Comedy of errors in degradatiestrijd

Een schaaktechnisch ‘hoogstandje’ van de clubavond van 5 juli.

César Becx – Arjen van Amerongen

Deze stelling, met zwart aan zet, ontstond in de eerste van onze twee rapidpotten. Op een ander bord speelde mededegradatiekandidaat Ties Dumont tegen Bob Jansen. Als ik 1,5 punt meer dan Ties zou scoren, zou ik me nog handhaven in Groep 1. Wat dat betreft is er nog geen man overboord, want volgens de engine is het hier 0.00 geblazen. Toch vraag ik me af of ik na 57….. Lh4 binnen de zo vertrouwde vijf seconden het koelbloedige 58. Pd6! zou hebben gevonden, met als clou dat je na 58…. g3 de tussenzet 59. Pf5! hebt en daarna kunt slaan op g3 (of op h4 met schaak).

Maar gelukkig deed Arjen in de diagramstelling 57… g3, waarna ik a tempo 58. Pxg3 deed. Na 58…. Kxg3 is deze stelling ontstaan.

Ik heb er twee quizvragen over.

  1. Je hebt remise nodig… welke zet speel je dus onmiddellijk met wit?
  2. Wat is de beste zet voor wit en wat is dan de uitslag?

Uiteraard is het verboden om computers te raadplegen en er echt lang over na te denken. Dus: impulsieve antwoorden graag posten als reactie…

4 gedachten over “Comedy of errors in degradatiestrijd

  1. Ik denk d5, toch? Kan me ergens voorstellen dat daar Kf4 het nog wel dichthoudt voor zwart en dan moet with hopen dat het remise te houden is. Dus laten we dan maar gokken dat Ke4 de beste zet is voor wit. Dat stop Kf4 en dan komt d5 op de volgende zet. Dan staat de zwarte koning dusdanig buitenspel dat ik het gokje durf te wagen dat wit gewonnen staat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.