Heel wat partijen in ronde 1 van het Stukkenjagers Open werden tot op het bot uitgevochten. We beginnen met een soort van eindspelstudie die Frank Lambregts zijn tegenstander voorschotelde.
Frank Lambregts – Bas Rosheuvel
In het verre middenspel stond Bas een stuk voor, maar nu moet hij – met weinig tijd op de klok – afwachten wat wit nog gaat proberen. Kijk hier hoe Frank er nog een vol punt uit sleepte.
Eerder op de avond was er ook al sprake van een virtueel pat.
Jan van Roestel – Erik Dignum
Enkele zetten eerder had Jan de kans om met de loper de pion op h3 te slaan, in ruil voor de e- of c-pion. In deze stelling zal hij wel spijt over dit gemiste kansje hebben gehad. Om de zwarte koning niet beslissend te laten binnendringen, is hij veroordeeld tot het heen en weer spelen van zijn toren op de f-lijn en moet hij lijdzaam toezien hoe zwart doodgemoedereerd een beslissende vrijpion op de damevleugel gaat creëren. Grappig is dat de poging om een écht pat te creëren met e5 dxe5 c5 Lxc5 Tf7 strandt op het nuchtere Kg8 (Tf8 Lxf8). Jan hield het snel voor gezien.
Spectaculair was wat er gebeurde in de ‘EGS-clash’…
Bart Plasmans – Pascal Graafmans
Bart heeft zojuist de verleiding niet kunnen weerstaan om een stuk te offeren. Als tegenstander sta je dan toch onder druk. Pascal deed hier 33… Lh5?, terwijl hij met 33…. Dg7 flink voordeel had kunnen houden. Bart verhoogt nu de druk met 34. Dh6 en nu kan Pascal met 34… Pg7 blijven hopen op een voordeeltje. Maar hij deed 34… Le8? en zo’n kans is aan Bart altijd besteed….
35. Td7! Ai, die komt hard aan. Pascal had niets beters dan 35… Dxd7 36. Pxd7 Lxd7, maar had verderop geen verweer tegen de gecombineerde kracht van de dame en de oprukkende koningsvleugelpionnen.
Ook een aardige afmaker in de meest ancienne Stukkenjagers-match van de avond.
César Becx – Kienfong Lie Kwie
Wit staat een gezonde pion voor en zag de open f-lijn oplichten: 19. Pg5 Tf6 20. Ph6! gxh6 21. Txf6 De7 22. Pf7 en nu is er niets meer tegen de dreiging Pxh6, eventueel gevolgd door Kg7 Tf7 Kxh6 Dg7 en spoedig mat. Zwart probeerde nog 22… De3 23. Kh1, maar een redding was er niet meer. Overigens kan zwart na 21…Dg7 (in plaats van De7) 22. Pf7! geen mat gaan dreigen met Te2 vanwege Tf8 mat.
Ook in de Groepencompetitie was er volop spanning en drama. Het topduel in Groep 7 kende wisselende kansen. Aanvankelijk was Sam van Dijk met zwart aan het roer, maar Nergiz Nabibaks counterde en leek op de winst af te stevenen. Met zijn laatste stukken bestookte Sam echter de witte koning en in onderstaand diagram maakte het opeens niet meer uit dat Nergiz elders op het bord nog wat extra materiaal had.