Geslaagde schaakdag in en om De Reitse Plint

Op zondag 23 april konden schaakliefhebbers van alle leeftijden hun hart ophalen in de Tilburgse wijk De Reit. Dit stadsdeel stond een maand lang centraal in een cultureel evenement dat Stichting Straat  organiseerde. Tijdens de grande finale op 23 april was er ook veel aandacht voor de schaaksport. In De Reit stond immers het hoofdkantoor van Interpolis, waar van 1977 tot en met 1994 het wereldberoemde Interpolis Schaaktoernooi plaatsvond. Initiatiefnemer Berry van Oudheusden had grootmeester en voormalig nummer 2 van de wereld Jan Timman bereid gevonden om schaakliefhebbers een inkijkje te geven in zijn herinneringen aan het roemruchte toernooi. Berry riep de hulp in van De Drie Torens en De Stukkenjagers om er een gevarieerde schaakdag van te maken. 

Over de voorfase zullen alle betrokkenen op hun beurt nog lang anekdotes ophalen, maar ondanks alle tegenslagjes mogen we terugkijken op een zeer geslaagde dag. Die speelde zich voor een belangrijk deel af op een steenworp van het inmiddels gesloopte Interpolis-gebouw, en wel in De Reitse Plint, het spiksplinternieuwe buurthuis aan de Prof. Verbernelaan, waar gastvrijheid en behulpzaamheid hoogtij vieren.  

De jeugd bijt het spits af

De kick-off was in de ochtend in de vorm van een informeel jeugdsnelschaaktoernooi waar toch 30 schakers van 5-17 jaar op af waren gekomen. Vol concentratie (zie foto’s), enthousiasme en sportiviteit streden zij om de bekers en medailles en de te verloten prijsjes. Onder aan dit artikel vind je alle uitslagen. 

 

Broederstrijd in simultaan

Al gedurende het jeugdtoernooi kwamen ook de wat oudere schaakliefhebbers aan hun trekken. Er was in dezelfde zaal nog net plaats voor elf spelers die het in een kloksimultaan opnamen tegen FIDE-meester Luuk Baselmans. Die had gemiddeld maar een minuut of acht per partij, het is maar goed dat hij ook Brabants rapidschaakkampioen is. Luuks inzicht en snelheid waren tien van zijn tegenstanders te machtig; enkel zijn broer Sam – die als Brabants kampioen slow schaak dan ook over 45 minuten beschikte –  bleef Luuk de baas.

 

Aandachtig gehoor 

Daarna was het podium voor Jan Timman. Hij nam de volle zaal mee terug naar de tijd dat schaken nog een strijd tussen twee breinen was, en niet tussen twee databases. Zijn gehoor hing een uur lang aan zijn lippen bij de amusante verhalen over de topspelers en schaaksfeer van toen. Nadat de grootmeester vragen vanuit het publiek had beantwoord was er een al even geanimeerde voordracht van Ton Wilthagen, die vertelde over de periode dat wereldkampioen Max Euwe hoogleraar was aan de Katholieke Hogeschool Tilburg en in De Reit vertoefde.

Naar buiten!

Daarna verplaatsten de belangstellenden zich naar buiten. Naar het Professor De Moorplein om precies te zijn. Daar waren kort daarvoor namelijk twee kunstzinnige schaaktafels geïnstalleerd. Dankzij de inspanningen van Wil Wouts, Hans van Driel, Cees Zoontjens en René Davidse zijn er nu al acht in de openbare Tilburgse ruimte. Zoals je hierboven kunt zien deed Jan Timman de openingszet in een drieminutenpotje tussen Luuk en Sam Baselmans. Deze keer won wit.

Daarna barstte de regen los, maar voor de doorzetters viel het slotstuk van de dag allerminst in het water. De korte dansvoorstelling Eindeloos was geïnspireerd op het Interpolis-toernooi en werd met tussenpozen doorlopend opgevoerd. De expressie en humor van de beide koninginnen vormden een mooi slotpunt van een geslaagde schaakdag. Met dank aan de Stichting Straat en de mensen van De Reitse Plint.

De uitslagen van het jeugdsnelschaaktoernooi:

Groep 1

1. Tomek Beek (SV Aalst-Waalre) 6 uit 7 

2. Simon de Graauw (De Stukkenjagers) 5 uit 7 

3. Mika de Jong (De Stukkenjagers) 4 uit 7 

4. Noah Verschuuren (SV Oisterwijk) 3,5 uit 7 

5-6. Jorius Roelin (De Drie Torens) en Merlijn  Langenhuijsen (EGS) 3 uit 7

7. Jerion Roelin (De Drie Torens) 2 uit 7

8. Rens Beek (SV Aalst-Waalre) 1,5 uit 7 

Groep 2

1. Jonas Grootens 7 uit 7

2-4. Xule Ji, Wouter van Zon (SV Oisterwijk) 5 en Siebe van Meer (De Stukkenjagers) 5 uit 7

5. Xiuhe Ju (Best Moves) 3 uit 7 

6-7. Levijn Smits (SV Oisterwijk) en Maarten Kuijsten (SV Oisterwijk) 1,5 uit 7 

8. Luca Thijsse 0 uit 7

Groep 3

1-2. Lihaan Ahamed Samiuddin (Eindhovense SV) en Tijn Molkenboer (EGS) 5 uit 6

3. Jasper van Zon (SV Oisterwijk) 3,5 uit 6 

4. Twan de Bakker (SV Oisterwijk) 3 uit 6

5. Sander van Zon (SV Oisterwijk) 2,5 uit 6

6. Sienna van der Nat (EGS) 1 uit 6

7. Samrein Samiuddin (Eindhovense SV) 0 uit 6 

Groep 4

1.  Tijl van Oort  5 uit 6

2. Harm de Brouwer (SV Oisterwijk) 4,5 uit 6 

3. Otto Rongen (De Drie Torens) 4 uit 6 

4. Malin Rongen (De Drie Torens) 3,5 uit 6 

5. Sophie Vugts (EGS) 2 uit 6 

6-7. Jelle Schellekens (EGS) en Ruben Wouts (De Stukkenjagers) 0,5 uit 6

Een gedachte over “Geslaagde schaakdag in en om De Reitse Plint

  1. Complimenten voor de organisatoren! Gedeelte van het programma bijgewoond. Memorabele en mooie verhalen van Jan Timman over het Interpolistoernooi en tussendoor nog de nodige analyses van interessante schaakpartijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.