Sam Baselmans wint de eerste cyclus van de Groepencompetitie (update)

(De update betreft de stukjes over Groep 2 en Groep 6). Het was rustig op de clubavond van woensdag 20 december; er werden maar 23 partijen gespeeld. De resultaten plus wat karakteristieken & gevolgen zie je hieronder. Je vindt hier de bijgewerkte standen, inclusief promotie-/degradatieregeling. De gevolgen voor de Stukkenjagers-ratinglijst kun je hier bekijken.

Groep 1

Luuk Baselmans – Sam Baselmans 0-1

Altijd spannend, de krachtmetingen tussen deze toppers. Beiden begonnen met een fraaie 7,5 uit 8 aan de broederstrijd. Luuk moest winnen met het oog op zijn (waarschijnlijk) lagere SB-saldo, maar het was Sam die deze keer aan het langste eind trok en dus de eerste cyclus op zijn naam schreef.

Groep 2

Ruud Feelders – Patricia de Wit 1-0

Nies Rijnders – Paul Castermans 0,5-0,5

Patricia is door deze nederlaag de derde degradant; Paul en Ruud staan er het best voor om haar (en Thomas Kaufmann en Lex Karstens) naar Groep 3 te vergezellen. Update: berekeningen leren dat Ruud bij gelijk eindigen op 5 punten nooit twee van de vijf huidige vijfpunters achter zich kan houden en dus gedegradeerd is. Nies heeft in ieder geval de hoogste SB-score en kan niet meer degraderen (maar nog wel promoveren!). Paul moet (vooral) hopen op een nederlaag van Ties tegen Arjen; dan wordt Ties het kind van de rekening. Wellicht brengen ook twéé nederlagen van Arjen uitkomst….

Groep 3

Toon Stuart – Marieke Sarton 1-0

Kienfong Lie Kwie – Pieter Priems 0,5-0,5

Kienfong is nu, mede dankzij de nederlaag van Marieke, officieel gepromoveerd. Pieter heeft die beste papieren om hem naar Groep 2 te vergezellen.

Groep 4

Robert Smulders – Emil Voorhorst 1-0

Ömer Erkul – Tijn Verhoeven 1-0

Hans Thönissen – Jens Korzilius 1-0

Een nivellerende avond in Groep 4. Ömer boekte een verrassend snelle overwinning en Robert kwam uit verloren stelling terug met een pardoes mat tegen Emil. Zo staat iedereen weer rond 50%. Hans drong beslissend via de a-lijn binnen met zijn toren die dood en verderf zaaide. Daardoor heeft Jens promotie niet meer in eigen hand, want Jop Bogaers heeft een half verliespunt minder. Maar ja, zelfs Bart Landolt is – met 8 uit 9! – nog niet mathematisch zeker van een plek in Groep 3.

Groep 5

Guus van Heck – Marsel van Hoorn 0,5-0,5

Coen Klaassen – Mika de Jong 1-0

Thomas Tepe – Jan Verbiest 1-0

Jan leek heel aardig te staan met de aanval op f2 en de zware stukken op de open e-lijn. Maar Thomas verdedigde zich goed, en dat loonde verderop. Marsel mocht zijn handen dichtknijpen, toen Guus een goed getimed remiseaanbod aannam in plaats van beslissend toe te slaan. Thomas neemt een halfje voorsprong op Marsel in de strijd om de twééde promotieplaats. Als Leo van Gelder er tenminste in slaagt om de éérste plaats veilig te stellen door Wil Wouts te verslaan…

Groep 6

Jan Bergsma – Max Mutter 0-1

Theo van den Hoek – Hans van Driel 0-1

Die Hans flikt ’t weer, in ultimo zette hij Theo mat. Als hij ook zijn laatste partij wint, kaapt hij zelfs de promotie voor de neus van tegenstander Max weg. Update: ondanks de nederlaag handhaaft Theo zich, omdat hij meer SB-punten heeft dan Frans Pistorius. Laatstgenoemde kan nog achterhaald worden door Jan Hes, en dan wordt het nog meer rekenen. 

Groep 7

Bram Faes – Sam van Dijk 0-1

Gina Rijpma – Laurens van Ballegooijen 0-1

Bert Wels – Aron Maes 0-1

Christian Zouridis – Toine van den Hurk 1-0

Belangrijke winstpartijen van Sam, Christian en Aron op weg naar Groep 6…? 

SJ-ratingpartijen (tellen mee voor cyclus 2 indien beide spelers dan in dezelfde groep uitkomen)

Maarten Werkhoven – Hans van Iersel 0-1

Lex Karstens – Guus Vermeulen (mogelijk voor Groep 3) 0-1

Jop Bogaers – Ivar van der Heide (mogelijk voor Groep 4) 0-1

Remco Nijs – Simon de Graauw (mogelijk voor Groep 5) 0-1

Frans Pistorius  – Wil Wouts (mogelijk voor Groep 6) 0-1

Siebe van Meer – Lam Phuc Nguyen (mogelijk voor Groep 8) 0-1

Hans speelde consequent op compensatie voor een pion, en laat op de avond werd dat Maarten te veel. Bij Jop en Ivar kwam er een messcherpe variant op het bord met wederzijds veel hangende stukken.Jop stuurde zijn dame op jacht, maar kreeg ook een femme fatale op bezoek. Remco kwam tegen Simon een pionnetje te kort in het toreneindspel. Lam bekroonde zijn debuut met een zege. De komende weken zal duidelijk worden in welke groep hij in januari gaat starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.