[Logo]
Over de club
Competities
Hall of Fame
Evenementen
Ratings
Links

Log in

L:

P:

Blijf ingelogd:


Elke vrijdag inloopschaak van 13.30-16.00 uur in Cinecitta
24-01-2018: De Stukkenjagers B - De Drie Torens A, De Stukkenjagers C - KiNG A, De Stukkenjagers A - HMC A, De Stukkenjagers D - Rochade A, De Stukkenjagers E - Rode Lopers A

Nieuws

Vijf nieuwe gezichten in de Groepencompetitie (21-1-2018, Algemeen)
Op de clubavond van woensdag 17 januari speelden alle aanwezige spelers een partij voor de tweede cyclus van de Groepencompetitie. Nou ja, bijna alle dan.

Uitzonderingen zijn er namelijk altijd. In de B-degradatiepoule was immers de laatste beslissing nog niet gevallen. Daarom gingen Bart van den Berg en Toon Stuart deze avond alsnog kampen om de resterende behoudsplaats. De eerste rapidpartij werd remise, Bart won de tweede en mag dus de B-groep onveilig blijven maken.
In diezelfde B-groep is er een verrassende debutant. Jan Weijters won dinsdag een rapidmatch van Cees Zoontjens met 1,5-0,5 en pakte aldus de vierde promotieplaats. Hij mocht woensdag meteen aan de bak tegen Harry Buyvoets, maar een eerste succes bleef uit. In dezelfde subgroep was Erik Dignum wel erg snel klaar met Bas Rosheuvel, die zijn gepende paard op f6 moest inleveren. Paul Castermans had zich goed voorbereid op Maarten Werkhoven, en dat loonde: 1-0! In de andere B-groep kwam promovendus Henry Flikweert nog niet tot scoren, maar hij moest dan ook met zwart tegen Ron de Veen, een van de favorieten. Twee andere promovendi namen het tegen elkaar op; Andries Deliën bleef Rene Davidse overtuigend de baas.
In de A-groep - één groep met tien spelers - kwam Karel Storm mooi uit de opening tegen Huong Do, maar verderop werd het naar verluidt nog spannend. Toch 1-0. Ook de zege van Tijmen Kampman op Sebastiaan Dijksman was conform de ratingverwachting. Dat gold niet voor de zwartzege die Lex Karstens aantekende tegen Stefan Hess. Ruud Feelders had goede vooruitzichten tegen Mart Nabuurs, die ook nog op de klok moest letten. Toch won de ratingfavoriet.
In de C1 een nieuw gezicht. Carlo Butalid gaat na een jaartje inloopschaak nu ook op woensdag aan de slag. Tegen Thomas Tepe kreeg hij met zwart een prima stelling, maar hij was tevreden met remise. In deze groep brachten de overwinningen van Jan van den Dries, Guus Vermeulen en Leo van Gelder op respectievelijk Hans van Driel, Jaap Steenkamer en Kees Gelens geen spectaculaire uitkering bij de bookmakers op. In de C2 bleek Cees Zoontjens al aardig van de schrik van de niet-promotie heen; hij won van Theo Mulder. Guus van Heck en Ton Tepe speelden remise.
Over nieuwe spelers gesproken: de D-groep telt er maar liefst vier. Een van hen, Bert Wels, boekte in zijn derde partij zijn eerste zege, hij bleef met zwart Ad Haans de baas. De tweede debutant, Henri Anemaat, staat na de remise met Peter Vincken op 1,5 uit 2. Een ronduit spectaculair debuut maakte Elroy Kerstens, in eendrachtige samenwerking met tegenstander Hans Groffen. Laatstgenoemde maakte de laatste fout in een partij die ook in 2-2 had kunnen eindigen. Volgende week sluit ook de vierde nieuweling, Roger Bougie, aan in deze groep die uit maar liefst twaalf spelers zal bestaan. Top of the bill is momenteel Jan Bergsma, die dankzij een zege op Fons van Leersum nu al 4 uit 5 heeft.
Alle resultaten - inclusief de winst van Ivar van der Heide tegen Jeffrey van Huijgevoort in een ratingpartij - zijn verwerkt in de Stukkenjagers-rating.

Tienkampers nemen het stokje over (21-1-2018, Algemeen)
De vierkampers zijn al lang en breed thuis, inmiddels zijn in Wijk aan Zee vier Stukkenjagers begonnen aan hun Tata-tienkamp. Stefan Beukema komt uit in de Topgroep, die met een gemiddelde van bijna 2400 van meestersterkte is. Hij trof lotingsnummer 6, en dat betekent dat je begint met twee keer zwart. Het leverde hem twee remises op. In 1B greep Lars Vereggen meteen de koppositie: 2 uit 2. Ook Rudolf Kat is, in 3F, prima van start gegaan, hij heeft 1,5 uit 2. In 4B staat Lex Karstens na twee ronden op 0,5 punt. De uitslagen vind je 's avonds hier, die van Stefan staan ook op Teletekst, pagina 694.

Veel remises bij inloopschaak (21-1-2018, Algemeen)
Met 21 schakers komt de inloopschaaksessie van vrijdag 19 januari in de Opkomst-Top 3. Zoals bekend mogen doorgaans enkel degenen die ongeslagen blijven op een vermelding rekenen. Mogelijk dat die formule, eenmaal ingezonken, nu bijdraagt aan het opvallend hoge aantal remises in de laatste weken. Zo heeft deze keer bijna 50% van de aanwezigen 'recht' op een vermelding: Carlo Butalid, Jeroen van de Rijt, César Becx (allen 2 uit 2), Hans Groffen, Wil Wouts, Jan Douwes (1,5 uit 2), Joop van Troost (1 uit 1), Thomas Tepe, Paul Castermans en Frans Konings (beiden 0,5 uit 1). De volgende sessie is uiteraard op vrijdag 26 januari, eenieder die gratis (een of) twee rapidpartijen wil spelen is dan welkom in Cinecitta, de meldtijden zijn 13.30 en 14.45 uur.

Groepswinnaars bij de vleet in Wijk aan Zee (15-1-2018, Algemeen)
De weekendvierkampen in Wijk aan Zee zitten erop. Bijna alle Stukkenjagers scoorden 50% of meer. De enige die dat niet lukte was Martijn Blom, maar hij scoorde in zijn eersteklassegroep met 1 uit 3 toch een mooie TPR. Op dit hoogste niveau behaalde Jasper Beukema met 2 uit 3 een gedeelde groepszege. In de derdeklassegroepen lukte dit ook Luuk Baselmans (2 uit 3), terwijl Sjoerd van Roon zelfs alle drie zijn tegenstanders aan de zegekar bond.
Nog al een ongedeelde groepszege in de vierde klasse, voor Christiaan Beukema (2,5 uit 3). Zijn broer Constantijn deelde met 2 uit 3 de eerste prijs. Diezelfde score behaalde Joost Op 't Hoog, terwijl Reinier Jaquet op 1,5 punt uitkwam. Guus Vermeulen was met 2 uit 3 in 5B ook goed voor de gedeelde winst. Thomas Tepe haalde op het zevende level zelfs 2,5 uit 3, de remise was tegen zijn collega-winnaar. Ton Tepe haalde een keurige 50%. Voor de precieze uitslagen kun je hier terecht, onder 'Weekend'. Bij de nu gestarte 'weekday'-vierkampen zien we zo gauw geen SJ'ers. In de tienkampen, die later deze week beginnen, staan de namen van Rudolf Kat en Lex Karstens op de deelnemerslijst, en die van Lars Vereggen op de wachtlijst.

Tata! (13-1-2018, Algemeen)
's Lands grootste schaaktoernooi is weer begonnen. Maar liefst elf Stukkenjagers doen in Wijk aan Zee mee aan het eerste onderdeel voor 'Amateurs', de weekendvierkampen van 13-15 januari: Martijn Blom, Jasper Beukema, Luuk Baselmans, Sjoerd van Roon, Christiaan Beukema, Reinier Jaquet, Constantijn Beukema, Joost Op 't Hoog, Guus Vermeulen, Thomas Tepe en Ton Tepe. Wie alle groepen aanklikt, komt hun uitslagen vanzelf tegen.

Een goede dag voor de Hansen (13-1-2018, Algemeen)
Ook op vrijdagmiddag 12 januari was het weer druk, bij het inloopschaak in de Ristobar. Negentien schakers speelden een of twee rapidpartijen. Een opvallend aantal (vecht)remises zorgde voor een lange lijst ongeslagenen: Hans Thönissen, Hans Groffen (beiden 2 uit 2), Kienfong Lie Kwie, Carlo Butalid, Jan van den Dries, Jan Douwes (allen 1,5 uit 2), Wil Wouts (1 uit 2) en Ad Haans (0,5 uit 1). De volgende sessie is op vrijdag 19 januari, de meldtijden zijn dan wederom 13.30 en 14.45 uur.

Grootmeester-in-spe slaat toe in Stukkenjagers Open (12-1-2018, Algemeen)
Ronde 5 van het Stukkenjagers Open, op woensdag 10 januari, bracht het toptreffen tussen twee internationaal meesters. Wie van de twee zou erin slagen op 5 uit 5 te komen?

Het antwoord op deze vraag luidt: de aanstaande grootmeester. Dat hebben we niet van onszelf, maar van tegenstander Herman Grooten. Die moest na afloop ruiterlijk erkennen dat Stefan Kuipers’ progressie ook bepalend was geweest voor de uitkomst van de toppartij. Herman offerde met zwart in een stelling met Wolgagambiet-kenmerken routineus een pion. Met een paard op b4 viel hij de vitale witte loper op d3 aan. Stefan trok het ding niet weg, maar dekte ‘m. Na deze voor Herman onverwachte beslissing kwam het zwarte tegenspel maar niet van de grond.
Van de drie spelers met 3,5 uit 4 namen Mark Clijsen en Mees van Osch een bye op. De derde, Anne Haast, moest het opnemen tegen een collega-klepper: Lars Vereggen. Doordat deze partij in remise eindigde staat Stefan nu een vol punt voor.
Ook in de andere duels weken de uitslagen niet ver af van de ratingverwachting. In minstens drie gevallen leek het daar lange tijd niet op. Zo kreeg de koning van Thomas Mollema het Spaans benauwd toen alle stukken van Ruud Feelders meewerkten om hem mat te zetten. En inderdaad had Ruud met de omloopzet Lb7-g2! het net kunnen sluiten. Toen hij dat naliet, kon Thomas alsnog de rollen omdraaien. Martijn Blom was de tweede ratingfavoriet die in nauwe, maar modieuze schoentjes kwam. Huong Do legde hem het vuur na aan de schenen, en ook de tijdverdeling sprak in haar voordeel. Maar toen het op oogsten aankwam overzag zij een tactische wending die haar pardoes beslissend materiaal kostte. En dan was daar Jan Bergsma, die een wurgstelling met pluspion kreeg tegen Maarten Werkhoven. Helaas lette hij een paar zetten niet op de tegenactie die Maarten op touw zette. Die bleek dan ook succesvol.
Alle uitslagen van deze ronde vind je hier, de bijgewerkte stand hier. En dan zijn er natuurlijk de gevolgen voor je Stukkenjagers-rating.

Jasper Beukema flirt met IM-norm (7-1-2018, Algemeen)
Het Chessfestival Basel beleeft zondagmorgen 7 januari zijn laatste ronde. In de A-groep staan Stefan en Jasper Beukema op respectievelijk 5 en 4,5 uit 8. Voor Stefan comme il faut, maar Jasper heeft zodanig sterke tegenstand voor de kiezen gehad dat hij - als de provisorische berekeningen kloppen - nog nét een IM-norm kan behalen. Daarvoor moet in de slotronde wel IM Kerigan worden verslagen. In de B-groep gaat Constantijn Beukema de slotronde in met 4,5 uit 6 en een TPR boven 2000! Broer Christiaan staat met 3,5 uit 6 op zijn eigen TPR. Alle info vind je hier. Update: helaas bracht de slotronde 0 uit 4 voor de broers.
Voor Mees van Osch en Bram van den Berg zit het toernooi in Krakau er inmiddels op, ze eindigden in de middenmoot. De details vind je hier.

Kouwe drukte bij het inloopschaak (5-1-2018, Algemeen)
Maar liefst 22 schakers ontvluchtten vrijdag 5 januari de opkomende kou en warmden zich aan de inloopschaaksessie in Cinecitta. Van hen bleven maar liefst negen spelers zonder nederlaag: Kienfong Lie Kwie, Jan Bergsma (beiden 2 uit 2), Sebastiaan Dijksman (1,5 uit 2), Joop van Troost, Ad Haans, Paul Vermee, Theo Mulder (allen 1 uit 1), Marieke Sarton en César Becx (0 uit 0). In het ratingwinstklassement deed koploper Ruud van Loon weer goede zaken.
De volgende gelegenheid om in een ongedwongen sfeer gratis een of twee rapidpartijen te spelen dient zich aan op vrijdag 12 januari, de meldtijden zijn dan weer 13.30 en 14.45 uur.

Tot op het bot uitgevochten (5-1-2018, Algemeen)
Op de eerste clubavond van het nieuwe jaar, op woensdag 3 januari, waren er ondanks de vakantie toch ruim 40 schakers aanwezig. Een aantal van hen liet zich inspireren door de schaakles van Kienfong Lie Kwie, die hen deelgenoot maakte van enkele fraaie staaltjes out-of-the-box-denken.

Daarna kon het geleerde in de praktijk worden gebracht. Toon Stuart lukte dat niet. In zijn partij tegen Guus Vermeulen, voor de B-degradatiepoule van de eerste cyclus, werd hij al snel slachtoffer van het in-the-box-denken van zijn tegenstander: hoppa, daar verdween Toons dame in de doos. Door deze nederlaag is Toon pardoes favoriet-af in de strijd voor de resterende behoudsplaats. Die heeft Bart van den Berg nu voor het grijpen. Hij trok zoals gebruikelijk fris ten aanval tegen Emil Voorhorst, en permitteerde zich deze keer geen concentratieverstoringen. Hij heeft na deze zege genoeg aan remise in zijn slotpartij tegen Thomas Tepe om zich te handhaven op B-niveau.
In die situatie bevonden zich ook, op A-niveau dan, Stefan Hess en Karel Storm. Bij een snelle puntendeling zouden beiden hun A-status continueren. Maar dat was hun eer te na. Hulde, hulde! De partij werd tot op het bot uitgevochten, met Karel lange tijd aan het roer. Stefan wist net op tijd tegenkansen te creëren om de remisehaven binnen te varen. Tot opluchting van de WL, die beiden al een virtuele A-plaats had toebedacht. Ook Tijmen Kampman stelde zijn A-status veilig, al moest hij - ondanks een kwaliteit meer - toch even puzzelen hoe hij het bastion van Rudolf Kat kon kraken.
Minder opluchting in de C-promotiepoule. Daar kon Cees Zoontjens het vierde B-ticket verdienen door te remiseren met de reeds gepromoveerde Henry Flikweert. Die deed echter zijn sportieve plicht en pakte het stuk dat Cees in de aanbieding deed. Die zag het niet meer terug. Dat weerzien komt er wel met Jan Weijters; hij gaat nu met Cees kampen om de promotiestek. In de B-groep is de laatste beslissing al wel gevallen, al kwam daar wel de nodige improvisatie bij kijken. Voor het blok gesteld door een serial afmelder werd ad hoc besloten om Joost Op ’t Hoog en Maarten Werkhoven te laten rapidkampen om de laatste promotieplaats. De eerste pot werd remise, in de tweede sloeg Joost toe.
De overige spelers zijn allang in tweede-cyclussferen. Sprekend voorbeeld is Ad Haans in de D-groep. Pas een jaar of wat lid, maar niet van de clubavond weg te sláán… mooi toch? In zijn vijfde(!) partij voor de tweede cyclus kreeg hij te maken met een nieuwkomer. Henri Anemaat, als dammer al ervaren in het partijspel, bleef na een tegenslag in het vroege middenspel rustig, greep de geboden kansen en kon na afloop proesten op zijn eerste overwinning. Voor een andere debutant was er géén winst weggelegd. Bert Wels, gepokt en gemazeld bij De Kentering, speelde een hyperscherpe partij met Coen Klaassen. Laatstgenoemde won in het verre middenspel een stuk, maar makkelijk was de winstgang niet. Totdat Bert de zaak met een blunder vergemakkelijkte. In deze groep was Jan Bergsma met 3 uit 3 uit de startblokken geschoten, maar in zijn vierde partij kreeg hij het lid op de neus van Nico Dignum, die daardoor op 2 uit 2 komt. Fons van Leersum won twee van de drie potjes die hij met Hans Groffen speelde, maar helaas voor hem was daar de eerste - die meetelde - niet bij.
Negentien van de 55 deelnemers aan deze cyclus komen uit in de C-groep. In de C1 leek Jeffrey van Huijgevoort goed op weg om Thomas Tepe een vitaal punt te ontfutselen. Toch wist Thomas het blad te wensen en te zegevieren. Leo van Gelder maakte tegen Hans van Driel een stuk buit en liet niet meer los. In de C2 kwam Jan Weijters na de opening in nauwe schoentjes tegen Guus van Heck, hij was blij met de puntendeling. Theo Mulder vierde zijn rentree op de clubavond met een solide winstpartij tegen Paul Vermee. Dramatisch hoogtepunt was de partij Ivar van der Heide-Wil Wouts. Wil had zich tegen deze ratingkomeet knap naar een eenvoudig gewonnen eindspel gespeeld. Met nog drie minuten op de klok raakte hij echter van veel, zo niet alle, goede geesten verlaten. Eerst gaf hij de winst weg met een opmerkelijke koningsretraite, om vervolgens ook nog het resterende halfje te laten glippen.
Dan de B-groep(en). In de B1 wisten de twee van de ratingfavorieten, Erik Dignum en Kienfong Lie Kwie, volle punten te scoren. Erik won vlot van Harry Buyvoets, maar Kienfong had heel wat meer te stellen met Paul Castermans. Die ging pas in het verre eindspel beslissend in de fout. In de andere B-groep bood Andries Deliën lang goed partij aan Ron de Veen, maar die stapelde de voordeeltjes en besliste de partij met een pionnenopmars.
Ook volop strijd in de A-groepen. Lex Karstens dreigde voortdurend met een zwarte aanval tegen de koning van Huong Do, maar zij counterde op het moment suprème met een penning, die kwaliteitswinst opleverde. De afwikkeling naar het eindspel verliep echter niet vlekkeloos, waardoor Lex nog even uitzicht kreeg op een halfje. Een blunder maakte aan die illusie een eind. In de parallelgroep won Luuk Baselmans in het vroege middenspel een pion, maar Sebastiaan Dijksman wist aardig wat dreigingen te creëren. Pas in het verre eindspel kreeg Luuk alsnog de vis op het droge. In een ratingpartij lukte Ton Tepe een stuntje. Met een kwaliteit minder ving hij de koning van Bas Rosheuvel in een soort eeuwigschaaknet: remise.
De bijgewerkte Stukkenjagers-ratings vind je hier.

Nepnieuws: toch toernooizege voor Mark (4-1-2018, Algemeen)
Wederom commotie door een post in het Gastenboek: al enkele dagen verkeren trouwe volgers in de veronderstelling dat Mark Haast weer eens heeft toegeslagen, en wel in het Park Hoogendoorn-toernooi in Dordrecht. Dankzij een ouderwets staaltje investigative journalism weten we nu dat het een ernstig geval van nepnieuws betreft, zoals je hier kunt checken.

Broederstrijd in Basel (3-1-2018, Algemeen)
De familie Beukema benut de tweede week van de kerstvakantie voor een bezoekje aan het Chessfestival Basel. In de A-groep startten Stefan én Jasper Beukema sterk met 2 uit 2, met als resultaat dat ze in ronde 3 - woensdag in de vooravond - elkaar te bestrijden krijgen. Jasper heeft wit. In de B-groep wist Christiaan Beukema handig een soortgelijke confrontatie met broer Constantijn (2 uit 2) te ontwijken door zijn tweede partij te verliezen. Alle info vind je hier.

Stukkenjagers Open, ronde 5 (2-1-2018, Algemeen)
Op woensdag 10 januari staat de clubavond in het teken van ronde 5 van ons open toernooi. Toptreffen is het duel tussen de vierpunters Stefan Kuipers en Herman Grooten. De complete indeling vind je hier.

Op toernooi in de kerstvakantie (1-1-2018, Algemeen)
Een zevental Stukkenjagers greep het reces aan om een meerdaags toernooi te spelen. Vijf van hen namen deel aan een onderdeel van het Groningen Chess Festival. In de A-groep eindigde Jasper Beukema op 4,5 uit 9, met ongeveer zijn eigen TPR. In de BC-groep bereikten Christiaan en Constantijn Beukema beiden een score van 5 uit 9 en een TPR van tegen de 1800. De echte ratingwinst werd gepakt in de 'Compact A'. Beide SJ'ers sloten af met 3 uit 5, maar de tegenstand was zodanig dat de TPR's van Sjoerd van Roon (2239) en Luuk Baselmans (2195) een prettige bijdrage aan hun ratingprogressie gaan leveren.
Mees van Osch en Bram van den Berg zoeken het verderop, in het Poolse Krakau. In de A-groep van het XXVIII Międzynarodowy Festiwal Szachowy Cracovia zijn ze zes ronden onderweg. Je kunt het toernooi hier volgen.

Vakantiedrukte bij inloopschaak (1-1-2018, Algemeen)
Net als in de vorige kerstvakantie was het op vrijdag 29 december extra druk bij het inloopschaak in Cinecitta. Maar liefst 20 spelers gaven acte de présence. Van hen bleven Cees Zoontjens, Rudolf Kat (beiden 2 uit 2), Frans Konings, Henri Anemaat, Huong Do en César Becx (allen 1 uit 1) ongeslagen. Ruud van Loon heeft - na tien van 26 ronden in deze periode - met +42 de leiding in het ratingwinstklassement overgenomen. De volgende sessie is op vrijdag 5 januari, de meldtijden voor de twee ronden rapidschaak zijn dan wederom 13.30 en 14.45 uur.

Drie winnaars in Kersttoernooi (1-1-2018, Algemeen)
Op zaterdag 23 december beleefden 80 schakers een mooie dag in Cinecitta bij ons traditionele Kersttoernooi. In de A-groep domineerden de twee hoogste ratinghouders, Hing Ting Lai en Liam Vrolijk, de strijd. Ze begonnen met 4 uit 4. Daarna volgden een vlotte onderlinge remise en voor beiden nog twee zeges. Met 6,5 uit 7 bleven zij de concurrentie anderhalve punt voor. Beste Stukkenjagers in de A-groep waren Herman Grooten en Mart Nabuurs: gedeeld vijfde met 4,5 uit 7, zoals je hier kunt checken.
In de B-groep haalde de winnaar, Robin Verhoeven, eveneens de majestueuze score van 6,5 uit 7. Ook Jimmy Geboers had op dat eindtotaal kunnen komen, maar hij verloor in de slotronde. De beste SJ'er in de eindrangschikking, Lex Karstens, moest zich met 4,5 punt tevreden stellen. Die score haalden ook Gerard Kastelein en Bram van de Vrande, waarmee zij de 'C-groep'- voor spelers tot 1650 - wonnen. De uitslagen van de gecombineerde B/C-groep vind je hier.

Nummer 87 gaat naar de B-groep! (1-1-2018, Algemeen)
Na de clubavonden van 20 en 27 december zijn de meeste beslissingen in de eerste cyclus van de Groepencompetitie gevallen.

Op 20 december waren in de A-groep de kruisfinales aan de orde. Bij ontstentenis van de beide groepswinnaars kampten de nummers 2 en 3 dan maar. Beide matches waren erg spannend. Luuk Baselmans en Mark Clijsen deelden in de eerste rapidpot het punt, en daar leek het in de tweede ook op uit te draaien. Totdat Luuk mistastte. Mark dus naar de finale. De andere finalist moest komen uit de match tussen Han Westenberg en Sebastiaan Dijksman. Han won de eerste, maar Sebastiaan nam in de return revanche en dwong een snelschaakbarrage af. Daarin bleef hij Han verrassend met 2-0 de baas.
In de B-groep stelden Lex Karstens en Huong Do hun promotie naar de A-groep veilig met zwartzeges op respectievelijk Joost Op ’t Hoog en Jan Otten. In de degradatiepoule verzekerde René van den Bosch zich met een punt tegen Thomas Tepe van een gecontinueerd verblijf, een mooie prestatie. Grote ratingsurprises bracht deze avond niet, al verdient de remise van Jaap Steenkamer tegen Leo van Gelder vermelding.
Op 27 december was er een bescheiden programma. In de B-promotiepoule zette Joost Op ’t Hoog een grote stap in de race om de derde promotieplaats door Maarten Werkhoven te verslaan. In de A-degradatiepoule redde César Becx zich het vege lijf door te remiseren met Karel Storm. In de C-promotiepoule zijn de kaarten bijna geschud. Andries Deliën en Henry Flikweert bevestigden hun promotie door te winnen van respectievelijk Leo van Gelder en Ton Tepe. Andries mag trots zijn op zijn score van 8 uit 9, de hoogste van de cyclus. Zeer verrassend was dat René Davidse zich de derde promotieplaats toeëigende. Hij wipte over Jan Weijters heen door hem te verslaan. Het is voor zover wij weten voor het eerst dat iemand met een KNSB-rating van 913 de B-groep haalt. Jan zal nu moeten duimen (draaien) tot de uitslag van de partij tussen Henry en Cees Zoontjens bekend is. Bij remise gaat Cees als nummer 4 omhoog. In de C-degradatiepoule verloor Nico Dignum het tweepuntenduel van Jan van den Dries, waardoor hij ondanks een verdienstelijk C-debuut toch afdaalt.
De overige aanwezigen preludeerden al volop op de tweede cyclus. Huong Do debuteerde tegen Tijmen Kampman verdienstelijk in de A-groep, stond zelfs even duidelijk beter in de ultieme fase, maar trapte toch in een trucje: 0-1. Cees Zoontjens – nog niet zeker van de B-status – mocht het toch al opnemen tegen Kienfong Lie Kwie. Ook dit debuut verliep boven verwachting. Cees won een gezonde kwaliteit, maar de angst om te verliezen halveerde het effect: remise. Paul Castermans is terug uit de VS, en zette dat luister bij met een sterk halfje tegen A-degradant Erik Dignum.
In de nieuwe C-groep beginnen Ivar van der Heide en Guus Vermeulen al met een puntje, dankzij zeges op Paul Vermee en Hans van Driel. In de D-groep zijn er de afgelopen weken al heel wat partijen vooraf gespeeld. Zo staat Ad Haans alweer op 2 uit 4(!), hij gaf zijn rating wéér een boost door Coen Klaassen te grazen te nemen. Het was even zoeken, maar Jan Bergsma heeft de goede vorm weer te pakken: 3 uit 3, met de zege op Bjoern Hofmans als voorlopig hoogtepunt. In deze groep won Guus van Heck van Hans Groffen.

Zes helden bij inloopschaak (24-12-2017, Algemeen)
De sessie van vrijdagmiddag 22 december trok veertien schakers naar Cinecitta. Van hen konden Cas Tepe, Ruud van Loon, Jan Douwes (allen 2 uit 2), Coen Klaassen, Frans Konings en Jaap Steenkamer (allen 1 uit 1) niet op een nederlaag betrapt worden. Ook in de kerstvakantie gaat het inloopschaak gewoon door. Op vrijdag 29 december is iedereen dan ook van harte welkom om gratis twee rapidpartijen te spelen. De meldtijden zijn 13.30 en 14.45 uur.

De Stukkenjagers 1: terug aan kop (24-12-2017, Algemeen)
Tegen UVS in Nijmegen werd met 7,5-2,5 gewonnen dankzij zeges van Herman Grooten, Mees Van Osch, Jasper Beukema, Stefan Beukema, Mart Nabuurs en Mark Haast. Remises waren er voor Nick Bijlsma, Bram van den Berg en Tijmen Kampman, terwijl Anne Haast verloor. Het eigen verslag vind je op schaaksite.nl, dat van de Nijmegenaren hier.
Doordat koploper HWP Sas van Gent verloor van zijn naamgenoot uit Haarlem deelt SJ 1 nu opeens de koppositie met de Zeeuwen en DSC Delft.

De Stukkenjagers 2: verlies in Spijkenisse (24-12-2017, Algemeen)
Koploper Spijkenisse bleek te sterk voor het tweede. Mark Clijsen en en Sourav Bhattacharjee wonnen, terwijl Frans Konings, Eric de Moor en Maarten Werkhoven (knap!) remiseerden. Sjoerd van Roon en Martijn Blom verloren. Het hele verhaal vind je hier.

De Stukkenjagers 3: lucky naar de koppositie (24-12-2017, Algemeen)
Ook het derde reisde naar Helmond. De wedstrijd tegen HSC 1 begon slapjes. César Becx (3) dacht op de elfde zet lang na over een pionoffer - dat zijn tegenstander in de analyse overigens a tempo weigerde. Onze man besloot toch maar tot een andere zet en bood - met een blik op de klok - bangig remise aan. Ook bij John Greunsven (6) en Ruud Feelders (8) gebeurden er geen schokkende dingen.
Daarna duurde het lang voor het scorebord weer in beweging kwam. Karel Storm (7) en zijn tegenstander speelden een scherpe partij. Aanvankelijk leek de Helmonder aan het roer, maar hij raakte de draad kwijt in de tactische verwikkelingen. Karel kon vernietigend binnenkomen met zijn paard: 2,5-1,5. Luuk Baselmans (1) speelde lang gelijk op met een van de twee Helmondse toppers. Maar een pionoffer - in plaats van een keepzetje - pakte verkeerd uit. Fré Hoogendoorn (5) zette SJ 3 weer op voorsprong. Hij had met kleine middelen voordeel verkregen en verzilverderde dat - met een omweggetje - in het eindspel. Erik Dignum (2) had met zwart knap gespeeld en kon in gelijke stelling wellicht speculeren op de krappe tijd van de 2200-plusser tegenover hem. De manier waarop hij dit in de praktijk bracht was minder gelukkig: een incorrect kwaliteitsoffer leidde tot een 3,5-3,5 tussenstand.
Zo stond Erik Nicolai (4) voor de taak om de meubelen te redden voor SJ 3. Dat zou moeilijk worden. Hij hield de Helmondse captain in een eindspel van T+P+pluspion tegen T+L aardig bezig met tal van slimme verdedigende resources. Toch kon hij niet voorkomen dat het eindspel van K+D tegen K+T ontstond. Straalverloren, maar de damepartij moet wel ongeveer weten hoe je de toren in het open veld kunt lokken. Die kennis bleek de Helmonder - onder druk van de klok - niet op te kunnen hoesten. Hij staakte zelfs vroegtijdig zijn pogingen: 4-4! Wel knap dat je dan toch vrolijk het verslag schrijft.
Door dit resultaat - en de andere verrassende uitslagen - 'greep' SJ 3 de gedeelde koppostie in 3H. Euforie, zeker, maar de behaalde 7 matchpunten zouden in deze groep ook zomaar niet voldoende kunnen zijn om je te handhaven.

De Stukkenjagers 4: het winnen begint te wennen (24-12-2017, Algemeen)
Voor het vierde staat dit seizoen in het teken van de kneepjes in de arm: is dit echt, of dromen we? Het team, op papier zeker geen hoogvlieger in de Promotieklasse, wordt maar niet wakker: na vijf ronden gaat het fier aan kop. Nu werd HSC 2 'gewoon' verslagen. Henk Jan Beukema (1) beteugelde al snel de sterkste Helmonder. Daar stond tegenover dat Lex Karstens (5) ondanks een ratingoverwicht niet echt in zijn spel kwam: remise. Constantijn Beukema (8) en zijn tegenstander speelden een lange, maar snelle partij. We moeten niet uitsluiten dat er voor beiden op enig moment meer in zat dan de uiteindelijk puntendeling. Daarna zorgde Christiaan Beukema (7) voor de eerste winstpartij. De koning van zijn tegenstander kwam maar niet weg uit het midden. Of toch wel: toen Christiaan 'm succesvol opjoeg: 2,5-1,5. Joost Op 't Hoog (4) speelde een heel spannende partij. In de cruciale fase rekende hij zich secuur naar de remise. Kienfong Lie Kwie (6) wist met zwart materieel voordeel te bereiken, maar moest wel zijn koning in veiligheid zien te brengen. Dat lukte, en daarna bespoedigde een blunder van de tegenstander het einde: 4-2. Dat was het signaal voor Ron de Veen (2) om remise aan te bieden. Hij had met zwart met sterk spel alle troeven (en een pion) in handen gekregen, maar het gaat om de twee punten, nietwaar? 4,5-2,5! Reinier Jaquet (3) leek eerder op de middag goede uitzichten op de winst te hebben, maar inmiddels was het blad gewend. Hij aarzelde dan ook niet toen hij remise kreeg aangeboden. Een 5-3 zege derhalve, zonder bordnederlagen nog wel. Met 9 punten staat SJ 4 een matchpunt voor op Eindhoven 2, en twee op Waalwijk, de eerstvolgende tegenstander. Het verslag van de Helmonders, onder een misleidend kopje, vind je hier.

De Stukkenjagers 5: op het vinkentouw (22-12-2017, Algemeen)
Het vijfde zette de achtervolging voort met een knappe zege bij Waalwijk 2. Winst was er voor Jan Otten, Rudolf Kat, Huong Do, Bas Rosheuvel en Emil Voorhorst, terwijl Carel van Alphen remiseerde. Guus Vermeulen en Bart van den Berg verloren. Door deze 5,5-2,5 blijft SJ 5 op twee punten van de ongeslagen koploper De Raadsheer 2, die het verderop nog treft.

De Stukkenjagers 6: bijna weer gewonnen (22-12-2017, Algemeen)
Na de knappe zege op EGS 2 moest SJ 6 het deze keer opnemen tegen Nuenen 2. Het was een heel spannende wedstrijd. Harry Buyvoets, Jan van den Dries en Hans Groffen zegevierden, Theo Mulder speelde remise. Omdat Jan Weijters, Coen Klaassen en Paul Vermee verloren, kwam alle druk op de schouders van Jan Bergsma te liggen. Die leek daaronder te bezwijken, maar wist nog een remise én een gelijkspel uit het vuur te slepen: 4-4. Mooie traditie: iedere speler moet een eigen impressie inleveren bij co-teamleider Jan Weijters. Het uitgebreide verslag vind je op de SJ-blogspot.

De Stukkenjagers 7: fietsend naar de zege (21-12-2017, Algemeen)
Weer slaagde ons zevende erin om een hoger aangeslagen tegenstander te verslaan. En dat voor de vierde achtereenvolgende keer! Na een gezamenlijke fietsrit werd EGS 2 aan de zegekar gebonden, dankzij zeges van Thomas Tepe, Ivar van der Heide, Rene Davidse, Leo van Gelder en Wil Wouts. Die winstpartijen compenseerden de verliesbeurten van Cees Zoontjens, Francois Moran en Ad Haans ruimschoots: 5-3. Een uitgebreid verslag vind je op de SJ-blogspot. Ook de Goirlenaren maakten een verslag, met foto's. Je vindt het hier.


Pagina: [Eerste] [Nieuwer] [Ouder] | Aantal per pagina: [10] [25] [50]