan ze ervoor en hoe zijn de kansen?

De Stukkenjagers 1 is na de nederlaag in het vierpuntenduel tegen HWP Sas van Gent nog steeds niet reddeloos verloren in de Meesterklasse. Maar dan moet er wel gewonnen gaan worden in wedstrijden waarin ze de underdog zijn. Tegen koploper BSG in Bussum bijvoorbeeld. De Stukkenjagers 2 kan in 2D na vier ronden niet tevreden zijn met de behaalde 3 matchpunten. Een lekkere zege bij Dordrecht zou een heel verschil kunnen maken.
De Stukkenjagers 3 heeft zich in 3G in de subtop genesteld. Wil het nog een kansje op de titel behouden, dan zal er in Beuningen gewonnen moeten worden van Koningswaal Tornado Combinatie. Op papier moet dat kunnen. De Stukkenjagers 4 staat puntloos onderaan in 3H en zal het naar alle waarschijnlijkheid ook niet moeten hebben van de uitwedstrijd tegen het sterke Blerick. Maar je kunt nooit weten.
De overige teams hebben er pas drie ronden op zitten. De Stukkenjagers 5 haalde 3 matchpunten tegen zware tegenstanders en mag nu in Made tegen het ongeveer gelijkwaardige 't Paardje proberen handhaving in 5F vrijwel veilig te stellen. De Stukkenjagers 6 kwam in 6H nog niet aan matchpunten. De verwachting is dat ook Oude Toren in Berkel-Enschot te sterk zal zijn, maar ook geluk zit in een klein hoekje. In 6C presteert De Stukkenjagers 7 wederom boven eenieders verwachting. Eens kijken hoe ze piepen na de langste reis in hun historie: naar Nieuwegein, waar het op papier veel sterkere Lekstroom 2 wacht.

Stefan-special in Stukkenjagers Open (13-12-2018, Algemeen)
Tijdens ronde 4 van het Stukkenjagers Open, op woensdag 12 december, ging veel aandacht uit naar de partij tussen beide koplopers, Stefan Colijn en Herman Grooten. Pas in de uitvluggerfase kwam het tot een beslissing.

De toppers gingen vanuit de opening regelrecht naar een stelling waarin wit ruimteoverwicht lijkt te hebben, totdat… zwart tot de venijnige opstoot d5 kan komen. Dat lukte Herman en daarna kreeg hij fraai stukkenspel en druk tegen de witte koning. Toen Stefans bedenktijd ook nog eens onder de minuut kwam, leek het een kwestie van tijd voordat Herman hem de genadeklap zou geven. Maar die bleef maar uit. Stefan betoonde zich in het vervolg een hardnekkig verdediger en wist het blad te wenden. Met wat zetherhalingen won hij tijd om vervolgens 'op zijn gemak' richting winst te gaan.
Vier spelers hijgen de koploper in de nek met 3,5 uit 4. Onder hen Stefan Kuipers. In zijn partij tegen César Becx kwam het verschil tussen meester en amateur op diverse manieren tot uiting. Terwijl César hoopte Stefan met een ongebruikelijke opstelling te verrassen, bleek dit voor Stefan gesneden koek… uit een partij tegen Stefan Beukema. Die werd lang gevolgd, maar toen César de verleiding van een Stefan Hess-zet niet kon weerstaan ving Stefan koeltjes en subtiel zijn dame: 1-0.
Geen Stefan in de partij Mark Haast-Martijn Blom. Wel een klassieke f4-f5 opmars waarmee wit de zwarte koningsstelling openbrak. Martijn klampte zich nog een tijdje aan enige zetten vast, maar na een tijdje was het tijdje op. Nog meer spektakel bood de partij Franck Steenbekkers-Mart Nabuurs. Een oppervlakkige blik leerde dat Marts koning in een lastig parket leek te zitten, was het een matnet? Nou ja, in ieder geval had hij deze keer wel evenveel tijd als zijn tegenstander. O nee, hij had 20 secónden, niet minuten. Maar ja, dan kijk je even verder en dan zie je toch niet één, twee, drie hoe Marts verdedigende dameoffer weerlegd kan worden. Franck zag het ondanks langdurig puzzelen ook niet, en werd uiteindelijk vakkundig uitgeteld door rekenmeester Mart. De vierde speler die op 3,5 punt kwam is Luuk Baselmans. Vorige week verloor hij een partij in de Groepencompetitie. Die nederlagen zouden weleens steeds zeldzamer kunnen worden, moest ook Tijmen Kampman ondervinden. De vijfde partij der 2,5-punters, Diederik Casteleijn-Bob Jansen, leverde geen winnaar op. Bob had de beste kansen, maar hem ontging met krappe tijd een futuristische manier om door de witte veste heen te breken.
Lager op de ranglijst zorgden Emil Voorhorst en Paul Vermee voor flinke ratingschokken door respectievelijk Alex van Lanen en Ton Tepe te verslaan. Ook boekten Thomas Tepe, Paul Castermans, Carlo Butalid en Nico Dignum knappe remises tegen veel hoger gerate spelers. Voor Nico zat er zelfs meer in, maar hij liet Elroy Kerstens met pat ontsnappen.
Alle uitslagen van ronde 4 vind je hier.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]