Volop drama in Groepencompetitie

Ook na de clubavond van woensdag 17 juni is er nog volop spanning op alle vier niveaus. Vooral dankzij diverse verrassende resultaten.

De enige groep waarin alle beslissingen gevallen zijn is de A2. Mark Haast is hier met 10,5 uit 12 niet meer te achterhalen door nummer 2 Mart Nabuurs. Mark scoorde 2-0 tegen César Becx. In de eerste partij wachtte hij met een plusje geduldig op de fouten die ‘vanzelf’ kwamen. In de tweede ging de favoriet aanzienlijk slordiger te werk; de uitgelezen kans op groot voordeel was echter niet aan César besteed. Die laatste mocht Mart Nabuurs dankbaar zijn dat hij Erik Dignum met lege handen achterliet, waardoor Erik samen met Guus Vermeulen degradeert. Heel wat spannender is het in de andere A-groep. Lex Karstens zorgde meteen voor grote paniek onder zijn mededegradatiekandidaten. In de eerste partij leek hij het wel erg optimistische spel van Bram van den Berg hard af te straffen. Toen dat in het middenspel niet lukte, was daar altijd nog het eindspel met twee pionnen meer. Maar in het zicht van de haven ging het mis, en goed ook, want Bram wist zelfs nog te winnen. De tweede partij is na zo’n échec vaak een formaliteit, en zo ook nu: 0-2. En zo staat Lex nog steeds een halfje achter op Reinier Jaquet, terwijl beiden nog spitsroeden moeten lopen bij Nick Bijlsma. Die heeft na de 2-0 tegen Roland Daamen op zijn beurt nog 1,5 uit 4 nodig om Bram te passeren en de groepswinst te grijpen. Karel Storm nam met een 1-1 tegen Mark Clijsen op waardige wijze voorlopig afscheid van de A-groep.
In de B2 mag Sebastiaan Dijksman na de 2-0 matchzege tegen Emil Voorhorst alsnog dromen van promotie. Maar dan moet hij wel concurrent Rick van Loy met 2-0 verslaan en Carel van Alphen met dezelfde cijfers verliezen van Ruud Feelders. In de B2 is de situatie nóg ingewikkelder, nu koploper Stefan Hess eerst niet verder kwam dan remise tegen Jan Otten, om vervolgens met een harikiri-actie de tweede partij in zijn nadeel te beslissen: 0,5-1,5. Nu kan hij maar beter niet zijn resterende match met Bob Bishoen met 2-0 verliezen. Andere kapers op de promotiekust zijn Kienfong Lie Kwie en Joost Op ’t Hoog, die tegen Harry Buyvoets en Maarten Werkhoven de volle buit binnenhaalden. Hun onderlinge match, waaraan Kienfong met een verliespunt minder begint, zal duidelijkheid moeten brengen.
In de C-degradatiepoule verschafte Bjoern Hofmans zich een prima zicht op een van de twee behoudsplaatsen. Theo Mulder liet zijn koning al in de opening uitroken en eenmaal buiten was diens lot snel duidelijk: mat. Cees Zoontjens en Ivar van der Heide hielden het op remise, nadat Cees opeens zijn pluspion in de aanbieding had gedaan.
In de strijd om promotie deed Osman Hamraz goede zaken. Koploper Andries Deliën liet een schijnoffer op f7 toe, en de pion die Osman daarmee buitmaakte was uiteindelijk voldoende voor de winst. Nu hebben zij beiden één verliespunt, net als de andere twee kandidaten voor de drie promotieplaatsen, Leo van Gelder en Thomas Tepe.
Drama in de D1-groep. Wil Wouts stevende af op een zege op Fons van Leersum, in het eindspel had hij een toren meer. Helaas overzag hij een familieschaak, waardoor dat ding de doos in kon: remise. Ook in de D2 kreeg een partij niet de uitslag die halverwege het meest waarschijnlijk was. Zo maakte Paul Vermee gewag van ‘flinke mazzel’ bij zijn zege op Rene Davidse. De partij Ellen Ceelen-Hans van Driel was dan weer sneller halverwege dan gebruikelijk; Hans’ paard kwam hinderlijk op bezoek en Ellen kwam kwaliteitsverlies niet meer te boven. Coen Klaassen wist in zijn nabeschouwing meer spanning op te roepen dan in zijn partij tegen kampioen Ardy Foolen: ‘Hij had al vrij snel mijn vrouw te pakken.’
Er stonden ook nog vier ratingtreffens op het programma. Tijmen Kampman en Guus Vermeulen bleven respectievelijk Bob Bishoen en Bart van den Berg met 2-0 de baas. Minder overtuigend ging het eraan toe in de partijen met rustiger tempo. Op een gegeven moment hoorden we Thomas Tepe kleintjes aan Kees Gelens vragen: ‘Nou moet ik ermee zetten, hè?’ Kennelijk waren de gevolgen niet rampzalig, want Thomas won alsnog. Ook Guus van Heck doorstond bange momenten alvorens het punt aan te tekenen; tegenstander Jeffrey van Huijgevoort stond lange tijd een gezonde pion voor, maar wikkelde ongelukkig af.
Niet onvermeld mogen de gebeurtenissen in de BJ-competitie blijven. Daarin dacht Peter Huibers al combinerend gastheer Bastiaan van de Rijt te verslaan, maar die bleek net iets verder gekeken te hebben, zodat Peter moest vluchten in een remise-eindspel. Martijn Blom had het evenmin makkelijk. Met een pion minder wist hij Jeroen van de Rijt met behulp van dreigingen, trucjes en de klok alsnog het punt afhandig te maken. Hiermee kwam er een einde aan de BJ-competitie. Gedurende tweeënhalf seizoen hebben maar liefst 34 verschillende spelers één à vier bezoekjes gebracht aan de broers. Hulde!
Alle resultaten zijn verwerkt in de SJ-ratings.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volop drama in Groepencompetitie

Woensdag 14 oktober beleefde de Groepencompetitie zijn vierde ronde in De Harmonie. In de A-groep kwam Mart Nabuurs op 2 uit 2, door vanuit een spannende stelling Erik Dignum van zijn 100%-score af te helpen. César Becx versloeg Reinier Jaquet, die een geofferde pion niet meer terugzag. De verrassing kwam van Willem van den Brink, die koel toesloeg toen Mark Clijsen zijn geduld verloor. In de C-groepen boekten Maarten Heller, Willem Mullender, Mark van den Berg, Paul Hanique en Leo van Gelder zeges, die de liefhebbers van elo-statistieken niet verbaasd zullen hebben. In de D-groep maakte Jan van den Dries korte metten met Frank Boomsma, en bracht Tim Veenstra vlot koploper Paul Vermee diens eerste nederlaag toe. Elsbeth Bakker en Albert Zoontjens vochten een lang duel uit, waarbij eerstgenoemde aan het langste eind trok.
Voor het echte drama moest je in de B-groepen zijn. Daar kregen drie partijen pas in de ultieme fase hun beslag. Dat gold niet voor de zeges die Bram van den Berg, Kienfong Lie Kwie en Jeroen van de Rijt boekten. Maar wat te denken van de partij tussen Guus Vermeulen en Bastiaan van de Rijt, waarbij beiden in het verre eindspel dame haalden. Bastiaan sloeg dapper remise af, om even later dankzij een blunder van Guus inderdaad het punt te incasseren. Niet minder wisselend waren de kansen op het bord van Lex Karstens en Joost Op ’t Hoog. Lex had een kwaliteit geofferd om met een oppermachtig paard een vrijpion te ondersteunen. Maar doordrukken lukte niet en uiteindelijk kwam Joost met zwaar geschut achterom zijn stelling binnen, 0-1. Als laatsten waren Ruud Feelders en Ron de Veen nog bezig. Ruud wist in tijdnood met toren en paard zodanige dreigingen te creëren dat Ron geen sluitende verdediging wist te organiseren.
Hier vind je de bijgewerkte standen, hier de gemuteerde ratings.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.