Maarten de Wit uit, altijd lastig

Woensdag 11 oktober is het Stukkenjagers Open weer van start gegaan. In ons KNSB-ratingtoernooi mag de bovenste helft van de ratinglijst dan steevast de minderbedeelden van het bord timmeren. Zo makkelijk als het klinkt is dat echter niet altijd…

Diverse ratingtoppers voelden op enig moment het angstzweet opborrelen. Zo trapte Bas Rosheuvel in gewonnen stelling met open ogen in een ondeugdelijk valletje dat Rene Davidse sluw had uitgezet. Helaas voor Rene kon hij maar kort van het succes genieten. Met een stuk meer onderschatte hij de kracht van een witte vrijpion schromelijk: toch 1-0. Ook César Becx kon worden betrapt op wisselende stemmingen. Na een vlotte kwaliteitswinst deed hij pardoes zo’n grafzet dat Frans Deckers (De Oude Toren) helemaal terug in de partij kon komen. César moest alle zeilen bijzetten om Frans alsnog op de knieën te krijgen.
En wat te denken van Tijmen Kampman? Hij leek zich op geen enkele manier te kunnen ontworstelen aan de positionele wurggreep van Leo van Gelder, die vlot en vol vertrouwen speelde. Maar na ruim drie uur spel verslapte Leo’s concentratie alsnog en kon Tijmen zich toch beslissend bevrijden. Het omgekeerde gebeurde bij Huong Do-Mark Clijsen. Hier was het juist de underdog die zich na pionverlies in een mislukte opening terug in de partij vocht. Mark bleef in de slotminuut echter rustig in het gecompliceerde dubbeltoreneindspel met lopers: 0-1. Eerder op de avond was hij overigens al aan een nederlaag ontsnapt. Normaliter moet Mark in de eerste ronde namelijk tegen Maarten de Wit (EGS), die het hem dan doorgaans (te) moeilijk maakt. Nu werd hem dit door een speling van het lot bespaard. Erik Dignum bleef met de zwarte piet zitten. Maarten draaide hem flink de duimschroeven aan, won een stuk, maar had dan weer niet het lef om een goed getimed remiseaanbod van Erik af te slaan. Het halfje is wel goed genoeg om de kop boven dit stukje te rechtvaardigen.
Alle uitslagen van ronde 1 vind je hier, de resultaten zijn verwerkt in de Stukkenjagers-ratinglijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.