Jan van den Dries krijgt het heen-en-weer

De clubavond van woensdag 1 oktober leverde maar één uitslag op die wezenlijk afweek van de ratingverwachting.

De D-groep was de enige groep waarin een volledig programma kon worden afgewerkt. Ratingfavoriet Theo Mulder liet er tegen nieuw lid Osman Hamraz geen gras over groeien. Met paard, dame en toren nam hij de zwarte langerochadestelling onder vuur. Even leek de beslissende klap aanstaande, maar de schade bleef voor Osman beperkt tot een x-aantal pionnen. Die werden hem in het eindspel alsnog fataal: 3 uit 3 voor Theo. Guus van Heck bevestigde zijn status als ‘zekere’ promovendus door met zwart Paul Vermee te verslaan. Ook Thomas Tepe kijkt nadrukkelijk naar de C-groep, na de zege op Wil Wouts. Normaliter boekt ook Jan van den Dries wel een reisje op de Heen-en-Weer tussen de C- en D-groep. Maar na zijn vroegtijdige vertrek (met de veerpont!) uit het trainingskamp in Nieuwvliet weet hij niet meer te imponeren op de 64 velden. Toch leek hij na een vroege kwaliteitswinst tegen René Davidse op weg om de hatelijke nul weg te werken. Helaas ontbrak een echt winstplan, en al helemaal toen hij een toren in de aanbieding deed: 0 uit 3, je zou er het heen-en-weer van krijgen. René komt hierdoor op een knappe 2 uit 4.
Ook vier partijen in de C-voorronden. In de C2 stelde Marieke Sarton haar plaats in de promotiepoule veilig door Rob Leurs de baas te blijven. ‘Op naar de B!’ liet zij zich in de euforie ontvallen. Andries Deliën, Emil Voorhorst en Leo van Gelder mogen soortgelijke ambities koesteren na hun overwinningen op respectievelijk Harry Buyvoets, Kees Gelens en Jeroen de Lange.
In de B-groep won Sebastiaan Dijksman van Maarten Werkhoven. Althans, dat staat op het uitslagenlijstje. Kennelijk hadden wij dan de tussenstand op het bord faliekant verkeerd ingeschat. Bart van den Berg leverde weer een goede ratingprestatie door te remiseren met Bas Rosheuvel. Guus Vermeulen opende zijn score door Ardy Foolen met lege handen naar huis te sturen.
Ook in de A-groep was er een duel der puntlozen. Toen Kienfong Lie Kwie gevraagd werd om een kórte samenvatting van zijn partij tegen Lex Karstens, somde hij niettemin moeiteloos een mood swing of vijf op. De laatste was fataal: puntje voor Lex. César Becx had ook zo zijn verhaal. Aan zijn start van 2 uit 2 in de A1 ontleent hij zich kennelijk het recht om alvast te figureren in duels uit de kampioenspoule. Deze keer tegen Joris Gerlagh. Die snakte naar zijn eerste zege op de plagerige FM, en dacht dat kracht bij te zetten door zijn dame te geven voor toren + loper. Het effect bleef beperkt doordat César alert een kwaliteit terugofferde. In tijdnood verdedigde hij het eindspel aanvankelijk voorbeeldig. Maar Joris zou Joris niet zijn als hij niet tot het gaatje zou gaan: inmiddels ook in incrementland beland stuurde hij zijn koning op pionnenjacht. Toen César tegen middernacht niet besefte dat hij zetherhaling voor het grijpen had, kreeg Joris houvast. Zeker toen zijn tegenstander een fatale penning toeliet.
Het Stukkenjagers Open heeft na deze avond al een koploper: in een voorafgespeelde partij drong Ruud Feelders met loper en dame beslissend de koningsstelling van Bjoern Hofmans binnen. Ratingpartijen waren er ook. Karel Storm sprak na afloop over een uiterst moeizame zege op Joost Op ’t Hoog. Dat gold niet voor de zege die Mart Nabuurs met zwart op Roland Daamen boekte; bij de typisch Siciliaanse schermutselingen overzag de witspeler een fatale dubbelaanval.
De standen in de Groepencompetitie kun je hier bekijken, de bijgewerkte Stukkenjagers-ratings hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.