Thank God, it’s Wednesday

Wat was het fijn om iedereen weer te zien, bij de eerste ronde van onze interne competitie op 8 september. Dat ‘iedereen’ komt aardig in de buurt van de waarheid, want maar liefst 71 leden gaan deelnemen aan de Groepencompetitie. Daarvan gingen er 60 meteen testen of ze nog wisten hoe de stukken lopen. Of nou, 59, want eentje had nog last van woensdagse ontwenningsverschijnselen.

Hoge bomen, veel wind, opgeknoopt

Ook heel wat anderen hadden nog niet de routine en vorm van voor de liveschaakpauze. Met name de vier hoogstgerate spelers in de A-groepen hadden er last van. Zij haalden samen één schamel half puntje. Dat kwam op het conto van Luuk Baselmans, die de beslissende aanval van Lex Karstens tot zijn opluchting zag stokken. Rudolf Kat was minder genadig voor Sam Baselmans, die in een tactische fase mat in vier overzag. Van zijn eigen koning, welteverstaan.

Robin Verhoeven maakte een droomdebuut bij onze club door in een lange partij ratingtopper Bob Jansen te vloeren. Ook César Becx ging onderuit. Dameruil was zo slecht nog niet, maar daarna nam de kwaliteit met de zet af. Daar zul je Henk Jan Beukema niet vaak op kunnen betrappen en die schaakte zich dan ook solide naar de winst.  Andere winnaars op het hoogste niveau waren Arjen van Amerongen en John Greunsven, de laatste dankzij een fraaie valstrik annex combinatie.

Metamorfonse?

Het allereerste punt van de avond kwam op naam van Fons van Leersum. Die zin zal bij velen even moeten landen. Fons staat immers niet bekend om zijn stipte naleving van de aanvangstijd of een explosieve ratinggroei. Maar post-corona is alles anders, qua Fons. Eerder vielen zijn zeges bij de recente inloopschaaksessies al op, nu verraste hij door als een van de eersten achter het bord plaats te nemen. Tegenstander Jan Hes was zo van zijn stuk… eh, dame… af. In dezelfde groep 6 boekte Daan van Kalken via de open h-lijn een knappe zwartzege op Hans van Driel. Fong You Yee wist tijdens zijn eerste lange partij ever, tegen Ad Haans, de concentratie goed vast te houden; hij haalde na lange strijd het eerste punt binnen.

Dat leek, in groep 5A, ook debutant Jens Korzilius te gaan lukken. Hij was hard op weg Hans Groffen uit te tellen in een T+L-eindspel. Maar toen de klus al geklaard leek viel de concentratie weg en kon Hans ontsnappen naar remise. Ook nieuweling Tsz Keung Wong speelde zijn langste partij ooit, een prima puntendeling met Jan Weijters.

Old soldiers

Op dit niveau startten Roger Bougie en Jeffrey van Huijgevoort voortvarend, met zeges op respectievelijk Carlo Butalid en Nico Dignum. Datzelfde gold voor Jan van den Dries, die wist te winnen van neo- en oud-Stukkenjager Paul Sprangers, die in 1987 tijdelijk afscheid van de club nam.

Afscheid van het lidmaatschap, dat nam Rob Milo nooit, maar ook hij lastte een decennialange schaakpauze in. Maar   van roest viel niets te merken bij zijn rentree, in groep 4. Na een lang gelijkopgaande partij pakte hij het punt tegen Pranav Paithane. In deze groep zette Marsel van Hoorn na een lokzet de koning van Thomas Tepe doodleuk mat en was er ook winst voor Kees Gelens en Leo van Gelder.

De partijen in de groepen 2 en 3 speelden zich buiten ons blikveld af, in de Balkonkamer. Dat gold in zekere zin ook voor de spelers zelf, want de verlichting was… stemmig. Wordt aan gewerkt! Het stond de zeges van Thomas Kaufmann, Yuri Gassner, Eduardo Mendez Manturano (groep 3) en Reinier Jaquet (groep 2) in ieder geval niet in de weg. Bij de remises in deze zaal had er – naar verluidt – meer ingezeten voor Maarten Werkhoven. 

Twee spelers waren ‘oneven’ in hun eigen groep, en bleken zeer aan elkaar gewaagd in een SJ-ratingpartij. Uiteindelijk bekroonde Max Mutter zijn SJ-debuut met een zege op Paul Vermee. 

De uitslagen vind je hieronder, de gevolgen voor de Stukkenjagers-ratings kun je hier bekijken

Groep 1A

Henk Jan Beukema – César Becx 1-0

Paul Castermans – Jasper Kools 0-1R

Lex Karstens – Luuk Baselmans 0,5-0,5

Ruud Feelders – Peggy van Amerongen 0,5-0,5

Groep 1B

Bart Plasmans – Arjen van Amerongen 0-1

Roel Romanesco – John Greunsven 0-1

Robin Verhoeven – Bob Jansen 1-0

Rudolf Kat – Sam Baselmans 1-0

Groep 2

Bastiaan van de Rijt – Bas Rosheuvel 0,5-0,5

Jan Otten – Alex van Lanen 0,5-0,5

Maarten Werkhoven – Hans van Iersel 0,5-0,5

Kienfong Lie Kwie – Reinier Jaquet 0-1

Pascal Graafmans  verhinderd

Groep 3

Guus Vermeulen – Eduardo Mendez Manturano 0-1

Jeroen van de Rijt – Erwin Meeuwsen 0,5-0,5

Yuri Gassner – Toon Stuart 1-0

Emil Voorhorst – Thomas Kaufmann 0-1

Marieke Sarton, Michel Timmermans verhinderd

Groep 4

Leo van Gelder – Hans Thönissen 1-0

Kees Gelens – Ivar van der Heide 1-0

Thomas Tepe – Marsel van Hoorn 0-1

Pranav Paithane – Rob Milo 0-1

Cees Zoontjens vrij

Groep 5A

Jens Korzilius – Hans Groffen 0,5-0,5

Nico Dignum – Jeffrey van Huijgevoort 0-1

Ton Renes, Wil Wouts, Theo Mulder, Elroy Kerstens, Guus van Heck verhinderd

Groep 5B

Jan van den Dries – Paul Sprangers 1-0

Carlo Butalid – Roger Bougie 0-1

Tsz Keung Wong – Jan Weijters 0,5-0,5

Rene Davidse, Theo van de Hoek verhinderd, Max Mutter vrij

Groep 6

Fong You Yee – Ad Haans 1-0

Hans van Driel -Daan van Kalken 0-1

Fons van Leersum – Jan Hes 1-0

Bert Wels, Frans Pistorius verhinderd, Paul Vermee vrij

Ratingpartij

Max Mutter – Paul Vermee 1-0

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.