Zomers huiswerk, maar niet voor de B-groep

De clubavond van woensdag 28 juni begon met een in alle opzichten meesterlijke les van Herman Grooten, die de aandacht van de 25 aanwezigen moeiteloos gevangen hield met een bont palet van video, aanvalskunst en quizvragen. Daarna was het tijd voor de laatste speelavond van de Groepencompetitie.

Toch zullen er van de zomer, na het traditionele rapidviertallentoernooi op 5 en 12 juli, nog heel wat kliekjes moeten worden weggewerkt. De enige tabel die al helemaal gevuld is met cijfertjes, is die van de B-groep. En dat terwijl eenieder toch acht rapidmatches voor de kiezen kreeg. Complimenten voor de opkomst! Woensdag vonden de laatste twee matches plaats. Bij die tussen Andries Deliën en Bas Rosheuvel stond alleen de eer op het spel. Beiden waren immers al veroordeeld tot degradatie, net als Guus Vermeulen. Bas slaagde erin die wonde te bepleisteren: 2-0. Die uitslag had Paul Castermans ook nodig tegen Kienfong Kwie om de vierde promotieplaats voor diens neus weg te kapen. Zover kwam het niet, al leek Paul in de eerste partij aardig op weg naar de winst. Het werd echter remise en in de tweede partij sloeg Kienfong ook nog eens toe: 1,5-0,5. Hij eindigde daardoor derde, en vergezelt daardoor Rudolf Kat (1), Sebastiaan Dijksman (2) en Ruud Feelders (4) naar de A-groep.
In beide A-groepen is er nog spanning. In de A1 ging het in de match Karel Storm-Reinier Jaquet om de vraag wie van beiden de vijfde plaats zou bereiken. Die geeft namelijk recht op een barrage tegen de andere nummer 5 om één behoudsplaats. Hoewel er twee beslissingen waren – Karel won de eerste, Reinier de tweede – is de échte beslissing nog niet gevallen. Karel heeft 4 uit 12, Reinier 4 uit 10. Als Reinier zijn laatste match tegen Frans Konings met 2-0 verliest, is hij alsnog de pineut, want zijn SB-saldo is bescheidener dan dat van Karel. Frans moet overigens minstens een punt scoren om Mark Clijsen (op SB-score) voor te blijven en de kruisfinales te halen. Just in case speelde hij alvast tegen César Becx. In de eerste pot liet Frans zijn positionele voordeel glippen, waarna hij in een toreneindspel onnodig onderuit ging. In de tweede partij won César iets te voortvarend twee pionnen. Hij moest ze snel teruggeven, waarna Frans de overhand leek te krijgen. Maar die deed het niet op zijn handigst, en deed ook nog een stuk in de aanbieding: 0-2!
Ook in de A2 is het nog spannend. Bram van den Berg hield zicht op de kruisfinales door Joost Op ’t Hoog met 2-0 te verslaan, al gebeurde er naar verluidt in de eerste omgang ‘van alles‘. Alleen als Bram erin slaagt in zijn laatste match Tijmen Kampman met 2-0 te verslaan, gaat hij – en niet Tijmen – naar de kruisfinales. Onderin is Joost nu zeker van de B-status, maar Jan Otten mag nog dromen van een 2-0 tegen Martijn Blom die hem – en niet Martijn – een barrage tegen de andere nummer 5 zou opleveren.
Ook in de C-groepen is er nog wat zomers huiswerk. In de C1 zijn nog maar twee spelers zeker van hun status aan het begin van volgend seizoen. Jan Bergsma boekte weliswaar zijn eerste zege, ten koste van Kees Gelens, maar dat punt kan hem niet behoeden voor degradatie. Guus van Heck weet dan weer als enige dat hij in de C-groep mag blijven. Hij eindigde immers op 4 uit 8, na een nederlaag tegen Jeffrey van Huijgevoort, die daardoor nog volop in de race is de C-status veilig te stellen. In de C2 kreeg de degradatietopper Jan Weijters-Ton Tepe enkele onverwachte wendingen. Bij eentje was Jans trouwe metgezel pardoes weer betrokken; hup, daar ging zijn dame de doos in. Ton gaf Jan nog wel de kans terug te komen in de partij, maar genoeg voor remise was het niet: Ton veilig en Jan in flinke degradatienood. Ivar van der Heide leek lange tijd op weg naar zijn derde punt en een mooi perspectief op handhaving. Maar er ging op het laatst iets grondig mis, waardoor tegenstander Emil Voorhorst er met de volle buit vandoor ging. Die zal nu met Cees Zoontjens gaan uitmaken wie er rechtstreeks promoveert en wie als nummer 3 mag kampen om een B-plaats tegen de nummer 3 van de C1. Lex Karstens is – dankzij zijn goede SB-saldo – al wel zeker van een van de twee eerste stekken. Hij moest voor zijn eindscore van 6,5 uit 8 wel hard werken. Het knappe verzet van Wil Wouts werd pas op het laatst gebroken. Wil is daardoor gedegradeerd.
In de D-groep had Sjors van de Ven lange tijd het beste van het spel (en het materiaal!) tegen Nico Dignum. Maar, met beide koningen onder vuur, bleef het tricky. Uiteindelijk wist Nico toch toe te slaan. Met 5,5 uit 8 bekroont hij zijn debuut met een van de vier promotieplaatsen. Die raakte voor Fons van Leersum wat uit zich. Hij valt terug naar 50% door een vlotte nederlaag tegen Bjoern Hofmans. Ook Hans van Driel is terug op aarde na zijn kickstart; een nederlaag tegen Coen Klaassen wierp hem terug op 7-3,5.
In deze fasse van het seizoen zijn er traditiegetrouw tal van matches voor de SJ-rating. Ron de Veen versloeg met kleine middelen Huong Do; in beide partijen betaalde pionwinst zich in het eindspel uit. Complexere verwikkelingen waren er bij de match Sebastiaan Dijksman-Erik Dignum. Dat is niet verwonderlijk. Sebastiaan is nooit te beroerd om zich in het avontuur te storten, terwijl Erik recentelijk het remisevirus heeft bezworen c.q. afgezworen. Dat is zijn rating ten goede gekomen, maar nu moest hij in de tweede partij de schade van de eerste repareren. Dat lukte: 1-1. Bij Rudolf Kat-Maarten Werkhoven en Jan Otten-Bart van den Berg werd de ratingwaarheid evenmin geweld aangedaan: 1,5-0,5 voor de goeien. Tot slot drie partijen met een normaal tempo. Rene Davidse, Leo van Gelder en Thomas Tepe waren de winnaars, tegen respectievelijk Ad Haans, Cees Zoontjens en Paul Vermee.
Alle uitslagen zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.