Lekker slaan!

Hoog tijd voor een paar fragmentjes uit de Groepencompetitie. Vorige week liet Thijs van Asperen zien wat je allemaal kunt opsteken tijdens de schaaklessen die onze jeugd op woensdag in de vooravond krijgen van Luuk, Jasper en Yvonne. In onderstaand fragment uit Groep 8 combineert hij namelijk meerdere onderwerpen van Stap 2: uitschakelen verdediger en dubbele aanval.

Toine van den Hurk – Thijs van Asperen

Zwart staat dan wel een kwaliteit voor, maar de witte stelling oogt solide. Thijs dacht daar anders over: 38… Dxa1!  39. Dxa1  Tb1 en Toine gaf op, hij gaat mat ‘achter de paaltjes’.

Dat terugslaan niet verplicht is, dat waren beide spelers in onderstaand fragment gisterenavond kennelijk even vergeten. 

César Becx – Pieter Priems

Eerst stond wit wat beter, maar nu is het zwart die aan de touwtjes trekt. Wit heeft net 30. Pc1-b3 gespeeld, maar heeft alleen pseudo-dreigingen en na een zet als 30… Tb6 was hij een zware pijp gaan roken. Pieter deed echter 30… Lxh4?, waarna César – want spelend op increment – gedachteloos terugsloeg. Met de tussenzet 31. Pxc5! had hij echter de partij weer in zijn voordeel kunnen doen kantelen. Na 31. Txh4? ging Pieter wel even in de denktank. Daar overwoog hij wellicht de vrijwel winnende zet 31… Pxe5!, maar helaas voor hem iets te lang, want bij het uitvoeren van zijn (andere) zet overschreed hij de tijd. Een narrow escape voor de koploper van Groep 2…

 

 

Een gedachte over “Lekker slaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.